Petak, 22.05.2015.

12:00

SANU protiv inicijative za osnivanje VANUK

Izvor: Tanjug

SANU protiv inicijative za osnivanje VANUK IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

35 Komentari

Sortiraj po:

A.Mladenovic

pre 8 godina

@precanin se potpuno "otvorio" sa pričom o "madjarskoj domovini". VANUK je direktno usmeren protiv interesa Srba bez obzira gde se nalaze i gde žive.
To je pokušaj stvaranja jednog antisrpskog jezgra oko kojeg bi se pre ili kasnije, potpomognute stranim uticajem, okupile ličnosti koje patološki mrze ili makar preziru Srbe: Berislav, Dinko, Jana, Obrenov...

@Salih mujcinovic Propast SFRJ je bila izvesna a "federiranje federacije" je bila i zvanična kapitulacija - SFRJ je postala konfederacija.
Dusan Bilandzic tvrdi da je odluka o rasturanju Jugoslavije doneta polovinom sezdesetih, time se Tito vratio na svoja stajalista od pre drugog svetskog rata.
Sve nakon toga je tek samrtna agonija.

petar

pre 8 godina

Sta znaci Vojvodina? Samo stepen autonomije koji su Srbi imali u Austro Ugarskoj, puno ima Vojvodina Srbija i Tamiski Banat. Vecu autonomiju je imala Kraljevina Hrvatska npr. Ne znam zasto se vezujemo za tu rec "Vojvodina"?

olja

pre 8 godina

Srboljube, niste vi nikakav srboljub, da se to lijepo zakljuciti, a sto se tice Kusturice i Selimovica, ni dovikali im niste. Tako se to kaze u tamo odakle su "uvozni" Srbi. Srbi izvan Srbije su prvi, jos davno, osjetili na svojim plecima sta znace podjele u okviru svog naroda i zato je sasvim razumljivo da ih ne zele.

Vasilije

pre 8 godina

Nikome, pa ni Srbiji ne trebaju dve Akademije nauka istoga profila, ranga. Ali, ako Srbija ima i Inzenjersku akademiju, i Akademiju medicinskih nauka, i Vojno medicinsku akademiju itd, moze da ima i druge specijalizovane akademije. Ali to u ovome slucaju nije cilj. Neki intelektualci i neki politicari cesto trebaju jedni drugima, i ajd sad'!

srboljub

pre 8 godina

Vojvodina ima pravo na Vanu i što žele. Beograd zabranama može postići kontraefekat i štetu na svoj način. Kao do sada. Protivnici VANU su uglavnom, ne Srbi, ili kako ih neko nazva posrbice , ili uvozni Srbi iz BIH, CG, Hrv. itd...ili Kusturice, Selimovići, Bajramovići...
Zabranjivalo se i osnivanjem, s pogrdnim rečima , akademijama u CG, BIH

mamuza

pre 8 godina

Beskompleksni srbijanci, a odakle toliko iskompleksiranih naroda, nacija, zajednica, pojedinaca (čega god) baš oko vas i vašeg okruženja?
That is the only real question?

mujcinovic salih

pre 8 godina

Propast SFRJ je pocela sa SANU i "memorandumom",jogurt revolucijom,ukidanjem autonomije,smenom vlasti,ukudanjem voj.akademije.Posle toga sve je otislo u "onduras".Sad zivimo te mudre odluke?

legionar

pre 8 godina

Ja ne znam cemu ce VANUK da sluzi,isto kao sto ne znam cemu u ovom momentu sluzi SANU.
Jednostavno,upotreba takvih stvari radi stvaranja razdora i krize je stvar koju smo mnogo puta prosli,a nismo nista naucili.

mujcinovic salih

pre 8 godina

Propast SFRJ je pocela sa SANU i "memorandumom",jogurt revolucijom,ukidanjem autonomije,smenom vlasti,ukudanjem voj.akademije.Posle toga sve je otislo u "onduras".Sad zivimo te mudre odluke?

Марко

pre 8 godina

@precanin
Оснивање Матице српске је имало за циљ очување српског националног идентитета у Хабзбуршкој монархији и тежило је ка сваком културном и научном повезивању са остатком свог народа. Све књиге које су се штампале су се бавиле очувањем онога што нас све повезује, не стварањем одређене аутономије у односу на остатак народа јер никоме нешто такво није падало на памет, ни Јернеј Копитар ни Вук Караџић ни Доситеј Обрадовић нису правили разлику између "Срба из Срема/Баната/Бачке" и "Срба из Србије" (која тада није ни постојала у данашњим границама). Свако спомињање науке Срба у Хабзбуршкој монархији као аргумент овом виду сепаратисања је бесмислен јер је цео труд пре уједињења био усмерен на повезаност целог српског народа а не регионализам. Сама Српска Војводина је и настала под тим именом јер је народ желео уједињење са Србијом, да није не би ни била "Српска" нити би вољно било изабрано од стране људи у тадашњој Војводини да се припоје ономе што је тада била Србија у циљу стварања заједничке државе, пре тога није било могућности али је врло постојала жеља. Да су Срби у Мађарској Мађарску сматрали својом домовином не би константно дизали револуције и опирали се њеној власти на сваком кораку, твоје непознавање историје ти не даје за право да тврдиш да су Срби у Мађарској били "принуђени" да се боре против силе која их је дословно вековима присилно користила као живи зид и омаловажавала на сваком кораку. Војводина пре тежње за уједињењем са Србијом није ни постојала, тачка.

Milan

pre 8 godina

Čoveka koji iznova čini jednu istu grešku često nazivaju glupim. A da li se to isto može reći za jedan narod? Svaki put kad je neka teritorija tražila malo više automonije, Beograd je čvrsto odbijao. I šta je bilo na kraju? Potpuna nezavisnost. Ja se kao Vojvođanin plašim toga. Ne želim nezavisnost. Ali negiranjem vojvođanskog identiteta i konstantnim omalovažavanjem će Beograd to i postići.

precanin

pre 8 godina

Ja sam najmanje kriv što niste čuli za izraz "Prečani" koji su Srbi iz Srbije izmislili za Srbe u Mađžarskoj ! Pitajte učitelja. Jesam strani plaćenik, primam penziju 900 eura iz "dušmanske" zemlja. Ni jedan Srbin iz Srbije nije učestvovao u osnivanju "Matice Srpske", Matica je stvorena za interese Srba u Mađžarskoj a ne za Srbe u Turskoj ! Da ne mešate, Vojvodina još nije dobila Vojvodstvo, zato se i zove Vojvodina jer je dobila svog vojvodu Stevana Šupljikca ! Ja nikome ovde nisam rekao da je glup što se ne slaze sa mojim komentaro, ali ovo što je napisano je I S T I N A, sramota me je da psujem i vređam nekoga koji zbod neobjektivnosti i nedostaku informacija drugačije misli.

precanin

pre 8 godina

MORAVAC
dobro je to što imaš svoje mišljenje i što ne psuješ i ne vređaš one koji drugačije misle od većine i od tebe i od većine. Znamo da je Matica stvorena pre revolucije , znači Srbi Prečani nisu bili u prilici da ucenjuju mađžarsku Vladu kao 1848, kada su glasno i jasno rekli Mađžarima da neće pomagati Košuta protiv bečkog cara. Prišli si caru i za uzvrat dobili Autonomiju. Ali stvaranjem Matice nije bio cilj ujedinjenja sa Srbijom , nit je ujedinjenje bilo san Prečana. Da nije bilo Prvog rata zar misliš da bi se Vojvodina (iako je , narod niko nije pitao da li žele ujedinjenje sa Srbijom) ujedinila i bila u sastavu Srbije ? Narod u masi , mislim na Srbe prečane nije želeo ujedinjenje, da jeste bio bi referendum , ali pošto se znao rezultat eventualnog referenduma, a na hiljade Srba je bilo na poraženoj strani, o ujedinjenju su odlučili oni koji su gurali u rat Srbe Prečane u ret protiv svoje domovine Mađžarske. Njima je domovina bila Mađžarska, zato je i branili što nije greh, greh je ne braniti svoju domovinu i prići neprijatelju ! To je istina kao vrata velika, a to što piše u čitankama je legitimno pravo ministarstva prosvete svake zemlje.

Ponovo radi bioskop

pre 8 godina

Rođen sam u državi Makedoniji, osnovnu ì srednju školu sam završio u državi Vojvodini, a fakultet u državi BiH. Posle "studijkog putovanja" po zemljama Evrope ì Amerike vratio sam se da radim u državu Srbiju, pošto nisam mogao da radim u državi Kosovo. Na poslu sam se sretao sa kolegama koji su iz države CG. Planiram da svoj radni vek završim u državi...

Saša,Zrenjanin

pre 8 godina

@precanin

Ne znam odakle si i ko ti plaća da botuješ, ali Srbin iz Banata, Srema ili Bačke sigurno nisi. Nikad u životu nisam čuo nikoga da koristi izraz prečanin.
E da, za vas što pominjete Maticu Srpsku, ta institucija je kako joj i stoji u imenu srpska, nikako vojvođanska.

moravac

pre 8 godina

precanine, razlika je sustinska! matica srska je osnovana na teritoriji danasnje ap vojvodine, u to vreme na teritorije habzurske monarhije, sa krajnjim ciljem, uz podizanje srpske kulture i obrazovanja, radi ujedinjenja sa srbijom. ovo sto se danas pokusava tom tzv. vanuk je obrnut proces, tj. cepanje srpskog korpusa, za pocetak naucnog i umetnickog. ukratko, ono je bio evolutivni, a ovo sad je devolutivni proces. prvi je doveo do ujedinjenja srba u jednu drzavu, a ti iz ovih premisa izvuci konkluziju gde ovaj drugi proces vodi. pozdrav!

Ana

pre 8 godina

(precanin, 22. maj 2015 14:16)

Strasno kakve gluposti se ovde pisu, a vi ste sampion. Ni u jednoj zemlji nema vise Akademija nauka i umetnosti, bez obzira koliko ta zemlja ima pokrajina, ili regija ili cak sjedinjenih drzava. Zapitajte se malo zasto ste to napisali i budite iskreni sa sobom. Odakle toliki kompleksi?

ns_Teletabis

pre 8 godina

hteli to ili ne da priznaju vlastodržci iz Beograda , Vojvodina jeste NEŠTO i sve nacije koje žive u Vojvodini to NEŠTO osećaju kao svoje i zajedničko ...

to NEŠTO je osećaj pripadnosti projektu koji izlazi iz nacionalnih okvira i traje dosta dugo ...

to NEŠTO nas srbe iz Vojvodine razlikuje malo od naše braće srba iz Srbije , ali nas ne deli ...sticajem okolnosti rasli smo u značajno različitim uslovima i imali više pristupa Europi , obrazovanju od pokorene braće koja su patila pod turcima


to NEŠTO nije suprostavljeno našoj braći srbima iako oni to stalno tako doživljaju i brane nam na svaki način da imamo bilo šta svoje , pare , firme , akademije itd .

ali ako jednog dana naša braća preteraju sa strogoćom , možemo i mi da okrenemo list ...


mislite o tome , braćo

pp

pre 8 godina

ne znam da li je smešniji predlog ili ovi što brane zbog "Matice srpske" i slično.

To su bile jedinstvene, srpske inicijative u ime celog srpskog naroda i prethodnici SANU, nije bila u pitanju "matica vojvođanska" jer vojvođanski identitet nije ni postojao i predstavlja najobičniju modernu izmišljotinu dostojnu Montenegra. Živo me zanima što ne stave pun naziv Vojvodine pa bude Akademija Nauke i Umetnosti Srpske Vojvodine budući da je naziv "Vojvodina" samo kao takav i dobio ime.
Iskreno nam treba vlast koja će da dovede u red sve ove separatističke lopove jer je istorija pokazala da su upravo oni bili uzrok propasti našeg naroda, kada god su smeli da nam cepaju državu zbog slabe i previše tolerantne centralne vlasti (Uroš) su to učinili i zavadili narod zbog gluposti kako bi se dočepali para i uticaja. Budući da su separatisti prvi koji će da hvale Tita jer im je obezbedio finu nadoknadu za cepanje Srbije i "pozicije" na grbači celog naroda mislim da treba primeniti njegovu logiku i slati u radne logore sve koji se protive "bratstvu i jedinstvu" naše zemlje i svakoga ko se buni nazivati fašistom. Podeljena kuća ne može da stoji i svaki pokušaj slabljenja naše domovine zarad bespotrebnih podela najoštrije sankcionisati, U IME Dositeja Obradovića i drugih Srba sa teritorije današnje Vojvodine koji su se zalagali za složan, ujedinjen srpski narod.

precanin

pre 8 godina

Zahvaljujem redakciji B92što je objavila moj text koji se razlikuje od večinskog mišljenja i izvinjavam se u pogrešnim datumom u textu, Matica je osnovana u Pešti 1826 a Vojvodstvo je dobijeno 1848. hvala.

olja

pre 8 godina

Naravno da treba da bude protiv. Trebalo je davno da se oglasi i da argumentima pobija takve prijedloge. Kakva VANUK?! To je samo prva stepenica separatizma! Vezati to za Maticu i Pupina, kako procitah u nekom prethodnom komentaru, obicna je glupost. Pitam se samo jedno: ako Srbin Vojvodine zaista misli da je proklamovani veci stepen samostalnosti tog dijela zemlje, zarad nekog boljitka, u materijalnom smislu (citaj: sto dalje od 'juga'), a da ce, pritom, i dalje biti u drzavi Srbiji, grdno se vara i bice kao u prici u kojoj glavni junak povjeruje da kisa pada tek kada je mokar. U ovom vremenu nema mjesta poredjenju sa zemljama Zapada koje su podijeljene na regione. One nemaju, a niti su imale, ni slicne probleme koje ima Srbija. Srbija je specificna i ni jedna podjela joj ne bi donijela dobro.

ksks

pre 8 godina

zar neko zaista misli da je nasoj drzavi potrebno vise akademija nauke i umetnosti? zar postoje oni koji jos uvek nisu shvatili kako takve institucije funkcionosu? zar neko jos uvek mislim
da se na primer SANU bavi naukom kulturom i umetnoscu? koliko je kredibilan sastav akademika? i sad mozete misliti ako to sve dupliramo. pa niko normalan nema tu vrstu afiniteta da zaglavi na takvom mestu.

Realno

pre 8 godina

@precanin

ne radi se ovde o separatizmu nego se radi o realnim potrebama. Da li zaista postoji potreba za VANUK-om? pa osim novog budzetskog izdatka, ne vidim drugi razlog. SANU ima ulogu kao i agencija za standardizaciju i mere, samo po pitanju akademskog obrazovanja, nauke i umetnosti. Da li u Vojvodini postoji tolika razlika na tim poljima u odnosu na ostatak Srbije, da je zaista potrebna ta institucija? Zamislite kada bi se sutra u Vojvodini takodje formirala nova agencija za standardizaciju i mere, i da proglasi da ce se povrsina zemljista izrazavati u jutrima i stopama, zato sto je to tradicionalno bilo tako, i da se nece vise koristiti metri, ari i hektari. Da li mislite da bi tako nesto iole unapredilo bilo koju sferu zivota u Vojvodini?

Nenad

pre 8 godina

Ako je Ustavni sud kao najviša instanca odbacio mogućnost osnivanja VANUK onda pokrajinska vlada može donositi uredbe ali one neće moći biti provedene. Vlada APV ne može ignorisati odluke Ustavnog suda Srbije.

1914

pre 8 godina

Vi iz SANU ste jaki strucnjaci samo kad treba nesto pljuvati po politickoj liniji.Uostalom pokazali ste se svih ovih decenijama s vasim Titom,Slobom,Kostunicom i slicnim stetocinama...

precanin

pre 8 godina

Braćo Srbijanci, a šta je to što je problematično da Vojvodina dobije akademiju? Pa braćo draga, Vojvodina je osnovala u ropstvu "Maticu Srpsku" u sred Pešte tj. u srcu okupatora, pa treba da nam je svima drago što su još tada vaša braća po krvi i veri Srbi Mađžaroni, teko nešto uspeli da postignu! To su uradili 1926 god. 26 god. pre nego što su dobila autonomiju "Srpsko Vojvodstvo i Temiški Banat". Pa mi Prečani razumemo Vas braćo što tako nešto ili slično Vi niste uspeli da u sopstvenoj zemlji da uradite, pa bar jednu osnovnu školu što niste uspeli otvoriti, jer ste bili pod Turcima ! Pa ta matica je bila najveća kulturno - prosvetna ustanova u celom Srpstvu ! Pa dal nije Bogu plakati da okupator dozvoli osnivanje takve ustanove, a da sopstvena braća ne dozvoljavaju i zatvaraju takvu ustanovu sopstvenoj braći i to sve zbog toga da tu akademiju Prečani separatisti,izdajnici, ne prenesu mozda u Mađžarsku ? Pa šta će braćo Mađarima srpska akademija ? Braćo, manite se belaja, pa kamo sreće da takvih akademija imamo po svim regionima Srbije a u Vojvodini imao još bačku, sremsku i banatsku akademiju !? Gde Vi to braćo vidite separatizam , kada Mađžari nisu imali strah širenja srpskog naciona pre skoro 200 god. zašto i od čega Vi braćo strahujete ?

ja

pre 8 godina

pa ja stvarno ne kapiram nas. ima nas saka jada, svega 7 miliona gradjana Srbije, umesto da se udruzujemo sa regionom i sire na planu naucne saradnje mi samo izmisljamo neke ludosti. pa da li ce i jednm gradjaninu Srbije u Vojvodini biti bolje sa novom VANU. Nece. Ne bi bilo bolje i da postoji akademija nauka novi becej, ni kikinda ni srpska crnja. dokle vise te podele aman. radite zajedno za opste dobro. zar nije moguce napraviti neke podruzne kancelarije po gradovima vojvodine ukoliko vec postoje neki znacajniji naucni projekti na lokalu. udruzite se kreirajte naucne doprinose za opste dobro Srbije, dosta sa deobama.

1914

pre 8 godina

Vi iz SANU ste jaki strucnjaci samo kad treba nesto pljuvati po politickoj liniji.Uostalom pokazali ste se svih ovih decenijama s vasim Titom,Slobom,Kostunicom i slicnim stetocinama...

precanin

pre 8 godina

Braćo Srbijanci, a šta je to što je problematično da Vojvodina dobije akademiju? Pa braćo draga, Vojvodina je osnovala u ropstvu "Maticu Srpsku" u sred Pešte tj. u srcu okupatora, pa treba da nam je svima drago što su još tada vaša braća po krvi i veri Srbi Mađžaroni, teko nešto uspeli da postignu! To su uradili 1926 god. 26 god. pre nego što su dobila autonomiju "Srpsko Vojvodstvo i Temiški Banat". Pa mi Prečani razumemo Vas braćo što tako nešto ili slično Vi niste uspeli da u sopstvenoj zemlji da uradite, pa bar jednu osnovnu školu što niste uspeli otvoriti, jer ste bili pod Turcima ! Pa ta matica je bila najveća kulturno - prosvetna ustanova u celom Srpstvu ! Pa dal nije Bogu plakati da okupator dozvoli osnivanje takve ustanove, a da sopstvena braća ne dozvoljavaju i zatvaraju takvu ustanovu sopstvenoj braći i to sve zbog toga da tu akademiju Prečani separatisti,izdajnici, ne prenesu mozda u Mađžarsku ? Pa šta će braćo Mađarima srpska akademija ? Braćo, manite se belaja, pa kamo sreće da takvih akademija imamo po svim regionima Srbije a u Vojvodini imao još bačku, sremsku i banatsku akademiju !? Gde Vi to braćo vidite separatizam , kada Mađžari nisu imali strah širenja srpskog naciona pre skoro 200 god. zašto i od čega Vi braćo strahujete ?

ja

pre 8 godina

pa ja stvarno ne kapiram nas. ima nas saka jada, svega 7 miliona gradjana Srbije, umesto da se udruzujemo sa regionom i sire na planu naucne saradnje mi samo izmisljamo neke ludosti. pa da li ce i jednm gradjaninu Srbije u Vojvodini biti bolje sa novom VANU. Nece. Ne bi bilo bolje i da postoji akademija nauka novi becej, ni kikinda ni srpska crnja. dokle vise te podele aman. radite zajedno za opste dobro. zar nije moguce napraviti neke podruzne kancelarije po gradovima vojvodine ukoliko vec postoje neki znacajniji naucni projekti na lokalu. udruzite se kreirajte naucne doprinose za opste dobro Srbije, dosta sa deobama.

ns_Teletabis

pre 8 godina

hteli to ili ne da priznaju vlastodržci iz Beograda , Vojvodina jeste NEŠTO i sve nacije koje žive u Vojvodini to NEŠTO osećaju kao svoje i zajedničko ...

to NEŠTO je osećaj pripadnosti projektu koji izlazi iz nacionalnih okvira i traje dosta dugo ...

to NEŠTO nas srbe iz Vojvodine razlikuje malo od naše braće srba iz Srbije , ali nas ne deli ...sticajem okolnosti rasli smo u značajno različitim uslovima i imali više pristupa Europi , obrazovanju od pokorene braće koja su patila pod turcima


to NEŠTO nije suprostavljeno našoj braći srbima iako oni to stalno tako doživljaju i brane nam na svaki način da imamo bilo šta svoje , pare , firme , akademije itd .

ali ako jednog dana naša braća preteraju sa strogoćom , možemo i mi da okrenemo list ...


mislite o tome , braćo

Nenad

pre 8 godina

Ako je Ustavni sud kao najviša instanca odbacio mogućnost osnivanja VANUK onda pokrajinska vlada može donositi uredbe ali one neće moći biti provedene. Vlada APV ne može ignorisati odluke Ustavnog suda Srbije.

Milan

pre 8 godina

Čoveka koji iznova čini jednu istu grešku često nazivaju glupim. A da li se to isto može reći za jedan narod? Svaki put kad je neka teritorija tražila malo više automonije, Beograd je čvrsto odbijao. I šta je bilo na kraju? Potpuna nezavisnost. Ja se kao Vojvođanin plašim toga. Ne želim nezavisnost. Ali negiranjem vojvođanskog identiteta i konstantnim omalovažavanjem će Beograd to i postići.

precanin

pre 8 godina

Zahvaljujem redakciji B92što je objavila moj text koji se razlikuje od večinskog mišljenja i izvinjavam se u pogrešnim datumom u textu, Matica je osnovana u Pešti 1826 a Vojvodstvo je dobijeno 1848. hvala.

Saša,Zrenjanin

pre 8 godina

@precanin

Ne znam odakle si i ko ti plaća da botuješ, ali Srbin iz Banata, Srema ili Bačke sigurno nisi. Nikad u životu nisam čuo nikoga da koristi izraz prečanin.
E da, za vas što pominjete Maticu Srpsku, ta institucija je kako joj i stoji u imenu srpska, nikako vojvođanska.

olja

pre 8 godina

Naravno da treba da bude protiv. Trebalo je davno da se oglasi i da argumentima pobija takve prijedloge. Kakva VANUK?! To je samo prva stepenica separatizma! Vezati to za Maticu i Pupina, kako procitah u nekom prethodnom komentaru, obicna je glupost. Pitam se samo jedno: ako Srbin Vojvodine zaista misli da je proklamovani veci stepen samostalnosti tog dijela zemlje, zarad nekog boljitka, u materijalnom smislu (citaj: sto dalje od 'juga'), a da ce, pritom, i dalje biti u drzavi Srbiji, grdno se vara i bice kao u prici u kojoj glavni junak povjeruje da kisa pada tek kada je mokar. U ovom vremenu nema mjesta poredjenju sa zemljama Zapada koje su podijeljene na regione. One nemaju, a niti su imale, ni slicne probleme koje ima Srbija. Srbija je specificna i ni jedna podjela joj ne bi donijela dobro.

moravac

pre 8 godina

precanine, razlika je sustinska! matica srska je osnovana na teritoriji danasnje ap vojvodine, u to vreme na teritorije habzurske monarhije, sa krajnjim ciljem, uz podizanje srpske kulture i obrazovanja, radi ujedinjenja sa srbijom. ovo sto se danas pokusava tom tzv. vanuk je obrnut proces, tj. cepanje srpskog korpusa, za pocetak naucnog i umetnickog. ukratko, ono je bio evolutivni, a ovo sad je devolutivni proces. prvi je doveo do ujedinjenja srba u jednu drzavu, a ti iz ovih premisa izvuci konkluziju gde ovaj drugi proces vodi. pozdrav!

Realno

pre 8 godina

@precanin

ne radi se ovde o separatizmu nego se radi o realnim potrebama. Da li zaista postoji potreba za VANUK-om? pa osim novog budzetskog izdatka, ne vidim drugi razlog. SANU ima ulogu kao i agencija za standardizaciju i mere, samo po pitanju akademskog obrazovanja, nauke i umetnosti. Da li u Vojvodini postoji tolika razlika na tim poljima u odnosu na ostatak Srbije, da je zaista potrebna ta institucija? Zamislite kada bi se sutra u Vojvodini takodje formirala nova agencija za standardizaciju i mere, i da proglasi da ce se povrsina zemljista izrazavati u jutrima i stopama, zato sto je to tradicionalno bilo tako, i da se nece vise koristiti metri, ari i hektari. Da li mislite da bi tako nesto iole unapredilo bilo koju sferu zivota u Vojvodini?

Марко

pre 8 godina

@precanin
Оснивање Матице српске је имало за циљ очување српског националног идентитета у Хабзбуршкој монархији и тежило је ка сваком културном и научном повезивању са остатком свог народа. Све књиге које су се штампале су се бавиле очувањем онога што нас све повезује, не стварањем одређене аутономије у односу на остатак народа јер никоме нешто такво није падало на памет, ни Јернеј Копитар ни Вук Караџић ни Доситеј Обрадовић нису правили разлику између "Срба из Срема/Баната/Бачке" и "Срба из Србије" (која тада није ни постојала у данашњим границама). Свако спомињање науке Срба у Хабзбуршкој монархији као аргумент овом виду сепаратисања је бесмислен јер је цео труд пре уједињења био усмерен на повезаност целог српског народа а не регионализам. Сама Српска Војводина је и настала под тим именом јер је народ желео уједињење са Србијом, да није не би ни била "Српска" нити би вољно било изабрано од стране људи у тадашњој Војводини да се припоје ономе што је тада била Србија у циљу стварања заједничке државе, пре тога није било могућности али је врло постојала жеља. Да су Срби у Мађарској Мађарску сматрали својом домовином не би константно дизали револуције и опирали се њеној власти на сваком кораку, твоје непознавање историје ти не даје за право да тврдиш да су Срби у Мађарској били "принуђени" да се боре против силе која их је дословно вековима присилно користила као живи зид и омаловажавала на сваком кораку. Војводина пре тежње за уједињењем са Србијом није ни постојала, тачка.

pp

pre 8 godina

ne znam da li je smešniji predlog ili ovi što brane zbog "Matice srpske" i slično.

To su bile jedinstvene, srpske inicijative u ime celog srpskog naroda i prethodnici SANU, nije bila u pitanju "matica vojvođanska" jer vojvođanski identitet nije ni postojao i predstavlja najobičniju modernu izmišljotinu dostojnu Montenegra. Živo me zanima što ne stave pun naziv Vojvodine pa bude Akademija Nauke i Umetnosti Srpske Vojvodine budući da je naziv "Vojvodina" samo kao takav i dobio ime.
Iskreno nam treba vlast koja će da dovede u red sve ove separatističke lopove jer je istorija pokazala da su upravo oni bili uzrok propasti našeg naroda, kada god su smeli da nam cepaju državu zbog slabe i previše tolerantne centralne vlasti (Uroš) su to učinili i zavadili narod zbog gluposti kako bi se dočepali para i uticaja. Budući da su separatisti prvi koji će da hvale Tita jer im je obezbedio finu nadoknadu za cepanje Srbije i "pozicije" na grbači celog naroda mislim da treba primeniti njegovu logiku i slati u radne logore sve koji se protive "bratstvu i jedinstvu" naše zemlje i svakoga ko se buni nazivati fašistom. Podeljena kuća ne može da stoji i svaki pokušaj slabljenja naše domovine zarad bespotrebnih podela najoštrije sankcionisati, U IME Dositeja Obradovića i drugih Srba sa teritorije današnje Vojvodine koji su se zalagali za složan, ujedinjen srpski narod.

precanin

pre 8 godina

Ja sam najmanje kriv što niste čuli za izraz "Prečani" koji su Srbi iz Srbije izmislili za Srbe u Mađžarskoj ! Pitajte učitelja. Jesam strani plaćenik, primam penziju 900 eura iz "dušmanske" zemlja. Ni jedan Srbin iz Srbije nije učestvovao u osnivanju "Matice Srpske", Matica je stvorena za interese Srba u Mađžarskoj a ne za Srbe u Turskoj ! Da ne mešate, Vojvodina još nije dobila Vojvodstvo, zato se i zove Vojvodina jer je dobila svog vojvodu Stevana Šupljikca ! Ja nikome ovde nisam rekao da je glup što se ne slaze sa mojim komentaro, ali ovo što je napisano je I S T I N A, sramota me je da psujem i vređam nekoga koji zbod neobjektivnosti i nedostaku informacija drugačije misli.

Ana

pre 8 godina

(precanin, 22. maj 2015 14:16)

Strasno kakve gluposti se ovde pisu, a vi ste sampion. Ni u jednoj zemlji nema vise Akademija nauka i umetnosti, bez obzira koliko ta zemlja ima pokrajina, ili regija ili cak sjedinjenih drzava. Zapitajte se malo zasto ste to napisali i budite iskreni sa sobom. Odakle toliki kompleksi?

Ponovo radi bioskop

pre 8 godina

Rođen sam u državi Makedoniji, osnovnu ì srednju školu sam završio u državi Vojvodini, a fakultet u državi BiH. Posle "studijkog putovanja" po zemljama Evrope ì Amerike vratio sam se da radim u državu Srbiju, pošto nisam mogao da radim u državi Kosovo. Na poslu sam se sretao sa kolegama koji su iz države CG. Planiram da svoj radni vek završim u državi...

legionar

pre 8 godina

Ja ne znam cemu ce VANUK da sluzi,isto kao sto ne znam cemu u ovom momentu sluzi SANU.
Jednostavno,upotreba takvih stvari radi stvaranja razdora i krize je stvar koju smo mnogo puta prosli,a nismo nista naucili.

precanin

pre 8 godina

MORAVAC
dobro je to što imaš svoje mišljenje i što ne psuješ i ne vređaš one koji drugačije misle od većine i od tebe i od većine. Znamo da je Matica stvorena pre revolucije , znači Srbi Prečani nisu bili u prilici da ucenjuju mađžarsku Vladu kao 1848, kada su glasno i jasno rekli Mađžarima da neće pomagati Košuta protiv bečkog cara. Prišli si caru i za uzvrat dobili Autonomiju. Ali stvaranjem Matice nije bio cilj ujedinjenja sa Srbijom , nit je ujedinjenje bilo san Prečana. Da nije bilo Prvog rata zar misliš da bi se Vojvodina (iako je , narod niko nije pitao da li žele ujedinjenje sa Srbijom) ujedinila i bila u sastavu Srbije ? Narod u masi , mislim na Srbe prečane nije želeo ujedinjenje, da jeste bio bi referendum , ali pošto se znao rezultat eventualnog referenduma, a na hiljade Srba je bilo na poraženoj strani, o ujedinjenju su odlučili oni koji su gurali u rat Srbe Prečane u ret protiv svoje domovine Mađžarske. Njima je domovina bila Mađžarska, zato je i branili što nije greh, greh je ne braniti svoju domovinu i prići neprijatelju ! To je istina kao vrata velika, a to što piše u čitankama je legitimno pravo ministarstva prosvete svake zemlje.

olja

pre 8 godina

Srboljube, niste vi nikakav srboljub, da se to lijepo zakljuciti, a sto se tice Kusturice i Selimovica, ni dovikali im niste. Tako se to kaze u tamo odakle su "uvozni" Srbi. Srbi izvan Srbije su prvi, jos davno, osjetili na svojim plecima sta znace podjele u okviru svog naroda i zato je sasvim razumljivo da ih ne zele.

ksks

pre 8 godina

zar neko zaista misli da je nasoj drzavi potrebno vise akademija nauke i umetnosti? zar postoje oni koji jos uvek nisu shvatili kako takve institucije funkcionosu? zar neko jos uvek mislim
da se na primer SANU bavi naukom kulturom i umetnoscu? koliko je kredibilan sastav akademika? i sad mozete misliti ako to sve dupliramo. pa niko normalan nema tu vrstu afiniteta da zaglavi na takvom mestu.

Vasilije

pre 8 godina

Nikome, pa ni Srbiji ne trebaju dve Akademije nauka istoga profila, ranga. Ali, ako Srbija ima i Inzenjersku akademiju, i Akademiju medicinskih nauka, i Vojno medicinsku akademiju itd, moze da ima i druge specijalizovane akademije. Ali to u ovome slucaju nije cilj. Neki intelektualci i neki politicari cesto trebaju jedni drugima, i ajd sad'!

mujcinovic salih

pre 8 godina

Propast SFRJ je pocela sa SANU i "memorandumom",jogurt revolucijom,ukidanjem autonomije,smenom vlasti,ukudanjem voj.akademije.Posle toga sve je otislo u "onduras".Sad zivimo te mudre odluke?

mujcinovic salih

pre 8 godina

Propast SFRJ je pocela sa SANU i "memorandumom",jogurt revolucijom,ukidanjem autonomije,smenom vlasti,ukudanjem voj.akademije.Posle toga sve je otislo u "onduras".Sad zivimo te mudre odluke?

mamuza

pre 8 godina

Beskompleksni srbijanci, a odakle toliko iskompleksiranih naroda, nacija, zajednica, pojedinaca (čega god) baš oko vas i vašeg okruženja?
That is the only real question?

srboljub

pre 8 godina

Vojvodina ima pravo na Vanu i što žele. Beograd zabranama može postići kontraefekat i štetu na svoj način. Kao do sada. Protivnici VANU su uglavnom, ne Srbi, ili kako ih neko nazva posrbice , ili uvozni Srbi iz BIH, CG, Hrv. itd...ili Kusturice, Selimovići, Bajramovići...
Zabranjivalo se i osnivanjem, s pogrdnim rečima , akademijama u CG, BIH

petar

pre 8 godina

Sta znaci Vojvodina? Samo stepen autonomije koji su Srbi imali u Austro Ugarskoj, puno ima Vojvodina Srbija i Tamiski Banat. Vecu autonomiju je imala Kraljevina Hrvatska npr. Ne znam zasto se vezujemo za tu rec "Vojvodina"?

A.Mladenovic

pre 8 godina

@precanin se potpuno "otvorio" sa pričom o "madjarskoj domovini". VANUK je direktno usmeren protiv interesa Srba bez obzira gde se nalaze i gde žive.
To je pokušaj stvaranja jednog antisrpskog jezgra oko kojeg bi se pre ili kasnije, potpomognute stranim uticajem, okupile ličnosti koje patološki mrze ili makar preziru Srbe: Berislav, Dinko, Jana, Obrenov...

@Salih mujcinovic Propast SFRJ je bila izvesna a "federiranje federacije" je bila i zvanična kapitulacija - SFRJ je postala konfederacija.
Dusan Bilandzic tvrdi da je odluka o rasturanju Jugoslavije doneta polovinom sezdesetih, time se Tito vratio na svoja stajalista od pre drugog svetskog rata.
Sve nakon toga je tek samrtna agonija.

precanin

pre 8 godina

Braćo Srbijanci, a šta je to što je problematično da Vojvodina dobije akademiju? Pa braćo draga, Vojvodina je osnovala u ropstvu "Maticu Srpsku" u sred Pešte tj. u srcu okupatora, pa treba da nam je svima drago što su još tada vaša braća po krvi i veri Srbi Mađžaroni, teko nešto uspeli da postignu! To su uradili 1926 god. 26 god. pre nego što su dobila autonomiju "Srpsko Vojvodstvo i Temiški Banat". Pa mi Prečani razumemo Vas braćo što tako nešto ili slično Vi niste uspeli da u sopstvenoj zemlji da uradite, pa bar jednu osnovnu školu što niste uspeli otvoriti, jer ste bili pod Turcima ! Pa ta matica je bila najveća kulturno - prosvetna ustanova u celom Srpstvu ! Pa dal nije Bogu plakati da okupator dozvoli osnivanje takve ustanove, a da sopstvena braća ne dozvoljavaju i zatvaraju takvu ustanovu sopstvenoj braći i to sve zbog toga da tu akademiju Prečani separatisti,izdajnici, ne prenesu mozda u Mađžarsku ? Pa šta će braćo Mađarima srpska akademija ? Braćo, manite se belaja, pa kamo sreće da takvih akademija imamo po svim regionima Srbije a u Vojvodini imao još bačku, sremsku i banatsku akademiju !? Gde Vi to braćo vidite separatizam , kada Mađžari nisu imali strah širenja srpskog naciona pre skoro 200 god. zašto i od čega Vi braćo strahujete ?

Nenad

pre 8 godina

Ako je Ustavni sud kao najviša instanca odbacio mogućnost osnivanja VANUK onda pokrajinska vlada može donositi uredbe ali one neće moći biti provedene. Vlada APV ne može ignorisati odluke Ustavnog suda Srbije.

ja

pre 8 godina

pa ja stvarno ne kapiram nas. ima nas saka jada, svega 7 miliona gradjana Srbije, umesto da se udruzujemo sa regionom i sire na planu naucne saradnje mi samo izmisljamo neke ludosti. pa da li ce i jednm gradjaninu Srbije u Vojvodini biti bolje sa novom VANU. Nece. Ne bi bilo bolje i da postoji akademija nauka novi becej, ni kikinda ni srpska crnja. dokle vise te podele aman. radite zajedno za opste dobro. zar nije moguce napraviti neke podruzne kancelarije po gradovima vojvodine ukoliko vec postoje neki znacajniji naucni projekti na lokalu. udruzite se kreirajte naucne doprinose za opste dobro Srbije, dosta sa deobama.

olja

pre 8 godina

Naravno da treba da bude protiv. Trebalo je davno da se oglasi i da argumentima pobija takve prijedloge. Kakva VANUK?! To je samo prva stepenica separatizma! Vezati to za Maticu i Pupina, kako procitah u nekom prethodnom komentaru, obicna je glupost. Pitam se samo jedno: ako Srbin Vojvodine zaista misli da je proklamovani veci stepen samostalnosti tog dijela zemlje, zarad nekog boljitka, u materijalnom smislu (citaj: sto dalje od 'juga'), a da ce, pritom, i dalje biti u drzavi Srbiji, grdno se vara i bice kao u prici u kojoj glavni junak povjeruje da kisa pada tek kada je mokar. U ovom vremenu nema mjesta poredjenju sa zemljama Zapada koje su podijeljene na regione. One nemaju, a niti su imale, ni slicne probleme koje ima Srbija. Srbija je specificna i ni jedna podjela joj ne bi donijela dobro.

ns_Teletabis

pre 8 godina

hteli to ili ne da priznaju vlastodržci iz Beograda , Vojvodina jeste NEŠTO i sve nacije koje žive u Vojvodini to NEŠTO osećaju kao svoje i zajedničko ...

to NEŠTO je osećaj pripadnosti projektu koji izlazi iz nacionalnih okvira i traje dosta dugo ...

to NEŠTO nas srbe iz Vojvodine razlikuje malo od naše braće srba iz Srbije , ali nas ne deli ...sticajem okolnosti rasli smo u značajno različitim uslovima i imali više pristupa Europi , obrazovanju od pokorene braće koja su patila pod turcima


to NEŠTO nije suprostavljeno našoj braći srbima iako oni to stalno tako doživljaju i brane nam na svaki način da imamo bilo šta svoje , pare , firme , akademije itd .

ali ako jednog dana naša braća preteraju sa strogoćom , možemo i mi da okrenemo list ...


mislite o tome , braćo

moravac

pre 8 godina

precanine, razlika je sustinska! matica srska je osnovana na teritoriji danasnje ap vojvodine, u to vreme na teritorije habzurske monarhije, sa krajnjim ciljem, uz podizanje srpske kulture i obrazovanja, radi ujedinjenja sa srbijom. ovo sto se danas pokusava tom tzv. vanuk je obrnut proces, tj. cepanje srpskog korpusa, za pocetak naucnog i umetnickog. ukratko, ono je bio evolutivni, a ovo sad je devolutivni proces. prvi je doveo do ujedinjenja srba u jednu drzavu, a ti iz ovih premisa izvuci konkluziju gde ovaj drugi proces vodi. pozdrav!

1914

pre 8 godina

Vi iz SANU ste jaki strucnjaci samo kad treba nesto pljuvati po politickoj liniji.Uostalom pokazali ste se svih ovih decenijama s vasim Titom,Slobom,Kostunicom i slicnim stetocinama...

Saša,Zrenjanin

pre 8 godina

@precanin

Ne znam odakle si i ko ti plaća da botuješ, ali Srbin iz Banata, Srema ili Bačke sigurno nisi. Nikad u životu nisam čuo nikoga da koristi izraz prečanin.
E da, za vas što pominjete Maticu Srpsku, ta institucija je kako joj i stoji u imenu srpska, nikako vojvođanska.

precanin

pre 8 godina

MORAVAC
dobro je to što imaš svoje mišljenje i što ne psuješ i ne vređaš one koji drugačije misle od većine i od tebe i od većine. Znamo da je Matica stvorena pre revolucije , znači Srbi Prečani nisu bili u prilici da ucenjuju mađžarsku Vladu kao 1848, kada su glasno i jasno rekli Mađžarima da neće pomagati Košuta protiv bečkog cara. Prišli si caru i za uzvrat dobili Autonomiju. Ali stvaranjem Matice nije bio cilj ujedinjenja sa Srbijom , nit je ujedinjenje bilo san Prečana. Da nije bilo Prvog rata zar misliš da bi se Vojvodina (iako je , narod niko nije pitao da li žele ujedinjenje sa Srbijom) ujedinila i bila u sastavu Srbije ? Narod u masi , mislim na Srbe prečane nije želeo ujedinjenje, da jeste bio bi referendum , ali pošto se znao rezultat eventualnog referenduma, a na hiljade Srba je bilo na poraženoj strani, o ujedinjenju su odlučili oni koji su gurali u rat Srbe Prečane u ret protiv svoje domovine Mađžarske. Njima je domovina bila Mađžarska, zato je i branili što nije greh, greh je ne braniti svoju domovinu i prići neprijatelju ! To je istina kao vrata velika, a to što piše u čitankama je legitimno pravo ministarstva prosvete svake zemlje.

Realno

pre 8 godina

@precanin

ne radi se ovde o separatizmu nego se radi o realnim potrebama. Da li zaista postoji potreba za VANUK-om? pa osim novog budzetskog izdatka, ne vidim drugi razlog. SANU ima ulogu kao i agencija za standardizaciju i mere, samo po pitanju akademskog obrazovanja, nauke i umetnosti. Da li u Vojvodini postoji tolika razlika na tim poljima u odnosu na ostatak Srbije, da je zaista potrebna ta institucija? Zamislite kada bi se sutra u Vojvodini takodje formirala nova agencija za standardizaciju i mere, i da proglasi da ce se povrsina zemljista izrazavati u jutrima i stopama, zato sto je to tradicionalno bilo tako, i da se nece vise koristiti metri, ari i hektari. Da li mislite da bi tako nesto iole unapredilo bilo koju sferu zivota u Vojvodini?

Ana

pre 8 godina

(precanin, 22. maj 2015 14:16)

Strasno kakve gluposti se ovde pisu, a vi ste sampion. Ni u jednoj zemlji nema vise Akademija nauka i umetnosti, bez obzira koliko ta zemlja ima pokrajina, ili regija ili cak sjedinjenih drzava. Zapitajte se malo zasto ste to napisali i budite iskreni sa sobom. Odakle toliki kompleksi?

pp

pre 8 godina

ne znam da li je smešniji predlog ili ovi što brane zbog "Matice srpske" i slično.

To su bile jedinstvene, srpske inicijative u ime celog srpskog naroda i prethodnici SANU, nije bila u pitanju "matica vojvođanska" jer vojvođanski identitet nije ni postojao i predstavlja najobičniju modernu izmišljotinu dostojnu Montenegra. Živo me zanima što ne stave pun naziv Vojvodine pa bude Akademija Nauke i Umetnosti Srpske Vojvodine budući da je naziv "Vojvodina" samo kao takav i dobio ime.
Iskreno nam treba vlast koja će da dovede u red sve ove separatističke lopove jer je istorija pokazala da su upravo oni bili uzrok propasti našeg naroda, kada god su smeli da nam cepaju državu zbog slabe i previše tolerantne centralne vlasti (Uroš) su to učinili i zavadili narod zbog gluposti kako bi se dočepali para i uticaja. Budući da su separatisti prvi koji će da hvale Tita jer im je obezbedio finu nadoknadu za cepanje Srbije i "pozicije" na grbači celog naroda mislim da treba primeniti njegovu logiku i slati u radne logore sve koji se protive "bratstvu i jedinstvu" naše zemlje i svakoga ko se buni nazivati fašistom. Podeljena kuća ne može da stoji i svaki pokušaj slabljenja naše domovine zarad bespotrebnih podela najoštrije sankcionisati, U IME Dositeja Obradovića i drugih Srba sa teritorije današnje Vojvodine koji su se zalagali za složan, ujedinjen srpski narod.

Марко

pre 8 godina

@precanin
Оснивање Матице српске је имало за циљ очување српског националног идентитета у Хабзбуршкој монархији и тежило је ка сваком културном и научном повезивању са остатком свог народа. Све књиге које су се штампале су се бавиле очувањем онога што нас све повезује, не стварањем одређене аутономије у односу на остатак народа јер никоме нешто такво није падало на памет, ни Јернеј Копитар ни Вук Караџић ни Доситеј Обрадовић нису правили разлику између "Срба из Срема/Баната/Бачке" и "Срба из Србије" (која тада није ни постојала у данашњим границама). Свако спомињање науке Срба у Хабзбуршкој монархији као аргумент овом виду сепаратисања је бесмислен јер је цео труд пре уједињења био усмерен на повезаност целог српског народа а не регионализам. Сама Српска Војводина је и настала под тим именом јер је народ желео уједињење са Србијом, да није не би ни била "Српска" нити би вољно било изабрано од стране људи у тадашњој Војводини да се припоје ономе што је тада била Србија у циљу стварања заједничке државе, пре тога није било могућности али је врло постојала жеља. Да су Срби у Мађарској Мађарску сматрали својом домовином не би константно дизали револуције и опирали се њеној власти на сваком кораку, твоје непознавање историје ти не даје за право да тврдиш да су Срби у Мађарској били "принуђени" да се боре против силе која их је дословно вековима присилно користила као живи зид и омаловажавала на сваком кораку. Војводина пре тежње за уједињењем са Србијом није ни постојала, тачка.

precanin

pre 8 godina

Ja sam najmanje kriv što niste čuli za izraz "Prečani" koji su Srbi iz Srbije izmislili za Srbe u Mađžarskoj ! Pitajte učitelja. Jesam strani plaćenik, primam penziju 900 eura iz "dušmanske" zemlja. Ni jedan Srbin iz Srbije nije učestvovao u osnivanju "Matice Srpske", Matica je stvorena za interese Srba u Mađžarskoj a ne za Srbe u Turskoj ! Da ne mešate, Vojvodina još nije dobila Vojvodstvo, zato se i zove Vojvodina jer je dobila svog vojvodu Stevana Šupljikca ! Ja nikome ovde nisam rekao da je glup što se ne slaze sa mojim komentaro, ali ovo što je napisano je I S T I N A, sramota me je da psujem i vređam nekoga koji zbod neobjektivnosti i nedostaku informacija drugačije misli.

ksks

pre 8 godina

zar neko zaista misli da je nasoj drzavi potrebno vise akademija nauke i umetnosti? zar postoje oni koji jos uvek nisu shvatili kako takve institucije funkcionosu? zar neko jos uvek mislim
da se na primer SANU bavi naukom kulturom i umetnoscu? koliko je kredibilan sastav akademika? i sad mozete misliti ako to sve dupliramo. pa niko normalan nema tu vrstu afiniteta da zaglavi na takvom mestu.

Milan

pre 8 godina

Čoveka koji iznova čini jednu istu grešku često nazivaju glupim. A da li se to isto može reći za jedan narod? Svaki put kad je neka teritorija tražila malo više automonije, Beograd je čvrsto odbijao. I šta je bilo na kraju? Potpuna nezavisnost. Ja se kao Vojvođanin plašim toga. Ne želim nezavisnost. Ali negiranjem vojvođanskog identiteta i konstantnim omalovažavanjem će Beograd to i postići.

srboljub

pre 8 godina

Vojvodina ima pravo na Vanu i što žele. Beograd zabranama može postići kontraefekat i štetu na svoj način. Kao do sada. Protivnici VANU su uglavnom, ne Srbi, ili kako ih neko nazva posrbice , ili uvozni Srbi iz BIH, CG, Hrv. itd...ili Kusturice, Selimovići, Bajramovići...
Zabranjivalo se i osnivanjem, s pogrdnim rečima , akademijama u CG, BIH

mujcinovic salih

pre 8 godina

Propast SFRJ je pocela sa SANU i "memorandumom",jogurt revolucijom,ukidanjem autonomije,smenom vlasti,ukudanjem voj.akademije.Posle toga sve je otislo u "onduras".Sad zivimo te mudre odluke?

mamuza

pre 8 godina

Beskompleksni srbijanci, a odakle toliko iskompleksiranih naroda, nacija, zajednica, pojedinaca (čega god) baš oko vas i vašeg okruženja?
That is the only real question?

mujcinovic salih

pre 8 godina

Propast SFRJ je pocela sa SANU i "memorandumom",jogurt revolucijom,ukidanjem autonomije,smenom vlasti,ukudanjem voj.akademije.Posle toga sve je otislo u "onduras".Sad zivimo te mudre odluke?

precanin

pre 8 godina

Zahvaljujem redakciji B92što je objavila moj text koji se razlikuje od večinskog mišljenja i izvinjavam se u pogrešnim datumom u textu, Matica je osnovana u Pešti 1826 a Vojvodstvo je dobijeno 1848. hvala.

Ponovo radi bioskop

pre 8 godina

Rođen sam u državi Makedoniji, osnovnu ì srednju školu sam završio u državi Vojvodini, a fakultet u državi BiH. Posle "studijkog putovanja" po zemljama Evrope ì Amerike vratio sam se da radim u državu Srbiju, pošto nisam mogao da radim u državi Kosovo. Na poslu sam se sretao sa kolegama koji su iz države CG. Planiram da svoj radni vek završim u državi...

olja

pre 8 godina

Srboljube, niste vi nikakav srboljub, da se to lijepo zakljuciti, a sto se tice Kusturice i Selimovica, ni dovikali im niste. Tako se to kaze u tamo odakle su "uvozni" Srbi. Srbi izvan Srbije su prvi, jos davno, osjetili na svojim plecima sta znace podjele u okviru svog naroda i zato je sasvim razumljivo da ih ne zele.

legionar

pre 8 godina

Ja ne znam cemu ce VANUK da sluzi,isto kao sto ne znam cemu u ovom momentu sluzi SANU.
Jednostavno,upotreba takvih stvari radi stvaranja razdora i krize je stvar koju smo mnogo puta prosli,a nismo nista naucili.

Vasilije

pre 8 godina

Nikome, pa ni Srbiji ne trebaju dve Akademije nauka istoga profila, ranga. Ali, ako Srbija ima i Inzenjersku akademiju, i Akademiju medicinskih nauka, i Vojno medicinsku akademiju itd, moze da ima i druge specijalizovane akademije. Ali to u ovome slucaju nije cilj. Neki intelektualci i neki politicari cesto trebaju jedni drugima, i ajd sad'!

petar

pre 8 godina

Sta znaci Vojvodina? Samo stepen autonomije koji su Srbi imali u Austro Ugarskoj, puno ima Vojvodina Srbija i Tamiski Banat. Vecu autonomiju je imala Kraljevina Hrvatska npr. Ne znam zasto se vezujemo za tu rec "Vojvodina"?

A.Mladenovic

pre 8 godina

@precanin se potpuno "otvorio" sa pričom o "madjarskoj domovini". VANUK je direktno usmeren protiv interesa Srba bez obzira gde se nalaze i gde žive.
To je pokušaj stvaranja jednog antisrpskog jezgra oko kojeg bi se pre ili kasnije, potpomognute stranim uticajem, okupile ličnosti koje patološki mrze ili makar preziru Srbe: Berislav, Dinko, Jana, Obrenov...

@Salih mujcinovic Propast SFRJ je bila izvesna a "federiranje federacije" je bila i zvanična kapitulacija - SFRJ je postala konfederacija.
Dusan Bilandzic tvrdi da je odluka o rasturanju Jugoslavije doneta polovinom sezdesetih, time se Tito vratio na svoja stajalista od pre drugog svetskog rata.
Sve nakon toga je tek samrtna agonija.