Utorak, 17.02.2015.

08:59

Da li je mačke potrebno kupati?

Izvor: B92

Da li je maèke potrebno kupati? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

35 Komentari

Sortiraj po:

nema veze sa kupanjem

pre 9 godina

@(mrnjauuuu...,
Ja sada imam mladog i veoma nemirnog mačka. Morao je pre par meseci kod veta. Isprepadao se i napravio haos u ambulanti. Ali nisu bile potrebne nikakve kožne rukavice ni narkoza. Oni znaju jedan zahvat koji se zove kragna. To kad mora. Uhvate ih za kožu na vratu. Za nih je to potpuno bezbolno a može da se drži da visi sa nogama na dole ili se položi na sto i dobije inekciju ili šta god. Ne može da grebi niti bilo šta. Kad sam ga drugi dan nosila iskočio mi je iz torbe na ulicu dok sam čekala taksi. Verovatno ga nikad ne bih ugurala u torbu ili bih bila potpuno izgrebana ali sam ga samo uhvatila kako sam videla i spustila u torbu. Tako da pitajte za to veterinara. Veoma je jednostavno.

Masha

pre 9 godina

Na moju veliku zalost, posle 17 godina zajednickog zivota i uzivanja, moja macka se razbolela, kazu dosta vode u plucima, tesko je disala, dobila vise dana terapiju, tesko hoda, prestala je da se lize (!) i eto nakon toliko godina moram da joj kupam guzu i nogice a ona jadna ne moze da se brani ali uopste to ne voli! Sta cemo sad... ? Moram zbog dece u kuci. A inace je bila jako cista, stalno se lickala, nije izlazila napolje i nikada je nisam kupala. Jesam jednom neko njeno mace, a ono je toliko vristalo u kupatilu da je mama maca dosla i ugrizla me za nogu. inace me jako voli. :)

Novosađanka

pre 9 godina

Moj kratkodlaki crni mačorčić živi u stanu i ne izlazi napolje, liže se barem 1/4 vremena kad je budan i miriši kao beba. Obožavam da mu prislonim nos uz glavu i njuškam, kol'ko god me čudno gledali i on i moja keva.

чича

pre 9 godina

са сам своју врећу бува покушао да окупам топлом водом, полако га поливајући по лећима и репу, и није се бунио...

mrnjauuuu...

pre 9 godina

@E, bas bih voleo da moju macu tako lepo okupate! Pa kod veterinara je ja i njegova secretarica drzimo i to sa koznim debelim rukavicama dok joj on uspricava vakcinu!
Inace je mirna i dozvoljava da se mazi, ali kod vrterinara jednostavno pobesni. Jednom kad se nesto bila razbolela morao sam je ostaviti da je pregledaju pod totalnom narkozom. Jednom je supruga pokusala sa tusiranjem u kadi, kazem samo pokusala i vise nikad. Macka ima cetiri sape za grebanje i celjusti za ujedanje i sve je k'o zilet ostro i uvek se bar nesto izmigolji.

viks

pre 9 godina

Sa mackom i uspem nekako,ali mačor to je muka,uspe da se izmigolji sve do mojih ledja i to je onda krvnički beg,da još uvek imam ožiljke na ledjima :)

Catwoman

pre 9 godina

Za mačke je najvažnije svakodnevno četkanje kao što je neko napisao. Uživaju u tome. Moj sadašnji mačor potpuno poblesavi. Naročito vole da im se četka njuška i obrazi sa strane. Inače nisam primetila da mi je bilo koja mačka smrdela. Ja svom mačoru brišem noge svakog dana po nekoliko puta jer izlazi i vraća se a penje se ne baš svuda, ali se jedva odbranim da ne uđe u krevet.

i29

pre 9 godina

Imam mačku koja živi u stanu i ne izlazi napolje. Povremeno joj operem šapice toplom vodom i to joj ne smeta. A kupam je šamponom za mačke još od malena i navikla je. Kupam je na 5-6 nedelja nekad i na više, zavisi. I uvek se u početku buni jer zna šta je čeka ali kasnije kada je nakvasim ipak uživa u toploj vodi. Posle toga je obrišem u dva ili tri peškira koja prethodno nagrejem da budu tipli i tako ona zaspi u mojim rukama u toplom peškiru.

gil

pre 9 godina

Potpuno nepotrebno, samo kad se bas macka isprlja,jer ko zna de se one sve zavlace ,uzmem vlaznu krpu i ocistim ta mesta de se ulocao, ali da ga kupam?Pa to je mucenje za macove.

ŠTAZI

pre 9 godina

A mečke? Da li je njih potrebno kupati? Razmišljao sam o nabavci jedne rashodovane u ZOO-u, ali ako ih je potrebno kupati plašim se velikih troškova...Gledao sam kada Šilja kupa slona... Baš se plašim takvih situacija...

AlfaC

pre 9 godina

Ako mačku naučite na kupanje od malena, to onda nije nikakav problem. Nije baš da uživa, ali neće grebati i pokušavati da pobjegne :) Mislim da mačke treba kupati, ako je to moguće, odnosno ako su naučene, makar jednom u dva-tri mjeseca. Jedan dio prljavštine mačka ne može skinuti jezikom, pa onda nakon pola godine /godinu, krzno počne smrditi na prašinu...

pre 9 godina

Dakle, iz prethodnog kometara možete zaključiti kako se mi trebamo pravilno tuširati, naime, prvo operete glavu, onda vanjska područja gornjeg trupa pa ispod pazuha, nakon toga operete samo vanjska područja nogu ali ne i stopala, a tek nakon toga preostala područja, prvo prednje strane donjeg trupa pa područja između prepona nakon čega temeljno operete ruke, a tek na kraju područja zadnje strane donjeg trupa, i nakon što ste opet temeljno oprali ruke operete i unutrašnja područja nogu ispod prepona da biste odmah nakon toga još temeljnije oprali ruke, a stopala pa čak i područja do koljenja operite nakon tuširanja kada izađete van tuša ili čak kada izađete van kupatila i budete u mnogo ugodnijem položaju da se ne biste okliznuli, i koristite toalet papir za pranje unutrašnjih područja zadne strane donejg trupa, a ako morate baš kad treba da se tuširate na veliku nuždu onda to učinite uoči pranja područja zadnje strane donjeg trupa nikako ranije!

imala sam desetak mačaka

pre 9 godina

Pre nego što sam se udala, imala sam veliko dvorište i odmalena sam čuvala mačke. Šetale su po kući i dvorištu i neke su spavale sa mnom. Neke su bile lutalice, a neke su njihova deca. Zbrala sam sledeća iskustva sa kupanjem: Ne kupati mačiće mlađe od mesec dana, ma koliko buva da imaju. To sam uradila sa 8g. trima mačićima koji nisu mogli da dišu od buva, usred leta na 40°, najkrupnijem je bilo super, ono srednje krupno je ostalo zauvek slabunjavo, a ono mrškasto je preminulo u roku od pola sata. Odraslo mače/mačku treba kupati jednom godišnje ako je od čistunaca, dva puta ako je ekstremno prljavih navika. Češće od dva puta im škodi. Treba ih prati samo po vrućini ili ako mora zimi, ne puštati iz tople sobe dva dana napolje. Ne treba ih posipati praškom protiv buva, jer ga one poližu i često se tako otruju. Ako imate mačku, morate biti spremni da je na svakih nekoliko dana pregledate na buve i ubijate ručno dok ih je jedna-dve. Moj postupak pranja mačke, koji sam usvojila nakon brojnih povreda svojih ruku ili polučasovnih kupanja=mučenja mačaka: Izmaziš mačku sat nakon što je jela, sedela u toplom kraj tebe i prelazi (to čisto da se opusti i da se seti zašto te voli i veruje ti), zatim joj brzo zavojem imobilizuješ prednje pa zadnje noge, fino ih umotaš odozgo pa do šapa, nemoj stegnuti previše da joj ne zaustaviš krvotok, ali neka bude sigurno povezano sa solidnim čvorom na kraju, da nema šanse da se odveže. Najbolje da ti u tome pomogne još jedna osoba. Onda je odneseš u kadu, nežno, počeće da mjauče kad pustiš vodu, ali gledaj da voda bude već nameštena na mlako, pokvasi je, našamponiraj, isperi, još jednom našamponiraj, isperi, SVE BRZO, NEŽNO I ODLUČNO. Ona uglavnom samo tužno mjauče, teško je slušati, ali je gotovo za 4 minuta, onda je umotaš u debeo peškir i prvo je samo držiš dok peškir ne upije vodu, tad je uglavnom smirena i zadovoljna što voda više ne teče po njoj, onda je istrljaš pažljivo peškirom, staviš na kauč, i povučeš mašnice na zavojima (mnogo je brže i bezbednije skidanje zavoja ako su mašnice a ne mrtvi čvorovi) i skloniš se u stranu radi svoje bezbednosti. Mačka tad skoči i sama se iskobelja iz zavoja. Protrese krzno, izvalja se po tepihu i gleda te kao neprijatelja deset minuta, a onda zaboravi i dođe kod tebe. Svi kažu kako imam srca da je vežem, ali tako traje najkraće, mačka doživi mnogo manju traumu nego kad se borite u kadi, i ni ti ni mačka ne budete povređeni ili izgrebani. Bitno je samo sve odraditi odlučno, promišljeno i pažljivo, tako da mačka ne misli da je napadaš, nego da si joj i dalje prijatelj koji se samo trenutno čudno ponaša ?

Catwoman

pre 9 godina

Ne bih se usudila nikad da mačku uvedem u tuš kabinu ili je potopim u lavabo. Jedino što radim to je da je obrišem vlažnom krpom. Pod kupanjem podrazumevam kad napravim penu od šampona za mačke, obrišem je, pa onda čistom vodom. One jako vole kad su ovako čiste. Inače koristim i šampon za suvo pranje. Moj mačor izlazi i dosta je čist, ali se baš danas vratio prljav. Od malena je naučen da mu obrišem noge vlažnom krpom. Čim me vidi sa krpom beži ili se pravi da jede po pola sata. Ipak uvek prede kad ga brišem. Uhvatim prednje noge i spojim ih, podignem ih i obrišem. Onda zadnje isto tako, a on stoji na prednjim. Još malo glavu, po telu i stomaku. Ne bih nikada smela da potopim ni najmanje mače u vodu skroz. Mislim da ne treba koristiti šampone za pranje kose jer mogu da im štete ako se ližu. Najbolje šampon za mačke ili nešto za pranje sudova.

Mmm

pre 9 godina

Ako se uvaljaju u nešto, onda ih morate okupati. Ali, mačke i psi se kupaju jednom godišnje, četkaju se svaki dan. Ako ih kupate češće od ovoga, rizikujete da im "popuca" koža i da se u te pukotine nasele bakterije, mikroorganizmi i gljivice. Onda, to se leči veoma teško i skupo je, a ako i izlečite procedura je ista - kupanje jednom godišnje, četkanje svaki dan. Ovo stoga što mačke i psi nemaju znojne žlezde u koži (nešto malo na šapama), pa pranjem isušujete kožu dodatno. Smrad dolazi od upravo problema prečestog kupanja (već opisano), kada je životinja mokra to je prirodni miris koji nestane kada se osuši. Najvažnije je čime je hranite. Pristalica sam kuvane hrane (samo za njih, a ne ono što je ostalo od vaše hrane). Posle mnogo životinja, u mom stanu nikada nije bilo smrada, a poštovala sam ovo što sam napisala, a i bili su zdravi.

Majda

pre 9 godina

Imamo persijskog macora. Ne pustamo ga da izlazi. Ali njegovo krzno nema miris, barem ga ja ne osecam. Redovno se ceslja (mada to ne voli), cisti i pere njegov toalet, posude za hranu, prostor u kome zivimo i dajemo mu redovno ampule protiv spoljasnjih i unutrasnjih parazita (u slucaju da nesto mi unesemo u kucu). Ali ga ne kupamo.

kittica

pre 9 godina

Moja mačka voli da sedi u lavabou i sudoperi (kad joj se ukaže prilika)i voli da bulji u slavinu i vodu ali da se kupa to je skandal.

iskustvo uci

pre 9 godina

Ne smem. Mislim da bih bio u fronclama. Macor nas je jednom prilikom tako izgrebao da jos imam oziljak. Bilo krvi na sve strane. I ovako ako nesto radimo njegom drustvu dodje da proveri sta se desava. Inace je ogroman, oko 9 kila. I ima ogromne sapurde.

pre 9 godina

Dakle, prvo i pse i mačke dva tri dana svakodnevno očetkate, onda ih okupate koristiteći blage ekološke šampone za kupanje, a kada se zaprljaju onda operite samo to područje mačke ili psa koje je uprljano, i veoma bitno je psima i mačkama koje ne vole ili nisu navikle na kupanje, da ih ne bi bespotrebno uznemirili, oprati glave a pogotovo njuške tek na kraju, isključivo tušem i tek nakon što ste oprali svoje ruke!

pre 9 godina

Ta rasprava je slična raspravi o pranju poda i tepiha zar ne, naime, ja koristim isključivo vodenu paru za pranje tepiha bez deterdženta, a suprugu ne mogu da nagovorim da koristi vodenu paru i za pranje poda bez deterdženta, a tako je i sa psima i mačkama, naime, oni ne podnose deterdžent a vodu barem neki psi vole, a i tigrovi su mačke a vole vodu tako da nije isključeno da i neke domaće mačke vole vodu, iako treba imati uvidu da ni mačke ni psi ne vole pokisnuti!

C3PO

pre 9 godina

Kada je bio mladunac, tek progledao, nasli smo ga pored kontejnera. Bio je prljav, gladan, umoran i pun buva. Posto je jeo i naspavo se, stavili smo ga pod mlaz tople vode i skinuli mu ulepljenu prljavstinu. Posle toga samo smo mu maramicama cistili genitalije, jer je bio mali. Kad je poceo sam da se kupa od tada nije vise bilo potrebe da to mi radimo.

ja

pre 9 godina

Moja macka POLUDI kad ocu da je kupam. Pocne da VRISTI ,UJEDA, GREBE! A ovako je mirna. Kako je BEZOBRAZNA!!! Zatvorim je u tus kabinu ona poludi, pa sam pokusavao u lavabou da je kupam isto poludi! Od sad je vise ne kupam jer je uzasna, samo joj stavljam advantage protiv buva. A spava sa mnom u krevetu, ne znam dal je to higijenski? Kupacu je 1x godisnje mislim da je to dosta ali s gumenim rukavicama.ako uspem

Whiplash

pre 9 godina

Tri macke sam imao do sada i sve tri su bile sterilisane,izlazile napolje, vracale se i nijednu nisam kupao jer nikada za to nine bilo potrebe a nikada se nisu "usmrdele" kako je napisano u tekstu...

iskustvo uci

pre 9 godina

Ne smem. Mislim da bih bio u fronclama. Macor nas je jednom prilikom tako izgrebao da jos imam oziljak. Bilo krvi na sve strane. I ovako ako nesto radimo njegom drustvu dodje da proveri sta se desava. Inace je ogroman, oko 9 kila. I ima ogromne sapurde.

C3PO

pre 9 godina

Kada je bio mladunac, tek progledao, nasli smo ga pored kontejnera. Bio je prljav, gladan, umoran i pun buva. Posto je jeo i naspavo se, stavili smo ga pod mlaz tople vode i skinuli mu ulepljenu prljavstinu. Posle toga samo smo mu maramicama cistili genitalije, jer je bio mali. Kad je poceo sam da se kupa od tada nije vise bilo potrebe da to mi radimo.

Whiplash

pre 9 godina

Tri macke sam imao do sada i sve tri su bile sterilisane,izlazile napolje, vracale se i nijednu nisam kupao jer nikada za to nine bilo potrebe a nikada se nisu "usmrdele" kako je napisano u tekstu...

ja

pre 9 godina

Moja macka POLUDI kad ocu da je kupam. Pocne da VRISTI ,UJEDA, GREBE! A ovako je mirna. Kako je BEZOBRAZNA!!! Zatvorim je u tus kabinu ona poludi, pa sam pokusavao u lavabou da je kupam isto poludi! Od sad je vise ne kupam jer je uzasna, samo joj stavljam advantage protiv buva. A spava sa mnom u krevetu, ne znam dal je to higijenski? Kupacu je 1x godisnje mislim da je to dosta ali s gumenim rukavicama.ako uspem

kittica

pre 9 godina

Moja mačka voli da sedi u lavabou i sudoperi (kad joj se ukaže prilika)i voli da bulji u slavinu i vodu ali da se kupa to je skandal.

i29

pre 9 godina

Imam mačku koja živi u stanu i ne izlazi napolje. Povremeno joj operem šapice toplom vodom i to joj ne smeta. A kupam je šamponom za mačke još od malena i navikla je. Kupam je na 5-6 nedelja nekad i na više, zavisi. I uvek se u početku buni jer zna šta je čeka ali kasnije kada je nakvasim ipak uživa u toploj vodi. Posle toga je obrišem u dva ili tri peškira koja prethodno nagrejem da budu tipli i tako ona zaspi u mojim rukama u toplom peškiru.

pre 9 godina

Ta rasprava je slična raspravi o pranju poda i tepiha zar ne, naime, ja koristim isključivo vodenu paru za pranje tepiha bez deterdženta, a suprugu ne mogu da nagovorim da koristi vodenu paru i za pranje poda bez deterdženta, a tako je i sa psima i mačkama, naime, oni ne podnose deterdžent a vodu barem neki psi vole, a i tigrovi su mačke a vole vodu tako da nije isključeno da i neke domaće mačke vole vodu, iako treba imati uvidu da ni mačke ni psi ne vole pokisnuti!

gil

pre 9 godina

Potpuno nepotrebno, samo kad se bas macka isprlja,jer ko zna de se one sve zavlace ,uzmem vlaznu krpu i ocistim ta mesta de se ulocao, ali da ga kupam?Pa to je mucenje za macove.

ŠTAZI

pre 9 godina

A mečke? Da li je njih potrebno kupati? Razmišljao sam o nabavci jedne rashodovane u ZOO-u, ali ako ih je potrebno kupati plašim se velikih troškova...Gledao sam kada Šilja kupa slona... Baš se plašim takvih situacija...

Majda

pre 9 godina

Imamo persijskog macora. Ne pustamo ga da izlazi. Ali njegovo krzno nema miris, barem ga ja ne osecam. Redovno se ceslja (mada to ne voli), cisti i pere njegov toalet, posude za hranu, prostor u kome zivimo i dajemo mu redovno ampule protiv spoljasnjih i unutrasnjih parazita (u slucaju da nesto mi unesemo u kucu). Ali ga ne kupamo.

Catwoman

pre 9 godina

Za mačke je najvažnije svakodnevno četkanje kao što je neko napisao. Uživaju u tome. Moj sadašnji mačor potpuno poblesavi. Naročito vole da im se četka njuška i obrazi sa strane. Inače nisam primetila da mi je bilo koja mačka smrdela. Ja svom mačoru brišem noge svakog dana po nekoliko puta jer izlazi i vraća se a penje se ne baš svuda, ali se jedva odbranim da ne uđe u krevet.

imala sam desetak mačaka

pre 9 godina

Pre nego što sam se udala, imala sam veliko dvorište i odmalena sam čuvala mačke. Šetale su po kući i dvorištu i neke su spavale sa mnom. Neke su bile lutalice, a neke su njihova deca. Zbrala sam sledeća iskustva sa kupanjem: Ne kupati mačiće mlađe od mesec dana, ma koliko buva da imaju. To sam uradila sa 8g. trima mačićima koji nisu mogli da dišu od buva, usred leta na 40°, najkrupnijem je bilo super, ono srednje krupno je ostalo zauvek slabunjavo, a ono mrškasto je preminulo u roku od pola sata. Odraslo mače/mačku treba kupati jednom godišnje ako je od čistunaca, dva puta ako je ekstremno prljavih navika. Češće od dva puta im škodi. Treba ih prati samo po vrućini ili ako mora zimi, ne puštati iz tople sobe dva dana napolje. Ne treba ih posipati praškom protiv buva, jer ga one poližu i često se tako otruju. Ako imate mačku, morate biti spremni da je na svakih nekoliko dana pregledate na buve i ubijate ručno dok ih je jedna-dve. Moj postupak pranja mačke, koji sam usvojila nakon brojnih povreda svojih ruku ili polučasovnih kupanja=mučenja mačaka: Izmaziš mačku sat nakon što je jela, sedela u toplom kraj tebe i prelazi (to čisto da se opusti i da se seti zašto te voli i veruje ti), zatim joj brzo zavojem imobilizuješ prednje pa zadnje noge, fino ih umotaš odozgo pa do šapa, nemoj stegnuti previše da joj ne zaustaviš krvotok, ali neka bude sigurno povezano sa solidnim čvorom na kraju, da nema šanse da se odveže. Najbolje da ti u tome pomogne još jedna osoba. Onda je odneseš u kadu, nežno, počeće da mjauče kad pustiš vodu, ali gledaj da voda bude već nameštena na mlako, pokvasi je, našamponiraj, isperi, još jednom našamponiraj, isperi, SVE BRZO, NEŽNO I ODLUČNO. Ona uglavnom samo tužno mjauče, teško je slušati, ali je gotovo za 4 minuta, onda je umotaš u debeo peškir i prvo je samo držiš dok peškir ne upije vodu, tad je uglavnom smirena i zadovoljna što voda više ne teče po njoj, onda je istrljaš pažljivo peškirom, staviš na kauč, i povučeš mašnice na zavojima (mnogo je brže i bezbednije skidanje zavoja ako su mašnice a ne mrtvi čvorovi) i skloniš se u stranu radi svoje bezbednosti. Mačka tad skoči i sama se iskobelja iz zavoja. Protrese krzno, izvalja se po tepihu i gleda te kao neprijatelja deset minuta, a onda zaboravi i dođe kod tebe. Svi kažu kako imam srca da je vežem, ali tako traje najkraće, mačka doživi mnogo manju traumu nego kad se borite u kadi, i ni ti ni mačka ne budete povređeni ili izgrebani. Bitno je samo sve odraditi odlučno, promišljeno i pažljivo, tako da mačka ne misli da je napadaš, nego da si joj i dalje prijatelj koji se samo trenutno čudno ponaša ?

AlfaC

pre 9 godina

Ako mačku naučite na kupanje od malena, to onda nije nikakav problem. Nije baš da uživa, ali neće grebati i pokušavati da pobjegne :) Mislim da mačke treba kupati, ako je to moguće, odnosno ako su naučene, makar jednom u dva-tri mjeseca. Jedan dio prljavštine mačka ne može skinuti jezikom, pa onda nakon pola godine /godinu, krzno počne smrditi na prašinu...

чича

pre 9 godina

са сам своју врећу бува покушао да окупам топлом водом, полако га поливајући по лећима и репу, и није се бунио...

pre 9 godina

Dakle, prvo i pse i mačke dva tri dana svakodnevno očetkate, onda ih okupate koristiteći blage ekološke šampone za kupanje, a kada se zaprljaju onda operite samo to područje mačke ili psa koje je uprljano, i veoma bitno je psima i mačkama koje ne vole ili nisu navikle na kupanje, da ih ne bi bespotrebno uznemirili, oprati glave a pogotovo njuške tek na kraju, isključivo tušem i tek nakon što ste oprali svoje ruke!

mrnjauuuu...

pre 9 godina

@E, bas bih voleo da moju macu tako lepo okupate! Pa kod veterinara je ja i njegova secretarica drzimo i to sa koznim debelim rukavicama dok joj on uspricava vakcinu!
Inace je mirna i dozvoljava da se mazi, ali kod vrterinara jednostavno pobesni. Jednom kad se nesto bila razbolela morao sam je ostaviti da je pregledaju pod totalnom narkozom. Jednom je supruga pokusala sa tusiranjem u kadi, kazem samo pokusala i vise nikad. Macka ima cetiri sape za grebanje i celjusti za ujedanje i sve je k'o zilet ostro i uvek se bar nesto izmigolji.

viks

pre 9 godina

Sa mackom i uspem nekako,ali mačor to je muka,uspe da se izmigolji sve do mojih ledja i to je onda krvnički beg,da još uvek imam ožiljke na ledjima :)

Mmm

pre 9 godina

Ako se uvaljaju u nešto, onda ih morate okupati. Ali, mačke i psi se kupaju jednom godišnje, četkaju se svaki dan. Ako ih kupate češće od ovoga, rizikujete da im "popuca" koža i da se u te pukotine nasele bakterije, mikroorganizmi i gljivice. Onda, to se leči veoma teško i skupo je, a ako i izlečite procedura je ista - kupanje jednom godišnje, četkanje svaki dan. Ovo stoga što mačke i psi nemaju znojne žlezde u koži (nešto malo na šapama), pa pranjem isušujete kožu dodatno. Smrad dolazi od upravo problema prečestog kupanja (već opisano), kada je životinja mokra to je prirodni miris koji nestane kada se osuši. Najvažnije je čime je hranite. Pristalica sam kuvane hrane (samo za njih, a ne ono što je ostalo od vaše hrane). Posle mnogo životinja, u mom stanu nikada nije bilo smrada, a poštovala sam ovo što sam napisala, a i bili su zdravi.

Masha

pre 9 godina

Na moju veliku zalost, posle 17 godina zajednickog zivota i uzivanja, moja macka se razbolela, kazu dosta vode u plucima, tesko je disala, dobila vise dana terapiju, tesko hoda, prestala je da se lize (!) i eto nakon toliko godina moram da joj kupam guzu i nogice a ona jadna ne moze da se brani ali uopste to ne voli! Sta cemo sad... ? Moram zbog dece u kuci. A inace je bila jako cista, stalno se lickala, nije izlazila napolje i nikada je nisam kupala. Jesam jednom neko njeno mace, a ono je toliko vristalo u kupatilu da je mama maca dosla i ugrizla me za nogu. inace me jako voli. :)

Catwoman

pre 9 godina

Ne bih se usudila nikad da mačku uvedem u tuš kabinu ili je potopim u lavabo. Jedino što radim to je da je obrišem vlažnom krpom. Pod kupanjem podrazumevam kad napravim penu od šampona za mačke, obrišem je, pa onda čistom vodom. One jako vole kad su ovako čiste. Inače koristim i šampon za suvo pranje. Moj mačor izlazi i dosta je čist, ali se baš danas vratio prljav. Od malena je naučen da mu obrišem noge vlažnom krpom. Čim me vidi sa krpom beži ili se pravi da jede po pola sata. Ipak uvek prede kad ga brišem. Uhvatim prednje noge i spojim ih, podignem ih i obrišem. Onda zadnje isto tako, a on stoji na prednjim. Još malo glavu, po telu i stomaku. Ne bih nikada smela da potopim ni najmanje mače u vodu skroz. Mislim da ne treba koristiti šampone za pranje kose jer mogu da im štete ako se ližu. Najbolje šampon za mačke ili nešto za pranje sudova.

Novosađanka

pre 9 godina

Moj kratkodlaki crni mačorčić živi u stanu i ne izlazi napolje, liže se barem 1/4 vremena kad je budan i miriši kao beba. Obožavam da mu prislonim nos uz glavu i njuškam, kol'ko god me čudno gledali i on i moja keva.

pre 9 godina

Dakle, iz prethodnog kometara možete zaključiti kako se mi trebamo pravilno tuširati, naime, prvo operete glavu, onda vanjska područja gornjeg trupa pa ispod pazuha, nakon toga operete samo vanjska područja nogu ali ne i stopala, a tek nakon toga preostala područja, prvo prednje strane donjeg trupa pa područja između prepona nakon čega temeljno operete ruke, a tek na kraju područja zadnje strane donjeg trupa, i nakon što ste opet temeljno oprali ruke operete i unutrašnja područja nogu ispod prepona da biste odmah nakon toga još temeljnije oprali ruke, a stopala pa čak i područja do koljenja operite nakon tuširanja kada izađete van tuša ili čak kada izađete van kupatila i budete u mnogo ugodnijem položaju da se ne biste okliznuli, i koristite toalet papir za pranje unutrašnjih područja zadne strane donejg trupa, a ako morate baš kad treba da se tuširate na veliku nuždu onda to učinite uoči pranja područja zadnje strane donjeg trupa nikako ranije!

nema veze sa kupanjem

pre 9 godina

@(mrnjauuuu...,
Ja sada imam mladog i veoma nemirnog mačka. Morao je pre par meseci kod veta. Isprepadao se i napravio haos u ambulanti. Ali nisu bile potrebne nikakve kožne rukavice ni narkoza. Oni znaju jedan zahvat koji se zove kragna. To kad mora. Uhvate ih za kožu na vratu. Za nih je to potpuno bezbolno a može da se drži da visi sa nogama na dole ili se položi na sto i dobije inekciju ili šta god. Ne može da grebi niti bilo šta. Kad sam ga drugi dan nosila iskočio mi je iz torbe na ulicu dok sam čekala taksi. Verovatno ga nikad ne bih ugurala u torbu ili bih bila potpuno izgrebana ali sam ga samo uhvatila kako sam videla i spustila u torbu. Tako da pitajte za to veterinara. Veoma je jednostavno.

imala sam desetak mačaka

pre 9 godina

Pre nego što sam se udala, imala sam veliko dvorište i odmalena sam čuvala mačke. Šetale su po kući i dvorištu i neke su spavale sa mnom. Neke su bile lutalice, a neke su njihova deca. Zbrala sam sledeća iskustva sa kupanjem: Ne kupati mačiće mlađe od mesec dana, ma koliko buva da imaju. To sam uradila sa 8g. trima mačićima koji nisu mogli da dišu od buva, usred leta na 40°, najkrupnijem je bilo super, ono srednje krupno je ostalo zauvek slabunjavo, a ono mrškasto je preminulo u roku od pola sata. Odraslo mače/mačku treba kupati jednom godišnje ako je od čistunaca, dva puta ako je ekstremno prljavih navika. Češće od dva puta im škodi. Treba ih prati samo po vrućini ili ako mora zimi, ne puštati iz tople sobe dva dana napolje. Ne treba ih posipati praškom protiv buva, jer ga one poližu i često se tako otruju. Ako imate mačku, morate biti spremni da je na svakih nekoliko dana pregledate na buve i ubijate ručno dok ih je jedna-dve. Moj postupak pranja mačke, koji sam usvojila nakon brojnih povreda svojih ruku ili polučasovnih kupanja=mučenja mačaka: Izmaziš mačku sat nakon što je jela, sedela u toplom kraj tebe i prelazi (to čisto da se opusti i da se seti zašto te voli i veruje ti), zatim joj brzo zavojem imobilizuješ prednje pa zadnje noge, fino ih umotaš odozgo pa do šapa, nemoj stegnuti previše da joj ne zaustaviš krvotok, ali neka bude sigurno povezano sa solidnim čvorom na kraju, da nema šanse da se odveže. Najbolje da ti u tome pomogne još jedna osoba. Onda je odneseš u kadu, nežno, počeće da mjauče kad pustiš vodu, ali gledaj da voda bude već nameštena na mlako, pokvasi je, našamponiraj, isperi, još jednom našamponiraj, isperi, SVE BRZO, NEŽNO I ODLUČNO. Ona uglavnom samo tužno mjauče, teško je slušati, ali je gotovo za 4 minuta, onda je umotaš u debeo peškir i prvo je samo držiš dok peškir ne upije vodu, tad je uglavnom smirena i zadovoljna što voda više ne teče po njoj, onda je istrljaš pažljivo peškirom, staviš na kauč, i povučeš mašnice na zavojima (mnogo je brže i bezbednije skidanje zavoja ako su mašnice a ne mrtvi čvorovi) i skloniš se u stranu radi svoje bezbednosti. Mačka tad skoči i sama se iskobelja iz zavoja. Protrese krzno, izvalja se po tepihu i gleda te kao neprijatelja deset minuta, a onda zaboravi i dođe kod tebe. Svi kažu kako imam srca da je vežem, ali tako traje najkraće, mačka doživi mnogo manju traumu nego kad se borite u kadi, i ni ti ni mačka ne budete povređeni ili izgrebani. Bitno je samo sve odraditi odlučno, promišljeno i pažljivo, tako da mačka ne misli da je napadaš, nego da si joj i dalje prijatelj koji se samo trenutno čudno ponaša ?

Whiplash

pre 9 godina

Tri macke sam imao do sada i sve tri su bile sterilisane,izlazile napolje, vracale se i nijednu nisam kupao jer nikada za to nine bilo potrebe a nikada se nisu "usmrdele" kako je napisano u tekstu...

pre 9 godina

Dakle, prvo i pse i mačke dva tri dana svakodnevno očetkate, onda ih okupate koristiteći blage ekološke šampone za kupanje, a kada se zaprljaju onda operite samo to područje mačke ili psa koje je uprljano, i veoma bitno je psima i mačkama koje ne vole ili nisu navikle na kupanje, da ih ne bi bespotrebno uznemirili, oprati glave a pogotovo njuške tek na kraju, isključivo tušem i tek nakon što ste oprali svoje ruke!

ja

pre 9 godina

Moja macka POLUDI kad ocu da je kupam. Pocne da VRISTI ,UJEDA, GREBE! A ovako je mirna. Kako je BEZOBRAZNA!!! Zatvorim je u tus kabinu ona poludi, pa sam pokusavao u lavabou da je kupam isto poludi! Od sad je vise ne kupam jer je uzasna, samo joj stavljam advantage protiv buva. A spava sa mnom u krevetu, ne znam dal je to higijenski? Kupacu je 1x godisnje mislim da je to dosta ali s gumenim rukavicama.ako uspem

ŠTAZI

pre 9 godina

A mečke? Da li je njih potrebno kupati? Razmišljao sam o nabavci jedne rashodovane u ZOO-u, ali ako ih je potrebno kupati plašim se velikih troškova...Gledao sam kada Šilja kupa slona... Baš se plašim takvih situacija...

Catwoman

pre 9 godina

Ne bih se usudila nikad da mačku uvedem u tuš kabinu ili je potopim u lavabo. Jedino što radim to je da je obrišem vlažnom krpom. Pod kupanjem podrazumevam kad napravim penu od šampona za mačke, obrišem je, pa onda čistom vodom. One jako vole kad su ovako čiste. Inače koristim i šampon za suvo pranje. Moj mačor izlazi i dosta je čist, ali se baš danas vratio prljav. Od malena je naučen da mu obrišem noge vlažnom krpom. Čim me vidi sa krpom beži ili se pravi da jede po pola sata. Ipak uvek prede kad ga brišem. Uhvatim prednje noge i spojim ih, podignem ih i obrišem. Onda zadnje isto tako, a on stoji na prednjim. Još malo glavu, po telu i stomaku. Ne bih nikada smela da potopim ni najmanje mače u vodu skroz. Mislim da ne treba koristiti šampone za pranje kose jer mogu da im štete ako se ližu. Najbolje šampon za mačke ili nešto za pranje sudova.

AlfaC

pre 9 godina

Ako mačku naučite na kupanje od malena, to onda nije nikakav problem. Nije baš da uživa, ali neće grebati i pokušavati da pobjegne :) Mislim da mačke treba kupati, ako je to moguće, odnosno ako su naučene, makar jednom u dva-tri mjeseca. Jedan dio prljavštine mačka ne može skinuti jezikom, pa onda nakon pola godine /godinu, krzno počne smrditi na prašinu...

pre 9 godina

Dakle, iz prethodnog kometara možete zaključiti kako se mi trebamo pravilno tuširati, naime, prvo operete glavu, onda vanjska područja gornjeg trupa pa ispod pazuha, nakon toga operete samo vanjska područja nogu ali ne i stopala, a tek nakon toga preostala područja, prvo prednje strane donjeg trupa pa područja između prepona nakon čega temeljno operete ruke, a tek na kraju područja zadnje strane donjeg trupa, i nakon što ste opet temeljno oprali ruke operete i unutrašnja područja nogu ispod prepona da biste odmah nakon toga još temeljnije oprali ruke, a stopala pa čak i područja do koljenja operite nakon tuširanja kada izađete van tuša ili čak kada izađete van kupatila i budete u mnogo ugodnijem položaju da se ne biste okliznuli, i koristite toalet papir za pranje unutrašnjih područja zadne strane donejg trupa, a ako morate baš kad treba da se tuširate na veliku nuždu onda to učinite uoči pranja područja zadnje strane donjeg trupa nikako ranije!

iskustvo uci

pre 9 godina

Ne smem. Mislim da bih bio u fronclama. Macor nas je jednom prilikom tako izgrebao da jos imam oziljak. Bilo krvi na sve strane. I ovako ako nesto radimo njegom drustvu dodje da proveri sta se desava. Inace je ogroman, oko 9 kila. I ima ogromne sapurde.

i29

pre 9 godina

Imam mačku koja živi u stanu i ne izlazi napolje. Povremeno joj operem šapice toplom vodom i to joj ne smeta. A kupam je šamponom za mačke još od malena i navikla je. Kupam je na 5-6 nedelja nekad i na više, zavisi. I uvek se u početku buni jer zna šta je čeka ali kasnije kada je nakvasim ipak uživa u toploj vodi. Posle toga je obrišem u dva ili tri peškira koja prethodno nagrejem da budu tipli i tako ona zaspi u mojim rukama u toplom peškiru.

pre 9 godina

Ta rasprava je slična raspravi o pranju poda i tepiha zar ne, naime, ja koristim isključivo vodenu paru za pranje tepiha bez deterdženta, a suprugu ne mogu da nagovorim da koristi vodenu paru i za pranje poda bez deterdženta, a tako je i sa psima i mačkama, naime, oni ne podnose deterdžent a vodu barem neki psi vole, a i tigrovi su mačke a vole vodu tako da nije isključeno da i neke domaće mačke vole vodu, iako treba imati uvidu da ni mačke ni psi ne vole pokisnuti!

C3PO

pre 9 godina

Kada je bio mladunac, tek progledao, nasli smo ga pored kontejnera. Bio je prljav, gladan, umoran i pun buva. Posto je jeo i naspavo se, stavili smo ga pod mlaz tople vode i skinuli mu ulepljenu prljavstinu. Posle toga samo smo mu maramicama cistili genitalije, jer je bio mali. Kad je poceo sam da se kupa od tada nije vise bilo potrebe da to mi radimo.

Mmm

pre 9 godina

Ako se uvaljaju u nešto, onda ih morate okupati. Ali, mačke i psi se kupaju jednom godišnje, četkaju se svaki dan. Ako ih kupate češće od ovoga, rizikujete da im "popuca" koža i da se u te pukotine nasele bakterije, mikroorganizmi i gljivice. Onda, to se leči veoma teško i skupo je, a ako i izlečite procedura je ista - kupanje jednom godišnje, četkanje svaki dan. Ovo stoga što mačke i psi nemaju znojne žlezde u koži (nešto malo na šapama), pa pranjem isušujete kožu dodatno. Smrad dolazi od upravo problema prečestog kupanja (već opisano), kada je životinja mokra to je prirodni miris koji nestane kada se osuši. Najvažnije je čime je hranite. Pristalica sam kuvane hrane (samo za njih, a ne ono što je ostalo od vaše hrane). Posle mnogo životinja, u mom stanu nikada nije bilo smrada, a poštovala sam ovo što sam napisala, a i bili su zdravi.

gil

pre 9 godina

Potpuno nepotrebno, samo kad se bas macka isprlja,jer ko zna de se one sve zavlace ,uzmem vlaznu krpu i ocistim ta mesta de se ulocao, ali da ga kupam?Pa to je mucenje za macove.

Majda

pre 9 godina

Imamo persijskog macora. Ne pustamo ga da izlazi. Ali njegovo krzno nema miris, barem ga ja ne osecam. Redovno se ceslja (mada to ne voli), cisti i pere njegov toalet, posude za hranu, prostor u kome zivimo i dajemo mu redovno ampule protiv spoljasnjih i unutrasnjih parazita (u slucaju da nesto mi unesemo u kucu). Ali ga ne kupamo.

Catwoman

pre 9 godina

Za mačke je najvažnije svakodnevno četkanje kao što je neko napisao. Uživaju u tome. Moj sadašnji mačor potpuno poblesavi. Naročito vole da im se četka njuška i obrazi sa strane. Inače nisam primetila da mi je bilo koja mačka smrdela. Ja svom mačoru brišem noge svakog dana po nekoliko puta jer izlazi i vraća se a penje se ne baš svuda, ali se jedva odbranim da ne uđe u krevet.

kittica

pre 9 godina

Moja mačka voli da sedi u lavabou i sudoperi (kad joj se ukaže prilika)i voli da bulji u slavinu i vodu ali da se kupa to je skandal.

viks

pre 9 godina

Sa mackom i uspem nekako,ali mačor to je muka,uspe da se izmigolji sve do mojih ledja i to je onda krvnički beg,da još uvek imam ožiljke na ledjima :)

mrnjauuuu...

pre 9 godina

@E, bas bih voleo da moju macu tako lepo okupate! Pa kod veterinara je ja i njegova secretarica drzimo i to sa koznim debelim rukavicama dok joj on uspricava vakcinu!
Inace je mirna i dozvoljava da se mazi, ali kod vrterinara jednostavno pobesni. Jednom kad se nesto bila razbolela morao sam je ostaviti da je pregledaju pod totalnom narkozom. Jednom je supruga pokusala sa tusiranjem u kadi, kazem samo pokusala i vise nikad. Macka ima cetiri sape za grebanje i celjusti za ujedanje i sve je k'o zilet ostro i uvek se bar nesto izmigolji.

чича

pre 9 godina

са сам своју врећу бува покушао да окупам топлом водом, полако га поливајући по лећима и репу, и није се бунио...

nema veze sa kupanjem

pre 9 godina

@(mrnjauuuu...,
Ja sada imam mladog i veoma nemirnog mačka. Morao je pre par meseci kod veta. Isprepadao se i napravio haos u ambulanti. Ali nisu bile potrebne nikakve kožne rukavice ni narkoza. Oni znaju jedan zahvat koji se zove kragna. To kad mora. Uhvate ih za kožu na vratu. Za nih je to potpuno bezbolno a može da se drži da visi sa nogama na dole ili se položi na sto i dobije inekciju ili šta god. Ne može da grebi niti bilo šta. Kad sam ga drugi dan nosila iskočio mi je iz torbe na ulicu dok sam čekala taksi. Verovatno ga nikad ne bih ugurala u torbu ili bih bila potpuno izgrebana ali sam ga samo uhvatila kako sam videla i spustila u torbu. Tako da pitajte za to veterinara. Veoma je jednostavno.

Novosađanka

pre 9 godina

Moj kratkodlaki crni mačorčić živi u stanu i ne izlazi napolje, liže se barem 1/4 vremena kad je budan i miriši kao beba. Obožavam da mu prislonim nos uz glavu i njuškam, kol'ko god me čudno gledali i on i moja keva.

Masha

pre 9 godina

Na moju veliku zalost, posle 17 godina zajednickog zivota i uzivanja, moja macka se razbolela, kazu dosta vode u plucima, tesko je disala, dobila vise dana terapiju, tesko hoda, prestala je da se lize (!) i eto nakon toliko godina moram da joj kupam guzu i nogice a ona jadna ne moze da se brani ali uopste to ne voli! Sta cemo sad... ? Moram zbog dece u kuci. A inace je bila jako cista, stalno se lickala, nije izlazila napolje i nikada je nisam kupala. Jesam jednom neko njeno mace, a ono je toliko vristalo u kupatilu da je mama maca dosla i ugrizla me za nogu. inace me jako voli. :)