"Heda Gabler" u Narodnom pozorištu

Drama norveškog klasika Henrika Ibzena "Heda Gabler" u postavci mlade rediteljke Snežane Trišić, sa Natašom Ninković u ulozi glavne junakinje, premijerno će biti izvedena 20.februara na sceni "Raša Palović" u Narodnom pozorištu, najavljeno je na konferenciji za novinare.

Kultura

Izvor: B92

Sreda, 16.02.2011.

12:40

Default images

Upravnik nacionalnog teatra Božidar Đurović, rekao je da su prva izvođenja Ibzenovih drama izlazila iz okvira pozorišnog događaja i izazivala burne rasprave i oštra društvena suprostavljanja, što se nada i za premijeru u Narodnom pozorištu.

Đurović je istakao da je najbolja preporuka tome što se mlada rediteljka sa puno energije uhvatila u koštac sa složenom klasičnom dramom, upustila u rizik da sa glumačkom ekipom na svoj, savremen način iščitaju Ibzena.

Prema rečima glumice Nataše Ninković, u početku nije razumela komad, pitala se zašto je ona odbabrana da igra Hedu Gabler.

"Klasika traži ozbiljan prilaz, da se prilagodiš delu, posmatraš unutar sebe, drago mi je što komad režira žena jer ima mnogo suptilnih, neizrečenih mesta kada samo žena iz svog iskustva može da razume o čemu pisac piše", kazala je Ninković.

Akteri predstave ispričali su da je rad bio težak ali veoma inspirativan, netipična žena Heda Gabler, potpuno svoja, autentična, borac za individualizam, privlači neodoljivo iako su svi protiv nje, i gledaoci i akteri predstave.

Sve osnovne vrednosti društva koje drama dovodi u pitanje: sloboda i društvo, vera i znanje, ideja i stvarnost, individuum i svet, otpor prema tradiciji, autoritetima i instituucijama, važe i danas.

"Kada sam pročitao komad bio sam zbunjen, dramatizacija komada (Slavko Milanović) podseća na lavirint", kazao je jedan od aktera predstave, glumac Ljubomir Bandović.

On je istakao da je bilo zanimljivo raditi komad o ženi antijunaku, svi su se trudili da odigraju značenje Hede Gabler, ono što ona proizvodi kod drugih ljudi, ko je na koji način zaljubljen u Hedu.

U predstavi igraju i Aleksandar Đurica, Olga Odanović, Anastasija Mandić i Nebojša Dugalić.

Scenograf je Aleksandar Denić, kostimograf Katarina Grčić Nikolić, kompozitor Anja Đorđević i koreograf Tamara Antonijević.

Ibzenova drama prvi put je izvedena u Minhenu 1891.godine a na sceni Narodnog pozorišta 1922.godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: