Četvrtak, 23.10.2014.

09:19

Titova "Velika iluzija" u Muzeju Istorije Jugoslavije

Izvor: B92

Titova "Velika iluzija" u Muzeju Istorije Jugoslavije IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

34 Komentari

Sortiraj po:

Sasa

pre 9 godina

Kada god se "bravar" pomene meni je neizostavno da pomenem i podsetim na slogu, red i blagostanje koji su nastali u našoj dragoj Srbiji posle njegovog odlaska.

my way

pre 9 godina

Када највише плусева добије коментар који каже да народ не ваља и да ваљда народ треба променити и увести неки нови, бољи народ и још се на интелигенцију позива онда је свака реч сувишна. Величајте господо пут од 45, шетњу по природи док смо ишли у шуму на стрељање, кривите неке друге и нешто друго, само на власти били словеначки и српски комунисти, тј. социјалисти, а партизани Туђман и Месић у Хрватској. Куцкајте своје бесмислене флоскулице, свој мизерни интелектуални и морални капацитет показујете. На нашу жалост, такви испрани мозгови су онај део народа чије је "мишљење" било владајуће, а не некакви ваљда четници, ко ли, ко се након пола века однекуд повампирио и то баш у комунистичким партијама од врха (хрватско неоусташко руководство које је као ХДЗ само показало право лице је посебна прича, као и исламски фундаменталисти на челу са Алијом). СФРЈ вам се другови распала зато што се од свог настанка све више дезинтегрисала, кроз сваку уставну промену, закључно са уставиом из 74, а нису је уништили они који су нажалост у борби за власт поражени 45. Краљевина је господо опстајала и била је потребна Хитлерова окупација да се уништи, за разлику од СФРЈ. Опстала би до дана данашњег, или би се у миру разишла одмах након Другог светског рата. Аргумент вам је некакав рај, леп живот, развијеност, па то је био период развоја свугде, а у доба највећег процвата СФРЈ људи су ишли у Немачку и на запад да раде. Све сам, само не западофил, али уместо оснивача, ми смо данас пузачи ка ЕУ.

Vračarac

pre 9 godina

Posle 1945. kada su komunisti i bravar iz Kumrovca zaseli na vlast zavladao je haos. Politički progoni i ubistva političkih protivnika, obračun sa neistomišljenicima u sopstvenim redovima u surovim kazamatima Golog otoka i dr., vladavina mediokriteta i ulizica, politički podobni poslušnici koji su uživali privilegije i još mnogo toga.
I tačno je, slažem se sa jednim od komentara, da smo umesto komunista od takozvanih saveznika bili umilostivljeni da postanemo deo zapadnog sveta, svejedno, kao monarhija ili republika, sa slovencima i hrvatima ili bez njih, bili bi smo danas u Evropskoj uniji bar dvadesetak godina i vrlo verovatno u NATO šta god o tome mislili, kao i grci.
Ovako dobili smo treći generaciju dece bivših komunista koji su ovu lepu plodorodnu zemlji sasvim upropastili.

UrsaMajor

pre 9 godina

Svako od nas ima praevo na misljenje bez obzira kako ono bilo ali JBT je istorijska licnost i kakav god da je bio on je za sve poslje njega jednostavno TITO. Nisam komunista ali su mi smesni ovi antikomunisti koji spominju da je bilo bolje da ne 45 uspostavljena monarhija. Koja bre monarhija da je cemu bila odrzala bi se vise od nekoliko dana u Aprilskom ratu.

Ana

pre 9 godina

(nezasticeni svedok, 23. oktobar 2014 13:08)

Da li vi mislite da niko od nas nije mrdnuo iz ove zemlje i ne zna kako se u Evropi zivelo u to doba? Nemojte molim vas samo da nam solite pamet odande, ovde se u Titovo doba zivelo u lazi, a komentar koji ste komentarisali je upravo to hteo da kaze. Nije bila poenta u fici.

Kosovski ciklus

pre 9 godina

vi sto mrzite jugoslaviju i taj period ili ste naftni ,sver profiteri ili zadrti ideoloski snobovi koji bi tvrdili da je crno crno i ako je belo samo zarad idelogije ili ste naprosto mazohisti ...

zaseda

pre 9 godina

Ne znam čemu veličanje lika i dela J.P Tita.O njemu se manje više sve zna.Ima toliko živih svedoka,filmskog materijala,mada su neki koji su znali previše završili tragično.Voleo je umetnost,a najviše filmove,što ne znači da je gledao kvalitetne filmove ili da se razumeo u kinematografiju.U vremenu njegove diktature su napravljeni najbolji filmovi na ovim prostorima.Za vreme tzv.Crnog talasa smo imali jednu od najbolji kinematografija na svetu.Titu se nisu previše svideli filmovi iz tog talasa,jer su bili realni i kritični prema društvenom uređenju.Bio je zadovoljan uspesima tih filmova na raznim festivalima,jer su u to vreme na to gledali kao promociju komunističke zemlje.Tako je hteo da pogleda pobednika Berlinskog festivala film Rani radovi,Želimira Žilnika,ali je posle 10-tak minuta napustio projekciju,naravno puštenu samo za njega,izgovorivši čuvenu rečenicu:"koji su ovo luđaci".Sobzirom na istoriju naše kinematografije može se reći da su mnogo bolja ostvarenja pravljena pod diktaturom nego u slobodi.

Bgd_starosedelac

pre 9 godina

Da smo posle 1945., umesto komunista koji su se obračunavali sa političkim neistomišljenicima čak i sa svojim dojučerašnjim saborcima u strahotama golootočkih mučilišta 1948., ostali monarhija ili čak bez monarhije u nekakvoj konfederaciji ili kao samostalna država Srbija, bili bi smo odavno u Evropskoj uniji i deo jednog prosperitetnog i civilizovanog sveta, bez ratova i sankcija, bez Miloševića, bez prostakluka i seljane. To su neoborive činjenice.

@bata

pre 9 godina

Jeste tema Tito kao filmofil, ali ne mogu odoleti da kažem o njegovoj iluziji koja plaćena kreditima; nije bilo mnogo nezaposlenih, jer se puno ulagalo /od tih kredita/ u prerađivačku delatnost, svaki okrug je želeo da ima svoju šećeranu ili klanicu, bez obzira da li postoje sirovine za njihov rad. Očit primer je smederevska železara, koja nikada nije bila profitabilna. Gubitke tih političkih iluzija su pokrivali novi krediti.

Black Goo

pre 9 godina

I taj je diktator imao istorijsku sreću. Prvo, zato što je otišao pre kolege mu Čaušeskua i tako srbi nisu mogli ništa od rumuna da nauče od onoga kako se to sa takvima postupa. I drugi je, što u njegovo vreme nije bilo ovog neta. Da jeste, ne bi taj lepicanersku parader i dogmatik poživeo ni pola dana na našem uzurpiranom tronu, na kojem je izigravao našeg faraona i cezara. U njegovoj bunker državi i sa bodljikavom žicom ograđenom je sve bilo moguće. Čak i toliko masovno destruktivno ludilo. Zato danas ovde i jeste i sve ovo preživljavate. Zahvalite mu se još jednom za sve. Tekovine su vam to iz velelepnog titoizma. Nauka kaže da posledice uvek dođu posle uzroka. Zato i živite danas ovako u posledicama što vam ostadoše od vaše Ljubičice bele. Niste joj za džabe nosili i predavali faluse svakog maja.

nezasticeni svedok

pre 9 godina

(Čubura je Raj, 23. oktobar 2014 10:21)

Procitajte prvo komentar ovog coveka pa ce vam odgovor biti jasniji.

Ocigledno ne znate vice od obicnih predrasuda Cuburac, i jos niste bas vidjeli svijeta pa vjerujete da su te predrasude tacne. Za vecinu gradjana Srbije to sto opisujete sa malim ficom, sigurnim poslom i ljetovanjem u vodicama zvuci kao raj, ali to je nesto sto su imali a nece imati sigurno bar sledecih 50 godina.
Zivim u Skandinavskoj zemlji i mogu ti reci dok je Tito bio na vlastii Srbi se eto patili sa malim autom i svim ostalim...ovde u to vrijeme prosjecan covjek nije imnao nikakav auto, zivjelo se u stanovima bez kupatila, wc dijele dva stana na hodniku, a na ljetovanje se putovalo autobusom u Spaniju, jelo se presno svinjsko meso iz konzerve. Od devedestih su renovirali stambeni fond, nakupovali se auta i sad se leti avionima svako malo...
Nije problem bio u Titu vec u magistrima i doktorima nauka sto sricu - Tenk ju- kad im neko do dodje u posjetu.
Broz je u goste primao velikane filmske umjetnosti-Loren, Bartona, Tejlor...a evo Master Graduate sretan ako Michael Madsen ili Assante svrate u koznom prsluku ko da su u birtiju krenuli...
E to ti je odgovor.

Macak

pre 9 godina

Mi smo u Titovo vrijeme igrali glavne uloge u vlastitom filmu, a ovaj jadni narod sada statira ili je ponekad kaskader u necijem tudjem filmu ciji scenario samo nagadja.

slavko

pre 9 godina

Ma dokle vise o masovnom ubojici I diktatoru Postovanja ljudima koji su stradali od ovog ludaka I ubice

http://www.dailymail.co.uk/home/moslive/article-2091670/Hitler-Stalin-The-murderous-regimes-world.html

druze austro-ugarski podnarednice, mi ti se kunemo

pre 9 godina

koliko vidim iz ove poplave nostalgije za proslim vremenima po temama izlozbi u muzeju naslovljenom po bivsoj nam drzavi, ovde je veca nostalgija za titovinom, nego za jugoslavijom...

Predrag

pre 9 godina

Tito je voleo da gleda filmove. I to je bio jedan od njegovih hobija.Ali nije previo iluziju od drzave kakvu prave svi ovi destruktivni politicari od Milosevica do danas. I za vreme Tita smo se zaduzivali, ali ne ovoliko kao danas. Tito nije bio VSS obrazovanja ali je imao eksperte oko sebe i strucne ministre koji su drzali stvari pod kontrolom. A ovi danas sa kupljenim diplomama i titulama, koji nemaju ni dan iskustva za vazne poslove koje obavljaju,a koji samo znaju sebi da ugode, vode nas u totalnu propast. Za vreme Tita nije bilo nezaposlenosti, svako je mogao na letovanje,a skolovanje i zdravstveno osiguranje je bilo totalno besplatno. A posle Tita dosla je katastrofa. Za vreme Tita se pevalo: "Druze Tito mi Ti se kunemo da sa tvoga puta ne skrenemo". A dana postoji nastavak pesme:"Druze Tito skrenuli smo s puta,sad nas j..e i Kurta i Murta".

Tvrtko

pre 9 godina

Tito je imao iluziju industrije, vojske, obrazovanja, kulture, sporta itd., a danas imamo realnost ničega. Zašto Njemačka i SAD nisu rušili Albaniju? Ona im nije smetala. Samo Jugoslavija je bila model uspešnog socijalizma, koji je trebalo uništiti. Da ste imali priliku razgovarati sa ljudima iz CIA kao ja, mnoge stvari bi vam bile jasnije.
Možete li uopšte zamisliti da zastava velike albanije leti nad stadionom JNA, koji je kao i svi ostali veliki stadioni sagrađen u SFRJ? Ne možete, kao što ne možete ni u jednoj normalnoj i uređenoj zemlji u Evropi. I to da nam je Tito kriv 35 godina nakon smrti što nam je danas ovako je najofucaniji izgovor, koji postoji. Za 35 godina su Njemačka, Japan, Rusija, pa i Jugoslavija postale moćne države od potpuno srušenih. Hoće li nam i za sledećeih 35 godina biti kriv Tito?

Miki

pre 9 godina

Izmislite DEMOKRATI/NOVI DEMOKRATI, nešto bolje pa da krenemo napred u u kulturi, sportu, industriji, lako je kritokovati dajte rešenja!...pozdrav iz Vrbasa

Black Goo

pre 9 godina

Kako je na tu carsku stolicu došao mlogo je lepo otišao - bogovski. Međutim, problem je u tome što još nije otišao. Ostala nam je njegova navučena dinarska mafija. Narode, ima li te negde? Živ li si?

Divos

pre 9 godina

Морам разочарати задњу тројицу коментатора (Александар, Перо, Бобан), овај текст не обрађује колико је била успешна, и каква је била Југа у време владавине овог монарха, већ говори о (наводној) великој Брозовој љубави, филму, тако да су промашили тему код свог коментара.
Е сад, ако је овај Броз заиста знао погледати 280 филмова годишње, онда га морамо сврстати у филмофиле, видимо постојала је евиденција свих које је погледао за 31 годину, и она ће бити приказана у овој изложби, мада баш и не видим зашто је то толико важан податак. Човек је погледао те филмове, па?
Наравно, "велики и вољени вођа" је морао бити врстан познавалац филмске уметности, па како то и написа аутор након што би ракао понеку о неком филму било би то толико мудро да "човеку просто памет стане", како је уосталом и очекивати од "највећег сина" наших народа и народности (ах, та дивна и прохујала времена једноумља и безумља).
А како и приличи "омиљеном вођи", дружио се само са великим светским звездама из света филма, ту су и побројане неке, а остаје нејасно са овим Бартоном, у време када се Ричард могао дружити са Брозом, био би увек после 10 изјутра у свом природном, алкохолисаном стању, тако да остаје да нагађамо на шта су личили ти сусрети, а ко ће га знати, можда је и овај Броз знао, криомице од погледа наших народа и народности, цугнути коју.
Добро, такво време беше, било па прошло, или можда није?

baki960

pre 9 godina

@aleksandar: bravo za komentar. titova najveca iluzija je verovanje u inteligenciju jugoslovenskih naroda. nije bio dovoljno zao da se obracuna sa sljamom, vec je dozvolio da sljam prezivi i ispliva osamdesetih na povrsinu.
@Tesla: u cetnicke svrhe skrnavis ime velikog jugoslovena, koji se ponosio svojom hrvatskom domovinom i svojim srpskim rodom. ti si dokaz naseg viska manjka inteligencije.

Grunf

pre 9 godina

Bitno je da danas živimo ŠIROM OTVORENIH OČIJU, i da smo spoznali sve nedostatke tadašnjeg života.

You take the blue pill: the story ends, you wake up in your bed and believe whatever you want to believe. You take the red pill: you stay in Wonderland ...

Bager

pre 9 godina

Ama ljudi ima li o čemu pametnije da pišete,toliko problema u svijetu a vi o filmovima koje je gledao Josip Broz Tito....svaki dan po jedan film....Gledao filmove,pio viski,pušio kavane,ručao sa svjetski poznatim glumcima.Slijedeći serijal neka bude sa kojim se državnicima susretao,šta su jeli..pa onda serijalo zemčljama koje je posjetio....Neka narod ne misli stanje "blagostanja"u kome živi...neka razmišlja o "mraku"u kome je živio.Tada sam imao plaću za koju sam mogao kupiti 11oo DM a sada ni 2oo evra.

Čubura je Raj

pre 9 godina

Slavite ga! Uzdižete! Dao vam je mrvice, vi ste zadovoljni.
Umesto da ste radili, živeli od svog rada i pravili demokratsku zemlju, vi ste se zadovoljili radnim mestom u nekom samoupravnom preduzeću, letovanjem u Vodicama, zimovanjem na Divčibarama, crvenim pasošem, kupovinom novog "Fiće", ili "Tristaća", stanom krivih zidova u nekom bezličnom sivom bloku gde se čuje tri nsprata gore/dole komšijski kašalj i prdež!
Zato nam je sada, ovako kako je.
Jer većinsko stanovništvo u Srbiji nije materijal koji je podložan promenama i spreman na promene.
Mi smo nacija koja ima poslovicu: "Kada je mufte, i sirće je slatko"
Mislite o tome.

my way

pre 9 godina

Наслов је прави! Најбоље је у представи "О чвргама и небу" рекао отац оног малог кад су га Немци заробили и испитивали ко је, равногорац или црвени. Равногорац сам јер сам се под круном борио, а црвени сам јер су црвени Руси који ће вам се миле мајчице...

my way

pre 9 godina

Наслов је прави! Најбоље је у представи "О чвргама и небу" рекао отац оног малог кад су га Немци заробили и испитивали ко је, равногорац или црвени. Равногорац сам јер сам се под круном борио, а црвени сам јер су црвени Руси који ће вам се миле мајчице...

Čubura je Raj

pre 9 godina

Slavite ga! Uzdižete! Dao vam je mrvice, vi ste zadovoljni.
Umesto da ste radili, živeli od svog rada i pravili demokratsku zemlju, vi ste se zadovoljili radnim mestom u nekom samoupravnom preduzeću, letovanjem u Vodicama, zimovanjem na Divčibarama, crvenim pasošem, kupovinom novog "Fiće", ili "Tristaća", stanom krivih zidova u nekom bezličnom sivom bloku gde se čuje tri nsprata gore/dole komšijski kašalj i prdež!
Zato nam je sada, ovako kako je.
Jer većinsko stanovništvo u Srbiji nije materijal koji je podložan promenama i spreman na promene.
Mi smo nacija koja ima poslovicu: "Kada je mufte, i sirće je slatko"
Mislite o tome.

Tvrtko

pre 9 godina

Tito je imao iluziju industrije, vojske, obrazovanja, kulture, sporta itd., a danas imamo realnost ničega. Zašto Njemačka i SAD nisu rušili Albaniju? Ona im nije smetala. Samo Jugoslavija je bila model uspešnog socijalizma, koji je trebalo uništiti. Da ste imali priliku razgovarati sa ljudima iz CIA kao ja, mnoge stvari bi vam bile jasnije.
Možete li uopšte zamisliti da zastava velike albanije leti nad stadionom JNA, koji je kao i svi ostali veliki stadioni sagrađen u SFRJ? Ne možete, kao što ne možete ni u jednoj normalnoj i uređenoj zemlji u Evropi. I to da nam je Tito kriv 35 godina nakon smrti što nam je danas ovako je najofucaniji izgovor, koji postoji. Za 35 godina su Njemačka, Japan, Rusija, pa i Jugoslavija postale moćne države od potpuno srušenih. Hoće li nam i za sledećeih 35 godina biti kriv Tito?

Bager

pre 9 godina

Ama ljudi ima li o čemu pametnije da pišete,toliko problema u svijetu a vi o filmovima koje je gledao Josip Broz Tito....svaki dan po jedan film....Gledao filmove,pio viski,pušio kavane,ručao sa svjetski poznatim glumcima.Slijedeći serijal neka bude sa kojim se državnicima susretao,šta su jeli..pa onda serijalo zemčljama koje je posjetio....Neka narod ne misli stanje "blagostanja"u kome živi...neka razmišlja o "mraku"u kome je živio.Tada sam imao plaću za koju sam mogao kupiti 11oo DM a sada ni 2oo evra.

baki960

pre 9 godina

@aleksandar: bravo za komentar. titova najveca iluzija je verovanje u inteligenciju jugoslovenskih naroda. nije bio dovoljno zao da se obracuna sa sljamom, vec je dozvolio da sljam prezivi i ispliva osamdesetih na povrsinu.
@Tesla: u cetnicke svrhe skrnavis ime velikog jugoslovena, koji se ponosio svojom hrvatskom domovinom i svojim srpskim rodom. ti si dokaz naseg viska manjka inteligencije.

Predrag

pre 9 godina

Tito je voleo da gleda filmove. I to je bio jedan od njegovih hobija.Ali nije previo iluziju od drzave kakvu prave svi ovi destruktivni politicari od Milosevica do danas. I za vreme Tita smo se zaduzivali, ali ne ovoliko kao danas. Tito nije bio VSS obrazovanja ali je imao eksperte oko sebe i strucne ministre koji su drzali stvari pod kontrolom. A ovi danas sa kupljenim diplomama i titulama, koji nemaju ni dan iskustva za vazne poslove koje obavljaju,a koji samo znaju sebi da ugode, vode nas u totalnu propast. Za vreme Tita nije bilo nezaposlenosti, svako je mogao na letovanje,a skolovanje i zdravstveno osiguranje je bilo totalno besplatno. A posle Tita dosla je katastrofa. Za vreme Tita se pevalo: "Druze Tito mi Ti se kunemo da sa tvoga puta ne skrenemo". A dana postoji nastavak pesme:"Druze Tito skrenuli smo s puta,sad nas j..e i Kurta i Murta".

Miki

pre 9 godina

Izmislite DEMOKRATI/NOVI DEMOKRATI, nešto bolje pa da krenemo napred u u kulturi, sportu, industriji, lako je kritokovati dajte rešenja!...pozdrav iz Vrbasa

Grunf

pre 9 godina

Bitno je da danas živimo ŠIROM OTVORENIH OČIJU, i da smo spoznali sve nedostatke tadašnjeg života.

You take the blue pill: the story ends, you wake up in your bed and believe whatever you want to believe. You take the red pill: you stay in Wonderland ...

Black Goo

pre 9 godina

Kako je na tu carsku stolicu došao mlogo je lepo otišao - bogovski. Međutim, problem je u tome što još nije otišao. Ostala nam je njegova navučena dinarska mafija. Narode, ima li te negde? Živ li si?

Divos

pre 9 godina

Морам разочарати задњу тројицу коментатора (Александар, Перо, Бобан), овај текст не обрађује колико је била успешна, и каква је била Југа у време владавине овог монарха, већ говори о (наводној) великој Брозовој љубави, филму, тако да су промашили тему код свог коментара.
Е сад, ако је овај Броз заиста знао погледати 280 филмова годишње, онда га морамо сврстати у филмофиле, видимо постојала је евиденција свих које је погледао за 31 годину, и она ће бити приказана у овој изложби, мада баш и не видим зашто је то толико важан податак. Човек је погледао те филмове, па?
Наравно, "велики и вољени вођа" је морао бити врстан познавалац филмске уметности, па како то и написа аутор након што би ракао понеку о неком филму било би то толико мудро да "човеку просто памет стане", како је уосталом и очекивати од "највећег сина" наших народа и народности (ах, та дивна и прохујала времена једноумља и безумља).
А како и приличи "омиљеном вођи", дружио се само са великим светским звездама из света филма, ту су и побројане неке, а остаје нејасно са овим Бартоном, у време када се Ричард могао дружити са Брозом, био би увек после 10 изјутра у свом природном, алкохолисаном стању, тако да остаје да нагађамо на шта су личили ти сусрети, а ко ће га знати, можда је и овај Броз знао, криомице од погледа наших народа и народности, цугнути коју.
Добро, такво време беше, било па прошло, или можда није?

druze austro-ugarski podnarednice, mi ti se kunemo

pre 9 godina

koliko vidim iz ove poplave nostalgije za proslim vremenima po temama izlozbi u muzeju naslovljenom po bivsoj nam drzavi, ovde je veca nostalgija za titovinom, nego za jugoslavijom...

Black Goo

pre 9 godina

I taj je diktator imao istorijsku sreću. Prvo, zato što je otišao pre kolege mu Čaušeskua i tako srbi nisu mogli ništa od rumuna da nauče od onoga kako se to sa takvima postupa. I drugi je, što u njegovo vreme nije bilo ovog neta. Da jeste, ne bi taj lepicanersku parader i dogmatik poživeo ni pola dana na našem uzurpiranom tronu, na kojem je izigravao našeg faraona i cezara. U njegovoj bunker državi i sa bodljikavom žicom ograđenom je sve bilo moguće. Čak i toliko masovno destruktivno ludilo. Zato danas ovde i jeste i sve ovo preživljavate. Zahvalite mu se još jednom za sve. Tekovine su vam to iz velelepnog titoizma. Nauka kaže da posledice uvek dođu posle uzroka. Zato i živite danas ovako u posledicama što vam ostadoše od vaše Ljubičice bele. Niste joj za džabe nosili i predavali faluse svakog maja.

slavko

pre 9 godina

Ma dokle vise o masovnom ubojici I diktatoru Postovanja ljudima koji su stradali od ovog ludaka I ubice

http://www.dailymail.co.uk/home/moslive/article-2091670/Hitler-Stalin-The-murderous-regimes-world.html

zaseda

pre 9 godina

Ne znam čemu veličanje lika i dela J.P Tita.O njemu se manje više sve zna.Ima toliko živih svedoka,filmskog materijala,mada su neki koji su znali previše završili tragično.Voleo je umetnost,a najviše filmove,što ne znači da je gledao kvalitetne filmove ili da se razumeo u kinematografiju.U vremenu njegove diktature su napravljeni najbolji filmovi na ovim prostorima.Za vreme tzv.Crnog talasa smo imali jednu od najbolji kinematografija na svetu.Titu se nisu previše svideli filmovi iz tog talasa,jer su bili realni i kritični prema društvenom uređenju.Bio je zadovoljan uspesima tih filmova na raznim festivalima,jer su u to vreme na to gledali kao promociju komunističke zemlje.Tako je hteo da pogleda pobednika Berlinskog festivala film Rani radovi,Želimira Žilnika,ali je posle 10-tak minuta napustio projekciju,naravno puštenu samo za njega,izgovorivši čuvenu rečenicu:"koji su ovo luđaci".Sobzirom na istoriju naše kinematografije može se reći da su mnogo bolja ostvarenja pravljena pod diktaturom nego u slobodi.

Bgd_starosedelac

pre 9 godina

Da smo posle 1945., umesto komunista koji su se obračunavali sa političkim neistomišljenicima čak i sa svojim dojučerašnjim saborcima u strahotama golootočkih mučilišta 1948., ostali monarhija ili čak bez monarhije u nekakvoj konfederaciji ili kao samostalna država Srbija, bili bi smo odavno u Evropskoj uniji i deo jednog prosperitetnog i civilizovanog sveta, bez ratova i sankcija, bez Miloševića, bez prostakluka i seljane. To su neoborive činjenice.

Macak

pre 9 godina

Mi smo u Titovo vrijeme igrali glavne uloge u vlastitom filmu, a ovaj jadni narod sada statira ili je ponekad kaskader u necijem tudjem filmu ciji scenario samo nagadja.

nezasticeni svedok

pre 9 godina

(Čubura je Raj, 23. oktobar 2014 10:21)

Procitajte prvo komentar ovog coveka pa ce vam odgovor biti jasniji.

Ocigledno ne znate vice od obicnih predrasuda Cuburac, i jos niste bas vidjeli svijeta pa vjerujete da su te predrasude tacne. Za vecinu gradjana Srbije to sto opisujete sa malim ficom, sigurnim poslom i ljetovanjem u vodicama zvuci kao raj, ali to je nesto sto su imali a nece imati sigurno bar sledecih 50 godina.
Zivim u Skandinavskoj zemlji i mogu ti reci dok je Tito bio na vlastii Srbi se eto patili sa malim autom i svim ostalim...ovde u to vrijeme prosjecan covjek nije imnao nikakav auto, zivjelo se u stanovima bez kupatila, wc dijele dva stana na hodniku, a na ljetovanje se putovalo autobusom u Spaniju, jelo se presno svinjsko meso iz konzerve. Od devedestih su renovirali stambeni fond, nakupovali se auta i sad se leti avionima svako malo...
Nije problem bio u Titu vec u magistrima i doktorima nauka sto sricu - Tenk ju- kad im neko do dodje u posjetu.
Broz je u goste primao velikane filmske umjetnosti-Loren, Bartona, Tejlor...a evo Master Graduate sretan ako Michael Madsen ili Assante svrate u koznom prsluku ko da su u birtiju krenuli...
E to ti je odgovor.

Kosovski ciklus

pre 9 godina

vi sto mrzite jugoslaviju i taj period ili ste naftni ,sver profiteri ili zadrti ideoloski snobovi koji bi tvrdili da je crno crno i ako je belo samo zarad idelogije ili ste naprosto mazohisti ...

Ana

pre 9 godina

(nezasticeni svedok, 23. oktobar 2014 13:08)

Da li vi mislite da niko od nas nije mrdnuo iz ove zemlje i ne zna kako se u Evropi zivelo u to doba? Nemojte molim vas samo da nam solite pamet odande, ovde se u Titovo doba zivelo u lazi, a komentar koji ste komentarisali je upravo to hteo da kaze. Nije bila poenta u fici.

Vračarac

pre 9 godina

Posle 1945. kada su komunisti i bravar iz Kumrovca zaseli na vlast zavladao je haos. Politički progoni i ubistva političkih protivnika, obračun sa neistomišljenicima u sopstvenim redovima u surovim kazamatima Golog otoka i dr., vladavina mediokriteta i ulizica, politički podobni poslušnici koji su uživali privilegije i još mnogo toga.
I tačno je, slažem se sa jednim od komentara, da smo umesto komunista od takozvanih saveznika bili umilostivljeni da postanemo deo zapadnog sveta, svejedno, kao monarhija ili republika, sa slovencima i hrvatima ili bez njih, bili bi smo danas u Evropskoj uniji bar dvadesetak godina i vrlo verovatno u NATO šta god o tome mislili, kao i grci.
Ovako dobili smo treći generaciju dece bivših komunista koji su ovu lepu plodorodnu zemlji sasvim upropastili.

@bata

pre 9 godina

Jeste tema Tito kao filmofil, ali ne mogu odoleti da kažem o njegovoj iluziji koja plaćena kreditima; nije bilo mnogo nezaposlenih, jer se puno ulagalo /od tih kredita/ u prerađivačku delatnost, svaki okrug je želeo da ima svoju šećeranu ili klanicu, bez obzira da li postoje sirovine za njihov rad. Očit primer je smederevska železara, koja nikada nije bila profitabilna. Gubitke tih političkih iluzija su pokrivali novi krediti.

my way

pre 9 godina

Када највише плусева добије коментар који каже да народ не ваља и да ваљда народ треба променити и увести неки нови, бољи народ и још се на интелигенцију позива онда је свака реч сувишна. Величајте господо пут од 45, шетњу по природи док смо ишли у шуму на стрељање, кривите неке друге и нешто друго, само на власти били словеначки и српски комунисти, тј. социјалисти, а партизани Туђман и Месић у Хрватској. Куцкајте своје бесмислене флоскулице, свој мизерни интелектуални и морални капацитет показујете. На нашу жалост, такви испрани мозгови су онај део народа чије је "мишљење" било владајуће, а не некакви ваљда четници, ко ли, ко се након пола века однекуд повампирио и то баш у комунистичким партијама од врха (хрватско неоусташко руководство које је као ХДЗ само показало право лице је посебна прича, као и исламски фундаменталисти на челу са Алијом). СФРЈ вам се другови распала зато што се од свог настанка све више дезинтегрисала, кроз сваку уставну промену, закључно са уставиом из 74, а нису је уништили они који су нажалост у борби за власт поражени 45. Краљевина је господо опстајала и била је потребна Хитлерова окупација да се уништи, за разлику од СФРЈ. Опстала би до дана данашњег, или би се у миру разишла одмах након Другог светског рата. Аргумент вам је некакав рај, леп живот, развијеност, па то је био период развоја свугде, а у доба највећег процвата СФРЈ људи су ишли у Немачку и на запад да раде. Све сам, само не западофил, али уместо оснивача, ми смо данас пузачи ка ЕУ.

UrsaMajor

pre 9 godina

Svako od nas ima praevo na misljenje bez obzira kako ono bilo ali JBT je istorijska licnost i kakav god da je bio on je za sve poslje njega jednostavno TITO. Nisam komunista ali su mi smesni ovi antikomunisti koji spominju da je bilo bolje da ne 45 uspostavljena monarhija. Koja bre monarhija da je cemu bila odrzala bi se vise od nekoliko dana u Aprilskom ratu.

Sasa

pre 9 godina

Kada god se "bravar" pomene meni je neizostavno da pomenem i podsetim na slogu, red i blagostanje koji su nastali u našoj dragoj Srbiji posle njegovog odlaska.

Čubura je Raj

pre 9 godina

Slavite ga! Uzdižete! Dao vam je mrvice, vi ste zadovoljni.
Umesto da ste radili, živeli od svog rada i pravili demokratsku zemlju, vi ste se zadovoljili radnim mestom u nekom samoupravnom preduzeću, letovanjem u Vodicama, zimovanjem na Divčibarama, crvenim pasošem, kupovinom novog "Fiće", ili "Tristaća", stanom krivih zidova u nekom bezličnom sivom bloku gde se čuje tri nsprata gore/dole komšijski kašalj i prdež!
Zato nam je sada, ovako kako je.
Jer većinsko stanovništvo u Srbiji nije materijal koji je podložan promenama i spreman na promene.
Mi smo nacija koja ima poslovicu: "Kada je mufte, i sirće je slatko"
Mislite o tome.

my way

pre 9 godina

Наслов је прави! Најбоље је у представи "О чвргама и небу" рекао отац оног малог кад су га Немци заробили и испитивали ко је, равногорац или црвени. Равногорац сам јер сам се под круном борио, а црвени сам јер су црвени Руси који ће вам се миле мајчице...

slavko

pre 9 godina

Ma dokle vise o masovnom ubojici I diktatoru Postovanja ljudima koji su stradali od ovog ludaka I ubice

http://www.dailymail.co.uk/home/moslive/article-2091670/Hitler-Stalin-The-murderous-regimes-world.html

Divos

pre 9 godina

Морам разочарати задњу тројицу коментатора (Александар, Перо, Бобан), овај текст не обрађује колико је била успешна, и каква је била Југа у време владавине овог монарха, већ говори о (наводној) великој Брозовој љубави, филму, тако да су промашили тему код свог коментара.
Е сад, ако је овај Броз заиста знао погледати 280 филмова годишње, онда га морамо сврстати у филмофиле, видимо постојала је евиденција свих које је погледао за 31 годину, и она ће бити приказана у овој изложби, мада баш и не видим зашто је то толико важан податак. Човек је погледао те филмове, па?
Наравно, "велики и вољени вођа" је морао бити врстан познавалац филмске уметности, па како то и написа аутор након што би ракао понеку о неком филму било би то толико мудро да "човеку просто памет стане", како је уосталом и очекивати од "највећег сина" наших народа и народности (ах, та дивна и прохујала времена једноумља и безумља).
А како и приличи "омиљеном вођи", дружио се само са великим светским звездама из света филма, ту су и побројане неке, а остаје нејасно са овим Бартоном, у време када се Ричард могао дружити са Брозом, био би увек после 10 изјутра у свом природном, алкохолисаном стању, тако да остаје да нагађамо на шта су личили ти сусрети, а ко ће га знати, можда је и овај Броз знао, криомице од погледа наших народа и народности, цугнути коју.
Добро, такво време беше, било па прошло, или можда није?

Black Goo

pre 9 godina

Kako je na tu carsku stolicu došao mlogo je lepo otišao - bogovski. Međutim, problem je u tome što još nije otišao. Ostala nam je njegova navučena dinarska mafija. Narode, ima li te negde? Živ li si?

druze austro-ugarski podnarednice, mi ti se kunemo

pre 9 godina

koliko vidim iz ove poplave nostalgije za proslim vremenima po temama izlozbi u muzeju naslovljenom po bivsoj nam drzavi, ovde je veca nostalgija za titovinom, nego za jugoslavijom...

Tvrtko

pre 9 godina

Tito je imao iluziju industrije, vojske, obrazovanja, kulture, sporta itd., a danas imamo realnost ničega. Zašto Njemačka i SAD nisu rušili Albaniju? Ona im nije smetala. Samo Jugoslavija je bila model uspešnog socijalizma, koji je trebalo uništiti. Da ste imali priliku razgovarati sa ljudima iz CIA kao ja, mnoge stvari bi vam bile jasnije.
Možete li uopšte zamisliti da zastava velike albanije leti nad stadionom JNA, koji je kao i svi ostali veliki stadioni sagrađen u SFRJ? Ne možete, kao što ne možete ni u jednoj normalnoj i uređenoj zemlji u Evropi. I to da nam je Tito kriv 35 godina nakon smrti što nam je danas ovako je najofucaniji izgovor, koji postoji. Za 35 godina su Njemačka, Japan, Rusija, pa i Jugoslavija postale moćne države od potpuno srušenih. Hoće li nam i za sledećeih 35 godina biti kriv Tito?

baki960

pre 9 godina

@aleksandar: bravo za komentar. titova najveca iluzija je verovanje u inteligenciju jugoslovenskih naroda. nije bio dovoljno zao da se obracuna sa sljamom, vec je dozvolio da sljam prezivi i ispliva osamdesetih na povrsinu.
@Tesla: u cetnicke svrhe skrnavis ime velikog jugoslovena, koji se ponosio svojom hrvatskom domovinom i svojim srpskim rodom. ti si dokaz naseg viska manjka inteligencije.

Bager

pre 9 godina

Ama ljudi ima li o čemu pametnije da pišete,toliko problema u svijetu a vi o filmovima koje je gledao Josip Broz Tito....svaki dan po jedan film....Gledao filmove,pio viski,pušio kavane,ručao sa svjetski poznatim glumcima.Slijedeći serijal neka bude sa kojim se državnicima susretao,šta su jeli..pa onda serijalo zemčljama koje je posjetio....Neka narod ne misli stanje "blagostanja"u kome živi...neka razmišlja o "mraku"u kome je živio.Tada sam imao plaću za koju sam mogao kupiti 11oo DM a sada ni 2oo evra.

Predrag

pre 9 godina

Tito je voleo da gleda filmove. I to je bio jedan od njegovih hobija.Ali nije previo iluziju od drzave kakvu prave svi ovi destruktivni politicari od Milosevica do danas. I za vreme Tita smo se zaduzivali, ali ne ovoliko kao danas. Tito nije bio VSS obrazovanja ali je imao eksperte oko sebe i strucne ministre koji su drzali stvari pod kontrolom. A ovi danas sa kupljenim diplomama i titulama, koji nemaju ni dan iskustva za vazne poslove koje obavljaju,a koji samo znaju sebi da ugode, vode nas u totalnu propast. Za vreme Tita nije bilo nezaposlenosti, svako je mogao na letovanje,a skolovanje i zdravstveno osiguranje je bilo totalno besplatno. A posle Tita dosla je katastrofa. Za vreme Tita se pevalo: "Druze Tito mi Ti se kunemo da sa tvoga puta ne skrenemo". A dana postoji nastavak pesme:"Druze Tito skrenuli smo s puta,sad nas j..e i Kurta i Murta".

Black Goo

pre 9 godina

I taj je diktator imao istorijsku sreću. Prvo, zato što je otišao pre kolege mu Čaušeskua i tako srbi nisu mogli ništa od rumuna da nauče od onoga kako se to sa takvima postupa. I drugi je, što u njegovo vreme nije bilo ovog neta. Da jeste, ne bi taj lepicanersku parader i dogmatik poživeo ni pola dana na našem uzurpiranom tronu, na kojem je izigravao našeg faraona i cezara. U njegovoj bunker državi i sa bodljikavom žicom ograđenom je sve bilo moguće. Čak i toliko masovno destruktivno ludilo. Zato danas ovde i jeste i sve ovo preživljavate. Zahvalite mu se još jednom za sve. Tekovine su vam to iz velelepnog titoizma. Nauka kaže da posledice uvek dođu posle uzroka. Zato i živite danas ovako u posledicama što vam ostadoše od vaše Ljubičice bele. Niste joj za džabe nosili i predavali faluse svakog maja.

Bgd_starosedelac

pre 9 godina

Da smo posle 1945., umesto komunista koji su se obračunavali sa političkim neistomišljenicima čak i sa svojim dojučerašnjim saborcima u strahotama golootočkih mučilišta 1948., ostali monarhija ili čak bez monarhije u nekakvoj konfederaciji ili kao samostalna država Srbija, bili bi smo odavno u Evropskoj uniji i deo jednog prosperitetnog i civilizovanog sveta, bez ratova i sankcija, bez Miloševića, bez prostakluka i seljane. To su neoborive činjenice.

Kosovski ciklus

pre 9 godina

vi sto mrzite jugoslaviju i taj period ili ste naftni ,sver profiteri ili zadrti ideoloski snobovi koji bi tvrdili da je crno crno i ako je belo samo zarad idelogije ili ste naprosto mazohisti ...

Macak

pre 9 godina

Mi smo u Titovo vrijeme igrali glavne uloge u vlastitom filmu, a ovaj jadni narod sada statira ili je ponekad kaskader u necijem tudjem filmu ciji scenario samo nagadja.

UrsaMajor

pre 9 godina

Svako od nas ima praevo na misljenje bez obzira kako ono bilo ali JBT je istorijska licnost i kakav god da je bio on je za sve poslje njega jednostavno TITO. Nisam komunista ali su mi smesni ovi antikomunisti koji spominju da je bilo bolje da ne 45 uspostavljena monarhija. Koja bre monarhija da je cemu bila odrzala bi se vise od nekoliko dana u Aprilskom ratu.

Grunf

pre 9 godina

Bitno je da danas živimo ŠIROM OTVORENIH OČIJU, i da smo spoznali sve nedostatke tadašnjeg života.

You take the blue pill: the story ends, you wake up in your bed and believe whatever you want to believe. You take the red pill: you stay in Wonderland ...

nezasticeni svedok

pre 9 godina

(Čubura je Raj, 23. oktobar 2014 10:21)

Procitajte prvo komentar ovog coveka pa ce vam odgovor biti jasniji.

Ocigledno ne znate vice od obicnih predrasuda Cuburac, i jos niste bas vidjeli svijeta pa vjerujete da su te predrasude tacne. Za vecinu gradjana Srbije to sto opisujete sa malim ficom, sigurnim poslom i ljetovanjem u vodicama zvuci kao raj, ali to je nesto sto su imali a nece imati sigurno bar sledecih 50 godina.
Zivim u Skandinavskoj zemlji i mogu ti reci dok je Tito bio na vlastii Srbi se eto patili sa malim autom i svim ostalim...ovde u to vrijeme prosjecan covjek nije imnao nikakav auto, zivjelo se u stanovima bez kupatila, wc dijele dva stana na hodniku, a na ljetovanje se putovalo autobusom u Spaniju, jelo se presno svinjsko meso iz konzerve. Od devedestih su renovirali stambeni fond, nakupovali se auta i sad se leti avionima svako malo...
Nije problem bio u Titu vec u magistrima i doktorima nauka sto sricu - Tenk ju- kad im neko do dodje u posjetu.
Broz je u goste primao velikane filmske umjetnosti-Loren, Bartona, Tejlor...a evo Master Graduate sretan ako Michael Madsen ili Assante svrate u koznom prsluku ko da su u birtiju krenuli...
E to ti je odgovor.

@bata

pre 9 godina

Jeste tema Tito kao filmofil, ali ne mogu odoleti da kažem o njegovoj iluziji koja plaćena kreditima; nije bilo mnogo nezaposlenih, jer se puno ulagalo /od tih kredita/ u prerađivačku delatnost, svaki okrug je želeo da ima svoju šećeranu ili klanicu, bez obzira da li postoje sirovine za njihov rad. Očit primer je smederevska železara, koja nikada nije bila profitabilna. Gubitke tih političkih iluzija su pokrivali novi krediti.

zaseda

pre 9 godina

Ne znam čemu veličanje lika i dela J.P Tita.O njemu se manje više sve zna.Ima toliko živih svedoka,filmskog materijala,mada su neki koji su znali previše završili tragično.Voleo je umetnost,a najviše filmove,što ne znači da je gledao kvalitetne filmove ili da se razumeo u kinematografiju.U vremenu njegove diktature su napravljeni najbolji filmovi na ovim prostorima.Za vreme tzv.Crnog talasa smo imali jednu od najbolji kinematografija na svetu.Titu se nisu previše svideli filmovi iz tog talasa,jer su bili realni i kritični prema društvenom uređenju.Bio je zadovoljan uspesima tih filmova na raznim festivalima,jer su u to vreme na to gledali kao promociju komunističke zemlje.Tako je hteo da pogleda pobednika Berlinskog festivala film Rani radovi,Želimira Žilnika,ali je posle 10-tak minuta napustio projekciju,naravno puštenu samo za njega,izgovorivši čuvenu rečenicu:"koji su ovo luđaci".Sobzirom na istoriju naše kinematografije može se reći da su mnogo bolja ostvarenja pravljena pod diktaturom nego u slobodi.

Ana

pre 9 godina

(nezasticeni svedok, 23. oktobar 2014 13:08)

Da li vi mislite da niko od nas nije mrdnuo iz ove zemlje i ne zna kako se u Evropi zivelo u to doba? Nemojte molim vas samo da nam solite pamet odande, ovde se u Titovo doba zivelo u lazi, a komentar koji ste komentarisali je upravo to hteo da kaze. Nije bila poenta u fici.

Miki

pre 9 godina

Izmislite DEMOKRATI/NOVI DEMOKRATI, nešto bolje pa da krenemo napred u u kulturi, sportu, industriji, lako je kritokovati dajte rešenja!...pozdrav iz Vrbasa

Vračarac

pre 9 godina

Posle 1945. kada su komunisti i bravar iz Kumrovca zaseli na vlast zavladao je haos. Politički progoni i ubistva političkih protivnika, obračun sa neistomišljenicima u sopstvenim redovima u surovim kazamatima Golog otoka i dr., vladavina mediokriteta i ulizica, politički podobni poslušnici koji su uživali privilegije i još mnogo toga.
I tačno je, slažem se sa jednim od komentara, da smo umesto komunista od takozvanih saveznika bili umilostivljeni da postanemo deo zapadnog sveta, svejedno, kao monarhija ili republika, sa slovencima i hrvatima ili bez njih, bili bi smo danas u Evropskoj uniji bar dvadesetak godina i vrlo verovatno u NATO šta god o tome mislili, kao i grci.
Ovako dobili smo treći generaciju dece bivših komunista koji su ovu lepu plodorodnu zemlji sasvim upropastili.

my way

pre 9 godina

Када највише плусева добије коментар који каже да народ не ваља и да ваљда народ треба променити и увести неки нови, бољи народ и још се на интелигенцију позива онда је свака реч сувишна. Величајте господо пут од 45, шетњу по природи док смо ишли у шуму на стрељање, кривите неке друге и нешто друго, само на власти били словеначки и српски комунисти, тј. социјалисти, а партизани Туђман и Месић у Хрватској. Куцкајте своје бесмислене флоскулице, свој мизерни интелектуални и морални капацитет показујете. На нашу жалост, такви испрани мозгови су онај део народа чије је "мишљење" било владајуће, а не некакви ваљда четници, ко ли, ко се након пола века однекуд повампирио и то баш у комунистичким партијама од врха (хрватско неоусташко руководство које је као ХДЗ само показало право лице је посебна прича, као и исламски фундаменталисти на челу са Алијом). СФРЈ вам се другови распала зато што се од свог настанка све више дезинтегрисала, кроз сваку уставну промену, закључно са уставиом из 74, а нису је уништили они који су нажалост у борби за власт поражени 45. Краљевина је господо опстајала и била је потребна Хитлерова окупација да се уништи, за разлику од СФРЈ. Опстала би до дана данашњег, или би се у миру разишла одмах након Другог светског рата. Аргумент вам је некакав рај, леп живот, развијеност, па то је био период развоја свугде, а у доба највећег процвата СФРЈ људи су ишли у Немачку и на запад да раде. Све сам, само не западофил, али уместо оснивача, ми смо данас пузачи ка ЕУ.

Sasa

pre 9 godina

Kada god se "bravar" pomene meni je neizostavno da pomenem i podsetim na slogu, red i blagostanje koji su nastali u našoj dragoj Srbiji posle njegovog odlaska.