Sreda, 11.09.2013.

09:55

TOP10: Najbolja filmska muzika

Izvor: Izvor. Rolling Stone

TOP10: Najbolja filmska muzika IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

107 Komentari

Sortiraj po:

Šiki

pre 10 godina

Lista je bezveze (sa izuzetkom Twin Peaks) jer uopšte nije u pitanju filmska muzika.

Slažem se sa većinom komentatora, samo bih još podsetio i na Zbignjeva Prajsnera i njegov soundtrack za trilogiju "Tri Boje" Kišlovskog (poslušajte ako niste skoro).

Biba

pre 10 godina

U pravu su par predhodnih komentara da najbolja filmska muzika je ona koja je pravljena specijalno za odgovarajuci film. Za sve one preko 50 ( a i mladje) muzika iz filmova "Never on Sunday", "Godfather", Doktor Zivago", "Love Story", "Zorba The Greek".. su nezaboravne.

forgotten nomen

pre 10 godina

OK je konstatacija Aleksandre za Lock'n'stock... Sto se tice compill sundtracka savrseno je upakovan u Donnie Darko (2001).

Conan

pre 10 godina

"Conan the Barbarian" (1982) - muzika koju je specijalno za film napisao genijalni Basil Poledouris (koji je na žalost preminuo 2007). Film ne obiluje dijalozima tako da je uloga muzike upravo bila da nadomesti odsustvo reči. Film ne bi trebalo gledati kroz prizmu npr. Arnolda (koji je po meni iapk odličan u toj ulozi) već upravo kroz prizmu muzike koja je, prema mom mišljenju, neprevaziđena.
Dodatno, izostavljanje Morikonea je definitivno nepravda jer je definitivno najbolji kompozitor filmske muzike ikada (već je naveden The Good, The Bad and The Ugly mada je po meni najbolja numera iz tog filma ne naslovna već Ecstasy of Gold).
Takođe, slažem se da je nepravedno izostaviti Last of the Mohicans Trevora Džonsa i Rendi Edelmana.

ajd u zdravlje

pre 10 godina

svaka cast svima, i autorima liste i komentatoriima, ali bez ovoga ne moze:

- https://www.youtube.com/watch?v=crDeatoV4FI

- https://www.youtube.com/watch?v=wCGBIWiEDAo

pa vi sada kako hocete
sto ljudi-sto cudi

aleksandra

pre 10 godina

Hvala komentatorima, podsetili su me na neke albume koje bih volela da imam, a nemam (imaću ih čim dođem kući :)), dodala bih muziku za Dve čađave dvocevke i za Lost highway.

heavy

pre 10 godina

Bilo jednom u Americi.,Roki,Ratnici podzemlja,Telohranitelj...sve sve ali Moricone i Carpenter pa deset praznih mesta,bar sto se tice iskljucivo filmske muzike.

Владимир

pre 10 godina

И овде није реч о инструменталима (Ерик Сера, Цимер, Мориконе, Вангелис...), већ вокалној музици.
Тако, најбоље одрађен саундтрак је за Блејдранера. Савршена аудиовизуелна симфонија. . .

Elektricna ovca

pre 10 godina

Clint Mansell - Requiem for a dream, Fountain...; Michel Nyman - Piano...; Thomas Newman- American Beauty... ostali su vec rekli najvaznije... :-)

ostap bender

pre 10 godina

Morikone , pa muzika iz skoro svakog boljeg kaubojca...pa Dmitri Tjomkin ,pa Lalo Šifrin, pa....nezahvalan je ovo posao, jer film traje više od jednog veka. A sada ove naše generacije treba da odlucce i o neccemu što nisu ni cculi ni videli. Bitlsi nisu filmska muzika, ni Stonsi...to su hitovi , a filmska muzika je komponovana za konkretan film , a vi kako hoćete. Pozdrav iz OK Korala

Campari

pre 10 godina

Što se tiče instrumentala, od današnjih originalnih filmskih kompozitora najbolji je bez sumnje Hans Cimer(Hans Zimmer, neko ga je već spomenuo), čovek koji je između ostalog komponovao muziku za filmove Lion King, Black Hawk down, Gladiator, Pirati sa Kariba tetralogiju, Dark Knight trilogiju, Inception, Man of Steel(najbolji OST koji sam preslušao u poslednje 3 godine od OST-a za Inception)..... Čovek takođe komponuje muziku za video-igre(Crysis, Call of Duty Modern Warfire 2), i serije i verovatno je najbolji kompozitor današnjice, a najtraženiji sigurno.
Posle njega veoma dobar je Hauard Šor(Howard Shore), autor muzike za, između ostalog, Gospodar Prstenova trilogiju i Hobita, Huga, The Aviator...
Od starijih svakako Enio Morikone koji i danas piše muziku, sarađivao je sa Tarantinom na Inglourious Basterds i Django unchaned...
U Bolivudu je veoma popularan A. R. Rahman(nama poznatiji po muzici za Milionera iz blata i možda 127 sati).
Što se tiče klasičnih pesama sa tekstom, stvar ukusa, mogao bih sad 20 pesama da navedem ali ću to zadovoljstvo prepustiti drugima :-)

Vladimir

pre 10 godina

Dobri su predlozi u komentarioma, posebno Enio Morikone, Kraljevi Mamba, Terminator i slično. Ali realno Vitni Hjuston je napravila bum sa Bodigardom.

Madja

pre 10 godina

Ovo je ochigledno lista tzv pop ili ti pop-rock muzike koja se pojavljuje u filmu, i koja, osim nekoliko izuzetaka, NIJE PISANA ZA FILM.
Ako se sluzhim tim kriterijumom, Until the End of the World (mada je tu dosta pisano dirketno za film) mi je prvo shto pada na pamet, a drugo je Stealing Beauty. Ghost World nisam video da je iko pomenuo. I Am Sam je opet neshto shto je pitanje da li zadovoljava kriterijume za listu. A siguran sam da ima josh hiljadu filmova koji su izabrali hitove i koristili kao muziku. Sve u svemu, jedno vrlo NEPOTREBNA LISTA.

Objektivno!

pre 10 godina

Ne mogu da zamislim ovakvu listu bez "Streets of fire", koji je upravo zahvaljujuci muzici postao kultni (ahh da i Diane Lane!)! Nedostaju jos i rok-opera "tho Who's Tommy" (nisam gledao film, ali muziku sam cuo na fliperu - kida!), "Blues brothers", "The lost boys", naravno "Terminator 2", "Matrix"... Ovo sa Bitlsima je cista ostrascenost! Jel ima neko da ne zna ili ne gotivi ovu stvar: http://www.youtube.com/watch?v=grwfO10JUWE

mister x

pre 10 godina

Za one koji zele jos nesto da saznaju, to je podatak da po svim merodavnim podacima, najprodavaniji soundtrack svih vremena je iz filma Bodygard sa Vitni Hjuston i Kevin Kostnerom, a da je Starwars naslovna tema sjajnog Dzona Vilijamsa najbolja filmska tema svih vremena, po izboru Americke filmske akademije koja dodeljuje nagradu Oskar.

McClane

pre 10 godina

Prva asocijacija na filmsku muizku mi je "eay of tiger" iz fima Rocky.

Inace Hans Zimmer radi sjajnu muziku generalno.
Neke su vec postale kultne tima muzika iz "Pirates of the Caribbean".
A radio je i muziku za Gladiatora, Supermena, Andjele i demone , poslednjeg samuraja, avatara i meni najupsectljivjeg mracnog viteza trilogiju.
Ko je gledao uspon mracnog viteza i onaj deo "deshi basara" siguran sam da zna o cemu pricam. Muzika pojacava utisak samo tako.

klokan

pre 10 godina

a gde je - THE LAST OF THE MOHICANS

pa onda i - CONAN BARBARIAN prvi dio ????
bas svasta, da ne pominjem ostale filmove koje je ozvucio VANGELIS ili spageti vestern ma ....

yola

pre 10 godina

Gdje god je muziku radio Ennio Morricone, Yann Tiersen, Basil Poledouris...
Valja istaći i Hot Spot OST, John Lee Hooker i Miles Davis.

Captain Carrot

pre 10 godina

Čudno mi je da nisu uzeli u obzir muziku za
film Konan ("Basil" Poledouris) pogotovo
što kruži anegdota da je muzika tako izražajna
zato što je Arnold toliko briljirao sa znanjem
jezika da je Milius u jednom trenutku rešio
da pravi mjuzikl (doduše bez pevanja).

XTR

pre 10 godina

kada se ovaj spisak poredi sa bilo kojom muzikom ennia moriconea, to je isto kao da ga poredite sa karleusom. ennio je zasluzio bar 5 oskara. bilo jednom na divljem zapadu, za saku dolara, dobar los zao, frantic, misija, profesionalac i mnoga druga remek dela. bitno je da je celin dion za onu kuknjavu dobila odmah. ono vise lici na eurosong koncept autora marine tucakovuc i miligrama. ennio je umetnik, a sve ostalo komercijala. viva maestro.

anton kardash

pre 10 godina

Sve je to divno i krasno ali tema od Antona kardasha za film treći Čovjek od Orsona Wellsa ili on samo glumi) je neponoviljva i super se uklapa u taj Žanr krimi-misterije,nisam neki oldtajmer kojem je super sve staro,imam23 ali ta muzika je genijalna skupa s filmom

Zemun

pre 10 godina

Enrico Morricone na prvom mestu,Samuel Barber - Adagio for strings iz filma Platoon meni licno omiljena,Hans Zimmer - stvarno nije potrebno nabrajati,Vangelis takodje.

qwerty

pre 10 godina

Koga uopste briga sta je napisao "Rolling Stone".
A sta je sa muzikom iz filma "Nacionalna klasa" ili recimo "Ko to tamo peva".
Ma ajte molim vas. :)

Unity3D

pre 10 godina

Nekad su Evropljani mislili da, ako ides dovoljno dugo na zapad, dolazis na Indiju, a da izmedju nema ništa. Danas USAmeri misle da, ako dovolno dugo putuješ iz Njujorka na istok, dolaziš u San Francisko (sa kratkim preletom preko gomile kamenja, što se zove po njihovom jeziku)... Listu i da ne komentarišem.

Žena Alekseja Karamazova

pre 10 godina

Pulp Fiction,kao i skoro svaki Tarantinov film,ima savršen saundtrek.Prosto ne znaš da l' ti se više dopada film ili muzika :D Dodala bih i muziku iz 'Amelie'

potemkin1925

pre 10 godina

Društvo, ovo je lista soundtrackova sa "kompilacijom pesama". A, ne na klasican način od filmskih kompozitora. Pročitajte pažljivo listu.

Tallulah

pre 10 godina

Možda bi na ovom spisku mogao da se nađe i ,,Gospodar prstenova''. Po mom skromnom mišljenju, Howard Shore je, na zadivljujuć način, muzikom ispratio svaku scenu ove trilogije.

Wllaxy

pre 10 godina

I nema Brace Bluz, Kose i Vatrenih ulica, kao ni Kisnog Coveka sa kultnom Zimmerovom "Living Wallbrok"? Pa o cemu dalje da se prica?

Jivaskila

pre 10 godina

Marketa Irglova: ONCE, OST
T-Rex: Billy Elliot, OST
BLUES BROHERS OST
HAIR OST
VANGELIS...
MORICONE..
DEER HUNTER OST
THE TOUCH OF SPICE OST
ETERNITY AT THE DAY OST
THE HUNT OST
LETTER OF FATHER JACOB OST
FLASHDANCE
ROCKY
SOUND OF MUSIC

Predrag

pre 10 godina

Cini mi se da su predlozi u komentarima bolji od albuma navedenih na listi. Ipak, niko se nije setio albuma iz filmova The Big Blue, Dune, Streets of Fire, Gattaca.
Slazem se sa komentarom da je samo Ennio Morricone napravio kvalitetniju filmsku muziku od vecine drugih. Meni je i dalje jedan od omiljenijih filmova Once Upon a Time in the West bas zbog fantasticne muzike.

zoran1965

pre 10 godina

definitivno nije 25 najboljih , pregledo sam kompletnu listu. za pola filmova ne mogu ni da se setim koji su, a kamoli naslovne numere. kakva je to onda lista ? ajde da se secam svih filmova, pa raspored mi se ne svidja...
kakva je to naslovna numera, kada ja ne mogu ni filma da se setim, a kamoli pesme...
jedino da upisem filmsku akademiju...

Jim

pre 10 godina

Gde su Dzarmusovi filmovi? Nil Jang za film "Dead Man", zatim fantasticna kompilacija za film "Broken Flowers" sa Bilom Marejem u glavnoj ulozi...

Sta mi jos pada na pamet....da, Tarantinova "Jackie Brown", "Control" i Joy Division, "Taking Woodstock" u slavu rok muzike...

boki

pre 10 godina

Mislim da soundtrack iz filma "French kiss" zaslužuje da bude bar medju prvih 15...kao i iz filmova "Dirty dancing" ,"Flashdance","Dreamgirls" i"Moulin rouge" na primer...

cvexi

pre 10 godina

Enrico Maricone i Hans Zimmer su meni prvih deset mesta, respect za ostale naravno. Ova lista treba da bude bar 100 mesta, malo je 10 da stane sve.

Crvenkapa

pre 10 godina

Nema "Terminator 2: Judgement day" i jedan od najboljih rock n roll classica svih vremena "You Could Be Mine", Guns N'Roses. To je himna tog vremena uz koju su genearcije stasale.
(Duff Mckagan, 11. septembar 2013 10:17)

Leto 1991, drzim MTV (na 3K bese?) po ceo dan da ne bih propustio neko emitovanje spota u iscekivanju premijere T2 u bioskopima. Film i pesma koji su obelezili taj period.

Atropin

pre 10 godina

Dodatno ne znam da li se racuna muzika u filmu apokalipsa danas,
pa ako se racunaju Rolling Stones i Doors u tom filmu briljiraju drasticno u odnosu na mnoge sa liste.
(NS, 11. septembar 2013 10:57)

Zaboravio si da napomeneš i Vagnera i Die Valkyre, scena napada iz vazduha. Što bi rekli Ameri - Epicness!! :D

Movado

pre 10 godina

Enrico Marikone i niko vise. Ima odlicne muzike ali ipak kad se pogleda Dobar Los Zao covek shvati da je neprevazidjena muzika i da nista ne moze blizu da pridje.

Atropin

pre 10 godina

Da budem iskren većinu ovih ne znam. Idem da ih preslušam, jer film bez dobre muzike je kao burek bez jogurta! :D
Moji favoriti su npr. (bez redosleda važnosti)
-kompletan OST za Ameliju
-Deer Hunter - Cavatina
-glavna tema iz Kuma (trilogiju čak i nisam gledao)
-glavna tema iz filma Piano
-kompletan OST za Once Upon a Time in the West (naročito Farewell To Cheyenne), ali i ostala remek dela Morikonea iz drugih filmova, da ne nabrajam
-kompletan OST za Blade Runner (Vangelis genije)
-The Last of the Mohicans - Promentory
-Ink - John's Walk
-kompletan OST iz LOTR trilogije (remek delo)
-kompletan OST iz filma Inception
-glavna tema iz filma A summer place
-Shutter Island - On the nature of daylight
...I još mnogi drugi, da ne nabrajam dalje :)

Vladimir

pre 10 godina

Until the End of the World by Wim Wenders, taj cd mi ostao od starijeg brata s preporukom da je najbolja filmska muzika.
I Rain Man, Vanila Sky kao vredno pomena, i jos nekoliko...

Atropin

pre 10 godina

Uh da zaboravih Matrix da napomenem, ubedljivo najluđa kombinacija najrazličitijih žanrova vrhunske muzike!!! Od HC-a do klasike! :D

Lukas

pre 10 godina

Americki grafiti imaju ubedljivo najbolju zvucnu kulisu. Tu se muzika jednostavno stapa sa filmom i cini jedinstvenu celinu, a i sam film je najbolji od svih sa liste.

NS

pre 10 godina

Izmedju ostalog fali:
Highlander / Queen ...
Top Gun / Berlin - Take My Breathe Away
Mambo Kings / Beautiful Maria of my soul

Dodatno ne znam da li se racuna muzika u filmu apokalipsa danas,
pa ako se racunaju Rolling Stones i Doors u tom filmu briljiraju drasticno u odnosu na mnoge sa liste.

Duff Mckagan

pre 10 godina

Nema "Terminator 2: Judgement day" i jedan od najboljih rock n roll classica svih vremena "You Could Be Mine", Guns N'Roses. To je himna tog vremena uz koju su genearcije stasale.

Lesa

pre 10 godina

ma ajde, kakva je to lista gde nije makar Grease...
a Lion king (iako je animirani film, ipak je soundtrack), High Fidelity, Mambo Kings, Mask, Scarface, Big Blue, Amelie Poulin, Footloose i da ne nabrajam dalje...

Mihailo

pre 10 godina

Muzika za "Pad crnog jastreba" koju je napisao Hans Cimer je (za mene) najbolja filmska muzika ikada stvorena. "Leave no man behind"; "Barra Barra" i "Gortoz a Ran - J'Attends" - jednostanvo savršene kompozicije.

Na linkovima su kompozicije, ako postoji neko kome nisu poznate.

http://www.youtube.com/watch?v=OcxQfCZ_9V8

http://www.youtube.com/watch?v=m8H-5E_i7b8

http://www.youtube.com/watch?v=BWAhVbayGv4


Između ostalog napisao je još dela za Betmena, Pirate sa Kariba, Madagaskar, Šerloka Holmsa, Da Vinčijev kod i mnoge druge. Veliki umetetnik čija muzika neverovatno mnogo doprinese kvalitetu svakog filma u kome se nađe.

Movado

pre 10 godina

Enrico Marikone i niko vise. Ima odlicne muzike ali ipak kad se pogleda Dobar Los Zao covek shvati da je neprevazidjena muzika i da nista ne moze blizu da pridje.

Duff Mckagan

pre 10 godina

Nema "Terminator 2: Judgement day" i jedan od najboljih rock n roll classica svih vremena "You Could Be Mine", Guns N'Roses. To je himna tog vremena uz koju su genearcije stasale.

Lesa

pre 10 godina

ma ajde, kakva je to lista gde nije makar Grease...
a Lion king (iako je animirani film, ipak je soundtrack), High Fidelity, Mambo Kings, Mask, Scarface, Big Blue, Amelie Poulin, Footloose i da ne nabrajam dalje...

NS

pre 10 godina

Izmedju ostalog fali:
Highlander / Queen ...
Top Gun / Berlin - Take My Breathe Away
Mambo Kings / Beautiful Maria of my soul

Dodatno ne znam da li se racuna muzika u filmu apokalipsa danas,
pa ako se racunaju Rolling Stones i Doors u tom filmu briljiraju drasticno u odnosu na mnoge sa liste.

Atropin

pre 10 godina

Da budem iskren većinu ovih ne znam. Idem da ih preslušam, jer film bez dobre muzike je kao burek bez jogurta! :D
Moji favoriti su npr. (bez redosleda važnosti)
-kompletan OST za Ameliju
-Deer Hunter - Cavatina
-glavna tema iz Kuma (trilogiju čak i nisam gledao)
-glavna tema iz filma Piano
-kompletan OST za Once Upon a Time in the West (naročito Farewell To Cheyenne), ali i ostala remek dela Morikonea iz drugih filmova, da ne nabrajam
-kompletan OST za Blade Runner (Vangelis genije)
-The Last of the Mohicans - Promentory
-Ink - John's Walk
-kompletan OST iz LOTR trilogije (remek delo)
-kompletan OST iz filma Inception
-glavna tema iz filma A summer place
-Shutter Island - On the nature of daylight
...I još mnogi drugi, da ne nabrajam dalje :)

Atropin

pre 10 godina

Uh da zaboravih Matrix da napomenem, ubedljivo najluđa kombinacija najrazličitijih žanrova vrhunske muzike!!! Od HC-a do klasike! :D

Mihailo

pre 10 godina

Muzika za "Pad crnog jastreba" koju je napisao Hans Cimer je (za mene) najbolja filmska muzika ikada stvorena. "Leave no man behind"; "Barra Barra" i "Gortoz a Ran - J'Attends" - jednostanvo savršene kompozicije.

Na linkovima su kompozicije, ako postoji neko kome nisu poznate.

http://www.youtube.com/watch?v=OcxQfCZ_9V8

http://www.youtube.com/watch?v=m8H-5E_i7b8

http://www.youtube.com/watch?v=BWAhVbayGv4


Između ostalog napisao je još dela za Betmena, Pirate sa Kariba, Madagaskar, Šerloka Holmsa, Da Vinčijev kod i mnoge druge. Veliki umetetnik čija muzika neverovatno mnogo doprinese kvalitetu svakog filma u kome se nađe.

Lukas

pre 10 godina

Americki grafiti imaju ubedljivo najbolju zvucnu kulisu. Tu se muzika jednostavno stapa sa filmom i cini jedinstvenu celinu, a i sam film je najbolji od svih sa liste.

XTR

pre 10 godina

kada se ovaj spisak poredi sa bilo kojom muzikom ennia moriconea, to je isto kao da ga poredite sa karleusom. ennio je zasluzio bar 5 oskara. bilo jednom na divljem zapadu, za saku dolara, dobar los zao, frantic, misija, profesionalac i mnoga druga remek dela. bitno je da je celin dion za onu kuknjavu dobila odmah. ono vise lici na eurosong koncept autora marine tucakovuc i miligrama. ennio je umetnik, a sve ostalo komercijala. viva maestro.

Žena Alekseja Karamazova

pre 10 godina

Pulp Fiction,kao i skoro svaki Tarantinov film,ima savršen saundtrek.Prosto ne znaš da l' ti se više dopada film ili muzika :D Dodala bih i muziku iz 'Amelie'

Conan

pre 10 godina

"Conan the Barbarian" (1982) - muzika koju je specijalno za film napisao genijalni Basil Poledouris (koji je na žalost preminuo 2007). Film ne obiluje dijalozima tako da je uloga muzike upravo bila da nadomesti odsustvo reči. Film ne bi trebalo gledati kroz prizmu npr. Arnolda (koji je po meni iapk odličan u toj ulozi) već upravo kroz prizmu muzike koja je, prema mom mišljenju, neprevaziđena.
Dodatno, izostavljanje Morikonea je definitivno nepravda jer je definitivno najbolji kompozitor filmske muzike ikada (već je naveden The Good, The Bad and The Ugly mada je po meni najbolja numera iz tog filma ne naslovna već Ecstasy of Gold).
Takođe, slažem se da je nepravedno izostaviti Last of the Mohicans Trevora Džonsa i Rendi Edelmana.

ostap bender

pre 10 godina

Morikone , pa muzika iz skoro svakog boljeg kaubojca...pa Dmitri Tjomkin ,pa Lalo Šifrin, pa....nezahvalan je ovo posao, jer film traje više od jednog veka. A sada ove naše generacije treba da odlucce i o neccemu što nisu ni cculi ni videli. Bitlsi nisu filmska muzika, ni Stonsi...to su hitovi , a filmska muzika je komponovana za konkretan film , a vi kako hoćete. Pozdrav iz OK Korala

klokan

pre 10 godina

a gde je - THE LAST OF THE MOHICANS

pa onda i - CONAN BARBARIAN prvi dio ????
bas svasta, da ne pominjem ostale filmove koje je ozvucio VANGELIS ili spageti vestern ma ....

qwerty

pre 10 godina

Koga uopste briga sta je napisao "Rolling Stone".
A sta je sa muzikom iz filma "Nacionalna klasa" ili recimo "Ko to tamo peva".
Ma ajte molim vas. :)

yola

pre 10 godina

Gdje god je muziku radio Ennio Morricone, Yann Tiersen, Basil Poledouris...
Valja istaći i Hot Spot OST, John Lee Hooker i Miles Davis.

Zemun

pre 10 godina

Enrico Morricone na prvom mestu,Samuel Barber - Adagio for strings iz filma Platoon meni licno omiljena,Hans Zimmer - stvarno nije potrebno nabrajati,Vangelis takodje.

Campari

pre 10 godina

Što se tiče instrumentala, od današnjih originalnih filmskih kompozitora najbolji je bez sumnje Hans Cimer(Hans Zimmer, neko ga je već spomenuo), čovek koji je između ostalog komponovao muziku za filmove Lion King, Black Hawk down, Gladiator, Pirati sa Kariba tetralogiju, Dark Knight trilogiju, Inception, Man of Steel(najbolji OST koji sam preslušao u poslednje 3 godine od OST-a za Inception)..... Čovek takođe komponuje muziku za video-igre(Crysis, Call of Duty Modern Warfire 2), i serije i verovatno je najbolji kompozitor današnjice, a najtraženiji sigurno.
Posle njega veoma dobar je Hauard Šor(Howard Shore), autor muzike za, između ostalog, Gospodar Prstenova trilogiju i Hobita, Huga, The Aviator...
Od starijih svakako Enio Morikone koji i danas piše muziku, sarađivao je sa Tarantinom na Inglourious Basterds i Django unchaned...
U Bolivudu je veoma popularan A. R. Rahman(nama poznatiji po muzici za Milionera iz blata i možda 127 sati).
Što se tiče klasičnih pesama sa tekstom, stvar ukusa, mogao bih sad 20 pesama da navedem ali ću to zadovoljstvo prepustiti drugima :-)

aleksandra

pre 10 godina

Hvala komentatorima, podsetili su me na neke albume koje bih volela da imam, a nemam (imaću ih čim dođem kući :)), dodala bih muziku za Dve čađave dvocevke i za Lost highway.

Wllaxy

pre 10 godina

I nema Brace Bluz, Kose i Vatrenih ulica, kao ni Kisnog Coveka sa kultnom Zimmerovom "Living Wallbrok"? Pa o cemu dalje da se prica?

Objektivno!

pre 10 godina

Ne mogu da zamislim ovakvu listu bez "Streets of fire", koji je upravo zahvaljujuci muzici postao kultni (ahh da i Diane Lane!)! Nedostaju jos i rok-opera "tho Who's Tommy" (nisam gledao film, ali muziku sam cuo na fliperu - kida!), "Blues brothers", "The lost boys", naravno "Terminator 2", "Matrix"... Ovo sa Bitlsima je cista ostrascenost! Jel ima neko da ne zna ili ne gotivi ovu stvar: http://www.youtube.com/watch?v=grwfO10JUWE

Jim

pre 10 godina

Gde su Dzarmusovi filmovi? Nil Jang za film "Dead Man", zatim fantasticna kompilacija za film "Broken Flowers" sa Bilom Marejem u glavnoj ulozi...

Sta mi jos pada na pamet....da, Tarantinova "Jackie Brown", "Control" i Joy Division, "Taking Woodstock" u slavu rok muzike...

Predrag

pre 10 godina

Cini mi se da su predlozi u komentarima bolji od albuma navedenih na listi. Ipak, niko se nije setio albuma iz filmova The Big Blue, Dune, Streets of Fire, Gattaca.
Slazem se sa komentarom da je samo Ennio Morricone napravio kvalitetniju filmsku muziku od vecine drugih. Meni je i dalje jedan od omiljenijih filmova Once Upon a Time in the West bas zbog fantasticne muzike.

potemkin1925

pre 10 godina

Društvo, ovo je lista soundtrackova sa "kompilacijom pesama". A, ne na klasican način od filmskih kompozitora. Pročitajte pažljivo listu.

heavy

pre 10 godina

Bilo jednom u Americi.,Roki,Ratnici podzemlja,Telohranitelj...sve sve ali Moricone i Carpenter pa deset praznih mesta,bar sto se tice iskljucivo filmske muzike.

Tallulah

pre 10 godina

Možda bi na ovom spisku mogao da se nađe i ,,Gospodar prstenova''. Po mom skromnom mišljenju, Howard Shore je, na zadivljujuć način, muzikom ispratio svaku scenu ove trilogije.

zoran1965

pre 10 godina

definitivno nije 25 najboljih , pregledo sam kompletnu listu. za pola filmova ne mogu ni da se setim koji su, a kamoli naslovne numere. kakva je to onda lista ? ajde da se secam svih filmova, pa raspored mi se ne svidja...
kakva je to naslovna numera, kada ja ne mogu ni filma da se setim, a kamoli pesme...
jedino da upisem filmsku akademiju...

Elektricna ovca

pre 10 godina

Clint Mansell - Requiem for a dream, Fountain...; Michel Nyman - Piano...; Thomas Newman- American Beauty... ostali su vec rekli najvaznije... :-)

Atropin

pre 10 godina

Dodatno ne znam da li se racuna muzika u filmu apokalipsa danas,
pa ako se racunaju Rolling Stones i Doors u tom filmu briljiraju drasticno u odnosu na mnoge sa liste.
(NS, 11. septembar 2013 10:57)

Zaboravio si da napomeneš i Vagnera i Die Valkyre, scena napada iz vazduha. Što bi rekli Ameri - Epicness!! :D

cvexi

pre 10 godina

Enrico Maricone i Hans Zimmer su meni prvih deset mesta, respect za ostale naravno. Ova lista treba da bude bar 100 mesta, malo je 10 da stane sve.

mister x

pre 10 godina

Za one koji zele jos nesto da saznaju, to je podatak da po svim merodavnim podacima, najprodavaniji soundtrack svih vremena je iz filma Bodygard sa Vitni Hjuston i Kevin Kostnerom, a da je Starwars naslovna tema sjajnog Dzona Vilijamsa najbolja filmska tema svih vremena, po izboru Americke filmske akademije koja dodeljuje nagradu Oskar.

Captain Carrot

pre 10 godina

Čudno mi je da nisu uzeli u obzir muziku za
film Konan ("Basil" Poledouris) pogotovo
što kruži anegdota da je muzika tako izražajna
zato što je Arnold toliko briljirao sa znanjem
jezika da je Milius u jednom trenutku rešio
da pravi mjuzikl (doduše bez pevanja).

McClane

pre 10 godina

Prva asocijacija na filmsku muizku mi je "eay of tiger" iz fima Rocky.

Inace Hans Zimmer radi sjajnu muziku generalno.
Neke su vec postale kultne tima muzika iz "Pirates of the Caribbean".
A radio je i muziku za Gladiatora, Supermena, Andjele i demone , poslednjeg samuraja, avatara i meni najupsectljivjeg mracnog viteza trilogiju.
Ko je gledao uspon mracnog viteza i onaj deo "deshi basara" siguran sam da zna o cemu pricam. Muzika pojacava utisak samo tako.

ajd u zdravlje

pre 10 godina

svaka cast svima, i autorima liste i komentatoriima, ali bez ovoga ne moze:

- https://www.youtube.com/watch?v=crDeatoV4FI

- https://www.youtube.com/watch?v=wCGBIWiEDAo

pa vi sada kako hocete
sto ljudi-sto cudi

forgotten nomen

pre 10 godina

OK je konstatacija Aleksandre za Lock'n'stock... Sto se tice compill sundtracka savrseno je upakovan u Donnie Darko (2001).

Crvenkapa

pre 10 godina

Nema "Terminator 2: Judgement day" i jedan od najboljih rock n roll classica svih vremena "You Could Be Mine", Guns N'Roses. To je himna tog vremena uz koju su genearcije stasale.
(Duff Mckagan, 11. septembar 2013 10:17)

Leto 1991, drzim MTV (na 3K bese?) po ceo dan da ne bih propustio neko emitovanje spota u iscekivanju premijere T2 u bioskopima. Film i pesma koji su obelezili taj period.

Jivaskila

pre 10 godina

Marketa Irglova: ONCE, OST
T-Rex: Billy Elliot, OST
BLUES BROHERS OST
HAIR OST
VANGELIS...
MORICONE..
DEER HUNTER OST
THE TOUCH OF SPICE OST
ETERNITY AT THE DAY OST
THE HUNT OST
LETTER OF FATHER JACOB OST
FLASHDANCE
ROCKY
SOUND OF MUSIC

Madja

pre 10 godina

Ovo je ochigledno lista tzv pop ili ti pop-rock muzike koja se pojavljuje u filmu, i koja, osim nekoliko izuzetaka, NIJE PISANA ZA FILM.
Ako se sluzhim tim kriterijumom, Until the End of the World (mada je tu dosta pisano dirketno za film) mi je prvo shto pada na pamet, a drugo je Stealing Beauty. Ghost World nisam video da je iko pomenuo. I Am Sam je opet neshto shto je pitanje da li zadovoljava kriterijume za listu. A siguran sam da ima josh hiljadu filmova koji su izabrali hitove i koristili kao muziku. Sve u svemu, jedno vrlo NEPOTREBNA LISTA.

Владимир

pre 10 godina

И овде није реч о инструменталима (Ерик Сера, Цимер, Мориконе, Вангелис...), већ вокалној музици.
Тако, најбоље одрађен саундтрак је за Блејдранера. Савршена аудиовизуелна симфонија. . .

Vladimir

pre 10 godina

Until the End of the World by Wim Wenders, taj cd mi ostao od starijeg brata s preporukom da je najbolja filmska muzika.
I Rain Man, Vanila Sky kao vredno pomena, i jos nekoliko...

Unity3D

pre 10 godina

Nekad su Evropljani mislili da, ako ides dovoljno dugo na zapad, dolazis na Indiju, a da izmedju nema ništa. Danas USAmeri misle da, ako dovolno dugo putuješ iz Njujorka na istok, dolaziš u San Francisko (sa kratkim preletom preko gomile kamenja, što se zove po njihovom jeziku)... Listu i da ne komentarišem.

anton kardash

pre 10 godina

Sve je to divno i krasno ali tema od Antona kardasha za film treći Čovjek od Orsona Wellsa ili on samo glumi) je neponoviljva i super se uklapa u taj Žanr krimi-misterije,nisam neki oldtajmer kojem je super sve staro,imam23 ali ta muzika je genijalna skupa s filmom

Vladimir

pre 10 godina

Dobri su predlozi u komentarioma, posebno Enio Morikone, Kraljevi Mamba, Terminator i slično. Ali realno Vitni Hjuston je napravila bum sa Bodigardom.

Biba

pre 10 godina

U pravu su par predhodnih komentara da najbolja filmska muzika je ona koja je pravljena specijalno za odgovarajuci film. Za sve one preko 50 ( a i mladje) muzika iz filmova "Never on Sunday", "Godfather", Doktor Zivago", "Love Story", "Zorba The Greek".. su nezaboravne.

boki

pre 10 godina

Mislim da soundtrack iz filma "French kiss" zaslužuje da bude bar medju prvih 15...kao i iz filmova "Dirty dancing" ,"Flashdance","Dreamgirls" i"Moulin rouge" na primer...

Šiki

pre 10 godina

Lista je bezveze (sa izuzetkom Twin Peaks) jer uopšte nije u pitanju filmska muzika.

Slažem se sa većinom komentatora, samo bih još podsetio i na Zbignjeva Prajsnera i njegov soundtrack za trilogiju "Tri Boje" Kišlovskog (poslušajte ako niste skoro).

Duff Mckagan

pre 10 godina

Nema "Terminator 2: Judgement day" i jedan od najboljih rock n roll classica svih vremena "You Could Be Mine", Guns N'Roses. To je himna tog vremena uz koju su genearcije stasale.

Vladimir

pre 10 godina

Dobri su predlozi u komentarioma, posebno Enio Morikone, Kraljevi Mamba, Terminator i slično. Ali realno Vitni Hjuston je napravila bum sa Bodigardom.

Movado

pre 10 godina

Enrico Marikone i niko vise. Ima odlicne muzike ali ipak kad se pogleda Dobar Los Zao covek shvati da je neprevazidjena muzika i da nista ne moze blizu da pridje.

Mihailo

pre 10 godina

Muzika za "Pad crnog jastreba" koju je napisao Hans Cimer je (za mene) najbolja filmska muzika ikada stvorena. "Leave no man behind"; "Barra Barra" i "Gortoz a Ran - J'Attends" - jednostanvo savršene kompozicije.

Na linkovima su kompozicije, ako postoji neko kome nisu poznate.

http://www.youtube.com/watch?v=OcxQfCZ_9V8

http://www.youtube.com/watch?v=m8H-5E_i7b8

http://www.youtube.com/watch?v=BWAhVbayGv4


Između ostalog napisao je još dela za Betmena, Pirate sa Kariba, Madagaskar, Šerloka Holmsa, Da Vinčijev kod i mnoge druge. Veliki umetetnik čija muzika neverovatno mnogo doprinese kvalitetu svakog filma u kome se nađe.

Campari

pre 10 godina

Što se tiče instrumentala, od današnjih originalnih filmskih kompozitora najbolji je bez sumnje Hans Cimer(Hans Zimmer, neko ga je već spomenuo), čovek koji je između ostalog komponovao muziku za filmove Lion King, Black Hawk down, Gladiator, Pirati sa Kariba tetralogiju, Dark Knight trilogiju, Inception, Man of Steel(najbolji OST koji sam preslušao u poslednje 3 godine od OST-a za Inception)..... Čovek takođe komponuje muziku za video-igre(Crysis, Call of Duty Modern Warfire 2), i serije i verovatno je najbolji kompozitor današnjice, a najtraženiji sigurno.
Posle njega veoma dobar je Hauard Šor(Howard Shore), autor muzike za, između ostalog, Gospodar Prstenova trilogiju i Hobita, Huga, The Aviator...
Od starijih svakako Enio Morikone koji i danas piše muziku, sarađivao je sa Tarantinom na Inglourious Basterds i Django unchaned...
U Bolivudu je veoma popularan A. R. Rahman(nama poznatiji po muzici za Milionera iz blata i možda 127 sati).
Što se tiče klasičnih pesama sa tekstom, stvar ukusa, mogao bih sad 20 pesama da navedem ali ću to zadovoljstvo prepustiti drugima :-)

Lesa

pre 10 godina

ma ajde, kakva je to lista gde nije makar Grease...
a Lion king (iako je animirani film, ipak je soundtrack), High Fidelity, Mambo Kings, Mask, Scarface, Big Blue, Amelie Poulin, Footloose i da ne nabrajam dalje...

Tallulah

pre 10 godina

Možda bi na ovom spisku mogao da se nađe i ,,Gospodar prstenova''. Po mom skromnom mišljenju, Howard Shore je, na zadivljujuć način, muzikom ispratio svaku scenu ove trilogije.

boki

pre 10 godina

Mislim da soundtrack iz filma "French kiss" zaslužuje da bude bar medju prvih 15...kao i iz filmova "Dirty dancing" ,"Flashdance","Dreamgirls" i"Moulin rouge" na primer...

NS

pre 10 godina

Izmedju ostalog fali:
Highlander / Queen ...
Top Gun / Berlin - Take My Breathe Away
Mambo Kings / Beautiful Maria of my soul

Dodatno ne znam da li se racuna muzika u filmu apokalipsa danas,
pa ako se racunaju Rolling Stones i Doors u tom filmu briljiraju drasticno u odnosu na mnoge sa liste.

Lukas

pre 10 godina

Americki grafiti imaju ubedljivo najbolju zvucnu kulisu. Tu se muzika jednostavno stapa sa filmom i cini jedinstvenu celinu, a i sam film je najbolji od svih sa liste.

mister x

pre 10 godina

Za one koji zele jos nesto da saznaju, to je podatak da po svim merodavnim podacima, najprodavaniji soundtrack svih vremena je iz filma Bodygard sa Vitni Hjuston i Kevin Kostnerom, a da je Starwars naslovna tema sjajnog Dzona Vilijamsa najbolja filmska tema svih vremena, po izboru Americke filmske akademije koja dodeljuje nagradu Oskar.

Atropin

pre 10 godina

Da budem iskren većinu ovih ne znam. Idem da ih preslušam, jer film bez dobre muzike je kao burek bez jogurta! :D
Moji favoriti su npr. (bez redosleda važnosti)
-kompletan OST za Ameliju
-Deer Hunter - Cavatina
-glavna tema iz Kuma (trilogiju čak i nisam gledao)
-glavna tema iz filma Piano
-kompletan OST za Once Upon a Time in the West (naročito Farewell To Cheyenne), ali i ostala remek dela Morikonea iz drugih filmova, da ne nabrajam
-kompletan OST za Blade Runner (Vangelis genije)
-The Last of the Mohicans - Promentory
-Ink - John's Walk
-kompletan OST iz LOTR trilogije (remek delo)
-kompletan OST iz filma Inception
-glavna tema iz filma A summer place
-Shutter Island - On the nature of daylight
...I još mnogi drugi, da ne nabrajam dalje :)

Atropin

pre 10 godina

Uh da zaboravih Matrix da napomenem, ubedljivo najluđa kombinacija najrazličitijih žanrova vrhunske muzike!!! Od HC-a do klasike! :D

Unity3D

pre 10 godina

Nekad su Evropljani mislili da, ako ides dovoljno dugo na zapad, dolazis na Indiju, a da izmedju nema ništa. Danas USAmeri misle da, ako dovolno dugo putuješ iz Njujorka na istok, dolaziš u San Francisko (sa kratkim preletom preko gomile kamenja, što se zove po njihovom jeziku)... Listu i da ne komentarišem.

heavy

pre 10 godina

Bilo jednom u Americi.,Roki,Ratnici podzemlja,Telohranitelj...sve sve ali Moricone i Carpenter pa deset praznih mesta,bar sto se tice iskljucivo filmske muzike.

Crvenkapa

pre 10 godina

Nema "Terminator 2: Judgement day" i jedan od najboljih rock n roll classica svih vremena "You Could Be Mine", Guns N'Roses. To je himna tog vremena uz koju su genearcije stasale.
(Duff Mckagan, 11. septembar 2013 10:17)

Leto 1991, drzim MTV (na 3K bese?) po ceo dan da ne bih propustio neko emitovanje spota u iscekivanju premijere T2 u bioskopima. Film i pesma koji su obelezili taj period.

qwerty

pre 10 godina

Koga uopste briga sta je napisao "Rolling Stone".
A sta je sa muzikom iz filma "Nacionalna klasa" ili recimo "Ko to tamo peva".
Ma ajte molim vas. :)

XTR

pre 10 godina

kada se ovaj spisak poredi sa bilo kojom muzikom ennia moriconea, to je isto kao da ga poredite sa karleusom. ennio je zasluzio bar 5 oskara. bilo jednom na divljem zapadu, za saku dolara, dobar los zao, frantic, misija, profesionalac i mnoga druga remek dela. bitno je da je celin dion za onu kuknjavu dobila odmah. ono vise lici na eurosong koncept autora marine tucakovuc i miligrama. ennio je umetnik, a sve ostalo komercijala. viva maestro.

Captain Carrot

pre 10 godina

Čudno mi je da nisu uzeli u obzir muziku za
film Konan ("Basil" Poledouris) pogotovo
što kruži anegdota da je muzika tako izražajna
zato što je Arnold toliko briljirao sa znanjem
jezika da je Milius u jednom trenutku rešio
da pravi mjuzikl (doduše bez pevanja).

McClane

pre 10 godina

Prva asocijacija na filmsku muizku mi je "eay of tiger" iz fima Rocky.

Inace Hans Zimmer radi sjajnu muziku generalno.
Neke su vec postale kultne tima muzika iz "Pirates of the Caribbean".
A radio je i muziku za Gladiatora, Supermena, Andjele i demone , poslednjeg samuraja, avatara i meni najupsectljivjeg mracnog viteza trilogiju.
Ko je gledao uspon mracnog viteza i onaj deo "deshi basara" siguran sam da zna o cemu pricam. Muzika pojacava utisak samo tako.

ajd u zdravlje

pre 10 godina

svaka cast svima, i autorima liste i komentatoriima, ali bez ovoga ne moze:

- https://www.youtube.com/watch?v=crDeatoV4FI

- https://www.youtube.com/watch?v=wCGBIWiEDAo

pa vi sada kako hocete
sto ljudi-sto cudi

Žena Alekseja Karamazova

pre 10 godina

Pulp Fiction,kao i skoro svaki Tarantinov film,ima savršen saundtrek.Prosto ne znaš da l' ti se više dopada film ili muzika :D Dodala bih i muziku iz 'Amelie'

cvexi

pre 10 godina

Enrico Maricone i Hans Zimmer su meni prvih deset mesta, respect za ostale naravno. Ova lista treba da bude bar 100 mesta, malo je 10 da stane sve.

Predrag

pre 10 godina

Cini mi se da su predlozi u komentarima bolji od albuma navedenih na listi. Ipak, niko se nije setio albuma iz filmova The Big Blue, Dune, Streets of Fire, Gattaca.
Slazem se sa komentarom da je samo Ennio Morricone napravio kvalitetniju filmsku muziku od vecine drugih. Meni je i dalje jedan od omiljenijih filmova Once Upon a Time in the West bas zbog fantasticne muzike.

zoran1965

pre 10 godina

definitivno nije 25 najboljih , pregledo sam kompletnu listu. za pola filmova ne mogu ni da se setim koji su, a kamoli naslovne numere. kakva je to onda lista ? ajde da se secam svih filmova, pa raspored mi se ne svidja...
kakva je to naslovna numera, kada ja ne mogu ni filma da se setim, a kamoli pesme...
jedino da upisem filmsku akademiju...

potemkin1925

pre 10 godina

Društvo, ovo je lista soundtrackova sa "kompilacijom pesama". A, ne na klasican način od filmskih kompozitora. Pročitajte pažljivo listu.

Madja

pre 10 godina

Ovo je ochigledno lista tzv pop ili ti pop-rock muzike koja se pojavljuje u filmu, i koja, osim nekoliko izuzetaka, NIJE PISANA ZA FILM.
Ako se sluzhim tim kriterijumom, Until the End of the World (mada je tu dosta pisano dirketno za film) mi je prvo shto pada na pamet, a drugo je Stealing Beauty. Ghost World nisam video da je iko pomenuo. I Am Sam je opet neshto shto je pitanje da li zadovoljava kriterijume za listu. A siguran sam da ima josh hiljadu filmova koji su izabrali hitove i koristili kao muziku. Sve u svemu, jedno vrlo NEPOTREBNA LISTA.

ostap bender

pre 10 godina

Morikone , pa muzika iz skoro svakog boljeg kaubojca...pa Dmitri Tjomkin ,pa Lalo Šifrin, pa....nezahvalan je ovo posao, jer film traje više od jednog veka. A sada ove naše generacije treba da odlucce i o neccemu što nisu ni cculi ni videli. Bitlsi nisu filmska muzika, ni Stonsi...to su hitovi , a filmska muzika je komponovana za konkretan film , a vi kako hoćete. Pozdrav iz OK Korala

Владимир

pre 10 godina

И овде није реч о инструменталима (Ерик Сера, Цимер, Мориконе, Вангелис...), већ вокалној музици.
Тако, најбоље одрађен саундтрак је за Блејдранера. Савршена аудиовизуелна симфонија. . .

forgotten nomen

pre 10 godina

OK je konstatacija Aleksandre za Lock'n'stock... Sto se tice compill sundtracka savrseno je upakovan u Donnie Darko (2001).

Šiki

pre 10 godina

Lista je bezveze (sa izuzetkom Twin Peaks) jer uopšte nije u pitanju filmska muzika.

Slažem se sa većinom komentatora, samo bih još podsetio i na Zbignjeva Prajsnera i njegov soundtrack za trilogiju "Tri Boje" Kišlovskog (poslušajte ako niste skoro).

Atropin

pre 10 godina

Dodatno ne znam da li se racuna muzika u filmu apokalipsa danas,
pa ako se racunaju Rolling Stones i Doors u tom filmu briljiraju drasticno u odnosu na mnoge sa liste.
(NS, 11. septembar 2013 10:57)

Zaboravio si da napomeneš i Vagnera i Die Valkyre, scena napada iz vazduha. Što bi rekli Ameri - Epicness!! :D

Vladimir

pre 10 godina

Until the End of the World by Wim Wenders, taj cd mi ostao od starijeg brata s preporukom da je najbolja filmska muzika.
I Rain Man, Vanila Sky kao vredno pomena, i jos nekoliko...

Jim

pre 10 godina

Gde su Dzarmusovi filmovi? Nil Jang za film "Dead Man", zatim fantasticna kompilacija za film "Broken Flowers" sa Bilom Marejem u glavnoj ulozi...

Sta mi jos pada na pamet....da, Tarantinova "Jackie Brown", "Control" i Joy Division, "Taking Woodstock" u slavu rok muzike...

Wllaxy

pre 10 godina

I nema Brace Bluz, Kose i Vatrenih ulica, kao ni Kisnog Coveka sa kultnom Zimmerovom "Living Wallbrok"? Pa o cemu dalje da se prica?

Jivaskila

pre 10 godina

Marketa Irglova: ONCE, OST
T-Rex: Billy Elliot, OST
BLUES BROHERS OST
HAIR OST
VANGELIS...
MORICONE..
DEER HUNTER OST
THE TOUCH OF SPICE OST
ETERNITY AT THE DAY OST
THE HUNT OST
LETTER OF FATHER JACOB OST
FLASHDANCE
ROCKY
SOUND OF MUSIC

yola

pre 10 godina

Gdje god je muziku radio Ennio Morricone, Yann Tiersen, Basil Poledouris...
Valja istaći i Hot Spot OST, John Lee Hooker i Miles Davis.

anton kardash

pre 10 godina

Sve je to divno i krasno ali tema od Antona kardasha za film treći Čovjek od Orsona Wellsa ili on samo glumi) je neponoviljva i super se uklapa u taj Žanr krimi-misterije,nisam neki oldtajmer kojem je super sve staro,imam23 ali ta muzika je genijalna skupa s filmom

klokan

pre 10 godina

a gde je - THE LAST OF THE MOHICANS

pa onda i - CONAN BARBARIAN prvi dio ????
bas svasta, da ne pominjem ostale filmove koje je ozvucio VANGELIS ili spageti vestern ma ....

Objektivno!

pre 10 godina

Ne mogu da zamislim ovakvu listu bez "Streets of fire", koji je upravo zahvaljujuci muzici postao kultni (ahh da i Diane Lane!)! Nedostaju jos i rok-opera "tho Who's Tommy" (nisam gledao film, ali muziku sam cuo na fliperu - kida!), "Blues brothers", "The lost boys", naravno "Terminator 2", "Matrix"... Ovo sa Bitlsima je cista ostrascenost! Jel ima neko da ne zna ili ne gotivi ovu stvar: http://www.youtube.com/watch?v=grwfO10JUWE

Zemun

pre 10 godina

Enrico Morricone na prvom mestu,Samuel Barber - Adagio for strings iz filma Platoon meni licno omiljena,Hans Zimmer - stvarno nije potrebno nabrajati,Vangelis takodje.

aleksandra

pre 10 godina

Hvala komentatorima, podsetili su me na neke albume koje bih volela da imam, a nemam (imaću ih čim dođem kući :)), dodala bih muziku za Dve čađave dvocevke i za Lost highway.

Elektricna ovca

pre 10 godina

Clint Mansell - Requiem for a dream, Fountain...; Michel Nyman - Piano...; Thomas Newman- American Beauty... ostali su vec rekli najvaznije... :-)

Conan

pre 10 godina

"Conan the Barbarian" (1982) - muzika koju je specijalno za film napisao genijalni Basil Poledouris (koji je na žalost preminuo 2007). Film ne obiluje dijalozima tako da je uloga muzike upravo bila da nadomesti odsustvo reči. Film ne bi trebalo gledati kroz prizmu npr. Arnolda (koji je po meni iapk odličan u toj ulozi) već upravo kroz prizmu muzike koja je, prema mom mišljenju, neprevaziđena.
Dodatno, izostavljanje Morikonea je definitivno nepravda jer je definitivno najbolji kompozitor filmske muzike ikada (već je naveden The Good, The Bad and The Ugly mada je po meni najbolja numera iz tog filma ne naslovna već Ecstasy of Gold).
Takođe, slažem se da je nepravedno izostaviti Last of the Mohicans Trevora Džonsa i Rendi Edelmana.

Biba

pre 10 godina

U pravu su par predhodnih komentara da najbolja filmska muzika je ona koja je pravljena specijalno za odgovarajuci film. Za sve one preko 50 ( a i mladje) muzika iz filmova "Never on Sunday", "Godfather", Doktor Zivago", "Love Story", "Zorba The Greek".. su nezaboravne.