Utorak, 02.06.2015.

07:34

Mornarica SAD snimila ruski avion (VIDEO)

Američka vojska je objavila snimak kojim želi da utvrdi da njen ratni brod ni na koji način nije provocirao prelet ruskog Su-24 iznad Crnog mora.

Izvor: B92

Mornarica SAD snimila ruski avion (VIDEO) IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

40 Komentari

Sortiraj po:

Jel

pre 8 godina

@mihajlo
Nadji na netu malo o "Единая глубоководная система России", pa ces videti odakle i sta moze vodom da dodje do Crnog mora. Teretni i vojni brodovi cak i podmornice. Mada, Rusiji niko nema pravo da zabrani prolaz do Crnog mora ni kroz Sredozemno more. A i da Turska proba, Rusija to ne sme i ne bi dozvolila, makar morala nuklearkama da oslobodi prolaz i makar to dovelo do globalnog nuklearnog rata.

Hmm, nije lako biti ostrvo ili poluostrvo.

pre 8 godina

Nemaju razarace u blizini obale SAD (ludilo bi bilo tako nesto i raditi, da li postoji veca i bolja meta od jednog razaraca?), ali zato dovoljno nuklearnih podmornica...sa obe strane...kako pacificke tako i atlanske.
(Nikola, 2. jun 2015 15:05)

Lepo rece ti Nikola. Rusi su ih odavno opkolili. Malo malo pa traze amerikanci neke "nepoznate" podvodne objekte u blizini Njujorka, Cikaga, San Franciska, Los Andjelesa...nikako da nesto nadju. Muce se bas kao i Svedjani!!??

NastyB

pre 8 godina

OK, ajde da i razumem da su u vodama Crnog mora koje pripadaju članicama NATO, ali me zaprepašćuje iznenađenje tipa „šta će ruski avion tu?“. Zaboga, pa na stotinak kilometara su od Rusije. Baš me zanima kako bi Ameri odreagovali kad bi se ruska flota našla blizu Havaja. Da li bi se neko pitao šta će američki avioni tu, kad su to međunarodne vode?? Ili bi se stuštili svim silama tu i izazvali treći svetski rat. Ne volim ni amere ni ruse, štaviše najviše mrzim ove naše što se dele na „rusofile“ i „evropljane“, ali licemerje mrzim više od svega navedenog. A tu gorih od amera nema...

pomorsko pravo

pre 8 godina

Za sve pametnjakoviće: Ako strani brod predstavlja pretnju ili ako se njegovo ponašanje može protumačiti kao pretnja, tada obalska država ima pravo da svoju jurisdikciju sa teritorijalnih voda proširi i na tzv "vanjski pojas" koji se proteže još 12 milja dalje od teritorijalnih voda (može i do 24). Pretnja se definiše kao moguće ugrožavanje sigurnosti ili ekonomskih interesa obalske države a podrazumeva ne samo aktivno oružje na palubi već i snimanje i hidrografsko ispitivanje na primer.
Uobičajena procedura je da se strani brod prvo više puta upozori. Prelet pored broda je prvo upozorenje. Kada se izvodi paralelno sa uzdužnom osom broda od pramca ka krmi to znači "okreni se u kurs iz kog si došao i vrati se nazad". Američki brod je u ovom slučaju odmahpo slušao naređenje i okrenuo se. Dakle ništa neobično, relativno uobičajena i benigna situacija koju neko namerno naduvava.

mihajlo

pre 8 godina

@Rusifil
Od kad je Crno more vlasnistvo samo Rusije? Koliko znam vise od dve trecine drze clanice NATO kde glavnu ulogu ima Amerika. Rusi svoje imaju jedan kutak ali ajde posto su i na Krimu imaju malo manje od trecine. Ima ovde jos nesto dok amerikanci mogu da ubace u Crno more podmornica koliko hoce, dok Rusi samo ono sta dolazi sa kopnog, a zasto? Pa zato sto se nadgledava kamen po kamenu na ulazu kod Turske plus kod Gibraltara i na izlazu iz Crvenog mora sta se tice Sredozemnog mora kao takvog.

tyk

pre 8 godina

@dr: Sreca da vi niste kapetan broda i nikada necete ni biti u situaciji da ostvarite "ja bi ga oborio bez razmisljanja". Kapetan tog broda je dobio naredjenje da ide uz rusku granicu i testira njihovu reakciju, ali je itekako svestan da je bio na meti protivbrodskog raketnog sistema Bastion i da se u neposrednoj blizini nalazi veliki broj ruskih aviona, brodova i podmornica.
Vecina vojnih lica su srecom jos svesni mogucih posledica, ali jedna budala moze sve da pretvori u katastrofu.

Sale

pre 8 godina

@John
Spusti malo loptu John! Zaista brod jeste bio u međunarodnim vodama, ali je jasno rečeno u izveštaju da se nije zaustavljao i da bi za 50-tak metara ušao u ruske vode. Zar to nije provokativno ponašanje? Tako su nazivali letove ruskih aviona kilometrima od Švedske, Finske, Škotske i sl. Bolje da ga je upozorio ovako nego da ga je nakon 50 metara potopio. Jel tako? Bolje za Amere'

branko

pre 8 godina

Sta trazi americki razarac u vodama Rusije?
(Rusifil, 2. jun 2015 15:19)

Nisu to vode Rusije vec Turske, Bugarske i Rumunije (clanice NATO-a) koje takodje izlaze na Crno More. Te zemlje su odobrile Amerikancima da budu u njihovim vodama. Mozda vam je sada malo jasnije rusofili? Ili vas istina i ne zanima vec samo sirenje propagande...?

baca

pre 8 godina

Pa nemam baš snimak gde Amerikanci provociraju Ruse, ali zato ima TV emisija kako je američki ratni brod oborio putnički avion u Persijskom zalivu jer su mislili da je to iranski ratni avion koji će da ih raketira. Tu su i snimci/izveštaji kako su bombardovali kolonu albanskih civila na traktorima, raketirali putnički voz i autobus Niš-ekspresa, bacili jednu bombu pa onda malo kasnije još jednu bombu na pešački most u Varvarinu (valjda kako bi pobili što više civila i bolničara posle prve bombe), bacili kasetne bombe na parking Niške bolnice i na ulaz u Tvrđavu i pijacu u centru grada, bacili tepih bombi na svoju albansku pešadiju kod Košara, itd. itd.
Tako da nemojte da mi pričate o profesionalnosti i umerenosti američkih pilota i vojske. Nisu ni Rusi cvećke, ali ipak se sve ovo dešava na ruskim granicama a ne u priobalju Njujorka. Rusi nemaju ništa od ove konfrontacije oko Ukrajine i sve što rade je izazvano američkim akcijama pre toga. Amerikanci itekako profitiraju od Ukrajine i istočne Evrope i teraju svoj interes iako to veoma šteti njihovim evropskim saveznicima koji to ne smeju glasno da kažu. Teška vremena za sve nas, male narode, ali ipak je jasno ko vitla mačem i avionima širom sveta, a ko brani svoje interese na svojim granicama.

John

pre 8 godina

@Vlada snimak nije snimio neko ko je sedeo ceo dan na palubi. Ako obratis paznju na to kako kamera prati avion, ziroskopski bez pomeranja, videces da je ovo automatski sistem. A sta se vidi na snimku? Pa vidi se neprofesionalno ponasanje ruskog pilota jer u medjunarodnim vodama i medjunarodnom vazdusnom prostoru ovakve akcije su provocirajuce. I to je ono sto je mornarica SAD htela da pokaze. Provocirajuce ponasanje ruske vojske u medjunarodnim vodama. Ne posmatrajte ovo kao Rusiju i Ameriku. Iskljucite se, zamislite dve vojske u medjunarodnim vodama. Brod i avion. Avion nadlece ovako. Odmah vam je jasno da avion provocira. E, sad sto su emocije za Ruse pa se ovakvo ponasanje pravda i cak se pise da americka vojska provocira. Zasto Rusi ne objave neki snimak gde americka vojska provocira? Zato sto ih nemaju jer je ameircka mornarica profesionalna. Emocije na stranu, dajte snimak gde americka vojska provocira ruse ovakvim ponasanjem.

Nikola

pre 8 godina

Da su Rusi neka sila njihov razarac bi bio u blizini obala USA
(Xepoj, 2. jun 2015 12:35)

Nemaju razarace u blizini obale SAD (ludilo bi bilo tako nesto i raditi, da li postoji veca i bolja meta od jednog razaraca?)), ali zato dovoljno nuklearnih podmornica...sa obe strane...kako pacificke tako i atlanske.

Vlada

pre 8 godina

I sta ovaj snimak treba da pokaze? Jedino sto mogu da zakljucim je da je ovo u toku povlacenja broda kada ga je avion, logicno, ispracao dalje od granice nakon incidenta. Zasto je snimak toliko kratak? Sta se na njemu vidi sem kako se avion primice? Otkud to da neko bas tada sedi i snima u nebo? Da li to znaci da clanovi posade po ceo dan sede na palubi i snimaju u prazno?

mihajlo

pre 8 godina

@dr
Samo dva scenarija bi ubuduce onda bila, ako kojem slucaju i jedan od njih bude hrabar i preuzme glavnu ulogu. Da su rusi kojem slucajem prvi pucali i naneli stetu, onda vise amere absolutno nista ne bi vise zadrzavalo, da kad god bi bilo slicnih situacija bi rusili sve sta je vece od makovog zrna u zraku sta ide prema njima, naravno ono sto bi bilo ispod vode bi pustili da vide dali ce ponovo ludak neki uzeti glavnu ulogu. Jel ste vi svesni da su ameri u funkciji da nadgledaju ptice dok lete u zraku u promatranom ekvatoru ili jos uvek mislite da su to jos uvek obicni seljaci iz teksasa!?

Dare

pre 8 godina

@S obzirom da ova kamera jasno snima deo neba iz koga treba da doleti avion, cekajuci i zumirajuci, jasno je da je u pitanju americka provokacija sa iscekivanjem odgovora.
Normalno, jer je ovaj avion bio na radaru od kako je poletio iz svoje baze, zato su tačno znali gdje da ga očekuju i snimaju.

Vuk Samotnjak

pre 8 godina

Kao i obično, obe strane imaju svoju verziju i obe strane lažu. Jedni su navodno prisiljeni da brane teritorijalne vode svoje zemlje, mada kopna nema nigde na vidiku. Za druge je prelet nebezbedan, mada nije sigurno šta je ugroženom preletom aviona na par stotina metara, a uz to i neprofesionalan, što je stvarno zapanjujuće. Šta je njima tu neprofesionalno? Na kraju krajeva, medjunarodne vode i vazdušni prostor su medjunarodni, bez obzira da li su 50 ili 5000 kilometara od "matice".
Čemu onda kuknjava? Jednostavno, za domaće publike treba one druge predstaviti kao zlikovcima koji vas ponižavaju. Onda nije važno koliko vas njihove banke i/ili oligarsi pljačkaju i lažu.

Евроталибан

pre 8 godina

Руски авион прешао преко природне америчке територије Црног мора...

ID

pre 8 godina

I jedni i drugi su radili kako se radi, u takvim situacijama. Isto je i kada ruski ili američki avion priđe. Priđe, kreće se paralelno sa njim identifikuje o čemu se radi i ode. Jedino što kad prilazi brodu, jasno se vidi da avion nije naoružan, dok je u vazduhu dežurni avion naoružan što pokaže drugoj letelici(da ne kažem vazduhoplovu).

mare

pre 8 godina

S obzirom da ova kamera jasno snima deo neba iz koga treba da doleti avion, cekajuci i zumirajuci, jasno je da je u pitanju americka provokacija sa iscekivanjem odgovora.

dr

pre 8 godina

svidjalo se to nekome ili ne ovaj avion po svim pravilima je trebao da bude oboren...lovac bombarder leti bez najave prema razaracu i to tako blizu...neverovatna provokacija koja je mozda i bila za svrhu da razarac zapuca i bude isprovociran...kapetanu broda svaka cast posto su ga vec locirali na oko 100 km od broda i razmisljali sta da rade i doneli su ispravnu odluku mada i da su ga oborili uradili bi to po pravilu sluzbe,zamislite obrnutu situaciju???u ovakvim slucajevima avion se obara i kraj svake price!!! avion ti leti prema brodu a ti kao kapetan si odgovoran za zivot svojih vojnika,ja bi ga oborio bez razmisljanja

Xim

pre 8 godina

(h1ghwaymen, 2. jun 2015 08:54)

Posto se vec pravis pametan, hajde da i ja to isto radim. NATO je vojni savez mnogih zemalja medju kojima su Turska, Rumunija i Bugarska. Te tri zemlje izlaze na Crno more. Ne vidim jedan razlog zasto USA koja je takodje clanica NATO-a ne bi bila tu i cuvala ostale zemlje clanice. Isto tako vojska Bugarske i Rumunije moze da bude u blizini USA. To Rusi ne mogu da shvate jer su sami na svetu. Srbi i Rusi ne znaju sta znaci savez, a dokaz za to je i sto im se na 20 godina zemlje rasturaju...

bbz

pre 8 godina

USA razarac se UPUTIO i nije USAO u ruske teritorijalne vode niti nije imao nameru i razloga obicna vezba....i nije lud da udje na teritoriju rusije,kao sto kaze tekst vratio se u bazu posle rutinske plovidbe...ovde se moze pricati samo o provokaciji ruskog aviona ali ovde u srbiji toliko ima rusofila da bi zeleli da je ruski avion zapucao na razarac i da budu srecna ko mala deca...inace da je razarac hteo oborio bi avion ko krusku sa drveta...ali naravno da i ameri nisu toliko blesavi da to urade...ali ovde u srbiji toliko ima ljudi kojima glava sluzi samo da im kisa ne pada u stomak....pa pisu izvinjavam se na izrazu glupe komentare po forumu....citam i ne verujem koliko neznanja i koliko ljudi ne poznaju ovakve situacije pa pisu svasta uz naravno puno pluseva i podrzavanja izmedju sebe i naravno onaj ko cita te gluposti a ne kontaju da je ruski avion mogao da padne jako lako,letis bez najave prema razaracu...halo da li si normalan?sva sreca pa ga nisu oborili ali po svim pravilima imali su pravo,prema tebi leti lovac bombarder i razmisljaj STA ON ZELI? ruska provokacija gospodo draga ali ajde nisam u pravu jer tako?

Aleksandar

pre 8 godina

што волим те што се шепуре 1000км од куће па им смета што налете неког ко је малтене у свом дворишту. Али добро, оптужбе и холивудски филмови чине своје. Што би рекао пријатељ што је пре 4 године отишао у УС послом: свету треба неко ко ће да га контролише и ко ће да убија зле момке.

h1ghwaymen

pre 8 godina

Sve je u ocima posmatraca, ja recimo vidim ruski avion u okolini sopstvene zemlje, a takodje vidim americki brod veoma daleko od svoje kuce. Da prenosimo ruske vesti umesto americkih, siguran sam da bi istina bila drugacija.

Рома

pre 8 godina

Ово је збиља велики успех америчке кинематографије! Еј, успели да сниме руски "ваздуплохов"....

С

pre 8 godina

Бед Раша, бед Раша. Путин вери бед. Хи пут плејнс флај. Онли америка плејнс флај енд ден БУМ БУМ!

h1ghwaymen

pre 8 godina

Sve je u ocima posmatraca, ja recimo vidim ruski avion u okolini sopstvene zemlje, a takodje vidim americki brod veoma daleko od svoje kuce. Da prenosimo ruske vesti umesto americkih, siguran sam da bi istina bila drugacija.

Рома

pre 8 godina

Ово је збиља велики успех америчке кинематографије! Еј, успели да сниме руски "ваздуплохов"....

С

pre 8 godina

Бед Раша, бед Раша. Путин вери бед. Хи пут плејнс флај. Онли америка плејнс флај енд ден БУМ БУМ!

Aleksandar

pre 8 godina

што волим те што се шепуре 1000км од куће па им смета што налете неког ко је малтене у свом дворишту. Али добро, оптужбе и холивудски филмови чине своје. Што би рекао пријатељ што је пре 4 године отишао у УС послом: свету треба неко ко ће да га контролише и ко ће да убија зле момке.

Евроталибан

pre 8 godina

Руски авион прешао преко природне америчке територије Црног мора...

mare

pre 8 godina

S obzirom da ova kamera jasno snima deo neba iz koga treba da doleti avion, cekajuci i zumirajuci, jasno je da je u pitanju americka provokacija sa iscekivanjem odgovora.

Vuk Samotnjak

pre 8 godina

Kao i obično, obe strane imaju svoju verziju i obe strane lažu. Jedni su navodno prisiljeni da brane teritorijalne vode svoje zemlje, mada kopna nema nigde na vidiku. Za druge je prelet nebezbedan, mada nije sigurno šta je ugroženom preletom aviona na par stotina metara, a uz to i neprofesionalan, što je stvarno zapanjujuće. Šta je njima tu neprofesionalno? Na kraju krajeva, medjunarodne vode i vazdušni prostor su medjunarodni, bez obzira da li su 50 ili 5000 kilometara od "matice".
Čemu onda kuknjava? Jednostavno, za domaće publike treba one druge predstaviti kao zlikovcima koji vas ponižavaju. Onda nije važno koliko vas njihove banke i/ili oligarsi pljačkaju i lažu.

Vlada

pre 8 godina

I sta ovaj snimak treba da pokaze? Jedino sto mogu da zakljucim je da je ovo u toku povlacenja broda kada ga je avion, logicno, ispracao dalje od granice nakon incidenta. Zasto je snimak toliko kratak? Sta se na njemu vidi sem kako se avion primice? Otkud to da neko bas tada sedi i snima u nebo? Da li to znaci da clanovi posade po ceo dan sede na palubi i snimaju u prazno?

Nikola

pre 8 godina

Da su Rusi neka sila njihov razarac bi bio u blizini obala USA
(Xepoj, 2. jun 2015 12:35)

Nemaju razarace u blizini obale SAD (ludilo bi bilo tako nesto i raditi, da li postoji veca i bolja meta od jednog razaraca?)), ali zato dovoljno nuklearnih podmornica...sa obe strane...kako pacificke tako i atlanske.

Dare

pre 8 godina

@S obzirom da ova kamera jasno snima deo neba iz koga treba da doleti avion, cekajuci i zumirajuci, jasno je da je u pitanju americka provokacija sa iscekivanjem odgovora.
Normalno, jer je ovaj avion bio na radaru od kako je poletio iz svoje baze, zato su tačno znali gdje da ga očekuju i snimaju.

ID

pre 8 godina

I jedni i drugi su radili kako se radi, u takvim situacijama. Isto je i kada ruski ili američki avion priđe. Priđe, kreće se paralelno sa njim identifikuje o čemu se radi i ode. Jedino što kad prilazi brodu, jasno se vidi da avion nije naoružan, dok je u vazduhu dežurni avion naoružan što pokaže drugoj letelici(da ne kažem vazduhoplovu).

Xim

pre 8 godina

(h1ghwaymen, 2. jun 2015 08:54)

Posto se vec pravis pametan, hajde da i ja to isto radim. NATO je vojni savez mnogih zemalja medju kojima su Turska, Rumunija i Bugarska. Te tri zemlje izlaze na Crno more. Ne vidim jedan razlog zasto USA koja je takodje clanica NATO-a ne bi bila tu i cuvala ostale zemlje clanice. Isto tako vojska Bugarske i Rumunije moze da bude u blizini USA. To Rusi ne mogu da shvate jer su sami na svetu. Srbi i Rusi ne znaju sta znaci savez, a dokaz za to je i sto im se na 20 godina zemlje rasturaju...

dr

pre 8 godina

svidjalo se to nekome ili ne ovaj avion po svim pravilima je trebao da bude oboren...lovac bombarder leti bez najave prema razaracu i to tako blizu...neverovatna provokacija koja je mozda i bila za svrhu da razarac zapuca i bude isprovociran...kapetanu broda svaka cast posto su ga vec locirali na oko 100 km od broda i razmisljali sta da rade i doneli su ispravnu odluku mada i da su ga oborili uradili bi to po pravilu sluzbe,zamislite obrnutu situaciju???u ovakvim slucajevima avion se obara i kraj svake price!!! avion ti leti prema brodu a ti kao kapetan si odgovoran za zivot svojih vojnika,ja bi ga oborio bez razmisljanja

baca

pre 8 godina

Pa nemam baš snimak gde Amerikanci provociraju Ruse, ali zato ima TV emisija kako je američki ratni brod oborio putnički avion u Persijskom zalivu jer su mislili da je to iranski ratni avion koji će da ih raketira. Tu su i snimci/izveštaji kako su bombardovali kolonu albanskih civila na traktorima, raketirali putnički voz i autobus Niš-ekspresa, bacili jednu bombu pa onda malo kasnije još jednu bombu na pešački most u Varvarinu (valjda kako bi pobili što više civila i bolničara posle prve bombe), bacili kasetne bombe na parking Niške bolnice i na ulaz u Tvrđavu i pijacu u centru grada, bacili tepih bombi na svoju albansku pešadiju kod Košara, itd. itd.
Tako da nemojte da mi pričate o profesionalnosti i umerenosti američkih pilota i vojske. Nisu ni Rusi cvećke, ali ipak se sve ovo dešava na ruskim granicama a ne u priobalju Njujorka. Rusi nemaju ništa od ove konfrontacije oko Ukrajine i sve što rade je izazvano američkim akcijama pre toga. Amerikanci itekako profitiraju od Ukrajine i istočne Evrope i teraju svoj interes iako to veoma šteti njihovim evropskim saveznicima koji to ne smeju glasno da kažu. Teška vremena za sve nas, male narode, ali ipak je jasno ko vitla mačem i avionima širom sveta, a ko brani svoje interese na svojim granicama.

bbz

pre 8 godina

USA razarac se UPUTIO i nije USAO u ruske teritorijalne vode niti nije imao nameru i razloga obicna vezba....i nije lud da udje na teritoriju rusije,kao sto kaze tekst vratio se u bazu posle rutinske plovidbe...ovde se moze pricati samo o provokaciji ruskog aviona ali ovde u srbiji toliko ima rusofila da bi zeleli da je ruski avion zapucao na razarac i da budu srecna ko mala deca...inace da je razarac hteo oborio bi avion ko krusku sa drveta...ali naravno da i ameri nisu toliko blesavi da to urade...ali ovde u srbiji toliko ima ljudi kojima glava sluzi samo da im kisa ne pada u stomak....pa pisu izvinjavam se na izrazu glupe komentare po forumu....citam i ne verujem koliko neznanja i koliko ljudi ne poznaju ovakve situacije pa pisu svasta uz naravno puno pluseva i podrzavanja izmedju sebe i naravno onaj ko cita te gluposti a ne kontaju da je ruski avion mogao da padne jako lako,letis bez najave prema razaracu...halo da li si normalan?sva sreca pa ga nisu oborili ali po svim pravilima imali su pravo,prema tebi leti lovac bombarder i razmisljaj STA ON ZELI? ruska provokacija gospodo draga ali ajde nisam u pravu jer tako?

John

pre 8 godina

@Vlada snimak nije snimio neko ko je sedeo ceo dan na palubi. Ako obratis paznju na to kako kamera prati avion, ziroskopski bez pomeranja, videces da je ovo automatski sistem. A sta se vidi na snimku? Pa vidi se neprofesionalno ponasanje ruskog pilota jer u medjunarodnim vodama i medjunarodnom vazdusnom prostoru ovakve akcije su provocirajuce. I to je ono sto je mornarica SAD htela da pokaze. Provocirajuce ponasanje ruske vojske u medjunarodnim vodama. Ne posmatrajte ovo kao Rusiju i Ameriku. Iskljucite se, zamislite dve vojske u medjunarodnim vodama. Brod i avion. Avion nadlece ovako. Odmah vam je jasno da avion provocira. E, sad sto su emocije za Ruse pa se ovakvo ponasanje pravda i cak se pise da americka vojska provocira. Zasto Rusi ne objave neki snimak gde americka vojska provocira? Zato sto ih nemaju jer je ameircka mornarica profesionalna. Emocije na stranu, dajte snimak gde americka vojska provocira ruse ovakvim ponasanjem.

tyk

pre 8 godina

@dr: Sreca da vi niste kapetan broda i nikada necete ni biti u situaciji da ostvarite "ja bi ga oborio bez razmisljanja". Kapetan tog broda je dobio naredjenje da ide uz rusku granicu i testira njihovu reakciju, ali je itekako svestan da je bio na meti protivbrodskog raketnog sistema Bastion i da se u neposrednoj blizini nalazi veliki broj ruskih aviona, brodova i podmornica.
Vecina vojnih lica su srecom jos svesni mogucih posledica, ali jedna budala moze sve da pretvori u katastrofu.

Sale

pre 8 godina

@John
Spusti malo loptu John! Zaista brod jeste bio u međunarodnim vodama, ali je jasno rečeno u izveštaju da se nije zaustavljao i da bi za 50-tak metara ušao u ruske vode. Zar to nije provokativno ponašanje? Tako su nazivali letove ruskih aviona kilometrima od Švedske, Finske, Škotske i sl. Bolje da ga je upozorio ovako nego da ga je nakon 50 metara potopio. Jel tako? Bolje za Amere'

pomorsko pravo

pre 8 godina

Za sve pametnjakoviće: Ako strani brod predstavlja pretnju ili ako se njegovo ponašanje može protumačiti kao pretnja, tada obalska država ima pravo da svoju jurisdikciju sa teritorijalnih voda proširi i na tzv "vanjski pojas" koji se proteže još 12 milja dalje od teritorijalnih voda (može i do 24). Pretnja se definiše kao moguće ugrožavanje sigurnosti ili ekonomskih interesa obalske države a podrazumeva ne samo aktivno oružje na palubi već i snimanje i hidrografsko ispitivanje na primer.
Uobičajena procedura je da se strani brod prvo više puta upozori. Prelet pored broda je prvo upozorenje. Kada se izvodi paralelno sa uzdužnom osom broda od pramca ka krmi to znači "okreni se u kurs iz kog si došao i vrati se nazad". Američki brod je u ovom slučaju odmahpo slušao naređenje i okrenuo se. Dakle ništa neobično, relativno uobičajena i benigna situacija koju neko namerno naduvava.

NastyB

pre 8 godina

OK, ajde da i razumem da su u vodama Crnog mora koje pripadaju članicama NATO, ali me zaprepašćuje iznenađenje tipa „šta će ruski avion tu?“. Zaboga, pa na stotinak kilometara su od Rusije. Baš me zanima kako bi Ameri odreagovali kad bi se ruska flota našla blizu Havaja. Da li bi se neko pitao šta će američki avioni tu, kad su to međunarodne vode?? Ili bi se stuštili svim silama tu i izazvali treći svetski rat. Ne volim ni amere ni ruse, štaviše najviše mrzim ove naše što se dele na „rusofile“ i „evropljane“, ali licemerje mrzim više od svega navedenog. A tu gorih od amera nema...

branko

pre 8 godina

Sta trazi americki razarac u vodama Rusije?
(Rusifil, 2. jun 2015 15:19)

Nisu to vode Rusije vec Turske, Bugarske i Rumunije (clanice NATO-a) koje takodje izlaze na Crno More. Te zemlje su odobrile Amerikancima da budu u njihovim vodama. Mozda vam je sada malo jasnije rusofili? Ili vas istina i ne zanima vec samo sirenje propagande...?

Hmm, nije lako biti ostrvo ili poluostrvo.

pre 8 godina

Nemaju razarace u blizini obale SAD (ludilo bi bilo tako nesto i raditi, da li postoji veca i bolja meta od jednog razaraca?), ali zato dovoljno nuklearnih podmornica...sa obe strane...kako pacificke tako i atlanske.
(Nikola, 2. jun 2015 15:05)

Lepo rece ti Nikola. Rusi su ih odavno opkolili. Malo malo pa traze amerikanci neke "nepoznate" podvodne objekte u blizini Njujorka, Cikaga, San Franciska, Los Andjelesa...nikako da nesto nadju. Muce se bas kao i Svedjani!!??

mihajlo

pre 8 godina

@dr
Samo dva scenarija bi ubuduce onda bila, ako kojem slucaju i jedan od njih bude hrabar i preuzme glavnu ulogu. Da su rusi kojem slucajem prvi pucali i naneli stetu, onda vise amere absolutno nista ne bi vise zadrzavalo, da kad god bi bilo slicnih situacija bi rusili sve sta je vece od makovog zrna u zraku sta ide prema njima, naravno ono sto bi bilo ispod vode bi pustili da vide dali ce ponovo ludak neki uzeti glavnu ulogu. Jel ste vi svesni da su ameri u funkciji da nadgledaju ptice dok lete u zraku u promatranom ekvatoru ili jos uvek mislite da su to jos uvek obicni seljaci iz teksasa!?

mihajlo

pre 8 godina

@Rusifil
Od kad je Crno more vlasnistvo samo Rusije? Koliko znam vise od dve trecine drze clanice NATO kde glavnu ulogu ima Amerika. Rusi svoje imaju jedan kutak ali ajde posto su i na Krimu imaju malo manje od trecine. Ima ovde jos nesto dok amerikanci mogu da ubace u Crno more podmornica koliko hoce, dok Rusi samo ono sta dolazi sa kopnog, a zasto? Pa zato sto se nadgledava kamen po kamenu na ulazu kod Turske plus kod Gibraltara i na izlazu iz Crvenog mora sta se tice Sredozemnog mora kao takvog.

Jel

pre 8 godina

@mihajlo
Nadji na netu malo o "Единая глубоководная система России", pa ces videti odakle i sta moze vodom da dodje do Crnog mora. Teretni i vojni brodovi cak i podmornice. Mada, Rusiji niko nema pravo da zabrani prolaz do Crnog mora ni kroz Sredozemno more. A i da Turska proba, Rusija to ne sme i ne bi dozvolila, makar morala nuklearkama da oslobodi prolaz i makar to dovelo do globalnog nuklearnog rata.

dr

pre 8 godina

svidjalo se to nekome ili ne ovaj avion po svim pravilima je trebao da bude oboren...lovac bombarder leti bez najave prema razaracu i to tako blizu...neverovatna provokacija koja je mozda i bila za svrhu da razarac zapuca i bude isprovociran...kapetanu broda svaka cast posto su ga vec locirali na oko 100 km od broda i razmisljali sta da rade i doneli su ispravnu odluku mada i da su ga oborili uradili bi to po pravilu sluzbe,zamislite obrnutu situaciju???u ovakvim slucajevima avion se obara i kraj svake price!!! avion ti leti prema brodu a ti kao kapetan si odgovoran za zivot svojih vojnika,ja bi ga oborio bez razmisljanja

Xim

pre 8 godina

(h1ghwaymen, 2. jun 2015 08:54)

Posto se vec pravis pametan, hajde da i ja to isto radim. NATO je vojni savez mnogih zemalja medju kojima su Turska, Rumunija i Bugarska. Te tri zemlje izlaze na Crno more. Ne vidim jedan razlog zasto USA koja je takodje clanica NATO-a ne bi bila tu i cuvala ostale zemlje clanice. Isto tako vojska Bugarske i Rumunije moze da bude u blizini USA. To Rusi ne mogu da shvate jer su sami na svetu. Srbi i Rusi ne znaju sta znaci savez, a dokaz za to je i sto im se na 20 godina zemlje rasturaju...

bbz

pre 8 godina

USA razarac se UPUTIO i nije USAO u ruske teritorijalne vode niti nije imao nameru i razloga obicna vezba....i nije lud da udje na teritoriju rusije,kao sto kaze tekst vratio se u bazu posle rutinske plovidbe...ovde se moze pricati samo o provokaciji ruskog aviona ali ovde u srbiji toliko ima rusofila da bi zeleli da je ruski avion zapucao na razarac i da budu srecna ko mala deca...inace da je razarac hteo oborio bi avion ko krusku sa drveta...ali naravno da i ameri nisu toliko blesavi da to urade...ali ovde u srbiji toliko ima ljudi kojima glava sluzi samo da im kisa ne pada u stomak....pa pisu izvinjavam se na izrazu glupe komentare po forumu....citam i ne verujem koliko neznanja i koliko ljudi ne poznaju ovakve situacije pa pisu svasta uz naravno puno pluseva i podrzavanja izmedju sebe i naravno onaj ko cita te gluposti a ne kontaju da je ruski avion mogao da padne jako lako,letis bez najave prema razaracu...halo da li si normalan?sva sreca pa ga nisu oborili ali po svim pravilima imali su pravo,prema tebi leti lovac bombarder i razmisljaj STA ON ZELI? ruska provokacija gospodo draga ali ajde nisam u pravu jer tako?

John

pre 8 godina

@Vlada snimak nije snimio neko ko je sedeo ceo dan na palubi. Ako obratis paznju na to kako kamera prati avion, ziroskopski bez pomeranja, videces da je ovo automatski sistem. A sta se vidi na snimku? Pa vidi se neprofesionalno ponasanje ruskog pilota jer u medjunarodnim vodama i medjunarodnom vazdusnom prostoru ovakve akcije su provocirajuce. I to je ono sto je mornarica SAD htela da pokaze. Provocirajuce ponasanje ruske vojske u medjunarodnim vodama. Ne posmatrajte ovo kao Rusiju i Ameriku. Iskljucite se, zamislite dve vojske u medjunarodnim vodama. Brod i avion. Avion nadlece ovako. Odmah vam je jasno da avion provocira. E, sad sto su emocije za Ruse pa se ovakvo ponasanje pravda i cak se pise da americka vojska provocira. Zasto Rusi ne objave neki snimak gde americka vojska provocira? Zato sto ih nemaju jer je ameircka mornarica profesionalna. Emocije na stranu, dajte snimak gde americka vojska provocira ruse ovakvim ponasanjem.

h1ghwaymen

pre 8 godina

Sve je u ocima posmatraca, ja recimo vidim ruski avion u okolini sopstvene zemlje, a takodje vidim americki brod veoma daleko od svoje kuce. Da prenosimo ruske vesti umesto americkih, siguran sam da bi istina bila drugacija.

mihajlo

pre 8 godina

@dr
Samo dva scenarija bi ubuduce onda bila, ako kojem slucaju i jedan od njih bude hrabar i preuzme glavnu ulogu. Da su rusi kojem slucajem prvi pucali i naneli stetu, onda vise amere absolutno nista ne bi vise zadrzavalo, da kad god bi bilo slicnih situacija bi rusili sve sta je vece od makovog zrna u zraku sta ide prema njima, naravno ono sto bi bilo ispod vode bi pustili da vide dali ce ponovo ludak neki uzeti glavnu ulogu. Jel ste vi svesni da su ameri u funkciji da nadgledaju ptice dok lete u zraku u promatranom ekvatoru ili jos uvek mislite da su to jos uvek obicni seljaci iz teksasa!?

С

pre 8 godina

Бед Раша, бед Раша. Путин вери бед. Хи пут плејнс флај. Онли америка плејнс флај енд ден БУМ БУМ!

Рома

pre 8 godina

Ово је збиља велики успех америчке кинематографије! Еј, успели да сниме руски "ваздуплохов"....

Aleksandar

pre 8 godina

што волим те што се шепуре 1000км од куће па им смета што налете неког ко је малтене у свом дворишту. Али добро, оптужбе и холивудски филмови чине своје. Што би рекао пријатељ што је пре 4 године отишао у УС послом: свету треба неко ко ће да га контролише и ко ће да убија зле момке.

branko

pre 8 godina

Sta trazi americki razarac u vodama Rusije?
(Rusifil, 2. jun 2015 15:19)

Nisu to vode Rusije vec Turske, Bugarske i Rumunije (clanice NATO-a) koje takodje izlaze na Crno More. Te zemlje su odobrile Amerikancima da budu u njihovim vodama. Mozda vam je sada malo jasnije rusofili? Ili vas istina i ne zanima vec samo sirenje propagande...?

Dare

pre 8 godina

@S obzirom da ova kamera jasno snima deo neba iz koga treba da doleti avion, cekajuci i zumirajuci, jasno je da je u pitanju americka provokacija sa iscekivanjem odgovora.
Normalno, jer je ovaj avion bio na radaru od kako je poletio iz svoje baze, zato su tačno znali gdje da ga očekuju i snimaju.

mihajlo

pre 8 godina

@Rusifil
Od kad je Crno more vlasnistvo samo Rusije? Koliko znam vise od dve trecine drze clanice NATO kde glavnu ulogu ima Amerika. Rusi svoje imaju jedan kutak ali ajde posto su i na Krimu imaju malo manje od trecine. Ima ovde jos nesto dok amerikanci mogu da ubace u Crno more podmornica koliko hoce, dok Rusi samo ono sta dolazi sa kopnog, a zasto? Pa zato sto se nadgledava kamen po kamenu na ulazu kod Turske plus kod Gibraltara i na izlazu iz Crvenog mora sta se tice Sredozemnog mora kao takvog.

mare

pre 8 godina

S obzirom da ova kamera jasno snima deo neba iz koga treba da doleti avion, cekajuci i zumirajuci, jasno je da je u pitanju americka provokacija sa iscekivanjem odgovora.

Евроталибан

pre 8 godina

Руски авион прешао преко природне америчке територије Црног мора...

Vlada

pre 8 godina

I sta ovaj snimak treba da pokaze? Jedino sto mogu da zakljucim je da je ovo u toku povlacenja broda kada ga je avion, logicno, ispracao dalje od granice nakon incidenta. Zasto je snimak toliko kratak? Sta se na njemu vidi sem kako se avion primice? Otkud to da neko bas tada sedi i snima u nebo? Da li to znaci da clanovi posade po ceo dan sede na palubi i snimaju u prazno?

Vuk Samotnjak

pre 8 godina

Kao i obično, obe strane imaju svoju verziju i obe strane lažu. Jedni su navodno prisiljeni da brane teritorijalne vode svoje zemlje, mada kopna nema nigde na vidiku. Za druge je prelet nebezbedan, mada nije sigurno šta je ugroženom preletom aviona na par stotina metara, a uz to i neprofesionalan, što je stvarno zapanjujuće. Šta je njima tu neprofesionalno? Na kraju krajeva, medjunarodne vode i vazdušni prostor su medjunarodni, bez obzira da li su 50 ili 5000 kilometara od "matice".
Čemu onda kuknjava? Jednostavno, za domaće publike treba one druge predstaviti kao zlikovcima koji vas ponižavaju. Onda nije važno koliko vas njihove banke i/ili oligarsi pljačkaju i lažu.

Nikola

pre 8 godina

Da su Rusi neka sila njihov razarac bi bio u blizini obala USA
(Xepoj, 2. jun 2015 12:35)

Nemaju razarace u blizini obale SAD (ludilo bi bilo tako nesto i raditi, da li postoji veca i bolja meta od jednog razaraca?)), ali zato dovoljno nuklearnih podmornica...sa obe strane...kako pacificke tako i atlanske.

ID

pre 8 godina

I jedni i drugi su radili kako se radi, u takvim situacijama. Isto je i kada ruski ili američki avion priđe. Priđe, kreće se paralelno sa njim identifikuje o čemu se radi i ode. Jedino što kad prilazi brodu, jasno se vidi da avion nije naoružan, dok je u vazduhu dežurni avion naoružan što pokaže drugoj letelici(da ne kažem vazduhoplovu).

baca

pre 8 godina

Pa nemam baš snimak gde Amerikanci provociraju Ruse, ali zato ima TV emisija kako je američki ratni brod oborio putnički avion u Persijskom zalivu jer su mislili da je to iranski ratni avion koji će da ih raketira. Tu su i snimci/izveštaji kako su bombardovali kolonu albanskih civila na traktorima, raketirali putnički voz i autobus Niš-ekspresa, bacili jednu bombu pa onda malo kasnije još jednu bombu na pešački most u Varvarinu (valjda kako bi pobili što više civila i bolničara posle prve bombe), bacili kasetne bombe na parking Niške bolnice i na ulaz u Tvrđavu i pijacu u centru grada, bacili tepih bombi na svoju albansku pešadiju kod Košara, itd. itd.
Tako da nemojte da mi pričate o profesionalnosti i umerenosti američkih pilota i vojske. Nisu ni Rusi cvećke, ali ipak se sve ovo dešava na ruskim granicama a ne u priobalju Njujorka. Rusi nemaju ništa od ove konfrontacije oko Ukrajine i sve što rade je izazvano američkim akcijama pre toga. Amerikanci itekako profitiraju od Ukrajine i istočne Evrope i teraju svoj interes iako to veoma šteti njihovim evropskim saveznicima koji to ne smeju glasno da kažu. Teška vremena za sve nas, male narode, ali ipak je jasno ko vitla mačem i avionima širom sveta, a ko brani svoje interese na svojim granicama.

Sale

pre 8 godina

@John
Spusti malo loptu John! Zaista brod jeste bio u međunarodnim vodama, ali je jasno rečeno u izveštaju da se nije zaustavljao i da bi za 50-tak metara ušao u ruske vode. Zar to nije provokativno ponašanje? Tako su nazivali letove ruskih aviona kilometrima od Švedske, Finske, Škotske i sl. Bolje da ga je upozorio ovako nego da ga je nakon 50 metara potopio. Jel tako? Bolje za Amere'

tyk

pre 8 godina

@dr: Sreca da vi niste kapetan broda i nikada necete ni biti u situaciji da ostvarite "ja bi ga oborio bez razmisljanja". Kapetan tog broda je dobio naredjenje da ide uz rusku granicu i testira njihovu reakciju, ali je itekako svestan da je bio na meti protivbrodskog raketnog sistema Bastion i da se u neposrednoj blizini nalazi veliki broj ruskih aviona, brodova i podmornica.
Vecina vojnih lica su srecom jos svesni mogucih posledica, ali jedna budala moze sve da pretvori u katastrofu.

NastyB

pre 8 godina

OK, ajde da i razumem da su u vodama Crnog mora koje pripadaju članicama NATO, ali me zaprepašćuje iznenađenje tipa „šta će ruski avion tu?“. Zaboga, pa na stotinak kilometara su od Rusije. Baš me zanima kako bi Ameri odreagovali kad bi se ruska flota našla blizu Havaja. Da li bi se neko pitao šta će američki avioni tu, kad su to međunarodne vode?? Ili bi se stuštili svim silama tu i izazvali treći svetski rat. Ne volim ni amere ni ruse, štaviše najviše mrzim ove naše što se dele na „rusofile“ i „evropljane“, ali licemerje mrzim više od svega navedenog. A tu gorih od amera nema...

Hmm, nije lako biti ostrvo ili poluostrvo.

pre 8 godina

Nemaju razarace u blizini obale SAD (ludilo bi bilo tako nesto i raditi, da li postoji veca i bolja meta od jednog razaraca?), ali zato dovoljno nuklearnih podmornica...sa obe strane...kako pacificke tako i atlanske.
(Nikola, 2. jun 2015 15:05)

Lepo rece ti Nikola. Rusi su ih odavno opkolili. Malo malo pa traze amerikanci neke "nepoznate" podvodne objekte u blizini Njujorka, Cikaga, San Franciska, Los Andjelesa...nikako da nesto nadju. Muce se bas kao i Svedjani!!??

pomorsko pravo

pre 8 godina

Za sve pametnjakoviće: Ako strani brod predstavlja pretnju ili ako se njegovo ponašanje može protumačiti kao pretnja, tada obalska država ima pravo da svoju jurisdikciju sa teritorijalnih voda proširi i na tzv "vanjski pojas" koji se proteže još 12 milja dalje od teritorijalnih voda (može i do 24). Pretnja se definiše kao moguće ugrožavanje sigurnosti ili ekonomskih interesa obalske države a podrazumeva ne samo aktivno oružje na palubi već i snimanje i hidrografsko ispitivanje na primer.
Uobičajena procedura je da se strani brod prvo više puta upozori. Prelet pored broda je prvo upozorenje. Kada se izvodi paralelno sa uzdužnom osom broda od pramca ka krmi to znači "okreni se u kurs iz kog si došao i vrati se nazad". Američki brod je u ovom slučaju odmahpo slušao naređenje i okrenuo se. Dakle ništa neobično, relativno uobičajena i benigna situacija koju neko namerno naduvava.

Jel

pre 8 godina

@mihajlo
Nadji na netu malo o "Единая глубоководная система России", pa ces videti odakle i sta moze vodom da dodje do Crnog mora. Teretni i vojni brodovi cak i podmornice. Mada, Rusiji niko nema pravo da zabrani prolaz do Crnog mora ni kroz Sredozemno more. A i da Turska proba, Rusija to ne sme i ne bi dozvolila, makar morala nuklearkama da oslobodi prolaz i makar to dovelo do globalnog nuklearnog rata.