Sreda, 25.10.2017.

11:30

Kustin odgovor nobelovki: Jedan dan u životu Herte Miler

Izvor: B92

Kustin odgovor nobelovki: Jedan dan u životu Herte Miler IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

189 Komentari

Sortiraj po:

neutralni felsh

pre 6 godina

Vrhunski intrlektualac vs. NATO vikar. 

Zna se ko je na strani pravednih... i ko govori jezikom argumenata. 

Koliko je samo ovakvih "milosrdnih andjela" nagradjeno Nobelom...
(adorian, 25. oktobar 2017 17:24)


kusturica intelektualac? hahaha

Pa...

pre 6 godina

Muka mi je od ovih nadmudrivanja...muka mi je od ovog Balkana, mator sam pa ne mogu da bežim odavde. Da sam mlađi - karta u jednom smeru. Ovde ima toliko oznojenih trkača koji trče ceo život svoju trku u mestu, slepi da to vide. Toliko rasipanja energije u prazna i besmislena gušanja "ko će ispasti pametniji", a svi zajedno budale. Dokaz? Vreme prolazi, mi stojimo. Mali, sitni, presitni. Toliko manipulanata, politikanata, strastvenih karijerista koji napreduju kroz nečije debelo crevo, do stana, do džipa, do love...i čemu onda Herta versus neki Kusturica, čemu reči? Opet će nas neki novi Nacisti dovesti gotovo do istrebljenja oružjem ili nas pobediti ki...om ko na Kosovu, opet ćemo uz kuknjavu biti samo stradalnici, opet ćemo se hvaliti pogibijama umesto pobedama. Uvek isto, kroz celu prejadnu i nekrofilnu Istoriju. Slavnu? Gde je slava u tolikim gubicima u svakom pogledu? A zašto? Zato što neko drugi radi i razvija oruđa i oružja dok mi diplimo o Herti i Kusturici. Uzaludno je...realno manjkavi na sto načina, a samo na jedan veliki - u svojoj glavi i jedino nam ostaju mitovi i bajke i "pravdoljubivost" i moral "poraženih" i kuknjava nagnječenih. Nekom drugom pripada ona prava slava pobednika. I tako unedogled. Dosadno, jadno, užasno!!!

Stojan

pre 6 godina

Dobitnica nagrade i nas reditelj samo pokazuju svoju tankost u razumevanju ljudskog roda tj. celokupnog covecanstva. Oboje misle da se sukob (rat) moze spreciti i da postoje krivci. Za nju to se vidi ko je, a za Kusturicu i mnoge od nas to su ranije Turci, u poslednijm ratovima Nemacka pa eto sada zapad,...itd,...U stvari tu krivih nema jer se stvari odigravaju po prirodnom zakonu koji kaze da je sukob i to krvari uslov opstanka covecanstva. Dokaz za to je pisana istorija. Druga je stvar sto uvek neko nekoga krivi. Zivi bili pa videli da je sukob u Kataloniji izvestan i on je vec poceo. I ko je tu kriv. Nema krivih ali sukob se mora desiti. Da je Kusturica malo jaci u nekakvom dubljem promisljanju i saznanju on se ne bi ponizavao da joj uopste odgovara, jer njena tankost je ocigledna. Ali budimo realni vecina pisaca, rezisera i ljudi koji se time bave nema esencijalno filozofsko promisljanje. A i oni koji su dobitnicu pozvali, misle slicno. Jer eto dobitnica Nobelove nagrade za knjizevnost bice gost ni manje ni vise nego glavnog nam grada i posetice sajam. Isprovocirana od novinara ili posetilaca ona je davala odgovore kakve je davala. Druga stvar, ta nagdrada se dodeljuje svake godine, pa ne moze ni biti toliko vrsnih pisaca, mislioca ...Njih je ustvari uvek bilo malo. Umetnici (pisci, reditelji,...) koji se opredeljuju za Zapad, Istok, Putina i nisu pravi, da kazem intelektualci. Njih dvoje kada bi procitali ovo sto ja pisem mozda bi drugacije poceli da misle....

Peka

pre 6 godina

Propali režiser (poslednja 3-4 filma negledljiva), posle debakla u Holivudu zamrzeo Holivud. Borac za prava malog čoveka, protiv korporacija i oligarhija, a Putin mu najbolji drug...

pa sad

pre 6 godina

Na osnovu komentara, u kojima se pojavljuje neverovatna doza autosivinizma, moze se zakljuciti da su titoisti i dalje vrsta koja dobro uspeva u Srbiji.

1967.

pre 6 godina

Ja sam nato bombardovanje proveo u rovu,na granici sa Albanijom,od prvog do poslednjeg dana.Nakon toga sam ostao bez zavičaja.Gde si ti bio Kusturice?Gde ti je bio sin?Gde bi ste bili da opet zatreba da se uzme puška u ruke?Među fejsbuk patriotama?

Eh, kad bi jednom doslo vreme za Handkea!

pre 6 godina

Ovde se omakla jedna greska: "svjetonazor" je "Weltanschauung". "Umwelt" je okolina. Ali desi se i velikim umovima da omase. Sve ostalo svako normalan bi rado i sam srocio i potpisao.

Zasenjena prostota

pre 6 godina

Izjava ove gosdpodje svedoči o tehnološkom elitističkom rasizmu koji se valja evropom. Nije za zatvarati oči jer je eto nobelovac.
(znači kada žena dobije batine ona je kriva, 25. oktobar 2017 17:12)

"Tehnološki elitistički rasizam"?!!! Wow!!!

Čuo sam za rasizam, ali o večeras nisam znao da postoji "tehnološki rasizam" (?????), koji može biti čak i "elitistički", moš' misliti!

E, stvarno sam danas naučio nešto novo! Briljivo sam zapisao sam i od sad koristim u razgovorima. Čim me neko iznervira, samo mu ispucam na forhend jedno "ali znate, onaj vaš tehnološki elitistički rasizam prema nama, ne samo da je nepravedan, nego i postaje stvarno nepodnošljiv!" Ma, ima da mi jedu iz ruke, bre!

brko

pre 6 godina

Ispravite me ako grijesim, ali ne sjecam se da je Kusta uputio i jednu jedinu rijec kritike rezimama u Srbiji u posljednjih 25 god. A bode oci cinjenica da je zivio kao lord i za Slobe, i za Kostunice, i za Tadica, i za Vucica..., a Srbija tone i duhovno i materijalno, iz gorega u gore..., i za sve uvijek kriv svabo, amer, englez, francuz, turcin... Nece biti bas tako, rodjo.
Meni je jasno da ne ujedas ruku koja te hrani, ali malo objektivnosti i samokritike ne bi bilo zgorega.

ob dylan

pre 6 godina

Kao što reče nemački ambasador Todoru Živkovu jednom prilikom - Nemci ne zaboravljaju svoje saveznike. Očekivati od Nemca da podrži Srbina umesto Hrvata, Muslimana ili Albanca je prilično neozbiljno. Srbi odrastite!

Bridge

pre 6 godina

Istina je, kao i obicno, negde u sredini. Jeste da Srbi vole da krive druge za svoje nedaće, to nam je u krvi, ali nije na strancima da nam to nabijaju na nos, pa makar bili i Nobelovci. To je nepostovanje domaćina i jednostavno nepristojno. Nije ni Nobelova nagrada što je nekada bila... na zalost.

Miki Avala

pre 6 godina

Shvatio sam da je Milerova kriva zato što je Nemica i zato što nas je NATO bombardovao. U isto vreme i mi i Emir i dalje volimo nemačka kola i evropske pare.
(Sloba, 25. oktobar 2017 20:40)
Lose si shvatio bratac!

analiza

pre 6 godina

"Shvatio sam da je Milerova kriva zato što je Nemica i zato što nas je NATO bombardovao. U isto vreme i mi i Emir i dalje volimo nemačka kola i evropske pare."
(Sloba)
Milerova ne samo da je Nemica,vec joj je i otac bio clan nacisticke organizacije u Rumunije,Vafen SS.Bila iz bogate porodice kojoj su rumunski komunisto oduzeli imovinu.Nije htela da radi za Sekuritateu.Neko ko je odrastao u onakvoj Rumuniji,ima strahovite predrasude prema socijalistickim zemljama,bez obzira na nacisticko nasledje svoje porodice.Nije kriva zbog NATO bombardovanja,ali je bezobrazno da ga podrzava ili opravdava.Takodje mi nije jasno kako neko ko je rodjen u Rumuniji moze da ne zna da je SFRJ bila visenacionalna,da su se te nacije cesto borile na suprotnimstranama-pa me cudi njeno cudjenje zasto smo se raspali na sastavne delove.
Sta s tim sto volimo evro i marku i golf i mercedes?Treba li Ameri da ne citaju Tolstoja i Dostojevskog jer su Rusi?
U komunizmu je postojalo nesto sto se zvalo "samokritika",nesto poput ispovesti kod svestenika na Zapadu,gde priznakes sve svoje grehe.Izgleda da nam je ostala sklonost ka toj samokritici i posipanju pepelom i kad treba i kad ne treba.Ne,nismo nevini ali nismo ni krivi za sve!

nobalovac

pre 6 godina

juče sam hteo da napišem komentar u ovom duhu, kako je Emir to napisao.
(Petar Pan, 25. oktobar 2017 13:08)
Dobro je Petre, dobro je. Biće još prilika za tebe. Ali kad budeš počinjao taj budući komentar, prvo slovo u rečenici neka bude veliko.

suočavanje je bolno

pre 6 godina

Kad te nervira Nemac, ti odmah opleti da je nacista (čak i kad se sam stidi nečega u čemu nema nikakve odgovornosti).
Šta li će sutra za Srbe govoriti neki drugi, kad im se ne bude svidelo nešto što izgovori neki Srbin ili Sprkinja?

Emberlajz

pre 6 godina

za malo upucene u zapadnu civilizaciju evo cinjenice koju su pojedini filozofi sa zapada izneli: "razlika izmedju zapadnih i slavenskih naroda je u tome sto se zapadni bave moralom slavenskih naroda a slavenski narodi moralom svog naroda."
Tako da uopste nije bitno sta govori neko o tebi ako taj nije pogledao sebe.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (2+2=5, 25. oktobar 2017 16:18)

Koliko god da slaveni gledaju na svoj moral, nesto im ne ide bas od ruke. Vidjeli smo to u proslim ratovima na svim stranama a i gledamo i ovu postratnu moralnu katastrofu vec 25 godina. Toliko o nama, a gdje je zapad i gdje smo mi mogu nam reci ucesnici egzodusa sa nasih prostora, kojih je zadnje vrijeme sve vise i vise.

cccc

pre 6 godina

bravo emire! jedan sarajlija i bosnjak brani srbiju od napada nobelovaca, dok srbi ne smeju ni da pisnu. svaka cast emiru koji se zbog nas odrekao svog grada, drzave i vere. kakav god da je onima koje je napustio, bolji je nama medju koje se naselio.

Sloba

pre 6 godina

Shvatio sam da je Milerova kriva zato što je Nemica i zato što nas je NATO bombardovao. U isto vreme i mi i Emir i dalje volimo nemačka kola i evropske pare.

Pozdrav iz Toronta

pre 6 godina

...Uostalom ocenu jedne od velikih tragedija srpskog naroda - NATO bombardovanje - treba da prepustimo ozbiljnim istoricarima a ne politicarima i politikantima...
(Lale, 25. oktobar 2017 12:29)

Ozbiljnim istoricarima i nemackim knjizevnicima.

Moca

pre 6 godina

@bong Srbija nikada nije bila osvajacka zemlja? Prelistaj ponovo neki udzbenik iz istorije, da se ovako ne izblamiras u nekom drustvu, prijateljski savet. Srbija cara Dušana je dosla skoro do Atine upravo osvajackom politikom, a i kasnije smo zagrizli vise nego sto smo mogli da progutamo. Kralj Aleksandar je, izmedju ostalog, ubijen jer je bio alav na teritorije nekih drugih zemalja.

bebe rabozo

pre 6 godina

Ово је задувљујуће какве аргументе људи у овом форуму износе против кустурице. Ајде признајем, текст је мало пристрастан, али куста није дипломата... с друге стране: ови што га нападају, мама миа....,свест ових људи о својој земљи је забрињавајући..;:

Dušan NS

pre 6 godina

(dragan, 25. oktobar 2017 13:14)
Svega i svačega ima u Vašem komentaru ali najjače je ono o uvođenju staljinizma od strane Miloševića! Čovek prvo uveo višepartijski sistem, a zatim započeo privatizaciju društvene imovine i uveo kapitalizam u Srbiju. Mišković, Karić, MK itd su postali to što su postali ne posle odlaska Miloševića već u njegovo vreme. Pa Milošević je i od samog sebe napravio kapitalistu, zar nije vlasništvo njegove porodice bio onaj zabavni park u Požarevcu gde je koristio iznajmljenu radnu snagu.

Dositej

pre 6 godina

Emire, da si čitao Hertu Miler, znao bi da je ona lično propatila zbog zločina nacističke Nemačke pa kao takva ima pravo da osuđuje druge.
A da su nas isprljali 90-ih - jesu.
Prema tome, knjige u šake.
(Nenad)

To sto je neko "propatio" zbog zlocina svoje nacije, niti mu daje moralno pravo do popuje, niti znaci da mu je argumentacija tacna. Po toj logici, Ajhman je imao pravo kritikovanja izraelskih vojnih akcija zbog upotrebe preterane sile.

Govorim nemacki i gledam njihov tv

pre 6 godina

@Mirko
"Nemci su prizali svoje greske u Drugom svetskom ratu i oni uopste ne pokusavaju da to sakriju cak obratno."

Da, priznali su tako sto sada krive neke tamo "Naciste" da su se malo preigrali i da nisu bili svesni svoje ekonomske snage. Ali to priznanje denacifikovanim Nemcima nije bilo dovoljno da ne bombarduju most u Varvarinu i da njihov sud ne odbaci tuzbu po tom pitanju. Cudi me da gospodji nobelovkinji niko nije postavio pitanje o tom zlocinu !

Viktor Bogdanović

pre 6 godina

Podrška cenjenom režiseru, muzičaru i piscu! Dobro rečeno i osmišljeno sem zaključka gde predlaže austrijskog pisca za Nobelovu nagradu. To je ono što mi zasmeta, voleo bih da književnost bude pošteđena od svih političkih sfera i prepucavanja, naročito u domenu najveće književne nagrade.

danguba

pre 6 godina

Rodjaci, istina boli. To sto smo u proslim vijekovima birali pravu stranu ili uglavnom imali ulogu zrtve, ne amnestira nas od odgovornosti u posljednjim ratovima na Balkanu, koja je velika, najveca od svih drzavica koje su ucestvovale u krvoprolicu.
Cinjenica je da do sada nismo smogli hrabrosti, niti politicke volje, da se suocimo sa posljedicama nasih (ne)djela, vec pronalazimo alibije u istoriji i geopolitickim odnosima. A Kusta je samo rezimski lajavac i lize ruku koja ga hrani u posljednje 2-3 decenije.

mix

pre 6 godina

Boze,svako danas nosi tu prestiznu titulu nobelovca..kad jedan "mirotvorac" obama ima tu titulu a zapoceo toliko stradanja u siriji i ostace zapamcen kao jedan od onih koji su dobili tu nagradu za mir a napravili zlo da vece nije moglo..e tako je i sa ovom doticnom nemackom personom...sve sve ali nobela ne..

kole

pre 6 godina

Zena je iznela svoje misljenje sa kojim se uglavnom ne slazem zato sto je moja koza bila u pitanju 99. god, ali se mogu sloziti sa konstatacijom da u ratu neko mora da bude potpuno porazen, ako do rata dodje. Nemacka je to dozivela vise puta u svojoj istoriji i nikako da se opamete, vec i dalje pokusavaju da nametnu svoje imperijalne pretenzije. Ova zena u svojim knjigama place nad sudbinom nemackih folksdojcera koji su u posleratnoj Rumuniji podneli teret poraza zato sto su manjina, a Rumuni koji su presli na stranu saveznika tri dana pre kraja rata su glumili pobednike tako sto su ih ugnjetavali. Nobelova nagrada se dobija tako sto ste Amerikanac, ili sluzite njihovim interesima. Ova zena je najbolji dokaz za to.

Јабучило

pre 6 godina

A kao ne treba da se stidimo ratova '90-tih i SM???
(Pusti komentar, 25. oktobar 2017 13:15)

Када сагледаш све околности пре, за време и после рата, углавном не треба.

sale

pre 6 godina

Mi stalno vodimo razgovore gluvih, kako sa drugima tako i ovde na komentarima.

To se dešava zato što namećemo stare okvire i kalupe novim događajima. Istorija se ponavlja kao farsa, to su izgleda svi zaboravili. Kao što u svakom novom ratu generali (misle da) vode poslednji prethodni rat, tako je čitava svetska (uključujući i dobar deo naše domaće koja je bila njen integralni deo) progresivna intelektualna javnost, koja je potrošila ogromnu energiju na analizu geneze nacizma i holokausta i izvlačenje pouka iz toga jedva dočekala priliku da u jednom tragičnom događaju krajem XX veka u jednoj zaostaloj zemlji u zapećku Evrope odigra revanš sa imaginarnim starim protivnikom, a dođavola sa razlikama i činjenicama!

Mislim da je njihovo iskušenje da ponesu barjak dobra i stupe u pravednu arhetipsku borbu protiv iskonskog zla bilo neizdrživo.

Tako oni uporno guraju svoju priču, naši nacionalisti guraju svoje ekstremno viđenje, optužujući svet za licemerje, dvoličnost ili korupciju, a oni koji vide da niko tu ne sagledava punu istinu ne umeju da artikulišu ono što je potrebno reći i umesto toga biraju jednu od dve strane.

U svakom slučaju, odgovaranje kontra-optužbama i kontra-uvredama neće doneti ništa osim možda trenutnog rasterećenja.

Aleksandar

pre 6 godina

Svaka Vam čast, Gospodine Kusturica i hvala za sve. Ponovo ste se pokazali kao najveći Srbin današnjice, čiji glas se čuje i pored hiljada glasova izdajnika.

Nemanja

pre 6 godina

Браво Емире. Овакву националну свест може имати само Херцеговац.
(т, 25. oktobar 2017 15:15)

Šteta što je ne može imati za Hercegovinu, nego je iznajmljuje Srbiji, kao i svi slični turisti - patriote koji su nam ovde došli.

znači kada žena dobije batine ona je kriva

pre 6 godina

Izjava ove gosdpodje svedoči o tehnološkom elitističkom rasizmu koji se valja evropom. Nije za zatvarati oči jer je eto nobelovac.

adorian

pre 6 godina

Vrhunski intrlektualac vs. NATO vikar.

Zna se ko je na strani pravednih... i ko govori jezikom argumenata.

Koliko je samo ovakvih "milosrdnih andjela" nagradjeno Nobelom...

tarmi

pre 6 godina

А шта ова госпоја дође Герду Милеру?Мислим,за њега зна цела Европа, 
ма какви,цео свет,а за госпоју слабо.Фамилија.
(артиљерац, 25. oktobar 2017 12:32)

Дође му 100 марака :-D

Иначе, професору је свака на мјесту. Стварно нервира ово црно-бијело гледање на недавне догађаје. А још више нервирају ови домаћи који ће сваку бјелосвјетску уштву оправдавати док нас пљују. Докле?

Nenad

pre 6 godina

Emire, da si čitao Hertu Miler, znao bi da je ona lično propatila zbog zločina nacističke Nemačke pa kao takva ima pravo da osuđuje druge.
A da su nas isprljali 90-ih - jesu.
Prema tome, knjige u šake.

Laza Lazarevic

pre 6 godina

Ukratko, gospodin Kusturica je rekao isto što i Slobodan Milošević, ali i ono što horski pevaju skoro svi Srbi: 
-Nismo mi ništa krivi, one kosti iz Srebrenice ne postoje, još primaju penzije a ovamo se pravi mrtvi! 
-Nismo mi ništa krivi, bili smo među najjačima na svetu pa skovaše zaveru da obore i nas i Slobu 
-Niko ništa nema šta nama da priča, mi smo nebeski narod, sve znamo najbolje. 
-Zapadnjaci su najveći licimeri na svetu, ruke im krvave do lakata a nama prigovaraju za par desetina hiljada mrtvih po Kosovu, Bosni i Hrvatskoj što se sami poubijali dok su tuda prolazile naše trupe.
(Genk, 25. oktobar 2017 13:17)
Ti si druze, car!!!

Hammer

pre 6 godina

Nije čak ni imalo potrebe za ovolikim tekstom, jer sve je moglo da se kaže u par rečenica imajući u vidu korenove dotične Herte Miler čiji je otac kao istaknuti podovicir ratovao protiv Srba i Rusa u okviru svoje "Waffen SS" jedinice, on joj je verovatno i usadio tu njenu ljubav prema Srbima i Rusima pa nam ona sada zbog toga i deli danas ovakve "lekcije", sve je jasno nikakva dalja objašnjenja nisu potebna. A za Kusturičin tekst jedno veliko, RESPECT!

sanda

pre 6 godina

Nisam ispratila govor gosp. Miler ali mi je po komentaru naseg Emira sve jasno. A ne samo ona vec ih je sve vise koji dolaze, ne samo na prag, vec nam ulaze u kucu, govore sta da radimo, koga da postujemo, koga da volimo i sta i koga da cuvamo. Trgnimo se, otrgnimo se. Ne dajmo im da nas pretvore u robove, jer sluge vec uveliko jesmo.

Dalmacija

pre 6 godina

dragan, 25. oktobar 2017 13:14
Dragane ja sam Hrvat, a ponosan sam i pomalo ljubomoran na Srbe kada imaju takvog sina. Da je bilo više takvih ljudu nebi bilo ni besmislenog klanja.

neutralni felsh

pre 6 godina

Браво Емире. Овакву националну свест може имати само Херцеговац.
(т, 25. oktobar 2017 15:15)


pod uslovom da dodje u beograd.

M

pre 6 godina

Sama je priznala da joj je otac bio u SS jedinicama...
Teško je očekivati od nje da bude pacifista i gleda sve ljude bez predrasuda.
Na komentar Ivana Ivanjija da u njenoj književnosti nema dobrih ljudi ni ljubavi, što ga plaši, Herta Miler je istakla da tome ne može da se usprotivi, te da svako ima svoju interpretaciju. “Ne moramo da budemo istog mišljenja."
???
Na kraju koga "shvatiti ozbiljno" - Arno Gujona koji obožava Srbiju ili ovakve predrasudama ofarbane CNN "intelektualce" koji idu u drugu krajnost?
Verujem da je na kraju, istina kao i obično negde u sredini - određena doza samokritičnosti pomešana sa odmerenom distancom NEOPHODNA da bi se, koliko je to moguće stvari i događaji gledali što realnije...

Milosav Jovandić

pre 6 godina

Za svo ono zlo što nam se dogodilo i što nam se dogadja ja ne vidim drugog krivca do nas samih.
Da smo hteli i da hoćemo drugačije bilo bi.
Da smo hteli i da hoćemo bolje bilo bi.

slazemo se da se ne slazemo

pre 6 godina

Knjizevnici imaju pravo, kao i g. Kusturica, kao i bilo ko drugi da razgovaraju o politici. Samo sto politicari imaju vecu odgovornost, a umetnici vise slobode.

make yugoslavia great again!

pre 6 godina

Bez obzira sto nobelovka nije u pravu, ovakav odgovor isto ne valja. Umesto da pokaze neispravnost njenog gledista sto se vrlo lako moze, Kusta to radi napadom na nju licno. I naravno tu su i obavezni kliseji: osiromasen uranijum, djaci u Kragujevcu, ruski oslobodioci Beograda, vojne parade. I naravno najveci moguci gaf, koji on implicira iz njenog predavanja a to je poistovecenje ruskog i nemackog vojnika kao oslobodioca. Pa dobro ako je tako, zasto mi zurimo u zagrljaj Evropi tj. Nemackoj a ne Rusiji?

+SAVO

pre 6 godina

Мислим да би, да је жив, Андрић вратио тзв. Нобелову награду, јер себе не жели види у друштву идиота.

Алексије

pre 6 godina

Ne znam sta vam je toliko dobro oko ovog teksta, bas je objektivno jako lose napisan, na stranu poruka koja je isto tako losa.
Nemci su prizali svoje greske u Drugom svetskom ratu i oni uopste ne pokusavaju da to sakriju cak obratno. Tako da svaka prica oko nacista i dobitnice nobelove nagrade je poprilicno neiskrena. Ona mozda nije trebala to da kaze, najbolje da je ucutala ali je odabrala da kaze.
Ako vam neko da kritiku, vi ili prihvatite ili ne prihvatite, zasto stalno taj kompleks nize vrednosti?
(Marko, 25. oktobar 2017 13:35)

Херта Милер нас није критиковала него је Србима залепила шамарчину. Да је то урадила у Берлину, па да прогутамо. Али усред земље где су Немци и њихови савезници у прошлом веку побили милионе српских душа.

Срамота за организатора и за државу.

2+2=5

pre 6 godina

za malo upucene u zapadnu civilizaciju evo cinjenice koju su pojedini filozofi sa zapada izneli: "razlika izmedju zapadnih i slavenskih naroda je u tome sto se zapadni bave moralom slavenskih naroda a slavenski narodi moralom svog naroda."
Tako da uopste nije bitno sta govori neko o tebi ako taj nije pogledao sebe.

shoah

pre 6 godina

ne stide se Nemci nicega, cim su se spojile dve Nemacke krenuli su gde su stali 1945., ali na jedan perfidniji nacin nego u Dva svetska rata. tri puta su napadali Srbiju i konacno iz treceg pokusaja pobedili i uz put malo oprali biografiju jer su 50 godina bili glavni negativci, uz Nemce su naravno bili i njihovi veciti saveznici sa ovih prostora.

Saša

pre 6 godina

Kada su mi prepričavali njene reči mislio sam da prijatelji preteruju, potom sam pročitao šta je sve izjavila u Beogradu i shavtio da je sve to zapravo još gore. Razmišljao sam o njenim rečima uz neki recimo bolan grč uvređenog čoveka. Hvala gospodine Kusturice, ovo je bio lek!! Svaka čast. Kome sve danas daju Nobelovu nagradu, sačuvajmebožei...

besna glista

pre 6 godina

Gospodja Miler je u poptunosti u pravu, narocito kada je u pitanju negativan uticaj SPC koja je u poslednjih 30 godina ovaj narod unazadila do te mere da mu sada pomoci nema.

T

pre 6 godina

Nije Kusta odbrusio Herti, nego je iskoristio priliku da se nahvata jeftine popularnosti, uvek potrebne za drzavnog umetnika. Uopste nije odgovorio na ono sto je ona komentarisala vec je samo ponovio staru pricu kako smo mi zrtve i kako nikada nismo nista nazao uradili drugima itd. A hladnjace i grobnice su nastale same. I bombardovali su nas sto nas ne vole.

Dobac

pre 6 godina

Svaka mu je na mestu.
Neki ga ne vole jer je jedan od retkih koji je priznao da je bio poturica, neki jer se bavi politikom, a neki jer je stvarno dobar covek.
Ne moze svakome ni dobar biti.

sin lovca na medvede

pre 6 godina

Ja sam razumeo da je Herta htela da kaze da su zrtve uvek krive a krivci nevini. Mozda je ona imala neku drugu poruku u glavi. Ne znam.

Boske

pre 6 godina

Ova prica bi mogla da ima i sretan kraj: ako bi joj Kusta ponudio ulogu glavnog negativca u sledecem filmu. Gospodja ne bi ni morala da glumi, a i tekst uloge bi sama napisala - pa ko to moze bolje od jedne nobelovke? Idealna prilika da uz Nobela prisloni i Oskara, kao prva i jedina u istoriji.

Dakle, Kusta, reaguj!

Иван Грозни

pre 6 godina

Иначе, оцу госпође Милер је одузета имовина због тога што је био припадних националсоцијалистичког покрета. Кога интересује више детаља, има све на Википедији.

Magla u prestonici ..

pre 6 godina

Hvala bogu da neko ima da kaze nesto pametno iz naseg visokog drustva...Izgleda da ovi ostalima kamere sluze samo za licnu promociju...

el fuser

pre 6 godina

Na ovakve izjave se iz samopoštovanja ne treba ni osvrtati već ubuduće je ne pozivati u našu zemlju u ma kom vidu bilo kojim povodom. Ovo je jadna komercijalna izjava koja ima za cilj da se priča o njoj i od sasvim nevažnog pisca vrati u žižu javnosti.Jer da ovu bedastoću nije izjavila njen nastup bio bi obelezen jedino u kulturnom dnevniku i nikog nebi kao što i ne zanima šta dotična i misli i piše. Sada kada znamo šta misli o nama ne bi bilo dobro da je nadalje i jedanput pozovemo u našu zemlju. Jedino mi nije jasno zašto je uopšte dolazila među takve ljude

gradinar

pre 6 godina

Добро. Мада сам у први мах од Кустурице очекивао и више, мало другачије и снажније.

Ваљда ће се јавити још неко, јер је стварно СРАМНО оно што је г-ђа рекла. Па нека је по сто пута нобеловац...

olja

pre 6 godina

Bas tako. Greskom je pozvana na Sajam.
Ako je trebalo da bude gost, vise bi joj prilicila vojna parada. Ali, ne lezi vraze, na Paradi bi morala da gleda i cuti, a Sajam je bio zgoda da se rasprica do mile volje.
Rasteretila je dusu i bice mirna, bar do nekog drugog poziva.
Samo, ne rece da li se odrekla oca, pripadnika SS i da li je njega trebalo bombardovati zarad sveopsteg dobra.

Kao što holokaust ne opravdava Gazu, ni Šumarice ne opravdavaju Srebrenicu

pre 6 godina

Šumarice ne opravdavaju Srebrenicu. Mi smo bili žrtve, ali devedesetih smo i mi pravili žrtve. Možemo da ignorišemo svoje grehe, jeste tako lakše, ali to ne znači da gresi ne postoje. Nacistička okupacija Srbije i nacistički zločini nemaju nikakve veze sa onim o čemu je Herta Miler pričala.

Sv.Ivan

pre 6 godina

Dugo, još ovi nacionalisti neće dati nikome "jezik iza zuba da pomoli".To je već viđeno u SFRJ, borci su išli kroz razne faze i na kraju je biologija polako napravila svoje (samo traje jedno 60 godina).

kriticar

pre 6 godina

ne daj boze da nas neko kritikuje, mi smo savrseni narod, bez mane koji nikad u istoriji nikom nije nista lose uradio. A svi koji drugacije misle neka to pricaju tamo daleko, gde nase usi nece cuti takve zlomisli.

DUSHAN

pre 6 godina

Herta je mislila i na period od Gavrila Principa. Da nije tako valjda bi uvazila da je Yuga bila legitimna drzava koja je stitila sve narode religije i da nije smela da se pocepa po unutrasnjim granicama republika i pokrajina u nacionalisticke drzavice.zasto je euforicno priznata hrvatska ekspresno gde je tada postojala verska segregacija stanovnistva? Noje ni srbija tada bila mnogo bolja to treba priznati.zar se nije moglo tada intervenisati i da nemacka zauzda tu iskljucivost. Koja joj je izgleda bila u interesu.

Mladen Mladenovic

pre 6 godina

Mene nije iznenadila ova "nobelovka" svojim jednostranim i priglupim razmisljanjem o Srbiji i Srbima. Poslednjih godina, dobitnici Nobelovih nagrada su uglavnom voleli da "jasu" na "celicnoj metli", svojih sponzora i gospodara, ne bi li opravdali poverenje vlasnika te "metle", koja je, da budemo posteni, "zbrisala" priblizno isto onoliko ljudi koliko i njen sunarodnik sa "simpaticnim" brcicima ili, Nikolae Causesku. Mene je iznenadila pokornost onih koju su ugostili ovu gospodju, njihova snishodljivost i nesposobnost da joj se suprotstave, da joj postave neka pitanja na koja ona ocito ne bi imala odgovor?! Tolika snishodljivost, toliki strah govore da iza ovog pisca nie stoje samo literarna dela. Ocito je da ima mnogo jace "adute", koji se nalaze sa one strane Atlantika. Neverovatan prostakluk i neznanje koje niko nije ocekivao od jednog dobitnika Nobelove nagrade?!

objektivno

pre 6 godina

Da nije pozvana vecinas nas ne bi nikada saznala koliko je SS poreklo danas oslobodjeno da nemora vise da se sakriva i koliko je Nobelova nagrada ispolitizovana. Mozda nam to saznanje pomogne da ipak damo gol u poslednjem minutu sudijske nadoknade pa idemo u produzetke.

dragan

pre 6 godina

Nije gospodja Herta upravu. Naravno da nije. Ne moze jedan narod sam sebi naneti zlo. Ali da se preciznije izrazila rekla bi ovako, srpska politicka elita nanela je najvece zlo srpskom narodu. Pa i to ne bi bilo tacno. Ovo bi bilo i preciznije i tacnije, srpska politicka elita nanela je strasno zlo svima u bivsoj SFRJ a na kraju i svom sopstvenom narodu. Ako bi bombardovanje gledali kao izdvojeni cin on je svakako ratni zlocin, on to i jeste ali je takodje i zadnja vojna bitka vodjena u vreme raspada Jugoslavije. Posle te bitke Srbija je vojnicki potpisala bezuslovnu kapitulaciju koja ce godinu dana kasnije zavrsiti smenom Milosevicevog rezima. Pocetak svega je bila antibirokrtatksa revolucija, Milosevicev pohod na Jugoslaviju, pokusaj da se smene sve republicka i pokrainska rukovodstva i uvede staljinisticka diktatura u SFRJ i to krajem dvadesetog veka. Sada stara izraka glasi, ko se maca laca od maca ce i poginuti. I Srbija je ratove izgubila. A tu je najveci Kusturicin problem. Ne postoji Krajina, Kosovo nije Srbija, Crna Gora je nezavisna a Republika Srpska nikada nece biti deo Srbije. I to je tako, a Kusturica je tu nemocan. I zato ocajan. Nemocna je i SPC i svi ti silni akademici, nemocan je Seselj, nemocni su penzionisani geneali, jednostavno nemocni su. Ne mogu promeniti stvarnost. Ali su zato i depresivni i cinicni.

Zoran

pre 6 godina

Kusturica u našu odbranu govori da su i Nemci cinili zlo po Balkanu, pa šta . Izjednačava nas sa Nacistima da bi nas opravdao. A žena lepo priznaje grešku njenog SS oca i uporedjuje je sa Milosevicem. Dok i mi jednog dana ne priznamo nacionalnu grešku 90 tih, bolje nam ne može biti.

Mirko

pre 6 godina

Herta Miler je na istom predavanju govorila o svom ocu, pripadniku SS-a, zboga koga se srami, takođe je rekla da sve zlo koje su Nemci doživeli 1945. su i zaslužili, "kako seješ, tako ćeš i žnjati", Herta Miler kao osoba koja je pre svega kritična prema sebi i svom narodu ima svako moralno pravo da kaže svoje mišljenje, a na svakom pojedinačno je da se sa njim složi ili ne. Sa druge strane Kusturica, inače veliki budžetski korisnik Republike Srbije, ostaje dosledan svojoj jeftinom i plitkom populizmu i nacionalističkoj propagandi, od koje živi već dugo, velikim delom na naš račun. Što više bude ljudi koji će se zamisliti nad rečima Herte Miler, to će ovoj zemlji biti bolje, kao što se i propast i posrnuće ove zemlje meri brojem onih koji će aplaudirati ovakvim Kusturičinim pamfletima. Herta Miler je svoje predavanje zaključila porukom da Srbiji želi sve najbolje, hvala joj za to.

miler

pre 6 godina

Vrlo lepo rečeno. Bravo. Ja bih dodala da ona blage veze nema sa dogadjajima, sa činjenicama, a trudi se da ostavi utisak pametne osobe dostojne Nobelove. Samo mogu reći: Sram je bilo

miki

pre 6 godina

Eh da nam je bar desetak ovakvih, jer da nije njega niko ne bi progovorio, a morali bi, da je srece I predsednik drzave (takav kakav je) "koji svima skrese u brk" ili se mozda slaze sa njom? Ko zna.

boki

pre 6 godina

Kusturica, retko pametan čovek danas u Srbiji, čovek zaslužuje mnogo više. Retko kad imam priliku da čujem ili pročitam nekoga ko tako dobro objasni što većina misli a ne uspeva da se izrazi. Svaka čast "majstore".

kenjigrad

pre 6 godina

Kusto, šta tebi smeta to što je književnica pričala o tim stvarima? Pa ti kao reditelj i filmski umetnik najmanje pričaš o filmu? Ne vidim nikakvu razliku.

Goran

pre 6 godina

Dobila je Nobelovu nagradu za knjizevnost a dosla je u Beograd da iznosi politicke stavove za koje nije strucna. Posto je Nobelovac, ne sumnjam da ce dobiti publicitet. Medjutim, mi nismo trebali da pozovemo nekoga u Beograd ko ce iznositi takve stavove. Moramo imati samopostovanje i dostojanstvo. Neka to govore negde drugde, ne moramo mi da im placamo put i smestaj da bi to govorila.

Marko

pre 6 godina

Ne znam sta vam je toliko dobro oko ovog teksta, bas je objektivno jako lose napisan, na stranu poruka koja je isto tako losa.
Nemci su prizali svoje greske u Drugom svetskom ratu i oni uopste ne pokusavaju da to sakriju cak obratno. Tako da svaka prica oko nacista i dobitnice nobelove nagrade je poprilicno neiskrena. Ona mozda nije trebala to da kaze, najbolje da je ucutala ali je odabrala da kaze.
Ako vam neko da kritiku, vi ili prihvatite ili ne prihvatite, zasto stalno taj kompleks nize vrednosti?

Genk

pre 6 godina

Ukratko, gospodin Kusturica je rekao isto što i Slobodan Milošević, ali i ono što horski pevaju skoro svi Srbi:
-Nismo mi ništa krivi, one kosti iz Srebrenice ne postoje, još primaju penzije a ovamo se pravi mrtvi!
-Nismo mi ništa krivi, bili smo među najjačima na svetu pa skovaše zaveru da obore i nas i Slobu
-Niko ništa nema šta nama da priča, mi smo nebeski narod, sve znamo najbolje.
-Zapadnjaci su najveći licimeri na svetu, ruke im krvave do lakata a nama prigovaraju za par desetina hiljada mrtvih po Kosovu, Bosni i Hrvatskoj što se sami poubijali dok su tuda prolazile naše trupe.

Rade

pre 6 godina

Koliko god bio kritican prema nasem narodu i brojnim greskama koje smo napravili ovo sto je ona izjavila je bas nekulturno i bezobrazno, a o verodostojnosti iznetih tvrdnji ne bih ni rec rekao. Doduse, na lazi smo navikli. Zao mi je sto smo dosli u tu situaciju da mogu da nam to kazu uopste ali moramo dalje. Stojim uz svoj narod. Kusturicu ne cenim ali je lepo sto se oglasio, ipak je kultura njegovo podrucje.

Lale

pre 6 godina

Jako je tesko i bolno ocigledno za Kusturicu da cuje drugo i drugacije misljenje od onog vladajuce stranke a jos je gore kada cujete kako vas drugi (stranci) gledaju bilo za coveka bilo za narod. Uostalom ocenu jedne od velikih tragedija srpskog naroda - NATO bombardovanje - treba da prepustimo ozbiljnim istoricarima a ne politicarima i politikantima. Npr. sta je Milosevic odgovorio Holbruku one sudbonosne noci pre bombardovanja kada je Holbruk rekao bombardovacemo vas.

bOng

pre 6 godina

Srbija nikad nije bila osvajacka zemlja. Epitet agresora je postavljen zahvaljujuci Hrvatskoj i njenim vezama sa zapadnim medijima. Nacionalizam u Jugoslaviji je poceo u hrvatskoj 70'. Srbija je koletaralna steta u podeli Jugolavije od strane demokratskih uterivaca, a znamo kako Amerika uteruje demokratiju...

Ikac Jagodinac

pre 6 godina

Pre , jedno sat vremena , čitam Politiku i ono što je Herta Miler izgovorila u JDP-u ... i , jedno par minuta zurim u prazno i sebi postavljam pitanje : DOKLE !!! Dokle dozvoljavamo da nam , u našoj kući , svako ko poželi , zloupotrebi gostoprimstvo i da nam govori ovakve gadosti ??? ( isto je to i juče izgovorio pomoćnik - zamenika državnog sekretara jedne sile , koja svakako to više nije , samo sebe još uvek smatra sil(om)edzijom ) ... a , onda ... BRAVO , EMIRE KUSTURICE ... svaka ti se pozlatila . Dok je VAS , umnih ljudi , koji možete javno da kažete odgovor - ovakvima ... mogu samo da imam naklon .

stradija

pre 6 godina

Kusturica- klasican srpski “intelektualac“, svaka mu je vlast dobra samo da je njemu dobro. Zato narodu ide ovako bedno, sa takvim intelektualcima, politicarima i njihovim tajkunima.

miki

pre 6 godina

Doticna autorka jeste nemica ali isto tako ona je prihvatila i uvek se odnosi kriticki na nacizam koji se desio u nemackoj. I sto joj daje za pravo sa pedigreom koji poseduje da kritikuje i druge.Za razliku od nekih koji ni reci nisu dosad spomenuli posle puno,puno godina.

danguba

pre 6 godina

Sustina price je da se nikada nismo suocili sa vlastitom odgovornoscu za posljednje ratove na Balkanu. Pored svih teorija zavjera i geopotickih igrarija, jasno je da je sva obsvjestajna, vojna i politicka moc bila koncentrisana u Beogradu i samim tim tu pociva i najveca odgovoronst.
A Kusta je odavno izgubio kredibilitet, obzirom da je od 90-ih egzistira kao PR rezima...

natalija

pre 6 godina

pitanje bazno koje naši mediji i političari skrivaju od osme sednice 1987-2017 je ovo: može li zemlja mala (malobrojna) pride još sa privredom koja nije u stanju da puni budzet zemlje da vodi spoljnu i uniutrašnju politiku "kakvu ona hoće" da na primer vodi takvu spoljnu politiku da bude u ratu sa svim u susedstvu i u ratu sa najbogatijim "velikim" silama? Da uvedete zemlju od 7 miliona u rat s 1 milijardom najmoćnijih? O tome se radi, svako ko ima gram mozga u glavi zna odgovor... Ovi koji se junače su samoubice ili špijuni (koji rade u nečijem tuđem interesu).

filolog

pre 6 godina

Narod Srbije sam sebi nanosi zlo, stalno birajuci politicare koji ga satiru i guraju u bioloski nestanak, i tako od 1990g do danas. Inace, Kusturica je dobar svakom rezimu, tipican srpski konformista-intelektualac.

Serb

pre 6 godina

Možemo o Kusturici misliti i ovo i ono. Ali kada je u pitanju obračun sa nakaradnim intelektualnim promišljanjem, koje najčešće stiže iz zapadne Evrope ( Njemačke ) tu mu nema premca. Ovo što je izrečeno u Beogradu u najmanju je ruku uvreda za domaćina, koji je dotičnu nobelovku doveo. Zašto i ko je pozvao , kada su nam njeni stavovi i inače poznati , to je drugo pitanje. Zašto u nama uvijek ima određena količina mazohizma i zašto često dovodimo i ugošćujemo ljude koji to koriste da nas u najmanju ruku omalovažavaju u našem dvorištu ,je izgleda vječno pitanje , na koje niko pametan ne može da odgovori.

артиљерац

pre 6 godina

А шта ова госпоја дође Герду Милеру?Мислим,за њега зна цела Европа,
ма какви,цео свет,а за госпоју слабо.Фамилија.

Ikac Jagodinac

pre 6 godina

Pre , jedno sat vremena , čitam Politiku i ono što je Herta Miler izgovorila u JDP-u ... i , jedno par minuta zurim u prazno i sebi postavljam pitanje : DOKLE !!! Dokle dozvoljavamo da nam , u našoj kući , svako ko poželi , zloupotrebi gostoprimstvo i da nam govori ovakve gadosti ??? ( isto je to i juče izgovorio pomoćnik - zamenika državnog sekretara jedne sile , koja svakako to više nije , samo sebe još uvek smatra sil(om)edzijom ) ... a , onda ... BRAVO , EMIRE KUSTURICE ... svaka ti se pozlatila . Dok je VAS , umnih ljudi , koji možete javno da kažete odgovor - ovakvima ... mogu samo da imam naklon .

miler

pre 6 godina

Vrlo lepo rečeno. Bravo. Ja bih dodala da ona blage veze nema sa dogadjajima, sa činjenicama, a trudi se da ostavi utisak pametne osobe dostojne Nobelove. Samo mogu reći: Sram je bilo

stradija

pre 6 godina

Kusturica- klasican srpski “intelektualac“, svaka mu je vlast dobra samo da je njemu dobro. Zato narodu ide ovako bedno, sa takvim intelektualcima, politicarima i njihovim tajkunima.

bOng

pre 6 godina

Srbija nikad nije bila osvajacka zemlja. Epitet agresora je postavljen zahvaljujuci Hrvatskoj i njenim vezama sa zapadnim medijima. Nacionalizam u Jugoslaviji je poceo u hrvatskoj 70'. Srbija je koletaralna steta u podeli Jugolavije od strane demokratskih uterivaca, a znamo kako Amerika uteruje demokratiju...

Serb

pre 6 godina

Možemo o Kusturici misliti i ovo i ono. Ali kada je u pitanju obračun sa nakaradnim intelektualnim promišljanjem, koje najčešće stiže iz zapadne Evrope ( Njemačke ) tu mu nema premca. Ovo što je izrečeno u Beogradu u najmanju je ruku uvreda za domaćina, koji je dotičnu nobelovku doveo. Zašto i ko je pozvao , kada su nam njeni stavovi i inače poznati , to je drugo pitanje. Zašto u nama uvijek ima određena količina mazohizma i zašto često dovodimo i ugošćujemo ljude koji to koriste da nas u najmanju ruku omalovažavaju u našem dvorištu ,je izgleda vječno pitanje , na koje niko pametan ne može da odgovori.

Rade

pre 6 godina

Koliko god bio kritican prema nasem narodu i brojnim greskama koje smo napravili ovo sto je ona izjavila je bas nekulturno i bezobrazno, a o verodostojnosti iznetih tvrdnji ne bih ni rec rekao. Doduse, na lazi smo navikli. Zao mi je sto smo dosli u tu situaciju da mogu da nam to kazu uopste ali moramo dalje. Stojim uz svoj narod. Kusturicu ne cenim ali je lepo sto se oglasio, ipak je kultura njegovo podrucje.

kole

pre 6 godina

Zena je iznela svoje misljenje sa kojim se uglavnom ne slazem zato sto je moja koza bila u pitanju 99. god, ali se mogu sloziti sa konstatacijom da u ratu neko mora da bude potpuno porazen, ako do rata dodje. Nemacka je to dozivela vise puta u svojoj istoriji i nikako da se opamete, vec i dalje pokusavaju da nametnu svoje imperijalne pretenzije. Ova zena u svojim knjigama place nad sudbinom nemackih folksdojcera koji su u posleratnoj Rumuniji podneli teret poraza zato sto su manjina, a Rumuni koji su presli na stranu saveznika tri dana pre kraja rata su glumili pobednike tako sto su ih ugnjetavali. Nobelova nagrada se dobija tako sto ste Amerikanac, ili sluzite njihovim interesima. Ova zena je najbolji dokaz za to.

danguba

pre 6 godina

Sustina price je da se nikada nismo suocili sa vlastitom odgovornoscu za posljednje ratove na Balkanu. Pored svih teorija zavjera i geopotickih igrarija, jasno je da je sva obsvjestajna, vojna i politicka moc bila koncentrisana u Beogradu i samim tim tu pociva i najveca odgovoronst.
A Kusta je odavno izgubio kredibilitet, obzirom da je od 90-ih egzistira kao PR rezima...

Mirko

pre 6 godina

Herta Miler je na istom predavanju govorila o svom ocu, pripadniku SS-a, zboga koga se srami, takođe je rekla da sve zlo koje su Nemci doživeli 1945. su i zaslužili, "kako seješ, tako ćeš i žnjati", Herta Miler kao osoba koja je pre svega kritična prema sebi i svom narodu ima svako moralno pravo da kaže svoje mišljenje, a na svakom pojedinačno je da se sa njim složi ili ne. Sa druge strane Kusturica, inače veliki budžetski korisnik Republike Srbije, ostaje dosledan svojoj jeftinom i plitkom populizmu i nacionalističkoj propagandi, od koje živi već dugo, velikim delom na naš račun. Što više bude ljudi koji će se zamisliti nad rečima Herte Miler, to će ovoj zemlji biti bolje, kao što se i propast i posrnuće ove zemlje meri brojem onih koji će aplaudirati ovakvim Kusturičinim pamfletima. Herta Miler je svoje predavanje zaključila porukom da Srbiji želi sve najbolje, hvala joj za to.

kenjigrad

pre 6 godina

Kusto, šta tebi smeta to što je književnica pričala o tim stvarima? Pa ti kao reditelj i filmski umetnik najmanje pričaš o filmu? Ne vidim nikakvu razliku.

Genk

pre 6 godina

Ukratko, gospodin Kusturica je rekao isto što i Slobodan Milošević, ali i ono što horski pevaju skoro svi Srbi:
-Nismo mi ništa krivi, one kosti iz Srebrenice ne postoje, još primaju penzije a ovamo se pravi mrtvi!
-Nismo mi ništa krivi, bili smo među najjačima na svetu pa skovaše zaveru da obore i nas i Slobu
-Niko ništa nema šta nama da priča, mi smo nebeski narod, sve znamo najbolje.
-Zapadnjaci su najveći licimeri na svetu, ruke im krvave do lakata a nama prigovaraju za par desetina hiljada mrtvih po Kosovu, Bosni i Hrvatskoj što se sami poubijali dok su tuda prolazile naše trupe.

Dobac

pre 6 godina

Svaka mu je na mestu.
Neki ga ne vole jer je jedan od retkih koji je priznao da je bio poturica, neki jer se bavi politikom, a neki jer je stvarno dobar covek.
Ne moze svakome ni dobar biti.

boki

pre 6 godina

Kusturica, retko pametan čovek danas u Srbiji, čovek zaslužuje mnogo više. Retko kad imam priliku da čujem ili pročitam nekoga ko tako dobro objasni što većina misli a ne uspeva da se izrazi. Svaka čast "majstore".

nobalovac

pre 6 godina

juče sam hteo da napišem komentar u ovom duhu, kako je Emir to napisao.
(Petar Pan, 25. oktobar 2017 13:08)
Dobro je Petre, dobro je. Biće još prilika za tebe. Ali kad budeš počinjao taj budući komentar, prvo slovo u rečenici neka bude veliko.

Zoran

pre 6 godina

Kusturica u našu odbranu govori da su i Nemci cinili zlo po Balkanu, pa šta . Izjednačava nas sa Nacistima da bi nas opravdao. A žena lepo priznaje grešku njenog SS oca i uporedjuje je sa Milosevicem. Dok i mi jednog dana ne priznamo nacionalnu grešku 90 tih, bolje nam ne može biti.

Иван Грозни

pre 6 godina

Иначе, оцу госпође Милер је одузета имовина због тога што је био припадних националсоцијалистичког покрета. Кога интересује више детаља, има све на Википедији.

bebe rabozo

pre 6 godina

Ово је задувљујуће какве аргументе људи у овом форуму износе против кустурице. Ајде признајем, текст је мало пристрастан, али куста није дипломата... с друге стране: ови што га нападају, мама миа....,свест ових људи о својој земљи је забрињавајући..;:

danguba

pre 6 godina

Rodjaci, istina boli. To sto smo u proslim vijekovima birali pravu stranu ili uglavnom imali ulogu zrtve, ne amnestira nas od odgovornosti u posljednjim ratovima na Balkanu, koja je velika, najveca od svih drzavica koje su ucestvovale u krvoprolicu.
Cinjenica je da do sada nismo smogli hrabrosti, niti politicke volje, da se suocimo sa posljedicama nasih (ne)djela, vec pronalazimo alibije u istoriji i geopolitickim odnosima. A Kusta je samo rezimski lajavac i lize ruku koja ga hrani u posljednje 2-3 decenije.

filolog

pre 6 godina

Narod Srbije sam sebi nanosi zlo, stalno birajuci politicare koji ga satiru i guraju u bioloski nestanak, i tako od 1990g do danas. Inace, Kusturica je dobar svakom rezimu, tipican srpski konformista-intelektualac.

dragan

pre 6 godina

Nije gospodja Herta upravu. Naravno da nije. Ne moze jedan narod sam sebi naneti zlo. Ali da se preciznije izrazila rekla bi ovako, srpska politicka elita nanela je najvece zlo srpskom narodu. Pa i to ne bi bilo tacno. Ovo bi bilo i preciznije i tacnije, srpska politicka elita nanela je strasno zlo svima u bivsoj SFRJ a na kraju i svom sopstvenom narodu. Ako bi bombardovanje gledali kao izdvojeni cin on je svakako ratni zlocin, on to i jeste ali je takodje i zadnja vojna bitka vodjena u vreme raspada Jugoslavije. Posle te bitke Srbija je vojnicki potpisala bezuslovnu kapitulaciju koja ce godinu dana kasnije zavrsiti smenom Milosevicevog rezima. Pocetak svega je bila antibirokrtatksa revolucija, Milosevicev pohod na Jugoslaviju, pokusaj da se smene sve republicka i pokrainska rukovodstva i uvede staljinisticka diktatura u SFRJ i to krajem dvadesetog veka. Sada stara izraka glasi, ko se maca laca od maca ce i poginuti. I Srbija je ratove izgubila. A tu je najveci Kusturicin problem. Ne postoji Krajina, Kosovo nije Srbija, Crna Gora je nezavisna a Republika Srpska nikada nece biti deo Srbije. I to je tako, a Kusturica je tu nemocan. I zato ocajan. Nemocna je i SPC i svi ti silni akademici, nemocan je Seselj, nemocni su penzionisani geneali, jednostavno nemocni su. Ne mogu promeniti stvarnost. Ali su zato i depresivni i cinicni.

Hammer

pre 6 godina

Nije čak ni imalo potrebe za ovolikim tekstom, jer sve je moglo da se kaže u par rečenica imajući u vidu korenove dotične Herte Miler čiji je otac kao istaknuti podovicir ratovao protiv Srba i Rusa u okviru svoje "Waffen SS" jedinice, on joj je verovatno i usadio tu njenu ljubav prema Srbima i Rusima pa nam ona sada zbog toga i deli danas ovakve "lekcije", sve je jasno nikakva dalja objašnjenja nisu potebna. A za Kusturičin tekst jedno veliko, RESPECT!

Emberlajz

pre 6 godina

za malo upucene u zapadnu civilizaciju evo cinjenice koju su pojedini filozofi sa zapada izneli: "razlika izmedju zapadnih i slavenskih naroda je u tome sto se zapadni bave moralom slavenskih naroda a slavenski narodi moralom svog naroda."
Tako da uopste nije bitno sta govori neko o tebi ako taj nije pogledao sebe.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (2+2=5, 25. oktobar 2017 16:18)

Koliko god da slaveni gledaju na svoj moral, nesto im ne ide bas od ruke. Vidjeli smo to u proslim ratovima na svim stranama a i gledamo i ovu postratnu moralnu katastrofu vec 25 godina. Toliko o nama, a gdje je zapad i gdje smo mi mogu nam reci ucesnici egzodusa sa nasih prostora, kojih je zadnje vrijeme sve vise i vise.

Goran

pre 6 godina

Dobila je Nobelovu nagradu za knjizevnost a dosla je u Beograd da iznosi politicke stavove za koje nije strucna. Posto je Nobelovac, ne sumnjam da ce dobiti publicitet. Medjutim, mi nismo trebali da pozovemo nekoga u Beograd ko ce iznositi takve stavove. Moramo imati samopostovanje i dostojanstvo. Neka to govore negde drugde, ne moramo mi da im placamo put i smestaj da bi to govorila.

miki

pre 6 godina

Doticna autorka jeste nemica ali isto tako ona je prihvatila i uvek se odnosi kriticki na nacizam koji se desio u nemackoj. I sto joj daje za pravo sa pedigreom koji poseduje da kritikuje i druge.Za razliku od nekih koji ni reci nisu dosad spomenuli posle puno,puno godina.

mix

pre 6 godina

Boze,svako danas nosi tu prestiznu titulu nobelovca..kad jedan "mirotvorac" obama ima tu titulu a zapoceo toliko stradanja u siriji i ostace zapamcen kao jedan od onih koji su dobili tu nagradu za mir a napravili zlo da vece nije moglo..e tako je i sa ovom doticnom nemackom personom...sve sve ali nobela ne..

Kao što holokaust ne opravdava Gazu, ni Šumarice ne opravdavaju Srebrenicu

pre 6 godina

Šumarice ne opravdavaju Srebrenicu. Mi smo bili žrtve, ali devedesetih smo i mi pravili žrtve. Možemo da ignorišemo svoje grehe, jeste tako lakše, ali to ne znači da gresi ne postoje. Nacistička okupacija Srbije i nacistički zločini nemaju nikakve veze sa onim o čemu je Herta Miler pričala.

Marko

pre 6 godina

Ne znam sta vam je toliko dobro oko ovog teksta, bas je objektivno jako lose napisan, na stranu poruka koja je isto tako losa.
Nemci su prizali svoje greske u Drugom svetskom ratu i oni uopste ne pokusavaju da to sakriju cak obratno. Tako da svaka prica oko nacista i dobitnice nobelove nagrade je poprilicno neiskrena. Ona mozda nije trebala to da kaze, najbolje da je ucutala ali je odabrala da kaze.
Ako vam neko da kritiku, vi ili prihvatite ili ne prihvatite, zasto stalno taj kompleks nize vrednosti?

Govorim nemacki i gledam njihov tv

pre 6 godina

@Mirko
"Nemci su prizali svoje greske u Drugom svetskom ratu i oni uopste ne pokusavaju da to sakriju cak obratno."

Da, priznali su tako sto sada krive neke tamo "Naciste" da su se malo preigrali i da nisu bili svesni svoje ekonomske snage. Ali to priznanje denacifikovanim Nemcima nije bilo dovoljno da ne bombarduju most u Varvarinu i da njihov sud ne odbaci tuzbu po tom pitanju. Cudi me da gospodji nobelovkinji niko nije postavio pitanje o tom zlocinu !

kriticar

pre 6 godina

ne daj boze da nas neko kritikuje, mi smo savrseni narod, bez mane koji nikad u istoriji nikom nije nista lose uradio. A svi koji drugacije misle neka to pricaju tamo daleko, gde nase usi nece cuti takve zlomisli.

Sloba

pre 6 godina

Shvatio sam da je Milerova kriva zato što je Nemica i zato što nas je NATO bombardovao. U isto vreme i mi i Emir i dalje volimo nemačka kola i evropske pare.

natalija

pre 6 godina

pitanje bazno koje naši mediji i političari skrivaju od osme sednice 1987-2017 je ovo: može li zemlja mala (malobrojna) pride još sa privredom koja nije u stanju da puni budzet zemlje da vodi spoljnu i uniutrašnju politiku "kakvu ona hoće" da na primer vodi takvu spoljnu politiku da bude u ratu sa svim u susedstvu i u ratu sa najbogatijim "velikim" silama? Da uvedete zemlju od 7 miliona u rat s 1 milijardom najmoćnijih? O tome se radi, svako ko ima gram mozga u glavi zna odgovor... Ovi koji se junače su samoubice ili špijuni (koji rade u nečijem tuđem interesu).

Magla u prestonici ..

pre 6 godina

Hvala bogu da neko ima da kaze nesto pametno iz naseg visokog drustva...Izgleda da ovi ostalima kamere sluze samo za licnu promociju...

Laza Lazarevic

pre 6 godina

Ukratko, gospodin Kusturica je rekao isto što i Slobodan Milošević, ali i ono što horski pevaju skoro svi Srbi: 
-Nismo mi ništa krivi, one kosti iz Srebrenice ne postoje, još primaju penzije a ovamo se pravi mrtvi! 
-Nismo mi ništa krivi, bili smo među najjačima na svetu pa skovaše zaveru da obore i nas i Slobu 
-Niko ništa nema šta nama da priča, mi smo nebeski narod, sve znamo najbolje. 
-Zapadnjaci su najveći licimeri na svetu, ruke im krvave do lakata a nama prigovaraju za par desetina hiljada mrtvih po Kosovu, Bosni i Hrvatskoj što se sami poubijali dok su tuda prolazile naše trupe.
(Genk, 25. oktobar 2017 13:17)
Ti si druze, car!!!

cccc

pre 6 godina

bravo emire! jedan sarajlija i bosnjak brani srbiju od napada nobelovaca, dok srbi ne smeju ni da pisnu. svaka cast emiru koji se zbog nas odrekao svog grada, drzave i vere. kakav god da je onima koje je napustio, bolji je nama medju koje se naselio.

objektivno

pre 6 godina

Da nije pozvana vecinas nas ne bi nikada saznala koliko je SS poreklo danas oslobodjeno da nemora vise da se sakriva i koliko je Nobelova nagrada ispolitizovana. Mozda nam to saznanje pomogne da ipak damo gol u poslednjem minutu sudijske nadoknade pa idemo u produzetke.

T

pre 6 godina

Nije Kusta odbrusio Herti, nego je iskoristio priliku da se nahvata jeftine popularnosti, uvek potrebne za drzavnog umetnika. Uopste nije odgovorio na ono sto je ona komentarisala vec je samo ponovio staru pricu kako smo mi zrtve i kako nikada nismo nista nazao uradili drugima itd. A hladnjace i grobnice su nastale same. I bombardovali su nas sto nas ne vole.

Pozdrav iz Toronta

pre 6 godina

...Uostalom ocenu jedne od velikih tragedija srpskog naroda - NATO bombardovanje - treba da prepustimo ozbiljnim istoricarima a ne politicarima i politikantima...
(Lale, 25. oktobar 2017 12:29)

Ozbiljnim istoricarima i nemackim knjizevnicima.

Mladen Mladenovic

pre 6 godina

Mene nije iznenadila ova "nobelovka" svojim jednostranim i priglupim razmisljanjem o Srbiji i Srbima. Poslednjih godina, dobitnici Nobelovih nagrada su uglavnom voleli da "jasu" na "celicnoj metli", svojih sponzora i gospodara, ne bi li opravdali poverenje vlasnika te "metle", koja je, da budemo posteni, "zbrisala" priblizno isto onoliko ljudi koliko i njen sunarodnik sa "simpaticnim" brcicima ili, Nikolae Causesku. Mene je iznenadila pokornost onih koju su ugostili ovu gospodju, njihova snishodljivost i nesposobnost da joj se suprotstave, da joj postave neka pitanja na koja ona ocito ne bi imala odgovor?! Tolika snishodljivost, toliki strah govore da iza ovog pisca nie stoje samo literarna dela. Ocito je da ima mnogo jace "adute", koji se nalaze sa one strane Atlantika. Neverovatan prostakluk i neznanje koje niko nije ocekivao od jednog dobitnika Nobelove nagrade?!

gradinar

pre 6 godina

Добро. Мада сам у први мах од Кустурице очекивао и више, мало другачије и снажније.

Ваљда ће се јавити још неко, јер је стварно СРАМНО оно што је г-ђа рекла. Па нека је по сто пута нобеловац...

Moca

pre 6 godina

@bong Srbija nikada nije bila osvajacka zemlja? Prelistaj ponovo neki udzbenik iz istorije, da se ovako ne izblamiras u nekom drustvu, prijateljski savet. Srbija cara Dušana je dosla skoro do Atine upravo osvajackom politikom, a i kasnije smo zagrizli vise nego sto smo mogli da progutamo. Kralj Aleksandar je, izmedju ostalog, ubijen jer je bio alav na teritorije nekih drugih zemalja.

suočavanje je bolno

pre 6 godina

Kad te nervira Nemac, ti odmah opleti da je nacista (čak i kad se sam stidi nečega u čemu nema nikakve odgovornosti).
Šta li će sutra za Srbe govoriti neki drugi, kad im se ne bude svidelo nešto što izgovori neki Srbin ili Sprkinja?

Boske

pre 6 godina

Ova prica bi mogla da ima i sretan kraj: ako bi joj Kusta ponudio ulogu glavnog negativca u sledecem filmu. Gospodja ne bi ni morala da glumi, a i tekst uloge bi sama napisala - pa ko to moze bolje od jedne nobelovke? Idealna prilika da uz Nobela prisloni i Oskara, kao prva i jedina u istoriji.

Dakle, Kusta, reaguj!

Lale

pre 6 godina

Jako je tesko i bolno ocigledno za Kusturicu da cuje drugo i drugacije misljenje od onog vladajuce stranke a jos je gore kada cujete kako vas drugi (stranci) gledaju bilo za coveka bilo za narod. Uostalom ocenu jedne od velikih tragedija srpskog naroda - NATO bombardovanje - treba da prepustimo ozbiljnim istoricarima a ne politicarima i politikantima. Npr. sta je Milosevic odgovorio Holbruku one sudbonosne noci pre bombardovanja kada je Holbruk rekao bombardovacemo vas.

Dositej

pre 6 godina

Emire, da si čitao Hertu Miler, znao bi da je ona lično propatila zbog zločina nacističke Nemačke pa kao takva ima pravo da osuđuje druge.
A da su nas isprljali 90-ih - jesu.
Prema tome, knjige u šake.
(Nenad)

To sto je neko "propatio" zbog zlocina svoje nacije, niti mu daje moralno pravo do popuje, niti znaci da mu je argumentacija tacna. Po toj logici, Ajhman je imao pravo kritikovanja izraelskih vojnih akcija zbog upotrebe preterane sile.

olja

pre 6 godina

Bas tako. Greskom je pozvana na Sajam.
Ako je trebalo da bude gost, vise bi joj prilicila vojna parada. Ali, ne lezi vraze, na Paradi bi morala da gleda i cuti, a Sajam je bio zgoda da se rasprica do mile volje.
Rasteretila je dusu i bice mirna, bar do nekog drugog poziva.
Samo, ne rece da li se odrekla oca, pripadnika SS i da li je njega trebalo bombardovati zarad sveopsteg dobra.

sin lovca na medvede

pre 6 godina

Ja sam razumeo da je Herta htela da kaze da su zrtve uvek krive a krivci nevini. Mozda je ona imala neku drugu poruku u glavi. Ne znam.

Nemanja

pre 6 godina

Браво Емире. Овакву националну свест може имати само Херцеговац.
(т, 25. oktobar 2017 15:15)

Šteta što je ne može imati za Hercegovinu, nego je iznajmljuje Srbiji, kao i svi slični turisti - patriote koji su nam ovde došli.

Sv.Ivan

pre 6 godina

Dugo, još ovi nacionalisti neće dati nikome "jezik iza zuba da pomoli".To je već viđeno u SFRJ, borci su išli kroz razne faze i na kraju je biologija polako napravila svoje (samo traje jedno 60 godina).

el fuser

pre 6 godina

Na ovakve izjave se iz samopoštovanja ne treba ni osvrtati već ubuduće je ne pozivati u našu zemlju u ma kom vidu bilo kojim povodom. Ovo je jadna komercijalna izjava koja ima za cilj da se priča o njoj i od sasvim nevažnog pisca vrati u žižu javnosti.Jer da ovu bedastoću nije izjavila njen nastup bio bi obelezen jedino u kulturnom dnevniku i nikog nebi kao što i ne zanima šta dotična i misli i piše. Sada kada znamo šta misli o nama ne bi bilo dobro da je nadalje i jedanput pozovemo u našu zemlju. Jedino mi nije jasno zašto je uopšte dolazila među takve ljude

Nenad

pre 6 godina

Emire, da si čitao Hertu Miler, znao bi da je ona lično propatila zbog zločina nacističke Nemačke pa kao takva ima pravo da osuđuje druge.
A da su nas isprljali 90-ih - jesu.
Prema tome, knjige u šake.

Алексије

pre 6 godina

Ne znam sta vam je toliko dobro oko ovog teksta, bas je objektivno jako lose napisan, na stranu poruka koja je isto tako losa.
Nemci su prizali svoje greske u Drugom svetskom ratu i oni uopste ne pokusavaju da to sakriju cak obratno. Tako da svaka prica oko nacista i dobitnice nobelove nagrade je poprilicno neiskrena. Ona mozda nije trebala to da kaze, najbolje da je ucutala ali je odabrala da kaze.
Ako vam neko da kritiku, vi ili prihvatite ili ne prihvatite, zasto stalno taj kompleks nize vrednosti?
(Marko, 25. oktobar 2017 13:35)

Херта Милер нас није критиковала него је Србима залепила шамарчину. Да је то урадила у Берлину, па да прогутамо. Али усред земље где су Немци и њихови савезници у прошлом веку побили милионе српских душа.

Срамота за организатора и за државу.

Aleksandar

pre 6 godina

Svaka Vam čast, Gospodine Kusturica i hvala za sve. Ponovo ste se pokazali kao najveći Srbin današnjice, čiji glas se čuje i pored hiljada glasova izdajnika.

Milosav Jovandić

pre 6 godina

Za svo ono zlo što nam se dogodilo i što nam se dogadja ja ne vidim drugog krivca do nas samih.
Da smo hteli i da hoćemo drugačije bilo bi.
Da smo hteli i da hoćemo bolje bilo bi.

tarmi

pre 6 godina

А шта ова госпоја дође Герду Милеру?Мислим,за њега зна цела Европа, 
ма какви,цео свет,а за госпоју слабо.Фамилија.
(артиљерац, 25. oktobar 2017 12:32)

Дође му 100 марака :-D

Иначе, професору је свака на мјесту. Стварно нервира ово црно-бијело гледање на недавне догађаје. А још више нервирају ови домаћи који ће сваку бјелосвјетску уштву оправдавати док нас пљују. Докле?

besna glista

pre 6 godina

Gospodja Miler je u poptunosti u pravu, narocito kada je u pitanju negativan uticaj SPC koja je u poslednjih 30 godina ovaj narod unazadila do te mere da mu sada pomoci nema.

Dušan NS

pre 6 godina

(dragan, 25. oktobar 2017 13:14)
Svega i svačega ima u Vašem komentaru ali najjače je ono o uvođenju staljinizma od strane Miloševića! Čovek prvo uveo višepartijski sistem, a zatim započeo privatizaciju društvene imovine i uveo kapitalizam u Srbiju. Mišković, Karić, MK itd su postali to što su postali ne posle odlaska Miloševića već u njegovo vreme. Pa Milošević je i od samog sebe napravio kapitalistu, zar nije vlasništvo njegove porodice bio onaj zabavni park u Požarevcu gde je koristio iznajmljenu radnu snagu.

Saša

pre 6 godina

Kada su mi prepričavali njene reči mislio sam da prijatelji preteruju, potom sam pročitao šta je sve izjavila u Beogradu i shavtio da je sve to zapravo još gore. Razmišljao sam o njenim rečima uz neki recimo bolan grč uvređenog čoveka. Hvala gospodine Kusturice, ovo je bio lek!! Svaka čast. Kome sve danas daju Nobelovu nagradu, sačuvajmebožei...

sanda

pre 6 godina

Nisam ispratila govor gosp. Miler ali mi je po komentaru naseg Emira sve jasno. A ne samo ona vec ih je sve vise koji dolaze, ne samo na prag, vec nam ulaze u kucu, govore sta da radimo, koga da postujemo, koga da volimo i sta i koga da cuvamo. Trgnimo se, otrgnimo se. Ne dajmo im da nas pretvore u robove, jer sluge vec uveliko jesmo.

DUSHAN

pre 6 godina

Herta je mislila i na period od Gavrila Principa. Da nije tako valjda bi uvazila da je Yuga bila legitimna drzava koja je stitila sve narode religije i da nije smela da se pocepa po unutrasnjim granicama republika i pokrajina u nacionalisticke drzavice.zasto je euforicno priznata hrvatska ekspresno gde je tada postojala verska segregacija stanovnistva? Noje ni srbija tada bila mnogo bolja to treba priznati.zar se nije moglo tada intervenisati i da nemacka zauzda tu iskljucivost. Koja joj je izgleda bila u interesu.

adorian

pre 6 godina

Vrhunski intrlektualac vs. NATO vikar.

Zna se ko je na strani pravednih... i ko govori jezikom argumenata.

Koliko je samo ovakvih "milosrdnih andjela" nagradjeno Nobelom...

артиљерац

pre 6 godina

А шта ова госпоја дође Герду Милеру?Мислим,за њега зна цела Европа,
ма какви,цео свет,а за госпоју слабо.Фамилија.

miki

pre 6 godina

Eh da nam je bar desetak ovakvih, jer da nije njega niko ne bi progovorio, a morali bi, da je srece I predsednik drzave (takav kakav je) "koji svima skrese u brk" ili se mozda slaze sa njom? Ko zna.

+SAVO

pre 6 godina

Мислим да би, да је жив, Андрић вратио тзв. Нобелову награду, јер себе не жели види у друштву идиота.

Dalmacija

pre 6 godina

dragan, 25. oktobar 2017 13:14
Dragane ja sam Hrvat, a ponosan sam i pomalo ljubomoran na Srbe kada imaju takvog sina. Da je bilo više takvih ljudu nebi bilo ni besmislenog klanja.

shoah

pre 6 godina

ne stide se Nemci nicega, cim su se spojile dve Nemacke krenuli su gde su stali 1945., ali na jedan perfidniji nacin nego u Dva svetska rata. tri puta su napadali Srbiju i konacno iz treceg pokusaja pobedili i uz put malo oprali biografiju jer su 50 godina bili glavni negativci, uz Nemce su naravno bili i njihovi veciti saveznici sa ovih prostora.

znači kada žena dobije batine ona je kriva

pre 6 godina

Izjava ove gosdpodje svedoči o tehnološkom elitističkom rasizmu koji se valja evropom. Nije za zatvarati oči jer je eto nobelovac.

neutralni felsh

pre 6 godina

Браво Емире. Овакву националну свест може имати само Херцеговац.
(т, 25. oktobar 2017 15:15)


pod uslovom da dodje u beograd.

Јабучило

pre 6 godina

A kao ne treba da se stidimo ratova '90-tih i SM???
(Pusti komentar, 25. oktobar 2017 13:15)

Када сагледаш све околности пре, за време и после рата, углавном не треба.

M

pre 6 godina

Sama je priznala da joj je otac bio u SS jedinicama...
Teško je očekivati od nje da bude pacifista i gleda sve ljude bez predrasuda.
Na komentar Ivana Ivanjija da u njenoj književnosti nema dobrih ljudi ni ljubavi, što ga plaši, Herta Miler je istakla da tome ne može da se usprotivi, te da svako ima svoju interpretaciju. “Ne moramo da budemo istog mišljenja."
???
Na kraju koga "shvatiti ozbiljno" - Arno Gujona koji obožava Srbiju ili ovakve predrasudama ofarbane CNN "intelektualce" koji idu u drugu krajnost?
Verujem da je na kraju, istina kao i obično negde u sredini - određena doza samokritičnosti pomešana sa odmerenom distancom NEOPHODNA da bi se, koliko je to moguće stvari i događaji gledali što realnije...

2+2=5

pre 6 godina

za malo upucene u zapadnu civilizaciju evo cinjenice koju su pojedini filozofi sa zapada izneli: "razlika izmedju zapadnih i slavenskih naroda je u tome sto se zapadni bave moralom slavenskih naroda a slavenski narodi moralom svog naroda."
Tako da uopste nije bitno sta govori neko o tebi ako taj nije pogledao sebe.

sale

pre 6 godina

Mi stalno vodimo razgovore gluvih, kako sa drugima tako i ovde na komentarima.

To se dešava zato što namećemo stare okvire i kalupe novim događajima. Istorija se ponavlja kao farsa, to su izgleda svi zaboravili. Kao što u svakom novom ratu generali (misle da) vode poslednji prethodni rat, tako je čitava svetska (uključujući i dobar deo naše domaće koja je bila njen integralni deo) progresivna intelektualna javnost, koja je potrošila ogromnu energiju na analizu geneze nacizma i holokausta i izvlačenje pouka iz toga jedva dočekala priliku da u jednom tragičnom događaju krajem XX veka u jednoj zaostaloj zemlji u zapećku Evrope odigra revanš sa imaginarnim starim protivnikom, a dođavola sa razlikama i činjenicama!

Mislim da je njihovo iskušenje da ponesu barjak dobra i stupe u pravednu arhetipsku borbu protiv iskonskog zla bilo neizdrživo.

Tako oni uporno guraju svoju priču, naši nacionalisti guraju svoje ekstremno viđenje, optužujući svet za licemerje, dvoličnost ili korupciju, a oni koji vide da niko tu ne sagledava punu istinu ne umeju da artikulišu ono što je potrebno reći i umesto toga biraju jednu od dve strane.

U svakom slučaju, odgovaranje kontra-optužbama i kontra-uvredama neće doneti ništa osim možda trenutnog rasterećenja.

make yugoslavia great again!

pre 6 godina

Bez obzira sto nobelovka nije u pravu, ovakav odgovor isto ne valja. Umesto da pokaze neispravnost njenog gledista sto se vrlo lako moze, Kusta to radi napadom na nju licno. I naravno tu su i obavezni kliseji: osiromasen uranijum, djaci u Kragujevcu, ruski oslobodioci Beograda, vojne parade. I naravno najveci moguci gaf, koji on implicira iz njenog predavanja a to je poistovecenje ruskog i nemackog vojnika kao oslobodioca. Pa dobro ako je tako, zasto mi zurimo u zagrljaj Evropi tj. Nemackoj a ne Rusiji?

Viktor Bogdanović

pre 6 godina

Podrška cenjenom režiseru, muzičaru i piscu! Dobro rečeno i osmišljeno sem zaključka gde predlaže austrijskog pisca za Nobelovu nagradu. To je ono što mi zasmeta, voleo bih da književnost bude pošteđena od svih političkih sfera i prepucavanja, naročito u domenu najveće književne nagrade.

slazemo se da se ne slazemo

pre 6 godina

Knjizevnici imaju pravo, kao i g. Kusturica, kao i bilo ko drugi da razgovaraju o politici. Samo sto politicari imaju vecu odgovornost, a umetnici vise slobode.

1967.

pre 6 godina

Ja sam nato bombardovanje proveo u rovu,na granici sa Albanijom,od prvog do poslednjeg dana.Nakon toga sam ostao bez zavičaja.Gde si ti bio Kusturice?Gde ti je bio sin?Gde bi ste bili da opet zatreba da se uzme puška u ruke?Među fejsbuk patriotama?

Peka

pre 6 godina

Propali režiser (poslednja 3-4 filma negledljiva), posle debakla u Holivudu zamrzeo Holivud. Borac za prava malog čoveka, protiv korporacija i oligarhija, a Putin mu najbolji drug...

brko

pre 6 godina

Ispravite me ako grijesim, ali ne sjecam se da je Kusta uputio i jednu jedinu rijec kritike rezimama u Srbiji u posljednjih 25 god. A bode oci cinjenica da je zivio kao lord i za Slobe, i za Kostunice, i za Tadica, i za Vucica..., a Srbija tone i duhovno i materijalno, iz gorega u gore..., i za sve uvijek kriv svabo, amer, englez, francuz, turcin... Nece biti bas tako, rodjo.
Meni je jasno da ne ujedas ruku koja te hrani, ali malo objektivnosti i samokritike ne bi bilo zgorega.

Pa...

pre 6 godina

Muka mi je od ovih nadmudrivanja...muka mi je od ovog Balkana, mator sam pa ne mogu da bežim odavde. Da sam mlađi - karta u jednom smeru. Ovde ima toliko oznojenih trkača koji trče ceo život svoju trku u mestu, slepi da to vide. Toliko rasipanja energije u prazna i besmislena gušanja "ko će ispasti pametniji", a svi zajedno budale. Dokaz? Vreme prolazi, mi stojimo. Mali, sitni, presitni. Toliko manipulanata, politikanata, strastvenih karijerista koji napreduju kroz nečije debelo crevo, do stana, do džipa, do love...i čemu onda Herta versus neki Kusturica, čemu reči? Opet će nas neki novi Nacisti dovesti gotovo do istrebljenja oružjem ili nas pobediti ki...om ko na Kosovu, opet ćemo uz kuknjavu biti samo stradalnici, opet ćemo se hvaliti pogibijama umesto pobedama. Uvek isto, kroz celu prejadnu i nekrofilnu Istoriju. Slavnu? Gde je slava u tolikim gubicima u svakom pogledu? A zašto? Zato što neko drugi radi i razvija oruđa i oružja dok mi diplimo o Herti i Kusturici. Uzaludno je...realno manjkavi na sto načina, a samo na jedan veliki - u svojoj glavi i jedino nam ostaju mitovi i bajke i "pravdoljubivost" i moral "poraženih" i kuknjava nagnječenih. Nekom drugom pripada ona prava slava pobednika. I tako unedogled. Dosadno, jadno, užasno!!!

neutralni felsh

pre 6 godina

Vrhunski intrlektualac vs. NATO vikar. 

Zna se ko je na strani pravednih... i ko govori jezikom argumenata. 

Koliko je samo ovakvih "milosrdnih andjela" nagradjeno Nobelom...
(adorian, 25. oktobar 2017 17:24)


kusturica intelektualac? hahaha

analiza

pre 6 godina

"Shvatio sam da je Milerova kriva zato što je Nemica i zato što nas je NATO bombardovao. U isto vreme i mi i Emir i dalje volimo nemačka kola i evropske pare."
(Sloba)
Milerova ne samo da je Nemica,vec joj je i otac bio clan nacisticke organizacije u Rumunije,Vafen SS.Bila iz bogate porodice kojoj su rumunski komunisto oduzeli imovinu.Nije htela da radi za Sekuritateu.Neko ko je odrastao u onakvoj Rumuniji,ima strahovite predrasude prema socijalistickim zemljama,bez obzira na nacisticko nasledje svoje porodice.Nije kriva zbog NATO bombardovanja,ali je bezobrazno da ga podrzava ili opravdava.Takodje mi nije jasno kako neko ko je rodjen u Rumuniji moze da ne zna da je SFRJ bila visenacionalna,da su se te nacije cesto borile na suprotnimstranama-pa me cudi njeno cudjenje zasto smo se raspali na sastavne delove.
Sta s tim sto volimo evro i marku i golf i mercedes?Treba li Ameri da ne citaju Tolstoja i Dostojevskog jer su Rusi?
U komunizmu je postojalo nesto sto se zvalo "samokritika",nesto poput ispovesti kod svestenika na Zapadu,gde priznakes sve svoje grehe.Izgleda da nam je ostala sklonost ka toj samokritici i posipanju pepelom i kad treba i kad ne treba.Ne,nismo nevini ali nismo ni krivi za sve!

ob dylan

pre 6 godina

Kao što reče nemački ambasador Todoru Živkovu jednom prilikom - Nemci ne zaboravljaju svoje saveznike. Očekivati od Nemca da podrži Srbina umesto Hrvata, Muslimana ili Albanca je prilično neozbiljno. Srbi odrastite!

Zasenjena prostota

pre 6 godina

Izjava ove gosdpodje svedoči o tehnološkom elitističkom rasizmu koji se valja evropom. Nije za zatvarati oči jer je eto nobelovac.
(znači kada žena dobije batine ona je kriva, 25. oktobar 2017 17:12)

"Tehnološki elitistički rasizam"?!!! Wow!!!

Čuo sam za rasizam, ali o večeras nisam znao da postoji "tehnološki rasizam" (?????), koji može biti čak i "elitistički", moš' misliti!

E, stvarno sam danas naučio nešto novo! Briljivo sam zapisao sam i od sad koristim u razgovorima. Čim me neko iznervira, samo mu ispucam na forhend jedno "ali znate, onaj vaš tehnološki elitistički rasizam prema nama, ne samo da je nepravedan, nego i postaje stvarno nepodnošljiv!" Ma, ima da mi jedu iz ruke, bre!

pa sad

pre 6 godina

Na osnovu komentara, u kojima se pojavljuje neverovatna doza autosivinizma, moze se zakljuciti da su titoisti i dalje vrsta koja dobro uspeva u Srbiji.

Bridge

pre 6 godina

Istina je, kao i obicno, negde u sredini. Jeste da Srbi vole da krive druge za svoje nedaće, to nam je u krvi, ali nije na strancima da nam to nabijaju na nos, pa makar bili i Nobelovci. To je nepostovanje domaćina i jednostavno nepristojno. Nije ni Nobelova nagrada što je nekada bila... na zalost.

Miki Avala

pre 6 godina

Shvatio sam da je Milerova kriva zato što je Nemica i zato što nas je NATO bombardovao. U isto vreme i mi i Emir i dalje volimo nemačka kola i evropske pare.
(Sloba, 25. oktobar 2017 20:40)
Lose si shvatio bratac!

Eh, kad bi jednom doslo vreme za Handkea!

pre 6 godina

Ovde se omakla jedna greska: "svjetonazor" je "Weltanschauung". "Umwelt" je okolina. Ali desi se i velikim umovima da omase. Sve ostalo svako normalan bi rado i sam srocio i potpisao.

Stojan

pre 6 godina

Dobitnica nagrade i nas reditelj samo pokazuju svoju tankost u razumevanju ljudskog roda tj. celokupnog covecanstva. Oboje misle da se sukob (rat) moze spreciti i da postoje krivci. Za nju to se vidi ko je, a za Kusturicu i mnoge od nas to su ranije Turci, u poslednijm ratovima Nemacka pa eto sada zapad,...itd,...U stvari tu krivih nema jer se stvari odigravaju po prirodnom zakonu koji kaze da je sukob i to krvari uslov opstanka covecanstva. Dokaz za to je pisana istorija. Druga je stvar sto uvek neko nekoga krivi. Zivi bili pa videli da je sukob u Kataloniji izvestan i on je vec poceo. I ko je tu kriv. Nema krivih ali sukob se mora desiti. Da je Kusturica malo jaci u nekakvom dubljem promisljanju i saznanju on se ne bi ponizavao da joj uopste odgovara, jer njena tankost je ocigledna. Ali budimo realni vecina pisaca, rezisera i ljudi koji se time bave nema esencijalno filozofsko promisljanje. A i oni koji su dobitnicu pozvali, misle slicno. Jer eto dobitnica Nobelove nagrade za knjizevnost bice gost ni manje ni vise nego glavnog nam grada i posetice sajam. Isprovocirana od novinara ili posetilaca ona je davala odgovore kakve je davala. Druga stvar, ta nagdrada se dodeljuje svake godine, pa ne moze ni biti toliko vrsnih pisaca, mislioca ...Njih je ustvari uvek bilo malo. Umetnici (pisci, reditelji,...) koji se opredeljuju za Zapad, Istok, Putina i nisu pravi, da kazem intelektualci. Njih dvoje kada bi procitali ovo sto ja pisem mozda bi drugacije poceli da misle....

stradija

pre 6 godina

Kusturica- klasican srpski “intelektualac“, svaka mu je vlast dobra samo da je njemu dobro. Zato narodu ide ovako bedno, sa takvim intelektualcima, politicarima i njihovim tajkunima.

kenjigrad

pre 6 godina

Kusto, šta tebi smeta to što je književnica pričala o tim stvarima? Pa ti kao reditelj i filmski umetnik najmanje pričaš o filmu? Ne vidim nikakvu razliku.

danguba

pre 6 godina

Sustina price je da se nikada nismo suocili sa vlastitom odgovornoscu za posljednje ratove na Balkanu. Pored svih teorija zavjera i geopotickih igrarija, jasno je da je sva obsvjestajna, vojna i politicka moc bila koncentrisana u Beogradu i samim tim tu pociva i najveca odgovoronst.
A Kusta je odavno izgubio kredibilitet, obzirom da je od 90-ih egzistira kao PR rezima...

danguba

pre 6 godina

Rodjaci, istina boli. To sto smo u proslim vijekovima birali pravu stranu ili uglavnom imali ulogu zrtve, ne amnestira nas od odgovornosti u posljednjim ratovima na Balkanu, koja je velika, najveca od svih drzavica koje su ucestvovale u krvoprolicu.
Cinjenica je da do sada nismo smogli hrabrosti, niti politicke volje, da se suocimo sa posljedicama nasih (ne)djela, vec pronalazimo alibije u istoriji i geopolitickim odnosima. A Kusta je samo rezimski lajavac i lize ruku koja ga hrani u posljednje 2-3 decenije.

Mirko

pre 6 godina

Herta Miler je na istom predavanju govorila o svom ocu, pripadniku SS-a, zboga koga se srami, takođe je rekla da sve zlo koje su Nemci doživeli 1945. su i zaslužili, "kako seješ, tako ćeš i žnjati", Herta Miler kao osoba koja je pre svega kritična prema sebi i svom narodu ima svako moralno pravo da kaže svoje mišljenje, a na svakom pojedinačno je da se sa njim složi ili ne. Sa druge strane Kusturica, inače veliki budžetski korisnik Republike Srbije, ostaje dosledan svojoj jeftinom i plitkom populizmu i nacionalističkoj propagandi, od koje živi već dugo, velikim delom na naš račun. Što više bude ljudi koji će se zamisliti nad rečima Herte Miler, to će ovoj zemlji biti bolje, kao što se i propast i posrnuće ove zemlje meri brojem onih koji će aplaudirati ovakvim Kusturičinim pamfletima. Herta Miler je svoje predavanje zaključila porukom da Srbiji želi sve najbolje, hvala joj za to.

Genk

pre 6 godina

Ukratko, gospodin Kusturica je rekao isto što i Slobodan Milošević, ali i ono što horski pevaju skoro svi Srbi:
-Nismo mi ništa krivi, one kosti iz Srebrenice ne postoje, još primaju penzije a ovamo se pravi mrtvi!
-Nismo mi ništa krivi, bili smo među najjačima na svetu pa skovaše zaveru da obore i nas i Slobu
-Niko ništa nema šta nama da priča, mi smo nebeski narod, sve znamo najbolje.
-Zapadnjaci su najveći licimeri na svetu, ruke im krvave do lakata a nama prigovaraju za par desetina hiljada mrtvih po Kosovu, Bosni i Hrvatskoj što se sami poubijali dok su tuda prolazile naše trupe.

Ikac Jagodinac

pre 6 godina

Pre , jedno sat vremena , čitam Politiku i ono što je Herta Miler izgovorila u JDP-u ... i , jedno par minuta zurim u prazno i sebi postavljam pitanje : DOKLE !!! Dokle dozvoljavamo da nam , u našoj kući , svako ko poželi , zloupotrebi gostoprimstvo i da nam govori ovakve gadosti ??? ( isto je to i juče izgovorio pomoćnik - zamenika državnog sekretara jedne sile , koja svakako to više nije , samo sebe još uvek smatra sil(om)edzijom ) ... a , onda ... BRAVO , EMIRE KUSTURICE ... svaka ti se pozlatila . Dok je VAS , umnih ljudi , koji možete javno da kažete odgovor - ovakvima ... mogu samo da imam naklon .

miki

pre 6 godina

Doticna autorka jeste nemica ali isto tako ona je prihvatila i uvek se odnosi kriticki na nacizam koji se desio u nemackoj. I sto joj daje za pravo sa pedigreom koji poseduje da kritikuje i druge.Za razliku od nekih koji ni reci nisu dosad spomenuli posle puno,puno godina.

Zoran

pre 6 godina

Kusturica u našu odbranu govori da su i Nemci cinili zlo po Balkanu, pa šta . Izjednačava nas sa Nacistima da bi nas opravdao. A žena lepo priznaje grešku njenog SS oca i uporedjuje je sa Milosevicem. Dok i mi jednog dana ne priznamo nacionalnu grešku 90 tih, bolje nam ne može biti.

Marko

pre 6 godina

Ne znam sta vam je toliko dobro oko ovog teksta, bas je objektivno jako lose napisan, na stranu poruka koja je isto tako losa.
Nemci su prizali svoje greske u Drugom svetskom ratu i oni uopste ne pokusavaju da to sakriju cak obratno. Tako da svaka prica oko nacista i dobitnice nobelove nagrade je poprilicno neiskrena. Ona mozda nije trebala to da kaze, najbolje da je ucutala ali je odabrala da kaze.
Ako vam neko da kritiku, vi ili prihvatite ili ne prihvatite, zasto stalno taj kompleks nize vrednosti?

Lale

pre 6 godina

Jako je tesko i bolno ocigledno za Kusturicu da cuje drugo i drugacije misljenje od onog vladajuce stranke a jos je gore kada cujete kako vas drugi (stranci) gledaju bilo za coveka bilo za narod. Uostalom ocenu jedne od velikih tragedija srpskog naroda - NATO bombardovanje - treba da prepustimo ozbiljnim istoricarima a ne politicarima i politikantima. Npr. sta je Milosevic odgovorio Holbruku one sudbonosne noci pre bombardovanja kada je Holbruk rekao bombardovacemo vas.

Sv.Ivan

pre 6 godina

Dugo, još ovi nacionalisti neće dati nikome "jezik iza zuba da pomoli".To je već viđeno u SFRJ, borci su išli kroz razne faze i na kraju je biologija polako napravila svoje (samo traje jedno 60 godina).

suočavanje je bolno

pre 6 godina

Kad te nervira Nemac, ti odmah opleti da je nacista (čak i kad se sam stidi nečega u čemu nema nikakve odgovornosti).
Šta li će sutra za Srbe govoriti neki drugi, kad im se ne bude svidelo nešto što izgovori neki Srbin ili Sprkinja?

filolog

pre 6 godina

Narod Srbije sam sebi nanosi zlo, stalno birajuci politicare koji ga satiru i guraju u bioloski nestanak, i tako od 1990g do danas. Inace, Kusturica je dobar svakom rezimu, tipican srpski konformista-intelektualac.

dragan

pre 6 godina

Nije gospodja Herta upravu. Naravno da nije. Ne moze jedan narod sam sebi naneti zlo. Ali da se preciznije izrazila rekla bi ovako, srpska politicka elita nanela je najvece zlo srpskom narodu. Pa i to ne bi bilo tacno. Ovo bi bilo i preciznije i tacnije, srpska politicka elita nanela je strasno zlo svima u bivsoj SFRJ a na kraju i svom sopstvenom narodu. Ako bi bombardovanje gledali kao izdvojeni cin on je svakako ratni zlocin, on to i jeste ali je takodje i zadnja vojna bitka vodjena u vreme raspada Jugoslavije. Posle te bitke Srbija je vojnicki potpisala bezuslovnu kapitulaciju koja ce godinu dana kasnije zavrsiti smenom Milosevicevog rezima. Pocetak svega je bila antibirokrtatksa revolucija, Milosevicev pohod na Jugoslaviju, pokusaj da se smene sve republicka i pokrainska rukovodstva i uvede staljinisticka diktatura u SFRJ i to krajem dvadesetog veka. Sada stara izraka glasi, ko se maca laca od maca ce i poginuti. I Srbija je ratove izgubila. A tu je najveci Kusturicin problem. Ne postoji Krajina, Kosovo nije Srbija, Crna Gora je nezavisna a Republika Srpska nikada nece biti deo Srbije. I to je tako, a Kusturica je tu nemocan. I zato ocajan. Nemocna je i SPC i svi ti silni akademici, nemocan je Seselj, nemocni su penzionisani geneali, jednostavno nemocni su. Ne mogu promeniti stvarnost. Ali su zato i depresivni i cinicni.

Nenad

pre 6 godina

Emire, da si čitao Hertu Miler, znao bi da je ona lično propatila zbog zločina nacističke Nemačke pa kao takva ima pravo da osuđuje druge.
A da su nas isprljali 90-ih - jesu.
Prema tome, knjige u šake.

Moca

pre 6 godina

@bong Srbija nikada nije bila osvajacka zemlja? Prelistaj ponovo neki udzbenik iz istorije, da se ovako ne izblamiras u nekom drustvu, prijateljski savet. Srbija cara Dušana je dosla skoro do Atine upravo osvajackom politikom, a i kasnije smo zagrizli vise nego sto smo mogli da progutamo. Kralj Aleksandar je, izmedju ostalog, ubijen jer je bio alav na teritorije nekih drugih zemalja.

Emberlajz

pre 6 godina

za malo upucene u zapadnu civilizaciju evo cinjenice koju su pojedini filozofi sa zapada izneli: "razlika izmedju zapadnih i slavenskih naroda je u tome sto se zapadni bave moralom slavenskih naroda a slavenski narodi moralom svog naroda."
Tako da uopste nije bitno sta govori neko o tebi ako taj nije pogledao sebe.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (2+2=5, 25. oktobar 2017 16:18)

Koliko god da slaveni gledaju na svoj moral, nesto im ne ide bas od ruke. Vidjeli smo to u proslim ratovima na svim stranama a i gledamo i ovu postratnu moralnu katastrofu vec 25 godina. Toliko o nama, a gdje je zapad i gdje smo mi mogu nam reci ucesnici egzodusa sa nasih prostora, kojih je zadnje vrijeme sve vise i vise.

bOng

pre 6 godina

Srbija nikad nije bila osvajacka zemlja. Epitet agresora je postavljen zahvaljujuci Hrvatskoj i njenim vezama sa zapadnim medijima. Nacionalizam u Jugoslaviji je poceo u hrvatskoj 70'. Srbija je koletaralna steta u podeli Jugolavije od strane demokratskih uterivaca, a znamo kako Amerika uteruje demokratiju...

kriticar

pre 6 godina

ne daj boze da nas neko kritikuje, mi smo savrseni narod, bez mane koji nikad u istoriji nikom nije nista lose uradio. A svi koji drugacije misle neka to pricaju tamo daleko, gde nase usi nece cuti takve zlomisli.

boki

pre 6 godina

Kusturica, retko pametan čovek danas u Srbiji, čovek zaslužuje mnogo više. Retko kad imam priliku da čujem ili pročitam nekoga ko tako dobro objasni što većina misli a ne uspeva da se izrazi. Svaka čast "majstore".

Dobac

pre 6 godina

Svaka mu je na mestu.
Neki ga ne vole jer je jedan od retkih koji je priznao da je bio poturica, neki jer se bavi politikom, a neki jer je stvarno dobar covek.
Ne moze svakome ni dobar biti.

Sloba

pre 6 godina

Shvatio sam da je Milerova kriva zato što je Nemica i zato što nas je NATO bombardovao. U isto vreme i mi i Emir i dalje volimo nemačka kola i evropske pare.

Rade

pre 6 godina

Koliko god bio kritican prema nasem narodu i brojnim greskama koje smo napravili ovo sto je ona izjavila je bas nekulturno i bezobrazno, a o verodostojnosti iznetih tvrdnji ne bih ni rec rekao. Doduse, na lazi smo navikli. Zao mi je sto smo dosli u tu situaciju da mogu da nam to kazu uopste ali moramo dalje. Stojim uz svoj narod. Kusturicu ne cenim ali je lepo sto se oglasio, ipak je kultura njegovo podrucje.

miler

pre 6 godina

Vrlo lepo rečeno. Bravo. Ja bih dodala da ona blage veze nema sa dogadjajima, sa činjenicama, a trudi se da ostavi utisak pametne osobe dostojne Nobelove. Samo mogu reći: Sram je bilo

Serb

pre 6 godina

Možemo o Kusturici misliti i ovo i ono. Ali kada je u pitanju obračun sa nakaradnim intelektualnim promišljanjem, koje najčešće stiže iz zapadne Evrope ( Njemačke ) tu mu nema premca. Ovo što je izrečeno u Beogradu u najmanju je ruku uvreda za domaćina, koji je dotičnu nobelovku doveo. Zašto i ko je pozvao , kada su nam njeni stavovi i inače poznati , to je drugo pitanje. Zašto u nama uvijek ima određena količina mazohizma i zašto često dovodimo i ugošćujemo ljude koji to koriste da nas u najmanju ruku omalovažavaju u našem dvorištu ,je izgleda vječno pitanje , na koje niko pametan ne može da odgovori.

natalija

pre 6 godina

pitanje bazno koje naši mediji i političari skrivaju od osme sednice 1987-2017 je ovo: može li zemlja mala (malobrojna) pride još sa privredom koja nije u stanju da puni budzet zemlje da vodi spoljnu i uniutrašnju politiku "kakvu ona hoće" da na primer vodi takvu spoljnu politiku da bude u ratu sa svim u susedstvu i u ratu sa najbogatijim "velikim" silama? Da uvedete zemlju od 7 miliona u rat s 1 milijardom najmoćnijih? O tome se radi, svako ko ima gram mozga u glavi zna odgovor... Ovi koji se junače su samoubice ili špijuni (koji rade u nečijem tuđem interesu).

Nemanja

pre 6 godina

Браво Емире. Овакву националну свест може имати само Херцеговац.
(т, 25. oktobar 2017 15:15)

Šteta što je ne može imati za Hercegovinu, nego je iznajmljuje Srbiji, kao i svi slični turisti - patriote koji su nam ovde došli.

Goran

pre 6 godina

Dobila je Nobelovu nagradu za knjizevnost a dosla je u Beograd da iznosi politicke stavove za koje nije strucna. Posto je Nobelovac, ne sumnjam da ce dobiti publicitet. Medjutim, mi nismo trebali da pozovemo nekoga u Beograd ko ce iznositi takve stavove. Moramo imati samopostovanje i dostojanstvo. Neka to govore negde drugde, ne moramo mi da im placamo put i smestaj da bi to govorila.

Kao što holokaust ne opravdava Gazu, ni Šumarice ne opravdavaju Srebrenicu

pre 6 godina

Šumarice ne opravdavaju Srebrenicu. Mi smo bili žrtve, ali devedesetih smo i mi pravili žrtve. Možemo da ignorišemo svoje grehe, jeste tako lakše, ali to ne znači da gresi ne postoje. Nacistička okupacija Srbije i nacistički zločini nemaju nikakve veze sa onim o čemu je Herta Miler pričala.

T

pre 6 godina

Nije Kusta odbrusio Herti, nego je iskoristio priliku da se nahvata jeftine popularnosti, uvek potrebne za drzavnog umetnika. Uopste nije odgovorio na ono sto je ona komentarisala vec je samo ponovio staru pricu kako smo mi zrtve i kako nikada nismo nista nazao uradili drugima itd. A hladnjace i grobnice su nastale same. I bombardovali su nas sto nas ne vole.

Mladen Mladenovic

pre 6 godina

Mene nije iznenadila ova "nobelovka" svojim jednostranim i priglupim razmisljanjem o Srbiji i Srbima. Poslednjih godina, dobitnici Nobelovih nagrada su uglavnom voleli da "jasu" na "celicnoj metli", svojih sponzora i gospodara, ne bi li opravdali poverenje vlasnika te "metle", koja je, da budemo posteni, "zbrisala" priblizno isto onoliko ljudi koliko i njen sunarodnik sa "simpaticnim" brcicima ili, Nikolae Causesku. Mene je iznenadila pokornost onih koju su ugostili ovu gospodju, njihova snishodljivost i nesposobnost da joj se suprotstave, da joj postave neka pitanja na koja ona ocito ne bi imala odgovor?! Tolika snishodljivost, toliki strah govore da iza ovog pisca nie stoje samo literarna dela. Ocito je da ima mnogo jace "adute", koji se nalaze sa one strane Atlantika. Neverovatan prostakluk i neznanje koje niko nije ocekivao od jednog dobitnika Nobelove nagrade?!

nobalovac

pre 6 godina

juče sam hteo da napišem komentar u ovom duhu, kako je Emir to napisao.
(Petar Pan, 25. oktobar 2017 13:08)
Dobro je Petre, dobro je. Biće još prilika za tebe. Ali kad budeš počinjao taj budući komentar, prvo slovo u rečenici neka bude veliko.

miki

pre 6 godina

Eh da nam je bar desetak ovakvih, jer da nije njega niko ne bi progovorio, a morali bi, da je srece I predsednik drzave (takav kakav je) "koji svima skrese u brk" ili se mozda slaze sa njom? Ko zna.

Viktor Bogdanović

pre 6 godina

Podrška cenjenom režiseru, muzičaru i piscu! Dobro rečeno i osmišljeno sem zaključka gde predlaže austrijskog pisca za Nobelovu nagradu. To je ono što mi zasmeta, voleo bih da književnost bude pošteđena od svih političkih sfera i prepucavanja, naročito u domenu najveće književne nagrade.

Јабучило

pre 6 godina

A kao ne treba da se stidimo ratova '90-tih i SM???
(Pusti komentar, 25. oktobar 2017 13:15)

Када сагледаш све околности пре, за време и после рата, углавном не треба.

Laza Lazarevic

pre 6 godina

Ukratko, gospodin Kusturica je rekao isto što i Slobodan Milošević, ali i ono što horski pevaju skoro svi Srbi: 
-Nismo mi ništa krivi, one kosti iz Srebrenice ne postoje, još primaju penzije a ovamo se pravi mrtvi! 
-Nismo mi ništa krivi, bili smo među najjačima na svetu pa skovaše zaveru da obore i nas i Slobu 
-Niko ništa nema šta nama da priča, mi smo nebeski narod, sve znamo najbolje. 
-Zapadnjaci su najveći licimeri na svetu, ruke im krvave do lakata a nama prigovaraju za par desetina hiljada mrtvih po Kosovu, Bosni i Hrvatskoj što se sami poubijali dok su tuda prolazile naše trupe.
(Genk, 25. oktobar 2017 13:17)
Ti si druze, car!!!

bebe rabozo

pre 6 godina

Ово је задувљујуће какве аргументе људи у овом форуму износе против кустурице. Ајде признајем, текст је мало пристрастан, али куста није дипломата... с друге стране: ови што га нападају, мама миа....,свест ових људи о својој земљи је забрињавајући..;:

gradinar

pre 6 godina

Добро. Мада сам у први мах од Кустурице очекивао и више, мало другачије и снажније.

Ваљда ће се јавити још неко, јер је стварно СРАМНО оно што је г-ђа рекла. Па нека је по сто пута нобеловац...

Aleksandar

pre 6 godina

Svaka Vam čast, Gospodine Kusturica i hvala za sve. Ponovo ste se pokazali kao najveći Srbin današnjice, čiji glas se čuje i pored hiljada glasova izdajnika.

cccc

pre 6 godina

bravo emire! jedan sarajlija i bosnjak brani srbiju od napada nobelovaca, dok srbi ne smeju ni da pisnu. svaka cast emiru koji se zbog nas odrekao svog grada, drzave i vere. kakav god da je onima koje je napustio, bolji je nama medju koje se naselio.

olja

pre 6 godina

Bas tako. Greskom je pozvana na Sajam.
Ako je trebalo da bude gost, vise bi joj prilicila vojna parada. Ali, ne lezi vraze, na Paradi bi morala da gleda i cuti, a Sajam je bio zgoda da se rasprica do mile volje.
Rasteretila je dusu i bice mirna, bar do nekog drugog poziva.
Samo, ne rece da li se odrekla oca, pripadnika SS i da li je njega trebalo bombardovati zarad sveopsteg dobra.

sin lovca na medvede

pre 6 godina

Ja sam razumeo da je Herta htela da kaze da su zrtve uvek krive a krivci nevini. Mozda je ona imala neku drugu poruku u glavi. Ne znam.

besna glista

pre 6 godina

Gospodja Miler je u poptunosti u pravu, narocito kada je u pitanju negativan uticaj SPC koja je u poslednjih 30 godina ovaj narod unazadila do te mere da mu sada pomoci nema.

Boske

pre 6 godina

Ova prica bi mogla da ima i sretan kraj: ako bi joj Kusta ponudio ulogu glavnog negativca u sledecem filmu. Gospodja ne bi ni morala da glumi, a i tekst uloge bi sama napisala - pa ko to moze bolje od jedne nobelovke? Idealna prilika da uz Nobela prisloni i Oskara, kao prva i jedina u istoriji.

Dakle, Kusta, reaguj!

Saša

pre 6 godina

Kada su mi prepričavali njene reči mislio sam da prijatelji preteruju, potom sam pročitao šta je sve izjavila u Beogradu i shavtio da je sve to zapravo još gore. Razmišljao sam o njenim rečima uz neki recimo bolan grč uvređenog čoveka. Hvala gospodine Kusturice, ovo je bio lek!! Svaka čast. Kome sve danas daju Nobelovu nagradu, sačuvajmebožei...

Hammer

pre 6 godina

Nije čak ni imalo potrebe za ovolikim tekstom, jer sve je moglo da se kaže u par rečenica imajući u vidu korenove dotične Herte Miler čiji je otac kao istaknuti podovicir ratovao protiv Srba i Rusa u okviru svoje "Waffen SS" jedinice, on joj je verovatno i usadio tu njenu ljubav prema Srbima i Rusima pa nam ona sada zbog toga i deli danas ovakve "lekcije", sve je jasno nikakva dalja objašnjenja nisu potebna. A za Kusturičin tekst jedno veliko, RESPECT!

kole

pre 6 godina

Zena je iznela svoje misljenje sa kojim se uglavnom ne slazem zato sto je moja koza bila u pitanju 99. god, ali se mogu sloziti sa konstatacijom da u ratu neko mora da bude potpuno porazen, ako do rata dodje. Nemacka je to dozivela vise puta u svojoj istoriji i nikako da se opamete, vec i dalje pokusavaju da nametnu svoje imperijalne pretenzije. Ova zena u svojim knjigama place nad sudbinom nemackih folksdojcera koji su u posleratnoj Rumuniji podneli teret poraza zato sto su manjina, a Rumuni koji su presli na stranu saveznika tri dana pre kraja rata su glumili pobednike tako sto su ih ugnjetavali. Nobelova nagrada se dobija tako sto ste Amerikanac, ili sluzite njihovim interesima. Ova zena je najbolji dokaz za to.

артиљерац

pre 6 godina

А шта ова госпоја дође Герду Милеру?Мислим,за њега зна цела Европа,
ма какви,цео свет,а за госпоју слабо.Фамилија.

Magla u prestonici ..

pre 6 godina

Hvala bogu da neko ima da kaze nesto pametno iz naseg visokog drustva...Izgleda da ovi ostalima kamere sluze samo za licnu promociju...

+SAVO

pre 6 godina

Мислим да би, да је жив, Андрић вратио тзв. Нобелову награду, јер себе не жели види у друштву идиота.

el fuser

pre 6 godina

Na ovakve izjave se iz samopoštovanja ne treba ni osvrtati već ubuduće je ne pozivati u našu zemlju u ma kom vidu bilo kojim povodom. Ovo je jadna komercijalna izjava koja ima za cilj da se priča o njoj i od sasvim nevažnog pisca vrati u žižu javnosti.Jer da ovu bedastoću nije izjavila njen nastup bio bi obelezen jedino u kulturnom dnevniku i nikog nebi kao što i ne zanima šta dotična i misli i piše. Sada kada znamo šta misli o nama ne bi bilo dobro da je nadalje i jedanput pozovemo u našu zemlju. Jedino mi nije jasno zašto je uopšte dolazila među takve ljude

objektivno

pre 6 godina

Da nije pozvana vecinas nas ne bi nikada saznala koliko je SS poreklo danas oslobodjeno da nemora vise da se sakriva i koliko je Nobelova nagrada ispolitizovana. Mozda nam to saznanje pomogne da ipak damo gol u poslednjem minutu sudijske nadoknade pa idemo u produzetke.

Milosav Jovandić

pre 6 godina

Za svo ono zlo što nam se dogodilo i što nam se dogadja ja ne vidim drugog krivca do nas samih.
Da smo hteli i da hoćemo drugačije bilo bi.
Da smo hteli i da hoćemo bolje bilo bi.

Dalmacija

pre 6 godina

dragan, 25. oktobar 2017 13:14
Dragane ja sam Hrvat, a ponosan sam i pomalo ljubomoran na Srbe kada imaju takvog sina. Da je bilo više takvih ljudu nebi bilo ni besmislenog klanja.

adorian

pre 6 godina

Vrhunski intrlektualac vs. NATO vikar.

Zna se ko je na strani pravednih... i ko govori jezikom argumenata.

Koliko je samo ovakvih "milosrdnih andjela" nagradjeno Nobelom...

mix

pre 6 godina

Boze,svako danas nosi tu prestiznu titulu nobelovca..kad jedan "mirotvorac" obama ima tu titulu a zapoceo toliko stradanja u siriji i ostace zapamcen kao jedan od onih koji su dobili tu nagradu za mir a napravili zlo da vece nije moglo..e tako je i sa ovom doticnom nemackom personom...sve sve ali nobela ne..

Dositej

pre 6 godina

Emire, da si čitao Hertu Miler, znao bi da je ona lično propatila zbog zločina nacističke Nemačke pa kao takva ima pravo da osuđuje druge.
A da su nas isprljali 90-ih - jesu.
Prema tome, knjige u šake.
(Nenad)

To sto je neko "propatio" zbog zlocina svoje nacije, niti mu daje moralno pravo do popuje, niti znaci da mu je argumentacija tacna. Po toj logici, Ajhman je imao pravo kritikovanja izraelskih vojnih akcija zbog upotrebe preterane sile.

tarmi

pre 6 godina

А шта ова госпоја дође Герду Милеру?Мислим,за њега зна цела Европа, 
ма какви,цео свет,а за госпоју слабо.Фамилија.
(артиљерац, 25. oktobar 2017 12:32)

Дође му 100 марака :-D

Иначе, професору је свака на мјесту. Стварно нервира ово црно-бијело гледање на недавне догађаје. А још више нервирају ови домаћи који ће сваку бјелосвјетску уштву оправдавати док нас пљују. Докле?

Алексије

pre 6 godina

Ne znam sta vam je toliko dobro oko ovog teksta, bas je objektivno jako lose napisan, na stranu poruka koja je isto tako losa.
Nemci su prizali svoje greske u Drugom svetskom ratu i oni uopste ne pokusavaju da to sakriju cak obratno. Tako da svaka prica oko nacista i dobitnice nobelove nagrade je poprilicno neiskrena. Ona mozda nije trebala to da kaze, najbolje da je ucutala ali je odabrala da kaze.
Ako vam neko da kritiku, vi ili prihvatite ili ne prihvatite, zasto stalno taj kompleks nize vrednosti?
(Marko, 25. oktobar 2017 13:35)

Херта Милер нас није критиковала него је Србима залепила шамарчину. Да је то урадила у Берлину, па да прогутамо. Али усред земље где су Немци и њихови савезници у прошлом веку побили милионе српских душа.

Срамота за организатора и за државу.

sanda

pre 6 godina

Nisam ispratila govor gosp. Miler ali mi je po komentaru naseg Emira sve jasno. A ne samo ona vec ih je sve vise koji dolaze, ne samo na prag, vec nam ulaze u kucu, govore sta da radimo, koga da postujemo, koga da volimo i sta i koga da cuvamo. Trgnimo se, otrgnimo se. Ne dajmo im da nas pretvore u robove, jer sluge vec uveliko jesmo.

Иван Грозни

pre 6 godina

Иначе, оцу госпође Милер је одузета имовина због тога што је био припадних националсоцијалистичког покрета. Кога интересује више детаља, има све на Википедији.

znači kada žena dobije batine ona je kriva

pre 6 godina

Izjava ove gosdpodje svedoči o tehnološkom elitističkom rasizmu koji se valja evropom. Nije za zatvarati oči jer je eto nobelovac.

Pozdrav iz Toronta

pre 6 godina

...Uostalom ocenu jedne od velikih tragedija srpskog naroda - NATO bombardovanje - treba da prepustimo ozbiljnim istoricarima a ne politicarima i politikantima...
(Lale, 25. oktobar 2017 12:29)

Ozbiljnim istoricarima i nemackim knjizevnicima.

shoah

pre 6 godina

ne stide se Nemci nicega, cim su se spojile dve Nemacke krenuli su gde su stali 1945., ali na jedan perfidniji nacin nego u Dva svetska rata. tri puta su napadali Srbiju i konacno iz treceg pokusaja pobedili i uz put malo oprali biografiju jer su 50 godina bili glavni negativci, uz Nemce su naravno bili i njihovi veciti saveznici sa ovih prostora.

Govorim nemacki i gledam njihov tv

pre 6 godina

@Mirko
"Nemci su prizali svoje greske u Drugom svetskom ratu i oni uopste ne pokusavaju da to sakriju cak obratno."

Da, priznali su tako sto sada krive neke tamo "Naciste" da su se malo preigrali i da nisu bili svesni svoje ekonomske snage. Ali to priznanje denacifikovanim Nemcima nije bilo dovoljno da ne bombarduju most u Varvarinu i da njihov sud ne odbaci tuzbu po tom pitanju. Cudi me da gospodji nobelovkinji niko nije postavio pitanje o tom zlocinu !

DUSHAN

pre 6 godina

Herta je mislila i na period od Gavrila Principa. Da nije tako valjda bi uvazila da je Yuga bila legitimna drzava koja je stitila sve narode religije i da nije smela da se pocepa po unutrasnjim granicama republika i pokrajina u nacionalisticke drzavice.zasto je euforicno priznata hrvatska ekspresno gde je tada postojala verska segregacija stanovnistva? Noje ni srbija tada bila mnogo bolja to treba priznati.zar se nije moglo tada intervenisati i da nemacka zauzda tu iskljucivost. Koja joj je izgleda bila u interesu.

make yugoslavia great again!

pre 6 godina

Bez obzira sto nobelovka nije u pravu, ovakav odgovor isto ne valja. Umesto da pokaze neispravnost njenog gledista sto se vrlo lako moze, Kusta to radi napadom na nju licno. I naravno tu su i obavezni kliseji: osiromasen uranijum, djaci u Kragujevcu, ruski oslobodioci Beograda, vojne parade. I naravno najveci moguci gaf, koji on implicira iz njenog predavanja a to je poistovecenje ruskog i nemackog vojnika kao oslobodioca. Pa dobro ako je tako, zasto mi zurimo u zagrljaj Evropi tj. Nemackoj a ne Rusiji?

neutralni felsh

pre 6 godina

Vrhunski intrlektualac vs. NATO vikar. 

Zna se ko je na strani pravednih... i ko govori jezikom argumenata. 

Koliko je samo ovakvih "milosrdnih andjela" nagradjeno Nobelom...
(adorian, 25. oktobar 2017 17:24)


kusturica intelektualac? hahaha

2+2=5

pre 6 godina

za malo upucene u zapadnu civilizaciju evo cinjenice koju su pojedini filozofi sa zapada izneli: "razlika izmedju zapadnih i slavenskih naroda je u tome sto se zapadni bave moralom slavenskih naroda a slavenski narodi moralom svog naroda."
Tako da uopste nije bitno sta govori neko o tebi ako taj nije pogledao sebe.

neutralni felsh

pre 6 godina

Браво Емире. Овакву националну свест може имати само Херцеговац.
(т, 25. oktobar 2017 15:15)


pod uslovom da dodje u beograd.

Peka

pre 6 godina

Propali režiser (poslednja 3-4 filma negledljiva), posle debakla u Holivudu zamrzeo Holivud. Borac za prava malog čoveka, protiv korporacija i oligarhija, a Putin mu najbolji drug...

M

pre 6 godina

Sama je priznala da joj je otac bio u SS jedinicama...
Teško je očekivati od nje da bude pacifista i gleda sve ljude bez predrasuda.
Na komentar Ivana Ivanjija da u njenoj književnosti nema dobrih ljudi ni ljubavi, što ga plaši, Herta Miler je istakla da tome ne može da se usprotivi, te da svako ima svoju interpretaciju. “Ne moramo da budemo istog mišljenja."
???
Na kraju koga "shvatiti ozbiljno" - Arno Gujona koji obožava Srbiju ili ovakve predrasudama ofarbane CNN "intelektualce" koji idu u drugu krajnost?
Verujem da je na kraju, istina kao i obično negde u sredini - određena doza samokritičnosti pomešana sa odmerenom distancom NEOPHODNA da bi se, koliko je to moguće stvari i događaji gledali što realnije...

Dušan NS

pre 6 godina

(dragan, 25. oktobar 2017 13:14)
Svega i svačega ima u Vašem komentaru ali najjače je ono o uvođenju staljinizma od strane Miloševića! Čovek prvo uveo višepartijski sistem, a zatim započeo privatizaciju društvene imovine i uveo kapitalizam u Srbiju. Mišković, Karić, MK itd su postali to što su postali ne posle odlaska Miloševića već u njegovo vreme. Pa Milošević je i od samog sebe napravio kapitalistu, zar nije vlasništvo njegove porodice bio onaj zabavni park u Požarevcu gde je koristio iznajmljenu radnu snagu.

pa sad

pre 6 godina

Na osnovu komentara, u kojima se pojavljuje neverovatna doza autosivinizma, moze se zakljuciti da su titoisti i dalje vrsta koja dobro uspeva u Srbiji.

Stojan

pre 6 godina

Dobitnica nagrade i nas reditelj samo pokazuju svoju tankost u razumevanju ljudskog roda tj. celokupnog covecanstva. Oboje misle da se sukob (rat) moze spreciti i da postoje krivci. Za nju to se vidi ko je, a za Kusturicu i mnoge od nas to su ranije Turci, u poslednijm ratovima Nemacka pa eto sada zapad,...itd,...U stvari tu krivih nema jer se stvari odigravaju po prirodnom zakonu koji kaze da je sukob i to krvari uslov opstanka covecanstva. Dokaz za to je pisana istorija. Druga je stvar sto uvek neko nekoga krivi. Zivi bili pa videli da je sukob u Kataloniji izvestan i on je vec poceo. I ko je tu kriv. Nema krivih ali sukob se mora desiti. Da je Kusturica malo jaci u nekakvom dubljem promisljanju i saznanju on se ne bi ponizavao da joj uopste odgovara, jer njena tankost je ocigledna. Ali budimo realni vecina pisaca, rezisera i ljudi koji se time bave nema esencijalno filozofsko promisljanje. A i oni koji su dobitnicu pozvali, misle slicno. Jer eto dobitnica Nobelove nagrade za knjizevnost bice gost ni manje ni vise nego glavnog nam grada i posetice sajam. Isprovocirana od novinara ili posetilaca ona je davala odgovore kakve je davala. Druga stvar, ta nagdrada se dodeljuje svake godine, pa ne moze ni biti toliko vrsnih pisaca, mislioca ...Njih je ustvari uvek bilo malo. Umetnici (pisci, reditelji,...) koji se opredeljuju za Zapad, Istok, Putina i nisu pravi, da kazem intelektualci. Njih dvoje kada bi procitali ovo sto ja pisem mozda bi drugacije poceli da misle....

1967.

pre 6 godina

Ja sam nato bombardovanje proveo u rovu,na granici sa Albanijom,od prvog do poslednjeg dana.Nakon toga sam ostao bez zavičaja.Gde si ti bio Kusturice?Gde ti je bio sin?Gde bi ste bili da opet zatreba da se uzme puška u ruke?Među fejsbuk patriotama?

sale

pre 6 godina

Mi stalno vodimo razgovore gluvih, kako sa drugima tako i ovde na komentarima.

To se dešava zato što namećemo stare okvire i kalupe novim događajima. Istorija se ponavlja kao farsa, to su izgleda svi zaboravili. Kao što u svakom novom ratu generali (misle da) vode poslednji prethodni rat, tako je čitava svetska (uključujući i dobar deo naše domaće koja je bila njen integralni deo) progresivna intelektualna javnost, koja je potrošila ogromnu energiju na analizu geneze nacizma i holokausta i izvlačenje pouka iz toga jedva dočekala priliku da u jednom tragičnom događaju krajem XX veka u jednoj zaostaloj zemlji u zapećku Evrope odigra revanš sa imaginarnim starim protivnikom, a dođavola sa razlikama i činjenicama!

Mislim da je njihovo iskušenje da ponesu barjak dobra i stupe u pravednu arhetipsku borbu protiv iskonskog zla bilo neizdrživo.

Tako oni uporno guraju svoju priču, naši nacionalisti guraju svoje ekstremno viđenje, optužujući svet za licemerje, dvoličnost ili korupciju, a oni koji vide da niko tu ne sagledava punu istinu ne umeju da artikulišu ono što je potrebno reći i umesto toga biraju jednu od dve strane.

U svakom slučaju, odgovaranje kontra-optužbama i kontra-uvredama neće doneti ništa osim možda trenutnog rasterećenja.

Miki Avala

pre 6 godina

Shvatio sam da je Milerova kriva zato što je Nemica i zato što nas je NATO bombardovao. U isto vreme i mi i Emir i dalje volimo nemačka kola i evropske pare.
(Sloba, 25. oktobar 2017 20:40)
Lose si shvatio bratac!

brko

pre 6 godina

Ispravite me ako grijesim, ali ne sjecam se da je Kusta uputio i jednu jedinu rijec kritike rezimama u Srbiji u posljednjih 25 god. A bode oci cinjenica da je zivio kao lord i za Slobe, i za Kostunice, i za Tadica, i za Vucica..., a Srbija tone i duhovno i materijalno, iz gorega u gore..., i za sve uvijek kriv svabo, amer, englez, francuz, turcin... Nece biti bas tako, rodjo.
Meni je jasno da ne ujedas ruku koja te hrani, ali malo objektivnosti i samokritike ne bi bilo zgorega.

Zasenjena prostota

pre 6 godina

Izjava ove gosdpodje svedoči o tehnološkom elitističkom rasizmu koji se valja evropom. Nije za zatvarati oči jer je eto nobelovac.
(znači kada žena dobije batine ona je kriva, 25. oktobar 2017 17:12)

"Tehnološki elitistički rasizam"?!!! Wow!!!

Čuo sam za rasizam, ali o večeras nisam znao da postoji "tehnološki rasizam" (?????), koji može biti čak i "elitistički", moš' misliti!

E, stvarno sam danas naučio nešto novo! Briljivo sam zapisao sam i od sad koristim u razgovorima. Čim me neko iznervira, samo mu ispucam na forhend jedno "ali znate, onaj vaš tehnološki elitistički rasizam prema nama, ne samo da je nepravedan, nego i postaje stvarno nepodnošljiv!" Ma, ima da mi jedu iz ruke, bre!

Pa...

pre 6 godina

Muka mi je od ovih nadmudrivanja...muka mi je od ovog Balkana, mator sam pa ne mogu da bežim odavde. Da sam mlađi - karta u jednom smeru. Ovde ima toliko oznojenih trkača koji trče ceo život svoju trku u mestu, slepi da to vide. Toliko rasipanja energije u prazna i besmislena gušanja "ko će ispasti pametniji", a svi zajedno budale. Dokaz? Vreme prolazi, mi stojimo. Mali, sitni, presitni. Toliko manipulanata, politikanata, strastvenih karijerista koji napreduju kroz nečije debelo crevo, do stana, do džipa, do love...i čemu onda Herta versus neki Kusturica, čemu reči? Opet će nas neki novi Nacisti dovesti gotovo do istrebljenja oružjem ili nas pobediti ki...om ko na Kosovu, opet ćemo uz kuknjavu biti samo stradalnici, opet ćemo se hvaliti pogibijama umesto pobedama. Uvek isto, kroz celu prejadnu i nekrofilnu Istoriju. Slavnu? Gde je slava u tolikim gubicima u svakom pogledu? A zašto? Zato što neko drugi radi i razvija oruđa i oružja dok mi diplimo o Herti i Kusturici. Uzaludno je...realno manjkavi na sto načina, a samo na jedan veliki - u svojoj glavi i jedino nam ostaju mitovi i bajke i "pravdoljubivost" i moral "poraženih" i kuknjava nagnječenih. Nekom drugom pripada ona prava slava pobednika. I tako unedogled. Dosadno, jadno, užasno!!!

slazemo se da se ne slazemo

pre 6 godina

Knjizevnici imaju pravo, kao i g. Kusturica, kao i bilo ko drugi da razgovaraju o politici. Samo sto politicari imaju vecu odgovornost, a umetnici vise slobode.

ob dylan

pre 6 godina

Kao što reče nemački ambasador Todoru Živkovu jednom prilikom - Nemci ne zaboravljaju svoje saveznike. Očekivati od Nemca da podrži Srbina umesto Hrvata, Muslimana ili Albanca je prilično neozbiljno. Srbi odrastite!

analiza

pre 6 godina

"Shvatio sam da je Milerova kriva zato što je Nemica i zato što nas je NATO bombardovao. U isto vreme i mi i Emir i dalje volimo nemačka kola i evropske pare."
(Sloba)
Milerova ne samo da je Nemica,vec joj je i otac bio clan nacisticke organizacije u Rumunije,Vafen SS.Bila iz bogate porodice kojoj su rumunski komunisto oduzeli imovinu.Nije htela da radi za Sekuritateu.Neko ko je odrastao u onakvoj Rumuniji,ima strahovite predrasude prema socijalistickim zemljama,bez obzira na nacisticko nasledje svoje porodice.Nije kriva zbog NATO bombardovanja,ali je bezobrazno da ga podrzava ili opravdava.Takodje mi nije jasno kako neko ko je rodjen u Rumuniji moze da ne zna da je SFRJ bila visenacionalna,da su se te nacije cesto borile na suprotnimstranama-pa me cudi njeno cudjenje zasto smo se raspali na sastavne delove.
Sta s tim sto volimo evro i marku i golf i mercedes?Treba li Ameri da ne citaju Tolstoja i Dostojevskog jer su Rusi?
U komunizmu je postojalo nesto sto se zvalo "samokritika",nesto poput ispovesti kod svestenika na Zapadu,gde priznakes sve svoje grehe.Izgleda da nam je ostala sklonost ka toj samokritici i posipanju pepelom i kad treba i kad ne treba.Ne,nismo nevini ali nismo ni krivi za sve!

Eh, kad bi jednom doslo vreme za Handkea!

pre 6 godina

Ovde se omakla jedna greska: "svjetonazor" je "Weltanschauung". "Umwelt" je okolina. Ali desi se i velikim umovima da omase. Sve ostalo svako normalan bi rado i sam srocio i potpisao.

Bridge

pre 6 godina

Istina je, kao i obicno, negde u sredini. Jeste da Srbi vole da krive druge za svoje nedaće, to nam je u krvi, ali nije na strancima da nam to nabijaju na nos, pa makar bili i Nobelovci. To je nepostovanje domaćina i jednostavno nepristojno. Nije ni Nobelova nagrada što je nekada bila... na zalost.