Petak, 01.05.2015.

19:29

"Nikolić nije podlegao pritisku"

Predsednici Srbije i Makedonije prisustvovaće paradi u Moskvi 9. maja, dok su drugi balkanski lideri “podlegli pritisku Vašingtona i Brisela”, piše Sputnjik.

Izvor: B92

"Nikoliæ nije podlegao pritisku" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

117 Komentari

Sortiraj po:

kaličanin

pre 9 godina

Srbija je podnela velike žrtve za oslobađanje Evrope od fašizma i bila bi velika sramota da Srbija ne prisustvuje ovoj godišnjici.

Mirko

pre 9 godina

Srbija ima definisanu spoljnu politiku, to je svima smela da kaže, zato naš predsednik može u Moskvu, na paradu. Ostali u regionu po mišljenje idu u neki centar - Vašington ili Berlin.

Ћезо рца

pre 9 godina

Г. председник има кичму и образ. Вест више говори о онима који врше притисак да не оде на прославу Дана победе, тамо где је и ред да се слави.

Joca

pre 9 godina

Zahvaljujući samostalnoj spoljnoj politici na kojoj insistiraju i Nikolić i Vučić, Srbija nije sebi dozvolila sramotu da ne uzme učešće u obeležavanju 70 godina od pobede nad fašizmom, a toj pobedi je najviše doprinela upravo Rusija.

Miki

pre 9 godina

Srbija treba da teži da usklađuje svoju spoljnu politiku sa spoljnom politikom EU, ali u slučaju odnosa sa Rusijom Srbija ne može da podleže pod uticaj Zapada, ne samo zbog prijateljskih odnosa sa Rusijom, već i zbog srpske ekonomje, koja zavisi i od Zapada, ali i od Rusije.

Stefan

pre 9 godina

Rusija je uvek stala iza Srbije u teskim vremenima za nasu zemlju i snazno se zalaze u medjunarodnim institucijama da Kosovo ostane u sastavu Srbije, tako da je ovo samo prihvatanje poziva prijatelja.

Nezavisni citaoc.

pre 9 godina

Ovoliki broj komentara ljubitelja Rusije,a niko da se preseli u tu zemljh.Tamo ima visak prostora,preselite se i zajedno sa Putinom probajteda izgradite bolje mesto za zivot.Sta cekate-Rusija vas zove.

Shomi

pre 9 godina

Ne treba naginjati previse ni jednima ni drugima, vec treba i od jednih i drugih iskoristiti ono sto je najbolje za nasu zemlju i njene gradjane.

Komunista

pre 9 godina

Pošto je zvezda petokraka bila simbol na kapama NOVJ i Titovih prtizana, a i vojnika Crvene armije, koju kapu Nikolić nosi u Moskvu, jel petokraku ili kokardu ? A pošto su partizani i četnici kod nas izjednačeni kao antifašisti, to možda bar za Vojvodu nije ni važno. U toku je i proces rehabilitacije Draže Mihailovića, u čemu prednjači ,između ostalih, Nikolićev vrli savetnik Oliver Antić. A nešto Nikolića nismo primetili na obeležavanju 70-to godišnjice velike epopeje boraca NOVJ, i jedinica Crvene armije prilikom proboja Sremskog fronta. A videćemo kako će kod nas biti obeležen 9. maj Dan pobede. Srbija zemlja čuda.

sa druge strane

pre 9 godina

Prosecne plate u Sloveniji oko 950 evra, u Hrvatskoj oko 750-825 evar ....a u ruskoj koloniji Srbiji jedva da su presli 300 evra mesecno. Eto zasto niko ne zeli da bude ruska marioneta, kao ovaj takozvani predsednik SRB, koji radi kako mu Moskva naredi. Da je bilo dobro biti pod ruskom cizmom ne be svi narodi istocne Evrope pobegli od nih cim im se ukazala prilika.

Alex

pre 9 godina

Vojna parada u Beogradu i celokupan doček su pokazali koliko naša vlast, ali i ceo srpski narod voli i poštuje Putina. Sada je vreme da se pokažemo i kao dobri gosti.

kiki

pre 9 godina

I treba predsednik da ide na paradu u Mosku, prijateljski odnosi treba da se neguju, predsednik Nikolic zna sta je dobro za Srbiju i njen narod.

Bucko razmišljam

pre 9 godina

"Nikolić nije podlegao pritisku"

Moskva -- Predsednici Srbije i Makedonije prisustvovaće paradi u Moskvi 9. maja, dok su drugi balkanski lideri “podlegli pritisku Vašingtona i Brisela”, piše Sputnjik.

Zasto bi Nikolic podlegao pretisku zapada kada ce "posledice" njegovog "nepodlegavanja" snositi Srbija i njeni gradjani ?
Sta gubi Nikolic time sto ce Srbija i dalje "tupkati u mestu" na svom "jevropskom putu" ?
"lako je tudjim ... mlatiti gloginje" !

Nikolaj

pre 9 godina

Pa ko ce ako necemo mi pravoslavci ici kod nase brace. Ne znam zasto bi se neko bojao Amerike i evrope.Ne idemo da potpisujemo vojni pakt nego samo da i nasa vojska malo se prikaze i uvelica rusko paradu.

muka mi licemera

pre 9 godina

@Marina
Tesko da je bilo koji Srbin mogao da prihvati tudjmanovsku Hrvatsku kao svoju drzavu. Sovinisticku, ustasoidnu, revansisticku, u kojoj su Srbe isteravali sa posla, ubijali i prebijali mnogo pre famoznih balvana i :srbo-cetnicke agresije". Sve vi to i sami znate tako da izigravajte ovo sto izgravate negde gde vas ne poznaju ili gde su kao i vama, mozak temeljno isprali narcis-hrvatskom propagandom. Zanimljivo, da kuckate sasvim nesto suprotno kada su Albanci sa Kosova u pitanju i podrzavate otcepljenje dela Srbije i ne pozivate Albance da kao svoju drzavu prihvate Srbiju iako su kada se sve sabere, Albanci od Srbije pretrpeli visetruko manje zlocina i krsenja prava. Dupli standardi i licemerje, tako ocekivano i tipicno od Hrvata.

LJILJA

pre 9 godina

Nikada i nece podleci pritisku jer je Srbija jasna po pitanju odnosa sa Rusijom. Oni su nas ispostovali tokom Vojne parade, i logicno je da se odazovemo njihovom pozivu, nema tu neke filozofije.

Jana

pre 9 godina

(Marina, 2. maj 2015 09:38)

Niko ne napušta svoje ognjište bez teške nevolje, Marina.
Poželim da se nađeš na mestu Marije, pa da saznaš zašto ljudi beže od rata!! Stidi se .

JVOU

pre 9 godina

Kolko ja znam iz srpske istorije (ne one komunisticke iz '45)"cetnici"su bili antifasisti priznati,dokazani i u cemu je problem sto Toma cetnik ide na proslavu u Moskvu,ne razumem vas Srbi....?

Dora

pre 9 godina

Ma imali smo mi takve na vlasti, znamo kako to izgleda. Našoj vladi svaka čast što čvrsto nastavlja putem sprovođenja mera koje su u interesu srpskog naroda.

Sloba

pre 9 godina

Nasa zemlja i nas predsednik kada je u pitanju Rusija ne treba da podlezu nikakvom pritisku. Rusija je zasluzila vise od nase prisutnosti i podrske. A ovi ds trolovi prvo nek se upoznaju sa vaznoscu Rusije i prijateljstvom sa nasom Zemljom pa onda nek komentarisu.

Desa

pre 9 godina

To je Dan pobede! Trebalo bi da obeleze svi! Nikako bojkot. Ali, sta ce tamo cetnicki vojvoda?! Sta bi tamo Kitarevic?! Ne razumem politiku, politicare nikako.

787

pre 9 godina

Hrvatska je članica EU pa shodno tome nečudi izostanak njihove predsednice na paradi Rusij! Krajem novembra hrvatski premijer Zoran Milanović otkazao je učešće na Trećem samitu šefova vlada Kine i zemalja centralne i istočne Evrope u Beogradu, a kao razlozi navedeni su povratak Vojislava Šešelja u Srbiju i izjave koje je nakon toga davao e pa VEROVATNO I RUSIJA IMA NEKOG SVOG ŠEŠELJA PA PREDSEDNICA NEĆE ZA RUSIJU!

Kiki

pre 9 godina

Zašto se uvek odvaja to prijateljstvo Srbije na dve strane, ako smo mi dobri i sa jednima i sa drugima, to znači da nam nešto odgovara kod obe strane. A to što oni jedni drugima ne odgovaraju nije naša stvar.

Lara

pre 9 godina

Crna Gora i ostali će tek da vide što su ovako postupili prema Rusiji. Makedonci su se opekli sa Kinom i Tajvanom, pa sad znaju šta im je raditi!

pilatus pc-21

pre 9 godina

i nema logike da idu hrvati kad su izgubili pre 70 godina
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (laza, 1. maj 2015 20:11)

Kak je to dobro - kao izgubis a dobijes Istru. Hrvati su oba svjetska rata kao "izgubili" a oba puta sjedili za pobjednickim stolovima. :D

Nego onda ni cetnicki vojvoda nema sto traziti na toj paradi. Ili?

Radovan

pre 9 godina

Raduje me odluka predsednika da učestvujemo na ovoj vojnoj paradi, a još više me raduje poziv koji smo dobili od strane Rusije. Na prethodnu paradu u Moskvi nismo bili pozvani, iako nam je svakako tamo mesto kao narodu koji je dao mnogo žrtava u borbi protiv fašizma. To samo pokazuje da smo obnovili dobre odnose koje smo imali kroz istoriju.

Mališa

pre 9 godina

Prava odluka predsednika. Nema većeg ponosa nego marširati rame uz rame sa pravoslavnom braćom u centru Moskve i biti deo nečeg velikog.

ostali se vole B 92 se čita

pre 9 godina

Ne vidim razlog zbog čega bi neko zabranio Srbiji na prisustvuje Vojnoj paradi u Moskvi. Srbija samostalno donosi svoje odluke i ima prava da prisustvuje dogadjaju koji obeležava borbu protiv fašizma.

Marina

pre 9 godina

"....Moja porodica je provela 600 godina u okolini Sinja. Od kraja 14. vijeka. Ako to tebi nije dovoljno vremena da bude istorijski naša zemlja i sad je ok što smo konačno protjerani "....
(marija, 2. maj 2015 02:01)
Nitko ne spori da bi okolica Sinja i danas bila vaša zemlja da je niste napustili.... I ne samo zbog 600 godina vaše porodice u tom kraju...da ste Hrvatsku prihvatili za svoju domovinu,danas biste tu živjeli. Kao uostalom što danas žive mnogi vaši sunarodnjaci...

Vladimir Pula

pre 9 godina

Toma da propusti šansu da ide u Rusiju .. Hahah.. A Makedonac mozda igra igru povuci potegni, ne bi li Makedoniju napokon primili u NATO ameri , da si napokon osigura teritorijalnu cjelovitost pored Grka i Albanaca.

ivanica

pre 9 godina

Dobra odluka Nikolića da učestvujemo na ovoj Vojnoj paradi. Stav Srbije povodom krize u Ukrajini je jasan, poštujemo celovitost Ukrajine ali ne uvodimo sankcije Rusiji. Očigledno je da i Rusija poštuje taj naš stav, čim je usledio poziv za učešće na paradi.

Jovan

pre 9 godina

Nije Srbija kriva za sukob zapada i Rusije, tako da nema sta da nas pritiskaju, sami su zakuvali, sami neka rese stvari izmedju sebe.

srbIN

pre 9 godina

Ukratko rečeno, na paradu idu samo Srbi iz bivše SRFRJ.
Istorija se ponavlja.
Tokom Drugog svetskog rata Srbi su imali dva antifašiatička pokreta sa oko 800000 vojnika pod oruzjem '44-'45.
Svi ostali antifašisti sa prostora bivše SFRJ stali bi u jednu diviziju.

Vz

pre 9 godina

Да се не заборави...У путничком аутобусу "Ниш-експреса" преполовљеном пројектилом из НАТО авиона док је прелазио мост у Лужанима, 18 километара северно од Приштине, убијено је најмање 60 особа, међу којима петнаесторо деце.Мост није уништен, а напад је изведен око поднева, при потпуно ведром времену, што значи да су пилоти јасно видели шта гађају. Возила хитне помоћи гађана су око 50 минута потом и при том је тешко рањен један лекар.
(Trifke, 01. maj 2015 21:54)
Jeziva informacija za koju do sada nisam cuo. Nista cudno za ovaj svet koji se razvija u jednom veoma bolesnom pravcu. Tesko mi je uopste da pokusam da razmisljam da to neko moze da uradi zarad nekog cilja, ali imajuci u vidu u kakvom svetu zivimo, zaista je sve moguce. Tuzno.

marija stanojevic

pre 9 godina

kako smo dobri I poslusni djaci...dobicemo pet iz vladanja...da se razumemo, nemam nista protiv USA I EU I RUSIJE, ali protiv poslusnog Tome sa imidzom smekera I borbe za pravdu, IMAM!!!!!

marija

pre 9 godina

Za ovog sto se potpisuje kao history for dummies. Moja porodica je provela 600 godina u okolini Sinja. Od kraja 14. vijeka. Ako to tebi nije dovoljno vremena da bude istorijski naša zemlja i sad je ok što smo konačno protjerani (da se razumijemo, nije samo o mojoj porodici riječ), mogli bismo da argumentujemo da su samo predjeli koje su naseljavali stari sloveni istorijski stvarno srpski. glupost.

Dragan

pre 9 godina

@ (Prijateljski, 01. maj 2015 23:23) - Nije logika da ne ljutimo zapad da nas ne bi kaznjavali. Logika je da nas se Rusi nisu ni setili kad su pre 5 godina organizovali istu ovakvu paradu. Valjda smo bili nebitni, sitna boranija. Tada, 9. maja 2010-te, na Crvenom trgu zajedno sa Rusima marsirali su Amerikanci, Englezi, Poljaci, Francuzi, Ukrajinci... Sada kad su se Rusi posvadjali sa zapadom pozvali su nas. Da li je poziv iskren? Nisam siguran. Pre mi izgleda da nas zovu da bi Rusija i Putin prikazali kako nisu izolovani pa eto neko im dolazi. Neka Rusi resavaju to sto imaju sa zapadom, a nas neka ostave na miru. Dosta nam je i nasih problema, a pobedu nad fasizmom mozemo da proslavimo i kod nas, u nasoj Srbiji. I druga stvar. Jedinice NOV i Crvene armije jesu oslobadjale Jugoslaviju. Slazem se sa Vama. Ali kakve veze ima vojvoda Tomislav Nikolic sa Crvenom armijom i NOV. Covek je toliko izgubio kompas da je to tragicno. Voli Rusiju, razumem. Ne shvata EU i organski je ne podnosi, i to razumem. Ali Crvena armija, parada na Crvenom trgu, pobeda nad fasizmom, NOV... i onda Tomislav Nikolic. Dajte ljudi ozbiljno, zar niko ne vidi koliko je to sve pogresno.

Ja

pre 9 godina

Citiram: "Hrvatski “Večernji list” je u aprilu objavio da na paradu u Moskvu neće ići predsednica Kolinda Grabar Kitarović.". Bilo mi veoma ironicno da se ona pojavi tamo.

bluz za moju bivsu dragu

pre 9 godina

Pravilno ,na makedonski je Ѓорѓе Иванов,што би се писало GJORGJE-latinicno,a na Srpskom je SA MEKIM dj=DJORDJE Ivanov,i dobro je napisano,jer ja nikad nisam srteo coveka koji se zove Gjoge !- nebitno, ali tek da se zna.

rango

pre 9 godina

Živite od zapadnih para, kredita i donacija, sve čine trgujete sem jabuka i par prasica ide na Zapad i dolazi sa zapada... Samo nastavite ovako na čelu sa Nikolićem, pa će Hrvatska za koju godinu imati i četiri-pet puta veće plate, a ne dva ili tri puta kao sada. Hrvati će putovati po svijetu, a vi u Rusiji i par zemalja Sengena... E moji Srbi, gdje vam je pamet.... :/

brzi

pre 9 godina

Rusi imaju samo dva prijatelja (prijateljice), jednoj je ime armija a drugoj flota, a največi ponos ruske flote jeste brod srbskih ludaka. Ako radi ničega drugog radi te činjenice Nikolić mora da bude prisutan na ovom Putinovom predizbornom mitingu ( u RF se bliže novi predsedniči izbori ali RF je velika zemlja pa predizborna kampanija, barem ona neoficielna, traje poprilično duže, barem godinu i pol do izbora).

Marija

pre 9 godina

Imamo li mi spoljnu politiku?
Jel' znamo mi uopste sta hocemo i koji su nam ciljevi?

Vucic u plocu, Toma u klin, a tek za Dacica niko i ne zna ni gde je ni sta radi...Zamlacuje se onim OEBS-om umesto da se bavi onim za sta ga i placamo - da obezbedi Srbiji sto povoljnije uslove u okruzenju i u svetu.

Lutamo i lutamo, izgubljeni u vremenu i prostoru. Ali bitno da sta god iz davne proslosti se potegne, tu smo glavni: prvi, drugi svetski rat, nesvrstani, buna na dahije...
Dajte, ljudi, probudite se!

Teutonac-Marsovac

pre 9 godina

Poklonice se i marsirati za pobedu ruskih komunista i partizana bracu po ideologiji (bar u ono vreme) naseg Tita i nasih partizna...to volim, Nikolicu pokloni se dobro i duboko, onako od srca. Ma jos bolje dodji nek ti poklone jednu kapu "partizanku" ionako volite gosp. pretcednice razne kape.

Prijateljski

pre 9 godina

Ne razumem ljude koji su protiv odlaska na paradu. Kada kazu da nam Rusi nisu pomogli '99, a kako su nam to zapadnjaci pomogli bilo kada? Logika je kao ne ljutite zapad jer će zbog toga da nas kazne. To je verovatno "prijateljsko kaznjavanje".
Mi jesmo bili pobednici i treba da to obelezimo. Jedinice NOV i Crvene armije su zajedno oslobađale Jugoslaviju i zajedno treba i da marširamo.
A zapad sada uvodi sankcije Rusiji jer štiti teritorijalni integritet Ukrajne. A šta je sa Srbijom kojoj je zapad oduzeo deo teritorije, na silu, onako prijateljski. I to bez saglasnosti UN, protivno međunarodnom planu, samo zato što je htela da odbrani svoju celovitost. Čak je proglašena i krivom samo zato što se drznula da se brani. Pristali smo i na to da smo samo mi krivi za sve sto se desilo 90ih pa cak ne smemo da kazemo da smo bili antifašisti, da smo rat završili kako pobednici sa više vojske od Francuske....... Ma dokle više prijateljskih pritisaka i ucena. Voleo bih da je Srbija u dobrim odnosim sa svima, ali zapad zaista preteruje.
Pozdrav svima kojima sloboda još uvek nije strana reč.

AntiBot

pre 9 godina

Srbija je iskrvarila u II Sv.ratu. Srbija je bila na strani pobednika. Srbija treba da bude na proslavi u Moskvi. Sta tu i kome nije jasno? Samo onima koji ne znaju svoju istoriju i koji misle da zarad globalnog USA tiranina, svi treba da se odreknu svoje proslosti.

sasho

pre 9 godina

I tako Albanci dobijaju podrsku zapada da prave nove krize,da se proizvode nove zrtve.Bice tako sve dok nepadne vlast u Makedoniji.Za Srbiju se manje sekiram jer nas premijer ljubi ruke Zapadnjaka.Volim i ja zenu,ali familiju svoju ne dam tako lako.

Radovan

pre 9 godina

Deveti maj je dan kada je pobedjen fasizam.Odlazak u Moskvu je samo potvrda da smo protiv fasizma.Ako je logika za neodlazak u Moskvu uvlacenje zapadu i NATOu onda sam za neodlazak jer uvlakaci bolje prodju u zivotu.Doduse to rade ovce celog zivota ali ih ipak na kraju zakolju i pojedu.Pa ovce, uzivajmo dok gazda sebi ne priredi gozbu.

Trifke

pre 9 godina

Да се не заборави...У путничком аутобусу "Ниш-експреса" преполовљеном пројектилом из НАТО авиона док је прелазио мост у Лужанима, 18 километара северно од Приштине, убијено је најмање 60 особа, међу којима петнаесторо деце.

Мост није уништен, а напад је изведен око поднева, при потпуно ведром времену, што значи да су пилоти јасно видели шта гађају. Возила хитне помоћи гађана су око 50 минута потом и при том је тешко рањен један лекар.

Tetovac

pre 9 godina

Postovani
Bolje bi bilo da putuju svaki mesec za: ljubljanu, zagreb, sarajevo, novi sad, beograd, pristinu, podgoricu, skoplju. Da budu primer ljudima da se medjusobno postuju.
Zagreb je zaista blize od moskve, i zbog kulture i zbog jezika i zbog proslosti ....
Uzmite primer cesku i slovacku

TIL Zagreb

pre 9 godina

i nema logike da idu hrvati kad su izgubili pre 70 godina
(laza, 01. maj 2015 20:11)

hahaha znaci iz tog razloga ne ide ni Merkelica....
to ti mislis da smo mi izgubili.... :-)

Fama

pre 9 godina

Ne bi to Nikolic propustio ni za sta na svetu. Jedino pod kojom kapom ide, vojvodskom ili petokrakom. Zna se da su Rusi pobedili pod petokrakom a vojvode su u "antifasistickoj proslosti" mrzile jedino petokraku vise od nemaca i ustasa. Pa sam mnogo zbunjen. Ali izgleda ova danas politika je te sitnice "prevazisla", mnogo je vaznije ko danas dolazi na slavu nije vazna kapa(e) koju nosi.

Urbini

pre 9 godina

Pa zbog ovog ne razumijevanja prilika u danasnjem svijetu, Srbija je uz Albaniju najzaostalija, ako ne i najzaostalija zemlja na Balkanu. Da li je to cilj, jer kao takva, sama i zaostala ima bolje šanse da se kvalificira kao ruska gubernija, prosudite sami.

Jova NS

pre 9 godina

Kostace ova glupost gradjane Srbije debelo. Kao i sve prosle gluposti poslednjih 25 godina. Ali neka, drugacije ni ne treba, niti Srbija bolje zasluzuje.

pajs

pre 9 godina

Samo da vas ispravim - predsednike Makedonije nije Đorđe već Đorge Ivanov (orig. Ѓорге Иванов). Zašto su mu roditelji dali takvo ime, kada je i u Makedoniji obično sa dva meka "g", nije jasno, tek, vika se Đorge.

Trifke

pre 9 godina

Да се не заборави...У путничком аутобусу "Ниш-експреса" преполовљеном пројектилом из НАТО авиона док је прелазио мост у Лужанима, 18 километара северно од Приштине, убијено је најмање 60 особа, међу којима петнаесторо деце.

Мост није уништен, а напад је изведен око поднева, при потпуно ведром времену, што значи да су пилоти јасно видели шта гађају. Возила хитне помоћи гађана су око 50 минута потом и при том је тешко рањен један лекар.

pajs

pre 9 godina

Samo da vas ispravim - predsednike Makedonije nije Đorđe već Đorge Ivanov (orig. Ѓорге Иванов). Zašto su mu roditelji dali takvo ime, kada je i u Makedoniji obično sa dva meka "g", nije jasno, tek, vika se Đorge.

Jova NS

pre 9 godina

Kostace ova glupost gradjane Srbije debelo. Kao i sve prosle gluposti poslednjih 25 godina. Ali neka, drugacije ni ne treba, niti Srbija bolje zasluzuje.

Shomi

pre 9 godina

Ne treba naginjati previse ni jednima ni drugima, vec treba i od jednih i drugih iskoristiti ono sto je najbolje za nasu zemlju i njene gradjane.

AntiBot

pre 9 godina

Srbija je iskrvarila u II Sv.ratu. Srbija je bila na strani pobednika. Srbija treba da bude na proslavi u Moskvi. Sta tu i kome nije jasno? Samo onima koji ne znaju svoju istoriju i koji misle da zarad globalnog USA tiranina, svi treba da se odreknu svoje proslosti.

Prijateljski

pre 9 godina

Ne razumem ljude koji su protiv odlaska na paradu. Kada kazu da nam Rusi nisu pomogli '99, a kako su nam to zapadnjaci pomogli bilo kada? Logika je kao ne ljutite zapad jer će zbog toga da nas kazne. To je verovatno "prijateljsko kaznjavanje".
Mi jesmo bili pobednici i treba da to obelezimo. Jedinice NOV i Crvene armije su zajedno oslobađale Jugoslaviju i zajedno treba i da marširamo.
A zapad sada uvodi sankcije Rusiji jer štiti teritorijalni integritet Ukrajne. A šta je sa Srbijom kojoj je zapad oduzeo deo teritorije, na silu, onako prijateljski. I to bez saglasnosti UN, protivno međunarodnom planu, samo zato što je htela da odbrani svoju celovitost. Čak je proglašena i krivom samo zato što se drznula da se brani. Pristali smo i na to da smo samo mi krivi za sve sto se desilo 90ih pa cak ne smemo da kazemo da smo bili antifašisti, da smo rat završili kako pobednici sa više vojske od Francuske....... Ma dokle više prijateljskih pritisaka i ucena. Voleo bih da je Srbija u dobrim odnosim sa svima, ali zapad zaista preteruje.
Pozdrav svima kojima sloboda još uvek nije strana reč.

Fama

pre 9 godina

Ne bi to Nikolic propustio ni za sta na svetu. Jedino pod kojom kapom ide, vojvodskom ili petokrakom. Zna se da su Rusi pobedili pod petokrakom a vojvode su u "antifasistickoj proslosti" mrzile jedino petokraku vise od nemaca i ustasa. Pa sam mnogo zbunjen. Ali izgleda ova danas politika je te sitnice "prevazisla", mnogo je vaznije ko danas dolazi na slavu nije vazna kapa(e) koju nosi.

Tetovac

pre 9 godina

Postovani
Bolje bi bilo da putuju svaki mesec za: ljubljanu, zagreb, sarajevo, novi sad, beograd, pristinu, podgoricu, skoplju. Da budu primer ljudima da se medjusobno postuju.
Zagreb je zaista blize od moskve, i zbog kulture i zbog jezika i zbog proslosti ....
Uzmite primer cesku i slovacku

Radovan

pre 9 godina

Deveti maj je dan kada je pobedjen fasizam.Odlazak u Moskvu je samo potvrda da smo protiv fasizma.Ako je logika za neodlazak u Moskvu uvlacenje zapadu i NATOu onda sam za neodlazak jer uvlakaci bolje prodju u zivotu.Doduse to rade ovce celog zivota ali ih ipak na kraju zakolju i pojedu.Pa ovce, uzivajmo dok gazda sebi ne priredi gozbu.

Urbini

pre 9 godina

Pa zbog ovog ne razumijevanja prilika u danasnjem svijetu, Srbija je uz Albaniju najzaostalija, ako ne i najzaostalija zemlja na Balkanu. Da li je to cilj, jer kao takva, sama i zaostala ima bolje šanse da se kvalificira kao ruska gubernija, prosudite sami.

TIL Zagreb

pre 9 godina

i nema logike da idu hrvati kad su izgubili pre 70 godina
(laza, 01. maj 2015 20:11)

hahaha znaci iz tog razloga ne ide ni Merkelica....
to ti mislis da smo mi izgubili.... :-)

Miki

pre 9 godina

Srbija treba da teži da usklađuje svoju spoljnu politiku sa spoljnom politikom EU, ali u slučaju odnosa sa Rusijom Srbija ne može da podleže pod uticaj Zapada, ne samo zbog prijateljskih odnosa sa Rusijom, već i zbog srpske ekonomje, koja zavisi i od Zapada, ali i od Rusije.

Sloba

pre 9 godina

Nasa zemlja i nas predsednik kada je u pitanju Rusija ne treba da podlezu nikakvom pritisku. Rusija je zasluzila vise od nase prisutnosti i podrske. A ovi ds trolovi prvo nek se upoznaju sa vaznoscu Rusije i prijateljstvom sa nasom Zemljom pa onda nek komentarisu.

Ћезо рца

pre 9 godina

Г. председник има кичму и образ. Вест више говори о онима који врше притисак да не оде на прославу Дана победе, тамо где је и ред да се слави.

Joca

pre 9 godina

Zahvaljujući samostalnoj spoljnoj politici na kojoj insistiraju i Nikolić i Vučić, Srbija nije sebi dozvolila sramotu da ne uzme učešće u obeležavanju 70 godina od pobede nad fašizmom, a toj pobedi je najviše doprinela upravo Rusija.

Kiki

pre 9 godina

Zašto se uvek odvaja to prijateljstvo Srbije na dve strane, ako smo mi dobri i sa jednima i sa drugima, to znači da nam nešto odgovara kod obe strane. A to što oni jedni drugima ne odgovaraju nije naša stvar.

LJILJA

pre 9 godina

Nikada i nece podleci pritisku jer je Srbija jasna po pitanju odnosa sa Rusijom. Oni su nas ispostovali tokom Vojne parade, i logicno je da se odazovemo njihovom pozivu, nema tu neke filozofije.

kiki

pre 9 godina

I treba predsednik da ide na paradu u Mosku, prijateljski odnosi treba da se neguju, predsednik Nikolic zna sta je dobro za Srbiju i njen narod.

Stefan

pre 9 godina

Rusija je uvek stala iza Srbije u teskim vremenima za nasu zemlju i snazno se zalaze u medjunarodnim institucijama da Kosovo ostane u sastavu Srbije, tako da je ovo samo prihvatanje poziva prijatelja.

Nikolaj

pre 9 godina

Pa ko ce ako necemo mi pravoslavci ici kod nase brace. Ne znam zasto bi se neko bojao Amerike i evrope.Ne idemo da potpisujemo vojni pakt nego samo da i nasa vojska malo se prikaze i uvelica rusko paradu.

Teutonac-Marsovac

pre 9 godina

Poklonice se i marsirati za pobedu ruskih komunista i partizana bracu po ideologiji (bar u ono vreme) naseg Tita i nasih partizna...to volim, Nikolicu pokloni se dobro i duboko, onako od srca. Ma jos bolje dodji nek ti poklone jednu kapu "partizanku" ionako volite gosp. pretcednice razne kape.

Dora

pre 9 godina

Ma imali smo mi takve na vlasti, znamo kako to izgleda. Našoj vladi svaka čast što čvrsto nastavlja putem sprovođenja mera koje su u interesu srpskog naroda.

kaličanin

pre 9 godina

Srbija je podnela velike žrtve za oslobađanje Evrope od fašizma i bila bi velika sramota da Srbija ne prisustvuje ovoj godišnjici.

Mirko

pre 9 godina

Srbija ima definisanu spoljnu politiku, to je svima smela da kaže, zato naš predsednik može u Moskvu, na paradu. Ostali u regionu po mišljenje idu u neki centar - Vašington ili Berlin.

Mališa

pre 9 godina

Prava odluka predsednika. Nema većeg ponosa nego marširati rame uz rame sa pravoslavnom braćom u centru Moskve i biti deo nečeg velikog.

muka mi licemera

pre 9 godina

@Marina
Tesko da je bilo koji Srbin mogao da prihvati tudjmanovsku Hrvatsku kao svoju drzavu. Sovinisticku, ustasoidnu, revansisticku, u kojoj su Srbe isteravali sa posla, ubijali i prebijali mnogo pre famoznih balvana i :srbo-cetnicke agresije". Sve vi to i sami znate tako da izigravajte ovo sto izgravate negde gde vas ne poznaju ili gde su kao i vama, mozak temeljno isprali narcis-hrvatskom propagandom. Zanimljivo, da kuckate sasvim nesto suprotno kada su Albanci sa Kosova u pitanju i podrzavate otcepljenje dela Srbije i ne pozivate Albance da kao svoju drzavu prihvate Srbiju iako su kada se sve sabere, Albanci od Srbije pretrpeli visetruko manje zlocina i krsenja prava. Dupli standardi i licemerje, tako ocekivano i tipicno od Hrvata.

Alex

pre 9 godina

Vojna parada u Beogradu i celokupan doček su pokazali koliko naša vlast, ali i ceo srpski narod voli i poštuje Putina. Sada je vreme da se pokažemo i kao dobri gosti.

Jovan

pre 9 godina

Nije Srbija kriva za sukob zapada i Rusije, tako da nema sta da nas pritiskaju, sami su zakuvali, sami neka rese stvari izmedju sebe.

Radovan

pre 9 godina

Raduje me odluka predsednika da učestvujemo na ovoj vojnoj paradi, a još više me raduje poziv koji smo dobili od strane Rusije. Na prethodnu paradu u Moskvi nismo bili pozvani, iako nam je svakako tamo mesto kao narodu koji je dao mnogo žrtava u borbi protiv fašizma. To samo pokazuje da smo obnovili dobre odnose koje smo imali kroz istoriju.

ivanica

pre 9 godina

Dobra odluka Nikolića da učestvujemo na ovoj Vojnoj paradi. Stav Srbije povodom krize u Ukrajini je jasan, poštujemo celovitost Ukrajine ali ne uvodimo sankcije Rusiji. Očigledno je da i Rusija poštuje taj naš stav, čim je usledio poziv za učešće na paradi.

sasho

pre 9 godina

I tako Albanci dobijaju podrsku zapada da prave nove krize,da se proizvode nove zrtve.Bice tako sve dok nepadne vlast u Makedoniji.Za Srbiju se manje sekiram jer nas premijer ljubi ruke Zapadnjaka.Volim i ja zenu,ali familiju svoju ne dam tako lako.

Dragan

pre 9 godina

@ (Prijateljski, 01. maj 2015 23:23) - Nije logika da ne ljutimo zapad da nas ne bi kaznjavali. Logika je da nas se Rusi nisu ni setili kad su pre 5 godina organizovali istu ovakvu paradu. Valjda smo bili nebitni, sitna boranija. Tada, 9. maja 2010-te, na Crvenom trgu zajedno sa Rusima marsirali su Amerikanci, Englezi, Poljaci, Francuzi, Ukrajinci... Sada kad su se Rusi posvadjali sa zapadom pozvali su nas. Da li je poziv iskren? Nisam siguran. Pre mi izgleda da nas zovu da bi Rusija i Putin prikazali kako nisu izolovani pa eto neko im dolazi. Neka Rusi resavaju to sto imaju sa zapadom, a nas neka ostave na miru. Dosta nam je i nasih problema, a pobedu nad fasizmom mozemo da proslavimo i kod nas, u nasoj Srbiji. I druga stvar. Jedinice NOV i Crvene armije jesu oslobadjale Jugoslaviju. Slazem se sa Vama. Ali kakve veze ima vojvoda Tomislav Nikolic sa Crvenom armijom i NOV. Covek je toliko izgubio kompas da je to tragicno. Voli Rusiju, razumem. Ne shvata EU i organski je ne podnosi, i to razumem. Ali Crvena armija, parada na Crvenom trgu, pobeda nad fasizmom, NOV... i onda Tomislav Nikolic. Dajte ljudi ozbiljno, zar niko ne vidi koliko je to sve pogresno.

rango

pre 9 godina

Živite od zapadnih para, kredita i donacija, sve čine trgujete sem jabuka i par prasica ide na Zapad i dolazi sa zapada... Samo nastavite ovako na čelu sa Nikolićem, pa će Hrvatska za koju godinu imati i četiri-pet puta veće plate, a ne dva ili tri puta kao sada. Hrvati će putovati po svijetu, a vi u Rusiji i par zemalja Sengena... E moji Srbi, gdje vam je pamet.... :/

Desa

pre 9 godina

To je Dan pobede! Trebalo bi da obeleze svi! Nikako bojkot. Ali, sta ce tamo cetnicki vojvoda?! Sta bi tamo Kitarevic?! Ne razumem politiku, politicare nikako.

Vz

pre 9 godina

Да се не заборави...У путничком аутобусу "Ниш-експреса" преполовљеном пројектилом из НАТО авиона док је прелазио мост у Лужанима, 18 километара северно од Приштине, убијено је најмање 60 особа, међу којима петнаесторо деце.Мост није уништен, а напад је изведен око поднева, при потпуно ведром времену, што значи да су пилоти јасно видели шта гађају. Возила хитне помоћи гађана су око 50 минута потом и при том је тешко рањен један лекар.
(Trifke, 01. maj 2015 21:54)
Jeziva informacija za koju do sada nisam cuo. Nista cudno za ovaj svet koji se razvija u jednom veoma bolesnom pravcu. Tesko mi je uopste da pokusam da razmisljam da to neko moze da uradi zarad nekog cilja, ali imajuci u vidu u kakvom svetu zivimo, zaista je sve moguce. Tuzno.

ostali se vole B 92 se čita

pre 9 godina

Ne vidim razlog zbog čega bi neko zabranio Srbiji na prisustvuje Vojnoj paradi u Moskvi. Srbija samostalno donosi svoje odluke i ima prava da prisustvuje dogadjaju koji obeležava borbu protiv fašizma.

Marija

pre 9 godina

Imamo li mi spoljnu politiku?
Jel' znamo mi uopste sta hocemo i koji su nam ciljevi?

Vucic u plocu, Toma u klin, a tek za Dacica niko i ne zna ni gde je ni sta radi...Zamlacuje se onim OEBS-om umesto da se bavi onim za sta ga i placamo - da obezbedi Srbiji sto povoljnije uslove u okruzenju i u svetu.

Lutamo i lutamo, izgubljeni u vremenu i prostoru. Ali bitno da sta god iz davne proslosti se potegne, tu smo glavni: prvi, drugi svetski rat, nesvrstani, buna na dahije...
Dajte, ljudi, probudite se!

marija stanojevic

pre 9 godina

kako smo dobri I poslusni djaci...dobicemo pet iz vladanja...da se razumemo, nemam nista protiv USA I EU I RUSIJE, ali protiv poslusnog Tome sa imidzom smekera I borbe za pravdu, IMAM!!!!!

Ja

pre 9 godina

Citiram: "Hrvatski “Večernji list” je u aprilu objavio da na paradu u Moskvu neće ići predsednica Kolinda Grabar Kitarović.". Bilo mi veoma ironicno da se ona pojavi tamo.

Marina

pre 9 godina

"....Moja porodica je provela 600 godina u okolini Sinja. Od kraja 14. vijeka. Ako to tebi nije dovoljno vremena da bude istorijski naša zemlja i sad je ok što smo konačno protjerani "....
(marija, 2. maj 2015 02:01)
Nitko ne spori da bi okolica Sinja i danas bila vaša zemlja da je niste napustili.... I ne samo zbog 600 godina vaše porodice u tom kraju...da ste Hrvatsku prihvatili za svoju domovinu,danas biste tu živjeli. Kao uostalom što danas žive mnogi vaši sunarodnjaci...

brzi

pre 9 godina

Rusi imaju samo dva prijatelja (prijateljice), jednoj je ime armija a drugoj flota, a največi ponos ruske flote jeste brod srbskih ludaka. Ako radi ničega drugog radi te činjenice Nikolić mora da bude prisutan na ovom Putinovom predizbornom mitingu ( u RF se bliže novi predsedniči izbori ali RF je velika zemlja pa predizborna kampanija, barem ona neoficielna, traje poprilično duže, barem godinu i pol do izbora).

pilatus pc-21

pre 9 godina

i nema logike da idu hrvati kad su izgubili pre 70 godina
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (laza, 1. maj 2015 20:11)

Kak je to dobro - kao izgubis a dobijes Istru. Hrvati su oba svjetska rata kao "izgubili" a oba puta sjedili za pobjednickim stolovima. :D

Nego onda ni cetnicki vojvoda nema sto traziti na toj paradi. Ili?

marija

pre 9 godina

Za ovog sto se potpisuje kao history for dummies. Moja porodica je provela 600 godina u okolini Sinja. Od kraja 14. vijeka. Ako to tebi nije dovoljno vremena da bude istorijski naša zemlja i sad je ok što smo konačno protjerani (da se razumijemo, nije samo o mojoj porodici riječ), mogli bismo da argumentujemo da su samo predjeli koje su naseljavali stari sloveni istorijski stvarno srpski. glupost.

bluz za moju bivsu dragu

pre 9 godina

Pravilno ,na makedonski je Ѓорѓе Иванов,што би се писало GJORGJE-latinicno,a na Srpskom je SA MEKIM dj=DJORDJE Ivanov,i dobro je napisano,jer ja nikad nisam srteo coveka koji se zove Gjoge !- nebitno, ali tek da se zna.

sa druge strane

pre 9 godina

Prosecne plate u Sloveniji oko 950 evra, u Hrvatskoj oko 750-825 evar ....a u ruskoj koloniji Srbiji jedva da su presli 300 evra mesecno. Eto zasto niko ne zeli da bude ruska marioneta, kao ovaj takozvani predsednik SRB, koji radi kako mu Moskva naredi. Da je bilo dobro biti pod ruskom cizmom ne be svi narodi istocne Evrope pobegli od nih cim im se ukazala prilika.

srbIN

pre 9 godina

Ukratko rečeno, na paradu idu samo Srbi iz bivše SRFRJ.
Istorija se ponavlja.
Tokom Drugog svetskog rata Srbi su imali dva antifašiatička pokreta sa oko 800000 vojnika pod oruzjem '44-'45.
Svi ostali antifašisti sa prostora bivše SFRJ stali bi u jednu diviziju.

Bucko razmišljam

pre 9 godina

"Nikolić nije podlegao pritisku"

Moskva -- Predsednici Srbije i Makedonije prisustvovaće paradi u Moskvi 9. maja, dok su drugi balkanski lideri “podlegli pritisku Vašingtona i Brisela”, piše Sputnjik.

Zasto bi Nikolic podlegao pretisku zapada kada ce "posledice" njegovog "nepodlegavanja" snositi Srbija i njeni gradjani ?
Sta gubi Nikolic time sto ce Srbija i dalje "tupkati u mestu" na svom "jevropskom putu" ?
"lako je tudjim ... mlatiti gloginje" !

Nezavisni citaoc.

pre 9 godina

Ovoliki broj komentara ljubitelja Rusije,a niko da se preseli u tu zemljh.Tamo ima visak prostora,preselite se i zajedno sa Putinom probajteda izgradite bolje mesto za zivot.Sta cekate-Rusija vas zove.

Vladimir Pula

pre 9 godina

Toma da propusti šansu da ide u Rusiju .. Hahah.. A Makedonac mozda igra igru povuci potegni, ne bi li Makedoniju napokon primili u NATO ameri , da si napokon osigura teritorijalnu cjelovitost pored Grka i Albanaca.

Jana

pre 9 godina

(Marina, 2. maj 2015 09:38)

Niko ne napušta svoje ognjište bez teške nevolje, Marina.
Poželim da se nađeš na mestu Marije, pa da saznaš zašto ljudi beže od rata!! Stidi se .

Komunista

pre 9 godina

Pošto je zvezda petokraka bila simbol na kapama NOVJ i Titovih prtizana, a i vojnika Crvene armije, koju kapu Nikolić nosi u Moskvu, jel petokraku ili kokardu ? A pošto su partizani i četnici kod nas izjednačeni kao antifašisti, to možda bar za Vojvodu nije ni važno. U toku je i proces rehabilitacije Draže Mihailovića, u čemu prednjači ,između ostalih, Nikolićev vrli savetnik Oliver Antić. A nešto Nikolića nismo primetili na obeležavanju 70-to godišnjice velike epopeje boraca NOVJ, i jedinica Crvene armije prilikom proboja Sremskog fronta. A videćemo kako će kod nas biti obeležen 9. maj Dan pobede. Srbija zemlja čuda.

787

pre 9 godina

Hrvatska je članica EU pa shodno tome nečudi izostanak njihove predsednice na paradi Rusij! Krajem novembra hrvatski premijer Zoran Milanović otkazao je učešće na Trećem samitu šefova vlada Kine i zemalja centralne i istočne Evrope u Beogradu, a kao razlozi navedeni su povratak Vojislava Šešelja u Srbiju i izjave koje je nakon toga davao e pa VEROVATNO I RUSIJA IMA NEKOG SVOG ŠEŠELJA PA PREDSEDNICA NEĆE ZA RUSIJU!

JVOU

pre 9 godina

Kolko ja znam iz srpske istorije (ne one komunisticke iz '45)"cetnici"su bili antifasisti priznati,dokazani i u cemu je problem sto Toma cetnik ide na proslavu u Moskvu,ne razumem vas Srbi....?

Lara

pre 9 godina

Crna Gora i ostali će tek da vide što su ovako postupili prema Rusiji. Makedonci su se opekli sa Kinom i Tajvanom, pa sad znaju šta im je raditi!

Jova NS

pre 9 godina

Kostace ova glupost gradjane Srbije debelo. Kao i sve prosle gluposti poslednjih 25 godina. Ali neka, drugacije ni ne treba, niti Srbija bolje zasluzuje.

Tetovac

pre 9 godina

Postovani
Bolje bi bilo da putuju svaki mesec za: ljubljanu, zagreb, sarajevo, novi sad, beograd, pristinu, podgoricu, skoplju. Da budu primer ljudima da se medjusobno postuju.
Zagreb je zaista blize od moskve, i zbog kulture i zbog jezika i zbog proslosti ....
Uzmite primer cesku i slovacku

TIL Zagreb

pre 9 godina

i nema logike da idu hrvati kad su izgubili pre 70 godina
(laza, 01. maj 2015 20:11)

hahaha znaci iz tog razloga ne ide ni Merkelica....
to ti mislis da smo mi izgubili.... :-)

Marija

pre 9 godina

Imamo li mi spoljnu politiku?
Jel' znamo mi uopste sta hocemo i koji su nam ciljevi?

Vucic u plocu, Toma u klin, a tek za Dacica niko i ne zna ni gde je ni sta radi...Zamlacuje se onim OEBS-om umesto da se bavi onim za sta ga i placamo - da obezbedi Srbiji sto povoljnije uslove u okruzenju i u svetu.

Lutamo i lutamo, izgubljeni u vremenu i prostoru. Ali bitno da sta god iz davne proslosti se potegne, tu smo glavni: prvi, drugi svetski rat, nesvrstani, buna na dahije...
Dajte, ljudi, probudite se!

Urbini

pre 9 godina

Pa zbog ovog ne razumijevanja prilika u danasnjem svijetu, Srbija je uz Albaniju najzaostalija, ako ne i najzaostalija zemlja na Balkanu. Da li je to cilj, jer kao takva, sama i zaostala ima bolje šanse da se kvalificira kao ruska gubernija, prosudite sami.

rango

pre 9 godina

Živite od zapadnih para, kredita i donacija, sve čine trgujete sem jabuka i par prasica ide na Zapad i dolazi sa zapada... Samo nastavite ovako na čelu sa Nikolićem, pa će Hrvatska za koju godinu imati i četiri-pet puta veće plate, a ne dva ili tri puta kao sada. Hrvati će putovati po svijetu, a vi u Rusiji i par zemalja Sengena... E moji Srbi, gdje vam je pamet.... :/

Teutonac-Marsovac

pre 9 godina

Poklonice se i marsirati za pobedu ruskih komunista i partizana bracu po ideologiji (bar u ono vreme) naseg Tita i nasih partizna...to volim, Nikolicu pokloni se dobro i duboko, onako od srca. Ma jos bolje dodji nek ti poklone jednu kapu "partizanku" ionako volite gosp. pretcednice razne kape.

Bucko razmišljam

pre 9 godina

"Nikolić nije podlegao pritisku"

Moskva -- Predsednici Srbije i Makedonije prisustvovaće paradi u Moskvi 9. maja, dok su drugi balkanski lideri “podlegli pritisku Vašingtona i Brisela”, piše Sputnjik.

Zasto bi Nikolic podlegao pretisku zapada kada ce "posledice" njegovog "nepodlegavanja" snositi Srbija i njeni gradjani ?
Sta gubi Nikolic time sto ce Srbija i dalje "tupkati u mestu" na svom "jevropskom putu" ?
"lako je tudjim ... mlatiti gloginje" !

Komunista

pre 9 godina

Pošto je zvezda petokraka bila simbol na kapama NOVJ i Titovih prtizana, a i vojnika Crvene armije, koju kapu Nikolić nosi u Moskvu, jel petokraku ili kokardu ? A pošto su partizani i četnici kod nas izjednačeni kao antifašisti, to možda bar za Vojvodu nije ni važno. U toku je i proces rehabilitacije Draže Mihailovića, u čemu prednjači ,između ostalih, Nikolićev vrli savetnik Oliver Antić. A nešto Nikolića nismo primetili na obeležavanju 70-to godišnjice velike epopeje boraca NOVJ, i jedinica Crvene armije prilikom proboja Sremskog fronta. A videćemo kako će kod nas biti obeležen 9. maj Dan pobede. Srbija zemlja čuda.

AntiBot

pre 9 godina

Srbija je iskrvarila u II Sv.ratu. Srbija je bila na strani pobednika. Srbija treba da bude na proslavi u Moskvi. Sta tu i kome nije jasno? Samo onima koji ne znaju svoju istoriju i koji misle da zarad globalnog USA tiranina, svi treba da se odreknu svoje proslosti.

sa druge strane

pre 9 godina

Prosecne plate u Sloveniji oko 950 evra, u Hrvatskoj oko 750-825 evar ....a u ruskoj koloniji Srbiji jedva da su presli 300 evra mesecno. Eto zasto niko ne zeli da bude ruska marioneta, kao ovaj takozvani predsednik SRB, koji radi kako mu Moskva naredi. Da je bilo dobro biti pod ruskom cizmom ne be svi narodi istocne Evrope pobegli od nih cim im se ukazala prilika.

Prijateljski

pre 9 godina

Ne razumem ljude koji su protiv odlaska na paradu. Kada kazu da nam Rusi nisu pomogli '99, a kako su nam to zapadnjaci pomogli bilo kada? Logika je kao ne ljutite zapad jer će zbog toga da nas kazne. To je verovatno "prijateljsko kaznjavanje".
Mi jesmo bili pobednici i treba da to obelezimo. Jedinice NOV i Crvene armije su zajedno oslobađale Jugoslaviju i zajedno treba i da marširamo.
A zapad sada uvodi sankcije Rusiji jer štiti teritorijalni integritet Ukrajne. A šta je sa Srbijom kojoj je zapad oduzeo deo teritorije, na silu, onako prijateljski. I to bez saglasnosti UN, protivno međunarodnom planu, samo zato što je htela da odbrani svoju celovitost. Čak je proglašena i krivom samo zato što se drznula da se brani. Pristali smo i na to da smo samo mi krivi za sve sto se desilo 90ih pa cak ne smemo da kazemo da smo bili antifašisti, da smo rat završili kako pobednici sa više vojske od Francuske....... Ma dokle više prijateljskih pritisaka i ucena. Voleo bih da je Srbija u dobrim odnosim sa svima, ali zapad zaista preteruje.
Pozdrav svima kojima sloboda još uvek nije strana reč.

Dragan

pre 9 godina

@ (Prijateljski, 01. maj 2015 23:23) - Nije logika da ne ljutimo zapad da nas ne bi kaznjavali. Logika je da nas se Rusi nisu ni setili kad su pre 5 godina organizovali istu ovakvu paradu. Valjda smo bili nebitni, sitna boranija. Tada, 9. maja 2010-te, na Crvenom trgu zajedno sa Rusima marsirali su Amerikanci, Englezi, Poljaci, Francuzi, Ukrajinci... Sada kad su se Rusi posvadjali sa zapadom pozvali su nas. Da li je poziv iskren? Nisam siguran. Pre mi izgleda da nas zovu da bi Rusija i Putin prikazali kako nisu izolovani pa eto neko im dolazi. Neka Rusi resavaju to sto imaju sa zapadom, a nas neka ostave na miru. Dosta nam je i nasih problema, a pobedu nad fasizmom mozemo da proslavimo i kod nas, u nasoj Srbiji. I druga stvar. Jedinice NOV i Crvene armije jesu oslobadjale Jugoslaviju. Slazem se sa Vama. Ali kakve veze ima vojvoda Tomislav Nikolic sa Crvenom armijom i NOV. Covek je toliko izgubio kompas da je to tragicno. Voli Rusiju, razumem. Ne shvata EU i organski je ne podnosi, i to razumem. Ali Crvena armija, parada na Crvenom trgu, pobeda nad fasizmom, NOV... i onda Tomislav Nikolic. Dajte ljudi ozbiljno, zar niko ne vidi koliko je to sve pogresno.

Desa

pre 9 godina

To je Dan pobede! Trebalo bi da obeleze svi! Nikako bojkot. Ali, sta ce tamo cetnicki vojvoda?! Sta bi tamo Kitarevic?! Ne razumem politiku, politicare nikako.

Nezavisni citaoc.

pre 9 godina

Ovoliki broj komentara ljubitelja Rusije,a niko da se preseli u tu zemljh.Tamo ima visak prostora,preselite se i zajedno sa Putinom probajteda izgradite bolje mesto za zivot.Sta cekate-Rusija vas zove.

Radovan

pre 9 godina

Deveti maj je dan kada je pobedjen fasizam.Odlazak u Moskvu je samo potvrda da smo protiv fasizma.Ako je logika za neodlazak u Moskvu uvlacenje zapadu i NATOu onda sam za neodlazak jer uvlakaci bolje prodju u zivotu.Doduse to rade ovce celog zivota ali ih ipak na kraju zakolju i pojedu.Pa ovce, uzivajmo dok gazda sebi ne priredi gozbu.

Trifke

pre 9 godina

Да се не заборави...У путничком аутобусу "Ниш-експреса" преполовљеном пројектилом из НАТО авиона док је прелазио мост у Лужанима, 18 километара северно од Приштине, убијено је најмање 60 особа, међу којима петнаесторо деце.

Мост није уништен, а напад је изведен око поднева, при потпуно ведром времену, што значи да су пилоти јасно видели шта гађају. Возила хитне помоћи гађана су око 50 минута потом и при том је тешко рањен један лекар.

JVOU

pre 9 godina

Kolko ja znam iz srpske istorije (ne one komunisticke iz '45)"cetnici"su bili antifasisti priznati,dokazani i u cemu je problem sto Toma cetnik ide na proslavu u Moskvu,ne razumem vas Srbi....?

Fama

pre 9 godina

Ne bi to Nikolic propustio ni za sta na svetu. Jedino pod kojom kapom ide, vojvodskom ili petokrakom. Zna se da su Rusi pobedili pod petokrakom a vojvode su u "antifasistickoj proslosti" mrzile jedino petokraku vise od nemaca i ustasa. Pa sam mnogo zbunjen. Ali izgleda ova danas politika je te sitnice "prevazisla", mnogo je vaznije ko danas dolazi na slavu nije vazna kapa(e) koju nosi.

sasho

pre 9 godina

I tako Albanci dobijaju podrsku zapada da prave nove krize,da se proizvode nove zrtve.Bice tako sve dok nepadne vlast u Makedoniji.Za Srbiju se manje sekiram jer nas premijer ljubi ruke Zapadnjaka.Volim i ja zenu,ali familiju svoju ne dam tako lako.

pajs

pre 9 godina

Samo da vas ispravim - predsednike Makedonije nije Đorđe već Đorge Ivanov (orig. Ѓорге Иванов). Zašto su mu roditelji dali takvo ime, kada je i u Makedoniji obično sa dva meka "g", nije jasno, tek, vika se Đorge.

Marina

pre 9 godina

"....Moja porodica je provela 600 godina u okolini Sinja. Od kraja 14. vijeka. Ako to tebi nije dovoljno vremena da bude istorijski naša zemlja i sad je ok što smo konačno protjerani "....
(marija, 2. maj 2015 02:01)
Nitko ne spori da bi okolica Sinja i danas bila vaša zemlja da je niste napustili.... I ne samo zbog 600 godina vaše porodice u tom kraju...da ste Hrvatsku prihvatili za svoju domovinu,danas biste tu živjeli. Kao uostalom što danas žive mnogi vaši sunarodnjaci...

brzi

pre 9 godina

Rusi imaju samo dva prijatelja (prijateljice), jednoj je ime armija a drugoj flota, a največi ponos ruske flote jeste brod srbskih ludaka. Ako radi ničega drugog radi te činjenice Nikolić mora da bude prisutan na ovom Putinovom predizbornom mitingu ( u RF se bliže novi predsedniči izbori ali RF je velika zemlja pa predizborna kampanija, barem ona neoficielna, traje poprilično duže, barem godinu i pol do izbora).

Vz

pre 9 godina

Да се не заборави...У путничком аутобусу "Ниш-експреса" преполовљеном пројектилом из НАТО авиона док је прелазио мост у Лужанима, 18 километара северно од Приштине, убијено је најмање 60 особа, међу којима петнаесторо деце.Мост није уништен, а напад је изведен око поднева, при потпуно ведром времену, што значи да су пилоти јасно видели шта гађају. Возила хитне помоћи гађана су око 50 минута потом и при том је тешко рањен један лекар.
(Trifke, 01. maj 2015 21:54)
Jeziva informacija za koju do sada nisam cuo. Nista cudno za ovaj svet koji se razvija u jednom veoma bolesnom pravcu. Tesko mi je uopste da pokusam da razmisljam da to neko moze da uradi zarad nekog cilja, ali imajuci u vidu u kakvom svetu zivimo, zaista je sve moguce. Tuzno.

marija

pre 9 godina

Za ovog sto se potpisuje kao history for dummies. Moja porodica je provela 600 godina u okolini Sinja. Od kraja 14. vijeka. Ako to tebi nije dovoljno vremena da bude istorijski naša zemlja i sad je ok što smo konačno protjerani (da se razumijemo, nije samo o mojoj porodici riječ), mogli bismo da argumentujemo da su samo predjeli koje su naseljavali stari sloveni istorijski stvarno srpski. glupost.

Lara

pre 9 godina

Crna Gora i ostali će tek da vide što su ovako postupili prema Rusiji. Makedonci su se opekli sa Kinom i Tajvanom, pa sad znaju šta im je raditi!

marija stanojevic

pre 9 godina

kako smo dobri I poslusni djaci...dobicemo pet iz vladanja...da se razumemo, nemam nista protiv USA I EU I RUSIJE, ali protiv poslusnog Tome sa imidzom smekera I borbe za pravdu, IMAM!!!!!

muka mi licemera

pre 9 godina

@Marina
Tesko da je bilo koji Srbin mogao da prihvati tudjmanovsku Hrvatsku kao svoju drzavu. Sovinisticku, ustasoidnu, revansisticku, u kojoj su Srbe isteravali sa posla, ubijali i prebijali mnogo pre famoznih balvana i :srbo-cetnicke agresije". Sve vi to i sami znate tako da izigravajte ovo sto izgravate negde gde vas ne poznaju ili gde su kao i vama, mozak temeljno isprali narcis-hrvatskom propagandom. Zanimljivo, da kuckate sasvim nesto suprotno kada su Albanci sa Kosova u pitanju i podrzavate otcepljenje dela Srbije i ne pozivate Albance da kao svoju drzavu prihvate Srbiju iako su kada se sve sabere, Albanci od Srbije pretrpeli visetruko manje zlocina i krsenja prava. Dupli standardi i licemerje, tako ocekivano i tipicno od Hrvata.

pilatus pc-21

pre 9 godina

i nema logike da idu hrvati kad su izgubili pre 70 godina
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (laza, 1. maj 2015 20:11)

Kak je to dobro - kao izgubis a dobijes Istru. Hrvati su oba svjetska rata kao "izgubili" a oba puta sjedili za pobjednickim stolovima. :D

Nego onda ni cetnicki vojvoda nema sto traziti na toj paradi. Ili?

Ja

pre 9 godina

Citiram: "Hrvatski “Večernji list” je u aprilu objavio da na paradu u Moskvu neće ići predsednica Kolinda Grabar Kitarović.". Bilo mi veoma ironicno da se ona pojavi tamo.

srbIN

pre 9 godina

Ukratko rečeno, na paradu idu samo Srbi iz bivše SRFRJ.
Istorija se ponavlja.
Tokom Drugog svetskog rata Srbi su imali dva antifašiatička pokreta sa oko 800000 vojnika pod oruzjem '44-'45.
Svi ostali antifašisti sa prostora bivše SFRJ stali bi u jednu diviziju.

Alex

pre 9 godina

Vojna parada u Beogradu i celokupan doček su pokazali koliko naša vlast, ali i ceo srpski narod voli i poštuje Putina. Sada je vreme da se pokažemo i kao dobri gosti.

Mališa

pre 9 godina

Prava odluka predsednika. Nema većeg ponosa nego marširati rame uz rame sa pravoslavnom braćom u centru Moskve i biti deo nečeg velikog.

Vladimir Pula

pre 9 godina

Toma da propusti šansu da ide u Rusiju .. Hahah.. A Makedonac mozda igra igru povuci potegni, ne bi li Makedoniju napokon primili u NATO ameri , da si napokon osigura teritorijalnu cjelovitost pored Grka i Albanaca.

Sloba

pre 9 godina

Nasa zemlja i nas predsednik kada je u pitanju Rusija ne treba da podlezu nikakvom pritisku. Rusija je zasluzila vise od nase prisutnosti i podrske. A ovi ds trolovi prvo nek se upoznaju sa vaznoscu Rusije i prijateljstvom sa nasom Zemljom pa onda nek komentarisu.

ivanica

pre 9 godina

Dobra odluka Nikolića da učestvujemo na ovoj Vojnoj paradi. Stav Srbije povodom krize u Ukrajini je jasan, poštujemo celovitost Ukrajine ali ne uvodimo sankcije Rusiji. Očigledno je da i Rusija poštuje taj naš stav, čim je usledio poziv za učešće na paradi.

LJILJA

pre 9 godina

Nikada i nece podleci pritisku jer je Srbija jasna po pitanju odnosa sa Rusijom. Oni su nas ispostovali tokom Vojne parade, i logicno je da se odazovemo njihovom pozivu, nema tu neke filozofije.

Stefan

pre 9 godina

Rusija je uvek stala iza Srbije u teskim vremenima za nasu zemlju i snazno se zalaze u medjunarodnim institucijama da Kosovo ostane u sastavu Srbije, tako da je ovo samo prihvatanje poziva prijatelja.

Dora

pre 9 godina

Ma imali smo mi takve na vlasti, znamo kako to izgleda. Našoj vladi svaka čast što čvrsto nastavlja putem sprovođenja mera koje su u interesu srpskog naroda.

Kiki

pre 9 godina

Zašto se uvek odvaja to prijateljstvo Srbije na dve strane, ako smo mi dobri i sa jednima i sa drugima, to znači da nam nešto odgovara kod obe strane. A to što oni jedni drugima ne odgovaraju nije naša stvar.

Radovan

pre 9 godina

Raduje me odluka predsednika da učestvujemo na ovoj vojnoj paradi, a još više me raduje poziv koji smo dobili od strane Rusije. Na prethodnu paradu u Moskvi nismo bili pozvani, iako nam je svakako tamo mesto kao narodu koji je dao mnogo žrtava u borbi protiv fašizma. To samo pokazuje da smo obnovili dobre odnose koje smo imali kroz istoriju.

Nikolaj

pre 9 godina

Pa ko ce ako necemo mi pravoslavci ici kod nase brace. Ne znam zasto bi se neko bojao Amerike i evrope.Ne idemo da potpisujemo vojni pakt nego samo da i nasa vojska malo se prikaze i uvelica rusko paradu.

Jana

pre 9 godina

(Marina, 2. maj 2015 09:38)

Niko ne napušta svoje ognjište bez teške nevolje, Marina.
Poželim da se nađeš na mestu Marije, pa da saznaš zašto ljudi beže od rata!! Stidi se .

787

pre 9 godina

Hrvatska je članica EU pa shodno tome nečudi izostanak njihove predsednice na paradi Rusij! Krajem novembra hrvatski premijer Zoran Milanović otkazao je učešće na Trećem samitu šefova vlada Kine i zemalja centralne i istočne Evrope u Beogradu, a kao razlozi navedeni su povratak Vojislava Šešelja u Srbiju i izjave koje je nakon toga davao e pa VEROVATNO I RUSIJA IMA NEKOG SVOG ŠEŠELJA PA PREDSEDNICA NEĆE ZA RUSIJU!

bluz za moju bivsu dragu

pre 9 godina

Pravilno ,na makedonski je Ѓорѓе Иванов,што би се писало GJORGJE-latinicno,a na Srpskom je SA MEKIM dj=DJORDJE Ivanov,i dobro je napisano,jer ja nikad nisam srteo coveka koji se zove Gjoge !- nebitno, ali tek da se zna.

Jovan

pre 9 godina

Nije Srbija kriva za sukob zapada i Rusije, tako da nema sta da nas pritiskaju, sami su zakuvali, sami neka rese stvari izmedju sebe.

ostali se vole B 92 se čita

pre 9 godina

Ne vidim razlog zbog čega bi neko zabranio Srbiji na prisustvuje Vojnoj paradi u Moskvi. Srbija samostalno donosi svoje odluke i ima prava da prisustvuje dogadjaju koji obeležava borbu protiv fašizma.

kiki

pre 9 godina

I treba predsednik da ide na paradu u Mosku, prijateljski odnosi treba da se neguju, predsednik Nikolic zna sta je dobro za Srbiju i njen narod.

Shomi

pre 9 godina

Ne treba naginjati previse ni jednima ni drugima, vec treba i od jednih i drugih iskoristiti ono sto je najbolje za nasu zemlju i njene gradjane.

kaličanin

pre 9 godina

Srbija je podnela velike žrtve za oslobađanje Evrope od fašizma i bila bi velika sramota da Srbija ne prisustvuje ovoj godišnjici.

Miki

pre 9 godina

Srbija treba da teži da usklađuje svoju spoljnu politiku sa spoljnom politikom EU, ali u slučaju odnosa sa Rusijom Srbija ne može da podleže pod uticaj Zapada, ne samo zbog prijateljskih odnosa sa Rusijom, već i zbog srpske ekonomje, koja zavisi i od Zapada, ali i od Rusije.

Mirko

pre 9 godina

Srbija ima definisanu spoljnu politiku, to je svima smela da kaže, zato naš predsednik može u Moskvu, na paradu. Ostali u regionu po mišljenje idu u neki centar - Vašington ili Berlin.

Joca

pre 9 godina

Zahvaljujući samostalnoj spoljnoj politici na kojoj insistiraju i Nikolić i Vučić, Srbija nije sebi dozvolila sramotu da ne uzme učešće u obeležavanju 70 godina od pobede nad fašizmom, a toj pobedi je najviše doprinela upravo Rusija.

Ћезо рца

pre 9 godina

Г. председник има кичму и образ. Вест више говори о онима који врше притисак да не оде на прославу Дана победе, тамо где је и ред да се слави.