Subota, 09.05.2015.

00:01

70 godina od pobede nad fašizmom

Na današnji dan pre 70 godina nacistička Nemačka kapitulirala je u Drugom svetskom ratu. Od tada se 9. maj širom sveta slavi kao Dan pobede nad fašizmom.

Izvor: B92

70 godina od pobede nad fašizmom IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

52 Komentari

Sortiraj po:

Petar Srdanovic

pre 8 godina

@Milan
Uz duzno postovanje, ali pricate kojestarije. Kursk je bio ne samo najveca tenkovska bitka u istorji, vec i najveca vazdusna bitka u istorji. I to je bila sovjetska zamka, jer su Nemci bili uvereni da ruska komanda ne zna za raspored njihovih trupa.

BOB

pre 8 godina

Za prekretnicu rata se smatra bitka kod Staljingrada, od tada Nemci gotovo da nemaju bitnije pobede, vec samo cuvanje polozaja i osvojenih teritorija! Proboj Rusa na istocnom frontu daje krila i zapadnim silama da zadaju konacan udarac! Od zapadnih generala cenim samo Patona i Montgomerija, ostalo su takticari iz ofisa poput Ajzenhauera... I naravno, sjajni i neponovljivi marsal Zukov!

armadilloXXL

pre 8 godina

"Sa jedne strane Staljin, Ruzvelt i Truman, a sa druge Hitler, Musolini i car Hirohito obeležili su najvažniji događaj u istoriji koji i danas iza sebe ostavlja niz pitanja."

Hmm, dva Amerikanca i Rus? Čerčil bi se, da je živ, sigurno ljutnuo...

popeye

pre 8 godina

Nikada Sovjeti kod Kurska ne bi pobedili nemačku armiju da amerikanci nisu počeli iskrcavanje na Siciliji tako da je zbog toga Hitler pred sam početak bitke povukao 4 elitne tenkovske divizije u Italiju.
(Milan, 9. maj 2015 11:13)

Ма да, на Сицилији су Немци имали 260 тенкова, у Курској битци око 3.000 (Совјети око 6.000), па ти сад извуци закључак. Јесте, тих 10% је направило битну разлику...

Milan

pre 8 godina

Nikada Sovjeti kod Kurska ne bi pobedili nemačku armiju da amerikanci nisu počeli iskrcavanje na Siciliji tako da je zbog toga Hitler pred sam početak bitke povukao 4 elitne tenkovske divizije u Italiju.

Unknown.MNE

pre 8 godina

Ah ti saveznici, cekali su sve dok nisu vidjeli da ce Rusi da dobiju rat, pa onda izvrsili invaziju. Samo borba za Normandiju je trajala dva mjeseca (koliko su bili "jaki" saveznici iako je sva njemacka armija bila maltene na istoku), a da ne pricam sta drugo...

- Zasto se niko ne pita zasto Hitler nije nikad izvrsio invaziju na VB koju je realno mogao da osvoji kad pozeli nego je krenuo na Rusiju koja je veca i od same Evrope... Mnogi kazu zbog nafte, a zasto je onda isao na Staljingrad i Moskvu, tamo nema nafte?!

Zato sto su mu tako naredili oni koji su ga finansirali. Pa nije mogao ni iz cega da napravi najmocniju armiju, a Njemacka bila u bankrotu i u totalnon rasulu... Mnogo je lazi u vezi WWII koje su nam plasirane kao zvanicna istorija za mase.

stramen

pre 8 godina

ne znam samo kako je njemacka toliko ojacala posle prvog a tek sad posle drugog sv rata ... sramota je da se zaboravi koliko je to zla nacija ...

sofija

pre 8 godina

Fasizam nije pobedjen, on se samo primirio. Nazalost, fasizam je na svakom koraku. Pogledajmo samo polozaj srpske manjine u okruzenju. Neofasizma ima i kod nas, a teske ekonomske prilike samo pogoduju razvoju ove ideje zla. Fasizam ne treba pogresno i zlonamerno brkati sa patriotizmom. Uz pomoc Crvene armije, koja je bila velika i u poslednjem trenutku, nase slavne partzanske jedinice pobedile su zlo naci-fasizma; i to je bio nas jedini i pravi antifasisticki pokret. Neka oni drugi prebroje svoje zrtve i pohvale se svojim pobedama. Moj deda je bio major i heroj legendarne VI licke divizije - pobednice nad okupatorom, ustasama, cetnicima, deo osloboditelja Beograda. Ovaj dan posvecujem njemu. Mi nazalost vec godinama negiramo nase partizane, rusimo spomenike, brisemo imena ulica, velicamo kvislinge... Smrt fasizmu!

Abolirani predsednik

pre 8 godina

Ulazak SAD u rat i "prekretnica".... hahhahanana... Dan D hahahah... Holivud vam isprao mozak. Smrt fasizmu, slava Rusiji!
(Jusuf Misirac, 09. maj 2015 01:31)

Čemu taj glupi smeh, da nije možda neistina? Rusi ulaze u rat tek kad Hitler krši pakt koji je potpisao sa Staljinom. Pa i to što vi nazivate oslobađanjem, za narode koji su "oslobođeni" znači zamenu nemačke sa sovjetskom čizmom. Poznato je da je i vođa naših "oslobodilaca" pre rata sarađivao sa Pavelićem u cilju rušenja monarhije. Dakle, cilj borbe komunista je bio uvođenje komunističkog režima i oslobođenje, ali onako kako su oni zamišljali slobodu, sa gulazima, golim otocima...

dado

pre 8 godina

Amerikanci su se ukljucili u rat kada su vidjeli da mogu zaraditi od posljedica rata.
Saznanje da Rusija oslobadja Europu je drugi razlog
Americko ucesce svakako nije bilo odlucujuce za svrsetak rata

Jovan

pre 8 godina

Nigde se ne spominje ucešce Ravnogorskog pokreta koji je PRVI u Jugoskaviji(Srbiji) zapoceo sa oruzanim operacijama koje su dovele do oslobadjanja gradova (Loznica...).
Zaboravlja se na pakt SSSR-a sa Nemackom i skladu sa time neucestvovanje komunista u Ustanku u Srbiji.
A i ono sto je kasnije sledilo je bila krvava borba za vlast ( po svaku cenu).
Treba najzad da se prizna istina!!
Равна Гора Победити Мора

milor-istina je negde tamo

pre 8 godina

Rat je završen 8. maja 1945, 23 časa i 45 minuta – Feldmaršal Vilhelm Kajtel potpisuje bezuslovnu kapitulaciju nemačkog Vermahta.

operacija Bagration

pre 8 godina

Tokom opisanih dogadjaja je na istocnom frontu Hitler imao 170 divizija, a na zapadnom svega 26. Otuda je ruska zasluga za konacni Hitlerov poraz neuporedivo veca.

Rade

pre 8 godina

Drugi svetski rat je, još samo jedan neuspešan pokušaj osvajanja Rusije, kad već to u prethodnim pokušajima nisu uspeli sa širenjem hrišćanstva, Napoleon, ubistvom Romanova, Lenjin sa boljševizmom i.t.d , i.t.d. - pondali su se da bi fašizam mogao biti "rešenje". Ali avaj!

Iguman Nemanja

pre 8 godina

Danas, na dan 9. maja Srbija i Rusija maršuju zajedno jer pobediše u ratu!
Danas, na dan 9. maja Hrvatska i Nemačka tuguju zajedno jer izgubiše u ratu!

Vlada

pre 8 godina

Tekst obiluje proizvoljnostima. Ne pominje se Cercil na strani saveznika, ali se spominju dva americka predsednika, od kojih je jedan stupio na celo drzave pred sam kraj rata.

Коле

pre 8 godina

''Ipak, konačan preokret usledio je 1944. godine. U junu su Savezničke snage krenule da se iskrcavaju u Normandiju, odakle je trebalo da krenu u oslobađanje Evrope od nacista...''

Ма шта ми наприча ?

Ratko Jevtovic

pre 8 godina

"Samo da rata ne bude....."
Pozdrav svim dobrim ljudima I postovaocima mira!
Veliko hvala Urednistvu za sjajan I posvecen clanak!
Vas verni citalac iz Perta, Australija

Goran

pre 8 godina

Shvatite samo ove brojeve:

70 miliona poginulih
25 miliona u SSSR
20 miliona u Kini
Preko 1.5 miliona na Balkanu

Zamislite rat cije bi zrtve bile 10% od tog rata i shvaticete koje je zlo zahvatilo covecanstvo tada. I zasto treba da slavimo da se to zlo zavrsilo na danasnji dan pre 70 godina.

*

pre 8 godina

Sta rece, zbog nemackih gubitaka u Ardenima, saveznici su nastavili da osvajaju teritorije? Nikakve veze s tim nisu imali 20 puta veci nemacki gubici na istoku?

Френк Камински

pre 8 godina

70 година након тога, Немачка највећа сила Европе. Шваба бато! Ћути и ради. А ми...

aleks

pre 8 godina

Bio i ovde jedan covek i jedan pokret koji se casno i hrabro borio protiv tog fasizma i za to dobio sva moguca svetska odlikovanja, pocasti i postovanje, ali je zaboravljen, nema ni cestita ulica nazvana po njemu. Tu je sada vojvoda Toma i slicni cirkusanti, revizija istorije i sl. Sramota!, ali to smo mi.

Pun Kanister

pre 8 godina

Bitka za Normandiju i ofanziva saveznika na zapadu je smesna u odnosu kakva se borba odvijala na istocnom frontu izmedju Rusije i Nemacke. Ameri su se prakticno usetali u zapadnu Nemacku, dok su na istoku citavi gradovi sravljeni sa zemljom, Staljingrad, Drezden, Berlin... pretvoreni u prasinu. Da nije bilo Sovjetske vojske Hitler nikad ne bi pao.

Djoshica

pre 8 godina

Jedna pobeda nije dovoljna, ona ga je samo usporila, i preusmerila na nove nivoe, koji su duboko armirani u današnjici, kao našoj realnosti, i budućoj trasi, kojom se nesvesno krećemo.
Novi sistemi fašizma su perfidni, nevidljivi, i široko rasprostranjeni. Vreme radi za fašizam, daleko od očiju, i ušiju sveta, jer su ga ogluveli, oslepili, zaglupili, uškopili, olenjili, zasitili materjalnim. Dok su postavljali temelje.

Mihailo

pre 8 godina

Tačno je da je prekretnica, odnosno trenutak kada je poraz Nemačke bio stvar meseca, leto 1944. godine, ali to nije bilo iskrcavanje u Normandiji već sovjetska "Operacija Bagration" tokom koje je zbrisana kompletna nemačka grupa armija Centar i na taj način uništena svaka nada Nemaca da mogu da pobede u ratu.
Bilo kako bilo, Istočni front Drugog svetskog rata je tragedija nesagledivih razmera čije posledice i danas osećamo, sukob velikih naroda koji nisu smeli da se nađu na suprotsavljenim stranama. Koliko žalim svakog crvenoarmejca ili civila, toliko mi je strašna i smrt svakog nemačkog vojnika koji je poginuo na teritoriji Sovjetskog Saveza i kasnije u povlačenju i odbrani granica Rajha. Umesto što danas slavimo Pobedu trebalo bi da slavimo godišnjicu Saradnje i stvaranja novog, savršenstvu bliskog, svetskog poretka, koji su mogli da stvore tadašnji nemački i sovjetski sistemi.

bole

pre 8 godina

po tekstu ispada da su zapadne snage bile bitnije u ratu od sovjeta i pominju se normandija i ardeni, a ne gigantske bitke za moskvu, kursk i operacija "bagration"!
berlinska bitka??? ne spominje se ko zauze berlin??

Marija

pre 8 godina

Tuzno je sto je ovakav dogadjaj u senci dnevno politickih sukoba. To samo daje krila neofasistima u celom svetu da iskoriste ovakvu podeljenost i zauzmu prostor. Tuzno je sto time rukovode zemlje u kojima i dalje postoji izrazeni rasizam i sovinizam. Drago mi je sto smo mi tamo, sto ucestvujemo. Vazan je ovaj dan i svaka zrtva koja je podneta za ovakav cilj.

Aster Blistok

pre 8 godina

Nacisti su bili najveca pretnja nasoj civilizaciji i ovo je bio apsolutno opravdan i pravedan rat, neka je slava svima koji su umrli i poginuli boreci se za bolje sutra!

nole

pre 8 godina

1) Odajmo pocast zrtvama!! ubijali su nas i jedni i drugi(i nemci i ,,saveznici")

2),,hitler pocinio samoubistvo", ?!!!, staljin, truman i cercil nisu verovali u to, a za one koje zanima ima dokaza na pretek.

Mare

pre 8 godina

Živela sloboda koja je izvojevana zaslugom miliona žrtava koji su izgubili živote u borbi sa nacistima. Naučimo da cenimo ono što imamo. Ne smemo da zaboravimo da smo uvek u istoriji bili na pravoj strani, i često za to skupo plaćali cenu. Ponosno moramo da ističemo tu našu ulogu i u ovom najvećem oružanom sukobu. Srećan Dan pobede!

Ništa, malo smo čistili podrum!

pre 8 godina

SLAVA Americi i SLAVA svim Amerikancima i Britancima koji su poginuli u Normandiji da bi naše generacije i generacije koje dolaze, mogle da žive u slobodi. NEKA BOG ČUVA AMERIKU I AMERIČKI NAROD!

bole

pre 8 godina

po tekstu ispada da su zapadne snage bile bitnije u ratu od sovjeta i pominju se normandija i ardeni, a ne gigantske bitke za moskvu, kursk i operacija "bagration"!
berlinska bitka??? ne spominje se ko zauze berlin??

Pun Kanister

pre 8 godina

Bitka za Normandiju i ofanziva saveznika na zapadu je smesna u odnosu kakva se borba odvijala na istocnom frontu izmedju Rusije i Nemacke. Ameri su se prakticno usetali u zapadnu Nemacku, dok su na istoku citavi gradovi sravljeni sa zemljom, Staljingrad, Drezden, Berlin... pretvoreni u prasinu. Da nije bilo Sovjetske vojske Hitler nikad ne bi pao.

Aster Blistok

pre 8 godina

Nacisti su bili najveca pretnja nasoj civilizaciji i ovo je bio apsolutno opravdan i pravedan rat, neka je slava svima koji su umrli i poginuli boreci se za bolje sutra!

Френк Камински

pre 8 godina

70 година након тога, Немачка највећа сила Европе. Шваба бато! Ћути и ради. А ми...

aleks

pre 8 godina

Bio i ovde jedan covek i jedan pokret koji se casno i hrabro borio protiv tog fasizma i za to dobio sva moguca svetska odlikovanja, pocasti i postovanje, ali je zaboravljen, nema ni cestita ulica nazvana po njemu. Tu je sada vojvoda Toma i slicni cirkusanti, revizija istorije i sl. Sramota!, ali to smo mi.

Iguman Nemanja

pre 8 godina

Danas, na dan 9. maja Srbija i Rusija maršuju zajedno jer pobediše u ratu!
Danas, na dan 9. maja Hrvatska i Nemačka tuguju zajedno jer izgubiše u ratu!

Goran

pre 8 godina

Shvatite samo ove brojeve:

70 miliona poginulih
25 miliona u SSSR
20 miliona u Kini
Preko 1.5 miliona na Balkanu

Zamislite rat cije bi zrtve bile 10% od tog rata i shvaticete koje je zlo zahvatilo covecanstvo tada. I zasto treba da slavimo da se to zlo zavrsilo na danasnji dan pre 70 godina.

Коле

pre 8 godina

''Ipak, konačan preokret usledio je 1944. godine. U junu su Savezničke snage krenule da se iskrcavaju u Normandiju, odakle je trebalo da krenu u oslobađanje Evrope od nacista...''

Ма шта ми наприча ?

operacija Bagration

pre 8 godina

Tokom opisanih dogadjaja je na istocnom frontu Hitler imao 170 divizija, a na zapadnom svega 26. Otuda je ruska zasluga za konacni Hitlerov poraz neuporedivo veca.

*

pre 8 godina

Sta rece, zbog nemackih gubitaka u Ardenima, saveznici su nastavili da osvajaju teritorije? Nikakve veze s tim nisu imali 20 puta veci nemacki gubici na istoku?

Mihailo

pre 8 godina

Tačno je da je prekretnica, odnosno trenutak kada je poraz Nemačke bio stvar meseca, leto 1944. godine, ali to nije bilo iskrcavanje u Normandiji već sovjetska "Operacija Bagration" tokom koje je zbrisana kompletna nemačka grupa armija Centar i na taj način uništena svaka nada Nemaca da mogu da pobede u ratu.
Bilo kako bilo, Istočni front Drugog svetskog rata je tragedija nesagledivih razmera čije posledice i danas osećamo, sukob velikih naroda koji nisu smeli da se nađu na suprotsavljenim stranama. Koliko žalim svakog crvenoarmejca ili civila, toliko mi je strašna i smrt svakog nemačkog vojnika koji je poginuo na teritoriji Sovjetskog Saveza i kasnije u povlačenju i odbrani granica Rajha. Umesto što danas slavimo Pobedu trebalo bi da slavimo godišnjicu Saradnje i stvaranja novog, savršenstvu bliskog, svetskog poretka, koji su mogli da stvore tadašnji nemački i sovjetski sistemi.

Rade

pre 8 godina

Drugi svetski rat je, još samo jedan neuspešan pokušaj osvajanja Rusije, kad već to u prethodnim pokušajima nisu uspeli sa širenjem hrišćanstva, Napoleon, ubistvom Romanova, Lenjin sa boljševizmom i.t.d , i.t.d. - pondali su se da bi fašizam mogao biti "rešenje". Ali avaj!

Djoshica

pre 8 godina

Jedna pobeda nije dovoljna, ona ga je samo usporila, i preusmerila na nove nivoe, koji su duboko armirani u današnjici, kao našoj realnosti, i budućoj trasi, kojom se nesvesno krećemo.
Novi sistemi fašizma su perfidni, nevidljivi, i široko rasprostranjeni. Vreme radi za fašizam, daleko od očiju, i ušiju sveta, jer su ga ogluveli, oslepili, zaglupili, uškopili, olenjili, zasitili materjalnim. Dok su postavljali temelje.

Mare

pre 8 godina

Živela sloboda koja je izvojevana zaslugom miliona žrtava koji su izgubili živote u borbi sa nacistima. Naučimo da cenimo ono što imamo. Ne smemo da zaboravimo da smo uvek u istoriji bili na pravoj strani, i često za to skupo plaćali cenu. Ponosno moramo da ističemo tu našu ulogu i u ovom najvećem oružanom sukobu. Srećan Dan pobede!

Marija

pre 8 godina

Tuzno je sto je ovakav dogadjaj u senci dnevno politickih sukoba. To samo daje krila neofasistima u celom svetu da iskoriste ovakvu podeljenost i zauzmu prostor. Tuzno je sto time rukovode zemlje u kojima i dalje postoji izrazeni rasizam i sovinizam. Drago mi je sto smo mi tamo, sto ucestvujemo. Vazan je ovaj dan i svaka zrtva koja je podneta za ovakav cilj.

Ratko Jevtovic

pre 8 godina

"Samo da rata ne bude....."
Pozdrav svim dobrim ljudima I postovaocima mira!
Veliko hvala Urednistvu za sjajan I posvecen clanak!
Vas verni citalac iz Perta, Australija

Vlada

pre 8 godina

Tekst obiluje proizvoljnostima. Ne pominje se Cercil na strani saveznika, ali se spominju dva americka predsednika, od kojih je jedan stupio na celo drzave pred sam kraj rata.

dado

pre 8 godina

Amerikanci su se ukljucili u rat kada su vidjeli da mogu zaraditi od posljedica rata.
Saznanje da Rusija oslobadja Europu je drugi razlog
Americko ucesce svakako nije bilo odlucujuce za svrsetak rata

nole

pre 8 godina

1) Odajmo pocast zrtvama!! ubijali su nas i jedni i drugi(i nemci i ,,saveznici")

2),,hitler pocinio samoubistvo", ?!!!, staljin, truman i cercil nisu verovali u to, a za one koje zanima ima dokaza na pretek.

milor-istina je negde tamo

pre 8 godina

Rat je završen 8. maja 1945, 23 časa i 45 minuta – Feldmaršal Vilhelm Kajtel potpisuje bezuslovnu kapitulaciju nemačkog Vermahta.

Ništa, malo smo čistili podrum!

pre 8 godina

SLAVA Americi i SLAVA svim Amerikancima i Britancima koji su poginuli u Normandiji da bi naše generacije i generacije koje dolaze, mogle da žive u slobodi. NEKA BOG ČUVA AMERIKU I AMERIČKI NAROD!

sofija

pre 8 godina

Fasizam nije pobedjen, on se samo primirio. Nazalost, fasizam je na svakom koraku. Pogledajmo samo polozaj srpske manjine u okruzenju. Neofasizma ima i kod nas, a teske ekonomske prilike samo pogoduju razvoju ove ideje zla. Fasizam ne treba pogresno i zlonamerno brkati sa patriotizmom. Uz pomoc Crvene armije, koja je bila velika i u poslednjem trenutku, nase slavne partzanske jedinice pobedile su zlo naci-fasizma; i to je bio nas jedini i pravi antifasisticki pokret. Neka oni drugi prebroje svoje zrtve i pohvale se svojim pobedama. Moj deda je bio major i heroj legendarne VI licke divizije - pobednice nad okupatorom, ustasama, cetnicima, deo osloboditelja Beograda. Ovaj dan posvecujem njemu. Mi nazalost vec godinama negiramo nase partizane, rusimo spomenike, brisemo imena ulica, velicamo kvislinge... Smrt fasizmu!

stramen

pre 8 godina

ne znam samo kako je njemacka toliko ojacala posle prvog a tek sad posle drugog sv rata ... sramota je da se zaboravi koliko je to zla nacija ...

Jovan

pre 8 godina

Nigde se ne spominje ucešce Ravnogorskog pokreta koji je PRVI u Jugoskaviji(Srbiji) zapoceo sa oruzanim operacijama koje su dovele do oslobadjanja gradova (Loznica...).
Zaboravlja se na pakt SSSR-a sa Nemackom i skladu sa time neucestvovanje komunista u Ustanku u Srbiji.
A i ono sto je kasnije sledilo je bila krvava borba za vlast ( po svaku cenu).
Treba najzad da se prizna istina!!
Равна Гора Победити Мора

Abolirani predsednik

pre 8 godina

Ulazak SAD u rat i "prekretnica".... hahhahanana... Dan D hahahah... Holivud vam isprao mozak. Smrt fasizmu, slava Rusiji!
(Jusuf Misirac, 09. maj 2015 01:31)

Čemu taj glupi smeh, da nije možda neistina? Rusi ulaze u rat tek kad Hitler krši pakt koji je potpisao sa Staljinom. Pa i to što vi nazivate oslobađanjem, za narode koji su "oslobođeni" znači zamenu nemačke sa sovjetskom čizmom. Poznato je da je i vođa naših "oslobodilaca" pre rata sarađivao sa Pavelićem u cilju rušenja monarhije. Dakle, cilj borbe komunista je bio uvođenje komunističkog režima i oslobođenje, ali onako kako su oni zamišljali slobodu, sa gulazima, golim otocima...

Unknown.MNE

pre 8 godina

Ah ti saveznici, cekali su sve dok nisu vidjeli da ce Rusi da dobiju rat, pa onda izvrsili invaziju. Samo borba za Normandiju je trajala dva mjeseca (koliko su bili "jaki" saveznici iako je sva njemacka armija bila maltene na istoku), a da ne pricam sta drugo...

- Zasto se niko ne pita zasto Hitler nije nikad izvrsio invaziju na VB koju je realno mogao da osvoji kad pozeli nego je krenuo na Rusiju koja je veca i od same Evrope... Mnogi kazu zbog nafte, a zasto je onda isao na Staljingrad i Moskvu, tamo nema nafte?!

Zato sto su mu tako naredili oni koji su ga finansirali. Pa nije mogao ni iz cega da napravi najmocniju armiju, a Njemacka bila u bankrotu i u totalnon rasulu... Mnogo je lazi u vezi WWII koje su nam plasirane kao zvanicna istorija za mase.

popeye

pre 8 godina

Nikada Sovjeti kod Kurska ne bi pobedili nemačku armiju da amerikanci nisu počeli iskrcavanje na Siciliji tako da je zbog toga Hitler pred sam početak bitke povukao 4 elitne tenkovske divizije u Italiju.
(Milan, 9. maj 2015 11:13)

Ма да, на Сицилији су Немци имали 260 тенкова, у Курској битци око 3.000 (Совјети око 6.000), па ти сад извуци закључак. Јесте, тих 10% је направило битну разлику...

Milan

pre 8 godina

Nikada Sovjeti kod Kurska ne bi pobedili nemačku armiju da amerikanci nisu počeli iskrcavanje na Siciliji tako da je zbog toga Hitler pred sam početak bitke povukao 4 elitne tenkovske divizije u Italiju.

BOB

pre 8 godina

Za prekretnicu rata se smatra bitka kod Staljingrada, od tada Nemci gotovo da nemaju bitnije pobede, vec samo cuvanje polozaja i osvojenih teritorija! Proboj Rusa na istocnom frontu daje krila i zapadnim silama da zadaju konacan udarac! Od zapadnih generala cenim samo Patona i Montgomerija, ostalo su takticari iz ofisa poput Ajzenhauera... I naravno, sjajni i neponovljivi marsal Zukov!

armadilloXXL

pre 8 godina

"Sa jedne strane Staljin, Ruzvelt i Truman, a sa druge Hitler, Musolini i car Hirohito obeležili su najvažniji događaj u istoriji koji i danas iza sebe ostavlja niz pitanja."

Hmm, dva Amerikanca i Rus? Čerčil bi se, da je živ, sigurno ljutnuo...

Petar Srdanovic

pre 8 godina

@Milan
Uz duzno postovanje, ali pricate kojestarije. Kursk je bio ne samo najveca tenkovska bitka u istorji, vec i najveca vazdusna bitka u istorji. I to je bila sovjetska zamka, jer su Nemci bili uvereni da ruska komanda ne zna za raspored njihovih trupa.

Ništa, malo smo čistili podrum!

pre 8 godina

SLAVA Americi i SLAVA svim Amerikancima i Britancima koji su poginuli u Normandiji da bi naše generacije i generacije koje dolaze, mogle da žive u slobodi. NEKA BOG ČUVA AMERIKU I AMERIČKI NAROD!

Abolirani predsednik

pre 8 godina

Ulazak SAD u rat i "prekretnica".... hahhahanana... Dan D hahahah... Holivud vam isprao mozak. Smrt fasizmu, slava Rusiji!
(Jusuf Misirac, 09. maj 2015 01:31)

Čemu taj glupi smeh, da nije možda neistina? Rusi ulaze u rat tek kad Hitler krši pakt koji je potpisao sa Staljinom. Pa i to što vi nazivate oslobađanjem, za narode koji su "oslobođeni" znači zamenu nemačke sa sovjetskom čizmom. Poznato je da je i vođa naših "oslobodilaca" pre rata sarađivao sa Pavelićem u cilju rušenja monarhije. Dakle, cilj borbe komunista je bio uvođenje komunističkog režima i oslobođenje, ali onako kako su oni zamišljali slobodu, sa gulazima, golim otocima...

Jovan

pre 8 godina

Nigde se ne spominje ucešce Ravnogorskog pokreta koji je PRVI u Jugoskaviji(Srbiji) zapoceo sa oruzanim operacijama koje su dovele do oslobadjanja gradova (Loznica...).
Zaboravlja se na pakt SSSR-a sa Nemackom i skladu sa time neucestvovanje komunista u Ustanku u Srbiji.
A i ono sto je kasnije sledilo je bila krvava borba za vlast ( po svaku cenu).
Treba najzad da se prizna istina!!
Равна Гора Победити Мора

Iguman Nemanja

pre 8 godina

Danas, na dan 9. maja Srbija i Rusija maršuju zajedno jer pobediše u ratu!
Danas, na dan 9. maja Hrvatska i Nemačka tuguju zajedno jer izgubiše u ratu!

Milan

pre 8 godina

Nikada Sovjeti kod Kurska ne bi pobedili nemačku armiju da amerikanci nisu počeli iskrcavanje na Siciliji tako da je zbog toga Hitler pred sam početak bitke povukao 4 elitne tenkovske divizije u Italiju.

Pun Kanister

pre 8 godina

Bitka za Normandiju i ofanziva saveznika na zapadu je smesna u odnosu kakva se borba odvijala na istocnom frontu izmedju Rusije i Nemacke. Ameri su se prakticno usetali u zapadnu Nemacku, dok su na istoku citavi gradovi sravljeni sa zemljom, Staljingrad, Drezden, Berlin... pretvoreni u prasinu. Da nije bilo Sovjetske vojske Hitler nikad ne bi pao.

bole

pre 8 godina

po tekstu ispada da su zapadne snage bile bitnije u ratu od sovjeta i pominju se normandija i ardeni, a ne gigantske bitke za moskvu, kursk i operacija "bagration"!
berlinska bitka??? ne spominje se ko zauze berlin??

Rade

pre 8 godina

Drugi svetski rat je, još samo jedan neuspešan pokušaj osvajanja Rusije, kad već to u prethodnim pokušajima nisu uspeli sa širenjem hrišćanstva, Napoleon, ubistvom Romanova, Lenjin sa boljševizmom i.t.d , i.t.d. - pondali su se da bi fašizam mogao biti "rešenje". Ali avaj!

Mihailo

pre 8 godina

Tačno je da je prekretnica, odnosno trenutak kada je poraz Nemačke bio stvar meseca, leto 1944. godine, ali to nije bilo iskrcavanje u Normandiji već sovjetska "Operacija Bagration" tokom koje je zbrisana kompletna nemačka grupa armija Centar i na taj način uništena svaka nada Nemaca da mogu da pobede u ratu.
Bilo kako bilo, Istočni front Drugog svetskog rata je tragedija nesagledivih razmera čije posledice i danas osećamo, sukob velikih naroda koji nisu smeli da se nađu na suprotsavljenim stranama. Koliko žalim svakog crvenoarmejca ili civila, toliko mi je strašna i smrt svakog nemačkog vojnika koji je poginuo na teritoriji Sovjetskog Saveza i kasnije u povlačenju i odbrani granica Rajha. Umesto što danas slavimo Pobedu trebalo bi da slavimo godišnjicu Saradnje i stvaranja novog, savršenstvu bliskog, svetskog poretka, koji su mogli da stvore tadašnji nemački i sovjetski sistemi.

stramen

pre 8 godina

ne znam samo kako je njemacka toliko ojacala posle prvog a tek sad posle drugog sv rata ... sramota je da se zaboravi koliko je to zla nacija ...

Коле

pre 8 godina

''Ipak, konačan preokret usledio je 1944. godine. U junu su Savezničke snage krenule da se iskrcavaju u Normandiju, odakle je trebalo da krenu u oslobađanje Evrope od nacista...''

Ма шта ми наприча ?

aleks

pre 8 godina

Bio i ovde jedan covek i jedan pokret koji se casno i hrabro borio protiv tog fasizma i za to dobio sva moguca svetska odlikovanja, pocasti i postovanje, ali je zaboravljen, nema ni cestita ulica nazvana po njemu. Tu je sada vojvoda Toma i slicni cirkusanti, revizija istorije i sl. Sramota!, ali to smo mi.

operacija Bagration

pre 8 godina

Tokom opisanih dogadjaja je na istocnom frontu Hitler imao 170 divizija, a na zapadnom svega 26. Otuda je ruska zasluga za konacni Hitlerov poraz neuporedivo veca.

Френк Камински

pre 8 godina

70 година након тога, Немачка највећа сила Европе. Шваба бато! Ћути и ради. А ми...

nole

pre 8 godina

1) Odajmo pocast zrtvama!! ubijali su nas i jedni i drugi(i nemci i ,,saveznici")

2),,hitler pocinio samoubistvo", ?!!!, staljin, truman i cercil nisu verovali u to, a za one koje zanima ima dokaza na pretek.

dado

pre 8 godina

Amerikanci su se ukljucili u rat kada su vidjeli da mogu zaraditi od posljedica rata.
Saznanje da Rusija oslobadja Europu je drugi razlog
Americko ucesce svakako nije bilo odlucujuce za svrsetak rata

Djoshica

pre 8 godina

Jedna pobeda nije dovoljna, ona ga je samo usporila, i preusmerila na nove nivoe, koji su duboko armirani u današnjici, kao našoj realnosti, i budućoj trasi, kojom se nesvesno krećemo.
Novi sistemi fašizma su perfidni, nevidljivi, i široko rasprostranjeni. Vreme radi za fašizam, daleko od očiju, i ušiju sveta, jer su ga ogluveli, oslepili, zaglupili, uškopili, olenjili, zasitili materjalnim. Dok su postavljali temelje.

sofija

pre 8 godina

Fasizam nije pobedjen, on se samo primirio. Nazalost, fasizam je na svakom koraku. Pogledajmo samo polozaj srpske manjine u okruzenju. Neofasizma ima i kod nas, a teske ekonomske prilike samo pogoduju razvoju ove ideje zla. Fasizam ne treba pogresno i zlonamerno brkati sa patriotizmom. Uz pomoc Crvene armije, koja je bila velika i u poslednjem trenutku, nase slavne partzanske jedinice pobedile su zlo naci-fasizma; i to je bio nas jedini i pravi antifasisticki pokret. Neka oni drugi prebroje svoje zrtve i pohvale se svojim pobedama. Moj deda je bio major i heroj legendarne VI licke divizije - pobednice nad okupatorom, ustasama, cetnicima, deo osloboditelja Beograda. Ovaj dan posvecujem njemu. Mi nazalost vec godinama negiramo nase partizane, rusimo spomenike, brisemo imena ulica, velicamo kvislinge... Smrt fasizmu!

Aster Blistok

pre 8 godina

Nacisti su bili najveca pretnja nasoj civilizaciji i ovo je bio apsolutno opravdan i pravedan rat, neka je slava svima koji su umrli i poginuli boreci se za bolje sutra!

Goran

pre 8 godina

Shvatite samo ove brojeve:

70 miliona poginulih
25 miliona u SSSR
20 miliona u Kini
Preko 1.5 miliona na Balkanu

Zamislite rat cije bi zrtve bile 10% od tog rata i shvaticete koje je zlo zahvatilo covecanstvo tada. I zasto treba da slavimo da se to zlo zavrsilo na danasnji dan pre 70 godina.

*

pre 8 godina

Sta rece, zbog nemackih gubitaka u Ardenima, saveznici su nastavili da osvajaju teritorije? Nikakve veze s tim nisu imali 20 puta veci nemacki gubici na istoku?

Unknown.MNE

pre 8 godina

Ah ti saveznici, cekali su sve dok nisu vidjeli da ce Rusi da dobiju rat, pa onda izvrsili invaziju. Samo borba za Normandiju je trajala dva mjeseca (koliko su bili "jaki" saveznici iako je sva njemacka armija bila maltene na istoku), a da ne pricam sta drugo...

- Zasto se niko ne pita zasto Hitler nije nikad izvrsio invaziju na VB koju je realno mogao da osvoji kad pozeli nego je krenuo na Rusiju koja je veca i od same Evrope... Mnogi kazu zbog nafte, a zasto je onda isao na Staljingrad i Moskvu, tamo nema nafte?!

Zato sto su mu tako naredili oni koji su ga finansirali. Pa nije mogao ni iz cega da napravi najmocniju armiju, a Njemacka bila u bankrotu i u totalnon rasulu... Mnogo je lazi u vezi WWII koje su nam plasirane kao zvanicna istorija za mase.

Mare

pre 8 godina

Živela sloboda koja je izvojevana zaslugom miliona žrtava koji su izgubili živote u borbi sa nacistima. Naučimo da cenimo ono što imamo. Ne smemo da zaboravimo da smo uvek u istoriji bili na pravoj strani, i često za to skupo plaćali cenu. Ponosno moramo da ističemo tu našu ulogu i u ovom najvećem oružanom sukobu. Srećan Dan pobede!

Marija

pre 8 godina

Tuzno je sto je ovakav dogadjaj u senci dnevno politickih sukoba. To samo daje krila neofasistima u celom svetu da iskoriste ovakvu podeljenost i zauzmu prostor. Tuzno je sto time rukovode zemlje u kojima i dalje postoji izrazeni rasizam i sovinizam. Drago mi je sto smo mi tamo, sto ucestvujemo. Vazan je ovaj dan i svaka zrtva koja je podneta za ovakav cilj.

Ratko Jevtovic

pre 8 godina

"Samo da rata ne bude....."
Pozdrav svim dobrim ljudima I postovaocima mira!
Veliko hvala Urednistvu za sjajan I posvecen clanak!
Vas verni citalac iz Perta, Australija

milor-istina je negde tamo

pre 8 godina

Rat je završen 8. maja 1945, 23 časa i 45 minuta – Feldmaršal Vilhelm Kajtel potpisuje bezuslovnu kapitulaciju nemačkog Vermahta.

Vlada

pre 8 godina

Tekst obiluje proizvoljnostima. Ne pominje se Cercil na strani saveznika, ali se spominju dva americka predsednika, od kojih je jedan stupio na celo drzave pred sam kraj rata.

popeye

pre 8 godina

Nikada Sovjeti kod Kurska ne bi pobedili nemačku armiju da amerikanci nisu počeli iskrcavanje na Siciliji tako da je zbog toga Hitler pred sam početak bitke povukao 4 elitne tenkovske divizije u Italiju.
(Milan, 9. maj 2015 11:13)

Ма да, на Сицилији су Немци имали 260 тенкова, у Курској битци око 3.000 (Совјети око 6.000), па ти сад извуци закључак. Јесте, тих 10% је направило битну разлику...

BOB

pre 8 godina

Za prekretnicu rata se smatra bitka kod Staljingrada, od tada Nemci gotovo da nemaju bitnije pobede, vec samo cuvanje polozaja i osvojenih teritorija! Proboj Rusa na istocnom frontu daje krila i zapadnim silama da zadaju konacan udarac! Od zapadnih generala cenim samo Patona i Montgomerija, ostalo su takticari iz ofisa poput Ajzenhauera... I naravno, sjajni i neponovljivi marsal Zukov!

Petar Srdanovic

pre 8 godina

@Milan
Uz duzno postovanje, ali pricate kojestarije. Kursk je bio ne samo najveca tenkovska bitka u istorji, vec i najveca vazdusna bitka u istorji. I to je bila sovjetska zamka, jer su Nemci bili uvereni da ruska komanda ne zna za raspored njihovih trupa.

armadilloXXL

pre 8 godina

"Sa jedne strane Staljin, Ruzvelt i Truman, a sa druge Hitler, Musolini i car Hirohito obeležili su najvažniji događaj u istoriji koji i danas iza sebe ostavlja niz pitanja."

Hmm, dva Amerikanca i Rus? Čerčil bi se, da je živ, sigurno ljutnuo...