Sreda, 27.05.2015.

12:11

Rumunija priznaje Kosovo?

Premijer Rumunije Viktor Ponta rekao je za kosovsku televiziju "Klan Kosova" da bi njegova zemlja mogla da prizna Kosovo.

Izvor: Tanjug

Rumunija priznaje Kosovo? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

55 Komentari

Sortiraj po:

Interes i samo interes.

pre 8 godina

Eh koliko ima naivnih komentara. Cim se Rusija I Amerika dogovore oko Krima Rusija ce priznati Kosovo, to je sigurno , nezavisno od tiga sto Srbi i Srbija misle. Interes je iznad svega.

Monaco

pre 8 godina

Nadam se da će nakon toga Mađari kojih ima milion u Rumuniji najprije dobiti autonomiju a kasnije ko zna možda bi mogli tražiti da se Erdelj odvoji od Rumunije.
(bez_cenzure, 27. maj 2015
Sila si da deliš tuđu zemlju bate.

bespuca povijesne zbiljnosti

pre 8 godina

Vlasi? Pa prava Rumunija se uvek na srpskom zvala Vlaska (Walachia na nemackom, Olahorsag na madjarskom). Nece biti da je vlaski blizi spskom nego rumunskom. A Banat? Pa Temisvar je jedno vreme bio prestonica Madjarske.

gile

pre 8 godina

Naravno da ce ga priznati, jer se i Srbija svakim danom priblizava punom priznanju nezavisne kosovske drzave. Prvo su povucene srpska vojska i policija 1999 Kumanovskim sporazumom. Povrratak dela srpske vojske i policije na Kosovo, predvidjen Rezolucijom 1244, nikada nije sproveden. Pa je onda bilo Kosovo sa zvezdicom, pa je ta zvezdica nekako iscezla. Pa diplome njihovih nazovi univerziteta koje Srbija vec duze vreme priznaje. Pa carinski pecati, pasosi, licne karte, evo pre neki dan bese neka vest o granicnim prelazima ... Samo fale jos i konzulati - Kosova u Beogradu i Srbije u Pristini, ali i to ce doci, samo polako. I sta onda ocekujete od Rumunije? Oni i Madjari su u EU, pa je latentna opasnost od madjarskih pretenzija na rumunske teritorije sada relativno mala. Slovaci ce postupiti slicno. Jedino ce mozda Spanci i Grci na kraju ostati cvrsti do kraja, ali samo zato sto se plase baskijskih i albanskih separatista, respektivno. Rusi su takodje bili na nasoj strani do sada, ali vec su se pozivali na slucaj Kosova u svim raspravama o Krimu; sutra da im Ameri priznaju suverenitet nad Krimom u zamenu za priznanje Kosova hladno bi ga priznali. Uostalom, da li je Srbija rekla NE u Kumanovu 1999? Nije! A da li je rekla NE u Briselu? Nije! Kumanovo je iznudjeno NATO bombama. Brisel pretnjom obustave kredita. Srbija je prezaduzena kolonija, zivi na kredit, prema tome niko je ne pita ni za sta. Zao mi je svih vas naivnih koji jos uvek verujete u bajke!

Nenad

pre 8 godina

Srbi, ako zelite u EU, morate da priznate Kosovo.Problem je sto veliki deo srpske inteligencije(nazovimo je tako) bukvalno vaapi za Evropom jer misli da ce u njoj da nadjete spas.To proizilazi iz razloga jer oni imaju kao intetelktualcimplate od par stotina eura ,au EU su par hiljada.Jedina stvar koji oni ne razumeju je ta ,da kada udjete u EU ,nista bitnije nece da se promeni u standardu na bolje,osim na gore.Plate ce da ostanu iste,mnogi ce da dobiju otkaze jer tako EU trazi.Zatvorit ce se pijace i ducani sa svercanom robom.Biti ce jos vise gladni ali onda ce vam biti kasno.A uz to ti isti koji su danas na vlasti bit ce i onda.
Postoji i ona druga strana,koja ne zeli da prizna Kosovo ,koja ne zeli u EU ,i da pitate nekog intelektualca u EU i on bi je potrzao.Malo cudno izgleda ali ako se gleda iz Eu tako je ustvari.

bez_cenzure

pre 8 godina

Nadam se da će nakon toga Mađari kojih ima milion u Rumuniji najprije dobiti autonomiju a kasnije ko zna možda bi mogli tražiti da se Erdelj odvoji od Rumunije.

Sasha

pre 8 godina

Banat je do mirovne Konferencije u Trianonu 1920.godine bio u sastavu raspadajuće AU Monarhije. Rumuniji su savznici Sporazumom u Londonu iz 1915.godine, da bi ušli u rat protiv AU dodelili ceo Banat.
Ipak, velikim naporima rođenog banaćanina Mihajla Pupina,zapadni Banat je pripao KraljevinI SHS a samo istočni Rumuniji.
Tu odluku je ,izgurao, tadašnji američki predsednik Vilson, veliki priajtelj Pupina.
Sem Banata, tada su u SHS ušli i zapadna Slovenije, npr Bled, Prekomurje, delovi Podravine i deo Branje, te krajevi istične Makeodnije.
Dakle, Banat, nikako matično nije bio u Srbiji. To postaje tek od 1920.godine, a interesantno je da je u celom Banatu nemačkog i mađarskog življa bilo oko 60%, a Rumuni i Srbi su se ratovali oko njega :)

Dario

pre 8 godina

Predlažem da naša vlada za uzvrat prizna pravo Mađarima na severu Rumunije na svoju republiku.
(Batina ima dva kraja, 27. maj 2015 12:32)


Ako cemo tom logikom, onda odmah i da priznamo pravo Madjarima da stvore svoju republiku na severu Srbije... Setite se sta je sve ta Rumunija tokom vekova cinila za nas, oni su nam najbolji sused i mozda najveci prijatelji na svetskoj geopolitickoj sceni. Svi se vezuju za SAD, Rusiju, Nemacku itd. a zaboravljaju one najblize. A sto se tice ovoga danas, pa ne mozete ocekivati da neko nebitno kokiki vam je prijatelj bude veci Srbin od Srba...
Pomogli su Srbima prikikom ustanka u Banatu 1594.
Balkanski savez 1913.
Dali su nam Banat a to nije bilo predvidjeno 1918.
Mala antanta 1921.-1939.
Odbijanje da uzmu Banat uprkos gubitku Erdelja i Besarabije 4.1941.
Kraljica Natalija Obrenovic i kralja Marija Karadjordjevic su Rumunke.
Maksimalno odugovlacenje 1999. da predaju svoje baze, cini ki se da je bila polovina maja i da je bila pod strahovitim pritiskom od NATO-a.
Jedini sused sa kojim nikada nismo ratovali.

Nemanjići

pre 8 godina

Kosovo i Metohija je istorijska srpska zemlja, nije rumunska, nije nemačka, nije albanska ... samo srpska !!! Da li će neko u svetu da prizna takozvanu državu "kosovo", njihov problem. Srbija se NIKADA neće odreći dela svoje teritorije, svoje istorije, kulture, religije ... NIKADA !

Zoran Loznica

pre 8 godina

Zašto da ne prizna kada ga je i Vučić priznao? Te njegove igre, kao ne dam Kosovo, pale SAMO kod dece. Potpisano je, prvo Tadić, pa Dačić, pa Vučić, ogroman broj dokumenata u kome se indirektno priznaje Kosovo. Fali još samo direktno priznanje.

Sloven

pre 8 godina

Premijer Rumunije će razmotriti priznanje Kosova "jer su se mnoge stvari na Kosovu promenile od 2008. godine" a veli da je "jedan od glavnih razloga za to što Kosovo i Srbija uspešno vode dijalog". Dakle, kao "nagradu" za "uspešno vođenje dijaloga" na koji nas sili međunarodna zajednica dobijamo da su i zemlje koje su do sada imale neke rezerve, sada spremne da priznaju Kosovo. Zaista lepa nagrada za taj pipav i politički nepopularan rad. Ako se još malo potrudimo nezavisnost će biti data i Vojvodini verovatno bez referenduma, samo uz deklaraciju vojvođanske skupštine, i time će Srbija biti svedena na granice iz vremena berlinskog kongresa. A ako nas i Srbi preko Drine budu sledili u pameti, za svoju spremnost na dijalog nagradiće ih unitarnom Bosnom, u kojoj će ih Bošnjaci sa delom Hrvata konstantno preglasavati, pa će im decu u školama učiti da su im tate bile agresori koji su okupirali sopstvena imanja i sela, ćirilicu će videti samo ako se opredele da uče ruski, u državnim organima će Srba biti koliko i u Milovoj Crnoj Gori, sve u svemu isplati se slušati međunarodnu zajednicu. Mada to je nešto što i iz svakodnevnog života znamo. Kad je čovek kukavica i spreman svakom da se natrći, ne treba da se čudi što je svak oran da omasti brk.

miloje

pre 8 godina

Ljudi, jel ste li vi svesni da kada bi kosovo stvarno bilo nase, albanski bi bio ravnopravni jezik u srbji, kao u makedoniji sto je slucaj. Dalje, cetvrtina parlamenta bi bili albanci, na evroviziju bismo slali albanku (sprdnja, ali je tako), u reprezentaciju bi nam uvaljivali njihove igrace pod dejstvom njihovih lobija, da bi se njihovi igraci sto bolje prodali, na celo Telekoma bi mozda dosao albanac, a albanci bi krenuli da naseljavaju beograd, nis, novi sad... Nemam ja nista protiv tamo nekog albanca porodicnog coveka, ali je ocigledno da je albanski narod kontrolisan od mnogo vecih sila - nikada oni ne bi uspeli ovo bez strane pomoci, tako da je jos opasnije priznati ih kao drzavljane srbije. U prilog tome ide njihov ogroman natalitet, preko njihovog nataliteta sile realizuju svoje interese. Seci to dok su jos u okviru KiM, dok jos ima nade za Srbiju.

lala

pre 8 godina

Koji Banat , dali gazda cvetko ti znas istoriju Banata ili samo lupas i pricac i pises nepovezano - citaj malo knjige o za manjine nemoj tako jer vidise da sovinista - nisi nacionalista vec sovinista sto znaci da volis samo srbe i mrzis sve ostale ti si za Lazu Lazarevica pod hitno .

Petko

pre 8 godina

Rumunima svaka čast što su i do sada izdržali, a vi licemeri što ovde prozivate Rumuniju bolje te prozivke uputite svim premijerima Srbije(SiCG, SRJ) od 2000. pa do sada, što živim što mrtvim!
Sram da vas bude, zašto bi Rumuni bili veći Srbi od nas samih!

prvo osnovna pa tek onda na internet

pre 8 godina

@lala

Neko kao ti, koji nije u stanju ni jednu recenicu pravilno da napise, trebao bi da preskoci deljenja saveta i drzanje lekcija.

Fica

pre 8 godina

Lose i po rumunske interese, daje argument i ohrabrenje madjarskim separatistima kojih ima duplo vise nego Albanaca na Kosovu, a isto to i u Moldaviji koja je u vecem problemu (uostalom zbog tih interesa i nije bilo priznanja).

Dragan

pre 8 godina

Neka priznaju, a posle mi da trazimo Banat da se vrati matici...
(Gazda Cvetko, 27. maj 2015 14:27)
- Na koju maticu mislite? Madjarsku? Ne mislite valjda da je raspadom Austro-Ugarske i podelom Banata izmedju Srbije i Rumunije, Srbija postala matica za Banat.

toma

pre 8 godina

prvo - briselskim sporazumom smo ga priznali mi sami !!!
drugo - da li smo mi spremni da se recimo sutra promeni situacija i kosovo se vrati drzavi srbiji - 2 miliona albanaca u drzavi srbiji jos !! oko 60-80 poslanika albanaca i ostalih manjina u skupstini (verovatno ne bismo mogli nikakvu odluku doneti za koju je potrebna 2/3 vecina ) .ko zna koliko bi trebali penzija da im isplatimo !!! bezvizni rezim odmah ukinut !!!! sva lokalna vlast i ovako i onako bi bila albanska na kosovu zbog vecine njihove ....itd....itd to je samo par pitanja

pitam se pitam

pre 8 godina

Predlažem da naša vlada za uzvrat prizna pravo Mađarima na severu Rumunije na svoju republiku.
(Batina ima dva kraja, 27. maj 2015 12:32)
ali Madari su priznali KiM pre Rumuna.... sta sad da nagradimo Madare sto su priznali KiM pre Rumuna!?!?!
ili da zahvalimo Rumune sto nisu priznali KiM do sad!?!?!

Adriano_Galliani

pre 8 godina

Lose i po rumunske interese, daje argument i ohrabrenje madjarskim separatistima kojih ima duplo vise nego Albanaca na Kosovu, a isto to i u Moldaviji koja je u vecem problemu (uostalom zbog tih interesa i nije bilo priznanja).
(Fica, 27. maj 2015 14:09)

Pa to je ionako oduzeta madjarska teritorija, a Rumunina je tipican primer "vestacke" drzave. Dobar su narod, ne treba to zaboraviti.

Marko

pre 8 godina

Iste sekunde priznati PRIDNJESTROVLJE.
(bandiera rossa, 27. maj 2015 12:26)

Uf, baš će se Rumuni potresti. Više bi se potresli da Lihtenštajn prizna Pridnjestrovlje!

marija

pre 8 godina

Eto vam Briselski sporazum,
neodrziv, ali dovodi do priznavanja tzv. kosova na celu sa osumnjcenim za ratne zlocine.
Bravo, Nikolicu, Vucicu, Dacicu!!!
Vasa nesposobnost je istorijska!

dragutin

pre 8 godina

Klima u Rumuniji je trenutno takva da se pokrece pitanje Vlaha u Srbiji kao toboz Rumuna(valjda na silu hoce da im objasne sta su), da se laze da su Rumuni ovde maltene obespravljeni... Sve to jer hoce neke jadne beneficije od EU... bedno.

СЦГРС

pre 8 godina

и шта ако нам врате Косово, опет проблеми. Четвртина српског парламента биће Албанци. Ниједна влада не би могла да се састави без њих. Једино решење је подела, извући макар четвртину и ћао.

Iguman Nemanja

pre 8 godina

Nije kriva Ruminija...krivica je na našima koji su prihvatili briselski sporazum tj. ultimatum.
Prodaše nam naše KiM bez opaljenog metka.
E nesrećna Srbijo...stidi se dece svoje i nerođeni će da te sude šta uradi danas...

Washington

pre 8 godina

Iste sekunde priznati PRIDNJESTROVLJE.
(bandiera rossa, 27. maj 2015 12:26)

A mi smo bas neki faktor u svetu pa ce to da potrese i Rumuniju i EU? Smesno. Eto ajmo u inat rumunima sad nesto uradit!

NEBESKI NAROD HA

pre 8 godina

Dok ne shvatimo da svet pociva na INTERESIMA a ne na ljubavi i prijateljstvu,bice nam sve gore i gore.Zar ovaj narod misli da ce svi da se odreknu svojih interesa zarad Srbije ili bilo koga.Daj osvestite se i ne mastajte vise.

Nikola

pre 8 godina

Naravno da je pritisak u pitanju,ali isto tako i nas pritiskaju i u nekom trenutku ćemo i mi sami priznati Kosovo....Uostalom, kako je moguće da u sopstvenoj zemlji pregovaraš o graničnim prelazima a i ,kad su političari u pitanju, moraju da zatraže odobrenje da bi otišli na Kosovo.....zar ovo što sam pomenuo nije dovoljan razlog da svako iole normalan shvati da je Kosovo odavno završena priča,dokle ćemo se svi praviti ludi i čekati da se desi neko čudo ?

Ljubica

pre 8 godina

Totalno je nevazno da li ce Rumunija da prizna Kosovo. Ono sto je jedino vazno je da ga Srbia NE PRIZNA. Bez priznanja Srbije Kosovo nikada nece biti normalba drzava. Da to nije tako odavno bi ono postalo normalna drzava.

Gospodar Zarin

pre 8 godina

Očekivano, to je najavljivao u predizbornoj kampanji. Oni što je interesantno je da je Vučić otišao u Rumuniju u jeku predizborne kampanje i dao mu potpunu podršku. Očekivano. A gde je danas Vučić - u Albaniji, daje podršku. Očekivano. Sve ide po planu...

Miloš

pre 8 godina

U svetlu ukrajinske krize, jasno je da Rusija, a i Kina, tek sada neće dozvoliti da Kosovo postane država i članica UN, jer bi to značilo dalje širenje NATO, pošto bi Kosovo sigurno išlo ka NATO-u. Mi se više i ne pitamo mnogo oko te ključne stvari tj. tzv. stolice u UN. Rusija sada ima jasan interes da Kosovo ne udje u UN čak i kada bi Srbija pristala na to.

Belgija

pre 8 godina

Za Srbiju je bolje da ga svih 5 preostalih drzava EU prizna, jer bi to ubrazlo proces priznanja i od same Srbije. Kosovo de facto nema nikakve veze sa Srbijom i sve ostalo je demagogija.

Aleksandar D

pre 8 godina

@ Nikola
"Uostalom, kako je moguće da u sopstvenoj zemlji pregovaraš o graničnim prelazima a i ,kad su političari u pitanju, moraju da zatraže odobrenje da bi otišli na Kosovo"...
tako sto je Kosovo silom oteto i momentalno okupirano. I to van medunarodnog pravnog normala... Nista vise nego samo to, a i tome ce doci kraj.

Никола

pre 8 godina

Никада у историји нисмо са Румунима имали никакав конфликт. Јесу нам пријатељи. Међутим, били су у Хитлеровој Осовини и сада се враћају тамо где припадају. Признање "такозваног Косова" не изненађује, поготово што је Румунија политички "кооперативна", значи бездушна.

Богдан

pre 8 godina

Да све државе ЕУ признају Косово, што се никада неће десити док су Кипар, Грчка и Шпанија у тој истој ЕУ, џаба су кречили када Кина и Русија неће дозволити да постане УН члан. Не зато што нас воле већ зато што Кина има Тајван и Тибет а Русија ће сада све да уради да контрира вољи САД. Нит сам русофоб а ни русофил, само сам реалан а ви како 'оћете.

Rascia

pre 8 godina

Mogućnost razcepanja Ukrajine može dovesti do političkog interesa Rumunije da prizna samostalnost Kosova, ciljajuči parčad Ukrajinskog kolača.

seljadin

pre 8 godina

jedan od glavnih razloga je to sto Nemacka zahteva od Rumunije da pre ulaska u Sengensku zonu prizna Kosovo, to svi ljudi u Rumuniji znaju, prema tome, Ponta, nemoj nas farbati.

SIN LOVCA NA MEDVEDE

pre 8 godina

Priznanje Kosovo gore, dole, nema blage veze KOSOVO NIJE I NE MOŽE BITI DRŽAVA JER NE ISPUNJAVA ELEMNETE DRŽAVE. KIM JE BILA I OSTALA PROTEKORAT.
Kao što za dete nije bitno da li ga priznaje otac ili ne već da bi bilo dete mora da se živo rodi i da ima ljudski oblik. Tzv.država Kosova nema ni vlast ni teritoriju ni podanike.....znači nije država...priznao ja to ili ne.

seljadin

pre 8 godina

jedan od glavnih razloga je to sto Nemacka zahteva od Rumunije da pre ulaska u Sengensku zonu prizna Kosovo, to svi ljudi u Rumuniji znaju, prema tome, Ponta, nemoj nas farbati.

Gospodar Zarin

pre 8 godina

Očekivano, to je najavljivao u predizbornoj kampanji. Oni što je interesantno je da je Vučić otišao u Rumuniju u jeku predizborne kampanje i dao mu potpunu podršku. Očekivano. A gde je danas Vučić - u Albaniji, daje podršku. Očekivano. Sve ide po planu...

Богдан

pre 8 godina

Да све државе ЕУ признају Косово, што се никада неће десити док су Кипар, Грчка и Шпанија у тој истој ЕУ, џаба су кречили када Кина и Русија неће дозволити да постане УН члан. Не зато што нас воле већ зато што Кина има Тајван и Тибет а Русија ће сада све да уради да контрира вољи САД. Нит сам русофоб а ни русофил, само сам реалан а ви како 'оћете.

Ljubica

pre 8 godina

Totalno je nevazno da li ce Rumunija da prizna Kosovo. Ono sto je jedino vazno je da ga Srbia NE PRIZNA. Bez priznanja Srbije Kosovo nikada nece biti normalba drzava. Da to nije tako odavno bi ono postalo normalna drzava.

Belgija

pre 8 godina

Za Srbiju je bolje da ga svih 5 preostalih drzava EU prizna, jer bi to ubrazlo proces priznanja i od same Srbije. Kosovo de facto nema nikakve veze sa Srbijom i sve ostalo je demagogija.

marija

pre 8 godina

Eto vam Briselski sporazum,
neodrziv, ali dovodi do priznavanja tzv. kosova na celu sa osumnjcenim za ratne zlocine.
Bravo, Nikolicu, Vucicu, Dacicu!!!
Vasa nesposobnost je istorijska!

СЦГРС

pre 8 godina

и шта ако нам врате Косово, опет проблеми. Четвртина српског парламента биће Албанци. Ниједна влада не би могла да се састави без њих. Једино решење је подела, извући макар четвртину и ћао.

Washington

pre 8 godina

Iste sekunde priznati PRIDNJESTROVLJE.
(bandiera rossa, 27. maj 2015 12:26)

A mi smo bas neki faktor u svetu pa ce to da potrese i Rumuniju i EU? Smesno. Eto ajmo u inat rumunima sad nesto uradit!

pitam se pitam

pre 8 godina

Predlažem da naša vlada za uzvrat prizna pravo Mađarima na severu Rumunije na svoju republiku.
(Batina ima dva kraja, 27. maj 2015 12:32)
ali Madari su priznali KiM pre Rumuna.... sta sad da nagradimo Madare sto su priznali KiM pre Rumuna!?!?!
ili da zahvalimo Rumune sto nisu priznali KiM do sad!?!?!

miloje

pre 8 godina

Ljudi, jel ste li vi svesni da kada bi kosovo stvarno bilo nase, albanski bi bio ravnopravni jezik u srbji, kao u makedoniji sto je slucaj. Dalje, cetvrtina parlamenta bi bili albanci, na evroviziju bismo slali albanku (sprdnja, ali je tako), u reprezentaciju bi nam uvaljivali njihove igrace pod dejstvom njihovih lobija, da bi se njihovi igraci sto bolje prodali, na celo Telekoma bi mozda dosao albanac, a albanci bi krenuli da naseljavaju beograd, nis, novi sad... Nemam ja nista protiv tamo nekog albanca porodicnog coveka, ali je ocigledno da je albanski narod kontrolisan od mnogo vecih sila - nikada oni ne bi uspeli ovo bez strane pomoci, tako da je jos opasnije priznati ih kao drzavljane srbije. U prilog tome ide njihov ogroman natalitet, preko njihovog nataliteta sile realizuju svoje interese. Seci to dok su jos u okviru KiM, dok jos ima nade za Srbiju.

NEBESKI NAROD HA

pre 8 godina

Dok ne shvatimo da svet pociva na INTERESIMA a ne na ljubavi i prijateljstvu,bice nam sve gore i gore.Zar ovaj narod misli da ce svi da se odreknu svojih interesa zarad Srbije ili bilo koga.Daj osvestite se i ne mastajte vise.

Nikola

pre 8 godina

Naravno da je pritisak u pitanju,ali isto tako i nas pritiskaju i u nekom trenutku ćemo i mi sami priznati Kosovo....Uostalom, kako je moguće da u sopstvenoj zemlji pregovaraš o graničnim prelazima a i ,kad su političari u pitanju, moraju da zatraže odobrenje da bi otišli na Kosovo.....zar ovo što sam pomenuo nije dovoljan razlog da svako iole normalan shvati da je Kosovo odavno završena priča,dokle ćemo se svi praviti ludi i čekati da se desi neko čudo ?

Никола

pre 8 godina

Никада у историји нисмо са Румунима имали никакав конфликт. Јесу нам пријатељи. Међутим, били су у Хитлеровој Осовини и сада се враћају тамо где припадају. Признање "такозваног Косова" не изненађује, поготово што је Румунија политички "кооперативна", значи бездушна.

Dario

pre 8 godina

Predlažem da naša vlada za uzvrat prizna pravo Mađarima na severu Rumunije na svoju republiku.
(Batina ima dva kraja, 27. maj 2015 12:32)


Ako cemo tom logikom, onda odmah i da priznamo pravo Madjarima da stvore svoju republiku na severu Srbije... Setite se sta je sve ta Rumunija tokom vekova cinila za nas, oni su nam najbolji sused i mozda najveci prijatelji na svetskoj geopolitickoj sceni. Svi se vezuju za SAD, Rusiju, Nemacku itd. a zaboravljaju one najblize. A sto se tice ovoga danas, pa ne mozete ocekivati da neko nebitno kokiki vam je prijatelj bude veci Srbin od Srba...
Pomogli su Srbima prikikom ustanka u Banatu 1594.
Balkanski savez 1913.
Dali su nam Banat a to nije bilo predvidjeno 1918.
Mala antanta 1921.-1939.
Odbijanje da uzmu Banat uprkos gubitku Erdelja i Besarabije 4.1941.
Kraljica Natalija Obrenovic i kralja Marija Karadjordjevic su Rumunke.
Maksimalno odugovlacenje 1999. da predaju svoje baze, cini ki se da je bila polovina maja i da je bila pod strahovitim pritiskom od NATO-a.
Jedini sused sa kojim nikada nismo ratovali.

Petko

pre 8 godina

Rumunima svaka čast što su i do sada izdržali, a vi licemeri što ovde prozivate Rumuniju bolje te prozivke uputite svim premijerima Srbije(SiCG, SRJ) od 2000. pa do sada, što živim što mrtvim!
Sram da vas bude, zašto bi Rumuni bili veći Srbi od nas samih!

SIN LOVCA NA MEDVEDE

pre 8 godina

Priznanje Kosovo gore, dole, nema blage veze KOSOVO NIJE I NE MOŽE BITI DRŽAVA JER NE ISPUNJAVA ELEMNETE DRŽAVE. KIM JE BILA I OSTALA PROTEKORAT.
Kao što za dete nije bitno da li ga priznaje otac ili ne već da bi bilo dete mora da se živo rodi i da ima ljudski oblik. Tzv.država Kosova nema ni vlast ni teritoriju ni podanike.....znači nije država...priznao ja to ili ne.

Iguman Nemanja

pre 8 godina

Nije kriva Ruminija...krivica je na našima koji su prihvatili briselski sporazum tj. ultimatum.
Prodaše nam naše KiM bez opaljenog metka.
E nesrećna Srbijo...stidi se dece svoje i nerođeni će da te sude šta uradi danas...

Dragan

pre 8 godina

Neka priznaju, a posle mi da trazimo Banat da se vrati matici...
(Gazda Cvetko, 27. maj 2015 14:27)
- Na koju maticu mislite? Madjarsku? Ne mislite valjda da je raspadom Austro-Ugarske i podelom Banata izmedju Srbije i Rumunije, Srbija postala matica za Banat.

Zoran Loznica

pre 8 godina

Zašto da ne prizna kada ga je i Vučić priznao? Te njegove igre, kao ne dam Kosovo, pale SAMO kod dece. Potpisano je, prvo Tadić, pa Dačić, pa Vučić, ogroman broj dokumenata u kome se indirektno priznaje Kosovo. Fali još samo direktno priznanje.

toma

pre 8 godina

prvo - briselskim sporazumom smo ga priznali mi sami !!!
drugo - da li smo mi spremni da se recimo sutra promeni situacija i kosovo se vrati drzavi srbiji - 2 miliona albanaca u drzavi srbiji jos !! oko 60-80 poslanika albanaca i ostalih manjina u skupstini (verovatno ne bismo mogli nikakvu odluku doneti za koju je potrebna 2/3 vecina ) .ko zna koliko bi trebali penzija da im isplatimo !!! bezvizni rezim odmah ukinut !!!! sva lokalna vlast i ovako i onako bi bila albanska na kosovu zbog vecine njihove ....itd....itd to je samo par pitanja

Rascia

pre 8 godina

Mogućnost razcepanja Ukrajine može dovesti do političkog interesa Rumunije da prizna samostalnost Kosova, ciljajuči parčad Ukrajinskog kolača.

Marko

pre 8 godina

Iste sekunde priznati PRIDNJESTROVLJE.
(bandiera rossa, 27. maj 2015 12:26)

Uf, baš će se Rumuni potresti. Više bi se potresli da Lihtenštajn prizna Pridnjestrovlje!

Miloš

pre 8 godina

U svetlu ukrajinske krize, jasno je da Rusija, a i Kina, tek sada neće dozvoliti da Kosovo postane država i članica UN, jer bi to značilo dalje širenje NATO, pošto bi Kosovo sigurno išlo ka NATO-u. Mi se više i ne pitamo mnogo oko te ključne stvari tj. tzv. stolice u UN. Rusija sada ima jasan interes da Kosovo ne udje u UN čak i kada bi Srbija pristala na to.

Aleksandar D

pre 8 godina

@ Nikola
"Uostalom, kako je moguće da u sopstvenoj zemlji pregovaraš o graničnim prelazima a i ,kad su političari u pitanju, moraju da zatraže odobrenje da bi otišli na Kosovo"...
tako sto je Kosovo silom oteto i momentalno okupirano. I to van medunarodnog pravnog normala... Nista vise nego samo to, a i tome ce doci kraj.

dragutin

pre 8 godina

Klima u Rumuniji je trenutno takva da se pokrece pitanje Vlaha u Srbiji kao toboz Rumuna(valjda na silu hoce da im objasne sta su), da se laze da su Rumuni ovde maltene obespravljeni... Sve to jer hoce neke jadne beneficije od EU... bedno.

Nemanjići

pre 8 godina

Kosovo i Metohija je istorijska srpska zemlja, nije rumunska, nije nemačka, nije albanska ... samo srpska !!! Da li će neko u svetu da prizna takozvanu državu "kosovo", njihov problem. Srbija se NIKADA neće odreći dela svoje teritorije, svoje istorije, kulture, religije ... NIKADA !

Sloven

pre 8 godina

Premijer Rumunije će razmotriti priznanje Kosova "jer su se mnoge stvari na Kosovu promenile od 2008. godine" a veli da je "jedan od glavnih razloga za to što Kosovo i Srbija uspešno vode dijalog". Dakle, kao "nagradu" za "uspešno vođenje dijaloga" na koji nas sili međunarodna zajednica dobijamo da su i zemlje koje su do sada imale neke rezerve, sada spremne da priznaju Kosovo. Zaista lepa nagrada za taj pipav i politički nepopularan rad. Ako se još malo potrudimo nezavisnost će biti data i Vojvodini verovatno bez referenduma, samo uz deklaraciju vojvođanske skupštine, i time će Srbija biti svedena na granice iz vremena berlinskog kongresa. A ako nas i Srbi preko Drine budu sledili u pameti, za svoju spremnost na dijalog nagradiće ih unitarnom Bosnom, u kojoj će ih Bošnjaci sa delom Hrvata konstantno preglasavati, pa će im decu u školama učiti da su im tate bile agresori koji su okupirali sopstvena imanja i sela, ćirilicu će videti samo ako se opredele da uče ruski, u državnim organima će Srba biti koliko i u Milovoj Crnoj Gori, sve u svemu isplati se slušati međunarodnu zajednicu. Mada to je nešto što i iz svakodnevnog života znamo. Kad je čovek kukavica i spreman svakom da se natrći, ne treba da se čudi što je svak oran da omasti brk.

lala

pre 8 godina

Koji Banat , dali gazda cvetko ti znas istoriju Banata ili samo lupas i pricac i pises nepovezano - citaj malo knjige o za manjine nemoj tako jer vidise da sovinista - nisi nacionalista vec sovinista sto znaci da volis samo srbe i mrzis sve ostale ti si za Lazu Lazarevica pod hitno .

Sasha

pre 8 godina

Banat je do mirovne Konferencije u Trianonu 1920.godine bio u sastavu raspadajuće AU Monarhije. Rumuniji su savznici Sporazumom u Londonu iz 1915.godine, da bi ušli u rat protiv AU dodelili ceo Banat.
Ipak, velikim naporima rođenog banaćanina Mihajla Pupina,zapadni Banat je pripao KraljevinI SHS a samo istočni Rumuniji.
Tu odluku je ,izgurao, tadašnji američki predsednik Vilson, veliki priajtelj Pupina.
Sem Banata, tada su u SHS ušli i zapadna Slovenije, npr Bled, Prekomurje, delovi Podravine i deo Branje, te krajevi istične Makeodnije.
Dakle, Banat, nikako matično nije bio u Srbiji. To postaje tek od 1920.godine, a interesantno je da je u celom Banatu nemačkog i mađarskog življa bilo oko 60%, a Rumuni i Srbi su se ratovali oko njega :)

Fica

pre 8 godina

Lose i po rumunske interese, daje argument i ohrabrenje madjarskim separatistima kojih ima duplo vise nego Albanaca na Kosovu, a isto to i u Moldaviji koja je u vecem problemu (uostalom zbog tih interesa i nije bilo priznanja).

gile

pre 8 godina

Naravno da ce ga priznati, jer se i Srbija svakim danom priblizava punom priznanju nezavisne kosovske drzave. Prvo su povucene srpska vojska i policija 1999 Kumanovskim sporazumom. Povrratak dela srpske vojske i policije na Kosovo, predvidjen Rezolucijom 1244, nikada nije sproveden. Pa je onda bilo Kosovo sa zvezdicom, pa je ta zvezdica nekako iscezla. Pa diplome njihovih nazovi univerziteta koje Srbija vec duze vreme priznaje. Pa carinski pecati, pasosi, licne karte, evo pre neki dan bese neka vest o granicnim prelazima ... Samo fale jos i konzulati - Kosova u Beogradu i Srbije u Pristini, ali i to ce doci, samo polako. I sta onda ocekujete od Rumunije? Oni i Madjari su u EU, pa je latentna opasnost od madjarskih pretenzija na rumunske teritorije sada relativno mala. Slovaci ce postupiti slicno. Jedino ce mozda Spanci i Grci na kraju ostati cvrsti do kraja, ali samo zato sto se plase baskijskih i albanskih separatista, respektivno. Rusi su takodje bili na nasoj strani do sada, ali vec su se pozivali na slucaj Kosova u svim raspravama o Krimu; sutra da im Ameri priznaju suverenitet nad Krimom u zamenu za priznanje Kosova hladno bi ga priznali. Uostalom, da li je Srbija rekla NE u Kumanovu 1999? Nije! A da li je rekla NE u Briselu? Nije! Kumanovo je iznudjeno NATO bombama. Brisel pretnjom obustave kredita. Srbija je prezaduzena kolonija, zivi na kredit, prema tome niko je ne pita ni za sta. Zao mi je svih vas naivnih koji jos uvek verujete u bajke!

Adriano_Galliani

pre 8 godina

Lose i po rumunske interese, daje argument i ohrabrenje madjarskim separatistima kojih ima duplo vise nego Albanaca na Kosovu, a isto to i u Moldaviji koja je u vecem problemu (uostalom zbog tih interesa i nije bilo priznanja).
(Fica, 27. maj 2015 14:09)

Pa to je ionako oduzeta madjarska teritorija, a Rumunina je tipican primer "vestacke" drzave. Dobar su narod, ne treba to zaboraviti.

Interes i samo interes.

pre 8 godina

Eh koliko ima naivnih komentara. Cim se Rusija I Amerika dogovore oko Krima Rusija ce priznati Kosovo, to je sigurno , nezavisno od tiga sto Srbi i Srbija misle. Interes je iznad svega.

Monaco

pre 8 godina

Nadam se da će nakon toga Mađari kojih ima milion u Rumuniji najprije dobiti autonomiju a kasnije ko zna možda bi mogli tražiti da se Erdelj odvoji od Rumunije.
(bez_cenzure, 27. maj 2015
Sila si da deliš tuđu zemlju bate.

bespuca povijesne zbiljnosti

pre 8 godina

Vlasi? Pa prava Rumunija se uvek na srpskom zvala Vlaska (Walachia na nemackom, Olahorsag na madjarskom). Nece biti da je vlaski blizi spskom nego rumunskom. A Banat? Pa Temisvar je jedno vreme bio prestonica Madjarske.

prvo osnovna pa tek onda na internet

pre 8 godina

@lala

Neko kao ti, koji nije u stanju ni jednu recenicu pravilno da napise, trebao bi da preskoci deljenja saveta i drzanje lekcija.

bez_cenzure

pre 8 godina

Nadam se da će nakon toga Mađari kojih ima milion u Rumuniji najprije dobiti autonomiju a kasnije ko zna možda bi mogli tražiti da se Erdelj odvoji od Rumunije.

Nenad

pre 8 godina

Srbi, ako zelite u EU, morate da priznate Kosovo.Problem je sto veliki deo srpske inteligencije(nazovimo je tako) bukvalno vaapi za Evropom jer misli da ce u njoj da nadjete spas.To proizilazi iz razloga jer oni imaju kao intetelktualcimplate od par stotina eura ,au EU su par hiljada.Jedina stvar koji oni ne razumeju je ta ,da kada udjete u EU ,nista bitnije nece da se promeni u standardu na bolje,osim na gore.Plate ce da ostanu iste,mnogi ce da dobiju otkaze jer tako EU trazi.Zatvorit ce se pijace i ducani sa svercanom robom.Biti ce jos vise gladni ali onda ce vam biti kasno.A uz to ti isti koji su danas na vlasti bit ce i onda.
Postoji i ona druga strana,koja ne zeli da prizna Kosovo ,koja ne zeli u EU ,i da pitate nekog intelektualca u EU i on bi je potrzao.Malo cudno izgleda ali ako se gleda iz Eu tako je ustvari.

Belgija

pre 8 godina

Za Srbiju je bolje da ga svih 5 preostalih drzava EU prizna, jer bi to ubrazlo proces priznanja i od same Srbije. Kosovo de facto nema nikakve veze sa Srbijom i sve ostalo je demagogija.

SIN LOVCA NA MEDVEDE

pre 8 godina

Priznanje Kosovo gore, dole, nema blage veze KOSOVO NIJE I NE MOŽE BITI DRŽAVA JER NE ISPUNJAVA ELEMNETE DRŽAVE. KIM JE BILA I OSTALA PROTEKORAT.
Kao što za dete nije bitno da li ga priznaje otac ili ne već da bi bilo dete mora da se živo rodi i da ima ljudski oblik. Tzv.država Kosova nema ni vlast ni teritoriju ni podanike.....znači nije država...priznao ja to ili ne.

Ljubica

pre 8 godina

Totalno je nevazno da li ce Rumunija da prizna Kosovo. Ono sto je jedino vazno je da ga Srbia NE PRIZNA. Bez priznanja Srbije Kosovo nikada nece biti normalba drzava. Da to nije tako odavno bi ono postalo normalna drzava.

Nemanjići

pre 8 godina

Kosovo i Metohija je istorijska srpska zemlja, nije rumunska, nije nemačka, nije albanska ... samo srpska !!! Da li će neko u svetu da prizna takozvanu državu "kosovo", njihov problem. Srbija se NIKADA neće odreći dela svoje teritorije, svoje istorije, kulture, religije ... NIKADA !

Никола

pre 8 godina

Никада у историји нисмо са Румунима имали никакав конфликт. Јесу нам пријатељи. Међутим, били су у Хитлеровој Осовини и сада се враћају тамо где припадају. Признање "такозваног Косова" не изненађује, поготово што је Румунија политички "кооперативна", значи бездушна.

Iguman Nemanja

pre 8 godina

Nije kriva Ruminija...krivica je na našima koji su prihvatili briselski sporazum tj. ultimatum.
Prodaše nam naše KiM bez opaljenog metka.
E nesrećna Srbijo...stidi se dece svoje i nerođeni će da te sude šta uradi danas...

Богдан

pre 8 godina

Да све државе ЕУ признају Косово, што се никада неће десити док су Кипар, Грчка и Шпанија у тој истој ЕУ, џаба су кречили када Кина и Русија неће дозволити да постане УН члан. Не зато што нас воле већ зато што Кина има Тајван и Тибет а Русија ће сада све да уради да контрира вољи САД. Нит сам русофоб а ни русофил, само сам реалан а ви како 'оћете.

СЦГРС

pre 8 godina

и шта ако нам врате Косово, опет проблеми. Четвртина српског парламента биће Албанци. Ниједна влада не би могла да се састави без њих. Једино решење је подела, извући макар четвртину и ћао.

seljadin

pre 8 godina

jedan od glavnih razloga je to sto Nemacka zahteva od Rumunije da pre ulaska u Sengensku zonu prizna Kosovo, to svi ljudi u Rumuniji znaju, prema tome, Ponta, nemoj nas farbati.

Nikola

pre 8 godina

Naravno da je pritisak u pitanju,ali isto tako i nas pritiskaju i u nekom trenutku ćemo i mi sami priznati Kosovo....Uostalom, kako je moguće da u sopstvenoj zemlji pregovaraš o graničnim prelazima a i ,kad su političari u pitanju, moraju da zatraže odobrenje da bi otišli na Kosovo.....zar ovo što sam pomenuo nije dovoljan razlog da svako iole normalan shvati da je Kosovo odavno završena priča,dokle ćemo se svi praviti ludi i čekati da se desi neko čudo ?

Miloš

pre 8 godina

U svetlu ukrajinske krize, jasno je da Rusija, a i Kina, tek sada neće dozvoliti da Kosovo postane država i članica UN, jer bi to značilo dalje širenje NATO, pošto bi Kosovo sigurno išlo ka NATO-u. Mi se više i ne pitamo mnogo oko te ključne stvari tj. tzv. stolice u UN. Rusija sada ima jasan interes da Kosovo ne udje u UN čak i kada bi Srbija pristala na to.

dragutin

pre 8 godina

Klima u Rumuniji je trenutno takva da se pokrece pitanje Vlaha u Srbiji kao toboz Rumuna(valjda na silu hoce da im objasne sta su), da se laze da su Rumuni ovde maltene obespravljeni... Sve to jer hoce neke jadne beneficije od EU... bedno.

Aleksandar D

pre 8 godina

@ Nikola
"Uostalom, kako je moguće da u sopstvenoj zemlji pregovaraš o graničnim prelazima a i ,kad su političari u pitanju, moraju da zatraže odobrenje da bi otišli na Kosovo"...
tako sto je Kosovo silom oteto i momentalno okupirano. I to van medunarodnog pravnog normala... Nista vise nego samo to, a i tome ce doci kraj.

Washington

pre 8 godina

Iste sekunde priznati PRIDNJESTROVLJE.
(bandiera rossa, 27. maj 2015 12:26)

A mi smo bas neki faktor u svetu pa ce to da potrese i Rumuniju i EU? Smesno. Eto ajmo u inat rumunima sad nesto uradit!

marija

pre 8 godina

Eto vam Briselski sporazum,
neodrziv, ali dovodi do priznavanja tzv. kosova na celu sa osumnjcenim za ratne zlocine.
Bravo, Nikolicu, Vucicu, Dacicu!!!
Vasa nesposobnost je istorijska!

Rascia

pre 8 godina

Mogućnost razcepanja Ukrajine može dovesti do političkog interesa Rumunije da prizna samostalnost Kosova, ciljajuči parčad Ukrajinskog kolača.

miloje

pre 8 godina

Ljudi, jel ste li vi svesni da kada bi kosovo stvarno bilo nase, albanski bi bio ravnopravni jezik u srbji, kao u makedoniji sto je slucaj. Dalje, cetvrtina parlamenta bi bili albanci, na evroviziju bismo slali albanku (sprdnja, ali je tako), u reprezentaciju bi nam uvaljivali njihove igrace pod dejstvom njihovih lobija, da bi se njihovi igraci sto bolje prodali, na celo Telekoma bi mozda dosao albanac, a albanci bi krenuli da naseljavaju beograd, nis, novi sad... Nemam ja nista protiv tamo nekog albanca porodicnog coveka, ali je ocigledno da je albanski narod kontrolisan od mnogo vecih sila - nikada oni ne bi uspeli ovo bez strane pomoci, tako da je jos opasnije priznati ih kao drzavljane srbije. U prilog tome ide njihov ogroman natalitet, preko njihovog nataliteta sile realizuju svoje interese. Seci to dok su jos u okviru KiM, dok jos ima nade za Srbiju.

Sloven

pre 8 godina

Premijer Rumunije će razmotriti priznanje Kosova "jer su se mnoge stvari na Kosovu promenile od 2008. godine" a veli da je "jedan od glavnih razloga za to što Kosovo i Srbija uspešno vode dijalog". Dakle, kao "nagradu" za "uspešno vođenje dijaloga" na koji nas sili međunarodna zajednica dobijamo da su i zemlje koje su do sada imale neke rezerve, sada spremne da priznaju Kosovo. Zaista lepa nagrada za taj pipav i politički nepopularan rad. Ako se još malo potrudimo nezavisnost će biti data i Vojvodini verovatno bez referenduma, samo uz deklaraciju vojvođanske skupštine, i time će Srbija biti svedena na granice iz vremena berlinskog kongresa. A ako nas i Srbi preko Drine budu sledili u pameti, za svoju spremnost na dijalog nagradiće ih unitarnom Bosnom, u kojoj će ih Bošnjaci sa delom Hrvata konstantno preglasavati, pa će im decu u školama učiti da su im tate bile agresori koji su okupirali sopstvena imanja i sela, ćirilicu će videti samo ako se opredele da uče ruski, u državnim organima će Srba biti koliko i u Milovoj Crnoj Gori, sve u svemu isplati se slušati međunarodnu zajednicu. Mada to je nešto što i iz svakodnevnog života znamo. Kad je čovek kukavica i spreman svakom da se natrći, ne treba da se čudi što je svak oran da omasti brk.

Fica

pre 8 godina

Lose i po rumunske interese, daje argument i ohrabrenje madjarskim separatistima kojih ima duplo vise nego Albanaca na Kosovu, a isto to i u Moldaviji koja je u vecem problemu (uostalom zbog tih interesa i nije bilo priznanja).

bez_cenzure

pre 8 godina

Nadam se da će nakon toga Mađari kojih ima milion u Rumuniji najprije dobiti autonomiju a kasnije ko zna možda bi mogli tražiti da se Erdelj odvoji od Rumunije.

Gospodar Zarin

pre 8 godina

Očekivano, to je najavljivao u predizbornoj kampanji. Oni što je interesantno je da je Vučić otišao u Rumuniju u jeku predizborne kampanje i dao mu potpunu podršku. Očekivano. A gde je danas Vučić - u Albaniji, daje podršku. Očekivano. Sve ide po planu...

Dragan

pre 8 godina

Neka priznaju, a posle mi da trazimo Banat da se vrati matici...
(Gazda Cvetko, 27. maj 2015 14:27)
- Na koju maticu mislite? Madjarsku? Ne mislite valjda da je raspadom Austro-Ugarske i podelom Banata izmedju Srbije i Rumunije, Srbija postala matica za Banat.

Nenad

pre 8 godina

Srbi, ako zelite u EU, morate da priznate Kosovo.Problem je sto veliki deo srpske inteligencije(nazovimo je tako) bukvalno vaapi za Evropom jer misli da ce u njoj da nadjete spas.To proizilazi iz razloga jer oni imaju kao intetelktualcimplate od par stotina eura ,au EU su par hiljada.Jedina stvar koji oni ne razumeju je ta ,da kada udjete u EU ,nista bitnije nece da se promeni u standardu na bolje,osim na gore.Plate ce da ostanu iste,mnogi ce da dobiju otkaze jer tako EU trazi.Zatvorit ce se pijace i ducani sa svercanom robom.Biti ce jos vise gladni ali onda ce vam biti kasno.A uz to ti isti koji su danas na vlasti bit ce i onda.
Postoji i ona druga strana,koja ne zeli da prizna Kosovo ,koja ne zeli u EU ,i da pitate nekog intelektualca u EU i on bi je potrzao.Malo cudno izgleda ali ako se gleda iz Eu tako je ustvari.

Monaco

pre 8 godina

Nadam se da će nakon toga Mađari kojih ima milion u Rumuniji najprije dobiti autonomiju a kasnije ko zna možda bi mogli tražiti da se Erdelj odvoji od Rumunije.
(bez_cenzure, 27. maj 2015
Sila si da deliš tuđu zemlju bate.

Dario

pre 8 godina

Predlažem da naša vlada za uzvrat prizna pravo Mađarima na severu Rumunije na svoju republiku.
(Batina ima dva kraja, 27. maj 2015 12:32)


Ako cemo tom logikom, onda odmah i da priznamo pravo Madjarima da stvore svoju republiku na severu Srbije... Setite se sta je sve ta Rumunija tokom vekova cinila za nas, oni su nam najbolji sused i mozda najveci prijatelji na svetskoj geopolitickoj sceni. Svi se vezuju za SAD, Rusiju, Nemacku itd. a zaboravljaju one najblize. A sto se tice ovoga danas, pa ne mozete ocekivati da neko nebitno kokiki vam je prijatelj bude veci Srbin od Srba...
Pomogli su Srbima prikikom ustanka u Banatu 1594.
Balkanski savez 1913.
Dali su nam Banat a to nije bilo predvidjeno 1918.
Mala antanta 1921.-1939.
Odbijanje da uzmu Banat uprkos gubitku Erdelja i Besarabije 4.1941.
Kraljica Natalija Obrenovic i kralja Marija Karadjordjevic su Rumunke.
Maksimalno odugovlacenje 1999. da predaju svoje baze, cini ki se da je bila polovina maja i da je bila pod strahovitim pritiskom od NATO-a.
Jedini sused sa kojim nikada nismo ratovali.

Adriano_Galliani

pre 8 godina

Lose i po rumunske interese, daje argument i ohrabrenje madjarskim separatistima kojih ima duplo vise nego Albanaca na Kosovu, a isto to i u Moldaviji koja je u vecem problemu (uostalom zbog tih interesa i nije bilo priznanja).
(Fica, 27. maj 2015 14:09)

Pa to je ionako oduzeta madjarska teritorija, a Rumunina je tipican primer "vestacke" drzave. Dobar su narod, ne treba to zaboraviti.

lala

pre 8 godina

Koji Banat , dali gazda cvetko ti znas istoriju Banata ili samo lupas i pricac i pises nepovezano - citaj malo knjige o za manjine nemoj tako jer vidise da sovinista - nisi nacionalista vec sovinista sto znaci da volis samo srbe i mrzis sve ostale ti si za Lazu Lazarevica pod hitno .

Petko

pre 8 godina

Rumunima svaka čast što su i do sada izdržali, a vi licemeri što ovde prozivate Rumuniju bolje te prozivke uputite svim premijerima Srbije(SiCG, SRJ) od 2000. pa do sada, što živim što mrtvim!
Sram da vas bude, zašto bi Rumuni bili veći Srbi od nas samih!

bespuca povijesne zbiljnosti

pre 8 godina

Vlasi? Pa prava Rumunija se uvek na srpskom zvala Vlaska (Walachia na nemackom, Olahorsag na madjarskom). Nece biti da je vlaski blizi spskom nego rumunskom. A Banat? Pa Temisvar je jedno vreme bio prestonica Madjarske.

NEBESKI NAROD HA

pre 8 godina

Dok ne shvatimo da svet pociva na INTERESIMA a ne na ljubavi i prijateljstvu,bice nam sve gore i gore.Zar ovaj narod misli da ce svi da se odreknu svojih interesa zarad Srbije ili bilo koga.Daj osvestite se i ne mastajte vise.

toma

pre 8 godina

prvo - briselskim sporazumom smo ga priznali mi sami !!!
drugo - da li smo mi spremni da se recimo sutra promeni situacija i kosovo se vrati drzavi srbiji - 2 miliona albanaca u drzavi srbiji jos !! oko 60-80 poslanika albanaca i ostalih manjina u skupstini (verovatno ne bismo mogli nikakvu odluku doneti za koju je potrebna 2/3 vecina ) .ko zna koliko bi trebali penzija da im isplatimo !!! bezvizni rezim odmah ukinut !!!! sva lokalna vlast i ovako i onako bi bila albanska na kosovu zbog vecine njihove ....itd....itd to je samo par pitanja

Marko

pre 8 godina

Iste sekunde priznati PRIDNJESTROVLJE.
(bandiera rossa, 27. maj 2015 12:26)

Uf, baš će se Rumuni potresti. Više bi se potresli da Lihtenštajn prizna Pridnjestrovlje!

Interes i samo interes.

pre 8 godina

Eh koliko ima naivnih komentara. Cim se Rusija I Amerika dogovore oko Krima Rusija ce priznati Kosovo, to je sigurno , nezavisno od tiga sto Srbi i Srbija misle. Interes je iznad svega.

pitam se pitam

pre 8 godina

Predlažem da naša vlada za uzvrat prizna pravo Mađarima na severu Rumunije na svoju republiku.
(Batina ima dva kraja, 27. maj 2015 12:32)
ali Madari su priznali KiM pre Rumuna.... sta sad da nagradimo Madare sto su priznali KiM pre Rumuna!?!?!
ili da zahvalimo Rumune sto nisu priznali KiM do sad!?!?!

Zoran Loznica

pre 8 godina

Zašto da ne prizna kada ga je i Vučić priznao? Te njegove igre, kao ne dam Kosovo, pale SAMO kod dece. Potpisano je, prvo Tadić, pa Dačić, pa Vučić, ogroman broj dokumenata u kome se indirektno priznaje Kosovo. Fali još samo direktno priznanje.

prvo osnovna pa tek onda na internet

pre 8 godina

@lala

Neko kao ti, koji nije u stanju ni jednu recenicu pravilno da napise, trebao bi da preskoci deljenja saveta i drzanje lekcija.

Sasha

pre 8 godina

Banat je do mirovne Konferencije u Trianonu 1920.godine bio u sastavu raspadajuće AU Monarhije. Rumuniji su savznici Sporazumom u Londonu iz 1915.godine, da bi ušli u rat protiv AU dodelili ceo Banat.
Ipak, velikim naporima rođenog banaćanina Mihajla Pupina,zapadni Banat je pripao KraljevinI SHS a samo istočni Rumuniji.
Tu odluku je ,izgurao, tadašnji američki predsednik Vilson, veliki priajtelj Pupina.
Sem Banata, tada su u SHS ušli i zapadna Slovenije, npr Bled, Prekomurje, delovi Podravine i deo Branje, te krajevi istične Makeodnije.
Dakle, Banat, nikako matično nije bio u Srbiji. To postaje tek od 1920.godine, a interesantno je da je u celom Banatu nemačkog i mađarskog življa bilo oko 60%, a Rumuni i Srbi su se ratovali oko njega :)

gile

pre 8 godina

Naravno da ce ga priznati, jer se i Srbija svakim danom priblizava punom priznanju nezavisne kosovske drzave. Prvo su povucene srpska vojska i policija 1999 Kumanovskim sporazumom. Povrratak dela srpske vojske i policije na Kosovo, predvidjen Rezolucijom 1244, nikada nije sproveden. Pa je onda bilo Kosovo sa zvezdicom, pa je ta zvezdica nekako iscezla. Pa diplome njihovih nazovi univerziteta koje Srbija vec duze vreme priznaje. Pa carinski pecati, pasosi, licne karte, evo pre neki dan bese neka vest o granicnim prelazima ... Samo fale jos i konzulati - Kosova u Beogradu i Srbije u Pristini, ali i to ce doci, samo polako. I sta onda ocekujete od Rumunije? Oni i Madjari su u EU, pa je latentna opasnost od madjarskih pretenzija na rumunske teritorije sada relativno mala. Slovaci ce postupiti slicno. Jedino ce mozda Spanci i Grci na kraju ostati cvrsti do kraja, ali samo zato sto se plase baskijskih i albanskih separatista, respektivno. Rusi su takodje bili na nasoj strani do sada, ali vec su se pozivali na slucaj Kosova u svim raspravama o Krimu; sutra da im Ameri priznaju suverenitet nad Krimom u zamenu za priznanje Kosova hladno bi ga priznali. Uostalom, da li je Srbija rekla NE u Kumanovu 1999? Nije! A da li je rekla NE u Briselu? Nije! Kumanovo je iznudjeno NATO bombama. Brisel pretnjom obustave kredita. Srbija je prezaduzena kolonija, zivi na kredit, prema tome niko je ne pita ni za sta. Zao mi je svih vas naivnih koji jos uvek verujete u bajke!