Ponedeljak, 25.05.2015.

08:12

EU lansira Istočni luk, bez Srbije

Novi gasovod Istočni luk kroz Slovačku, Mađarsku, Rumuniju i Bugarsku mogao bi da počne da se gradi 2018, proizilazi iz dogovora ovih zemalja potpisanog u Rigi.

Izvor: Beta

EU lansira Istoèni luk, bez Srbije IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

71 Komentari

Sortiraj po:

branko

pre 8 godina

Ono sto su samo Slovacka, Madjarska, Bugarska i Rumunija potpisale je "ideja o diversifikaciji" ili "izraz svesti". Nista vise i nista manje.
Kao nemogu zavisiti samo od Rusije pa bi mozda trebali nesto uraditi. Onda slede "ideje". Stara prica i samo jos jedna od mnogih ideja. Kao sto je na primer Americki LNG (tecni gas).
Nasao sam dokument koji su potpisali: www.euractiv.com/files/declaration_0.doc
Ali eto sto je interesantno je to da Srbiju nisu ukljucili ni u obicnu "IDEJU". Zasto? I tako, igra prestola se nastavlja.

Mr. Potato Head

pre 8 godina

Mi smo Uniji potrebni da otmu sve sto je jos eventualno ostalo i da poniste nasu domacu proizvodnju, da bismo sve od njih kupovali .
Samo ne znam onda od cega kupovati?
@(james emerson, 25. maj 2015 09:46)
Ajde, molim te, raci KOJU NASU DOMACU PROIZVODNJU? Sta mi to proizvodimo? I sta su to ono oteli???

pvc

pre 8 godina

Šta kažu ovi naši evropejci na ovo? Bitno je da su se na svaki način potrudili da zaustave Južni tok. Hvala im za to što od Srbije prave slepo crevo.

redirad

pre 8 godina

(kontra bot, 25. maj 2015 09:41)
Sta ti naskraba...!Nije ti palo na pamet da bi nam mozda i Rusi dali vise ako bismo se vise njima okrenuli. Iz EU dobijamo izjave da oni smatraju Srbiju svojim prijateljem. Zasto onda ne otpocnu pregovore? Koji jos uslov treba da ispunimo? Jel i Seselj uslov? Ulicno osvetljenje? Nacin na koji ovdasnji frizeri sisaju? Ili je uslov da priznamo KIM? Da se dobrovoljno odreknemo dela svoje zemlje! Ko bi onda Srbe smatrao prijateljem? Da li znas jednu zemlju koja je to uradila? Hocemo o bombardovanju? Ah, da, zaboravio sam Racak! Ajde molim te, nasa veza sa Rusijom se ne prekida. I zasto bi se odricali jednih prijatelja, zarad novih uslova drugog?

milojko

pre 8 godina

@kontra bot - logika ti nije bas jaca strana. Mozda bi ti neko nesto dao kad bi... smesno je i diskutovati kad imas ovakvu recenicu. Jedino je tacno sto si rekao da nam Rusi nisu braca, Rusija nam je prijateljska zemlja, koja je i sama imala problema od budala sa zapada, Napoleon, Hitler, pa novi svetski poredak. Problem je nas sto kad nam god gori mi se setimo Rusa i Rusije, a inace ih se ovako i ne setimo. Od kad smo se otrgli od turaka nasa elita se utrpava evropi, danas si skinuo i gace, al ti ne pomaze puno. Istorija je cudo samo treba nesto i da se procita, a ne samo maloumno slini...

seljadin

pre 8 godina

to sto nas zaobilaze glavni koridori - putevi Evrope, i sto nas obilaze svi gasovodi iz Evrope, nesto znaci, treba da stavimo sebi prst na celo ? Najkraci put za bliski istok je preko Srbije, najkraci put naftovoda i gasovoda je preko Srbije, jer je ovo geografski najkraci put na Bliski Istok.
Zasto ?
Zasto nam Evropa nije htela prodati 80tih motore za orao avione, kad je bio pravljen za 2 maha brzine, a dali su nam motore ispod 1 maha ?
Zasto i sada izbegavaju da saradjuju ?

Znaci li to mozda, da EU ima neki drugi plan sa Srbijom ?
Mozda imaju plan da je Srbija i dalje velika, i da je provo moraju razdrobiti, ako se neko seca plana iz 90tih, o razbijanju SRJ, i to zbog :
Kosovo- rude i energija
Crna Gora - more
Vojvodina - zitnica
plan je bio da Sumadija ostane sama,
Sumadija - industrija

Ne samo da je plan da se Srbija razbije, vec i da ostane trajno siromasna zemlja, pogledajte samo garniture vlasti koje zapad podrzava, a koje se smenjuju, posle svake vlasti smo sve siromasniji, a zapad sve zadovoljniji.

milan

pre 8 godina

a šta će da teče tim "istočnim lukom"? azerbejdžanski gas? teško, azeri ga nemaju dovoljno, ni za upaljače! iranski gas? teško, dok je sadašnji režim na vlasti! ruski gas preko ukrajine? teško, rusi gase taj tok! ruski gas iz "severnog toka"? još teže, rusi neće da daju nemcima veće količine gasa, baš zbog mogućnosti ovakve muljačine! "Istočni luk" će, po mom skromnom mišljenju, na kraju biti "južni tok" (ili "turski tok") ali da se zaobiđe Srbija, toliko žele iz EU da mi "procvetamo". Naravno, i to nema šanse da prođe, nisu Rusi veverice...

doboj

pre 8 godina

ime@ginuli su i americki i francuski i britanski i pola evrope kao i rusi ali ne radi beograda nego radi sebe da oslobode evropu od nacisticke okupacije. Sto nisu ginuli 99.?

cekaj_bre

pre 8 godina

Zasto EU kruzi oko Srbije gosovodima i autoputevima kao kisa oko Kragujevca?Pa jel mozemo od tih zapadnih nazovi prijatelja da dobijemo bar jedan projekat?Srbija nije pozeljna kao tranzitna zemlja ili sta?

Blagoje

pre 8 godina

Ma dal je moguće da će "prijatelji" da nas zaobidju?
Nije iznenadjenje što su natofili dužni da napadnu Rusiju zbog ove vesti.
Valja spinovati činjenicu da Rusija neće da nas zaobidje u strateškim projektima. Za razliku od "prijatelja".
A posle se pita neko što nam je standard kao u trećerazrednoj koloniji.
Pa zato što to i jesmo. Bravo natofili.

Kontam

pre 8 godina

To znaci samo jedno!!! Ovde nema stabilnosti narednih 100 godina zbog mogucnosti rata. U nesigurno podrucje pametan svet ne ulaze!!! Makedonija, Kosovo, deo Srbije, Bosna, Crna Gora, i sve to zbog Albabaca i pravljenja Velike Albanije i prodora Extremnog Islama. Nema ovde leba za pametan svet. Napravice oni jos Evropski zid ko Kinezu ubrzo zbog ID...

kontra bot

pre 8 godina

@ime 4350 vojnika. ali su ginuli svuda redom jer su vijali svabe lo svim drza ama. ima jedan drugi podatak a to je da su silovali 5000 zena u Srbini, samo ti taj podatak nije zanimljiv. a sta reci za ratove 90-tih, ili bombardovanje, gde su tu?
nemojte me pogresno shvatiti, jednako mrzim zapad. samo sami sebi mozemo pomoci.

Ћезо рца

pre 8 godina

Kod nas pali samo ruski gas. (Maxo iz Kanade, 25. maj 2015 09:10)

Ма зезаш...!? Шта ће канадским дрвосечама руски гас? Вама ,,Канађанима'' је лако, секиру у шаке па у шуму.

logika

pre 8 godina

Moramo shvatiti da Evropska Unija koju čine najrazvijenije ekonomije na svetu i populacija od 500 miliona ljudi neće sebi dozvoliti da zavisi od neke tamo Srbije koja je kao "dobra" sa Rusijom, pa ćemo mi sada da sedimo pod šljivom, nakrivimo šajkače i cepamo po proviziji... taj scenario ne postoji u realnosti ovog sveta.

ime

pre 8 godina

velika je zabluda Srba da su nam Rusi braca. to je najvise propaganda svih nasih politicara do sad. kada su nam u istoriji pomogli, nikad, 90% rusa nije nikad ni culo za Srbiju, a i ne zanima ih. medjutim bitno je da se nasi politicari frljaju sa terminima "braca". Rusima je bitna samo Rusija, a Evropa bi nam mozda i dala nesto kada ne bi bili dvolicni. nikad ovde nece biti srece sa nasim politicarima.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (kontra bot, 25. maj 2015 09:41)

treba ovo sve svariti, nije lako. cuj kada su nam u istoriji pomogli? toliko ruskih vojnika poginulo da bi oslobodilo beograd od nemacke. ja sam sokrian, jos je ovaj komentar dobio toliko pluseva.

Jovan Vukadinovic

pre 8 godina

Dakle Srbija ima cevovod iz pravca Madjarske tako da ovaj planirani "Istocni luk"ne resave problem,vec je to gasovod Nis-Dimitrovgrad-Sofija kome su do sada najveci kocnicari upavo bili interesni cuvari Jugorosgasa I ostalih firmi iz Rusije gde su ya to bogato placani!!!Da nema zabluda il nedoumica.A taj pravac od Nisa ka Sofiji EU sponzorise sa 20% od ukupne vrednostia kako se predvidja bice I svih 50%...TO JE TO

zvekan-dekan

pre 8 godina

bre,mogo smo glupi i dvolicni,vazda bi da sedimo na dve stolice ili da menjamo pravila u toku igre i stalno zaboravljamo da smo previse sitni za tako nesto i mnogo prozirni jer svi to vide...ako cemo stvarno u evropsku uniju moramo da duvamo u njihovu tikvu i kraj....

VladanR

pre 8 godina

@ vlada

Ne izbegava Srbija zapadnu stolicu sto joj se iz hira hoce, vec sto zapad skoro nikada nije podrzavao Srbiju, pa smo se okretali onima koji su nas podrzavli. Ni u borbi za nezavisnost od Turaka, ni sto se Bosne tice kada su Turci napustali Balkan, a nisu ni dosta davno, jos u vreme srednjovekovne Srbije podrzali ideju da se zajednickom bitkom, spreci prodor Turaka, odnosno islama u Evropu. Da ne govorim o sukobima tokom devedestih. Uoci tih sukoba je u Srpskom narodu kao retko kad postojao mnogo veci afinitet prema zapadu, nego prema Rusiji. Jedini put kada smo imali njihovu ne podeljenu podrsku, nakon I svetskog rata, nismo je iskoristili. Umesto da se tada, napravi drzava po meri Srba, nas vajni kralj sa svojom klikom, ju je napravio po meri nasih nazovi bratskih naroda.

Nekontam

pre 8 godina

Rusi neće tranzit kroz Srbiju a i EU nece tranzit kroz Srbiju, a mi raspravljamo ko nas vise voli. Smešno a i zalosno za buduce generacije.

profesor G

pre 8 godina

Sve su ovo patke. Novi gasovodi će se graditi posle budućih ratova, kad se bude znalo ko je pobednik. Dotle, klackalica se nastvlja, i to ne samo za Srbiju.

Miodrag

pre 8 godina

I da se odlucimo da slepo slusamo EU i pokidamo sve veze sa Rusima, kako to neki ovde predlazu, opet EU nece provuci gasovod kroz Srbiju. Nikad i nikako. Srbija je i prihvatila Juzni tok bas zato sto ni u kakvim EU planovima nismo ni bili.

Tex

pre 8 godina

Mislim da je ova vest odlicna. Napokon da se vise manemo ovakvih projekata zbog cega stalno nesto moramo da dajemo a ne dobijamo nista za uzvrat. Nego lepo se okrenuti IT, uloziti u infrastrukturu u zemlji i obrazovati ljude. Sta fali Ircima, kakav oni gasovod mogu da imaju ali su ipak nasli odlicne nacine da zemlja napreduje.

kvatro

pre 8 godina

Koliko se secam i Nabuko je bio zavrsen projekat pa je Azeberdzijan u polednjem trenutku otkazao jel nije hteo da se kaci sa Rusima jel onda ode Nagorno Karabah Jermenima. Tako da mislim da je ovo samo jos jedna buva pustena od EU a i sama ruta vise izgleda kao krak sa mesta gde ce Rusi dovesti gas. Ako se secate Gasprom je i saopstio da od sada nece finansirati gasovode po Evropi nego samo do granica EU.

Lenon

pre 8 godina

Naravno da EU obilazi Srbiju, da li bi ste vi sarađivali sa malom i slabo razvijenom zemljom koja ne želi da vam pokaže lojalnost. Srbija nije sigurna gdje treba ići i to će sada početi da plaća, sve više i više, kako vrijeme bude prolazilo. Nama treba vlast koja će se distancirati od Rusije!

Igor

pre 8 godina

Toliko o "prijateljima" na jednoj i drugoj strani.
Poruka od Rusa i EU je: opametite se i odlučite gde i kako želite da živite!
A ako je ceo region oko nas u EU, hteli mi to svim srcem ili ne, samo lud čovek može i dalje razmišljati o drugim opcijama.
Da smo mi normalan i obrazovan narod, sposoban da samostalno uredimo ovu malu zemlju, ja bih prvi rekao ne treba nam EU - ali sa ovako neobrazovanim stanovništvom i korupcijom koja je nikad veća, nama treba neko ko će zadavati ciljeve i lupati čvrge dok se ne promenimo. Srbin se drugačije promeniti ne može .

Zlopamtilo

pre 8 godina

Čekaj ,poenta je zaobilaženje Srbije .Dakle Srbija može da dobije od Bugarske krak i da bude krajnji potrošač.Šta sad da radimo sa onim pričama o zaradi od tranzita gasa "Južnim tokom" , o priči o budućoj zaradi na čijim krilima je obavljena i privatizacija NIS-a i ko zna čega još ?
Od svega je ostala slatka predizborna priča i ovih aktuelnih i onih pre njih ....Bitno je da smo mi i na evropskom putu i zadržavamo tradicionalno dobre odnose sa Rusijom , i EU i Kosovo ,....Kakav teatar apsurda , strašno.

4. rajh

pre 8 godina

Severni tok, najveci podvodni gasovod na svetu.

"severne članice EU koje se zalažu za što brže smanjivanje zavisnosti Evrope od ruskog gasa, teško dati saglasnost za izgradnju infrastrukture kroz Grčku, preko Makedonije i Srbije, u Mađarsku"

Severne članice EU koje se zalažu za što brže smanjivanje zavisnosti Evrope od ruskog gasa. Sto onda ne zatvore Severni tok nego ce napraviti rat u makedoniji samo da sprece da i mi imamo gasovod?

Zakljucite sami sta su to "evropske vrednosti" i da li je Nemacka motor Evrope ili je Evropa motor razvoja Nemacke a Nemacka kocnica razvoja Evrope.

Bg

pre 8 godina

@sale
Obnovljivi izvori energije su nazalost tri puta skuplji od fosilnih, to ce ti svaki inzenjer koji se time bavi reci

@uh
A odakle ti to znas da Srbija placa najvisu cenu gasa. Da li bi tu tvoju tvrdnju potkrepio nekim brojem ili cinjenicom. Da li si upoznat sa time da Srbija jedina ne placa Rusiji takozvani "neisporuceni gas", i da li uopste imas predstavu sta to znaci?

Bg

pre 8 godina

Ja u ovim komentarima nista ne razumem. EU i Amerika ucinili sve da blokiraju Juzni tok preko Srbije, onda predlazu 5 drugih gasovoda, i svi da obilaze Srbiju, a po komentatorima samo su Rusi krivi. Kada ce ovim euronatofilima neko da objasni da alternativa ruskom gasu NE POSTOJI, iz hiljadu tehnickih i logicnih razloga, i da svi ovi imaginarni gasovodi i interkonekcije imaju veliku falinku - nema gasa osim ruskog. Budalastine o Azerbejdzanu, Norveskoj, Rumuniji, LNGju iz Amerike ne vredi ni komentarisati.

4. rajh

pre 8 godina

@james emerson, 25. maj 2015 09:46
Od kredita.
Davace nam kredite da kupujemo nemacku robu, posto prethodno zatvorimo sve svoje fabrike i ostanemo nesposobni da sami stvorimo pare.
Tako cemo razvijati Nemacku i u isto vreme biti siromasni vecito duzni i podredjeni istoj toj Nemackoj i slusati licemernu propagandu kako je "Nemacka motor Evrope i naseg razvoja" a u stvari je obrnuto.

Cobo

pre 8 godina

EU koli sa cevima oko Srbije ko djavo oko krsta.Mora da su nas vec dodelili Rusima,i Grcku,koja je vec 1945 bila obecana Rusima,zato im sada ne daju para.

iskren

pre 8 godina

Zapad pokusava da nadje bilo kakvu dobitnu kombinaciju u strateskoj borbi sa Rusijom. Bice jos mnogo ideja i predloga kako da se EU "spase" energetske zavisnosti od ruskog gasa.Mogu da pokusaju ali im nece uspeti jer je gas koji se crpe iz zemlje i transportuje cevima najjeftiniji.
EU ce iscrpeti svoju ekonomiju u ovoj uzaludnoj borbi koja joj je nametnuta. Energetska situacija u svetu se pogorsava!
Srbiju ceka tezak vazalni odnos sa EU jer se i nama sprecava da se energetski obezbedimo tamo gde je to najbolje, tj. preko Rusije!

Mufljuz

pre 8 godina

"Novi gasovod Istočni luk kroz Slovačku, Mađarsku, Rumuniju i Bugarsku mogao bi da počne da se gradi 2018."

Pa STA? Glavno pitanje je: ODAKLE ce taj plin da dolazi u Slovacku i dalje pomenutom trasom? 2016. istice ugovor o transportu ruskog gasa kroz Ukrajinu. I sta ce biti posle ako se ne postigne dogovor? Pomenuti gasovod badava izgradjen. Moze EU po svojoj teritoriji da gradi gasovod na svakih kilometar ali je glavno pitanje GDE ce se nakaciti ruski na plin. Severni tok nije dovoljan da se snabdeva cela EU.

onako usput ©

pre 8 godina

Ma koliko izgledalo glupo ali u ovom trenutku I mozda narednih 30 godina, odlicna je vest da kroz Srbiju nece proci nista od gasovoda I naftovoda. Dok se USA I Rusija ne dogovoe I ne srede stvari mozemo da gledamo sa strane I da vodimo neku nasu politiku. Ima toliko stvari na kojima mogu pare da se zarade a mi kakvi smo mali I jadni odlicno je da ostanemo van tokova energije narednih deceniju ili dve. Kakvanam je industrija I kupovna moc energije u vidu gasa I nafte ce biti dovoljno od ma koga je kupovali.

seljadin

pre 8 godina

Srbiji je u interesu da bude trecerazredna zemlja i da nikakav glavni put ni gasovod ne ide preko nje, i u interesu nam je da budemo siromasni, jer na taj nacin osvajaci nisu zainteresovani da nas ponovo bombarduju, vec treba odmah sve dati, kako ne bi bilo vise rata. A ako se neko buni na siromastvo, pa nek masu zastavama EU, mozda nas to i nahrani, uostalom EU ce biti najbolje resenje za one koji ne zele da zive vise u takvoj gladnoj Srbiji.

sale

pre 8 godina

a sta kažete na obnovljive energetske izvore poput, solarne, geotermalne, vazdušne, vodene energije. sami možemo sve napraviti i mnogo manje bi nas koštalo. nije u interesu države naravno.

BC

pre 8 godina

To je cisto kako bi se primirile a i zamajavale zemlje istocne Evrope , taj gasovod nema odakle da se puni. Sigurno ne od gasa preko pola sveta iz Amerike koji bi preskup bio i za Nemacku a kamo li zemlje ist. Evrope.

james emerson

pre 8 godina

Mi smo Uniji potrebni da otmu sve sto je jos eventualno ostalo i da poniste nasu domacu proizvodnju, da bismo sve od njih kupovali .
Samo ne znam onda od cega kupovati?

kontra bot

pre 8 godina

velika je zabluda Srba da su nam Rusi braca. to je najvise propaganda svih nasih politicara do sad. kada su nam u istoriji pomogli, nikad, 90% rusa nije nikad ni culo za Srbiju, a i ne zanima ih. medjutim bitno je da se nasi politicari frljaju sa terminima "braca". Rusima je bitna samo Rusija, a Evropa bi nam mozda i dala nesto kada ne bi bili dvolicni. nikad ovde nece biti srece sa nasim politicarima.

master

pre 8 godina

"Neodlučnost je ponekad gora od pogrešne akcije".

Gerald Ford

Uzrok-neodlučnost da se prizna Kosovo,posledica nismo ni u kakvim planovima !!!

tttt

pre 8 godina

A gas iz raznih izvora će biti odakle? iz raznih polja sibira? Gdje su ti magični razni izvori gasa bili kada su se odjednom pojavili baš sada.

Adam

pre 8 godina

Visestruko dobra vest za Srbiju. Prvo da nas malo otrezni i da razmislimo da li smo okruzeni sa EU ili su nam oci idu ukoso kao azijskim 'Rusima'. Drugo, nas treba da zanimaju obnovljivi energenti a gas samo moze da povecava deficit.

uh

pre 8 godina

ma i nama je najbolji ruski gas jer pojedinci vise zarade. kako? pa znam sam oda je cena gasa za srbij u3 x veca nego za ostale zemlje, mzoda jer su nam navodno prijatelji a za prijatelje vaze psoebne cene. pa dok se ugradi kurta, murta... ode cena u pm. zasto bi ista menjali kad je njima dobro ovako

Pera Pešak

pre 8 godina

Treba da budemo zahvalni našoj "slovensko-pravoslavno-komunističkoj braći" što su nas ostavili na cedilu. Mi njima sve NIS itd., oni nama - šipak (istočni gasovod preko Bugarske, umesto Južnog Toka gasovod sa Turskom, itd.). Još čekamo onu milijardu dolara POZAJMICE!? Hvala braći iz Rusije (SSSR-a).

akrivija

pre 8 godina

Ovim eksperima za stolice ne može niko pomoći.
Situacija sa stoliccama je sledeća.
Mi mirno stojimo i ako poželimo da sednemo na EU stolicu oni je ladno izmaknu. Naravno pravdajući da nismo bili dovoljno brzi.
Ako i pogledamo ka drugoj stolici, onda prvom dobijemo po leđima.
Stvari su očigledne.

Igor

pre 8 godina

Pa vi i dalje nemojte da uvodite sankcije Rusiji i idite u EU. Ne moze se ici u buducnost na dve strane - morate da odaberete ili jedno, ili drugo carstvo. Posledice postoje za svaki od ta dva izbora, ali odaberite jednu opciju vec jednom.

Marko

pre 8 godina

Aman i zaman, shvatite ljudi da nema ljubavi, bratstva i sličnih emocija, već samo interes koji je, pre ili kasnije u stvari, novac.
Mi, kao propali sistem, jednostavno nismo interesantni ni jednoj ni drugoj strani, jer dolazimo bedni da kukamo, jednima ili drugima.

Vlada

pre 8 godina

Ne moze se sedeti na 2 stolice. Vekovima je Zapadna stolica mnogo bolja a Srbija je uporno izbegava. Da je pameti i mudrosti, pridruzili bismo se NATO paktu i EU i jednom i za svagda resili srpsko pitanje u svetu. Vec ceo vek se vodi pogresna politika distanciranja od najjacih sila koje je vec doneko katastrofalne zrtve, jos od I svetskog rata, pa do Oluje i egzodusa sa Kosova. Tvrdoglavost je donea katastrofu...

MIljojko

pre 8 godina

Ovo može da znači samo jedno, EU ne vidi u skorijoj budućnosti Srbiju kao svog člana! Da li treba sami toliko da srljamo u EU koja nas očigledno ne želi, ma koliko bili servilni i spremni da padnemo na kolena bezpogovorno?

MIljojko

pre 8 godina

Ovo može da znači samo jedno, EU ne vidi u skorijoj budućnosti Srbiju kao svog člana! Da li treba sami toliko da srljamo u EU koja nas očigledno ne želi, ma koliko bili servilni i spremni da padnemo na kolena bezpogovorno?

Vlada

pre 8 godina

Ne moze se sedeti na 2 stolice. Vekovima je Zapadna stolica mnogo bolja a Srbija je uporno izbegava. Da je pameti i mudrosti, pridruzili bismo se NATO paktu i EU i jednom i za svagda resili srpsko pitanje u svetu. Vec ceo vek se vodi pogresna politika distanciranja od najjacih sila koje je vec doneko katastrofalne zrtve, jos od I svetskog rata, pa do Oluje i egzodusa sa Kosova. Tvrdoglavost je donea katastrofu...

akrivija

pre 8 godina

Ovim eksperima za stolice ne može niko pomoći.
Situacija sa stoliccama je sledeća.
Mi mirno stojimo i ako poželimo da sednemo na EU stolicu oni je ladno izmaknu. Naravno pravdajući da nismo bili dovoljno brzi.
Ako i pogledamo ka drugoj stolici, onda prvom dobijemo po leđima.
Stvari su očigledne.

Marko

pre 8 godina

Aman i zaman, shvatite ljudi da nema ljubavi, bratstva i sličnih emocija, već samo interes koji je, pre ili kasnije u stvari, novac.
Mi, kao propali sistem, jednostavno nismo interesantni ni jednoj ni drugoj strani, jer dolazimo bedni da kukamo, jednima ili drugima.

Bg

pre 8 godina

Ja u ovim komentarima nista ne razumem. EU i Amerika ucinili sve da blokiraju Juzni tok preko Srbije, onda predlazu 5 drugih gasovoda, i svi da obilaze Srbiju, a po komentatorima samo su Rusi krivi. Kada ce ovim euronatofilima neko da objasni da alternativa ruskom gasu NE POSTOJI, iz hiljadu tehnickih i logicnih razloga, i da svi ovi imaginarni gasovodi i interkonekcije imaju veliku falinku - nema gasa osim ruskog. Budalastine o Azerbejdzanu, Norveskoj, Rumuniji, LNGju iz Amerike ne vredi ni komentarisati.

tttt

pre 8 godina

A gas iz raznih izvora će biti odakle? iz raznih polja sibira? Gdje su ti magični razni izvori gasa bili kada su se odjednom pojavili baš sada.

4. rajh

pre 8 godina

@james emerson, 25. maj 2015 09:46
Od kredita.
Davace nam kredite da kupujemo nemacku robu, posto prethodno zatvorimo sve svoje fabrike i ostanemo nesposobni da sami stvorimo pare.
Tako cemo razvijati Nemacku i u isto vreme biti siromasni vecito duzni i podredjeni istoj toj Nemackoj i slusati licemernu propagandu kako je "Nemacka motor Evrope i naseg razvoja" a u stvari je obrnuto.

james emerson

pre 8 godina

Mi smo Uniji potrebni da otmu sve sto je jos eventualno ostalo i da poniste nasu domacu proizvodnju, da bismo sve od njih kupovali .
Samo ne znam onda od cega kupovati?

sale

pre 8 godina

a sta kažete na obnovljive energetske izvore poput, solarne, geotermalne, vazdušne, vodene energije. sami možemo sve napraviti i mnogo manje bi nas koštalo. nije u interesu države naravno.

4. rajh

pre 8 godina

Severni tok, najveci podvodni gasovod na svetu.

"severne članice EU koje se zalažu za što brže smanjivanje zavisnosti Evrope od ruskog gasa, teško dati saglasnost za izgradnju infrastrukture kroz Grčku, preko Makedonije i Srbije, u Mađarsku"

Severne članice EU koje se zalažu za što brže smanjivanje zavisnosti Evrope od ruskog gasa. Sto onda ne zatvore Severni tok nego ce napraviti rat u makedoniji samo da sprece da i mi imamo gasovod?

Zakljucite sami sta su to "evropske vrednosti" i da li je Nemacka motor Evrope ili je Evropa motor razvoja Nemacke a Nemacka kocnica razvoja Evrope.

VladanR

pre 8 godina

@ vlada

Ne izbegava Srbija zapadnu stolicu sto joj se iz hira hoce, vec sto zapad skoro nikada nije podrzavao Srbiju, pa smo se okretali onima koji su nas podrzavli. Ni u borbi za nezavisnost od Turaka, ni sto se Bosne tice kada su Turci napustali Balkan, a nisu ni dosta davno, jos u vreme srednjovekovne Srbije podrzali ideju da se zajednickom bitkom, spreci prodor Turaka, odnosno islama u Evropu. Da ne govorim o sukobima tokom devedestih. Uoci tih sukoba je u Srpskom narodu kao retko kad postojao mnogo veci afinitet prema zapadu, nego prema Rusiji. Jedini put kada smo imali njihovu ne podeljenu podrsku, nakon I svetskog rata, nismo je iskoristili. Umesto da se tada, napravi drzava po meri Srba, nas vajni kralj sa svojom klikom, ju je napravio po meri nasih nazovi bratskih naroda.

uh

pre 8 godina

ma i nama je najbolji ruski gas jer pojedinci vise zarade. kako? pa znam sam oda je cena gasa za srbij u3 x veca nego za ostale zemlje, mzoda jer su nam navodno prijatelji a za prijatelje vaze psoebne cene. pa dok se ugradi kurta, murta... ode cena u pm. zasto bi ista menjali kad je njima dobro ovako

kontra bot

pre 8 godina

velika je zabluda Srba da su nam Rusi braca. to je najvise propaganda svih nasih politicara do sad. kada su nam u istoriji pomogli, nikad, 90% rusa nije nikad ni culo za Srbiju, a i ne zanima ih. medjutim bitno je da se nasi politicari frljaju sa terminima "braca". Rusima je bitna samo Rusija, a Evropa bi nam mozda i dala nesto kada ne bi bili dvolicni. nikad ovde nece biti srece sa nasim politicarima.

Nekontam

pre 8 godina

Rusi neće tranzit kroz Srbiju a i EU nece tranzit kroz Srbiju, a mi raspravljamo ko nas vise voli. Smešno a i zalosno za buduce generacije.

seljadin

pre 8 godina

Srbiji je u interesu da bude trecerazredna zemlja i da nikakav glavni put ni gasovod ne ide preko nje, i u interesu nam je da budemo siromasni, jer na taj nacin osvajaci nisu zainteresovani da nas ponovo bombarduju, vec treba odmah sve dati, kako ne bi bilo vise rata. A ako se neko buni na siromastvo, pa nek masu zastavama EU, mozda nas to i nahrani, uostalom EU ce biti najbolje resenje za one koji ne zele da zive vise u takvoj gladnoj Srbiji.

Lenon

pre 8 godina

Naravno da EU obilazi Srbiju, da li bi ste vi sarađivali sa malom i slabo razvijenom zemljom koja ne želi da vam pokaže lojalnost. Srbija nije sigurna gdje treba ići i to će sada početi da plaća, sve više i više, kako vrijeme bude prolazilo. Nama treba vlast koja će se distancirati od Rusije!

Pera Pešak

pre 8 godina

Treba da budemo zahvalni našoj "slovensko-pravoslavno-komunističkoj braći" što su nas ostavili na cedilu. Mi njima sve NIS itd., oni nama - šipak (istočni gasovod preko Bugarske, umesto Južnog Toka gasovod sa Turskom, itd.). Još čekamo onu milijardu dolara POZAJMICE!? Hvala braći iz Rusije (SSSR-a).

iskren

pre 8 godina

Zapad pokusava da nadje bilo kakvu dobitnu kombinaciju u strateskoj borbi sa Rusijom. Bice jos mnogo ideja i predloga kako da se EU "spase" energetske zavisnosti od ruskog gasa.Mogu da pokusaju ali im nece uspeti jer je gas koji se crpe iz zemlje i transportuje cevima najjeftiniji.
EU ce iscrpeti svoju ekonomiju u ovoj uzaludnoj borbi koja joj je nametnuta. Energetska situacija u svetu se pogorsava!
Srbiju ceka tezak vazalni odnos sa EU jer se i nama sprecava da se energetski obezbedimo tamo gde je to najbolje, tj. preko Rusije!

Bg

pre 8 godina

@sale
Obnovljivi izvori energije su nazalost tri puta skuplji od fosilnih, to ce ti svaki inzenjer koji se time bavi reci

@uh
A odakle ti to znas da Srbija placa najvisu cenu gasa. Da li bi tu tvoju tvrdnju potkrepio nekim brojem ili cinjenicom. Da li si upoznat sa time da Srbija jedina ne placa Rusiji takozvani "neisporuceni gas", i da li uopste imas predstavu sta to znaci?

Miodrag

pre 8 godina

I da se odlucimo da slepo slusamo EU i pokidamo sve veze sa Rusima, kako to neki ovde predlazu, opet EU nece provuci gasovod kroz Srbiju. Nikad i nikako. Srbija je i prihvatila Juzni tok bas zato sto ni u kakvim EU planovima nismo ni bili.

BC

pre 8 godina

To je cisto kako bi se primirile a i zamajavale zemlje istocne Evrope , taj gasovod nema odakle da se puni. Sigurno ne od gasa preko pola sveta iz Amerike koji bi preskup bio i za Nemacku a kamo li zemlje ist. Evrope.

Zlopamtilo

pre 8 godina

Čekaj ,poenta je zaobilaženje Srbije .Dakle Srbija može da dobije od Bugarske krak i da bude krajnji potrošač.Šta sad da radimo sa onim pričama o zaradi od tranzita gasa "Južnim tokom" , o priči o budućoj zaradi na čijim krilima je obavljena i privatizacija NIS-a i ko zna čega još ?
Od svega je ostala slatka predizborna priča i ovih aktuelnih i onih pre njih ....Bitno je da smo mi i na evropskom putu i zadržavamo tradicionalno dobre odnose sa Rusijom , i EU i Kosovo ,....Kakav teatar apsurda , strašno.

Igor

pre 8 godina

Toliko o "prijateljima" na jednoj i drugoj strani.
Poruka od Rusa i EU je: opametite se i odlučite gde i kako želite da živite!
A ako je ceo region oko nas u EU, hteli mi to svim srcem ili ne, samo lud čovek može i dalje razmišljati o drugim opcijama.
Da smo mi normalan i obrazovan narod, sposoban da samostalno uredimo ovu malu zemlju, ja bih prvi rekao ne treba nam EU - ali sa ovako neobrazovanim stanovništvom i korupcijom koja je nikad veća, nama treba neko ko će zadavati ciljeve i lupati čvrge dok se ne promenimo. Srbin se drugačije promeniti ne može .

Adam

pre 8 godina

Visestruko dobra vest za Srbiju. Prvo da nas malo otrezni i da razmislimo da li smo okruzeni sa EU ili su nam oci idu ukoso kao azijskim 'Rusima'. Drugo, nas treba da zanimaju obnovljivi energenti a gas samo moze da povecava deficit.

kvatro

pre 8 godina

Koliko se secam i Nabuko je bio zavrsen projekat pa je Azeberdzijan u polednjem trenutku otkazao jel nije hteo da se kaci sa Rusima jel onda ode Nagorno Karabah Jermenima. Tako da mislim da je ovo samo jos jedna buva pustena od EU a i sama ruta vise izgleda kao krak sa mesta gde ce Rusi dovesti gas. Ako se secate Gasprom je i saopstio da od sada nece finansirati gasovode po Evropi nego samo do granica EU.

logika

pre 8 godina

Moramo shvatiti da Evropska Unija koju čine najrazvijenije ekonomije na svetu i populacija od 500 miliona ljudi neće sebi dozvoliti da zavisi od neke tamo Srbije koja je kao "dobra" sa Rusijom, pa ćemo mi sada da sedimo pod šljivom, nakrivimo šajkače i cepamo po proviziji... taj scenario ne postoji u realnosti ovog sveta.

Igor

pre 8 godina

Pa vi i dalje nemojte da uvodite sankcije Rusiji i idite u EU. Ne moze se ici u buducnost na dve strane - morate da odaberete ili jedno, ili drugo carstvo. Posledice postoje za svaki od ta dva izbora, ali odaberite jednu opciju vec jednom.

Mufljuz

pre 8 godina

"Novi gasovod Istočni luk kroz Slovačku, Mađarsku, Rumuniju i Bugarsku mogao bi da počne da se gradi 2018."

Pa STA? Glavno pitanje je: ODAKLE ce taj plin da dolazi u Slovacku i dalje pomenutom trasom? 2016. istice ugovor o transportu ruskog gasa kroz Ukrajinu. I sta ce biti posle ako se ne postigne dogovor? Pomenuti gasovod badava izgradjen. Moze EU po svojoj teritoriji da gradi gasovod na svakih kilometar ali je glavno pitanje GDE ce se nakaciti ruski na plin. Severni tok nije dovoljan da se snabdeva cela EU.

onako usput ©

pre 8 godina

Ma koliko izgledalo glupo ali u ovom trenutku I mozda narednih 30 godina, odlicna je vest da kroz Srbiju nece proci nista od gasovoda I naftovoda. Dok se USA I Rusija ne dogovoe I ne srede stvari mozemo da gledamo sa strane I da vodimo neku nasu politiku. Ima toliko stvari na kojima mogu pare da se zarade a mi kakvi smo mali I jadni odlicno je da ostanemo van tokova energije narednih deceniju ili dve. Kakvanam je industrija I kupovna moc energije u vidu gasa I nafte ce biti dovoljno od ma koga je kupovali.

Tex

pre 8 godina

Mislim da je ova vest odlicna. Napokon da se vise manemo ovakvih projekata zbog cega stalno nesto moramo da dajemo a ne dobijamo nista za uzvrat. Nego lepo se okrenuti IT, uloziti u infrastrukturu u zemlji i obrazovati ljude. Sta fali Ircima, kakav oni gasovod mogu da imaju ali su ipak nasli odlicne nacine da zemlja napreduje.

Cobo

pre 8 godina

EU koli sa cevima oko Srbije ko djavo oko krsta.Mora da su nas vec dodelili Rusima,i Grcku,koja je vec 1945 bila obecana Rusima,zato im sada ne daju para.

master

pre 8 godina

"Neodlučnost je ponekad gora od pogrešne akcije".

Gerald Ford

Uzrok-neodlučnost da se prizna Kosovo,posledica nismo ni u kakvim planovima !!!

profesor G

pre 8 godina

Sve su ovo patke. Novi gasovodi će se graditi posle budućih ratova, kad se bude znalo ko je pobednik. Dotle, klackalica se nastvlja, i to ne samo za Srbiju.

ime

pre 8 godina

velika je zabluda Srba da su nam Rusi braca. to je najvise propaganda svih nasih politicara do sad. kada su nam u istoriji pomogli, nikad, 90% rusa nije nikad ni culo za Srbiju, a i ne zanima ih. medjutim bitno je da se nasi politicari frljaju sa terminima "braca". Rusima je bitna samo Rusija, a Evropa bi nam mozda i dala nesto kada ne bi bili dvolicni. nikad ovde nece biti srece sa nasim politicarima.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (kontra bot, 25. maj 2015 09:41)

treba ovo sve svariti, nije lako. cuj kada su nam u istoriji pomogli? toliko ruskih vojnika poginulo da bi oslobodilo beograd od nemacke. ja sam sokrian, jos je ovaj komentar dobio toliko pluseva.

Kontam

pre 8 godina

To znaci samo jedno!!! Ovde nema stabilnosti narednih 100 godina zbog mogucnosti rata. U nesigurno podrucje pametan svet ne ulaze!!! Makedonija, Kosovo, deo Srbije, Bosna, Crna Gora, i sve to zbog Albabaca i pravljenja Velike Albanije i prodora Extremnog Islama. Nema ovde leba za pametan svet. Napravice oni jos Evropski zid ko Kinezu ubrzo zbog ID...

seljadin

pre 8 godina

to sto nas zaobilaze glavni koridori - putevi Evrope, i sto nas obilaze svi gasovodi iz Evrope, nesto znaci, treba da stavimo sebi prst na celo ? Najkraci put za bliski istok je preko Srbije, najkraci put naftovoda i gasovoda je preko Srbije, jer je ovo geografski najkraci put na Bliski Istok.
Zasto ?
Zasto nam Evropa nije htela prodati 80tih motore za orao avione, kad je bio pravljen za 2 maha brzine, a dali su nam motore ispod 1 maha ?
Zasto i sada izbegavaju da saradjuju ?

Znaci li to mozda, da EU ima neki drugi plan sa Srbijom ?
Mozda imaju plan da je Srbija i dalje velika, i da je provo moraju razdrobiti, ako se neko seca plana iz 90tih, o razbijanju SRJ, i to zbog :
Kosovo- rude i energija
Crna Gora - more
Vojvodina - zitnica
plan je bio da Sumadija ostane sama,
Sumadija - industrija

Ne samo da je plan da se Srbija razbije, vec i da ostane trajno siromasna zemlja, pogledajte samo garniture vlasti koje zapad podrzava, a koje se smenjuju, posle svake vlasti smo sve siromasniji, a zapad sve zadovoljniji.

Blagoje

pre 8 godina

Ma dal je moguće da će "prijatelji" da nas zaobidju?
Nije iznenadjenje što su natofili dužni da napadnu Rusiju zbog ove vesti.
Valja spinovati činjenicu da Rusija neće da nas zaobidje u strateškim projektima. Za razliku od "prijatelja".
A posle se pita neko što nam je standard kao u trećerazrednoj koloniji.
Pa zato što to i jesmo. Bravo natofili.

milan

pre 8 godina

a šta će da teče tim "istočnim lukom"? azerbejdžanski gas? teško, azeri ga nemaju dovoljno, ni za upaljače! iranski gas? teško, dok je sadašnji režim na vlasti! ruski gas preko ukrajine? teško, rusi gase taj tok! ruski gas iz "severnog toka"? još teže, rusi neće da daju nemcima veće količine gasa, baš zbog mogućnosti ovakve muljačine! "Istočni luk" će, po mom skromnom mišljenju, na kraju biti "južni tok" (ili "turski tok") ali da se zaobiđe Srbija, toliko žele iz EU da mi "procvetamo". Naravno, i to nema šanse da prođe, nisu Rusi veverice...

cekaj_bre

pre 8 godina

Zasto EU kruzi oko Srbije gosovodima i autoputevima kao kisa oko Kragujevca?Pa jel mozemo od tih zapadnih nazovi prijatelja da dobijemo bar jedan projekat?Srbija nije pozeljna kao tranzitna zemlja ili sta?

zvekan-dekan

pre 8 godina

bre,mogo smo glupi i dvolicni,vazda bi da sedimo na dve stolice ili da menjamo pravila u toku igre i stalno zaboravljamo da smo previse sitni za tako nesto i mnogo prozirni jer svi to vide...ako cemo stvarno u evropsku uniju moramo da duvamo u njihovu tikvu i kraj....

redirad

pre 8 godina

(kontra bot, 25. maj 2015 09:41)
Sta ti naskraba...!Nije ti palo na pamet da bi nam mozda i Rusi dali vise ako bismo se vise njima okrenuli. Iz EU dobijamo izjave da oni smatraju Srbiju svojim prijateljem. Zasto onda ne otpocnu pregovore? Koji jos uslov treba da ispunimo? Jel i Seselj uslov? Ulicno osvetljenje? Nacin na koji ovdasnji frizeri sisaju? Ili je uslov da priznamo KIM? Da se dobrovoljno odreknemo dela svoje zemlje! Ko bi onda Srbe smatrao prijateljem? Da li znas jednu zemlju koja je to uradila? Hocemo o bombardovanju? Ah, da, zaboravio sam Racak! Ajde molim te, nasa veza sa Rusijom se ne prekida. I zasto bi se odricali jednih prijatelja, zarad novih uslova drugog?

Ћезо рца

pre 8 godina

Kod nas pali samo ruski gas. (Maxo iz Kanade, 25. maj 2015 09:10)

Ма зезаш...!? Шта ће канадским дрвосечама руски гас? Вама ,,Канађанима'' је лако, секиру у шаке па у шуму.

kontra bot

pre 8 godina

@ime 4350 vojnika. ali su ginuli svuda redom jer su vijali svabe lo svim drza ama. ima jedan drugi podatak a to je da su silovali 5000 zena u Srbini, samo ti taj podatak nije zanimljiv. a sta reci za ratove 90-tih, ili bombardovanje, gde su tu?
nemojte me pogresno shvatiti, jednako mrzim zapad. samo sami sebi mozemo pomoci.

milojko

pre 8 godina

@kontra bot - logika ti nije bas jaca strana. Mozda bi ti neko nesto dao kad bi... smesno je i diskutovati kad imas ovakvu recenicu. Jedino je tacno sto si rekao da nam Rusi nisu braca, Rusija nam je prijateljska zemlja, koja je i sama imala problema od budala sa zapada, Napoleon, Hitler, pa novi svetski poredak. Problem je nas sto kad nam god gori mi se setimo Rusa i Rusije, a inace ih se ovako i ne setimo. Od kad smo se otrgli od turaka nasa elita se utrpava evropi, danas si skinuo i gace, al ti ne pomaze puno. Istorija je cudo samo treba nesto i da se procita, a ne samo maloumno slini...

doboj

pre 8 godina

ime@ginuli su i americki i francuski i britanski i pola evrope kao i rusi ali ne radi beograda nego radi sebe da oslobode evropu od nacisticke okupacije. Sto nisu ginuli 99.?

Mr. Potato Head

pre 8 godina

Mi smo Uniji potrebni da otmu sve sto je jos eventualno ostalo i da poniste nasu domacu proizvodnju, da bismo sve od njih kupovali .
Samo ne znam onda od cega kupovati?
@(james emerson, 25. maj 2015 09:46)
Ajde, molim te, raci KOJU NASU DOMACU PROIZVODNJU? Sta mi to proizvodimo? I sta su to ono oteli???

pvc

pre 8 godina

Šta kažu ovi naši evropejci na ovo? Bitno je da su se na svaki način potrudili da zaustave Južni tok. Hvala im za to što od Srbije prave slepo crevo.

Jovan Vukadinovic

pre 8 godina

Dakle Srbija ima cevovod iz pravca Madjarske tako da ovaj planirani "Istocni luk"ne resave problem,vec je to gasovod Nis-Dimitrovgrad-Sofija kome su do sada najveci kocnicari upavo bili interesni cuvari Jugorosgasa I ostalih firmi iz Rusije gde su ya to bogato placani!!!Da nema zabluda il nedoumica.A taj pravac od Nisa ka Sofiji EU sponzorise sa 20% od ukupne vrednostia kako se predvidja bice I svih 50%...TO JE TO

branko

pre 8 godina

Ono sto su samo Slovacka, Madjarska, Bugarska i Rumunija potpisale je "ideja o diversifikaciji" ili "izraz svesti". Nista vise i nista manje.
Kao nemogu zavisiti samo od Rusije pa bi mozda trebali nesto uraditi. Onda slede "ideje". Stara prica i samo jos jedna od mnogih ideja. Kao sto je na primer Americki LNG (tecni gas).
Nasao sam dokument koji su potpisali: www.euractiv.com/files/declaration_0.doc
Ali eto sto je interesantno je to da Srbiju nisu ukljucili ni u obicnu "IDEJU". Zasto? I tako, igra prestola se nastavlja.

Vlada

pre 8 godina

Ne moze se sedeti na 2 stolice. Vekovima je Zapadna stolica mnogo bolja a Srbija je uporno izbegava. Da je pameti i mudrosti, pridruzili bismo se NATO paktu i EU i jednom i za svagda resili srpsko pitanje u svetu. Vec ceo vek se vodi pogresna politika distanciranja od najjacih sila koje je vec doneko katastrofalne zrtve, jos od I svetskog rata, pa do Oluje i egzodusa sa Kosova. Tvrdoglavost je donea katastrofu...

kontra bot

pre 8 godina

velika je zabluda Srba da su nam Rusi braca. to je najvise propaganda svih nasih politicara do sad. kada su nam u istoriji pomogli, nikad, 90% rusa nije nikad ni culo za Srbiju, a i ne zanima ih. medjutim bitno je da se nasi politicari frljaju sa terminima "braca". Rusima je bitna samo Rusija, a Evropa bi nam mozda i dala nesto kada ne bi bili dvolicni. nikad ovde nece biti srece sa nasim politicarima.

Lenon

pre 8 godina

Naravno da EU obilazi Srbiju, da li bi ste vi sarađivali sa malom i slabo razvijenom zemljom koja ne želi da vam pokaže lojalnost. Srbija nije sigurna gdje treba ići i to će sada početi da plaća, sve više i više, kako vrijeme bude prolazilo. Nama treba vlast koja će se distancirati od Rusije!

Pera Pešak

pre 8 godina

Treba da budemo zahvalni našoj "slovensko-pravoslavno-komunističkoj braći" što su nas ostavili na cedilu. Mi njima sve NIS itd., oni nama - šipak (istočni gasovod preko Bugarske, umesto Južnog Toka gasovod sa Turskom, itd.). Još čekamo onu milijardu dolara POZAJMICE!? Hvala braći iz Rusije (SSSR-a).

master

pre 8 godina

"Neodlučnost je ponekad gora od pogrešne akcije".

Gerald Ford

Uzrok-neodlučnost da se prizna Kosovo,posledica nismo ni u kakvim planovima !!!

Adam

pre 8 godina

Visestruko dobra vest za Srbiju. Prvo da nas malo otrezni i da razmislimo da li smo okruzeni sa EU ili su nam oci idu ukoso kao azijskim 'Rusima'. Drugo, nas treba da zanimaju obnovljivi energenti a gas samo moze da povecava deficit.

Igor

pre 8 godina

Pa vi i dalje nemojte da uvodite sankcije Rusiji i idite u EU. Ne moze se ici u buducnost na dve strane - morate da odaberete ili jedno, ili drugo carstvo. Posledice postoje za svaki od ta dva izbora, ali odaberite jednu opciju vec jednom.

MIljojko

pre 8 godina

Ovo može da znači samo jedno, EU ne vidi u skorijoj budućnosti Srbiju kao svog člana! Da li treba sami toliko da srljamo u EU koja nas očigledno ne želi, ma koliko bili servilni i spremni da padnemo na kolena bezpogovorno?

uh

pre 8 godina

ma i nama je najbolji ruski gas jer pojedinci vise zarade. kako? pa znam sam oda je cena gasa za srbij u3 x veca nego za ostale zemlje, mzoda jer su nam navodno prijatelji a za prijatelje vaze psoebne cene. pa dok se ugradi kurta, murta... ode cena u pm. zasto bi ista menjali kad je njima dobro ovako

Igor

pre 8 godina

Toliko o "prijateljima" na jednoj i drugoj strani.
Poruka od Rusa i EU je: opametite se i odlučite gde i kako želite da živite!
A ako je ceo region oko nas u EU, hteli mi to svim srcem ili ne, samo lud čovek može i dalje razmišljati o drugim opcijama.
Da smo mi normalan i obrazovan narod, sposoban da samostalno uredimo ovu malu zemlju, ja bih prvi rekao ne treba nam EU - ali sa ovako neobrazovanim stanovništvom i korupcijom koja je nikad veća, nama treba neko ko će zadavati ciljeve i lupati čvrge dok se ne promenimo. Srbin se drugačije promeniti ne može .

tttt

pre 8 godina

A gas iz raznih izvora će biti odakle? iz raznih polja sibira? Gdje su ti magični razni izvori gasa bili kada su se odjednom pojavili baš sada.

Bg

pre 8 godina

Ja u ovim komentarima nista ne razumem. EU i Amerika ucinili sve da blokiraju Juzni tok preko Srbije, onda predlazu 5 drugih gasovoda, i svi da obilaze Srbiju, a po komentatorima samo su Rusi krivi. Kada ce ovim euronatofilima neko da objasni da alternativa ruskom gasu NE POSTOJI, iz hiljadu tehnickih i logicnih razloga, i da svi ovi imaginarni gasovodi i interkonekcije imaju veliku falinku - nema gasa osim ruskog. Budalastine o Azerbejdzanu, Norveskoj, Rumuniji, LNGju iz Amerike ne vredi ni komentarisati.

ime

pre 8 godina

velika je zabluda Srba da su nam Rusi braca. to je najvise propaganda svih nasih politicara do sad. kada su nam u istoriji pomogli, nikad, 90% rusa nije nikad ni culo za Srbiju, a i ne zanima ih. medjutim bitno je da se nasi politicari frljaju sa terminima "braca". Rusima je bitna samo Rusija, a Evropa bi nam mozda i dala nesto kada ne bi bili dvolicni. nikad ovde nece biti srece sa nasim politicarima.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (kontra bot, 25. maj 2015 09:41)

treba ovo sve svariti, nije lako. cuj kada su nam u istoriji pomogli? toliko ruskih vojnika poginulo da bi oslobodilo beograd od nemacke. ja sam sokrian, jos je ovaj komentar dobio toliko pluseva.

james emerson

pre 8 godina

Mi smo Uniji potrebni da otmu sve sto je jos eventualno ostalo i da poniste nasu domacu proizvodnju, da bismo sve od njih kupovali .
Samo ne znam onda od cega kupovati?

akrivija

pre 8 godina

Ovim eksperima za stolice ne može niko pomoći.
Situacija sa stoliccama je sledeća.
Mi mirno stojimo i ako poželimo da sednemo na EU stolicu oni je ladno izmaknu. Naravno pravdajući da nismo bili dovoljno brzi.
Ako i pogledamo ka drugoj stolici, onda prvom dobijemo po leđima.
Stvari su očigledne.

Nekontam

pre 8 godina

Rusi neće tranzit kroz Srbiju a i EU nece tranzit kroz Srbiju, a mi raspravljamo ko nas vise voli. Smešno a i zalosno za buduce generacije.

VladanR

pre 8 godina

@ vlada

Ne izbegava Srbija zapadnu stolicu sto joj se iz hira hoce, vec sto zapad skoro nikada nije podrzavao Srbiju, pa smo se okretali onima koji su nas podrzavli. Ni u borbi za nezavisnost od Turaka, ni sto se Bosne tice kada su Turci napustali Balkan, a nisu ni dosta davno, jos u vreme srednjovekovne Srbije podrzali ideju da se zajednickom bitkom, spreci prodor Turaka, odnosno islama u Evropu. Da ne govorim o sukobima tokom devedestih. Uoci tih sukoba je u Srpskom narodu kao retko kad postojao mnogo veci afinitet prema zapadu, nego prema Rusiji. Jedini put kada smo imali njihovu ne podeljenu podrsku, nakon I svetskog rata, nismo je iskoristili. Umesto da se tada, napravi drzava po meri Srba, nas vajni kralj sa svojom klikom, ju je napravio po meri nasih nazovi bratskih naroda.

Mufljuz

pre 8 godina

"Novi gasovod Istočni luk kroz Slovačku, Mađarsku, Rumuniju i Bugarsku mogao bi da počne da se gradi 2018."

Pa STA? Glavno pitanje je: ODAKLE ce taj plin da dolazi u Slovacku i dalje pomenutom trasom? 2016. istice ugovor o transportu ruskog gasa kroz Ukrajinu. I sta ce biti posle ako se ne postigne dogovor? Pomenuti gasovod badava izgradjen. Moze EU po svojoj teritoriji da gradi gasovod na svakih kilometar ali je glavno pitanje GDE ce se nakaciti ruski na plin. Severni tok nije dovoljan da se snabdeva cela EU.

logika

pre 8 godina

Moramo shvatiti da Evropska Unija koju čine najrazvijenije ekonomije na svetu i populacija od 500 miliona ljudi neće sebi dozvoliti da zavisi od neke tamo Srbije koja je kao "dobra" sa Rusijom, pa ćemo mi sada da sedimo pod šljivom, nakrivimo šajkače i cepamo po proviziji... taj scenario ne postoji u realnosti ovog sveta.

Zlopamtilo

pre 8 godina

Čekaj ,poenta je zaobilaženje Srbije .Dakle Srbija može da dobije od Bugarske krak i da bude krajnji potrošač.Šta sad da radimo sa onim pričama o zaradi od tranzita gasa "Južnim tokom" , o priči o budućoj zaradi na čijim krilima je obavljena i privatizacija NIS-a i ko zna čega još ?
Od svega je ostala slatka predizborna priča i ovih aktuelnih i onih pre njih ....Bitno je da smo mi i na evropskom putu i zadržavamo tradicionalno dobre odnose sa Rusijom , i EU i Kosovo ,....Kakav teatar apsurda , strašno.

4. rajh

pre 8 godina

@james emerson, 25. maj 2015 09:46
Od kredita.
Davace nam kredite da kupujemo nemacku robu, posto prethodno zatvorimo sve svoje fabrike i ostanemo nesposobni da sami stvorimo pare.
Tako cemo razvijati Nemacku i u isto vreme biti siromasni vecito duzni i podredjeni istoj toj Nemackoj i slusati licemernu propagandu kako je "Nemacka motor Evrope i naseg razvoja" a u stvari je obrnuto.

BC

pre 8 godina

To je cisto kako bi se primirile a i zamajavale zemlje istocne Evrope , taj gasovod nema odakle da se puni. Sigurno ne od gasa preko pola sveta iz Amerike koji bi preskup bio i za Nemacku a kamo li zemlje ist. Evrope.

sale

pre 8 godina

a sta kažete na obnovljive energetske izvore poput, solarne, geotermalne, vazdušne, vodene energije. sami možemo sve napraviti i mnogo manje bi nas koštalo. nije u interesu države naravno.

Miodrag

pre 8 godina

I da se odlucimo da slepo slusamo EU i pokidamo sve veze sa Rusima, kako to neki ovde predlazu, opet EU nece provuci gasovod kroz Srbiju. Nikad i nikako. Srbija je i prihvatila Juzni tok bas zato sto ni u kakvim EU planovima nismo ni bili.

kontra bot

pre 8 godina

@ime 4350 vojnika. ali su ginuli svuda redom jer su vijali svabe lo svim drza ama. ima jedan drugi podatak a to je da su silovali 5000 zena u Srbini, samo ti taj podatak nije zanimljiv. a sta reci za ratove 90-tih, ili bombardovanje, gde su tu?
nemojte me pogresno shvatiti, jednako mrzim zapad. samo sami sebi mozemo pomoci.

seljadin

pre 8 godina

Srbiji je u interesu da bude trecerazredna zemlja i da nikakav glavni put ni gasovod ne ide preko nje, i u interesu nam je da budemo siromasni, jer na taj nacin osvajaci nisu zainteresovani da nas ponovo bombarduju, vec treba odmah sve dati, kako ne bi bilo vise rata. A ako se neko buni na siromastvo, pa nek masu zastavama EU, mozda nas to i nahrani, uostalom EU ce biti najbolje resenje za one koji ne zele da zive vise u takvoj gladnoj Srbiji.

iskren

pre 8 godina

Zapad pokusava da nadje bilo kakvu dobitnu kombinaciju u strateskoj borbi sa Rusijom. Bice jos mnogo ideja i predloga kako da se EU "spase" energetske zavisnosti od ruskog gasa.Mogu da pokusaju ali im nece uspeti jer je gas koji se crpe iz zemlje i transportuje cevima najjeftiniji.
EU ce iscrpeti svoju ekonomiju u ovoj uzaludnoj borbi koja joj je nametnuta. Energetska situacija u svetu se pogorsava!
Srbiju ceka tezak vazalni odnos sa EU jer se i nama sprecava da se energetski obezbedimo tamo gde je to najbolje, tj. preko Rusije!

4. rajh

pre 8 godina

Severni tok, najveci podvodni gasovod na svetu.

"severne članice EU koje se zalažu za što brže smanjivanje zavisnosti Evrope od ruskog gasa, teško dati saglasnost za izgradnju infrastrukture kroz Grčku, preko Makedonije i Srbije, u Mađarsku"

Severne članice EU koje se zalažu za što brže smanjivanje zavisnosti Evrope od ruskog gasa. Sto onda ne zatvore Severni tok nego ce napraviti rat u makedoniji samo da sprece da i mi imamo gasovod?

Zakljucite sami sta su to "evropske vrednosti" i da li je Nemacka motor Evrope ili je Evropa motor razvoja Nemacke a Nemacka kocnica razvoja Evrope.

Tex

pre 8 godina

Mislim da je ova vest odlicna. Napokon da se vise manemo ovakvih projekata zbog cega stalno nesto moramo da dajemo a ne dobijamo nista za uzvrat. Nego lepo se okrenuti IT, uloziti u infrastrukturu u zemlji i obrazovati ljude. Sta fali Ircima, kakav oni gasovod mogu da imaju ali su ipak nasli odlicne nacine da zemlja napreduje.

Bg

pre 8 godina

@sale
Obnovljivi izvori energije su nazalost tri puta skuplji od fosilnih, to ce ti svaki inzenjer koji se time bavi reci

@uh
A odakle ti to znas da Srbija placa najvisu cenu gasa. Da li bi tu tvoju tvrdnju potkrepio nekim brojem ili cinjenicom. Da li si upoznat sa time da Srbija jedina ne placa Rusiji takozvani "neisporuceni gas", i da li uopste imas predstavu sta to znaci?

kvatro

pre 8 godina

Koliko se secam i Nabuko je bio zavrsen projekat pa je Azeberdzijan u polednjem trenutku otkazao jel nije hteo da se kaci sa Rusima jel onda ode Nagorno Karabah Jermenima. Tako da mislim da je ovo samo jos jedna buva pustena od EU a i sama ruta vise izgleda kao krak sa mesta gde ce Rusi dovesti gas. Ako se secate Gasprom je i saopstio da od sada nece finansirati gasovode po Evropi nego samo do granica EU.

Jovan Vukadinovic

pre 8 godina

Dakle Srbija ima cevovod iz pravca Madjarske tako da ovaj planirani "Istocni luk"ne resave problem,vec je to gasovod Nis-Dimitrovgrad-Sofija kome su do sada najveci kocnicari upavo bili interesni cuvari Jugorosgasa I ostalih firmi iz Rusije gde su ya to bogato placani!!!Da nema zabluda il nedoumica.A taj pravac od Nisa ka Sofiji EU sponzorise sa 20% od ukupne vrednostia kako se predvidja bice I svih 50%...TO JE TO

doboj

pre 8 godina

ime@ginuli su i americki i francuski i britanski i pola evrope kao i rusi ali ne radi beograda nego radi sebe da oslobode evropu od nacisticke okupacije. Sto nisu ginuli 99.?

Cobo

pre 8 godina

EU koli sa cevima oko Srbije ko djavo oko krsta.Mora da su nas vec dodelili Rusima,i Grcku,koja je vec 1945 bila obecana Rusima,zato im sada ne daju para.

seljadin

pre 8 godina

to sto nas zaobilaze glavni koridori - putevi Evrope, i sto nas obilaze svi gasovodi iz Evrope, nesto znaci, treba da stavimo sebi prst na celo ? Najkraci put za bliski istok je preko Srbije, najkraci put naftovoda i gasovoda je preko Srbije, jer je ovo geografski najkraci put na Bliski Istok.
Zasto ?
Zasto nam Evropa nije htela prodati 80tih motore za orao avione, kad je bio pravljen za 2 maha brzine, a dali su nam motore ispod 1 maha ?
Zasto i sada izbegavaju da saradjuju ?

Znaci li to mozda, da EU ima neki drugi plan sa Srbijom ?
Mozda imaju plan da je Srbija i dalje velika, i da je provo moraju razdrobiti, ako se neko seca plana iz 90tih, o razbijanju SRJ, i to zbog :
Kosovo- rude i energija
Crna Gora - more
Vojvodina - zitnica
plan je bio da Sumadija ostane sama,
Sumadija - industrija

Ne samo da je plan da se Srbija razbije, vec i da ostane trajno siromasna zemlja, pogledajte samo garniture vlasti koje zapad podrzava, a koje se smenjuju, posle svake vlasti smo sve siromasniji, a zapad sve zadovoljniji.

Marko

pre 8 godina

Aman i zaman, shvatite ljudi da nema ljubavi, bratstva i sličnih emocija, već samo interes koji je, pre ili kasnije u stvari, novac.
Mi, kao propali sistem, jednostavno nismo interesantni ni jednoj ni drugoj strani, jer dolazimo bedni da kukamo, jednima ili drugima.

onako usput ©

pre 8 godina

Ma koliko izgledalo glupo ali u ovom trenutku I mozda narednih 30 godina, odlicna je vest da kroz Srbiju nece proci nista od gasovoda I naftovoda. Dok se USA I Rusija ne dogovoe I ne srede stvari mozemo da gledamo sa strane I da vodimo neku nasu politiku. Ima toliko stvari na kojima mogu pare da se zarade a mi kakvi smo mali I jadni odlicno je da ostanemo van tokova energije narednih deceniju ili dve. Kakvanam je industrija I kupovna moc energije u vidu gasa I nafte ce biti dovoljno od ma koga je kupovali.

profesor G

pre 8 godina

Sve su ovo patke. Novi gasovodi će se graditi posle budućih ratova, kad se bude znalo ko je pobednik. Dotle, klackalica se nastvlja, i to ne samo za Srbiju.

milan

pre 8 godina

a šta će da teče tim "istočnim lukom"? azerbejdžanski gas? teško, azeri ga nemaju dovoljno, ni za upaljače! iranski gas? teško, dok je sadašnji režim na vlasti! ruski gas preko ukrajine? teško, rusi gase taj tok! ruski gas iz "severnog toka"? još teže, rusi neće da daju nemcima veće količine gasa, baš zbog mogućnosti ovakve muljačine! "Istočni luk" će, po mom skromnom mišljenju, na kraju biti "južni tok" (ili "turski tok") ali da se zaobiđe Srbija, toliko žele iz EU da mi "procvetamo". Naravno, i to nema šanse da prođe, nisu Rusi veverice...

Blagoje

pre 8 godina

Ma dal je moguće da će "prijatelji" da nas zaobidju?
Nije iznenadjenje što su natofili dužni da napadnu Rusiju zbog ove vesti.
Valja spinovati činjenicu da Rusija neće da nas zaobidje u strateškim projektima. Za razliku od "prijatelja".
A posle se pita neko što nam je standard kao u trećerazrednoj koloniji.
Pa zato što to i jesmo. Bravo natofili.

redirad

pre 8 godina

(kontra bot, 25. maj 2015 09:41)
Sta ti naskraba...!Nije ti palo na pamet da bi nam mozda i Rusi dali vise ako bismo se vise njima okrenuli. Iz EU dobijamo izjave da oni smatraju Srbiju svojim prijateljem. Zasto onda ne otpocnu pregovore? Koji jos uslov treba da ispunimo? Jel i Seselj uslov? Ulicno osvetljenje? Nacin na koji ovdasnji frizeri sisaju? Ili je uslov da priznamo KIM? Da se dobrovoljno odreknemo dela svoje zemlje! Ko bi onda Srbe smatrao prijateljem? Da li znas jednu zemlju koja je to uradila? Hocemo o bombardovanju? Ah, da, zaboravio sam Racak! Ajde molim te, nasa veza sa Rusijom se ne prekida. I zasto bi se odricali jednih prijatelja, zarad novih uslova drugog?

zvekan-dekan

pre 8 godina

bre,mogo smo glupi i dvolicni,vazda bi da sedimo na dve stolice ili da menjamo pravila u toku igre i stalno zaboravljamo da smo previse sitni za tako nesto i mnogo prozirni jer svi to vide...ako cemo stvarno u evropsku uniju moramo da duvamo u njihovu tikvu i kraj....

Mr. Potato Head

pre 8 godina

Mi smo Uniji potrebni da otmu sve sto je jos eventualno ostalo i da poniste nasu domacu proizvodnju, da bismo sve od njih kupovali .
Samo ne znam onda od cega kupovati?
@(james emerson, 25. maj 2015 09:46)
Ajde, molim te, raci KOJU NASU DOMACU PROIZVODNJU? Sta mi to proizvodimo? I sta su to ono oteli???

Ћезо рца

pre 8 godina

Kod nas pali samo ruski gas. (Maxo iz Kanade, 25. maj 2015 09:10)

Ма зезаш...!? Шта ће канадским дрвосечама руски гас? Вама ,,Канађанима'' је лако, секиру у шаке па у шуму.

milojko

pre 8 godina

@kontra bot - logika ti nije bas jaca strana. Mozda bi ti neko nesto dao kad bi... smesno je i diskutovati kad imas ovakvu recenicu. Jedino je tacno sto si rekao da nam Rusi nisu braca, Rusija nam je prijateljska zemlja, koja je i sama imala problema od budala sa zapada, Napoleon, Hitler, pa novi svetski poredak. Problem je nas sto kad nam god gori mi se setimo Rusa i Rusije, a inace ih se ovako i ne setimo. Od kad smo se otrgli od turaka nasa elita se utrpava evropi, danas si skinuo i gace, al ti ne pomaze puno. Istorija je cudo samo treba nesto i da se procita, a ne samo maloumno slini...

Kontam

pre 8 godina

To znaci samo jedno!!! Ovde nema stabilnosti narednih 100 godina zbog mogucnosti rata. U nesigurno podrucje pametan svet ne ulaze!!! Makedonija, Kosovo, deo Srbije, Bosna, Crna Gora, i sve to zbog Albabaca i pravljenja Velike Albanije i prodora Extremnog Islama. Nema ovde leba za pametan svet. Napravice oni jos Evropski zid ko Kinezu ubrzo zbog ID...

pvc

pre 8 godina

Šta kažu ovi naši evropejci na ovo? Bitno je da su se na svaki način potrudili da zaustave Južni tok. Hvala im za to što od Srbije prave slepo crevo.

cekaj_bre

pre 8 godina

Zasto EU kruzi oko Srbije gosovodima i autoputevima kao kisa oko Kragujevca?Pa jel mozemo od tih zapadnih nazovi prijatelja da dobijemo bar jedan projekat?Srbija nije pozeljna kao tranzitna zemlja ili sta?

branko

pre 8 godina

Ono sto su samo Slovacka, Madjarska, Bugarska i Rumunija potpisale je "ideja o diversifikaciji" ili "izraz svesti". Nista vise i nista manje.
Kao nemogu zavisiti samo od Rusije pa bi mozda trebali nesto uraditi. Onda slede "ideje". Stara prica i samo jos jedna od mnogih ideja. Kao sto je na primer Americki LNG (tecni gas).
Nasao sam dokument koji su potpisali: www.euractiv.com/files/declaration_0.doc
Ali eto sto je interesantno je to da Srbiju nisu ukljucili ni u obicnu "IDEJU". Zasto? I tako, igra prestola se nastavlja.