Andrićgrad dobija i univerzitet

Reditelj i pokretač projekta Andrićgrad Emir Kusturica najavio je da će Rusi pomoći izgradnju univerziteta u Andrićgradu, a u okviru njega bi radila i Akademija lepih umetnosti, prenose Večernje novosti.

Kultura

Izvor: B92

Sreda, 09.05.2012.

19:28

Default images

Na univerzitetu u Andrićgradu trebalo bi da bude mesta za više od 200 studenata ruskog jezika, književnosti i slavistike, navodi Kusturica, a prenose Novosti.

Emir Kusturica je, kako se navodi, pristvovao inauguraciji predsednika Vladimira Putina i tada ugovorio ovu saradnju. On je rekao da će ovaj univerzitet biti otvoren za studente iz celoga sveta.

Nakon završetka ovog ambicioznog projekta, kako je ranije rekao Kusturica, neće biti mesta nerazumevanju za Andrićgrad, koje sada vlada kod nas.

Za sada, svoj oblik su dobili Andrićev institut, pozorište, „tripleks“ bioskop, Gradska kuća, ulazna vizantijska kula, studentski dom, a oko šetališta su izgrađene knjižare, galerije, trgovinski cetar i restorani.

Buduće pozorište, kako je najavljeno, biće jedini teatar od Višegrada do Sarajeva i moći će da primi 350 ljudi.

Kompleks Andrićgrad u Višegradu, blizu čuvenog mosta o kojem je pisao Ivo Andrić, trebalo bi da bude završen do juna 2014. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

6 h

Podeli: