Četvrtak, 14.05.2015.

16:45

Nauka: Horoskopski znaci zaista utiču na nečiju ličnost

Izvor: Independent

Nauka: Horoskopski znaci zaista utièu na neèiju liènost IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

37 Komentari

Sortiraj po:

Realna

pre 8 godina

Za astrologiju sam se zainteresovala pre 4 godine, kad sam bila u bračnoj krizi.

Jedna drugarica me je sva začudjena, koja inače kao i ja ne veruje u takve stvari, pozvala i rekla da postoji fantastičan sajt koji tumači kompjuterski astrološke uticaje.

Na moje zaprepašćenje, tu je pisalo da sam u bračnoj krizi i da ću se u julu preseliti i kupiti novi stan, naravno ne tim rečima, ali da je tako nešto moguće. Sve je bilo baš tako.

Da se razumemo, uticaj planeta pravi astrolozi tumače vrlo široko, a najpoštenija objašnjenja daje taj sajt, i uvek se ogradjuje da je to samo mogućnost, mada se ne zna kako će na koga delovati.
Nisam astrolog, ali često čitam taj sajt, ne uzimam zdravo za gotovo, jer neki uticaji mogu da znače od toga da ću se ugojiti do toga da ću dobiti na lutriji.

Na tom sajtu pišu vrlo pošteno, bez zaludjivanja da je to neko gatanje, sve je baš dato u širinu, a šta će to značiti za moj život, naučila sam samo da nagadjam.

Ne osećam od toga nikakvu moć, čak tumačenje može biti pogrešno. Jedna prijateljica je tražila iz zabave da rastumačimo sa tog sajta kakva je sudbina njene nove veze. Na prvi pogled izgledalo je da će ući u brak.

Haha, oni su raskinuli, a on se oženio ženom rodjenom istog datuma.

Znači, astrologija možda ima neke rezone, ali nikako ne treba tražiti tu neku istinu, svoju istinu svako nalazi sam..

Napokon

pre 8 godina

Svest istraživača utiče na rezultat istraživanja... To je dokazao još Jang sa eksperimentom sa dvostrukim prorezom. Svet kvantne mehanike je fantastičan, većina nas ni ne naslućuje koje su implikacije tih novoktrivenih zakonitosti i koliko nam u srvari govore o prirodi Univerzuma u kome se nalazimo. Naučnik koji nije astrolog, koji astrologiju ne razume i ne zna, nikada neće moći da dokaže da ona "radi"... Na isti način kao što većina istraživača iz oblasti medicine, zadojeni još na fakultetu tezama o svemoći farmacije, ne mogu da dokažu štetnost vakcina na zdravlje dece. Ne mogu da dokažu, jer ne žele da veruju da su štetne.

I kao dodatak - pojašnjenje jednom komentatoru - tropski zodijak, za razliku od sideralnog uzima u obzir precesiju ekvinoksa tako da su položaji astronomski skroz ispravni. Trenutno je razlika malo više od 23°. Na Zapadu se tropska astrologija gotovo potpuno udomaćila, ali sideralne položaje koriste indijska astrologija (Džotiš) i lunarna kineska astrologija. Sve su ovo ozbiljne, kompleksne i složene teme... Zato je i napomenuto da bi jednim ozbiljnim i relevantnim istraživanjem mogao da se bavi tek neko širokog obrazovanja i nazora i jako dobro teorijski potkovan iz oblasti same astrologije.

neutralni felsh

pre 8 godina

Zasto ne citati horoskop iz novina? ZATO STO NEMA ISPRAVNOG MENTALNOG STAVA. A sada me izvinite, imam posla da radim. Upao sam u zamku pokusaja objasnjavanja a rekao sam da necu.
(milan-bgd, 15. maj 2015 13:40)


beskrajno simpatican zakljucak :)

milan-bgd

pre 8 godina

Bojan, 15.05 11:45

Ipak nisam siguran da ste pazljivo procitali sta sam sve napisao. Kao prvo, MNOGO toga sto znam ne mogu Vam objasniti u dve-tri recenice. Pa ni u ovih 1500 dozvoljenih karaktera. Sto se tice proricanja buducnosti, mislim da ste pali u zamku svakodnevne "astrologije" iz dnevnih medija koja svim Suncevim znakovima predvidja istu sudbinu i koja je od samih astrologa odbacena kao bezvredna. Drugo, "proricanje" je rec koju treba izbegavati jer asocira na vracare sa kristalnom kuglom ispod cirkuskih satri. Sudbina se ne moze proreci jer onda ne bi bila sudbina, zar ne? Ono sto se razmatra su povoljne i nepovoljne mogucnosti, prilike za dobitak i gubitak resursa, pravci gde treba delovati, vreme kad se treba uzdrzati od akcije itd... Sve to jako lici na rezultate proricanja koje daje i hiljadama godina stari kineski Ji Djing. Subjekat mora biti sa pravilnim mentalnim stavom i svim svojim bicem zainteresovan za ishod. Stav "E sad mi pokazi sta znas!?" vodi Vas upravo tamo gde i hocete da odete - ka zakljucku da je astrologija bezvredna. Zasto akupunktura deluje najbolje kod Kineza? Zasto je kompjuterski generisani Ji Djing bezvredan? Zasto ne citati horoskop iz novina? ZATO STO NEMA ISPRAVNOG MENTALNOG STAVA. A sada me izvinite, imam posla da radim. Upao sam u zamku pokusaja objasnjavanja a rekao sam da necu.

Hypatia-NS

pre 8 godina

@Joca011 Vi kao da pratite onog komedijasa Miroljuba Petrovica, redovno ga pustam na YT prijateljima pa se svi lepo smejemo.

Joca 011

pre 8 godina

Astrologija je okultistička disciplina, isto kao i proricanje sudbine iz raznih predmeta. Okultizam je polje po kome haraju žeteoci ljudskih duša – zli duhovi, na čelu s njihovim načelnikom koga imenujemo raznim imenima, a u molitvi Oče naš nazivamo ga Lukavim.
Opasnost od obraćanja astrologiji i njenim medijumima je veoma, veoma ozbiljnija nego što se želi predstaviti, kao ''bezazlena razbibriga'' ili ''prosvetljenje uma'' ili ''ovladavanje tajnim veštinama'' ili ''čitanje budućnosti'', ili pak naukom. (Astrologija nema nikakve veze sa naukom).
Toliko o pogubnosti astrologije, i šire, okultizma ima životnih svedočanstava da ne znam kako sada opet u 21. veku čoveka ''svrbe uši'' da u njoj traži Istinu.
.

Bojan

pre 8 godina

@milan-bgd
Pažljivo sam pročitao sve što si napisao. Ako ne možeš u dve, eventualno tri, rečenice da kažeš kako je proricanje budućnosti iz nebeskih tela istinito ništa nisi uradio. Sedi jedan.

Bojan

pre 8 godina

@Napokon
Baš mi je drago da se javila neka osoba kao što si ti. Imam samo jedno pitanje za tebe. Šta je od sledećeg navedenog, po tebi, šarlatanstvo a šta duboka nauka koja može poslužiti čovečanstvu:
1) Čitanje budućnosti sa dlana osobe
2) Čitanje budućnosti iz pasulja
3) Čitanje budućnosti iz kristalne kugle
4) Čitanje budućnosti na osnovu položaja planeta iz Sunčevog sistema
5) Čitanje budućnosti iz soca na dnu šolje
6) Čitanje budućnosti iz tarot karata
Nadam se da ćeš me udostojiti odgovora.

Sima

pre 8 godina

Naučno je dokazano da je astrologija praznoverje. Eksperiment je sproveden u saradnji sa vodećim astrolozima sveta. Zaključak je bio da astrolozi nagađaju. Ali to nije tako strašno koliko je strašan zaključak jednog drugog eksperimenta u kojem običan čovek pa čak i dete bolje procenjuje osobu od astrologa - jer astrolozi ne gledaju u čoveka već gledaju u zvezde pa zbog toga formiraju mišljenje o osobi i pre nego što je upoznaju. E to je strašno.

BOTinator

pre 8 godina

Astrologija nije nauka, zato sto ne koristi naucni metod u istrazivanju pojava kojima se bavi. Eksperimenti koji su vrseni su pokazali da astrologija nije tacna, niti ima bilo kakvu dozu istinitosti i objektivnosti. Evo samo jedne pojave, a ima ih mnogo, koja celu astrologiju razbija u prah i pepeo - precesija.

Highrise

pre 8 godina

@Mirjana - senzacija ljubavi je i te kako naucno objasnjena, ako istrazite malo videcete da je to posledica hemijskih reakcija u nasim telima.

Joca 011

pre 8 godina

Astrologija je okultistička disciplina, isto kao i proricanje sudbine iz raznih predmeta. Okultizam je polje po kome haraju žeteoci ljudskih duša – zli duhovi, na čelu s njihovim načelnikom koga imenujemo raznim imenima, a u molitvi Oče naš nazivamo ga Lukavim.
Opasnost od obraćanja astrologiji i njenim medijumima je veoma, veoma ozbiljnija nego što se želi predstaviti, kao ''bezazlena razbibriga'' ili ''prosvetljenje uma'' ili ''ovladavanje tajnim veštinama'' ili ''čitanje budućnosti'', ili pak naukom. (Astrologija nema nikakve veze sa naukom).
Toliko o pogubnosti astrologije, i šire, okultizma ima životnih svedočanstava da ne znam kako sada opet u 21. veku čoveka ''svrbe uši'' da u njoj traži Istinu.
.

vasilije knezevic

pre 8 godina

Da bih imao bilo kakvog uticaja ,potrebno je da se predstavim u nekoj formi
koja je prihvatljiva.Prije svega astrologija i astroloski znaci imaju smisla.Kao naucnik
posjedujem dokaze koji se ne mogu poreci.Nijesam religiozan ,ne vjerujem,
niti sam bilo kada imao predstavu o bogu i svemu ostalom sto je vezano za njega.Sve to
posmatram sa strane kao kulturu koju neki od nas zloupotrebljavaju.Vrlo rijetko sam
dolazio u situaciju kolebanja i smatram da je covjek kao jedinka najproduktivniji
mislju i radom kaaa nije pod iticajem nekog drugoga.Astroloske detalje poceo sam
pratiti samo kao radoznalu razonodu.Primijetio sam da se neki tipicni znaci mogu
raspoznati po njihovim fizickim osobinama.Primijetio sam da veliki broj "riba"ima "X"
noge i to bez izuzetka."Lav"obicno ima nesto tipicno sa kosom i noktima.Obicno su
razbaruseni i imaju gustu kosu;imaju povijene nokte,nesto slicno kandzama.Veliki
broj rakova ima kratke i nesimetricne noge,podobni su paranoji i sizofreniji."Bik"
obicn ima veliku glavu i stopala,dosta su spori u kretanju."Jarac"je jedan od boljih
znakova,snalazljiv i resursful,narocito zenska osoba,"Skorpija" takodje.Najbolji prilaz
upoznavanju znakova je prema poznatim i istoriskim licnostima.Vrlo cesto,neznajuci,
imamo posebne simpatije prema osobama ciji su znaci u nasoj uzoj porodici.To su
majka,sestra,otac,brat.Ozenimo takve osobe ,iako nijesmo podudarni,pa se
onda pitamo zasto ih ne podnosimo
vasilije knezevic 14 maja 2015

milan-bgd

pre 8 godina

(nastavak)

Astrologija i alhemija su protonauke - vestine koje prethode nauci, nastale su kao posledica vecnog covekovog preispitivanja o Covekovom polozaju u Svetu i polozaju Sveta u Coveku i u sebi sadrze ne samo prethodnicu naucnog metoda nego i znacajnu crtu introspekcije i dubinske psihologije. Dakle osnovni poriv protonauke je potraga za Pravim Sobom. I to orudjima koja su nam data od postanka ljudskog roda, a koja smo potisnuli pod mocnim teretom ogromnog (i cesto samo nabubanog) znanja koje se nagomilalo tokom vekova.
Ovlas prelazeci preko 12 znakova odmah vidimo kako se naizmenicno menjaju osnovne crte karaktera: introvertnost i ekstrovertnost - npr. Devica introvertna, Vaga ekstrovertna, Skorpija introvertna, Strelac ekstrovertan itd.
Jung je naveo primer korelacije uspesnosti brakova sa aspektima Sunca i Venere bracnih partnera ili uspesnost sportista sa povoljnim aspektima Marsa.
Koliko god u horoskopima danas nailazili zloupotreba i gluposti i koliko god se time bavili razni sarlatani, ne mozemo poreci jednu crtu drevne mudrosti na koju se ne sme pljunuti ni pod kojim izgovorom naucnog progresa. NEMOGUCE je da se covecanstvo od pamtiveka i duz svih geografskih duzina bavilo slicnim "glupostima" a postalo pametno tek od renesanse, ili epohe prosvecenosti, kada se unutrasnji ljudski "aparat" potiskuje spoljasnjim "objektivnim" napravama, a signali iz ljudskih dubina proglasavaju za praznoverje ili budalastine.

Baja

pre 8 godina

Bitan je i podznak. Devica sam u horoskopu (9. mesec) i ekstrovertniji sam zbog podznaka Strelca, ali velika većina ljudi sa ovim znakom je stidljivija i hladnija, ali samo dok ih dobro ne upoznate tj. dok vas ne uvuku u svoj svet :)

milan-bgd

pre 8 godina

Koncept horoskopa od 12 znakova je zasnovan na teskoj simbolici broja 12 u ljudskoj psihi, a ne na prisustvu 12 ili 13 sazvezdja duz ekliptike - godisnjeg traga Sunca na nebu. U tu simboliku se mozemo uveriti kroz mitove i price iz najstarijih vremena. Prema tome sva nagadjanja da li bi trebalo uvrstiti Zmijonosu (Ophiuchus) u horoskop su nepotrebna - NE TREBA. Zmijonosa je SAZVEZDJE a ne ZODIJACKI ZNAK. Prvi put se spominje u III v. p.n.e, dakle daleko posle Vavilonaca koji su uveli horoskop sa 12 ZNAKOVA. Horoskop je, osim na podeli na 12 godisnjih celina, zasnovan na vremenskim ciklusima koji su predstavljeni kretanjima Meseca i planeta i koji su ugradjeni u Suncev sistem i nas stanovnike Zemlje. Proticanje ciklusa kroz 12 godisnjih podela nema veze sa sazvezdjima i njihovim pomerajem zbog precesije Zemljine ose, ili promenama oblika sazvezdja ako se udaljimo nekoliko svetlosnih godina od sadasnjeg polozaja. Nazivi 12 podela prema sazvezdjima poticu iz starih vremena i drzimo ih se cisto pogodnosti radi.

(nastavak)

Ih ta nemojte kasti

pre 8 godina

Maucnici obicno prvo vrse eksperimente na misevima, pa ako prodje i pokaze se bezbedno i na ljudima. Ako horskop deluje na ljude ne postoji razlog da ne deluje i na miseve, zar ne? Zbog cega su onda ovi prekrsili pravilo. Necuveno.

Mirjana

pre 8 godina

Postoji li Ljubav? Gde je ona organski smestena? Da li ste je videli? Izucili? Ima li ljubav materijalne dokaze? Nema uzorka, nema eksperimenta i njegovih rezultata. Znaci, Ljubavi za nauku nema pa je nemaju ni oni koji se tih okvira drze valjda, mislim, valjda smo toliko dosledni. Astrologija je jedan od najstarijih alata samospoznaje ali da bi je prihvatili i priznali treba da ste svesni da imate sta da spoznate. Vecina ljudi nije svesna svoje nesvesti iako se itekako ponasaju po astroloskim principima. Tekst je krajnje nebulozan jer se ljudi ne razlikuju samo po suncevom znaku tj mesecu rodjenja vec i po mnogim drugim parametrima

Mr. Potato Head

pre 8 godina

"...da bi dokazala kako su ljudi inteligentniji kad pojedu čokoladu dnevno,..."
@(Black Goo, 14. maj 2015 18:46)
Naravno da su inteligentniji,to je nesporno. Sto ne znaci da se bas slazem sa tekstom.

scepanmali

pre 8 godina

@Napokon

Nemoj da gubis vreme proucavajuci godinama retardirane knjige. Sada cu najkrace da objasnim zasto je horoskop budalastina.
Nas nebeski svod sa zvezdama i planetama koje vidimo nije zid sa nalepljenim zvezdama, pa da, sa koje god tacke u svemiru da gledas, vidis iste paterne. Ako pogledas u nebo iz galaksije na suprotnoj strani svemira, neces pronaci nista nalik na sazvezdja u koju se kunu ovi mentoli sto uzimaju pare naivnim glupacima svuda u svetu.

Ja ne znam da li moze lakse i jednostavnije da se objasni. Nije bas kvantna fizika. A za svakog "vernika" (cast izuzecima) koji veruje u horoskop, posetite vaseg svestenika i postavite pitanje istom, pa cete videti sta ce vam reci. Vera i horoskop ne idu zajedno

Iva

pre 8 godina

I juuuu! Pu pu! E bas necu da doprinesem ovim dokonim ljudima sto sebe nazivaju naucnicima I jednostavno necu da budem sizofrena! Mada, mislim da je to cesto objasnjenje I dijagnoza u nas Srba.

Napokon

pre 8 godina

Algoritam po kome Bog čoveku dodeljuje određene osobine i koji je zapisan u natalnoj karti jeste vrlo kompleksan. Naučnik koji bi se uhvatio u koštac s tim bi morao pored poznavanja fizike (pre svega elektromagnetizma) -metafizike, programiranja, analize, statistike i srodnih grana i psihologije, morao da bude i vrhunski astrolog. Nažalost u današnje vreme, hiperprodukcije phD-a i pravljenja fah idiota - stručnjaka za levu gornju rupu desne cipele - takvih univerzalnih umova nema. Jung je nešto pokušavao poluuspešno da objasni preko njegovog sinhroniciteta... Postoji i zanimljiva knjižica koju je napisao u saradnji sa kvantnim fizičarem Paulijem - Tumačenje prirode i psihe. Mrđutim, iz nekih razloga danas se uglavnom radi na satanizaciji (iz ugla crkve) i diskreditaciji (iz ugla nauke) jedne jako ozbiljne i bitne oblasti. Jako su retki pokušaji ovog tipa o kome se u tekstu govori, tako da je značajno videti da ima nekog, bilo kakvog pomaka.

Svim skeptičarima unapred poručujem - bespredmetno je diskutovati o astrologiji ako se je ozbiljno niste proučavali makar godinu do dve. Fascinantno je kako svi znaju da je to "glupost", a niko se nije udostojio ni dve knjige o tome da pročita.

Black Goo

pre 8 godina

Ovo je isto kao i ona propaganda čokoladne industrije, koja je radila sumnjive stude po svetu da bi dokazala kako su ljudi inteligentniji kad pojedu čokoladu dnevno, a pokriće za sve su im bili frizirani statistički podaci kako su većina nobelovaca navodno obožavali čokolade.
- Ne veruj u statistiku koju sam nisi manipulisao!

Napokon

pre 8 godina

Algoritam po kome Bog čoveku dodeljuje određene osobine i koji je zapisan u natalnoj karti jeste vrlo kompleksan. Naučnik koji bi se uhvatio u koštac s tim bi morao pored poznavanja fizike (pre svega elektromagnetizma) -metafizike, programiranja, analize, statistike i srodnih grana i psihologije, morao da bude i vrhunski astrolog. Nažalost u današnje vreme, hiperprodukcije phD-a i pravljenja fah idiota - stručnjaka za levu gornju rupu desne cipele - takvih univerzalnih umova nema. Jung je nešto pokušavao poluuspešno da objasni preko njegovog sinhroniciteta... Postoji i zanimljiva knjižica koju je napisao u saradnji sa kvantnim fizičarem Paulijem - Tumačenje prirode i psihe. Mrđutim, iz nekih razloga danas se uglavnom radi na satanizaciji (iz ugla crkve) i diskreditaciji (iz ugla nauke) jedne jako ozbiljne i bitne oblasti. Jako su retki pokušaji ovog tipa o kome se u tekstu govori, tako da je značajno videti da ima nekog, bilo kakvog pomaka.

Svim skeptičarima unapred poručujem - bespredmetno je diskutovati o astrologiji ako se je ozbiljno niste proučavali makar godinu do dve. Fascinantno je kako svi znaju da je to "glupost", a niko se nije udostojio ni dve knjige o tome da pročita.

Black Goo

pre 8 godina

Ovo je isto kao i ona propaganda čokoladne industrije, koja je radila sumnjive stude po svetu da bi dokazala kako su ljudi inteligentniji kad pojedu čokoladu dnevno, a pokriće za sve su im bili frizirani statistički podaci kako su većina nobelovaca navodno obožavali čokolade.
- Ne veruj u statistiku koju sam nisi manipulisao!

scepanmali

pre 8 godina

@Napokon

Nemoj da gubis vreme proucavajuci godinama retardirane knjige. Sada cu najkrace da objasnim zasto je horoskop budalastina.
Nas nebeski svod sa zvezdama i planetama koje vidimo nije zid sa nalepljenim zvezdama, pa da, sa koje god tacke u svemiru da gledas, vidis iste paterne. Ako pogledas u nebo iz galaksije na suprotnoj strani svemira, neces pronaci nista nalik na sazvezdja u koju se kunu ovi mentoli sto uzimaju pare naivnim glupacima svuda u svetu.

Ja ne znam da li moze lakse i jednostavnije da se objasni. Nije bas kvantna fizika. A za svakog "vernika" (cast izuzecima) koji veruje u horoskop, posetite vaseg svestenika i postavite pitanje istom, pa cete videti sta ce vam reci. Vera i horoskop ne idu zajedno

Mirjana

pre 8 godina

Postoji li Ljubav? Gde je ona organski smestena? Da li ste je videli? Izucili? Ima li ljubav materijalne dokaze? Nema uzorka, nema eksperimenta i njegovih rezultata. Znaci, Ljubavi za nauku nema pa je nemaju ni oni koji se tih okvira drze valjda, mislim, valjda smo toliko dosledni. Astrologija je jedan od najstarijih alata samospoznaje ali da bi je prihvatili i priznali treba da ste svesni da imate sta da spoznate. Vecina ljudi nije svesna svoje nesvesti iako se itekako ponasaju po astroloskim principima. Tekst je krajnje nebulozan jer se ljudi ne razlikuju samo po suncevom znaku tj mesecu rodjenja vec i po mnogim drugim parametrima

Iva

pre 8 godina

I juuuu! Pu pu! E bas necu da doprinesem ovim dokonim ljudima sto sebe nazivaju naucnicima I jednostavno necu da budem sizofrena! Mada, mislim da je to cesto objasnjenje I dijagnoza u nas Srba.

Ih ta nemojte kasti

pre 8 godina

Maucnici obicno prvo vrse eksperimente na misevima, pa ako prodje i pokaze se bezbedno i na ljudima. Ako horskop deluje na ljude ne postoji razlog da ne deluje i na miseve, zar ne? Zbog cega su onda ovi prekrsili pravilo. Necuveno.

milan-bgd

pre 8 godina

(nastavak)

Astrologija i alhemija su protonauke - vestine koje prethode nauci, nastale su kao posledica vecnog covekovog preispitivanja o Covekovom polozaju u Svetu i polozaju Sveta u Coveku i u sebi sadrze ne samo prethodnicu naucnog metoda nego i znacajnu crtu introspekcije i dubinske psihologije. Dakle osnovni poriv protonauke je potraga za Pravim Sobom. I to orudjima koja su nam data od postanka ljudskog roda, a koja smo potisnuli pod mocnim teretom ogromnog (i cesto samo nabubanog) znanja koje se nagomilalo tokom vekova.
Ovlas prelazeci preko 12 znakova odmah vidimo kako se naizmenicno menjaju osnovne crte karaktera: introvertnost i ekstrovertnost - npr. Devica introvertna, Vaga ekstrovertna, Skorpija introvertna, Strelac ekstrovertan itd.
Jung je naveo primer korelacije uspesnosti brakova sa aspektima Sunca i Venere bracnih partnera ili uspesnost sportista sa povoljnim aspektima Marsa.
Koliko god u horoskopima danas nailazili zloupotreba i gluposti i koliko god se time bavili razni sarlatani, ne mozemo poreci jednu crtu drevne mudrosti na koju se ne sme pljunuti ni pod kojim izgovorom naucnog progresa. NEMOGUCE je da se covecanstvo od pamtiveka i duz svih geografskih duzina bavilo slicnim "glupostima" a postalo pametno tek od renesanse, ili epohe prosvecenosti, kada se unutrasnji ljudski "aparat" potiskuje spoljasnjim "objektivnim" napravama, a signali iz ljudskih dubina proglasavaju za praznoverje ili budalastine.

Bojan

pre 8 godina

@Napokon
Baš mi je drago da se javila neka osoba kao što si ti. Imam samo jedno pitanje za tebe. Šta je od sledećeg navedenog, po tebi, šarlatanstvo a šta duboka nauka koja može poslužiti čovečanstvu:
1) Čitanje budućnosti sa dlana osobe
2) Čitanje budućnosti iz pasulja
3) Čitanje budućnosti iz kristalne kugle
4) Čitanje budućnosti na osnovu položaja planeta iz Sunčevog sistema
5) Čitanje budućnosti iz soca na dnu šolje
6) Čitanje budućnosti iz tarot karata
Nadam se da ćeš me udostojiti odgovora.

milan-bgd

pre 8 godina

Koncept horoskopa od 12 znakova je zasnovan na teskoj simbolici broja 12 u ljudskoj psihi, a ne na prisustvu 12 ili 13 sazvezdja duz ekliptike - godisnjeg traga Sunca na nebu. U tu simboliku se mozemo uveriti kroz mitove i price iz najstarijih vremena. Prema tome sva nagadjanja da li bi trebalo uvrstiti Zmijonosu (Ophiuchus) u horoskop su nepotrebna - NE TREBA. Zmijonosa je SAZVEZDJE a ne ZODIJACKI ZNAK. Prvi put se spominje u III v. p.n.e, dakle daleko posle Vavilonaca koji su uveli horoskop sa 12 ZNAKOVA. Horoskop je, osim na podeli na 12 godisnjih celina, zasnovan na vremenskim ciklusima koji su predstavljeni kretanjima Meseca i planeta i koji su ugradjeni u Suncev sistem i nas stanovnike Zemlje. Proticanje ciklusa kroz 12 godisnjih podela nema veze sa sazvezdjima i njihovim pomerajem zbog precesije Zemljine ose, ili promenama oblika sazvezdja ako se udaljimo nekoliko svetlosnih godina od sadasnjeg polozaja. Nazivi 12 podela prema sazvezdjima poticu iz starih vremena i drzimo ih se cisto pogodnosti radi.

(nastavak)

vasilije knezevic

pre 8 godina

Da bih imao bilo kakvog uticaja ,potrebno je da se predstavim u nekoj formi
koja je prihvatljiva.Prije svega astrologija i astroloski znaci imaju smisla.Kao naucnik
posjedujem dokaze koji se ne mogu poreci.Nijesam religiozan ,ne vjerujem,
niti sam bilo kada imao predstavu o bogu i svemu ostalom sto je vezano za njega.Sve to
posmatram sa strane kao kulturu koju neki od nas zloupotrebljavaju.Vrlo rijetko sam
dolazio u situaciju kolebanja i smatram da je covjek kao jedinka najproduktivniji
mislju i radom kaaa nije pod iticajem nekog drugoga.Astroloske detalje poceo sam
pratiti samo kao radoznalu razonodu.Primijetio sam da se neki tipicni znaci mogu
raspoznati po njihovim fizickim osobinama.Primijetio sam da veliki broj "riba"ima "X"
noge i to bez izuzetka."Lav"obicno ima nesto tipicno sa kosom i noktima.Obicno su
razbaruseni i imaju gustu kosu;imaju povijene nokte,nesto slicno kandzama.Veliki
broj rakova ima kratke i nesimetricne noge,podobni su paranoji i sizofreniji."Bik"
obicn ima veliku glavu i stopala,dosta su spori u kretanju."Jarac"je jedan od boljih
znakova,snalazljiv i resursful,narocito zenska osoba,"Skorpija" takodje.Najbolji prilaz
upoznavanju znakova je prema poznatim i istoriskim licnostima.Vrlo cesto,neznajuci,
imamo posebne simpatije prema osobama ciji su znaci u nasoj uzoj porodici.To su
majka,sestra,otac,brat.Ozenimo takve osobe ,iako nijesmo podudarni,pa se
onda pitamo zasto ih ne podnosimo
vasilije knezevic 14 maja 2015

Sima

pre 8 godina

Naučno je dokazano da je astrologija praznoverje. Eksperiment je sproveden u saradnji sa vodećim astrolozima sveta. Zaključak je bio da astrolozi nagađaju. Ali to nije tako strašno koliko je strašan zaključak jednog drugog eksperimenta u kojem običan čovek pa čak i dete bolje procenjuje osobu od astrologa - jer astrolozi ne gledaju u čoveka već gledaju u zvezde pa zbog toga formiraju mišljenje o osobi i pre nego što je upoznaju. E to je strašno.

BOTinator

pre 8 godina

Astrologija nije nauka, zato sto ne koristi naucni metod u istrazivanju pojava kojima se bavi. Eksperimenti koji su vrseni su pokazali da astrologija nije tacna, niti ima bilo kakvu dozu istinitosti i objektivnosti. Evo samo jedne pojave, a ima ih mnogo, koja celu astrologiju razbija u prah i pepeo - precesija.

milan-bgd

pre 8 godina

Bojan, 15.05 11:45

Ipak nisam siguran da ste pazljivo procitali sta sam sve napisao. Kao prvo, MNOGO toga sto znam ne mogu Vam objasniti u dve-tri recenice. Pa ni u ovih 1500 dozvoljenih karaktera. Sto se tice proricanja buducnosti, mislim da ste pali u zamku svakodnevne "astrologije" iz dnevnih medija koja svim Suncevim znakovima predvidja istu sudbinu i koja je od samih astrologa odbacena kao bezvredna. Drugo, "proricanje" je rec koju treba izbegavati jer asocira na vracare sa kristalnom kuglom ispod cirkuskih satri. Sudbina se ne moze proreci jer onda ne bi bila sudbina, zar ne? Ono sto se razmatra su povoljne i nepovoljne mogucnosti, prilike za dobitak i gubitak resursa, pravci gde treba delovati, vreme kad se treba uzdrzati od akcije itd... Sve to jako lici na rezultate proricanja koje daje i hiljadama godina stari kineski Ji Djing. Subjekat mora biti sa pravilnim mentalnim stavom i svim svojim bicem zainteresovan za ishod. Stav "E sad mi pokazi sta znas!?" vodi Vas upravo tamo gde i hocete da odete - ka zakljucku da je astrologija bezvredna. Zasto akupunktura deluje najbolje kod Kineza? Zasto je kompjuterski generisani Ji Djing bezvredan? Zasto ne citati horoskop iz novina? ZATO STO NEMA ISPRAVNOG MENTALNOG STAVA. A sada me izvinite, imam posla da radim. Upao sam u zamku pokusaja objasnjavanja a rekao sam da necu.

Bojan

pre 8 godina

@milan-bgd
Pažljivo sam pročitao sve što si napisao. Ako ne možeš u dve, eventualno tri, rečenice da kažeš kako je proricanje budućnosti iz nebeskih tela istinito ništa nisi uradio. Sedi jedan.

neutralni felsh

pre 8 godina

Zasto ne citati horoskop iz novina? ZATO STO NEMA ISPRAVNOG MENTALNOG STAVA. A sada me izvinite, imam posla da radim. Upao sam u zamku pokusaja objasnjavanja a rekao sam da necu.
(milan-bgd, 15. maj 2015 13:40)


beskrajno simpatican zakljucak :)

Baja

pre 8 godina

Bitan je i podznak. Devica sam u horoskopu (9. mesec) i ekstrovertniji sam zbog podznaka Strelca, ali velika većina ljudi sa ovim znakom je stidljivija i hladnija, ali samo dok ih dobro ne upoznate tj. dok vas ne uvuku u svoj svet :)

Joca 011

pre 8 godina

Astrologija je okultistička disciplina, isto kao i proricanje sudbine iz raznih predmeta. Okultizam je polje po kome haraju žeteoci ljudskih duša – zli duhovi, na čelu s njihovim načelnikom koga imenujemo raznim imenima, a u molitvi Oče naš nazivamo ga Lukavim.
Opasnost od obraćanja astrologiji i njenim medijumima je veoma, veoma ozbiljnija nego što se želi predstaviti, kao ''bezazlena razbibriga'' ili ''prosvetljenje uma'' ili ''ovladavanje tajnim veštinama'' ili ''čitanje budućnosti'', ili pak naukom. (Astrologija nema nikakve veze sa naukom).
Toliko o pogubnosti astrologije, i šire, okultizma ima životnih svedočanstava da ne znam kako sada opet u 21. veku čoveka ''svrbe uši'' da u njoj traži Istinu.
.

Hypatia-NS

pre 8 godina

@Joca011 Vi kao da pratite onog komedijasa Miroljuba Petrovica, redovno ga pustam na YT prijateljima pa se svi lepo smejemo.

Mr. Potato Head

pre 8 godina

"...da bi dokazala kako su ljudi inteligentniji kad pojedu čokoladu dnevno,..."
@(Black Goo, 14. maj 2015 18:46)
Naravno da su inteligentniji,to je nesporno. Sto ne znaci da se bas slazem sa tekstom.

Joca 011

pre 8 godina

Astrologija je okultistička disciplina, isto kao i proricanje sudbine iz raznih predmeta. Okultizam je polje po kome haraju žeteoci ljudskih duša – zli duhovi, na čelu s njihovim načelnikom koga imenujemo raznim imenima, a u molitvi Oče naš nazivamo ga Lukavim.
Opasnost od obraćanja astrologiji i njenim medijumima je veoma, veoma ozbiljnija nego što se želi predstaviti, kao ''bezazlena razbibriga'' ili ''prosvetljenje uma'' ili ''ovladavanje tajnim veštinama'' ili ''čitanje budućnosti'', ili pak naukom. (Astrologija nema nikakve veze sa naukom).
Toliko o pogubnosti astrologije, i šire, okultizma ima životnih svedočanstava da ne znam kako sada opet u 21. veku čoveka ''svrbe uši'' da u njoj traži Istinu.
.

Highrise

pre 8 godina

@Mirjana - senzacija ljubavi je i te kako naucno objasnjena, ako istrazite malo videcete da je to posledica hemijskih reakcija u nasim telima.

Realna

pre 8 godina

Za astrologiju sam se zainteresovala pre 4 godine, kad sam bila u bračnoj krizi.

Jedna drugarica me je sva začudjena, koja inače kao i ja ne veruje u takve stvari, pozvala i rekla da postoji fantastičan sajt koji tumači kompjuterski astrološke uticaje.

Na moje zaprepašćenje, tu je pisalo da sam u bračnoj krizi i da ću se u julu preseliti i kupiti novi stan, naravno ne tim rečima, ali da je tako nešto moguće. Sve je bilo baš tako.

Da se razumemo, uticaj planeta pravi astrolozi tumače vrlo široko, a najpoštenija objašnjenja daje taj sajt, i uvek se ogradjuje da je to samo mogućnost, mada se ne zna kako će na koga delovati.
Nisam astrolog, ali često čitam taj sajt, ne uzimam zdravo za gotovo, jer neki uticaji mogu da znače od toga da ću se ugojiti do toga da ću dobiti na lutriji.

Na tom sajtu pišu vrlo pošteno, bez zaludjivanja da je to neko gatanje, sve je baš dato u širinu, a šta će to značiti za moj život, naučila sam samo da nagadjam.

Ne osećam od toga nikakvu moć, čak tumačenje može biti pogrešno. Jedna prijateljica je tražila iz zabave da rastumačimo sa tog sajta kakva je sudbina njene nove veze. Na prvi pogled izgledalo je da će ući u brak.

Haha, oni su raskinuli, a on se oženio ženom rodjenom istog datuma.

Znači, astrologija možda ima neke rezone, ali nikako ne treba tražiti tu neku istinu, svoju istinu svako nalazi sam..

Napokon

pre 8 godina

Svest istraživača utiče na rezultat istraživanja... To je dokazao još Jang sa eksperimentom sa dvostrukim prorezom. Svet kvantne mehanike je fantastičan, većina nas ni ne naslućuje koje su implikacije tih novoktrivenih zakonitosti i koliko nam u srvari govore o prirodi Univerzuma u kome se nalazimo. Naučnik koji nije astrolog, koji astrologiju ne razume i ne zna, nikada neće moći da dokaže da ona "radi"... Na isti način kao što većina istraživača iz oblasti medicine, zadojeni još na fakultetu tezama o svemoći farmacije, ne mogu da dokažu štetnost vakcina na zdravlje dece. Ne mogu da dokažu, jer ne žele da veruju da su štetne.

I kao dodatak - pojašnjenje jednom komentatoru - tropski zodijak, za razliku od sideralnog uzima u obzir precesiju ekvinoksa tako da su položaji astronomski skroz ispravni. Trenutno je razlika malo više od 23°. Na Zapadu se tropska astrologija gotovo potpuno udomaćila, ali sideralne položaje koriste indijska astrologija (Džotiš) i lunarna kineska astrologija. Sve su ovo ozbiljne, kompleksne i složene teme... Zato je i napomenuto da bi jednim ozbiljnim i relevantnim istraživanjem mogao da se bavi tek neko širokog obrazovanja i nazora i jako dobro teorijski potkovan iz oblasti same astrologije.

Napokon

pre 8 godina

Algoritam po kome Bog čoveku dodeljuje određene osobine i koji je zapisan u natalnoj karti jeste vrlo kompleksan. Naučnik koji bi se uhvatio u koštac s tim bi morao pored poznavanja fizike (pre svega elektromagnetizma) -metafizike, programiranja, analize, statistike i srodnih grana i psihologije, morao da bude i vrhunski astrolog. Nažalost u današnje vreme, hiperprodukcije phD-a i pravljenja fah idiota - stručnjaka za levu gornju rupu desne cipele - takvih univerzalnih umova nema. Jung je nešto pokušavao poluuspešno da objasni preko njegovog sinhroniciteta... Postoji i zanimljiva knjižica koju je napisao u saradnji sa kvantnim fizičarem Paulijem - Tumačenje prirode i psihe. Mrđutim, iz nekih razloga danas se uglavnom radi na satanizaciji (iz ugla crkve) i diskreditaciji (iz ugla nauke) jedne jako ozbiljne i bitne oblasti. Jako su retki pokušaji ovog tipa o kome se u tekstu govori, tako da je značajno videti da ima nekog, bilo kakvog pomaka.

Svim skeptičarima unapred poručujem - bespredmetno je diskutovati o astrologiji ako se je ozbiljno niste proučavali makar godinu do dve. Fascinantno je kako svi znaju da je to "glupost", a niko se nije udostojio ni dve knjige o tome da pročita.

scepanmali

pre 8 godina

@Napokon

Nemoj da gubis vreme proucavajuci godinama retardirane knjige. Sada cu najkrace da objasnim zasto je horoskop budalastina.
Nas nebeski svod sa zvezdama i planetama koje vidimo nije zid sa nalepljenim zvezdama, pa da, sa koje god tacke u svemiru da gledas, vidis iste paterne. Ako pogledas u nebo iz galaksije na suprotnoj strani svemira, neces pronaci nista nalik na sazvezdja u koju se kunu ovi mentoli sto uzimaju pare naivnim glupacima svuda u svetu.

Ja ne znam da li moze lakse i jednostavnije da se objasni. Nije bas kvantna fizika. A za svakog "vernika" (cast izuzecima) koji veruje u horoskop, posetite vaseg svestenika i postavite pitanje istom, pa cete videti sta ce vam reci. Vera i horoskop ne idu zajedno

Mirjana

pre 8 godina

Postoji li Ljubav? Gde je ona organski smestena? Da li ste je videli? Izucili? Ima li ljubav materijalne dokaze? Nema uzorka, nema eksperimenta i njegovih rezultata. Znaci, Ljubavi za nauku nema pa je nemaju ni oni koji se tih okvira drze valjda, mislim, valjda smo toliko dosledni. Astrologija je jedan od najstarijih alata samospoznaje ali da bi je prihvatili i priznali treba da ste svesni da imate sta da spoznate. Vecina ljudi nije svesna svoje nesvesti iako se itekako ponasaju po astroloskim principima. Tekst je krajnje nebulozan jer se ljudi ne razlikuju samo po suncevom znaku tj mesecu rodjenja vec i po mnogim drugim parametrima

Black Goo

pre 8 godina

Ovo je isto kao i ona propaganda čokoladne industrije, koja je radila sumnjive stude po svetu da bi dokazala kako su ljudi inteligentniji kad pojedu čokoladu dnevno, a pokriće za sve su im bili frizirani statistički podaci kako su većina nobelovaca navodno obožavali čokolade.
- Ne veruj u statistiku koju sam nisi manipulisao!

Ih ta nemojte kasti

pre 8 godina

Maucnici obicno prvo vrse eksperimente na misevima, pa ako prodje i pokaze se bezbedno i na ljudima. Ako horskop deluje na ljude ne postoji razlog da ne deluje i na miseve, zar ne? Zbog cega su onda ovi prekrsili pravilo. Necuveno.

Mr. Potato Head

pre 8 godina

"...da bi dokazala kako su ljudi inteligentniji kad pojedu čokoladu dnevno,..."
@(Black Goo, 14. maj 2015 18:46)
Naravno da su inteligentniji,to je nesporno. Sto ne znaci da se bas slazem sa tekstom.

Joca 011

pre 8 godina

Astrologija je okultistička disciplina, isto kao i proricanje sudbine iz raznih predmeta. Okultizam je polje po kome haraju žeteoci ljudskih duša – zli duhovi, na čelu s njihovim načelnikom koga imenujemo raznim imenima, a u molitvi Oče naš nazivamo ga Lukavim.
Opasnost od obraćanja astrologiji i njenim medijumima je veoma, veoma ozbiljnija nego što se želi predstaviti, kao ''bezazlena razbibriga'' ili ''prosvetljenje uma'' ili ''ovladavanje tajnim veštinama'' ili ''čitanje budućnosti'', ili pak naukom. (Astrologija nema nikakve veze sa naukom).
Toliko o pogubnosti astrologije, i šire, okultizma ima životnih svedočanstava da ne znam kako sada opet u 21. veku čoveka ''svrbe uši'' da u njoj traži Istinu.
.

milan-bgd

pre 8 godina

(nastavak)

Astrologija i alhemija su protonauke - vestine koje prethode nauci, nastale su kao posledica vecnog covekovog preispitivanja o Covekovom polozaju u Svetu i polozaju Sveta u Coveku i u sebi sadrze ne samo prethodnicu naucnog metoda nego i znacajnu crtu introspekcije i dubinske psihologije. Dakle osnovni poriv protonauke je potraga za Pravim Sobom. I to orudjima koja su nam data od postanka ljudskog roda, a koja smo potisnuli pod mocnim teretom ogromnog (i cesto samo nabubanog) znanja koje se nagomilalo tokom vekova.
Ovlas prelazeci preko 12 znakova odmah vidimo kako se naizmenicno menjaju osnovne crte karaktera: introvertnost i ekstrovertnost - npr. Devica introvertna, Vaga ekstrovertna, Skorpija introvertna, Strelac ekstrovertan itd.
Jung je naveo primer korelacije uspesnosti brakova sa aspektima Sunca i Venere bracnih partnera ili uspesnost sportista sa povoljnim aspektima Marsa.
Koliko god u horoskopima danas nailazili zloupotreba i gluposti i koliko god se time bavili razni sarlatani, ne mozemo poreci jednu crtu drevne mudrosti na koju se ne sme pljunuti ni pod kojim izgovorom naucnog progresa. NEMOGUCE je da se covecanstvo od pamtiveka i duz svih geografskih duzina bavilo slicnim "glupostima" a postalo pametno tek od renesanse, ili epohe prosvecenosti, kada se unutrasnji ljudski "aparat" potiskuje spoljasnjim "objektivnim" napravama, a signali iz ljudskih dubina proglasavaju za praznoverje ili budalastine.

Bojan

pre 8 godina

@Napokon
Baš mi je drago da se javila neka osoba kao što si ti. Imam samo jedno pitanje za tebe. Šta je od sledećeg navedenog, po tebi, šarlatanstvo a šta duboka nauka koja može poslužiti čovečanstvu:
1) Čitanje budućnosti sa dlana osobe
2) Čitanje budućnosti iz pasulja
3) Čitanje budućnosti iz kristalne kugle
4) Čitanje budućnosti na osnovu položaja planeta iz Sunčevog sistema
5) Čitanje budućnosti iz soca na dnu šolje
6) Čitanje budućnosti iz tarot karata
Nadam se da ćeš me udostojiti odgovora.

Bojan

pre 8 godina

@milan-bgd
Pažljivo sam pročitao sve što si napisao. Ako ne možeš u dve, eventualno tri, rečenice da kažeš kako je proricanje budućnosti iz nebeskih tela istinito ništa nisi uradio. Sedi jedan.

milan-bgd

pre 8 godina

Koncept horoskopa od 12 znakova je zasnovan na teskoj simbolici broja 12 u ljudskoj psihi, a ne na prisustvu 12 ili 13 sazvezdja duz ekliptike - godisnjeg traga Sunca na nebu. U tu simboliku se mozemo uveriti kroz mitove i price iz najstarijih vremena. Prema tome sva nagadjanja da li bi trebalo uvrstiti Zmijonosu (Ophiuchus) u horoskop su nepotrebna - NE TREBA. Zmijonosa je SAZVEZDJE a ne ZODIJACKI ZNAK. Prvi put se spominje u III v. p.n.e, dakle daleko posle Vavilonaca koji su uveli horoskop sa 12 ZNAKOVA. Horoskop je, osim na podeli na 12 godisnjih celina, zasnovan na vremenskim ciklusima koji su predstavljeni kretanjima Meseca i planeta i koji su ugradjeni u Suncev sistem i nas stanovnike Zemlje. Proticanje ciklusa kroz 12 godisnjih podela nema veze sa sazvezdjima i njihovim pomerajem zbog precesije Zemljine ose, ili promenama oblika sazvezdja ako se udaljimo nekoliko svetlosnih godina od sadasnjeg polozaja. Nazivi 12 podela prema sazvezdjima poticu iz starih vremena i drzimo ih se cisto pogodnosti radi.

(nastavak)

Joca 011

pre 8 godina

Astrologija je okultistička disciplina, isto kao i proricanje sudbine iz raznih predmeta. Okultizam je polje po kome haraju žeteoci ljudskih duša – zli duhovi, na čelu s njihovim načelnikom koga imenujemo raznim imenima, a u molitvi Oče naš nazivamo ga Lukavim.
Opasnost od obraćanja astrologiji i njenim medijumima je veoma, veoma ozbiljnija nego što se želi predstaviti, kao ''bezazlena razbibriga'' ili ''prosvetljenje uma'' ili ''ovladavanje tajnim veštinama'' ili ''čitanje budućnosti'', ili pak naukom. (Astrologija nema nikakve veze sa naukom).
Toliko o pogubnosti astrologije, i šire, okultizma ima životnih svedočanstava da ne znam kako sada opet u 21. veku čoveka ''svrbe uši'' da u njoj traži Istinu.
.

Sima

pre 8 godina

Naučno je dokazano da je astrologija praznoverje. Eksperiment je sproveden u saradnji sa vodećim astrolozima sveta. Zaključak je bio da astrolozi nagađaju. Ali to nije tako strašno koliko je strašan zaključak jednog drugog eksperimenta u kojem običan čovek pa čak i dete bolje procenjuje osobu od astrologa - jer astrolozi ne gledaju u čoveka već gledaju u zvezde pa zbog toga formiraju mišljenje o osobi i pre nego što je upoznaju. E to je strašno.

milan-bgd

pre 8 godina

Bojan, 15.05 11:45

Ipak nisam siguran da ste pazljivo procitali sta sam sve napisao. Kao prvo, MNOGO toga sto znam ne mogu Vam objasniti u dve-tri recenice. Pa ni u ovih 1500 dozvoljenih karaktera. Sto se tice proricanja buducnosti, mislim da ste pali u zamku svakodnevne "astrologije" iz dnevnih medija koja svim Suncevim znakovima predvidja istu sudbinu i koja je od samih astrologa odbacena kao bezvredna. Drugo, "proricanje" je rec koju treba izbegavati jer asocira na vracare sa kristalnom kuglom ispod cirkuskih satri. Sudbina se ne moze proreci jer onda ne bi bila sudbina, zar ne? Ono sto se razmatra su povoljne i nepovoljne mogucnosti, prilike za dobitak i gubitak resursa, pravci gde treba delovati, vreme kad se treba uzdrzati od akcije itd... Sve to jako lici na rezultate proricanja koje daje i hiljadama godina stari kineski Ji Djing. Subjekat mora biti sa pravilnim mentalnim stavom i svim svojim bicem zainteresovan za ishod. Stav "E sad mi pokazi sta znas!?" vodi Vas upravo tamo gde i hocete da odete - ka zakljucku da je astrologija bezvredna. Zasto akupunktura deluje najbolje kod Kineza? Zasto je kompjuterski generisani Ji Djing bezvredan? Zasto ne citati horoskop iz novina? ZATO STO NEMA ISPRAVNOG MENTALNOG STAVA. A sada me izvinite, imam posla da radim. Upao sam u zamku pokusaja objasnjavanja a rekao sam da necu.

BOTinator

pre 8 godina

Astrologija nije nauka, zato sto ne koristi naucni metod u istrazivanju pojava kojima se bavi. Eksperimenti koji su vrseni su pokazali da astrologija nije tacna, niti ima bilo kakvu dozu istinitosti i objektivnosti. Evo samo jedne pojave, a ima ih mnogo, koja celu astrologiju razbija u prah i pepeo - precesija.

neutralni felsh

pre 8 godina

Zasto ne citati horoskop iz novina? ZATO STO NEMA ISPRAVNOG MENTALNOG STAVA. A sada me izvinite, imam posla da radim. Upao sam u zamku pokusaja objasnjavanja a rekao sam da necu.
(milan-bgd, 15. maj 2015 13:40)


beskrajno simpatican zakljucak :)

Napokon

pre 8 godina

Svest istraživača utiče na rezultat istraživanja... To je dokazao još Jang sa eksperimentom sa dvostrukim prorezom. Svet kvantne mehanike je fantastičan, većina nas ni ne naslućuje koje su implikacije tih novoktrivenih zakonitosti i koliko nam u srvari govore o prirodi Univerzuma u kome se nalazimo. Naučnik koji nije astrolog, koji astrologiju ne razume i ne zna, nikada neće moći da dokaže da ona "radi"... Na isti način kao što većina istraživača iz oblasti medicine, zadojeni još na fakultetu tezama o svemoći farmacije, ne mogu da dokažu štetnost vakcina na zdravlje dece. Ne mogu da dokažu, jer ne žele da veruju da su štetne.

I kao dodatak - pojašnjenje jednom komentatoru - tropski zodijak, za razliku od sideralnog uzima u obzir precesiju ekvinoksa tako da su položaji astronomski skroz ispravni. Trenutno je razlika malo više od 23°. Na Zapadu se tropska astrologija gotovo potpuno udomaćila, ali sideralne položaje koriste indijska astrologija (Džotiš) i lunarna kineska astrologija. Sve su ovo ozbiljne, kompleksne i složene teme... Zato je i napomenuto da bi jednim ozbiljnim i relevantnim istraživanjem mogao da se bavi tek neko širokog obrazovanja i nazora i jako dobro teorijski potkovan iz oblasti same astrologije.

vasilije knezevic

pre 8 godina

Da bih imao bilo kakvog uticaja ,potrebno je da se predstavim u nekoj formi
koja je prihvatljiva.Prije svega astrologija i astroloski znaci imaju smisla.Kao naucnik
posjedujem dokaze koji se ne mogu poreci.Nijesam religiozan ,ne vjerujem,
niti sam bilo kada imao predstavu o bogu i svemu ostalom sto je vezano za njega.Sve to
posmatram sa strane kao kulturu koju neki od nas zloupotrebljavaju.Vrlo rijetko sam
dolazio u situaciju kolebanja i smatram da je covjek kao jedinka najproduktivniji
mislju i radom kaaa nije pod iticajem nekog drugoga.Astroloske detalje poceo sam
pratiti samo kao radoznalu razonodu.Primijetio sam da se neki tipicni znaci mogu
raspoznati po njihovim fizickim osobinama.Primijetio sam da veliki broj "riba"ima "X"
noge i to bez izuzetka."Lav"obicno ima nesto tipicno sa kosom i noktima.Obicno su
razbaruseni i imaju gustu kosu;imaju povijene nokte,nesto slicno kandzama.Veliki
broj rakova ima kratke i nesimetricne noge,podobni su paranoji i sizofreniji."Bik"
obicn ima veliku glavu i stopala,dosta su spori u kretanju."Jarac"je jedan od boljih
znakova,snalazljiv i resursful,narocito zenska osoba,"Skorpija" takodje.Najbolji prilaz
upoznavanju znakova je prema poznatim i istoriskim licnostima.Vrlo cesto,neznajuci,
imamo posebne simpatije prema osobama ciji su znaci u nasoj uzoj porodici.To su
majka,sestra,otac,brat.Ozenimo takve osobe ,iako nijesmo podudarni,pa se
onda pitamo zasto ih ne podnosimo
vasilije knezevic 14 maja 2015

Highrise

pre 8 godina

@Mirjana - senzacija ljubavi je i te kako naucno objasnjena, ako istrazite malo videcete da je to posledica hemijskih reakcija u nasim telima.

Iva

pre 8 godina

I juuuu! Pu pu! E bas necu da doprinesem ovim dokonim ljudima sto sebe nazivaju naucnicima I jednostavno necu da budem sizofrena! Mada, mislim da je to cesto objasnjenje I dijagnoza u nas Srba.

Hypatia-NS

pre 8 godina

@Joca011 Vi kao da pratite onog komedijasa Miroljuba Petrovica, redovno ga pustam na YT prijateljima pa se svi lepo smejemo.

Realna

pre 8 godina

Za astrologiju sam se zainteresovala pre 4 godine, kad sam bila u bračnoj krizi.

Jedna drugarica me je sva začudjena, koja inače kao i ja ne veruje u takve stvari, pozvala i rekla da postoji fantastičan sajt koji tumači kompjuterski astrološke uticaje.

Na moje zaprepašćenje, tu je pisalo da sam u bračnoj krizi i da ću se u julu preseliti i kupiti novi stan, naravno ne tim rečima, ali da je tako nešto moguće. Sve je bilo baš tako.

Da se razumemo, uticaj planeta pravi astrolozi tumače vrlo široko, a najpoštenija objašnjenja daje taj sajt, i uvek se ogradjuje da je to samo mogućnost, mada se ne zna kako će na koga delovati.
Nisam astrolog, ali često čitam taj sajt, ne uzimam zdravo za gotovo, jer neki uticaji mogu da znače od toga da ću se ugojiti do toga da ću dobiti na lutriji.

Na tom sajtu pišu vrlo pošteno, bez zaludjivanja da je to neko gatanje, sve je baš dato u širinu, a šta će to značiti za moj život, naučila sam samo da nagadjam.

Ne osećam od toga nikakvu moć, čak tumačenje može biti pogrešno. Jedna prijateljica je tražila iz zabave da rastumačimo sa tog sajta kakva je sudbina njene nove veze. Na prvi pogled izgledalo je da će ući u brak.

Haha, oni su raskinuli, a on se oženio ženom rodjenom istog datuma.

Znači, astrologija možda ima neke rezone, ali nikako ne treba tražiti tu neku istinu, svoju istinu svako nalazi sam..

Baja

pre 8 godina

Bitan je i podznak. Devica sam u horoskopu (9. mesec) i ekstrovertniji sam zbog podznaka Strelca, ali velika većina ljudi sa ovim znakom je stidljivija i hladnija, ali samo dok ih dobro ne upoznate tj. dok vas ne uvuku u svoj svet :)