Otvorena izložba o Konstantinu

U okviru državnog programa obeležavanja 17 vekova Milanskog edikta predsednik Tomislav Nikolić u prisustvu brojnih zvanica, predstavnika diplomatskog kora i posetilaca 18. maja je u rimskoj vili Arheološkog parka Viminacijum svečano otvorio izložbu "Konstantnin Veliki i Milanski edikt 313".

Kultura

Izvor: B92

Subota, 18.05.2013.

19:44

Default images

"Viminacijum je deo naše rimske istorije koju imamo kao što imamo vizantijsku, srpsku, otomansku, srpsku jugoslovensku pa ponovo srpsku. To je jedna od naših najdragocenijih karakteristika: izvanredna mešavnina različitih kultura, jezika, tradicija i burna i zanimljiva istorija", rekao je Nikolić na otvaranju izložbe i dodao da je "područje Srbije milenijumima bilo mesto okupljanja, razdvajanja, borbe ali i konstantnog razvoja".

"Za svaku odluku u životu imamo uzor u nečemu što je neko pametniji od nas napisao a nama ostalo samo da naučimo da čitamo. Za ovo vreme, kada se borimo za opstanak svog naroda na Kosovu i Metohiji, kada nam se čini da je možda teže nego ikada, Konfučije je zapisao: Naša najveća slava nije što nikada nismo pali, već što smo ustali svaki put kada padnemo", rekao je šef srpske države.

Izložba Narodnog muzeja sa podnaslovom "Rađanje hrišćanstva u rimskim provincijama na tlu Srbije" prezentuje izuzetnu zbirku autenticnih predmeta iz deset muzeja u Srbiji koji svedoče o vladavini Konstantina, Milanskom ediktu, počecima hrišćanstva na tlu Srbije.

Izložen je reprezentativni materijal nastao u periodu od kraja drugog veka koje prethodi vremenu Konstantina Velikog, zatim iz perioda njegove vladavine kao i nasledje prvog hrišćanskog cara.
Foto: Beta, Milan Obradoviæ
Među 128 izloženih predmeta: skulptura, fragmenata arhitektonske plastike, fresaka, mozaika, nakita, posuda, delova vojne opreme, rimski carski novac, je i 40 artefakata nulte kulturne vrednosti od prvog do četvrtog veka naše ere, među njima i čuveni Konstantinov portret, bronzana bista otkrivena 1900.godine u rodnom mestu cara Konstantina Naisu.

Portret je verovatno bio deo monumentalne statue u prirodnoj veličini koja je ukrašavala glavni trg antičkog Niša. Bronzana bista, Konstantinova glava ovenčana dijademom, remek delo portretne umetnosti kasnoantičkog doba, obišla je svet na brojnim gostujućim izložbama kao izuzetno vredan eksponat rimskog kulturnog nasleđa.

Na izložbi koja će u Viminacijumu biti postavljena mesec dana, potom se seli u Narodni muzej u Beogradu od 2.jula do 8.septembra i u Niš od 19.septembra do 31.oktobra, predmeti iz različitih kolekcija izloženi su po segmentima života: kultura, vojska, svakodnevni život rimske države.

Bogatstvo života u urbanim centrima prezentuju predmeti od zlata, srebra i bronze, arheološki nalazi iz rezidencijalnih kompleksa Sirmijuma, Naisusa i Medijane, Gamzigrada i vladarski nakit nadjen u Ssarkamenu.

Izložbu prati dvojezična publikacija, srpsko engleska sa 17 uvodnih tekstova koji objašnjavaju vreme pre Konstantina kao i vreme prvog hrišćanskog imperatora rodjenom na našem tlu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

1 d

Društvo

MUP upozorio građane Srbije

Povodom predstojećih prvomajskih i uskršnjih praznika očekuje se povećan priliv velikog broja putnika i vozila u našu zemlju, zbog čega se mogu očekivati duža zadržavanja na graničnim prelazima, upozorio je danas MUP.

9:37

26.4.2024.

1 d

Podeli: