Utorak, 08.07.2014.

20:11

Zašto toliko volimo Alana Forda?

Izvor: Tanjug

Zašto toliko volimo Alana Forda? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

72 Komentari

Sortiraj po:

rade

pre 9 godina

Alan Ford je prihvaćen u SFRJ zato što je predstavljao parodiju na kapitalizam, u pojedinim zemljama je radi toga bio zabranjivan....

zur'an

pre 9 godina

Ne mogu sebi da oprostim sto sam poklonio sve brojeve od prvog do juna 1978g kada sam otisao u JNA. A dobro se secam gde je kupljen prvi broj, ko ga je kupio,gde i da sam bio bolestan.A godine se ne secam!

Žaki

pre 9 godina

Posle jedne zajedljive primedbe Boba Roka matori lisac "Broj jedan" ga lupi čvrgom u nos i reče:"Taman sam pohvalio tvoj naprijedak a već sam primoran upotrebiti kaznene mijere. "

Hej Bing, kako brat?

pre 9 godina

Sećam se da sam, kao klinac, jedva čekao da prođu dve nedelje kako bih na kiosku kupio novi broj Alana Forda u izdanju VPA (najbolje izdanje). To su bili dani! Legendarni strip.
"Bolje da sam upisao školu za milijardere, možda bih već do sad postao milijunaš. Ovako, ne očekujem svijetlu budućnost".
Bob Rock

Žaki

pre 9 godina

Ovo je manje roman a više satirična književnost. Zato je ostavilo traga u mnogim ljudima ne samo sa ovih prostora! Naravno da se računa samo Brixijev prevod jer je od izlaska romana kod nas taj prevod jedino i postojao. Sve kasnije je samo surogat koji je osiromašivao roman. Alan Ford je tematski isto (samo na drugi način) što i "Mućke" sa Del Bojem i Rodnijem!

Peca

pre 9 godina

Keva me posalje po hleb ,ja kupim Alana Forda.Priznajem nekad sam i ukrao po neki broj.Iskreno da danasnji klinci imaju njihovog Alana Forda a ne neke starlete i uzase sa pinka,sve bi ovo bilo drugacije.

Boris

pre 9 godina

Obožava sam Alana Forda i TNT grupu, strip koji je u doba SFRJ bio jako kvalitetna parodija na tadašnji stil života. Na žalost, danas to više ne bi moglo da prođe kao parodija nego kao surova, realna slike današnje Srbije. Kao što je neko već primetio, Alan Ford je u nekim stvarima čak suviše blag i konzervativan u odnosu na sadašnju realnost.

partibrejker

pre 9 godina

ne znam zasto ali meni je maxmagnus vise legao nego alan ford(koga sam takodje obozavao). tu tek mozemo da se identifikujemo

Hornet

pre 9 godina

Matori ste sada pa Alan Ford povezujete sa situacijom u zemlji, mada je svaka sličnost gotovo namerna i realna.

Kad smo bili deca i kada smo gutali sve one epizode i trobroje, ne zaboravite da smo ga voleli samo (i samo zato) što nas je zasmejavao do suza!

Ultimativan humor ;)

Lukman

pre 9 godina

Alan Ford je definitivno bitan element u odrastanju moje generacije i naravno bitsn element u mom zivotu. Isao sam toliko daleko da sam dijelio ljude na one koji su citali AF i one koji to nisu. Sve moje djevojke su morale znati bar 10 izreka sam Grunfovih majica. Tom potrebnom uslovu kasnije sam dodao uslov da znaju ilimsu nekad znale rjesavati diferencijalne jednacine. Tako sam upoznao i moju zenu na jednom prijmu je kod opisa jednog naseg politicara izjavilamda je Sir Oliver za njega smjesan i od tad do danas smo vec 14 godina zajedno. U tih 14 godina ostvariki smo dosta a jedna od stvari koje smo uradili je to stomsmo skupili sve brojeve AF koji su izaslimu vrijeme SFRJ. Za kraj bih naveo jos jedan raritet. Tamo negdje u 3 razredu srednje skole imao sam genijalnog razrednika profesora sociologije (premda se predmet zvao Marksizam i socijalisticko samoupravljanje, on nam je prededavao sociologiju lijeve orijentacije) Skuljevic Zeljka koji je bar 4 skolska sata posvetio AF na cemu sam mu izuzetno zahvalan kao i zbog toga sto je ulozio truda da od nas napravi pojedice i sto nas je naucio da ne budemo dio massa. I sto nam je u glave utuvio znacenje te rijeci lar. masa je tjesto a kao tako se lako onlikuje. Hvala Ti profosore. (molim admina da pustimovo, hvala)

Oto Grunt

pre 9 godina

Ostavio je ogroman uticaj na formiranje moje ličnosti i shvatanje društva u kom živim. Danas, posle ovolikog "napretka" ljudske civilizacije, ne vidim ništa slično za čim bi ovdašnje generacije žudele u iščekivanju.

bole, bgd

pre 9 godina

kad sam bio mladji, svi su govorili da licim na Alana, a sad kad stanem pred ogledalom - isti sam "pomocni pomocnik pomocnog pomocnika " Otto Grunf. Isti friz, isti brkovi..

Ivan

pre 9 godina

U nas Srba se primio samo zato sto je prevod na najgorem hrvatskom jeziku, da je bio prevodjen na srpski, bio bi prihvacen kao i svaki drugi strip. Mi srbi jednostavno, skoro nikada ne prepoznajemo kvalitet. Zato nam tako i ide. (Ceca, Dara Bubamara, Jezda, Dafina, Karici...)

Alan Peugeot

pre 9 godina

Zato sto je stara Juga imala sistem koji je bio svijet u malom. Sistem je bio vidljiv u svemu, skolstvu, sudstvu, nauci, sportu, televiziji, kinematografiji......Uvijek smo cijenili antijunake pa tako i ovaj strip koji je nasao plodno tlo. Sada nemamo nista, tako da nemamo ni sistem za humor

Johnny Logan

pre 9 godina

"Alan Ford" je bio popularan zbog nasem podneblju bliskog crnog humora, cinizma i sarkazma kojem obiluje kao i sve sto je italijanska kultura ranih 70-ih izbacila (Mimi Metalac i slicni filmovi, npr.). A paralele sa nasom stvarnoscu su se desile mnogo kasnije.
Iz istog razloga je i Monty Python's Flying Circus bio uzasno popularan kada se prvi put pojavio u sarajevskom nocnom programu "Noc i dan" krajem 80-ih jer nam je u neku ruku bio deja vu decijih emisija Timothy John Byford-a (Bog da mu dusu prosti i neka mu je vecna hvala za to!) uz koje smo odrastali, a koje je i sam stvarao (Neven, Poletarac...) kao hommage Pajtonovcima.

Uostalom, "Indeksovo Radio pozoriste" je s razlogom pocelo sa radom upravo praveci radijske verzije epizoda Alana Forda. Bilo bi lepo kad bi Micko i ekipa nasli neke od njih i stavili ih na YouTube ili sl.

p.s. Dubok naklon pokojnjem Nenadu Brixy-u.

Deki

pre 9 godina

Volimo Alana Forda zato što je smešan.
Broj 1: Droga utječe na mozak! Daje ti utisak da si u raju, kad si zapravo u paklu. Siromašni misle da su puni novaca, a gladni da se nalaze pred stolom krcatim najprivlačnijim jelima!
Bob: Možemo li je dobiti za osobnu uporabu?

Silver Surfer

pre 9 godina

Klinika za krpanje, mogucnosti neizmerne ako ima materijala. Otprilike, takvo je danas nase zdravstvo. Jednostavno, Alan Ford je postao nas svakodnevni zivot.

Predrag

pre 9 godina

voleo sam ga zbog neverovatno dobrog prevoda Nenada Briksija. Ne znam da li je to bio samo prevod ili je bilo i umetnicke slobode u tome sto je g. Briksi radio, ali je biko fantasticno.

luki

pre 9 godina

naravno da je samo hrvatski prevod jedini pravi. smesan je sam po sebi. primera radi (ovo cesto navodim kao argument za hrvatski prevod ovog stripa a protiv srpskog): "osjecas se po gnojavu kupusu".

Zaphod

pre 9 godina

Odveć sam star, te sam većini dječaraca po kraju razdjelio svoje primjerke istoga. Drago mi je, te ih čuvaju kao i ja nekada. Danas jedem kavijar, a sutra i mortadelu :-D

nikola

pre 9 godina

Dva omiljena stripa mog detinjstva su Alan Ford i Gaša. Dok sam bio mlađi više sam voleo Alan Forda ali što sam stariji sve više želim da budem kao Gaša Gaston.

vlada

pre 9 godina

Alan Ford je doživeo veliku uspeh u ovim zemljama jer je pokazivao kapitalistički Zapad u svojoj surovoj realnosti: bogatsvo, uticaj i bespoštedna borba za profitom kroz parodiju. Drugi deo stanovništva, koji živi na ivici bede su grupa okupljena oko Alana Forda koja jedva sastavlja kraj sa krajem. Koja predstavlja neku vrstu Don Kihota u Njujorku. Mi i Italijani jasno vidimo tu razliku i razumemo podvojenost ovih grupa. Zapad to ne razume.

JdeN

pre 9 godina

Za mene je NEPROCENJIVO ono kad Br.1 analizira novcanice trljajuci ih prstima....FRIT,FRIT,FRIT! (VAZECE!).... FRUT,FRUT,FRUT!(FALSIFIKOVANE!):-)



Broj 1: Poznaješ li taj kraj Grunfe?

Grunf: Poznajem kao svoj džep šefe.

Broj 1: Imaš li džepove Grunfe?

Grunf: Nemam šefe.


DIZAJN, CRTEZ, SCENARIO.... SAVRSENSTVO!

Broj 1

pre 9 godina

"Šef pregovaračkog tima Srbije u pregovorima sa Evropskom unijom Tanja Miščević je ovom prilikom podsetila da je taj strip imao ogroman uticaj u bivšoj SFRJ pošto "sami sebe prepoznajemo u tim stripovima".

Ovo je prilicno tragicno... Drzavni zvanicnik kaze stranim diplomatama kako se prepoznajemo u likovima gubitnika. Tanja Miscevic, molim vas, nemojte nas vise brukati!

Zeljko Blagojevic

pre 9 godina

Pre,cirka,godinu dana imao sam priliku da procitam ovo delo.Smatram da je Gospodin Dzamic sasvim fino obradio specificnosti ovog,meni najdrazeg,stripa...Kako sam se samo lepo provodio dok sam ponovo prolazio kroz sve analize junaka koji su mi OBLIKOVALI HUMOR u tinejdzerskim danima...Max i Bunker,hrvatski prevod-ima li nesto lepse?Mozda MAXMAGNUS,koji sam isto 1000 puta *overio*,sa ministrom finansija-ala Bob Rock...ali,Fordaljka na kraju svakog stripa,sa-okomito!NEZAMENLJIVO...godinu dana je proslo,vreme je za povratak na ovu literaturu-hvala Lazaru sto je ovo,za nas stare plejere,obradio...

puk.Bjelajac

pre 9 godina

Imam svoje objasnjenje zasto je prevod Nenada Brixy-ja siroko prihvacen u Srbiji,ali ono nije bitno za ovu pricu...
Toliko smo se navikli na njega, da je kasnije,svaki drugi,bio losa kopija.
Sami Magnus i Bunker su priznali ogroman uticaj Nenadovog prevoda,na popularnost stripa na ovim prostorima.

Druga dobra stvar je,sto Hrvati,strane nazive i imena pisu u njihovom izvornom obliku,pa sam,izmedju ostalog,jos 1973 godine znao razliku izmedju New York City-ja(NY) i Newark-a,(NJ),sto danas ni mnogi amerikanci ne znaju.

kadetoni

pre 9 godina

Večni, neprevaziđeni strip-fenomen! Specifični humor i originalni likovi su plenili, šteta što sad klinci ne "listaju" to blago koje produhovljuje i oplemenjuje.

Бојан Илић

pre 9 godina

Део одрастања!
Радујем се што су и моја деца у могућности да уживају!:-)

Pauly Ester

pre 9 godina

Hehe...prvi Alan Ford sam pronasao na tavanu stare seoske kuce...prasnjav i pocepan delovao mi je sa mojih 7-8 godina misticno kao i sama prica i hrvatski prevod tog izdanja "Spletke oko zavjere".

Prijedor

pre 9 godina

Za**bali smo mi Alan Ford, recimo ja gdje živim bolnica je gora nego u "Bolnici bez nade" a Dr War i Institut za istraživanje rude gubljenje vremena su smiješni spram Instituta za ekologiju i informatiku u Banjaluci, Siuperhikova imamo u državnim institucijama na izvoz, utrkuju se da otimaju sirotinji i daju bogatima.

repus

pre 9 godina

алан форд треба да буде обавезна лектира у средњој школи и за факултете економског и спољнополитичког смера

Trovach

pre 9 godina

Kada sam citao "Alan Forda" morao sam malo i da ukljucim mozak. Tako nesto prilikom citanja "Asteriksa" nije bilo neophodno, iako sam i njega jako voleo. Ne smem ni da zaboravim "Talicnog Toma", "Gasu","Iznoguda"...

smederevac

pre 9 godina

Zato sto opisuje kompletno stanje u nasoj drzavi i nase drustvo, ucmalo, jadno, bez para... Citam i kupujem ovaj nas koji "proizvodi" "svet" i pohvale sto su poboljsali kvalitet stranica. Zao mi je sto ne izlaze kod nas i dalje oni Jugoslovenski stari brojevi, vec samo u Hrvatskoj.

Prijedor

pre 9 godina

Za**bali smo mi Alan Ford, recimo ja gdje živim bolnica je gora nego u "Bolnici bez nade" a Dr War i Institut za istraživanje rude gubljenje vremena su smiješni spram Instituta za ekologiju i informatiku u Banjaluci, Siuperhikova imamo u državnim institucijama na izvoz, utrkuju se da otimaju sirotinji i daju bogatima.

repus

pre 9 godina

алан форд треба да буде обавезна лектира у средњој школи и за факултете економског и спољнополитичког смера

Trovach

pre 9 godina

Kada sam citao "Alan Forda" morao sam malo i da ukljucim mozak. Tako nesto prilikom citanja "Asteriksa" nije bilo neophodno, iako sam i njega jako voleo. Ne smem ni da zaboravim "Talicnog Toma", "Gasu","Iznoguda"...

kadetoni

pre 9 godina

Večni, neprevaziđeni strip-fenomen! Specifični humor i originalni likovi su plenili, šteta što sad klinci ne "listaju" to blago koje produhovljuje i oplemenjuje.

smederevac

pre 9 godina

Zato sto opisuje kompletno stanje u nasoj drzavi i nase drustvo, ucmalo, jadno, bez para... Citam i kupujem ovaj nas koji "proizvodi" "svet" i pohvale sto su poboljsali kvalitet stranica. Zao mi je sto ne izlaze kod nas i dalje oni Jugoslovenski stari brojevi, vec samo u Hrvatskoj.

Pauly Ester

pre 9 godina

Hehe...prvi Alan Ford sam pronasao na tavanu stare seoske kuce...prasnjav i pocepan delovao mi je sa mojih 7-8 godina misticno kao i sama prica i hrvatski prevod tog izdanja "Spletke oko zavjere".

Бојан Илић

pre 9 godina

Део одрастања!
Радујем се што су и моја деца у могућности да уживају!:-)

JdeN

pre 9 godina

Za mene je NEPROCENJIVO ono kad Br.1 analizira novcanice trljajuci ih prstima....FRIT,FRIT,FRIT! (VAZECE!).... FRUT,FRUT,FRUT!(FALSIFIKOVANE!):-)



Broj 1: Poznaješ li taj kraj Grunfe?

Grunf: Poznajem kao svoj džep šefe.

Broj 1: Imaš li džepove Grunfe?

Grunf: Nemam šefe.


DIZAJN, CRTEZ, SCENARIO.... SAVRSENSTVO!

vlada

pre 9 godina

Alan Ford je doživeo veliku uspeh u ovim zemljama jer je pokazivao kapitalistički Zapad u svojoj surovoj realnosti: bogatsvo, uticaj i bespoštedna borba za profitom kroz parodiju. Drugi deo stanovništva, koji živi na ivici bede su grupa okupljena oko Alana Forda koja jedva sastavlja kraj sa krajem. Koja predstavlja neku vrstu Don Kihota u Njujorku. Mi i Italijani jasno vidimo tu razliku i razumemo podvojenost ovih grupa. Zapad to ne razume.

Peca

pre 9 godina

Keva me posalje po hleb ,ja kupim Alana Forda.Priznajem nekad sam i ukrao po neki broj.Iskreno da danasnji klinci imaju njihovog Alana Forda a ne neke starlete i uzase sa pinka,sve bi ovo bilo drugacije.

Johnny Logan

pre 9 godina

"Alan Ford" je bio popularan zbog nasem podneblju bliskog crnog humora, cinizma i sarkazma kojem obiluje kao i sve sto je italijanska kultura ranih 70-ih izbacila (Mimi Metalac i slicni filmovi, npr.). A paralele sa nasom stvarnoscu su se desile mnogo kasnije.
Iz istog razloga je i Monty Python's Flying Circus bio uzasno popularan kada se prvi put pojavio u sarajevskom nocnom programu "Noc i dan" krajem 80-ih jer nam je u neku ruku bio deja vu decijih emisija Timothy John Byford-a (Bog da mu dusu prosti i neka mu je vecna hvala za to!) uz koje smo odrastali, a koje je i sam stvarao (Neven, Poletarac...) kao hommage Pajtonovcima.

Uostalom, "Indeksovo Radio pozoriste" je s razlogom pocelo sa radom upravo praveci radijske verzije epizoda Alana Forda. Bilo bi lepo kad bi Micko i ekipa nasli neke od njih i stavili ih na YouTube ili sl.

p.s. Dubok naklon pokojnjem Nenadu Brixy-u.

puk.Bjelajac

pre 9 godina

Imam svoje objasnjenje zasto je prevod Nenada Brixy-ja siroko prihvacen u Srbiji,ali ono nije bitno za ovu pricu...
Toliko smo se navikli na njega, da je kasnije,svaki drugi,bio losa kopija.
Sami Magnus i Bunker su priznali ogroman uticaj Nenadovog prevoda,na popularnost stripa na ovim prostorima.

Druga dobra stvar je,sto Hrvati,strane nazive i imena pisu u njihovom izvornom obliku,pa sam,izmedju ostalog,jos 1973 godine znao razliku izmedju New York City-ja(NY) i Newark-a,(NJ),sto danas ni mnogi amerikanci ne znaju.

Žaki

pre 9 godina

Ovo je manje roman a više satirična književnost. Zato je ostavilo traga u mnogim ljudima ne samo sa ovih prostora! Naravno da se računa samo Brixijev prevod jer je od izlaska romana kod nas taj prevod jedino i postojao. Sve kasnije je samo surogat koji je osiromašivao roman. Alan Ford je tematski isto (samo na drugi način) što i "Mućke" sa Del Bojem i Rodnijem!

Lukman

pre 9 godina

Alan Ford je definitivno bitan element u odrastanju moje generacije i naravno bitsn element u mom zivotu. Isao sam toliko daleko da sam dijelio ljude na one koji su citali AF i one koji to nisu. Sve moje djevojke su morale znati bar 10 izreka sam Grunfovih majica. Tom potrebnom uslovu kasnije sam dodao uslov da znaju ilimsu nekad znale rjesavati diferencijalne jednacine. Tako sam upoznao i moju zenu na jednom prijmu je kod opisa jednog naseg politicara izjavilamda je Sir Oliver za njega smjesan i od tad do danas smo vec 14 godina zajedno. U tih 14 godina ostvariki smo dosta a jedna od stvari koje smo uradili je to stomsmo skupili sve brojeve AF koji su izaslimu vrijeme SFRJ. Za kraj bih naveo jos jedan raritet. Tamo negdje u 3 razredu srednje skole imao sam genijalnog razrednika profesora sociologije (premda se predmet zvao Marksizam i socijalisticko samoupravljanje, on nam je prededavao sociologiju lijeve orijentacije) Skuljevic Zeljka koji je bar 4 skolska sata posvetio AF na cemu sam mu izuzetno zahvalan kao i zbog toga sto je ulozio truda da od nas napravi pojedice i sto nas je naucio da ne budemo dio massa. I sto nam je u glave utuvio znacenje te rijeci lar. masa je tjesto a kao tako se lako onlikuje. Hvala Ti profosore. (molim admina da pustimovo, hvala)

Hornet

pre 9 godina

Matori ste sada pa Alan Ford povezujete sa situacijom u zemlji, mada je svaka sličnost gotovo namerna i realna.

Kad smo bili deca i kada smo gutali sve one epizode i trobroje, ne zaboravite da smo ga voleli samo (i samo zato) što nas je zasmejavao do suza!

Ultimativan humor ;)

Hej Bing, kako brat?

pre 9 godina

Sećam se da sam, kao klinac, jedva čekao da prođu dve nedelje kako bih na kiosku kupio novi broj Alana Forda u izdanju VPA (najbolje izdanje). To su bili dani! Legendarni strip.
"Bolje da sam upisao školu za milijardere, možda bih već do sad postao milijunaš. Ovako, ne očekujem svijetlu budućnost".
Bob Rock

Boris

pre 9 godina

Obožava sam Alana Forda i TNT grupu, strip koji je u doba SFRJ bio jako kvalitetna parodija na tadašnji stil života. Na žalost, danas to više ne bi moglo da prođe kao parodija nego kao surova, realna slike današnje Srbije. Kao što je neko već primetio, Alan Ford je u nekim stvarima čak suviše blag i konzervativan u odnosu na sadašnju realnost.

Zeljko Blagojevic

pre 9 godina

Pre,cirka,godinu dana imao sam priliku da procitam ovo delo.Smatram da je Gospodin Dzamic sasvim fino obradio specificnosti ovog,meni najdrazeg,stripa...Kako sam se samo lepo provodio dok sam ponovo prolazio kroz sve analize junaka koji su mi OBLIKOVALI HUMOR u tinejdzerskim danima...Max i Bunker,hrvatski prevod-ima li nesto lepse?Mozda MAXMAGNUS,koji sam isto 1000 puta *overio*,sa ministrom finansija-ala Bob Rock...ali,Fordaljka na kraju svakog stripa,sa-okomito!NEZAMENLJIVO...godinu dana je proslo,vreme je za povratak na ovu literaturu-hvala Lazaru sto je ovo,za nas stare plejere,obradio...

Broj 1

pre 9 godina

"Šef pregovaračkog tima Srbije u pregovorima sa Evropskom unijom Tanja Miščević je ovom prilikom podsetila da je taj strip imao ogroman uticaj u bivšoj SFRJ pošto "sami sebe prepoznajemo u tim stripovima".

Ovo je prilicno tragicno... Drzavni zvanicnik kaze stranim diplomatama kako se prepoznajemo u likovima gubitnika. Tanja Miscevic, molim vas, nemojte nas vise brukati!

Predrag

pre 9 godina

voleo sam ga zbog neverovatno dobrog prevoda Nenada Briksija. Ne znam da li je to bio samo prevod ili je bilo i umetnicke slobode u tome sto je g. Briksi radio, ali je biko fantasticno.

Deki

pre 9 godina

Volimo Alana Forda zato što je smešan.
Broj 1: Droga utječe na mozak! Daje ti utisak da si u raju, kad si zapravo u paklu. Siromašni misle da su puni novaca, a gladni da se nalaze pred stolom krcatim najprivlačnijim jelima!
Bob: Možemo li je dobiti za osobnu uporabu?

luki

pre 9 godina

naravno da je samo hrvatski prevod jedini pravi. smesan je sam po sebi. primera radi (ovo cesto navodim kao argument za hrvatski prevod ovog stripa a protiv srpskog): "osjecas se po gnojavu kupusu".

Alan Peugeot

pre 9 godina

Zato sto je stara Juga imala sistem koji je bio svijet u malom. Sistem je bio vidljiv u svemu, skolstvu, sudstvu, nauci, sportu, televiziji, kinematografiji......Uvijek smo cijenili antijunake pa tako i ovaj strip koji je nasao plodno tlo. Sada nemamo nista, tako da nemamo ni sistem za humor

bole, bgd

pre 9 godina

kad sam bio mladji, svi su govorili da licim na Alana, a sad kad stanem pred ogledalom - isti sam "pomocni pomocnik pomocnog pomocnika " Otto Grunf. Isti friz, isti brkovi..

Oto Grunt

pre 9 godina

Ostavio je ogroman uticaj na formiranje moje ličnosti i shvatanje društva u kom živim. Danas, posle ovolikog "napretka" ljudske civilizacije, ne vidim ništa slično za čim bi ovdašnje generacije žudele u iščekivanju.

Žaki

pre 9 godina

Posle jedne zajedljive primedbe Boba Roka matori lisac "Broj jedan" ga lupi čvrgom u nos i reče:"Taman sam pohvalio tvoj naprijedak a već sam primoran upotrebiti kaznene mijere. "

Zaphod

pre 9 godina

Odveć sam star, te sam većini dječaraca po kraju razdjelio svoje primjerke istoga. Drago mi je, te ih čuvaju kao i ja nekada. Danas jedem kavijar, a sutra i mortadelu :-D

nikola

pre 9 godina

Dva omiljena stripa mog detinjstva su Alan Ford i Gaša. Dok sam bio mlađi više sam voleo Alan Forda ali što sam stariji sve više želim da budem kao Gaša Gaston.

Silver Surfer

pre 9 godina

Klinika za krpanje, mogucnosti neizmerne ako ima materijala. Otprilike, takvo je danas nase zdravstvo. Jednostavno, Alan Ford je postao nas svakodnevni zivot.

rade

pre 9 godina

Alan Ford je prihvaćen u SFRJ zato što je predstavljao parodiju na kapitalizam, u pojedinim zemljama je radi toga bio zabranjivan....

partibrejker

pre 9 godina

ne znam zasto ali meni je maxmagnus vise legao nego alan ford(koga sam takodje obozavao). tu tek mozemo da se identifikujemo

zur'an

pre 9 godina

Ne mogu sebi da oprostim sto sam poklonio sve brojeve od prvog do juna 1978g kada sam otisao u JNA. A dobro se secam gde je kupljen prvi broj, ko ga je kupio,gde i da sam bio bolestan.A godine se ne secam!

Ivan

pre 9 godina

U nas Srba se primio samo zato sto je prevod na najgorem hrvatskom jeziku, da je bio prevodjen na srpski, bio bi prihvacen kao i svaki drugi strip. Mi srbi jednostavno, skoro nikada ne prepoznajemo kvalitet. Zato nam tako i ide. (Ceca, Dara Bubamara, Jezda, Dafina, Karici...)

Ivan

pre 9 godina

U nas Srba se primio samo zato sto je prevod na najgorem hrvatskom jeziku, da je bio prevodjen na srpski, bio bi prihvacen kao i svaki drugi strip. Mi srbi jednostavno, skoro nikada ne prepoznajemo kvalitet. Zato nam tako i ide. (Ceca, Dara Bubamara, Jezda, Dafina, Karici...)

Broj 1

pre 9 godina

"Šef pregovaračkog tima Srbije u pregovorima sa Evropskom unijom Tanja Miščević je ovom prilikom podsetila da je taj strip imao ogroman uticaj u bivšoj SFRJ pošto "sami sebe prepoznajemo u tim stripovima".

Ovo je prilicno tragicno... Drzavni zvanicnik kaze stranim diplomatama kako se prepoznajemo u likovima gubitnika. Tanja Miscevic, molim vas, nemojte nas vise brukati!

repus

pre 9 godina

алан форд треба да буде обавезна лектира у средњој школи и за факултете економског и спољнополитичког смера

smederevac

pre 9 godina

Zato sto opisuje kompletno stanje u nasoj drzavi i nase drustvo, ucmalo, jadno, bez para... Citam i kupujem ovaj nas koji "proizvodi" "svet" i pohvale sto su poboljsali kvalitet stranica. Zao mi je sto ne izlaze kod nas i dalje oni Jugoslovenski stari brojevi, vec samo u Hrvatskoj.

Prijedor

pre 9 godina

Za**bali smo mi Alan Ford, recimo ja gdje živim bolnica je gora nego u "Bolnici bez nade" a Dr War i Institut za istraživanje rude gubljenje vremena su smiješni spram Instituta za ekologiju i informatiku u Banjaluci, Siuperhikova imamo u državnim institucijama na izvoz, utrkuju se da otimaju sirotinji i daju bogatima.

Trovach

pre 9 godina

Kada sam citao "Alan Forda" morao sam malo i da ukljucim mozak. Tako nesto prilikom citanja "Asteriksa" nije bilo neophodno, iako sam i njega jako voleo. Ne smem ni da zaboravim "Talicnog Toma", "Gasu","Iznoguda"...

Бојан Илић

pre 9 godina

Део одрастања!
Радујем се што су и моја деца у могућности да уживају!:-)

Lukman

pre 9 godina

Alan Ford je definitivno bitan element u odrastanju moje generacije i naravno bitsn element u mom zivotu. Isao sam toliko daleko da sam dijelio ljude na one koji su citali AF i one koji to nisu. Sve moje djevojke su morale znati bar 10 izreka sam Grunfovih majica. Tom potrebnom uslovu kasnije sam dodao uslov da znaju ilimsu nekad znale rjesavati diferencijalne jednacine. Tako sam upoznao i moju zenu na jednom prijmu je kod opisa jednog naseg politicara izjavilamda je Sir Oliver za njega smjesan i od tad do danas smo vec 14 godina zajedno. U tih 14 godina ostvariki smo dosta a jedna od stvari koje smo uradili je to stomsmo skupili sve brojeve AF koji su izaslimu vrijeme SFRJ. Za kraj bih naveo jos jedan raritet. Tamo negdje u 3 razredu srednje skole imao sam genijalnog razrednika profesora sociologije (premda se predmet zvao Marksizam i socijalisticko samoupravljanje, on nam je prededavao sociologiju lijeve orijentacije) Skuljevic Zeljka koji je bar 4 skolska sata posvetio AF na cemu sam mu izuzetno zahvalan kao i zbog toga sto je ulozio truda da od nas napravi pojedice i sto nas je naucio da ne budemo dio massa. I sto nam je u glave utuvio znacenje te rijeci lar. masa je tjesto a kao tako se lako onlikuje. Hvala Ti profosore. (molim admina da pustimovo, hvala)

kadetoni

pre 9 godina

Večni, neprevaziđeni strip-fenomen! Specifični humor i originalni likovi su plenili, šteta što sad klinci ne "listaju" to blago koje produhovljuje i oplemenjuje.

nikola

pre 9 godina

Dva omiljena stripa mog detinjstva su Alan Ford i Gaša. Dok sam bio mlađi više sam voleo Alan Forda ali što sam stariji sve više želim da budem kao Gaša Gaston.

Pauly Ester

pre 9 godina

Hehe...prvi Alan Ford sam pronasao na tavanu stare seoske kuce...prasnjav i pocepan delovao mi je sa mojih 7-8 godina misticno kao i sama prica i hrvatski prevod tog izdanja "Spletke oko zavjere".

Zeljko Blagojevic

pre 9 godina

Pre,cirka,godinu dana imao sam priliku da procitam ovo delo.Smatram da je Gospodin Dzamic sasvim fino obradio specificnosti ovog,meni najdrazeg,stripa...Kako sam se samo lepo provodio dok sam ponovo prolazio kroz sve analize junaka koji su mi OBLIKOVALI HUMOR u tinejdzerskim danima...Max i Bunker,hrvatski prevod-ima li nesto lepse?Mozda MAXMAGNUS,koji sam isto 1000 puta *overio*,sa ministrom finansija-ala Bob Rock...ali,Fordaljka na kraju svakog stripa,sa-okomito!NEZAMENLJIVO...godinu dana je proslo,vreme je za povratak na ovu literaturu-hvala Lazaru sto je ovo,za nas stare plejere,obradio...

Alan Peugeot

pre 9 godina

Zato sto je stara Juga imala sistem koji je bio svijet u malom. Sistem je bio vidljiv u svemu, skolstvu, sudstvu, nauci, sportu, televiziji, kinematografiji......Uvijek smo cijenili antijunake pa tako i ovaj strip koji je nasao plodno tlo. Sada nemamo nista, tako da nemamo ni sistem za humor

zur'an

pre 9 godina

Ne mogu sebi da oprostim sto sam poklonio sve brojeve od prvog do juna 1978g kada sam otisao u JNA. A dobro se secam gde je kupljen prvi broj, ko ga je kupio,gde i da sam bio bolestan.A godine se ne secam!

vlada

pre 9 godina

Alan Ford je doživeo veliku uspeh u ovim zemljama jer je pokazivao kapitalistički Zapad u svojoj surovoj realnosti: bogatsvo, uticaj i bespoštedna borba za profitom kroz parodiju. Drugi deo stanovništva, koji živi na ivici bede su grupa okupljena oko Alana Forda koja jedva sastavlja kraj sa krajem. Koja predstavlja neku vrstu Don Kihota u Njujorku. Mi i Italijani jasno vidimo tu razliku i razumemo podvojenost ovih grupa. Zapad to ne razume.

puk.Bjelajac

pre 9 godina

Imam svoje objasnjenje zasto je prevod Nenada Brixy-ja siroko prihvacen u Srbiji,ali ono nije bitno za ovu pricu...
Toliko smo se navikli na njega, da je kasnije,svaki drugi,bio losa kopija.
Sami Magnus i Bunker su priznali ogroman uticaj Nenadovog prevoda,na popularnost stripa na ovim prostorima.

Druga dobra stvar je,sto Hrvati,strane nazive i imena pisu u njihovom izvornom obliku,pa sam,izmedju ostalog,jos 1973 godine znao razliku izmedju New York City-ja(NY) i Newark-a,(NJ),sto danas ni mnogi amerikanci ne znaju.

JdeN

pre 9 godina

Za mene je NEPROCENJIVO ono kad Br.1 analizira novcanice trljajuci ih prstima....FRIT,FRIT,FRIT! (VAZECE!).... FRUT,FRUT,FRUT!(FALSIFIKOVANE!):-)



Broj 1: Poznaješ li taj kraj Grunfe?

Grunf: Poznajem kao svoj džep šefe.

Broj 1: Imaš li džepove Grunfe?

Grunf: Nemam šefe.


DIZAJN, CRTEZ, SCENARIO.... SAVRSENSTVO!

luki

pre 9 godina

naravno da je samo hrvatski prevod jedini pravi. smesan je sam po sebi. primera radi (ovo cesto navodim kao argument za hrvatski prevod ovog stripa a protiv srpskog): "osjecas se po gnojavu kupusu".

Predrag

pre 9 godina

voleo sam ga zbog neverovatno dobrog prevoda Nenada Briksija. Ne znam da li je to bio samo prevod ili je bilo i umetnicke slobode u tome sto je g. Briksi radio, ali je biko fantasticno.

Zaphod

pre 9 godina

Odveć sam star, te sam većini dječaraca po kraju razdjelio svoje primjerke istoga. Drago mi je, te ih čuvaju kao i ja nekada. Danas jedem kavijar, a sutra i mortadelu :-D

Silver Surfer

pre 9 godina

Klinika za krpanje, mogucnosti neizmerne ako ima materijala. Otprilike, takvo je danas nase zdravstvo. Jednostavno, Alan Ford je postao nas svakodnevni zivot.

Deki

pre 9 godina

Volimo Alana Forda zato što je smešan.
Broj 1: Droga utječe na mozak! Daje ti utisak da si u raju, kad si zapravo u paklu. Siromašni misle da su puni novaca, a gladni da se nalaze pred stolom krcatim najprivlačnijim jelima!
Bob: Možemo li je dobiti za osobnu uporabu?

Johnny Logan

pre 9 godina

"Alan Ford" je bio popularan zbog nasem podneblju bliskog crnog humora, cinizma i sarkazma kojem obiluje kao i sve sto je italijanska kultura ranih 70-ih izbacila (Mimi Metalac i slicni filmovi, npr.). A paralele sa nasom stvarnoscu su se desile mnogo kasnije.
Iz istog razloga je i Monty Python's Flying Circus bio uzasno popularan kada se prvi put pojavio u sarajevskom nocnom programu "Noc i dan" krajem 80-ih jer nam je u neku ruku bio deja vu decijih emisija Timothy John Byford-a (Bog da mu dusu prosti i neka mu je vecna hvala za to!) uz koje smo odrastali, a koje je i sam stvarao (Neven, Poletarac...) kao hommage Pajtonovcima.

Uostalom, "Indeksovo Radio pozoriste" je s razlogom pocelo sa radom upravo praveci radijske verzije epizoda Alana Forda. Bilo bi lepo kad bi Micko i ekipa nasli neke od njih i stavili ih na YouTube ili sl.

p.s. Dubok naklon pokojnjem Nenadu Brixy-u.

Oto Grunt

pre 9 godina

Ostavio je ogroman uticaj na formiranje moje ličnosti i shvatanje društva u kom živim. Danas, posle ovolikog "napretka" ljudske civilizacije, ne vidim ništa slično za čim bi ovdašnje generacije žudele u iščekivanju.

bole, bgd

pre 9 godina

kad sam bio mladji, svi su govorili da licim na Alana, a sad kad stanem pred ogledalom - isti sam "pomocni pomocnik pomocnog pomocnika " Otto Grunf. Isti friz, isti brkovi..

Boris

pre 9 godina

Obožava sam Alana Forda i TNT grupu, strip koji je u doba SFRJ bio jako kvalitetna parodija na tadašnji stil života. Na žalost, danas to više ne bi moglo da prođe kao parodija nego kao surova, realna slike današnje Srbije. Kao što je neko već primetio, Alan Ford je u nekim stvarima čak suviše blag i konzervativan u odnosu na sadašnju realnost.

Hornet

pre 9 godina

Matori ste sada pa Alan Ford povezujete sa situacijom u zemlji, mada je svaka sličnost gotovo namerna i realna.

Kad smo bili deca i kada smo gutali sve one epizode i trobroje, ne zaboravite da smo ga voleli samo (i samo zato) što nas je zasmejavao do suza!

Ultimativan humor ;)

partibrejker

pre 9 godina

ne znam zasto ali meni je maxmagnus vise legao nego alan ford(koga sam takodje obozavao). tu tek mozemo da se identifikujemo

Peca

pre 9 godina

Keva me posalje po hleb ,ja kupim Alana Forda.Priznajem nekad sam i ukrao po neki broj.Iskreno da danasnji klinci imaju njihovog Alana Forda a ne neke starlete i uzase sa pinka,sve bi ovo bilo drugacije.

Žaki

pre 9 godina

Ovo je manje roman a više satirična književnost. Zato je ostavilo traga u mnogim ljudima ne samo sa ovih prostora! Naravno da se računa samo Brixijev prevod jer je od izlaska romana kod nas taj prevod jedino i postojao. Sve kasnije je samo surogat koji je osiromašivao roman. Alan Ford je tematski isto (samo na drugi način) što i "Mućke" sa Del Bojem i Rodnijem!

Hej Bing, kako brat?

pre 9 godina

Sećam se da sam, kao klinac, jedva čekao da prođu dve nedelje kako bih na kiosku kupio novi broj Alana Forda u izdanju VPA (najbolje izdanje). To su bili dani! Legendarni strip.
"Bolje da sam upisao školu za milijardere, možda bih već do sad postao milijunaš. Ovako, ne očekujem svijetlu budućnost".
Bob Rock

Žaki

pre 9 godina

Posle jedne zajedljive primedbe Boba Roka matori lisac "Broj jedan" ga lupi čvrgom u nos i reče:"Taman sam pohvalio tvoj naprijedak a već sam primoran upotrebiti kaznene mijere. "

rade

pre 9 godina

Alan Ford je prihvaćen u SFRJ zato što je predstavljao parodiju na kapitalizam, u pojedinim zemljama je radi toga bio zabranjivan....