Nedelja, 03.05.2015.

16:35

Struja skuplja, ali upola manje?

Predlog Vlade MMF-u je da zasad građani ne plaćaju akcizu na struju, što znači da ona tokom leta poskupi, ali upola manje nego što je planirano, saznaje Blic.

Izvor: Blic

Struja skuplja, ali upola manje? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

75 Komentari

Sortiraj po:

mari

pre 9 godina

Jedino resenje u ovom momentu, nije lako poskupljenje struje prihvatiti tek tako, bolan je i tezak period koji cemo uskoro prebroditi, ali Srbija sigurno izlazi iz krize i postaje stabilna zemlja.

blago nama s takvima

pre 9 godina

Pa struja je nasa i ne mora da poskupi, sami je proizvodimo pa moze ako hocemo da je damo nasim gradjanima da je koriste besplatno
.....
ali struja ne raste na drvetu!
proizvodnja struje košta
distribucija košta
...
i pšenica je naša pa niko ne traži lebac zabadava

anonimus

pre 9 godina

Pa struja je nasa i ne mora da poskupi, sami je proizvodimo pa moze ako hocemo da je damo nasim gradjanima da je koriste besplatno ili uz mionimalnu nadoknadu. U Iraku i UAE gde ima nafte je nafta najjeftinija, u SAD je galon benzina 2,30$ jedino je kod nas najskuplje i sto uvozimo i sto nase imamo. Sto ne bude u UAE benzin 150 dinara, sto to njima neko ne naredi. Ovde dodju pa nam sole pamet da sve treba da poskupi da budu cene kao u okruzenju kad ono sve je nadmasilo okruzenje i cena struje, benzina mesa i sve ostalo. Dajte predlog MMF-u da izjednacimo i zarade sa okruzenjem gde je prosek u Hrvatskoj oko 800€ u Grckoj minimalac 800€ pa kad i u Srbiji bude najniza plata od 80-100.000 dinara nije problem da uskladimo cene proizvoda i usluga.

mali marko

pre 9 godina

Već smo zaboravili one restrikcije električne struje - 2 sata isključen 4 sata uključen i sl. Ako državna uprava ne servisira obaveze čekaće nas opet restrikcije, a šta je manje zlo, 15% ( ili 8 % ) ili restrikcije?

Petar

pre 9 godina

Nazalost poskupljenje struje je jedan od uslova iz sporazuma sa MMF-om i koliko god gradjani negodovali mora da se ispuni a ako nista bar nece biti 15 vec 8% sto je svakako povoljnije za gradjane. Niko nije srecan sto ce morati da placa vise ali premijer u svojoj predizbornoj kampanji nije ni obecavao drugacije. Politika sns-a vodjena je korenitim refomama koje nisu ni malo lake ali su neophodne da bismo izasli iz dubioze u koju nas je dovela postena vlada ds-a.

Zoran M.

pre 9 godina

Ne mogu da verujem da u ovoj državi žive građani koji imaju platu 20-ak hiljada dinara i da se u takvoj državi podiže cena bilo čega, a još manje kad pročitam komentare nekih građana koji podržavaju poskuljenje, a rado bi pitao g-dina Vučića: Zašto ne uvede Evro umesto dinara, kako bi cena bila uvek ista, čime će nas građane rešiti muke od čitanja vesti o najavljenim poskupljenjima i spašavanja nas istih od poskupljenja (kao izlazite građanima u susret pa ne date da poskupi mnogo, već malkice po malkice)?
Dakle smatram da je mic po mic vreme za promenu ljudi na vlasti, samo zato što Vlast brine o državnoj kasi (svojim platama i gradnji Beograda na vodi) a ne i o zapošljavanju nezaposlenih građana Srbije.

Jovica

pre 9 godina

(Zoran Loznica, 3. maj 2015 16:37)
Očigledno da bi trolovi voleli kada bi poskupljenje struje bilo 50% samo da bi oni mogli da likuju, jer njih narod ne interesuje, a jedino što ih interesuje je da ponovo na vlast zasednu oni koji su državu, dok su bili na vlasti, doveli do prosjačkog štapa.

ostali se vole, B 92 se čita

pre 9 godina

Razumem da je kriza i da nam svako poskupljenje teško pada, ali opet smatram da poskupljenje struje od 8 % i nije tako strašno. Ipak je duplo manje od očekivanog i za nekoga ko redovno plaća to neće predstavljati problem.

sova

pre 9 godina

E, hvala vam puno! Bas mi je laknulo...nece poskupeti kilovat sa 5 na 10, nego sa 5 na samo 9. I to "smo" uspeli za samo dve godine....

laleGator

pre 9 godina

Zrtva koju svi gradjani realno mogu da podnesu a koja ce uticati na ostvarenje brojnih privilegija i beneficija Srbije u skladu sa aranzmanom MMF.

bancula

pre 9 godina

struja mora da poskupi da eps ne bi pravio gubitke,ali isto tako socijalne karte moraju da postoje za siromasne,da njih to poskupljenje najmanje pogodi.

Petar

pre 9 godina

Pa vi botovi stvarno niste pismeni!!
@fan je lepo napisao da je pola centa = 60 dinara!!! Greska je u tekstu, pola Evra je 60 dinara.

Samouk

pre 9 godina

Vidi botove što su antički raspoloženi, sve sami junaci i božanstva: Herkul, Herkules ( isto mu to dođe, ali otkud to botovi znaju...verovatno im je rečeno: "večeras smo Troja, ti budi Hektor", ali ko će to da zapamti), Ahil... i neizostavna Helen!!!

Srbija danas... tužnija od spaljene Troje!

dioklecijan

pre 9 godina

Želimo da idemo u EU pa i poskupljenje struje je deo usklađivanja našeg zakonodavstva sa evropskim.Sve zemlje koje su ulazile u EU su prošle istu priču.Bilo koja vlast bi morala isto postupiti jer je to deo aranžmana sa MMF-om.Ne možeš i jare i pare!

jocika

pre 9 godina

kakav botlend. obrati paznju na broj pluseva i minuseva, kako se poklapaju iz komentara u komentar. bolje biti djubretar nego bot...

daevon

pre 9 godina

Niti struja mora da poskupi, niti je penzije moralo smanjivati. Treba ukinuti platu botovima i partijskim šrafovima. Treba smanjiti Dani Drašković platu na 400.000 dinara, i smanjiti sav taj višak partijski zaposlenih, sada naprednjaka ranije demokrata (a uvek socijalista). Treba naplatiti struju od dužnika kojima se toleriše dug, i od onih što kradu. Ne opraštati dugove neplatišama već ne povećavati cenu. I EPS ima višak zaposlenih, naravno ne u proizvodnji i na terenu, nego u kancelarijama.

Ana

pre 9 godina

Dobrim pregovorima se dosta vaznih stvari moze postici za nasu zemlju. Drago mi je ako ce uspeti da se izbore da poskupljenje bude upola manje jer se samo poskuoljenje ne moze izbeci ko god da je na vlasti.

clarens

pre 9 godina

Jao sto nama dobro ide da je to sramota. Nadam se da sada kada uskladimo cenu struje sa Evropom, dodje na red i uskladjivanje plata sa Evropom

zivcan_neki_lik

pre 9 godina

Ima jedna fora na koju dobar deo naroda naseda a ona ide ovako:
Ako hoces da nesto poskupi 8%, ti reci da ce poskupeti 25%. Narod ce negodovati. Ti spusti na 18%, narod ce i dalje negodovati ali manje. Sacekas koji mesec sa tom pricom i onda najavis poskupljenje od 8%. Narod cuti i misli se "bolje 8 nego 25%"...

Drcha

pre 9 godina

Ovo je dokaz da sadasnja vlast misli na svoj narod,na svoje gradjane,u svakom mogucem momentu pokusavaju,daju sve od sebe da bude sto bezbolnije i da narod osteti sto manji teret. 8% i 15% nije isto,to je upola manje,rasterecenije ce biti nama gradjanima,a sve zahvaljujuci ljudima u vrhu koji misle o nama.

Pun Kanister

pre 9 godina

Vuciceve "reforme" se izgleda uglavnom svode na uzimanje para od naroda, sto kroz nove namete, sto kroz smanjenje primanja, sto kroz devalvaciju dinara. Bravo za reforme...

Ernest

pre 9 godina

Realno, cena struje u Srbiji je i dalje socijalna kategorija cak i sa poskupljenjem. Npr. u HR standard je neznatno visi, a cena svih komunalija pa i struje je visestruko veca. Ja se divim zaposlenima u EPS-u kako uspevaju i pored svega da odrzavaju sistem u takvom stanju da nesmetano proizvode i distribuiraju struju.

sibir

pre 9 godina

(Cvetana Cvetić, 3. maj 2015 16:50)
Molio bih doticnog bota ili nekog njegovog klona da objasni kako to mi imamo struju jeftiniju 30% od ostalih u regiji???

Proverite najjednostavniju matematiku --nadjite prosecnu potrosnju za cetveroclano domacinstvo u stanu u gradu ili u kuci u selu u SRB i okruzenju i ukupan iznos racuna podelite sa brojem kilovata, ima da se sablaznite jer smo najskuplji!!!
Spinovi o jeftinoj struji kojima nama ispiraju mozak moraju da se nazovu svojim pravim imenom !!!

1. EPS uzima za referentnu cenu kilovata onu iz najjeftinije tarife --- koliko domacinstava u Srbiji ( u kojima se zivi, ne mislim na napustene kuce, vikendice...) ima potrosnju u najjeftinijoj tarifi???

2. Saberite iznos svih dodatnih nameta koji su iskazani na racunu i izracunajte koliko oni PROCENTUALNO ucestvuju u iznosu racuna!

3. nije poslednje ali je najvaznije - zasto ova vlast, koja se toliko kune u transparentnost, postenje, moral, iskrenost i borbom za dobrobit naroda, ne objavi koliko je ZVANICNA PROIZVODNA CENA jednog kilovata u Srbiji????? Uveren sam da bi se pokazalo gore no sa cenom benzina, koji je opterecen oko 60% sa porezima i akcizama. Samo sto to u slucaju struje nebi mogli objasniti da razlika izmedju prodajne i proizvodne cene ide u budzet kroz poreze i akcize vec razlika koja je ogromna otpada na mamutsku administraciju, ogromne gubitke u prenosu, kradju i javasluk.

Danijel

pre 9 godina

Ovi komentari su izgleda stvarno placeni. Izgleda da botovi stvarno postoje. Veoma zanimljivo zanimanje. Najbolje je nikada ne glasati na izborima samo se neki izrodi stvore posle njih. Struju ne treba poskupljivati ona nije najjeftinija u Evropi. pogledajmo troskove po proizvedenom kwh pa tek onda da gledamo cenu struje. Takodje treba smanjiti broj partiskih vojnika u sistemu eps-a potom smanjiti kradju struje i na kraju istu naplatiti. Posle ova tri koraka postoji prostor da se smanji cena struje i prilagodi trzistu.

Helen

pre 9 godina

Kako bi uskladila zakonodavstvo sa evropskim Srbija ce morati da uvede akcizu na struju, ali pokusava se razgovarati sa MMF -om o odlaganju poskupljenja kako bi se gradjanima malo olaksao teret reformi. Moguce je da se postigne dogovor sa MMF-om jer su fiskalni rezultati vec sada bolji od ocekivanih.

jedan_od_mnogih_robota

pre 9 godina

Drzava je odgovorna i trudi se da sto manje poskupi struju jer gradjani nisu u stanju da placaju.
P. S. Nadam se da cu sutra dobiti pojacani sendvic za pocetak radne nedelje

pokahontas

pre 9 godina

Ovoliko poskupljenje će biti prihvatljivo i za gradjane,dogovor sa MMF-om ipak to zahteva,a najava povećanja plata i penzija je samo dokaz da nam se ekonomija oporavlja,kao i da mere štednje daju rezultate.

ja bar mislim tako

pre 9 godina

A sta bi bilo da mora da poskupi 15%?, ne odgovara izgleda ni kad se postigne pozitivan dogovor, i ovo je uspeh ako bude upola manje. I kad se pogleda na sta se sve pare trose nece biti veliko poskupljenje... A kad moze da se trosi na cigare i ko zna sta sve moze i struja da se plati. Dve tri kutije dodju razlika u poskupljenju na mesecnom nivou...

stewart

pre 9 godina

Prethodna vlast nije ni uspela da sklopi aranzman jer nisu ni prstom mrdnuli da ispune uslove, sad je vecina uslova ispostovana, a poskupljenje i da je od 15% nije mnogo kod prosecnog potrosaca, a onaj ko mnogo struje trosi taj verovatno i ima da je plati... A ako padne dogovor da poskupljenje bude prepolovljeno to ce znaciti jos jedan uspeh i dokaz da imamo dobre ekonomske rezultate i da mozemo da se cenkamo u nasu korist

Salvador

pre 9 godina

Niko normalan ne gleda blagonaklono na poskupljenja, ali svi smo ovo poskupljenje ocekivali I ono je neminovno, cinjenica je da imamo najjeftiniju struju u regionu.

baba

pre 9 godina

Preziveli smo i mnogo gore stvari a ovo poskupljenje je moralo da se desi. ne mozemo mi tek tako da izadjemo iz kroze a da ne mamo usaglasavanje sa MMf om.

Boki BOR

pre 9 godina

Kao pozitivne efekte mera štednja danas imamo budžetski deficit 3 puta manji nego što je planirano sa MMF-om, i upola manje poskupljenje struje nego što je dogovoreno sa MMF-om, a ako država nastavi da se vodi odgovorno, kao u poslednje 3 godine, ni vraćanje plata i penzija na pređašnji nivo nije daleko.

ман.сити

pre 9 godina

Када ћемо имати своју Владу,а великом вођи неизмерно хвала што се успешно бори да нам буде што лошије,и замолио бих Јоргованку да себи подигне плату онолико колико поскупи струја,мора се од нечега и живети.

Cvetana Cvetić

pre 9 godina

Godinama unazad svake godine jedanput godišnje struja poskupi. Obzirom da imamo i do 30 % jeftiniju struju u odnosu na države u regionu, ovo poskupljenje i nije toliko strašno, utoliko bolje što je duplo manje od planiranog.

stewart

pre 9 godina

Prethodna vlast nije ni uspela da sklopi aranzman jer nisu ni prstom mrdnuli da ispune uslove, sad je vecina uslova ispostovana, a poskupljenje i da je od 15% nije mnogo kod prosecnog potrosaca, a onaj ko mnogo struje trosi taj verovatno i ima da je plati... A ako padne dogovor da poskupljenje bude prepolovljeno to ce znaciti jos jedan uspeh i dokaz da imamo dobre ekonomske rezultate i da mozemo da se cenkamo u nasu korist

ja bar mislim tako

pre 9 godina

A sta bi bilo da mora da poskupi 15%?, ne odgovara izgleda ni kad se postigne pozitivan dogovor, i ovo je uspeh ako bude upola manje. I kad se pogleda na sta se sve pare trose nece biti veliko poskupljenje... A kad moze da se trosi na cigare i ko zna sta sve moze i struja da se plati. Dve tri kutije dodju razlika u poskupljenju na mesecnom nivou...

Salvador

pre 9 godina

Niko normalan ne gleda blagonaklono na poskupljenja, ali svi smo ovo poskupljenje ocekivali I ono je neminovno, cinjenica je da imamo najjeftiniju struju u regionu.

baba

pre 9 godina

Preziveli smo i mnogo gore stvari a ovo poskupljenje je moralo da se desi. ne mozemo mi tek tako da izadjemo iz kroze a da ne mamo usaglasavanje sa MMf om.

Danijel

pre 9 godina

Ovi komentari su izgleda stvarno placeni. Izgleda da botovi stvarno postoje. Veoma zanimljivo zanimanje. Najbolje je nikada ne glasati na izborima samo se neki izrodi stvore posle njih. Struju ne treba poskupljivati ona nije najjeftinija u Evropi. pogledajmo troskove po proizvedenom kwh pa tek onda da gledamo cenu struje. Takodje treba smanjiti broj partiskih vojnika u sistemu eps-a potom smanjiti kradju struje i na kraju istu naplatiti. Posle ova tri koraka postoji prostor da se smanji cena struje i prilagodi trzistu.

Boki BOR

pre 9 godina

Kao pozitivne efekte mera štednja danas imamo budžetski deficit 3 puta manji nego što je planirano sa MMF-om, i upola manje poskupljenje struje nego što je dogovoreno sa MMF-om, a ako država nastavi da se vodi odgovorno, kao u poslednje 3 godine, ni vraćanje plata i penzija na pređašnji nivo nije daleko.

Cvetana Cvetić

pre 9 godina

Godinama unazad svake godine jedanput godišnje struja poskupi. Obzirom da imamo i do 30 % jeftiniju struju u odnosu na države u regionu, ovo poskupljenje i nije toliko strašno, utoliko bolje što je duplo manje od planiranog.

pokahontas

pre 9 godina

Ovoliko poskupljenje će biti prihvatljivo i za gradjane,dogovor sa MMF-om ipak to zahteva,a najava povećanja plata i penzija je samo dokaz da nam se ekonomija oporavlja,kao i da mere štednje daju rezultate.

sibir

pre 9 godina

(Cvetana Cvetić, 3. maj 2015 16:50)
Molio bih doticnog bota ili nekog njegovog klona da objasni kako to mi imamo struju jeftiniju 30% od ostalih u regiji???

Proverite najjednostavniju matematiku --nadjite prosecnu potrosnju za cetveroclano domacinstvo u stanu u gradu ili u kuci u selu u SRB i okruzenju i ukupan iznos racuna podelite sa brojem kilovata, ima da se sablaznite jer smo najskuplji!!!
Spinovi o jeftinoj struji kojima nama ispiraju mozak moraju da se nazovu svojim pravim imenom !!!

1. EPS uzima za referentnu cenu kilovata onu iz najjeftinije tarife --- koliko domacinstava u Srbiji ( u kojima se zivi, ne mislim na napustene kuce, vikendice...) ima potrosnju u najjeftinijoj tarifi???

2. Saberite iznos svih dodatnih nameta koji su iskazani na racunu i izracunajte koliko oni PROCENTUALNO ucestvuju u iznosu racuna!

3. nije poslednje ali je najvaznije - zasto ova vlast, koja se toliko kune u transparentnost, postenje, moral, iskrenost i borbom za dobrobit naroda, ne objavi koliko je ZVANICNA PROIZVODNA CENA jednog kilovata u Srbiji????? Uveren sam da bi se pokazalo gore no sa cenom benzina, koji je opterecen oko 60% sa porezima i akcizama. Samo sto to u slucaju struje nebi mogli objasniti da razlika izmedju prodajne i proizvodne cene ide u budzet kroz poreze i akcize vec razlika koja je ogromna otpada na mamutsku administraciju, ogromne gubitke u prenosu, kradju i javasluk.

Drcha

pre 9 godina

Ovo je dokaz da sadasnja vlast misli na svoj narod,na svoje gradjane,u svakom mogucem momentu pokusavaju,daju sve od sebe da bude sto bezbolnije i da narod osteti sto manji teret. 8% i 15% nije isto,to je upola manje,rasterecenije ce biti nama gradjanima,a sve zahvaljujuci ljudima u vrhu koji misle o nama.

Helen

pre 9 godina

Kako bi uskladila zakonodavstvo sa evropskim Srbija ce morati da uvede akcizu na struju, ali pokusava se razgovarati sa MMF -om o odlaganju poskupljenja kako bi se gradjanima malo olaksao teret reformi. Moguce je da se postigne dogovor sa MMF-om jer su fiskalni rezultati vec sada bolji od ocekivanih.

ман.сити

pre 9 godina

Када ћемо имати своју Владу,а великом вођи неизмерно хвала што се успешно бори да нам буде што лошије,и замолио бих Јоргованку да себи подигне плату онолико колико поскупи струја,мора се од нечега и живети.

Pun Kanister

pre 9 godina

Vuciceve "reforme" se izgleda uglavnom svode na uzimanje para od naroda, sto kroz nove namete, sto kroz smanjenje primanja, sto kroz devalvaciju dinara. Bravo za reforme...

jedan_od_mnogih_robota

pre 9 godina

Drzava je odgovorna i trudi se da sto manje poskupi struju jer gradjani nisu u stanju da placaju.
P. S. Nadam se da cu sutra dobiti pojacani sendvic za pocetak radne nedelje

Samouk

pre 9 godina

Vidi botove što su antički raspoloženi, sve sami junaci i božanstva: Herkul, Herkules ( isto mu to dođe, ali otkud to botovi znaju...verovatno im je rečeno: "večeras smo Troja, ti budi Hektor", ali ko će to da zapamti), Ahil... i neizostavna Helen!!!

Srbija danas... tužnija od spaljene Troje!

jocika

pre 9 godina

kakav botlend. obrati paznju na broj pluseva i minuseva, kako se poklapaju iz komentara u komentar. bolje biti djubretar nego bot...

zivcan_neki_lik

pre 9 godina

Ima jedna fora na koju dobar deo naroda naseda a ona ide ovako:
Ako hoces da nesto poskupi 8%, ti reci da ce poskupeti 25%. Narod ce negodovati. Ti spusti na 18%, narod ce i dalje negodovati ali manje. Sacekas koji mesec sa tom pricom i onda najavis poskupljenje od 8%. Narod cuti i misli se "bolje 8 nego 25%"...

daevon

pre 9 godina

Niti struja mora da poskupi, niti je penzije moralo smanjivati. Treba ukinuti platu botovima i partijskim šrafovima. Treba smanjiti Dani Drašković platu na 400.000 dinara, i smanjiti sav taj višak partijski zaposlenih, sada naprednjaka ranije demokrata (a uvek socijalista). Treba naplatiti struju od dužnika kojima se toleriše dug, i od onih što kradu. Ne opraštati dugove neplatišama već ne povećavati cenu. I EPS ima višak zaposlenih, naravno ne u proizvodnji i na terenu, nego u kancelarijama.

clarens

pre 9 godina

Jao sto nama dobro ide da je to sramota. Nadam se da sada kada uskladimo cenu struje sa Evropom, dodje na red i uskladjivanje plata sa Evropom

sova

pre 9 godina

E, hvala vam puno! Bas mi je laknulo...nece poskupeti kilovat sa 5 na 10, nego sa 5 na samo 9. I to "smo" uspeli za samo dve godine....

Petar

pre 9 godina

Pa vi botovi stvarno niste pismeni!!
@fan je lepo napisao da je pola centa = 60 dinara!!! Greska je u tekstu, pola Evra je 60 dinara.

anonimus

pre 9 godina

Pa struja je nasa i ne mora da poskupi, sami je proizvodimo pa moze ako hocemo da je damo nasim gradjanima da je koriste besplatno ili uz mionimalnu nadoknadu. U Iraku i UAE gde ima nafte je nafta najjeftinija, u SAD je galon benzina 2,30$ jedino je kod nas najskuplje i sto uvozimo i sto nase imamo. Sto ne bude u UAE benzin 150 dinara, sto to njima neko ne naredi. Ovde dodju pa nam sole pamet da sve treba da poskupi da budu cene kao u okruzenju kad ono sve je nadmasilo okruzenje i cena struje, benzina mesa i sve ostalo. Dajte predlog MMF-u da izjednacimo i zarade sa okruzenjem gde je prosek u Hrvatskoj oko 800€ u Grckoj minimalac 800€ pa kad i u Srbiji bude najniza plata od 80-100.000 dinara nije problem da uskladimo cene proizvoda i usluga.

Zoran M.

pre 9 godina

Ne mogu da verujem da u ovoj državi žive građani koji imaju platu 20-ak hiljada dinara i da se u takvoj državi podiže cena bilo čega, a još manje kad pročitam komentare nekih građana koji podržavaju poskuljenje, a rado bi pitao g-dina Vučića: Zašto ne uvede Evro umesto dinara, kako bi cena bila uvek ista, čime će nas građane rešiti muke od čitanja vesti o najavljenim poskupljenjima i spašavanja nas istih od poskupljenja (kao izlazite građanima u susret pa ne date da poskupi mnogo, već malkice po malkice)?
Dakle smatram da je mic po mic vreme za promenu ljudi na vlasti, samo zato što Vlast brine o državnoj kasi (svojim platama i gradnji Beograda na vodi) a ne i o zapošljavanju nezaposlenih građana Srbije.

Ernest

pre 9 godina

Realno, cena struje u Srbiji je i dalje socijalna kategorija cak i sa poskupljenjem. Npr. u HR standard je neznatno visi, a cena svih komunalija pa i struje je visestruko veca. Ja se divim zaposlenima u EPS-u kako uspevaju i pored svega da odrzavaju sistem u takvom stanju da nesmetano proizvode i distribuiraju struju.

blago nama s takvima

pre 9 godina

Pa struja je nasa i ne mora da poskupi, sami je proizvodimo pa moze ako hocemo da je damo nasim gradjanima da je koriste besplatno
.....
ali struja ne raste na drvetu!
proizvodnja struje košta
distribucija košta
...
i pšenica je naša pa niko ne traži lebac zabadava

Jovica

pre 9 godina

(Zoran Loznica, 3. maj 2015 16:37)
Očigledno da bi trolovi voleli kada bi poskupljenje struje bilo 50% samo da bi oni mogli da likuju, jer njih narod ne interesuje, a jedino što ih interesuje je da ponovo na vlast zasednu oni koji su državu, dok su bili na vlasti, doveli do prosjačkog štapa.

laleGator

pre 9 godina

Zrtva koju svi gradjani realno mogu da podnesu a koja ce uticati na ostvarenje brojnih privilegija i beneficija Srbije u skladu sa aranzmanom MMF.

dioklecijan

pre 9 godina

Želimo da idemo u EU pa i poskupljenje struje je deo usklađivanja našeg zakonodavstva sa evropskim.Sve zemlje koje su ulazile u EU su prošle istu priču.Bilo koja vlast bi morala isto postupiti jer je to deo aranžmana sa MMF-om.Ne možeš i jare i pare!

bancula

pre 9 godina

struja mora da poskupi da eps ne bi pravio gubitke,ali isto tako socijalne karte moraju da postoje za siromasne,da njih to poskupljenje najmanje pogodi.

Ana

pre 9 godina

Dobrim pregovorima se dosta vaznih stvari moze postici za nasu zemlju. Drago mi je ako ce uspeti da se izbore da poskupljenje bude upola manje jer se samo poskuoljenje ne moze izbeci ko god da je na vlasti.

ostali se vole, B 92 se čita

pre 9 godina

Razumem da je kriza i da nam svako poskupljenje teško pada, ali opet smatram da poskupljenje struje od 8 % i nije tako strašno. Ipak je duplo manje od očekivanog i za nekoga ko redovno plaća to neće predstavljati problem.

Petar

pre 9 godina

Nazalost poskupljenje struje je jedan od uslova iz sporazuma sa MMF-om i koliko god gradjani negodovali mora da se ispuni a ako nista bar nece biti 15 vec 8% sto je svakako povoljnije za gradjane. Niko nije srecan sto ce morati da placa vise ali premijer u svojoj predizbornoj kampanji nije ni obecavao drugacije. Politika sns-a vodjena je korenitim refomama koje nisu ni malo lake ali su neophodne da bismo izasli iz dubioze u koju nas je dovela postena vlada ds-a.

mali marko

pre 9 godina

Već smo zaboravili one restrikcije električne struje - 2 sata isključen 4 sata uključen i sl. Ako državna uprava ne servisira obaveze čekaće nas opet restrikcije, a šta je manje zlo, 15% ( ili 8 % ) ili restrikcije?

mari

pre 9 godina

Jedino resenje u ovom momentu, nije lako poskupljenje struje prihvatiti tek tako, bolan je i tezak period koji cemo uskoro prebroditi, ali Srbija sigurno izlazi iz krize i postaje stabilna zemlja.

Danijel

pre 9 godina

Ovi komentari su izgleda stvarno placeni. Izgleda da botovi stvarno postoje. Veoma zanimljivo zanimanje. Najbolje je nikada ne glasati na izborima samo se neki izrodi stvore posle njih. Struju ne treba poskupljivati ona nije najjeftinija u Evropi. pogledajmo troskove po proizvedenom kwh pa tek onda da gledamo cenu struje. Takodje treba smanjiti broj partiskih vojnika u sistemu eps-a potom smanjiti kradju struje i na kraju istu naplatiti. Posle ova tri koraka postoji prostor da se smanji cena struje i prilagodi trzistu.

sibir

pre 9 godina

(Cvetana Cvetić, 3. maj 2015 16:50)
Molio bih doticnog bota ili nekog njegovog klona da objasni kako to mi imamo struju jeftiniju 30% od ostalih u regiji???

Proverite najjednostavniju matematiku --nadjite prosecnu potrosnju za cetveroclano domacinstvo u stanu u gradu ili u kuci u selu u SRB i okruzenju i ukupan iznos racuna podelite sa brojem kilovata, ima da se sablaznite jer smo najskuplji!!!
Spinovi o jeftinoj struji kojima nama ispiraju mozak moraju da se nazovu svojim pravim imenom !!!

1. EPS uzima za referentnu cenu kilovata onu iz najjeftinije tarife --- koliko domacinstava u Srbiji ( u kojima se zivi, ne mislim na napustene kuce, vikendice...) ima potrosnju u najjeftinijoj tarifi???

2. Saberite iznos svih dodatnih nameta koji su iskazani na racunu i izracunajte koliko oni PROCENTUALNO ucestvuju u iznosu racuna!

3. nije poslednje ali je najvaznije - zasto ova vlast, koja se toliko kune u transparentnost, postenje, moral, iskrenost i borbom za dobrobit naroda, ne objavi koliko je ZVANICNA PROIZVODNA CENA jednog kilovata u Srbiji????? Uveren sam da bi se pokazalo gore no sa cenom benzina, koji je opterecen oko 60% sa porezima i akcizama. Samo sto to u slucaju struje nebi mogli objasniti da razlika izmedju prodajne i proizvodne cene ide u budzet kroz poreze i akcize vec razlika koja je ogromna otpada na mamutsku administraciju, ogromne gubitke u prenosu, kradju i javasluk.

jedan_od_mnogih_robota

pre 9 godina

Drzava je odgovorna i trudi se da sto manje poskupi struju jer gradjani nisu u stanju da placaju.
P. S. Nadam se da cu sutra dobiti pojacani sendvic za pocetak radne nedelje

Pun Kanister

pre 9 godina

Vuciceve "reforme" se izgleda uglavnom svode na uzimanje para od naroda, sto kroz nove namete, sto kroz smanjenje primanja, sto kroz devalvaciju dinara. Bravo za reforme...

ман.сити

pre 9 godina

Када ћемо имати своју Владу,а великом вођи неизмерно хвала што се успешно бори да нам буде што лошије,и замолио бих Јоргованку да себи подигне плату онолико колико поскупи струја,мора се од нечега и живети.

stewart

pre 9 godina

Prethodna vlast nije ni uspela da sklopi aranzman jer nisu ni prstom mrdnuli da ispune uslove, sad je vecina uslova ispostovana, a poskupljenje i da je od 15% nije mnogo kod prosecnog potrosaca, a onaj ko mnogo struje trosi taj verovatno i ima da je plati... A ako padne dogovor da poskupljenje bude prepolovljeno to ce znaciti jos jedan uspeh i dokaz da imamo dobre ekonomske rezultate i da mozemo da se cenkamo u nasu korist

Salvador

pre 9 godina

Niko normalan ne gleda blagonaklono na poskupljenja, ali svi smo ovo poskupljenje ocekivali I ono je neminovno, cinjenica je da imamo najjeftiniju struju u regionu.

baba

pre 9 godina

Preziveli smo i mnogo gore stvari a ovo poskupljenje je moralo da se desi. ne mozemo mi tek tako da izadjemo iz kroze a da ne mamo usaglasavanje sa MMf om.

Cvetana Cvetić

pre 9 godina

Godinama unazad svake godine jedanput godišnje struja poskupi. Obzirom da imamo i do 30 % jeftiniju struju u odnosu na države u regionu, ovo poskupljenje i nije toliko strašno, utoliko bolje što je duplo manje od planiranog.

ja bar mislim tako

pre 9 godina

A sta bi bilo da mora da poskupi 15%?, ne odgovara izgleda ni kad se postigne pozitivan dogovor, i ovo je uspeh ako bude upola manje. I kad se pogleda na sta se sve pare trose nece biti veliko poskupljenje... A kad moze da se trosi na cigare i ko zna sta sve moze i struja da se plati. Dve tri kutije dodju razlika u poskupljenju na mesecnom nivou...

pokahontas

pre 9 godina

Ovoliko poskupljenje će biti prihvatljivo i za gradjane,dogovor sa MMF-om ipak to zahteva,a najava povećanja plata i penzija je samo dokaz da nam se ekonomija oporavlja,kao i da mere štednje daju rezultate.

Ernest

pre 9 godina

Realno, cena struje u Srbiji je i dalje socijalna kategorija cak i sa poskupljenjem. Npr. u HR standard je neznatno visi, a cena svih komunalija pa i struje je visestruko veca. Ja se divim zaposlenima u EPS-u kako uspevaju i pored svega da odrzavaju sistem u takvom stanju da nesmetano proizvode i distribuiraju struju.

Boki BOR

pre 9 godina

Kao pozitivne efekte mera štednja danas imamo budžetski deficit 3 puta manji nego što je planirano sa MMF-om, i upola manje poskupljenje struje nego što je dogovoreno sa MMF-om, a ako država nastavi da se vodi odgovorno, kao u poslednje 3 godine, ni vraćanje plata i penzija na pređašnji nivo nije daleko.

Drcha

pre 9 godina

Ovo je dokaz da sadasnja vlast misli na svoj narod,na svoje gradjane,u svakom mogucem momentu pokusavaju,daju sve od sebe da bude sto bezbolnije i da narod osteti sto manji teret. 8% i 15% nije isto,to je upola manje,rasterecenije ce biti nama gradjanima,a sve zahvaljujuci ljudima u vrhu koji misle o nama.

Ana

pre 9 godina

Dobrim pregovorima se dosta vaznih stvari moze postici za nasu zemlju. Drago mi je ako ce uspeti da se izbore da poskupljenje bude upola manje jer se samo poskuoljenje ne moze izbeci ko god da je na vlasti.

bancula

pre 9 godina

struja mora da poskupi da eps ne bi pravio gubitke,ali isto tako socijalne karte moraju da postoje za siromasne,da njih to poskupljenje najmanje pogodi.

laleGator

pre 9 godina

Zrtva koju svi gradjani realno mogu da podnesu a koja ce uticati na ostvarenje brojnih privilegija i beneficija Srbije u skladu sa aranzmanom MMF.

dioklecijan

pre 9 godina

Želimo da idemo u EU pa i poskupljenje struje je deo usklađivanja našeg zakonodavstva sa evropskim.Sve zemlje koje su ulazile u EU su prošle istu priču.Bilo koja vlast bi morala isto postupiti jer je to deo aranžmana sa MMF-om.Ne možeš i jare i pare!

Helen

pre 9 godina

Kako bi uskladila zakonodavstvo sa evropskim Srbija ce morati da uvede akcizu na struju, ali pokusava se razgovarati sa MMF -om o odlaganju poskupljenja kako bi se gradjanima malo olaksao teret reformi. Moguce je da se postigne dogovor sa MMF-om jer su fiskalni rezultati vec sada bolji od ocekivanih.

mali marko

pre 9 godina

Već smo zaboravili one restrikcije električne struje - 2 sata isključen 4 sata uključen i sl. Ako državna uprava ne servisira obaveze čekaće nas opet restrikcije, a šta je manje zlo, 15% ( ili 8 % ) ili restrikcije?

ostali se vole, B 92 se čita

pre 9 godina

Razumem da je kriza i da nam svako poskupljenje teško pada, ali opet smatram da poskupljenje struje od 8 % i nije tako strašno. Ipak je duplo manje od očekivanog i za nekoga ko redovno plaća to neće predstavljati problem.

Petar

pre 9 godina

Nazalost poskupljenje struje je jedan od uslova iz sporazuma sa MMF-om i koliko god gradjani negodovali mora da se ispuni a ako nista bar nece biti 15 vec 8% sto je svakako povoljnije za gradjane. Niko nije srecan sto ce morati da placa vise ali premijer u svojoj predizbornoj kampanji nije ni obecavao drugacije. Politika sns-a vodjena je korenitim refomama koje nisu ni malo lake ali su neophodne da bismo izasli iz dubioze u koju nas je dovela postena vlada ds-a.

Jovica

pre 9 godina

(Zoran Loznica, 3. maj 2015 16:37)
Očigledno da bi trolovi voleli kada bi poskupljenje struje bilo 50% samo da bi oni mogli da likuju, jer njih narod ne interesuje, a jedino što ih interesuje je da ponovo na vlast zasednu oni koji su državu, dok su bili na vlasti, doveli do prosjačkog štapa.

blago nama s takvima

pre 9 godina

Pa struja je nasa i ne mora da poskupi, sami je proizvodimo pa moze ako hocemo da je damo nasim gradjanima da je koriste besplatno
.....
ali struja ne raste na drvetu!
proizvodnja struje košta
distribucija košta
...
i pšenica je naša pa niko ne traži lebac zabadava

mari

pre 9 godina

Jedino resenje u ovom momentu, nije lako poskupljenje struje prihvatiti tek tako, bolan je i tezak period koji cemo uskoro prebroditi, ali Srbija sigurno izlazi iz krize i postaje stabilna zemlja.

daevon

pre 9 godina

Niti struja mora da poskupi, niti je penzije moralo smanjivati. Treba ukinuti platu botovima i partijskim šrafovima. Treba smanjiti Dani Drašković platu na 400.000 dinara, i smanjiti sav taj višak partijski zaposlenih, sada naprednjaka ranije demokrata (a uvek socijalista). Treba naplatiti struju od dužnika kojima se toleriše dug, i od onih što kradu. Ne opraštati dugove neplatišama već ne povećavati cenu. I EPS ima višak zaposlenih, naravno ne u proizvodnji i na terenu, nego u kancelarijama.

Samouk

pre 9 godina

Vidi botove što su antički raspoloženi, sve sami junaci i božanstva: Herkul, Herkules ( isto mu to dođe, ali otkud to botovi znaju...verovatno im je rečeno: "večeras smo Troja, ti budi Hektor", ali ko će to da zapamti), Ahil... i neizostavna Helen!!!

Srbija danas... tužnija od spaljene Troje!

sova

pre 9 godina

E, hvala vam puno! Bas mi je laknulo...nece poskupeti kilovat sa 5 na 10, nego sa 5 na samo 9. I to "smo" uspeli za samo dve godine....

clarens

pre 9 godina

Jao sto nama dobro ide da je to sramota. Nadam se da sada kada uskladimo cenu struje sa Evropom, dodje na red i uskladjivanje plata sa Evropom

zivcan_neki_lik

pre 9 godina

Ima jedna fora na koju dobar deo naroda naseda a ona ide ovako:
Ako hoces da nesto poskupi 8%, ti reci da ce poskupeti 25%. Narod ce negodovati. Ti spusti na 18%, narod ce i dalje negodovati ali manje. Sacekas koji mesec sa tom pricom i onda najavis poskupljenje od 8%. Narod cuti i misli se "bolje 8 nego 25%"...

Petar

pre 9 godina

Pa vi botovi stvarno niste pismeni!!
@fan je lepo napisao da je pola centa = 60 dinara!!! Greska je u tekstu, pola Evra je 60 dinara.

jocika

pre 9 godina

kakav botlend. obrati paznju na broj pluseva i minuseva, kako se poklapaju iz komentara u komentar. bolje biti djubretar nego bot...

Zoran M.

pre 9 godina

Ne mogu da verujem da u ovoj državi žive građani koji imaju platu 20-ak hiljada dinara i da se u takvoj državi podiže cena bilo čega, a još manje kad pročitam komentare nekih građana koji podržavaju poskuljenje, a rado bi pitao g-dina Vučića: Zašto ne uvede Evro umesto dinara, kako bi cena bila uvek ista, čime će nas građane rešiti muke od čitanja vesti o najavljenim poskupljenjima i spašavanja nas istih od poskupljenja (kao izlazite građanima u susret pa ne date da poskupi mnogo, već malkice po malkice)?
Dakle smatram da je mic po mic vreme za promenu ljudi na vlasti, samo zato što Vlast brine o državnoj kasi (svojim platama i gradnji Beograda na vodi) a ne i o zapošljavanju nezaposlenih građana Srbije.

anonimus

pre 9 godina

Pa struja je nasa i ne mora da poskupi, sami je proizvodimo pa moze ako hocemo da je damo nasim gradjanima da je koriste besplatno ili uz mionimalnu nadoknadu. U Iraku i UAE gde ima nafte je nafta najjeftinija, u SAD je galon benzina 2,30$ jedino je kod nas najskuplje i sto uvozimo i sto nase imamo. Sto ne bude u UAE benzin 150 dinara, sto to njima neko ne naredi. Ovde dodju pa nam sole pamet da sve treba da poskupi da budu cene kao u okruzenju kad ono sve je nadmasilo okruzenje i cena struje, benzina mesa i sve ostalo. Dajte predlog MMF-u da izjednacimo i zarade sa okruzenjem gde je prosek u Hrvatskoj oko 800€ u Grckoj minimalac 800€ pa kad i u Srbiji bude najniza plata od 80-100.000 dinara nije problem da uskladimo cene proizvoda i usluga.