Nedelja, 10.05.2015.

22:44

"Desetka" će biti poslednja verzija Windowsa

Izvor: Klix.ba

"Desetka" æe biti poslednja verzija Windowsa IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

69 Komentari

Sortiraj po:

Ske

pre 8 godina

@Istina Srbije

Reci ti nama istinu, kada si zadnji put koristio neki Linux ili OS X posto ocigledno nemas pojma o cemu pricas majstore....

Istina Srbije

pre 8 godina

Ne razumem zasto konstantne svadje sta je bolje, microsoft je bolji za svakodnevnog korisnika. Specijalizovane Linux distribucije su najbolje za okruzenja gde vam treba nesto sto ce funkcionisati 24/7 i raditi vrlo specijalizovane stvari (softver koji kontrolise masine u fabrici automobila), za svakodnevne korisnike nije tako dobar jer nema dovoljno softverske kompatabilnosti, a da ne pricam sto ako se desi neka greska to mogu biti sati i sati dok se nadje o cemu se radi i plus mora da se razume makar u osnovi programiranje. Mac je dobar za video obradu i ima po nesto iz oba sveta, s tim sto nije komplikovan kao linux, ali nema ni softvera kao windows. A ovaj korak da sve ide na pretplatu i da uvek imate novu verziju mislim da je dobra stvar, svakako ce u mnogome povecati sigurnost i kompatabilnost izmedju korisnika.

FF

pre 8 godina

Vec se o ovome pisalo, al u sustini sta ovo znaci?
Windows OS nece biti tretiran kao proizvod vec kao usluga (service). Tj. besplatno ces da dobijes osnovu (npr. Windows 10 nadogradnju), ali za neke napredne funkcije, aplikacije i sl. ces morati da placas pretplatu na mesecnom, godisnjem nivou i sl. Tako vec funkcionise windows office 365.

Ovime se postize bolja kontrola koriscenja softwara kao i nadogradnja. Korisnik ce uvek imati najnoviju verziju ako pretplata jos uvek vazi.

Unknown.MNE

pre 8 godina

Šta se bre palite. 

Microsoft je ugasio i MSN, pa se sada zove Skype, ugasio je Nokia brend, pa se sada zove Microsoft Loomia, najavio je gašenje Internet Explorera (koji će se ubuduće zvati Microsoft Edge), a evo sad je najavio i gašenje Windowsa, samo još nije objavio kako će se zvati novi OS. Isto ..., drugo pakovanje...
(bane70, 11. maj 2015 10:15)

- Ti si jedini napisao sustinu.

Ske

pre 8 godina

Ovi likovi što pljuju po registryju očigledno nisu čuli za centralnu administraciju u domenskom okruženju i group policy. Kako li bi to radilo, kada bi sve bilo u nekim .ini i konfig fajlovima, ne mogu ni da zamislim.
Komentar poslat sa mobilnog sajta m.b92.net (Bachi, 11. maj 2015 22:34)

Ajd' sad lepo procitaj sta si napisao, pa onda dobro razmisl... sta ces da radis sa:
- Open LDAP
- Apache Directory
- Univention Corporation Server
- SAMBA
- Zentyal

To su samo neki koji mi padaju na pamet.
Pa sta ti mislis da je Microsoft izmislio toplu vodu svojim Active Directory/Domain Controller-om ili si i ti jos jedan od onih MCSA/MCSE pametnjakovica sa zavrsenim kursom od mesec dana, pa je sad utripovao da je neki admin.

Nikola

pre 8 godina

Ko to do sada nije shvatio se očigledno ne razume u funkcionisanje današnjih OS-eva. Naravno da će biti poslednji, nema više ničeg toliko 'revolucionarnog' (za Windows korisnike je više desktopova revolucionarno, ali mi sa OS X i korisnici Linuksa imaju ovo ihahaj otkad i navikli smo) da bi se objavljivala skroz nova verzija. Sve prelazi u oblak i nema potrebe za enormnim fizičkim prostorima, apdejtovi se vrše i oni su dovoljni sasvim da se ispeglaju greške.

Mirko

pre 8 godina

Ma win 7 zakon sto se ovih novijih ms operativnih sistema tice

pre njih win xp i to je to.

ove osmice, desetke me ne interesuju klasicne igracke za decu ..sto sarenije to bolje.

Bachi

pre 8 godina

Ovi likovi što pljuju po registryju očigledno nisu čuli za centralnu administraciju u domenskom okruženju i group policy. Kako li bi to radilo, kada bi sve bilo u nekim .ini i konfig fajlovima, ne mogu ni da zamislim.

Milojko

pre 8 godina

za godinu ce 7mici prestati apdejt tako da ce svi morati polako na 10ku....mislio sa, da je mekintos sminka... ali to brije samo tako... steta sto kod nas nije dostupan u ekonomskom smislu...

Igor Gavran

pre 8 godina

@Vlada komunista "Imam dual bot windows i linux...bolji je win"

Za ovakav stav potrebno je ozbiljno poznavanje oba oba operativna sistema. To sto imas "dual bot" te ne cini ekspertom za kvalitet operativnih sistema. Preporucujem da dobro razmislis koliko u sustini poznajes Linux. Linux je izvorno serverski operativni sistem sa mnogo boljim odnosom cene i kvaliteta od Windows Servera.

logično

pre 8 godina

govorim o peronalnoj ili desktop varijanti windows-a.
verzije NT od 3.1 preko 3.5 , 3.51 do 4.0 su ciljale server/workstation računare - dakle poslovno okruženje.
prvi i home NT windows je bio 2000. ( Mada kao ni Me verzija nije napravio značajan prodor. Tek je XP postao hit )

Inače zanimljiva je priča da je Microsoft u želji da napravi kvalitetan OS koji bi bio konkurencija neprikosnovenom Unix-u, "kupio" razvojno-programerski tim koji je radio DEC-VAX-VMS. Tada se pojavljuje NT ...

sx

pre 8 godina

Pa kad više od 20% korisnika i posle 15 god. i toliko "novih" WIN verzija neće da napusti XP. Mora da u Microsoftu danas proklinju XP i svoje softverske inženjere, što to nije samo bio Win Millenium 2.0.

Ne znam da li je poznato ali većina bankomata u svetu radi pod WIN XP i bankama se ne isplati njegova zamena (i ne vide nikakva poboljšanja od novog OS na bankomatima), takođe mnogo kako velikih kompanija (sa puno računara) tako i malih firmi u svetu u uslovima krize ne vidi razlog za bacanje gomile para na uglavnom kozmetičke softverske promene (mislim i na Office). Ova izjava o "kraju" Windowsa je njima namenjena.

zasto

pre 8 godina

mislim da swap file treba da bude particija na pocetku diska s obzirom da je disk na startu duplo brzi nego na kraju svojeg prostora za skladistenje. registry je nuzno zlo ali moze da sr izparcelise i fizicki razdvoji registry za windows od registryja za aplikacije i da svaka aplikacija ima svoj registry(ako vec mora). sto sd tice ostatka arhitekture, drzati os u 3 filea bi bilo ekstra ovako na hiljade junk fajlova nije ni cudo da se sporo ucitava.

Powerslave

pre 8 godina

Koliko sam ja shvatio, Win 10 će biti poslednja verzija u smislu da neće biti Win 11, 12 itd... već će se povremeno izbacivati nadogradnje za određene delove sistema... Nešto kao Service Pack-ovi.
A moguće je i da planiraju nešto sasvim novo nakon ovoga.

zasto

pre 8 godina

platio bih i 20p dolara za doba os alifa znam da ce mi raditi barem 10-15 godina na bilo kojem kompu koji se bude tada prodavao i da naravno imam pravo da ga instaliram na sve svoje licne racounare. uz to, sva sminka dole, windowsi sve sareniji a sve beskorisniji... bas sam pre neki dan primetio koliko vrlo korisnih opcija nedstaje u win8 a u w7 su bile na jedan klik...

Paradox

pre 8 godina

Nadamo se da ce biti zadnji promaseni operativni sistem. Kako su krenuli sa glupostima, ne greje me svetlo da cu se ikada maknuti od Windowsa 7 x64. Bavim se programiranjem i koristim pregrst alata koji vecina pucaju u radu na windows 8.1. Prvo sto je sistem nepregledan, drugo, detinjast je i saren kao slikovnica. Trece, interfejs je osiromasen i fale mi 90% opcija koje su mi na sedmici na dohvat ruke. Cetvrto, sigurnost koju osecam na windowsu 7 ni u ludilu se ne poredi sa 8.1. Imam hard disk na kome testiram kad izadje nesto novo od windowsa i iskreno zelim da malo pratim trend novijeg OS-a. Ali mi je muka sto pola sata svakodnevno izgubim na jurenju uputsva na internetu kako da mi nesto proradi na 8.1 i podesim nesto nebulozno koje veze nema sa logikom zasto opcija ne postoji i kako je sam moram aktivirati kucanjem komandi u Command Promtu i hakovanju registry baze! Znaci, imam osecaj kao da koristim Macintosh ili Linux pa mi zivot zavisi od ceprkanja po utrobi sistema nebi li iskopao to sto mi treba i aktivirao. **em ti ja sistem kad mi vreme prodje u nerviranju! Ono sto je na windowsu 7 na 2 klika, na windowsu 8.1 morate da udjete u onaj glupavi Metro UI, pa trazite kategoriju, pa pod kategoriju, pa skrolujete 16 puta, pa desno, pa skrolujete 11 puta, pa naduvate obraze 9 puta, pocesete se 3 puta i napokon nadjete, ali se tu nalaze nekompletne opcije! O vraga, da l' je moguce! Onaj ko kaze da mu je win 8.1 vrh, taj igra igrice i gleda filmove na filmoviziji pa mu nije ni bitno!

Boki

pre 8 godina

Koristio sam win 97 pa 98 pa xp zatim 7,8,8.1 i vratio se na xp,iskreno ne verujem da ce prestati da rade OS jer su jos uvek lideri...

Ske

pre 8 godina

Da li ce Microsoft iz korena promeniti neke lose odluke koje od starta bacaju Windows na kolena (registry, page file, dll-ovi i sl)? Sto se toga tice Apple je posao odradio mnogo bolje sa Mac OS-om, ali da se ne lazemo i Windows ima prednosti, ko poznaje oba sistema zna o cemu pricam. :)
(Pe11e, 10. maj 2015 22:58)

Evo ja poznajem oba sistema, radim sa oba svaki dan, i ako pricamo samo o sistemu, ne razumem o kojim to prednostima Windowsa govoris. Prosvetli me.

nikola

pre 8 godina

tvoja izjava je toliko glupa da je rangu sa provalama o plavom ekranu na windowsu...bilo nekad pre 15god.ie je na x64 daleko najbrzi i najbolji browser,koristim ff jer sam naviko ali ne znaci da moram da lupam kako je ie los.a i win8 je odlican,upgrejduj taj p3 sto koristis to je problem.

Djenka

pre 8 godina

Nece biti poslednja verzija u istoriji nego poslednja za jedno poduze vreme. Razlog je jednostavan, OS ne moze vise da se prodaje, od kada su se pojavile besplatne varijante, za suludu sumu novca. Zasto bi se onda ulagao novac u razvijanje nove verzije kad ne moze da se naplati (kao nekad). Iza svega, sto pravi MS, uvek stoji samo novac i nista vise. A od smrti Dzobsa i Apple je krenuo samo tim putem, radi se na cedjenju poslednje pare iz dzepova korisnika. Na njihovu zalost pare se vise ne daju ispumpavati prodajom operativnih sistema.

Surovi

pre 8 godina

Ok, i sta ce se desavati za nekoliko godina? Da li ce Microsoft iz korena promeniti neke lose odluke koje od starta bacaju Windows na kolena (registry, page file, dll-ovi i sl)? Sto se toga tice Apple je posao odradio mnogo bolje sa Mac OS-om, ali da se ne lazemo i Windows ima prednosti, ko poznaje oba sistema zna o cemu pricam. :)
(Pe11e, 10. maj 2015 22:58)
Registri,page file i dll-ovi su najveca mana i najveca vrlina kod windowsa.Mana su zato sto su potencijalni bezbednosni rizik,a vrlina je to sto omogucavaju kastomizaciju do granica koje nisu moguce na drugim os-ovima sa zatvorenim kodom. Najveca mana windowsa je ista kao i kod androida,a to je da on mora da podrzava najrazlicitije vrste hardvera,za razliku od OSX-a koji radi na tacno definisanom hardveru.
Nove generacije windowsa imaju fantasticnu optimizaciju i rade bolje nego ikad.OSX lepo radi,ali ne nudi ni delic iskustva koje nudi win os-vi.Iako pojedinci tvrde da je bolji,meni se povraca sto moram da ga koristim i to samo zato sto direktori smatraju da je kul da klijenti vide da koristimo mekove,jer to deluje fensi i skupo.To sto korisnici traze da im dizemo windowse nema veze...

Goran

pre 8 godina

Iskreno bi me obradovalo kada bi Microsoft odlučio da izmjeni trenutni Registry i da sve podatke vezane za aplikacije ostave u folderu u kome se aplikacija nalazi, eventualno u program Files poredano po nekoj logično hijerarhiji.

Windows serviser

pre 8 godina

Znaci, procitajte pazljivo tekst. Nije kraj MS operativnih sistema nego - VERZIJE - a moze biti i platforme, koncepta itd... Mislim da ce ono sto ce uslediti posle W10 biti nesto zestoko dobro ! MS obicno razvija OS nove generacije za 10 godina unapred....

bane70

pre 8 godina

Šta se bre palite.

Microsoft je ugasio i MSN, pa se sada zove Skype, ugasio je Nokia brend, pa se sada zove Microsoft Loomia, najavio je gašenje Internet Explorera (koji će se ubuduće zvati Microsoft Edge), a evo sad je najavio i gašenje Windowsa, samo još nije objavio kako će se zvati novi OS. Isto ..., drugo pakovanje...

asdfasd

pre 8 godina

mozda sam staromodan ali meni je win7 extra, ne moraju nista da menjaju.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (easy, 10. maj 2015 23:55)

Kažu da je Henri Ford jednom izjavio nešto tipa: "Da sam pitao ljude šta žele svi bi rekli BRŽE KONJE."

fizicar

pre 8 godina

MS je velika, ogromna, kompanija.
Kao i RS (Rolling Stones).
Korisnik sam obe korporacije i MS-a i RS-a.
Za MS bas i ne pratim, dok ovo sokocalo radi, ne zalim se.
Za RS kompaniju isto nemam zamerke. Bio sam na tri koncerta "oprostajne" (tj zadnje) turneje. Priznajem, prevari lu su me na sva ta tri koncerta, ali meni je bilo lepo. A sto je jos gore, ja bi opet da odem i na sledeci poslednji nastup RS kompanije.
Tako i za MS kompaniju. Vise volim vase starije stvari, ali MS je MS, a prva ljubav zaborava nema (uz svo postovanje za Ubuntu (i klonove) zajednicu).
Dobri su, ali emocije prevladjaju. Kada Kit omasi akord, a Mik isfalsira, ja to cujem i vidim. Ali kada sam ih zavoleo imao sam 14 godina i sve im oprastam.
Tako isto i za MS. Moraju mnogo mnogo da me razocaraju da bi ih napustio.

Ovde govore emocije, ne razum!
I da dodam: najvece postovanje za plocu Tomato i procesor Cyrix, gurali su do win98 i NT-a!

Miša

pre 8 godina

Koristio sam xp pa 7 sad sam na 8.1 nemam neki extra kompjuter ali sam se odusevio sa 8.1 kao da mi komp brze radi nego win 7. Ne znam sta je tu ljudima komplikovano skinuo sam program classic sheald i sad mi je okruzenje kao na win 7.Ali kako tehnologija napreduje svake godine cisto sumnjam da ce 10 biti zadnja verzija ovog operativnog sistema.

Milan

pre 8 godina

Jedva čekam da vidim kako će funkcionisati verzija za mobilne telefone. S obzirom da podržava i Android i iOS aplikacije, očekujem nešto dobro.

Milan_PT

pre 8 godina

@logično, NT linija nije počela od Win 2000, to je bila već peta verzija u nizu, koji je započeo još 1993 sa Win NT 3.1, dok se Win 2000 ili NT 5.0, kako se zvao do samog zvaničnog predstavljanja, pojavio početkom 2000 godine. Do pojave XP, najbolji operativni sistem mi je bio NT 4.0, koji se pojavio godinu dana nakon Win 95, i bio je 5 klasa ispred popularne "devedeset petice"...

ja

pre 8 godina

Aman,
kad se pojavila 7-ica, svima je XP bio zakon,
sada kad se pojavila 10-ka, svima je 7-ica zakon.
Sve napreduje, a pojedini bi da budu zakopani u proslosti.
Isto mi se smuci kad cujem da su mobilni sa tipkama "prava stvar",
sa ovim modernim numeju da se snadju...

Civokvi

pre 8 godina

Što se mene tiče, i Windows XP je bio savršeno funkcionalan. Koristio sam i sedmicu i osmicu i 8.1, ali, osim esteski lepšeg i modernijeg izgleda, suštinski nisam uvideo razliku. Čak je i XP lakši za snalaženje. Stoga milsim da su ove konstantne "poboljšane" verzije gubljenje vremena. Ipak, novac sve diktira...

Crazy processor

pre 8 godina

Pa to se zna dugo, Gejc je odrastao u kuci sa 10 prozora, Gejca je fasciniralo to da su prozori sami po sebi isti, ali svaki je unutar svog rama imao drugaciji pogled na spoljni svet, tada jos nepoznat za malog Gejca odatle i naziv za Windows. Dok je npr Dzobs stavljao sebe ispred stvari poput iphone, ios (operativni sistem) itd.

Rile

pre 8 godina

Ovo rade odredjene linux distribucije (npr. Arch linux) Roling release cycle, u principu to znaci da bi se sistem menjao malo po malo, bez velikih/drasticnih release-ova. Po meni to nije ni bolje ni losije, samo razlika u fozofiji.

logicno

pre 8 godina

verovatnije kraj NT grane (od ver. 2000 do desetke) ali i pocetak nove. E kako ce nova biti nazvana i da li ce rec windows biti odbacena....
Mozda MOS 1.0. :) microsoft oper.syst.
PS: nekad bese DOS

Vlada komunista

pre 8 godina

Čekajte malo, poslednja u smislu da više neće biti Windows operativnih sistema ili poslednja po redu.Po redu mi je logično,a da neće više biti novih verzija čisto sumljam.
Linuxaši ne likujete,prvo sredite programe pa tek onda pričajte o dominacji. Vi tolikom brzinom izbacijete OS-e da vam izlaze skroz ne ispeglani i sa programima koji nisu upotrebljivi sa profesionalne tačke gledišta a kamoli kućnih korisnika.
Imam dual bot windows i linux...bolji je win.

PIII 1000

pre 8 godina

Kao sto sam rekao u prethodnim komentarima, mene bas briga sto je desetka poslednja verzija, znam da Ubuntu 14.04 LTS nije zadnja verzija Ubuntua, tako da me to toliko i ne pogadja...


STA, DESETKA ZADNJA, JAO MENEEE

greska u prevodu?

pre 8 godina

Teako mi je da poverujem u tako nesto, sada kada su ovolike napore ulozili da sistem "utegnu" da bude funkcionalan na svim velicinama ekrana.

Šumenko

pre 8 godina

Pripadnik sam manjine i što se tiče desktop operativnog sistema(ubuntu linux) i operativnog sistema na telefonu (windows), još samo da na server nabudžim OS X.

Pe11e

pre 8 godina

Ok, i sta ce se desavati za nekoliko godina? Da li ce Microsoft iz korena promeniti neke lose odluke koje od starta bacaju Windows na kolena (registry, page file, dll-ovi i sl)? Sto se toga tice Apple je posao odradio mnogo bolje sa Mac OS-om, ali da se ne lazemo i Windows ima prednosti, ko poznaje oba sistema zna o cemu pricam. :)

I na kraju mene samo zanima da li ce se nova verzija OS-a zvati Doors, Walls, Roof...?

ja

pre 8 godina

Aman,
kad se pojavila 7-ica, svima je XP bio zakon,
sada kad se pojavila 10-ka, svima je 7-ica zakon.
Sve napreduje, a pojedini bi da budu zakopani u proslosti.
Isto mi se smuci kad cujem da su mobilni sa tipkama "prava stvar",
sa ovim modernim numeju da se snadju...

logicno

pre 8 godina

verovatnije kraj NT grane (od ver. 2000 do desetke) ali i pocetak nove. E kako ce nova biti nazvana i da li ce rec windows biti odbacena....
Mozda MOS 1.0. :) microsoft oper.syst.
PS: nekad bese DOS

Vlada komunista

pre 8 godina

Čekajte malo, poslednja u smislu da više neće biti Windows operativnih sistema ili poslednja po redu.Po redu mi je logično,a da neće više biti novih verzija čisto sumljam.
Linuxaši ne likujete,prvo sredite programe pa tek onda pričajte o dominacji. Vi tolikom brzinom izbacijete OS-e da vam izlaze skroz ne ispeglani i sa programima koji nisu upotrebljivi sa profesionalne tačke gledišta a kamoli kućnih korisnika.
Imam dual bot windows i linux...bolji je win.

Rile

pre 8 godina

Ovo rade odredjene linux distribucije (npr. Arch linux) Roling release cycle, u principu to znaci da bi se sistem menjao malo po malo, bez velikih/drasticnih release-ova. Po meni to nije ni bolje ni losije, samo razlika u fozofiji.

Civokvi

pre 8 godina

Što se mene tiče, i Windows XP je bio savršeno funkcionalan. Koristio sam i sedmicu i osmicu i 8.1, ali, osim esteski lepšeg i modernijeg izgleda, suštinski nisam uvideo razliku. Čak je i XP lakši za snalaženje. Stoga milsim da su ove konstantne "poboljšane" verzije gubljenje vremena. Ipak, novac sve diktira...

Pe11e

pre 8 godina

Ok, i sta ce se desavati za nekoliko godina? Da li ce Microsoft iz korena promeniti neke lose odluke koje od starta bacaju Windows na kolena (registry, page file, dll-ovi i sl)? Sto se toga tice Apple je posao odradio mnogo bolje sa Mac OS-om, ali da se ne lazemo i Windows ima prednosti, ko poznaje oba sistema zna o cemu pricam. :)

I na kraju mene samo zanima da li ce se nova verzija OS-a zvati Doors, Walls, Roof...?

Miša

pre 8 godina

Koristio sam xp pa 7 sad sam na 8.1 nemam neki extra kompjuter ali sam se odusevio sa 8.1 kao da mi komp brze radi nego win 7. Ne znam sta je tu ljudima komplikovano skinuo sam program classic sheald i sad mi je okruzenje kao na win 7.Ali kako tehnologija napreduje svake godine cisto sumnjam da ce 10 biti zadnja verzija ovog operativnog sistema.

Šumenko

pre 8 godina

Pripadnik sam manjine i što se tiče desktop operativnog sistema(ubuntu linux) i operativnog sistema na telefonu (windows), još samo da na server nabudžim OS X.

Crazy processor

pre 8 godina

Pa to se zna dugo, Gejc je odrastao u kuci sa 10 prozora, Gejca je fasciniralo to da su prozori sami po sebi isti, ali svaki je unutar svog rama imao drugaciji pogled na spoljni svet, tada jos nepoznat za malog Gejca odatle i naziv za Windows. Dok je npr Dzobs stavljao sebe ispred stvari poput iphone, ios (operativni sistem) itd.

Milan_PT

pre 8 godina

@logično, NT linija nije počela od Win 2000, to je bila već peta verzija u nizu, koji je započeo još 1993 sa Win NT 3.1, dok se Win 2000 ili NT 5.0, kako se zvao do samog zvaničnog predstavljanja, pojavio početkom 2000 godine. Do pojave XP, najbolji operativni sistem mi je bio NT 4.0, koji se pojavio godinu dana nakon Win 95, i bio je 5 klasa ispred popularne "devedeset petice"...

greska u prevodu?

pre 8 godina

Teako mi je da poverujem u tako nesto, sada kada su ovolike napore ulozili da sistem "utegnu" da bude funkcionalan na svim velicinama ekrana.

Milan

pre 8 godina

Jedva čekam da vidim kako će funkcionisati verzija za mobilne telefone. S obzirom da podržava i Android i iOS aplikacije, očekujem nešto dobro.

asdfasd

pre 8 godina

mozda sam staromodan ali meni je win7 extra, ne moraju nista da menjaju.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (easy, 10. maj 2015 23:55)

Kažu da je Henri Ford jednom izjavio nešto tipa: "Da sam pitao ljude šta žele svi bi rekli BRŽE KONJE."

Paradox

pre 8 godina

Nadamo se da ce biti zadnji promaseni operativni sistem. Kako su krenuli sa glupostima, ne greje me svetlo da cu se ikada maknuti od Windowsa 7 x64. Bavim se programiranjem i koristim pregrst alata koji vecina pucaju u radu na windows 8.1. Prvo sto je sistem nepregledan, drugo, detinjast je i saren kao slikovnica. Trece, interfejs je osiromasen i fale mi 90% opcija koje su mi na sedmici na dohvat ruke. Cetvrto, sigurnost koju osecam na windowsu 7 ni u ludilu se ne poredi sa 8.1. Imam hard disk na kome testiram kad izadje nesto novo od windowsa i iskreno zelim da malo pratim trend novijeg OS-a. Ali mi je muka sto pola sata svakodnevno izgubim na jurenju uputsva na internetu kako da mi nesto proradi na 8.1 i podesim nesto nebulozno koje veze nema sa logikom zasto opcija ne postoji i kako je sam moram aktivirati kucanjem komandi u Command Promtu i hakovanju registry baze! Znaci, imam osecaj kao da koristim Macintosh ili Linux pa mi zivot zavisi od ceprkanja po utrobi sistema nebi li iskopao to sto mi treba i aktivirao. **em ti ja sistem kad mi vreme prodje u nerviranju! Ono sto je na windowsu 7 na 2 klika, na windowsu 8.1 morate da udjete u onaj glupavi Metro UI, pa trazite kategoriju, pa pod kategoriju, pa skrolujete 16 puta, pa desno, pa skrolujete 11 puta, pa naduvate obraze 9 puta, pocesete se 3 puta i napokon nadjete, ali se tu nalaze nekompletne opcije! O vraga, da l' je moguce! Onaj ko kaze da mu je win 8.1 vrh, taj igra igrice i gleda filmove na filmoviziji pa mu nije ni bitno!

bane70

pre 8 godina

Šta se bre palite.

Microsoft je ugasio i MSN, pa se sada zove Skype, ugasio je Nokia brend, pa se sada zove Microsoft Loomia, najavio je gašenje Internet Explorera (koji će se ubuduće zvati Microsoft Edge), a evo sad je najavio i gašenje Windowsa, samo još nije objavio kako će se zvati novi OS. Isto ..., drugo pakovanje...

PIII 1000

pre 8 godina

Kao sto sam rekao u prethodnim komentarima, mene bas briga sto je desetka poslednja verzija, znam da Ubuntu 14.04 LTS nije zadnja verzija Ubuntua, tako da me to toliko i ne pogadja...


STA, DESETKA ZADNJA, JAO MENEEE

Powerslave

pre 8 godina

Koliko sam ja shvatio, Win 10 će biti poslednja verzija u smislu da neće biti Win 11, 12 itd... već će se povremeno izbacivati nadogradnje za određene delove sistema... Nešto kao Service Pack-ovi.
A moguće je i da planiraju nešto sasvim novo nakon ovoga.

Igor Gavran

pre 8 godina

@Vlada komunista "Imam dual bot windows i linux...bolji je win"

Za ovakav stav potrebno je ozbiljno poznavanje oba oba operativna sistema. To sto imas "dual bot" te ne cini ekspertom za kvalitet operativnih sistema. Preporucujem da dobro razmislis koliko u sustini poznajes Linux. Linux je izvorno serverski operativni sistem sa mnogo boljim odnosom cene i kvaliteta od Windows Servera.

Surovi

pre 8 godina

Ok, i sta ce se desavati za nekoliko godina? Da li ce Microsoft iz korena promeniti neke lose odluke koje od starta bacaju Windows na kolena (registry, page file, dll-ovi i sl)? Sto se toga tice Apple je posao odradio mnogo bolje sa Mac OS-om, ali da se ne lazemo i Windows ima prednosti, ko poznaje oba sistema zna o cemu pricam. :)
(Pe11e, 10. maj 2015 22:58)
Registri,page file i dll-ovi su najveca mana i najveca vrlina kod windowsa.Mana su zato sto su potencijalni bezbednosni rizik,a vrlina je to sto omogucavaju kastomizaciju do granica koje nisu moguce na drugim os-ovima sa zatvorenim kodom. Najveca mana windowsa je ista kao i kod androida,a to je da on mora da podrzava najrazlicitije vrste hardvera,za razliku od OSX-a koji radi na tacno definisanom hardveru.
Nove generacije windowsa imaju fantasticnu optimizaciju i rade bolje nego ikad.OSX lepo radi,ali ne nudi ni delic iskustva koje nudi win os-vi.Iako pojedinci tvrde da je bolji,meni se povraca sto moram da ga koristim i to samo zato sto direktori smatraju da je kul da klijenti vide da koristimo mekove,jer to deluje fensi i skupo.To sto korisnici traze da im dizemo windowse nema veze...

fizicar

pre 8 godina

MS je velika, ogromna, kompanija.
Kao i RS (Rolling Stones).
Korisnik sam obe korporacije i MS-a i RS-a.
Za MS bas i ne pratim, dok ovo sokocalo radi, ne zalim se.
Za RS kompaniju isto nemam zamerke. Bio sam na tri koncerta "oprostajne" (tj zadnje) turneje. Priznajem, prevari lu su me na sva ta tri koncerta, ali meni je bilo lepo. A sto je jos gore, ja bi opet da odem i na sledeci poslednji nastup RS kompanije.
Tako i za MS kompaniju. Vise volim vase starije stvari, ali MS je MS, a prva ljubav zaborava nema (uz svo postovanje za Ubuntu (i klonove) zajednicu).
Dobri su, ali emocije prevladjaju. Kada Kit omasi akord, a Mik isfalsira, ja to cujem i vidim. Ali kada sam ih zavoleo imao sam 14 godina i sve im oprastam.
Tako isto i za MS. Moraju mnogo mnogo da me razocaraju da bi ih napustio.

Ovde govore emocije, ne razum!
I da dodam: najvece postovanje za plocu Tomato i procesor Cyrix, gurali su do win98 i NT-a!

Windows serviser

pre 8 godina

Znaci, procitajte pazljivo tekst. Nije kraj MS operativnih sistema nego - VERZIJE - a moze biti i platforme, koncepta itd... Mislim da ce ono sto ce uslediti posle W10 biti nesto zestoko dobro ! MS obicno razvija OS nove generacije za 10 godina unapred....

sx

pre 8 godina

Pa kad više od 20% korisnika i posle 15 god. i toliko "novih" WIN verzija neće da napusti XP. Mora da u Microsoftu danas proklinju XP i svoje softverske inženjere, što to nije samo bio Win Millenium 2.0.

Ne znam da li je poznato ali većina bankomata u svetu radi pod WIN XP i bankama se ne isplati njegova zamena (i ne vide nikakva poboljšanja od novog OS na bankomatima), takođe mnogo kako velikih kompanija (sa puno računara) tako i malih firmi u svetu u uslovima krize ne vidi razlog za bacanje gomile para na uglavnom kozmetičke softverske promene (mislim i na Office). Ova izjava o "kraju" Windowsa je njima namenjena.

Unknown.MNE

pre 8 godina

Šta se bre palite. 

Microsoft je ugasio i MSN, pa se sada zove Skype, ugasio je Nokia brend, pa se sada zove Microsoft Loomia, najavio je gašenje Internet Explorera (koji će se ubuduće zvati Microsoft Edge), a evo sad je najavio i gašenje Windowsa, samo još nije objavio kako će se zvati novi OS. Isto ..., drugo pakovanje...
(bane70, 11. maj 2015 10:15)

- Ti si jedini napisao sustinu.

Milojko

pre 8 godina

za godinu ce 7mici prestati apdejt tako da ce svi morati polako na 10ku....mislio sa, da je mekintos sminka... ali to brije samo tako... steta sto kod nas nije dostupan u ekonomskom smislu...

Ske

pre 8 godina

@Istina Srbije

Reci ti nama istinu, kada si zadnji put koristio neki Linux ili OS X posto ocigledno nemas pojma o cemu pricas majstore....

Ske

pre 8 godina

Da li ce Microsoft iz korena promeniti neke lose odluke koje od starta bacaju Windows na kolena (registry, page file, dll-ovi i sl)? Sto se toga tice Apple je posao odradio mnogo bolje sa Mac OS-om, ali da se ne lazemo i Windows ima prednosti, ko poznaje oba sistema zna o cemu pricam. :)
(Pe11e, 10. maj 2015 22:58)

Evo ja poznajem oba sistema, radim sa oba svaki dan, i ako pricamo samo o sistemu, ne razumem o kojim to prednostima Windowsa govoris. Prosvetli me.

logično

pre 8 godina

govorim o peronalnoj ili desktop varijanti windows-a.
verzije NT od 3.1 preko 3.5 , 3.51 do 4.0 su ciljale server/workstation računare - dakle poslovno okruženje.
prvi i home NT windows je bio 2000. ( Mada kao ni Me verzija nije napravio značajan prodor. Tek je XP postao hit )

Inače zanimljiva je priča da je Microsoft u želji da napravi kvalitetan OS koji bi bio konkurencija neprikosnovenom Unix-u, "kupio" razvojno-programerski tim koji je radio DEC-VAX-VMS. Tada se pojavljuje NT ...

Goran

pre 8 godina

Iskreno bi me obradovalo kada bi Microsoft odlučio da izmjeni trenutni Registry i da sve podatke vezane za aplikacije ostave u folderu u kome se aplikacija nalazi, eventualno u program Files poredano po nekoj logično hijerarhiji.

Bachi

pre 8 godina

Ovi likovi što pljuju po registryju očigledno nisu čuli za centralnu administraciju u domenskom okruženju i group policy. Kako li bi to radilo, kada bi sve bilo u nekim .ini i konfig fajlovima, ne mogu ni da zamislim.

Djenka

pre 8 godina

Nece biti poslednja verzija u istoriji nego poslednja za jedno poduze vreme. Razlog je jednostavan, OS ne moze vise da se prodaje, od kada su se pojavile besplatne varijante, za suludu sumu novca. Zasto bi se onda ulagao novac u razvijanje nove verzije kad ne moze da se naplati (kao nekad). Iza svega, sto pravi MS, uvek stoji samo novac i nista vise. A od smrti Dzobsa i Apple je krenuo samo tim putem, radi se na cedjenju poslednje pare iz dzepova korisnika. Na njihovu zalost pare se vise ne daju ispumpavati prodajom operativnih sistema.

Ske

pre 8 godina

Ovi likovi što pljuju po registryju očigledno nisu čuli za centralnu administraciju u domenskom okruženju i group policy. Kako li bi to radilo, kada bi sve bilo u nekim .ini i konfig fajlovima, ne mogu ni da zamislim.
Komentar poslat sa mobilnog sajta m.b92.net (Bachi, 11. maj 2015 22:34)

Ajd' sad lepo procitaj sta si napisao, pa onda dobro razmisl... sta ces da radis sa:
- Open LDAP
- Apache Directory
- Univention Corporation Server
- SAMBA
- Zentyal

To su samo neki koji mi padaju na pamet.
Pa sta ti mislis da je Microsoft izmislio toplu vodu svojim Active Directory/Domain Controller-om ili si i ti jos jedan od onih MCSA/MCSE pametnjakovica sa zavrsenim kursom od mesec dana, pa je sad utripovao da je neki admin.

Boki

pre 8 godina

Koristio sam win 97 pa 98 pa xp zatim 7,8,8.1 i vratio se na xp,iskreno ne verujem da ce prestati da rade OS jer su jos uvek lideri...

Nikola

pre 8 godina

Ko to do sada nije shvatio se očigledno ne razume u funkcionisanje današnjih OS-eva. Naravno da će biti poslednji, nema više ničeg toliko 'revolucionarnog' (za Windows korisnike je više desktopova revolucionarno, ali mi sa OS X i korisnici Linuksa imaju ovo ihahaj otkad i navikli smo) da bi se objavljivala skroz nova verzija. Sve prelazi u oblak i nema potrebe za enormnim fizičkim prostorima, apdejtovi se vrše i oni su dovoljni sasvim da se ispeglaju greške.

nikola

pre 8 godina

tvoja izjava je toliko glupa da je rangu sa provalama o plavom ekranu na windowsu...bilo nekad pre 15god.ie je na x64 daleko najbrzi i najbolji browser,koristim ff jer sam naviko ali ne znaci da moram da lupam kako je ie los.a i win8 je odlican,upgrejduj taj p3 sto koristis to je problem.

Mirko

pre 8 godina

Ma win 7 zakon sto se ovih novijih ms operativnih sistema tice

pre njih win xp i to je to.

ove osmice, desetke me ne interesuju klasicne igracke za decu ..sto sarenije to bolje.

zasto

pre 8 godina

platio bih i 20p dolara za doba os alifa znam da ce mi raditi barem 10-15 godina na bilo kojem kompu koji se bude tada prodavao i da naravno imam pravo da ga instaliram na sve svoje licne racounare. uz to, sva sminka dole, windowsi sve sareniji a sve beskorisniji... bas sam pre neki dan primetio koliko vrlo korisnih opcija nedstaje u win8 a u w7 su bile na jedan klik...

zasto

pre 8 godina

mislim da swap file treba da bude particija na pocetku diska s obzirom da je disk na startu duplo brzi nego na kraju svojeg prostora za skladistenje. registry je nuzno zlo ali moze da sr izparcelise i fizicki razdvoji registry za windows od registryja za aplikacije i da svaka aplikacija ima svoj registry(ako vec mora). sto sd tice ostatka arhitekture, drzati os u 3 filea bi bilo ekstra ovako na hiljade junk fajlova nije ni cudo da se sporo ucitava.

FF

pre 8 godina

Vec se o ovome pisalo, al u sustini sta ovo znaci?
Windows OS nece biti tretiran kao proizvod vec kao usluga (service). Tj. besplatno ces da dobijes osnovu (npr. Windows 10 nadogradnju), ali za neke napredne funkcije, aplikacije i sl. ces morati da placas pretplatu na mesecnom, godisnjem nivou i sl. Tako vec funkcionise windows office 365.

Ovime se postize bolja kontrola koriscenja softwara kao i nadogradnja. Korisnik ce uvek imati najnoviju verziju ako pretplata jos uvek vazi.

Istina Srbije

pre 8 godina

Ne razumem zasto konstantne svadje sta je bolje, microsoft je bolji za svakodnevnog korisnika. Specijalizovane Linux distribucije su najbolje za okruzenja gde vam treba nesto sto ce funkcionisati 24/7 i raditi vrlo specijalizovane stvari (softver koji kontrolise masine u fabrici automobila), za svakodnevne korisnike nije tako dobar jer nema dovoljno softverske kompatabilnosti, a da ne pricam sto ako se desi neka greska to mogu biti sati i sati dok se nadje o cemu se radi i plus mora da se razume makar u osnovi programiranje. Mac je dobar za video obradu i ima po nesto iz oba sveta, s tim sto nije komplikovan kao linux, ali nema ni softvera kao windows. A ovaj korak da sve ide na pretplatu i da uvek imate novu verziju mislim da je dobra stvar, svakako ce u mnogome povecati sigurnost i kompatabilnost izmedju korisnika.

Civokvi

pre 8 godina

Što se mene tiče, i Windows XP je bio savršeno funkcionalan. Koristio sam i sedmicu i osmicu i 8.1, ali, osim esteski lepšeg i modernijeg izgleda, suštinski nisam uvideo razliku. Čak je i XP lakši za snalaženje. Stoga milsim da su ove konstantne "poboljšane" verzije gubljenje vremena. Ipak, novac sve diktira...

PIII 1000

pre 8 godina

Kao sto sam rekao u prethodnim komentarima, mene bas briga sto je desetka poslednja verzija, znam da Ubuntu 14.04 LTS nije zadnja verzija Ubuntua, tako da me to toliko i ne pogadja...


STA, DESETKA ZADNJA, JAO MENEEE

Vlada komunista

pre 8 godina

Čekajte malo, poslednja u smislu da više neće biti Windows operativnih sistema ili poslednja po redu.Po redu mi je logično,a da neće više biti novih verzija čisto sumljam.
Linuxaši ne likujete,prvo sredite programe pa tek onda pričajte o dominacji. Vi tolikom brzinom izbacijete OS-e da vam izlaze skroz ne ispeglani i sa programima koji nisu upotrebljivi sa profesionalne tačke gledišta a kamoli kućnih korisnika.
Imam dual bot windows i linux...bolji je win.

Crazy processor

pre 8 godina

Pa to se zna dugo, Gejc je odrastao u kuci sa 10 prozora, Gejca je fasciniralo to da su prozori sami po sebi isti, ali svaki je unutar svog rama imao drugaciji pogled na spoljni svet, tada jos nepoznat za malog Gejca odatle i naziv za Windows. Dok je npr Dzobs stavljao sebe ispred stvari poput iphone, ios (operativni sistem) itd.

ja

pre 8 godina

Aman,
kad se pojavila 7-ica, svima je XP bio zakon,
sada kad se pojavila 10-ka, svima je 7-ica zakon.
Sve napreduje, a pojedini bi da budu zakopani u proslosti.
Isto mi se smuci kad cujem da su mobilni sa tipkama "prava stvar",
sa ovim modernim numeju da se snadju...

Pe11e

pre 8 godina

Ok, i sta ce se desavati za nekoliko godina? Da li ce Microsoft iz korena promeniti neke lose odluke koje od starta bacaju Windows na kolena (registry, page file, dll-ovi i sl)? Sto se toga tice Apple je posao odradio mnogo bolje sa Mac OS-om, ali da se ne lazemo i Windows ima prednosti, ko poznaje oba sistema zna o cemu pricam. :)

I na kraju mene samo zanima da li ce se nova verzija OS-a zvati Doors, Walls, Roof...?

Šumenko

pre 8 godina

Pripadnik sam manjine i što se tiče desktop operativnog sistema(ubuntu linux) i operativnog sistema na telefonu (windows), još samo da na server nabudžim OS X.

Milan

pre 8 godina

Jedva čekam da vidim kako će funkcionisati verzija za mobilne telefone. S obzirom da podržava i Android i iOS aplikacije, očekujem nešto dobro.

Paradox

pre 8 godina

Nadamo se da ce biti zadnji promaseni operativni sistem. Kako su krenuli sa glupostima, ne greje me svetlo da cu se ikada maknuti od Windowsa 7 x64. Bavim se programiranjem i koristim pregrst alata koji vecina pucaju u radu na windows 8.1. Prvo sto je sistem nepregledan, drugo, detinjast je i saren kao slikovnica. Trece, interfejs je osiromasen i fale mi 90% opcija koje su mi na sedmici na dohvat ruke. Cetvrto, sigurnost koju osecam na windowsu 7 ni u ludilu se ne poredi sa 8.1. Imam hard disk na kome testiram kad izadje nesto novo od windowsa i iskreno zelim da malo pratim trend novijeg OS-a. Ali mi je muka sto pola sata svakodnevno izgubim na jurenju uputsva na internetu kako da mi nesto proradi na 8.1 i podesim nesto nebulozno koje veze nema sa logikom zasto opcija ne postoji i kako je sam moram aktivirati kucanjem komandi u Command Promtu i hakovanju registry baze! Znaci, imam osecaj kao da koristim Macintosh ili Linux pa mi zivot zavisi od ceprkanja po utrobi sistema nebi li iskopao to sto mi treba i aktivirao. **em ti ja sistem kad mi vreme prodje u nerviranju! Ono sto je na windowsu 7 na 2 klika, na windowsu 8.1 morate da udjete u onaj glupavi Metro UI, pa trazite kategoriju, pa pod kategoriju, pa skrolujete 16 puta, pa desno, pa skrolujete 11 puta, pa naduvate obraze 9 puta, pocesete se 3 puta i napokon nadjete, ali se tu nalaze nekompletne opcije! O vraga, da l' je moguce! Onaj ko kaze da mu je win 8.1 vrh, taj igra igrice i gleda filmove na filmoviziji pa mu nije ni bitno!

Mirko

pre 8 godina

Ma win 7 zakon sto se ovih novijih ms operativnih sistema tice

pre njih win xp i to je to.

ove osmice, desetke me ne interesuju klasicne igracke za decu ..sto sarenije to bolje.

Miša

pre 8 godina

Koristio sam xp pa 7 sad sam na 8.1 nemam neki extra kompjuter ali sam se odusevio sa 8.1 kao da mi komp brze radi nego win 7. Ne znam sta je tu ljudima komplikovano skinuo sam program classic sheald i sad mi je okruzenje kao na win 7.Ali kako tehnologija napreduje svake godine cisto sumnjam da ce 10 biti zadnja verzija ovog operativnog sistema.

Ske

pre 8 godina

Da li ce Microsoft iz korena promeniti neke lose odluke koje od starta bacaju Windows na kolena (registry, page file, dll-ovi i sl)? Sto se toga tice Apple je posao odradio mnogo bolje sa Mac OS-om, ali da se ne lazemo i Windows ima prednosti, ko poznaje oba sistema zna o cemu pricam. :)
(Pe11e, 10. maj 2015 22:58)

Evo ja poznajem oba sistema, radim sa oba svaki dan, i ako pricamo samo o sistemu, ne razumem o kojim to prednostima Windowsa govoris. Prosvetli me.

Milojko

pre 8 godina

za godinu ce 7mici prestati apdejt tako da ce svi morati polako na 10ku....mislio sa, da je mekintos sminka... ali to brije samo tako... steta sto kod nas nije dostupan u ekonomskom smislu...

Boki

pre 8 godina

Koristio sam win 97 pa 98 pa xp zatim 7,8,8.1 i vratio se na xp,iskreno ne verujem da ce prestati da rade OS jer su jos uvek lideri...

sx

pre 8 godina

Pa kad više od 20% korisnika i posle 15 god. i toliko "novih" WIN verzija neće da napusti XP. Mora da u Microsoftu danas proklinju XP i svoje softverske inženjere, što to nije samo bio Win Millenium 2.0.

Ne znam da li je poznato ali većina bankomata u svetu radi pod WIN XP i bankama se ne isplati njegova zamena (i ne vide nikakva poboljšanja od novog OS na bankomatima), takođe mnogo kako velikih kompanija (sa puno računara) tako i malih firmi u svetu u uslovima krize ne vidi razlog za bacanje gomile para na uglavnom kozmetičke softverske promene (mislim i na Office). Ova izjava o "kraju" Windowsa je njima namenjena.

logicno

pre 8 godina

verovatnije kraj NT grane (od ver. 2000 do desetke) ali i pocetak nove. E kako ce nova biti nazvana i da li ce rec windows biti odbacena....
Mozda MOS 1.0. :) microsoft oper.syst.
PS: nekad bese DOS

Surovi

pre 8 godina

Ok, i sta ce se desavati za nekoliko godina? Da li ce Microsoft iz korena promeniti neke lose odluke koje od starta bacaju Windows na kolena (registry, page file, dll-ovi i sl)? Sto se toga tice Apple je posao odradio mnogo bolje sa Mac OS-om, ali da se ne lazemo i Windows ima prednosti, ko poznaje oba sistema zna o cemu pricam. :)
(Pe11e, 10. maj 2015 22:58)
Registri,page file i dll-ovi su najveca mana i najveca vrlina kod windowsa.Mana su zato sto su potencijalni bezbednosni rizik,a vrlina je to sto omogucavaju kastomizaciju do granica koje nisu moguce na drugim os-ovima sa zatvorenim kodom. Najveca mana windowsa je ista kao i kod androida,a to je da on mora da podrzava najrazlicitije vrste hardvera,za razliku od OSX-a koji radi na tacno definisanom hardveru.
Nove generacije windowsa imaju fantasticnu optimizaciju i rade bolje nego ikad.OSX lepo radi,ali ne nudi ni delic iskustva koje nudi win os-vi.Iako pojedinci tvrde da je bolji,meni se povraca sto moram da ga koristim i to samo zato sto direktori smatraju da je kul da klijenti vide da koristimo mekove,jer to deluje fensi i skupo.To sto korisnici traze da im dizemo windowse nema veze...

Igor Gavran

pre 8 godina

@Vlada komunista "Imam dual bot windows i linux...bolji je win"

Za ovakav stav potrebno je ozbiljno poznavanje oba oba operativna sistema. To sto imas "dual bot" te ne cini ekspertom za kvalitet operativnih sistema. Preporucujem da dobro razmislis koliko u sustini poznajes Linux. Linux je izvorno serverski operativni sistem sa mnogo boljim odnosom cene i kvaliteta od Windows Servera.

Istina Srbije

pre 8 godina

Ne razumem zasto konstantne svadje sta je bolje, microsoft je bolji za svakodnevnog korisnika. Specijalizovane Linux distribucije su najbolje za okruzenja gde vam treba nesto sto ce funkcionisati 24/7 i raditi vrlo specijalizovane stvari (softver koji kontrolise masine u fabrici automobila), za svakodnevne korisnike nije tako dobar jer nema dovoljno softverske kompatabilnosti, a da ne pricam sto ako se desi neka greska to mogu biti sati i sati dok se nadje o cemu se radi i plus mora da se razume makar u osnovi programiranje. Mac je dobar za video obradu i ima po nesto iz oba sveta, s tim sto nije komplikovan kao linux, ali nema ni softvera kao windows. A ovaj korak da sve ide na pretplatu i da uvek imate novu verziju mislim da je dobra stvar, svakako ce u mnogome povecati sigurnost i kompatabilnost izmedju korisnika.

nikola

pre 8 godina

tvoja izjava je toliko glupa da je rangu sa provalama o plavom ekranu na windowsu...bilo nekad pre 15god.ie je na x64 daleko najbrzi i najbolji browser,koristim ff jer sam naviko ali ne znaci da moram da lupam kako je ie los.a i win8 je odlican,upgrejduj taj p3 sto koristis to je problem.

zasto

pre 8 godina

platio bih i 20p dolara za doba os alifa znam da ce mi raditi barem 10-15 godina na bilo kojem kompu koji se bude tada prodavao i da naravno imam pravo da ga instaliram na sve svoje licne racounare. uz to, sva sminka dole, windowsi sve sareniji a sve beskorisniji... bas sam pre neki dan primetio koliko vrlo korisnih opcija nedstaje u win8 a u w7 su bile na jedan klik...

Djenka

pre 8 godina

Nece biti poslednja verzija u istoriji nego poslednja za jedno poduze vreme. Razlog je jednostavan, OS ne moze vise da se prodaje, od kada su se pojavile besplatne varijante, za suludu sumu novca. Zasto bi se onda ulagao novac u razvijanje nove verzije kad ne moze da se naplati (kao nekad). Iza svega, sto pravi MS, uvek stoji samo novac i nista vise. A od smrti Dzobsa i Apple je krenuo samo tim putem, radi se na cedjenju poslednje pare iz dzepova korisnika. Na njihovu zalost pare se vise ne daju ispumpavati prodajom operativnih sistema.

asdfasd

pre 8 godina

mozda sam staromodan ali meni je win7 extra, ne moraju nista da menjaju.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (easy, 10. maj 2015 23:55)

Kažu da je Henri Ford jednom izjavio nešto tipa: "Da sam pitao ljude šta žele svi bi rekli BRŽE KONJE."

zasto

pre 8 godina

mislim da swap file treba da bude particija na pocetku diska s obzirom da je disk na startu duplo brzi nego na kraju svojeg prostora za skladistenje. registry je nuzno zlo ali moze da sr izparcelise i fizicki razdvoji registry za windows od registryja za aplikacije i da svaka aplikacija ima svoj registry(ako vec mora). sto sd tice ostatka arhitekture, drzati os u 3 filea bi bilo ekstra ovako na hiljade junk fajlova nije ni cudo da se sporo ucitava.

greska u prevodu?

pre 8 godina

Teako mi je da poverujem u tako nesto, sada kada su ovolike napore ulozili da sistem "utegnu" da bude funkcionalan na svim velicinama ekrana.

Milan_PT

pre 8 godina

@logično, NT linija nije počela od Win 2000, to je bila već peta verzija u nizu, koji je započeo još 1993 sa Win NT 3.1, dok se Win 2000 ili NT 5.0, kako se zvao do samog zvaničnog predstavljanja, pojavio početkom 2000 godine. Do pojave XP, najbolji operativni sistem mi je bio NT 4.0, koji se pojavio godinu dana nakon Win 95, i bio je 5 klasa ispred popularne "devedeset petice"...

Rile

pre 8 godina

Ovo rade odredjene linux distribucije (npr. Arch linux) Roling release cycle, u principu to znaci da bi se sistem menjao malo po malo, bez velikih/drasticnih release-ova. Po meni to nije ni bolje ni losije, samo razlika u fozofiji.

fizicar

pre 8 godina

MS je velika, ogromna, kompanija.
Kao i RS (Rolling Stones).
Korisnik sam obe korporacije i MS-a i RS-a.
Za MS bas i ne pratim, dok ovo sokocalo radi, ne zalim se.
Za RS kompaniju isto nemam zamerke. Bio sam na tri koncerta "oprostajne" (tj zadnje) turneje. Priznajem, prevari lu su me na sva ta tri koncerta, ali meni je bilo lepo. A sto je jos gore, ja bi opet da odem i na sledeci poslednji nastup RS kompanije.
Tako i za MS kompaniju. Vise volim vase starije stvari, ali MS je MS, a prva ljubav zaborava nema (uz svo postovanje za Ubuntu (i klonove) zajednicu).
Dobri su, ali emocije prevladjaju. Kada Kit omasi akord, a Mik isfalsira, ja to cujem i vidim. Ali kada sam ih zavoleo imao sam 14 godina i sve im oprastam.
Tako isto i za MS. Moraju mnogo mnogo da me razocaraju da bi ih napustio.

Ovde govore emocije, ne razum!
I da dodam: najvece postovanje za plocu Tomato i procesor Cyrix, gurali su do win98 i NT-a!

Windows serviser

pre 8 godina

Znaci, procitajte pazljivo tekst. Nije kraj MS operativnih sistema nego - VERZIJE - a moze biti i platforme, koncepta itd... Mislim da ce ono sto ce uslediti posle W10 biti nesto zestoko dobro ! MS obicno razvija OS nove generacije za 10 godina unapred....

logično

pre 8 godina

govorim o peronalnoj ili desktop varijanti windows-a.
verzije NT od 3.1 preko 3.5 , 3.51 do 4.0 su ciljale server/workstation računare - dakle poslovno okruženje.
prvi i home NT windows je bio 2000. ( Mada kao ni Me verzija nije napravio značajan prodor. Tek je XP postao hit )

Inače zanimljiva je priča da je Microsoft u želji da napravi kvalitetan OS koji bi bio konkurencija neprikosnovenom Unix-u, "kupio" razvojno-programerski tim koji je radio DEC-VAX-VMS. Tada se pojavljuje NT ...

Bachi

pre 8 godina

Ovi likovi što pljuju po registryju očigledno nisu čuli za centralnu administraciju u domenskom okruženju i group policy. Kako li bi to radilo, kada bi sve bilo u nekim .ini i konfig fajlovima, ne mogu ni da zamislim.

bane70

pre 8 godina

Šta se bre palite.

Microsoft je ugasio i MSN, pa se sada zove Skype, ugasio je Nokia brend, pa se sada zove Microsoft Loomia, najavio je gašenje Internet Explorera (koji će se ubuduće zvati Microsoft Edge), a evo sad je najavio i gašenje Windowsa, samo još nije objavio kako će se zvati novi OS. Isto ..., drugo pakovanje...

Unknown.MNE

pre 8 godina

Šta se bre palite. 

Microsoft je ugasio i MSN, pa se sada zove Skype, ugasio je Nokia brend, pa se sada zove Microsoft Loomia, najavio je gašenje Internet Explorera (koji će se ubuduće zvati Microsoft Edge), a evo sad je najavio i gašenje Windowsa, samo još nije objavio kako će se zvati novi OS. Isto ..., drugo pakovanje...
(bane70, 11. maj 2015 10:15)

- Ti si jedini napisao sustinu.

Ske

pre 8 godina

@Istina Srbije

Reci ti nama istinu, kada si zadnji put koristio neki Linux ili OS X posto ocigledno nemas pojma o cemu pricas majstore....

Goran

pre 8 godina

Iskreno bi me obradovalo kada bi Microsoft odlučio da izmjeni trenutni Registry i da sve podatke vezane za aplikacije ostave u folderu u kome se aplikacija nalazi, eventualno u program Files poredano po nekoj logično hijerarhiji.

Powerslave

pre 8 godina

Koliko sam ja shvatio, Win 10 će biti poslednja verzija u smislu da neće biti Win 11, 12 itd... već će se povremeno izbacivati nadogradnje za određene delove sistema... Nešto kao Service Pack-ovi.
A moguće je i da planiraju nešto sasvim novo nakon ovoga.

Nikola

pre 8 godina

Ko to do sada nije shvatio se očigledno ne razume u funkcionisanje današnjih OS-eva. Naravno da će biti poslednji, nema više ničeg toliko 'revolucionarnog' (za Windows korisnike je više desktopova revolucionarno, ali mi sa OS X i korisnici Linuksa imaju ovo ihahaj otkad i navikli smo) da bi se objavljivala skroz nova verzija. Sve prelazi u oblak i nema potrebe za enormnim fizičkim prostorima, apdejtovi se vrše i oni su dovoljni sasvim da se ispeglaju greške.

Ske

pre 8 godina

Ovi likovi što pljuju po registryju očigledno nisu čuli za centralnu administraciju u domenskom okruženju i group policy. Kako li bi to radilo, kada bi sve bilo u nekim .ini i konfig fajlovima, ne mogu ni da zamislim.
Komentar poslat sa mobilnog sajta m.b92.net (Bachi, 11. maj 2015 22:34)

Ajd' sad lepo procitaj sta si napisao, pa onda dobro razmisl... sta ces da radis sa:
- Open LDAP
- Apache Directory
- Univention Corporation Server
- SAMBA
- Zentyal

To su samo neki koji mi padaju na pamet.
Pa sta ti mislis da je Microsoft izmislio toplu vodu svojim Active Directory/Domain Controller-om ili si i ti jos jedan od onih MCSA/MCSE pametnjakovica sa zavrsenim kursom od mesec dana, pa je sad utripovao da je neki admin.

FF

pre 8 godina

Vec se o ovome pisalo, al u sustini sta ovo znaci?
Windows OS nece biti tretiran kao proizvod vec kao usluga (service). Tj. besplatno ces da dobijes osnovu (npr. Windows 10 nadogradnju), ali za neke napredne funkcije, aplikacije i sl. ces morati da placas pretplatu na mesecnom, godisnjem nivou i sl. Tako vec funkcionise windows office 365.

Ovime se postize bolja kontrola koriscenja softwara kao i nadogradnja. Korisnik ce uvek imati najnoviju verziju ako pretplata jos uvek vazi.