Sreda, 22.04.2015.

17:25

Prosvetari prekidaju štrajk

Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije odlučila je da prekine štrajk, nakon potpisivanja ponuđenog Sporazuma o mirnom rešavanju spornih pitanja.

Izvor: Tanjug

Prosvetari prekidaju štrajk IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

85 Komentari

Sortiraj po:

jaaaaa

pre 9 godina

Sve ovo je mnooogo strasno! Nikad starasnije! Ne zna se da li je strasniji prekid strajka, komentari ili usmeno obecanje... Sitno brojim do odlaska,hvala Bogu!

Branka

pre 9 godina

Štrajk nije ugušen, štrajk je od samog pošetka bio osuđen na propast jer su većina sindikalnih lidera obmanjivali svoje članstvo nerealnim zahtevima, brojem škola u štrajku, nisu članstvo upoznali sa zakonom o štrajku, pothranjivali su im iluzije o uspehu..Najavljivane su masovne tužbe zbog smanjenja plata. Da li je iko podneo tužbu? Ne verujem, jer po zakonu o štrajku, umanjenje plata je zakonito.Znači,krivci su sindikalni lideri koji nisu dorasli tom pozivu, treba njih optuživati, oni su članstvo vodili u propast, ministar je samo primenjivao zakon.

CS4398

pre 9 godina

Super!
Posle 24 godine rada u prosveti sutra konačno mogu da odem kod ovlašćenog dilera po nov auto. Garantujem usmeno da ću platiti.

prof

pre 9 godina

Pametan zna, da nekada treba odigrati pasivno ili defanzivno da bi se napravio korak u napred..
Da li ste "dragi" čitaoci,pljuvači ili šta god- sigurni u novu školsku godinu...????Država može isto da oseti na svojoj koži,bez uplata školarina za fakultete..itd..i dokle...
Hvala vam roditelji,sutra ceo vaše dete završiti fax,ostaće u smešnoj drzavi i predavati možda za isti sitniš za koji sada kažete da je dovoljan...Kada vašem detetu pozadina bude u procepu a unuci vaši plakali za nečim-onda će se isti setiti ovoga svega...
Hvala vam svima...

Draganica

pre 9 godina

Znate, u jednoj državi u okruženju prosvetni radnici su štrajkovali tako što su svim učenicima završnih razreda iz svih predmeta zaključili petice. I niko im nije mogao ništa. Sve je ragularno, niko nije oštećen...
Mislite da je to dobro? Šta mislite, roditelji, šta bude kad sva deca jurnu na prijemne ispite sa potpuno identičnim uspehom?
Predlažem prosvetarima sličan scenario...

Pobesneli max

pre 9 godina

Eligisti nikad nece promeniti stvar u drustvu kakvo je srpsko.
Tu politicku snagu i tu kriticku snagu moze postici samo " prost" narod olicen u radnickoj klasi. Problem je sto svaka elita omalovazava tu istu kategoriju a sama je i nesposobna, i nemocna, i nezrela da bilo sta promeni.
Dok se ne spustite, svi vi " elitisti" na zemlju i dok ne shvatite da ste u istom sosu kao i ostali (ubogi) svet, i dok taj svet ne pocnete da postujete nista se nece desiti.
I, uvek cete biti ovako izblamirani, kao ovi prosvetari.
Neprijatelj je zajednicki, svima nama, koji smo ostali u Srbiji.

Jasna

pre 9 godina

Profesor gimnazije sa 30 godina radnog staža juče je primio ček (pola plate) na manje od 15000 dinara,bez ikakvih odbitaka.Pa Verbiću,KAKO TE NIJE SRAMOTA?!?Pokaži svoj ček od plate!

Lemi

pre 9 godina

... sumorna je buducnost ove zemlje sa ovakvim stavom drzave ...
(nenad, 22. april 2015 21:33)

Majstore, sumorna je buducnost ove drzave sa ovakvim uciteljima, djacima, roditeljima. Svi kao pod maksimalnom dozom bromazepama.

Milos

pre 9 godina

Trebali bi da rade za džabe, ja im ne bih dao ni jedan DINAR
čim SU SE SLIŽILI SA ČINJENICOM da radnik beoelektrana, tehničar, ima skoro
duplo veću platu od njih, pri tome radi 4-5 meseci sa gvozdenim cevima dok prosvetari VASPITAVAJU BUDUĆE GENERACIJE....

kaliopi

pre 9 godina

Bila sam jedan od najvatrenijih zagovornika strajka, uprkos velikim pritiscima koji su vrseni na nas. Bila sam u Beogradu na protestu, verujuci da nesto mozemo da promenimo ujedinjenim snagama. Tog dana sam se ponadala da moze biti bolje, vratila mi se vera u postojanje intelekta i slobode misli u ovoj nasoj tuznoj zemlji. A danas osecam svu silinu represije i poraz kakav u zivotu nisam dozivela. Stize danas i ta drasticno umanjena plata, ali to ne boli toliko kao ponizenje kojem smo izlozeni. I neka grozna gorcina... Ja volim svoj posao i savesno ga obavljam, volim svoje ucenike, ali KAKO sada nastaviti?! KAKO, kada mi unistavaju moral i veru?!

svet na dlanu

pre 9 godina

Pa ako.se uvedu platni razredi onda ce vise biti nezadovoljnih nego zadovoljnih tako da od toga nema nista. Bolje da strajkuje prosveta nego komunalne sluzbe. zamislite da ovoliko koliko su strajkovali prosvetari strajkuju djubretari!!! Udavili bi se u djubretu posle nedelju dana. Ili recimo gradski prevoz.

mile

pre 9 godina

Ti i tebi slicni ce na kraju i da nam "uce" decu. 
Moji poznanici i prijatelji koji rade u prosveti kuci pregledaju kontrolne, spremaju se za casove citajuci knjige i trazeci informacije po netu... pa ispadne da rade "malo vise" od tih 4-5 sati dnevno. 
Ima i onih drugih koji bi poput tebe dosli na cas, blebetali nesto nezanimljivo dok djaci spavaju a onda ih terali da uce neke gluposti napamet. 
Uz takve poput tebe skolstvo je i dospelo tu gde je sad - na samo dno evrope.

Čak i da je to tačno, a nije jer možda uče prvih par godina, posle pet godina sve što predaju znaju napamet znam po mojim bivšim nastavnicima,ne kažeš kako imaju dva radpusta pa ni jedan vikend ne rade... Pun fond je 16 časova nedeljno. To je manje od dva sata dnevno predavanja... A ja ne znam gde ste vi išli u školu ali samo jedan moj profesor se trudio da nama bude zanimljivo, da nr pričam o onom iz geografije kod koga smo učili podatke iz knjige iz 73.

samo tako

pre 9 godina

Razlog prekida strajka je prost, u svakom kolektivu postoji bar na prste jedne ruke strajkaca koji nisu sposobni da finansijski izdrze da jedan mesec ne primaju trecinu plate, a drugi nesto manje od polovine, jer im je egzistencija ugrozena. Kao takvi primoravaju sebe da NE strajkuju, a na prste par ruku se mogu nabrojati oni koji posle 2 meseca shvataju da su u istoj finansijskoj situaciji kao i ovi prvi, pa brzo i oni prekidaju. Udarom "po dzepu" kako mi volimo to da kazemo, drzava dobija svoje. Kamo srece da svaki prosvetni radnik ima 200.000din dodatne prihode od "privatnih casova" i "prodavanja ocena", taman da negde lepo ode za 3-4 meseca letnjeg raspusta gde "nista ne rade a primaju platu" i odmore se.

Bedno.

nenad

pre 9 godina

aman ljudi,samo ko je slep ne moze da vidi da je drzava i udba pobedila svoje ucitelje i profesore i na silu ih naterala da izadju iz strajka,sumorna je buducnost ove zemlje sa ovakvim stavom drzave kakav je izneo danas gospodin Verbic,na zalost nista nas dobro ne ocekuje,a ovakav udarac i odnos na one najbolje koji su branili svoje dostojanstvo i mislili svojom glavom nije vidjen ni u vreme milosevica...udarali su tamo gde nije moglo da se izdrzi u plate,ali dobice jos goru soluciju a to je beli strajk...ma sta to znacilo...

Profesor Vladan Božović

pre 9 godina

Ništa, od sutra većina profesora po starom, kasni se deset minuta na početak časa, odsutni se upisuju pet minuta, potom se gleda koje je boje plafon, a bogami ponekada i izađe koji munut ranije. Eto verbiću (malo slovo nije slučajnost) uspeo si, od sutra časovi neće biti 30 minuta nego 25.
U celom svetu postoji jedna parola, koja jedino nije jasna Srbima, KOLIKO PARA TOLIKO I MUZIKE, uvek bilo i uvek će biti.

još jedan profesor iz unutrašnjosti

pre 9 godina

@profesor iz unutrašnjosti
Bravo, profo! Takav rezon koji ti imaš treba da ima ministar prosvete. Od kolege iz severnog dela imaš pet za dostojanstvo. Ovi iz centara, Novog Sada i Beograda, treba da se zavuku u mišije rupe. Zapravo, nisu ni izlazili odatle.
A svim novinarima jedan kec kao kuća što ništa o dodatnom smanjenju nisu pisali. Plasiraju se samo saopštenja (čitaj laži) iz ministarstva.
Da, prosveta je na kolenima, samo bih još precizirao gde. Pred giljotinom. Spremite se, uskoro padaju glave. Jedna po jedna. A ostaće samo muk.

shimano

pre 9 godina

@mmiroslav, izvini ali nemaš više pravo glasa tj pravo na žalbu. mesecima ste šatro štrajkovali pa na kraju sami sebi pljunuli u tanjir. sve što sada pričaš trebalo je da kažeš/kažete na ulici a ne ovde. ako niste imali petlju da ovo isterate do kraja nije ni trebalo da počinjete.

Perko

pre 9 godina

Nije niko pristao. Predsednik Unije je zavrsio u urgentnom tokom sednice, a ostali clanovi su dali ostavke. Saopstenje koje je izaslo nije saopstenje Unije vec ministarstva.

Ucene su na kraju urodile plodom. Ljudi su ocajni, plate su im smanjene ispod nivoa egzistencije. Koleginice moje zene sa 28000 treba da izdrzavaju same dvoje dece, sto je i teorijski nemoguce.

Eto pobedio si Verbicu, ali pitanje je sta si dobio. Dobio si prosvetare koji vise nece raditi svoj posao vec ce samo pro forme odradjivati casove. Unistio si prosvetu i siguran sam da si sada srecan.

Marko

pre 9 godina

Dobro je sto uskoro idem iz zemlje Srbije............i vise se necu vratiti......Da radim za 300 evra u zemlji Srbiji i da se nadam da ce za 30 godina biti bolje.....

Mare

pre 9 godina

I ko ce sad nadoknaditi deci propusteno dragi prosvetari? Posustali ste lako i vise se ne javljajte, ni ne zasluzujete bolje, istrajnost jedna velika NULA.

podrska cestitim prosvetarima, cestitimljudima

pre 9 godina

"Budi milostiv na svom putu prema gore, da bi ostali bili milostivi na tvom putu prema dole".

zoran

pre 9 godina

to sto im je ministar obecao vazilo je sledecih 20 sekundi. ni iz kancelarije nisu izasli a vec je bilo zaboravljeni. pa ko jos veruje politicarima a posebno ovoj poslednjoj garnituri.

Savo

pre 9 godina

Prosvetari, kad ćete da štrajkujete zbog rasprodaje ove države? Ili ostajete sitne duše? Šta vas interesuje Avala film, ili sutra vaša škola - prodaće je sa sve vama u njoj! Da bar hoće, vi takvi kakvi ste - i ne trebate nam.

Jedino objašnjenje

pre 9 godina

Pošto čitam novu osudu prosvetara, samo da pojasnim neke stvari s obzirom da pripadam školi koja je od početka u štrajku.
Od novembra su svi sindikati u štrajku zbog umanjenja plata sa 45 hiljada na 40,000...
U februaru su se dva sindikata povukla, a većina nastavila sa štrajkom. E, onda je usledila odmazda, pa su preostalim štrajkačima krenuli da oduzimaju i oduzimaju do evo, poslednjeg oduzimanja što je na kraju iznosilo (a vi čitajte i nemojte verovati da je tako): 13.500 dinara, dakle cela prosvetarska plata, uprkos najavama da nam se ništa neće skidati i nikad objavljenim demantima, je 27.000! I znate šta, ljudi su u kreditima, svi mi imamo decu koja se isto tako školuju kao i vaša, a nemamo ni od koga podršku, samo nas blate i govore, pa lepo, dajte im otkaz, ima ko hoće da radi za tu platu.
Ma, super. Pošto smo ostavljeni na ledini, a pošto bg i ns nisu u štrajku, a ti retki što jesu su izuzeti iz umanjenja, ljudi kapiraju da više nemaju od čega da žive i da ni od koga neće dobiti ni razumevanje.
A ovima što govore kako su deca oštećena, ajd samo da kažem da je jednak procenat uspešne deca na takmičenju iz škola koje su u štrajku i onih koje nisu, jer valjda imamo neko iskustvo u predavanju. A i u radu s decom.
Obrni okreni, naprednjaci su svoj cilj ispunili. Da se oni bahate, a da se mi među sobom trvemo i mrzimo.
Čestitam im na tome, a svakom onom ko za njih glasa, od mene, kao profe, ima keca kao kuću i može odmah da ponavlja razred.

Petar

pre 9 godina

Iskreno predlazem da se prosvetarima oduzme 70% plate, jer je to sasvim legitiman scenario,povinovace se i trpeti samo da dobiju 30. Ovo je bio dokaz i vetar u ledja lopovskohj drzavi,kako se sa masom postupa. Moje saucesce.

Mina

pre 9 godina

Strajk je, nažalost bio osudjen na propast zbog nesloge prosvetara i sindikata koji su produžena ruka vlasti. Prosvetari nisu dobili podršku ni ostalih zaposlenih kojima su smanjili plate, zato sto su tražili izuzece, umesto da se obrate Ustavnom sudu zbog neustavnog zakona baziranog na diskriminaciji. Nisu se obratili ni EU. Nista nisu naučili od advokata.

b

pre 9 godina

kao i uvek deca su izmanipulisana, ostecena, iskoriscena za licne interese, sad da su deca i roditelji pametni pa da ne pustaju decu da idu uskolu, dok im neko ii iz ministarstva ili iz unije ne objasni zasto su deca matretirana ovoliko meseci i zasto im je uskraceno potpuno obrazovanje

Apsurdistan

pre 9 godina

Država u kojoj sekretarica javnog preduzeća ima veću platu od profesora u srednjoj školi i nastavnika u osnovnoj.
Ali kad to ne smeta prosvetarima, onda ne treba ni da štrajkuju. Neka nastave da ih ponižavaju drugi i da prihvatanjem bilo čega ponižavaju sami sebe.

Perica

pre 9 godina

Kako je to lekovito kad ti umanje platu za ono vreme strajka kad nisi radio pa sam zakljucis da da si strajkovao na svoju stetu.Odmah su se dosetili nekog sporazuma da prekinu strajk.Sto bi svima nama bila umanjena plata a prosvetarima ne.Treba da vas je sramota sto ste maltretirali decu i njihove roditelje svojim strajkom.

Tuga u drustvu

pre 9 godina

Tuzno je to sto su bili ucenjeni da prekinu strajk. Dodatno smanjenje plata za 33% pored onih novembarskih 10%. Ucene, pritisci. Drzavi nije stalo do prosvete. Nije im stalo do obicnih gradjana.

milan

pre 9 godina

hehe ne lipsi magarce. po ko zna koji put pognute glave i savijene kicme se ne zavrsava posao. u septembu cete ponovo na ulice to vam ne gine.

šeki turković

pre 9 godina

kako je moguce da u pocetku pise da su potpisali sporazum, a posle da je jakim usmenim dogovorom sklopljen savez. pa ako su se usmeno dogovorili dobice samo sipak od toga

SrDjAn

pre 9 godina

Ovim potpisom obesmislili ste mesece strajka. Kao i uvek sindikati su pokazali da ih interes radnika najmanje zanima. Ovo sto je potpisano je veliko NISTA!

mmiroslav

pre 9 godina

Svima sad otkaze, a mene i prijatelje potrazite na birou. Ima nas koliko hocete koji bi za 40.000 radili pola radnog vremena, tj. 4-5 sati koliko rade nastavnici i profesori...
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Vanilla, 22. april 2015 18:15)

Hehehehe nemaš pojma šta te čeka kad se zaposliš. Nećeš tako pričati da radiš po 4-5 sati. Znam o čemu pričam, jer radim u školi od ove školske godine. Bio sam isto naivan koliko i ti i pao sam na priče o 4 sata rada dnevno. Sada jedva čekam da mi se pojavi neka druga šansa i da napustim prosvetu možda čak i zauvek. I da, onih 40.000 kao početnik tj. tek došao sa biroa, možeš samo da sanjaš. Ne bi imao tu platu ni ranije a tek sada sa smanjenjem je nećeš videti. Pozdrav.

Jack

pre 9 godina

Znali su da kude i da pominju na njihove godisnje odmore, a gde su sad da vide kako nista niko nije dobio osim onih koji su uzeli pare prosvetarima i casove deci i omladini? Uspeli su da smanje penzije, da smanje plate, da ukinu minuli rad, uvedu notare, da kazu da je heroj Omer Mehic imao alkohol u krvi, dajte molim vas na sta to lici, botovi po netu, botovi na tvu, dokle vise? Malo ovi protestvovali malo oni al na kraju profitirali su samo ti koji su dozvolili takve zakone!
(Nerv89, 22. april 2015 18:29)

Molim lepo, narod koji ovo dozvoli NE ZASLUZUJE BOLJU VLAST. Nema opravdanja. Piloti ne naprave protest podrske Mehicu, a redom ZNAJU da je sve laz i to gnusna.
Moje dete nece rasti u ovakvom bolesnom drustvu, sve i da prosecna plata bude 1000 evra, a to se nece desiti ni za 30 godina. I rukama i nogama, idemo bilo gde, tamo gde zive normalni ljudi koji imaju dostojanstva i bar mrvu hrabrosti.

vlajko

pre 9 godina

Bas se osecam jadno posle svega. Ne kapiram kolege koji su se uplasili i bukvalno prodali za par hiljada dinara!!! A ovi koji bi radili za 30000, pa i manje, slazem se, radili bi... ali 2,3 meseca pa bi i sami stupili u strajk. Naravno, pricam o odgovornim, strucnim i casnim ljudima, a ne o zabusantima sa sumnjivim diplomama i znanjem, kojih u ovoj profesiji, nazalost ima mozda i previse!

Gusar

pre 9 godina

Pa nije da su dobili podrsku naroda. Kako smo citali i na ovom portalu prosvetari su neradnici koji nista ne znaju i ne zasluzuju ni umanjenu platu. Stajali su svi sa strane i gledali kako se drugi muce za zajednicku stvar. Sada se vise ne zeli da komsiji crkne krava vec sam komsija. Strasno koliko smo slepi kao narod da mislim da vecina Srba zasluzuje ovo sto nas je snaslo. Valjda nas ima bar koji jasno vide iako se ne bore jos. Smutna vremena su sada u Srbiji....

zbogom profesori

pre 9 godina

A što je Verbić objavio da nema više umanjenja plate štrajkačima je laž. Sad će navodno da im isplate taj odbitak kad se časovi budu nadoknadili!?A nema šta da se nadoknađuju časovi koji su održani ali u skraćenoj formi!!

dulex

pre 9 godina

Prihvatili usmeno obećanje?
Znači ništa u pisanom obliku i vi ste rešili da verujete onima koji vas lažu i ponizavaju!
Niste dostojni da nam vaspitava decu ako ste toliko naivni da lažovima verujete na reč.

makki

pre 9 godina

ah dragi prosvetari, bivse moje kolege. sta ste ocekuvali? kada se pa i jedan strajk prosvetara uspesno zavrsio? nikad! niste navikli da budete solidarni zato sto radite u specificnim uslovima i uvek ste vi alfa i omega. kad udjete u ucionicu vi ste no1. to se na zalost prenosi posle u rad sindikata i posto ste uvek glavni... gubite iz vida sta su pregovori.
. i uvek se zavrsi isto...

Vanilla

pre 9 godina

Svima sad otkaze, a mene i prijatelje potrazite na birou. Ima nas koliko hocete koji bi za 40.000 radili pola radnog vremena, tj. 4-5 sati koliko rade nastavnici i profesori...

lazar

pre 9 godina

Svakim danom smo sve dublje u ponoru. Vise necemo moci ni da skolujemo decu. Difovca ce jos i da nadju na birou, ali kako ce npr. profesor informatike da radi za 350 evra kad je plata programera preko 1000?! Rezultat ce biti funkcionalno nepismena generacija koja gubi korak sa svetom. O tome da placamo deci strane skole nema ni govora (osim retkih pojedinaca od kojih je vrlo mali broj na posten nacin stekao novac). A da ne govorim o tome da ce i pomenuti difovac takodje biti nezainteresovan da se angazuje te cemo imati ne samo neobrazovanu, vec i fizicki nesposobnu omladinu. Potpuna katastrofa!

genije

pre 9 godina

@vanila
Ti i tebi slicni ce na kraju i da nam "uce" decu.
Moji poznanici i prijatelji koji rade u prosveti kuci pregledaju kontrolne, spremaju se za casove citajuci knjige i trazeci informacije po netu... pa ispadne da rade "malo vise" od tih 4-5 sati dnevno.
Ima i onih drugih koji bi poput tebe dosli na cas, blebetali nesto nezanimljivo dok djaci spavaju a onda ih terali da uce neke gluposti napamet.
Uz takve poput tebe skolstvo je i dospelo tu gde je sad - na samo dno evrope.

Milosav

pre 9 godina

Kako to i biva u Srbiji, zemlji negativne selekcije.
Na štapu: "Poboljšaće se standard prosvetnih radnika kroz platne razdrede". Samo što nije. Pre toga malo ćemo da Vas otpuštamo.
Odmah: Predsedniku sindikata u školi plata uvećana 12%. Tako on postaje najbolje plaćeni radnik u školi, sa platom većom od direktora škole!!!!! Za to se već ima, MMF nema ništa protiv. A i njegov rad je od velikog interesa za Vladu Srbije.

Profesor iz unutrasnjosti

pre 9 godina

Kazite slobodno: "Prekidamo strajk jer ne dobijamo podrsku kolega kukavica, nezrelog drustva, samozvnih intelektualaca itd. Prekidamo strajk jer nas je drzava pobedila dodatnim umanjenjem vec umanjenih plata". Dragi moji prijatelji, svetlo je ugaseno. Vlast je pobedila sopstveni narod. Sad se spremite za represiju, sada krecu inspekcije po skolama. Prosveta, svetionik nade, je na kolenima. Neka se pripreme ostali.

plokijuhyu

pre 9 godina

Kada sam se ja cula sa predstavnikom sindikata koji je na glavnom odboru pre 15 min. on jos nije bio gotov! ne znam kakva je ovo vest

Sofija

pre 9 godina

Zasto mediji ne prenesu da su martovske plate prosvetnih radnika umanjene za 6000 din,iako je objavljeno da nece biti? Javnost neka se upita da li uopste zna kakvi pritisci se vrse po skolama, ucenjivanja od strane Ministarstva da se brutalno ugusi strajk i ponize nastavnici I ucitelji. Svaka cast svim kolegama koji vec 5 meseci brane elementarno ljudsko dostojanstvo, i koji pokazuju da nisu beskicmenjaci. Takvi profesori i ucitelji ocigledno nisu potrebni ovoj zemlji.

Nerv89

pre 9 godina

Znali su da kude i da pominju na njihove godisnje odmore, a gde su sad da vide kako nista niko nije dobio osim onih koji su uzeli pare prosvetarima i casove deci i omladini? Uspeli su da smanje penzije, da smanje plate, da ukinu minuli rad, uvedu notare, da kazu da je heroj Omer Mehic imao alkohol u krvi, dajte molim vas na sta to lici, botovi po netu, botovi na tvu, dokle vise? Malo ovi protestvovali malo oni al na kraju profitirali su samo ti koji su dozvolili takve zakone!

Profesor iz unutrasnjosti

pre 9 godina

Kazite slobodno: "Prekidamo strajk jer ne dobijamo podrsku kolega kukavica, nezrelog drustva, samozvnih intelektualaca itd. Prekidamo strajk jer nas je drzava pobedila dodatnim umanjenjem vec umanjenih plata". Dragi moji prijatelji, svetlo je ugaseno. Vlast je pobedila sopstveni narod. Sad se spremite za represiju, sada krecu inspekcije po skolama. Prosveta, svetionik nade, je na kolenima. Neka se pripreme ostali.

Sofija

pre 9 godina

Zasto mediji ne prenesu da su martovske plate prosvetnih radnika umanjene za 6000 din,iako je objavljeno da nece biti? Javnost neka se upita da li uopste zna kakvi pritisci se vrse po skolama, ucenjivanja od strane Ministarstva da se brutalno ugusi strajk i ponize nastavnici I ucitelji. Svaka cast svim kolegama koji vec 5 meseci brane elementarno ljudsko dostojanstvo, i koji pokazuju da nisu beskicmenjaci. Takvi profesori i ucitelji ocigledno nisu potrebni ovoj zemlji.

Nerv89

pre 9 godina

Znali su da kude i da pominju na njihove godisnje odmore, a gde su sad da vide kako nista niko nije dobio osim onih koji su uzeli pare prosvetarima i casove deci i omladini? Uspeli su da smanje penzije, da smanje plate, da ukinu minuli rad, uvedu notare, da kazu da je heroj Omer Mehic imao alkohol u krvi, dajte molim vas na sta to lici, botovi po netu, botovi na tvu, dokle vise? Malo ovi protestvovali malo oni al na kraju profitirali su samo ti koji su dozvolili takve zakone!

lazar

pre 9 godina

Svakim danom smo sve dublje u ponoru. Vise necemo moci ni da skolujemo decu. Difovca ce jos i da nadju na birou, ali kako ce npr. profesor informatike da radi za 350 evra kad je plata programera preko 1000?! Rezultat ce biti funkcionalno nepismena generacija koja gubi korak sa svetom. O tome da placamo deci strane skole nema ni govora (osim retkih pojedinaca od kojih je vrlo mali broj na posten nacin stekao novac). A da ne govorim o tome da ce i pomenuti difovac takodje biti nezainteresovan da se angazuje te cemo imati ne samo neobrazovanu, vec i fizicki nesposobnu omladinu. Potpuna katastrofa!

mmiroslav

pre 9 godina

Svima sad otkaze, a mene i prijatelje potrazite na birou. Ima nas koliko hocete koji bi za 40.000 radili pola radnog vremena, tj. 4-5 sati koliko rade nastavnici i profesori...
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Vanilla, 22. april 2015 18:15)

Hehehehe nemaš pojma šta te čeka kad se zaposliš. Nećeš tako pričati da radiš po 4-5 sati. Znam o čemu pričam, jer radim u školi od ove školske godine. Bio sam isto naivan koliko i ti i pao sam na priče o 4 sata rada dnevno. Sada jedva čekam da mi se pojavi neka druga šansa i da napustim prosvetu možda čak i zauvek. I da, onih 40.000 kao početnik tj. tek došao sa biroa, možeš samo da sanjaš. Ne bi imao tu platu ni ranije a tek sada sa smanjenjem je nećeš videti. Pozdrav.

Gusar

pre 9 godina

Pa nije da su dobili podrsku naroda. Kako smo citali i na ovom portalu prosvetari su neradnici koji nista ne znaju i ne zasluzuju ni umanjenu platu. Stajali su svi sa strane i gledali kako se drugi muce za zajednicku stvar. Sada se vise ne zeli da komsiji crkne krava vec sam komsija. Strasno koliko smo slepi kao narod da mislim da vecina Srba zasluzuje ovo sto nas je snaslo. Valjda nas ima bar koji jasno vide iako se ne bore jos. Smutna vremena su sada u Srbiji....

zbogom profesori

pre 9 godina

A što je Verbić objavio da nema više umanjenja plate štrajkačima je laž. Sad će navodno da im isplate taj odbitak kad se časovi budu nadoknadili!?A nema šta da se nadoknađuju časovi koji su održani ali u skraćenoj formi!!

SrDjAn

pre 9 godina

Ovim potpisom obesmislili ste mesece strajka. Kao i uvek sindikati su pokazali da ih interes radnika najmanje zanima. Ovo sto je potpisano je veliko NISTA!

Milosav

pre 9 godina

Kako to i biva u Srbiji, zemlji negativne selekcije.
Na štapu: "Poboljšaće se standard prosvetnih radnika kroz platne razdrede". Samo što nije. Pre toga malo ćemo da Vas otpuštamo.
Odmah: Predsedniku sindikata u školi plata uvećana 12%. Tako on postaje najbolje plaćeni radnik u školi, sa platom većom od direktora škole!!!!! Za to se već ima, MMF nema ništa protiv. A i njegov rad je od velikog interesa za Vladu Srbije.

genije

pre 9 godina

@vanila
Ti i tebi slicni ce na kraju i da nam "uce" decu.
Moji poznanici i prijatelji koji rade u prosveti kuci pregledaju kontrolne, spremaju se za casove citajuci knjige i trazeci informacije po netu... pa ispadne da rade "malo vise" od tih 4-5 sati dnevno.
Ima i onih drugih koji bi poput tebe dosli na cas, blebetali nesto nezanimljivo dok djaci spavaju a onda ih terali da uce neke gluposti napamet.
Uz takve poput tebe skolstvo je i dospelo tu gde je sad - na samo dno evrope.

Jedino objašnjenje

pre 9 godina

Pošto čitam novu osudu prosvetara, samo da pojasnim neke stvari s obzirom da pripadam školi koja je od početka u štrajku.
Od novembra su svi sindikati u štrajku zbog umanjenja plata sa 45 hiljada na 40,000...
U februaru su se dva sindikata povukla, a većina nastavila sa štrajkom. E, onda je usledila odmazda, pa su preostalim štrajkačima krenuli da oduzimaju i oduzimaju do evo, poslednjeg oduzimanja što je na kraju iznosilo (a vi čitajte i nemojte verovati da je tako): 13.500 dinara, dakle cela prosvetarska plata, uprkos najavama da nam se ništa neće skidati i nikad objavljenim demantima, je 27.000! I znate šta, ljudi su u kreditima, svi mi imamo decu koja se isto tako školuju kao i vaša, a nemamo ni od koga podršku, samo nas blate i govore, pa lepo, dajte im otkaz, ima ko hoće da radi za tu platu.
Ma, super. Pošto smo ostavljeni na ledini, a pošto bg i ns nisu u štrajku, a ti retki što jesu su izuzeti iz umanjenja, ljudi kapiraju da više nemaju od čega da žive i da ni od koga neće dobiti ni razumevanje.
A ovima što govore kako su deca oštećena, ajd samo da kažem da je jednak procenat uspešne deca na takmičenju iz škola koje su u štrajku i onih koje nisu, jer valjda imamo neko iskustvo u predavanju. A i u radu s decom.
Obrni okreni, naprednjaci su svoj cilj ispunili. Da se oni bahate, a da se mi među sobom trvemo i mrzimo.
Čestitam im na tome, a svakom onom ko za njih glasa, od mene, kao profe, ima keca kao kuću i može odmah da ponavlja razred.

dulex

pre 9 godina

Prihvatili usmeno obećanje?
Znači ništa u pisanom obliku i vi ste rešili da verujete onima koji vas lažu i ponizavaju!
Niste dostojni da nam vaspitava decu ako ste toliko naivni da lažovima verujete na reč.

kaliopi

pre 9 godina

Bila sam jedan od najvatrenijih zagovornika strajka, uprkos velikim pritiscima koji su vrseni na nas. Bila sam u Beogradu na protestu, verujuci da nesto mozemo da promenimo ujedinjenim snagama. Tog dana sam se ponadala da moze biti bolje, vratila mi se vera u postojanje intelekta i slobode misli u ovoj nasoj tuznoj zemlji. A danas osecam svu silinu represije i poraz kakav u zivotu nisam dozivela. Stize danas i ta drasticno umanjena plata, ali to ne boli toliko kao ponizenje kojem smo izlozeni. I neka grozna gorcina... Ja volim svoj posao i savesno ga obavljam, volim svoje ucenike, ali KAKO sada nastaviti?! KAKO, kada mi unistavaju moral i veru?!

nenad

pre 9 godina

aman ljudi,samo ko je slep ne moze da vidi da je drzava i udba pobedila svoje ucitelje i profesore i na silu ih naterala da izadju iz strajka,sumorna je buducnost ove zemlje sa ovakvim stavom drzave kakav je izneo danas gospodin Verbic,na zalost nista nas dobro ne ocekuje,a ovakav udarac i odnos na one najbolje koji su branili svoje dostojanstvo i mislili svojom glavom nije vidjen ni u vreme milosevica...udarali su tamo gde nije moglo da se izdrzi u plate,ali dobice jos goru soluciju a to je beli strajk...ma sta to znacilo...

makki

pre 9 godina

ah dragi prosvetari, bivse moje kolege. sta ste ocekuvali? kada se pa i jedan strajk prosvetara uspesno zavrsio? nikad! niste navikli da budete solidarni zato sto radite u specificnim uslovima i uvek ste vi alfa i omega. kad udjete u ucionicu vi ste no1. to se na zalost prenosi posle u rad sindikata i posto ste uvek glavni... gubite iz vida sta su pregovori.
. i uvek se zavrsi isto...

samo tako

pre 9 godina

Razlog prekida strajka je prost, u svakom kolektivu postoji bar na prste jedne ruke strajkaca koji nisu sposobni da finansijski izdrze da jedan mesec ne primaju trecinu plate, a drugi nesto manje od polovine, jer im je egzistencija ugrozena. Kao takvi primoravaju sebe da NE strajkuju, a na prste par ruku se mogu nabrojati oni koji posle 2 meseca shvataju da su u istoj finansijskoj situaciji kao i ovi prvi, pa brzo i oni prekidaju. Udarom "po dzepu" kako mi volimo to da kazemo, drzava dobija svoje. Kamo srece da svaki prosvetni radnik ima 200.000din dodatne prihode od "privatnih casova" i "prodavanja ocena", taman da negde lepo ode za 3-4 meseca letnjeg raspusta gde "nista ne rade a primaju platu" i odmore se.

Bedno.

Perko

pre 9 godina

Nije niko pristao. Predsednik Unije je zavrsio u urgentnom tokom sednice, a ostali clanovi su dali ostavke. Saopstenje koje je izaslo nije saopstenje Unije vec ministarstva.

Ucene su na kraju urodile plodom. Ljudi su ocajni, plate su im smanjene ispod nivoa egzistencije. Koleginice moje zene sa 28000 treba da izdrzavaju same dvoje dece, sto je i teorijski nemoguce.

Eto pobedio si Verbicu, ali pitanje je sta si dobio. Dobio si prosvetare koji vise nece raditi svoj posao vec ce samo pro forme odradjivati casove. Unistio si prosvetu i siguran sam da si sada srecan.

plokijuhyu

pre 9 godina

Kada sam se ja cula sa predstavnikom sindikata koji je na glavnom odboru pre 15 min. on jos nije bio gotov! ne znam kakva je ovo vest

Profesor Vladan Božović

pre 9 godina

Ništa, od sutra većina profesora po starom, kasni se deset minuta na početak časa, odsutni se upisuju pet minuta, potom se gleda koje je boje plafon, a bogami ponekada i izađe koji munut ranije. Eto verbiću (malo slovo nije slučajnost) uspeo si, od sutra časovi neće biti 30 minuta nego 25.
U celom svetu postoji jedna parola, koja jedino nije jasna Srbima, KOLIKO PARA TOLIKO I MUZIKE, uvek bilo i uvek će biti.

još jedan profesor iz unutrašnjosti

pre 9 godina

@profesor iz unutrašnjosti
Bravo, profo! Takav rezon koji ti imaš treba da ima ministar prosvete. Od kolege iz severnog dela imaš pet za dostojanstvo. Ovi iz centara, Novog Sada i Beograda, treba da se zavuku u mišije rupe. Zapravo, nisu ni izlazili odatle.
A svim novinarima jedan kec kao kuća što ništa o dodatnom smanjenju nisu pisali. Plasiraju se samo saopštenja (čitaj laži) iz ministarstva.
Da, prosveta je na kolenima, samo bih još precizirao gde. Pred giljotinom. Spremite se, uskoro padaju glave. Jedna po jedna. A ostaće samo muk.

Tuga u drustvu

pre 9 godina

Tuzno je to sto su bili ucenjeni da prekinu strajk. Dodatno smanjenje plata za 33% pored onih novembarskih 10%. Ucene, pritisci. Drzavi nije stalo do prosvete. Nije im stalo do obicnih gradjana.

Marko

pre 9 godina

Dobro je sto uskoro idem iz zemlje Srbije............i vise se necu vratiti......Da radim za 300 evra u zemlji Srbiji i da se nadam da ce za 30 godina biti bolje.....

Jack

pre 9 godina

Znali su da kude i da pominju na njihove godisnje odmore, a gde su sad da vide kako nista niko nije dobio osim onih koji su uzeli pare prosvetarima i casove deci i omladini? Uspeli su da smanje penzije, da smanje plate, da ukinu minuli rad, uvedu notare, da kazu da je heroj Omer Mehic imao alkohol u krvi, dajte molim vas na sta to lici, botovi po netu, botovi na tvu, dokle vise? Malo ovi protestvovali malo oni al na kraju profitirali su samo ti koji su dozvolili takve zakone!
(Nerv89, 22. april 2015 18:29)

Molim lepo, narod koji ovo dozvoli NE ZASLUZUJE BOLJU VLAST. Nema opravdanja. Piloti ne naprave protest podrske Mehicu, a redom ZNAJU da je sve laz i to gnusna.
Moje dete nece rasti u ovakvom bolesnom drustvu, sve i da prosecna plata bude 1000 evra, a to se nece desiti ni za 30 godina. I rukama i nogama, idemo bilo gde, tamo gde zive normalni ljudi koji imaju dostojanstva i bar mrvu hrabrosti.

Mina

pre 9 godina

Strajk je, nažalost bio osudjen na propast zbog nesloge prosvetara i sindikata koji su produžena ruka vlasti. Prosvetari nisu dobili podršku ni ostalih zaposlenih kojima su smanjili plate, zato sto su tražili izuzece, umesto da se obrate Ustavnom sudu zbog neustavnog zakona baziranog na diskriminaciji. Nisu se obratili ni EU. Nista nisu naučili od advokata.

shimano

pre 9 godina

@mmiroslav, izvini ali nemaš više pravo glasa tj pravo na žalbu. mesecima ste šatro štrajkovali pa na kraju sami sebi pljunuli u tanjir. sve što sada pričaš trebalo je da kažeš/kažete na ulici a ne ovde. ako niste imali petlju da ovo isterate do kraja nije ni trebalo da počinjete.

Petar

pre 9 godina

Iskreno predlazem da se prosvetarima oduzme 70% plate, jer je to sasvim legitiman scenario,povinovace se i trpeti samo da dobiju 30. Ovo je bio dokaz i vetar u ledja lopovskohj drzavi,kako se sa masom postupa. Moje saucesce.

podrska cestitim prosvetarima, cestitimljudima

pre 9 godina

"Budi milostiv na svom putu prema gore, da bi ostali bili milostivi na tvom putu prema dole".

zoran

pre 9 godina

to sto im je ministar obecao vazilo je sledecih 20 sekundi. ni iz kancelarije nisu izasli a vec je bilo zaboravljeni. pa ko jos veruje politicarima a posebno ovoj poslednjoj garnituri.

vlajko

pre 9 godina

Bas se osecam jadno posle svega. Ne kapiram kolege koji su se uplasili i bukvalno prodali za par hiljada dinara!!! A ovi koji bi radili za 30000, pa i manje, slazem se, radili bi... ali 2,3 meseca pa bi i sami stupili u strajk. Naravno, pricam o odgovornim, strucnim i casnim ljudima, a ne o zabusantima sa sumnjivim diplomama i znanjem, kojih u ovoj profesiji, nazalost ima mozda i previse!

Draganica

pre 9 godina

Znate, u jednoj državi u okruženju prosvetni radnici su štrajkovali tako što su svim učenicima završnih razreda iz svih predmeta zaključili petice. I niko im nije mogao ništa. Sve je ragularno, niko nije oštećen...
Mislite da je to dobro? Šta mislite, roditelji, šta bude kad sva deca jurnu na prijemne ispite sa potpuno identičnim uspehom?
Predlažem prosvetarima sličan scenario...

Apsurdistan

pre 9 godina

Država u kojoj sekretarica javnog preduzeća ima veću platu od profesora u srednjoj školi i nastavnika u osnovnoj.
Ali kad to ne smeta prosvetarima, onda ne treba ni da štrajkuju. Neka nastave da ih ponižavaju drugi i da prihvatanjem bilo čega ponižavaju sami sebe.

Jasna

pre 9 godina

Profesor gimnazije sa 30 godina radnog staža juče je primio ček (pola plate) na manje od 15000 dinara,bez ikakvih odbitaka.Pa Verbiću,KAKO TE NIJE SRAMOTA?!?Pokaži svoj ček od plate!

prof

pre 9 godina

Pametan zna, da nekada treba odigrati pasivno ili defanzivno da bi se napravio korak u napred..
Da li ste "dragi" čitaoci,pljuvači ili šta god- sigurni u novu školsku godinu...????Država može isto da oseti na svojoj koži,bez uplata školarina za fakultete..itd..i dokle...
Hvala vam roditelji,sutra ceo vaše dete završiti fax,ostaće u smešnoj drzavi i predavati možda za isti sitniš za koji sada kažete da je dovoljan...Kada vašem detetu pozadina bude u procepu a unuci vaši plakali za nečim-onda će se isti setiti ovoga svega...
Hvala vam svima...

svet na dlanu

pre 9 godina

Pa ako.se uvedu platni razredi onda ce vise biti nezadovoljnih nego zadovoljnih tako da od toga nema nista. Bolje da strajkuje prosveta nego komunalne sluzbe. zamislite da ovoliko koliko su strajkovali prosvetari strajkuju djubretari!!! Udavili bi se u djubretu posle nedelju dana. Ili recimo gradski prevoz.

Vanilla

pre 9 godina

Svima sad otkaze, a mene i prijatelje potrazite na birou. Ima nas koliko hocete koji bi za 40.000 radili pola radnog vremena, tj. 4-5 sati koliko rade nastavnici i profesori...

šeki turković

pre 9 godina

kako je moguce da u pocetku pise da su potpisali sporazum, a posle da je jakim usmenim dogovorom sklopljen savez. pa ako su se usmeno dogovorili dobice samo sipak od toga

milan

pre 9 godina

hehe ne lipsi magarce. po ko zna koji put pognute glave i savijene kicme se ne zavrsava posao. u septembu cete ponovo na ulice to vam ne gine.

Milos

pre 9 godina

Trebali bi da rade za džabe, ja im ne bih dao ni jedan DINAR
čim SU SE SLIŽILI SA ČINJENICOM da radnik beoelektrana, tehničar, ima skoro
duplo veću platu od njih, pri tome radi 4-5 meseci sa gvozdenim cevima dok prosvetari VASPITAVAJU BUDUĆE GENERACIJE....

Lemi

pre 9 godina

... sumorna je buducnost ove zemlje sa ovakvim stavom drzave ...
(nenad, 22. april 2015 21:33)

Majstore, sumorna je buducnost ove drzave sa ovakvim uciteljima, djacima, roditeljima. Svi kao pod maksimalnom dozom bromazepama.

Pobesneli max

pre 9 godina

Eligisti nikad nece promeniti stvar u drustvu kakvo je srpsko.
Tu politicku snagu i tu kriticku snagu moze postici samo " prost" narod olicen u radnickoj klasi. Problem je sto svaka elita omalovazava tu istu kategoriju a sama je i nesposobna, i nemocna, i nezrela da bilo sta promeni.
Dok se ne spustite, svi vi " elitisti" na zemlju i dok ne shvatite da ste u istom sosu kao i ostali (ubogi) svet, i dok taj svet ne pocnete da postujete nista se nece desiti.
I, uvek cete biti ovako izblamirani, kao ovi prosvetari.
Neprijatelj je zajednicki, svima nama, koji smo ostali u Srbiji.

CS4398

pre 9 godina

Super!
Posle 24 godine rada u prosveti sutra konačno mogu da odem kod ovlašćenog dilera po nov auto. Garantujem usmeno da ću platiti.

jaaaaa

pre 9 godina

Sve ovo je mnooogo strasno! Nikad starasnije! Ne zna se da li je strasniji prekid strajka, komentari ili usmeno obecanje... Sitno brojim do odlaska,hvala Bogu!

Savo

pre 9 godina

Prosvetari, kad ćete da štrajkujete zbog rasprodaje ove države? Ili ostajete sitne duše? Šta vas interesuje Avala film, ili sutra vaša škola - prodaće je sa sve vama u njoj! Da bar hoće, vi takvi kakvi ste - i ne trebate nam.

b

pre 9 godina

kao i uvek deca su izmanipulisana, ostecena, iskoriscena za licne interese, sad da su deca i roditelji pametni pa da ne pustaju decu da idu uskolu, dok im neko ii iz ministarstva ili iz unije ne objasni zasto su deca matretirana ovoliko meseci i zasto im je uskraceno potpuno obrazovanje

Perica

pre 9 godina

Kako je to lekovito kad ti umanje platu za ono vreme strajka kad nisi radio pa sam zakljucis da da si strajkovao na svoju stetu.Odmah su se dosetili nekog sporazuma da prekinu strajk.Sto bi svima nama bila umanjena plata a prosvetarima ne.Treba da vas je sramota sto ste maltretirali decu i njihove roditelje svojim strajkom.

Mare

pre 9 godina

I ko ce sad nadoknaditi deci propusteno dragi prosvetari? Posustali ste lako i vise se ne javljajte, ni ne zasluzujete bolje, istrajnost jedna velika NULA.

mile

pre 9 godina

Ti i tebi slicni ce na kraju i da nam "uce" decu. 
Moji poznanici i prijatelji koji rade u prosveti kuci pregledaju kontrolne, spremaju se za casove citajuci knjige i trazeci informacije po netu... pa ispadne da rade "malo vise" od tih 4-5 sati dnevno. 
Ima i onih drugih koji bi poput tebe dosli na cas, blebetali nesto nezanimljivo dok djaci spavaju a onda ih terali da uce neke gluposti napamet. 
Uz takve poput tebe skolstvo je i dospelo tu gde je sad - na samo dno evrope.

Čak i da je to tačno, a nije jer možda uče prvih par godina, posle pet godina sve što predaju znaju napamet znam po mojim bivšim nastavnicima,ne kažeš kako imaju dva radpusta pa ni jedan vikend ne rade... Pun fond je 16 časova nedeljno. To je manje od dva sata dnevno predavanja... A ja ne znam gde ste vi išli u školu ali samo jedan moj profesor se trudio da nama bude zanimljivo, da nr pričam o onom iz geografije kod koga smo učili podatke iz knjige iz 73.

Branka

pre 9 godina

Štrajk nije ugušen, štrajk je od samog pošetka bio osuđen na propast jer su većina sindikalnih lidera obmanjivali svoje članstvo nerealnim zahtevima, brojem škola u štrajku, nisu članstvo upoznali sa zakonom o štrajku, pothranjivali su im iluzije o uspehu..Najavljivane su masovne tužbe zbog smanjenja plata. Da li je iko podneo tužbu? Ne verujem, jer po zakonu o štrajku, umanjenje plata je zakonito.Znači,krivci su sindikalni lideri koji nisu dorasli tom pozivu, treba njih optuživati, oni su članstvo vodili u propast, ministar je samo primenjivao zakon.

Vanilla

pre 9 godina

Svima sad otkaze, a mene i prijatelje potrazite na birou. Ima nas koliko hocete koji bi za 40.000 radili pola radnog vremena, tj. 4-5 sati koliko rade nastavnici i profesori...

Mare

pre 9 godina

I ko ce sad nadoknaditi deci propusteno dragi prosvetari? Posustali ste lako i vise se ne javljajte, ni ne zasluzujete bolje, istrajnost jedna velika NULA.

mile

pre 9 godina

Ti i tebi slicni ce na kraju i da nam "uce" decu. 
Moji poznanici i prijatelji koji rade u prosveti kuci pregledaju kontrolne, spremaju se za casove citajuci knjige i trazeci informacije po netu... pa ispadne da rade "malo vise" od tih 4-5 sati dnevno. 
Ima i onih drugih koji bi poput tebe dosli na cas, blebetali nesto nezanimljivo dok djaci spavaju a onda ih terali da uce neke gluposti napamet. 
Uz takve poput tebe skolstvo je i dospelo tu gde je sad - na samo dno evrope.

Čak i da je to tačno, a nije jer možda uče prvih par godina, posle pet godina sve što predaju znaju napamet znam po mojim bivšim nastavnicima,ne kažeš kako imaju dva radpusta pa ni jedan vikend ne rade... Pun fond je 16 časova nedeljno. To je manje od dva sata dnevno predavanja... A ja ne znam gde ste vi išli u školu ali samo jedan moj profesor se trudio da nama bude zanimljivo, da nr pričam o onom iz geografije kod koga smo učili podatke iz knjige iz 73.

Perica

pre 9 godina

Kako je to lekovito kad ti umanje platu za ono vreme strajka kad nisi radio pa sam zakljucis da da si strajkovao na svoju stetu.Odmah su se dosetili nekog sporazuma da prekinu strajk.Sto bi svima nama bila umanjena plata a prosvetarima ne.Treba da vas je sramota sto ste maltretirali decu i njihove roditelje svojim strajkom.

b

pre 9 godina

kao i uvek deca su izmanipulisana, ostecena, iskoriscena za licne interese, sad da su deca i roditelji pametni pa da ne pustaju decu da idu uskolu, dok im neko ii iz ministarstva ili iz unije ne objasni zasto su deca matretirana ovoliko meseci i zasto im je uskraceno potpuno obrazovanje

Savo

pre 9 godina

Prosvetari, kad ćete da štrajkujete zbog rasprodaje ove države? Ili ostajete sitne duše? Šta vas interesuje Avala film, ili sutra vaša škola - prodaće je sa sve vama u njoj! Da bar hoće, vi takvi kakvi ste - i ne trebate nam.

svet na dlanu

pre 9 godina

Pa ako.se uvedu platni razredi onda ce vise biti nezadovoljnih nego zadovoljnih tako da od toga nema nista. Bolje da strajkuje prosveta nego komunalne sluzbe. zamislite da ovoliko koliko su strajkovali prosvetari strajkuju djubretari!!! Udavili bi se u djubretu posle nedelju dana. Ili recimo gradski prevoz.

mmiroslav

pre 9 godina

Svima sad otkaze, a mene i prijatelje potrazite na birou. Ima nas koliko hocete koji bi za 40.000 radili pola radnog vremena, tj. 4-5 sati koliko rade nastavnici i profesori...
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Vanilla, 22. april 2015 18:15)

Hehehehe nemaš pojma šta te čeka kad se zaposliš. Nećeš tako pričati da radiš po 4-5 sati. Znam o čemu pričam, jer radim u školi od ove školske godine. Bio sam isto naivan koliko i ti i pao sam na priče o 4 sata rada dnevno. Sada jedva čekam da mi se pojavi neka druga šansa i da napustim prosvetu možda čak i zauvek. I da, onih 40.000 kao početnik tj. tek došao sa biroa, možeš samo da sanjaš. Ne bi imao tu platu ni ranije a tek sada sa smanjenjem je nećeš videti. Pozdrav.

Profesor iz unutrasnjosti

pre 9 godina

Kazite slobodno: "Prekidamo strajk jer ne dobijamo podrsku kolega kukavica, nezrelog drustva, samozvnih intelektualaca itd. Prekidamo strajk jer nas je drzava pobedila dodatnim umanjenjem vec umanjenih plata". Dragi moji prijatelji, svetlo je ugaseno. Vlast je pobedila sopstveni narod. Sad se spremite za represiju, sada krecu inspekcije po skolama. Prosveta, svetionik nade, je na kolenima. Neka se pripreme ostali.

Sofija

pre 9 godina

Zasto mediji ne prenesu da su martovske plate prosvetnih radnika umanjene za 6000 din,iako je objavljeno da nece biti? Javnost neka se upita da li uopste zna kakvi pritisci se vrse po skolama, ucenjivanja od strane Ministarstva da se brutalno ugusi strajk i ponize nastavnici I ucitelji. Svaka cast svim kolegama koji vec 5 meseci brane elementarno ljudsko dostojanstvo, i koji pokazuju da nisu beskicmenjaci. Takvi profesori i ucitelji ocigledno nisu potrebni ovoj zemlji.

lazar

pre 9 godina

Svakim danom smo sve dublje u ponoru. Vise necemo moci ni da skolujemo decu. Difovca ce jos i da nadju na birou, ali kako ce npr. profesor informatike da radi za 350 evra kad je plata programera preko 1000?! Rezultat ce biti funkcionalno nepismena generacija koja gubi korak sa svetom. O tome da placamo deci strane skole nema ni govora (osim retkih pojedinaca od kojih je vrlo mali broj na posten nacin stekao novac). A da ne govorim o tome da ce i pomenuti difovac takodje biti nezainteresovan da se angazuje te cemo imati ne samo neobrazovanu, vec i fizicki nesposobnu omladinu. Potpuna katastrofa!

Branka

pre 9 godina

Štrajk nije ugušen, štrajk je od samog pošetka bio osuđen na propast jer su većina sindikalnih lidera obmanjivali svoje članstvo nerealnim zahtevima, brojem škola u štrajku, nisu članstvo upoznali sa zakonom o štrajku, pothranjivali su im iluzije o uspehu..Najavljivane su masovne tužbe zbog smanjenja plata. Da li je iko podneo tužbu? Ne verujem, jer po zakonu o štrajku, umanjenje plata je zakonito.Znači,krivci su sindikalni lideri koji nisu dorasli tom pozivu, treba njih optuživati, oni su članstvo vodili u propast, ministar je samo primenjivao zakon.

SrDjAn

pre 9 godina

Ovim potpisom obesmislili ste mesece strajka. Kao i uvek sindikati su pokazali da ih interes radnika najmanje zanima. Ovo sto je potpisano je veliko NISTA!

Profesor Vladan Božović

pre 9 godina

Ništa, od sutra većina profesora po starom, kasni se deset minuta na početak časa, odsutni se upisuju pet minuta, potom se gleda koje je boje plafon, a bogami ponekada i izađe koji munut ranije. Eto verbiću (malo slovo nije slučajnost) uspeo si, od sutra časovi neće biti 30 minuta nego 25.
U celom svetu postoji jedna parola, koja jedino nije jasna Srbima, KOLIKO PARA TOLIKO I MUZIKE, uvek bilo i uvek će biti.

Milosav

pre 9 godina

Kako to i biva u Srbiji, zemlji negativne selekcije.
Na štapu: "Poboljšaće se standard prosvetnih radnika kroz platne razdrede". Samo što nije. Pre toga malo ćemo da Vas otpuštamo.
Odmah: Predsedniku sindikata u školi plata uvećana 12%. Tako on postaje najbolje plaćeni radnik u školi, sa platom većom od direktora škole!!!!! Za to se već ima, MMF nema ništa protiv. A i njegov rad je od velikog interesa za Vladu Srbije.

genije

pre 9 godina

@vanila
Ti i tebi slicni ce na kraju i da nam "uce" decu.
Moji poznanici i prijatelji koji rade u prosveti kuci pregledaju kontrolne, spremaju se za casove citajuci knjige i trazeci informacije po netu... pa ispadne da rade "malo vise" od tih 4-5 sati dnevno.
Ima i onih drugih koji bi poput tebe dosli na cas, blebetali nesto nezanimljivo dok djaci spavaju a onda ih terali da uce neke gluposti napamet.
Uz takve poput tebe skolstvo je i dospelo tu gde je sad - na samo dno evrope.

Gusar

pre 9 godina

Pa nije da su dobili podrsku naroda. Kako smo citali i na ovom portalu prosvetari su neradnici koji nista ne znaju i ne zasluzuju ni umanjenu platu. Stajali su svi sa strane i gledali kako se drugi muce za zajednicku stvar. Sada se vise ne zeli da komsiji crkne krava vec sam komsija. Strasno koliko smo slepi kao narod da mislim da vecina Srba zasluzuje ovo sto nas je snaslo. Valjda nas ima bar koji jasno vide iako se ne bore jos. Smutna vremena su sada u Srbiji....

shimano

pre 9 godina

@mmiroslav, izvini ali nemaš više pravo glasa tj pravo na žalbu. mesecima ste šatro štrajkovali pa na kraju sami sebi pljunuli u tanjir. sve što sada pričaš trebalo je da kažeš/kažete na ulici a ne ovde. ako niste imali petlju da ovo isterate do kraja nije ni trebalo da počinjete.

Nerv89

pre 9 godina

Znali su da kude i da pominju na njihove godisnje odmore, a gde su sad da vide kako nista niko nije dobio osim onih koji su uzeli pare prosvetarima i casove deci i omladini? Uspeli su da smanje penzije, da smanje plate, da ukinu minuli rad, uvedu notare, da kazu da je heroj Omer Mehic imao alkohol u krvi, dajte molim vas na sta to lici, botovi po netu, botovi na tvu, dokle vise? Malo ovi protestvovali malo oni al na kraju profitirali su samo ti koji su dozvolili takve zakone!

makki

pre 9 godina

ah dragi prosvetari, bivse moje kolege. sta ste ocekuvali? kada se pa i jedan strajk prosvetara uspesno zavrsio? nikad! niste navikli da budete solidarni zato sto radite u specificnim uslovima i uvek ste vi alfa i omega. kad udjete u ucionicu vi ste no1. to se na zalost prenosi posle u rad sindikata i posto ste uvek glavni... gubite iz vida sta su pregovori.
. i uvek se zavrsi isto...

Marko

pre 9 godina

Dobro je sto uskoro idem iz zemlje Srbije............i vise se necu vratiti......Da radim za 300 evra u zemlji Srbiji i da se nadam da ce za 30 godina biti bolje.....

zbogom profesori

pre 9 godina

A što je Verbić objavio da nema više umanjenja plate štrajkačima je laž. Sad će navodno da im isplate taj odbitak kad se časovi budu nadoknadili!?A nema šta da se nadoknađuju časovi koji su održani ali u skraćenoj formi!!

dulex

pre 9 godina

Prihvatili usmeno obećanje?
Znači ništa u pisanom obliku i vi ste rešili da verujete onima koji vas lažu i ponizavaju!
Niste dostojni da nam vaspitava decu ako ste toliko naivni da lažovima verujete na reč.

plokijuhyu

pre 9 godina

Kada sam se ja cula sa predstavnikom sindikata koji je na glavnom odboru pre 15 min. on jos nije bio gotov! ne znam kakva je ovo vest

šeki turković

pre 9 godina

kako je moguce da u pocetku pise da su potpisali sporazum, a posle da je jakim usmenim dogovorom sklopljen savez. pa ako su se usmeno dogovorili dobice samo sipak od toga

Jedino objašnjenje

pre 9 godina

Pošto čitam novu osudu prosvetara, samo da pojasnim neke stvari s obzirom da pripadam školi koja je od početka u štrajku.
Od novembra su svi sindikati u štrajku zbog umanjenja plata sa 45 hiljada na 40,000...
U februaru su se dva sindikata povukla, a većina nastavila sa štrajkom. E, onda je usledila odmazda, pa su preostalim štrajkačima krenuli da oduzimaju i oduzimaju do evo, poslednjeg oduzimanja što je na kraju iznosilo (a vi čitajte i nemojte verovati da je tako): 13.500 dinara, dakle cela prosvetarska plata, uprkos najavama da nam se ništa neće skidati i nikad objavljenim demantima, je 27.000! I znate šta, ljudi su u kreditima, svi mi imamo decu koja se isto tako školuju kao i vaša, a nemamo ni od koga podršku, samo nas blate i govore, pa lepo, dajte im otkaz, ima ko hoće da radi za tu platu.
Ma, super. Pošto smo ostavljeni na ledini, a pošto bg i ns nisu u štrajku, a ti retki što jesu su izuzeti iz umanjenja, ljudi kapiraju da više nemaju od čega da žive i da ni od koga neće dobiti ni razumevanje.
A ovima što govore kako su deca oštećena, ajd samo da kažem da je jednak procenat uspešne deca na takmičenju iz škola koje su u štrajku i onih koje nisu, jer valjda imamo neko iskustvo u predavanju. A i u radu s decom.
Obrni okreni, naprednjaci su svoj cilj ispunili. Da se oni bahate, a da se mi među sobom trvemo i mrzimo.
Čestitam im na tome, a svakom onom ko za njih glasa, od mene, kao profe, ima keca kao kuću i može odmah da ponavlja razred.

kaliopi

pre 9 godina

Bila sam jedan od najvatrenijih zagovornika strajka, uprkos velikim pritiscima koji su vrseni na nas. Bila sam u Beogradu na protestu, verujuci da nesto mozemo da promenimo ujedinjenim snagama. Tog dana sam se ponadala da moze biti bolje, vratila mi se vera u postojanje intelekta i slobode misli u ovoj nasoj tuznoj zemlji. A danas osecam svu silinu represije i poraz kakav u zivotu nisam dozivela. Stize danas i ta drasticno umanjena plata, ali to ne boli toliko kao ponizenje kojem smo izlozeni. I neka grozna gorcina... Ja volim svoj posao i savesno ga obavljam, volim svoje ucenike, ali KAKO sada nastaviti?! KAKO, kada mi unistavaju moral i veru?!

samo tako

pre 9 godina

Razlog prekida strajka je prost, u svakom kolektivu postoji bar na prste jedne ruke strajkaca koji nisu sposobni da finansijski izdrze da jedan mesec ne primaju trecinu plate, a drugi nesto manje od polovine, jer im je egzistencija ugrozena. Kao takvi primoravaju sebe da NE strajkuju, a na prste par ruku se mogu nabrojati oni koji posle 2 meseca shvataju da su u istoj finansijskoj situaciji kao i ovi prvi, pa brzo i oni prekidaju. Udarom "po dzepu" kako mi volimo to da kazemo, drzava dobija svoje. Kamo srece da svaki prosvetni radnik ima 200.000din dodatne prihode od "privatnih casova" i "prodavanja ocena", taman da negde lepo ode za 3-4 meseca letnjeg raspusta gde "nista ne rade a primaju platu" i odmore se.

Bedno.

Jasna

pre 9 godina

Profesor gimnazije sa 30 godina radnog staža juče je primio ček (pola plate) na manje od 15000 dinara,bez ikakvih odbitaka.Pa Verbiću,KAKO TE NIJE SRAMOTA?!?Pokaži svoj ček od plate!

Milos

pre 9 godina

Trebali bi da rade za džabe, ja im ne bih dao ni jedan DINAR
čim SU SE SLIŽILI SA ČINJENICOM da radnik beoelektrana, tehničar, ima skoro
duplo veću platu od njih, pri tome radi 4-5 meseci sa gvozdenim cevima dok prosvetari VASPITAVAJU BUDUĆE GENERACIJE....

Pobesneli max

pre 9 godina

Eligisti nikad nece promeniti stvar u drustvu kakvo je srpsko.
Tu politicku snagu i tu kriticku snagu moze postici samo " prost" narod olicen u radnickoj klasi. Problem je sto svaka elita omalovazava tu istu kategoriju a sama je i nesposobna, i nemocna, i nezrela da bilo sta promeni.
Dok se ne spustite, svi vi " elitisti" na zemlju i dok ne shvatite da ste u istom sosu kao i ostali (ubogi) svet, i dok taj svet ne pocnete da postujete nista se nece desiti.
I, uvek cete biti ovako izblamirani, kao ovi prosvetari.
Neprijatelj je zajednicki, svima nama, koji smo ostali u Srbiji.

vlajko

pre 9 godina

Bas se osecam jadno posle svega. Ne kapiram kolege koji su se uplasili i bukvalno prodali za par hiljada dinara!!! A ovi koji bi radili za 30000, pa i manje, slazem se, radili bi... ali 2,3 meseca pa bi i sami stupili u strajk. Naravno, pricam o odgovornim, strucnim i casnim ljudima, a ne o zabusantima sa sumnjivim diplomama i znanjem, kojih u ovoj profesiji, nazalost ima mozda i previse!

Tuga u drustvu

pre 9 godina

Tuzno je to sto su bili ucenjeni da prekinu strajk. Dodatno smanjenje plata za 33% pored onih novembarskih 10%. Ucene, pritisci. Drzavi nije stalo do prosvete. Nije im stalo do obicnih gradjana.

nenad

pre 9 godina

aman ljudi,samo ko je slep ne moze da vidi da je drzava i udba pobedila svoje ucitelje i profesore i na silu ih naterala da izadju iz strajka,sumorna je buducnost ove zemlje sa ovakvim stavom drzave kakav je izneo danas gospodin Verbic,na zalost nista nas dobro ne ocekuje,a ovakav udarac i odnos na one najbolje koji su branili svoje dostojanstvo i mislili svojom glavom nije vidjen ni u vreme milosevica...udarali su tamo gde nije moglo da se izdrzi u plate,ali dobice jos goru soluciju a to je beli strajk...ma sta to znacilo...

Lemi

pre 9 godina

... sumorna je buducnost ove zemlje sa ovakvim stavom drzave ...
(nenad, 22. april 2015 21:33)

Majstore, sumorna je buducnost ove drzave sa ovakvim uciteljima, djacima, roditeljima. Svi kao pod maksimalnom dozom bromazepama.

Draganica

pre 9 godina

Znate, u jednoj državi u okruženju prosvetni radnici su štrajkovali tako što su svim učenicima završnih razreda iz svih predmeta zaključili petice. I niko im nije mogao ništa. Sve je ragularno, niko nije oštećen...
Mislite da je to dobro? Šta mislite, roditelji, šta bude kad sva deca jurnu na prijemne ispite sa potpuno identičnim uspehom?
Predlažem prosvetarima sličan scenario...

Perko

pre 9 godina

Nije niko pristao. Predsednik Unije je zavrsio u urgentnom tokom sednice, a ostali clanovi su dali ostavke. Saopstenje koje je izaslo nije saopstenje Unije vec ministarstva.

Ucene su na kraju urodile plodom. Ljudi su ocajni, plate su im smanjene ispod nivoa egzistencije. Koleginice moje zene sa 28000 treba da izdrzavaju same dvoje dece, sto je i teorijski nemoguce.

Eto pobedio si Verbicu, ali pitanje je sta si dobio. Dobio si prosvetare koji vise nece raditi svoj posao vec ce samo pro forme odradjivati casove. Unistio si prosvetu i siguran sam da si sada srecan.

još jedan profesor iz unutrašnjosti

pre 9 godina

@profesor iz unutrašnjosti
Bravo, profo! Takav rezon koji ti imaš treba da ima ministar prosvete. Od kolege iz severnog dela imaš pet za dostojanstvo. Ovi iz centara, Novog Sada i Beograda, treba da se zavuku u mišije rupe. Zapravo, nisu ni izlazili odatle.
A svim novinarima jedan kec kao kuća što ništa o dodatnom smanjenju nisu pisali. Plasiraju se samo saopštenja (čitaj laži) iz ministarstva.
Da, prosveta je na kolenima, samo bih još precizirao gde. Pred giljotinom. Spremite se, uskoro padaju glave. Jedna po jedna. A ostaće samo muk.

prof

pre 9 godina

Pametan zna, da nekada treba odigrati pasivno ili defanzivno da bi se napravio korak u napred..
Da li ste "dragi" čitaoci,pljuvači ili šta god- sigurni u novu školsku godinu...????Država može isto da oseti na svojoj koži,bez uplata školarina za fakultete..itd..i dokle...
Hvala vam roditelji,sutra ceo vaše dete završiti fax,ostaće u smešnoj drzavi i predavati možda za isti sitniš za koji sada kažete da je dovoljan...Kada vašem detetu pozadina bude u procepu a unuci vaši plakali za nečim-onda će se isti setiti ovoga svega...
Hvala vam svima...

milan

pre 9 godina

hehe ne lipsi magarce. po ko zna koji put pognute glave i savijene kicme se ne zavrsava posao. u septembu cete ponovo na ulice to vam ne gine.

Mina

pre 9 godina

Strajk je, nažalost bio osudjen na propast zbog nesloge prosvetara i sindikata koji su produžena ruka vlasti. Prosvetari nisu dobili podršku ni ostalih zaposlenih kojima su smanjili plate, zato sto su tražili izuzece, umesto da se obrate Ustavnom sudu zbog neustavnog zakona baziranog na diskriminaciji. Nisu se obratili ni EU. Nista nisu naučili od advokata.

Petar

pre 9 godina

Iskreno predlazem da se prosvetarima oduzme 70% plate, jer je to sasvim legitiman scenario,povinovace se i trpeti samo da dobiju 30. Ovo je bio dokaz i vetar u ledja lopovskohj drzavi,kako se sa masom postupa. Moje saucesce.

podrska cestitim prosvetarima, cestitimljudima

pre 9 godina

"Budi milostiv na svom putu prema gore, da bi ostali bili milostivi na tvom putu prema dole".

CS4398

pre 9 godina

Super!
Posle 24 godine rada u prosveti sutra konačno mogu da odem kod ovlašćenog dilera po nov auto. Garantujem usmeno da ću platiti.

Apsurdistan

pre 9 godina

Država u kojoj sekretarica javnog preduzeća ima veću platu od profesora u srednjoj školi i nastavnika u osnovnoj.
Ali kad to ne smeta prosvetarima, onda ne treba ni da štrajkuju. Neka nastave da ih ponižavaju drugi i da prihvatanjem bilo čega ponižavaju sami sebe.

Jack

pre 9 godina

Znali su da kude i da pominju na njihove godisnje odmore, a gde su sad da vide kako nista niko nije dobio osim onih koji su uzeli pare prosvetarima i casove deci i omladini? Uspeli su da smanje penzije, da smanje plate, da ukinu minuli rad, uvedu notare, da kazu da je heroj Omer Mehic imao alkohol u krvi, dajte molim vas na sta to lici, botovi po netu, botovi na tvu, dokle vise? Malo ovi protestvovali malo oni al na kraju profitirali su samo ti koji su dozvolili takve zakone!
(Nerv89, 22. april 2015 18:29)

Molim lepo, narod koji ovo dozvoli NE ZASLUZUJE BOLJU VLAST. Nema opravdanja. Piloti ne naprave protest podrske Mehicu, a redom ZNAJU da je sve laz i to gnusna.
Moje dete nece rasti u ovakvom bolesnom drustvu, sve i da prosecna plata bude 1000 evra, a to se nece desiti ni za 30 godina. I rukama i nogama, idemo bilo gde, tamo gde zive normalni ljudi koji imaju dostojanstva i bar mrvu hrabrosti.

zoran

pre 9 godina

to sto im je ministar obecao vazilo je sledecih 20 sekundi. ni iz kancelarije nisu izasli a vec je bilo zaboravljeni. pa ko jos veruje politicarima a posebno ovoj poslednjoj garnituri.

jaaaaa

pre 9 godina

Sve ovo je mnooogo strasno! Nikad starasnije! Ne zna se da li je strasniji prekid strajka, komentari ili usmeno obecanje... Sitno brojim do odlaska,hvala Bogu!