Ponedeljak, 01.06.2015.

17:58

"Razvijamo najbolji nosač aviona na svetu"

Rusija razvija projekat nosača aviona za mornaricu od 5,6 milijardi dolara koji će biti bez premca u svetu, izjavio je komandant ruske Severne flote.

Izvor: Tanjug

"Razvijamo najbolji nosaè aviona na svetu" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

66 Komentari

Sortiraj po:

Volodja

pre 8 godina

Nosači su u svoj zenit dosegli i prošli u 2SR i posle njega, u vreme tzv. hladnog rata. Svaki brod je u principu neodbranjiv cilj, a tek nosač sa svojim gabaritom i manevarskim mogućnostima. Služe za dve stvari: iživljavanje nad nesrazmerno slabijim protivnikom i - nije za zanemariti - za zapošljavanje velikog broja ljudi koji bi inače blejali po ulicama. Klasa "Nimic" sama nosi posadu od nekoliko hiljada plus prateća flota. Samo jedan takav ima više zaposlenih nego jedna beogradska opština produktivnih radnika. Toliko, hvala.

Surovi

pre 8 godina

Sto se tice americkih nosaca i eventualnog sukoba sa Rusijom,oni tu ne bi bili od neke velike koristi.Rusija je toliko velika da manje ili vise joj je nemoguce prici ,a ne biti u dometu njihovog naoruzanja.Nosac aviona,je ogromna meta koja je uvek i u svakom trenutku u dometu ruskih raketa i podmornica.Ako je previse daleko,to je opet problem zbog goriva koje je potrebno avionima,a treba uzeti u obzir da i rusi imaju avione,koji su ekvivalentni americkim,a pojedini modeli i daleko bolji,tako da dopunjavanje u vazduhu ne pije vodu,posto bi rusi obarali tankere sa lakocom.
Nosaci aviona su zgodni za akcije koje USa izvodi poslednjih 5 ,6 decenija,protiv daleko slabijih protivnika,koji nemaju naoruzanje potrebno da se suprostave takvoj sili i tehnici.

Surovi

pre 8 godina

Amerikanci su ukinuli satl program zato sto su sracunali da im se vise isplati da pare namenjene odrzavanju 30 godina starih satlova preusmere u razvoj novih tehnologija, a da sicu koja ostane plate rusima za privremeno koriscenje raketa iz 50ih i 60 ih godina proslog veka...
(antibot, 1. jun 2015 23:32)
Laicki gledano,ovo bi mogla da bude istina.U realnosti,je drugacije i amerikanci su prisiljeni da koriste ruske rakete i motore,jer su jednostavno bolje ,jeftinije i efikasnije od bilo cega sto ima zapad.
Zakon trzista je uglavnom bitan,ali kod strateskih stvari kao sto je let u svemir,ta politika ne postoji i tudje se koristi samo i jedino ako bas mora.
Kako stvari stoje,Rusiju jos dugo niko nece skinuti sa trona na kome se nalaze,posto je raketna tehnologija jezivo skupa i potrebno e jako puno vremena i ispitivanja da se dodje do nekog napretka.Amerikanci nisu u stanju cak ni da iskopiraju ruske motore koje kupuju,jer ne poznaju metalurske procese koji su potrebni za obradu materijala od kojih se prave,a rusi ih poznaju jos od 60'.
Do nekog veceg proboja u svemirskoj tehnologiji ce doci samo i jedino kada sve drzave sveta ujedine znanje u tom cilju.Finansiranje tada nece biti problem,a sve one stvari iz filmova ce biti nekoliko koraka blize.

vladimir vlastimirovich milutin

pre 8 godina

Usput, mislim da bi bilo koji inženjer iz Srbije bio precizniji u proceni troškova gradnje jer je ova (od 1.8 do 5.3 milijarde dolara) SMEŠNA koliko i ceo članak!
(Logika, 01. jun 2015 18:55)

...."ZNAM JA,BRE,LEPO SAM VAS BROJAO...VAS VILOTICCA IMA TACHNO IZMEDJU DESET....I STOPEDESET!"...(Stanislav)

Vaše ime

pre 8 godina

Nosači aviona. Znače promene u vojnoj doktrini. Znači osvajačke pohode, tj, kolonijalizam. Znače vrhunac moći jedne države.

Primer. Amerika 90ih.

Rokada. Rusi preuzimaju štafetu, glavnu ulogu.

antibot

pre 8 godina

(mrka, 01. jun 2015 21:29)

Amerikanci su ukinuli satl program zato sto su sracunali da im se vise isplati da pare namenjene odrzavanju 30 godina starih satlova preusmere u razvoj novih tehnologija, a da sicu koja ostane plate rusima za privremeno koriscenje raketa iz 50ih i 60 ih godina proslog veka...

pera ložač

pre 8 godina

Prvo rat je gađanje parama tj resursima - Ako mene pitaš, najefikasnije je da pustiš neprijatelja da napravi mnogo skupe, kompleksne i resursno zahtevne sisteme kao što su nosači aviona. Kaobkontra meru razviješ aitem koji ih može uništiti a košta 1% vrednosti neprijateljskog. Npr. kupi neko tenk i plati ga 5 miliona dolara a dođe isis i kupi 5 protivtenkovskih ručnih sistema i 10 raketa koji buše taj tenk ko od šale za 100-200k dolara i onda tu dođe logistika oko tenka i oko 5 odeljenja raketaša...čista ekonomska igra gde je vrednost lova a ljudski životi čipovi.

Bojan

pre 8 godina

Sad se setite teslinog oruzja iz 90-ih i slicnog populistickog govora, pa se setite gde nas je doveo i zalite ruse jer ih ovakva retorika vodi upravo tamo, u bedu.

Sta ce im

pre 8 godina

Sa 5.6 milijardi dolara mozda mozes da razvijes neki dobar automobil. Ove bajke o najboljemn nosacu aviona na svetu su samo za dnevnopoliticku upotrebu.

mrka

pre 8 godina

Za sve one koji sumnjaju u ruski svemirski program, podatak da trenutno rusi sa svojim raketama salju americke kosmonaute na medjunarodnu svemirksku stanicu. Amerikanci su ukinuli svoj program space shuttle-a, tako da ispade da vece poverenje imaju u ruski prevoz. Sto se tice nosaca aviona najbolje bi bilo da ga rusi i ne prave jer je za njihovu vojnu strategiju potpuno bespotreban. Veci deo njihove interesne sfere se nalazi oko njih jer su toliko veliki da avione mogu da salju sa kopna ne treba im transport a zbog priode njihove luke su uglavnom zaledjene tako da se ugavnom koriste podmornice a tu su bez premca. I na kraju malo o novom tenku posto ga je neko uporedio sa sporetom. Slazem se da izgled i nije neki, a kada su se rusi sa time i ponosili. Ali po prasini i blatu verujte svi ce se plasiti tog sporeta. Pogledajte kako radi T-72 (ni on nije dobio nagradu za dizajn) u Siriji i Ukrajini a to je tehnologija od pre 40 godina.

Majstor

pre 8 godina

Jedna podmornica, koja kosta 10 puta manje od nosaca, ima bojevu moc da obori nosac aviona bez ikakvih problema, a Rusi ih imaju sasvim dovoljno. Uz to, Rusi imaju odbrambenu vojnu tehnologiju, a nosaci su napadacka, osvajacka. Nisu Rusi zainteresovani previse za to iz prostog razloga sto sve akcije rade blizu Rusije, za razliku od Amera. Da bi osvojili ili pokorili neku drzavu treba vam vojna moc minimum dva ipo ako ne i tri na jedan. Ameri nisu jos dotle dosli zato i cute.

Milos

pre 8 godina

(pera ložač, 1. jun 2015 20:03)

Rusiji trebaju nosaci aviona ako hoce da bude svetska sila. Danas ne mogu da pomognu Asada svojom avijacijom jer im je nosac na remontu. Dakle trebaju im tri nosaca aviona.

Ja licno mislim da ova megalomanija "imacemo najbolji nosac na svetu" je bezkorisna. Njima trebaju jos dva Kuznjecova ali gradjena od starta kao nosaci a ne krstarice, dakle bez teskih raketa i sa ugradjenim katapultom. Sasvim dovoljno za potrebe Rusije jer Rusija ne planira da bude dominatna ko Amerika danas ili Kina sutra.

SSSR

pre 8 godina

Bog te vidio, za mesec dana napravili najbolju bezzvucnu podmornicu, najbolji avion, najbolji tenk, najbolji nosac aviona, jedva cekam sta sledi iduce nedelje.

daska

pre 8 godina

Sokirao sam se kad sam otkrio da Rusi OD RASPADA SSSR-a nisu izbacili nijedan novi originalni komad oruzja, nego se zadovoljavaju iskljucivo nadogradnjom na sustave izgradjene najkasnije 80-ih. 90-ih je masa inzinjera pobjegla na zapad, a Rusi jos uvijek nisu nadoknadili taj deficit. Armata i PAK-FA su prvi originalni vojni projekti moderne Rusije koji ulaze u serijsku proizvodnju, s time da su jos u fazi prototipa.

Bex

pre 8 godina

@glista

Kad neznalica, i to arogantna pise komentare onda to izgleda bas kao ovo sto si ti napisao. Za tvoju informaciju prosle godine su lansirali novu raketu razvijenu samostalno - Angaru sa jednim modulom a ove godine sa 5 modula - trenutno najmocnija rakete na svetu:

U pripremi je i Angara sa 7 modula za pohod na Mesec i Mars. Razvili su novi motor RD-191 trenutno najefikasniji na svetu.

glista

pre 8 godina

A sto se tice "Najboljeg na svetu" - kakve li iskompleksirane nacije! Ne mogu vjerovati da takve djecje komentare izbacuju odrasli ljudi, a kamo li drzavni slizbenici I vojna lica! A sto oni misle, da ce do 2050 Ameri, Kinezi, Francuzi I Britanci sjediti skrstenih ruku? I nitko ne spominje "Uljanovsk", Ruski nosac aviona koji je trebao isto biti "najbolji na svijetu" pa su ga nakon 20% konstrukcije poslali u staro gvozdje. Tako ce zavrsiti I ovaj... Grandiozni manijaci.

AV

pre 8 godina

Uh, oni naprave nosač, mi Beogrd na vodi. Pa kad uplovi u Beograd, a moje patriotsko-pravoslavno-serbsko-nacionalno-sveslovensko-rusofilsko srce puno...

Mister No

pre 8 godina

Rusija sad prima u avijaciju 50 novih TU160 bombardera i ne treba ubrzano nosace aviona,nose krstarece rakete domet 2 000 km svaki 12kom.

chile

pre 8 godina

vi ste poceli zesce da smarate sa rusima, "rusi ovo" "rusi ono". Ispade kao da celi svet, a pogotovo Ameri, sede skrestenih ruku i svi gledaju kako rusi svaki dan izbacuju novo i najsavremenije oruzje koje ce promenti nacin ratovanja. Sto bi reko onaj vas Kesic ...

Scotch Bonnet

pre 8 godina

I tako dok moćnu nam bratsku Rusiju istebljuje AIDS i alkoholizam oni se vala naoružavaju. Da ne počinjem koliko ih godišnje nastrada na putevima. Jadno!

Llewelyn

pre 8 godina

"narod koji je superioran u svemiru i inace nauci i tehnologiji a jos sta na noge vojno i finansijski, ne sumnjam da ce za 5 do 7 godina da porinu bar 2 nosaca,ustvari oni vec par godina rade na tome,sad su samo objavili da ove nevjerne tome komentarisu sa predrasudama o necemu o cemu pojma nemaju"

O kom narodu pricas? Nije valjda da mislis da su Rusi superiorni u nauci i tehnologiji? Moja baba od 90 godina ne bi lupila tako nesto.

glista

pre 8 godina

Ko je to superioran u svemiru? Rusi? Koriste tehnologiju iz 60-te, vec DAVNO nisu bili van Zemljine orbite, a sada im se I ta tehnologija sve vise kvari, rakete im padaju na zemlju ko trule sljive. To sto je BILA pouzdana ne znaci da je I napredna. Ameri imaju 3 nova sustava za posadu, a Rusi nemaju nista novo niti na papiru, a kamoli da ista testiraju ili "rezu metal". Da ostanes u igri, moras stalno inovirati, a Rusi to NE rade... nego se drze Soyuza I Protona ko pijan plota.

pera ložač

pre 8 godina

Ali rusi nemaju ni jedan nosač- imaju krstaricu koja nosi avione a to joj nije primarna namena. Drugo, sovjeti uopšte nisu imali u doktrini i stratrgiji potrebu za nosačima aviona, jer geografski koji god rat da vode oni sa svoje teritorije mogu da dosegnu avionima neprijatelja za razliku od amera koji su u sred ničega. Sa druge strane imaju sistem aviona presretača mig 31 kome i dalje zapad ne može da primiriše. Opet, ako i naprave tu skalameriju, ona je besmialena u globalnom konfliktu kao i svih 20 natovskih. Nosači imaju primenu ako si kolonizatorski nastrojen pa želiš mnogo daleko od svoje kuće da se boriš za slobodu, baš kao naši zapadni prijatelji.

Marko

pre 8 godina

Jednom sam vec rekao.Rusi su kao Citroen kompanija...samo najavljuju i pokazuju koncepte a realnost donosi nesto drugo.Ali ok...nek investiraju,treba im taman da imaju ukupno dva dok recimo Ameri imaju 11 al ok...Rusi su Rusi!

ilaj

pre 8 godina

Nisam rusofil, ali sam stvarno ocekivao puno kada se pojavi onaj novi ruski tenk alma-ata ili tata neznam tacno, da ce biti nesto velicanstveno barem sudeci prema slikama. Kad ono shporet na gusenicama. I sad treba da cekam da vidim taj nosac, ma idi.

ree

pre 8 godina

odmah da rezervisemo,kupujemo 10 000 komada,nosaca ili menjamo za punte. koje je drug putin klimao glavom da se izvezu u rus....ali samo ako nosac bude imao dugmice,raznih boja.

xxyyzz

pre 8 godina

Americki nosaci koji mogu drzati preko 6000 stafa..kostaju preko 100 moljardi...a ovo 5.4 i to najbolji ma svetu nekako zvuci glupo.Isto ko onaj Putinov Robot vojnik..smejurija...
(Benny Hill, 01. jun 2015 19:20)

da li si ti normalan, 100 milijardi da kostaju.
americki nosaci klase nimic kostaju u proseku oko 4,5 milijardi dolara, najskuplji je 6,2 milijarde

Gile

pre 8 godina

Ako neka ima kontakte u ruskom ministarstvu odbrane ili u mornarici, neka im kaze da obrate paznju na sirinu Lamansa, inace nosac nece mocu da prodje.

Aleksandar Acimovic

pre 8 godina

I mi razvijamo Beograd na vodi,pa beogradske trgove, pa Mercedes autobuse( videsmo jedan pre izbora sklopljenog na brzaka, a dalje...)E momci, dug je put od najave,pa do proizvodnje ,pa proizvoda te operativne upotrebe..

miki

pre 8 godina

narod koji je superioran u svemiru i inace nauci i tehnologiji a jos sta na noge vojno i finansijski, ne sumnjam da ce za 5 do 7 godina da porinu bar 2 nosaca,ustvari oni vec par godina rade na tome,sad su samo objavili da ove nevjerne tome komentarisu sa predrasudama o necemu o cemu pojma nemaju.











































.













toliko

Benny Hill

pre 8 godina

Americki nosaci koji mogu drzati preko 6000 stafa..kostaju preko 100 moljardi...a ovo 5.4 i to najbolji ma svetu nekako zvuci glupo.Isto ko onaj Putinov Robot vojnik..smejurija...

Zoran

pre 8 godina

Najnoviji američki "super-nosač" Džerald Ford klase koštao je 13 milijardi dolara, pošto je potrošeno gotovo 20 milijardi na istraživanje i razvoj opreme koja je ugrađena u njega. Još dva nosača iste klase su u završnoj fazi izgradnje a još tri su u planu za narednih deset godina. Američka flota ima i deset nosača modernizovane klase Nimic. Poštujem rusku vojsku i njihovu tehnologiju ali trebaće im mnogo veća ulaganja ali planiraju da mere sa Amerikancima na moru.

Pedja

pre 8 godina

Nosac za krompir, kukuruz i psenicu, mozda, hahaha.Kako su smesni ovi Rusi, govore o modernom nosacu koji ce kostati izmedju 1,8 mlrd. i 5, 3 mlrd. Pa razlika je toliko ogromna da bi se za prvu cifru mogla napraviti dva i po nosaca u odnosu na drugu cifru. Uzgred, Kuznjecov je sve pre nego moderan nosac, dozivepo je brojne havarije , jednom mu je iscurelo gorivo i napravilo ekolosku katastrofu, jednom se zapalio, a kvari se non stop, tako da je potpuno beskorisan. Italijanski ili francuski bi ga rasturili za pola sata.

Provereno!

pre 8 godina

To će biti nešto univerzalno - Rusko! Kroz led, da ide bolje od ledolomilca LENINA, kad se potopi, biće kao NAUTILUS Jula Verna, a kad se digne, da je kao međuplanetarna ENTERPRISE!:)
Živi bili, pa videli!:)

skeptican

pre 8 godina

Hahaha,to je kada bi Zastava izjavila da ce da napravi najbolji automobil na svetu.Nikada ga niste pravili pa valjda nece prvi da bude najbolji na svetu a i nikada nece jer nemate iskustva..

Dejan

pre 8 godina

najveca pretnja koja se pojavljuje u svetu su takvi kao ti. Paranoici koji u svemu vide pretnju, dok svoje pretnje vide kao nacin da zastrase protivnika i kao nesto pozitivno. Malo empatije
nebi bilo na odmet.

Logika

pre 8 godina

Žao mi je što 2050 neću biti živ da sačekam da se to čudo tehnike porine u more!
Ako je i od Tanjuga, mnogo je.
Usput, mislim da bi bilo koji inženjer iz Srbije bio precizniji u proceni troškova gradnje jer je ova (od 1.8 do 5.3 milijarde dolara) SMEŠNA koliko i ceo članak!

Logika

pre 8 godina

Žao mi je što 2050 neću biti živ da sačekam da se to čudo tehnike porine u more!
Ako je i od Tanjuga, mnogo je.
Usput, mislim da bi bilo koji inženjer iz Srbije bio precizniji u proceni troškova gradnje jer je ova (od 1.8 do 5.3 milijarde dolara) SMEŠNA koliko i ceo članak!

skeptican

pre 8 godina

Hahaha,to je kada bi Zastava izjavila da ce da napravi najbolji automobil na svetu.Nikada ga niste pravili pa valjda nece prvi da bude najbolji na svetu a i nikada nece jer nemate iskustva..

SSSR

pre 8 godina

Bog te vidio, za mesec dana napravili najbolju bezzvucnu podmornicu, najbolji avion, najbolji tenk, najbolji nosac aviona, jedva cekam sta sledi iduce nedelje.

pera ložač

pre 8 godina

Ali rusi nemaju ni jedan nosač- imaju krstaricu koja nosi avione a to joj nije primarna namena. Drugo, sovjeti uopšte nisu imali u doktrini i stratrgiji potrebu za nosačima aviona, jer geografski koji god rat da vode oni sa svoje teritorije mogu da dosegnu avionima neprijatelja za razliku od amera koji su u sred ničega. Sa druge strane imaju sistem aviona presretača mig 31 kome i dalje zapad ne može da primiriše. Opet, ako i naprave tu skalameriju, ona je besmialena u globalnom konfliktu kao i svih 20 natovskih. Nosači imaju primenu ako si kolonizatorski nastrojen pa želiš mnogo daleko od svoje kuće da se boriš za slobodu, baš kao naši zapadni prijatelji.

Zoran

pre 8 godina

Najnoviji američki "super-nosač" Džerald Ford klase koštao je 13 milijardi dolara, pošto je potrošeno gotovo 20 milijardi na istraživanje i razvoj opreme koja je ugrađena u njega. Još dva nosača iste klase su u završnoj fazi izgradnje a još tri su u planu za narednih deset godina. Američka flota ima i deset nosača modernizovane klase Nimic. Poštujem rusku vojsku i njihovu tehnologiju ali trebaće im mnogo veća ulaganja ali planiraju da mere sa Amerikancima na moru.

glista

pre 8 godina

A sto se tice "Najboljeg na svetu" - kakve li iskompleksirane nacije! Ne mogu vjerovati da takve djecje komentare izbacuju odrasli ljudi, a kamo li drzavni slizbenici I vojna lica! A sto oni misle, da ce do 2050 Ameri, Kinezi, Francuzi I Britanci sjediti skrstenih ruku? I nitko ne spominje "Uljanovsk", Ruski nosac aviona koji je trebao isto biti "najbolji na svijetu" pa su ga nakon 20% konstrukcije poslali u staro gvozdje. Tako ce zavrsiti I ovaj... Grandiozni manijaci.

Aleksandar Acimovic

pre 8 godina

I mi razvijamo Beograd na vodi,pa beogradske trgove, pa Mercedes autobuse( videsmo jedan pre izbora sklopljenog na brzaka, a dalje...)E momci, dug je put od najave,pa do proizvodnje ,pa proizvoda te operativne upotrebe..

Pedja

pre 8 godina

Nosac za krompir, kukuruz i psenicu, mozda, hahaha.Kako su smesni ovi Rusi, govore o modernom nosacu koji ce kostati izmedju 1,8 mlrd. i 5, 3 mlrd. Pa razlika je toliko ogromna da bi se za prvu cifru mogla napraviti dva i po nosaca u odnosu na drugu cifru. Uzgred, Kuznjecov je sve pre nego moderan nosac, dozivepo je brojne havarije , jednom mu je iscurelo gorivo i napravilo ekolosku katastrofu, jednom se zapalio, a kvari se non stop, tako da je potpuno beskorisan. Italijanski ili francuski bi ga rasturili za pola sata.

Scotch Bonnet

pre 8 godina

I tako dok moćnu nam bratsku Rusiju istebljuje AIDS i alkoholizam oni se vala naoružavaju. Da ne počinjem koliko ih godišnje nastrada na putevima. Jadno!

Sta ce im

pre 8 godina

Sa 5.6 milijardi dolara mozda mozes da razvijes neki dobar automobil. Ove bajke o najboljemn nosacu aviona na svetu su samo za dnevnopoliticku upotrebu.

ilaj

pre 8 godina

Nisam rusofil, ali sam stvarno ocekivao puno kada se pojavi onaj novi ruski tenk alma-ata ili tata neznam tacno, da ce biti nesto velicanstveno barem sudeci prema slikama. Kad ono shporet na gusenicama. I sad treba da cekam da vidim taj nosac, ma idi.

AV

pre 8 godina

Uh, oni naprave nosač, mi Beogrd na vodi. Pa kad uplovi u Beograd, a moje patriotsko-pravoslavno-serbsko-nacionalno-sveslovensko-rusofilsko srce puno...

Llewelyn

pre 8 godina

"narod koji je superioran u svemiru i inace nauci i tehnologiji a jos sta na noge vojno i finansijski, ne sumnjam da ce za 5 do 7 godina da porinu bar 2 nosaca,ustvari oni vec par godina rade na tome,sad su samo objavili da ove nevjerne tome komentarisu sa predrasudama o necemu o cemu pojma nemaju"

O kom narodu pricas? Nije valjda da mislis da su Rusi superiorni u nauci i tehnologiji? Moja baba od 90 godina ne bi lupila tako nesto.

glista

pre 8 godina

Ko je to superioran u svemiru? Rusi? Koriste tehnologiju iz 60-te, vec DAVNO nisu bili van Zemljine orbite, a sada im se I ta tehnologija sve vise kvari, rakete im padaju na zemlju ko trule sljive. To sto je BILA pouzdana ne znaci da je I napredna. Ameri imaju 3 nova sustava za posadu, a Rusi nemaju nista novo niti na papiru, a kamoli da ista testiraju ili "rezu metal". Da ostanes u igri, moras stalno inovirati, a Rusi to NE rade... nego se drze Soyuza I Protona ko pijan plota.

mrka

pre 8 godina

Za sve one koji sumnjaju u ruski svemirski program, podatak da trenutno rusi sa svojim raketama salju americke kosmonaute na medjunarodnu svemirksku stanicu. Amerikanci su ukinuli svoj program space shuttle-a, tako da ispade da vece poverenje imaju u ruski prevoz. Sto se tice nosaca aviona najbolje bi bilo da ga rusi i ne prave jer je za njihovu vojnu strategiju potpuno bespotreban. Veci deo njihove interesne sfere se nalazi oko njih jer su toliko veliki da avione mogu da salju sa kopna ne treba im transport a zbog priode njihove luke su uglavnom zaledjene tako da se ugavnom koriste podmornice a tu su bez premca. I na kraju malo o novom tenku posto ga je neko uporedio sa sporetom. Slazem se da izgled i nije neki, a kada su se rusi sa time i ponosili. Ali po prasini i blatu verujte svi ce se plasiti tog sporeta. Pogledajte kako radi T-72 (ni on nije dobio nagradu za dizajn) u Siriji i Ukrajini a to je tehnologija od pre 40 godina.

Gile

pre 8 godina

Ako neka ima kontakte u ruskom ministarstvu odbrane ili u mornarici, neka im kaze da obrate paznju na sirinu Lamansa, inace nosac nece mocu da prodje.

chile

pre 8 godina

vi ste poceli zesce da smarate sa rusima, "rusi ovo" "rusi ono". Ispade kao da celi svet, a pogotovo Ameri, sede skrestenih ruku i svi gledaju kako rusi svaki dan izbacuju novo i najsavremenije oruzje koje ce promenti nacin ratovanja. Sto bi reko onaj vas Kesic ...

ree

pre 8 godina

odmah da rezervisemo,kupujemo 10 000 komada,nosaca ili menjamo za punte. koje je drug putin klimao glavom da se izvezu u rus....ali samo ako nosac bude imao dugmice,raznih boja.

daska

pre 8 godina

Sokirao sam se kad sam otkrio da Rusi OD RASPADA SSSR-a nisu izbacili nijedan novi originalni komad oruzja, nego se zadovoljavaju iskljucivo nadogradnjom na sustave izgradjene najkasnije 80-ih. 90-ih je masa inzinjera pobjegla na zapad, a Rusi jos uvijek nisu nadoknadili taj deficit. Armata i PAK-FA su prvi originalni vojni projekti moderne Rusije koji ulaze u serijsku proizvodnju, s time da su jos u fazi prototipa.

xxyyzz

pre 8 godina

Americki nosaci koji mogu drzati preko 6000 stafa..kostaju preko 100 moljardi...a ovo 5.4 i to najbolji ma svetu nekako zvuci glupo.Isto ko onaj Putinov Robot vojnik..smejurija...
(Benny Hill, 01. jun 2015 19:20)

da li si ti normalan, 100 milijardi da kostaju.
americki nosaci klase nimic kostaju u proseku oko 4,5 milijardi dolara, najskuplji je 6,2 milijarde

Benny Hill

pre 8 godina

Americki nosaci koji mogu drzati preko 6000 stafa..kostaju preko 100 moljardi...a ovo 5.4 i to najbolji ma svetu nekako zvuci glupo.Isto ko onaj Putinov Robot vojnik..smejurija...

Marko

pre 8 godina

Jednom sam vec rekao.Rusi su kao Citroen kompanija...samo najavljuju i pokazuju koncepte a realnost donosi nesto drugo.Ali ok...nek investiraju,treba im taman da imaju ukupno dva dok recimo Ameri imaju 11 al ok...Rusi su Rusi!

Majstor

pre 8 godina

Jedna podmornica, koja kosta 10 puta manje od nosaca, ima bojevu moc da obori nosac aviona bez ikakvih problema, a Rusi ih imaju sasvim dovoljno. Uz to, Rusi imaju odbrambenu vojnu tehnologiju, a nosaci su napadacka, osvajacka. Nisu Rusi zainteresovani previse za to iz prostog razloga sto sve akcije rade blizu Rusije, za razliku od Amera. Da bi osvojili ili pokorili neku drzavu treba vam vojna moc minimum dva ipo ako ne i tri na jedan. Ameri nisu jos dotle dosli zato i cute.

Bex

pre 8 godina

@glista

Kad neznalica, i to arogantna pise komentare onda to izgleda bas kao ovo sto si ti napisao. Za tvoju informaciju prosle godine su lansirali novu raketu razvijenu samostalno - Angaru sa jednim modulom a ove godine sa 5 modula - trenutno najmocnija rakete na svetu:

U pripremi je i Angara sa 7 modula za pohod na Mesec i Mars. Razvili su novi motor RD-191 trenutno najefikasniji na svetu.

Milos

pre 8 godina

(pera ložač, 1. jun 2015 20:03)

Rusiji trebaju nosaci aviona ako hoce da bude svetska sila. Danas ne mogu da pomognu Asada svojom avijacijom jer im je nosac na remontu. Dakle trebaju im tri nosaca aviona.

Ja licno mislim da ova megalomanija "imacemo najbolji nosac na svetu" je bezkorisna. Njima trebaju jos dva Kuznjecova ali gradjena od starta kao nosaci a ne krstarice, dakle bez teskih raketa i sa ugradjenim katapultom. Sasvim dovoljno za potrebe Rusije jer Rusija ne planira da bude dominatna ko Amerika danas ili Kina sutra.

Provereno!

pre 8 godina

To će biti nešto univerzalno - Rusko! Kroz led, da ide bolje od ledolomilca LENINA, kad se potopi, biće kao NAUTILUS Jula Verna, a kad se digne, da je kao međuplanetarna ENTERPRISE!:)
Živi bili, pa videli!:)

Bojan

pre 8 godina

Sad se setite teslinog oruzja iz 90-ih i slicnog populistickog govora, pa se setite gde nas je doveo i zalite ruse jer ih ovakva retorika vodi upravo tamo, u bedu.

Dejan

pre 8 godina

najveca pretnja koja se pojavljuje u svetu su takvi kao ti. Paranoici koji u svemu vide pretnju, dok svoje pretnje vide kao nacin da zastrase protivnika i kao nesto pozitivno. Malo empatije
nebi bilo na odmet.

Mister No

pre 8 godina

Rusija sad prima u avijaciju 50 novih TU160 bombardera i ne treba ubrzano nosace aviona,nose krstarece rakete domet 2 000 km svaki 12kom.

antibot

pre 8 godina

(mrka, 01. jun 2015 21:29)

Amerikanci su ukinuli satl program zato sto su sracunali da im se vise isplati da pare namenjene odrzavanju 30 godina starih satlova preusmere u razvoj novih tehnologija, a da sicu koja ostane plate rusima za privremeno koriscenje raketa iz 50ih i 60 ih godina proslog veka...

pera ložač

pre 8 godina

Prvo rat je gađanje parama tj resursima - Ako mene pitaš, najefikasnije je da pustiš neprijatelja da napravi mnogo skupe, kompleksne i resursno zahtevne sisteme kao što su nosači aviona. Kaobkontra meru razviješ aitem koji ih može uništiti a košta 1% vrednosti neprijateljskog. Npr. kupi neko tenk i plati ga 5 miliona dolara a dođe isis i kupi 5 protivtenkovskih ručnih sistema i 10 raketa koji buše taj tenk ko od šale za 100-200k dolara i onda tu dođe logistika oko tenka i oko 5 odeljenja raketaša...čista ekonomska igra gde je vrednost lova a ljudski životi čipovi.

miki

pre 8 godina

narod koji je superioran u svemiru i inace nauci i tehnologiji a jos sta na noge vojno i finansijski, ne sumnjam da ce za 5 do 7 godina da porinu bar 2 nosaca,ustvari oni vec par godina rade na tome,sad su samo objavili da ove nevjerne tome komentarisu sa predrasudama o necemu o cemu pojma nemaju.











































.













toliko

Surovi

pre 8 godina

Amerikanci su ukinuli satl program zato sto su sracunali da im se vise isplati da pare namenjene odrzavanju 30 godina starih satlova preusmere u razvoj novih tehnologija, a da sicu koja ostane plate rusima za privremeno koriscenje raketa iz 50ih i 60 ih godina proslog veka...
(antibot, 1. jun 2015 23:32)
Laicki gledano,ovo bi mogla da bude istina.U realnosti,je drugacije i amerikanci su prisiljeni da koriste ruske rakete i motore,jer su jednostavno bolje ,jeftinije i efikasnije od bilo cega sto ima zapad.
Zakon trzista je uglavnom bitan,ali kod strateskih stvari kao sto je let u svemir,ta politika ne postoji i tudje se koristi samo i jedino ako bas mora.
Kako stvari stoje,Rusiju jos dugo niko nece skinuti sa trona na kome se nalaze,posto je raketna tehnologija jezivo skupa i potrebno e jako puno vremena i ispitivanja da se dodje do nekog napretka.Amerikanci nisu u stanju cak ni da iskopiraju ruske motore koje kupuju,jer ne poznaju metalurske procese koji su potrebni za obradu materijala od kojih se prave,a rusi ih poznaju jos od 60'.
Do nekog veceg proboja u svemirskoj tehnologiji ce doci samo i jedino kada sve drzave sveta ujedine znanje u tom cilju.Finansiranje tada nece biti problem,a sve one stvari iz filmova ce biti nekoliko koraka blize.

Surovi

pre 8 godina

Sto se tice americkih nosaca i eventualnog sukoba sa Rusijom,oni tu ne bi bili od neke velike koristi.Rusija je toliko velika da manje ili vise joj je nemoguce prici ,a ne biti u dometu njihovog naoruzanja.Nosac aviona,je ogromna meta koja je uvek i u svakom trenutku u dometu ruskih raketa i podmornica.Ako je previse daleko,to je opet problem zbog goriva koje je potrebno avionima,a treba uzeti u obzir da i rusi imaju avione,koji su ekvivalentni americkim,a pojedini modeli i daleko bolji,tako da dopunjavanje u vazduhu ne pije vodu,posto bi rusi obarali tankere sa lakocom.
Nosaci aviona su zgodni za akcije koje USa izvodi poslednjih 5 ,6 decenija,protiv daleko slabijih protivnika,koji nemaju naoruzanje potrebno da se suprostave takvoj sili i tehnici.

Vaše ime

pre 8 godina

Nosači aviona. Znače promene u vojnoj doktrini. Znači osvajačke pohode, tj, kolonijalizam. Znače vrhunac moći jedne države.

Primer. Amerika 90ih.

Rokada. Rusi preuzimaju štafetu, glavnu ulogu.

vladimir vlastimirovich milutin

pre 8 godina

Usput, mislim da bi bilo koji inženjer iz Srbije bio precizniji u proceni troškova gradnje jer je ova (od 1.8 do 5.3 milijarde dolara) SMEŠNA koliko i ceo članak!
(Logika, 01. jun 2015 18:55)

...."ZNAM JA,BRE,LEPO SAM VAS BROJAO...VAS VILOTICCA IMA TACHNO IZMEDJU DESET....I STOPEDESET!"...(Stanislav)

Volodja

pre 8 godina

Nosači su u svoj zenit dosegli i prošli u 2SR i posle njega, u vreme tzv. hladnog rata. Svaki brod je u principu neodbranjiv cilj, a tek nosač sa svojim gabaritom i manevarskim mogućnostima. Služe za dve stvari: iživljavanje nad nesrazmerno slabijim protivnikom i - nije za zanemariti - za zapošljavanje velikog broja ljudi koji bi inače blejali po ulicama. Klasa "Nimic" sama nosi posadu od nekoliko hiljada plus prateća flota. Samo jedan takav ima više zaposlenih nego jedna beogradska opština produktivnih radnika. Toliko, hvala.

skeptican

pre 8 godina

Hahaha,to je kada bi Zastava izjavila da ce da napravi najbolji automobil na svetu.Nikada ga niste pravili pa valjda nece prvi da bude najbolji na svetu a i nikada nece jer nemate iskustva..

glista

pre 8 godina

Ko je to superioran u svemiru? Rusi? Koriste tehnologiju iz 60-te, vec DAVNO nisu bili van Zemljine orbite, a sada im se I ta tehnologija sve vise kvari, rakete im padaju na zemlju ko trule sljive. To sto je BILA pouzdana ne znaci da je I napredna. Ameri imaju 3 nova sustava za posadu, a Rusi nemaju nista novo niti na papiru, a kamoli da ista testiraju ili "rezu metal". Da ostanes u igri, moras stalno inovirati, a Rusi to NE rade... nego se drze Soyuza I Protona ko pijan plota.

Pedja

pre 8 godina

Nosac za krompir, kukuruz i psenicu, mozda, hahaha.Kako su smesni ovi Rusi, govore o modernom nosacu koji ce kostati izmedju 1,8 mlrd. i 5, 3 mlrd. Pa razlika je toliko ogromna da bi se za prvu cifru mogla napraviti dva i po nosaca u odnosu na drugu cifru. Uzgred, Kuznjecov je sve pre nego moderan nosac, dozivepo je brojne havarije , jednom mu je iscurelo gorivo i napravilo ekolosku katastrofu, jednom se zapalio, a kvari se non stop, tako da je potpuno beskorisan. Italijanski ili francuski bi ga rasturili za pola sata.

glista

pre 8 godina

A sto se tice "Najboljeg na svetu" - kakve li iskompleksirane nacije! Ne mogu vjerovati da takve djecje komentare izbacuju odrasli ljudi, a kamo li drzavni slizbenici I vojna lica! A sto oni misle, da ce do 2050 Ameri, Kinezi, Francuzi I Britanci sjediti skrstenih ruku? I nitko ne spominje "Uljanovsk", Ruski nosac aviona koji je trebao isto biti "najbolji na svijetu" pa su ga nakon 20% konstrukcije poslali u staro gvozdje. Tako ce zavrsiti I ovaj... Grandiozni manijaci.

Logika

pre 8 godina

Žao mi je što 2050 neću biti živ da sačekam da se to čudo tehnike porine u more!
Ako je i od Tanjuga, mnogo je.
Usput, mislim da bi bilo koji inženjer iz Srbije bio precizniji u proceni troškova gradnje jer je ova (od 1.8 do 5.3 milijarde dolara) SMEŠNA koliko i ceo članak!

Mister No

pre 8 godina

Rusija sad prima u avijaciju 50 novih TU160 bombardera i ne treba ubrzano nosace aviona,nose krstarece rakete domet 2 000 km svaki 12kom.

Llewelyn

pre 8 godina

"narod koji je superioran u svemiru i inace nauci i tehnologiji a jos sta na noge vojno i finansijski, ne sumnjam da ce za 5 do 7 godina da porinu bar 2 nosaca,ustvari oni vec par godina rade na tome,sad su samo objavili da ove nevjerne tome komentarisu sa predrasudama o necemu o cemu pojma nemaju"

O kom narodu pricas? Nije valjda da mislis da su Rusi superiorni u nauci i tehnologiji? Moja baba od 90 godina ne bi lupila tako nesto.

Majstor

pre 8 godina

Jedna podmornica, koja kosta 10 puta manje od nosaca, ima bojevu moc da obori nosac aviona bez ikakvih problema, a Rusi ih imaju sasvim dovoljno. Uz to, Rusi imaju odbrambenu vojnu tehnologiju, a nosaci su napadacka, osvajacka. Nisu Rusi zainteresovani previse za to iz prostog razloga sto sve akcije rade blizu Rusije, za razliku od Amera. Da bi osvojili ili pokorili neku drzavu treba vam vojna moc minimum dva ipo ako ne i tri na jedan. Ameri nisu jos dotle dosli zato i cute.

mrka

pre 8 godina

Za sve one koji sumnjaju u ruski svemirski program, podatak da trenutno rusi sa svojim raketama salju americke kosmonaute na medjunarodnu svemirksku stanicu. Amerikanci su ukinuli svoj program space shuttle-a, tako da ispade da vece poverenje imaju u ruski prevoz. Sto se tice nosaca aviona najbolje bi bilo da ga rusi i ne prave jer je za njihovu vojnu strategiju potpuno bespotreban. Veci deo njihove interesne sfere se nalazi oko njih jer su toliko veliki da avione mogu da salju sa kopna ne treba im transport a zbog priode njihove luke su uglavnom zaledjene tako da se ugavnom koriste podmornice a tu su bez premca. I na kraju malo o novom tenku posto ga je neko uporedio sa sporetom. Slazem se da izgled i nije neki, a kada su se rusi sa time i ponosili. Ali po prasini i blatu verujte svi ce se plasiti tog sporeta. Pogledajte kako radi T-72 (ni on nije dobio nagradu za dizajn) u Siriji i Ukrajini a to je tehnologija od pre 40 godina.

Bex

pre 8 godina

@glista

Kad neznalica, i to arogantna pise komentare onda to izgleda bas kao ovo sto si ti napisao. Za tvoju informaciju prosle godine su lansirali novu raketu razvijenu samostalno - Angaru sa jednim modulom a ove godine sa 5 modula - trenutno najmocnija rakete na svetu:

U pripremi je i Angara sa 7 modula za pohod na Mesec i Mars. Razvili su novi motor RD-191 trenutno najefikasniji na svetu.

Benny Hill

pre 8 godina

Americki nosaci koji mogu drzati preko 6000 stafa..kostaju preko 100 moljardi...a ovo 5.4 i to najbolji ma svetu nekako zvuci glupo.Isto ko onaj Putinov Robot vojnik..smejurija...

ilaj

pre 8 godina

Nisam rusofil, ali sam stvarno ocekivao puno kada se pojavi onaj novi ruski tenk alma-ata ili tata neznam tacno, da ce biti nesto velicanstveno barem sudeci prema slikama. Kad ono shporet na gusenicama. I sad treba da cekam da vidim taj nosac, ma idi.

Sta ce im

pre 8 godina

Sa 5.6 milijardi dolara mozda mozes da razvijes neki dobar automobil. Ove bajke o najboljemn nosacu aviona na svetu su samo za dnevnopoliticku upotrebu.

Scotch Bonnet

pre 8 godina

I tako dok moćnu nam bratsku Rusiju istebljuje AIDS i alkoholizam oni se vala naoružavaju. Da ne počinjem koliko ih godišnje nastrada na putevima. Jadno!

Dejan

pre 8 godina

najveca pretnja koja se pojavljuje u svetu su takvi kao ti. Paranoici koji u svemu vide pretnju, dok svoje pretnje vide kao nacin da zastrase protivnika i kao nesto pozitivno. Malo empatije
nebi bilo na odmet.

miki

pre 8 godina

narod koji je superioran u svemiru i inace nauci i tehnologiji a jos sta na noge vojno i finansijski, ne sumnjam da ce za 5 do 7 godina da porinu bar 2 nosaca,ustvari oni vec par godina rade na tome,sad su samo objavili da ove nevjerne tome komentarisu sa predrasudama o necemu o cemu pojma nemaju.











































.













toliko

SSSR

pre 8 godina

Bog te vidio, za mesec dana napravili najbolju bezzvucnu podmornicu, najbolji avion, najbolji tenk, najbolji nosac aviona, jedva cekam sta sledi iduce nedelje.

Marko

pre 8 godina

Jednom sam vec rekao.Rusi su kao Citroen kompanija...samo najavljuju i pokazuju koncepte a realnost donosi nesto drugo.Ali ok...nek investiraju,treba im taman da imaju ukupno dva dok recimo Ameri imaju 11 al ok...Rusi su Rusi!

pera ložač

pre 8 godina

Ali rusi nemaju ni jedan nosač- imaju krstaricu koja nosi avione a to joj nije primarna namena. Drugo, sovjeti uopšte nisu imali u doktrini i stratrgiji potrebu za nosačima aviona, jer geografski koji god rat da vode oni sa svoje teritorije mogu da dosegnu avionima neprijatelja za razliku od amera koji su u sred ničega. Sa druge strane imaju sistem aviona presretača mig 31 kome i dalje zapad ne može da primiriše. Opet, ako i naprave tu skalameriju, ona je besmialena u globalnom konfliktu kao i svih 20 natovskih. Nosači imaju primenu ako si kolonizatorski nastrojen pa želiš mnogo daleko od svoje kuće da se boriš za slobodu, baš kao naši zapadni prijatelji.

AV

pre 8 godina

Uh, oni naprave nosač, mi Beogrd na vodi. Pa kad uplovi u Beograd, a moje patriotsko-pravoslavno-serbsko-nacionalno-sveslovensko-rusofilsko srce puno...

chile

pre 8 godina

vi ste poceli zesce da smarate sa rusima, "rusi ovo" "rusi ono". Ispade kao da celi svet, a pogotovo Ameri, sede skrestenih ruku i svi gledaju kako rusi svaki dan izbacuju novo i najsavremenije oruzje koje ce promenti nacin ratovanja. Sto bi reko onaj vas Kesic ...

daska

pre 8 godina

Sokirao sam se kad sam otkrio da Rusi OD RASPADA SSSR-a nisu izbacili nijedan novi originalni komad oruzja, nego se zadovoljavaju iskljucivo nadogradnjom na sustave izgradjene najkasnije 80-ih. 90-ih je masa inzinjera pobjegla na zapad, a Rusi jos uvijek nisu nadoknadili taj deficit. Armata i PAK-FA su prvi originalni vojni projekti moderne Rusije koji ulaze u serijsku proizvodnju, s time da su jos u fazi prototipa.

ree

pre 8 godina

odmah da rezervisemo,kupujemo 10 000 komada,nosaca ili menjamo za punte. koje je drug putin klimao glavom da se izvezu u rus....ali samo ako nosac bude imao dugmice,raznih boja.

Bojan

pre 8 godina

Sad se setite teslinog oruzja iz 90-ih i slicnog populistickog govora, pa se setite gde nas je doveo i zalite ruse jer ih ovakva retorika vodi upravo tamo, u bedu.

Aleksandar Acimovic

pre 8 godina

I mi razvijamo Beograd na vodi,pa beogradske trgove, pa Mercedes autobuse( videsmo jedan pre izbora sklopljenog na brzaka, a dalje...)E momci, dug je put od najave,pa do proizvodnje ,pa proizvoda te operativne upotrebe..

Provereno!

pre 8 godina

To će biti nešto univerzalno - Rusko! Kroz led, da ide bolje od ledolomilca LENINA, kad se potopi, biće kao NAUTILUS Jula Verna, a kad se digne, da je kao međuplanetarna ENTERPRISE!:)
Živi bili, pa videli!:)

Milos

pre 8 godina

(pera ložač, 1. jun 2015 20:03)

Rusiji trebaju nosaci aviona ako hoce da bude svetska sila. Danas ne mogu da pomognu Asada svojom avijacijom jer im je nosac na remontu. Dakle trebaju im tri nosaca aviona.

Ja licno mislim da ova megalomanija "imacemo najbolji nosac na svetu" je bezkorisna. Njima trebaju jos dva Kuznjecova ali gradjena od starta kao nosaci a ne krstarice, dakle bez teskih raketa i sa ugradjenim katapultom. Sasvim dovoljno za potrebe Rusije jer Rusija ne planira da bude dominatna ko Amerika danas ili Kina sutra.

xxyyzz

pre 8 godina

Americki nosaci koji mogu drzati preko 6000 stafa..kostaju preko 100 moljardi...a ovo 5.4 i to najbolji ma svetu nekako zvuci glupo.Isto ko onaj Putinov Robot vojnik..smejurija...
(Benny Hill, 01. jun 2015 19:20)

da li si ti normalan, 100 milijardi da kostaju.
americki nosaci klase nimic kostaju u proseku oko 4,5 milijardi dolara, najskuplji je 6,2 milijarde

Gile

pre 8 godina

Ako neka ima kontakte u ruskom ministarstvu odbrane ili u mornarici, neka im kaze da obrate paznju na sirinu Lamansa, inace nosac nece mocu da prodje.

Zoran

pre 8 godina

Najnoviji američki "super-nosač" Džerald Ford klase koštao je 13 milijardi dolara, pošto je potrošeno gotovo 20 milijardi na istraživanje i razvoj opreme koja je ugrađena u njega. Još dva nosača iste klase su u završnoj fazi izgradnje a još tri su u planu za narednih deset godina. Američka flota ima i deset nosača modernizovane klase Nimic. Poštujem rusku vojsku i njihovu tehnologiju ali trebaće im mnogo veća ulaganja ali planiraju da mere sa Amerikancima na moru.

pera ložač

pre 8 godina

Prvo rat je gađanje parama tj resursima - Ako mene pitaš, najefikasnije je da pustiš neprijatelja da napravi mnogo skupe, kompleksne i resursno zahtevne sisteme kao što su nosači aviona. Kaobkontra meru razviješ aitem koji ih može uništiti a košta 1% vrednosti neprijateljskog. Npr. kupi neko tenk i plati ga 5 miliona dolara a dođe isis i kupi 5 protivtenkovskih ručnih sistema i 10 raketa koji buše taj tenk ko od šale za 100-200k dolara i onda tu dođe logistika oko tenka i oko 5 odeljenja raketaša...čista ekonomska igra gde je vrednost lova a ljudski životi čipovi.

antibot

pre 8 godina

(mrka, 01. jun 2015 21:29)

Amerikanci su ukinuli satl program zato sto su sracunali da im se vise isplati da pare namenjene odrzavanju 30 godina starih satlova preusmere u razvoj novih tehnologija, a da sicu koja ostane plate rusima za privremeno koriscenje raketa iz 50ih i 60 ih godina proslog veka...

Surovi

pre 8 godina

Sto se tice americkih nosaca i eventualnog sukoba sa Rusijom,oni tu ne bi bili od neke velike koristi.Rusija je toliko velika da manje ili vise joj je nemoguce prici ,a ne biti u dometu njihovog naoruzanja.Nosac aviona,je ogromna meta koja je uvek i u svakom trenutku u dometu ruskih raketa i podmornica.Ako je previse daleko,to je opet problem zbog goriva koje je potrebno avionima,a treba uzeti u obzir da i rusi imaju avione,koji su ekvivalentni americkim,a pojedini modeli i daleko bolji,tako da dopunjavanje u vazduhu ne pije vodu,posto bi rusi obarali tankere sa lakocom.
Nosaci aviona su zgodni za akcije koje USa izvodi poslednjih 5 ,6 decenija,protiv daleko slabijih protivnika,koji nemaju naoruzanje potrebno da se suprostave takvoj sili i tehnici.

Vaše ime

pre 8 godina

Nosači aviona. Znače promene u vojnoj doktrini. Znači osvajačke pohode, tj, kolonijalizam. Znače vrhunac moći jedne države.

Primer. Amerika 90ih.

Rokada. Rusi preuzimaju štafetu, glavnu ulogu.

Surovi

pre 8 godina

Amerikanci su ukinuli satl program zato sto su sracunali da im se vise isplati da pare namenjene odrzavanju 30 godina starih satlova preusmere u razvoj novih tehnologija, a da sicu koja ostane plate rusima za privremeno koriscenje raketa iz 50ih i 60 ih godina proslog veka...
(antibot, 1. jun 2015 23:32)
Laicki gledano,ovo bi mogla da bude istina.U realnosti,je drugacije i amerikanci su prisiljeni da koriste ruske rakete i motore,jer su jednostavno bolje ,jeftinije i efikasnije od bilo cega sto ima zapad.
Zakon trzista je uglavnom bitan,ali kod strateskih stvari kao sto je let u svemir,ta politika ne postoji i tudje se koristi samo i jedino ako bas mora.
Kako stvari stoje,Rusiju jos dugo niko nece skinuti sa trona na kome se nalaze,posto je raketna tehnologija jezivo skupa i potrebno e jako puno vremena i ispitivanja da se dodje do nekog napretka.Amerikanci nisu u stanju cak ni da iskopiraju ruske motore koje kupuju,jer ne poznaju metalurske procese koji su potrebni za obradu materijala od kojih se prave,a rusi ih poznaju jos od 60'.
Do nekog veceg proboja u svemirskoj tehnologiji ce doci samo i jedino kada sve drzave sveta ujedine znanje u tom cilju.Finansiranje tada nece biti problem,a sve one stvari iz filmova ce biti nekoliko koraka blize.

Volodja

pre 8 godina

Nosači su u svoj zenit dosegli i prošli u 2SR i posle njega, u vreme tzv. hladnog rata. Svaki brod je u principu neodbranjiv cilj, a tek nosač sa svojim gabaritom i manevarskim mogućnostima. Služe za dve stvari: iživljavanje nad nesrazmerno slabijim protivnikom i - nije za zanemariti - za zapošljavanje velikog broja ljudi koji bi inače blejali po ulicama. Klasa "Nimic" sama nosi posadu od nekoliko hiljada plus prateća flota. Samo jedan takav ima više zaposlenih nego jedna beogradska opština produktivnih radnika. Toliko, hvala.

vladimir vlastimirovich milutin

pre 8 godina

Usput, mislim da bi bilo koji inženjer iz Srbije bio precizniji u proceni troškova gradnje jer je ova (od 1.8 do 5.3 milijarde dolara) SMEŠNA koliko i ceo članak!
(Logika, 01. jun 2015 18:55)

...."ZNAM JA,BRE,LEPO SAM VAS BROJAO...VAS VILOTICCA IMA TACHNO IZMEDJU DESET....I STOPEDESET!"...(Stanislav)