Utorak, 12.05.2015.

09:11

F-35: Najskuplja greška na svetu

Američki program da se izgradi F-35 lajtning II, nailazio je na prepreku za preprekom s odlaganjima i prekoračenjima budžeta.

Izvor: B92

F-35: Najskuplja greška na svetu IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

77 Komentari

Sortiraj po:

Amerikanac

pre 9 godina

Sto sad Srbi sveznalice hoce da ospore americku vazdusnu moc, neverovatno! Ameri imaju ubedljivo najjaci Air Force, voleli mi to Ili me. Cak I da im potpuno propadne ovaj f-35 (a nece) projekat to ne menja njihovu snagu, a vi samo nastavite da izmisljate teorije zavere, kako je to toboze ukradeno od Rusa. Hahaha !

partnerstvo za rat

pre 9 godina

Ako ne bude novih ratova svakako da ce biti greska.
Zato treba praviti nove ratove stalno.

Ili instalirati po raznim drzavama vlast koja ce da uzima zelenaske kredite da bi kupovala avione koji joj i ne trebaju. Oni uzmu kredit, narod vraca, sta ih briga.
Poslednjih nekoliko godina Grčka je kupila dvadesetak lovačkih aviona F16 za više od 1,5 milijardi evra.

Da bi to sakrili pricacemo kako su kredite lenji Grci potrosili na plate, a da je Cipras koji je najavio smanjenje vojnog budzeta populista koji jede malu decu. Jos ako najavi da ce oruzje kupovati od Rusije a ne od njih tek tad ce da bude populista koji jede malu decu.

Milos

pre 9 godina

Sto se tice JAK-41 ni on nije resenje jer umesto ventilatora koristi dva mala mlazna motora pa vise ostecuje pistu a ima vecu potrosnju. F-35B jeste pun problema ali realno on jeste ozbiljan korak napred u odnosu na Harijer koji menja. E sad sto su A i C verzija kastrirani zbog B to jeste problem.

Sto se tice prodaje tehnologije na kraju je ispalo da ipak nista od JAK-41 nije prodato, na primer rotirajuca mlaznica kod F-35B je drugacije resena a ne koristi dva mala mlazna motora. To su cinjenice e sad sto neko misli da su samo Rusi mogli da smisle takav avion treba da pogleda predlog Convair sa pocetka 1970tih, to je upravo ono sto je kasnije bio JAK-41, rotirajuca glavna mlaznica i dva mala mlazna motora. Inace na netu imate sliku JAK-41 gde se vidi koliko su vreli mali motori iza pilotske kabine.

Po meni dobro sto su se Ameri upleli ko pile u kucinu sa razvojem F-35. Zamislite da su ranije odlucili da ga batale, da naprave jos F-22 samo modernizovanih i da zadrze F-14 takodje unapredjen (na primer sa istim motorom koji koristi F-35) a ostatak para od razvoja F-35 ulozilu razvoj seste generacije? Mislim da bi to bilo mnogo gore po njihove konkurente nego problematicni F-35.

reds

pre 9 godina

Rusofilstvo u Srba je mera mrznje prema zapadnoj civilizaciji iz apsolutne zavisti i nemoci.Nema to nikakve veze sa ljubavi prema Rusima.Svaki komentar i omer pluseva i minusa na svaku vest ovog tipa govori tome u prilog...Teracemo mi inat, sve dok nas ne nestane jer ocigledno ne znamo drugacije...

Filip

pre 9 godina

Jesam dosadan ali bih samo dodao, posto zivim u Norveskoj, skoro je u njihovim novinama izasao clanak o F 35 avionu, koji ih samo zbog kursne razlike i kasnjenja kosta 25% vise od pocetne sume! A da ocekuju da cena jos raste! Vodila se rasprava cak i u parlamentu o tome!

Boki

pre 9 godina

Svi znamo dobro sta je to ugradnja, prva , druga i td, da li su to srbi izmislili , ne , kao sto imate priliku da vidite tako se to radi, ugradila se i baba moja da ima svoj deo, (primer : lek za glavu u apoteci kutija 20 pil 4$, u bolnici jednu pilulu zaracunaju 6$) , a o ostalima da se i nekomentarise.Politicari u Srbiji sadasnji i bivsi su tu jako dobri, zasto bi americki bili losiji.

Vlada kapitalista

pre 9 godina

@(Vlada komunista, 12. maj 2015 15:41)

Da upotrebim tvoje reči "pogrešna ti informacija i čista politička propaganda". SAD je u Vijetnamu izgubio 678 komada samo F4-ki. Skidali su ih kao muve. Evo ti zvanični američki podaci, copy-paste:

U.S. Air Force F-4 Phantom II - 445 total, 382 in combat
U.S. Navy F-4 Phantom – 138 total, 75 in combat
U.S. Marine Corps F-4 Phantom – 95 lost, 72 combat

Opet, prema zvaničnim američkim podacima u Vijetnamu je SAD izgubio skoro 10,000 letelica (avioni + helikoteri) plus oko 2,500 letelica vojske Južnog Vijetnama. A Severni Vijetnam je izgubio 198 (plis 1 kinesi), prema tvrdnjama SAD-a, dok Vijetnamci tvrde da je taj broj 154 komada.

E sad zamislite kakve gubitke bi imali da napadnu Rusiju. Zato se uvek slatko nasmejem NATO-botovske fantazije da bi Rusija bila pregažena za 7 dana i slične Rambo kombinacije.

SAD definitivno ima moćnu vojsku, ali batina ima dva kraja.

Ja im i jednima i drugima želim mir, kao i nama, i da se ljudski rod zanima pametnijim stvarima od međusobnog ubijanja. Znam, fantazija. Ali bar je lepa, za razliku od ratnih :)

Bmw

pre 9 godina

@ (netko, 12. maj 2015 19:41)
Vidi se da se razumeš u avijaciju. Kad su borbene letelice u pitanju (a i tenkovi) Ruse ne stavljaj u isti koš sa Jenkijima. Bilo koji ruski avion generacije 4++ dere ovu šklopociju.

serjoza

pre 9 godina

Sve je to Sica,koliko je Novca iz drzavnog Bjudzeta Rusije,oprano za olimpijske igre SOCHI 2014,Suma je preko 50 Milijardi Dolara.Ako tome dodamo da je ovo "VEST"Ruskog KGB SPUTNIKA...

Weteran

pre 9 godina

Taj avion nije ni planiran da radi?!
Ali taj projekat nikako nije greška!?
Projekat je savršeno uspešan?
I naravno:
- poznavaoci miksera, blendera i tostera ne moraju da se trude!? Imperijalno oružje je, ipak, drugorazredno!

Petar Srdanovic

pre 9 godina

@Vlada i Filip
Cisto radi tacnosti informacija:
Na pocetku 1966 u borbama u vazduhu (Vijetnam) je oboreno 11 US i 9 Severno Vijetnamskih (SV) aviona. 23.aprila 1966. u borbu ulazi Mig-21 i nakon toga odnos gubitaka je 47 US i 12 SV.
Izvori: "Aviation Week", 4. jun 1973. i "Avijacija u lokalnim ratovima" VINC UDK 355.469

Inace ova druga brojka je 4:1 za SV, sto podseca na cifru iz Top Gun filma samo u obrnutom kontekstu :)

Mr. Potato Head

pre 9 godina

@(DPolitika, 12. maj 2015 16:39)
A sto su napravili samo 2 komada(to me nesto podseca kad je Albanija napravila jedan, jedini traktor,ali za muzej) te sklopocije,za 4 godine, ako su se ovi kako kazete'odusevljavali'? Malo je drugacije bilo, ali vi to prikrivate.., nebitno. Ima na youtubeu lepo prikazano sletanje te sklopocije, zove se 'YAK-41 Crashes On Carrier landing Test',ha-ha-ha-ha-ha...
A ozbiljan projekat, ozbiljno i kosta...

Filip

pre 9 godina

@netko: Na osnovu cega tvrdis da taj Jak ne postoji? Postojao je i to u dve varijante, 39 i 141! i oba su bila u zavrsnim fazama testiranja, ali su odbaceni kao neisplativi i nedovoljno pouzdani,a nisu mogli ni da razviju supersonicne brzine! Iste probleme imaju Amerikanci sa F 35,a tehnologiju su kako sami kazu kupili od Rusa! Pak Fa nije izgoreo,vec mu se zapalio motor, lete svi prototipovi,ne samo jedan, i on nije u klasi sa F 35,osim sto su oba stelt avioni! Pak Fa bi trebao da bude protivnik F 22! A za F 35, su oni procenili da je dovoljan Su 35 koji 4 ++ generacija! Ne raspravljam da li su u pravu ili nisu niti ko je bolji vec iznosim cinjenice! A to sto Amerikancima treba 100 prototipova da naprave avion, tu se krije kljuc toliko visoke cene ovog aviona!

netko

pre 9 godina

dajte ljudi malo ozbiljnosti.

taj toliko pominjani Jak NE POSTOJI!
a pak fa ima 5 komada od cega 1 izgoreo. u zadnje vreme samo jedan leti.
kada ce to uci u serijsku proizvodnju to ni rusi ne znaju. delom i zbog toga kasni taj avion kod rusa jer su ih stisle sankcije, nema se para a izrada i OVOG AVIONA PUNO KOSTA RUSE.

a za to vreme se ameri vec nastancovali vise od 100 komada f35. testiraju ga, voze se na njemu kao ludi, stalno mu dodaju novo naoruzanje.
mozda je taj avion skup, ali kada pravis neki novi avion onda moras platiti cenu nove tehnologije i istrazivanja. kako ce da stancaju sve vise tih aviona, tako ce mu cena padati.

proci ce par godina, par modernizacija i naravno kostace..ali ce to biti na kraju zver od aviona.

i kad f35 udje u punu operativnu upotrebu ce kinezi imati par avioncica sa ruskim motorima (jer svoje ne znaju da prave)a rusi ce imati nedovrsen avion.
a srbi ce i dalje pricati o jednom jedinom oborenom stelt avionu, dok su im ostali nato avioni srusili pola zemlje. i novi f35 nece imati cime da gadjaju jer ce dotle politicari i ovo malo vojske da nam uniste.

Lane

pre 9 godina

Vidim ja zasto smo mi najrazvijeniji i najnapredniji u svemu. Sve pametnjakovic do pametnjakovica, a verovatno svi ili pretezno, nezaposleni i bez cilja u zivotu. Ali da pametuju, Srbi su uvek prvi.

Синиша

pre 9 godina

Citam ove komentare, i uopste mi nije jasno kako su Amerikanci tako tehnoloski inferiorni, organizaciono nesposobni, ekonomski nepismeni a vladaju celim svetom, dok mi i Rusi, tehnicki besprekorni, organizaciono savrseni a ekonomski superiorni vazda bili sirotinja.
(T, 12. maj 2015 18:08)

Zato sto clanice NATO MORAJU da kupuju oruzje proizvedeno u zemljama clanicama, a najvise od SAD. Zato je i skup ulazak u NATO, jer podrazumeva da se predje na njihovo naoruzanje.

jak 141

pre 9 godina

F 35 je samo preskupa kopija sovijetskog YAK-141
(dzoni, 12. maj 2015 17:52)
--
Čak je tad i Sovjetski Savez odustao od daljeg razvoja, mada je to bilo interesantno rešenje. Bio je to nepouzdan avion i piloti nisu rado leteli u njemu. Danas je ta priča za ruse završena.

T

pre 9 godina

Citam ove komentare, i uopste mi nije jasno kako su Amerikanci tako tehnoloski inferiorni, organizaciono nesposobni, ekonomski nepismeni a vladaju celim svetom, dok mi i Rusi, tehnicki besprekorni, organizaciono savrseni a ekonomski superiorni vazda bili sirotinja.

dzoniii

pre 9 godina

STo se tice potrosnje para ova slika govori sve https://static.nationalpriorities.org/images/fb101/2014/presidents-proposed-discretionary-spending.png

doktor ali pravi

pre 9 godina

Možda US pravi "krševe" od aviona kako to neko ovde reče ali to je serija A. Zatim slede godine usavršavanja, pa serija C već nema toliko dečijih bolesti. Mana je što su skupi, ali rade im posao.

xim

pre 9 godina

(LemiNS, 12. maj 2015 12:24)

Svaka ti cast kad uspes u tri recenice da izneses misljenje, zatim to isto svoje misljenje demantujes! Prvi oboreni F-117 je bio 1999. u Srbiji, zato nemoj da izmisljas price. Logika ti nije jaca strana, jer se SSSR raspala 1991, a F-117 je prvi put bio u borbi 1989 i to u Panami. Nije bio ni blizu SSSR-a, da bi oni mogli da ga obore.

domaci ljubitelji ruskih aviona tzv rusofili

pre 9 godina

Koliko su domaci rusofili iskompleksirani govori samo jedan primer. Oni u stvari ne vole Ruse zbog Rusa, nego zato sto su vaspitani lazima i glupostima da je ruska tehnika bolja od americke.
I posto su Srbi u pitanju, iz inata dan danas su rusofili. Kao kad navijas za gubitnicki tim, bez obzira sto znas da je gori,ali cvrsto teras inat.

Filip

pre 9 godina

Greska Vlado, mada si naveo neke tacne podatke, svoje misljenje si formirao na osnovu emisija sa History i Discavery kanala! Ali jedno je tacno, na F 4 Fantomu u pocetku nije postojao top za Dog Fight borbu u pocetku njegovih dejstava u ratu u Vijetnamu! Tek kada je dobio top, uspeli su da poprave procente! Ne bih rekao da su im radarski sistemi bili toliko suprriorniji u odnosu na Sovjetske,vec da je sama doktrina bila totalno drugacija! Rusi su forsirali blisku borbu dok su Amsrikanci mislili da je u Koreji sa tim zavrseno! I zato tako nadmeni nisu ni stavili top na F4, sto ih je i kostalo u pocetku! BVR tada jos nije zaziveo, i njihovi superiorni radari sa raketama za daleku vazdusnu borbu nisu mogli da donesu prevagu! F4 se koristio u Vijetnamu jos od 67, 68 godine a ne od 72! Bio je glavni radni konj,koristili su ga i kao lovca i kao bombardera i mada se pokazao dobar u nekim zadacima, u bliskoj vazdusnoj borbi je bio inferiorniji zbog robustnosti i velicine! MIG 21 jeste kasnije usao u Vijetnamski sukob ali dovoljno na vreme da pomrsi racune! Glavna prednost Usaf je u masovnosti u svakom okrsaju,jer kao sto sam rekao kada je odnos 10-1 nije tesko biti as! Tako je bilo i u Vijetnamu ali ne mozes osporiti ogroman broj izgubljenih Americkih aviona! I jos jedna mala replika Su 27 nije ucestvovao ni u jednom poznatom sukobu,a zamisljen je kao pandan F15, tako da nema nacina da se utvrsi koji je superiorniji!

DPolitika

pre 9 godina

@Milos

na nove nosace aviona koje Britanija pravi klase Queen Elizabeth zaista samo STOVL moze da slece ali vec su oni ukapirali kako im je sve oko F-35B greska pa su hteli da promene namenu nosaca tj. da moze da primi i drugaciji tip aviona ali greska je preskupa pa su odustali...

Tek ce se suociti sa operativnim problemima oko tih aviona kada ih budu imali u vecim kolicinama, njihovim losim borbenim karakteristikama, slozenim i preskupim odrzavanjem, slabom pouzdanoscu i tzv. nevidljivoscu koja je daleko od prvobitne proklamovane i ciljane.

F-35 je najveca greska ali ko je sme priznati tj. svi zagovornici tog projekta bi onda morali da snose neku odgovornost.

Sto se tice neke Ruske zamene T-50 nije za Britanske nosace medjutim umesto T-50 postoji nesto drugo:

JAK-141M

ili original, te umesto da kupuju neuspesnu kopiju tj. F-35 bolje im je da kupe JAK-141M za koji postoje sacuvani svi alati za proizvodnju uz savremenu elektroniku eto im jeftinije i pouzdanije resenje.

Odusevljenje inzinjera Lockheed-a sa JAK-141 je preneto na F-35 po ogromnoj ceni koja prevazilazi sve racionalne vrednosti.

Cak i flota UAV zasnovana na X-47B konceptu ili nekom slicnom bi bila bolje resenje od F-35.

Generalno mnogi danasnji avioni su svojom cenom postali neopravdani za koriscenje npr. eurofighter a razlozi za visoke cene pojedinih danasnjih aviona treba traziti prvo u sprezi politicara i kompanija koji te avione prave a ne u ekonomiji.

joca

pre 9 godina

ja mrzim US i NATO i apelujem da se u novinama ne pominje F35 i njegove loše karakteristike, američko vazduhoplovstvo odavno kuburi sa korupcijom i očajnim avionima koje kasnije poboljšavaju holivudskim filmovima, još od f15 oni imaju te probleme ali ih je f16 izvukao, sada ih uništavaju sa 35-icom, ako neka, planiraju da naprave 3000 tih krševa, zamislite koju će snagu američko vazduhoplovstvo imati kad f35 zameni A-10, harijera i f16,samo tiho. NAPOLEON je rekao: Kada neprijatelj pravi grešku nikako ga ne ometati.

Vlada komunista

pre 9 godina

@Filip
Filipe,pogrešna ti informacija i čista politička propaganda. Na samom početku rata borbeni avioni su bili Corseri a ne fantomi. Veliki broj aviona je bio propelerskog tipa. Fantom nije postojao, on je u Vijetnam došao 1972 godine. Dolaskom u Vijetnam na početku rata je za jedan oboren F4 avion oboreno 2-3 Miga a pri kraju rata 5-7. To je pravi rezultat a ne tvoj info. Razlog razlike u brojkama je da su F4 na početku rata u Vijetnamu dolazili bez automackog topa zato jer su USA generali verovali da se zbog superiornosti u radarima sve završava van vizuelnog dometa ali su se prevarili. Kada su videli da raketom ne može da se reši svaka situacija i kad su videli da vijetnamci uspešno koriste tu slabost oni su vratili topove na F4 i rešili sukob u vazduhu. Nikada vazduhoplovstvo Vijetnama nije bilo dominantno sve dok su na nebu bili F4, zato je i postao slavan. Vijetnamci nisu imali MIG 21 sve do kraja rata a i tada se nije mogao meriti sa F4. Tada tih godina USA su bile desetine godina ispred SSSR-a u radarskoj tehnologiji a samim tim i u avionskim radarima. Smešno je i porediti MIG 17 sa F4 al baš sam se slatko nasmejao. Uspešnost avijacije najmanje zavisi do aviona a najviše zavisi do iskustva pilota, zato sva vazduhoplovstva gube rat sa USAF-om.

Filip

pre 9 godina

@vladakomunista> Prvo, niko ne spori da Amerikanci prave odlicne avione, to je fakat. Ali reci kako su njihovi F14 I F15 bolji od Migova i Suhoja, je cista glupost a jos prozvati ljude koji podrzavaju Istocnu tehnologiju Rusofilima, minus zbog toga. Da li ti je poznato da je za vreme Korejskog rata odnos oborenih aviona bio 5-1 i 7-1 za Mig-ove, da li ti je poznato da su za vreme Vijetnamskog rata Ruski MIG 21 obarali naprednije i generacijski novije F4 Fantom? pa cak i MIG 17? Ne mozes na osnovu Americkih konflikata sa daleko inferiornijim zemljam da sudis o tehnickoj sposobnosti nekog aviona! Pa nas su napadali sa odnosnom 10-1, da smo imali i F22 opet bi nas unakazili, a ne sto smo imali avione koji su vec tad bili uveliko zreli za osavremenjivanje. Pozdrav

Sasa

pre 9 godina

(xim, 12. maj 2015 10:39)

Prijatelju, samo da znas, fizicke i matematicke formule za dizajn takozvanog 'stealth' vazduhoplova je prvi otkrio i razradio Ruski naucnik Petr Ufimtsev. Sovjetsko vojno rukovodstvo je procenilo da im ta tehnologija u tom momentu nije prioritet, da bi desetak godina kasnije naucnik Lockheed-a pronasao njeguovu knjigu u biblioteci. Na osnovu te knjige je Lockheed dizajnirao F-117. Imas i dokumentarac o tome. Rusi su za 'low radar cross section' znali dok Ameri pojma nisu imali sta je to.

mne

pre 9 godina

Mne 
Izvajaju ali iz svog dzepa. Imas na wikipediji a i na netu americki budzet za 2014 pa pogledaj brojke... Za vojku 550 milijardi, zdravstvo 70 skolstvo isto toliko.
(ja, 12. maj 2015 13:30)

Pa i ja izdvajam iz sopstvenoga dzepa. Ili mislis da onih 22% bruto zarade koje moram da uplatim za zdravstveno osiguranje nisu moje pare? U svakom slucaju drzava SAD ne raspolaze novcem svojih gradjana vec ih pusta da odlucuju koliko, kad i u koji paket ce uloziti svoj novac.

Surfer

pre 9 godina

xim mala informacija za tebe... stelt tehnologija je jako stara, a teoretski aspekt cele stvari je do detalja razvio jedan ruski naucnik.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (DilanDog, 12. maj 2015 12:24)
----------------------------------------------------------------------
Nije razvio "jedan ruski naucnik" vec je tehnologija razvijana u nacistickoj Nemackoj tokom II svetskog rata od stranje njihovih inzinjera.

@LemiNS
F117 nije oboren jer su njega gadjali, vec su gadjali okolne lovce koji su ga cuvali pa su greskom pogodili "nevidljivog".

хаџија

pre 9 godina

xim mala informacija za tebe... stelt tehnologija je jako stara, a teoretski aspekt cele stvari je do detalja razvio jedan ruski naucnik.
(DilanDog, 12. maj 2015 12:24)
jel dok je bijo na 'službenom putu' u sibiru ? mislim, izmedju dve atomske eksplozije na površinskim kopovima, jer je jeftinije od klasičnog eksploziva. a ljudi su i onako potrošna roba, naročito ako nisu 'socijalno bliski' ?

gile

pre 9 godina

@LemiNS
F117 nije oboren jer su njega gadjali, vec su gadjali okolne lovce koji su ga cuvali pa su greskom pogodili "nevidljivog".
(Surfer, 12. maj 2015 13:03)

Hahaha naravno sta god holivud snimi i kaze ti verujes .

ja

pre 9 godina

Mne
Izvajaju ali iz svog dzepa. Imas na wikipediji a i na netu americki budzet za 2014 pa pogledaj brojke... Za vojku 550 milijardi, zdravstvo 70 skolstvo isto toliko.

patriota

pre 9 godina

Ljudi moji raspravljate o falsifikatu originala. Ukucajte u pretraživač JAK 141 i videćete da je F-35 loša kopija JAK 141 naravno JAK je Ruska firma za one koji neznaju. Stelt!? Sve što je od ččestog materijala vidljivo je manje ili više, nepostoji nevidljivo. Radari iz '56 jasno ih vide ko dobar dan i opet ruski lampas. Mana mu je mnogo jako zrači i radi na jednoj frekvenciji i laka je meta za antiradarske rakete. Jenki šštampaju zelene novčanice bez pokrića pa to koliko košta nebitno. Sve će to drugi platiti ili će Kumanovo imati.

Milos

pre 9 godina

Britancima samo jedna kratka poruka: Suhoj PAK FA. Kosta tri puta manje, a bice bolji 3 puta od ove US smejurije koju ovI MORAJU da kupe i to bez pogovora i koliko god da im Ameri zacene.
(RobiSarma, 12. maj 2015 09:53)

Britancima treba F-35B jer moze da sleti na njihov nov nosac aviona, ni jedan drugi lovac ne moze jer ti nosaci su predvidjeni da koriste avione sa vertikalnim sletanjem.

Dakle i da hoce da kupe PAK-FA ne radi im posao.

A cena PAK-FA je oko 100mil sto nije tri puta jeftinije od F-35. I da tih 100mil nije konacna cena vec projektovana. Dakle bice ili toliko ili ce biti skuplji.

I da to je cena za domace korisnike (Rusi i Induse) ostale ce kostati znatno vise jer nisu ucestvovali u razvoju.

xim

pre 9 godina

USA se ne zuri za ovakvim avionom jer im trenutno nije hitno potreban, a problem su finansije. Vec imaju avion pete generacije koji je u primeni od 2004. godine, F-22 Raptor (Rusija, Indija ce, u saradnji, slican takav avion imati najskorije 2016.)! Neko rece, da su NATO clanice primorane da kupe ovakav avion. Ako je tako, zasto onda te clanice zahtevaju kupovinu Raptor-a (jos od 1997. kada je prototip poleteo), na kome i dan danas vazi zabrana izvoza, tj. moze da ga koristi samo USA vojska!? F-35 je naravno slabija verzija F-22 ali sa najnaprednijom tehnologijom, i naravno da svaka zemlja zeli avion pete generacije...

Samo kažem...

pre 9 godina

Za 300 i kusur milijardi dolara, sve moguće bolesti na svetu bi se mogle izlečiti, a posle bi imali vremena da se ubijamo avionima.

LemiNS

pre 9 godina

(xim, 12. maj 2015
10:39)
A prethodno je taj f-117a oboren sovjetskim sistemom raketne pvo iz koje ono godine ?!
sve dok rusi mogu videti i oboriti bilo koji zapadni avion boli ih uvo da rasipaju novce kao ovi svetski teroristi... imali su i oni svoje neuspele projekte ali sa mizernim troskovima u odnosu na f-35. Kina se izgradila na kopiranju svega pa koliko vidim nista im ne fali, postali su sila! i jos jedan podatak za tebe, u 2014. god Rusija je dobrano pretekla SAD po broju novoproizvedenih aviona svih namena.

gile

pre 9 godina

Dzoni, SAD za zdravstvo izdvajaju 8.000 dolara po glavi stanovnika ili 2,4 triliona dolara (17,6 BDP-a) i najvise na svijetu. Prisjecni zivotni vijek u SAD-u je 78,2 godine (u Srbiji 75 godina). Sa druge strane vojni budzet SAD-a iznosi 577 miliardi dolara (4% BDP-a), takodje najvise na svijetu. BDP SAD-a je oko 17.7 triliona dolara.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (mne, 12. maj 2015 11:49)

Dobro je ljubitelju holivuda oladi malo . Ispadas smesan sa tim ciframa ko i Ameri . Znaci ameri sa 2,4 triliona dolara zive samo 3 godine duze od nas pa to i nije za pohvalu ako mene pitas . Dalje taj vojni budzet sto navodis je sad dokazano da je samo farsa jer Rusi sa 10 puta manjim budzetom im pariraju vojno . Svi mi znamo da nece moci Ameri jos dugo toliko da izdvajaju za vojsku a taj 17,7 triliona bdp ce sacekati jos nekoliko godina .

lale

pre 9 godina

Nije ovde poenta da li ameri umeju ili ne umeju da naprave dobar aviona!
poenta je da je ovaj avion, kako se sada ispostavilo, čista PREVARA uz pomoc koje su izvukli 400 milijardi iz budzeta! Glavni problem je sistem za vertikalno poletanja-sletanje on je potpuno nepotreban i predstavlja cistu perverznu zelju jedne grupe generala u americi koji su insistirali na tom sistemu a zbog kojeg avion NAZALOST ima katastrofalne manevarske sposobnosti u letu jer mu krila ne prave dovoljno veliki aerodinamicki potisak a da bi to nadoknadio mora da leti brže pa brze trosi gorivo i ima mali radijus dejstva i tu nema leka, elektronika koju posedujeJESTE NAJSAVREMENIJA ali nije medjusobno uskladjena. Avion je prevara

Dragoljub

pre 9 godina

Nije ovde stvar u tome da Ameri ne znaju da naprave dobar avion, već je problem što se ministarstvo odbrane malo "zanelo" sa zahtevima. Postoji puno dobrih višenamenski lovaca, tj. lovaca-bombardera, ali dodavanje mogućnosti vertikalnog poletanja i sletanja (model B) je uništilo ceo projekat i uvelo ga u spiralu kašnjenja, ispravki i naravno poskupljenja. Npr. zbog kašnjenja sa projektom, neki delovi elektronike i nišanskih sistema su zastareli tj. potrebno je izvršiti nove prepravke kako bi se instalirala najnovija generacija koja je razvijena u međuvremenu.
na kraju će dobiti avion koji nije (mnogo) bolji lovac od F-15 (o F22 da ne pricamo), nije bolji bombarder od F-15e i A-10 pa čak ni od F-16 i F-18, a jedino će marinci dobit avion koji je malo bolji od Hariera.

win win

pre 9 godina

To je isto kao kad ja ugovorim sa molerom da kreci zgradu a od stanara naplatim i vise nego sto treba. Dobro meni dobro moleru zato je cena opaka.

mne

pre 9 godina

Dzoni, SAD za zdravstvo izdvajaju 8.000 dolara po glavi stanovnika ili 2,4 triliona dolara (17,6 BDP-a) i najvise na svijetu. Prisjecni zivotni vijek u SAD-u je 78,2 godine (u Srbiji 75 godina). Sa druge strane vojni budzet SAD-a iznosi 577 miliardi dolara (4% BDP-a), takodje najvise na svijetu. BDP SAD-a je oko 17.7 triliona dolara.

Sremac

pre 9 godina

Navodno su koristili (klasican) "waterfall" pristup u vodjenju projekta, umesto da se opredelili za "agile" pristup. Vrlo je moguce da je to jedan od krucijalnih razloga za probijanje rokova i budzeta.

a posle ćemo kukati

pre 9 godina

Znači, troškovi programa F-35 - 391 milijardu $, a nagrada za najbolji projekat desalinizacije morske vode - 140 hiljada $.
Mislim da je sasvim lako proceniti koliko su ljudi zainteresovani za mir i napredak čovečanstva.

Marko

pre 9 godina

Nije to greska, pare iz budzeta su se prelile u dzepove diskretnih vlasnika SAD. To je velika korupcija, oligarsi na taj nacin izvlace stotine milijardi godisnje iz budzeta. I nasa drzava je na tom putu, samo sto ovde jos uvek postoji mnogo sitne korupcije, ali vremenom ce sitna nestajati, a jacace velika, koja je jos pogubnija za narod, narocito u siromasnim drzavama.

Bane

pre 9 godina

@tobiramaduke97: Amerikancima pise u Ustavu da ne smeju da izvoze F-35?
Americki Ustav je poslednji put menjan 1992. godine zbog predloga amandmana iz 1789. godine.

tobiramaduke97

pre 9 godina

Pa F-22 je avion pete generacije koji je amerika zabranila da izvozi i to im pise u ustavu.Sa druge strane F-35 je isto avion pete generacije ali on se izvozi zato sto je po karaktetistikama najgora moguca verzija pete generacije i upola ima karakteristika kao F-22.F-35 je najskuplja investicija koja je bila u americkom vazduhoplovstvu ikada.Cak su u emisijama vezanim za F-35 rekli da moze da se obori sa laptopom.Avion je dobar ali za petu generaciju ocajan.Jednostavna racunica prodam ti krs iako si mi saveznik zato sto mi se u buducnosti mozda zameris.

Sremac

pre 9 godina

Navodno su koristili (klasican) "waterfall" pristup u vodjenju projekta, umesto da se opredelili za "agile" pristup. Vrlo je moguce da je to jedan od krucijalnih razloga za probijanje rokova i budzeta.

xim

pre 9 godina

(Mihailo, 12. maj 2015 09:46)

Ruska tehnologija je takva da ne moraju da kradu ?!?!? Ali je zato ceo vojni i drzavni vrh dosao u "tada bratsku" Srbiju, da vide sta je to F-117a, sa nevidljivom tehnologijom gde su odneli ceo avion! Navijaj za Rusiju, niko ti ne brani, ali nemoj da ispadas smesan!

seljadin

pre 9 godina

jos jedan dokaz da snaga neke armije ne lezi u tome koliko novca se daje vojsci tj. privatnim firmama koje naduvavaju cene.
Sve podseca na most preko Ade, jel vam nesto pricica poznata ?
I kraj price je isti, firme nisu kaznjene, vec nagradjene sa sledecim jos vecim i grandioznijim projektom pljacke poreskih obveznika...

Mihailo

pre 9 godina

Sama cena je možda i najmanji problem, glavna stvar je u tome što ga (kao i F22) ruski i kineski novi radari vide savršeno, kao avione 4. i prethodnih generacija.
Ruska tehnologija je takva da Federacijja nema potrebu da krade, ali su Kinezi ukrali veliku količinu podataka o mnogim projektima, pa tako i o F35, i napravili radare koji mogu da vide taj i slične tipove aviona, a projektovali su i Šenjang J-31 - avion 5. gerneracije koji će za nekoliko godina ući u proizvodnju. Lopovluk ili ne, za osudu ili ne, ali Kinezima svaka čast kako na tom polju "preskaču" Amerikance i pritom se prave blesavi i ništa ne priznaju.

zoran1965

pre 9 godina

samo je pitanje vremena kada će po ceni F-16 biti napravljen model koji je isti ili bolji od 'ovoga'(tako nas bar istorija uči)
lokid-martin je firma sa pedigreom ali trebalo bi penzionisati celu ekipu do čistačice i dovesti nove ljude

Vlada komunista

pre 9 godina

Što bi naš narod rekao: puno babica kilava deca. NIgde u svetu nije proizveden uspešan avion ako u njemu ičestvuje više zemalja. Setimo se propalih aviona: Eurofaiter i Tornado. Američki inženjeri su pravili beskomprimisne leteće borce: F-14 i F-15 njima ruski Migovi i Suhoji nisu bili ni blizu. Znam, mnogi rusofili će sad skočiti: A Suhoj 45 itd. Ja vam kažem to su pojedinačni primerci tehnoloških demonstratora a ne seriski avioni. Znači oni su isto što i F-35.
Mi i Ruminija smo takodje imali jedan zajednički avion: Orao, takodje propao pokušaj mada je on bio bolji od sličnih aviona ali imao je gadnu osobinu da iznenada padne. Motor mu je bio odličan Rols-Rojs ali je sve ostalo bio promašaj.
Ukratko ameri su želeli da naprave univerzalan avion za višenamensku upotrebu i to sa vertikalnim poletanjem. Tako nešto nije moguće a kad se kombinacije svojstava pokušavaju miksovati dobije se ono što je F-35. Jednostavno ili praviš čistokrvnog lovca ili izraženog bombardera. Ja savetujem USAF da napravi čistokrvnog lovca sa mogućnosšću nošenja vrlo ograničenih količina pametnih bombi i to je to. Ali samo samostalno bez uplitanja globalizacije.

Saša KŠ

pre 9 godina

Ne znam šta misle ovdašnji (naši) kauboji i kobasičari, ali ja mislim da je svim ovim zemljama mnogo jeftinije i bolje da kupe mnogo jeftinije i bolje "Ruske lepotane".

dzoni

pre 9 godina

Cena F 35 je vec presla TRILION dolara..i to naravno nije slucajno ..cela amerike i svet je taoc americke vojne industrije i oligarhije tamo koja na oruzju uzima nevidjene sume novca.
KOliko je tih trilion $ za jedan avion moze da se vidi ako se npr uporedi da amerika zdravstvo daje godisnje 70 milijardi $ a isto toliko i za skolstvo ..za zdravstvo svih 300 miliona amerikanaca mnogo puta manje nego za taj avion koji ce da sluzi da se bombarduju i ubijaju slabi koji nece da im budu sluge

RobiSarma

pre 9 godina

Britancima samo jedna kratka poruka: Suhoj PAK FA. Kosta tri puta manje, a bice bolji 3 puta od ove US smejurije koju ovI MORAJU da kupe i to bez pogovora i koliko god da im Ameri zacene.

Mihailo

pre 9 godina

Sama cena je možda i najmanji problem, glavna stvar je u tome što ga (kao i F22) ruski i kineski novi radari vide savršeno, kao avione 4. i prethodnih generacija.
Ruska tehnologija je takva da Federacijja nema potrebu da krade, ali su Kinezi ukrali veliku količinu podataka o mnogim projektima, pa tako i o F35, i napravili radare koji mogu da vide taj i slične tipove aviona, a projektovali su i Šenjang J-31 - avion 5. gerneracije koji će za nekoliko godina ući u proizvodnju. Lopovluk ili ne, za osudu ili ne, ali Kinezima svaka čast kako na tom polju "preskaču" Amerikance i pritom se prave blesavi i ništa ne priznaju.

dzoni

pre 9 godina

Cena F 35 je vec presla TRILION dolara..i to naravno nije slucajno ..cela amerike i svet je taoc americke vojne industrije i oligarhije tamo koja na oruzju uzima nevidjene sume novca.
KOliko je tih trilion $ za jedan avion moze da se vidi ako se npr uporedi da amerika zdravstvo daje godisnje 70 milijardi $ a isto toliko i za skolstvo ..za zdravstvo svih 300 miliona amerikanaca mnogo puta manje nego za taj avion koji ce da sluzi da se bombarduju i ubijaju slabi koji nece da im budu sluge

RobiSarma

pre 9 godina

Britancima samo jedna kratka poruka: Suhoj PAK FA. Kosta tri puta manje, a bice bolji 3 puta od ove US smejurije koju ovI MORAJU da kupe i to bez pogovora i koliko god da im Ameri zacene.

a posle ćemo kukati

pre 9 godina

Znači, troškovi programa F-35 - 391 milijardu $, a nagrada za najbolji projekat desalinizacije morske vode - 140 hiljada $.
Mislim da je sasvim lako proceniti koliko su ljudi zainteresovani za mir i napredak čovečanstva.

seljadin

pre 9 godina

jos jedan dokaz da snaga neke armije ne lezi u tome koliko novca se daje vojsci tj. privatnim firmama koje naduvavaju cene.
Sve podseca na most preko Ade, jel vam nesto pricica poznata ?
I kraj price je isti, firme nisu kaznjene, vec nagradjene sa sledecim jos vecim i grandioznijim projektom pljacke poreskih obveznika...

Bane

pre 9 godina

@tobiramaduke97: Amerikancima pise u Ustavu da ne smeju da izvoze F-35?
Americki Ustav je poslednji put menjan 1992. godine zbog predloga amandmana iz 1789. godine.

gile

pre 9 godina

@LemiNS
F117 nije oboren jer su njega gadjali, vec su gadjali okolne lovce koji su ga cuvali pa su greskom pogodili "nevidljivog".
(Surfer, 12. maj 2015 13:03)

Hahaha naravno sta god holivud snimi i kaze ti verujes .

lale

pre 9 godina

Nije ovde poenta da li ameri umeju ili ne umeju da naprave dobar aviona!
poenta je da je ovaj avion, kako se sada ispostavilo, čista PREVARA uz pomoc koje su izvukli 400 milijardi iz budzeta! Glavni problem je sistem za vertikalno poletanja-sletanje on je potpuno nepotreban i predstavlja cistu perverznu zelju jedne grupe generala u americi koji su insistirali na tom sistemu a zbog kojeg avion NAZALOST ima katastrofalne manevarske sposobnosti u letu jer mu krila ne prave dovoljno veliki aerodinamicki potisak a da bi to nadoknadio mora da leti brže pa brze trosi gorivo i ima mali radijus dejstva i tu nema leka, elektronika koju posedujeJESTE NAJSAVREMENIJA ali nije medjusobno uskladjena. Avion je prevara

Samo kažem...

pre 9 godina

Za 300 i kusur milijardi dolara, sve moguće bolesti na svetu bi se mogle izlečiti, a posle bi imali vremena da se ubijamo avionima.

zoran1965

pre 9 godina

samo je pitanje vremena kada će po ceni F-16 biti napravljen model koji je isti ili bolji od 'ovoga'(tako nas bar istorija uči)
lokid-martin je firma sa pedigreom ali trebalo bi penzionisati celu ekipu do čistačice i dovesti nove ljude

xim

pre 9 godina

(Mihailo, 12. maj 2015 09:46)

Ruska tehnologija je takva da ne moraju da kradu ?!?!? Ali je zato ceo vojni i drzavni vrh dosao u "tada bratsku" Srbiju, da vide sta je to F-117a, sa nevidljivom tehnologijom gde su odneli ceo avion! Navijaj za Rusiju, niko ti ne brani, ali nemoj da ispadas smesan!

Saša KŠ

pre 9 godina

Ne znam šta misle ovdašnji (naši) kauboji i kobasičari, ali ja mislim da je svim ovim zemljama mnogo jeftinije i bolje da kupe mnogo jeftinije i bolje "Ruske lepotane".

tobiramaduke97

pre 9 godina

Pa F-22 je avion pete generacije koji je amerika zabranila da izvozi i to im pise u ustavu.Sa druge strane F-35 je isto avion pete generacije ali on se izvozi zato sto je po karaktetistikama najgora moguca verzija pete generacije i upola ima karakteristika kao F-22.F-35 je najskuplja investicija koja je bila u americkom vazduhoplovstvu ikada.Cak su u emisijama vezanim za F-35 rekli da moze da se obori sa laptopom.Avion je dobar ali za petu generaciju ocajan.Jednostavna racunica prodam ti krs iako si mi saveznik zato sto mi se u buducnosti mozda zameris.

gile

pre 9 godina

Dzoni, SAD za zdravstvo izdvajaju 8.000 dolara po glavi stanovnika ili 2,4 triliona dolara (17,6 BDP-a) i najvise na svijetu. Prisjecni zivotni vijek u SAD-u je 78,2 godine (u Srbiji 75 godina). Sa druge strane vojni budzet SAD-a iznosi 577 miliardi dolara (4% BDP-a), takodje najvise na svijetu. BDP SAD-a je oko 17.7 triliona dolara.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (mne, 12. maj 2015 11:49)

Dobro je ljubitelju holivuda oladi malo . Ispadas smesan sa tim ciframa ko i Ameri . Znaci ameri sa 2,4 triliona dolara zive samo 3 godine duze od nas pa to i nije za pohvalu ako mene pitas . Dalje taj vojni budzet sto navodis je sad dokazano da je samo farsa jer Rusi sa 10 puta manjim budzetom im pariraju vojno . Svi mi znamo da nece moci Ameri jos dugo toliko da izdvajaju za vojsku a taj 17,7 triliona bdp ce sacekati jos nekoliko godina .

Filip

pre 9 godina

@vladakomunista> Prvo, niko ne spori da Amerikanci prave odlicne avione, to je fakat. Ali reci kako su njihovi F14 I F15 bolji od Migova i Suhoja, je cista glupost a jos prozvati ljude koji podrzavaju Istocnu tehnologiju Rusofilima, minus zbog toga. Da li ti je poznato da je za vreme Korejskog rata odnos oborenih aviona bio 5-1 i 7-1 za Mig-ove, da li ti je poznato da su za vreme Vijetnamskog rata Ruski MIG 21 obarali naprednije i generacijski novije F4 Fantom? pa cak i MIG 17? Ne mozes na osnovu Americkih konflikata sa daleko inferiornijim zemljam da sudis o tehnickoj sposobnosti nekog aviona! Pa nas su napadali sa odnosnom 10-1, da smo imali i F22 opet bi nas unakazili, a ne sto smo imali avione koji su vec tad bili uveliko zreli za osavremenjivanje. Pozdrav

patriota

pre 9 godina

Ljudi moji raspravljate o falsifikatu originala. Ukucajte u pretraživač JAK 141 i videćete da je F-35 loša kopija JAK 141 naravno JAK je Ruska firma za one koji neznaju. Stelt!? Sve što je od ččestog materijala vidljivo je manje ili više, nepostoji nevidljivo. Radari iz '56 jasno ih vide ko dobar dan i opet ruski lampas. Mana mu je mnogo jako zrači i radi na jednoj frekvenciji i laka je meta za antiradarske rakete. Jenki šštampaju zelene novčanice bez pokrića pa to koliko košta nebitno. Sve će to drugi platiti ili će Kumanovo imati.

LemiNS

pre 9 godina

(xim, 12. maj 2015
10:39)
A prethodno je taj f-117a oboren sovjetskim sistemom raketne pvo iz koje ono godine ?!
sve dok rusi mogu videti i oboriti bilo koji zapadni avion boli ih uvo da rasipaju novce kao ovi svetski teroristi... imali su i oni svoje neuspele projekte ali sa mizernim troskovima u odnosu na f-35. Kina se izgradila na kopiranju svega pa koliko vidim nista im ne fali, postali su sila! i jos jedan podatak za tebe, u 2014. god Rusija je dobrano pretekla SAD po broju novoproizvedenih aviona svih namena.

Marko

pre 9 godina

Nije to greska, pare iz budzeta su se prelile u dzepove diskretnih vlasnika SAD. To je velika korupcija, oligarsi na taj nacin izvlace stotine milijardi godisnje iz budzeta. I nasa drzava je na tom putu, samo sto ovde jos uvek postoji mnogo sitne korupcije, ali vremenom ce sitna nestajati, a jacace velika, koja je jos pogubnija za narod, narocito u siromasnim drzavama.

Vlada kapitalista

pre 9 godina

@(Vlada komunista, 12. maj 2015 15:41)

Da upotrebim tvoje reči "pogrešna ti informacija i čista politička propaganda". SAD je u Vijetnamu izgubio 678 komada samo F4-ki. Skidali su ih kao muve. Evo ti zvanični američki podaci, copy-paste:

U.S. Air Force F-4 Phantom II - 445 total, 382 in combat
U.S. Navy F-4 Phantom – 138 total, 75 in combat
U.S. Marine Corps F-4 Phantom – 95 lost, 72 combat

Opet, prema zvaničnim američkim podacima u Vijetnamu je SAD izgubio skoro 10,000 letelica (avioni + helikoteri) plus oko 2,500 letelica vojske Južnog Vijetnama. A Severni Vijetnam je izgubio 198 (plis 1 kinesi), prema tvrdnjama SAD-a, dok Vijetnamci tvrde da je taj broj 154 komada.

E sad zamislite kakve gubitke bi imali da napadnu Rusiju. Zato se uvek slatko nasmejem NATO-botovske fantazije da bi Rusija bila pregažena za 7 dana i slične Rambo kombinacije.

SAD definitivno ima moćnu vojsku, ali batina ima dva kraja.

Ja im i jednima i drugima želim mir, kao i nama, i da se ljudski rod zanima pametnijim stvarima od međusobnog ubijanja. Znam, fantazija. Ali bar je lepa, za razliku od ratnih :)

Sasa

pre 9 godina

(xim, 12. maj 2015 10:39)

Prijatelju, samo da znas, fizicke i matematicke formule za dizajn takozvanog 'stealth' vazduhoplova je prvi otkrio i razradio Ruski naucnik Petr Ufimtsev. Sovjetsko vojno rukovodstvo je procenilo da im ta tehnologija u tom momentu nije prioritet, da bi desetak godina kasnije naucnik Lockheed-a pronasao njeguovu knjigu u biblioteci. Na osnovu te knjige je Lockheed dizajnirao F-117. Imas i dokumentarac o tome. Rusi su za 'low radar cross section' znali dok Ameri pojma nisu imali sta je to.

joca

pre 9 godina

ja mrzim US i NATO i apelujem da se u novinama ne pominje F35 i njegove loše karakteristike, američko vazduhoplovstvo odavno kuburi sa korupcijom i očajnim avionima koje kasnije poboljšavaju holivudskim filmovima, još od f15 oni imaju te probleme ali ih je f16 izvukao, sada ih uništavaju sa 35-icom, ako neka, planiraju da naprave 3000 tih krševa, zamislite koju će snagu američko vazduhoplovstvo imati kad f35 zameni A-10, harijera i f16,samo tiho. NAPOLEON je rekao: Kada neprijatelj pravi grešku nikako ga ne ometati.

win win

pre 9 godina

To je isto kao kad ja ugovorim sa molerom da kreci zgradu a od stanara naplatim i vise nego sto treba. Dobro meni dobro moleru zato je cena opaka.

Dragoljub

pre 9 godina

Nije ovde stvar u tome da Ameri ne znaju da naprave dobar avion, već je problem što se ministarstvo odbrane malo "zanelo" sa zahtevima. Postoji puno dobrih višenamenski lovaca, tj. lovaca-bombardera, ali dodavanje mogućnosti vertikalnog poletanja i sletanja (model B) je uništilo ceo projekat i uvelo ga u spiralu kašnjenja, ispravki i naravno poskupljenja. Npr. zbog kašnjenja sa projektom, neki delovi elektronike i nišanskih sistema su zastareli tj. potrebno je izvršiti nove prepravke kako bi se instalirala najnovija generacija koja je razvijena u međuvremenu.
na kraju će dobiti avion koji nije (mnogo) bolji lovac od F-15 (o F22 da ne pricamo), nije bolji bombarder od F-15e i A-10 pa čak ni od F-16 i F-18, a jedino će marinci dobit avion koji je malo bolji od Hariera.

T

pre 9 godina

Citam ove komentare, i uopste mi nije jasno kako su Amerikanci tako tehnoloski inferiorni, organizaciono nesposobni, ekonomski nepismeni a vladaju celim svetom, dok mi i Rusi, tehnicki besprekorni, organizaciono savrseni a ekonomski superiorni vazda bili sirotinja.

DPolitika

pre 9 godina

@Milos

na nove nosace aviona koje Britanija pravi klase Queen Elizabeth zaista samo STOVL moze da slece ali vec su oni ukapirali kako im je sve oko F-35B greska pa su hteli da promene namenu nosaca tj. da moze da primi i drugaciji tip aviona ali greska je preskupa pa su odustali...

Tek ce se suociti sa operativnim problemima oko tih aviona kada ih budu imali u vecim kolicinama, njihovim losim borbenim karakteristikama, slozenim i preskupim odrzavanjem, slabom pouzdanoscu i tzv. nevidljivoscu koja je daleko od prvobitne proklamovane i ciljane.

F-35 je najveca greska ali ko je sme priznati tj. svi zagovornici tog projekta bi onda morali da snose neku odgovornost.

Sto se tice neke Ruske zamene T-50 nije za Britanske nosace medjutim umesto T-50 postoji nesto drugo:

JAK-141M

ili original, te umesto da kupuju neuspesnu kopiju tj. F-35 bolje im je da kupe JAK-141M za koji postoje sacuvani svi alati za proizvodnju uz savremenu elektroniku eto im jeftinije i pouzdanije resenje.

Odusevljenje inzinjera Lockheed-a sa JAK-141 je preneto na F-35 po ogromnoj ceni koja prevazilazi sve racionalne vrednosti.

Cak i flota UAV zasnovana na X-47B konceptu ili nekom slicnom bi bila bolje resenje od F-35.

Generalno mnogi danasnji avioni su svojom cenom postali neopravdani za koriscenje npr. eurofighter a razlozi za visoke cene pojedinih danasnjih aviona treba traziti prvo u sprezi politicara i kompanija koji te avione prave a ne u ekonomiji.

Синиша

pre 9 godina

Citam ove komentare, i uopste mi nije jasno kako su Amerikanci tako tehnoloski inferiorni, organizaciono nesposobni, ekonomski nepismeni a vladaju celim svetom, dok mi i Rusi, tehnicki besprekorni, organizaciono savrseni a ekonomski superiorni vazda bili sirotinja.
(T, 12. maj 2015 18:08)

Zato sto clanice NATO MORAJU da kupuju oruzje proizvedeno u zemljama clanicama, a najvise od SAD. Zato je i skup ulazak u NATO, jer podrazumeva da se predje na njihovo naoruzanje.

Filip

pre 9 godina

Greska Vlado, mada si naveo neke tacne podatke, svoje misljenje si formirao na osnovu emisija sa History i Discavery kanala! Ali jedno je tacno, na F 4 Fantomu u pocetku nije postojao top za Dog Fight borbu u pocetku njegovih dejstava u ratu u Vijetnamu! Tek kada je dobio top, uspeli su da poprave procente! Ne bih rekao da su im radarski sistemi bili toliko suprriorniji u odnosu na Sovjetske,vec da je sama doktrina bila totalno drugacija! Rusi su forsirali blisku borbu dok su Amsrikanci mislili da je u Koreji sa tim zavrseno! I zato tako nadmeni nisu ni stavili top na F4, sto ih je i kostalo u pocetku! BVR tada jos nije zaziveo, i njihovi superiorni radari sa raketama za daleku vazdusnu borbu nisu mogli da donesu prevagu! F4 se koristio u Vijetnamu jos od 67, 68 godine a ne od 72! Bio je glavni radni konj,koristili su ga i kao lovca i kao bombardera i mada se pokazao dobar u nekim zadacima, u bliskoj vazdusnoj borbi je bio inferiorniji zbog robustnosti i velicine! MIG 21 jeste kasnije usao u Vijetnamski sukob ali dovoljno na vreme da pomrsi racune! Glavna prednost Usaf je u masovnosti u svakom okrsaju,jer kao sto sam rekao kada je odnos 10-1 nije tesko biti as! Tako je bilo i u Vijetnamu ali ne mozes osporiti ogroman broj izgubljenih Americkih aviona! I jos jedna mala replika Su 27 nije ucestvovao ni u jednom poznatom sukobu,a zamisljen je kao pandan F15, tako da nema nacina da se utvrsi koji je superiorniji!

Vlada komunista

pre 9 godina

Što bi naš narod rekao: puno babica kilava deca. NIgde u svetu nije proizveden uspešan avion ako u njemu ičestvuje više zemalja. Setimo se propalih aviona: Eurofaiter i Tornado. Američki inženjeri su pravili beskomprimisne leteće borce: F-14 i F-15 njima ruski Migovi i Suhoji nisu bili ni blizu. Znam, mnogi rusofili će sad skočiti: A Suhoj 45 itd. Ja vam kažem to su pojedinačni primerci tehnoloških demonstratora a ne seriski avioni. Znači oni su isto što i F-35.
Mi i Ruminija smo takodje imali jedan zajednički avion: Orao, takodje propao pokušaj mada je on bio bolji od sličnih aviona ali imao je gadnu osobinu da iznenada padne. Motor mu je bio odličan Rols-Rojs ali je sve ostalo bio promašaj.
Ukratko ameri su želeli da naprave univerzalan avion za višenamensku upotrebu i to sa vertikalnim poletanjem. Tako nešto nije moguće a kad se kombinacije svojstava pokušavaju miksovati dobije se ono što je F-35. Jednostavno ili praviš čistokrvnog lovca ili izraženog bombardera. Ja savetujem USAF da napravi čistokrvnog lovca sa mogućnosšću nošenja vrlo ograničenih količina pametnih bombi i to je to. Ali samo samostalno bez uplitanja globalizacije.

Filip

pre 9 godina

Jesam dosadan ali bih samo dodao, posto zivim u Norveskoj, skoro je u njihovim novinama izasao clanak o F 35 avionu, koji ih samo zbog kursne razlike i kasnjenja kosta 25% vise od pocetne sume! A da ocekuju da cena jos raste! Vodila se rasprava cak i u parlamentu o tome!

Lane

pre 9 godina

Vidim ja zasto smo mi najrazvijeniji i najnapredniji u svemu. Sve pametnjakovic do pametnjakovica, a verovatno svi ili pretezno, nezaposleni i bez cilja u zivotu. Ali da pametuju, Srbi su uvek prvi.

Milos

pre 9 godina

Britancima samo jedna kratka poruka: Suhoj PAK FA. Kosta tri puta manje, a bice bolji 3 puta od ove US smejurije koju ovI MORAJU da kupe i to bez pogovora i koliko god da im Ameri zacene.
(RobiSarma, 12. maj 2015 09:53)

Britancima treba F-35B jer moze da sleti na njihov nov nosac aviona, ni jedan drugi lovac ne moze jer ti nosaci su predvidjeni da koriste avione sa vertikalnim sletanjem.

Dakle i da hoce da kupe PAK-FA ne radi im posao.

A cena PAK-FA je oko 100mil sto nije tri puta jeftinije od F-35. I da tih 100mil nije konacna cena vec projektovana. Dakle bice ili toliko ili ce biti skuplji.

I da to je cena za domace korisnike (Rusi i Induse) ostale ce kostati znatno vise jer nisu ucestvovali u razvoju.

jak 141

pre 9 godina

F 35 je samo preskupa kopija sovijetskog YAK-141
(dzoni, 12. maj 2015 17:52)
--
Čak je tad i Sovjetski Savez odustao od daljeg razvoja, mada je to bilo interesantno rešenje. Bio je to nepouzdan avion i piloti nisu rado leteli u njemu. Danas je ta priča za ruse završena.

netko

pre 9 godina

dajte ljudi malo ozbiljnosti.

taj toliko pominjani Jak NE POSTOJI!
a pak fa ima 5 komada od cega 1 izgoreo. u zadnje vreme samo jedan leti.
kada ce to uci u serijsku proizvodnju to ni rusi ne znaju. delom i zbog toga kasni taj avion kod rusa jer su ih stisle sankcije, nema se para a izrada i OVOG AVIONA PUNO KOSTA RUSE.

a za to vreme se ameri vec nastancovali vise od 100 komada f35. testiraju ga, voze se na njemu kao ludi, stalno mu dodaju novo naoruzanje.
mozda je taj avion skup, ali kada pravis neki novi avion onda moras platiti cenu nove tehnologije i istrazivanja. kako ce da stancaju sve vise tih aviona, tako ce mu cena padati.

proci ce par godina, par modernizacija i naravno kostace..ali ce to biti na kraju zver od aviona.

i kad f35 udje u punu operativnu upotrebu ce kinezi imati par avioncica sa ruskim motorima (jer svoje ne znaju da prave)a rusi ce imati nedovrsen avion.
a srbi ce i dalje pricati o jednom jedinom oborenom stelt avionu, dok su im ostali nato avioni srusili pola zemlje. i novi f35 nece imati cime da gadjaju jer ce dotle politicari i ovo malo vojske da nam uniste.

ja

pre 9 godina

Mne
Izvajaju ali iz svog dzepa. Imas na wikipediji a i na netu americki budzet za 2014 pa pogledaj brojke... Za vojku 550 milijardi, zdravstvo 70 skolstvo isto toliko.

reds

pre 9 godina

Rusofilstvo u Srba je mera mrznje prema zapadnoj civilizaciji iz apsolutne zavisti i nemoci.Nema to nikakve veze sa ljubavi prema Rusima.Svaki komentar i omer pluseva i minusa na svaku vest ovog tipa govori tome u prilog...Teracemo mi inat, sve dok nas ne nestane jer ocigledno ne znamo drugacije...

Filip

pre 9 godina

@netko: Na osnovu cega tvrdis da taj Jak ne postoji? Postojao je i to u dve varijante, 39 i 141! i oba su bila u zavrsnim fazama testiranja, ali su odbaceni kao neisplativi i nedovoljno pouzdani,a nisu mogli ni da razviju supersonicne brzine! Iste probleme imaju Amerikanci sa F 35,a tehnologiju su kako sami kazu kupili od Rusa! Pak Fa nije izgoreo,vec mu se zapalio motor, lete svi prototipovi,ne samo jedan, i on nije u klasi sa F 35,osim sto su oba stelt avioni! Pak Fa bi trebao da bude protivnik F 22! A za F 35, su oni procenili da je dovoljan Su 35 koji 4 ++ generacija! Ne raspravljam da li su u pravu ili nisu niti ko je bolji vec iznosim cinjenice! A to sto Amerikancima treba 100 prototipova da naprave avion, tu se krije kljuc toliko visoke cene ovog aviona!

Bmw

pre 9 godina

@ (netko, 12. maj 2015 19:41)
Vidi se da se razumeš u avijaciju. Kad su borbene letelice u pitanju (a i tenkovi) Ruse ne stavljaj u isti koš sa Jenkijima. Bilo koji ruski avion generacije 4++ dere ovu šklopociju.

domaci ljubitelji ruskih aviona tzv rusofili

pre 9 godina

Koliko su domaci rusofili iskompleksirani govori samo jedan primer. Oni u stvari ne vole Ruse zbog Rusa, nego zato sto su vaspitani lazima i glupostima da je ruska tehnika bolja od americke.
I posto su Srbi u pitanju, iz inata dan danas su rusofili. Kao kad navijas za gubitnicki tim, bez obzira sto znas da je gori,ali cvrsto teras inat.

partnerstvo za rat

pre 9 godina

Ako ne bude novih ratova svakako da ce biti greska.
Zato treba praviti nove ratove stalno.

Ili instalirati po raznim drzavama vlast koja ce da uzima zelenaske kredite da bi kupovala avione koji joj i ne trebaju. Oni uzmu kredit, narod vraca, sta ih briga.
Poslednjih nekoliko godina Grčka je kupila dvadesetak lovačkih aviona F16 za više od 1,5 milijardi evra.

Da bi to sakrili pricacemo kako su kredite lenji Grci potrosili na plate, a da je Cipras koji je najavio smanjenje vojnog budzeta populista koji jede malu decu. Jos ako najavi da ce oruzje kupovati od Rusije a ne od njih tek tad ce da bude populista koji jede malu decu.

Petar Srdanovic

pre 9 godina

@Vlada i Filip
Cisto radi tacnosti informacija:
Na pocetku 1966 u borbama u vazduhu (Vijetnam) je oboreno 11 US i 9 Severno Vijetnamskih (SV) aviona. 23.aprila 1966. u borbu ulazi Mig-21 i nakon toga odnos gubitaka je 47 US i 12 SV.
Izvori: "Aviation Week", 4. jun 1973. i "Avijacija u lokalnim ratovima" VINC UDK 355.469

Inace ova druga brojka je 4:1 za SV, sto podseca na cifru iz Top Gun filma samo u obrnutom kontekstu :)

xim

pre 9 godina

(LemiNS, 12. maj 2015 12:24)

Svaka ti cast kad uspes u tri recenice da izneses misljenje, zatim to isto svoje misljenje demantujes! Prvi oboreni F-117 je bio 1999. u Srbiji, zato nemoj da izmisljas price. Logika ti nije jaca strana, jer se SSSR raspala 1991, a F-117 je prvi put bio u borbi 1989 i to u Panami. Nije bio ni blizu SSSR-a, da bi oni mogli da ga obore.

mne

pre 9 godina

Dzoni, SAD za zdravstvo izdvajaju 8.000 dolara po glavi stanovnika ili 2,4 triliona dolara (17,6 BDP-a) i najvise na svijetu. Prisjecni zivotni vijek u SAD-u je 78,2 godine (u Srbiji 75 godina). Sa druge strane vojni budzet SAD-a iznosi 577 miliardi dolara (4% BDP-a), takodje najvise na svijetu. BDP SAD-a je oko 17.7 triliona dolara.

Amerikanac

pre 9 godina

Sto sad Srbi sveznalice hoce da ospore americku vazdusnu moc, neverovatno! Ameri imaju ubedljivo najjaci Air Force, voleli mi to Ili me. Cak I da im potpuno propadne ovaj f-35 (a nece) projekat to ne menja njihovu snagu, a vi samo nastavite da izmisljate teorije zavere, kako je to toboze ukradeno od Rusa. Hahaha !

Milos

pre 9 godina

Sto se tice JAK-41 ni on nije resenje jer umesto ventilatora koristi dva mala mlazna motora pa vise ostecuje pistu a ima vecu potrosnju. F-35B jeste pun problema ali realno on jeste ozbiljan korak napred u odnosu na Harijer koji menja. E sad sto su A i C verzija kastrirani zbog B to jeste problem.

Sto se tice prodaje tehnologije na kraju je ispalo da ipak nista od JAK-41 nije prodato, na primer rotirajuca mlaznica kod F-35B je drugacije resena a ne koristi dva mala mlazna motora. To su cinjenice e sad sto neko misli da su samo Rusi mogli da smisle takav avion treba da pogleda predlog Convair sa pocetka 1970tih, to je upravo ono sto je kasnije bio JAK-41, rotirajuca glavna mlaznica i dva mala mlazna motora. Inace na netu imate sliku JAK-41 gde se vidi koliko su vreli mali motori iza pilotske kabine.

Po meni dobro sto su se Ameri upleli ko pile u kucinu sa razvojem F-35. Zamislite da su ranije odlucili da ga batale, da naprave jos F-22 samo modernizovanih i da zadrze F-14 takodje unapredjen (na primer sa istim motorom koji koristi F-35) a ostatak para od razvoja F-35 ulozilu razvoj seste generacije? Mislim da bi to bilo mnogo gore po njihove konkurente nego problematicni F-35.

xim

pre 9 godina

USA se ne zuri za ovakvim avionom jer im trenutno nije hitno potreban, a problem su finansije. Vec imaju avion pete generacije koji je u primeni od 2004. godine, F-22 Raptor (Rusija, Indija ce, u saradnji, slican takav avion imati najskorije 2016.)! Neko rece, da su NATO clanice primorane da kupe ovakav avion. Ako je tako, zasto onda te clanice zahtevaju kupovinu Raptor-a (jos od 1997. kada je prototip poleteo), na kome i dan danas vazi zabrana izvoza, tj. moze da ga koristi samo USA vojska!? F-35 je naravno slabija verzija F-22 ali sa najnaprednijom tehnologijom, i naravno da svaka zemlja zeli avion pete generacije...

Surfer

pre 9 godina

xim mala informacija za tebe... stelt tehnologija je jako stara, a teoretski aspekt cele stvari je do detalja razvio jedan ruski naucnik.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (DilanDog, 12. maj 2015 12:24)
----------------------------------------------------------------------
Nije razvio "jedan ruski naucnik" vec je tehnologija razvijana u nacistickoj Nemackoj tokom II svetskog rata od stranje njihovih inzinjera.

@LemiNS
F117 nije oboren jer su njega gadjali, vec su gadjali okolne lovce koji su ga cuvali pa su greskom pogodili "nevidljivog".

Vlada komunista

pre 9 godina

@Filip
Filipe,pogrešna ti informacija i čista politička propaganda. Na samom početku rata borbeni avioni su bili Corseri a ne fantomi. Veliki broj aviona je bio propelerskog tipa. Fantom nije postojao, on je u Vijetnam došao 1972 godine. Dolaskom u Vijetnam na početku rata je za jedan oboren F4 avion oboreno 2-3 Miga a pri kraju rata 5-7. To je pravi rezultat a ne tvoj info. Razlog razlike u brojkama je da su F4 na početku rata u Vijetnamu dolazili bez automackog topa zato jer su USA generali verovali da se zbog superiornosti u radarima sve završava van vizuelnog dometa ali su se prevarili. Kada su videli da raketom ne može da se reši svaka situacija i kad su videli da vijetnamci uspešno koriste tu slabost oni su vratili topove na F4 i rešili sukob u vazduhu. Nikada vazduhoplovstvo Vijetnama nije bilo dominantno sve dok su na nebu bili F4, zato je i postao slavan. Vijetnamci nisu imali MIG 21 sve do kraja rata a i tada se nije mogao meriti sa F4. Tada tih godina USA su bile desetine godina ispred SSSR-a u radarskoj tehnologiji a samim tim i u avionskim radarima. Smešno je i porediti MIG 17 sa F4 al baš sam se slatko nasmejao. Uspešnost avijacije najmanje zavisi do aviona a najviše zavisi do iskustva pilota, zato sva vazduhoplovstva gube rat sa USAF-om.

хаџија

pre 9 godina

xim mala informacija za tebe... stelt tehnologija je jako stara, a teoretski aspekt cele stvari je do detalja razvio jedan ruski naucnik.
(DilanDog, 12. maj 2015 12:24)
jel dok je bijo na 'službenom putu' u sibiru ? mislim, izmedju dve atomske eksplozije na površinskim kopovima, jer je jeftinije od klasičnog eksploziva. a ljudi su i onako potrošna roba, naročito ako nisu 'socijalno bliski' ?

dzoniii

pre 9 godina

STo se tice potrosnje para ova slika govori sve https://static.nationalpriorities.org/images/fb101/2014/presidents-proposed-discretionary-spending.png

Sremac

pre 9 godina

Navodno su koristili (klasican) "waterfall" pristup u vodjenju projekta, umesto da se opredelili za "agile" pristup. Vrlo je moguce da je to jedan od krucijalnih razloga za probijanje rokova i budzeta.

doktor ali pravi

pre 9 godina

Možda US pravi "krševe" od aviona kako to neko ovde reče ali to je serija A. Zatim slede godine usavršavanja, pa serija C već nema toliko dečijih bolesti. Mana je što su skupi, ali rade im posao.

Boki

pre 9 godina

Svi znamo dobro sta je to ugradnja, prva , druga i td, da li su to srbi izmislili , ne , kao sto imate priliku da vidite tako se to radi, ugradila se i baba moja da ima svoj deo, (primer : lek za glavu u apoteci kutija 20 pil 4$, u bolnici jednu pilulu zaracunaju 6$) , a o ostalima da se i nekomentarise.Politicari u Srbiji sadasnji i bivsi su tu jako dobri, zasto bi americki bili losiji.

serjoza

pre 9 godina

Sve je to Sica,koliko je Novca iz drzavnog Bjudzeta Rusije,oprano za olimpijske igre SOCHI 2014,Suma je preko 50 Milijardi Dolara.Ako tome dodamo da je ovo "VEST"Ruskog KGB SPUTNIKA...

mne

pre 9 godina

Mne 
Izvajaju ali iz svog dzepa. Imas na wikipediji a i na netu americki budzet za 2014 pa pogledaj brojke... Za vojku 550 milijardi, zdravstvo 70 skolstvo isto toliko.
(ja, 12. maj 2015 13:30)

Pa i ja izdvajam iz sopstvenoga dzepa. Ili mislis da onih 22% bruto zarade koje moram da uplatim za zdravstveno osiguranje nisu moje pare? U svakom slucaju drzava SAD ne raspolaze novcem svojih gradjana vec ih pusta da odlucuju koliko, kad i u koji paket ce uloziti svoj novac.

Weteran

pre 9 godina

Taj avion nije ni planiran da radi?!
Ali taj projekat nikako nije greška!?
Projekat je savršeno uspešan?
I naravno:
- poznavaoci miksera, blendera i tostera ne moraju da se trude!? Imperijalno oružje je, ipak, drugorazredno!

Mr. Potato Head

pre 9 godina

@(DPolitika, 12. maj 2015 16:39)
A sto su napravili samo 2 komada(to me nesto podseca kad je Albanija napravila jedan, jedini traktor,ali za muzej) te sklopocije,za 4 godine, ako su se ovi kako kazete'odusevljavali'? Malo je drugacije bilo, ali vi to prikrivate.., nebitno. Ima na youtubeu lepo prikazano sletanje te sklopocije, zove se 'YAK-41 Crashes On Carrier landing Test',ha-ha-ha-ha-ha...
A ozbiljan projekat, ozbiljno i kosta...

Sremac

pre 9 godina

Navodno su koristili (klasican) "waterfall" pristup u vodjenju projekta, umesto da se opredelili za "agile" pristup. Vrlo je moguce da je to jedan od krucijalnih razloga za probijanje rokova i budzeta.

xim

pre 9 godina

(Mihailo, 12. maj 2015 09:46)

Ruska tehnologija je takva da ne moraju da kradu ?!?!? Ali je zato ceo vojni i drzavni vrh dosao u "tada bratsku" Srbiju, da vide sta je to F-117a, sa nevidljivom tehnologijom gde su odneli ceo avion! Navijaj za Rusiju, niko ti ne brani, ali nemoj da ispadas smesan!

Surfer

pre 9 godina

xim mala informacija za tebe... stelt tehnologija je jako stara, a teoretski aspekt cele stvari je do detalja razvio jedan ruski naucnik.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (DilanDog, 12. maj 2015 12:24)
----------------------------------------------------------------------
Nije razvio "jedan ruski naucnik" vec je tehnologija razvijana u nacistickoj Nemackoj tokom II svetskog rata od stranje njihovih inzinjera.

@LemiNS
F117 nije oboren jer su njega gadjali, vec su gadjali okolne lovce koji su ga cuvali pa su greskom pogodili "nevidljivog".

Vlada komunista

pre 9 godina

Što bi naš narod rekao: puno babica kilava deca. NIgde u svetu nije proizveden uspešan avion ako u njemu ičestvuje više zemalja. Setimo se propalih aviona: Eurofaiter i Tornado. Američki inženjeri su pravili beskomprimisne leteće borce: F-14 i F-15 njima ruski Migovi i Suhoji nisu bili ni blizu. Znam, mnogi rusofili će sad skočiti: A Suhoj 45 itd. Ja vam kažem to su pojedinačni primerci tehnoloških demonstratora a ne seriski avioni. Znači oni su isto što i F-35.
Mi i Ruminija smo takodje imali jedan zajednički avion: Orao, takodje propao pokušaj mada je on bio bolji od sličnih aviona ali imao je gadnu osobinu da iznenada padne. Motor mu je bio odličan Rols-Rojs ali je sve ostalo bio promašaj.
Ukratko ameri su želeli da naprave univerzalan avion za višenamensku upotrebu i to sa vertikalnim poletanjem. Tako nešto nije moguće a kad se kombinacije svojstava pokušavaju miksovati dobije se ono što je F-35. Jednostavno ili praviš čistokrvnog lovca ili izraženog bombardera. Ja savetujem USAF da napravi čistokrvnog lovca sa mogućnosšću nošenja vrlo ograničenih količina pametnih bombi i to je to. Ali samo samostalno bez uplitanja globalizacije.

domaci ljubitelji ruskih aviona tzv rusofili

pre 9 godina

Koliko su domaci rusofili iskompleksirani govori samo jedan primer. Oni u stvari ne vole Ruse zbog Rusa, nego zato sto su vaspitani lazima i glupostima da je ruska tehnika bolja od americke.
I posto su Srbi u pitanju, iz inata dan danas su rusofili. Kao kad navijas za gubitnicki tim, bez obzira sto znas da je gori,ali cvrsto teras inat.

netko

pre 9 godina

dajte ljudi malo ozbiljnosti.

taj toliko pominjani Jak NE POSTOJI!
a pak fa ima 5 komada od cega 1 izgoreo. u zadnje vreme samo jedan leti.
kada ce to uci u serijsku proizvodnju to ni rusi ne znaju. delom i zbog toga kasni taj avion kod rusa jer su ih stisle sankcije, nema se para a izrada i OVOG AVIONA PUNO KOSTA RUSE.

a za to vreme se ameri vec nastancovali vise od 100 komada f35. testiraju ga, voze se na njemu kao ludi, stalno mu dodaju novo naoruzanje.
mozda je taj avion skup, ali kada pravis neki novi avion onda moras platiti cenu nove tehnologije i istrazivanja. kako ce da stancaju sve vise tih aviona, tako ce mu cena padati.

proci ce par godina, par modernizacija i naravno kostace..ali ce to biti na kraju zver od aviona.

i kad f35 udje u punu operativnu upotrebu ce kinezi imati par avioncica sa ruskim motorima (jer svoje ne znaju da prave)a rusi ce imati nedovrsen avion.
a srbi ce i dalje pricati o jednom jedinom oborenom stelt avionu, dok su im ostali nato avioni srusili pola zemlje. i novi f35 nece imati cime da gadjaju jer ce dotle politicari i ovo malo vojske da nam uniste.

xim

pre 9 godina

USA se ne zuri za ovakvim avionom jer im trenutno nije hitno potreban, a problem su finansije. Vec imaju avion pete generacije koji je u primeni od 2004. godine, F-22 Raptor (Rusija, Indija ce, u saradnji, slican takav avion imati najskorije 2016.)! Neko rece, da su NATO clanice primorane da kupe ovakav avion. Ako je tako, zasto onda te clanice zahtevaju kupovinu Raptor-a (jos od 1997. kada je prototip poleteo), na kome i dan danas vazi zabrana izvoza, tj. moze da ga koristi samo USA vojska!? F-35 je naravno slabija verzija F-22 ali sa najnaprednijom tehnologijom, i naravno da svaka zemlja zeli avion pete generacije...

хаџија

pre 9 godina

xim mala informacija za tebe... stelt tehnologija je jako stara, a teoretski aspekt cele stvari je do detalja razvio jedan ruski naucnik.
(DilanDog, 12. maj 2015 12:24)
jel dok je bijo na 'službenom putu' u sibiru ? mislim, izmedju dve atomske eksplozije na površinskim kopovima, jer je jeftinije od klasičnog eksploziva. a ljudi su i onako potrošna roba, naročito ako nisu 'socijalno bliski' ?

Sremac

pre 9 godina

Navodno su koristili (klasican) "waterfall" pristup u vodjenju projekta, umesto da se opredelili za "agile" pristup. Vrlo je moguce da je to jedan od krucijalnih razloga za probijanje rokova i budzeta.

Vlada komunista

pre 9 godina

@Filip
Filipe,pogrešna ti informacija i čista politička propaganda. Na samom početku rata borbeni avioni su bili Corseri a ne fantomi. Veliki broj aviona je bio propelerskog tipa. Fantom nije postojao, on je u Vijetnam došao 1972 godine. Dolaskom u Vijetnam na početku rata je za jedan oboren F4 avion oboreno 2-3 Miga a pri kraju rata 5-7. To je pravi rezultat a ne tvoj info. Razlog razlike u brojkama je da su F4 na početku rata u Vijetnamu dolazili bez automackog topa zato jer su USA generali verovali da se zbog superiornosti u radarima sve završava van vizuelnog dometa ali su se prevarili. Kada su videli da raketom ne može da se reši svaka situacija i kad su videli da vijetnamci uspešno koriste tu slabost oni su vratili topove na F4 i rešili sukob u vazduhu. Nikada vazduhoplovstvo Vijetnama nije bilo dominantno sve dok su na nebu bili F4, zato je i postao slavan. Vijetnamci nisu imali MIG 21 sve do kraja rata a i tada se nije mogao meriti sa F4. Tada tih godina USA su bile desetine godina ispred SSSR-a u radarskoj tehnologiji a samim tim i u avionskim radarima. Smešno je i porediti MIG 17 sa F4 al baš sam se slatko nasmejao. Uspešnost avijacije najmanje zavisi do aviona a najviše zavisi do iskustva pilota, zato sva vazduhoplovstva gube rat sa USAF-om.

reds

pre 9 godina

Rusofilstvo u Srba je mera mrznje prema zapadnoj civilizaciji iz apsolutne zavisti i nemoci.Nema to nikakve veze sa ljubavi prema Rusima.Svaki komentar i omer pluseva i minusa na svaku vest ovog tipa govori tome u prilog...Teracemo mi inat, sve dok nas ne nestane jer ocigledno ne znamo drugacije...

RobiSarma

pre 9 godina

Britancima samo jedna kratka poruka: Suhoj PAK FA. Kosta tri puta manje, a bice bolji 3 puta od ove US smejurije koju ovI MORAJU da kupe i to bez pogovora i koliko god da im Ameri zacene.

tobiramaduke97

pre 9 godina

Pa F-22 je avion pete generacije koji je amerika zabranila da izvozi i to im pise u ustavu.Sa druge strane F-35 je isto avion pete generacije ali on se izvozi zato sto je po karaktetistikama najgora moguca verzija pete generacije i upola ima karakteristika kao F-22.F-35 je najskuplja investicija koja je bila u americkom vazduhoplovstvu ikada.Cak su u emisijama vezanim za F-35 rekli da moze da se obori sa laptopom.Avion je dobar ali za petu generaciju ocajan.Jednostavna racunica prodam ti krs iako si mi saveznik zato sto mi se u buducnosti mozda zameris.

Amerikanac

pre 9 godina

Sto sad Srbi sveznalice hoce da ospore americku vazdusnu moc, neverovatno! Ameri imaju ubedljivo najjaci Air Force, voleli mi to Ili me. Cak I da im potpuno propadne ovaj f-35 (a nece) projekat to ne menja njihovu snagu, a vi samo nastavite da izmisljate teorije zavere, kako je to toboze ukradeno od Rusa. Hahaha !

mne

pre 9 godina

Dzoni, SAD za zdravstvo izdvajaju 8.000 dolara po glavi stanovnika ili 2,4 triliona dolara (17,6 BDP-a) i najvise na svijetu. Prisjecni zivotni vijek u SAD-u je 78,2 godine (u Srbiji 75 godina). Sa druge strane vojni budzet SAD-a iznosi 577 miliardi dolara (4% BDP-a), takodje najvise na svijetu. BDP SAD-a je oko 17.7 triliona dolara.

Mihailo

pre 9 godina

Sama cena je možda i najmanji problem, glavna stvar je u tome što ga (kao i F22) ruski i kineski novi radari vide savršeno, kao avione 4. i prethodnih generacija.
Ruska tehnologija je takva da Federacijja nema potrebu da krade, ali su Kinezi ukrali veliku količinu podataka o mnogim projektima, pa tako i o F35, i napravili radare koji mogu da vide taj i slične tipove aviona, a projektovali su i Šenjang J-31 - avion 5. gerneracije koji će za nekoliko godina ući u proizvodnju. Lopovluk ili ne, za osudu ili ne, ali Kinezima svaka čast kako na tom polju "preskaču" Amerikance i pritom se prave blesavi i ništa ne priznaju.

T

pre 9 godina

Citam ove komentare, i uopste mi nije jasno kako su Amerikanci tako tehnoloski inferiorni, organizaciono nesposobni, ekonomski nepismeni a vladaju celim svetom, dok mi i Rusi, tehnicki besprekorni, organizaciono savrseni a ekonomski superiorni vazda bili sirotinja.

Saša KŠ

pre 9 godina

Ne znam šta misle ovdašnji (naši) kauboji i kobasičari, ali ja mislim da je svim ovim zemljama mnogo jeftinije i bolje da kupe mnogo jeftinije i bolje "Ruske lepotane".

seljadin

pre 9 godina

jos jedan dokaz da snaga neke armije ne lezi u tome koliko novca se daje vojsci tj. privatnim firmama koje naduvavaju cene.
Sve podseca na most preko Ade, jel vam nesto pricica poznata ?
I kraj price je isti, firme nisu kaznjene, vec nagradjene sa sledecim jos vecim i grandioznijim projektom pljacke poreskih obveznika...

mne

pre 9 godina

Mne 
Izvajaju ali iz svog dzepa. Imas na wikipediji a i na netu americki budzet za 2014 pa pogledaj brojke... Za vojku 550 milijardi, zdravstvo 70 skolstvo isto toliko.
(ja, 12. maj 2015 13:30)

Pa i ja izdvajam iz sopstvenoga dzepa. Ili mislis da onih 22% bruto zarade koje moram da uplatim za zdravstveno osiguranje nisu moje pare? U svakom slucaju drzava SAD ne raspolaze novcem svojih gradjana vec ih pusta da odlucuju koliko, kad i u koji paket ce uloziti svoj novac.

dzoni

pre 9 godina

Cena F 35 je vec presla TRILION dolara..i to naravno nije slucajno ..cela amerike i svet je taoc americke vojne industrije i oligarhije tamo koja na oruzju uzima nevidjene sume novca.
KOliko je tih trilion $ za jedan avion moze da se vidi ako se npr uporedi da amerika zdravstvo daje godisnje 70 milijardi $ a isto toliko i za skolstvo ..za zdravstvo svih 300 miliona amerikanaca mnogo puta manje nego za taj avion koji ce da sluzi da se bombarduju i ubijaju slabi koji nece da im budu sluge

zoran1965

pre 9 godina

samo je pitanje vremena kada će po ceni F-16 biti napravljen model koji je isti ili bolji od 'ovoga'(tako nas bar istorija uči)
lokid-martin je firma sa pedigreom ali trebalo bi penzionisati celu ekipu do čistačice i dovesti nove ljude

serjoza

pre 9 godina

Sve je to Sica,koliko je Novca iz drzavnog Bjudzeta Rusije,oprano za olimpijske igre SOCHI 2014,Suma je preko 50 Milijardi Dolara.Ako tome dodamo da je ovo "VEST"Ruskog KGB SPUTNIKA...

Sremac

pre 9 godina

Navodno su koristili (klasican) "waterfall" pristup u vodjenju projekta, umesto da se opredelili za "agile" pristup. Vrlo je moguce da je to jedan od krucijalnih razloga za probijanje rokova i budzeta.

gile

pre 9 godina

Dzoni, SAD za zdravstvo izdvajaju 8.000 dolara po glavi stanovnika ili 2,4 triliona dolara (17,6 BDP-a) i najvise na svijetu. Prisjecni zivotni vijek u SAD-u je 78,2 godine (u Srbiji 75 godina). Sa druge strane vojni budzet SAD-a iznosi 577 miliardi dolara (4% BDP-a), takodje najvise na svijetu. BDP SAD-a je oko 17.7 triliona dolara.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (mne, 12. maj 2015 11:49)

Dobro je ljubitelju holivuda oladi malo . Ispadas smesan sa tim ciframa ko i Ameri . Znaci ameri sa 2,4 triliona dolara zive samo 3 godine duze od nas pa to i nije za pohvalu ako mene pitas . Dalje taj vojni budzet sto navodis je sad dokazano da je samo farsa jer Rusi sa 10 puta manjim budzetom im pariraju vojno . Svi mi znamo da nece moci Ameri jos dugo toliko da izdvajaju za vojsku a taj 17,7 triliona bdp ce sacekati jos nekoliko godina .

doktor ali pravi

pre 9 godina

Možda US pravi "krševe" od aviona kako to neko ovde reče ali to je serija A. Zatim slede godine usavršavanja, pa serija C već nema toliko dečijih bolesti. Mana je što su skupi, ali rade im posao.

patriota

pre 9 godina

Ljudi moji raspravljate o falsifikatu originala. Ukucajte u pretraživač JAK 141 i videćete da je F-35 loša kopija JAK 141 naravno JAK je Ruska firma za one koji neznaju. Stelt!? Sve što je od ččestog materijala vidljivo je manje ili više, nepostoji nevidljivo. Radari iz '56 jasno ih vide ko dobar dan i opet ruski lampas. Mana mu je mnogo jako zrači i radi na jednoj frekvenciji i laka je meta za antiradarske rakete. Jenki šštampaju zelene novčanice bez pokrića pa to koliko košta nebitno. Sve će to drugi platiti ili će Kumanovo imati.

Синиша

pre 9 godina

Citam ove komentare, i uopste mi nije jasno kako su Amerikanci tako tehnoloski inferiorni, organizaciono nesposobni, ekonomski nepismeni a vladaju celim svetom, dok mi i Rusi, tehnicki besprekorni, organizaciono savrseni a ekonomski superiorni vazda bili sirotinja.
(T, 12. maj 2015 18:08)

Zato sto clanice NATO MORAJU da kupuju oruzje proizvedeno u zemljama clanicama, a najvise od SAD. Zato je i skup ulazak u NATO, jer podrazumeva da se predje na njihovo naoruzanje.

Mr. Potato Head

pre 9 godina

@(DPolitika, 12. maj 2015 16:39)
A sto su napravili samo 2 komada(to me nesto podseca kad je Albanija napravila jedan, jedini traktor,ali za muzej) te sklopocije,za 4 godine, ako su se ovi kako kazete'odusevljavali'? Malo je drugacije bilo, ali vi to prikrivate.., nebitno. Ima na youtubeu lepo prikazano sletanje te sklopocije, zove se 'YAK-41 Crashes On Carrier landing Test',ha-ha-ha-ha-ha...
A ozbiljan projekat, ozbiljno i kosta...

gile

pre 9 godina

@LemiNS
F117 nije oboren jer su njega gadjali, vec su gadjali okolne lovce koji su ga cuvali pa su greskom pogodili "nevidljivog".
(Surfer, 12. maj 2015 13:03)

Hahaha naravno sta god holivud snimi i kaze ti verujes .

Filip

pre 9 godina

@vladakomunista> Prvo, niko ne spori da Amerikanci prave odlicne avione, to je fakat. Ali reci kako su njihovi F14 I F15 bolji od Migova i Suhoja, je cista glupost a jos prozvati ljude koji podrzavaju Istocnu tehnologiju Rusofilima, minus zbog toga. Da li ti je poznato da je za vreme Korejskog rata odnos oborenih aviona bio 5-1 i 7-1 za Mig-ove, da li ti je poznato da su za vreme Vijetnamskog rata Ruski MIG 21 obarali naprednije i generacijski novije F4 Fantom? pa cak i MIG 17? Ne mozes na osnovu Americkih konflikata sa daleko inferiornijim zemljam da sudis o tehnickoj sposobnosti nekog aviona! Pa nas su napadali sa odnosnom 10-1, da smo imali i F22 opet bi nas unakazili, a ne sto smo imali avione koji su vec tad bili uveliko zreli za osavremenjivanje. Pozdrav

Milos

pre 9 godina

Britancima samo jedna kratka poruka: Suhoj PAK FA. Kosta tri puta manje, a bice bolji 3 puta od ove US smejurije koju ovI MORAJU da kupe i to bez pogovora i koliko god da im Ameri zacene.
(RobiSarma, 12. maj 2015 09:53)

Britancima treba F-35B jer moze da sleti na njihov nov nosac aviona, ni jedan drugi lovac ne moze jer ti nosaci su predvidjeni da koriste avione sa vertikalnim sletanjem.

Dakle i da hoce da kupe PAK-FA ne radi im posao.

A cena PAK-FA je oko 100mil sto nije tri puta jeftinije od F-35. I da tih 100mil nije konacna cena vec projektovana. Dakle bice ili toliko ili ce biti skuplji.

I da to je cena za domace korisnike (Rusi i Induse) ostale ce kostati znatno vise jer nisu ucestvovali u razvoju.

joca

pre 9 godina

ja mrzim US i NATO i apelujem da se u novinama ne pominje F35 i njegove loše karakteristike, američko vazduhoplovstvo odavno kuburi sa korupcijom i očajnim avionima koje kasnije poboljšavaju holivudskim filmovima, još od f15 oni imaju te probleme ali ih je f16 izvukao, sada ih uništavaju sa 35-icom, ako neka, planiraju da naprave 3000 tih krševa, zamislite koju će snagu američko vazduhoplovstvo imati kad f35 zameni A-10, harijera i f16,samo tiho. NAPOLEON je rekao: Kada neprijatelj pravi grešku nikako ga ne ometati.

Lane

pre 9 godina

Vidim ja zasto smo mi najrazvijeniji i najnapredniji u svemu. Sve pametnjakovic do pametnjakovica, a verovatno svi ili pretezno, nezaposleni i bez cilja u zivotu. Ali da pametuju, Srbi su uvek prvi.

Bmw

pre 9 godina

@ (netko, 12. maj 2015 19:41)
Vidi se da se razumeš u avijaciju. Kad su borbene letelice u pitanju (a i tenkovi) Ruse ne stavljaj u isti koš sa Jenkijima. Bilo koji ruski avion generacije 4++ dere ovu šklopociju.

LemiNS

pre 9 godina

(xim, 12. maj 2015
10:39)
A prethodno je taj f-117a oboren sovjetskim sistemom raketne pvo iz koje ono godine ?!
sve dok rusi mogu videti i oboriti bilo koji zapadni avion boli ih uvo da rasipaju novce kao ovi svetski teroristi... imali su i oni svoje neuspele projekte ali sa mizernim troskovima u odnosu na f-35. Kina se izgradila na kopiranju svega pa koliko vidim nista im ne fali, postali su sila! i jos jedan podatak za tebe, u 2014. god Rusija je dobrano pretekla SAD po broju novoproizvedenih aviona svih namena.

DPolitika

pre 9 godina

@Milos

na nove nosace aviona koje Britanija pravi klase Queen Elizabeth zaista samo STOVL moze da slece ali vec su oni ukapirali kako im je sve oko F-35B greska pa su hteli da promene namenu nosaca tj. da moze da primi i drugaciji tip aviona ali greska je preskupa pa su odustali...

Tek ce se suociti sa operativnim problemima oko tih aviona kada ih budu imali u vecim kolicinama, njihovim losim borbenim karakteristikama, slozenim i preskupim odrzavanjem, slabom pouzdanoscu i tzv. nevidljivoscu koja je daleko od prvobitne proklamovane i ciljane.

F-35 je najveca greska ali ko je sme priznati tj. svi zagovornici tog projekta bi onda morali da snose neku odgovornost.

Sto se tice neke Ruske zamene T-50 nije za Britanske nosace medjutim umesto T-50 postoji nesto drugo:

JAK-141M

ili original, te umesto da kupuju neuspesnu kopiju tj. F-35 bolje im je da kupe JAK-141M za koji postoje sacuvani svi alati za proizvodnju uz savremenu elektroniku eto im jeftinije i pouzdanije resenje.

Odusevljenje inzinjera Lockheed-a sa JAK-141 je preneto na F-35 po ogromnoj ceni koja prevazilazi sve racionalne vrednosti.

Cak i flota UAV zasnovana na X-47B konceptu ili nekom slicnom bi bila bolje resenje od F-35.

Generalno mnogi danasnji avioni su svojom cenom postali neopravdani za koriscenje npr. eurofighter a razlozi za visoke cene pojedinih danasnjih aviona treba traziti prvo u sprezi politicara i kompanija koji te avione prave a ne u ekonomiji.

Sasa

pre 9 godina

(xim, 12. maj 2015 10:39)

Prijatelju, samo da znas, fizicke i matematicke formule za dizajn takozvanog 'stealth' vazduhoplova je prvi otkrio i razradio Ruski naucnik Petr Ufimtsev. Sovjetsko vojno rukovodstvo je procenilo da im ta tehnologija u tom momentu nije prioritet, da bi desetak godina kasnije naucnik Lockheed-a pronasao njeguovu knjigu u biblioteci. Na osnovu te knjige je Lockheed dizajnirao F-117. Imas i dokumentarac o tome. Rusi su za 'low radar cross section' znali dok Ameri pojma nisu imali sta je to.

Samo kažem...

pre 9 godina

Za 300 i kusur milijardi dolara, sve moguće bolesti na svetu bi se mogle izlečiti, a posle bi imali vremena da se ubijamo avionima.

lale

pre 9 godina

Nije ovde poenta da li ameri umeju ili ne umeju da naprave dobar aviona!
poenta je da je ovaj avion, kako se sada ispostavilo, čista PREVARA uz pomoc koje su izvukli 400 milijardi iz budzeta! Glavni problem je sistem za vertikalno poletanja-sletanje on je potpuno nepotreban i predstavlja cistu perverznu zelju jedne grupe generala u americi koji su insistirali na tom sistemu a zbog kojeg avion NAZALOST ima katastrofalne manevarske sposobnosti u letu jer mu krila ne prave dovoljno veliki aerodinamicki potisak a da bi to nadoknadio mora da leti brže pa brze trosi gorivo i ima mali radijus dejstva i tu nema leka, elektronika koju posedujeJESTE NAJSAVREMENIJA ali nije medjusobno uskladjena. Avion je prevara

Vlada kapitalista

pre 9 godina

@(Vlada komunista, 12. maj 2015 15:41)

Da upotrebim tvoje reči "pogrešna ti informacija i čista politička propaganda". SAD je u Vijetnamu izgubio 678 komada samo F4-ki. Skidali su ih kao muve. Evo ti zvanični američki podaci, copy-paste:

U.S. Air Force F-4 Phantom II - 445 total, 382 in combat
U.S. Navy F-4 Phantom – 138 total, 75 in combat
U.S. Marine Corps F-4 Phantom – 95 lost, 72 combat

Opet, prema zvaničnim američkim podacima u Vijetnamu je SAD izgubio skoro 10,000 letelica (avioni + helikoteri) plus oko 2,500 letelica vojske Južnog Vijetnama. A Severni Vijetnam je izgubio 198 (plis 1 kinesi), prema tvrdnjama SAD-a, dok Vijetnamci tvrde da je taj broj 154 komada.

E sad zamislite kakve gubitke bi imali da napadnu Rusiju. Zato se uvek slatko nasmejem NATO-botovske fantazije da bi Rusija bila pregažena za 7 dana i slične Rambo kombinacije.

SAD definitivno ima moćnu vojsku, ali batina ima dva kraja.

Ja im i jednima i drugima želim mir, kao i nama, i da se ljudski rod zanima pametnijim stvarima od međusobnog ubijanja. Znam, fantazija. Ali bar je lepa, za razliku od ratnih :)

Bane

pre 9 godina

@tobiramaduke97: Amerikancima pise u Ustavu da ne smeju da izvoze F-35?
Americki Ustav je poslednji put menjan 1992. godine zbog predloga amandmana iz 1789. godine.

xim

pre 9 godina

(LemiNS, 12. maj 2015 12:24)

Svaka ti cast kad uspes u tri recenice da izneses misljenje, zatim to isto svoje misljenje demantujes! Prvi oboreni F-117 je bio 1999. u Srbiji, zato nemoj da izmisljas price. Logika ti nije jaca strana, jer se SSSR raspala 1991, a F-117 je prvi put bio u borbi 1989 i to u Panami. Nije bio ni blizu SSSR-a, da bi oni mogli da ga obore.

jak 141

pre 9 godina

F 35 je samo preskupa kopija sovijetskog YAK-141
(dzoni, 12. maj 2015 17:52)
--
Čak je tad i Sovjetski Savez odustao od daljeg razvoja, mada je to bilo interesantno rešenje. Bio je to nepouzdan avion i piloti nisu rado leteli u njemu. Danas je ta priča za ruse završena.

Milos

pre 9 godina

Sto se tice JAK-41 ni on nije resenje jer umesto ventilatora koristi dva mala mlazna motora pa vise ostecuje pistu a ima vecu potrosnju. F-35B jeste pun problema ali realno on jeste ozbiljan korak napred u odnosu na Harijer koji menja. E sad sto su A i C verzija kastrirani zbog B to jeste problem.

Sto se tice prodaje tehnologije na kraju je ispalo da ipak nista od JAK-41 nije prodato, na primer rotirajuca mlaznica kod F-35B je drugacije resena a ne koristi dva mala mlazna motora. To su cinjenice e sad sto neko misli da su samo Rusi mogli da smisle takav avion treba da pogleda predlog Convair sa pocetka 1970tih, to je upravo ono sto je kasnije bio JAK-41, rotirajuca glavna mlaznica i dva mala mlazna motora. Inace na netu imate sliku JAK-41 gde se vidi koliko su vreli mali motori iza pilotske kabine.

Po meni dobro sto su se Ameri upleli ko pile u kucinu sa razvojem F-35. Zamislite da su ranije odlucili da ga batale, da naprave jos F-22 samo modernizovanih i da zadrze F-14 takodje unapredjen (na primer sa istim motorom koji koristi F-35) a ostatak para od razvoja F-35 ulozilu razvoj seste generacije? Mislim da bi to bilo mnogo gore po njihove konkurente nego problematicni F-35.

ja

pre 9 godina

Mne
Izvajaju ali iz svog dzepa. Imas na wikipediji a i na netu americki budzet za 2014 pa pogledaj brojke... Za vojku 550 milijardi, zdravstvo 70 skolstvo isto toliko.

Filip

pre 9 godina

@netko: Na osnovu cega tvrdis da taj Jak ne postoji? Postojao je i to u dve varijante, 39 i 141! i oba su bila u zavrsnim fazama testiranja, ali su odbaceni kao neisplativi i nedovoljno pouzdani,a nisu mogli ni da razviju supersonicne brzine! Iste probleme imaju Amerikanci sa F 35,a tehnologiju su kako sami kazu kupili od Rusa! Pak Fa nije izgoreo,vec mu se zapalio motor, lete svi prototipovi,ne samo jedan, i on nije u klasi sa F 35,osim sto su oba stelt avioni! Pak Fa bi trebao da bude protivnik F 22! A za F 35, su oni procenili da je dovoljan Su 35 koji 4 ++ generacija! Ne raspravljam da li su u pravu ili nisu niti ko je bolji vec iznosim cinjenice! A to sto Amerikancima treba 100 prototipova da naprave avion, tu se krije kljuc toliko visoke cene ovog aviona!

Weteran

pre 9 godina

Taj avion nije ni planiran da radi?!
Ali taj projekat nikako nije greška!?
Projekat je savršeno uspešan?
I naravno:
- poznavaoci miksera, blendera i tostera ne moraju da se trude!? Imperijalno oružje je, ipak, drugorazredno!

Marko

pre 9 godina

Nije to greska, pare iz budzeta su se prelile u dzepove diskretnih vlasnika SAD. To je velika korupcija, oligarsi na taj nacin izvlace stotine milijardi godisnje iz budzeta. I nasa drzava je na tom putu, samo sto ovde jos uvek postoji mnogo sitne korupcije, ali vremenom ce sitna nestajati, a jacace velika, koja je jos pogubnija za narod, narocito u siromasnim drzavama.

Dragoljub

pre 9 godina

Nije ovde stvar u tome da Ameri ne znaju da naprave dobar avion, već je problem što se ministarstvo odbrane malo "zanelo" sa zahtevima. Postoji puno dobrih višenamenski lovaca, tj. lovaca-bombardera, ali dodavanje mogućnosti vertikalnog poletanja i sletanja (model B) je uništilo ceo projekat i uvelo ga u spiralu kašnjenja, ispravki i naravno poskupljenja. Npr. zbog kašnjenja sa projektom, neki delovi elektronike i nišanskih sistema su zastareli tj. potrebno je izvršiti nove prepravke kako bi se instalirala najnovija generacija koja je razvijena u međuvremenu.
na kraju će dobiti avion koji nije (mnogo) bolji lovac od F-15 (o F22 da ne pricamo), nije bolji bombarder od F-15e i A-10 pa čak ni od F-16 i F-18, a jedino će marinci dobit avion koji je malo bolji od Hariera.

Filip

pre 9 godina

Greska Vlado, mada si naveo neke tacne podatke, svoje misljenje si formirao na osnovu emisija sa History i Discavery kanala! Ali jedno je tacno, na F 4 Fantomu u pocetku nije postojao top za Dog Fight borbu u pocetku njegovih dejstava u ratu u Vijetnamu! Tek kada je dobio top, uspeli su da poprave procente! Ne bih rekao da su im radarski sistemi bili toliko suprriorniji u odnosu na Sovjetske,vec da je sama doktrina bila totalno drugacija! Rusi su forsirali blisku borbu dok su Amsrikanci mislili da je u Koreji sa tim zavrseno! I zato tako nadmeni nisu ni stavili top na F4, sto ih je i kostalo u pocetku! BVR tada jos nije zaziveo, i njihovi superiorni radari sa raketama za daleku vazdusnu borbu nisu mogli da donesu prevagu! F4 se koristio u Vijetnamu jos od 67, 68 godine a ne od 72! Bio je glavni radni konj,koristili su ga i kao lovca i kao bombardera i mada se pokazao dobar u nekim zadacima, u bliskoj vazdusnoj borbi je bio inferiorniji zbog robustnosti i velicine! MIG 21 jeste kasnije usao u Vijetnamski sukob ali dovoljno na vreme da pomrsi racune! Glavna prednost Usaf je u masovnosti u svakom okrsaju,jer kao sto sam rekao kada je odnos 10-1 nije tesko biti as! Tako je bilo i u Vijetnamu ali ne mozes osporiti ogroman broj izgubljenih Americkih aviona! I jos jedna mala replika Su 27 nije ucestvovao ni u jednom poznatom sukobu,a zamisljen je kao pandan F15, tako da nema nacina da se utvrsi koji je superiorniji!

Filip

pre 9 godina

Jesam dosadan ali bih samo dodao, posto zivim u Norveskoj, skoro je u njihovim novinama izasao clanak o F 35 avionu, koji ih samo zbog kursne razlike i kasnjenja kosta 25% vise od pocetne sume! A da ocekuju da cena jos raste! Vodila se rasprava cak i u parlamentu o tome!

a posle ćemo kukati

pre 9 godina

Znači, troškovi programa F-35 - 391 milijardu $, a nagrada za najbolji projekat desalinizacije morske vode - 140 hiljada $.
Mislim da je sasvim lako proceniti koliko su ljudi zainteresovani za mir i napredak čovečanstva.

win win

pre 9 godina

To je isto kao kad ja ugovorim sa molerom da kreci zgradu a od stanara naplatim i vise nego sto treba. Dobro meni dobro moleru zato je cena opaka.

Boki

pre 9 godina

Svi znamo dobro sta je to ugradnja, prva , druga i td, da li su to srbi izmislili , ne , kao sto imate priliku da vidite tako se to radi, ugradila se i baba moja da ima svoj deo, (primer : lek za glavu u apoteci kutija 20 pil 4$, u bolnici jednu pilulu zaracunaju 6$) , a o ostalima da se i nekomentarise.Politicari u Srbiji sadasnji i bivsi su tu jako dobri, zasto bi americki bili losiji.

partnerstvo za rat

pre 9 godina

Ako ne bude novih ratova svakako da ce biti greska.
Zato treba praviti nove ratove stalno.

Ili instalirati po raznim drzavama vlast koja ce da uzima zelenaske kredite da bi kupovala avione koji joj i ne trebaju. Oni uzmu kredit, narod vraca, sta ih briga.
Poslednjih nekoliko godina Grčka je kupila dvadesetak lovačkih aviona F16 za više od 1,5 milijardi evra.

Da bi to sakrili pricacemo kako su kredite lenji Grci potrosili na plate, a da je Cipras koji je najavio smanjenje vojnog budzeta populista koji jede malu decu. Jos ako najavi da ce oruzje kupovati od Rusije a ne od njih tek tad ce da bude populista koji jede malu decu.

Petar Srdanovic

pre 9 godina

@Vlada i Filip
Cisto radi tacnosti informacija:
Na pocetku 1966 u borbama u vazduhu (Vijetnam) je oboreno 11 US i 9 Severno Vijetnamskih (SV) aviona. 23.aprila 1966. u borbu ulazi Mig-21 i nakon toga odnos gubitaka je 47 US i 12 SV.
Izvori: "Aviation Week", 4. jun 1973. i "Avijacija u lokalnim ratovima" VINC UDK 355.469

Inace ova druga brojka je 4:1 za SV, sto podseca na cifru iz Top Gun filma samo u obrnutom kontekstu :)

dzoniii

pre 9 godina

STo se tice potrosnje para ova slika govori sve https://static.nationalpriorities.org/images/fb101/2014/presidents-proposed-discretionary-spending.png