Četvrtak, 14.08.2014.

16:34

Džarmuš operu o Tesli dovodi u Zagreb

Izvor: Izvor: Veèernji list

Džarmuš operu o Tesli dovodi u Zagreb IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

70 Komentari

Sortiraj po:

Boki

pre 9 godina

Pa i u Narodnom pozoristu, tacnije u nasoj Beogradskoj operi je pre par godina bila postavljena opera o Tesli, toliko o vasoj informisanosti i tome da je ovo poraz za Srbiju.. Opera se zove "Ljubicasta vatra" muziku je pisao Dzon Gibson dok je dirigovala Ana Zorana Brajovic.

Hrvoje Sankovic

pre 9 godina

Ne želim živjeti u državi koja ima novelovce, koja je lider u regionu, najbolju zračnu luku u regionu, najbolje ovo, najbolje ono... Želim živjeti u državi koja ce mi omogućiti normalnu zdravstvenu skrb, normalan posao, ... NORMALAN ŽIVOT. Ovakva prepucavanja samo pokazuju kako u biti svi zajedno loše živimo. Nisu konstruktivna i ne vode nikamo.

Dule

pre 9 godina

U filmu "Coffee and Cigarettes", Dzarmus je vrlo jasno naglasio da je Tesla "Serbian scientist", tako da je ovaj odlazak u Zagreb cisto geografsko pitanje. I Dzarmus a i Hrvati savrseno dobro znaju da Tesla nije bio nista drugo osim cist Srbin.

Dr.

pre 9 godina

@Round Robin
Tesla je Amerikanac koliko i ja sto zivim i radim u Americi. A i to sto rodih se u nekoj tvorevini zvanoj Jugoslavija i to macku o rep. Zapravo se osecam Srbinom, ne 100%, vec 150%. Srbija nije okupirala pola sveta, da u njoj prodajem svoju vestinu i rad, tako da sto se mora, nije tesko. Ovadice se moja Srbija o mene. Saljem i slacu, tamo gde mi je src i gde mi je dusa.

Dr.

pre 9 godina

@Round Robin
Tesla je Amerikanac koliko i ja sto zivim i radim u Americi. A i to sto rodih se u nekoj tvorevini zvanoj Jugoslavija i to macku o rep. Zapravo se osecam Srbinom, ne 100%, vec 150%. Srbija nije okupirala pola sveta, da u njoj prodajem svoju vestinu i rad, tako da sto se mora, nije tesko. Ovadice se moja Srbija o mene. Saljem i slacu, tamo gde mi je src i gde mi je dusa.

Wattie

pre 9 godina

Da je Tesla ziveo 50 godina kasnije, bila bi velika verovatnoca da bi zavrsio u Jasenovackim jamama, da je ziveo 100 godina kasnije, bio bi izbeglica. Danas u njegovoj postojbini je sve razruseno, ali se dovodi opera.

Keti S.

pre 9 godina

Iako mi je Jim Jarmush jedan od omiljenijih reditelja,moram da priznam da mi svo ovo pretvaranje Tesle u neku vrstu naucnog "rock star-a" deluje sve vise neukusno i neumesno.Cini mi se stoga,da je zaludjenost Teslom neka vrsta opsteg trenda,te nije ni cudo sto ga oni koji objektivno nemaju pravo na njega stalno svojataju.S druge strane nista manja glupost nije tvrdnja da Srbija nema pravo na Teslu jer je u njoj samo jednom boravio.Jedna konkretna ljudska jedinka se odredjuje pre svega svojim etnickim poreklom, a ne teritorijom rodjenja ili mestom boravka.Kao sto neki vec rekose,Tesla je americki naucnik srpskog porekla i to je citava "filozofija" kada je u pitanju njegov drzavni i etnicki background.Prisvajanje znacajnih licnosti i kulture drugih naroda na podrucju danasnje Hrvatske je deo zvanicne "kulture svojatanja" koja u toj post-YU drzavi definitivno postaje zvanicna kulturna politika.Takvo ponasnje je tipicno za male,svetu nedovoljno poznate etnicke skupine koje se nadaju da ce time privuci vecu paznju.

Vardariotai

pre 9 godina

Krajnje je nebitno gde ce se opera igrati i ko veci Teslin spomenik ima, jer smo mi, i Srbi i Hrvati, na kraju nesposobni da naucimo nesto iz greski. Dzaba je da sada dizemo kule i gradove velikome naucniku, kada ga kao takvog onda nismo prepoznali onda kada je to trebalo. Namesto da se dicimo Teslom, trebalo bi zadrzati svakog potencijalnog Teslu u zemlji.

xyz koordinata

pre 9 godina

Tesla nikada nije spominjao da se ponosi Hrvatskom domovinom jer ona u to vreme jednostavno nije ni postojala,rodio se u Austrougarskoj posle dosla kraljevina Jugoslavija,u njegovoj svesti Hrvatske kao drzavnog entiteta nije ni bilo pa nijeimao cime dase ponosi ,a da se ponosio onoj iz 41 tesko da bi to ikada rekao pogotovo u to vreme

Vera

pre 9 godina

Meni je neverovatno da su gotovo svi komentari vezani za nacionalnu pripadnost, mesto rodjenja itd. Iskreno, meni to nije ni plao na pamet dok sam citala ovu vest. Tesla je svetski covek, covek koji je zaduzio covecanstvo i meni je sasvim nebitno odakle je - bitno je da se pamti i da se kroz ovakve radove njegov zivot slavi. Dzarmus i Klajn ga slave a mi se prepiremo gde se rodio??
(cast komentatorima koji su pohvalili projekat, dobili pluseve, zao mi je sto stotinu nisam mogla dati)

klokot

pre 9 godina

Nije on pobegao u Ameriku,već je otišao tamo gde je imao najbolje uslove za rad.Bio je kosmpolita,koji nikada nije zaboravio svoje poreklo.

Rocky

pre 9 godina

Ako Hrvati toliko vole Nikolu Teslu zasto su mu proterali potomke? Toliko o tome i o njima
(Srdjan, 14. avgust 2014 20:15)

Otkad je Tesla imao potomke i kad su ih to protjerali?
Toliko o informiranosti i objektivnosti prilikom svojatanja osobe koja je vidjela Srbiju manje od jednog zalaska sunca. Nikad se više nije vratio u nju, jer je očito imao pametnijeg posla.

donatelo

pre 9 godina

U čemu je problem? Tesla je sam rekao da je ponosan na svoj srpski rod i hrvatsku domovinu.(Igorr, 14. avgust 2014 18:24)Tu njegovu izjavu je preneo,mislim,Maček,podpredsednik vlade,jer mu je navodno Tesla to rekao.Nikada se to nije moglo čuti direkto od Tesle.Tu izjavu je dao Maček kako bi pomirio srpske i hrvatske političare u Jugoslaviji.Tesla je govorio da je kosmopolita,da je iznad nacija,ali da je ponosan na svoje srpsko poreklo.

sUmadinAc

pre 9 godina

(Opera ili muzikal?, 14. avgust 2014 18:28)

Nije tacno da se deklarisao kao Jugosloven, deklarisao se kao Srbin. Ne znam odakle ti te neistine. Uostalom, Ameri kazu da je on Americki naucnik srpskog porekla, sigurno to nisu sami smislili.
Da, rodjen je na teritoriji danasnje Hrvatske i to je to, svako dalje svojatanje njega je tragikomicno. Sta mu je otac bio?
.
i nije rodjen na teritoriji hrvatske vec austrougarske.

opus

pre 9 godina

Iako sam potpuno liberalno politicki orijentisana,dobijam osip od hrvatskog svojatanja Nikole Tesle. Mozda to nije ovde sustina,ali eto,bar da se izjadam preko tastature.
(Tori Amos, 14. avgust 2014 17:16)Upoznaj se malo sa srpskim liberalnim partijama iz 19 veka i biće ti jasno da nisu bile ništa manje nacionalne orjentisane od onih konzeravtivnih.Ove današnji srpski liberali i partije nemaju veze sa nekadašnim koji su stvarali ovu državu.

pop soap opera

pre 9 godina

Ha, ha, hrvatskog porekla od oca pravoslavnog popa, uz zelju da bude sahranhen uz pesmu "Tamo Daleko", rodjen u Austro Ugarskoj. Urna i eksponati mu u u Beogradu. Bas Hrvat, ha, ha.

zoki

pre 9 godina

Iako sam potpuno liberalno politicki orijentisana,dobijam osip od hrvatskog svojatanja Nikole Tesle. Mozda to nije ovde sustina,ali eto,bar da se izjadam preko tastature.
(Tori Amos, 14. avgust 2014 17:16)

Od vaseg komentara vise me uzasava broj pluseva koje ste dobili .

komsija pera

pre 9 godina

@ (Round Robin, 14. avgust 2014 20:20)

Odlican komentar. Zanimljivo je da najvise Srba van Srbije zivi upravo u drzavi koju domaci citaoci toliko mrze .

kistihand, milostiva

pre 9 godina

Da je Džarmuš nappisao neku folk muziku o Tesli za Cecu koncert bi bio u Beogradu, ovako opera u Teslinoj domovini bez obzira na njegovo podrijetlo!
(lalo1, 14. avgust 2014 20:34)

Da je Jarmusch napisao folk muziku o Tesli za Cecu, tek bi onda imao prodju u Hrvatskoj. To se vi komsije ovako po portalima hvatate za opere, simfonije i becke decake, ali ste esencijalno iste sirovine poput nas. Jedina razlika - mi to stignemo i da priznamo.

Sloba Plavšić

pre 9 godina

@ Opera ili muzikal?:
Treba dodati i da je Tesla od Matice srpske tražio stipendiju za školovanje u Budimpešti, ali je odbijen...

Dark horse

pre 9 godina

Znači li to da Pavle Jurišić nije bio Srbin jer je bio protestant (lužički Srbi su mahom bili protestanti ili katolici) i jer se nije rodio na tlu Srbije? Tesla je sam za sebe u dnevniku napisao da ima hrvatske korijene.

box

pre 9 godina

Ljudi Tesla nikada nije rekao u istoj recenici da je ponosan na svoje srpski rod i hrvattsku domovinu! To je jedan od moderno receno spinova devedesetih da bi se ojacao legitimitet drzave Hrvatske u vreme kada je bila pravljena i kada je to bilo potrebno. Rekao je da je ponosan na svoj Srpski rod zaista, a u drugom kontekstu i drugoj misli je pomenuo Hrvatsku kao svoju domovinu i to ne u smislu drzave. Mozete naci na internetu autetnticne Tesline izjave na ovu i milion drugih tema. Tesla je srpski narod kroz tradiciju i autenticnu mitologiju (kosovsku) osecao kao svoj cak mozete procitati sta je govorio o tome u kojoj meri Hrvati treba da budu zahvalni Srbima za stvaranje drzave i oslobodjenje od zavojevaca,naravno on je to govorio bez trunke neke agresivnosti ili popularnim terminom prozivke vec na jedan smiren i logican nacin. Njegov senzibilitet je bio srpski i pod kraj zivota je sve vise naginjao sutini svog nacionalnog i kulturnog bica sto se prema njegovom ponasanju i izjavama tih godina moze i videti, naravno daleko je to bilo od bilo kakvog sovinizma ipak je on bio u dobroj meri covek iznad nacije i lokalne kulture. Na kraju zivota ja trazio da mu na sahrani sviraju TAMO DALEKO pesmu koja eksplicitno pominje Srbiju zato sto je ta pesma znacajno parce kulturnog identiteta Srba iako je on sam bio Licanin.

fen

pre 9 godina

@Igorr, pa i u Srbiji si gradjanin Srbije ako imas drzavljanstvo, ne vezano za to da li si Srbin. Toliko ima gradjana Srbije koji su po nacionalnosti Madjari, Slovaci, Bosnjaci itd.

Nenad

pre 9 godina

Tacno je da je Tesla gradjanin sveta, ali da je ovaj "gradjanin sveta" kojim slucajem dosao u svoje rodno mesto 1941. godine, postojala bi velika mogucnost da bi mogao da zavrsi u ustaskoj masovnoj grobnici kao 500 stanovnika srpske nacionalnosti iz njegovog sela Smiljane, od kojih se cak 119 prezivalo TESLA.

vid

pre 9 godina

(Srbin, 14. avgust 2014 18:24)

Srbi i svi ostali. Zahvaljujuci internetu mnoge nepravde su ispravljene i mnoge nesitine je tesko plasirati.

Prvo, Tesla je skoro nepravedno zaboravljen.
Drugo, Tesla je Serbian American (WIKI- http://en.wikipedia.org/wiki/Nikola_Tesla) i tu je kraj price o Teslinoj etnickoj pripadnosti.
Svi smo se osecali (a najvise Srbi) kao Jugosloveni dpoj je postojala Jugoslavija, te Teslina izjava je bila u tom kontekstu.
Da je znao za Jasenovac i stradanje svih najblzih sigurno bi je korigovao.

Medjutim idemo napred. Ja uvek volim procitati kad se jedan Srbin slavi i proslavlja u Hrvatskoj. Uvek dobar znak na putu pomirenja.

lalo1

pre 9 godina

Da je Džarmuš nappisao neku folk muziku o Tesli za Cecu koncert bi bio u Beogradu, ovako opera u Teslinoj domovini bez obzira na njegovo podrijetlo!

Gruja

pre 9 godina

Ako je Tesla Hrvat, onda su i car Konstantin i jos nekih 8 rimsih careva Srbi.
Mislim to je ta logiga. :)
S tim sto je Tesla jako cesto pricao o svom srpskom poreklu i uvek isticao ko je i sta je.
A sto se tice mjuzikla bas me zanima da li ce u mjuziklu biti i pesma koja je svirana na sahrani Nikole Tesle. :)
Prvo su mu srusili spomenik, pokrali kucu, proterali ljegove potomke, a sada se njime hvale, to su Hrvati. :)

Mimi

pre 9 godina

Iako sam potpuno liberalno politicki orijentisana,dobijam osip od hrvatskog svojatanja Nikole Tesle. Mozda to nije ovde sustina,ali eto,bar da se izjadam preko tastature. (Tori Amos, 14. avgust 2014 17:16)

Bilo bi super kad bi mogla obojcu da pitaš sta misle o tvom postu pa da ti lepo objasne. A osip moze biti i Ebola. Go check it out!

Jim

pre 9 godina

Iako sam potpuno liberalno politicki orijentisana,dobijam osip od hrvatskog svojatanja Nikole Tesle. Mozda to nije ovde sustina,ali eto,bar da se izjadam preko tastature.
(Tori Amos, 14. avgust 2014 17:16)

Haha...Pa zar nije bedno trpati tvoju politicku orjentaciju u istu recenicu s jednim vanserijskim umetnikom i jednim vanzemaljcem tipa Tesla? Samim svojim postom o osipu koji dobijas se savrseno uklapas medju ove koji ga svojataju i trgaju levo desno.

Hm

pre 9 godina

Tori Amos, tko svojata? Oni gdje je rodjen, zivio i skolovao se do odlaska u SAD ili oni na cijem je teritoriju proveo 2 dana na poziv Mestrovica? U najmanju ruku ima i hrvatske i srpske krvi.

Round Robin

pre 9 godina

Postoji samo jedna jedina zemlja koja ima bilo kakvog osnova da svojata Teslu, a to je ona koju je on izabrao, i koja mu je pruzila mogucnost da uradi ono sto je uradio: "omrazena" USA. Tesla je u zivotu u Srbiji proveo manje od 48 sati, a u Hrvatsku se vracao samo da vidi majku. Tesla je uspeo ne zato sto je Srbin rodjen u Hrvatskoj, nego UPRKOS tome sto je Srbin rodjen u Hrvatskoj. Da nije bilo USA najverovatnije ne bi ni culi za Teslu; cak ni zapadna Evropa (da ne pominjem "majcicu") ne bi podrzavala takvog cudaka kao sto je bio on, potpuno nevoljnog da zivi u okvirima akademije i ustogljenih naucnih krugova.

Lupajte minuse koliko hocete. I Tesla i Pupin su bili AMERICKI naucnici, jer je upravo USA njima pruzila ono sto im je bilo potrebno da razviju svoj genij.

greta garbo

pre 9 godina

apropo toga kom nacionu je tesla osecao da pripada - njegova zelja je bila da se na njegovoj sahrani svira "tamo daleko" - sto je i ispunjeno

"...već što nemaju svoje.")(Tesla)

pre 9 godina

Svaka čast Hrvatima.Kapa dole.
A čoveku,sinu pravoslavnog sveštenika,kome je poslednja želja bila "Tamo daleko" na violini,ne treba nacionalna pripadnost.
Pametnom dosta.
("Nije mi žao što mi kradu ideje...

purgerman

pre 9 godina

Nitko vama ne krade Teslu ,on je Srbin i ostat ce uvijek Srbin ! Radio je zajedno sa Edisonom u Americi mbili su u neku ruku konkurencija,ali mu je Edison dozvolio da radi u njegovom laboratoriju.Tesla je rodjen u Smiljanu ,u Austrougarskoj carevini a skolu je zavrsio u Karlovcu i otisao na studije i kasnije u Ameriku. Bio je on i u Srbiji i zelio je svoj vlastiti laboratorij opremiti u Beogradu,ali u Srbiji nije nasao sluha za njegov genijalitet pa se razocran ponovo vratio u Ameriku. Po njegovom nacrtu sagradjena je hidroelektrana u Hrvatskoj na rijeci Krki kod Skradina,ista radi jos i danas i napaja grad Sibenik, samo sto su je Hrvati modernizirali.Imali ste i vi vremena da nesto velikog podignete njemu u cast i slavu ali niste. Najvaznije je da svjet nikada ne zaboravi Nikolu
Teslu ! Jedan njegov patent koji jos nije u potpunosti iskoristen jeste prenos elektricne energije bezzicnim putem ,ali to je cisto jedna druga prica.

ZD

pre 9 godina

Tesla je govorio - Ja sam Srbin ali moja dedovina je Hrvatska. On nikada nije bio srpski sovinista ili neki nacionalista. On je podrzavao ideju o Jugoslaviji koje je lansirao kralj Aleksandar posle WW1. Nazalost, ta ideja nas je kostala toliko zrtava kroz istoriju.

Od svega toga, Tesla je najvise cenio svoje americko drzavljansto, a svoje paprire o naturalizaciji drzao u sefu. Amerika je bila zemlje koja mu je pruzila sve i omogucila, kroz invsticije kroz Westinghouse i Morgan korporacija, da se razvije kao veliki istrazivac i da upotrebi svoje pantente. Na kraju, njegove vizije o novim otkricima (prenosenje energije bezicnim putem kroz jonosferu) su zahtevale izuzetno velika ulaganja tako da je nazalost bio napusten od istih, koji u to vreme nisu mogli ili shvatali dalekoseznost Teslinih projekata.

pop

pre 9 godina

@ Tori Amos

Naravno da to jeste sustina: Teslu bi zadesila ista sudbina kao npr Savu Sumanovica i hiljade drugih SRBA da se zadesio medju ovima. To naravno nije politicki korektno reci osetljivim srpsko-hrvatskim usima - ali je tako.

Srbin

pre 9 godina

@Tori Amos
Tesla je prerastao granice zemalja, on nije srpski ni hrvatski nego svetski naučnik. Zadužio je celu planetu i zaslužio je da se predstave o njemu prave i u Zagrebu i u Beogradu i u glavnom gradu svake države koja sebe smatra delom civilizovanog sveta.

Igorr

pre 9 godina

@Tori Amos
U čemu je problem? Tesla je sam rekao da je ponosan na svoj srpski rod i hrvatsku domovinu. Dok smo bili jedna zemlja ništa nije bilo sporno. Uostalom, u Hrvatskoj (bar formalno) postoje samo građani Hrvatske bez obzira na nacionalnost, a kod nas si (u praksi) Srbin samo ako si pravoslavac. A što Ministarstvo kulture Srbije ne učestvuje u ovom projektu? Zato što je kultura kod nas zadnja rupa na svirali, blago rečeno.

Gruja

pre 9 godina

@Opera ili muzikal?
Cemu svojatanja, stvar je jasna. Svetski naucnik koji je zaduzio covecanstvo, poslednja zelja mu je bila da na samrtnom odru violina svira...

Opera ili muzikal?

pre 9 godina

Opera ili muzikal?
U vezi svojatanja da pojasnim "našima".
Хрватска својата Теслу али Србија још више. Никола Тесла се бар у данашњој Хрватској родио, првих 15 година тамо и живео, провео детињство и ишао тамо у основну школу, док за цео свој дуги живот Тесла је у Србији био само два пута и то у једнодневној посети. Свидело се то нама или не, Тесла је био држављанин САД, живео и радио у САД, једном речју светски, па онда амерички проналазач српског порекла из АустроУгарске, данашње Хрватске. Теслу није занимало српство нити се национално декларисао а кад су га новинари са ових простора у вези тога гњавили, он је рекао да је Југословен.
При недостатку светски позантих великана а у циљу јачања идентитета, банана државе и банана народи те својатају кад постанеш славан.

maloicitao

pre 9 godina

(Opera ili muzikal?, 14. avgust 2014 18:28)

Nije tacno da se deklarisao kao Jugosloven, deklarisao se kao Srbin. Ne znam odakle ti te neistine. Uostalom, Ameri kazu da je on Americki naucnik srpskog porekla, sigurno to nisu sami smislili.
Da, rodjen je na teritoriji danasnje Hrvatske i to je to, svako dalje svojatanje njega je tragikomicno. Sta mu je otac bio?

lider regiona

pre 9 godina

" ...Iako sam potpuno liberalno politicki orijentisana,dobijam osip od hrvatskog svojatanja Nikole Tesle. ..."
(Tori Amos, 14. avgust 2014 17:16)

Da ste liberalno orijentisani ne biste napisali ovakav komentar .

Wolfgang O.

pre 9 godina

Uf, ovo totalno obecava. Dzarmus mi je uvek bio medju omiljenim reziserima a Vilsona sam gledao vise puta u Berlinu, jos Tesla. Nije toliko tesko zamisliti da se udruze, a kad samo pomislim kakvu atmosferu su zajedno u stanju da stvore, dodje mi da odmah kupim kartu za premijeru. :) Nadam se da ce se ovo materijalizovati.

Tori Amos

pre 9 godina

Iako sam potpuno liberalno politicki orijentisana,dobijam osip od hrvatskog svojatanja Nikole Tesle. Mozda to nije ovde sustina,ali eto,bar da se izjadam preko tastature.

borisbg

pre 9 godina

Dva ozbiljna umetnika, svaka čast i Zagrebu što su u koprodukciji. Interesantno je što će Džarmuš raditi u pozorištu, a i ranije je spominjao Teslu u filmu "Coffee and cigarettes", konkretno segment sa Meg i Džek Vajtom.

Tori Amos

pre 9 godina

Iako sam potpuno liberalno politicki orijentisana,dobijam osip od hrvatskog svojatanja Nikole Tesle. Mozda to nije ovde sustina,ali eto,bar da se izjadam preko tastature.

Nenad

pre 9 godina

Tacno je da je Tesla gradjanin sveta, ali da je ovaj "gradjanin sveta" kojim slucajem dosao u svoje rodno mesto 1941. godine, postojala bi velika mogucnost da bi mogao da zavrsi u ustaskoj masovnoj grobnici kao 500 stanovnika srpske nacionalnosti iz njegovog sela Smiljane, od kojih se cak 119 prezivalo TESLA.

maloicitao

pre 9 godina

(Opera ili muzikal?, 14. avgust 2014 18:28)

Nije tacno da se deklarisao kao Jugosloven, deklarisao se kao Srbin. Ne znam odakle ti te neistine. Uostalom, Ameri kazu da je on Americki naucnik srpskog porekla, sigurno to nisu sami smislili.
Da, rodjen je na teritoriji danasnje Hrvatske i to je to, svako dalje svojatanje njega je tragikomicno. Sta mu je otac bio?

kistihand, milostiva

pre 9 godina

Da je Džarmuš nappisao neku folk muziku o Tesli za Cecu koncert bi bio u Beogradu, ovako opera u Teslinoj domovini bez obzira na njegovo podrijetlo!
(lalo1, 14. avgust 2014 20:34)

Da je Jarmusch napisao folk muziku o Tesli za Cecu, tek bi onda imao prodju u Hrvatskoj. To se vi komsije ovako po portalima hvatate za opere, simfonije i becke decake, ali ste esencijalno iste sirovine poput nas. Jedina razlika - mi to stignemo i da priznamo.

lider regiona

pre 9 godina

" ...Iako sam potpuno liberalno politicki orijentisana,dobijam osip od hrvatskog svojatanja Nikole Tesle. ..."
(Tori Amos, 14. avgust 2014 17:16)

Da ste liberalno orijentisani ne biste napisali ovakav komentar .

purgerman

pre 9 godina

Nitko vama ne krade Teslu ,on je Srbin i ostat ce uvijek Srbin ! Radio je zajedno sa Edisonom u Americi mbili su u neku ruku konkurencija,ali mu je Edison dozvolio da radi u njegovom laboratoriju.Tesla je rodjen u Smiljanu ,u Austrougarskoj carevini a skolu je zavrsio u Karlovcu i otisao na studije i kasnije u Ameriku. Bio je on i u Srbiji i zelio je svoj vlastiti laboratorij opremiti u Beogradu,ali u Srbiji nije nasao sluha za njegov genijalitet pa se razocran ponovo vratio u Ameriku. Po njegovom nacrtu sagradjena je hidroelektrana u Hrvatskoj na rijeci Krki kod Skradina,ista radi jos i danas i napaja grad Sibenik, samo sto su je Hrvati modernizirali.Imali ste i vi vremena da nesto velikog podignete njemu u cast i slavu ali niste. Najvaznije je da svjet nikada ne zaboravi Nikolu
Teslu ! Jedan njegov patent koji jos nije u potpunosti iskoristen jeste prenos elektricne energije bezzicnim putem ,ali to je cisto jedna druga prica.

borisbg

pre 9 godina

Dva ozbiljna umetnika, svaka čast i Zagrebu što su u koprodukciji. Interesantno je što će Džarmuš raditi u pozorištu, a i ranije je spominjao Teslu u filmu "Coffee and cigarettes", konkretno segment sa Meg i Džek Vajtom.

Srbin

pre 9 godina

@Tori Amos
Tesla je prerastao granice zemalja, on nije srpski ni hrvatski nego svetski naučnik. Zadužio je celu planetu i zaslužio je da se predstave o njemu prave i u Zagrebu i u Beogradu i u glavnom gradu svake države koja sebe smatra delom civilizovanog sveta.

pop soap opera

pre 9 godina

Ha, ha, hrvatskog porekla od oca pravoslavnog popa, uz zelju da bude sahranhen uz pesmu "Tamo Daleko", rodjen u Austro Ugarskoj. Urna i eksponati mu u u Beogradu. Bas Hrvat, ha, ha.

Round Robin

pre 9 godina

Postoji samo jedna jedina zemlja koja ima bilo kakvog osnova da svojata Teslu, a to je ona koju je on izabrao, i koja mu je pruzila mogucnost da uradi ono sto je uradio: "omrazena" USA. Tesla je u zivotu u Srbiji proveo manje od 48 sati, a u Hrvatsku se vracao samo da vidi majku. Tesla je uspeo ne zato sto je Srbin rodjen u Hrvatskoj, nego UPRKOS tome sto je Srbin rodjen u Hrvatskoj. Da nije bilo USA najverovatnije ne bi ni culi za Teslu; cak ni zapadna Evropa (da ne pominjem "majcicu") ne bi podrzavala takvog cudaka kao sto je bio on, potpuno nevoljnog da zivi u okvirima akademije i ustogljenih naucnih krugova.

Lupajte minuse koliko hocete. I Tesla i Pupin su bili AMERICKI naucnici, jer je upravo USA njima pruzila ono sto im je bilo potrebno da razviju svoj genij.

Igorr

pre 9 godina

@Tori Amos
U čemu je problem? Tesla je sam rekao da je ponosan na svoj srpski rod i hrvatsku domovinu. Dok smo bili jedna zemlja ništa nije bilo sporno. Uostalom, u Hrvatskoj (bar formalno) postoje samo građani Hrvatske bez obzira na nacionalnost, a kod nas si (u praksi) Srbin samo ako si pravoslavac. A što Ministarstvo kulture Srbije ne učestvuje u ovom projektu? Zato što je kultura kod nas zadnja rupa na svirali, blago rečeno.

Opera ili muzikal?

pre 9 godina

Opera ili muzikal?
U vezi svojatanja da pojasnim "našima".
Хрватска својата Теслу али Србија још више. Никола Тесла се бар у данашњој Хрватској родио, првих 15 година тамо и живео, провео детињство и ишао тамо у основну школу, док за цео свој дуги живот Тесла је у Србији био само два пута и то у једнодневној посети. Свидело се то нама или не, Тесла је био држављанин САД, живео и радио у САД, једном речју светски, па онда амерички проналазач српског порекла из АустроУгарске, данашње Хрватске. Теслу није занимало српство нити се национално декларисао а кад су га новинари са ових простора у вези тога гњавили, он је рекао да је Југословен.
При недостатку светски позантих великана а у циљу јачања идентитета, банана државе и банана народи те својатају кад постанеш славан.

Gruja

pre 9 godina

Ako je Tesla Hrvat, onda su i car Konstantin i jos nekih 8 rimsih careva Srbi.
Mislim to je ta logiga. :)
S tim sto je Tesla jako cesto pricao o svom srpskom poreklu i uvek isticao ko je i sta je.
A sto se tice mjuzikla bas me zanima da li ce u mjuziklu biti i pesma koja je svirana na sahrani Nikole Tesle. :)
Prvo su mu srusili spomenik, pokrali kucu, proterali ljegove potomke, a sada se njime hvale, to su Hrvati. :)

Wolfgang O.

pre 9 godina

Uf, ovo totalno obecava. Dzarmus mi je uvek bio medju omiljenim reziserima a Vilsona sam gledao vise puta u Berlinu, jos Tesla. Nije toliko tesko zamisliti da se udruze, a kad samo pomislim kakvu atmosferu su zajedno u stanju da stvore, dodje mi da odmah kupim kartu za premijeru. :) Nadam se da ce se ovo materijalizovati.

"...već što nemaju svoje.")(Tesla)

pre 9 godina

Svaka čast Hrvatima.Kapa dole.
A čoveku,sinu pravoslavnog sveštenika,kome je poslednja želja bila "Tamo daleko" na violini,ne treba nacionalna pripadnost.
Pametnom dosta.
("Nije mi žao što mi kradu ideje...

box

pre 9 godina

Ljudi Tesla nikada nije rekao u istoj recenici da je ponosan na svoje srpski rod i hrvattsku domovinu! To je jedan od moderno receno spinova devedesetih da bi se ojacao legitimitet drzave Hrvatske u vreme kada je bila pravljena i kada je to bilo potrebno. Rekao je da je ponosan na svoj Srpski rod zaista, a u drugom kontekstu i drugoj misli je pomenuo Hrvatsku kao svoju domovinu i to ne u smislu drzave. Mozete naci na internetu autetnticne Tesline izjave na ovu i milion drugih tema. Tesla je srpski narod kroz tradiciju i autenticnu mitologiju (kosovsku) osecao kao svoj cak mozete procitati sta je govorio o tome u kojoj meri Hrvati treba da budu zahvalni Srbima za stvaranje drzave i oslobodjenje od zavojevaca,naravno on je to govorio bez trunke neke agresivnosti ili popularnim terminom prozivke vec na jedan smiren i logican nacin. Njegov senzibilitet je bio srpski i pod kraj zivota je sve vise naginjao sutini svog nacionalnog i kulturnog bica sto se prema njegovom ponasanju i izjavama tih godina moze i videti, naravno daleko je to bilo od bilo kakvog sovinizma ipak je on bio u dobroj meri covek iznad nacije i lokalne kulture. Na kraju zivota ja trazio da mu na sahrani sviraju TAMO DALEKO pesmu koja eksplicitno pominje Srbiju zato sto je ta pesma znacajno parce kulturnog identiteta Srba iako je on sam bio Licanin.

Sloba Plavšić

pre 9 godina

@ Opera ili muzikal?:
Treba dodati i da je Tesla od Matice srpske tražio stipendiju za školovanje u Budimpešti, ali je odbijen...

fen

pre 9 godina

@Igorr, pa i u Srbiji si gradjanin Srbije ako imas drzavljanstvo, ne vezano za to da li si Srbin. Toliko ima gradjana Srbije koji su po nacionalnosti Madjari, Slovaci, Bosnjaci itd.

vid

pre 9 godina

(Srbin, 14. avgust 2014 18:24)

Srbi i svi ostali. Zahvaljujuci internetu mnoge nepravde su ispravljene i mnoge nesitine je tesko plasirati.

Prvo, Tesla je skoro nepravedno zaboravljen.
Drugo, Tesla je Serbian American (WIKI- http://en.wikipedia.org/wiki/Nikola_Tesla) i tu je kraj price o Teslinoj etnickoj pripadnosti.
Svi smo se osecali (a najvise Srbi) kao Jugosloveni dpoj je postojala Jugoslavija, te Teslina izjava je bila u tom kontekstu.
Da je znao za Jasenovac i stradanje svih najblzih sigurno bi je korigovao.

Medjutim idemo napred. Ja uvek volim procitati kad se jedan Srbin slavi i proslavlja u Hrvatskoj. Uvek dobar znak na putu pomirenja.

zoki

pre 9 godina

Iako sam potpuno liberalno politicki orijentisana,dobijam osip od hrvatskog svojatanja Nikole Tesle. Mozda to nije ovde sustina,ali eto,bar da se izjadam preko tastature.
(Tori Amos, 14. avgust 2014 17:16)

Od vaseg komentara vise me uzasava broj pluseva koje ste dobili .

Hm

pre 9 godina

Tori Amos, tko svojata? Oni gdje je rodjen, zivio i skolovao se do odlaska u SAD ili oni na cijem je teritoriju proveo 2 dana na poziv Mestrovica? U najmanju ruku ima i hrvatske i srpske krvi.

Gruja

pre 9 godina

@Opera ili muzikal?
Cemu svojatanja, stvar je jasna. Svetski naucnik koji je zaduzio covecanstvo, poslednja zelja mu je bila da na samrtnom odru violina svira...

pop

pre 9 godina

@ Tori Amos

Naravno da to jeste sustina: Teslu bi zadesila ista sudbina kao npr Savu Sumanovica i hiljade drugih SRBA da se zadesio medju ovima. To naravno nije politicki korektno reci osetljivim srpsko-hrvatskim usima - ali je tako.

Mimi

pre 9 godina

Iako sam potpuno liberalno politicki orijentisana,dobijam osip od hrvatskog svojatanja Nikole Tesle. Mozda to nije ovde sustina,ali eto,bar da se izjadam preko tastature. (Tori Amos, 14. avgust 2014 17:16)

Bilo bi super kad bi mogla obojcu da pitaš sta misle o tvom postu pa da ti lepo objasne. A osip moze biti i Ebola. Go check it out!

ZD

pre 9 godina

Tesla je govorio - Ja sam Srbin ali moja dedovina je Hrvatska. On nikada nije bio srpski sovinista ili neki nacionalista. On je podrzavao ideju o Jugoslaviji koje je lansirao kralj Aleksandar posle WW1. Nazalost, ta ideja nas je kostala toliko zrtava kroz istoriju.

Od svega toga, Tesla je najvise cenio svoje americko drzavljansto, a svoje paprire o naturalizaciji drzao u sefu. Amerika je bila zemlje koja mu je pruzila sve i omogucila, kroz invsticije kroz Westinghouse i Morgan korporacija, da se razvije kao veliki istrazivac i da upotrebi svoje pantente. Na kraju, njegove vizije o novim otkricima (prenosenje energije bezicnim putem kroz jonosferu) su zahtevale izuzetno velika ulaganja tako da je nazalost bio napusten od istih, koji u to vreme nisu mogli ili shvatali dalekoseznost Teslinih projekata.

Dark horse

pre 9 godina

Znači li to da Pavle Jurišić nije bio Srbin jer je bio protestant (lužički Srbi su mahom bili protestanti ili katolici) i jer se nije rodio na tlu Srbije? Tesla je sam za sebe u dnevniku napisao da ima hrvatske korijene.

lalo1

pre 9 godina

Da je Džarmuš nappisao neku folk muziku o Tesli za Cecu koncert bi bio u Beogradu, ovako opera u Teslinoj domovini bez obzira na njegovo podrijetlo!

Jim

pre 9 godina

Iako sam potpuno liberalno politicki orijentisana,dobijam osip od hrvatskog svojatanja Nikole Tesle. Mozda to nije ovde sustina,ali eto,bar da se izjadam preko tastature.
(Tori Amos, 14. avgust 2014 17:16)

Haha...Pa zar nije bedno trpati tvoju politicku orjentaciju u istu recenicu s jednim vanserijskim umetnikom i jednim vanzemaljcem tipa Tesla? Samim svojim postom o osipu koji dobijas se savrseno uklapas medju ove koji ga svojataju i trgaju levo desno.

komsija pera

pre 9 godina

@ (Round Robin, 14. avgust 2014 20:20)

Odlican komentar. Zanimljivo je da najvise Srba van Srbije zivi upravo u drzavi koju domaci citaoci toliko mrze .

greta garbo

pre 9 godina

apropo toga kom nacionu je tesla osecao da pripada - njegova zelja je bila da se na njegovoj sahrani svira "tamo daleko" - sto je i ispunjeno

Wattie

pre 9 godina

Da je Tesla ziveo 50 godina kasnije, bila bi velika verovatnoca da bi zavrsio u Jasenovackim jamama, da je ziveo 100 godina kasnije, bio bi izbeglica. Danas u njegovoj postojbini je sve razruseno, ali se dovodi opera.

Rocky

pre 9 godina

Ako Hrvati toliko vole Nikolu Teslu zasto su mu proterali potomke? Toliko o tome i o njima
(Srdjan, 14. avgust 2014 20:15)

Otkad je Tesla imao potomke i kad su ih to protjerali?
Toliko o informiranosti i objektivnosti prilikom svojatanja osobe koja je vidjela Srbiju manje od jednog zalaska sunca. Nikad se više nije vratio u nju, jer je očito imao pametnijeg posla.

Dule

pre 9 godina

U filmu "Coffee and Cigarettes", Dzarmus je vrlo jasno naglasio da je Tesla "Serbian scientist", tako da je ovaj odlazak u Zagreb cisto geografsko pitanje. I Dzarmus a i Hrvati savrseno dobro znaju da Tesla nije bio nista drugo osim cist Srbin.

Vera

pre 9 godina

Meni je neverovatno da su gotovo svi komentari vezani za nacionalnu pripadnost, mesto rodjenja itd. Iskreno, meni to nije ni plao na pamet dok sam citala ovu vest. Tesla je svetski covek, covek koji je zaduzio covecanstvo i meni je sasvim nebitno odakle je - bitno je da se pamti i da se kroz ovakve radove njegov zivot slavi. Dzarmus i Klajn ga slave a mi se prepiremo gde se rodio??
(cast komentatorima koji su pohvalili projekat, dobili pluseve, zao mi je sto stotinu nisam mogla dati)

Vardariotai

pre 9 godina

Krajnje je nebitno gde ce se opera igrati i ko veci Teslin spomenik ima, jer smo mi, i Srbi i Hrvati, na kraju nesposobni da naucimo nesto iz greski. Dzaba je da sada dizemo kule i gradove velikome naucniku, kada ga kao takvog onda nismo prepoznali onda kada je to trebalo. Namesto da se dicimo Teslom, trebalo bi zadrzati svakog potencijalnog Teslu u zemlji.

Keti S.

pre 9 godina

Iako mi je Jim Jarmush jedan od omiljenijih reditelja,moram da priznam da mi svo ovo pretvaranje Tesle u neku vrstu naucnog "rock star-a" deluje sve vise neukusno i neumesno.Cini mi se stoga,da je zaludjenost Teslom neka vrsta opsteg trenda,te nije ni cudo sto ga oni koji objektivno nemaju pravo na njega stalno svojataju.S druge strane nista manja glupost nije tvrdnja da Srbija nema pravo na Teslu jer je u njoj samo jednom boravio.Jedna konkretna ljudska jedinka se odredjuje pre svega svojim etnickim poreklom, a ne teritorijom rodjenja ili mestom boravka.Kao sto neki vec rekose,Tesla je americki naucnik srpskog porekla i to je citava "filozofija" kada je u pitanju njegov drzavni i etnicki background.Prisvajanje znacajnih licnosti i kulture drugih naroda na podrucju danasnje Hrvatske je deo zvanicne "kulture svojatanja" koja u toj post-YU drzavi definitivno postaje zvanicna kulturna politika.Takvo ponasnje je tipicno za male,svetu nedovoljno poznate etnicke skupine koje se nadaju da ce time privuci vecu paznju.

Dr.

pre 9 godina

@Round Robin
Tesla je Amerikanac koliko i ja sto zivim i radim u Americi. A i to sto rodih se u nekoj tvorevini zvanoj Jugoslavija i to macku o rep. Zapravo se osecam Srbinom, ne 100%, vec 150%. Srbija nije okupirala pola sveta, da u njoj prodajem svoju vestinu i rad, tako da sto se mora, nije tesko. Ovadice se moja Srbija o mene. Saljem i slacu, tamo gde mi je src i gde mi je dusa.

xyz koordinata

pre 9 godina

Tesla nikada nije spominjao da se ponosi Hrvatskom domovinom jer ona u to vreme jednostavno nije ni postojala,rodio se u Austrougarskoj posle dosla kraljevina Jugoslavija,u njegovoj svesti Hrvatske kao drzavnog entiteta nije ni bilo pa nijeimao cime dase ponosi ,a da se ponosio onoj iz 41 tesko da bi to ikada rekao pogotovo u to vreme

Dr.

pre 9 godina

@Round Robin
Tesla je Amerikanac koliko i ja sto zivim i radim u Americi. A i to sto rodih se u nekoj tvorevini zvanoj Jugoslavija i to macku o rep. Zapravo se osecam Srbinom, ne 100%, vec 150%. Srbija nije okupirala pola sveta, da u njoj prodajem svoju vestinu i rad, tako da sto se mora, nije tesko. Ovadice se moja Srbija o mene. Saljem i slacu, tamo gde mi je src i gde mi je dusa.

klokot

pre 9 godina

Nije on pobegao u Ameriku,već je otišao tamo gde je imao najbolje uslove za rad.Bio je kosmpolita,koji nikada nije zaboravio svoje poreklo.

sUmadinAc

pre 9 godina

(Opera ili muzikal?, 14. avgust 2014 18:28)

Nije tacno da se deklarisao kao Jugosloven, deklarisao se kao Srbin. Ne znam odakle ti te neistine. Uostalom, Ameri kazu da je on Americki naucnik srpskog porekla, sigurno to nisu sami smislili.
Da, rodjen je na teritoriji danasnje Hrvatske i to je to, svako dalje svojatanje njega je tragikomicno. Sta mu je otac bio?
.
i nije rodjen na teritoriji hrvatske vec austrougarske.

donatelo

pre 9 godina

U čemu je problem? Tesla je sam rekao da je ponosan na svoj srpski rod i hrvatsku domovinu.(Igorr, 14. avgust 2014 18:24)Tu njegovu izjavu je preneo,mislim,Maček,podpredsednik vlade,jer mu je navodno Tesla to rekao.Nikada se to nije moglo čuti direkto od Tesle.Tu izjavu je dao Maček kako bi pomirio srpske i hrvatske političare u Jugoslaviji.Tesla je govorio da je kosmopolita,da je iznad nacija,ali da je ponosan na svoje srpsko poreklo.

opus

pre 9 godina

Iako sam potpuno liberalno politicki orijentisana,dobijam osip od hrvatskog svojatanja Nikole Tesle. Mozda to nije ovde sustina,ali eto,bar da se izjadam preko tastature.
(Tori Amos, 14. avgust 2014 17:16)Upoznaj se malo sa srpskim liberalnim partijama iz 19 veka i biće ti jasno da nisu bile ništa manje nacionalne orjentisane od onih konzeravtivnih.Ove današnji srpski liberali i partije nemaju veze sa nekadašnim koji su stvarali ovu državu.

Hrvoje Sankovic

pre 9 godina

Ne želim živjeti u državi koja ima novelovce, koja je lider u regionu, najbolju zračnu luku u regionu, najbolje ovo, najbolje ono... Želim živjeti u državi koja ce mi omogućiti normalnu zdravstvenu skrb, normalan posao, ... NORMALAN ŽIVOT. Ovakva prepucavanja samo pokazuju kako u biti svi zajedno loše živimo. Nisu konstruktivna i ne vode nikamo.

Boki

pre 9 godina

Pa i u Narodnom pozoristu, tacnije u nasoj Beogradskoj operi je pre par godina bila postavljena opera o Tesli, toliko o vasoj informisanosti i tome da je ovo poraz za Srbiju.. Opera se zove "Ljubicasta vatra" muziku je pisao Dzon Gibson dok je dirigovala Ana Zorana Brajovic.

lider regiona

pre 9 godina

" ...Iako sam potpuno liberalno politicki orijentisana,dobijam osip od hrvatskog svojatanja Nikole Tesle. ..."
(Tori Amos, 14. avgust 2014 17:16)

Da ste liberalno orijentisani ne biste napisali ovakav komentar .

Tori Amos

pre 9 godina

Iako sam potpuno liberalno politicki orijentisana,dobijam osip od hrvatskog svojatanja Nikole Tesle. Mozda to nije ovde sustina,ali eto,bar da se izjadam preko tastature.

Opera ili muzikal?

pre 9 godina

Opera ili muzikal?
U vezi svojatanja da pojasnim "našima".
Хрватска својата Теслу али Србија још више. Никола Тесла се бар у данашњој Хрватској родио, првих 15 година тамо и живео, провео детињство и ишао тамо у основну школу, док за цео свој дуги живот Тесла је у Србији био само два пута и то у једнодневној посети. Свидело се то нама или не, Тесла је био држављанин САД, живео и радио у САД, једном речју светски, па онда амерички проналазач српског порекла из АустроУгарске, данашње Хрватске. Теслу није занимало српство нити се национално декларисао а кад су га новинари са ових простора у вези тога гњавили, он је рекао да је Југословен.
При недостатку светски позантих великана а у циљу јачања идентитета, банана државе и банана народи те својатају кад постанеш славан.

zoki

pre 9 godina

Iako sam potpuno liberalno politicki orijentisana,dobijam osip od hrvatskog svojatanja Nikole Tesle. Mozda to nije ovde sustina,ali eto,bar da se izjadam preko tastature.
(Tori Amos, 14. avgust 2014 17:16)

Od vaseg komentara vise me uzasava broj pluseva koje ste dobili .

Igorr

pre 9 godina

@Tori Amos
U čemu je problem? Tesla je sam rekao da je ponosan na svoj srpski rod i hrvatsku domovinu. Dok smo bili jedna zemlja ništa nije bilo sporno. Uostalom, u Hrvatskoj (bar formalno) postoje samo građani Hrvatske bez obzira na nacionalnost, a kod nas si (u praksi) Srbin samo ako si pravoslavac. A što Ministarstvo kulture Srbije ne učestvuje u ovom projektu? Zato što je kultura kod nas zadnja rupa na svirali, blago rečeno.

Dark horse

pre 9 godina

Znači li to da Pavle Jurišić nije bio Srbin jer je bio protestant (lužički Srbi su mahom bili protestanti ili katolici) i jer se nije rodio na tlu Srbije? Tesla je sam za sebe u dnevniku napisao da ima hrvatske korijene.

Hm

pre 9 godina

Tori Amos, tko svojata? Oni gdje je rodjen, zivio i skolovao se do odlaska u SAD ili oni na cijem je teritoriju proveo 2 dana na poziv Mestrovica? U najmanju ruku ima i hrvatske i srpske krvi.

Srbin

pre 9 godina

@Tori Amos
Tesla je prerastao granice zemalja, on nije srpski ni hrvatski nego svetski naučnik. Zadužio je celu planetu i zaslužio je da se predstave o njemu prave i u Zagrebu i u Beogradu i u glavnom gradu svake države koja sebe smatra delom civilizovanog sveta.

maloicitao

pre 9 godina

(Opera ili muzikal?, 14. avgust 2014 18:28)

Nije tacno da se deklarisao kao Jugosloven, deklarisao se kao Srbin. Ne znam odakle ti te neistine. Uostalom, Ameri kazu da je on Americki naucnik srpskog porekla, sigurno to nisu sami smislili.
Da, rodjen je na teritoriji danasnje Hrvatske i to je to, svako dalje svojatanje njega je tragikomicno. Sta mu je otac bio?

pop soap opera

pre 9 godina

Ha, ha, hrvatskog porekla od oca pravoslavnog popa, uz zelju da bude sahranhen uz pesmu "Tamo Daleko", rodjen u Austro Ugarskoj. Urna i eksponati mu u u Beogradu. Bas Hrvat, ha, ha.

Gruja

pre 9 godina

Ako je Tesla Hrvat, onda su i car Konstantin i jos nekih 8 rimsih careva Srbi.
Mislim to je ta logiga. :)
S tim sto je Tesla jako cesto pricao o svom srpskom poreklu i uvek isticao ko je i sta je.
A sto se tice mjuzikla bas me zanima da li ce u mjuziklu biti i pesma koja je svirana na sahrani Nikole Tesle. :)
Prvo su mu srusili spomenik, pokrali kucu, proterali ljegove potomke, a sada se njime hvale, to su Hrvati. :)

lalo1

pre 9 godina

Da je Džarmuš nappisao neku folk muziku o Tesli za Cecu koncert bi bio u Beogradu, ovako opera u Teslinoj domovini bez obzira na njegovo podrijetlo!

Mimi

pre 9 godina

Iako sam potpuno liberalno politicki orijentisana,dobijam osip od hrvatskog svojatanja Nikole Tesle. Mozda to nije ovde sustina,ali eto,bar da se izjadam preko tastature. (Tori Amos, 14. avgust 2014 17:16)

Bilo bi super kad bi mogla obojcu da pitaš sta misle o tvom postu pa da ti lepo objasne. A osip moze biti i Ebola. Go check it out!

box

pre 9 godina

Ljudi Tesla nikada nije rekao u istoj recenici da je ponosan na svoje srpski rod i hrvattsku domovinu! To je jedan od moderno receno spinova devedesetih da bi se ojacao legitimitet drzave Hrvatske u vreme kada je bila pravljena i kada je to bilo potrebno. Rekao je da je ponosan na svoj Srpski rod zaista, a u drugom kontekstu i drugoj misli je pomenuo Hrvatsku kao svoju domovinu i to ne u smislu drzave. Mozete naci na internetu autetnticne Tesline izjave na ovu i milion drugih tema. Tesla je srpski narod kroz tradiciju i autenticnu mitologiju (kosovsku) osecao kao svoj cak mozete procitati sta je govorio o tome u kojoj meri Hrvati treba da budu zahvalni Srbima za stvaranje drzave i oslobodjenje od zavojevaca,naravno on je to govorio bez trunke neke agresivnosti ili popularnim terminom prozivke vec na jedan smiren i logican nacin. Njegov senzibilitet je bio srpski i pod kraj zivota je sve vise naginjao sutini svog nacionalnog i kulturnog bica sto se prema njegovom ponasanju i izjavama tih godina moze i videti, naravno daleko je to bilo od bilo kakvog sovinizma ipak je on bio u dobroj meri covek iznad nacije i lokalne kulture. Na kraju zivota ja trazio da mu na sahrani sviraju TAMO DALEKO pesmu koja eksplicitno pominje Srbiju zato sto je ta pesma znacajno parce kulturnog identiteta Srba iako je on sam bio Licanin.

Nenad

pre 9 godina

Tacno je da je Tesla gradjanin sveta, ali da je ovaj "gradjanin sveta" kojim slucajem dosao u svoje rodno mesto 1941. godine, postojala bi velika mogucnost da bi mogao da zavrsi u ustaskoj masovnoj grobnici kao 500 stanovnika srpske nacionalnosti iz njegovog sela Smiljane, od kojih se cak 119 prezivalo TESLA.

kistihand, milostiva

pre 9 godina

Da je Džarmuš nappisao neku folk muziku o Tesli za Cecu koncert bi bio u Beogradu, ovako opera u Teslinoj domovini bez obzira na njegovo podrijetlo!
(lalo1, 14. avgust 2014 20:34)

Da je Jarmusch napisao folk muziku o Tesli za Cecu, tek bi onda imao prodju u Hrvatskoj. To se vi komsije ovako po portalima hvatate za opere, simfonije i becke decake, ali ste esencijalno iste sirovine poput nas. Jedina razlika - mi to stignemo i da priznamo.

Round Robin

pre 9 godina

Postoji samo jedna jedina zemlja koja ima bilo kakvog osnova da svojata Teslu, a to je ona koju je on izabrao, i koja mu je pruzila mogucnost da uradi ono sto je uradio: "omrazena" USA. Tesla je u zivotu u Srbiji proveo manje od 48 sati, a u Hrvatsku se vracao samo da vidi majku. Tesla je uspeo ne zato sto je Srbin rodjen u Hrvatskoj, nego UPRKOS tome sto je Srbin rodjen u Hrvatskoj. Da nije bilo USA najverovatnije ne bi ni culi za Teslu; cak ni zapadna Evropa (da ne pominjem "majcicu") ne bi podrzavala takvog cudaka kao sto je bio on, potpuno nevoljnog da zivi u okvirima akademije i ustogljenih naucnih krugova.

Lupajte minuse koliko hocete. I Tesla i Pupin su bili AMERICKI naucnici, jer je upravo USA njima pruzila ono sto im je bilo potrebno da razviju svoj genij.

Jim

pre 9 godina

Iako sam potpuno liberalno politicki orijentisana,dobijam osip od hrvatskog svojatanja Nikole Tesle. Mozda to nije ovde sustina,ali eto,bar da se izjadam preko tastature.
(Tori Amos, 14. avgust 2014 17:16)

Haha...Pa zar nije bedno trpati tvoju politicku orjentaciju u istu recenicu s jednim vanserijskim umetnikom i jednim vanzemaljcem tipa Tesla? Samim svojim postom o osipu koji dobijas se savrseno uklapas medju ove koji ga svojataju i trgaju levo desno.

komsija pera

pre 9 godina

@ (Round Robin, 14. avgust 2014 20:20)

Odlican komentar. Zanimljivo je da najvise Srba van Srbije zivi upravo u drzavi koju domaci citaoci toliko mrze .

Wolfgang O.

pre 9 godina

Uf, ovo totalno obecava. Dzarmus mi je uvek bio medju omiljenim reziserima a Vilsona sam gledao vise puta u Berlinu, jos Tesla. Nije toliko tesko zamisliti da se udruze, a kad samo pomislim kakvu atmosferu su zajedno u stanju da stvore, dodje mi da odmah kupim kartu za premijeru. :) Nadam se da ce se ovo materijalizovati.

borisbg

pre 9 godina

Dva ozbiljna umetnika, svaka čast i Zagrebu što su u koprodukciji. Interesantno je što će Džarmuš raditi u pozorištu, a i ranije je spominjao Teslu u filmu "Coffee and cigarettes", konkretno segment sa Meg i Džek Vajtom.

"...već što nemaju svoje.")(Tesla)

pre 9 godina

Svaka čast Hrvatima.Kapa dole.
A čoveku,sinu pravoslavnog sveštenika,kome je poslednja želja bila "Tamo daleko" na violini,ne treba nacionalna pripadnost.
Pametnom dosta.
("Nije mi žao što mi kradu ideje...

purgerman

pre 9 godina

Nitko vama ne krade Teslu ,on je Srbin i ostat ce uvijek Srbin ! Radio je zajedno sa Edisonom u Americi mbili su u neku ruku konkurencija,ali mu je Edison dozvolio da radi u njegovom laboratoriju.Tesla je rodjen u Smiljanu ,u Austrougarskoj carevini a skolu je zavrsio u Karlovcu i otisao na studije i kasnije u Ameriku. Bio je on i u Srbiji i zelio je svoj vlastiti laboratorij opremiti u Beogradu,ali u Srbiji nije nasao sluha za njegov genijalitet pa se razocran ponovo vratio u Ameriku. Po njegovom nacrtu sagradjena je hidroelektrana u Hrvatskoj na rijeci Krki kod Skradina,ista radi jos i danas i napaja grad Sibenik, samo sto su je Hrvati modernizirali.Imali ste i vi vremena da nesto velikog podignete njemu u cast i slavu ali niste. Najvaznije je da svjet nikada ne zaboravi Nikolu
Teslu ! Jedan njegov patent koji jos nije u potpunosti iskoristen jeste prenos elektricne energije bezzicnim putem ,ali to je cisto jedna druga prica.

vid

pre 9 godina

(Srbin, 14. avgust 2014 18:24)

Srbi i svi ostali. Zahvaljujuci internetu mnoge nepravde su ispravljene i mnoge nesitine je tesko plasirati.

Prvo, Tesla je skoro nepravedno zaboravljen.
Drugo, Tesla je Serbian American (WIKI- http://en.wikipedia.org/wiki/Nikola_Tesla) i tu je kraj price o Teslinoj etnickoj pripadnosti.
Svi smo se osecali (a najvise Srbi) kao Jugosloveni dpoj je postojala Jugoslavija, te Teslina izjava je bila u tom kontekstu.
Da je znao za Jasenovac i stradanje svih najblzih sigurno bi je korigovao.

Medjutim idemo napred. Ja uvek volim procitati kad se jedan Srbin slavi i proslavlja u Hrvatskoj. Uvek dobar znak na putu pomirenja.

Gruja

pre 9 godina

@Opera ili muzikal?
Cemu svojatanja, stvar je jasna. Svetski naucnik koji je zaduzio covecanstvo, poslednja zelja mu je bila da na samrtnom odru violina svira...

ZD

pre 9 godina

Tesla je govorio - Ja sam Srbin ali moja dedovina je Hrvatska. On nikada nije bio srpski sovinista ili neki nacionalista. On je podrzavao ideju o Jugoslaviji koje je lansirao kralj Aleksandar posle WW1. Nazalost, ta ideja nas je kostala toliko zrtava kroz istoriju.

Od svega toga, Tesla je najvise cenio svoje americko drzavljansto, a svoje paprire o naturalizaciji drzao u sefu. Amerika je bila zemlje koja mu je pruzila sve i omogucila, kroz invsticije kroz Westinghouse i Morgan korporacija, da se razvije kao veliki istrazivac i da upotrebi svoje pantente. Na kraju, njegove vizije o novim otkricima (prenosenje energije bezicnim putem kroz jonosferu) su zahtevale izuzetno velika ulaganja tako da je nazalost bio napusten od istih, koji u to vreme nisu mogli ili shvatali dalekoseznost Teslinih projekata.

pop

pre 9 godina

@ Tori Amos

Naravno da to jeste sustina: Teslu bi zadesila ista sudbina kao npr Savu Sumanovica i hiljade drugih SRBA da se zadesio medju ovima. To naravno nije politicki korektno reci osetljivim srpsko-hrvatskim usima - ali je tako.

xyz koordinata

pre 9 godina

Tesla nikada nije spominjao da se ponosi Hrvatskom domovinom jer ona u to vreme jednostavno nije ni postojala,rodio se u Austrougarskoj posle dosla kraljevina Jugoslavija,u njegovoj svesti Hrvatske kao drzavnog entiteta nije ni bilo pa nijeimao cime dase ponosi ,a da se ponosio onoj iz 41 tesko da bi to ikada rekao pogotovo u to vreme

Wattie

pre 9 godina

Da je Tesla ziveo 50 godina kasnije, bila bi velika verovatnoca da bi zavrsio u Jasenovackim jamama, da je ziveo 100 godina kasnije, bio bi izbeglica. Danas u njegovoj postojbini je sve razruseno, ali se dovodi opera.

Rocky

pre 9 godina

Ako Hrvati toliko vole Nikolu Teslu zasto su mu proterali potomke? Toliko o tome i o njima
(Srdjan, 14. avgust 2014 20:15)

Otkad je Tesla imao potomke i kad su ih to protjerali?
Toliko o informiranosti i objektivnosti prilikom svojatanja osobe koja je vidjela Srbiju manje od jednog zalaska sunca. Nikad se više nije vratio u nju, jer je očito imao pametnijeg posla.

Dule

pre 9 godina

U filmu "Coffee and Cigarettes", Dzarmus je vrlo jasno naglasio da je Tesla "Serbian scientist", tako da je ovaj odlazak u Zagreb cisto geografsko pitanje. I Dzarmus a i Hrvati savrseno dobro znaju da Tesla nije bio nista drugo osim cist Srbin.

greta garbo

pre 9 godina

apropo toga kom nacionu je tesla osecao da pripada - njegova zelja je bila da se na njegovoj sahrani svira "tamo daleko" - sto je i ispunjeno

Dr.

pre 9 godina

@Round Robin
Tesla je Amerikanac koliko i ja sto zivim i radim u Americi. A i to sto rodih se u nekoj tvorevini zvanoj Jugoslavija i to macku o rep. Zapravo se osecam Srbinom, ne 100%, vec 150%. Srbija nije okupirala pola sveta, da u njoj prodajem svoju vestinu i rad, tako da sto se mora, nije tesko. Ovadice se moja Srbija o mene. Saljem i slacu, tamo gde mi je src i gde mi je dusa.

sUmadinAc

pre 9 godina

(Opera ili muzikal?, 14. avgust 2014 18:28)

Nije tacno da se deklarisao kao Jugosloven, deklarisao se kao Srbin. Ne znam odakle ti te neistine. Uostalom, Ameri kazu da je on Americki naucnik srpskog porekla, sigurno to nisu sami smislili.
Da, rodjen je na teritoriji danasnje Hrvatske i to je to, svako dalje svojatanje njega je tragikomicno. Sta mu je otac bio?
.
i nije rodjen na teritoriji hrvatske vec austrougarske.

Dr.

pre 9 godina

@Round Robin
Tesla je Amerikanac koliko i ja sto zivim i radim u Americi. A i to sto rodih se u nekoj tvorevini zvanoj Jugoslavija i to macku o rep. Zapravo se osecam Srbinom, ne 100%, vec 150%. Srbija nije okupirala pola sveta, da u njoj prodajem svoju vestinu i rad, tako da sto se mora, nije tesko. Ovadice se moja Srbija o mene. Saljem i slacu, tamo gde mi je src i gde mi je dusa.

Keti S.

pre 9 godina

Iako mi je Jim Jarmush jedan od omiljenijih reditelja,moram da priznam da mi svo ovo pretvaranje Tesle u neku vrstu naucnog "rock star-a" deluje sve vise neukusno i neumesno.Cini mi se stoga,da je zaludjenost Teslom neka vrsta opsteg trenda,te nije ni cudo sto ga oni koji objektivno nemaju pravo na njega stalno svojataju.S druge strane nista manja glupost nije tvrdnja da Srbija nema pravo na Teslu jer je u njoj samo jednom boravio.Jedna konkretna ljudska jedinka se odredjuje pre svega svojim etnickim poreklom, a ne teritorijom rodjenja ili mestom boravka.Kao sto neki vec rekose,Tesla je americki naucnik srpskog porekla i to je citava "filozofija" kada je u pitanju njegov drzavni i etnicki background.Prisvajanje znacajnih licnosti i kulture drugih naroda na podrucju danasnje Hrvatske je deo zvanicne "kulture svojatanja" koja u toj post-YU drzavi definitivno postaje zvanicna kulturna politika.Takvo ponasnje je tipicno za male,svetu nedovoljno poznate etnicke skupine koje se nadaju da ce time privuci vecu paznju.

Sloba Plavšić

pre 9 godina

@ Opera ili muzikal?:
Treba dodati i da je Tesla od Matice srpske tražio stipendiju za školovanje u Budimpešti, ali je odbijen...

donatelo

pre 9 godina

U čemu je problem? Tesla je sam rekao da je ponosan na svoj srpski rod i hrvatsku domovinu.(Igorr, 14. avgust 2014 18:24)Tu njegovu izjavu je preneo,mislim,Maček,podpredsednik vlade,jer mu je navodno Tesla to rekao.Nikada se to nije moglo čuti direkto od Tesle.Tu izjavu je dao Maček kako bi pomirio srpske i hrvatske političare u Jugoslaviji.Tesla je govorio da je kosmopolita,da je iznad nacija,ali da je ponosan na svoje srpsko poreklo.

klokot

pre 9 godina

Nije on pobegao u Ameriku,već je otišao tamo gde je imao najbolje uslove za rad.Bio je kosmpolita,koji nikada nije zaboravio svoje poreklo.

fen

pre 9 godina

@Igorr, pa i u Srbiji si gradjanin Srbije ako imas drzavljanstvo, ne vezano za to da li si Srbin. Toliko ima gradjana Srbije koji su po nacionalnosti Madjari, Slovaci, Bosnjaci itd.

opus

pre 9 godina

Iako sam potpuno liberalno politicki orijentisana,dobijam osip od hrvatskog svojatanja Nikole Tesle. Mozda to nije ovde sustina,ali eto,bar da se izjadam preko tastature.
(Tori Amos, 14. avgust 2014 17:16)Upoznaj se malo sa srpskim liberalnim partijama iz 19 veka i biće ti jasno da nisu bile ništa manje nacionalne orjentisane od onih konzeravtivnih.Ove današnji srpski liberali i partije nemaju veze sa nekadašnim koji su stvarali ovu državu.

Vera

pre 9 godina

Meni je neverovatno da su gotovo svi komentari vezani za nacionalnu pripadnost, mesto rodjenja itd. Iskreno, meni to nije ni plao na pamet dok sam citala ovu vest. Tesla je svetski covek, covek koji je zaduzio covecanstvo i meni je sasvim nebitno odakle je - bitno je da se pamti i da se kroz ovakve radove njegov zivot slavi. Dzarmus i Klajn ga slave a mi se prepiremo gde se rodio??
(cast komentatorima koji su pohvalili projekat, dobili pluseve, zao mi je sto stotinu nisam mogla dati)

Vardariotai

pre 9 godina

Krajnje je nebitno gde ce se opera igrati i ko veci Teslin spomenik ima, jer smo mi, i Srbi i Hrvati, na kraju nesposobni da naucimo nesto iz greski. Dzaba je da sada dizemo kule i gradove velikome naucniku, kada ga kao takvog onda nismo prepoznali onda kada je to trebalo. Namesto da se dicimo Teslom, trebalo bi zadrzati svakog potencijalnog Teslu u zemlji.

Hrvoje Sankovic

pre 9 godina

Ne želim živjeti u državi koja ima novelovce, koja je lider u regionu, najbolju zračnu luku u regionu, najbolje ovo, najbolje ono... Želim živjeti u državi koja ce mi omogućiti normalnu zdravstvenu skrb, normalan posao, ... NORMALAN ŽIVOT. Ovakva prepucavanja samo pokazuju kako u biti svi zajedno loše živimo. Nisu konstruktivna i ne vode nikamo.

Boki

pre 9 godina

Pa i u Narodnom pozoristu, tacnije u nasoj Beogradskoj operi je pre par godina bila postavljena opera o Tesli, toliko o vasoj informisanosti i tome da je ovo poraz za Srbiju.. Opera se zove "Ljubicasta vatra" muziku je pisao Dzon Gibson dok je dirigovala Ana Zorana Brajovic.