Subota, 02.05.2015.

15:05

Zakon o radu: Radnicima još gore

Sindikati su saglasni da Zakon o radu nije doprineo otvaranju novih radnih mesta, već je dodatno narušio prava radnika i nije dao efekte koji su najavljivani.

Izvor: Tanjug

Zakon o radu: Radnicima još gore IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

63 Komentari

Sortiraj po:

karlos

pre 8 godina

Necu topli obrok, necu regres, necu minuli rad i slicne budalastine kojima nas zamajavaju ovi sindikati. Hocu cenu rada po satu jasno definisanu ugovorom. Hocu da mi za 176 sati rada svi harači budu max 10% plate.
Ne interesuje me ni dodatak za prekovremeni ili noćni. Hocu da bude redovna u dan.
Za ovo treba da se borimo.

mari

pre 8 godina

Mozda propusti u zakonu o radu postoje, ali mi imamo odgovornu i postenu vladu zajedno sa premijerom koji ce vremenom te nedostatke ispraviti. Ne moze se sve ispraviti tako brzo.

Zoran Loznica

pre 8 godina

Autori - protagonisti zakona o radu zajedno nemaju ni jedan jedini dan radnog staža (Vulin i Vučić). Botovi rade na crno za sendvič ali im to ne smeta. Sindikalci se prodali, sve će dozvoliti samo da ih vlast ne dira. Jadni radnik više nema snage da se odupre. Država vrši pritisak na privatnike a oni na radnike. Pukli smo. Važno je da je javnom sektoru dobro i da ih ima manjak. Posebno komunjalaca. Cela Vlada zajedno nema staža da ode u penziju. Sve kvazi stručnjaci koji ne znaju kako izgleda krava. Da nije na omotu mleka, nikada je ne bi ni videli.

vidan

pre 8 godina

Pojedini sindikalni lideri kao da ne mogu da shvate da više ne živimo u vremenu samoupravnog socijalizma. Nov zakon o radu je doprineo da se ukinu neke zastarele socijalističke odredbe, koje se sprečavale poslodavce da uposle nove radnike

spirogira

pre 8 godina

Lele, botovi dobili direktivu da napadaju sindikate. A kad se samo setim kako su lepo saradjivali Vucic i sindikati kad je Sasa Radulovic bio na tapetu za demonizaciju.

Ilija IRIG

pre 8 godina

Radnička klasa u Srbiji je uništena za 12 godina vladavine DOS-a, a to uništavanje su ovi isti sindikalni lideri ćutke posmatrali iz svojih udobnih fotelja.

jelka

pre 8 godina

Uslovi nisu sjajni nigde u svetu, a položaj naših radnika je loš, ali se radi na tome da se prvo obezbedi posao a zatim i stvore uslovi

Todor

pre 8 godina

Gde su sindikati ako je bilo boljih rešenja? Samo gledaju svoje interese a radnici su im zadnja rupa na svirali! Ali nek se ekonomija razvija a sa njom će i radnici biti u boljoj poziciji da se bolje bore protiv ugnjetavanja poslodavaca!

lina

pre 8 godina

Nemoguce je za kratko vreme podici sa temelja porusenu kucu niti u istoj biti dobar gazda. Kada smo mogli vise od dve decenije da gubimo cekajuci boljitak u radnim odnosima mozemo jos malo da budemo strpljivi. Malo je devet meseci za postizanje pozitivnih rezultata.

milos

pre 8 godina

Cemu ova vest? Znali smo da ce biti jos gore za obicnog radnika donosenjem ovog Zakona o radu. Sta ste nam otkrili novo? Nista. Nije ni cudo da je jos gore jer ovaj je zakon pisan po nalogu MMF i tzv investitora koji su i doveli ovu bagru na vlast. Mislim, Vulin je ministar za rad pa sta vise da pricamo?!

adam

pre 8 godina

Na zakonu o radu će i pasti Vučicev režim. Ova nepravda koja je artikulisana zakonom isprovocirala je takav revolt da bes neće moći da se proguta.

galis

pre 8 godina

Koja glupost nemacki investitori odustali a dolazi najaca mesna industija evrope tenis, a sta vi u stvari ste uradili za radnike gospodo sindikalisti osim sto ste svoju kovertu napunili da li ste napisali i jedan predlog, akt, nacrt zakona o radu?

Proleter

pre 8 godina

Prilikom usvajanja Zakona o radu iznete su pozitivne ocene od strane MOR-a.Činjenica je da se radno zakonodavstvo mora prilagođavati evropskim normama.To je dug proces.Mi kroz ova zakonska rešenja treba prvo da naše tržište radne naga učinimo konkurentnim a zatim da sprovodimo socijalno odgovornu politiku.Nama su potrebne domaće i strane investicije pre svega u industriji kako bi podigli privrednu aktivnost,konkurentnost i smanjili nezaposlenost.

Dokazano

pre 8 godina

Svaka cast radnicima ali vodje sindikata su toliko postale bahate, osione i nadobudne, da je veliko pitanje koliko tacno zastupaju interese radnika.

BVB

pre 8 godina

40000 din. Bi trebalo realno da bude pocetna plata u gotovo svim privatnim firmama i državnim.sve ispod toga je smešno realno po ovom našem standardu mada i to je malo. Naravno i više može biti jer sve je jako skupo.al kad će tako biti.premijeru čitaj ovo

gipsy

pre 8 godina

Zakon o radu mora da pretrpi izmene da bi se omogucio rad na ugovor.Rad na neodredjeno vreme ce tako reci biti skroz izbacen iz terminologije da bi se najurili paraziti iz drzavne uprave i javnih preduzeca.Nasa situacija je ocajna.Ministarka Udovicki je izjavila da u javnoj upravi radi 500.000 ljudi.To je neverovatna brojka,granici se sa totalnim ludilom.Na to treba dodati jos oko 300.000 u javnim preduzecima.Nama nema spasa ni sa zakonom niti bez zakona o radu jer najmanje polovina od ukupno ovih 800.000 zaposlenih na drzavnim jaslama je cist visak i zemlju vuce u neizbezni bankrot.Nikakva spinovanja tu ne pomazu.Ovih dana se govori o ustedama u budzetu oko 21 milijarde dinara.Na zalost, sve je to nevazno jer je deficit u prva tri meseca ove godine 1,1 milijardu evra sto je za oko 18% vise nego prosle godine.Prema tome, idemo jos dublje u krizu,bojim se bez kraja.Nema proizvodnje, nema izvoza i lose nam se pise.Te usputne statisticke podatke ne treba uopste uzimati u obzir kada je finalni rezultat ocajan.

lemon

pre 8 godina

Niko u zivotu ne uspeva tako brzo kao onaj koji je vodjen tudjim greskama. Mnogi su godinama gresili po ovom pitanju i doslo je vreme da se to ispravi.

Helen

pre 8 godina

Zakon o radu se morao menjati i uskladjivati sa evropskim, stari je bio ostatak socijalizma. Radna grupa ce analizirati pozitivne efekte kojih sigurno ima, a drzava je spremna na izmene kako bi se Zakon i dalje unapredjivao.

Free

pre 8 godina

Kakva neverovatna generalizacija stvari i svrsishodna demagogija! Za pocetak, postoje radnici koji rade u drzavnoj upravi i oni koji rade kod privatnika. Oni nemaju puno slicnosti.

pegica

pre 8 godina

Nasim radnicima,a pogotovu sindikatima,najbolje bi odgovaralo da sede i leze a platu redovno da primaju, e to bi bio zakon o radu po njihovoj meri..

steva

pre 8 godina

Devet meseci za primenu nekog zakona je prekratak rok da se pokažu nekakvi efekti na zapošljavanje kako je istakao profesor Stojiljkovic i to svakako ne znaci da zakon o radu nije dobar nago da treba biti malo strpljiv i ocekivati opstimisticne i pozitivne rezultate zakona o radu i uticaja na zaposljavanje.

Nenad

pre 8 godina

Treba privatne poslodavce više kontrolisati jer oni manipulišu zakonom o radu.Nema te državne firme u kojoj radnik ne bi mogao da svoja prava preko sindikata ili putem suda ostvari.Ako ne mogu da plate mogu da daju slobodne dane

Lizing

pre 8 godina

Kakav crni zakon o radu, pred svaki istek jednogodisnjeg ugovora o radu usled povecanog obima posla, potpisujem da pri cistoj svesti i zdravoj pameti samoinicijativno dajem otkaz pa istog trenutka potpisujem novi na DO godinu dana. Na taj nacin mogu do kraja zivota da radim sa takvim ugovorima. I sta treba da prijavim najvecu kompaniju u zemlji i da kao dobijem na sudu i ostanem da radim?! Sta se radi u ovoj zemlji je klasican robovlasnicki sistem nastao jakim uticajem krupnog privatnog kapitala na slabu i istrosenu drzavu sa tendencijom da nikad ne dozivimo penziju jer smo tada trosak i bolje da sto pre svi pocrkamo od bede i nemastine.

Kiza

pre 8 godina

Svaki zakon sa vremenom primene pokaže neke manjkavosti ali i dobre strane zato postoji skupština,ova vlada zna šta radi i ne krije se i ispravlja sve svoje greške ako ih uopšte i ima.

laki78

pre 8 godina

U zemlji u kojoj 80% privrednih subjekata nije postovalo stari ZOR,pa su samo nastavili po istom receptu i nakon izmena istog.Pravnik sam,upoznat sam sa izmenama u Zakonu i nije mi jasno kakvu su uopste promenu ocekivali ljudi.Ove izmene uglavnom su isle na stetu radnika i to je to.Investitorima sigurno ZOR nije bio prepreka ni ranije,jar povoljnijeg radnika u Evropi nece naci.Bolje da su ovi sa vlasti videli gde oni koce investicije posto su oni usko grlo u toj jednacini a ne radnici.O Sindikatima u Srbiji mogu reci sve najgore.

Rade1245

pre 8 godina

Sindikat samo stiti drzavne lezilebovice. Treba poslati sve osim lekara i ucitelja na Biro.
Sto se privatnika tice-uza zid ili zatvor
Drzava ne stiti radnike u privatnom sektoru!
S druge strane posla sve manje. Nikad nije bilo ovako lose.

taja

pre 8 godina

Smanjene stepena nezaposlenosti je jednim delom posledica oštre borbe protiv sive ekonomije, što je uticalo na poslodavce da jedan deo radnika prebace iz nelegalnih u legalne tokove

jovana

pre 8 godina

Zakon o radu je bolji od prethodnog zakona, treba vremena da rezultati postanu vidljivi, nije lako vratiti Srbiju u normalu, prethodna vlast je ostavila velike posledice.

Theeeree

pre 8 godina

jadni mi sa ovakvim sindikatima...i ljudima koji sa na njihovom celu...cinjenica je da je novi zakon isao samo na stetu radnika...ne treba mi neki sindikala sa platom od 6 cifra da mi to kaze...ako je skinut minuli rad...ali zasto nije povecan koeficijent za nocni rad? zasto cetvorosmenski rad nije precizno definisan iako je jedan od najtezih?!

Sandra

pre 8 godina

Pa ovaj narod nikada nece biti zadovoljan, das im jedan prst oni bi saku. Pa polako, ne moze sve od jednom a sigurno je vec uradjeno i radice se ne tome da bude jos bolje.

sta radi Radoje

pre 8 godina

nema nikakvih potreba za nove izmene ni novih zakona, jedino sto je potrebno ovoj zemlji je mnogo vise slobodnih radnih mesta, oni koji imaju posao a ne rade nista treba najuriti, a oni kojima treba posao i koji su voljni da rade treba primiti na posao..

senka

pre 8 godina

Nijedan zakon o radu nije bio idealan, pa tako ni ovaj. Radnici su imali loš položaj i prema zakonu koji su donele Demokrate, a to je trajalo više od decenije. Loša situacija se ne može promeniti preko noći.

Zoran Loznica

pre 8 godina

@ Ja bi pola privatnika uza zid, što bi moj deda rekao. Nehaju ti nizašta, robovlasnici, boli njih uvo za zakon, dok im ne zapretiš inspekcijom, aneki ni onda. Iskusila sam lično(Lola, 02. maj 2015 15:59)

Eto vidiš! I ja bih vas iz javnog sektora isto tako. Dok zaradim za vas, meni nema dovoljno. Zato ja utajim gde mogu. Budi privatnik, ko ti brani? Nećeš? Ne smeš? Sedi dole - jedan!

alf

pre 8 godina

U porusenoj kuci tesko je biti dobar gazda. Koliko je samo radnih mesta izgubljeno losim i neuspesnim privatizacijama. Veliki broj nekada ponosnih radnika prepusteno je goloj egzistenciji i slovo na papiru nikako im ne moze pomoci, kada ne postoji mogucnost da se radno angazuju.

Baksuz1

pre 8 godina

Misljenja sindikalaca odavno ne smatram ni ozbiljnim ni merodavnim,oni su odavno postali nedostojni zastitnici prava radnika jer nikada ne daju niti jedan konkretan predlog na vreme.S druge strane zakon o radu za sada se nije pokazao kao los.Mozda ce biti samo jos vise uskladjen sa pozitivnim propisima koji vladaju u toj oblasi u EU,sto je svakako dobro.U svakaom slucaju je bolji od starog zakona o radu.

mujcinovic salih

pre 8 godina

U pravu je g.Atanackovic radnici imaju mnogo slobodnog vremena.Trebalo bi da rade bar 14 sati dnevno ostatak da provode u spavanju.To bi valjda zadovoljilo uniju poslodavaca Srbije?

MALINICA

pre 8 godina

Sindikalcima nikako da se polope sve kockice, uvek se nadje nesto sto im nije po volji.Njima nikako ugoditi.Visak u javnom sektoru mora da se sreze, dok se tezi ka tome da u privatnom sektoru bude zaposljeno sto vise ljudi.

CRYSTAL

pre 8 godina

Zakonu o radu mozda senku bacaju nevaspitani privatnici koji svoje radnike ne tretiraju kako bi trebalo,a li ja ne sumnjam da ce se i tome uskoro stati na put. Radnici treba da prijave sve nepravilnosti bez bojazni da ce biti otpusteni.

scepanmali

pre 8 godina

Nema sta da se komentarise. Skoro sve sto je ova vlast dotakla, upropasceno je. U mom gradu nikad manje lokala i posla. Ovaj zakon je donet da bi bogatasi mogli jos vise da grabe, a radnici jos vise da rade, naravno, za iste pare. A, vlada je regulisala smanjenje plata.
Pozdrav iz opustosene Srbije.

radnik

pre 8 godina

Moglo bi uposliti vise inspektora da proveravaju privatnike. Tek kod tih istih privatnika zakon o radu ne postoji, sta rade i kako se ophode prema radnicima to je za plakati.

Srecko

pre 8 godina

pa sta ste ocekivali kad Vam je ministar Aleksandar Vulin, a premijer Aleksandar Vucic?! Kako da donesu zakon o radu, kad oni sami nisu nikad nigde radili?!Pa ljudi, oni pojma nemaju,sta ocekujete uopste?!

Lola

pre 8 godina

Ja bi pola privatnika uza zid, što bi moj deda rekao. Nehaju ti nizašta, robovlasnici, boli njih uvo za zakon, dok im ne zapretiš inspekcijom, aneki ni onda. Iskusila sam lično

Srecko

pre 8 godina

pa sta ste ocekivali kad Vam je ministar Aleksandar Vulin, a premijer Aleksandar Vucic?! Kako da donesu zakon o radu, kad oni sami nisu nikad nigde radili?!Pa ljudi, oni pojma nemaju,sta ocekujete uopste?!

Baksuz1

pre 8 godina

Misljenja sindikalaca odavno ne smatram ni ozbiljnim ni merodavnim,oni su odavno postali nedostojni zastitnici prava radnika jer nikada ne daju niti jedan konkretan predlog na vreme.S druge strane zakon o radu za sada se nije pokazao kao los.Mozda ce biti samo jos vise uskladjen sa pozitivnim propisima koji vladaju u toj oblasi u EU,sto je svakako dobro.U svakaom slucaju je bolji od starog zakona o radu.

radnik

pre 8 godina

Moglo bi uposliti vise inspektora da proveravaju privatnike. Tek kod tih istih privatnika zakon o radu ne postoji, sta rade i kako se ophode prema radnicima to je za plakati.

Lola

pre 8 godina

Ja bi pola privatnika uza zid, što bi moj deda rekao. Nehaju ti nizašta, robovlasnici, boli njih uvo za zakon, dok im ne zapretiš inspekcijom, aneki ni onda. Iskusila sam lično

CRYSTAL

pre 8 godina

Zakonu o radu mozda senku bacaju nevaspitani privatnici koji svoje radnike ne tretiraju kako bi trebalo,a li ja ne sumnjam da ce se i tome uskoro stati na put. Radnici treba da prijave sve nepravilnosti bez bojazni da ce biti otpusteni.

scepanmali

pre 8 godina

Nema sta da se komentarise. Skoro sve sto je ova vlast dotakla, upropasceno je. U mom gradu nikad manje lokala i posla. Ovaj zakon je donet da bi bogatasi mogli jos vise da grabe, a radnici jos vise da rade, naravno, za iste pare. A, vlada je regulisala smanjenje plata.
Pozdrav iz opustosene Srbije.

mujcinovic salih

pre 8 godina

U pravu je g.Atanackovic radnici imaju mnogo slobodnog vremena.Trebalo bi da rade bar 14 sati dnevno ostatak da provode u spavanju.To bi valjda zadovoljilo uniju poslodavaca Srbije?

MALINICA

pre 8 godina

Sindikalcima nikako da se polope sve kockice, uvek se nadje nesto sto im nije po volji.Njima nikako ugoditi.Visak u javnom sektoru mora da se sreze, dok se tezi ka tome da u privatnom sektoru bude zaposljeno sto vise ljudi.

jovana

pre 8 godina

Zakon o radu je bolji od prethodnog zakona, treba vremena da rezultati postanu vidljivi, nije lako vratiti Srbiju u normalu, prethodna vlast je ostavila velike posledice.

steva

pre 8 godina

Devet meseci za primenu nekog zakona je prekratak rok da se pokažu nekakvi efekti na zapošljavanje kako je istakao profesor Stojiljkovic i to svakako ne znaci da zakon o radu nije dobar nago da treba biti malo strpljiv i ocekivati opstimisticne i pozitivne rezultate zakona o radu i uticaja na zaposljavanje.

Dokazano

pre 8 godina

Svaka cast radnicima ali vodje sindikata su toliko postale bahate, osione i nadobudne, da je veliko pitanje koliko tacno zastupaju interese radnika.

Nenad

pre 8 godina

Treba privatne poslodavce više kontrolisati jer oni manipulišu zakonom o radu.Nema te državne firme u kojoj radnik ne bi mogao da svoja prava preko sindikata ili putem suda ostvari.Ako ne mogu da plate mogu da daju slobodne dane

Helen

pre 8 godina

Zakon o radu se morao menjati i uskladjivati sa evropskim, stari je bio ostatak socijalizma. Radna grupa ce analizirati pozitivne efekte kojih sigurno ima, a drzava je spremna na izmene kako bi se Zakon i dalje unapredjivao.

Sandra

pre 8 godina

Pa ovaj narod nikada nece biti zadovoljan, das im jedan prst oni bi saku. Pa polako, ne moze sve od jednom a sigurno je vec uradjeno i radice se ne tome da bude jos bolje.

Kiza

pre 8 godina

Svaki zakon sa vremenom primene pokaže neke manjkavosti ali i dobre strane zato postoji skupština,ova vlada zna šta radi i ne krije se i ispravlja sve svoje greške ako ih uopšte i ima.

taja

pre 8 godina

Smanjene stepena nezaposlenosti je jednim delom posledica oštre borbe protiv sive ekonomije, što je uticalo na poslodavce da jedan deo radnika prebace iz nelegalnih u legalne tokove

sta radi Radoje

pre 8 godina

nema nikakvih potreba za nove izmene ni novih zakona, jedino sto je potrebno ovoj zemlji je mnogo vise slobodnih radnih mesta, oni koji imaju posao a ne rade nista treba najuriti, a oni kojima treba posao i koji su voljni da rade treba primiti na posao..

pegica

pre 8 godina

Nasim radnicima,a pogotovu sindikatima,najbolje bi odgovaralo da sede i leze a platu redovno da primaju, e to bi bio zakon o radu po njihovoj meri..

senka

pre 8 godina

Nijedan zakon o radu nije bio idealan, pa tako ni ovaj. Radnici su imali loš položaj i prema zakonu koji su donele Demokrate, a to je trajalo više od decenije. Loša situacija se ne može promeniti preko noći.

vidan

pre 8 godina

Pojedini sindikalni lideri kao da ne mogu da shvate da više ne živimo u vremenu samoupravnog socijalizma. Nov zakon o radu je doprineo da se ukinu neke zastarele socijalističke odredbe, koje se sprečavale poslodavce da uposle nove radnike

BVB

pre 8 godina

40000 din. Bi trebalo realno da bude pocetna plata u gotovo svim privatnim firmama i državnim.sve ispod toga je smešno realno po ovom našem standardu mada i to je malo. Naravno i više može biti jer sve je jako skupo.al kad će tako biti.premijeru čitaj ovo

Ilija IRIG

pre 8 godina

Radnička klasa u Srbiji je uništena za 12 godina vladavine DOS-a, a to uništavanje su ovi isti sindikalni lideri ćutke posmatrali iz svojih udobnih fotelja.

Proleter

pre 8 godina

Prilikom usvajanja Zakona o radu iznete su pozitivne ocene od strane MOR-a.Činjenica je da se radno zakonodavstvo mora prilagođavati evropskim normama.To je dug proces.Mi kroz ova zakonska rešenja treba prvo da naše tržište radne naga učinimo konkurentnim a zatim da sprovodimo socijalno odgovornu politiku.Nama su potrebne domaće i strane investicije pre svega u industriji kako bi podigli privrednu aktivnost,konkurentnost i smanjili nezaposlenost.

lina

pre 8 godina

Nemoguce je za kratko vreme podici sa temelja porusenu kucu niti u istoj biti dobar gazda. Kada smo mogli vise od dve decenije da gubimo cekajuci boljitak u radnim odnosima mozemo jos malo da budemo strpljivi. Malo je devet meseci za postizanje pozitivnih rezultata.

Lizing

pre 8 godina

Kakav crni zakon o radu, pred svaki istek jednogodisnjeg ugovora o radu usled povecanog obima posla, potpisujem da pri cistoj svesti i zdravoj pameti samoinicijativno dajem otkaz pa istog trenutka potpisujem novi na DO godinu dana. Na taj nacin mogu do kraja zivota da radim sa takvim ugovorima. I sta treba da prijavim najvecu kompaniju u zemlji i da kao dobijem na sudu i ostanem da radim?! Sta se radi u ovoj zemlji je klasican robovlasnicki sistem nastao jakim uticajem krupnog privatnog kapitala na slabu i istrosenu drzavu sa tendencijom da nikad ne dozivimo penziju jer smo tada trosak i bolje da sto pre svi pocrkamo od bede i nemastine.

lemon

pre 8 godina

Niko u zivotu ne uspeva tako brzo kao onaj koji je vodjen tudjim greskama. Mnogi su godinama gresili po ovom pitanju i doslo je vreme da se to ispravi.

alf

pre 8 godina

U porusenoj kuci tesko je biti dobar gazda. Koliko je samo radnih mesta izgubljeno losim i neuspesnim privatizacijama. Veliki broj nekada ponosnih radnika prepusteno je goloj egzistenciji i slovo na papiru nikako im ne moze pomoci, kada ne postoji mogucnost da se radno angazuju.

jelka

pre 8 godina

Uslovi nisu sjajni nigde u svetu, a položaj naših radnika je loš, ali se radi na tome da se prvo obezbedi posao a zatim i stvore uslovi

Rade1245

pre 8 godina

Sindikat samo stiti drzavne lezilebovice. Treba poslati sve osim lekara i ucitelja na Biro.
Sto se privatnika tice-uza zid ili zatvor
Drzava ne stiti radnike u privatnom sektoru!
S druge strane posla sve manje. Nikad nije bilo ovako lose.

Theeeree

pre 8 godina

jadni mi sa ovakvim sindikatima...i ljudima koji sa na njihovom celu...cinjenica je da je novi zakon isao samo na stetu radnika...ne treba mi neki sindikala sa platom od 6 cifra da mi to kaze...ako je skinut minuli rad...ali zasto nije povecan koeficijent za nocni rad? zasto cetvorosmenski rad nije precizno definisan iako je jedan od najtezih?!

laki78

pre 8 godina

U zemlji u kojoj 80% privrednih subjekata nije postovalo stari ZOR,pa su samo nastavili po istom receptu i nakon izmena istog.Pravnik sam,upoznat sam sa izmenama u Zakonu i nije mi jasno kakvu su uopste promenu ocekivali ljudi.Ove izmene uglavnom su isle na stetu radnika i to je to.Investitorima sigurno ZOR nije bio prepreka ni ranije,jar povoljnijeg radnika u Evropi nece naci.Bolje da su ovi sa vlasti videli gde oni koce investicije posto su oni usko grlo u toj jednacini a ne radnici.O Sindikatima u Srbiji mogu reci sve najgore.

milos

pre 8 godina

Cemu ova vest? Znali smo da ce biti jos gore za obicnog radnika donosenjem ovog Zakona o radu. Sta ste nam otkrili novo? Nista. Nije ni cudo da je jos gore jer ovaj je zakon pisan po nalogu MMF i tzv investitora koji su i doveli ovu bagru na vlast. Mislim, Vulin je ministar za rad pa sta vise da pricamo?!

adam

pre 8 godina

Na zakonu o radu će i pasti Vučicev režim. Ova nepravda koja je artikulisana zakonom isprovocirala je takav revolt da bes neće moći da se proguta.

gipsy

pre 8 godina

Zakon o radu mora da pretrpi izmene da bi se omogucio rad na ugovor.Rad na neodredjeno vreme ce tako reci biti skroz izbacen iz terminologije da bi se najurili paraziti iz drzavne uprave i javnih preduzeca.Nasa situacija je ocajna.Ministarka Udovicki je izjavila da u javnoj upravi radi 500.000 ljudi.To je neverovatna brojka,granici se sa totalnim ludilom.Na to treba dodati jos oko 300.000 u javnim preduzecima.Nama nema spasa ni sa zakonom niti bez zakona o radu jer najmanje polovina od ukupno ovih 800.000 zaposlenih na drzavnim jaslama je cist visak i zemlju vuce u neizbezni bankrot.Nikakva spinovanja tu ne pomazu.Ovih dana se govori o ustedama u budzetu oko 21 milijarde dinara.Na zalost, sve je to nevazno jer je deficit u prva tri meseca ove godine 1,1 milijardu evra sto je za oko 18% vise nego prosle godine.Prema tome, idemo jos dublje u krizu,bojim se bez kraja.Nema proizvodnje, nema izvoza i lose nam se pise.Te usputne statisticke podatke ne treba uopste uzimati u obzir kada je finalni rezultat ocajan.

Zoran Loznica

pre 8 godina

@ Ja bi pola privatnika uza zid, što bi moj deda rekao. Nehaju ti nizašta, robovlasnici, boli njih uvo za zakon, dok im ne zapretiš inspekcijom, aneki ni onda. Iskusila sam lično(Lola, 02. maj 2015 15:59)

Eto vidiš! I ja bih vas iz javnog sektora isto tako. Dok zaradim za vas, meni nema dovoljno. Zato ja utajim gde mogu. Budi privatnik, ko ti brani? Nećeš? Ne smeš? Sedi dole - jedan!

galis

pre 8 godina

Koja glupost nemacki investitori odustali a dolazi najaca mesna industija evrope tenis, a sta vi u stvari ste uradili za radnike gospodo sindikalisti osim sto ste svoju kovertu napunili da li ste napisali i jedan predlog, akt, nacrt zakona o radu?

Free

pre 8 godina

Kakva neverovatna generalizacija stvari i svrsishodna demagogija! Za pocetak, postoje radnici koji rade u drzavnoj upravi i oni koji rade kod privatnika. Oni nemaju puno slicnosti.

Zoran Loznica

pre 8 godina

Autori - protagonisti zakona o radu zajedno nemaju ni jedan jedini dan radnog staža (Vulin i Vučić). Botovi rade na crno za sendvič ali im to ne smeta. Sindikalci se prodali, sve će dozvoliti samo da ih vlast ne dira. Jadni radnik više nema snage da se odupre. Država vrši pritisak na privatnike a oni na radnike. Pukli smo. Važno je da je javnom sektoru dobro i da ih ima manjak. Posebno komunjalaca. Cela Vlada zajedno nema staža da ode u penziju. Sve kvazi stručnjaci koji ne znaju kako izgleda krava. Da nije na omotu mleka, nikada je ne bi ni videli.

Todor

pre 8 godina

Gde su sindikati ako je bilo boljih rešenja? Samo gledaju svoje interese a radnici su im zadnja rupa na svirali! Ali nek se ekonomija razvija a sa njom će i radnici biti u boljoj poziciji da se bolje bore protiv ugnjetavanja poslodavaca!

spirogira

pre 8 godina

Lele, botovi dobili direktivu da napadaju sindikate. A kad se samo setim kako su lepo saradjivali Vucic i sindikati kad je Sasa Radulovic bio na tapetu za demonizaciju.

karlos

pre 8 godina

Necu topli obrok, necu regres, necu minuli rad i slicne budalastine kojima nas zamajavaju ovi sindikati. Hocu cenu rada po satu jasno definisanu ugovorom. Hocu da mi za 176 sati rada svi harači budu max 10% plate.
Ne interesuje me ni dodatak za prekovremeni ili noćni. Hocu da bude redovna u dan.
Za ovo treba da se borimo.

mari

pre 8 godina

Mozda propusti u zakonu o radu postoje, ali mi imamo odgovornu i postenu vladu zajedno sa premijerom koji ce vremenom te nedostatke ispraviti. Ne moze se sve ispraviti tako brzo.

Srecko

pre 8 godina

pa sta ste ocekivali kad Vam je ministar Aleksandar Vulin, a premijer Aleksandar Vucic?! Kako da donesu zakon o radu, kad oni sami nisu nikad nigde radili?!Pa ljudi, oni pojma nemaju,sta ocekujete uopste?!

scepanmali

pre 8 godina

Nema sta da se komentarise. Skoro sve sto je ova vlast dotakla, upropasceno je. U mom gradu nikad manje lokala i posla. Ovaj zakon je donet da bi bogatasi mogli jos vise da grabe, a radnici jos vise da rade, naravno, za iste pare. A, vlada je regulisala smanjenje plata.
Pozdrav iz opustosene Srbije.

mujcinovic salih

pre 8 godina

U pravu je g.Atanackovic radnici imaju mnogo slobodnog vremena.Trebalo bi da rade bar 14 sati dnevno ostatak da provode u spavanju.To bi valjda zadovoljilo uniju poslodavaca Srbije?

Rade1245

pre 8 godina

Sindikat samo stiti drzavne lezilebovice. Treba poslati sve osim lekara i ucitelja na Biro.
Sto se privatnika tice-uza zid ili zatvor
Drzava ne stiti radnike u privatnom sektoru!
S druge strane posla sve manje. Nikad nije bilo ovako lose.

Theeeree

pre 8 godina

jadni mi sa ovakvim sindikatima...i ljudima koji sa na njihovom celu...cinjenica je da je novi zakon isao samo na stetu radnika...ne treba mi neki sindikala sa platom od 6 cifra da mi to kaze...ako je skinut minuli rad...ali zasto nije povecan koeficijent za nocni rad? zasto cetvorosmenski rad nije precizno definisan iako je jedan od najtezih?!

BVB

pre 8 godina

40000 din. Bi trebalo realno da bude pocetna plata u gotovo svim privatnim firmama i državnim.sve ispod toga je smešno realno po ovom našem standardu mada i to je malo. Naravno i više može biti jer sve je jako skupo.al kad će tako biti.premijeru čitaj ovo

milos

pre 8 godina

Cemu ova vest? Znali smo da ce biti jos gore za obicnog radnika donosenjem ovog Zakona o radu. Sta ste nam otkrili novo? Nista. Nije ni cudo da je jos gore jer ovaj je zakon pisan po nalogu MMF i tzv investitora koji su i doveli ovu bagru na vlast. Mislim, Vulin je ministar za rad pa sta vise da pricamo?!

Baksuz1

pre 8 godina

Misljenja sindikalaca odavno ne smatram ni ozbiljnim ni merodavnim,oni su odavno postali nedostojni zastitnici prava radnika jer nikada ne daju niti jedan konkretan predlog na vreme.S druge strane zakon o radu za sada se nije pokazao kao los.Mozda ce biti samo jos vise uskladjen sa pozitivnim propisima koji vladaju u toj oblasi u EU,sto je svakako dobro.U svakaom slucaju je bolji od starog zakona o radu.

Lizing

pre 8 godina

Kakav crni zakon o radu, pred svaki istek jednogodisnjeg ugovora o radu usled povecanog obima posla, potpisujem da pri cistoj svesti i zdravoj pameti samoinicijativno dajem otkaz pa istog trenutka potpisujem novi na DO godinu dana. Na taj nacin mogu do kraja zivota da radim sa takvim ugovorima. I sta treba da prijavim najvecu kompaniju u zemlji i da kao dobijem na sudu i ostanem da radim?! Sta se radi u ovoj zemlji je klasican robovlasnicki sistem nastao jakim uticajem krupnog privatnog kapitala na slabu i istrosenu drzavu sa tendencijom da nikad ne dozivimo penziju jer smo tada trosak i bolje da sto pre svi pocrkamo od bede i nemastine.

laki78

pre 8 godina

U zemlji u kojoj 80% privrednih subjekata nije postovalo stari ZOR,pa su samo nastavili po istom receptu i nakon izmena istog.Pravnik sam,upoznat sam sa izmenama u Zakonu i nije mi jasno kakvu su uopste promenu ocekivali ljudi.Ove izmene uglavnom su isle na stetu radnika i to je to.Investitorima sigurno ZOR nije bio prepreka ni ranije,jar povoljnijeg radnika u Evropi nece naci.Bolje da su ovi sa vlasti videli gde oni koce investicije posto su oni usko grlo u toj jednacini a ne radnici.O Sindikatima u Srbiji mogu reci sve najgore.

gipsy

pre 8 godina

Zakon o radu mora da pretrpi izmene da bi se omogucio rad na ugovor.Rad na neodredjeno vreme ce tako reci biti skroz izbacen iz terminologije da bi se najurili paraziti iz drzavne uprave i javnih preduzeca.Nasa situacija je ocajna.Ministarka Udovicki je izjavila da u javnoj upravi radi 500.000 ljudi.To je neverovatna brojka,granici se sa totalnim ludilom.Na to treba dodati jos oko 300.000 u javnim preduzecima.Nama nema spasa ni sa zakonom niti bez zakona o radu jer najmanje polovina od ukupno ovih 800.000 zaposlenih na drzavnim jaslama je cist visak i zemlju vuce u neizbezni bankrot.Nikakva spinovanja tu ne pomazu.Ovih dana se govori o ustedama u budzetu oko 21 milijarde dinara.Na zalost, sve je to nevazno jer je deficit u prva tri meseca ove godine 1,1 milijardu evra sto je za oko 18% vise nego prosle godine.Prema tome, idemo jos dublje u krizu,bojim se bez kraja.Nema proizvodnje, nema izvoza i lose nam se pise.Te usputne statisticke podatke ne treba uopste uzimati u obzir kada je finalni rezultat ocajan.

Zoran Loznica

pre 8 godina

@ Ja bi pola privatnika uza zid, što bi moj deda rekao. Nehaju ti nizašta, robovlasnici, boli njih uvo za zakon, dok im ne zapretiš inspekcijom, aneki ni onda. Iskusila sam lično(Lola, 02. maj 2015 15:59)

Eto vidiš! I ja bih vas iz javnog sektora isto tako. Dok zaradim za vas, meni nema dovoljno. Zato ja utajim gde mogu. Budi privatnik, ko ti brani? Nećeš? Ne smeš? Sedi dole - jedan!

adam

pre 8 godina

Na zakonu o radu će i pasti Vučicev režim. Ova nepravda koja je artikulisana zakonom isprovocirala je takav revolt da bes neće moći da se proguta.

Zoran Loznica

pre 8 godina

Autori - protagonisti zakona o radu zajedno nemaju ni jedan jedini dan radnog staža (Vulin i Vučić). Botovi rade na crno za sendvič ali im to ne smeta. Sindikalci se prodali, sve će dozvoliti samo da ih vlast ne dira. Jadni radnik više nema snage da se odupre. Država vrši pritisak na privatnike a oni na radnike. Pukli smo. Važno je da je javnom sektoru dobro i da ih ima manjak. Posebno komunjalaca. Cela Vlada zajedno nema staža da ode u penziju. Sve kvazi stručnjaci koji ne znaju kako izgleda krava. Da nije na omotu mleka, nikada je ne bi ni videli.

jovana

pre 8 godina

Zakon o radu je bolji od prethodnog zakona, treba vremena da rezultati postanu vidljivi, nije lako vratiti Srbiju u normalu, prethodna vlast je ostavila velike posledice.

Dokazano

pre 8 godina

Svaka cast radnicima ali vodje sindikata su toliko postale bahate, osione i nadobudne, da je veliko pitanje koliko tacno zastupaju interese radnika.

CRYSTAL

pre 8 godina

Zakonu o radu mozda senku bacaju nevaspitani privatnici koji svoje radnike ne tretiraju kako bi trebalo,a li ja ne sumnjam da ce se i tome uskoro stati na put. Radnici treba da prijave sve nepravilnosti bez bojazni da ce biti otpusteni.

MALINICA

pre 8 godina

Sindikalcima nikako da se polope sve kockice, uvek se nadje nesto sto im nije po volji.Njima nikako ugoditi.Visak u javnom sektoru mora da se sreze, dok se tezi ka tome da u privatnom sektoru bude zaposljeno sto vise ljudi.

spirogira

pre 8 godina

Lele, botovi dobili direktivu da napadaju sindikate. A kad se samo setim kako su lepo saradjivali Vucic i sindikati kad je Sasa Radulovic bio na tapetu za demonizaciju.

steva

pre 8 godina

Devet meseci za primenu nekog zakona je prekratak rok da se pokažu nekakvi efekti na zapošljavanje kako je istakao profesor Stojiljkovic i to svakako ne znaci da zakon o radu nije dobar nago da treba biti malo strpljiv i ocekivati opstimisticne i pozitivne rezultate zakona o radu i uticaja na zaposljavanje.

Helen

pre 8 godina

Zakon o radu se morao menjati i uskladjivati sa evropskim, stari je bio ostatak socijalizma. Radna grupa ce analizirati pozitivne efekte kojih sigurno ima, a drzava je spremna na izmene kako bi se Zakon i dalje unapredjivao.

Sandra

pre 8 godina

Pa ovaj narod nikada nece biti zadovoljan, das im jedan prst oni bi saku. Pa polako, ne moze sve od jednom a sigurno je vec uradjeno i radice se ne tome da bude jos bolje.

pegica

pre 8 godina

Nasim radnicima,a pogotovu sindikatima,najbolje bi odgovaralo da sede i leze a platu redovno da primaju, e to bi bio zakon o radu po njihovoj meri..

Proleter

pre 8 godina

Prilikom usvajanja Zakona o radu iznete su pozitivne ocene od strane MOR-a.Činjenica je da se radno zakonodavstvo mora prilagođavati evropskim normama.To je dug proces.Mi kroz ova zakonska rešenja treba prvo da naše tržište radne naga učinimo konkurentnim a zatim da sprovodimo socijalno odgovornu politiku.Nama su potrebne domaće i strane investicije pre svega u industriji kako bi podigli privrednu aktivnost,konkurentnost i smanjili nezaposlenost.

lemon

pre 8 godina

Niko u zivotu ne uspeva tako brzo kao onaj koji je vodjen tudjim greskama. Mnogi su godinama gresili po ovom pitanju i doslo je vreme da se to ispravi.

senka

pre 8 godina

Nijedan zakon o radu nije bio idealan, pa tako ni ovaj. Radnici su imali loš položaj i prema zakonu koji su donele Demokrate, a to je trajalo više od decenije. Loša situacija se ne može promeniti preko noći.

galis

pre 8 godina

Koja glupost nemacki investitori odustali a dolazi najaca mesna industija evrope tenis, a sta vi u stvari ste uradili za radnike gospodo sindikalisti osim sto ste svoju kovertu napunili da li ste napisali i jedan predlog, akt, nacrt zakona o radu?

Kiza

pre 8 godina

Svaki zakon sa vremenom primene pokaže neke manjkavosti ali i dobre strane zato postoji skupština,ova vlada zna šta radi i ne krije se i ispravlja sve svoje greške ako ih uopšte i ima.

Lola

pre 8 godina

Ja bi pola privatnika uza zid, što bi moj deda rekao. Nehaju ti nizašta, robovlasnici, boli njih uvo za zakon, dok im ne zapretiš inspekcijom, aneki ni onda. Iskusila sam lično

taja

pre 8 godina

Smanjene stepena nezaposlenosti je jednim delom posledica oštre borbe protiv sive ekonomije, što je uticalo na poslodavce da jedan deo radnika prebace iz nelegalnih u legalne tokove

radnik

pre 8 godina

Moglo bi uposliti vise inspektora da proveravaju privatnike. Tek kod tih istih privatnika zakon o radu ne postoji, sta rade i kako se ophode prema radnicima to je za plakati.

Nenad

pre 8 godina

Treba privatne poslodavce više kontrolisati jer oni manipulišu zakonom o radu.Nema te državne firme u kojoj radnik ne bi mogao da svoja prava preko sindikata ili putem suda ostvari.Ako ne mogu da plate mogu da daju slobodne dane

lina

pre 8 godina

Nemoguce je za kratko vreme podici sa temelja porusenu kucu niti u istoj biti dobar gazda. Kada smo mogli vise od dve decenije da gubimo cekajuci boljitak u radnim odnosima mozemo jos malo da budemo strpljivi. Malo je devet meseci za postizanje pozitivnih rezultata.

alf

pre 8 godina

U porusenoj kuci tesko je biti dobar gazda. Koliko je samo radnih mesta izgubljeno losim i neuspesnim privatizacijama. Veliki broj nekada ponosnih radnika prepusteno je goloj egzistenciji i slovo na papiru nikako im ne moze pomoci, kada ne postoji mogucnost da se radno angazuju.

sta radi Radoje

pre 8 godina

nema nikakvih potreba za nove izmene ni novih zakona, jedino sto je potrebno ovoj zemlji je mnogo vise slobodnih radnih mesta, oni koji imaju posao a ne rade nista treba najuriti, a oni kojima treba posao i koji su voljni da rade treba primiti na posao..

Free

pre 8 godina

Kakva neverovatna generalizacija stvari i svrsishodna demagogija! Za pocetak, postoje radnici koji rade u drzavnoj upravi i oni koji rade kod privatnika. Oni nemaju puno slicnosti.

jelka

pre 8 godina

Uslovi nisu sjajni nigde u svetu, a položaj naših radnika je loš, ali se radi na tome da se prvo obezbedi posao a zatim i stvore uslovi

vidan

pre 8 godina

Pojedini sindikalni lideri kao da ne mogu da shvate da više ne živimo u vremenu samoupravnog socijalizma. Nov zakon o radu je doprineo da se ukinu neke zastarele socijalističke odredbe, koje se sprečavale poslodavce da uposle nove radnike

Ilija IRIG

pre 8 godina

Radnička klasa u Srbiji je uništena za 12 godina vladavine DOS-a, a to uništavanje su ovi isti sindikalni lideri ćutke posmatrali iz svojih udobnih fotelja.

Todor

pre 8 godina

Gde su sindikati ako je bilo boljih rešenja? Samo gledaju svoje interese a radnici su im zadnja rupa na svirali! Ali nek se ekonomija razvija a sa njom će i radnici biti u boljoj poziciji da se bolje bore protiv ugnjetavanja poslodavaca!

mari

pre 8 godina

Mozda propusti u zakonu o radu postoje, ali mi imamo odgovornu i postenu vladu zajedno sa premijerom koji ce vremenom te nedostatke ispraviti. Ne moze se sve ispraviti tako brzo.

karlos

pre 8 godina

Necu topli obrok, necu regres, necu minuli rad i slicne budalastine kojima nas zamajavaju ovi sindikati. Hocu cenu rada po satu jasno definisanu ugovorom. Hocu da mi za 176 sati rada svi harači budu max 10% plate.
Ne interesuje me ni dodatak za prekovremeni ili noćni. Hocu da bude redovna u dan.
Za ovo treba da se borimo.