Aktuelno

Utorak, 02.06.2015.

08:40

Kako je nemački dvostruki agent promenio tok Drugog svetskog rata

Izvor: express.hr

Kako je nemaèki dvostruki agent promenio tok Drugog svetskog rata IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

35 Komentari

Sortiraj po:

gast

pre 8 godina

Kako da ne Dusan Popov je uzor Dems Bondu

http://news.bbc.co.uk/1/hi/uk/1973962.stm

http://en.wikipedia.org/wiki/Du%C5%A1an_Popov

http://www.defensemedianetwork.com/stories/when-%E2%80%9Cjames-bond%E2%80%9D-ran-afoul-of-the-fbi/

rvp

pre 8 godina

@neutralniflesh Kada su Guderijana(jedan od najboljih nemackih generala) pitali na sudjenju posle rata,kada je shvatio da ne mogu dobiti rat,on je kratko odgovorio "Moskva".

mala istorijska citanka

pre 8 godina

@ neutralni felsh

Tacno tako. Dovoljno je da zamislimo sta bi bilo da je Hitler teskim bombardovanjem i podmornickom blokadom prinudio GB na separatni mir i da se USA nisu ukljucile u rat, na Cercilovo moljakanje i ustupke (v. Atlantska povelja, avgust 1941.). Nego kod nas ludih Srba mora da bude 100% polarizacija i nesloga i posle 75 godina, ostaje ludi zakrvljeni unuk istog takvog ludog zakrvljenog dede.

Mladen Mladenovic

pre 8 godina

jeste, ali moze i ovako: da nije bilo zapadnih saveznika, nad moskvim bi se viorila svastika. nemacki vermaht je do 1943. bio toliko takticki, brojno i tehnicki superioran, i niko od saveznika ponaosob nije mogao da mu se suprotstavi. to sto smo mi kulavni navijaci pa ne volimo da stvari gledamo kao sadejstvo svih saveznika nego se opredeljujemo ko na utakmici, to je druga prica. da nemci nisu bili vezivani konstantnom brigom oko drugog fronta na zapadu, mogli su sve snage da usredsrede na istok. i obratno.
(neutralni felsh, 2. jun 2015 14:12)
--------
Možete Vi biti koliko god hoćete "neutralni", ali, ta Vaša neutralnost poprima obrise neverovatne gluposti. Koji "zapadni saveznici" gospodine? Pa ti "saveznici" su bili pokoreni "do daske". Gore nego ondašnja Jugoslavija u kojoj su Srbi odmah po kapitulaciji počeli da se organizuju i pripremaju na otpor i borbu. Amerika je čekala da pogine petnaestak miliona Rusa i da sovjetske trupe dodju skoro do pred Berlin pa da se aktivno uključi u rat. Ne da bi srušila Hitlera već da bi učestvovali u deobi "slavljeničkog kolača" i u podeli interesnih sfera u Evropi. Bilo bi sramota da komunisti pokupe svu slavu. To je nateralo SAD da se uključi u rat. Čak bi zažmurili i na Perl Harbur ali, kasnije bi njihovi interesi spali na interese drugorazrednih zemalja. Trebalo je Amerikance tada ubediti da im se rat isplati pa tek onda da se uključe u rat.

Mladen Mladenovic

pre 8 godina

Bliski saradnik sa Rihardom Zorgeom je bio jugoslovenski državljanin, Srbin rodjen u Osijeku, Branko Vukelić, čiji se život, po otkrivanju ove špijunske organizacije, okončao u Japanu u tamnicama Hokaida. Njegova žena je dugo primala simboličnu novčanu pomoć od ondašnje Jugoslavije. Sin Branka Vukelića, iz tog brtaka, je jedno vreme živeo u Beogradu.

neutralni felsh

pre 8 godina

Do tada su Rusi odbranili Moskvu,unistili 6.armiju u Staljingradu(600k vojnika),i promenili odnos snaga u svoju korist.Bitka kod Kurska 1943. je bila samo ekser u sanduk Vermahtu.Inace,70% ljudstva i 80% vojne tehnike Vermaht je izgubio na istocnom frontu.Ameri i Britanci jesu dobili bitke na moru i u vazduhu,ali su sovjeti dobili rat.Da se nisu 44. iskrcali u Normandiju,danas bi se Parizom vijorili srp i cekic.
(rvp, 02. jun 2015 12:47)


jeste, ali moze i ovako: da nije bilo zapadnih saveznika, nad moskvim bi se viorila svastika. nemacki vermaht je do 1943. bio toliko takticki, brojno i tehnicki superioran, i niko od saveznika ponaosob nije mogao da mu se suprotstavi. to sto smo mi kulavni navijaci pa ne volimo da stvari gledamo kao sadejstvo svih saveznika nego se opredeljujemo ko na utakmici, to je druga prica. da nemci nisu bili vezivani konstantnom brigom oko drugog fronta na zapadu, mogli su sve snage da usredsrede na istok. i obratno.

verba volant

pre 8 godina

Tacno je. Kad neko kaze tajni agent, moja prva asocijacija je Zorge ( ne DZejms Bond).
Secam se da sam svojevremeno procitala da su i Nemci imali jednog veoma uspesnog agenta u Londonu. Pokusala sam da "izguglam" ime, ali mi nije uspelo.
Secam se zanimljivog detalja kako je "pao". Pisuci neki broj, stavio je horizontalnu crtu na sedmicu.
Sitnica? Ne kad si tajni agent.

mala istorijska citanka

pre 8 godina

Potpunosti radi, treba reci da a) Staljin nije verovao Zorgeu za dojavljeni datum napada na SSSR (oko 22. jun 1941.) ("i vi verujete onom svaleru?") i b) da su Sovjeti Zorgea "pustili niz vodu" kad je uhapsen - tada nije bila praksa da se spijuni razmenjuju; kad su Japanci pitali Sovjete da li je Zorge njihov spijun, ovi su se pravili ludi.

@

pre 8 godina

@Englez
Japan je kapitulirao kad su Sovjeti poceli da se iskrcavaju na njihova ostrva. Svi podaci i dokumenti iz tog vremena pokazuju da se japanski oficiri uopste nisu posebno uzbudjivali zbog atomskih bombi jer su te zrtve bile male u poredjenju sa 1.5 miliona porazenih japanskih vojnika u Mandzuriji i sa poginulim civilima u americkom bombardovanju Tokija.
Ali su odlucili da se predaju da ih SSSR ne bi okupirao.
Japan se predao jer su hteli da sacuvaju instituciju Cara. Jasno je da komunisti ne bi dozvolili caru da nastavi da vlada, dok su ga Amerikanci oslobodili svih optuzbi.

milan

pre 8 godina

kako nije bila rata izmedju japana i rusije posle 1938 ?
a sta je onda bio "Operation August Storm " od 9. August do 2. September 1945 ? Mozda neka vrsta igre za 4 millione vojnika na ruskoj i japanskoj strani?

citajte malo iz ruske i britanske enzyklopaedije
http://en.wikipedia.org/w/index.php?title=Soviet_invasion_of_Manchuria&uselang=de

rvp

pre 8 godina

Americka pomoc Rusima je tek pocela da stize(u znacajnijim kolicinama,a ne kao sto su Britanci pred moskovsku bitku poslali 20 zastarelih tenkova) krajem 1942. i pocetkom 1943,pa racunaj jos par meseci da se to raspodeli,dakle Rusi su se samostalno borili sve do sredine 1943. godine.Do tada su Rusi odbranili Moskvu,unistili 6.armiju u Staljingradu(600k vojnika),i promenili odnos snaga u svoju korist.Bitka kod Kurska 1943. je bila samo ekser u sanduk Vermahtu.Inace,70% ljudstva i 80% vojne tehnike Vermaht je izgubio na istocnom frontu.Ameri i Britanci jesu dobili bitke na moru i u vazduhu,ali su sovjeti dobili rat.Da se nisu 44. iskrcali u Normandiju,danas bi se Parizom vijorili srp i cekic.

nenad markovic

pre 8 godina

"A Sovjetsko-japanski rat je poceo tek nakon prve atomske bombe."

Sovjetsko-Japanski (neobjavljeni) rat bio je 1938.
Bitke na reci Halkin Gol. Komandant sa Sovjetske strane je bio (kasniji)
Marsal Zukov.
Posle ovoga poraza Japan nije preduzimao napade na SSSR.

seljadin

pre 8 godina

@Englez, paktovi o nenapadanju su bili veoma popularni
ali ni jedan nije ispostovan, prema tome, niko nije verovao
u taj pakt, ni sami Japanci. Ono u sta su verovatli su obavestajni podatci.

Sto se tice brodova, to za CCCP sigurno nikakav problem nije bio,
nisu imali ni puske, ni tenkove, avione, pa su napravili.

Sto se tice mogucnosti da USA sama zavrsi drugi svetski rat,
to je neozbiljno kad je Rusija nanela 65% od svih gubitaka
Nemaca, Japanaca i Italijana, 35% svi drugi saveznici.

Japan se predao zbog ruske pobede nad 1.5 miliona vojnika,
i to za samo 2 nedelje. Vazdusne napade su mogli trpeti godinama,
ali je to najveci poraz Japana.
Kad je CCCP brzo porazio najvecu japansku vojsku, odmah su shvatili da je rat izgubljen.

Mihailo

pre 8 godina

Ništa gore od toga kada se ljudi koji nisu stručni bave istorijom, a ujedno i najopasnije u širem kontekstu (internet prepucavanja su nebitna).

Na linku koji sledi je 12 tomova ruske enciklopedije o Velikom otadžbinskom ratu, ukupno oko 10 hiljada stranica. Ništa nelegalno, nikakva piraterija, te se nadam da neće biti problem da se ovaj komentar objavi.


https://cloud.mail.ru/public/3Weik8ek5ayj/encyclopedia.mil.ru

Dragoljub

pre 8 godina

@o
O kakvim lokomotivama i vagonima pričaš? Razmisli malo koliko je vremena potrebno da se tako nešto izvede, a koliko su vremena Sovjeti imali za selidbu. To je došlo tek kasnije, kada su svi kapaciteti bili usmereni na proizvodnju ratne tehnike, pa su uvozili hranu, lokomotive, kamione i džipove (7000 tenkova i 12-ak hiljada aviona je tek negde oko 10 odnosno 15% od onoga što su Sovjeti sami proizveli, naspram skoro 50% kamiona iz uvoza).
Lend-Lease program jeste bio dragocen za saveznike, ali SAD nije dala nikakvu pomoć, sve su to saveznici uredno platili (Britanci 31 milijardu $, Sovjeti 11,8, a ostali mnogo manje).
Praktično su saveznici finansirali stvaranje američke vojske i mornarice i od SAD-a napravili najveću svetsku ekonomiju.
PS. Naše zlatne rezerve koje su bile za vreme rata bile u SAD-u su nam vraćene umanjene za cenu bombi koje su bačene 1944. godine na Leskovac jer je to navodno učinjeno na naš zahtev.

MisterNo

pre 8 godina

Dodajmo da je informacija o Perl Harburu prosledjena USA, koji je za to vec znao, posto je J.E. Huveru to saopstio Dusan Popov. Huver je Popova izbacio iz kancelarije, preteci da ce ga uhapsiti. A Zorge je uhapsen nedugo posle prosledjivanja informacije, jer su Japanci dobili dojavu. E sad, da li od svojih agenata ili od Amerikanaca, to necemo saznati. Zasto Amerkanaca? Pa po svim istorijskim izvorima, Perl Harbur je bio zrtvovan da bi se javnost uverila u neophodnost rata. U luci nije bio ni jedan nosac aviona (iznenada otplovili), uhvacena japanska podmornica je ignorisana, japanske komunikacije su zanemarene...

dr mr ofr

pre 8 godina

Izvinjavam se jos nesto da dodam.
Staljin je za pobedu nad fasizmom sve zasluge pripisao sebi iako mu je Zorge javio tacan datum 22 juni napad na SSSR.Tek posle Staljinove smrti odlikovan je posthumno i proglasen herojem Sovjetskog Saveza.

Englez

pre 8 godina

@seljadin
Tacno je da je Zorge javio da Japan nece napasti, ali je Japan sklopio pakt o nenapadanju sa SSSR jer je bio vrlo zauzzet ratom sa SAD.

Japan nije kapitulirao zboh pobede SSSR trupa u Mandzuriji, mada je to jedna od najvecih pobeda u 2. svetaskom ratu o kojoj se malo zna.
Amerikanci su tukli Jpaance sirom Azije, Japanci su gladovali(potpuno blokiran luke amer. brodovima), tacno je - hiljade ih je ubijeno u vazdusnim napadima, ali da nisu bacene atomske bombe(na zalost) rat bi trajao duze.
Vojska Japan je bila spremna da se bori do poslednjeg Japanca i postoji racunica da bi u americko iskrcavanju u Japanu oko milion Amera izginulo. Staljin svakako ne bi zalio toliko sovjetskih vojnika ali nije imao tehniku za desant (brodovi).

Branislav Zekic Zeka

pre 8 godina

Koliko ja znam, a znam, Ameri su snimili film pedesetih godina Dvadesetog veka o spijunu Zorgeu pod nazivom "Ko ste vi gospodine Zorz" a radnja filma dogadja se u Turskoj a ne u Japanu. I naravno "filmski Zorz" je uspeo da utekne. Film je prikazivan i u Beogradu.

o

pre 8 godina

Samo Amerika je bila sposobna da sama zavrsi Drugi svetski rat zbog nadmocnog oruzja. Da ne spominjem 52 milijarde pomoci Sovjetima (0.888 triliona dolara danas) i lokomotive i vagone bez kojih Sovjeti ne bi mogli da premeste fabrike i industrijske centre iza Urala (pisi propao rat za njih).

Uspesna kampanja u Severnoj Africi gde su pridosle Hitlerove trupe sve zarobljene, invazija Sicilije, Italije, rat na Pacifiku, otvaranje fronta na Zapadu... A Sovjetsko-japanski rat je poceo tek nakon prve atomske bombe. Niti je logistika vodjenja rata na nizijskom kopnu ista kao i na rastrkanim ostrvima.

Uostalom na kom brodu se Japan predao? A da, na americkom. USS Mizuri... Hvala lepo, come again.

ni amer ni rus

pre 8 godina

Pročitajte Crveni orkestar od MIlana MIlića,fantastične stvari su odradili ovi hrabri ljudi. Posebno treba da čitaju ovi što se stalno sprdaju sa pojmom Teorija zavere.

nemanja

pre 8 godina

Napišite nesto o vrhunskom obavestajcu sa ovih prostora. gdinu Dusanu Popovu, postoje snimljeni dokumentarci o njemu..izuzetno uzbudljiva licnost. Za Dusana Popova je i sam Ijan Fleming rekao da mu je bio uzor da napise knjigu o Dzejms Bondu...

seljadin

pre 8 godina

Spomenite i naseg saradnika Zorgea u Japanu, Branka Vukelića, koji je takodje bio u zatvoru, i koji se ozenio Japankom i dobio potomstvo.

Zorge je dobio infromaciju koja je bila tacna, da Japanci nece napasti Rusiju sa istoka, dok god Nemci ne okupiraju Moskvu.
Da su Nemci okupirali Moskvu usledio bi napad.
Inace malo ljudi zna da je Japan kapitulirao zbog sovjetske pobede nad vojskom od 1.5 miliona Japanaca u Mandzuriji, poraz se desio posle samo 2 nedelje, za razliku od ostrva na kojima je bilo po desetak hiljada branilaca, a koje Amerikanci nisu mogli mesecima zauzeti.
Inace Japan je trpeo ogromne zrtve od vazdusnih napada, rec je o milionima uglavnom civila.

dr mr ofr

pre 8 godina

Treba napomenuti da mu je deda bio sa Marksom i Engelsom.Spavao je sa zenom Nemackog ambasadora u Japanu i da je od nje dobijao najvise informacija.Ozakija je upoznao u Njujorku.Na nesrecu Ozakijeva gazdarica(Japanka)se vraca u Japan i prepoznaje Ozakija na ulici.Znajuci da je levicar, prijavljuje ga policiji.Tako je klupko pocelo da se odmotava.Na ,,kraju rata Amerikanci nisu mogli da se nacude domisljatosti ove petoclane grupe.Dvoje ljudi je prezivelo.Bracni par Maks i mislim Eva koji au se kasnije naselili u buvsoj DDR.Inace su oboje Nemci.Sin Branka Vukelica danas zivi u Beogradu gde je dosao negde 50-tih.
Procitajte knjigu Rihard Zorge obavestajac stoleca i verujem da ce te je procitati u jednom dahu.

Nikola

pre 8 godina

Trebalo je naversti da je u Zorgeovoj grupi bio i jedan Jugosloven Branko Vukelić. Čovek koji je završio pravno na Sorboni. Dopisnik francuskih novina i Politike iz Japana. Osuđen od strane Japana na doživotnu robiju. umro u zatvodu u januaru 1945. Odlikovan ordenom otadžbinskog rada I stepene. Njegov sin Hiroši Vukelić završio je posle rada poslediplomske studije na Beogradskom univerzitetu.

fini decko

pre 8 godina

"To je bila najhrabrija stvar koju sam ikada učinio. Nikad neću moći dovoljno da popijem da nadoknadim to vreme"
Xaxaxaxa kralj xD

pinki

pre 8 godina

Najbitnija informacija koju je Zorge poslao bila ta da Japanci šiju letnje uniforme tj.priprema za Amere a ne na Ruse! Onda su Rusi najveci deo vojske prebacili s istoka na zapad pripremajući se za istočni front. Inače da to nisu Sovjeti uradili verovatno bi nacisti stigli i do Sibira a posle ???

Nikola

pre 8 godina

Trebalo je naversti da je u Zorgeovoj grupi bio i jedan Jugosloven Branko Vukelić. Čovek koji je završio pravno na Sorboni. Dopisnik francuskih novina i Politike iz Japana. Osuđen od strane Japana na doživotnu robiju. umro u zatvodu u januaru 1945. Odlikovan ordenom otadžbinskog rada I stepene. Njegov sin Hiroši Vukelić završio je posle rada poslediplomske studije na Beogradskom univerzitetu.

seljadin

pre 8 godina

Spomenite i naseg saradnika Zorgea u Japanu, Branka Vukelića, koji je takodje bio u zatvoru, i koji se ozenio Japankom i dobio potomstvo.

Zorge je dobio infromaciju koja je bila tacna, da Japanci nece napasti Rusiju sa istoka, dok god Nemci ne okupiraju Moskvu.
Da su Nemci okupirali Moskvu usledio bi napad.
Inace malo ljudi zna da je Japan kapitulirao zbog sovjetske pobede nad vojskom od 1.5 miliona Japanaca u Mandzuriji, poraz se desio posle samo 2 nedelje, za razliku od ostrva na kojima je bilo po desetak hiljada branilaca, a koje Amerikanci nisu mogli mesecima zauzeti.
Inace Japan je trpeo ogromne zrtve od vazdusnih napada, rec je o milionima uglavnom civila.

dr mr ofr

pre 8 godina

Treba napomenuti da mu je deda bio sa Marksom i Engelsom.Spavao je sa zenom Nemackog ambasadora u Japanu i da je od nje dobijao najvise informacija.Ozakija je upoznao u Njujorku.Na nesrecu Ozakijeva gazdarica(Japanka)se vraca u Japan i prepoznaje Ozakija na ulici.Znajuci da je levicar, prijavljuje ga policiji.Tako je klupko pocelo da se odmotava.Na ,,kraju rata Amerikanci nisu mogli da se nacude domisljatosti ove petoclane grupe.Dvoje ljudi je prezivelo.Bracni par Maks i mislim Eva koji au se kasnije naselili u buvsoj DDR.Inace su oboje Nemci.Sin Branka Vukelica danas zivi u Beogradu gde je dosao negde 50-tih.
Procitajte knjigu Rihard Zorge obavestajac stoleca i verujem da ce te je procitati u jednom dahu.

pinki

pre 8 godina

Najbitnija informacija koju je Zorge poslao bila ta da Japanci šiju letnje uniforme tj.priprema za Amere a ne na Ruse! Onda su Rusi najveci deo vojske prebacili s istoka na zapad pripremajući se za istočni front. Inače da to nisu Sovjeti uradili verovatno bi nacisti stigli i do Sibira a posle ???

fini decko

pre 8 godina

"To je bila najhrabrija stvar koju sam ikada učinio. Nikad neću moći dovoljno da popijem da nadoknadim to vreme"
Xaxaxaxa kralj xD

dr mr ofr

pre 8 godina

Izvinjavam se jos nesto da dodam.
Staljin je za pobedu nad fasizmom sve zasluge pripisao sebi iako mu je Zorge javio tacan datum 22 juni napad na SSSR.Tek posle Staljinove smrti odlikovan je posthumno i proglasen herojem Sovjetskog Saveza.

nemanja

pre 8 godina

Napišite nesto o vrhunskom obavestajcu sa ovih prostora. gdinu Dusanu Popovu, postoje snimljeni dokumentarci o njemu..izuzetno uzbudljiva licnost. Za Dusana Popova je i sam Ijan Fleming rekao da mu je bio uzor da napise knjigu o Dzejms Bondu...

ni amer ni rus

pre 8 godina

Pročitajte Crveni orkestar od MIlana MIlića,fantastične stvari su odradili ovi hrabri ljudi. Posebno treba da čitaju ovi što se stalno sprdaju sa pojmom Teorija zavere.

MisterNo

pre 8 godina

Dodajmo da je informacija o Perl Harburu prosledjena USA, koji je za to vec znao, posto je J.E. Huveru to saopstio Dusan Popov. Huver je Popova izbacio iz kancelarije, preteci da ce ga uhapsiti. A Zorge je uhapsen nedugo posle prosledjivanja informacije, jer su Japanci dobili dojavu. E sad, da li od svojih agenata ili od Amerikanaca, to necemo saznati. Zasto Amerkanaca? Pa po svim istorijskim izvorima, Perl Harbur je bio zrtvovan da bi se javnost uverila u neophodnost rata. U luci nije bio ni jedan nosac aviona (iznenada otplovili), uhvacena japanska podmornica je ignorisana, japanske komunikacije su zanemarene...

nenad markovic

pre 8 godina

"A Sovjetsko-japanski rat je poceo tek nakon prve atomske bombe."

Sovjetsko-Japanski (neobjavljeni) rat bio je 1938.
Bitke na reci Halkin Gol. Komandant sa Sovjetske strane je bio (kasniji)
Marsal Zukov.
Posle ovoga poraza Japan nije preduzimao napade na SSSR.

Englez

pre 8 godina

@seljadin
Tacno je da je Zorge javio da Japan nece napasti, ali je Japan sklopio pakt o nenapadanju sa SSSR jer je bio vrlo zauzzet ratom sa SAD.

Japan nije kapitulirao zboh pobede SSSR trupa u Mandzuriji, mada je to jedna od najvecih pobeda u 2. svetaskom ratu o kojoj se malo zna.
Amerikanci su tukli Jpaance sirom Azije, Japanci su gladovali(potpuno blokiran luke amer. brodovima), tacno je - hiljade ih je ubijeno u vazdusnim napadima, ali da nisu bacene atomske bombe(na zalost) rat bi trajao duze.
Vojska Japan je bila spremna da se bori do poslednjeg Japanca i postoji racunica da bi u americko iskrcavanju u Japanu oko milion Amera izginulo. Staljin svakako ne bi zalio toliko sovjetskih vojnika ali nije imao tehniku za desant (brodovi).

seljadin

pre 8 godina

@Englez, paktovi o nenapadanju su bili veoma popularni
ali ni jedan nije ispostovan, prema tome, niko nije verovao
u taj pakt, ni sami Japanci. Ono u sta su verovatli su obavestajni podatci.

Sto se tice brodova, to za CCCP sigurno nikakav problem nije bio,
nisu imali ni puske, ni tenkove, avione, pa su napravili.

Sto se tice mogucnosti da USA sama zavrsi drugi svetski rat,
to je neozbiljno kad je Rusija nanela 65% od svih gubitaka
Nemaca, Japanaca i Italijana, 35% svi drugi saveznici.

Japan se predao zbog ruske pobede nad 1.5 miliona vojnika,
i to za samo 2 nedelje. Vazdusne napade su mogli trpeti godinama,
ali je to najveci poraz Japana.
Kad je CCCP brzo porazio najvecu japansku vojsku, odmah su shvatili da je rat izgubljen.

o

pre 8 godina

Samo Amerika je bila sposobna da sama zavrsi Drugi svetski rat zbog nadmocnog oruzja. Da ne spominjem 52 milijarde pomoci Sovjetima (0.888 triliona dolara danas) i lokomotive i vagone bez kojih Sovjeti ne bi mogli da premeste fabrike i industrijske centre iza Urala (pisi propao rat za njih).

Uspesna kampanja u Severnoj Africi gde su pridosle Hitlerove trupe sve zarobljene, invazija Sicilije, Italije, rat na Pacifiku, otvaranje fronta na Zapadu... A Sovjetsko-japanski rat je poceo tek nakon prve atomske bombe. Niti je logistika vodjenja rata na nizijskom kopnu ista kao i na rastrkanim ostrvima.

Uostalom na kom brodu se Japan predao? A da, na americkom. USS Mizuri... Hvala lepo, come again.

rvp

pre 8 godina

Americka pomoc Rusima je tek pocela da stize(u znacajnijim kolicinama,a ne kao sto su Britanci pred moskovsku bitku poslali 20 zastarelih tenkova) krajem 1942. i pocetkom 1943,pa racunaj jos par meseci da se to raspodeli,dakle Rusi su se samostalno borili sve do sredine 1943. godine.Do tada su Rusi odbranili Moskvu,unistili 6.armiju u Staljingradu(600k vojnika),i promenili odnos snaga u svoju korist.Bitka kod Kurska 1943. je bila samo ekser u sanduk Vermahtu.Inace,70% ljudstva i 80% vojne tehnike Vermaht je izgubio na istocnom frontu.Ameri i Britanci jesu dobili bitke na moru i u vazduhu,ali su sovjeti dobili rat.Da se nisu 44. iskrcali u Normandiju,danas bi se Parizom vijorili srp i cekic.

Branislav Zekic Zeka

pre 8 godina

Koliko ja znam, a znam, Ameri su snimili film pedesetih godina Dvadesetog veka o spijunu Zorgeu pod nazivom "Ko ste vi gospodine Zorz" a radnja filma dogadja se u Turskoj a ne u Japanu. I naravno "filmski Zorz" je uspeo da utekne. Film je prikazivan i u Beogradu.

verba volant

pre 8 godina

Tacno je. Kad neko kaze tajni agent, moja prva asocijacija je Zorge ( ne DZejms Bond).
Secam se da sam svojevremeno procitala da su i Nemci imali jednog veoma uspesnog agenta u Londonu. Pokusala sam da "izguglam" ime, ali mi nije uspelo.
Secam se zanimljivog detalja kako je "pao". Pisuci neki broj, stavio je horizontalnu crtu na sedmicu.
Sitnica? Ne kad si tajni agent.

Dragoljub

pre 8 godina

@o
O kakvim lokomotivama i vagonima pričaš? Razmisli malo koliko je vremena potrebno da se tako nešto izvede, a koliko su vremena Sovjeti imali za selidbu. To je došlo tek kasnije, kada su svi kapaciteti bili usmereni na proizvodnju ratne tehnike, pa su uvozili hranu, lokomotive, kamione i džipove (7000 tenkova i 12-ak hiljada aviona je tek negde oko 10 odnosno 15% od onoga što su Sovjeti sami proizveli, naspram skoro 50% kamiona iz uvoza).
Lend-Lease program jeste bio dragocen za saveznike, ali SAD nije dala nikakvu pomoć, sve su to saveznici uredno platili (Britanci 31 milijardu $, Sovjeti 11,8, a ostali mnogo manje).
Praktično su saveznici finansirali stvaranje američke vojske i mornarice i od SAD-a napravili najveću svetsku ekonomiju.
PS. Naše zlatne rezerve koje su bile za vreme rata bile u SAD-u su nam vraćene umanjene za cenu bombi koje su bačene 1944. godine na Leskovac jer je to navodno učinjeno na naš zahtev.

@

pre 8 godina

@Englez
Japan je kapitulirao kad su Sovjeti poceli da se iskrcavaju na njihova ostrva. Svi podaci i dokumenti iz tog vremena pokazuju da se japanski oficiri uopste nisu posebno uzbudjivali zbog atomskih bombi jer su te zrtve bile male u poredjenju sa 1.5 miliona porazenih japanskih vojnika u Mandzuriji i sa poginulim civilima u americkom bombardovanju Tokija.
Ali su odlucili da se predaju da ih SSSR ne bi okupirao.
Japan se predao jer su hteli da sacuvaju instituciju Cara. Jasno je da komunisti ne bi dozvolili caru da nastavi da vlada, dok su ga Amerikanci oslobodili svih optuzbi.

milan

pre 8 godina

kako nije bila rata izmedju japana i rusije posle 1938 ?
a sta je onda bio "Operation August Storm " od 9. August do 2. September 1945 ? Mozda neka vrsta igre za 4 millione vojnika na ruskoj i japanskoj strani?

citajte malo iz ruske i britanske enzyklopaedije
http://en.wikipedia.org/w/index.php?title=Soviet_invasion_of_Manchuria&uselang=de

Mladen Mladenovic

pre 8 godina

Bliski saradnik sa Rihardom Zorgeom je bio jugoslovenski državljanin, Srbin rodjen u Osijeku, Branko Vukelić, čiji se život, po otkrivanju ove špijunske organizacije, okončao u Japanu u tamnicama Hokaida. Njegova žena je dugo primala simboličnu novčanu pomoć od ondašnje Jugoslavije. Sin Branka Vukelića, iz tog brtaka, je jedno vreme živeo u Beogradu.

Mihailo

pre 8 godina

Ništa gore od toga kada se ljudi koji nisu stručni bave istorijom, a ujedno i najopasnije u širem kontekstu (internet prepucavanja su nebitna).

Na linku koji sledi je 12 tomova ruske enciklopedije o Velikom otadžbinskom ratu, ukupno oko 10 hiljada stranica. Ništa nelegalno, nikakva piraterija, te se nadam da neće biti problem da se ovaj komentar objavi.


https://cloud.mail.ru/public/3Weik8ek5ayj/encyclopedia.mil.ru

mala istorijska citanka

pre 8 godina

Potpunosti radi, treba reci da a) Staljin nije verovao Zorgeu za dojavljeni datum napada na SSSR (oko 22. jun 1941.) ("i vi verujete onom svaleru?") i b) da su Sovjeti Zorgea "pustili niz vodu" kad je uhapsen - tada nije bila praksa da se spijuni razmenjuju; kad su Japanci pitali Sovjete da li je Zorge njihov spijun, ovi su se pravili ludi.

rvp

pre 8 godina

@neutralniflesh Kada su Guderijana(jedan od najboljih nemackih generala) pitali na sudjenju posle rata,kada je shvatio da ne mogu dobiti rat,on je kratko odgovorio "Moskva".

neutralni felsh

pre 8 godina

Do tada su Rusi odbranili Moskvu,unistili 6.armiju u Staljingradu(600k vojnika),i promenili odnos snaga u svoju korist.Bitka kod Kurska 1943. je bila samo ekser u sanduk Vermahtu.Inace,70% ljudstva i 80% vojne tehnike Vermaht je izgubio na istocnom frontu.Ameri i Britanci jesu dobili bitke na moru i u vazduhu,ali su sovjeti dobili rat.Da se nisu 44. iskrcali u Normandiju,danas bi se Parizom vijorili srp i cekic.
(rvp, 02. jun 2015 12:47)


jeste, ali moze i ovako: da nije bilo zapadnih saveznika, nad moskvim bi se viorila svastika. nemacki vermaht je do 1943. bio toliko takticki, brojno i tehnicki superioran, i niko od saveznika ponaosob nije mogao da mu se suprotstavi. to sto smo mi kulavni navijaci pa ne volimo da stvari gledamo kao sadejstvo svih saveznika nego se opredeljujemo ko na utakmici, to je druga prica. da nemci nisu bili vezivani konstantnom brigom oko drugog fronta na zapadu, mogli su sve snage da usredsrede na istok. i obratno.

mala istorijska citanka

pre 8 godina

@ neutralni felsh

Tacno tako. Dovoljno je da zamislimo sta bi bilo da je Hitler teskim bombardovanjem i podmornickom blokadom prinudio GB na separatni mir i da se USA nisu ukljucile u rat, na Cercilovo moljakanje i ustupke (v. Atlantska povelja, avgust 1941.). Nego kod nas ludih Srba mora da bude 100% polarizacija i nesloga i posle 75 godina, ostaje ludi zakrvljeni unuk istog takvog ludog zakrvljenog dede.

Mladen Mladenovic

pre 8 godina

jeste, ali moze i ovako: da nije bilo zapadnih saveznika, nad moskvim bi se viorila svastika. nemacki vermaht je do 1943. bio toliko takticki, brojno i tehnicki superioran, i niko od saveznika ponaosob nije mogao da mu se suprotstavi. to sto smo mi kulavni navijaci pa ne volimo da stvari gledamo kao sadejstvo svih saveznika nego se opredeljujemo ko na utakmici, to je druga prica. da nemci nisu bili vezivani konstantnom brigom oko drugog fronta na zapadu, mogli su sve snage da usredsrede na istok. i obratno.
(neutralni felsh, 2. jun 2015 14:12)
--------
Možete Vi biti koliko god hoćete "neutralni", ali, ta Vaša neutralnost poprima obrise neverovatne gluposti. Koji "zapadni saveznici" gospodine? Pa ti "saveznici" su bili pokoreni "do daske". Gore nego ondašnja Jugoslavija u kojoj su Srbi odmah po kapitulaciji počeli da se organizuju i pripremaju na otpor i borbu. Amerika je čekala da pogine petnaestak miliona Rusa i da sovjetske trupe dodju skoro do pred Berlin pa da se aktivno uključi u rat. Ne da bi srušila Hitlera već da bi učestvovali u deobi "slavljeničkog kolača" i u podeli interesnih sfera u Evropi. Bilo bi sramota da komunisti pokupe svu slavu. To je nateralo SAD da se uključi u rat. Čak bi zažmurili i na Perl Harbur ali, kasnije bi njihovi interesi spali na interese drugorazrednih zemalja. Trebalo je Amerikance tada ubediti da im se rat isplati pa tek onda da se uključe u rat.

gast

pre 8 godina

Kako da ne Dusan Popov je uzor Dems Bondu

http://news.bbc.co.uk/1/hi/uk/1973962.stm

http://en.wikipedia.org/wiki/Du%C5%A1an_Popov

http://www.defensemedianetwork.com/stories/when-%E2%80%9Cjames-bond%E2%80%9D-ran-afoul-of-the-fbi/

o

pre 8 godina

Samo Amerika je bila sposobna da sama zavrsi Drugi svetski rat zbog nadmocnog oruzja. Da ne spominjem 52 milijarde pomoci Sovjetima (0.888 triliona dolara danas) i lokomotive i vagone bez kojih Sovjeti ne bi mogli da premeste fabrike i industrijske centre iza Urala (pisi propao rat za njih).

Uspesna kampanja u Severnoj Africi gde su pridosle Hitlerove trupe sve zarobljene, invazija Sicilije, Italije, rat na Pacifiku, otvaranje fronta na Zapadu... A Sovjetsko-japanski rat je poceo tek nakon prve atomske bombe. Niti je logistika vodjenja rata na nizijskom kopnu ista kao i na rastrkanim ostrvima.

Uostalom na kom brodu se Japan predao? A da, na americkom. USS Mizuri... Hvala lepo, come again.

Englez

pre 8 godina

@seljadin
Tacno je da je Zorge javio da Japan nece napasti, ali je Japan sklopio pakt o nenapadanju sa SSSR jer je bio vrlo zauzzet ratom sa SAD.

Japan nije kapitulirao zboh pobede SSSR trupa u Mandzuriji, mada je to jedna od najvecih pobeda u 2. svetaskom ratu o kojoj se malo zna.
Amerikanci su tukli Jpaance sirom Azije, Japanci su gladovali(potpuno blokiran luke amer. brodovima), tacno je - hiljade ih je ubijeno u vazdusnim napadima, ali da nisu bacene atomske bombe(na zalost) rat bi trajao duze.
Vojska Japan je bila spremna da se bori do poslednjeg Japanca i postoji racunica da bi u americko iskrcavanju u Japanu oko milion Amera izginulo. Staljin svakako ne bi zalio toliko sovjetskih vojnika ali nije imao tehniku za desant (brodovi).

seljadin

pre 8 godina

Spomenite i naseg saradnika Zorgea u Japanu, Branka Vukelića, koji je takodje bio u zatvoru, i koji se ozenio Japankom i dobio potomstvo.

Zorge je dobio infromaciju koja je bila tacna, da Japanci nece napasti Rusiju sa istoka, dok god Nemci ne okupiraju Moskvu.
Da su Nemci okupirali Moskvu usledio bi napad.
Inace malo ljudi zna da je Japan kapitulirao zbog sovjetske pobede nad vojskom od 1.5 miliona Japanaca u Mandzuriji, poraz se desio posle samo 2 nedelje, za razliku od ostrva na kojima je bilo po desetak hiljada branilaca, a koje Amerikanci nisu mogli mesecima zauzeti.
Inace Japan je trpeo ogromne zrtve od vazdusnih napada, rec je o milionima uglavnom civila.

Branislav Zekic Zeka

pre 8 godina

Koliko ja znam, a znam, Ameri su snimili film pedesetih godina Dvadesetog veka o spijunu Zorgeu pod nazivom "Ko ste vi gospodine Zorz" a radnja filma dogadja se u Turskoj a ne u Japanu. I naravno "filmski Zorz" je uspeo da utekne. Film je prikazivan i u Beogradu.

seljadin

pre 8 godina

@Englez, paktovi o nenapadanju su bili veoma popularni
ali ni jedan nije ispostovan, prema tome, niko nije verovao
u taj pakt, ni sami Japanci. Ono u sta su verovatli su obavestajni podatci.

Sto se tice brodova, to za CCCP sigurno nikakav problem nije bio,
nisu imali ni puske, ni tenkove, avione, pa su napravili.

Sto se tice mogucnosti da USA sama zavrsi drugi svetski rat,
to je neozbiljno kad je Rusija nanela 65% od svih gubitaka
Nemaca, Japanaca i Italijana, 35% svi drugi saveznici.

Japan se predao zbog ruske pobede nad 1.5 miliona vojnika,
i to za samo 2 nedelje. Vazdusne napade su mogli trpeti godinama,
ali je to najveci poraz Japana.
Kad je CCCP brzo porazio najvecu japansku vojsku, odmah su shvatili da je rat izgubljen.

neutralni felsh

pre 8 godina

Do tada su Rusi odbranili Moskvu,unistili 6.armiju u Staljingradu(600k vojnika),i promenili odnos snaga u svoju korist.Bitka kod Kurska 1943. je bila samo ekser u sanduk Vermahtu.Inace,70% ljudstva i 80% vojne tehnike Vermaht je izgubio na istocnom frontu.Ameri i Britanci jesu dobili bitke na moru i u vazduhu,ali su sovjeti dobili rat.Da se nisu 44. iskrcali u Normandiju,danas bi se Parizom vijorili srp i cekic.
(rvp, 02. jun 2015 12:47)


jeste, ali moze i ovako: da nije bilo zapadnih saveznika, nad moskvim bi se viorila svastika. nemacki vermaht je do 1943. bio toliko takticki, brojno i tehnicki superioran, i niko od saveznika ponaosob nije mogao da mu se suprotstavi. to sto smo mi kulavni navijaci pa ne volimo da stvari gledamo kao sadejstvo svih saveznika nego se opredeljujemo ko na utakmici, to je druga prica. da nemci nisu bili vezivani konstantnom brigom oko drugog fronta na zapadu, mogli su sve snage da usredsrede na istok. i obratno.

nemanja

pre 8 godina

Napišite nesto o vrhunskom obavestajcu sa ovih prostora. gdinu Dusanu Popovu, postoje snimljeni dokumentarci o njemu..izuzetno uzbudljiva licnost. Za Dusana Popova je i sam Ijan Fleming rekao da mu je bio uzor da napise knjigu o Dzejms Bondu...

pinki

pre 8 godina

Najbitnija informacija koju je Zorge poslao bila ta da Japanci šiju letnje uniforme tj.priprema za Amere a ne na Ruse! Onda su Rusi najveci deo vojske prebacili s istoka na zapad pripremajući se za istočni front. Inače da to nisu Sovjeti uradili verovatno bi nacisti stigli i do Sibira a posle ???

MisterNo

pre 8 godina

Dodajmo da je informacija o Perl Harburu prosledjena USA, koji je za to vec znao, posto je J.E. Huveru to saopstio Dusan Popov. Huver je Popova izbacio iz kancelarije, preteci da ce ga uhapsiti. A Zorge je uhapsen nedugo posle prosledjivanja informacije, jer su Japanci dobili dojavu. E sad, da li od svojih agenata ili od Amerikanaca, to necemo saznati. Zasto Amerkanaca? Pa po svim istorijskim izvorima, Perl Harbur je bio zrtvovan da bi se javnost uverila u neophodnost rata. U luci nije bio ni jedan nosac aviona (iznenada otplovili), uhvacena japanska podmornica je ignorisana, japanske komunikacije su zanemarene...

Mladen Mladenovic

pre 8 godina

jeste, ali moze i ovako: da nije bilo zapadnih saveznika, nad moskvim bi se viorila svastika. nemacki vermaht je do 1943. bio toliko takticki, brojno i tehnicki superioran, i niko od saveznika ponaosob nije mogao da mu se suprotstavi. to sto smo mi kulavni navijaci pa ne volimo da stvari gledamo kao sadejstvo svih saveznika nego se opredeljujemo ko na utakmici, to je druga prica. da nemci nisu bili vezivani konstantnom brigom oko drugog fronta na zapadu, mogli su sve snage da usredsrede na istok. i obratno.
(neutralni felsh, 2. jun 2015 14:12)
--------
Možete Vi biti koliko god hoćete "neutralni", ali, ta Vaša neutralnost poprima obrise neverovatne gluposti. Koji "zapadni saveznici" gospodine? Pa ti "saveznici" su bili pokoreni "do daske". Gore nego ondašnja Jugoslavija u kojoj su Srbi odmah po kapitulaciji počeli da se organizuju i pripremaju na otpor i borbu. Amerika je čekala da pogine petnaestak miliona Rusa i da sovjetske trupe dodju skoro do pred Berlin pa da se aktivno uključi u rat. Ne da bi srušila Hitlera već da bi učestvovali u deobi "slavljeničkog kolača" i u podeli interesnih sfera u Evropi. Bilo bi sramota da komunisti pokupe svu slavu. To je nateralo SAD da se uključi u rat. Čak bi zažmurili i na Perl Harbur ali, kasnije bi njihovi interesi spali na interese drugorazrednih zemalja. Trebalo je Amerikance tada ubediti da im se rat isplati pa tek onda da se uključe u rat.

Nikola

pre 8 godina

Trebalo je naversti da je u Zorgeovoj grupi bio i jedan Jugosloven Branko Vukelić. Čovek koji je završio pravno na Sorboni. Dopisnik francuskih novina i Politike iz Japana. Osuđen od strane Japana na doživotnu robiju. umro u zatvodu u januaru 1945. Odlikovan ordenom otadžbinskog rada I stepene. Njegov sin Hiroši Vukelić završio je posle rada poslediplomske studije na Beogradskom univerzitetu.

dr mr ofr

pre 8 godina

Izvinjavam se jos nesto da dodam.
Staljin je za pobedu nad fasizmom sve zasluge pripisao sebi iako mu je Zorge javio tacan datum 22 juni napad na SSSR.Tek posle Staljinove smrti odlikovan je posthumno i proglasen herojem Sovjetskog Saveza.

rvp

pre 8 godina

Americka pomoc Rusima je tek pocela da stize(u znacajnijim kolicinama,a ne kao sto su Britanci pred moskovsku bitku poslali 20 zastarelih tenkova) krajem 1942. i pocetkom 1943,pa racunaj jos par meseci da se to raspodeli,dakle Rusi su se samostalno borili sve do sredine 1943. godine.Do tada su Rusi odbranili Moskvu,unistili 6.armiju u Staljingradu(600k vojnika),i promenili odnos snaga u svoju korist.Bitka kod Kurska 1943. je bila samo ekser u sanduk Vermahtu.Inace,70% ljudstva i 80% vojne tehnike Vermaht je izgubio na istocnom frontu.Ameri i Britanci jesu dobili bitke na moru i u vazduhu,ali su sovjeti dobili rat.Da se nisu 44. iskrcali u Normandiju,danas bi se Parizom vijorili srp i cekic.

fini decko

pre 8 godina

"To je bila najhrabrija stvar koju sam ikada učinio. Nikad neću moći dovoljno da popijem da nadoknadim to vreme"
Xaxaxaxa kralj xD

nenad markovic

pre 8 godina

"A Sovjetsko-japanski rat je poceo tek nakon prve atomske bombe."

Sovjetsko-Japanski (neobjavljeni) rat bio je 1938.
Bitke na reci Halkin Gol. Komandant sa Sovjetske strane je bio (kasniji)
Marsal Zukov.
Posle ovoga poraza Japan nije preduzimao napade na SSSR.

Dragoljub

pre 8 godina

@o
O kakvim lokomotivama i vagonima pričaš? Razmisli malo koliko je vremena potrebno da se tako nešto izvede, a koliko su vremena Sovjeti imali za selidbu. To je došlo tek kasnije, kada su svi kapaciteti bili usmereni na proizvodnju ratne tehnike, pa su uvozili hranu, lokomotive, kamione i džipove (7000 tenkova i 12-ak hiljada aviona je tek negde oko 10 odnosno 15% od onoga što su Sovjeti sami proizveli, naspram skoro 50% kamiona iz uvoza).
Lend-Lease program jeste bio dragocen za saveznike, ali SAD nije dala nikakvu pomoć, sve su to saveznici uredno platili (Britanci 31 milijardu $, Sovjeti 11,8, a ostali mnogo manje).
Praktično su saveznici finansirali stvaranje američke vojske i mornarice i od SAD-a napravili najveću svetsku ekonomiju.
PS. Naše zlatne rezerve koje su bile za vreme rata bile u SAD-u su nam vraćene umanjene za cenu bombi koje su bačene 1944. godine na Leskovac jer je to navodno učinjeno na naš zahtev.

@

pre 8 godina

@Englez
Japan je kapitulirao kad su Sovjeti poceli da se iskrcavaju na njihova ostrva. Svi podaci i dokumenti iz tog vremena pokazuju da se japanski oficiri uopste nisu posebno uzbudjivali zbog atomskih bombi jer su te zrtve bile male u poredjenju sa 1.5 miliona porazenih japanskih vojnika u Mandzuriji i sa poginulim civilima u americkom bombardovanju Tokija.
Ali su odlucili da se predaju da ih SSSR ne bi okupirao.
Japan se predao jer su hteli da sacuvaju instituciju Cara. Jasno je da komunisti ne bi dozvolili caru da nastavi da vlada, dok su ga Amerikanci oslobodili svih optuzbi.

mala istorijska citanka

pre 8 godina

@ neutralni felsh

Tacno tako. Dovoljno je da zamislimo sta bi bilo da je Hitler teskim bombardovanjem i podmornickom blokadom prinudio GB na separatni mir i da se USA nisu ukljucile u rat, na Cercilovo moljakanje i ustupke (v. Atlantska povelja, avgust 1941.). Nego kod nas ludih Srba mora da bude 100% polarizacija i nesloga i posle 75 godina, ostaje ludi zakrvljeni unuk istog takvog ludog zakrvljenog dede.

ni amer ni rus

pre 8 godina

Pročitajte Crveni orkestar od MIlana MIlića,fantastične stvari su odradili ovi hrabri ljudi. Posebno treba da čitaju ovi što se stalno sprdaju sa pojmom Teorija zavere.

dr mr ofr

pre 8 godina

Treba napomenuti da mu je deda bio sa Marksom i Engelsom.Spavao je sa zenom Nemackog ambasadora u Japanu i da je od nje dobijao najvise informacija.Ozakija je upoznao u Njujorku.Na nesrecu Ozakijeva gazdarica(Japanka)se vraca u Japan i prepoznaje Ozakija na ulici.Znajuci da je levicar, prijavljuje ga policiji.Tako je klupko pocelo da se odmotava.Na ,,kraju rata Amerikanci nisu mogli da se nacude domisljatosti ove petoclane grupe.Dvoje ljudi je prezivelo.Bracni par Maks i mislim Eva koji au se kasnije naselili u buvsoj DDR.Inace su oboje Nemci.Sin Branka Vukelica danas zivi u Beogradu gde je dosao negde 50-tih.
Procitajte knjigu Rihard Zorge obavestajac stoleca i verujem da ce te je procitati u jednom dahu.

gast

pre 8 godina

Kako da ne Dusan Popov je uzor Dems Bondu

http://news.bbc.co.uk/1/hi/uk/1973962.stm

http://en.wikipedia.org/wiki/Du%C5%A1an_Popov

http://www.defensemedianetwork.com/stories/when-%E2%80%9Cjames-bond%E2%80%9D-ran-afoul-of-the-fbi/

rvp

pre 8 godina

@neutralniflesh Kada su Guderijana(jedan od najboljih nemackih generala) pitali na sudjenju posle rata,kada je shvatio da ne mogu dobiti rat,on je kratko odgovorio "Moskva".

Mihailo

pre 8 godina

Ništa gore od toga kada se ljudi koji nisu stručni bave istorijom, a ujedno i najopasnije u širem kontekstu (internet prepucavanja su nebitna).

Na linku koji sledi je 12 tomova ruske enciklopedije o Velikom otadžbinskom ratu, ukupno oko 10 hiljada stranica. Ništa nelegalno, nikakva piraterija, te se nadam da neće biti problem da se ovaj komentar objavi.


https://cloud.mail.ru/public/3Weik8ek5ayj/encyclopedia.mil.ru

milan

pre 8 godina

kako nije bila rata izmedju japana i rusije posle 1938 ?
a sta je onda bio "Operation August Storm " od 9. August do 2. September 1945 ? Mozda neka vrsta igre za 4 millione vojnika na ruskoj i japanskoj strani?

citajte malo iz ruske i britanske enzyklopaedije
http://en.wikipedia.org/w/index.php?title=Soviet_invasion_of_Manchuria&uselang=de

verba volant

pre 8 godina

Tacno je. Kad neko kaze tajni agent, moja prva asocijacija je Zorge ( ne DZejms Bond).
Secam se da sam svojevremeno procitala da su i Nemci imali jednog veoma uspesnog agenta u Londonu. Pokusala sam da "izguglam" ime, ali mi nije uspelo.
Secam se zanimljivog detalja kako je "pao". Pisuci neki broj, stavio je horizontalnu crtu na sedmicu.
Sitnica? Ne kad si tajni agent.

mala istorijska citanka

pre 8 godina

Potpunosti radi, treba reci da a) Staljin nije verovao Zorgeu za dojavljeni datum napada na SSSR (oko 22. jun 1941.) ("i vi verujete onom svaleru?") i b) da su Sovjeti Zorgea "pustili niz vodu" kad je uhapsen - tada nije bila praksa da se spijuni razmenjuju; kad su Japanci pitali Sovjete da li je Zorge njihov spijun, ovi su se pravili ludi.

Mladen Mladenovic

pre 8 godina

Bliski saradnik sa Rihardom Zorgeom je bio jugoslovenski državljanin, Srbin rodjen u Osijeku, Branko Vukelić, čiji se život, po otkrivanju ove špijunske organizacije, okončao u Japanu u tamnicama Hokaida. Njegova žena je dugo primala simboličnu novčanu pomoć od ondašnje Jugoslavije. Sin Branka Vukelića, iz tog brtaka, je jedno vreme živeo u Beogradu.