Subota, 26.07.2014.

17:31

R.R. Martin: Ovo su novi junaci “Igre prestola”

Izvor: Izvor: B92, Guardian

R.R. Martin: Ovo su novi junaci “Igre prestola” IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

33 Komentari

Sortiraj po:

nnnn

pre 9 godina

GoT je trenutno najpopularnija serija i to sa razlogom. Vidim da se ovde navode i neke druge serije koje se nazivaju daleko boljim, ali mogu reci da sam vecinu tih serija gledao i nisam video neku njihovu narocitu superiornost u odnosu na GoT. Sve te serije su kvalitetne i ne moze se reci da je jedna od druge apsolutno bolja i u pogledu glume i drugih stvari. GoT je najpopularnija zbog tematike jer fantasy zanr je magnet za publiku, ali ovaj fantasy svet je prikazan sirovo i brutalno poput ovog u kojem zivimo tako da serija nije cista izmisljotina jer se mnogi mogu pronaci u njoj. Ne sporim ja da Cranston vrhunski glumi u BB, ali sta cu kad mi je GoT zanimljivija 5 puta od BB sto naravno ne znaci da je da je GoT 5 puta bolja od BB jer, kao sto rekoh, to su po kvalitetu u dosta elemenata slicne serije i vrlo je tesko odrediti koja je bolja.
Sto se tice same price moram priznati da ovo nije nimalo lako smisliti, jer iako je Martin gomilu ideja pokupio sa raznih strana, sve to ukomponovati izgleda po tezini poput Sizifovog posla. Uostalom, da nije dobro smisljena ne bi postigla ovakav uspeh i popularnost.

ne volim S/M sr...a

pre 9 godina

Marija, 26. jul 2014 21:37)

Jesi li ti procitala nesto u zivotu, makar lektiru? Gledas filmove? Jeste, i moja komsinica kaze da voli muziku, narocito "Ivana se kroz Berane seta", da nije i ona strucna? Procitana prva knjiga, druga vracena pre kraja,, smorno koketiranje sa raznim dusevnim i drustvenim poremecajima, to me ne lozi, serija: pocete dve epizode, posle 15 minuta misao "Koje sr...e" i menjanje kanala.

Jelena

pre 9 godina

Nisam ja mlada bas ( mada bih volela da jesam) i nisam rekla da se za serije dobija Oskar , to je bilo samo komparativno poredjenje.
(Marija, 27. jul 2014 13:14)

Komparativno poređenje? Nije ni čudo što ti je GoT vrhunac glume i produkcije... S druge strane, lepo je videti da još uvek ima ljudi koji umeju da prepoznaju zaista dobru seriju, poput The Wire. Game of Thrones može da se podiči dobrom produkcijom, i to je otprilike to. Gledam je i ja, nije da je ne gledam, ali kada baš nemam pametnija posla. A ponedeljkom ujutru je gleda Cosmos ;)

B.S

pre 9 godina

Knjiga je 100 puta bolja,seriju nisam gledao vise od prve sezone totalno su je izkasapili(butchered)da bi odgovarala TV publici..Tirionova prica sto se pominje ovde,pa izbacivanje bitnih sporednih likova,menjanje ovog/onog...

Razumem ljude koji kazu da serija nije nista posebno,oni bi trebali da procitaju knjigu za pravo iskustvo.

Marija

pre 9 godina

(Dvoranski polo, 27. jul 2014 00:39)

Nisam ja mlada bas ( mada bih volela da jesam) i nisam rekla da se za serije dobija Oskar , to je bilo samo komparativno poredjenje.

Jedino ne volim da gledam serije, prosto nemam objasnjenje zasto, ali oduvek je bilo tako.
Ne pamtim tri serije koje sam u zivotu pogledala, volim filmove.

Samo sam napisala da je GOT zaista spektakl kakav skoro nece biti snimljen , sto zbog verovatno buducih nedostataka velikih budzeta , sto zbog nedostataka kvalitetnih glumaca i uopsteno ideja , produkcije i post produkcije.

I hvala celoj ekipi GOT-a za taj spektakl da bar u nasim mukama mozemo da sednemo pored ekrana i malo se opustimo i uzivamo.

I HVALA vam puno za preporuke koje ste napisali , rado cu pogledati sta ste mi preporucili od serija , ionako je sve manje i manje novih dobrih filmova koje covek moze da gleda .

Pozdrav!

pijanica :-)

pre 9 godina

Citao sam knjige i mogu vam reci da su prve tri knjige super, dok 4 i 5 knjiga su cisto razvlacrnje i lutanje Martina. Znam da se nece svi sloziti samnom, ali dpk sam citao prve tri, stvarno su mi drzale paznju, a cetvrtu i petu sam razvukao pola godinje, jer stvarno malo interesantnih stvari ima. Bojim se samo da se Martin ne pogubi do kraja. A sto se tice same serije, pa, i ona kako odmice sve vise se udaljava od knjige sa nekim detaljima a i posto sam citao knjigu, sve me vise serija zbog tog udaljavanja i izbegavanja nekih bitnih stvari, nervira. Al Boze moj, ukusi su razliciti. E, a Breaking Bad i True Detective su po meni bolje serije, jer glavne uloge tumace glumci poput Brajana Krenstona i Metju Mekhonahija, koji su svoje likove doveli do krajnjeg savrsenstva. Ko je gledao ove dve serije zna o cemu pricam. Iako u Igri prestola nisu Holivudski glumci, jedino Tirionov lik je vrhunska gluma, ostali su prosek. Al ok, to je samo moje misljenje. Ponavljam, svako ima razlicit ukus :-)

pixies

pre 9 godina

Najbolja serija ikad?! Ma dajte ljudi... Natjerah se da pogledam dvije epizode i prvi, a i potonji utisak je da se radi o najobičnijoj visokobudžetnoj sapunici.

azor ahai

pre 9 godina

bolje bi im bilo da ne izbace Arianu Martel. Bitan je lik za prikazivanje pravog karaktera Dorne, plus što je bomba od žene, širokih bokova i bujnog poprsja.

Jah

pre 9 godina

Od svih vas na komentarima retko ko je citao knjige kolko vidim. Inace nisam ljubitelj fantastike, ali ove knjige su cudo, u pozitivnom smislu. Tolko sam zaglibio u Westeros i ceo svet da ne mogu da prestanem da citam (naravno na engleskom sam uzeo knjige). Covek je odlican pisac, i nema dosadne ili lose knjige (kao sto neki pricaju). Krivo mi je samo sto je krenuo tolko za serijom (mislim da ima dovoljno para da ne mora da ide za njima) i steta je sto je poslednja knjiga napisana vise u stilu serije, ali i dalje je odlicna. Steta sto tolko odugovlaci i bezi od pisanja knjige, jer bih voleo da zavrsi i da mogu da procitam sve do kraja.
Cekam i seriju i knjige, a ko kaze da ima nesto bolje sto se tice fantastike taj ili laze ili nije citao ove knjige.

Zmaj

pre 9 godina

Realno, serija Žica(The Wire) je bolja od igre prestola. Fenomenalna gluma široke glumačke ekipe, takođe bez izrazitog glavnog glumca, bez specijalnih efekata, sa odličnom muzikom i mnogo manjim budžetom, a o agresivnoj reklami da ne pišem. Igra prestola jeste odlična, ali da nije bilo jake reklame širom sveta pitanje da li bi dostigla takvu popularnost. Žica je definitivno najbolja serija svih vremena kad se gleda više parametara.

Toliko

pre 9 godina

Prva i druga sezona vrede, sve ostalo je obicno naklapanje. Knjige su manje vise to sto je prikazano u seriji samo mnooogo duze. Naracija nije neka da vas drzi da se ne odvajate od knjige. U sustini sve se pretvorilo u obicno izvlacenje para koje ce ocigledno da potraje jos neku godinu i onda ce svi da lamentiraju kako kraj nije bio takav kakav su ocekivali. Do sad je naknadno dodato 3 knjige ili cak 4 vise ni ja ne znam koliko je najavljeno, mada ja ne vidim sta je tacno tu novo. Ima mnogo boljeg TV sadrzaja u koji se vredi investirati, a o knjigama da ne govorim.

Sima

pre 9 godina

@Marija
FASCINANTNO neozbiljan komentar velikog filmofila, koji je tek pre neki mesec cuo za GOT, konacno ga "pustio" (?!) i sve nam objasnio...

Mikeli

pre 9 godina

(Marija, 26. jul 2014 21:37)

Ne slazem se samo sa jednim delom tvoje price. Imam zamerku na izbor glumca za ulogu "Planine", kao i samom ulogom Planine. Ja i dalje ne mogu spojiti tog glumca koji mi lici na Hodora 2, sa psihopatom kakvim on zapravo treba da bude.

Dvoranski polo

pre 9 godina

@Marija
Draga Marija,o ukusima je neukusno raspravljati,dakako,ali po općem tonu tvoga upisa zaključujem da si vrlo mlada,pa dopusti da ti stari as poput mene objasni nekoliko stvari.Kao prvo,za postignuća u igranim serijama se ne može osvojiti Oscar,već jedna druga nagrada,jednako prestižna,a s obzirom da Hollywood zadnjih desetak godina izbacuje epske budalaštine,vjerojatno i prestižnija.Kao drugo,na stranu preferencije;što se mene tiče može ti biti najbolja serija i Tračerica,ali moja ti je preporuka da pogledaš Žicu,Obitelj Soprano,Mad Man,a od starijih Odjel za umorstva i Na rubu zakona,pa da onda probaš donijeti vrijednosni sud.I kao treće-Igra prijestolja je sasvim solidna serija,ali ćeš sa vremenskim odmakom shvatiti da njena popularnost leži u činjenici da je mainstreamom postalo nešto što je prije bilo dio jedne poprilično uske i ograničene subkulture,a to je fantasy žanr.Bez toga,ostaju ti tek vrlo plošni likovi,njihov neuvjerljiv razvoj i transformacija(onih koji prežive,naravno),te zaplet koji je,pa usudio bih se reći,dosadno predvidljiv.Činjenica da se to garnira pokojom dobrom sisom te sa nekoliko upečatljivih dekapitacija malo popravlja dojam,ali vjeruj mi,ova serija svojom kvalitetom ne spada ni u deset najbolje snimljenih.Nadam se da ćeš uživati u serijama koje sam ti preporučio!

Marija

pre 9 godina

(realno, 26. jul 2014 20:29)

Pa ne bih rekla nesto slicno .
Serija je TOP , verovatno najbolja serija ikada napravljena i cisto sumnjam da ce u buducnosti biti nesto slicno napisano i snimljeno.

Vrhunski glumci igraju ( svidja mi se sto nema niti jednog iz Hollywooda) , mahom pozorisni glumci , sa vrhunskom umetnickom glumom koji tako vrhunski glume karaktere licnosti da prosto covek ne poveruje.
Serija gde nema ama bas niti jedan los glumac, prosto kad gledate seriju i glumu imate utisak da ne gledate seriju na ekranu vec da gledate realne licnosti i karaktere uzivo.
Onaj ko je dodeljivao uloge glumcima na osnovu kako fizickog izgleda tako i glume je za milion Oskara.

O vrhunskim kostimima, produkciji, post produkciji ne treba trositi reci ko se razume u produkciju i post produkciju zna o cemu pricam.

Jednom recju FASCINANTNO.

Da budem iskrena , posto veoma slabo koristim FB izlazili su mi linkovi Game of Thrones ali sam sve vreme mislila da je rec o nekakvoj video igrici koje ne podnosim.
Posto sam veliki filmofil u nedostatku nekih novih super filmova , skapirala sam da je rec o seriji :) i kada sam pustila prvu epizodu pre neki mesec prosto sam ostala zapanjena i svakodnevno sam u slobodno vreme cak i nocu gledala nekad i po 4 epizode dnevno.


Svako ko napise da je serija prevara taj je zaista zlonameran .
Serija u kojoj nema ama bas niti jedna slaba karika i prva serija u kojoj nemam omiljenog glumca ili glumicu jer prosto su svi fascinantni.

Ned_Stark

pre 9 godina

@Rob_Stark - a zašto će biti smaračina? Neće biti prikazana čitava 4. knjiga (jer bi bilo preskupo producentima i prekomplikovano za one koji samo gledaju seriju, a ne čitaju knjige), a i tek će početi priču iz 5. knjige. Bar se nadam da će biti tako, jer ako budu još uprskali stvar sa izostavljanjem bitnih likova i momenata, prestaću da gledam seriju dok ne izađu sve preostale knjige (znači, 15 god, lol).

Marija

pre 9 godina

(realno, 26. jul 2014 20:29)

Pa ne bih rekla nesto slicno .
Serija je TOP , verovatno najbolja serija ikada napravljena i cisto sumnjam da ce u buducnosti biti nesto slicno napisano i snimljeno.

Vrhunski glumci igraju ( svidja mi se sto nema niti jednog iz Hollywooda) , mahom pozorisni glumci , sa vrhunskom umetnickom glumom koji tako vrhunski glume karaktere licnosti da prosto covek ne poveruje.
Serija gde nema ama bas niti jedan los glumac, prosto kad gledate seriju i glumu imate utisak da ne gledate seriju na ekranu vec da gledate realne licnosti i karaktere uzivo.
Onaj ko je dodeljivao uloge glumcima na osnovu kako fizickog izgleda tako i glume je za milion Oskara.

O vrhunskim kostimima, produkciji, post produkciji ne treba trositi reci ko se razume u produkciju i post produkciju zna o cemu pricam.

Jednom recju FASCINANTNO.

Da budem iskrena , posto veoma slabo koristim FB izlazili su mi linkovi Game of Thrones ali sam sve vreme mislila da je rec o nekakvoj video igrici koje ne podnosim.
Posto sam veliki filmofil u nedostatku nekih novih super filmova , skapirala sam da je rec o seriji :) i kada sam pustila prvu epizodu pre neki mesec prosto sam ostala zapanjena i svakodnevno sam u slobodno vreme cak i nocu gledala nekad i po 4 epizode dnevno.


Svako ko napise da je serija prevara taj je zaista zlonameran .
Serija u kojoj nema ama bas niti jedna slaba karika i prva serija u kojoj nemam omiljenog glumca ili glumicu jer prosto su svi fascinantni.

Ned_Stark

pre 9 godina

@Rob_Stark - a zašto će biti smaračina? Neće biti prikazana čitava 4. knjiga (jer bi bilo preskupo producentima i prekomplikovano za one koji samo gledaju seriju, a ne čitaju knjige), a i tek će početi priču iz 5. knjige. Bar se nadam da će biti tako, jer ako budu još uprskali stvar sa izostavljanjem bitnih likova i momenata, prestaću da gledam seriju dok ne izađu sve preostale knjige (znači, 15 god, lol).

Sima

pre 9 godina

@Marija
FASCINANTNO neozbiljan komentar velikog filmofila, koji je tek pre neki mesec cuo za GOT, konacno ga "pustio" (?!) i sve nam objasnio...

Zmaj

pre 9 godina

Realno, serija Žica(The Wire) je bolja od igre prestola. Fenomenalna gluma široke glumačke ekipe, takođe bez izrazitog glavnog glumca, bez specijalnih efekata, sa odličnom muzikom i mnogo manjim budžetom, a o agresivnoj reklami da ne pišem. Igra prestola jeste odlična, ali da nije bilo jake reklame širom sveta pitanje da li bi dostigla takvu popularnost. Žica je definitivno najbolja serija svih vremena kad se gleda više parametara.

Mikeli

pre 9 godina

(Marija, 26. jul 2014 21:37)

Ne slazem se samo sa jednim delom tvoje price. Imam zamerku na izbor glumca za ulogu "Planine", kao i samom ulogom Planine. Ja i dalje ne mogu spojiti tog glumca koji mi lici na Hodora 2, sa psihopatom kakvim on zapravo treba da bude.

Dvoranski polo

pre 9 godina

@Marija
Draga Marija,o ukusima je neukusno raspravljati,dakako,ali po općem tonu tvoga upisa zaključujem da si vrlo mlada,pa dopusti da ti stari as poput mene objasni nekoliko stvari.Kao prvo,za postignuća u igranim serijama se ne može osvojiti Oscar,već jedna druga nagrada,jednako prestižna,a s obzirom da Hollywood zadnjih desetak godina izbacuje epske budalaštine,vjerojatno i prestižnija.Kao drugo,na stranu preferencije;što se mene tiče može ti biti najbolja serija i Tračerica,ali moja ti je preporuka da pogledaš Žicu,Obitelj Soprano,Mad Man,a od starijih Odjel za umorstva i Na rubu zakona,pa da onda probaš donijeti vrijednosni sud.I kao treće-Igra prijestolja je sasvim solidna serija,ali ćeš sa vremenskim odmakom shvatiti da njena popularnost leži u činjenici da je mainstreamom postalo nešto što je prije bilo dio jedne poprilično uske i ograničene subkulture,a to je fantasy žanr.Bez toga,ostaju ti tek vrlo plošni likovi,njihov neuvjerljiv razvoj i transformacija(onih koji prežive,naravno),te zaplet koji je,pa usudio bih se reći,dosadno predvidljiv.Činjenica da se to garnira pokojom dobrom sisom te sa nekoliko upečatljivih dekapitacija malo popravlja dojam,ali vjeruj mi,ova serija svojom kvalitetom ne spada ni u deset najbolje snimljenih.Nadam se da ćeš uživati u serijama koje sam ti preporučio!

Jah

pre 9 godina

Od svih vas na komentarima retko ko je citao knjige kolko vidim. Inace nisam ljubitelj fantastike, ali ove knjige su cudo, u pozitivnom smislu. Tolko sam zaglibio u Westeros i ceo svet da ne mogu da prestanem da citam (naravno na engleskom sam uzeo knjige). Covek je odlican pisac, i nema dosadne ili lose knjige (kao sto neki pricaju). Krivo mi je samo sto je krenuo tolko za serijom (mislim da ima dovoljno para da ne mora da ide za njima) i steta je sto je poslednja knjiga napisana vise u stilu serije, ali i dalje je odlicna. Steta sto tolko odugovlaci i bezi od pisanja knjige, jer bih voleo da zavrsi i da mogu da procitam sve do kraja.
Cekam i seriju i knjige, a ko kaze da ima nesto bolje sto se tice fantastike taj ili laze ili nije citao ove knjige.

azor ahai

pre 9 godina

bolje bi im bilo da ne izbace Arianu Martel. Bitan je lik za prikazivanje pravog karaktera Dorne, plus što je bomba od žene, širokih bokova i bujnog poprsja.

pijanica :-)

pre 9 godina

Citao sam knjige i mogu vam reci da su prve tri knjige super, dok 4 i 5 knjiga su cisto razvlacrnje i lutanje Martina. Znam da se nece svi sloziti samnom, ali dpk sam citao prve tri, stvarno su mi drzale paznju, a cetvrtu i petu sam razvukao pola godinje, jer stvarno malo interesantnih stvari ima. Bojim se samo da se Martin ne pogubi do kraja. A sto se tice same serije, pa, i ona kako odmice sve vise se udaljava od knjige sa nekim detaljima a i posto sam citao knjigu, sve me vise serija zbog tog udaljavanja i izbegavanja nekih bitnih stvari, nervira. Al Boze moj, ukusi su razliciti. E, a Breaking Bad i True Detective su po meni bolje serije, jer glavne uloge tumace glumci poput Brajana Krenstona i Metju Mekhonahija, koji su svoje likove doveli do krajnjeg savrsenstva. Ko je gledao ove dve serije zna o cemu pricam. Iako u Igri prestola nisu Holivudski glumci, jedino Tirionov lik je vrhunska gluma, ostali su prosek. Al ok, to je samo moje misljenje. Ponavljam, svako ima razlicit ukus :-)

Toliko

pre 9 godina

Prva i druga sezona vrede, sve ostalo je obicno naklapanje. Knjige su manje vise to sto je prikazano u seriji samo mnooogo duze. Naracija nije neka da vas drzi da se ne odvajate od knjige. U sustini sve se pretvorilo u obicno izvlacenje para koje ce ocigledno da potraje jos neku godinu i onda ce svi da lamentiraju kako kraj nije bio takav kakav su ocekivali. Do sad je naknadno dodato 3 knjige ili cak 4 vise ni ja ne znam koliko je najavljeno, mada ja ne vidim sta je tacno tu novo. Ima mnogo boljeg TV sadrzaja u koji se vredi investirati, a o knjigama da ne govorim.

Marija

pre 9 godina

(Dvoranski polo, 27. jul 2014 00:39)

Nisam ja mlada bas ( mada bih volela da jesam) i nisam rekla da se za serije dobija Oskar , to je bilo samo komparativno poredjenje.

Jedino ne volim da gledam serije, prosto nemam objasnjenje zasto, ali oduvek je bilo tako.
Ne pamtim tri serije koje sam u zivotu pogledala, volim filmove.

Samo sam napisala da je GOT zaista spektakl kakav skoro nece biti snimljen , sto zbog verovatno buducih nedostataka velikih budzeta , sto zbog nedostataka kvalitetnih glumaca i uopsteno ideja , produkcije i post produkcije.

I hvala celoj ekipi GOT-a za taj spektakl da bar u nasim mukama mozemo da sednemo pored ekrana i malo se opustimo i uzivamo.

I HVALA vam puno za preporuke koje ste napisali , rado cu pogledati sta ste mi preporucili od serija , ionako je sve manje i manje novih dobrih filmova koje covek moze da gleda .

Pozdrav!

nnnn

pre 9 godina

GoT je trenutno najpopularnija serija i to sa razlogom. Vidim da se ovde navode i neke druge serije koje se nazivaju daleko boljim, ali mogu reci da sam vecinu tih serija gledao i nisam video neku njihovu narocitu superiornost u odnosu na GoT. Sve te serije su kvalitetne i ne moze se reci da je jedna od druge apsolutno bolja i u pogledu glume i drugih stvari. GoT je najpopularnija zbog tematike jer fantasy zanr je magnet za publiku, ali ovaj fantasy svet je prikazan sirovo i brutalno poput ovog u kojem zivimo tako da serija nije cista izmisljotina jer se mnogi mogu pronaci u njoj. Ne sporim ja da Cranston vrhunski glumi u BB, ali sta cu kad mi je GoT zanimljivija 5 puta od BB sto naravno ne znaci da je da je GoT 5 puta bolja od BB jer, kao sto rekoh, to su po kvalitetu u dosta elemenata slicne serije i vrlo je tesko odrediti koja je bolja.
Sto se tice same price moram priznati da ovo nije nimalo lako smisliti, jer iako je Martin gomilu ideja pokupio sa raznih strana, sve to ukomponovati izgleda po tezini poput Sizifovog posla. Uostalom, da nije dobro smisljena ne bi postigla ovakav uspeh i popularnost.

pixies

pre 9 godina

Najbolja serija ikad?! Ma dajte ljudi... Natjerah se da pogledam dvije epizode i prvi, a i potonji utisak je da se radi o najobičnijoj visokobudžetnoj sapunici.

Jelena

pre 9 godina

Nisam ja mlada bas ( mada bih volela da jesam) i nisam rekla da se za serije dobija Oskar , to je bilo samo komparativno poredjenje.
(Marija, 27. jul 2014 13:14)

Komparativno poređenje? Nije ni čudo što ti je GoT vrhunac glume i produkcije... S druge strane, lepo je videti da još uvek ima ljudi koji umeju da prepoznaju zaista dobru seriju, poput The Wire. Game of Thrones može da se podiči dobrom produkcijom, i to je otprilike to. Gledam je i ja, nije da je ne gledam, ali kada baš nemam pametnija posla. A ponedeljkom ujutru je gleda Cosmos ;)

ne volim S/M sr...a

pre 9 godina

Marija, 26. jul 2014 21:37)

Jesi li ti procitala nesto u zivotu, makar lektiru? Gledas filmove? Jeste, i moja komsinica kaze da voli muziku, narocito "Ivana se kroz Berane seta", da nije i ona strucna? Procitana prva knjiga, druga vracena pre kraja,, smorno koketiranje sa raznim dusevnim i drustvenim poremecajima, to me ne lozi, serija: pocete dve epizode, posle 15 minuta misao "Koje sr...e" i menjanje kanala.

B.S

pre 9 godina

Knjiga je 100 puta bolja,seriju nisam gledao vise od prve sezone totalno su je izkasapili(butchered)da bi odgovarala TV publici..Tirionova prica sto se pominje ovde,pa izbacivanje bitnih sporednih likova,menjanje ovog/onog...

Razumem ljude koji kazu da serija nije nista posebno,oni bi trebali da procitaju knjigu za pravo iskustvo.

Marija

pre 9 godina

(realno, 26. jul 2014 20:29)

Pa ne bih rekla nesto slicno .
Serija je TOP , verovatno najbolja serija ikada napravljena i cisto sumnjam da ce u buducnosti biti nesto slicno napisano i snimljeno.

Vrhunski glumci igraju ( svidja mi se sto nema niti jednog iz Hollywooda) , mahom pozorisni glumci , sa vrhunskom umetnickom glumom koji tako vrhunski glume karaktere licnosti da prosto covek ne poveruje.
Serija gde nema ama bas niti jedan los glumac, prosto kad gledate seriju i glumu imate utisak da ne gledate seriju na ekranu vec da gledate realne licnosti i karaktere uzivo.
Onaj ko je dodeljivao uloge glumcima na osnovu kako fizickog izgleda tako i glume je za milion Oskara.

O vrhunskim kostimima, produkciji, post produkciji ne treba trositi reci ko se razume u produkciju i post produkciju zna o cemu pricam.

Jednom recju FASCINANTNO.

Da budem iskrena , posto veoma slabo koristim FB izlazili su mi linkovi Game of Thrones ali sam sve vreme mislila da je rec o nekakvoj video igrici koje ne podnosim.
Posto sam veliki filmofil u nedostatku nekih novih super filmova , skapirala sam da je rec o seriji :) i kada sam pustila prvu epizodu pre neki mesec prosto sam ostala zapanjena i svakodnevno sam u slobodno vreme cak i nocu gledala nekad i po 4 epizode dnevno.


Svako ko napise da je serija prevara taj je zaista zlonameran .
Serija u kojoj nema ama bas niti jedna slaba karika i prva serija u kojoj nemam omiljenog glumca ili glumicu jer prosto su svi fascinantni.

Zmaj

pre 9 godina

Realno, serija Žica(The Wire) je bolja od igre prestola. Fenomenalna gluma široke glumačke ekipe, takođe bez izrazitog glavnog glumca, bez specijalnih efekata, sa odličnom muzikom i mnogo manjim budžetom, a o agresivnoj reklami da ne pišem. Igra prestola jeste odlična, ali da nije bilo jake reklame širom sveta pitanje da li bi dostigla takvu popularnost. Žica je definitivno najbolja serija svih vremena kad se gleda više parametara.

Dvoranski polo

pre 9 godina

@Marija
Draga Marija,o ukusima je neukusno raspravljati,dakako,ali po općem tonu tvoga upisa zaključujem da si vrlo mlada,pa dopusti da ti stari as poput mene objasni nekoliko stvari.Kao prvo,za postignuća u igranim serijama se ne može osvojiti Oscar,već jedna druga nagrada,jednako prestižna,a s obzirom da Hollywood zadnjih desetak godina izbacuje epske budalaštine,vjerojatno i prestižnija.Kao drugo,na stranu preferencije;što se mene tiče može ti biti najbolja serija i Tračerica,ali moja ti je preporuka da pogledaš Žicu,Obitelj Soprano,Mad Man,a od starijih Odjel za umorstva i Na rubu zakona,pa da onda probaš donijeti vrijednosni sud.I kao treće-Igra prijestolja je sasvim solidna serija,ali ćeš sa vremenskim odmakom shvatiti da njena popularnost leži u činjenici da je mainstreamom postalo nešto što je prije bilo dio jedne poprilično uske i ograničene subkulture,a to je fantasy žanr.Bez toga,ostaju ti tek vrlo plošni likovi,njihov neuvjerljiv razvoj i transformacija(onih koji prežive,naravno),te zaplet koji je,pa usudio bih se reći,dosadno predvidljiv.Činjenica da se to garnira pokojom dobrom sisom te sa nekoliko upečatljivih dekapitacija malo popravlja dojam,ali vjeruj mi,ova serija svojom kvalitetom ne spada ni u deset najbolje snimljenih.Nadam se da ćeš uživati u serijama koje sam ti preporučio!

Toliko

pre 9 godina

Prva i druga sezona vrede, sve ostalo je obicno naklapanje. Knjige su manje vise to sto je prikazano u seriji samo mnooogo duze. Naracija nije neka da vas drzi da se ne odvajate od knjige. U sustini sve se pretvorilo u obicno izvlacenje para koje ce ocigledno da potraje jos neku godinu i onda ce svi da lamentiraju kako kraj nije bio takav kakav su ocekivali. Do sad je naknadno dodato 3 knjige ili cak 4 vise ni ja ne znam koliko je najavljeno, mada ja ne vidim sta je tacno tu novo. Ima mnogo boljeg TV sadrzaja u koji se vredi investirati, a o knjigama da ne govorim.

ne volim S/M sr...a

pre 9 godina

Marija, 26. jul 2014 21:37)

Jesi li ti procitala nesto u zivotu, makar lektiru? Gledas filmove? Jeste, i moja komsinica kaze da voli muziku, narocito "Ivana se kroz Berane seta", da nije i ona strucna? Procitana prva knjiga, druga vracena pre kraja,, smorno koketiranje sa raznim dusevnim i drustvenim poremecajima, to me ne lozi, serija: pocete dve epizode, posle 15 minuta misao "Koje sr...e" i menjanje kanala.

pixies

pre 9 godina

Najbolja serija ikad?! Ma dajte ljudi... Natjerah se da pogledam dvije epizode i prvi, a i potonji utisak je da se radi o najobičnijoj visokobudžetnoj sapunici.

Jah

pre 9 godina

Od svih vas na komentarima retko ko je citao knjige kolko vidim. Inace nisam ljubitelj fantastike, ali ove knjige su cudo, u pozitivnom smislu. Tolko sam zaglibio u Westeros i ceo svet da ne mogu da prestanem da citam (naravno na engleskom sam uzeo knjige). Covek je odlican pisac, i nema dosadne ili lose knjige (kao sto neki pricaju). Krivo mi je samo sto je krenuo tolko za serijom (mislim da ima dovoljno para da ne mora da ide za njima) i steta je sto je poslednja knjiga napisana vise u stilu serije, ali i dalje je odlicna. Steta sto tolko odugovlaci i bezi od pisanja knjige, jer bih voleo da zavrsi i da mogu da procitam sve do kraja.
Cekam i seriju i knjige, a ko kaze da ima nesto bolje sto se tice fantastike taj ili laze ili nije citao ove knjige.

Ned_Stark

pre 9 godina

@Rob_Stark - a zašto će biti smaračina? Neće biti prikazana čitava 4. knjiga (jer bi bilo preskupo producentima i prekomplikovano za one koji samo gledaju seriju, a ne čitaju knjige), a i tek će početi priču iz 5. knjige. Bar se nadam da će biti tako, jer ako budu još uprskali stvar sa izostavljanjem bitnih likova i momenata, prestaću da gledam seriju dok ne izađu sve preostale knjige (znači, 15 god, lol).

Jelena

pre 9 godina

Nisam ja mlada bas ( mada bih volela da jesam) i nisam rekla da se za serije dobija Oskar , to je bilo samo komparativno poredjenje.
(Marija, 27. jul 2014 13:14)

Komparativno poređenje? Nije ni čudo što ti je GoT vrhunac glume i produkcije... S druge strane, lepo je videti da još uvek ima ljudi koji umeju da prepoznaju zaista dobru seriju, poput The Wire. Game of Thrones može da se podiči dobrom produkcijom, i to je otprilike to. Gledam je i ja, nije da je ne gledam, ali kada baš nemam pametnija posla. A ponedeljkom ujutru je gleda Cosmos ;)

Marija

pre 9 godina

(Dvoranski polo, 27. jul 2014 00:39)

Nisam ja mlada bas ( mada bih volela da jesam) i nisam rekla da se za serije dobija Oskar , to je bilo samo komparativno poredjenje.

Jedino ne volim da gledam serije, prosto nemam objasnjenje zasto, ali oduvek je bilo tako.
Ne pamtim tri serije koje sam u zivotu pogledala, volim filmove.

Samo sam napisala da je GOT zaista spektakl kakav skoro nece biti snimljen , sto zbog verovatno buducih nedostataka velikih budzeta , sto zbog nedostataka kvalitetnih glumaca i uopsteno ideja , produkcije i post produkcije.

I hvala celoj ekipi GOT-a za taj spektakl da bar u nasim mukama mozemo da sednemo pored ekrana i malo se opustimo i uzivamo.

I HVALA vam puno za preporuke koje ste napisali , rado cu pogledati sta ste mi preporucili od serija , ionako je sve manje i manje novih dobrih filmova koje covek moze da gleda .

Pozdrav!

Mikeli

pre 9 godina

(Marija, 26. jul 2014 21:37)

Ne slazem se samo sa jednim delom tvoje price. Imam zamerku na izbor glumca za ulogu "Planine", kao i samom ulogom Planine. Ja i dalje ne mogu spojiti tog glumca koji mi lici na Hodora 2, sa psihopatom kakvim on zapravo treba da bude.

Sima

pre 9 godina

@Marija
FASCINANTNO neozbiljan komentar velikog filmofila, koji je tek pre neki mesec cuo za GOT, konacno ga "pustio" (?!) i sve nam objasnio...

pijanica :-)

pre 9 godina

Citao sam knjige i mogu vam reci da su prve tri knjige super, dok 4 i 5 knjiga su cisto razvlacrnje i lutanje Martina. Znam da se nece svi sloziti samnom, ali dpk sam citao prve tri, stvarno su mi drzale paznju, a cetvrtu i petu sam razvukao pola godinje, jer stvarno malo interesantnih stvari ima. Bojim se samo da se Martin ne pogubi do kraja. A sto se tice same serije, pa, i ona kako odmice sve vise se udaljava od knjige sa nekim detaljima a i posto sam citao knjigu, sve me vise serija zbog tog udaljavanja i izbegavanja nekih bitnih stvari, nervira. Al Boze moj, ukusi su razliciti. E, a Breaking Bad i True Detective su po meni bolje serije, jer glavne uloge tumace glumci poput Brajana Krenstona i Metju Mekhonahija, koji su svoje likove doveli do krajnjeg savrsenstva. Ko je gledao ove dve serije zna o cemu pricam. Iako u Igri prestola nisu Holivudski glumci, jedino Tirionov lik je vrhunska gluma, ostali su prosek. Al ok, to je samo moje misljenje. Ponavljam, svako ima razlicit ukus :-)

azor ahai

pre 9 godina

bolje bi im bilo da ne izbace Arianu Martel. Bitan je lik za prikazivanje pravog karaktera Dorne, plus što je bomba od žene, širokih bokova i bujnog poprsja.

B.S

pre 9 godina

Knjiga je 100 puta bolja,seriju nisam gledao vise od prve sezone totalno su je izkasapili(butchered)da bi odgovarala TV publici..Tirionova prica sto se pominje ovde,pa izbacivanje bitnih sporednih likova,menjanje ovog/onog...

Razumem ljude koji kazu da serija nije nista posebno,oni bi trebali da procitaju knjigu za pravo iskustvo.

nnnn

pre 9 godina

GoT je trenutno najpopularnija serija i to sa razlogom. Vidim da se ovde navode i neke druge serije koje se nazivaju daleko boljim, ali mogu reci da sam vecinu tih serija gledao i nisam video neku njihovu narocitu superiornost u odnosu na GoT. Sve te serije su kvalitetne i ne moze se reci da je jedna od druge apsolutno bolja i u pogledu glume i drugih stvari. GoT je najpopularnija zbog tematike jer fantasy zanr je magnet za publiku, ali ovaj fantasy svet je prikazan sirovo i brutalno poput ovog u kojem zivimo tako da serija nije cista izmisljotina jer se mnogi mogu pronaci u njoj. Ne sporim ja da Cranston vrhunski glumi u BB, ali sta cu kad mi je GoT zanimljivija 5 puta od BB sto naravno ne znaci da je da je GoT 5 puta bolja od BB jer, kao sto rekoh, to su po kvalitetu u dosta elemenata slicne serije i vrlo je tesko odrediti koja je bolja.
Sto se tice same price moram priznati da ovo nije nimalo lako smisliti, jer iako je Martin gomilu ideja pokupio sa raznih strana, sve to ukomponovati izgleda po tezini poput Sizifovog posla. Uostalom, da nije dobro smisljena ne bi postigla ovakav uspeh i popularnost.