Aktuelno

Utorak, 14.04.2015.

10:35

Kazna za prebrzu vožnju i ako vas policija ne zaustavi

Izvor: B92

Kazna za prebrzu vožnju i ako vas policija ne zaustavi IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

62 Komentari

Sortiraj po:

Dragan

pre 4 godine

Isao sam kroz naselje. Na 50m ispred mene policijski auto sa radarom je presao meni put i stao sa druge strane. Da li moze u takvoj situaciji da izvrsi merenje brzine?. Prosao sam ga bez da sam zaustavljen. Da li on moze tako u toj situaciji da meri brzinu ili mora da ga nasteluje i ukljuci merenje?. Hvala unapred.

Petar

pre 9 godina

Kad budete sklonili MadMax "vozila" skupljaca sekundarnih sirovina sa ulica, onda vam mozda i platim nesto. Dok oni mogu da se voze bez svetala, pojaseva, farova i tablica, zasto bih ja postovao bilo koji propis.

Teodosije III

pre 9 godina

U Bosni su me na putu uhvatili i platio sam kaznu za prekoracenje od pre 8 meseci. Izvadili lap top i pogledali u bazu prekrsaja.

AR

pre 9 godina

Koliko vremena prodje od upucavanja radarom do dobijanja cestitke? Cisto da budem siguran, jer sam u poslednje vreme imao par sumnjivih situacija.

Običan vozač

pre 9 godina

Evo samo jednog primera: put Niš-Leskovac, deonica između sela Malošište i Niša, ograničenje je 60 a put je pregledan, asfalt dobar i nema naselja okolo. Zašto bi se bilo ko normalan klackao sa 60 na sat desetak kilometara ako može apsolutno bezbedno da vozi 80? Svi normalni se trude da se saobraćaj odvija što brže i bezbednije a mi se pravimo pametni i usporavamo ga bez ikakvog razloga! Bilo bi u redu da je postavljeno dodatno obaveštenje da to ograničenje važi zimi kada ima snega, ali nije! Da je to samo taj put pa da im čovek i oprosti. Dakle, prvo srediti idiotska ograničenja, srediti puteve i signalizaciju, pa tek onda radarisati i kažnjavati.

Petrolhead

pre 9 godina

Ovo je pljačkanje iz zasede. Svuda u EU postoje kamere koje snimaju brzinu, ali za to postoji i tabla upozorenja. Osim toga, npr. u Nemačkoj u naseljenim mestima postoje Zone 30, obično u uzanim ulicama i tu može da se nađe skrivena policijska kamera. Kazna za prekoračenje do 20 Kmh je znatno manja nego kod nas, naročito ako se uzme u obzir odnos njihovih i naših zarada. Problem kod nas je opšta saobraćajna nekultura, bahatost, nervoza i što većina misli da vozi po svom privatnom putu. Kulturu u saobraćaju možete da vidite npr. na autobahn-u, gde svi uredno voze u desnoj traci, osim kada se vrši obilaženje.
Veliki problem je i signalizacija, sinhronizacija semafora, obeležavanje puteva itd... Daleko smo mi od Nemačke, izuzev po visini kazni.

analiticar amater

pre 9 godina

podrzava, ovu meru, bas ovako kako je zamisljena. ofranicenje mora da se postuje svuda, a ne samo tamo gde je kamera. ko vozi po pravili,a, nema razloga za brigu, ko zuri, nekmorganizuje svoje vreme malo bolje.
zanimljivo da svi znaju kako je to u evropi, a niko u sebiji ne vozi onako kako se vozi u evropi. mi sve znamo kako je negde, a kod kuce se ponasamo raskalasno, i osecamo potrebu da se bunimo.

ovi sto planiraju da prijavljuju babe i dede kao vozace, neka dobor razmisle o tome, da se prekoracenje brzine ne pretvori u neko mnogo gore krivicno delo.

Kuknjava bez potrebe

pre 9 godina

Pa svuda u ujedinjenoj Evropi, severnijem delu, se zna - postoje deonice koje se snimaju i tu svi poštuju ograničenja, a na onim drugim deonicama se baš i nepoštuje, uz rizik da te snimi neki radar - ko želi da rizikuje vozi brže. I sam to radim, spreman sam da platim kaznu kada me uhvate, vodim računa o tome u kojoj zemlji dokle smem da prekoračim brzinu a da to ne bude veći problem. Što pravimo paniku zbog normalnih stvari? Naravno da će policija postaviti radar tamo gde je nelogično nisko ograničenje, naravno da su radari obično ispred tunela... - a gde bi ste ih vi postavili da ste policija?

NekoNeko

pre 9 godina

Kada bi obezbedili adekvatne puteve, a ne da magistralni put bude okružen naseljenim mestima, i da prosečna dozvoljena brzina bude 50-60, ova priča bi bila donekle korektna. Ali ovako je očigledno da SAMO PARE UZIMAJU OD LJUDI, i tim parama pune svoje džepove!!!

Cuore

pre 9 godina

A to sto kod Vukovog spomenika semafor nije radio 10 dana to nije problem?to sto su sve sahte upale i rupa na svakom cosku to..obezbedite prvo neke uslove pa onda kacite radare i kamere..

nikola mladenovic

pre 9 godina

Na snazi je ( ipak ) zakon sile. U mojoj, maloj ulici u Nisu, "pauk" non stop odnosi vozila iako nema zabrane parkiranja i zaustavljanja, a vozila su uredno parkirana na 1,5m od zida ili ograde dvorista!!! Ili, jednostavno dobar biznis Parking "servisa".

mister x

pre 9 godina

Prosle godine , kod putarine kod beograda prema nisu policajac me kaznio sa 20e samo sto nisam obratio paznju na njega, a moja brzina je bila negde 10km na cas jer bila je guzva i trebao sam uzeti kartu za placanje puta i plus me je pitao ,, sta bi se desilo u ch ako ne obratis paznju na policajca,, nisam smeo da diskutiram u vezi ovoga pitanja platio 20e i vozio dalje

Zoran

pre 9 godina

Ne bih se iznenadio, kada bi stavili kamere za prolazak na crveno, a da izvade sijalice iz semafora. Koliko bi tu paaaara bilo.
I ovako ima semafora za koje znate da rade, tek kada dodjete do njega i dobro se zagledate u isti...
A ako pogledate ko su "strucnjaci" za saobracaj, ne smete se cuditi!

emmilija

pre 9 godina

uz dobrog advokata, na sudu ovo pada u vodu. policija jos uvek nema pravo da naplati kaznu delovanjem iz zasede. po njihovim pravilima, moraju da deluju preventivno, da budu uočljivi, kako bi sprečili da dodje do prekršaja.

stručnjak

pre 9 godina

Meni stiglo pismo pre mesec dana. Otišao u policiju, priznao i, pošto sam odmah platio, prepolovljena mi je kazna. Najbolja fora je što je čak i policajac iz te stanice uhvaćen i nije mogao da izbegne kaznu :)

mia

pre 9 godina

Pre par godina plati kaznu zbog prekoračen od 2 km više od dozvoljenog. Da li znate po kojoj tarifi? Eh, pošto mi je to bio prvi i srećom jedini put na sudu me samo pitaše gde radim, šta sam po zanimanju i kolika mi je plata? Naivac smatrah da sud iako nas trebam ozbiljno shvatiti. Kazna 6000 din i platih. Dakle, odredite tačan iznos kazni za svaki prekoračeni km. Diskriminacija, kao u gsp gde se cena karte određuje na osnovu starosne dobi, radnog odnosa i još nekih još gorih kriterijuma. Možda ne zauzimamo svi istu zapreminu u busu?

Pitanje

pre 9 godina

Da li ostave obavestenje u sanducetu recimo ako kuci nema nikog? Pitam zbog licne situacije, jer auto svakodnevno bas koristim (posao i privatno). Mozda me uhvatio radar pre nekih 5 meseci za neko malo prekoracenje, a kuci danju nema nikog. Platio bih ako sam prekoracio (nema sta ako sam kriv), samo da ne bude smaranja sa vracanjem sa granice i slicno, pa me zanima procedura u toj situaciji tj ako su probali da dostave, ali nikog nisu nasli na kucnjoj adresi?

Prosvetitelj

pre 9 godina

Srbi večito se bunite .I treba po džepu i to što više ne samo za prekoračenje brzine već za sve.Kad pljuneš na ulici treba da ti država odvali kaznu što veću a ne kad voziš prebrzo i ugrožavas tudje i svoj život. Prosto je ne voziš brzo , ne pljuješ po ulice ,ne bacaš smeće gde stigneš i onda ne plaćaš kazne.Srbi prestanite da kukate samo šta treba da uradite je da poštujete zakon ,državu u kojoj živite i ljude oko vas.Podrzavam državu u naplati kazni za prekršioce jer to je jedini način da ih opametite.Sto više po džepu.

Antonio

pre 9 godina

U Japanu imaju znakove koji najavljuju kamere za brzinu... (500m, 200m do kamere...). Ovo je lov na ljude, ima previse meste gde je ogranicenje brzine suludo malo za uslove puta, trebalo bi prvo to resiti i na sva kljucna mesta postaviti fiksne kamere. Pozdrav
(Marko, 14. april 2015 14:27)

Zato sto je u Japanu cilj da se uspori a ovde da se uzmu pare.

Nada

pre 9 godina

(Glas razuma, 14. april 2015 11:15)

A da za početak prvo savladamo upotrebu rečica je li umesto jer? Pa da se onda upustimo u komentarisanje malo složenijih stvari? Mislim kada savladamo gradivo drugog razreda osnovne?

A o predlogu da se jasno obeleže mesta gde se meri brzina, nemam reči. Pretpostavljam da je to u cilju razvijanja što veće brzine tamo gde nema obeleženih radara... Genijalno.

Briga

pre 9 godina

Hteo bih da pitam nadležne: zašto policija postavlja radare samo kada je lepo i sunčano vreme? Kada je kiša, magla, sneg, poledica i slični loši uslovi za vožnju, nigde ih nema. A upravo tada je opasno voziti brzo. Da li to ono brinu o bezbednosti u saobraćaju ili su tu da uzmu pare? Nije ni čudo što smo vodeći po broju stradalih (srazmerno broju stanovnika).

Nada

pre 9 godina

U većini zemalja policija je dužna da njihovo prisustvo obznani nekoliko kilometara pre...
(Golden born, 14. april 2015 13:42)

Da li si mrdnuo iz matične zemlje ikada?

Srdjan

pre 9 godina

Danas sam se mimoisao sa policijskim dzipom u kom je pandur telefonirao u toku voznje. Kada cemo moci da racunamo da ce zakon prema svima biti isti?

DCI Barnaby

pre 9 godina

Sirom BiH, godinama vec, nalazise mnostvo stacionarnih radara koji mjere brzinu vozila I u slucaju prekoracenja stize kazna na kucnu adresu.U slucaju da je u pitanju prekrsaj za oduzimanje vozacke dozvole mnogi se snadju tako sto nadju dobrovoljca(neko kome nije bas neophodna dozvola, a ima je)koji ce potvrditi da je on tada vozio a ne vlasnik vozila.Lokalno stanovnistvo zna gdje se nalaze, a za druge na oko 1km prije svakog radara postoji znak upozorenja.Zar to do sada nije uvedeno u Srbiji?

vlada

pre 9 godina

U Nemačkoj, prekršiocima saobraćajnih propisa šalju samo obaveštenje o učinjenom prekršaju i uplatnicu...ko je siguran u sebe može da reskira i ode na sud, gde se tek tad prekršaj dokumentuje fotografijama u dokaznom postupku...
(provincijalac, 14. april 2015 14:43)

Zašto širite dezinformacije?

Vojislav

pre 9 godina

Jednom recju: idealan nacin da se uzmu pare od ljudi a da se pravi problemi ne rese. Apsolutno sam protiv divljanja po ulicama ali nasa ogranicenja su najcesce debilna. Da li je bilo gde u Evropi preko mosta kakav je Pupinov ogranicenje 50? Naravno da nije. Da li je igde kao kod Nove Galenike 60? Takodje nije. Najlakse je namestiti radar na delu puta gde je ogranicenje sumanuto i cekati, cekati... Lepa parica. A Srbijom ce i dalje da se voze masovno neosvetljeni traktori, uIce ce i dalje da budu razrovane, pesaci ce cim vide zebru da istrcavaju bez da pogledaju da li mozda ide neki auto itd.

Coyote

pre 9 godina

Iskren da budem vise ne vozim magistralama, samo autoput gde moze koliko toliko pristojno da se vozi. U Crnu Goru ne idem jer nemam zivaca da mi neko iskace iz žbuna na ogranicenjima od 40 i 50km/h. Ako neko hice da poveća bezbednost u saobracaju, prvo mora da nauci ljude da gledaju i vladaju sobom i autom. Bez toga nema bezbednosti u saobracaju, mozete vi da postavljate radare i u autoperionicama. Nego dzaba ja mlatim sve ovo, kao da nekog briga...

Objektivno!

pre 9 godina

U Nemačkoj, na autoputevima ne postoji ograničenje brzine, osim u izuzetnim situacijama, kada se putem displej tabli vozači informišu o propisanoj brzini za izvesnu deonicu. U Švedskoj, radari su veoma česta pojava, ali su označeni, jer nije cilj da se vozač kazni, nego da mu se sačuva život! ...ali mi smo "veći katolici od Pape!"

Orwell

pre 9 godina

Ponovo investicija u sisteme za nadzor i sankcionisanje, u redu treba paziti na bezbednost. Hoće li se neki dinar uložiti i u krpljenje rupa od kojih se raspada kamenje u bubregu?

steva

pre 9 godina

Ovakav sistem kažnjavanja vozača kao učesnika u saobraćaju nije realan i nije korektan,a možda je čak i protivzakonit.Ja sam se u Nemačkoj 85-86.god.vraćao iz jedne posete u kasnim večernjim satima sa jednim rođakom,kada je on najednom počeo lagano da koči i usporava vozilo,iako nije bio gust saobraćaj i uslovi za vožnju idealni.I kada sam upitao zašto koči,on mi je ukazao na svetleći znak ograničenja brzine koji je registrovao prekoračenje brzine,a kojim se vozač upozorava da ulazi u radarsko područje i da mu sleduje kazna ukoliko ne ispoštuje ograničenje brzine.Ali ovo je Srbija i ovde će ovakvi propisi u upozorenja doći za jedno 30-50.godina.

provincijalac

pre 9 godina

U Nemačkoj, prekršiocima saobraćajnih propisa šalju samo obaveštenje o učinjenom prekršaju i uplatnicu...ko je siguran u sebe može da reskira i ode na sud, gde se tek tad prekršaj dokumentuje fotografijama u dokaznom postupku...

Marko

pre 9 godina

U Japanu imaju znakove koji najavljuju kamere za brzinu... (500m, 200m do kamere...). Ovo je lov na ljude, ima previse meste gde je ogranicenje brzine suludo malo za uslove puta, trebalo bi prvo to resiti i na sva kljucna mesta postaviti fiksne kamere. Pozdrav

CedaVelja

pre 9 godina

I u Župi su se policajci dohvatili tog radara,i iskreno nije mi pravo...tu gde smo vozili 80-90 na ulazu u grad,sad vozimo 50! I nikad ne znaš gde je. Odlična stvar je ta što kažnjava bez izuzetka, čak sam čuo priču da su i policajcima pisali kazne(za ne verovati u Srbiji!). I ne razumem šta se bunite,dok si ispod ograničenja niko te ne snima,niko te ne zamara,nema one seljačke rasprave sa pandurima,kulturno...

vas cilj je jasan

pre 9 godina

iz neobelezenog vozila? sramota, ne bih se ni zaustavio da vidim neobelezeno vozilo, kako da znam da nece neko da me ubije ako stanem, samo zato sto ima plavo odelo i mase iz auta..cao zdravo
dalje, koliko je dozvoljeno odstupanje od tih 50kmh? hocete da kazete da su vasi uredjaji i brzinomer u auto 100% precizni, sramota.. sta ako nekog pretices jer ide 38kmh a dozvoljeno 50.. stigne ti kazna na 52.. sramota..i prvo popravite znake za ogranicenje..
ovo je cisto uzimnje para a ne da naterate vozace da voze po ogranicenju jer se to ne radi tako

tomy

pre 9 godina

Ovo je bolje dosta jer nema mogucnosti da se da policajcu 20 evra da ga pusti jer nema kontakta polivajac vozac.Inace najnovije kamere zumiraju tako da se vozac moze prepoznati.

bandiera rossa

pre 9 godina

E da ste zivi i zdravi, ja sam jos pre dve godine "odlezao" tri meseca bez dozvole zbog prekoracenja brzine... bez zaustavljanja od strane policije. Samo me pozvali u MUP da provere da li sam ja bio za volanom svog vozila tog i tog datuma u toliko i toliko sati... i pustili mi snimak.

zoran

pre 9 godina

Vreme je da se zastitnik gradjana pozove u pomoc. Vrsiti video nadzor (spijuniranje, neovlasteno prikupkjanje dokaza) nad gradjanima, bez ikakvog upozorenja, iz potaje i bez adekvatnog sudskog naloga je zakonom zabranjeno. Iskreno, nemam nista protiv da policija postavi sta god hoce na put, ali je treba naterati da ispred takvog uredjaja postavi obavestenje da se gradjani snimaju, i da ce se snimak koristiti protiv njih na sudu.

Golden born

pre 9 godina

Odličan metod za punjenje budžeta. Kao što je primetio neko pre mene u komentarima, od prevencije nesreća i bilo kakve dobiti za građane - nula!
No, treba početi od sređenih puteva i putne signalizacije, razumnih i ažurnih ograničenja, poštene tehničke kontrole vozila, pa se tek onda hvaliti super nevidljivim radarima. U većini zemalja policija je dužna da njihovo prisustvo obznani nekoliko kilometara pre...

Stefan

pre 9 godina

Potrebno je mnoge dozvoljene brzine u Srbiji promeniti... Negde gde su bile sume danas su nikla naselja i tu ne treba da stoji znak 60 - 80 itd... Medjutim postoje mnoga mesta u Srbiji gde je dozvoljena brzina 40 a nema veze sa bezbednocu. Naselje je kilometrima daleko, nema pesaka tuda, i put je skroz ravan i pregledan.... PA tek onda lupati po dzepu! U Srbiji ... ups ... na BAlkanu se uvek prvo uzimaju pare a onda nudi roba!

Vozila vlade mogu 200 na sat, a ostali 50

pre 9 godina

U tom slučaju vozila je moja baka od 88 godina. Nema dozvolu pa mogu da joj zabrane i polaganje vozačkog ispita odmah.Kaznu joj naplatiite od smanjene penzije.

Dejan

pre 9 godina

Super. Policija ima svu moguću opremu i treba da svojim primerom pokaže kako se poštuje zakon a u realnosti skoro ni jedan ne vezuje pojas, nema upaljena svetla, parkiraju gde stignu, okreću na punoj liniji, prolaze kroz crveno a ako im se hladi burek ili greje pivo uključuju rotaciju bez obzira na uslove i druge vozače. Malo je trulo da se baš na ovaj način otima.

navijac

pre 9 godina

@Glas razuma

Pa njima nije cilj prevencija, nego sto vise naplacenih kazni kako bi sto vise punili budzet. Zato se skrivaju kao misevi po zbunju, iza zidova, parkiranih vozila, prave diverzije sa dva radara uzastopce na 500m, postavljaju radare u civilna vozila, cekaju u civilu na prometnim raskrsnicama da vide da li neko na semaforu prica telefonom a onda javljaju obliznjem kolegi itd..

Шумадинац

pre 9 godina

Имам два питања:
1. Кола су моја, ја имам дозволу. Неко у мојим колима (госпођа или ја) буде усликан. Позову ме, ја одбијем да кажем ко је возио. Које су последице по моју дозволу?

2. Препишем кола мајци/ташти, које нису возачи. Усликају мене. Мама/ташта одбије да каже ко је возио. Које су последице, сем тих 15-30000?

doc

pre 9 godina

U Švedskoj I na zapadu o saobraćajnoj kulturi se uči I u školi I u kući od malih nogu. Kod nas se filozofira od malih nogu. Broj poginulih u Srbiji je iz godine u godinu sve manji I manji, između ostalog zbog povećanja odgovornosti vozača I pešaka I stroge kaznene politike. Kada sami sebi budemo najstroži policajci broj udesa, žrtava, povređenih I materijalna šteta će biti minimalna.

Kad bi bilo,sta bi bilo

pre 9 godina

A,kada pokusas da predjes granicu i napustis Srbiju,dobijes uplatnicu i uputstvo,koliko km treba da se vratis nazad i kako da dodjes do prve Poste!

zoran

pre 9 godina

Ziveo sam u Australiji nekoliko godina. Kupio ja novi auto I krecem se kroz pustinjski autoput. Nema zive dushe....pustinja ...nebo..asphalt kao zmija se proteze. Rekoh ja sebi:"E, sada mozes da ga dzibrash." Ogranichenje 110km/h. Suludo malo za rastojanje koje sam trebao proci. Opustim se ja I nagazim...Nije proshlo dve nedelje, kada stize meni Pismo iz policije. U njemu fotografija mog vozila, brzina I uplatnica za kaznu, takodje oduzeli I par bodova. Smestili ljudi kameru u nekom zbunu u sred pustinje, pa ti vidi.

error404

pre 9 godina

I vozim na strane tablice, prodjem kroz takav radar koji me uslika, policija me ne zaustavi i tu se sve zavrsi. Nikad mi ne stigne kuci kazna!!
Svidja mi se sistem!!

pera

pre 9 godina

Meni stiglo na 56 km/h, ogranicenje 50. Kazna 3.000 ako platis u roku od 8 dana 1.500.Uredno slike sa brzinom, datumom i sl. Platio i to je to.

ko se boji vuka jos?

pre 9 godina

Vracamo se juce kuci, zena vozi, ja dremam, vozi 120km/h (po PSU :) kad proleti neki manijak pored nas, Austrijska tabla, a za njim jos tri automobila. Isli su bar 150km/h. E da se neko pametan seti da postave kamere na nadvoznjacima i da mere vreme koje je potrebno za prolaz te deonice, a onda preracunaju brzinu i da na izlazu iz zemlje cekaju bahate strance sa kaznama. Pare bi namlatili... Interesuje me da li se tako ponasaju i u Svajcarskoj, Austriji...

Glas razuma

pre 9 godina

Ja nemam pojma šta sam pročitao? Jer ovo neka reklama: za policiju, opremu koju koristi policija, neki sajens fikšn...?
Gospodo iz MUP-a, ako stvarno želite dobro građanima ove zemlje i narodu POSTAVITE FIXNE RADARE KOJI SU JASNO VIDLJIVI NA JASNO OBELEŽENIM MESTIMA GDE PIŠE KOJA BRZINA JE DOZVOLJENA NA TOJ DEONICI PUTA!!! TAKO SE VRŠI PREVENCIJA. SVUDA NA ZAPADU (AKO STE IKADA BILI I VIDELI) SE TAKO RADI - NIKAKO DRUGAČIJE. ZATO ŠTO JE POLICIJA U SLUŽBI-SERVIS GRAĐANA. Ovako kako vi radite - se vrši otimačina i pljačka, selektivna pravda i ovako se NE REŠAVA PROBLEM. Da je ovo što ja pišem tačno - potvđuju podaci o saobraćajnim nesrećama i stradalima koji su svake godine sve gori i gori! Uprkos svim mogućim zakonima i izmenama istih koje ste vi doneli!!!
Neka mi neko objasni zašto ne želite da postavite fixne radare i zašto vam oni smetaju???
Ako je Švedska (zemlja sa cca. 9-10 miliona stanovnika, nešto približno nama...) imala u 2013. godini UKUPNO 8 STRADALIH UČESNIKA U SAOBRAĆAJU - ZAŠTO NEŠTO NE PREPIŠEMO OD NJIH!!! Zašto nam za vikend ginu ljudi kao u razvijenim zemljama za celu godinu? Jer vaša misija možda da nas ima što manje? Da se istrebimo...?
Molim MUP da se uozbilje ako je ikako moguće... Dok ne bude kasno - dok se ne istrebimo... Ovaj put bez ikakvog rata ili sukoba - samim učestvovanjem u saobraćaju.
Unapred zahvalan na razumevanju.
Pozdrav svima

Glas razuma

pre 9 godina

Ja nemam pojma šta sam pročitao? Jer ovo neka reklama: za policiju, opremu koju koristi policija, neki sajens fikšn...?
Gospodo iz MUP-a, ako stvarno želite dobro građanima ove zemlje i narodu POSTAVITE FIXNE RADARE KOJI SU JASNO VIDLJIVI NA JASNO OBELEŽENIM MESTIMA GDE PIŠE KOJA BRZINA JE DOZVOLJENA NA TOJ DEONICI PUTA!!! TAKO SE VRŠI PREVENCIJA. SVUDA NA ZAPADU (AKO STE IKADA BILI I VIDELI) SE TAKO RADI - NIKAKO DRUGAČIJE. ZATO ŠTO JE POLICIJA U SLUŽBI-SERVIS GRAĐANA. Ovako kako vi radite - se vrši otimačina i pljačka, selektivna pravda i ovako se NE REŠAVA PROBLEM. Da je ovo što ja pišem tačno - potvđuju podaci o saobraćajnim nesrećama i stradalima koji su svake godine sve gori i gori! Uprkos svim mogućim zakonima i izmenama istih koje ste vi doneli!!!
Neka mi neko objasni zašto ne želite da postavite fixne radare i zašto vam oni smetaju???
Ako je Švedska (zemlja sa cca. 9-10 miliona stanovnika, nešto približno nama...) imala u 2013. godini UKUPNO 8 STRADALIH UČESNIKA U SAOBRAĆAJU - ZAŠTO NEŠTO NE PREPIŠEMO OD NJIH!!! Zašto nam za vikend ginu ljudi kao u razvijenim zemljama za celu godinu? Jer vaša misija možda da nas ima što manje? Da se istrebimo...?
Molim MUP da se uozbilje ako je ikako moguće... Dok ne bude kasno - dok se ne istrebimo... Ovaj put bez ikakvog rata ili sukoba - samim učestvovanjem u saobraćaju.
Unapred zahvalan na razumevanju.
Pozdrav svima

zoran

pre 9 godina

Ziveo sam u Australiji nekoliko godina. Kupio ja novi auto I krecem se kroz pustinjski autoput. Nema zive dushe....pustinja ...nebo..asphalt kao zmija se proteze. Rekoh ja sebi:"E, sada mozes da ga dzibrash." Ogranichenje 110km/h. Suludo malo za rastojanje koje sam trebao proci. Opustim se ja I nagazim...Nije proshlo dve nedelje, kada stize meni Pismo iz policije. U njemu fotografija mog vozila, brzina I uplatnica za kaznu, takodje oduzeli I par bodova. Smestili ljudi kameru u nekom zbunu u sred pustinje, pa ti vidi.

Stefan

pre 9 godina

Potrebno je mnoge dozvoljene brzine u Srbiji promeniti... Negde gde su bile sume danas su nikla naselja i tu ne treba da stoji znak 60 - 80 itd... Medjutim postoje mnoga mesta u Srbiji gde je dozvoljena brzina 40 a nema veze sa bezbednocu. Naselje je kilometrima daleko, nema pesaka tuda, i put je skroz ravan i pregledan.... PA tek onda lupati po dzepu! U Srbiji ... ups ... na BAlkanu se uvek prvo uzimaju pare a onda nudi roba!

Dejan

pre 9 godina

Super. Policija ima svu moguću opremu i treba da svojim primerom pokaže kako se poštuje zakon a u realnosti skoro ni jedan ne vezuje pojas, nema upaljena svetla, parkiraju gde stignu, okreću na punoj liniji, prolaze kroz crveno a ako im se hladi burek ili greje pivo uključuju rotaciju bez obzira na uslove i druge vozače. Malo je trulo da se baš na ovaj način otima.

zoran

pre 9 godina

Vreme je da se zastitnik gradjana pozove u pomoc. Vrsiti video nadzor (spijuniranje, neovlasteno prikupkjanje dokaza) nad gradjanima, bez ikakvog upozorenja, iz potaje i bez adekvatnog sudskog naloga je zakonom zabranjeno. Iskreno, nemam nista protiv da policija postavi sta god hoce na put, ali je treba naterati da ispred takvog uredjaja postavi obavestenje da se gradjani snimaju, i da ce se snimak koristiti protiv njih na sudu.

vas cilj je jasan

pre 9 godina

iz neobelezenog vozila? sramota, ne bih se ni zaustavio da vidim neobelezeno vozilo, kako da znam da nece neko da me ubije ako stanem, samo zato sto ima plavo odelo i mase iz auta..cao zdravo
dalje, koliko je dozvoljeno odstupanje od tih 50kmh? hocete da kazete da su vasi uredjaji i brzinomer u auto 100% precizni, sramota.. sta ako nekog pretices jer ide 38kmh a dozvoljeno 50.. stigne ti kazna na 52.. sramota..i prvo popravite znake za ogranicenje..
ovo je cisto uzimnje para a ne da naterate vozace da voze po ogranicenju jer se to ne radi tako

error404

pre 9 godina

I vozim na strane tablice, prodjem kroz takav radar koji me uslika, policija me ne zaustavi i tu se sve zavrsi. Nikad mi ne stigne kuci kazna!!
Svidja mi se sistem!!

navijac

pre 9 godina

@Glas razuma

Pa njima nije cilj prevencija, nego sto vise naplacenih kazni kako bi sto vise punili budzet. Zato se skrivaju kao misevi po zbunju, iza zidova, parkiranih vozila, prave diverzije sa dva radara uzastopce na 500m, postavljaju radare u civilna vozila, cekaju u civilu na prometnim raskrsnicama da vide da li neko na semaforu prica telefonom a onda javljaju obliznjem kolegi itd..

ko se boji vuka jos?

pre 9 godina

Vracamo se juce kuci, zena vozi, ja dremam, vozi 120km/h (po PSU :) kad proleti neki manijak pored nas, Austrijska tabla, a za njim jos tri automobila. Isli su bar 150km/h. E da se neko pametan seti da postave kamere na nadvoznjacima i da mere vreme koje je potrebno za prolaz te deonice, a onda preracunaju brzinu i da na izlazu iz zemlje cekaju bahate strance sa kaznama. Pare bi namlatili... Interesuje me da li se tako ponasaju i u Svajcarskoj, Austriji...

Vozila vlade mogu 200 na sat, a ostali 50

pre 9 godina

U tom slučaju vozila je moja baka od 88 godina. Nema dozvolu pa mogu da joj zabrane i polaganje vozačkog ispita odmah.Kaznu joj naplatiite od smanjene penzije.

Golden born

pre 9 godina

Odličan metod za punjenje budžeta. Kao što je primetio neko pre mene u komentarima, od prevencije nesreća i bilo kakve dobiti za građane - nula!
No, treba početi od sređenih puteva i putne signalizacije, razumnih i ažurnih ograničenja, poštene tehničke kontrole vozila, pa se tek onda hvaliti super nevidljivim radarima. U većini zemalja policija je dužna da njihovo prisustvo obznani nekoliko kilometara pre...

Srdjan

pre 9 godina

Danas sam se mimoisao sa policijskim dzipom u kom je pandur telefonirao u toku voznje. Kada cemo moci da racunamo da ce zakon prema svima biti isti?

Antonio

pre 9 godina

U Japanu imaju znakove koji najavljuju kamere za brzinu... (500m, 200m do kamere...). Ovo je lov na ljude, ima previse meste gde je ogranicenje brzine suludo malo za uslove puta, trebalo bi prvo to resiti i na sva kljucna mesta postaviti fiksne kamere. Pozdrav
(Marko, 14. april 2015 14:27)

Zato sto je u Japanu cilj da se uspori a ovde da se uzmu pare.

pera

pre 9 godina

Meni stiglo na 56 km/h, ogranicenje 50. Kazna 3.000 ako platis u roku od 8 dana 1.500.Uredno slike sa brzinom, datumom i sl. Platio i to je to.

Marko

pre 9 godina

U Japanu imaju znakove koji najavljuju kamere za brzinu... (500m, 200m do kamere...). Ovo je lov na ljude, ima previse meste gde je ogranicenje brzine suludo malo za uslove puta, trebalo bi prvo to resiti i na sva kljucna mesta postaviti fiksne kamere. Pozdrav

Vojislav

pre 9 godina

Jednom recju: idealan nacin da se uzmu pare od ljudi a da se pravi problemi ne rese. Apsolutno sam protiv divljanja po ulicama ali nasa ogranicenja su najcesce debilna. Da li je bilo gde u Evropi preko mosta kakav je Pupinov ogranicenje 50? Naravno da nije. Da li je igde kao kod Nove Galenike 60? Takodje nije. Najlakse je namestiti radar na delu puta gde je ogranicenje sumanuto i cekati, cekati... Lepa parica. A Srbijom ce i dalje da se voze masovno neosvetljeni traktori, uIce ce i dalje da budu razrovane, pesaci ce cim vide zebru da istrcavaju bez da pogledaju da li mozda ide neki auto itd.

Briga

pre 9 godina

Hteo bih da pitam nadležne: zašto policija postavlja radare samo kada je lepo i sunčano vreme? Kada je kiša, magla, sneg, poledica i slični loši uslovi za vožnju, nigde ih nema. A upravo tada je opasno voziti brzo. Da li to ono brinu o bezbednosti u saobraćaju ili su tu da uzmu pare? Nije ni čudo što smo vodeći po broju stradalih (srazmerno broju stanovnika).

Objektivno!

pre 9 godina

U Nemačkoj, na autoputevima ne postoji ograničenje brzine, osim u izuzetnim situacijama, kada se putem displej tabli vozači informišu o propisanoj brzini za izvesnu deonicu. U Švedskoj, radari su veoma česta pojava, ali su označeni, jer nije cilj da se vozač kazni, nego da mu se sačuva život! ...ali mi smo "veći katolici od Pape!"

CedaVelja

pre 9 godina

I u Župi su se policajci dohvatili tog radara,i iskreno nije mi pravo...tu gde smo vozili 80-90 na ulazu u grad,sad vozimo 50! I nikad ne znaš gde je. Odlična stvar je ta što kažnjava bez izuzetka, čak sam čuo priču da su i policajcima pisali kazne(za ne verovati u Srbiji!). I ne razumem šta se bunite,dok si ispod ograničenja niko te ne snima,niko te ne zamara,nema one seljačke rasprave sa pandurima,kulturno...

bandiera rossa

pre 9 godina

E da ste zivi i zdravi, ja sam jos pre dve godine "odlezao" tri meseca bez dozvole zbog prekoracenja brzine... bez zaustavljanja od strane policije. Samo me pozvali u MUP da provere da li sam ja bio za volanom svog vozila tog i tog datuma u toliko i toliko sati... i pustili mi snimak.

doc

pre 9 godina

U Švedskoj I na zapadu o saobraćajnoj kulturi se uči I u školi I u kući od malih nogu. Kod nas se filozofira od malih nogu. Broj poginulih u Srbiji je iz godine u godinu sve manji I manji, između ostalog zbog povećanja odgovornosti vozača I pešaka I stroge kaznene politike. Kada sami sebi budemo najstroži policajci broj udesa, žrtava, povređenih I materijalna šteta će biti minimalna.

Orwell

pre 9 godina

Ponovo investicija u sisteme za nadzor i sankcionisanje, u redu treba paziti na bezbednost. Hoće li se neki dinar uložiti i u krpljenje rupa od kojih se raspada kamenje u bubregu?

Coyote

pre 9 godina

Iskren da budem vise ne vozim magistralama, samo autoput gde moze koliko toliko pristojno da se vozi. U Crnu Goru ne idem jer nemam zivaca da mi neko iskace iz žbuna na ogranicenjima od 40 i 50km/h. Ako neko hice da poveća bezbednost u saobracaju, prvo mora da nauci ljude da gledaju i vladaju sobom i autom. Bez toga nema bezbednosti u saobracaju, mozete vi da postavljate radare i u autoperionicama. Nego dzaba ja mlatim sve ovo, kao da nekog briga...

Običan vozač

pre 9 godina

Evo samo jednog primera: put Niš-Leskovac, deonica između sela Malošište i Niša, ograničenje je 60 a put je pregledan, asfalt dobar i nema naselja okolo. Zašto bi se bilo ko normalan klackao sa 60 na sat desetak kilometara ako može apsolutno bezbedno da vozi 80? Svi normalni se trude da se saobraćaj odvija što brže i bezbednije a mi se pravimo pametni i usporavamo ga bez ikakvog razloga! Bilo bi u redu da je postavljeno dodatno obaveštenje da to ograničenje važi zimi kada ima snega, ali nije! Da je to samo taj put pa da im čovek i oprosti. Dakle, prvo srediti idiotska ograničenja, srediti puteve i signalizaciju, pa tek onda radarisati i kažnjavati.

AR

pre 9 godina

Koliko vremena prodje od upucavanja radarom do dobijanja cestitke? Cisto da budem siguran, jer sam u poslednje vreme imao par sumnjivih situacija.

provincijalac

pre 9 godina

U Nemačkoj, prekršiocima saobraćajnih propisa šalju samo obaveštenje o učinjenom prekršaju i uplatnicu...ko je siguran u sebe može da reskira i ode na sud, gde se tek tad prekršaj dokumentuje fotografijama u dokaznom postupku...

steva

pre 9 godina

Ovakav sistem kažnjavanja vozača kao učesnika u saobraćaju nije realan i nije korektan,a možda je čak i protivzakonit.Ja sam se u Nemačkoj 85-86.god.vraćao iz jedne posete u kasnim večernjim satima sa jednim rođakom,kada je on najednom počeo lagano da koči i usporava vozilo,iako nije bio gust saobraćaj i uslovi za vožnju idealni.I kada sam upitao zašto koči,on mi je ukazao na svetleći znak ograničenja brzine koji je registrovao prekoračenje brzine,a kojim se vozač upozorava da ulazi u radarsko područje i da mu sleduje kazna ukoliko ne ispoštuje ograničenje brzine.Ali ovo je Srbija i ovde će ovakvi propisi u upozorenja doći za jedno 30-50.godina.

Kad bi bilo,sta bi bilo

pre 9 godina

A,kada pokusas da predjes granicu i napustis Srbiju,dobijes uplatnicu i uputstvo,koliko km treba da se vratis nazad i kako da dodjes do prve Poste!

DCI Barnaby

pre 9 godina

Sirom BiH, godinama vec, nalazise mnostvo stacionarnih radara koji mjere brzinu vozila I u slucaju prekoracenja stize kazna na kucnu adresu.U slucaju da je u pitanju prekrsaj za oduzimanje vozacke dozvole mnogi se snadju tako sto nadju dobrovoljca(neko kome nije bas neophodna dozvola, a ima je)koji ce potvrditi da je on tada vozio a ne vlasnik vozila.Lokalno stanovnistvo zna gdje se nalaze, a za druge na oko 1km prije svakog radara postoji znak upozorenja.Zar to do sada nije uvedeno u Srbiji?

Cuore

pre 9 godina

A to sto kod Vukovog spomenika semafor nije radio 10 dana to nije problem?to sto su sve sahte upale i rupa na svakom cosku to..obezbedite prvo neke uslove pa onda kacite radare i kamere..

emmilija

pre 9 godina

uz dobrog advokata, na sudu ovo pada u vodu. policija jos uvek nema pravo da naplati kaznu delovanjem iz zasede. po njihovim pravilima, moraju da deluju preventivno, da budu uočljivi, kako bi sprečili da dodje do prekršaja.

Шумадинац

pre 9 godina

Имам два питања:
1. Кола су моја, ја имам дозволу. Неко у мојим колима (госпођа или ја) буде усликан. Позову ме, ја одбијем да кажем ко је возио. Које су последице по моју дозволу?

2. Препишем кола мајци/ташти, које нису возачи. Усликају мене. Мама/ташта одбије да каже ко је возио. Које су последице, сем тих 15-30000?

Zoran

pre 9 godina

Ne bih se iznenadio, kada bi stavili kamere za prolazak na crveno, a da izvade sijalice iz semafora. Koliko bi tu paaaara bilo.
I ovako ima semafora za koje znate da rade, tek kada dodjete do njega i dobro se zagledate u isti...
A ako pogledate ko su "strucnjaci" za saobracaj, ne smete se cuditi!

tomy

pre 9 godina

Ovo je bolje dosta jer nema mogucnosti da se da policajcu 20 evra da ga pusti jer nema kontakta polivajac vozac.Inace najnovije kamere zumiraju tako da se vozac moze prepoznati.

nikola mladenovic

pre 9 godina

Na snazi je ( ipak ) zakon sile. U mojoj, maloj ulici u Nisu, "pauk" non stop odnosi vozila iako nema zabrane parkiranja i zaustavljanja, a vozila su uredno parkirana na 1,5m od zida ili ograde dvorista!!! Ili, jednostavno dobar biznis Parking "servisa".

mia

pre 9 godina

Pre par godina plati kaznu zbog prekoračen od 2 km više od dozvoljenog. Da li znate po kojoj tarifi? Eh, pošto mi je to bio prvi i srećom jedini put na sudu me samo pitaše gde radim, šta sam po zanimanju i kolika mi je plata? Naivac smatrah da sud iako nas trebam ozbiljno shvatiti. Kazna 6000 din i platih. Dakle, odredite tačan iznos kazni za svaki prekoračeni km. Diskriminacija, kao u gsp gde se cena karte određuje na osnovu starosne dobi, radnog odnosa i još nekih još gorih kriterijuma. Možda ne zauzimamo svi istu zapreminu u busu?

Petrolhead

pre 9 godina

Ovo je pljačkanje iz zasede. Svuda u EU postoje kamere koje snimaju brzinu, ali za to postoji i tabla upozorenja. Osim toga, npr. u Nemačkoj u naseljenim mestima postoje Zone 30, obično u uzanim ulicama i tu može da se nađe skrivena policijska kamera. Kazna za prekoračenje do 20 Kmh je znatno manja nego kod nas, naročito ako se uzme u obzir odnos njihovih i naših zarada. Problem kod nas je opšta saobraćajna nekultura, bahatost, nervoza i što većina misli da vozi po svom privatnom putu. Kulturu u saobraćaju možete da vidite npr. na autobahn-u, gde svi uredno voze u desnoj traci, osim kada se vrši obilaženje.
Veliki problem je i signalizacija, sinhronizacija semafora, obeležavanje puteva itd... Daleko smo mi od Nemačke, izuzev po visini kazni.

stručnjak

pre 9 godina

Meni stiglo pismo pre mesec dana. Otišao u policiju, priznao i, pošto sam odmah platio, prepolovljena mi je kazna. Najbolja fora je što je čak i policajac iz te stanice uhvaćen i nije mogao da izbegne kaznu :)

Nada

pre 9 godina

U većini zemalja policija je dužna da njihovo prisustvo obznani nekoliko kilometara pre...
(Golden born, 14. april 2015 13:42)

Da li si mrdnuo iz matične zemlje ikada?

Petar

pre 9 godina

Kad budete sklonili MadMax "vozila" skupljaca sekundarnih sirovina sa ulica, onda vam mozda i platim nesto. Dok oni mogu da se voze bez svetala, pojaseva, farova i tablica, zasto bih ja postovao bilo koji propis.

NekoNeko

pre 9 godina

Kada bi obezbedili adekvatne puteve, a ne da magistralni put bude okružen naseljenim mestima, i da prosečna dozvoljena brzina bude 50-60, ova priča bi bila donekle korektna. Ali ovako je očigledno da SAMO PARE UZIMAJU OD LJUDI, i tim parama pune svoje džepove!!!

vlada

pre 9 godina

U Nemačkoj, prekršiocima saobraćajnih propisa šalju samo obaveštenje o učinjenom prekršaju i uplatnicu...ko je siguran u sebe može da reskira i ode na sud, gde se tek tad prekršaj dokumentuje fotografijama u dokaznom postupku...
(provincijalac, 14. april 2015 14:43)

Zašto širite dezinformacije?

Nada

pre 9 godina

(Glas razuma, 14. april 2015 11:15)

A da za početak prvo savladamo upotrebu rečica je li umesto jer? Pa da se onda upustimo u komentarisanje malo složenijih stvari? Mislim kada savladamo gradivo drugog razreda osnovne?

A o predlogu da se jasno obeleže mesta gde se meri brzina, nemam reči. Pretpostavljam da je to u cilju razvijanja što veće brzine tamo gde nema obeleženih radara... Genijalno.

mister x

pre 9 godina

Prosle godine , kod putarine kod beograda prema nisu policajac me kaznio sa 20e samo sto nisam obratio paznju na njega, a moja brzina je bila negde 10km na cas jer bila je guzva i trebao sam uzeti kartu za placanje puta i plus me je pitao ,, sta bi se desilo u ch ako ne obratis paznju na policajca,, nisam smeo da diskutiram u vezi ovoga pitanja platio 20e i vozio dalje

Prosvetitelj

pre 9 godina

Srbi večito se bunite .I treba po džepu i to što više ne samo za prekoračenje brzine već za sve.Kad pljuneš na ulici treba da ti država odvali kaznu što veću a ne kad voziš prebrzo i ugrožavas tudje i svoj život. Prosto je ne voziš brzo , ne pljuješ po ulice ,ne bacaš smeće gde stigneš i onda ne plaćaš kazne.Srbi prestanite da kukate samo šta treba da uradite je da poštujete zakon ,državu u kojoj živite i ljude oko vas.Podrzavam državu u naplati kazni za prekršioce jer to je jedini način da ih opametite.Sto više po džepu.

Pitanje

pre 9 godina

Da li ostave obavestenje u sanducetu recimo ako kuci nema nikog? Pitam zbog licne situacije, jer auto svakodnevno bas koristim (posao i privatno). Mozda me uhvatio radar pre nekih 5 meseci za neko malo prekoracenje, a kuci danju nema nikog. Platio bih ako sam prekoracio (nema sta ako sam kriv), samo da ne bude smaranja sa vracanjem sa granice i slicno, pa me zanima procedura u toj situaciji tj ako su probali da dostave, ali nikog nisu nasli na kucnjoj adresi?

Kuknjava bez potrebe

pre 9 godina

Pa svuda u ujedinjenoj Evropi, severnijem delu, se zna - postoje deonice koje se snimaju i tu svi poštuju ograničenja, a na onim drugim deonicama se baš i nepoštuje, uz rizik da te snimi neki radar - ko želi da rizikuje vozi brže. I sam to radim, spreman sam da platim kaznu kada me uhvate, vodim računa o tome u kojoj zemlji dokle smem da prekoračim brzinu a da to ne bude veći problem. Što pravimo paniku zbog normalnih stvari? Naravno da će policija postaviti radar tamo gde je nelogično nisko ograničenje, naravno da su radari obično ispred tunela... - a gde bi ste ih vi postavili da ste policija?

Teodosije III

pre 9 godina

U Bosni su me na putu uhvatili i platio sam kaznu za prekoracenje od pre 8 meseci. Izvadili lap top i pogledali u bazu prekrsaja.

analiticar amater

pre 9 godina

podrzava, ovu meru, bas ovako kako je zamisljena. ofranicenje mora da se postuje svuda, a ne samo tamo gde je kamera. ko vozi po pravili,a, nema razloga za brigu, ko zuri, nekmorganizuje svoje vreme malo bolje.
zanimljivo da svi znaju kako je to u evropi, a niko u sebiji ne vozi onako kako se vozi u evropi. mi sve znamo kako je negde, a kod kuce se ponasamo raskalasno, i osecamo potrebu da se bunimo.

ovi sto planiraju da prijavljuju babe i dede kao vozace, neka dobor razmisle o tome, da se prekoracenje brzine ne pretvori u neko mnogo gore krivicno delo.

Dragan

pre 4 godine

Isao sam kroz naselje. Na 50m ispred mene policijski auto sa radarom je presao meni put i stao sa druge strane. Da li moze u takvoj situaciji da izvrsi merenje brzine?. Prosao sam ga bez da sam zaustavljen. Da li on moze tako u toj situaciji da meri brzinu ili mora da ga nasteluje i ukljuci merenje?. Hvala unapred.

Nada

pre 9 godina

(Glas razuma, 14. april 2015 11:15)

A da za početak prvo savladamo upotrebu rečica je li umesto jer? Pa da se onda upustimo u komentarisanje malo složenijih stvari? Mislim kada savladamo gradivo drugog razreda osnovne?

A o predlogu da se jasno obeleže mesta gde se meri brzina, nemam reči. Pretpostavljam da je to u cilju razvijanja što veće brzine tamo gde nema obeleženih radara... Genijalno.

Nada

pre 9 godina

U većini zemalja policija je dužna da njihovo prisustvo obznani nekoliko kilometara pre...
(Golden born, 14. april 2015 13:42)

Da li si mrdnuo iz matične zemlje ikada?

error404

pre 9 godina

I vozim na strane tablice, prodjem kroz takav radar koji me uslika, policija me ne zaustavi i tu se sve zavrsi. Nikad mi ne stigne kuci kazna!!
Svidja mi se sistem!!

analiticar amater

pre 9 godina

podrzava, ovu meru, bas ovako kako je zamisljena. ofranicenje mora da se postuje svuda, a ne samo tamo gde je kamera. ko vozi po pravili,a, nema razloga za brigu, ko zuri, nekmorganizuje svoje vreme malo bolje.
zanimljivo da svi znaju kako je to u evropi, a niko u sebiji ne vozi onako kako se vozi u evropi. mi sve znamo kako je negde, a kod kuce se ponasamo raskalasno, i osecamo potrebu da se bunimo.

ovi sto planiraju da prijavljuju babe i dede kao vozace, neka dobor razmisle o tome, da se prekoracenje brzine ne pretvori u neko mnogo gore krivicno delo.

Шумадинац

pre 9 godina

Имам два питања:
1. Кола су моја, ја имам дозволу. Неко у мојим колима (госпођа или ја) буде усликан. Позову ме, ја одбијем да кажем ко је возио. Које су последице по моју дозволу?

2. Препишем кола мајци/ташти, које нису возачи. Усликају мене. Мама/ташта одбије да каже ко је возио. Које су последице, сем тих 15-30000?

zoran

pre 9 godina

Vreme je da se zastitnik gradjana pozove u pomoc. Vrsiti video nadzor (spijuniranje, neovlasteno prikupkjanje dokaza) nad gradjanima, bez ikakvog upozorenja, iz potaje i bez adekvatnog sudskog naloga je zakonom zabranjeno. Iskreno, nemam nista protiv da policija postavi sta god hoce na put, ali je treba naterati da ispred takvog uredjaja postavi obavestenje da se gradjani snimaju, i da ce se snimak koristiti protiv njih na sudu.

CedaVelja

pre 9 godina

I u Župi su se policajci dohvatili tog radara,i iskreno nije mi pravo...tu gde smo vozili 80-90 na ulazu u grad,sad vozimo 50! I nikad ne znaš gde je. Odlična stvar je ta što kažnjava bez izuzetka, čak sam čuo priču da su i policajcima pisali kazne(za ne verovati u Srbiji!). I ne razumem šta se bunite,dok si ispod ograničenja niko te ne snima,niko te ne zamara,nema one seljačke rasprave sa pandurima,kulturno...

Glas razuma

pre 9 godina

Ja nemam pojma šta sam pročitao? Jer ovo neka reklama: za policiju, opremu koju koristi policija, neki sajens fikšn...?
Gospodo iz MUP-a, ako stvarno želite dobro građanima ove zemlje i narodu POSTAVITE FIXNE RADARE KOJI SU JASNO VIDLJIVI NA JASNO OBELEŽENIM MESTIMA GDE PIŠE KOJA BRZINA JE DOZVOLJENA NA TOJ DEONICI PUTA!!! TAKO SE VRŠI PREVENCIJA. SVUDA NA ZAPADU (AKO STE IKADA BILI I VIDELI) SE TAKO RADI - NIKAKO DRUGAČIJE. ZATO ŠTO JE POLICIJA U SLUŽBI-SERVIS GRAĐANA. Ovako kako vi radite - se vrši otimačina i pljačka, selektivna pravda i ovako se NE REŠAVA PROBLEM. Da je ovo što ja pišem tačno - potvđuju podaci o saobraćajnim nesrećama i stradalima koji su svake godine sve gori i gori! Uprkos svim mogućim zakonima i izmenama istih koje ste vi doneli!!!
Neka mi neko objasni zašto ne želite da postavite fixne radare i zašto vam oni smetaju???
Ako je Švedska (zemlja sa cca. 9-10 miliona stanovnika, nešto približno nama...) imala u 2013. godini UKUPNO 8 STRADALIH UČESNIKA U SAOBRAĆAJU - ZAŠTO NEŠTO NE PREPIŠEMO OD NJIH!!! Zašto nam za vikend ginu ljudi kao u razvijenim zemljama za celu godinu? Jer vaša misija možda da nas ima što manje? Da se istrebimo...?
Molim MUP da se uozbilje ako je ikako moguće... Dok ne bude kasno - dok se ne istrebimo... Ovaj put bez ikakvog rata ili sukoba - samim učestvovanjem u saobraćaju.
Unapred zahvalan na razumevanju.
Pozdrav svima

Prosvetitelj

pre 9 godina

Srbi večito se bunite .I treba po džepu i to što više ne samo za prekoračenje brzine već za sve.Kad pljuneš na ulici treba da ti država odvali kaznu što veću a ne kad voziš prebrzo i ugrožavas tudje i svoj život. Prosto je ne voziš brzo , ne pljuješ po ulice ,ne bacaš smeće gde stigneš i onda ne plaćaš kazne.Srbi prestanite da kukate samo šta treba da uradite je da poštujete zakon ,državu u kojoj živite i ljude oko vas.Podrzavam državu u naplati kazni za prekršioce jer to je jedini način da ih opametite.Sto više po džepu.

ko se boji vuka jos?

pre 9 godina

Vracamo se juce kuci, zena vozi, ja dremam, vozi 120km/h (po PSU :) kad proleti neki manijak pored nas, Austrijska tabla, a za njim jos tri automobila. Isli su bar 150km/h. E da se neko pametan seti da postave kamere na nadvoznjacima i da mere vreme koje je potrebno za prolaz te deonice, a onda preracunaju brzinu i da na izlazu iz zemlje cekaju bahate strance sa kaznama. Pare bi namlatili... Interesuje me da li se tako ponasaju i u Svajcarskoj, Austriji...

vas cilj je jasan

pre 9 godina

iz neobelezenog vozila? sramota, ne bih se ni zaustavio da vidim neobelezeno vozilo, kako da znam da nece neko da me ubije ako stanem, samo zato sto ima plavo odelo i mase iz auta..cao zdravo
dalje, koliko je dozvoljeno odstupanje od tih 50kmh? hocete da kazete da su vasi uredjaji i brzinomer u auto 100% precizni, sramota.. sta ako nekog pretices jer ide 38kmh a dozvoljeno 50.. stigne ti kazna na 52.. sramota..i prvo popravite znake za ogranicenje..
ovo je cisto uzimnje para a ne da naterate vozace da voze po ogranicenju jer se to ne radi tako

doc

pre 9 godina

U Švedskoj I na zapadu o saobraćajnoj kulturi se uči I u školi I u kući od malih nogu. Kod nas se filozofira od malih nogu. Broj poginulih u Srbiji je iz godine u godinu sve manji I manji, između ostalog zbog povećanja odgovornosti vozača I pešaka I stroge kaznene politike. Kada sami sebi budemo najstroži policajci broj udesa, žrtava, povređenih I materijalna šteta će biti minimalna.

tomy

pre 9 godina

Ovo je bolje dosta jer nema mogucnosti da se da policajcu 20 evra da ga pusti jer nema kontakta polivajac vozac.Inace najnovije kamere zumiraju tako da se vozac moze prepoznati.

Vozila vlade mogu 200 na sat, a ostali 50

pre 9 godina

U tom slučaju vozila je moja baka od 88 godina. Nema dozvolu pa mogu da joj zabrane i polaganje vozačkog ispita odmah.Kaznu joj naplatiite od smanjene penzije.

Golden born

pre 9 godina

Odličan metod za punjenje budžeta. Kao što je primetio neko pre mene u komentarima, od prevencije nesreća i bilo kakve dobiti za građane - nula!
No, treba početi od sređenih puteva i putne signalizacije, razumnih i ažurnih ograničenja, poštene tehničke kontrole vozila, pa se tek onda hvaliti super nevidljivim radarima. U većini zemalja policija je dužna da njihovo prisustvo obznani nekoliko kilometara pre...

zoran

pre 9 godina

Ziveo sam u Australiji nekoliko godina. Kupio ja novi auto I krecem se kroz pustinjski autoput. Nema zive dushe....pustinja ...nebo..asphalt kao zmija se proteze. Rekoh ja sebi:"E, sada mozes da ga dzibrash." Ogranichenje 110km/h. Suludo malo za rastojanje koje sam trebao proci. Opustim se ja I nagazim...Nije proshlo dve nedelje, kada stize meni Pismo iz policije. U njemu fotografija mog vozila, brzina I uplatnica za kaznu, takodje oduzeli I par bodova. Smestili ljudi kameru u nekom zbunu u sred pustinje, pa ti vidi.

vlada

pre 9 godina

U Nemačkoj, prekršiocima saobraćajnih propisa šalju samo obaveštenje o učinjenom prekršaju i uplatnicu...ko je siguran u sebe može da reskira i ode na sud, gde se tek tad prekršaj dokumentuje fotografijama u dokaznom postupku...
(provincijalac, 14. april 2015 14:43)

Zašto širite dezinformacije?

navijac

pre 9 godina

@Glas razuma

Pa njima nije cilj prevencija, nego sto vise naplacenih kazni kako bi sto vise punili budzet. Zato se skrivaju kao misevi po zbunju, iza zidova, parkiranih vozila, prave diverzije sa dva radara uzastopce na 500m, postavljaju radare u civilna vozila, cekaju u civilu na prometnim raskrsnicama da vide da li neko na semaforu prica telefonom a onda javljaju obliznjem kolegi itd..

Marko

pre 9 godina

U Japanu imaju znakove koji najavljuju kamere za brzinu... (500m, 200m do kamere...). Ovo je lov na ljude, ima previse meste gde je ogranicenje brzine suludo malo za uslove puta, trebalo bi prvo to resiti i na sva kljucna mesta postaviti fiksne kamere. Pozdrav

pera

pre 9 godina

Meni stiglo na 56 km/h, ogranicenje 50. Kazna 3.000 ako platis u roku od 8 dana 1.500.Uredno slike sa brzinom, datumom i sl. Platio i to je to.

Dejan

pre 9 godina

Super. Policija ima svu moguću opremu i treba da svojim primerom pokaže kako se poštuje zakon a u realnosti skoro ni jedan ne vezuje pojas, nema upaljena svetla, parkiraju gde stignu, okreću na punoj liniji, prolaze kroz crveno a ako im se hladi burek ili greje pivo uključuju rotaciju bez obzira na uslove i druge vozače. Malo je trulo da se baš na ovaj način otima.

Kad bi bilo,sta bi bilo

pre 9 godina

A,kada pokusas da predjes granicu i napustis Srbiju,dobijes uplatnicu i uputstvo,koliko km treba da se vratis nazad i kako da dodjes do prve Poste!

provincijalac

pre 9 godina

U Nemačkoj, prekršiocima saobraćajnih propisa šalju samo obaveštenje o učinjenom prekršaju i uplatnicu...ko je siguran u sebe može da reskira i ode na sud, gde se tek tad prekršaj dokumentuje fotografijama u dokaznom postupku...

emmilija

pre 9 godina

uz dobrog advokata, na sudu ovo pada u vodu. policija jos uvek nema pravo da naplati kaznu delovanjem iz zasede. po njihovim pravilima, moraju da deluju preventivno, da budu uočljivi, kako bi sprečili da dodje do prekršaja.

AR

pre 9 godina

Koliko vremena prodje od upucavanja radarom do dobijanja cestitke? Cisto da budem siguran, jer sam u poslednje vreme imao par sumnjivih situacija.

Antonio

pre 9 godina

U Japanu imaju znakove koji najavljuju kamere za brzinu... (500m, 200m do kamere...). Ovo je lov na ljude, ima previse meste gde je ogranicenje brzine suludo malo za uslove puta, trebalo bi prvo to resiti i na sva kljucna mesta postaviti fiksne kamere. Pozdrav
(Marko, 14. april 2015 14:27)

Zato sto je u Japanu cilj da se uspori a ovde da se uzmu pare.

bandiera rossa

pre 9 godina

E da ste zivi i zdravi, ja sam jos pre dve godine "odlezao" tri meseca bez dozvole zbog prekoracenja brzine... bez zaustavljanja od strane policije. Samo me pozvali u MUP da provere da li sam ja bio za volanom svog vozila tog i tog datuma u toliko i toliko sati... i pustili mi snimak.

steva

pre 9 godina

Ovakav sistem kažnjavanja vozača kao učesnika u saobraćaju nije realan i nije korektan,a možda je čak i protivzakonit.Ja sam se u Nemačkoj 85-86.god.vraćao iz jedne posete u kasnim večernjim satima sa jednim rođakom,kada je on najednom počeo lagano da koči i usporava vozilo,iako nije bio gust saobraćaj i uslovi za vožnju idealni.I kada sam upitao zašto koči,on mi je ukazao na svetleći znak ograničenja brzine koji je registrovao prekoračenje brzine,a kojim se vozač upozorava da ulazi u radarsko područje i da mu sleduje kazna ukoliko ne ispoštuje ograničenje brzine.Ali ovo je Srbija i ovde će ovakvi propisi u upozorenja doći za jedno 30-50.godina.

Objektivno!

pre 9 godina

U Nemačkoj, na autoputevima ne postoji ograničenje brzine, osim u izuzetnim situacijama, kada se putem displej tabli vozači informišu o propisanoj brzini za izvesnu deonicu. U Švedskoj, radari su veoma česta pojava, ali su označeni, jer nije cilj da se vozač kazni, nego da mu se sačuva život! ...ali mi smo "veći katolici od Pape!"

Stefan

pre 9 godina

Potrebno je mnoge dozvoljene brzine u Srbiji promeniti... Negde gde su bile sume danas su nikla naselja i tu ne treba da stoji znak 60 - 80 itd... Medjutim postoje mnoga mesta u Srbiji gde je dozvoljena brzina 40 a nema veze sa bezbednocu. Naselje je kilometrima daleko, nema pesaka tuda, i put je skroz ravan i pregledan.... PA tek onda lupati po dzepu! U Srbiji ... ups ... na BAlkanu se uvek prvo uzimaju pare a onda nudi roba!

Vojislav

pre 9 godina

Jednom recju: idealan nacin da se uzmu pare od ljudi a da se pravi problemi ne rese. Apsolutno sam protiv divljanja po ulicama ali nasa ogranicenja su najcesce debilna. Da li je bilo gde u Evropi preko mosta kakav je Pupinov ogranicenje 50? Naravno da nije. Da li je igde kao kod Nove Galenike 60? Takodje nije. Najlakse je namestiti radar na delu puta gde je ogranicenje sumanuto i cekati, cekati... Lepa parica. A Srbijom ce i dalje da se voze masovno neosvetljeni traktori, uIce ce i dalje da budu razrovane, pesaci ce cim vide zebru da istrcavaju bez da pogledaju da li mozda ide neki auto itd.

Pitanje

pre 9 godina

Da li ostave obavestenje u sanducetu recimo ako kuci nema nikog? Pitam zbog licne situacije, jer auto svakodnevno bas koristim (posao i privatno). Mozda me uhvatio radar pre nekih 5 meseci za neko malo prekoracenje, a kuci danju nema nikog. Platio bih ako sam prekoracio (nema sta ako sam kriv), samo da ne bude smaranja sa vracanjem sa granice i slicno, pa me zanima procedura u toj situaciji tj ako su probali da dostave, ali nikog nisu nasli na kucnjoj adresi?

mister x

pre 9 godina

Prosle godine , kod putarine kod beograda prema nisu policajac me kaznio sa 20e samo sto nisam obratio paznju na njega, a moja brzina je bila negde 10km na cas jer bila je guzva i trebao sam uzeti kartu za placanje puta i plus me je pitao ,, sta bi se desilo u ch ako ne obratis paznju na policajca,, nisam smeo da diskutiram u vezi ovoga pitanja platio 20e i vozio dalje

Kuknjava bez potrebe

pre 9 godina

Pa svuda u ujedinjenoj Evropi, severnijem delu, se zna - postoje deonice koje se snimaju i tu svi poštuju ograničenja, a na onim drugim deonicama se baš i nepoštuje, uz rizik da te snimi neki radar - ko želi da rizikuje vozi brže. I sam to radim, spreman sam da platim kaznu kada me uhvate, vodim računa o tome u kojoj zemlji dokle smem da prekoračim brzinu a da to ne bude veći problem. Što pravimo paniku zbog normalnih stvari? Naravno da će policija postaviti radar tamo gde je nelogično nisko ograničenje, naravno da su radari obično ispred tunela... - a gde bi ste ih vi postavili da ste policija?

Orwell

pre 9 godina

Ponovo investicija u sisteme za nadzor i sankcionisanje, u redu treba paziti na bezbednost. Hoće li se neki dinar uložiti i u krpljenje rupa od kojih se raspada kamenje u bubregu?

Srdjan

pre 9 godina

Danas sam se mimoisao sa policijskim dzipom u kom je pandur telefonirao u toku voznje. Kada cemo moci da racunamo da ce zakon prema svima biti isti?

mia

pre 9 godina

Pre par godina plati kaznu zbog prekoračen od 2 km više od dozvoljenog. Da li znate po kojoj tarifi? Eh, pošto mi je to bio prvi i srećom jedini put na sudu me samo pitaše gde radim, šta sam po zanimanju i kolika mi je plata? Naivac smatrah da sud iako nas trebam ozbiljno shvatiti. Kazna 6000 din i platih. Dakle, odredite tačan iznos kazni za svaki prekoračeni km. Diskriminacija, kao u gsp gde se cena karte određuje na osnovu starosne dobi, radnog odnosa i još nekih još gorih kriterijuma. Možda ne zauzimamo svi istu zapreminu u busu?

Zoran

pre 9 godina

Ne bih se iznenadio, kada bi stavili kamere za prolazak na crveno, a da izvade sijalice iz semafora. Koliko bi tu paaaara bilo.
I ovako ima semafora za koje znate da rade, tek kada dodjete do njega i dobro se zagledate u isti...
A ako pogledate ko su "strucnjaci" za saobracaj, ne smete se cuditi!

Cuore

pre 9 godina

A to sto kod Vukovog spomenika semafor nije radio 10 dana to nije problem?to sto su sve sahte upale i rupa na svakom cosku to..obezbedite prvo neke uslove pa onda kacite radare i kamere..

nikola mladenovic

pre 9 godina

Na snazi je ( ipak ) zakon sile. U mojoj, maloj ulici u Nisu, "pauk" non stop odnosi vozila iako nema zabrane parkiranja i zaustavljanja, a vozila su uredno parkirana na 1,5m od zida ili ograde dvorista!!! Ili, jednostavno dobar biznis Parking "servisa".

Petrolhead

pre 9 godina

Ovo je pljačkanje iz zasede. Svuda u EU postoje kamere koje snimaju brzinu, ali za to postoji i tabla upozorenja. Osim toga, npr. u Nemačkoj u naseljenim mestima postoje Zone 30, obično u uzanim ulicama i tu može da se nađe skrivena policijska kamera. Kazna za prekoračenje do 20 Kmh je znatno manja nego kod nas, naročito ako se uzme u obzir odnos njihovih i naših zarada. Problem kod nas je opšta saobraćajna nekultura, bahatost, nervoza i što većina misli da vozi po svom privatnom putu. Kulturu u saobraćaju možete da vidite npr. na autobahn-u, gde svi uredno voze u desnoj traci, osim kada se vrši obilaženje.
Veliki problem je i signalizacija, sinhronizacija semafora, obeležavanje puteva itd... Daleko smo mi od Nemačke, izuzev po visini kazni.

Petar

pre 9 godina

Kad budete sklonili MadMax "vozila" skupljaca sekundarnih sirovina sa ulica, onda vam mozda i platim nesto. Dok oni mogu da se voze bez svetala, pojaseva, farova i tablica, zasto bih ja postovao bilo koji propis.

Coyote

pre 9 godina

Iskren da budem vise ne vozim magistralama, samo autoput gde moze koliko toliko pristojno da se vozi. U Crnu Goru ne idem jer nemam zivaca da mi neko iskace iz žbuna na ogranicenjima od 40 i 50km/h. Ako neko hice da poveća bezbednost u saobracaju, prvo mora da nauci ljude da gledaju i vladaju sobom i autom. Bez toga nema bezbednosti u saobracaju, mozete vi da postavljate radare i u autoperionicama. Nego dzaba ja mlatim sve ovo, kao da nekog briga...

DCI Barnaby

pre 9 godina

Sirom BiH, godinama vec, nalazise mnostvo stacionarnih radara koji mjere brzinu vozila I u slucaju prekoracenja stize kazna na kucnu adresu.U slucaju da je u pitanju prekrsaj za oduzimanje vozacke dozvole mnogi se snadju tako sto nadju dobrovoljca(neko kome nije bas neophodna dozvola, a ima je)koji ce potvrditi da je on tada vozio a ne vlasnik vozila.Lokalno stanovnistvo zna gdje se nalaze, a za druge na oko 1km prije svakog radara postoji znak upozorenja.Zar to do sada nije uvedeno u Srbiji?

stručnjak

pre 9 godina

Meni stiglo pismo pre mesec dana. Otišao u policiju, priznao i, pošto sam odmah platio, prepolovljena mi je kazna. Najbolja fora je što je čak i policajac iz te stanice uhvaćen i nije mogao da izbegne kaznu :)

NekoNeko

pre 9 godina

Kada bi obezbedili adekvatne puteve, a ne da magistralni put bude okružen naseljenim mestima, i da prosečna dozvoljena brzina bude 50-60, ova priča bi bila donekle korektna. Ali ovako je očigledno da SAMO PARE UZIMAJU OD LJUDI, i tim parama pune svoje džepove!!!

Briga

pre 9 godina

Hteo bih da pitam nadležne: zašto policija postavlja radare samo kada je lepo i sunčano vreme? Kada je kiša, magla, sneg, poledica i slični loši uslovi za vožnju, nigde ih nema. A upravo tada je opasno voziti brzo. Da li to ono brinu o bezbednosti u saobraćaju ili su tu da uzmu pare? Nije ni čudo što smo vodeći po broju stradalih (srazmerno broju stanovnika).

Običan vozač

pre 9 godina

Evo samo jednog primera: put Niš-Leskovac, deonica između sela Malošište i Niša, ograničenje je 60 a put je pregledan, asfalt dobar i nema naselja okolo. Zašto bi se bilo ko normalan klackao sa 60 na sat desetak kilometara ako može apsolutno bezbedno da vozi 80? Svi normalni se trude da se saobraćaj odvija što brže i bezbednije a mi se pravimo pametni i usporavamo ga bez ikakvog razloga! Bilo bi u redu da je postavljeno dodatno obaveštenje da to ograničenje važi zimi kada ima snega, ali nije! Da je to samo taj put pa da im čovek i oprosti. Dakle, prvo srediti idiotska ograničenja, srediti puteve i signalizaciju, pa tek onda radarisati i kažnjavati.

Teodosije III

pre 9 godina

U Bosni su me na putu uhvatili i platio sam kaznu za prekoracenje od pre 8 meseci. Izvadili lap top i pogledali u bazu prekrsaja.

Dragan

pre 4 godine

Isao sam kroz naselje. Na 50m ispred mene policijski auto sa radarom je presao meni put i stao sa druge strane. Da li moze u takvoj situaciji da izvrsi merenje brzine?. Prosao sam ga bez da sam zaustavljen. Da li on moze tako u toj situaciji da meri brzinu ili mora da ga nasteluje i ukljuci merenje?. Hvala unapred.