Sreda, 06.05.2015.

09:46

Retki snimci Berlina neposredno nakon Hitlerove smrti (VIDEO)

Izvor: Dnevnik

Retki snimci Berlina neposredno nakon Hitlerove smrti (VIDEO) IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

89 Komentari

Sortiraj po:

Petar

pre 8 godina

Nemci jesu narod koji je radan, ali u bilo kojoj opciji oni nisu imali sanse da se opet dignu ekonomski kao sto su danas, treba biti iskren i reci da je i pre kraja 2 svetskog rata poceo Hladni rat, i iz tog razloga su ulagane ogromne pare u Zapadnu Evropu jer USA nije mogla da pravi Nato sa Kinezima i Juzno amerikancima. To vam je cela prica, poceo je da se pravi Nato odmah 1945 sa padom Hitlera i necija vizija se i dan danas sprovodi, kao sto smo svedoci desavanja po Bliskom istoku i Ukrajini. Oni jednostavno razmislaju 50 god unapred dok smo mi kao narod mnogo mali da bi smo mogli nesto sami, vec moramo da se okrecemno kako vetar duva da bi smo opstali. Da bi Nemci imali plate od 2 do 3000 evra Srbija je slomljena ekonomski i industrijski i danas se bavimo samo jeftinom sraf industrijom. Zato je pravi rat za nas poceo vec sa uvodjenjem Sankcija 1991, slicno kao danas sa Rusijom.

?

pre 8 godina

@ironija
Da su pobedili i osvojili Evropu, ne bismo mi danas nista pricali. Nisu oni osvajali da bi od nas napravili Nemce. Osvajali su da bi pobili skoro sve stanovnike drzava koje osvoje, dok bi mali procenat ostavili u zivotu da bi im sluzili kao robovi. Procitaj kakav je Hitlerov plan bio za pokorene narode posle rata.

Smuleco

pre 8 godina

I podigoše se za samo 20-30 godina, kao Feniks ptica iz pepela, i sada su prva svetska ekonomska sila! Imaju nešto ti Nemci u sebi...

Milosav

pre 8 godina

hitler je umro u dubokoj starosti u Argentini.
(Neko tamo, 6. maj 2015 10:21)

Sto posto netacno! Iz pouzdanih izvora znam da je prosle nedelje vidjen sa Elvisom na Floridi, kaze u kupacim gacama marke Adidas. Samo sto sada nosi brkove tipa Salvador Dali i mini val frizuru pa ga je tesko prepoznati.

Alex

pre 8 godina

Pare iz Marsalovog plana?? Delimicno i zbog toga ali kada i ako se nađete u Nemackoj, Holandiji, Belgiji, Danskoj da bi ste shvatili mentalitet tih naroda, otiđite bilo gđe van grada, u sela i pogledajte kako su im okućnice i dvorišta sređena. Ovo nema veze sa količinom para već sa urodjenim radnim navikama. Trava podšišana staze očišćene sređene fasade - za sve ovo je potrebno dosta rada pored svakodnevnih poslovnih obaveza. E sad ovo prenesite na nivo države i shvatite te zašto će još dugo zapad biti zapad, a Kina Rusija Srbija ono sto jesu. Ili ako vam je to daleko skoknete do Hrvatske koja je bila daleko gore prošla nego Srbija 99te. Ko hoće da vidi shvatice neke stvari.

Roots

pre 8 godina

Ajde malo logike slazem se za Marsalov plan, ali sav Nemacki kapital je bio u Svajcarskoj dobro cuvan, zato Hitler nije napao Svajcarsku... E sada ima jedna misao nikada nemoj da s.. u svojoj kuci (teritoriji), s tim se sluze danasnji dileri pa neku drogu odredjenu nece dilati u svojoj ulici ili blizu svoje kuce nego sto dalje ili zalihe imati u drugom gradu... Tako je Nemacka sav svoj kapital drzala u Svajcarskoj...

realan

pre 8 godina

Da li svedocenja najblizih Hitlerovih saradnika predstavljaju ikakav dokaz?! UHM, DA! To su mozda zabelezena u toj revizionistickoj knjizi, ali ih nema crno na belo. Sve ljude koje je on naveo ima crno na belo. Molim lepo.
(ffws, 6. maj 2015 15:09)




http://www.b92.net/zivot/pop.php?dd=28&nav_id=561349

neutralni felsh

pre 8 godina

Sta su ti nemci. Od nule krenuli i za 20-30 godina postali ekonomska sila.
(Igor, 6. maj 2015 10:19)

Nisu ulagali ni marku u odbranu, vojska im je dugo bila zabranjena, obnovu zemlje je finansirala Amerika. Toliko o tome da su krenuli od nule.
(Vladimir, 06. maj 2015 14:04)


pa to vam je nula, inace bi bili "u minusu"... kako mi za sve nadjemo opravdanje, to je cudo.

istorija majka svih nauka

pre 8 godina

nas nikad niko nije pomogao. zato je naše postojanje i opstanak fascinantna stvar.
nemačku (pa i celu nzapadnu evropu) je onovio maršalov plan, zato je danak nato.

ffws

pre 8 godina

"Da li po tebi njihova svedocenja predstavljaju bilo kakav dokaz? Sem sto su iskoriscena za snimanje filma...ako je tako,imas i svedocenja ljudi(SS vojnika koji ga je cuvao do smrti,lekara koji ga je lecio itd,itd..) nakon bekstva iz Berlina koja su zabelezena u knjizi "Sivi vuk" po kome je snimljen i istoimeni film
(realan, 6. maj 2015 14:31)"

Da li svedocenja najblizih Hitlerovih saradnika predstavljaju ikakav dokaz?! UHM, DA! To su mozda zabelezena u toj revizionistickoj knjizi, ali ih nema crno na belo. Sve ljude koje je on naveo ima crno na belo. Molim lepo.

Bogdan

pre 8 godina

Grad maximalno razvaljen, ni kamen na kamenu ostao nije a po ulicama na zemlji ni jedan papiric, ni jedna kesa bacena, ni jedan pikavac....cak i tranvaji voze 7 dana posle rata ! Kod nas izgleda jos traje 2 svetski rat kad ovi lopovi vec 35 god ne mogu da zavrse Prokop stanicu !! Prodjite danas Beogradskim ulicama da vidite koliko ima djubreta papira i raznog smeca po ulicama !! Pa kod nas jos Romi voze taljige sa upregnutim konjima po ulicama !!

nejasno

pre 8 godina

Samo mi nije jasno zasto su neki komentatori tako ubedjeni da je Firer pobegao u Argentinu, kada za to ne postoji ni jedan ubedljiv dokaz...
(Drvobradi, 6. maj 2015 11:18)

Meni nije jasno zasto veruju u suprotno, posto su dokazi (lobanja i vilica)naucno oboreni. Uostalom ljudi veruju u Isusa Hrista, iako nije zvanicno dokazano da je ziveo na mestu i vreme kada se tvrdi.

Ivan M

pre 8 godina

Fenomenalni snimci - bukvalno istorija pred nama. Inace, vidi se da su rusevine uglavnom rasciscavale zene, jer je gomila muskaraca bila izginula, u zarobljenistvu ili ranjena. Zvali su ih Trümmerfrauen (koliko znam, to otprilike znaci "zene rusevina", ali nisam u to siguran), i (izmedju ostalog) zbog njih je Nemacka izrasla iz pepela u rekordno vreme, dok su recimo po znatno manje razorenoj Britaniji rusevine iz rata jos uvek postojale krajem 1960ih. Sto se hoce...

realan

pre 8 godina

За теоретичаре завере: до скоро је било живих сведока Хитлеровог самоубиства (последњи је умро 2013), поједини међу њима су после рата о томе сведочили, давали интервјуе, итд... Кога интересује ево пар имена:
Bernd Freytag von Loringhoven - ађутант
Traudl Junge - секретарица
Rochus Misch - телеграфиста
Otto Günsche - ађутант који је спалио и покопао тела Хитлера и Еве Браун
Gerda Christian - секретарица
(Матор ал наиван, 6. maj 2015 11:59)



Da li po tebi njihova svedocenja predstavljaju bilo kakav dokaz? Sem sto su iskoriscena za snimanje filma...ako je tako,imas i svedocenja ljudi(SS vojnika koji ga je cuvao do smrti,lekara koji ga je lecio itd,itd..) nakon bekstva iz Berlina koja su zabelezena u knjizi "Sivi vuk" po kome je snimljen i istoimeni film

Vladimir

pre 8 godina

Sta su ti nemci. Od nule krenuli i za 20-30 godina postali ekonomska sila.
(Igor, 6. maj 2015 10:19)

Nisu ulagali ni marku u odbranu, vojska im je dugo bila zabranjena, obnovu zemlje je finansirala Amerika. Toliko o tome da su krenuli od nule.

Ivana

pre 8 godina

Pogledajte koliko su ispred nas,pa njihove žene su pre 70 godina izgledale kao naše izbeglice danas.I kako to da je Nemačka uspela bukvalno iz pepela da se izgradi i prosperira u tako kratkom roku,a Rusija kao pobednik u tom ratu nikad nije mogla da se izdigne iz bede i zaostalosti?Samo mi nemojte reći da je za sve zaslužan novac iz Maršalovog fonda.

Aryan Brotherhood

pre 8 godina

@Seljadin
Beograd je pocetkom rata imao nesto vise od 250 hiljada stanovnika! Berlin je imao blizu 4,5 miliona stanovnika. Toliko o poredjenju.A o tome koliki megapolis je Berlin, a sta je Beograd, ostavicemo nekom drugom da procenjuje.

Liberty

pre 8 godina

Nema to puno veze sa Maršalovim planom i ta je priča odavno demistifikovana. Britanija je Maršalovim planom dobila skoro trostrukoviše novca, a samo 30-ak godina nakon rata izgledala je kao da ga je ona ozgubila, a Nemačka dobila. Francuskoj je Maršalov plan dodelio skoro duplo više nego Nemačkoj...

Tvorac nemačkog ekonomskog čuda je Ludwig Erhard, koji je liberalizovao tržište, ukinuo kontrolu cena, reformisao valutu...
Paradigma njegovog rada je njegov razgovor sa komandantom američke okupacione zone, generalom Klejom. Klej ga je ribao jer je uveo privredne mere direktno suprotstavljene politici okupacionih vlasti, ali Erhard nije popuštao. Klej mu je rekao: "Moji ekonomski savetnici mi kažu da ste počinili užasnu grešku", na šta mu je Erhard odgovorio: "Zanimljivo, isto to kažu i moji savetnici". Ostatak je istorija.
Slobodno tržište uvek i svuda vodi ka razvoju i prosperitetu. Sve ostalo je magla.

Aryan Brotherhood

pre 8 godina

Nemacka je posle prvog svetskog rata bila strahovito pritisnuta od strane Engleske i Freancuske, izgubila velike delove svoje istorijke teritorije i uopste nije mogla samostalno da funkcionise. I za nadati se bilo da ce takva situacija kulminirati ratom. Upravo je takva situacija i dovela Hitlera na vlast jer su najvece kolonijalne sile na svetu (Britanija i Francuska) Nemacku pritisle sa svih strana.

zvezdarac

pre 8 godina

@pera II
Ne vidi se očaj i trauma na mnogim licima (nije baš da nema - dosta njih ima baš mučeni izraz lica) zato što se rat završio, preživeli su, mogu da krenu dalje sa životom. Naročito je kod mlađih to vidljivo na licu. Gore od ranog stanja im ne može biti.
Pogotovo oni koji su ostali u zapadnom delu, imali su normalan život, slobodno su mogli da se kreću kasnijih godina.
Inače na snimku se lepo može videti da je u početku kroz ceo Berlin moglo da se vozi i kreće bez problema.
Fantastičan klip koji onima koje interesuje može mnogo informacija da pruži. "slika govori više od 1000 reči" je apsolutno tačna izreka.

NS BOY

pre 8 godina

@Igor, svaka bi zemlja postala ekonomska sila, nakon kapitulacije, dok je pre toga opustosila svet, pre svega Afriku. Sa tolikim izvorom finansija je bilo lako obnoviti zemlju, znajuci da su sa bezuslovnom kapitulacijom obezbedili mir, koji ce im omoguciti nesmetan razvoj. Druge bi se evropske drzave takodje tako mogle razviti. Sa jedne strane nemci, a sa druge strane nasi takozvani saveznici. Nemojte se zanositi njihovim uspehom, poplocan je krvlju i zrtvom kao i pljackanjem drugih.

Zoran Simić

pre 8 godina

Najbolji je onaj mali što pravi kaldrmu. Uzeo mali čekić i dleto i počeo da pravi novu Nemačku. Kamen po kamen autoban. Pre nedelju dana je nosio uniformu hitler jugenda.Ali nema veze napraviće on EU pa kad nam zabiberi.

Canadian

pre 8 godina

zbog cega na pocetku klipa stoje nazivi ulica na cirilici?? jel moze neko da mi objasni :)
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (., 6. maj 2015 10:31)

Zato sto je ruska zona i jedina vozila koja se krecu u toj zoni su vojna, ruska.

Da, da

pre 8 godina

"Sta su ti nemci. Od nule krenuli i za 20-30 godina postali ekonomska sila."
(Igor, 6. maj 2015 10:19)

Uz svesrdnu pomoc Amerike(Nemackoj saveznoj republici). Istocna Nemacka je jos preko cetiri decenije cekala na red.
Uostalom, zahvaljujuci "pomoci" USA (kreditima) citava zapadna Evropa je podignuta iz rusevina. Sto je Americi itekako pomoglo da se ucvrsti na polozaju prve svetske industrijske sile. Te prve decenije posle II svetskog rata i danas zovu "trideset slavnih" (godina).

Dušan

pre 8 godina

Još par reči o ćirilici u Berlinu. Kada danas uđete u ogromni, moćni i renovirani Bundestag, videćete na jednom delu zida sačuvane natpise ruskih vojnika iz 1945. Nemci su ih tokom obnavljanja mogli ukloniti, ali su ih ostavili. To je snaga vredna divljenja.

Rambo

pre 8 godina

zbog cega na pocetku klipa stoje nazivi ulica na cirilici?? jel moze neko da mi objasni :)
(., 06. maj 2015 10:31)

Iz istog razloga sto stoji i Staljinova slika. Stigli rusi u grad i napravili za sebe znakove.

dragan

pre 8 godina

@ironija: Džabe, žališ što ne pričaš nemački, a ni srpski nikako da naučiš. Nije "nebi" nego "ne bi". Nije do jezika nego do glave. Svi bismo želeli nemački sistem, a onda sednete za volan i ne znate gde su migavci, ograničenja brzine su za gubitnike, a pešaci legitimna meta. Na poslu se hvalite kako bi vi rešili problem nezaposlenosti i gladi u svetu, a svoj rutinski posao nikako da savladate... Sve je zavera, a pogotovo što ne dobijete zasluženu "sedmicu" na lotou i dobro plaćen posao gledača kroz prozor. Nije ni do Maršalovog plana - uveren sam da bi Nemačka i bez toga bila gde jeste sada.

zaq

pre 8 godina

A koliko je Srpskih i Ruskih vojnika i civila stradalo?
(Lija mala, 6. maj 2015 12:01)
Srpskih vojnika u Berlinu? Koliko ja znam tada se gledalo koliko je bilo jugoslovenskih partizana. Mada i njih je u Berlinu bilo vrlo malo.

Mrtvac

pre 8 godina

A mi dve zgrade u centru ne mozemo da porusimo vec 15 godina... Ceo Berlin su izgradili od nule za 50 godina i postali najveca sila u Evropi opet. Ko zna sta bi bilo da nije bilo tog rata i da su svi oni nemacki naucnici ostali u Nemackoj umesto sto su otisli u USA. Verovatno bi Nemci prvi stigli na Mesec...

Pera II

pre 8 godina

Ovoj je pravo blago. Dobro je što je ipak objavljeno javno. Začudo, posle nezamislivog sloma koji su doživeli, ljudi na ulicama ne izgledaju nimalo utučeno. Više izgleda da ne znaju šta sada da rade, nema ko da ih organizuje.
Upoređujem sa snimcima ljudi sa naših prostora iz devedesetih. Tu je i tekako primetan gubitak bliskih, beda, slom, neizvesnost. Isto kao, ako ne i drastičnije kod ljudi na ovom snimku. Ipak ne vidim ništa od trauma i očaja na ovim licima.

Roadkil

pre 8 godina

"...da nije bilo tog rata i da su svi oni nemacki naucnici ostali u Nemackoj umesto sto su otisli u USA. Verovatno bi Nemci prvi stigli na Mesec..."
(Mrtvac, 6. maj 2015 12:03)
Verner Fon Braun član nacističke partije, visoki ss oficir....
Izumitelj i tvorac V1 i V2 raketa, oružja za koje je Hitler mislio "da će promeniti tok rata"...
U operaciji Paperclip, kao inženjer i inovator evakuisan je iz Nemačke, izbrisana je njegova ružna prošlost iz dosijea, i kreće da radi za USA.
60-tih godina postavljen je za direktora Maršal centra za svemirske letove.
Takodje, kada je NASA osnovana, postaje vodja APOLO programa, i sa njim u julu 1969. šalje ljudsku posadu na mesec.
Ostalo je istorija...
Na snimcima iz 1969. godine, V.F.Brauna možete da vidite u komandnoj sobi NASE kako od svojih kolega prima čestitke na uspešno obavljenoj misiji.
Veći deo pomoćnika V.F. Brauna je završio kod Rusa i Staljina...
Zbog ravnoteže.

Mladen Mladenovic

pre 8 godina

Sta su ti nemci. Od nule krenuli i za 20-30 godina postali ekonomska sila.
(Igor, 6. maj 2015 10:19)
---------
Težak rad, odricanje, patnja i okrenutost kolektivnom odnosno nacionalnom, uvek daju velike rezultate. To je staza kojom se dolazi do uredjenog i materijalno bogatog društva. Ne zaboravite, danas su najbiogatije nacije i države one, koje su pre dve-stotinak godina muku mučile sa osnovnom prehranom stanovništva. Bili su prinudjeni da stvore jake i efikasne države. Iz kolektivnog su zadovoljavali lično. Mi smo vaspitavani, upravo, obrnuto. Da smo mi, kao jedinke, centar sveta. Dve potpuno različite i suprotne životne filozofije. Samo što mi još uvek smatramo da je lakše "snaći se" nego ići ovom trnovitom stazom.

NouNejmovic

pre 8 godina

Sta su ti nemci. Od nule krenuli i za 20-30 godina postali ekonomska sila.
(Igor, 06. maj 2015 10:19)

Da, da, samo sto su sad porobili Evropu na drugi način.

ajde bre

pre 8 godina

Sta su ti nemci. Od nule krenuli i za 20-30 godina postali ekonomska sila.
(Igor, 6. maj 2015 10:19)

Od nule? A oljackana blaga se ne racunaju? Sta su sve digli samo iz grcke....grci bi danas imali 3 duga da otplate i da im ostane za jos 2....

Матор ал наиван

pre 8 godina

За теоретичаре завере: до скоро је било живих сведока Хитлеровог самоубиства (последњи је умро 2013), поједини међу њима су после рата о томе сведочили, давали интервјуе, итд... Кога интересује ево пар имена:
Bernd Freytag von Loringhoven - ађутант
Traudl Junge - секретарица
Rochus Misch - телеграфиста
Otto Günsche - ађутант који је спалио и покопао тела Хитлера и Еве Браун
Gerda Christian - секретарица

Stefan

pre 8 godina

Nisu Nemci izgradili za 20 godina Nemacku ponovo nego su tamo pljustale pare sa svih strna i sa istoka i sa zapata kako bi se trkali ko ce biti bolji. Ljudi nikako to da shvate!

Vana

pre 8 godina

Poštujem neke osobine nemačke nacije, vredni su i disciplinovani nesumnjivo, ali da je pravde, cela Nemačka bi i dan danas bila Istočna Nemačka...

Laza

pre 8 godina

Najvece zlo u istoriji covecanstva je upravo nacizam, slava palim borcima koji su se iborili za buducnost i time zagarantovali da se proslost ne sme ponoviti!

Drvobradi

pre 8 godina

Samo mi nije jasno zasto su neki komentatori tako ubedjeni da je Firer pobegao u Argentinu, kada za to ne postoji ni jedan ubedljiv dokaz...

Milan

pre 8 godina

Fascinantan video zaista jer pokazuje razmjere unistenja Berlina, i kad a posmatrate iz danasnjeg vremena vidite neverovatnu njemacku moc obnavljanja... Nebrojeno puta se pokazalo da sudbina Evrope zavisi direktno od sudbine Njemacke i to je danas sasvim jasno. Nevjerovatna nacija (uz sve zlocine) i nevjerovatan njemacki duh, o kojem je jos Hegel pisao...

vase ime

pre 8 godina

Cinjenica je da su 1945. saveznicke armije okupirale Nemacku. Ono sto se nekako prenebregava je cinjenica da se sovjetska armija povukla pre 25 godina, a americka jos nije. Zasto je americka (okupaciona) armija i dalje u Nemackoj? Isto vazi i za Japan.

uSsSSRa

pre 8 godina

Sta su ti nemci. Od nule krenuli i za 20-30 godina postali ekonomska sila.
(Igor, 6. maj 2015 10:19)

Da ...od nule doduse preko Marsalovog plana ...

Aron

pre 8 godina

Fenomenalni snimci ali i tragični pokazatelj šta rat nože da uradi i kako jedan lep grad da pretvori u ruševinu. A ako neko pita da li su Nemci dovoljno platili za izazivanje Drugog svetskog rata? Ovaj film je dokaz da jesu, jer je svaki nemački grad izgledao ovako. A da li su oni iz toga izvukli lekciju? Jesu, postali su narod i država koja je najviše kritična prema bilo kom obliku neonacizma a od Nemačke napravili društvo ljudskih prava, tolerancije i multikulturalizma. Za razliku na primer od Japanaca koji o događajima iz rata uglavnom ćute, a mnogi koji su počinili zločine su čak sahranjneni u hramu gde se gaji patriotski kult svih koji su poginuli. A Japanci su i veliki nacionalisti i protivnici multikulturalizma..

Ресавски

pre 8 godina

Како је могуће да на целом снимку нема ни једног кратера од бомбе на улици, около зграде сравњене са земљом а улице целе?

xxx

pre 8 godina

20 dana im trebalo da ociste sve ulice. Par godina da sve obnove. A u Beogradu 15 god od bombardovanja zgrade I dalje stoje porusene. Sramota!!!

Gile

pre 8 godina

Mozda bi ona kofa koja ide iz ruke u ruku mogla biti nemacki simbol oporavka. Posle samo 15 godina, pobednici su dolazili na rad u Nemacku. Ti isti pobednici su takodje imali kofu, kolica, radne akcije... Danas, posle 70 godina mnogi su ostali sa kofom ali bez "ljudskog" lanca da je prenosi. Poenta napredka je u dobro organizovanom "lancu" a ne u kofi.

Roadkil

pre 8 godina

Čisto da se zna: U razorenu Nemačku je od 1948 do 1951 godine, prema Maršalovom planu "ušlo" 1448 miliona dolara, i Nemci se nisu pitali kako će da troše pare, već su sile pobednice odredile način i ciljeve obnove. To je isto važilo i za istočni deo Nemačke koji je bio pod kontrolom Boljševika.
Za to vreme, naš Genijalni, Nikad Umrli, Maršal, Trostruki Narodni Heroj, J.B. Tito je prkosno odbio Maršalov plan za Jugoslaviju, smatrajući da je to prljva kapitalistička igra.
Inače, sve zemlje koje su prihvatile Maršalov plan su članice EU, osim Islanda, Norveške, Švajcarske i Turske koje imaju visoko razvijenu privredu.

NokiJa

pre 8 godina

Zao mi je sto Rusi nisu vratili milo za drago. Da ne bude zabune, divim se Nemcima, kao narodu. Njihovom duhu, energiji, volji...
Ipak, Rusi su usli u grad, koji je pruzao ozbiljan otpor, ali se nisu izivljavali ni blizu koliko su Nemci divljali u Staljingradu.
Te price o silovanjima mladih Nemica, i pljackanju je nista naspram uzasa Nemaca, Rumuna, Ukrajinaca i Hrvata po Rusiji.
Trebali su da ga sravne da nikad nista vise ne iznikne iz tog grada.

Aster Blistok

pre 8 godina

Pred kraj se moze cuti snimka Gebelsovog govora u kojem on pita nemacki narod:"Zelite li totalni rat?" nasto oni odgovaraju:"Da" uz snimke potpuno razorenih kuca i svega u blizini.

bandiera rossa

pre 8 godina

Sta su ti nemci. Od nule krenuli i za 20-30 godina postali ekonomska sila.
(Igor, 6. maj 2015 10:19)

Tzv. Marshalov plan, teshko da je nula od koje se pochelo. Ali zato taj plan ima mnoooooogoo ali bash bash mnoooooogoo nula, i zbog tih mnoogooo nula, i dan danas svaki novi nemacki kancelar odmah po inauguraciji ide na poklonjenje u Vasington, li mozda na jos jednu inauguraciju i to kod pravog gazde nemacke drzave.

Aster Blistok

pre 8 godina

Pred kraj se moze cuti snimka Gebelsovog govora u kojem on pita nemacki narod:"Zelite li totalni rat?" nasto oni odgovaraju:"Da" uz snimke potpuno razorenih kuca i svega u blizini.

bandiera rossa

pre 8 godina

Sta su ti nemci. Od nule krenuli i za 20-30 godina postali ekonomska sila.
(Igor, 6. maj 2015 10:19)

Tzv. Marshalov plan, teshko da je nula od koje se pochelo. Ali zato taj plan ima mnoooooogoo ali bash bash mnoooooogoo nula, i zbog tih mnoogooo nula, i dan danas svaki novi nemacki kancelar odmah po inauguraciji ide na poklonjenje u Vasington, li mozda na jos jednu inauguraciju i to kod pravog gazde nemacke drzave.

xxx

pre 8 godina

20 dana im trebalo da ociste sve ulice. Par godina da sve obnove. A u Beogradu 15 god od bombardovanja zgrade I dalje stoje porusene. Sramota!!!

NokiJa

pre 8 godina

Zao mi je sto Rusi nisu vratili milo za drago. Da ne bude zabune, divim se Nemcima, kao narodu. Njihovom duhu, energiji, volji...
Ipak, Rusi su usli u grad, koji je pruzao ozbiljan otpor, ali se nisu izivljavali ni blizu koliko su Nemci divljali u Staljingradu.
Te price o silovanjima mladih Nemica, i pljackanju je nista naspram uzasa Nemaca, Rumuna, Ukrajinaca i Hrvata po Rusiji.
Trebali su da ga sravne da nikad nista vise ne iznikne iz tog grada.

Roadkil

pre 8 godina

Čisto da se zna: U razorenu Nemačku je od 1948 do 1951 godine, prema Maršalovom planu "ušlo" 1448 miliona dolara, i Nemci se nisu pitali kako će da troše pare, već su sile pobednice odredile način i ciljeve obnove. To je isto važilo i za istočni deo Nemačke koji je bio pod kontrolom Boljševika.
Za to vreme, naš Genijalni, Nikad Umrli, Maršal, Trostruki Narodni Heroj, J.B. Tito je prkosno odbio Maršalov plan za Jugoslaviju, smatrajući da je to prljva kapitalistička igra.
Inače, sve zemlje koje su prihvatile Maršalov plan su članice EU, osim Islanda, Norveške, Švajcarske i Turske koje imaju visoko razvijenu privredu.

uSsSSRa

pre 8 godina

Sta su ti nemci. Od nule krenuli i za 20-30 godina postali ekonomska sila.
(Igor, 6. maj 2015 10:19)

Da ...od nule doduse preko Marsalovog plana ...

Canadian

pre 8 godina

zbog cega na pocetku klipa stoje nazivi ulica na cirilici?? jel moze neko da mi objasni :)
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (., 6. maj 2015 10:31)

Zato sto je ruska zona i jedina vozila koja se krecu u toj zoni su vojna, ruska.

Gile

pre 8 godina

Mozda bi ona kofa koja ide iz ruke u ruku mogla biti nemacki simbol oporavka. Posle samo 15 godina, pobednici su dolazili na rad u Nemacku. Ti isti pobednici su takodje imali kofu, kolica, radne akcije... Danas, posle 70 godina mnogi su ostali sa kofom ali bez "ljudskog" lanca da je prenosi. Poenta napredka je u dobro organizovanom "lancu" a ne u kofi.

Laza

pre 8 godina

Najvece zlo u istoriji covecanstva je upravo nacizam, slava palim borcima koji su se iborili za buducnost i time zagarantovali da se proslost ne sme ponoviti!

Mrtvac

pre 8 godina

A mi dve zgrade u centru ne mozemo da porusimo vec 15 godina... Ceo Berlin su izgradili od nule za 50 godina i postali najveca sila u Evropi opet. Ko zna sta bi bilo da nije bilo tog rata i da su svi oni nemacki naucnici ostali u Nemackoj umesto sto su otisli u USA. Verovatno bi Nemci prvi stigli na Mesec...

vase ime

pre 8 godina

Cinjenica je da su 1945. saveznicke armije okupirale Nemacku. Ono sto se nekako prenebregava je cinjenica da se sovjetska armija povukla pre 25 godina, a americka jos nije. Zasto je americka (okupaciona) armija i dalje u Nemackoj? Isto vazi i za Japan.

dragan

pre 8 godina

@ironija: Džabe, žališ što ne pričaš nemački, a ni srpski nikako da naučiš. Nije "nebi" nego "ne bi". Nije do jezika nego do glave. Svi bismo želeli nemački sistem, a onda sednete za volan i ne znate gde su migavci, ograničenja brzine su za gubitnike, a pešaci legitimna meta. Na poslu se hvalite kako bi vi rešili problem nezaposlenosti i gladi u svetu, a svoj rutinski posao nikako da savladate... Sve je zavera, a pogotovo što ne dobijete zasluženu "sedmicu" na lotou i dobro plaćen posao gledača kroz prozor. Nije ni do Maršalovog plana - uveren sam da bi Nemačka i bez toga bila gde jeste sada.

Milan

pre 8 godina

Fascinantan video zaista jer pokazuje razmjere unistenja Berlina, i kad a posmatrate iz danasnjeg vremena vidite neverovatnu njemacku moc obnavljanja... Nebrojeno puta se pokazalo da sudbina Evrope zavisi direktno od sudbine Njemacke i to je danas sasvim jasno. Nevjerovatna nacija (uz sve zlocine) i nevjerovatan njemacki duh, o kojem je jos Hegel pisao...

NouNejmovic

pre 8 godina

Sta su ti nemci. Od nule krenuli i za 20-30 godina postali ekonomska sila.
(Igor, 06. maj 2015 10:19)

Da, da, samo sto su sad porobili Evropu na drugi način.

Stefan

pre 8 godina

Nisu Nemci izgradili za 20 godina Nemacku ponovo nego su tamo pljustale pare sa svih strna i sa istoka i sa zapata kako bi se trkali ko ce biti bolji. Ljudi nikako to da shvate!

Aron

pre 8 godina

Fenomenalni snimci ali i tragični pokazatelj šta rat nože da uradi i kako jedan lep grad da pretvori u ruševinu. A ako neko pita da li su Nemci dovoljno platili za izazivanje Drugog svetskog rata? Ovaj film je dokaz da jesu, jer je svaki nemački grad izgledao ovako. A da li su oni iz toga izvukli lekciju? Jesu, postali su narod i država koja je najviše kritična prema bilo kom obliku neonacizma a od Nemačke napravili društvo ljudskih prava, tolerancije i multikulturalizma. Za razliku na primer od Japanaca koji o događajima iz rata uglavnom ćute, a mnogi koji su počinili zločine su čak sahranjneni u hramu gde se gaji patriotski kult svih koji su poginuli. A Japanci su i veliki nacionalisti i protivnici multikulturalizma..

ajde bre

pre 8 godina

Sta su ti nemci. Od nule krenuli i za 20-30 godina postali ekonomska sila.
(Igor, 6. maj 2015 10:19)

Od nule? A oljackana blaga se ne racunaju? Sta su sve digli samo iz grcke....grci bi danas imali 3 duga da otplate i da im ostane za jos 2....

Zoran Simić

pre 8 godina

Najbolji je onaj mali što pravi kaldrmu. Uzeo mali čekić i dleto i počeo da pravi novu Nemačku. Kamen po kamen autoban. Pre nedelju dana je nosio uniformu hitler jugenda.Ali nema veze napraviće on EU pa kad nam zabiberi.

Drvobradi

pre 8 godina

Samo mi nije jasno zasto su neki komentatori tako ubedjeni da je Firer pobegao u Argentinu, kada za to ne postoji ni jedan ubedljiv dokaz...

Ресавски

pre 8 godina

Како је могуће да на целом снимку нема ни једног кратера од бомбе на улици, около зграде сравњене са земљом а улице целе?

Bogdan

pre 8 godina

Grad maximalno razvaljen, ni kamen na kamenu ostao nije a po ulicama na zemlji ni jedan papiric, ni jedna kesa bacena, ni jedan pikavac....cak i tranvaji voze 7 dana posle rata ! Kod nas izgleda jos traje 2 svetski rat kad ovi lopovi vec 35 god ne mogu da zavrse Prokop stanicu !! Prodjite danas Beogradskim ulicama da vidite koliko ima djubreta papira i raznog smeca po ulicama !! Pa kod nas jos Romi voze taljige sa upregnutim konjima po ulicama !!

Pera II

pre 8 godina

Ovoj je pravo blago. Dobro je što je ipak objavljeno javno. Začudo, posle nezamislivog sloma koji su doživeli, ljudi na ulicama ne izgledaju nimalo utučeno. Više izgleda da ne znaju šta sada da rade, nema ko da ih organizuje.
Upoređujem sa snimcima ljudi sa naših prostora iz devedesetih. Tu je i tekako primetan gubitak bliskih, beda, slom, neizvesnost. Isto kao, ako ne i drastičnije kod ljudi na ovom snimku. Ipak ne vidim ništa od trauma i očaja na ovim licima.

Dušan

pre 8 godina

Još par reči o ćirilici u Berlinu. Kada danas uđete u ogromni, moćni i renovirani Bundestag, videćete na jednom delu zida sačuvane natpise ruskih vojnika iz 1945. Nemci su ih tokom obnavljanja mogli ukloniti, ali su ih ostavili. To je snaga vredna divljenja.

Roadkil

pre 8 godina

"...da nije bilo tog rata i da su svi oni nemacki naucnici ostali u Nemackoj umesto sto su otisli u USA. Verovatno bi Nemci prvi stigli na Mesec..."
(Mrtvac, 6. maj 2015 12:03)
Verner Fon Braun član nacističke partije, visoki ss oficir....
Izumitelj i tvorac V1 i V2 raketa, oružja za koje je Hitler mislio "da će promeniti tok rata"...
U operaciji Paperclip, kao inženjer i inovator evakuisan je iz Nemačke, izbrisana je njegova ružna prošlost iz dosijea, i kreće da radi za USA.
60-tih godina postavljen je za direktora Maršal centra za svemirske letove.
Takodje, kada je NASA osnovana, postaje vodja APOLO programa, i sa njim u julu 1969. šalje ljudsku posadu na mesec.
Ostalo je istorija...
Na snimcima iz 1969. godine, V.F.Brauna možete da vidite u komandnoj sobi NASE kako od svojih kolega prima čestitke na uspešno obavljenoj misiji.
Veći deo pomoćnika V.F. Brauna je završio kod Rusa i Staljina...
Zbog ravnoteže.

zaq

pre 8 godina

A koliko je Srpskih i Ruskih vojnika i civila stradalo?
(Lija mala, 6. maj 2015 12:01)
Srpskih vojnika u Berlinu? Koliko ja znam tada se gledalo koliko je bilo jugoslovenskih partizana. Mada i njih je u Berlinu bilo vrlo malo.

Liberty

pre 8 godina

Nema to puno veze sa Maršalovim planom i ta je priča odavno demistifikovana. Britanija je Maršalovim planom dobila skoro trostrukoviše novca, a samo 30-ak godina nakon rata izgledala je kao da ga je ona ozgubila, a Nemačka dobila. Francuskoj je Maršalov plan dodelio skoro duplo više nego Nemačkoj...

Tvorac nemačkog ekonomskog čuda je Ludwig Erhard, koji je liberalizovao tržište, ukinuo kontrolu cena, reformisao valutu...
Paradigma njegovog rada je njegov razgovor sa komandantom američke okupacione zone, generalom Klejom. Klej ga je ribao jer je uveo privredne mere direktno suprotstavljene politici okupacionih vlasti, ali Erhard nije popuštao. Klej mu je rekao: "Moji ekonomski savetnici mi kažu da ste počinili užasnu grešku", na šta mu je Erhard odgovorio: "Zanimljivo, isto to kažu i moji savetnici". Ostatak je istorija.
Slobodno tržište uvek i svuda vodi ka razvoju i prosperitetu. Sve ostalo je magla.

Vana

pre 8 godina

Poštujem neke osobine nemačke nacije, vredni su i disciplinovani nesumnjivo, ali da je pravde, cela Nemačka bi i dan danas bila Istočna Nemačka...

Ivana

pre 8 godina

Pogledajte koliko su ispred nas,pa njihove žene su pre 70 godina izgledale kao naše izbeglice danas.I kako to da je Nemačka uspela bukvalno iz pepela da se izgradi i prosperira u tako kratkom roku,a Rusija kao pobednik u tom ratu nikad nije mogla da se izdigne iz bede i zaostalosti?Samo mi nemojte reći da je za sve zaslužan novac iz Maršalovog fonda.

Rambo

pre 8 godina

zbog cega na pocetku klipa stoje nazivi ulica na cirilici?? jel moze neko da mi objasni :)
(., 06. maj 2015 10:31)

Iz istog razloga sto stoji i Staljinova slika. Stigli rusi u grad i napravili za sebe znakove.

Milosav

pre 8 godina

hitler je umro u dubokoj starosti u Argentini.
(Neko tamo, 6. maj 2015 10:21)

Sto posto netacno! Iz pouzdanih izvora znam da je prosle nedelje vidjen sa Elvisom na Floridi, kaze u kupacim gacama marke Adidas. Samo sto sada nosi brkove tipa Salvador Dali i mini val frizuru pa ga je tesko prepoznati.

Alex

pre 8 godina

Pare iz Marsalovog plana?? Delimicno i zbog toga ali kada i ako se nađete u Nemackoj, Holandiji, Belgiji, Danskoj da bi ste shvatili mentalitet tih naroda, otiđite bilo gđe van grada, u sela i pogledajte kako su im okućnice i dvorišta sređena. Ovo nema veze sa količinom para već sa urodjenim radnim navikama. Trava podšišana staze očišćene sređene fasade - za sve ovo je potrebno dosta rada pored svakodnevnih poslovnih obaveza. E sad ovo prenesite na nivo države i shvatite te zašto će još dugo zapad biti zapad, a Kina Rusija Srbija ono sto jesu. Ili ako vam je to daleko skoknete do Hrvatske koja je bila daleko gore prošla nego Srbija 99te. Ko hoće da vidi shvatice neke stvari.

Mladen Mladenovic

pre 8 godina

Sta su ti nemci. Od nule krenuli i za 20-30 godina postali ekonomska sila.
(Igor, 6. maj 2015 10:19)
---------
Težak rad, odricanje, patnja i okrenutost kolektivnom odnosno nacionalnom, uvek daju velike rezultate. To je staza kojom se dolazi do uredjenog i materijalno bogatog društva. Ne zaboravite, danas su najbiogatije nacije i države one, koje su pre dve-stotinak godina muku mučile sa osnovnom prehranom stanovništva. Bili su prinudjeni da stvore jake i efikasne države. Iz kolektivnog su zadovoljavali lično. Mi smo vaspitavani, upravo, obrnuto. Da smo mi, kao jedinke, centar sveta. Dve potpuno različite i suprotne životne filozofije. Samo što mi još uvek smatramo da je lakše "snaći se" nego ići ovom trnovitom stazom.

zvezdarac

pre 8 godina

@pera II
Ne vidi se očaj i trauma na mnogim licima (nije baš da nema - dosta njih ima baš mučeni izraz lica) zato što se rat završio, preživeli su, mogu da krenu dalje sa životom. Naročito je kod mlađih to vidljivo na licu. Gore od ranog stanja im ne može biti.
Pogotovo oni koji su ostali u zapadnom delu, imali su normalan život, slobodno su mogli da se kreću kasnijih godina.
Inače na snimku se lepo može videti da je u početku kroz ceo Berlin moglo da se vozi i kreće bez problema.
Fantastičan klip koji onima koje interesuje može mnogo informacija da pruži. "slika govori više od 1000 reči" je apsolutno tačna izreka.

Матор ал наиван

pre 8 godina

За теоретичаре завере: до скоро је било живих сведока Хитлеровог самоубиства (последњи је умро 2013), поједини међу њима су после рата о томе сведочили, давали интервјуе, итд... Кога интересује ево пар имена:
Bernd Freytag von Loringhoven - ађутант
Traudl Junge - секретарица
Rochus Misch - телеграфиста
Otto Günsche - ађутант који је спалио и покопао тела Хитлера и Еве Браун
Gerda Christian - секретарица

Ivan M

pre 8 godina

Fenomenalni snimci - bukvalno istorija pred nama. Inace, vidi se da su rusevine uglavnom rasciscavale zene, jer je gomila muskaraca bila izginula, u zarobljenistvu ili ranjena. Zvali su ih Trümmerfrauen (koliko znam, to otprilike znaci "zene rusevina", ali nisam u to siguran), i (izmedju ostalog) zbog njih je Nemacka izrasla iz pepela u rekordno vreme, dok su recimo po znatno manje razorenoj Britaniji rusevine iz rata jos uvek postojale krajem 1960ih. Sto se hoce...

nejasno

pre 8 godina

Samo mi nije jasno zasto su neki komentatori tako ubedjeni da je Firer pobegao u Argentinu, kada za to ne postoji ni jedan ubedljiv dokaz...
(Drvobradi, 6. maj 2015 11:18)

Meni nije jasno zasto veruju u suprotno, posto su dokazi (lobanja i vilica)naucno oboreni. Uostalom ljudi veruju u Isusa Hrista, iako nije zvanicno dokazano da je ziveo na mestu i vreme kada se tvrdi.

Aryan Brotherhood

pre 8 godina

Nemacka je posle prvog svetskog rata bila strahovito pritisnuta od strane Engleske i Freancuske, izgubila velike delove svoje istorijke teritorije i uopste nije mogla samostalno da funkcionise. I za nadati se bilo da ce takva situacija kulminirati ratom. Upravo je takva situacija i dovela Hitlera na vlast jer su najvece kolonijalne sile na svetu (Britanija i Francuska) Nemacku pritisle sa svih strana.

Aryan Brotherhood

pre 8 godina

@Seljadin
Beograd je pocetkom rata imao nesto vise od 250 hiljada stanovnika! Berlin je imao blizu 4,5 miliona stanovnika. Toliko o poredjenju.A o tome koliki megapolis je Berlin, a sta je Beograd, ostavicemo nekom drugom da procenjuje.

Vladimir

pre 8 godina

Sta su ti nemci. Od nule krenuli i za 20-30 godina postali ekonomska sila.
(Igor, 6. maj 2015 10:19)

Nisu ulagali ni marku u odbranu, vojska im je dugo bila zabranjena, obnovu zemlje je finansirala Amerika. Toliko o tome da su krenuli od nule.

NS BOY

pre 8 godina

@Igor, svaka bi zemlja postala ekonomska sila, nakon kapitulacije, dok je pre toga opustosila svet, pre svega Afriku. Sa tolikim izvorom finansija je bilo lako obnoviti zemlju, znajuci da su sa bezuslovnom kapitulacijom obezbedili mir, koji ce im omoguciti nesmetan razvoj. Druge bi se evropske drzave takodje tako mogle razviti. Sa jedne strane nemci, a sa druge strane nasi takozvani saveznici. Nemojte se zanositi njihovim uspehom, poplocan je krvlju i zrtvom kao i pljackanjem drugih.

Smuleco

pre 8 godina

I podigoše se za samo 20-30 godina, kao Feniks ptica iz pepela, i sada su prva svetska ekonomska sila! Imaju nešto ti Nemci u sebi...

Da, da

pre 8 godina

"Sta su ti nemci. Od nule krenuli i za 20-30 godina postali ekonomska sila."
(Igor, 6. maj 2015 10:19)

Uz svesrdnu pomoc Amerike(Nemackoj saveznoj republici). Istocna Nemacka je jos preko cetiri decenije cekala na red.
Uostalom, zahvaljujuci "pomoci" USA (kreditima) citava zapadna Evropa je podignuta iz rusevina. Sto je Americi itekako pomoglo da se ucvrsti na polozaju prve svetske industrijske sile. Te prve decenije posle II svetskog rata i danas zovu "trideset slavnih" (godina).

neutralni felsh

pre 8 godina

Sta su ti nemci. Od nule krenuli i za 20-30 godina postali ekonomska sila.
(Igor, 6. maj 2015 10:19)

Nisu ulagali ni marku u odbranu, vojska im je dugo bila zabranjena, obnovu zemlje je finansirala Amerika. Toliko o tome da su krenuli od nule.
(Vladimir, 06. maj 2015 14:04)


pa to vam je nula, inace bi bili "u minusu"... kako mi za sve nadjemo opravdanje, to je cudo.

istorija majka svih nauka

pre 8 godina

nas nikad niko nije pomogao. zato je naše postojanje i opstanak fascinantna stvar.
nemačku (pa i celu nzapadnu evropu) je onovio maršalov plan, zato je danak nato.

ffws

pre 8 godina

"Da li po tebi njihova svedocenja predstavljaju bilo kakav dokaz? Sem sto su iskoriscena za snimanje filma...ako je tako,imas i svedocenja ljudi(SS vojnika koji ga je cuvao do smrti,lekara koji ga je lecio itd,itd..) nakon bekstva iz Berlina koja su zabelezena u knjizi "Sivi vuk" po kome je snimljen i istoimeni film
(realan, 6. maj 2015 14:31)"

Da li svedocenja najblizih Hitlerovih saradnika predstavljaju ikakav dokaz?! UHM, DA! To su mozda zabelezena u toj revizionistickoj knjizi, ali ih nema crno na belo. Sve ljude koje je on naveo ima crno na belo. Molim lepo.

realan

pre 8 godina

За теоретичаре завере: до скоро је било живих сведока Хитлеровог самоубиства (последњи је умро 2013), поједини међу њима су после рата о томе сведочили, давали интервјуе, итд... Кога интересује ево пар имена:
Bernd Freytag von Loringhoven - ађутант
Traudl Junge - секретарица
Rochus Misch - телеграфиста
Otto Günsche - ађутант који је спалио и покопао тела Хитлера и Еве Браун
Gerda Christian - секретарица
(Матор ал наиван, 6. maj 2015 11:59)



Da li po tebi njihova svedocenja predstavljaju bilo kakav dokaz? Sem sto su iskoriscena za snimanje filma...ako je tako,imas i svedocenja ljudi(SS vojnika koji ga je cuvao do smrti,lekara koji ga je lecio itd,itd..) nakon bekstva iz Berlina koja su zabelezena u knjizi "Sivi vuk" po kome je snimljen i istoimeni film

Roots

pre 8 godina

Ajde malo logike slazem se za Marsalov plan, ali sav Nemacki kapital je bio u Svajcarskoj dobro cuvan, zato Hitler nije napao Svajcarsku... E sada ima jedna misao nikada nemoj da s.. u svojoj kuci (teritoriji), s tim se sluze danasnji dileri pa neku drogu odredjenu nece dilati u svojoj ulici ili blizu svoje kuce nego sto dalje ili zalihe imati u drugom gradu... Tako je Nemacka sav svoj kapital drzala u Svajcarskoj...

realan

pre 8 godina

Da li svedocenja najblizih Hitlerovih saradnika predstavljaju ikakav dokaz?! UHM, DA! To su mozda zabelezena u toj revizionistickoj knjizi, ali ih nema crno na belo. Sve ljude koje je on naveo ima crno na belo. Molim lepo.
(ffws, 6. maj 2015 15:09)




http://www.b92.net/zivot/pop.php?dd=28&nav_id=561349

?

pre 8 godina

@ironija
Da su pobedili i osvojili Evropu, ne bismo mi danas nista pricali. Nisu oni osvajali da bi od nas napravili Nemce. Osvajali su da bi pobili skoro sve stanovnike drzava koje osvoje, dok bi mali procenat ostavili u zivotu da bi im sluzili kao robovi. Procitaj kakav je Hitlerov plan bio za pokorene narode posle rata.

Petar

pre 8 godina

Nemci jesu narod koji je radan, ali u bilo kojoj opciji oni nisu imali sanse da se opet dignu ekonomski kao sto su danas, treba biti iskren i reci da je i pre kraja 2 svetskog rata poceo Hladni rat, i iz tog razloga su ulagane ogromne pare u Zapadnu Evropu jer USA nije mogla da pravi Nato sa Kinezima i Juzno amerikancima. To vam je cela prica, poceo je da se pravi Nato odmah 1945 sa padom Hitlera i necija vizija se i dan danas sprovodi, kao sto smo svedoci desavanja po Bliskom istoku i Ukrajini. Oni jednostavno razmislaju 50 god unapred dok smo mi kao narod mnogo mali da bi smo mogli nesto sami, vec moramo da se okrecemno kako vetar duva da bi smo opstali. Da bi Nemci imali plate od 2 do 3000 evra Srbija je slomljena ekonomski i industrijski i danas se bavimo samo jeftinom sraf industrijom. Zato je pravi rat za nas poceo vec sa uvodjenjem Sankcija 1991, slicno kao danas sa Rusijom.

NokiJa

pre 8 godina

Zao mi je sto Rusi nisu vratili milo za drago. Da ne bude zabune, divim se Nemcima, kao narodu. Njihovom duhu, energiji, volji...
Ipak, Rusi su usli u grad, koji je pruzao ozbiljan otpor, ali se nisu izivljavali ni blizu koliko su Nemci divljali u Staljingradu.
Te price o silovanjima mladih Nemica, i pljackanju je nista naspram uzasa Nemaca, Rumuna, Ukrajinaca i Hrvata po Rusiji.
Trebali su da ga sravne da nikad nista vise ne iznikne iz tog grada.

ajde bre

pre 8 godina

Sta su ti nemci. Od nule krenuli i za 20-30 godina postali ekonomska sila.
(Igor, 6. maj 2015 10:19)

Od nule? A oljackana blaga se ne racunaju? Sta su sve digli samo iz grcke....grci bi danas imali 3 duga da otplate i da im ostane za jos 2....

Aron

pre 8 godina

Fenomenalni snimci ali i tragični pokazatelj šta rat nože da uradi i kako jedan lep grad da pretvori u ruševinu. A ako neko pita da li su Nemci dovoljno platili za izazivanje Drugog svetskog rata? Ovaj film je dokaz da jesu, jer je svaki nemački grad izgledao ovako. A da li su oni iz toga izvukli lekciju? Jesu, postali su narod i država koja je najviše kritična prema bilo kom obliku neonacizma a od Nemačke napravili društvo ljudskih prava, tolerancije i multikulturalizma. Za razliku na primer od Japanaca koji o događajima iz rata uglavnom ćute, a mnogi koji su počinili zločine su čak sahranjneni u hramu gde se gaji patriotski kult svih koji su poginuli. A Japanci su i veliki nacionalisti i protivnici multikulturalizma..

Vana

pre 8 godina

Poštujem neke osobine nemačke nacije, vredni su i disciplinovani nesumnjivo, ali da je pravde, cela Nemačka bi i dan danas bila Istočna Nemačka...

bandiera rossa

pre 8 godina

Sta su ti nemci. Od nule krenuli i za 20-30 godina postali ekonomska sila.
(Igor, 6. maj 2015 10:19)

Tzv. Marshalov plan, teshko da je nula od koje se pochelo. Ali zato taj plan ima mnoooooogoo ali bash bash mnoooooogoo nula, i zbog tih mnoogooo nula, i dan danas svaki novi nemacki kancelar odmah po inauguraciji ide na poklonjenje u Vasington, li mozda na jos jednu inauguraciju i to kod pravog gazde nemacke drzave.

Milan

pre 8 godina

Fascinantan video zaista jer pokazuje razmjere unistenja Berlina, i kad a posmatrate iz danasnjeg vremena vidite neverovatnu njemacku moc obnavljanja... Nebrojeno puta se pokazalo da sudbina Evrope zavisi direktno od sudbine Njemacke i to je danas sasvim jasno. Nevjerovatna nacija (uz sve zlocine) i nevjerovatan njemacki duh, o kojem je jos Hegel pisao...

Stefan

pre 8 godina

Nisu Nemci izgradili za 20 godina Nemacku ponovo nego su tamo pljustale pare sa svih strna i sa istoka i sa zapata kako bi se trkali ko ce biti bolji. Ljudi nikako to da shvate!

Ivana

pre 8 godina

Pogledajte koliko su ispred nas,pa njihove žene su pre 70 godina izgledale kao naše izbeglice danas.I kako to da je Nemačka uspela bukvalno iz pepela da se izgradi i prosperira u tako kratkom roku,a Rusija kao pobednik u tom ratu nikad nije mogla da se izdigne iz bede i zaostalosti?Samo mi nemojte reći da je za sve zaslužan novac iz Maršalovog fonda.

realan

pre 8 godina

За теоретичаре завере: до скоро је било живих сведока Хитлеровог самоубиства (последњи је умро 2013), поједини међу њима су после рата о томе сведочили, давали интервјуе, итд... Кога интересује ево пар имена:
Bernd Freytag von Loringhoven - ађутант
Traudl Junge - секретарица
Rochus Misch - телеграфиста
Otto Günsche - ађутант који је спалио и покопао тела Хитлера и Еве Браун
Gerda Christian - секретарица
(Матор ал наиван, 6. maj 2015 11:59)



Da li po tebi njihova svedocenja predstavljaju bilo kakav dokaz? Sem sto su iskoriscena za snimanje filma...ako je tako,imas i svedocenja ljudi(SS vojnika koji ga je cuvao do smrti,lekara koji ga je lecio itd,itd..) nakon bekstva iz Berlina koja su zabelezena u knjizi "Sivi vuk" po kome je snimljen i istoimeni film

Roadkil

pre 8 godina

Čisto da se zna: U razorenu Nemačku je od 1948 do 1951 godine, prema Maršalovom planu "ušlo" 1448 miliona dolara, i Nemci se nisu pitali kako će da troše pare, već su sile pobednice odredile način i ciljeve obnove. To je isto važilo i za istočni deo Nemačke koji je bio pod kontrolom Boljševika.
Za to vreme, naš Genijalni, Nikad Umrli, Maršal, Trostruki Narodni Heroj, J.B. Tito je prkosno odbio Maršalov plan za Jugoslaviju, smatrajući da je to prljva kapitalistička igra.
Inače, sve zemlje koje su prihvatile Maršalov plan su članice EU, osim Islanda, Norveške, Švajcarske i Turske koje imaju visoko razvijenu privredu.

Drvobradi

pre 8 godina

Samo mi nije jasno zasto su neki komentatori tako ubedjeni da je Firer pobegao u Argentinu, kada za to ne postoji ni jedan ubedljiv dokaz...

xxx

pre 8 godina

20 dana im trebalo da ociste sve ulice. Par godina da sve obnove. A u Beogradu 15 god od bombardovanja zgrade I dalje stoje porusene. Sramota!!!

NouNejmovic

pre 8 godina

Sta su ti nemci. Od nule krenuli i za 20-30 godina postali ekonomska sila.
(Igor, 06. maj 2015 10:19)

Da, da, samo sto su sad porobili Evropu na drugi način.

NS BOY

pre 8 godina

@Igor, svaka bi zemlja postala ekonomska sila, nakon kapitulacije, dok je pre toga opustosila svet, pre svega Afriku. Sa tolikim izvorom finansija je bilo lako obnoviti zemlju, znajuci da su sa bezuslovnom kapitulacijom obezbedili mir, koji ce im omoguciti nesmetan razvoj. Druge bi se evropske drzave takodje tako mogle razviti. Sa jedne strane nemci, a sa druge strane nasi takozvani saveznici. Nemojte se zanositi njihovim uspehom, poplocan je krvlju i zrtvom kao i pljackanjem drugih.

vase ime

pre 8 godina

Cinjenica je da su 1945. saveznicke armije okupirale Nemacku. Ono sto se nekako prenebregava je cinjenica da se sovjetska armija povukla pre 25 godina, a americka jos nije. Zasto je americka (okupaciona) armija i dalje u Nemackoj? Isto vazi i za Japan.

Zoran Simić

pre 8 godina

Najbolji je onaj mali što pravi kaldrmu. Uzeo mali čekić i dleto i počeo da pravi novu Nemačku. Kamen po kamen autoban. Pre nedelju dana je nosio uniformu hitler jugenda.Ali nema veze napraviće on EU pa kad nam zabiberi.

istorija majka svih nauka

pre 8 godina

nas nikad niko nije pomogao. zato je naše postojanje i opstanak fascinantna stvar.
nemačku (pa i celu nzapadnu evropu) je onovio maršalov plan, zato je danak nato.

Gile

pre 8 godina

Mozda bi ona kofa koja ide iz ruke u ruku mogla biti nemacki simbol oporavka. Posle samo 15 godina, pobednici su dolazili na rad u Nemacku. Ti isti pobednici su takodje imali kofu, kolica, radne akcije... Danas, posle 70 godina mnogi su ostali sa kofom ali bez "ljudskog" lanca da je prenosi. Poenta napredka je u dobro organizovanom "lancu" a ne u kofi.

Aster Blistok

pre 8 godina

Pred kraj se moze cuti snimka Gebelsovog govora u kojem on pita nemacki narod:"Zelite li totalni rat?" nasto oni odgovaraju:"Da" uz snimke potpuno razorenih kuca i svega u blizini.

uSsSSRa

pre 8 godina

Sta su ti nemci. Od nule krenuli i za 20-30 godina postali ekonomska sila.
(Igor, 6. maj 2015 10:19)

Da ...od nule doduse preko Marsalovog plana ...

Laza

pre 8 godina

Najvece zlo u istoriji covecanstva je upravo nacizam, slava palim borcima koji su se iborili za buducnost i time zagarantovali da se proslost ne sme ponoviti!

Mladen Mladenovic

pre 8 godina

Sta su ti nemci. Od nule krenuli i za 20-30 godina postali ekonomska sila.
(Igor, 6. maj 2015 10:19)
---------
Težak rad, odricanje, patnja i okrenutost kolektivnom odnosno nacionalnom, uvek daju velike rezultate. To je staza kojom se dolazi do uredjenog i materijalno bogatog društva. Ne zaboravite, danas su najbiogatije nacije i države one, koje su pre dve-stotinak godina muku mučile sa osnovnom prehranom stanovništva. Bili su prinudjeni da stvore jake i efikasne države. Iz kolektivnog su zadovoljavali lično. Mi smo vaspitavani, upravo, obrnuto. Da smo mi, kao jedinke, centar sveta. Dve potpuno različite i suprotne životne filozofije. Samo što mi još uvek smatramo da je lakše "snaći se" nego ići ovom trnovitom stazom.

Mrtvac

pre 8 godina

A mi dve zgrade u centru ne mozemo da porusimo vec 15 godina... Ceo Berlin su izgradili od nule za 50 godina i postali najveca sila u Evropi opet. Ko zna sta bi bilo da nije bilo tog rata i da su svi oni nemacki naucnici ostali u Nemackoj umesto sto su otisli u USA. Verovatno bi Nemci prvi stigli na Mesec...

Aryan Brotherhood

pre 8 godina

Nemacka je posle prvog svetskog rata bila strahovito pritisnuta od strane Engleske i Freancuske, izgubila velike delove svoje istorijke teritorije i uopste nije mogla samostalno da funkcionise. I za nadati se bilo da ce takva situacija kulminirati ratom. Upravo je takva situacija i dovela Hitlera na vlast jer su najvece kolonijalne sile na svetu (Britanija i Francuska) Nemacku pritisle sa svih strana.

Vladimir

pre 8 godina

Sta su ti nemci. Od nule krenuli i za 20-30 godina postali ekonomska sila.
(Igor, 6. maj 2015 10:19)

Nisu ulagali ni marku u odbranu, vojska im je dugo bila zabranjena, obnovu zemlje je finansirala Amerika. Toliko o tome da su krenuli od nule.

nejasno

pre 8 godina

Samo mi nije jasno zasto su neki komentatori tako ubedjeni da je Firer pobegao u Argentinu, kada za to ne postoji ni jedan ubedljiv dokaz...
(Drvobradi, 6. maj 2015 11:18)

Meni nije jasno zasto veruju u suprotno, posto su dokazi (lobanja i vilica)naucno oboreni. Uostalom ljudi veruju u Isusa Hrista, iako nije zvanicno dokazano da je ziveo na mestu i vreme kada se tvrdi.

Ресавски

pre 8 godina

Како је могуће да на целом снимку нема ни једног кратера од бомбе на улици, около зграде сравњене са земљом а улице целе?

Roots

pre 8 godina

Ajde malo logike slazem se za Marsalov plan, ali sav Nemacki kapital je bio u Svajcarskoj dobro cuvan, zato Hitler nije napao Svajcarsku... E sada ima jedna misao nikada nemoj da s.. u svojoj kuci (teritoriji), s tim se sluze danasnji dileri pa neku drogu odredjenu nece dilati u svojoj ulici ili blizu svoje kuce nego sto dalje ili zalihe imati u drugom gradu... Tako je Nemacka sav svoj kapital drzala u Svajcarskoj...

Матор ал наиван

pre 8 godina

За теоретичаре завере: до скоро је било живих сведока Хитлеровог самоубиства (последњи је умро 2013), поједини међу њима су после рата о томе сведочили, давали интервјуе, итд... Кога интересује ево пар имена:
Bernd Freytag von Loringhoven - ађутант
Traudl Junge - секретарица
Rochus Misch - телеграфиста
Otto Günsche - ађутант који је спалио и покопао тела Хитлера и Еве Браун
Gerda Christian - секретарица

dragan

pre 8 godina

@ironija: Džabe, žališ što ne pričaš nemački, a ni srpski nikako da naučiš. Nije "nebi" nego "ne bi". Nije do jezika nego do glave. Svi bismo želeli nemački sistem, a onda sednete za volan i ne znate gde su migavci, ograničenja brzine su za gubitnike, a pešaci legitimna meta. Na poslu se hvalite kako bi vi rešili problem nezaposlenosti i gladi u svetu, a svoj rutinski posao nikako da savladate... Sve je zavera, a pogotovo što ne dobijete zasluženu "sedmicu" na lotou i dobro plaćen posao gledača kroz prozor. Nije ni do Maršalovog plana - uveren sam da bi Nemačka i bez toga bila gde jeste sada.

Liberty

pre 8 godina

Nema to puno veze sa Maršalovim planom i ta je priča odavno demistifikovana. Britanija je Maršalovim planom dobila skoro trostrukoviše novca, a samo 30-ak godina nakon rata izgledala je kao da ga je ona ozgubila, a Nemačka dobila. Francuskoj je Maršalov plan dodelio skoro duplo više nego Nemačkoj...

Tvorac nemačkog ekonomskog čuda je Ludwig Erhard, koji je liberalizovao tržište, ukinuo kontrolu cena, reformisao valutu...
Paradigma njegovog rada je njegov razgovor sa komandantom američke okupacione zone, generalom Klejom. Klej ga je ribao jer je uveo privredne mere direktno suprotstavljene politici okupacionih vlasti, ali Erhard nije popuštao. Klej mu je rekao: "Moji ekonomski savetnici mi kažu da ste počinili užasnu grešku", na šta mu je Erhard odgovorio: "Zanimljivo, isto to kažu i moji savetnici". Ostatak je istorija.
Slobodno tržište uvek i svuda vodi ka razvoju i prosperitetu. Sve ostalo je magla.

Aryan Brotherhood

pre 8 godina

@Seljadin
Beograd je pocetkom rata imao nesto vise od 250 hiljada stanovnika! Berlin je imao blizu 4,5 miliona stanovnika. Toliko o poredjenju.A o tome koliki megapolis je Berlin, a sta je Beograd, ostavicemo nekom drugom da procenjuje.

Alex

pre 8 godina

Pare iz Marsalovog plana?? Delimicno i zbog toga ali kada i ako se nađete u Nemackoj, Holandiji, Belgiji, Danskoj da bi ste shvatili mentalitet tih naroda, otiđite bilo gđe van grada, u sela i pogledajte kako su im okućnice i dvorišta sređena. Ovo nema veze sa količinom para već sa urodjenim radnim navikama. Trava podšišana staze očišćene sređene fasade - za sve ovo je potrebno dosta rada pored svakodnevnih poslovnih obaveza. E sad ovo prenesite na nivo države i shvatite te zašto će još dugo zapad biti zapad, a Kina Rusija Srbija ono sto jesu. Ili ako vam je to daleko skoknete do Hrvatske koja je bila daleko gore prošla nego Srbija 99te. Ko hoće da vidi shvatice neke stvari.

Smuleco

pre 8 godina

I podigoše se za samo 20-30 godina, kao Feniks ptica iz pepela, i sada su prva svetska ekonomska sila! Imaju nešto ti Nemci u sebi...

Bogdan

pre 8 godina

Grad maximalno razvaljen, ni kamen na kamenu ostao nije a po ulicama na zemlji ni jedan papiric, ni jedna kesa bacena, ni jedan pikavac....cak i tranvaji voze 7 dana posle rata ! Kod nas izgleda jos traje 2 svetski rat kad ovi lopovi vec 35 god ne mogu da zavrse Prokop stanicu !! Prodjite danas Beogradskim ulicama da vidite koliko ima djubreta papira i raznog smeca po ulicama !! Pa kod nas jos Romi voze taljige sa upregnutim konjima po ulicama !!

ffws

pre 8 godina

"Da li po tebi njihova svedocenja predstavljaju bilo kakav dokaz? Sem sto su iskoriscena za snimanje filma...ako je tako,imas i svedocenja ljudi(SS vojnika koji ga je cuvao do smrti,lekara koji ga je lecio itd,itd..) nakon bekstva iz Berlina koja su zabelezena u knjizi "Sivi vuk" po kome je snimljen i istoimeni film
(realan, 6. maj 2015 14:31)"

Da li svedocenja najblizih Hitlerovih saradnika predstavljaju ikakav dokaz?! UHM, DA! To su mozda zabelezena u toj revizionistickoj knjizi, ali ih nema crno na belo. Sve ljude koje je on naveo ima crno na belo. Molim lepo.

Milosav

pre 8 godina

hitler je umro u dubokoj starosti u Argentini.
(Neko tamo, 6. maj 2015 10:21)

Sto posto netacno! Iz pouzdanih izvora znam da je prosle nedelje vidjen sa Elvisom na Floridi, kaze u kupacim gacama marke Adidas. Samo sto sada nosi brkove tipa Salvador Dali i mini val frizuru pa ga je tesko prepoznati.

Pera II

pre 8 godina

Ovoj je pravo blago. Dobro je što je ipak objavljeno javno. Začudo, posle nezamislivog sloma koji su doživeli, ljudi na ulicama ne izgledaju nimalo utučeno. Više izgleda da ne znaju šta sada da rade, nema ko da ih organizuje.
Upoređujem sa snimcima ljudi sa naših prostora iz devedesetih. Tu je i tekako primetan gubitak bliskih, beda, slom, neizvesnost. Isto kao, ako ne i drastičnije kod ljudi na ovom snimku. Ipak ne vidim ništa od trauma i očaja na ovim licima.

Da, da

pre 8 godina

"Sta su ti nemci. Od nule krenuli i za 20-30 godina postali ekonomska sila."
(Igor, 6. maj 2015 10:19)

Uz svesrdnu pomoc Amerike(Nemackoj saveznoj republici). Istocna Nemacka je jos preko cetiri decenije cekala na red.
Uostalom, zahvaljujuci "pomoci" USA (kreditima) citava zapadna Evropa je podignuta iz rusevina. Sto je Americi itekako pomoglo da se ucvrsti na polozaju prve svetske industrijske sile. Te prve decenije posle II svetskog rata i danas zovu "trideset slavnih" (godina).

zaq

pre 8 godina

A koliko je Srpskih i Ruskih vojnika i civila stradalo?
(Lija mala, 6. maj 2015 12:01)
Srpskih vojnika u Berlinu? Koliko ja znam tada se gledalo koliko je bilo jugoslovenskih partizana. Mada i njih je u Berlinu bilo vrlo malo.

Dušan

pre 8 godina

Još par reči o ćirilici u Berlinu. Kada danas uđete u ogromni, moćni i renovirani Bundestag, videćete na jednom delu zida sačuvane natpise ruskih vojnika iz 1945. Nemci su ih tokom obnavljanja mogli ukloniti, ali su ih ostavili. To je snaga vredna divljenja.

neutralni felsh

pre 8 godina

Sta su ti nemci. Od nule krenuli i za 20-30 godina postali ekonomska sila.
(Igor, 6. maj 2015 10:19)

Nisu ulagali ni marku u odbranu, vojska im je dugo bila zabranjena, obnovu zemlje je finansirala Amerika. Toliko o tome da su krenuli od nule.
(Vladimir, 06. maj 2015 14:04)


pa to vam je nula, inace bi bili "u minusu"... kako mi za sve nadjemo opravdanje, to je cudo.

?

pre 8 godina

@ironija
Da su pobedili i osvojili Evropu, ne bismo mi danas nista pricali. Nisu oni osvajali da bi od nas napravili Nemce. Osvajali su da bi pobili skoro sve stanovnike drzava koje osvoje, dok bi mali procenat ostavili u zivotu da bi im sluzili kao robovi. Procitaj kakav je Hitlerov plan bio za pokorene narode posle rata.

Petar

pre 8 godina

Nemci jesu narod koji je radan, ali u bilo kojoj opciji oni nisu imali sanse da se opet dignu ekonomski kao sto su danas, treba biti iskren i reci da je i pre kraja 2 svetskog rata poceo Hladni rat, i iz tog razloga su ulagane ogromne pare u Zapadnu Evropu jer USA nije mogla da pravi Nato sa Kinezima i Juzno amerikancima. To vam je cela prica, poceo je da se pravi Nato odmah 1945 sa padom Hitlera i necija vizija se i dan danas sprovodi, kao sto smo svedoci desavanja po Bliskom istoku i Ukrajini. Oni jednostavno razmislaju 50 god unapred dok smo mi kao narod mnogo mali da bi smo mogli nesto sami, vec moramo da se okrecemno kako vetar duva da bi smo opstali. Da bi Nemci imali plate od 2 do 3000 evra Srbija je slomljena ekonomski i industrijski i danas se bavimo samo jeftinom sraf industrijom. Zato je pravi rat za nas poceo vec sa uvodjenjem Sankcija 1991, slicno kao danas sa Rusijom.

Roadkil

pre 8 godina

"...da nije bilo tog rata i da su svi oni nemacki naucnici ostali u Nemackoj umesto sto su otisli u USA. Verovatno bi Nemci prvi stigli na Mesec..."
(Mrtvac, 6. maj 2015 12:03)
Verner Fon Braun član nacističke partije, visoki ss oficir....
Izumitelj i tvorac V1 i V2 raketa, oružja za koje je Hitler mislio "da će promeniti tok rata"...
U operaciji Paperclip, kao inženjer i inovator evakuisan je iz Nemačke, izbrisana je njegova ružna prošlost iz dosijea, i kreće da radi za USA.
60-tih godina postavljen je za direktora Maršal centra za svemirske letove.
Takodje, kada je NASA osnovana, postaje vodja APOLO programa, i sa njim u julu 1969. šalje ljudsku posadu na mesec.
Ostalo je istorija...
Na snimcima iz 1969. godine, V.F.Brauna možete da vidite u komandnoj sobi NASE kako od svojih kolega prima čestitke na uspešno obavljenoj misiji.
Veći deo pomoćnika V.F. Brauna je završio kod Rusa i Staljina...
Zbog ravnoteže.

zvezdarac

pre 8 godina

@pera II
Ne vidi se očaj i trauma na mnogim licima (nije baš da nema - dosta njih ima baš mučeni izraz lica) zato što se rat završio, preživeli su, mogu da krenu dalje sa životom. Naročito je kod mlađih to vidljivo na licu. Gore od ranog stanja im ne može biti.
Pogotovo oni koji su ostali u zapadnom delu, imali su normalan život, slobodno su mogli da se kreću kasnijih godina.
Inače na snimku se lepo može videti da je u početku kroz ceo Berlin moglo da se vozi i kreće bez problema.
Fantastičan klip koji onima koje interesuje može mnogo informacija da pruži. "slika govori više od 1000 reči" je apsolutno tačna izreka.

Rambo

pre 8 godina

zbog cega na pocetku klipa stoje nazivi ulica na cirilici?? jel moze neko da mi objasni :)
(., 06. maj 2015 10:31)

Iz istog razloga sto stoji i Staljinova slika. Stigli rusi u grad i napravili za sebe znakove.

realan

pre 8 godina

Da li svedocenja najblizih Hitlerovih saradnika predstavljaju ikakav dokaz?! UHM, DA! To su mozda zabelezena u toj revizionistickoj knjizi, ali ih nema crno na belo. Sve ljude koje je on naveo ima crno na belo. Molim lepo.
(ffws, 6. maj 2015 15:09)




http://www.b92.net/zivot/pop.php?dd=28&nav_id=561349

Canadian

pre 8 godina

zbog cega na pocetku klipa stoje nazivi ulica na cirilici?? jel moze neko da mi objasni :)
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (., 6. maj 2015 10:31)

Zato sto je ruska zona i jedina vozila koja se krecu u toj zoni su vojna, ruska.

Ivan M

pre 8 godina

Fenomenalni snimci - bukvalno istorija pred nama. Inace, vidi se da su rusevine uglavnom rasciscavale zene, jer je gomila muskaraca bila izginula, u zarobljenistvu ili ranjena. Zvali su ih Trümmerfrauen (koliko znam, to otprilike znaci "zene rusevina", ali nisam u to siguran), i (izmedju ostalog) zbog njih je Nemacka izrasla iz pepela u rekordno vreme, dok su recimo po znatno manje razorenoj Britaniji rusevine iz rata jos uvek postojale krajem 1960ih. Sto se hoce...