Nedelja, 04.12.2016.

18:58

Filmovi koji su bili zabranjeni u Jugoslaviji

Izvor: express.hr

Filmovi koji su bili zabranjeni u Jugoslaviji IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

58 Komentari

Sortiraj po:

talasici

pre 7 godina

Većina ovih filmova se sada može pronaći i na internetu, a kako su oni nešto najbolje što se pojavilo u istoriji srpske kinematografije, mislim da svi koji ih niste gledali treba to da uradite što pre.

neutralni felsh

pre 7 godina

jedini sam u odeljenj uslavio slavu, komunjarska deca su me pljuvala a sad? [...] nemam gde da pobegnem sutra bi otisao al Bogu hvala sto me sacuvao od njih 
(eeee, 4. decembar 2016 23:55) 


slavio slavu pa sad glumi retroaktivnog disidenta ;)

april in january

pre 7 godina

Pre mozda dvadesetak godina pravljena je lista nasih najboljih filmova, glasalo se,sabirali poeni,i za najbolji je proglasen "Skupljaci perja" Sase Petrovica...Na drugom mestu je bio " Jutro", Purise Djordjevica...

Purisa je tad rekao da nikad nece snimiti bolji film, (i nije...) a za mene nije postojao (do danas) nezniji a potresniji film....

Sve je kao lagano,dijalog Samardjica ( koji beznadezno voli Milenu) sa klinkom- (glumi 14- godisnja Neda Arneric...) mir koji samo sto nije, Milena (tanana,nezna,...)koja misli da ce je spasiti od smrtne kazne covek koga voli,koji to moze,ali nece (partizanski ideali.....), .... na kraju, smrt,ipak, ali ne streljaju je drugovi,partizani, vec zarobljeni Nemac, koji se pojavljuje na pustoj stazi ,pa ona misli i izgovara "Hvala bogu,hvala bogu.....", uz neku ludu rumunsku muziku....

Svaki put se zarozam placuci na kraju kad gledam taj film....

sekula

pre 7 godina

a gdje je tu film "Čuvari magle"?I on je bio zabranjen.jedno vrije je bio skračene metraže a onda je skroz bio zabranjen.Glavnu ulogu je imao Enver Petrovci kao negativac a ostali su bili Xhevat Qoraj,Xhevat Qenaj i ostali kosovski glumci
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (mian, 4. decembar 2016 23:34)

Mislis glumci sa prostora KiM, a po imenima bih rekao da su Albanske nacionalnosti....

Drzava mrtvih

pre 7 godina

DV, i ja sam htela da napišem komentar u vezi filma "Zaseda". Severin Bjelić je imao tu jedan dijalog sa Ivicom Vidovićem koji mnogo objašnjava. Vredi pogledati i "Hajku".

Nikola

pre 7 godina

jedini sam u odeljenj uslavio slavu, komunjarska deca su me pljuvala a sad? [...] nemam gde da pobegnem sutra bi otisao al Bogu hvala sto me sacuvao od njih
(eeee, 4. decembar 2016 23:55)

Što te nije naučio da pišeš?

Bree

pre 7 godina

Napravite listu o zabranjenim filmovima u Americi. Neverovatan broj ruskih, iranskih, kineskih, turskih... filmova je zabranjeno u 'srcu demokratije i mira'.

olja

pre 7 godina

Bilo bi mi veoma drago da se danas cenzurisu kulturno-zabavni programi. Sigurna sam da ne bi bilo "farmi", "velikog brata", raznih "svadbi", losih filmova, emisija u kojima se voditeljke ne razlikuju od pjevaljki ... Kamo srece da kulturolozi odlucuju o svemu tome, naravno, bez uplitanja politike. Ali, kako "stvari" stoje taj smrad je duboko pustio korijenje i pitanje je da li ce se ikad i sta promijeniti nabolje.

Blek - Chicago

pre 7 godina

Jel' "Zaseda" od Živojina Pavlovića isto bila zabranjena? Bravo za komentatore što su pomenuli "Mlad I zdrav kao ruža" film.

Jah

pre 7 godina

Da je ziveo pesto godina mozda bi od nas nesto I bilo, ovako izbacismo Srpski Film I zakopali se jos dublje, ako je to uopste I bilo moguce.
Farma, parovi, grand, parade razune, pa to bi Tito sve na goli otok

Dex Dejvid dexdavid2@gmail.com

pre 7 godina

Kad budem mrtav i beo, film Živojina Pavlovića, dobitnik Velike Zlatne arene u Puli 1968. godine. To je prvi film Dragana Nikolića koji ga je proslavio. Nakon što je film stavljen u bunker ponovo je prikazan u SKC-u, ne mogu tačno da se sjetim godine, početak osamdesetih. Zanimljivo za tu projekciju da je bila u nedelju u 13 sati, u to vrijeme dosta neuobičajeno za SKC.

talasic

pre 7 godina

@Ljutko Većina njih se sada nalazi u Jugoslovenskoj kinoteci u Beogradu, s vremena na vreme se tamo mogu i pogledati. Međutim način na koji se čuvaju i kako izgleda sama arhiva je jako tužan prizor.

leon deleon

pre 7 godina

Interesantno da na listi nema dva filma koji su mozda i kontroverzniji od navedenih,"Mali vojnici" i "Mlad i zdrav kao ruza".U prvom filmu deca palih boraca se izivljavaju nad decakom nemackog porekla koji je sticenik doma pod tudjim imenom i siluju kolektivno zenu vaspitaca.U drugom se u vise navrata ismeva najveci sin naroda i narodnosti,a ceo film obiluju eksplicitne scene,golotinja,droga,brutalnost DB policije...

Victorinox

pre 7 godina

"Sveti pesak", (1968), jedini film sa tematikom koja obrađuje Goli otok, sa scenama "toplog zeca", između ostalog; "Doručak sa đavolom", (1971) takođe jedinstven film koji se bavi temom kolektivizacije i prinudnog otkupa poljoprivrednih proizvoda od seljaka u Vojvodini pedesetih godina (jako ružna epizoda razvoja FNRJ/SFRJ, pokojna baba mi je pričala kako je to izgledalo u Banatu).

U oba filma se kao režiser i scenarista pojavljuje moj zemljak, veliki pesnik Mika Antić. Za ovaj drugi je čak dobio Zlatnu arenu u Puli za scenario, ali... oba odoše u bunker.

Nije toliko bilo crno

pre 7 godina

@ "toliko su bili zabranjernii da sdam ja gledao sve ove filmove u Jugoslaviji.. 

Inace , kad bi vidjelio listu filmova koji u bili zabranjeni u recimo Francuskoj iznenadili bi se. 
A to "zabraanjeni" znacilo je da niko nije otkupio film za distribuciju. Ti filmo vi su se slobodno prikazivali na festivalima. 
Mnogo veca kontrola je i danas u SAD gdje se filmovi cenzurisu do granica bedastoce."
(filmoljub, 4. decembar 2016 20:09) 

I ja sam kao gimnazijalac, odgledao sve te filmove, sto u bioskopu, sto na TV. Film "Rani radovi" mi je ostao u secanju i po tome sto sam tada video prvi put javno i kompletno nagu devojku (Milja Vujanovic).
Najkasnije sam gledao "Plasticnog Isusa". Ne do pada mi se ni dan-danas.

Miki

pre 7 godina

Setih se filma Puriše Đorđevića "Pavle Pavlović", u kome glavni junak upada u nevolje jer se suprotstavlja korumpiranom direktoru u preduzeću gde radi. Taj film je dobio dozvole za prikazivanje, ali je na početku filma moralo da ide objašnjenje da su u filmu prikazane negativne pojave kakvih je bilo u društvu, ali su u međuvremenu otklonjene odlučnom akcijom Saveza komunista.

mian

pre 7 godina

a gdje je tu film "Čuvari magle"?I on je bio zabranjen.jedno vrije je bio skračene metraže a onda je skroz bio zabranjen.Glavnu ulogu je imao Enver Petrovci kao negativac a ostali su bili Xhevat Qoraj,Xhevat Qenaj i ostali kosovski glumci

eeee

pre 7 godina

jedini sam u odeljenj uslavio slavu, komunjarska deca su me pljuvala a sad? ti isti slave slavu vencavaj usvoj udecu u crkvi a nisu ni krsteni u crkvi nisu nikad bili a prave se velik isrbi i slave slavu? u firmi do ksam radio bio sam jedini koji nije bio komunjara - koliko su on imrzel imene ja sa mnjih jos vise u stavri zali osam ih kako su pokvareni jer su se ucaljavali samo iz koristi, kad sam zen ireka oda napisti partiju hteli su da je otpuste jedba je psoao sacuvala - toliko a ovi novi izrodi tih istih komunjara su jos gori, nemam gde da pobegnem sutra bi otisao al Bogu hvala sto me sacuvao od njih

Cale

pre 7 godina

Film Grad iz 1963 je bio omnibus od tri price Ljubav, Vera, Nada, autora Marka Babca, Zivojina Pavlovica i Kokana Rakonjca. To je jedini zvanicno zabranjeni film u Jugoslaviji. Resenje je potpisao Zamenik ministra unutrasnjih poslova BiH Murat Kusturica. Da, Emirov otac.

realno

pre 7 godina

Kao sto je govor mrznje zabranjen, tako su i neki filmovi neprimereni, a neki mogu da se pustaju uz odredjene starosne granice ili zakonske ograde. Mislim da time treba ipak da se bavi strucna umetnicka kritika.
Ogromna je razlika izmedju onih zemalja koji imaju dobre i obrazovane cenzore i kriticare, i onih gde ih nema ili su nekvalifikovani.

neko

pre 7 godina

Ovde su navedeni filmovi koji su uspeli da se probiju do festivala. Isto toliko ima filmova koji su zabranjeni ili oduzeti i šira publika ih nikada nije videla. Zanimljiv tekst, ali bi trebalo napraviti i spisak filmova koji su završili u bunkerima.

Noam Lobotomski

pre 7 godina

Obozavam zavrsnu scenu u WR-u zbog Okudzavine pesme. Inace ima ga na Netflix-u i Hulu-u i to integralna verzija dobrog kvaliteta sa gomilom extra dokumentarnog materijala snimanog po Americi.

DV

pre 7 godina

Moj ćale je bio scenograf u filmu Zaseda, Žike Pavlovića., Tito je izašao iz Malog Odeona smrknut, tamo su se puštale partijske pred-premijere, posle 10 minuta filma, ekipi nije bilo svejedno... U filme se radi o stanju srpskim selima pri kraju rata, "borbe" sa četnicima, odličan i ozbiljan film.

Nenad

pre 7 godina

Pa kamo sreće da i danas imaju ovakve restrikcije u filmovima. Onaj Stojanović koji je robijao tri godine za svoj diplomski rad, kasnije je emitovao film "Plastični Isus" gde god je mogao, gledao sam film zaista osim dokumentarnih snimaka sve ostalo je perverzija, međutim ovaj režiser nije izvukao pouku od ondog što je doživeo. Na slobodi i demokratiji koju smo mi imali i imamo zaista može da nam pozavidi čitav svet.

zabranjeni bez zabrane

pre 7 godina

Tito je tražio da pogleda film Rani radovi,jer je čuo za nagradu u Berlinu.Priča se da je specijalnu bioskopsku projekciju organizovanu samo za njega,kakav je tada bio običaj,napustio posle 10-tak minuta,a prisutni kažu da je prokomentarisao:"Kakvi su ovo luđaci".Bilo je dosta filmova tzv.Crnog talasa koji nisu bili zvanično zabranjeni,ali se nisu mogli videti ni u bioskopima ni na televiziji,a to je ubedljivo najbolji period u Jugoslovenskoj,tačnije srpskoj kinematografiji,jer su skoro svi snimnjeni u Srbiji.Ne mislim da je preterano ako se taj period poredi sa francuskim filmovima novog talasa,koji su snimani otprilike u isto vreme,a koji su tada bili nešto najbolje u svetskoj kinematografiji.Autori nisu bili protiv komunizma,već su prikazivali realno stanje u državi,što nije bilo u skladu sa idiličnom slikom,koju su vlasti tada prikazivale.

filmoljub

pre 7 godina

toliko su bili zabranjernii da sdam ja gledao sve ove filmove u Jugoslaviji..

Inace , kad bi vidjelio listu filmova koji u bili zabranjeni u recimo Francuskoj iznenadili bi se.
A to "zabraanjeni" znacilo je da niko nije otkupio film za distribuciju. Ti filmo vi su se slobodno prikazivali na festivalima.
Mnogo veca kontrola je i danas u SAD gdje se filmovi cenzurisu do granica bedastoce.

nemanjad

pre 7 godina

Obavezno pogledati film "Devalvacija jednog osmeha" to je dokumentarac iz 60-ih koji mracnije opisuje drustvo nego svi filmovi crnog talasa.

crni talas

pre 7 godina

Sta tu ima lose sto su ti filmovi bili zabranjeni? TV mora imati pristojan sadrzaj. U Nemackoj i Austriji necete videti minice, pevaljke I nepristojan sadrzaj na TV. Ne bi bilo lose zabraniti neke sadrzaje na nasim kanalima. Selekcija mora da postoji. Nije bas sve bilo tako trulo u toj Jugi kao sto se sad prikazuje.(Dusan, 04. decembar 2016 19:42)Nisu oni zabranjeni zbog nemoralnih scena,već zato što su kritikovali tadašnje stanje u društvu,a to nije bilo po volji vlastima.Prikazali su realno stanje,koje nije bilo onako kako su ga prikazivale vlasti.I nisu zabranjivani samo filmovi,već i druga umetnička dela,koja se nisu svidela komunistima.Pojedini umetnici su zatvarani i gubili građanska prava zbog toga.

Serbian Kingdom

pre 7 godina

Zabrane i komunizam idu jedno uz drugo. Fasizam i komunizam su dve strane iste medalje: ni jednima ni drugima ne odgovara slobodno misljenje.

Maksa

pre 7 godina

Pa nekad nije bilo programa do ponoći, ni više kanala pa da je moglo da se vrti čak i ako je nepodobno iz nekih razloga za razliku od danas. Možda nije smelo da se prikazuje ali se snimalo 300 puta više nego danas... Danas gledamo iste filmove i serije po hiljadu puta, ne zna se šta je gore...

Dusan

pre 7 godina

Sta tu ima lose sto su ti filmovi bili zabranjeni? TV mora imati pristojan sadrzaj. U Nemackoj i Austriji necete videti minice, pevaljke I nepristojan sadrzaj na TV. Ne bi bilo lose zabraniti neke sadrzaje na nasim kanalima. Selekcija mora da postoji. Nije bas sve bilo tako trulo u toj Jugi kao sto se sad prikazuje.

crni talas

pre 7 godina

Sta tu ima lose sto su ti filmovi bili zabranjeni? TV mora imati pristojan sadrzaj. U Nemackoj i Austriji necete videti minice, pevaljke I nepristojan sadrzaj na TV. Ne bi bilo lose zabraniti neke sadrzaje na nasim kanalima. Selekcija mora da postoji. Nije bas sve bilo tako trulo u toj Jugi kao sto se sad prikazuje.(Dusan, 04. decembar 2016 19:42)Nisu oni zabranjeni zbog nemoralnih scena,već zato što su kritikovali tadašnje stanje u društvu,a to nije bilo po volji vlastima.Prikazali su realno stanje,koje nije bilo onako kako su ga prikazivale vlasti.I nisu zabranjivani samo filmovi,već i druga umetnička dela,koja se nisu svidela komunistima.Pojedini umetnici su zatvarani i gubili građanska prava zbog toga.

zabranjeni bez zabrane

pre 7 godina

Tito je tražio da pogleda film Rani radovi,jer je čuo za nagradu u Berlinu.Priča se da je specijalnu bioskopsku projekciju organizovanu samo za njega,kakav je tada bio običaj,napustio posle 10-tak minuta,a prisutni kažu da je prokomentarisao:"Kakvi su ovo luđaci".Bilo je dosta filmova tzv.Crnog talasa koji nisu bili zvanično zabranjeni,ali se nisu mogli videti ni u bioskopima ni na televiziji,a to je ubedljivo najbolji period u Jugoslovenskoj,tačnije srpskoj kinematografiji,jer su skoro svi snimnjeni u Srbiji.Ne mislim da je preterano ako se taj period poredi sa francuskim filmovima novog talasa,koji su snimani otprilike u isto vreme,a koji su tada bili nešto najbolje u svetskoj kinematografiji.Autori nisu bili protiv komunizma,već su prikazivali realno stanje u državi,što nije bilo u skladu sa idiličnom slikom,koju su vlasti tada prikazivale.

filmoljub

pre 7 godina

toliko su bili zabranjernii da sdam ja gledao sve ove filmove u Jugoslaviji..

Inace , kad bi vidjelio listu filmova koji u bili zabranjeni u recimo Francuskoj iznenadili bi se.
A to "zabraanjeni" znacilo je da niko nije otkupio film za distribuciju. Ti filmo vi su se slobodno prikazivali na festivalima.
Mnogo veca kontrola je i danas u SAD gdje se filmovi cenzurisu do granica bedastoce.

Maksa

pre 7 godina

Pa nekad nije bilo programa do ponoći, ni više kanala pa da je moglo da se vrti čak i ako je nepodobno iz nekih razloga za razliku od danas. Možda nije smelo da se prikazuje ali se snimalo 300 puta više nego danas... Danas gledamo iste filmove i serije po hiljadu puta, ne zna se šta je gore...

Serbian Kingdom

pre 7 godina

Zabrane i komunizam idu jedno uz drugo. Fasizam i komunizam su dve strane iste medalje: ni jednima ni drugima ne odgovara slobodno misljenje.

Dusan

pre 7 godina

Sta tu ima lose sto su ti filmovi bili zabranjeni? TV mora imati pristojan sadrzaj. U Nemackoj i Austriji necete videti minice, pevaljke I nepristojan sadrzaj na TV. Ne bi bilo lose zabraniti neke sadrzaje na nasim kanalima. Selekcija mora da postoji. Nije bas sve bilo tako trulo u toj Jugi kao sto se sad prikazuje.

nemanjad

pre 7 godina

Obavezno pogledati film "Devalvacija jednog osmeha" to je dokumentarac iz 60-ih koji mracnije opisuje drustvo nego svi filmovi crnog talasa.

Cale

pre 7 godina

Film Grad iz 1963 je bio omnibus od tri price Ljubav, Vera, Nada, autora Marka Babca, Zivojina Pavlovica i Kokana Rakonjca. To je jedini zvanicno zabranjeni film u Jugoslaviji. Resenje je potpisao Zamenik ministra unutrasnjih poslova BiH Murat Kusturica. Da, Emirov otac.

Miki

pre 7 godina

Setih se filma Puriše Đorđevića "Pavle Pavlović", u kome glavni junak upada u nevolje jer se suprotstavlja korumpiranom direktoru u preduzeću gde radi. Taj film je dobio dozvole za prikazivanje, ali je na početku filma moralo da ide objašnjenje da su u filmu prikazane negativne pojave kakvih je bilo u društvu, ali su u međuvremenu otklonjene odlučnom akcijom Saveza komunista.

DV

pre 7 godina

Moj ćale je bio scenograf u filmu Zaseda, Žike Pavlovića., Tito je izašao iz Malog Odeona smrknut, tamo su se puštale partijske pred-premijere, posle 10 minuta filma, ekipi nije bilo svejedno... U filme se radi o stanju srpskim selima pri kraju rata, "borbe" sa četnicima, odličan i ozbiljan film.

Victorinox

pre 7 godina

"Sveti pesak", (1968), jedini film sa tematikom koja obrađuje Goli otok, sa scenama "toplog zeca", između ostalog; "Doručak sa đavolom", (1971) takođe jedinstven film koji se bavi temom kolektivizacije i prinudnog otkupa poljoprivrednih proizvoda od seljaka u Vojvodini pedesetih godina (jako ružna epizoda razvoja FNRJ/SFRJ, pokojna baba mi je pričala kako je to izgledalo u Banatu).

U oba filma se kao režiser i scenarista pojavljuje moj zemljak, veliki pesnik Mika Antić. Za ovaj drugi je čak dobio Zlatnu arenu u Puli za scenario, ali... oba odoše u bunker.

neko

pre 7 godina

Ovde su navedeni filmovi koji su uspeli da se probiju do festivala. Isto toliko ima filmova koji su zabranjeni ili oduzeti i šira publika ih nikada nije videla. Zanimljiv tekst, ali bi trebalo napraviti i spisak filmova koji su završili u bunkerima.

olja

pre 7 godina

Bilo bi mi veoma drago da se danas cenzurisu kulturno-zabavni programi. Sigurna sam da ne bi bilo "farmi", "velikog brata", raznih "svadbi", losih filmova, emisija u kojima se voditeljke ne razlikuju od pjevaljki ... Kamo srece da kulturolozi odlucuju o svemu tome, naravno, bez uplitanja politike. Ali, kako "stvari" stoje taj smrad je duboko pustio korijenje i pitanje je da li ce se ikad i sta promijeniti nabolje.

Nije toliko bilo crno

pre 7 godina

@ "toliko su bili zabranjernii da sdam ja gledao sve ove filmove u Jugoslaviji.. 

Inace , kad bi vidjelio listu filmova koji u bili zabranjeni u recimo Francuskoj iznenadili bi se. 
A to "zabraanjeni" znacilo je da niko nije otkupio film za distribuciju. Ti filmo vi su se slobodno prikazivali na festivalima. 
Mnogo veca kontrola je i danas u SAD gdje se filmovi cenzurisu do granica bedastoce."
(filmoljub, 4. decembar 2016 20:09) 

I ja sam kao gimnazijalac, odgledao sve te filmove, sto u bioskopu, sto na TV. Film "Rani radovi" mi je ostao u secanju i po tome sto sam tada video prvi put javno i kompletno nagu devojku (Milja Vujanovic).
Najkasnije sam gledao "Plasticnog Isusa". Ne do pada mi se ni dan-danas.

Nikola

pre 7 godina

jedini sam u odeljenj uslavio slavu, komunjarska deca su me pljuvala a sad? [...] nemam gde da pobegnem sutra bi otisao al Bogu hvala sto me sacuvao od njih
(eeee, 4. decembar 2016 23:55)

Što te nije naučio da pišeš?

eeee

pre 7 godina

jedini sam u odeljenj uslavio slavu, komunjarska deca su me pljuvala a sad? ti isti slave slavu vencavaj usvoj udecu u crkvi a nisu ni krsteni u crkvi nisu nikad bili a prave se velik isrbi i slave slavu? u firmi do ksam radio bio sam jedini koji nije bio komunjara - koliko su on imrzel imene ja sa mnjih jos vise u stavri zali osam ih kako su pokvareni jer su se ucaljavali samo iz koristi, kad sam zen ireka oda napisti partiju hteli su da je otpuste jedba je psoao sacuvala - toliko a ovi novi izrodi tih istih komunjara su jos gori, nemam gde da pobegnem sutra bi otisao al Bogu hvala sto me sacuvao od njih

Bree

pre 7 godina

Napravite listu o zabranjenim filmovima u Americi. Neverovatan broj ruskih, iranskih, kineskih, turskih... filmova je zabranjeno u 'srcu demokratije i mira'.

Blek - Chicago

pre 7 godina

Jel' "Zaseda" od Živojina Pavlovića isto bila zabranjena? Bravo za komentatore što su pomenuli "Mlad I zdrav kao ruža" film.

leon deleon

pre 7 godina

Interesantno da na listi nema dva filma koji su mozda i kontroverzniji od navedenih,"Mali vojnici" i "Mlad i zdrav kao ruza".U prvom filmu deca palih boraca se izivljavaju nad decakom nemackog porekla koji je sticenik doma pod tudjim imenom i siluju kolektivno zenu vaspitaca.U drugom se u vise navrata ismeva najveci sin naroda i narodnosti,a ceo film obiluju eksplicitne scene,golotinja,droga,brutalnost DB policije...

Jah

pre 7 godina

Da je ziveo pesto godina mozda bi od nas nesto I bilo, ovako izbacismo Srpski Film I zakopali se jos dublje, ako je to uopste I bilo moguce.
Farma, parovi, grand, parade razune, pa to bi Tito sve na goli otok

Noam Lobotomski

pre 7 godina

Obozavam zavrsnu scenu u WR-u zbog Okudzavine pesme. Inace ima ga na Netflix-u i Hulu-u i to integralna verzija dobrog kvaliteta sa gomilom extra dokumentarnog materijala snimanog po Americi.

Drzava mrtvih

pre 7 godina

DV, i ja sam htela da napišem komentar u vezi filma "Zaseda". Severin Bjelić je imao tu jedan dijalog sa Ivicom Vidovićem koji mnogo objašnjava. Vredi pogledati i "Hajku".

Dex Dejvid dexdavid2@gmail.com

pre 7 godina

Kad budem mrtav i beo, film Živojina Pavlovića, dobitnik Velike Zlatne arene u Puli 1968. godine. To je prvi film Dragana Nikolića koji ga je proslavio. Nakon što je film stavljen u bunker ponovo je prikazan u SKC-u, ne mogu tačno da se sjetim godine, početak osamdesetih. Zanimljivo za tu projekciju da je bila u nedelju u 13 sati, u to vrijeme dosta neuobičajeno za SKC.

realno

pre 7 godina

Kao sto je govor mrznje zabranjen, tako su i neki filmovi neprimereni, a neki mogu da se pustaju uz odredjene starosne granice ili zakonske ograde. Mislim da time treba ipak da se bavi strucna umetnicka kritika.
Ogromna je razlika izmedju onih zemalja koji imaju dobre i obrazovane cenzore i kriticare, i onih gde ih nema ili su nekvalifikovani.

april in january

pre 7 godina

Pre mozda dvadesetak godina pravljena je lista nasih najboljih filmova, glasalo se,sabirali poeni,i za najbolji je proglasen "Skupljaci perja" Sase Petrovica...Na drugom mestu je bio " Jutro", Purise Djordjevica...

Purisa je tad rekao da nikad nece snimiti bolji film, (i nije...) a za mene nije postojao (do danas) nezniji a potresniji film....

Sve je kao lagano,dijalog Samardjica ( koji beznadezno voli Milenu) sa klinkom- (glumi 14- godisnja Neda Arneric...) mir koji samo sto nije, Milena (tanana,nezna,...)koja misli da ce je spasiti od smrtne kazne covek koga voli,koji to moze,ali nece (partizanski ideali.....), .... na kraju, smrt,ipak, ali ne streljaju je drugovi,partizani, vec zarobljeni Nemac, koji se pojavljuje na pustoj stazi ,pa ona misli i izgovara "Hvala bogu,hvala bogu.....", uz neku ludu rumunsku muziku....

Svaki put se zarozam placuci na kraju kad gledam taj film....

talasic

pre 7 godina

@Ljutko Većina njih se sada nalazi u Jugoslovenskoj kinoteci u Beogradu, s vremena na vreme se tamo mogu i pogledati. Međutim način na koji se čuvaju i kako izgleda sama arhiva je jako tužan prizor.

Nenad

pre 7 godina

Pa kamo sreće da i danas imaju ovakve restrikcije u filmovima. Onaj Stojanović koji je robijao tri godine za svoj diplomski rad, kasnije je emitovao film "Plastični Isus" gde god je mogao, gledao sam film zaista osim dokumentarnih snimaka sve ostalo je perverzija, međutim ovaj režiser nije izvukao pouku od ondog što je doživeo. Na slobodi i demokratiji koju smo mi imali i imamo zaista može da nam pozavidi čitav svet.

mian

pre 7 godina

a gdje je tu film "Čuvari magle"?I on je bio zabranjen.jedno vrije je bio skračene metraže a onda je skroz bio zabranjen.Glavnu ulogu je imao Enver Petrovci kao negativac a ostali su bili Xhevat Qoraj,Xhevat Qenaj i ostali kosovski glumci

sekula

pre 7 godina

a gdje je tu film "Čuvari magle"?I on je bio zabranjen.jedno vrije je bio skračene metraže a onda je skroz bio zabranjen.Glavnu ulogu je imao Enver Petrovci kao negativac a ostali su bili Xhevat Qoraj,Xhevat Qenaj i ostali kosovski glumci
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (mian, 4. decembar 2016 23:34)

Mislis glumci sa prostora KiM, a po imenima bih rekao da su Albanske nacionalnosti....

neutralni felsh

pre 7 godina

jedini sam u odeljenj uslavio slavu, komunjarska deca su me pljuvala a sad? [...] nemam gde da pobegnem sutra bi otisao al Bogu hvala sto me sacuvao od njih 
(eeee, 4. decembar 2016 23:55) 


slavio slavu pa sad glumi retroaktivnog disidenta ;)

talasici

pre 7 godina

Većina ovih filmova se sada može pronaći i na internetu, a kako su oni nešto najbolje što se pojavilo u istoriji srpske kinematografije, mislim da svi koji ih niste gledali treba to da uradite što pre.

Dusan

pre 7 godina

Sta tu ima lose sto su ti filmovi bili zabranjeni? TV mora imati pristojan sadrzaj. U Nemackoj i Austriji necete videti minice, pevaljke I nepristojan sadrzaj na TV. Ne bi bilo lose zabraniti neke sadrzaje na nasim kanalima. Selekcija mora da postoji. Nije bas sve bilo tako trulo u toj Jugi kao sto se sad prikazuje.

Serbian Kingdom

pre 7 godina

Zabrane i komunizam idu jedno uz drugo. Fasizam i komunizam su dve strane iste medalje: ni jednima ni drugima ne odgovara slobodno misljenje.

crni talas

pre 7 godina

Sta tu ima lose sto su ti filmovi bili zabranjeni? TV mora imati pristojan sadrzaj. U Nemackoj i Austriji necete videti minice, pevaljke I nepristojan sadrzaj na TV. Ne bi bilo lose zabraniti neke sadrzaje na nasim kanalima. Selekcija mora da postoji. Nije bas sve bilo tako trulo u toj Jugi kao sto se sad prikazuje.(Dusan, 04. decembar 2016 19:42)Nisu oni zabranjeni zbog nemoralnih scena,već zato što su kritikovali tadašnje stanje u društvu,a to nije bilo po volji vlastima.Prikazali su realno stanje,koje nije bilo onako kako su ga prikazivale vlasti.I nisu zabranjivani samo filmovi,već i druga umetnička dela,koja se nisu svidela komunistima.Pojedini umetnici su zatvarani i gubili građanska prava zbog toga.

filmoljub

pre 7 godina

toliko su bili zabranjernii da sdam ja gledao sve ove filmove u Jugoslaviji..

Inace , kad bi vidjelio listu filmova koji u bili zabranjeni u recimo Francuskoj iznenadili bi se.
A to "zabraanjeni" znacilo je da niko nije otkupio film za distribuciju. Ti filmo vi su se slobodno prikazivali na festivalima.
Mnogo veca kontrola je i danas u SAD gdje se filmovi cenzurisu do granica bedastoce.

eeee

pre 7 godina

jedini sam u odeljenj uslavio slavu, komunjarska deca su me pljuvala a sad? ti isti slave slavu vencavaj usvoj udecu u crkvi a nisu ni krsteni u crkvi nisu nikad bili a prave se velik isrbi i slave slavu? u firmi do ksam radio bio sam jedini koji nije bio komunjara - koliko su on imrzel imene ja sa mnjih jos vise u stavri zali osam ih kako su pokvareni jer su se ucaljavali samo iz koristi, kad sam zen ireka oda napisti partiju hteli su da je otpuste jedba je psoao sacuvala - toliko a ovi novi izrodi tih istih komunjara su jos gori, nemam gde da pobegnem sutra bi otisao al Bogu hvala sto me sacuvao od njih

Nenad

pre 7 godina

Pa kamo sreće da i danas imaju ovakve restrikcije u filmovima. Onaj Stojanović koji je robijao tri godine za svoj diplomski rad, kasnije je emitovao film "Plastični Isus" gde god je mogao, gledao sam film zaista osim dokumentarnih snimaka sve ostalo je perverzija, međutim ovaj režiser nije izvukao pouku od ondog što je doživeo. Na slobodi i demokratiji koju smo mi imali i imamo zaista može da nam pozavidi čitav svet.

mian

pre 7 godina

a gdje je tu film "Čuvari magle"?I on je bio zabranjen.jedno vrije je bio skračene metraže a onda je skroz bio zabranjen.Glavnu ulogu je imao Enver Petrovci kao negativac a ostali su bili Xhevat Qoraj,Xhevat Qenaj i ostali kosovski glumci

zabranjeni bez zabrane

pre 7 godina

Tito je tražio da pogleda film Rani radovi,jer je čuo za nagradu u Berlinu.Priča se da je specijalnu bioskopsku projekciju organizovanu samo za njega,kakav je tada bio običaj,napustio posle 10-tak minuta,a prisutni kažu da je prokomentarisao:"Kakvi su ovo luđaci".Bilo je dosta filmova tzv.Crnog talasa koji nisu bili zvanično zabranjeni,ali se nisu mogli videti ni u bioskopima ni na televiziji,a to je ubedljivo najbolji period u Jugoslovenskoj,tačnije srpskoj kinematografiji,jer su skoro svi snimnjeni u Srbiji.Ne mislim da je preterano ako se taj period poredi sa francuskim filmovima novog talasa,koji su snimani otprilike u isto vreme,a koji su tada bili nešto najbolje u svetskoj kinematografiji.Autori nisu bili protiv komunizma,već su prikazivali realno stanje u državi,što nije bilo u skladu sa idiličnom slikom,koju su vlasti tada prikazivale.

Maksa

pre 7 godina

Pa nekad nije bilo programa do ponoći, ni više kanala pa da je moglo da se vrti čak i ako je nepodobno iz nekih razloga za razliku od danas. Možda nije smelo da se prikazuje ali se snimalo 300 puta više nego danas... Danas gledamo iste filmove i serije po hiljadu puta, ne zna se šta je gore...

realno

pre 7 godina

Kao sto je govor mrznje zabranjen, tako su i neki filmovi neprimereni, a neki mogu da se pustaju uz odredjene starosne granice ili zakonske ograde. Mislim da time treba ipak da se bavi strucna umetnicka kritika.
Ogromna je razlika izmedju onih zemalja koji imaju dobre i obrazovane cenzore i kriticare, i onih gde ih nema ili su nekvalifikovani.

Nikola

pre 7 godina

jedini sam u odeljenj uslavio slavu, komunjarska deca su me pljuvala a sad? [...] nemam gde da pobegnem sutra bi otisao al Bogu hvala sto me sacuvao od njih
(eeee, 4. decembar 2016 23:55)

Što te nije naučio da pišeš?

Bree

pre 7 godina

Napravite listu o zabranjenim filmovima u Americi. Neverovatan broj ruskih, iranskih, kineskih, turskih... filmova je zabranjeno u 'srcu demokratije i mira'.

nemanjad

pre 7 godina

Obavezno pogledati film "Devalvacija jednog osmeha" to je dokumentarac iz 60-ih koji mracnije opisuje drustvo nego svi filmovi crnog talasa.

Nije toliko bilo crno

pre 7 godina

@ "toliko su bili zabranjernii da sdam ja gledao sve ove filmove u Jugoslaviji.. 

Inace , kad bi vidjelio listu filmova koji u bili zabranjeni u recimo Francuskoj iznenadili bi se. 
A to "zabraanjeni" znacilo je da niko nije otkupio film za distribuciju. Ti filmo vi su se slobodno prikazivali na festivalima. 
Mnogo veca kontrola je i danas u SAD gdje se filmovi cenzurisu do granica bedastoce."
(filmoljub, 4. decembar 2016 20:09) 

I ja sam kao gimnazijalac, odgledao sve te filmove, sto u bioskopu, sto na TV. Film "Rani radovi" mi je ostao u secanju i po tome sto sam tada video prvi put javno i kompletno nagu devojku (Milja Vujanovic).
Najkasnije sam gledao "Plasticnog Isusa". Ne do pada mi se ni dan-danas.

olja

pre 7 godina

Bilo bi mi veoma drago da se danas cenzurisu kulturno-zabavni programi. Sigurna sam da ne bi bilo "farmi", "velikog brata", raznih "svadbi", losih filmova, emisija u kojima se voditeljke ne razlikuju od pjevaljki ... Kamo srece da kulturolozi odlucuju o svemu tome, naravno, bez uplitanja politike. Ali, kako "stvari" stoje taj smrad je duboko pustio korijenje i pitanje je da li ce se ikad i sta promijeniti nabolje.

Jah

pre 7 godina

Da je ziveo pesto godina mozda bi od nas nesto I bilo, ovako izbacismo Srpski Film I zakopali se jos dublje, ako je to uopste I bilo moguce.
Farma, parovi, grand, parade razune, pa to bi Tito sve na goli otok

sekula

pre 7 godina

a gdje je tu film "Čuvari magle"?I on je bio zabranjen.jedno vrije je bio skračene metraže a onda je skroz bio zabranjen.Glavnu ulogu je imao Enver Petrovci kao negativac a ostali su bili Xhevat Qoraj,Xhevat Qenaj i ostali kosovski glumci
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (mian, 4. decembar 2016 23:34)

Mislis glumci sa prostora KiM, a po imenima bih rekao da su Albanske nacionalnosti....

Cale

pre 7 godina

Film Grad iz 1963 je bio omnibus od tri price Ljubav, Vera, Nada, autora Marka Babca, Zivojina Pavlovica i Kokana Rakonjca. To je jedini zvanicno zabranjeni film u Jugoslaviji. Resenje je potpisao Zamenik ministra unutrasnjih poslova BiH Murat Kusturica. Da, Emirov otac.

leon deleon

pre 7 godina

Interesantno da na listi nema dva filma koji su mozda i kontroverzniji od navedenih,"Mali vojnici" i "Mlad i zdrav kao ruza".U prvom filmu deca palih boraca se izivljavaju nad decakom nemackog porekla koji je sticenik doma pod tudjim imenom i siluju kolektivno zenu vaspitaca.U drugom se u vise navrata ismeva najveci sin naroda i narodnosti,a ceo film obiluju eksplicitne scene,golotinja,droga,brutalnost DB policije...

Dex Dejvid dexdavid2@gmail.com

pre 7 godina

Kad budem mrtav i beo, film Živojina Pavlovića, dobitnik Velike Zlatne arene u Puli 1968. godine. To je prvi film Dragana Nikolića koji ga je proslavio. Nakon što je film stavljen u bunker ponovo je prikazan u SKC-u, ne mogu tačno da se sjetim godine, početak osamdesetih. Zanimljivo za tu projekciju da je bila u nedelju u 13 sati, u to vrijeme dosta neuobičajeno za SKC.

neutralni felsh

pre 7 godina

jedini sam u odeljenj uslavio slavu, komunjarska deca su me pljuvala a sad? [...] nemam gde da pobegnem sutra bi otisao al Bogu hvala sto me sacuvao od njih 
(eeee, 4. decembar 2016 23:55) 


slavio slavu pa sad glumi retroaktivnog disidenta ;)

Noam Lobotomski

pre 7 godina

Obozavam zavrsnu scenu u WR-u zbog Okudzavine pesme. Inace ima ga na Netflix-u i Hulu-u i to integralna verzija dobrog kvaliteta sa gomilom extra dokumentarnog materijala snimanog po Americi.

Victorinox

pre 7 godina

"Sveti pesak", (1968), jedini film sa tematikom koja obrađuje Goli otok, sa scenama "toplog zeca", između ostalog; "Doručak sa đavolom", (1971) takođe jedinstven film koji se bavi temom kolektivizacije i prinudnog otkupa poljoprivrednih proizvoda od seljaka u Vojvodini pedesetih godina (jako ružna epizoda razvoja FNRJ/SFRJ, pokojna baba mi je pričala kako je to izgledalo u Banatu).

U oba filma se kao režiser i scenarista pojavljuje moj zemljak, veliki pesnik Mika Antić. Za ovaj drugi je čak dobio Zlatnu arenu u Puli za scenario, ali... oba odoše u bunker.

Miki

pre 7 godina

Setih se filma Puriše Đorđevića "Pavle Pavlović", u kome glavni junak upada u nevolje jer se suprotstavlja korumpiranom direktoru u preduzeću gde radi. Taj film je dobio dozvole za prikazivanje, ali je na početku filma moralo da ide objašnjenje da su u filmu prikazane negativne pojave kakvih je bilo u društvu, ali su u međuvremenu otklonjene odlučnom akcijom Saveza komunista.

talasic

pre 7 godina

@Ljutko Većina njih se sada nalazi u Jugoslovenskoj kinoteci u Beogradu, s vremena na vreme se tamo mogu i pogledati. Međutim način na koji se čuvaju i kako izgleda sama arhiva je jako tužan prizor.

Drzava mrtvih

pre 7 godina

DV, i ja sam htela da napišem komentar u vezi filma "Zaseda". Severin Bjelić je imao tu jedan dijalog sa Ivicom Vidovićem koji mnogo objašnjava. Vredi pogledati i "Hajku".

neko

pre 7 godina

Ovde su navedeni filmovi koji su uspeli da se probiju do festivala. Isto toliko ima filmova koji su zabranjeni ili oduzeti i šira publika ih nikada nije videla. Zanimljiv tekst, ali bi trebalo napraviti i spisak filmova koji su završili u bunkerima.

DV

pre 7 godina

Moj ćale je bio scenograf u filmu Zaseda, Žike Pavlovića., Tito je izašao iz Malog Odeona smrknut, tamo su se puštale partijske pred-premijere, posle 10 minuta filma, ekipi nije bilo svejedno... U filme se radi o stanju srpskim selima pri kraju rata, "borbe" sa četnicima, odličan i ozbiljan film.

Blek - Chicago

pre 7 godina

Jel' "Zaseda" od Živojina Pavlovića isto bila zabranjena? Bravo za komentatore što su pomenuli "Mlad I zdrav kao ruža" film.

april in january

pre 7 godina

Pre mozda dvadesetak godina pravljena je lista nasih najboljih filmova, glasalo se,sabirali poeni,i za najbolji je proglasen "Skupljaci perja" Sase Petrovica...Na drugom mestu je bio " Jutro", Purise Djordjevica...

Purisa je tad rekao da nikad nece snimiti bolji film, (i nije...) a za mene nije postojao (do danas) nezniji a potresniji film....

Sve je kao lagano,dijalog Samardjica ( koji beznadezno voli Milenu) sa klinkom- (glumi 14- godisnja Neda Arneric...) mir koji samo sto nije, Milena (tanana,nezna,...)koja misli da ce je spasiti od smrtne kazne covek koga voli,koji to moze,ali nece (partizanski ideali.....), .... na kraju, smrt,ipak, ali ne streljaju je drugovi,partizani, vec zarobljeni Nemac, koji se pojavljuje na pustoj stazi ,pa ona misli i izgovara "Hvala bogu,hvala bogu.....", uz neku ludu rumunsku muziku....

Svaki put se zarozam placuci na kraju kad gledam taj film....

talasici

pre 7 godina

Većina ovih filmova se sada može pronaći i na internetu, a kako su oni nešto najbolje što se pojavilo u istoriji srpske kinematografije, mislim da svi koji ih niste gledali treba to da uradite što pre.