Nedelja, 03.05.2015.

10:42

Novi Sad, idealno mesto za izlet

Izvor: Novosti

Novi Sad, idealno mesto za izlet IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

50 Komentari

Sortiraj po:

Neko

pre 8 godina

@ " Novi Sad jos zablista ponekad kad mu se sa ulica bitange sklone?": Ne volis Djerdap, Zlatibor, Kopaonik? To nije tvoja zemlja? Ja sam iz Srema. Moja zemlja je Srbija.

"Novi Sad još zablista ponekad kad mu se sa ulica bitange sklone"

pre 8 godina

Novi Sad je moj rodni grad i prestonica moje zemlje Vojvodine. Njegovo vreme tek dolazi ubrzo će vratiti svoj sjaj i biti daleko od aktuelnog orjentalnog ambijenta koji pokušava da ga uvuće u sivilo. Novi Sad i Vojvodina ne pripadaju gde su sada i ne zaslužuju tamu koja ih je obavila. To je nekada bilo srećno i prosperitetno mesto za život i biće ponovo ali u drugačijoj konstelaciji stvari i dogadjaja.

Radovan

pre 8 godina

RE: "Najlošiji profesori sa Bg univ. osnovali NS univerzitet"
Dobro šefe iz Bg a kako onda u februaru stiže vest iz američke NASA - e da Novosadski univerzitet učestvuje u izradi sonde koje će biti lansirana na Jupiter ??? Ajde objasni mi lepo.. Kulturna tradicija, školstvo i visoko obrazovanje opet su iz Novog Sada prenešeni u Bg, ovaj poziv iz februara od NASA , samo je diodatni dokaz.
(Jovan, 4. maj 2015 22:51)

I jedan akademik je dovučen iz Sarajeva, kako bi se mogla osnovati "Vojvođanska akademija znanosti i umetnosti".

Najgori studenti ostaju da rade na fakultetima. Oni pametniji, sposobniji,vredniji u Americi rade u industriji za plate iznad 5000 $.

Mileva Marić je iz novosadske Jovine gimnazije otišla u šabačku žensku gimnaziju, pa u Švajcarsku, pre 1914. god.

branislav

pre 8 godina

lep je N.Sad ali ono sto nudi mozes obici za par sati..obilazite dragi moji Srbi Fruskogorske manastire - Svetu Frusku Goru..to Vam je moja preporuka.

Ceca

pre 8 godina

@MarkoNS: Evo opet potcenjivanje i svodjenje Beograda na pevaljke i splavove. Biti grad znaci imati Bemus, Belef, Fest, Beldoks, Gitar art festival, Festival studentskog filma... Biciklisticke staze postoje na Novom Beogradu. Ima tolerantnih i kulturnih gradjana, ali i onih koji to nisu. Mislim da je takav slucaj i u Novom Sadu. Nisu svi Novosadjani fini i kulturni.

Petrovaradinac

pre 8 godina

Fruška Gora je viša od Avale, a sremska strana NS-a je brdovita koliko i gudure prestonice na vodi.
Zanimljivo je kako Beograđani ne mogu da se načude zbog toga što neko naseljeno mesto može da bude manje od BG. Pritom u svoja "2 miliona" stanovnika ubrajaju pola Srema i pola Šumadije. Ako tako gledamo, i NS ima milion stanovnika, a Srbija 30 miliona.
Novosadska racija se odigrala od 21. do 23. januara 1942, to nije Božić ni po jednom kalendaru.
Nenovosađanima koji dođu u posetu preporučujem index-sendvič. :-)

lila

pre 8 godina

NS je bio predivan. Sad jeste lep, ima lepih mesta za videti, ali... Ali, ljudi u njemu su uzasni. Ranije je sve bilo fino i kulturno, sada je retko ko takav. Bahatost, nekultura, bezobrazluk, necivilizovano ponasanje, i slicne osobine danas krase vecinu stanovnistva (i nas "rodjenih NSđana, i ovih pridoslih). Zasto, ne znam.
Kada sam otputovala na zapad na duze vreme, pa se vratila u NS, nisam mogla da verujem koliko su svi ovde umisljeni, "bitni", puni sebe, sve gledaju sa visine.
Mozda je takvo vreme, takva skupina ljudi, pa kada se sve pomesa, dobije se ovo.
Ipak, lep je i ima dusu.

Jovan

pre 8 godina

RE: "Najlošiji profesori sa Bg univ. osnovali NS univerzitet"
Dobro šefe iz Bg a kako onda u februaru stiže vest iz američke NASA - e da Novosadski univerzitet učestvuje u izradi sonde koje će biti lansirana na Jupiter ??? Ajde objasni mi lepo.. Kulturna tradicija, školstvo i visoko obrazovanje opet su iz Novog Sada prenešeni u Bg, ovaj poziv iz februara od NASA , samo je diodatni dokaz.

MarkoNS

pre 8 godina

Nije nikakvo pocenjivanje već realnost, mi smo živeli u jednoj moćnoj Austrougarskoj imperiji koja je uz lukavstvo naših predaka ipak nama Srbima omogućila sveopštu autonomiju od kulturne do čak i teritorijalne. Srbi ispod Save i Dunava mogli su samo da sanjaju takve stvari, ako bi i živu glavu uopšte izvukli. Arhitekturu baroka, i sl. takodje samo su mogli sanjati, sreća Knez Miloš naredio je da se veci delovi gradova centralne Srbije sruše, tj. turske kasabe i izgrade zgrade po uzoru na aritekturu kojom gradi srpski narod u svojoj Vojvodini. Tako danas Požarevac, Valjevo i mnogi drugi gradovi imaju i par dvoraca i palata. Ali bez obzira na skrnavljenje komunista posle 1945. , jel i van centra Beča samo su socijal zgrade a kamoli u Vojvodini, Novi Sad ostao je jedna lepo fino mesto za život, okružen Fruškom Gorom veoma prijatan i ima dobar položaj bliže Evropi. Beograd nije za džabe proglašen od strane Korbezija za "najružniji grad na svetu" ali na lepom mestu. Biti grad znači imati biciklističke staze, znači imati tolerantne sugradjane, evropsku kulturu i istu tradiciju, biti grad nije samo primitivizam, kompleks od veličine grleći Jajince - dernek i folkerke pevaljke, splavovi, biti grad je imati i Exit i čuti u centru "Na lepom plavom Dunavu" Biti grad mnogo je više od prljavih oronulih zgrada , milion sastavljenih naselja i gomile prljavštine. Biti grad znači biti prvi u Srbiji, a Novi Sad je godinama prvi u Srbiji na listi najčistijih i najboljih za život.

Pancevac

pre 8 godina

Zbog posla vec godinama sam prinudjen da veci deo vremena provodim u ns. Kakva srpska atina to je srpski cikago a domoroci ubedjeni da je cirih.

Ros Geler

pre 8 godina

Isto kao sto se centar NS-a moze obici za 3-4 sata tako se moze obici i centar Beograda za to vreme i sta dalje? Beograd jeste mnogo veci, ali sta to vredi kad van centra nema nista zanimljivo, da nece mozda neko da ide u obilazak Batajnice ili Mladenovca? U sustini oba grada su lepa i ako imate vise vremena obicicete i nesto van tog uskog centra grada recimo Karlovce pored NS ili Zemun pored Bg. Ali to nipodastavanje jednog i drugog grada poredjenima, i trazenjem dlake u jajetu(npr. ravan je pa je zato nezanimljiv) je skroz bzvz.

Ceca

pre 8 godina

Toliko potcenjivanja Beograda i ostatka Srbije u komentarima, da je to strasno. To je ta cuvena kultura i tolerancija Novog Sada i Vojvodine.

Radovan

pre 8 godina

Najlošiji profesori sa beogradskog univerziteta dobili su zadatak da stvore novosadski univerzitet nakon 1945.

Samo toliko o kulturi i obrazovanju.
Što se više ide ka severu, sve veći rasizam isijava iz "kulturnih i obrazovanih" "evropejaca" koji govore isti jezik.
Valjda obrazovani i kulturni treba da budu primer kulturnog, tolerantnog i socijalno-društvenog ponašanja među ljudima.
Rasizam na potrošačkom mentalitetu je svojstven Novosađanima.

kimi

pre 8 godina

@Petar, 3. maj 2015 21:16

A sta je bila poenta tvog komentara? lol ..

Znaci tebi sto brdovitije to lepse? .. ne razumem.

A sto se velicine gradova tice ,pa po tebi onda ispada da na planeti postoje 7-8 gradova ,ostalo su sve sela..

Jel ti znas uopste sta se naziva gradom? Tj sta je definicija? ..barem kod nas?

Uostalom NY Tokio Moskva Berlin London .. to su megalopolisi ,ali verovatno ni to ne znas sta znaci.

NSgary

pre 8 godina

Prošetate po centru: katedrala - Zmaj Jovina - Dunavska - Dunavski park, pa produžite preko mosta na tvrđavu i to je to, za 2-3 sata ste videli Novi Sad.

Jovan

pre 8 godina

Stvarno predivna Slovenija mi Vojvodjani najviše posećujemo Sloveniju i Hrvatsku, samo volem ja pedalirat i po mojoj Vojvodini imamo savršene uslove , hoćeš po ravnici, hoćeš po Fruškoj Gori i Vršačkim planinama, taman su za vožnju bajsom :)

prevashodnost

pre 8 godina

Novi Sad je nešto najbolje što ima Srbija ima. Tajna uspeha je tako prosta: dati ljudima da sami uređuju svoje dvorište i ne dozvoliti "državi", Vladi, predsedniku, ministarstvima, odsecima, načelništvima, komisijama "za ravnomerni regionalni razvoj" i ostalim lopovima da ti upadnu u dvorište. Ako poveruješ hohštaplerima, pretvorićeš se u Prokuplje i Kuršumliju, a ako opstaneš na svome, bićeš Subotica i Novi Sad. Prosto.

pera

pre 8 godina

Novi Sad uskoro napuštam nakon mnogo godina provedenih u svom gradu i mogu reći da mene koji nije sklon nostalgiji ipak obuzima ta patetika pomalo, brzo ću se privići na stranu zemlju, ne smetaju mi stranci, vidim neko ovde reče smeta mu NS u vreme Egzita, meni ne, Srbija je mala balkanska državica i kod nas je iovako retko videti Škote u kiltovima, Nemce, Engleze kako se zabavljaju a jesu zanimljivi svakako, mene to uvek oduševi i nisam ksenofobičan. Ali, nedostajaće mi moj Novi Sad, to je sigurno Novi Sad oduvek je bio centar mog sveta i obožavam ga. Nekada je bio mirniji ali ne bih se složio da je bio bolji u svemu, sem u industriji, to razumem. Novi Sad danas je posle Subotice sigurno najuredjeniji grad u Vojvodini i Srbiji u to sam siguran, za naše uslove ali daleko je još od Evrope, iako, ne mnogo daleko, naspram Beograda i gradova na jugu, NS ima mnogo godina taj srednjeevropski štih i to nikad neće izgubiti. Novi Sad nešto je najlepše što Srbija ima i bolje joj je da to ne izgubi, izgubila je već i previše a Beograd će se raspući koliko raste, cela Srbija uskoro će živeti u Beogradu i to je strašno. Ne bih živeo u beogradu da mi neko plati , toliko prljavštine i ružnoće nisam video nikada u svom životu. Od Beograda je lepše recimo Valjevo ako gledamo jug, i to mnogo.
(Nikola, 03. maj 2015 16:07)

Po čemu je Novi Sad najuredniji grad???
Svuda neplanska gradnja, sruše jednu kuću i na istom prostoru sagrade zgradu od 4 sprata. Naravno sve su to pojedinačni "investitori" koji svaki farba u svojoj boji, ulice su kao cirkusi. Uđeš u bilo koju ulicu na Grbavici i vidiš celu paletu boja. Nema predviđenih parkova, dečijih igrališta, parkinga... Izmeta od kućnih ljubimaca ima više nego u bilo kom drugom gradu, izbegavam ih kao po minskom polju. Smeća po ulici jako mnogo. Ovo je grad koji je izašao iz svojih gabarita i jako se loše nosi sa tim. Jedino po čemu je Novi Sad uredniji od ostalih gradova je saobraćaj. Ovaj grad krase široki bulevari sa dobrom signalizacijom, dobra pokrivenost biciklističkim stazama itd. Za mene su mnogo lepši gradovi i uredniji Subotica, Sombor, Zrenjanin...

vojvodjanin kao poslednji mohikanac

pre 8 godina

I Ajfelova ranzirna stanica koja samo sto se nije srusila. Pozurite, Novi Sad se unistava od strane patriJotskih investitora. Stari deo se sveo na par ulica. Najstarija visespratnica u gradu je skrnavo odradjena. Ali! zato je kao kulturno dobro zasticena REPLIKA bosanske brvnare. Veselim se Beogradu na vodi. Da ovi investitori koje ste nam istovarili emigriraju kod vas.

jela

pre 8 godina

zasto sve mora da se zavrsi uporedjivanjem sa Beogradom?! cela Srbija je katastrofa u pogledu arhitekture,ali isto tako,svaki grad,gradic,varos,ima neceg zanimljivog. ja ne bih mogla da zivim nigde van Beograda,uzivam u guzvi i ludilu,dinamici ovog grada.to me ne sprecava da koristim svaki trenutak da sa porodicom putujem po Srbiji,a narocito Vojvodini koja je prelepa.sem toga,clanak govori o turistickoj poseti Novom Sadu a ne o izboru grada za zivot.sto je opet stvar licnog izbora,sticaja okolnosti ili mogucnosti.pa mozeli neka tema da prodje bez fajta,a sve patriota do patriote!

к

pre 8 godina

хвала Србијанским трговцима што су га основали доселивши се у Аустроугарску

Bojan

pre 9 godina

Novi Sad je veći od NBG i nije ravan kao daska postoje i bačka i sremska strana koja je brdovita, Novi Sad je podno Fruške Gore i to mu daje posebnu draž, tu je i Koviljski rit, tu odmah uz postoje salaši, grad je lepo uredjen i čist, nije džaba već nekoliko puta proglašavan za najlepši grad u Srbiji i najuredjenji. Novi Sad prepun je lepo uredjenih staza ima najviše biciklističkih staza po glavi st. u Srbiji , fine muzeje, galerije, važan je pre svega kulturni centar od koga je i Beograd dobio prvi muzej, prvo pozorište, sve to što postoji u Bg, zaslužan je Novi Sad jer za razliku od Turske, Srbima je austrija dala slobodu da se obrazuju, da stvaraju i sl. kroz autonomiju i to je najveći čar kod NS što je važan nacionalni centar, pre svega nama Srbima. Novi Sad ne samo što je davao za oslobadjanje Srbije, već je i Beograd i Srbija preko Novog Sada upoznala svet, sve svetske stvari u bg doneli su ugl. Srbi iz Vojvodine tj. mahom baš NS - a.

Nikola

pre 9 godina

RE: Petru
Petre mani se visina, mi pričamo o gradovima u našoj zemlji i okruženju, deo Evrope u kojem živimo sastavljen je od malenih državica uostalom i cela skoro Evropa,u kojoj postoje tri velika centra London,Moskva i trougao zemalja Beneluksa i Rurske oblasti u Nemačkoj koji su blizu relativno i imaju veliku koncentraciju ljudi. Ja ne govorim o tome, govorim o onome što bi se u malenoj Evropi posebno njenom karakterističnom "austrougarskom dunavskom "srednjem delu od Češke do Vojvodine i juga Rumunije, moglo nazvati respektabilnim gradom za naše uslove.Malenoj Evropi grad od 400000 stanovnika za njene uslove,a toliko ima Novi Sad u koji se svake godine doseli novih 7000 ljudi,sasvim je prosečne veličine a pošto Evropu van pomenuta tri centra ne možemo porediti sa megapolisima tipa Meksiko siti, Njujork ili Šangaj, onda je za naše prilike NS dosta velik grad.Beograd je samo jedna palanka,toliko je rušen da se tu više ne zna kakva je arhitektura i sl. tu je haos,za Novi Sad bar se zna kojem delu sveta pripada po arh. koja je karakteristična za srednju Evropu. Ni po uredjenosti, ni po svesti, nikako se Beograd ne može meriti sa NS. NS je Evropa, kultura, tradicija i sl. A da su ga komunjare slamale jesu, ali više su radili u Beogradu pa su napravili još ružniji grad nego što jeste, vidljivo na sve strane Bg. I , NS ima uklopljeno (2011.) 375 hiljada stanovnika, Beograd ima sa mestima udaljenim po 20 do trideset km, tipa Jajinci i sl. a NBG znamo da je u Sremu i Vojvodini.

Petar

pre 9 godina

@NIkola: kako moze da bude najlepsi,lepsi od BG ili juga ,nesto sto je ravno kao daska ? ne razumem . Volim Novi Sad naravno,ali je on velicine jedne beogradske opstine, npr Novi Beograd ima skoro identican broj stanovnika. Nemoguce je da nista ne valja na onoj povrsni gde zivi jos preko milion preostlaih stanovnika, tj mora da su svi masovno ludi ili blesavi. Meni je i BG mali, predjes centar za pola sata,smesno je da se uopste sve manje naziva gradovima.Gradovi su Tokyo, New York , Moskva (opet ravna kao i Pariz),ali npr San Francisco, ili Hong Kong su zaista magicni.

nema deda mraza

pre 9 godina

kad god ga neko spomene po lepom u njemu posle toga nesto sruse iz austrougarske.
grad koji je totalno unistavan jos od gradnje titovih bulevara.
tito je bio causesku za ovaj grad.

ovih dana mu sredjuju trg kod riblje pijace.
kada se to raskrci okrenite se okolo i vidite koliki zlocin mu je napravila komunisticka gradnja

DIS

pre 9 godina

lepo uređene futoške pijace

Ako je po vama futoška pijaca lepo uredjena...Mozda i najpljavija pijaca u Novom Sadu(Najlon ne računam),recimo Limanska je primer lepo sredjene pijace,a futoška je daleko od toga.

Nikola

pre 9 godina

Novi Sad uskoro napuštam nakon mnogo godina provedenih u svom gradu i mogu reći da mene koji nije sklon nostalgiji ipak obuzima ta patetika pomalo, brzo ću se privići na stranu zemlju, ne smetaju mi stranci, vidim neko ovde reče smeta mu NS u vreme Egzita, meni ne, Srbija je mala balkanska državica i kod nas je iovako retko videti Škote u kiltovima, Nemce, Engleze kako se zabavljaju a jesu zanimljivi svakako, mene to uvek oduševi i nisam ksenofobičan. Ali, nedostajaće mi moj Novi Sad, to je sigurno Novi Sad oduvek je bio centar mog sveta i obožavam ga. Nekada je bio mirniji ali ne bih se složio da je bio bolji u svemu, sem u industriji, to razumem. Novi Sad danas je posle Subotice sigurno najuredjeniji grad u Vojvodini i Srbiji u to sam siguran, za naše uslove ali daleko je još od Evrope, iako, ne mnogo daleko, naspram Beograda i gradova na jugu, NS ima mnogo godina taj srednjeevropski štih i to nikad neće izgubiti. Novi Sad nešto je najlepše što Srbija ima i bolje joj je da to ne izgubi, izgubila je već i previše a Beograd će se raspući koliko raste, cela Srbija uskoro će živeti u Beogradu i to je strašno. Ne bih živeo u beogradu da mi neko plati , toliko prljavštine i ružnoće nisam video nikada u svom životu. Od Beograda je lepše recimo Valjevo ako gledamo jug, i to mnogo.

alo alo

pre 9 godina

Štrand! Dunavski Park! Kej Žrtava racije i Sunčani kej! Restorani na Ribarcu! Akva Dorina u podnožju tvrđave sa pogledom na grad, kuća Mileva Marić Anjštajn, Vladičanski dvor.... Muzej Grada i Vojvodine...

zoran

pre 9 godina

Svakako je prelep grad ali daleko je od onog Novog Sada kakav je nekada bio. Na vas tekst imam jednu zamerku, napisali ste cenu karte iz Beograda, jel to znaci da ljudi iz ostatka Srbije ne treba da podju u NS ili su vasi tekstovi namenjeni samo za Beogradjane. Postoji i ostauak Srbije. P.S. Obavezno obici i Dunavski park, prelep je.

zoran

pre 9 godina

Svakako je prelep grad ali daleko je od onog Novog Sada kakav je nekada bio. Na vas tekst imam jednu zamerku, napisali ste cenu karte iz Beograda, jel to znaci da ljudi iz ostatka Srbije ne treba da podju u NS ili su vasi tekstovi namenjeni samo za Beogradjane. Postoji i ostauak Srbije. P.S. Obavezno obici i Dunavski park, prelep je.

Nikola

pre 9 godina

Novi Sad uskoro napuštam nakon mnogo godina provedenih u svom gradu i mogu reći da mene koji nije sklon nostalgiji ipak obuzima ta patetika pomalo, brzo ću se privići na stranu zemlju, ne smetaju mi stranci, vidim neko ovde reče smeta mu NS u vreme Egzita, meni ne, Srbija je mala balkanska državica i kod nas je iovako retko videti Škote u kiltovima, Nemce, Engleze kako se zabavljaju a jesu zanimljivi svakako, mene to uvek oduševi i nisam ksenofobičan. Ali, nedostajaće mi moj Novi Sad, to je sigurno Novi Sad oduvek je bio centar mog sveta i obožavam ga. Nekada je bio mirniji ali ne bih se složio da je bio bolji u svemu, sem u industriji, to razumem. Novi Sad danas je posle Subotice sigurno najuredjeniji grad u Vojvodini i Srbiji u to sam siguran, za naše uslove ali daleko je još od Evrope, iako, ne mnogo daleko, naspram Beograda i gradova na jugu, NS ima mnogo godina taj srednjeevropski štih i to nikad neće izgubiti. Novi Sad nešto je najlepše što Srbija ima i bolje joj je da to ne izgubi, izgubila je već i previše a Beograd će se raspući koliko raste, cela Srbija uskoro će živeti u Beogradu i to je strašno. Ne bih živeo u beogradu da mi neko plati , toliko prljavštine i ružnoće nisam video nikada u svom životu. Od Beograda je lepše recimo Valjevo ako gledamo jug, i to mnogo.

alo alo

pre 9 godina

Štrand! Dunavski Park! Kej Žrtava racije i Sunčani kej! Restorani na Ribarcu! Akva Dorina u podnožju tvrđave sa pogledom na grad, kuća Mileva Marić Anjštajn, Vladičanski dvor.... Muzej Grada i Vojvodine...

DIS

pre 9 godina

lepo uređene futoške pijace

Ako je po vama futoška pijaca lepo uredjena...Mozda i najpljavija pijaca u Novom Sadu(Najlon ne računam),recimo Limanska je primer lepo sredjene pijace,a futoška je daleko od toga.

Bojan

pre 9 godina

Novi Sad je veći od NBG i nije ravan kao daska postoje i bačka i sremska strana koja je brdovita, Novi Sad je podno Fruške Gore i to mu daje posebnu draž, tu je i Koviljski rit, tu odmah uz postoje salaši, grad je lepo uredjen i čist, nije džaba već nekoliko puta proglašavan za najlepši grad u Srbiji i najuredjenji. Novi Sad prepun je lepo uredjenih staza ima najviše biciklističkih staza po glavi st. u Srbiji , fine muzeje, galerije, važan je pre svega kulturni centar od koga je i Beograd dobio prvi muzej, prvo pozorište, sve to što postoji u Bg, zaslužan je Novi Sad jer za razliku od Turske, Srbima je austrija dala slobodu da se obrazuju, da stvaraju i sl. kroz autonomiju i to je najveći čar kod NS što je važan nacionalni centar, pre svega nama Srbima. Novi Sad ne samo što je davao za oslobadjanje Srbije, već je i Beograd i Srbija preko Novog Sada upoznala svet, sve svetske stvari u bg doneli su ugl. Srbi iz Vojvodine tj. mahom baš NS - a.

nema deda mraza

pre 9 godina

kad god ga neko spomene po lepom u njemu posle toga nesto sruse iz austrougarske.
grad koji je totalno unistavan jos od gradnje titovih bulevara.
tito je bio causesku za ovaj grad.

ovih dana mu sredjuju trg kod riblje pijace.
kada se to raskrci okrenite se okolo i vidite koliki zlocin mu je napravila komunisticka gradnja

jela

pre 8 godina

zasto sve mora da se zavrsi uporedjivanjem sa Beogradom?! cela Srbija je katastrofa u pogledu arhitekture,ali isto tako,svaki grad,gradic,varos,ima neceg zanimljivog. ja ne bih mogla da zivim nigde van Beograda,uzivam u guzvi i ludilu,dinamici ovog grada.to me ne sprecava da koristim svaki trenutak da sa porodicom putujem po Srbiji,a narocito Vojvodini koja je prelepa.sem toga,clanak govori o turistickoj poseti Novom Sadu a ne o izboru grada za zivot.sto je opet stvar licnog izbora,sticaja okolnosti ili mogucnosti.pa mozeli neka tema da prodje bez fajta,a sve patriota do patriote!

pera

pre 8 godina

Novi Sad uskoro napuštam nakon mnogo godina provedenih u svom gradu i mogu reći da mene koji nije sklon nostalgiji ipak obuzima ta patetika pomalo, brzo ću se privići na stranu zemlju, ne smetaju mi stranci, vidim neko ovde reče smeta mu NS u vreme Egzita, meni ne, Srbija je mala balkanska državica i kod nas je iovako retko videti Škote u kiltovima, Nemce, Engleze kako se zabavljaju a jesu zanimljivi svakako, mene to uvek oduševi i nisam ksenofobičan. Ali, nedostajaće mi moj Novi Sad, to je sigurno Novi Sad oduvek je bio centar mog sveta i obožavam ga. Nekada je bio mirniji ali ne bih se složio da je bio bolji u svemu, sem u industriji, to razumem. Novi Sad danas je posle Subotice sigurno najuredjeniji grad u Vojvodini i Srbiji u to sam siguran, za naše uslove ali daleko je još od Evrope, iako, ne mnogo daleko, naspram Beograda i gradova na jugu, NS ima mnogo godina taj srednjeevropski štih i to nikad neće izgubiti. Novi Sad nešto je najlepše što Srbija ima i bolje joj je da to ne izgubi, izgubila je već i previše a Beograd će se raspući koliko raste, cela Srbija uskoro će živeti u Beogradu i to je strašno. Ne bih živeo u beogradu da mi neko plati , toliko prljavštine i ružnoće nisam video nikada u svom životu. Od Beograda je lepše recimo Valjevo ako gledamo jug, i to mnogo.
(Nikola, 03. maj 2015 16:07)

Po čemu je Novi Sad najuredniji grad???
Svuda neplanska gradnja, sruše jednu kuću i na istom prostoru sagrade zgradu od 4 sprata. Naravno sve su to pojedinačni "investitori" koji svaki farba u svojoj boji, ulice su kao cirkusi. Uđeš u bilo koju ulicu na Grbavici i vidiš celu paletu boja. Nema predviđenih parkova, dečijih igrališta, parkinga... Izmeta od kućnih ljubimaca ima više nego u bilo kom drugom gradu, izbegavam ih kao po minskom polju. Smeća po ulici jako mnogo. Ovo je grad koji je izašao iz svojih gabarita i jako se loše nosi sa tim. Jedino po čemu je Novi Sad uredniji od ostalih gradova je saobraćaj. Ovaj grad krase široki bulevari sa dobrom signalizacijom, dobra pokrivenost biciklističkim stazama itd. Za mene su mnogo lepši gradovi i uredniji Subotica, Sombor, Zrenjanin...

vojvodjanin kao poslednji mohikanac

pre 8 godina

I Ajfelova ranzirna stanica koja samo sto se nije srusila. Pozurite, Novi Sad se unistava od strane patriJotskih investitora. Stari deo se sveo na par ulica. Najstarija visespratnica u gradu je skrnavo odradjena. Ali! zato je kao kulturno dobro zasticena REPLIKA bosanske brvnare. Veselim se Beogradu na vodi. Da ovi investitori koje ste nam istovarili emigriraju kod vas.

kimi

pre 8 godina

@Petar, 3. maj 2015 21:16

A sta je bila poenta tvog komentara? lol ..

Znaci tebi sto brdovitije to lepse? .. ne razumem.

A sto se velicine gradova tice ,pa po tebi onda ispada da na planeti postoje 7-8 gradova ,ostalo su sve sela..

Jel ti znas uopste sta se naziva gradom? Tj sta je definicija? ..barem kod nas?

Uostalom NY Tokio Moskva Berlin London .. to su megalopolisi ,ali verovatno ni to ne znas sta znaci.

NSgary

pre 8 godina

Prošetate po centru: katedrala - Zmaj Jovina - Dunavska - Dunavski park, pa produžite preko mosta na tvrđavu i to je to, za 2-3 sata ste videli Novi Sad.

prevashodnost

pre 8 godina

Novi Sad je nešto najbolje što ima Srbija ima. Tajna uspeha je tako prosta: dati ljudima da sami uređuju svoje dvorište i ne dozvoliti "državi", Vladi, predsedniku, ministarstvima, odsecima, načelništvima, komisijama "za ravnomerni regionalni razvoj" i ostalim lopovima da ti upadnu u dvorište. Ako poveruješ hohštaplerima, pretvorićeš se u Prokuplje i Kuršumliju, a ako opstaneš na svome, bićeš Subotica i Novi Sad. Prosto.

Ros Geler

pre 8 godina

Isto kao sto se centar NS-a moze obici za 3-4 sata tako se moze obici i centar Beograda za to vreme i sta dalje? Beograd jeste mnogo veci, ali sta to vredi kad van centra nema nista zanimljivo, da nece mozda neko da ide u obilazak Batajnice ili Mladenovca? U sustini oba grada su lepa i ako imate vise vremena obicicete i nesto van tog uskog centra grada recimo Karlovce pored NS ili Zemun pored Bg. Ali to nipodastavanje jednog i drugog grada poredjenima, i trazenjem dlake u jajetu(npr. ravan je pa je zato nezanimljiv) je skroz bzvz.

Ceca

pre 8 godina

Toliko potcenjivanja Beograda i ostatka Srbije u komentarima, da je to strasno. To je ta cuvena kultura i tolerancija Novog Sada i Vojvodine.

Petar

pre 9 godina

@NIkola: kako moze da bude najlepsi,lepsi od BG ili juga ,nesto sto je ravno kao daska ? ne razumem . Volim Novi Sad naravno,ali je on velicine jedne beogradske opstine, npr Novi Beograd ima skoro identican broj stanovnika. Nemoguce je da nista ne valja na onoj povrsni gde zivi jos preko milion preostlaih stanovnika, tj mora da su svi masovno ludi ili blesavi. Meni je i BG mali, predjes centar za pola sata,smesno je da se uopste sve manje naziva gradovima.Gradovi su Tokyo, New York , Moskva (opet ravna kao i Pariz),ali npr San Francisco, ili Hong Kong su zaista magicni.

Nikola

pre 9 godina

RE: Petru
Petre mani se visina, mi pričamo o gradovima u našoj zemlji i okruženju, deo Evrope u kojem živimo sastavljen je od malenih državica uostalom i cela skoro Evropa,u kojoj postoje tri velika centra London,Moskva i trougao zemalja Beneluksa i Rurske oblasti u Nemačkoj koji su blizu relativno i imaju veliku koncentraciju ljudi. Ja ne govorim o tome, govorim o onome što bi se u malenoj Evropi posebno njenom karakterističnom "austrougarskom dunavskom "srednjem delu od Češke do Vojvodine i juga Rumunije, moglo nazvati respektabilnim gradom za naše uslove.Malenoj Evropi grad od 400000 stanovnika za njene uslove,a toliko ima Novi Sad u koji se svake godine doseli novih 7000 ljudi,sasvim je prosečne veličine a pošto Evropu van pomenuta tri centra ne možemo porediti sa megapolisima tipa Meksiko siti, Njujork ili Šangaj, onda je za naše prilike NS dosta velik grad.Beograd je samo jedna palanka,toliko je rušen da se tu više ne zna kakva je arhitektura i sl. tu je haos,za Novi Sad bar se zna kojem delu sveta pripada po arh. koja je karakteristična za srednju Evropu. Ni po uredjenosti, ni po svesti, nikako se Beograd ne može meriti sa NS. NS je Evropa, kultura, tradicija i sl. A da su ga komunjare slamale jesu, ali više su radili u Beogradu pa su napravili još ružniji grad nego što jeste, vidljivo na sve strane Bg. I , NS ima uklopljeno (2011.) 375 hiljada stanovnika, Beograd ima sa mestima udaljenim po 20 do trideset km, tipa Jajinci i sl. a NBG znamo da je u Sremu i Vojvodini.

Jovan

pre 8 godina

Stvarno predivna Slovenija mi Vojvodjani najviše posećujemo Sloveniju i Hrvatsku, samo volem ja pedalirat i po mojoj Vojvodini imamo savršene uslove , hoćeš po ravnici, hoćeš po Fruškoj Gori i Vršačkim planinama, taman su za vožnju bajsom :)

Pancevac

pre 8 godina

Zbog posla vec godinama sam prinudjen da veci deo vremena provodim u ns. Kakva srpska atina to je srpski cikago a domoroci ubedjeni da je cirih.

к

pre 8 godina

хвала Србијанским трговцима што су га основали доселивши се у Аустроугарску

Radovan

pre 8 godina

Najlošiji profesori sa beogradskog univerziteta dobili su zadatak da stvore novosadski univerzitet nakon 1945.

Samo toliko o kulturi i obrazovanju.
Što se više ide ka severu, sve veći rasizam isijava iz "kulturnih i obrazovanih" "evropejaca" koji govore isti jezik.
Valjda obrazovani i kulturni treba da budu primer kulturnog, tolerantnog i socijalno-društvenog ponašanja među ljudima.
Rasizam na potrošačkom mentalitetu je svojstven Novosađanima.

lila

pre 8 godina

NS je bio predivan. Sad jeste lep, ima lepih mesta za videti, ali... Ali, ljudi u njemu su uzasni. Ranije je sve bilo fino i kulturno, sada je retko ko takav. Bahatost, nekultura, bezobrazluk, necivilizovano ponasanje, i slicne osobine danas krase vecinu stanovnistva (i nas "rodjenih NSđana, i ovih pridoslih). Zasto, ne znam.
Kada sam otputovala na zapad na duze vreme, pa se vratila u NS, nisam mogla da verujem koliko su svi ovde umisljeni, "bitni", puni sebe, sve gledaju sa visine.
Mozda je takvo vreme, takva skupina ljudi, pa kada se sve pomesa, dobije se ovo.
Ipak, lep je i ima dusu.

Ceca

pre 8 godina

@MarkoNS: Evo opet potcenjivanje i svodjenje Beograda na pevaljke i splavove. Biti grad znaci imati Bemus, Belef, Fest, Beldoks, Gitar art festival, Festival studentskog filma... Biciklisticke staze postoje na Novom Beogradu. Ima tolerantnih i kulturnih gradjana, ali i onih koji to nisu. Mislim da je takav slucaj i u Novom Sadu. Nisu svi Novosadjani fini i kulturni.

MarkoNS

pre 8 godina

Nije nikakvo pocenjivanje već realnost, mi smo živeli u jednoj moćnoj Austrougarskoj imperiji koja je uz lukavstvo naših predaka ipak nama Srbima omogućila sveopštu autonomiju od kulturne do čak i teritorijalne. Srbi ispod Save i Dunava mogli su samo da sanjaju takve stvari, ako bi i živu glavu uopšte izvukli. Arhitekturu baroka, i sl. takodje samo su mogli sanjati, sreća Knez Miloš naredio je da se veci delovi gradova centralne Srbije sruše, tj. turske kasabe i izgrade zgrade po uzoru na aritekturu kojom gradi srpski narod u svojoj Vojvodini. Tako danas Požarevac, Valjevo i mnogi drugi gradovi imaju i par dvoraca i palata. Ali bez obzira na skrnavljenje komunista posle 1945. , jel i van centra Beča samo su socijal zgrade a kamoli u Vojvodini, Novi Sad ostao je jedna lepo fino mesto za život, okružen Fruškom Gorom veoma prijatan i ima dobar položaj bliže Evropi. Beograd nije za džabe proglašen od strane Korbezija za "najružniji grad na svetu" ali na lepom mestu. Biti grad znači imati biciklističke staze, znači imati tolerantne sugradjane, evropsku kulturu i istu tradiciju, biti grad nije samo primitivizam, kompleks od veličine grleći Jajince - dernek i folkerke pevaljke, splavovi, biti grad je imati i Exit i čuti u centru "Na lepom plavom Dunavu" Biti grad mnogo je više od prljavih oronulih zgrada , milion sastavljenih naselja i gomile prljavštine. Biti grad znači biti prvi u Srbiji, a Novi Sad je godinama prvi u Srbiji na listi najčistijih i najboljih za život.

Petrovaradinac

pre 8 godina

Fruška Gora je viša od Avale, a sremska strana NS-a je brdovita koliko i gudure prestonice na vodi.
Zanimljivo je kako Beograđani ne mogu da se načude zbog toga što neko naseljeno mesto može da bude manje od BG. Pritom u svoja "2 miliona" stanovnika ubrajaju pola Srema i pola Šumadije. Ako tako gledamo, i NS ima milion stanovnika, a Srbija 30 miliona.
Novosadska racija se odigrala od 21. do 23. januara 1942, to nije Božić ni po jednom kalendaru.
Nenovosađanima koji dođu u posetu preporučujem index-sendvič. :-)

branislav

pre 8 godina

lep je N.Sad ali ono sto nudi mozes obici za par sati..obilazite dragi moji Srbi Fruskogorske manastire - Svetu Frusku Goru..to Vam je moja preporuka.

"Novi Sad još zablista ponekad kad mu se sa ulica bitange sklone"

pre 8 godina

Novi Sad je moj rodni grad i prestonica moje zemlje Vojvodine. Njegovo vreme tek dolazi ubrzo će vratiti svoj sjaj i biti daleko od aktuelnog orjentalnog ambijenta koji pokušava da ga uvuće u sivilo. Novi Sad i Vojvodina ne pripadaju gde su sada i ne zaslužuju tamu koja ih je obavila. To je nekada bilo srećno i prosperitetno mesto za život i biće ponovo ali u drugačijoj konstelaciji stvari i dogadjaja.

Neko

pre 8 godina

@ " Novi Sad jos zablista ponekad kad mu se sa ulica bitange sklone?": Ne volis Djerdap, Zlatibor, Kopaonik? To nije tvoja zemlja? Ja sam iz Srema. Moja zemlja je Srbija.

Jovan

pre 8 godina

RE: "Najlošiji profesori sa Bg univ. osnovali NS univerzitet"
Dobro šefe iz Bg a kako onda u februaru stiže vest iz američke NASA - e da Novosadski univerzitet učestvuje u izradi sonde koje će biti lansirana na Jupiter ??? Ajde objasni mi lepo.. Kulturna tradicija, školstvo i visoko obrazovanje opet su iz Novog Sada prenešeni u Bg, ovaj poziv iz februara od NASA , samo je diodatni dokaz.

Radovan

pre 8 godina

RE: "Najlošiji profesori sa Bg univ. osnovali NS univerzitet"
Dobro šefe iz Bg a kako onda u februaru stiže vest iz američke NASA - e da Novosadski univerzitet učestvuje u izradi sonde koje će biti lansirana na Jupiter ??? Ajde objasni mi lepo.. Kulturna tradicija, školstvo i visoko obrazovanje opet su iz Novog Sada prenešeni u Bg, ovaj poziv iz februara od NASA , samo je diodatni dokaz.
(Jovan, 4. maj 2015 22:51)

I jedan akademik je dovučen iz Sarajeva, kako bi se mogla osnovati "Vojvođanska akademija znanosti i umetnosti".

Najgori studenti ostaju da rade na fakultetima. Oni pametniji, sposobniji,vredniji u Americi rade u industriji za plate iznad 5000 $.

Mileva Marić je iz novosadske Jovine gimnazije otišla u šabačku žensku gimnaziju, pa u Švajcarsku, pre 1914. god.

Petar

pre 9 godina

@NIkola: kako moze da bude najlepsi,lepsi od BG ili juga ,nesto sto je ravno kao daska ? ne razumem . Volim Novi Sad naravno,ali je on velicine jedne beogradske opstine, npr Novi Beograd ima skoro identican broj stanovnika. Nemoguce je da nista ne valja na onoj povrsni gde zivi jos preko milion preostlaih stanovnika, tj mora da su svi masovno ludi ili blesavi. Meni je i BG mali, predjes centar za pola sata,smesno je da se uopste sve manje naziva gradovima.Gradovi su Tokyo, New York , Moskva (opet ravna kao i Pariz),ali npr San Francisco, ili Hong Kong su zaista magicni.

Radovan

pre 8 godina

Najlošiji profesori sa beogradskog univerziteta dobili su zadatak da stvore novosadski univerzitet nakon 1945.

Samo toliko o kulturi i obrazovanju.
Što se više ide ka severu, sve veći rasizam isijava iz "kulturnih i obrazovanih" "evropejaca" koji govore isti jezik.
Valjda obrazovani i kulturni treba da budu primer kulturnog, tolerantnog i socijalno-društvenog ponašanja među ljudima.
Rasizam na potrošačkom mentalitetu je svojstven Novosađanima.

Nikola

pre 9 godina

Novi Sad uskoro napuštam nakon mnogo godina provedenih u svom gradu i mogu reći da mene koji nije sklon nostalgiji ipak obuzima ta patetika pomalo, brzo ću se privići na stranu zemlju, ne smetaju mi stranci, vidim neko ovde reče smeta mu NS u vreme Egzita, meni ne, Srbija je mala balkanska državica i kod nas je iovako retko videti Škote u kiltovima, Nemce, Engleze kako se zabavljaju a jesu zanimljivi svakako, mene to uvek oduševi i nisam ksenofobičan. Ali, nedostajaće mi moj Novi Sad, to je sigurno Novi Sad oduvek je bio centar mog sveta i obožavam ga. Nekada je bio mirniji ali ne bih se složio da je bio bolji u svemu, sem u industriji, to razumem. Novi Sad danas je posle Subotice sigurno najuredjeniji grad u Vojvodini i Srbiji u to sam siguran, za naše uslove ali daleko je još od Evrope, iako, ne mnogo daleko, naspram Beograda i gradova na jugu, NS ima mnogo godina taj srednjeevropski štih i to nikad neće izgubiti. Novi Sad nešto je najlepše što Srbija ima i bolje joj je da to ne izgubi, izgubila je već i previše a Beograd će se raspući koliko raste, cela Srbija uskoro će živeti u Beogradu i to je strašno. Ne bih živeo u beogradu da mi neko plati , toliko prljavštine i ružnoće nisam video nikada u svom životu. Od Beograda je lepše recimo Valjevo ako gledamo jug, i to mnogo.

Ceca

pre 8 godina

Toliko potcenjivanja Beograda i ostatka Srbije u komentarima, da je to strasno. To je ta cuvena kultura i tolerancija Novog Sada i Vojvodine.

Jovan

pre 8 godina

Stvarno predivna Slovenija mi Vojvodjani najviše posećujemo Sloveniju i Hrvatsku, samo volem ja pedalirat i po mojoj Vojvodini imamo savršene uslove , hoćeš po ravnici, hoćeš po Fruškoj Gori i Vršačkim planinama, taman su za vožnju bajsom :)

zoran

pre 9 godina

Svakako je prelep grad ali daleko je od onog Novog Sada kakav je nekada bio. Na vas tekst imam jednu zamerku, napisali ste cenu karte iz Beograda, jel to znaci da ljudi iz ostatka Srbije ne treba da podju u NS ili su vasi tekstovi namenjeni samo za Beogradjane. Postoji i ostauak Srbije. P.S. Obavezno obici i Dunavski park, prelep je.

nema deda mraza

pre 9 godina

kad god ga neko spomene po lepom u njemu posle toga nesto sruse iz austrougarske.
grad koji je totalno unistavan jos od gradnje titovih bulevara.
tito je bio causesku za ovaj grad.

ovih dana mu sredjuju trg kod riblje pijace.
kada se to raskrci okrenite se okolo i vidite koliki zlocin mu je napravila komunisticka gradnja

Nikola

pre 9 godina

RE: Petru
Petre mani se visina, mi pričamo o gradovima u našoj zemlji i okruženju, deo Evrope u kojem živimo sastavljen je od malenih državica uostalom i cela skoro Evropa,u kojoj postoje tri velika centra London,Moskva i trougao zemalja Beneluksa i Rurske oblasti u Nemačkoj koji su blizu relativno i imaju veliku koncentraciju ljudi. Ja ne govorim o tome, govorim o onome što bi se u malenoj Evropi posebno njenom karakterističnom "austrougarskom dunavskom "srednjem delu od Češke do Vojvodine i juga Rumunije, moglo nazvati respektabilnim gradom za naše uslove.Malenoj Evropi grad od 400000 stanovnika za njene uslove,a toliko ima Novi Sad u koji se svake godine doseli novih 7000 ljudi,sasvim je prosečne veličine a pošto Evropu van pomenuta tri centra ne možemo porediti sa megapolisima tipa Meksiko siti, Njujork ili Šangaj, onda je za naše prilike NS dosta velik grad.Beograd je samo jedna palanka,toliko je rušen da se tu više ne zna kakva je arhitektura i sl. tu je haos,za Novi Sad bar se zna kojem delu sveta pripada po arh. koja je karakteristična za srednju Evropu. Ni po uredjenosti, ni po svesti, nikako se Beograd ne može meriti sa NS. NS je Evropa, kultura, tradicija i sl. A da su ga komunjare slamale jesu, ali više su radili u Beogradu pa su napravili još ružniji grad nego što jeste, vidljivo na sve strane Bg. I , NS ima uklopljeno (2011.) 375 hiljada stanovnika, Beograd ima sa mestima udaljenim po 20 do trideset km, tipa Jajinci i sl. a NBG znamo da je u Sremu i Vojvodini.

prevashodnost

pre 8 godina

Novi Sad je nešto najbolje što ima Srbija ima. Tajna uspeha je tako prosta: dati ljudima da sami uređuju svoje dvorište i ne dozvoliti "državi", Vladi, predsedniku, ministarstvima, odsecima, načelništvima, komisijama "za ravnomerni regionalni razvoj" i ostalim lopovima da ti upadnu u dvorište. Ako poveruješ hohštaplerima, pretvorićeš se u Prokuplje i Kuršumliju, a ako opstaneš na svome, bićeš Subotica i Novi Sad. Prosto.

к

pre 8 godina

хвала Србијанским трговцима што су га основали доселивши се у Аустроугарску

NSgary

pre 8 godina

Prošetate po centru: katedrala - Zmaj Jovina - Dunavska - Dunavski park, pa produžite preko mosta na tvrđavu i to je to, za 2-3 sata ste videli Novi Sad.

"Novi Sad još zablista ponekad kad mu se sa ulica bitange sklone"

pre 8 godina

Novi Sad je moj rodni grad i prestonica moje zemlje Vojvodine. Njegovo vreme tek dolazi ubrzo će vratiti svoj sjaj i biti daleko od aktuelnog orjentalnog ambijenta koji pokušava da ga uvuće u sivilo. Novi Sad i Vojvodina ne pripadaju gde su sada i ne zaslužuju tamu koja ih je obavila. To je nekada bilo srećno i prosperitetno mesto za život i biće ponovo ali u drugačijoj konstelaciji stvari i dogadjaja.

vojvodjanin kao poslednji mohikanac

pre 8 godina

I Ajfelova ranzirna stanica koja samo sto se nije srusila. Pozurite, Novi Sad se unistava od strane patriJotskih investitora. Stari deo se sveo na par ulica. Najstarija visespratnica u gradu je skrnavo odradjena. Ali! zato je kao kulturno dobro zasticena REPLIKA bosanske brvnare. Veselim se Beogradu na vodi. Da ovi investitori koje ste nam istovarili emigriraju kod vas.

Pancevac

pre 8 godina

Zbog posla vec godinama sam prinudjen da veci deo vremena provodim u ns. Kakva srpska atina to je srpski cikago a domoroci ubedjeni da je cirih.

Bojan

pre 9 godina

Novi Sad je veći od NBG i nije ravan kao daska postoje i bačka i sremska strana koja je brdovita, Novi Sad je podno Fruške Gore i to mu daje posebnu draž, tu je i Koviljski rit, tu odmah uz postoje salaši, grad je lepo uredjen i čist, nije džaba već nekoliko puta proglašavan za najlepši grad u Srbiji i najuredjenji. Novi Sad prepun je lepo uredjenih staza ima najviše biciklističkih staza po glavi st. u Srbiji , fine muzeje, galerije, važan je pre svega kulturni centar od koga je i Beograd dobio prvi muzej, prvo pozorište, sve to što postoji u Bg, zaslužan je Novi Sad jer za razliku od Turske, Srbima je austrija dala slobodu da se obrazuju, da stvaraju i sl. kroz autonomiju i to je najveći čar kod NS što je važan nacionalni centar, pre svega nama Srbima. Novi Sad ne samo što je davao za oslobadjanje Srbije, već je i Beograd i Srbija preko Novog Sada upoznala svet, sve svetske stvari u bg doneli su ugl. Srbi iz Vojvodine tj. mahom baš NS - a.

MarkoNS

pre 8 godina

Nije nikakvo pocenjivanje već realnost, mi smo živeli u jednoj moćnoj Austrougarskoj imperiji koja je uz lukavstvo naših predaka ipak nama Srbima omogućila sveopštu autonomiju od kulturne do čak i teritorijalne. Srbi ispod Save i Dunava mogli su samo da sanjaju takve stvari, ako bi i živu glavu uopšte izvukli. Arhitekturu baroka, i sl. takodje samo su mogli sanjati, sreća Knez Miloš naredio je da se veci delovi gradova centralne Srbije sruše, tj. turske kasabe i izgrade zgrade po uzoru na aritekturu kojom gradi srpski narod u svojoj Vojvodini. Tako danas Požarevac, Valjevo i mnogi drugi gradovi imaju i par dvoraca i palata. Ali bez obzira na skrnavljenje komunista posle 1945. , jel i van centra Beča samo su socijal zgrade a kamoli u Vojvodini, Novi Sad ostao je jedna lepo fino mesto za život, okružen Fruškom Gorom veoma prijatan i ima dobar položaj bliže Evropi. Beograd nije za džabe proglašen od strane Korbezija za "najružniji grad na svetu" ali na lepom mestu. Biti grad znači imati biciklističke staze, znači imati tolerantne sugradjane, evropsku kulturu i istu tradiciju, biti grad nije samo primitivizam, kompleks od veličine grleći Jajince - dernek i folkerke pevaljke, splavovi, biti grad je imati i Exit i čuti u centru "Na lepom plavom Dunavu" Biti grad mnogo je više od prljavih oronulih zgrada , milion sastavljenih naselja i gomile prljavštine. Biti grad znači biti prvi u Srbiji, a Novi Sad je godinama prvi u Srbiji na listi najčistijih i najboljih za život.

pera

pre 8 godina

Novi Sad uskoro napuštam nakon mnogo godina provedenih u svom gradu i mogu reći da mene koji nije sklon nostalgiji ipak obuzima ta patetika pomalo, brzo ću se privići na stranu zemlju, ne smetaju mi stranci, vidim neko ovde reče smeta mu NS u vreme Egzita, meni ne, Srbija je mala balkanska državica i kod nas je iovako retko videti Škote u kiltovima, Nemce, Engleze kako se zabavljaju a jesu zanimljivi svakako, mene to uvek oduševi i nisam ksenofobičan. Ali, nedostajaće mi moj Novi Sad, to je sigurno Novi Sad oduvek je bio centar mog sveta i obožavam ga. Nekada je bio mirniji ali ne bih se složio da je bio bolji u svemu, sem u industriji, to razumem. Novi Sad danas je posle Subotice sigurno najuredjeniji grad u Vojvodini i Srbiji u to sam siguran, za naše uslove ali daleko je još od Evrope, iako, ne mnogo daleko, naspram Beograda i gradova na jugu, NS ima mnogo godina taj srednjeevropski štih i to nikad neće izgubiti. Novi Sad nešto je najlepše što Srbija ima i bolje joj je da to ne izgubi, izgubila je već i previše a Beograd će se raspući koliko raste, cela Srbija uskoro će živeti u Beogradu i to je strašno. Ne bih živeo u beogradu da mi neko plati , toliko prljavštine i ružnoće nisam video nikada u svom životu. Od Beograda je lepše recimo Valjevo ako gledamo jug, i to mnogo.
(Nikola, 03. maj 2015 16:07)

Po čemu je Novi Sad najuredniji grad???
Svuda neplanska gradnja, sruše jednu kuću i na istom prostoru sagrade zgradu od 4 sprata. Naravno sve su to pojedinačni "investitori" koji svaki farba u svojoj boji, ulice su kao cirkusi. Uđeš u bilo koju ulicu na Grbavici i vidiš celu paletu boja. Nema predviđenih parkova, dečijih igrališta, parkinga... Izmeta od kućnih ljubimaca ima više nego u bilo kom drugom gradu, izbegavam ih kao po minskom polju. Smeća po ulici jako mnogo. Ovo je grad koji je izašao iz svojih gabarita i jako se loše nosi sa tim. Jedino po čemu je Novi Sad uredniji od ostalih gradova je saobraćaj. Ovaj grad krase široki bulevari sa dobrom signalizacijom, dobra pokrivenost biciklističkim stazama itd. Za mene su mnogo lepši gradovi i uredniji Subotica, Sombor, Zrenjanin...

Petrovaradinac

pre 8 godina

Fruška Gora je viša od Avale, a sremska strana NS-a je brdovita koliko i gudure prestonice na vodi.
Zanimljivo je kako Beograđani ne mogu da se načude zbog toga što neko naseljeno mesto može da bude manje od BG. Pritom u svoja "2 miliona" stanovnika ubrajaju pola Srema i pola Šumadije. Ako tako gledamo, i NS ima milion stanovnika, a Srbija 30 miliona.
Novosadska racija se odigrala od 21. do 23. januara 1942, to nije Božić ni po jednom kalendaru.
Nenovosađanima koji dođu u posetu preporučujem index-sendvič. :-)

kimi

pre 8 godina

@Petar, 3. maj 2015 21:16

A sta je bila poenta tvog komentara? lol ..

Znaci tebi sto brdovitije to lepse? .. ne razumem.

A sto se velicine gradova tice ,pa po tebi onda ispada da na planeti postoje 7-8 gradova ,ostalo su sve sela..

Jel ti znas uopste sta se naziva gradom? Tj sta je definicija? ..barem kod nas?

Uostalom NY Tokio Moskva Berlin London .. to su megalopolisi ,ali verovatno ni to ne znas sta znaci.

Jovan

pre 8 godina

RE: "Najlošiji profesori sa Bg univ. osnovali NS univerzitet"
Dobro šefe iz Bg a kako onda u februaru stiže vest iz američke NASA - e da Novosadski univerzitet učestvuje u izradi sonde koje će biti lansirana na Jupiter ??? Ajde objasni mi lepo.. Kulturna tradicija, školstvo i visoko obrazovanje opet su iz Novog Sada prenešeni u Bg, ovaj poziv iz februara od NASA , samo je diodatni dokaz.

DIS

pre 9 godina

lepo uređene futoške pijace

Ako je po vama futoška pijaca lepo uredjena...Mozda i najpljavija pijaca u Novom Sadu(Najlon ne računam),recimo Limanska je primer lepo sredjene pijace,a futoška je daleko od toga.

jela

pre 8 godina

zasto sve mora da se zavrsi uporedjivanjem sa Beogradom?! cela Srbija je katastrofa u pogledu arhitekture,ali isto tako,svaki grad,gradic,varos,ima neceg zanimljivog. ja ne bih mogla da zivim nigde van Beograda,uzivam u guzvi i ludilu,dinamici ovog grada.to me ne sprecava da koristim svaki trenutak da sa porodicom putujem po Srbiji,a narocito Vojvodini koja je prelepa.sem toga,clanak govori o turistickoj poseti Novom Sadu a ne o izboru grada za zivot.sto je opet stvar licnog izbora,sticaja okolnosti ili mogucnosti.pa mozeli neka tema da prodje bez fajta,a sve patriota do patriote!

alo alo

pre 9 godina

Štrand! Dunavski Park! Kej Žrtava racije i Sunčani kej! Restorani na Ribarcu! Akva Dorina u podnožju tvrđave sa pogledom na grad, kuća Mileva Marić Anjštajn, Vladičanski dvor.... Muzej Grada i Vojvodine...

Radovan

pre 8 godina

RE: "Najlošiji profesori sa Bg univ. osnovali NS univerzitet"
Dobro šefe iz Bg a kako onda u februaru stiže vest iz američke NASA - e da Novosadski univerzitet učestvuje u izradi sonde koje će biti lansirana na Jupiter ??? Ajde objasni mi lepo.. Kulturna tradicija, školstvo i visoko obrazovanje opet su iz Novog Sada prenešeni u Bg, ovaj poziv iz februara od NASA , samo je diodatni dokaz.
(Jovan, 4. maj 2015 22:51)

I jedan akademik je dovučen iz Sarajeva, kako bi se mogla osnovati "Vojvođanska akademija znanosti i umetnosti".

Najgori studenti ostaju da rade na fakultetima. Oni pametniji, sposobniji,vredniji u Americi rade u industriji za plate iznad 5000 $.

Mileva Marić je iz novosadske Jovine gimnazije otišla u šabačku žensku gimnaziju, pa u Švajcarsku, pre 1914. god.

Ros Geler

pre 8 godina

Isto kao sto se centar NS-a moze obici za 3-4 sata tako se moze obici i centar Beograda za to vreme i sta dalje? Beograd jeste mnogo veci, ali sta to vredi kad van centra nema nista zanimljivo, da nece mozda neko da ide u obilazak Batajnice ili Mladenovca? U sustini oba grada su lepa i ako imate vise vremena obicicete i nesto van tog uskog centra grada recimo Karlovce pored NS ili Zemun pored Bg. Ali to nipodastavanje jednog i drugog grada poredjenima, i trazenjem dlake u jajetu(npr. ravan je pa je zato nezanimljiv) je skroz bzvz.

branislav

pre 8 godina

lep je N.Sad ali ono sto nudi mozes obici za par sati..obilazite dragi moji Srbi Fruskogorske manastire - Svetu Frusku Goru..to Vam je moja preporuka.

lila

pre 8 godina

NS je bio predivan. Sad jeste lep, ima lepih mesta za videti, ali... Ali, ljudi u njemu su uzasni. Ranije je sve bilo fino i kulturno, sada je retko ko takav. Bahatost, nekultura, bezobrazluk, necivilizovano ponasanje, i slicne osobine danas krase vecinu stanovnistva (i nas "rodjenih NSđana, i ovih pridoslih). Zasto, ne znam.
Kada sam otputovala na zapad na duze vreme, pa se vratila u NS, nisam mogla da verujem koliko su svi ovde umisljeni, "bitni", puni sebe, sve gledaju sa visine.
Mozda je takvo vreme, takva skupina ljudi, pa kada se sve pomesa, dobije se ovo.
Ipak, lep je i ima dusu.

Neko

pre 8 godina

@ " Novi Sad jos zablista ponekad kad mu se sa ulica bitange sklone?": Ne volis Djerdap, Zlatibor, Kopaonik? To nije tvoja zemlja? Ja sam iz Srema. Moja zemlja je Srbija.

Ceca

pre 8 godina

@MarkoNS: Evo opet potcenjivanje i svodjenje Beograda na pevaljke i splavove. Biti grad znaci imati Bemus, Belef, Fest, Beldoks, Gitar art festival, Festival studentskog filma... Biciklisticke staze postoje na Novom Beogradu. Ima tolerantnih i kulturnih gradjana, ali i onih koji to nisu. Mislim da je takav slucaj i u Novom Sadu. Nisu svi Novosadjani fini i kulturni.