Meril Strip se bori za prava žena u filmu

Oskarovka Meril Strip dala je značajan doprinos novoj inicijativi čiji je cilj promovisanje žena scenarista starijih od 40 godina finansiranjem projekta kojim će biti mentorisano osam scenaristkinja u državi Njujork, piše Gardijan.

Izvor: B92

Ponedeljak, 20.04.2015.

11:52

Default images
Beta / AP Photo/Craig Ruttle

Inicijativa Writers Lab, koje vodi njujorška asocijacija Žene na filmu i televiziji, mentorisaće osam scenaristkinja u jednom izletištu u državi Njujork, a među mentorkama su Đina Princ Bajtvud, autorka komedije "Beyond the Ligts", bolivudski producent Karolina Kaplan i scenarista "Pravne plavuše" Kristen Smit.

Inicijativa je pokrenuta tokom vikenda na Trajbeka festivalu sa ciljem da se razviju odabrani scenariji i usledila je posle prošlogodišnje studije, koja je pokazala da broj žena scenarista u SAD opada sa 17 posto 2009. godine na 15 posto 2014., kao i da su plaćene manje od muških kolega.

Strip će finansirati projekat i tako nastaviti svoju kampanju promovisanja jednakosti u umetnosti i šire. Gardijan podseća da je Strip stojećim ovacijama pozdravila govor Patriše Arket na dodeli Oskara a nedavno je i potpisala otvoreno pismo nemačkoj kancelarki Angeli Merkel i predsedavajućoj Afričke unije Nkosazani Dlamini Zumi u kojem se poziva na borbu protiv ženskog siromaštva.

Pismo su potpisale i Šeril Sandberg, Bijonse i Rozamund Pajk. Stripova trenuitno snima film "Suffragette" gde igra Emelin Pankurst i to je film o borbi za ženska prava u Britaniji koji je režirala Sara Gavron, a u bioskope stiže krajem oktobra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

16 h

Podeli: