Nedelja, 12.04.2015.

16:15

NS: Sedam minuta tišine za nevine

Novosađani su danas u 15 sati na Trgu slobode iskazali poštovanje prema poginulima u helikopterskoj nesreći i apelovali na vlast da saopšti istinu.

Izvor: B92

NS: Sedam minuta tišine za nevine IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

48 Komentari

Sortiraj po:

Gruber

pre 9 godina

Pozdrav! Momak u donjem desnom uglu fotografije, sa riđom kosom i bradom je moj veliki prijatelj i jedan od inicijazora ove akcije, strasan borac protiv nepravde i maximalni pozitivac. Pozdrav, Radovaneeew

simens

pre 9 godina

Mada je povod tragican, ali konacno se desilo nesto sto ce uputiti jasnu poruku vlasti da ne mogu da rade bas sta hoce i da im niko nista ne kaze. Svaka cast Novosadjani!

snag

pre 9 godina

Meni ovo liči na uvertiru u vojni puč,odnosno,kako ozvaničiti i legitimisati već postojeći dvodecenijski puzajući vojni puč!Prisutni su u svim profitabilnim strukturama sistema.

bljak

pre 9 godina

Radari na civilnom aerodromu, koliko znam, nisu isto sto i vojni osmatracki radari. Oni detektuju objekte tako sto, vrteci antenu u krug, neprestano odasilju upitne impulse: "predstavi se". Naravno, civilni avioni ZELE da budu vidjeni i kad prime taj upitni impuls smesta odgovaraju svojim predajnikom "ja sam let XY456 na visini od 15000 fita". Radar na aerodromu zabelezi pravac i udaljenost odakle je odgovor dosao i upise tacku na ekranu, a pored nje ime leta i visinu koju je avion dao. Zato civilni radari nemaju velike antene - jer hvataju snazan odgovor od avionskih predajnika. (To je razlog zasto civilni avioni koji su napali 9/11 nisu vidjeni od nijednog aerodroma - kidnaperi su iskljucili uredjaj za odgovaranje na upitni impuls, tzv. IFF transponder. Od tada je uvedeno pravilo da posada ne moze iskljuciti IFF).
Vojni radar se ne oslanja na odgovor IFF transpondera (mada moze imati u sebi uredjaj za IFF upit i detekciju); on objekte detektuje svojim snaznim impulsom i detektovanjem slabog odjeka od objekta. Zato oni imaju snaznije predajnike, osetljivije prijemnike i vece antene.
E sad, kako je civilni radar mogao da da informaciju posadi o visini i udaljenosti helikoptera (i samim tim polozaju) ako MI17 nije slao IFF impuls ili je slao po nekom vojnom kodu koji Surcin nije razumeo? Kako posada nije znala koja im je visina? Zasto vojni helikopter u otezanim uslovima nije upucen na vojni aerodrom?

Ivan

pre 9 godina

(m, 12. april 2015 18:16)

Upravo tako i mislim, samo nisam strucan da to komentarisem i da iznosim sa sigurnoscu... Helikopter kad krece u penjanje, dok je u vazduhu, on naginje prednji kraj. Bili su isuvise nisko, al ne nad pistom vec nad njivom, krenuo u penjanje, avion se zario u zemlju. Moguce da je ovo jako glupo sto kazem, ogradjujem se, nisam strucan, ali to bio pijan i ostalo, manite! Tri puta nad pistom, treci put pilot kaze: PA ne vidim je... (onda malo, zacudjeno zastaje)... imam jos 140? Da li govori nadmorsku visinu, koliko sam saznao helikopter i pokazuje nadmorsku visinu, sto znaci da je on negde na 30m iznad zemlje, al ne vidi pistu, jer nje naravno i nema?!

m

pre 9 godina

@AV1
Bio je bočno od piste idi na sajt blica ima tekst. Nisu bili iznad piste već bočno od piste, verovatno su pokušavali da vide pistu pa su nakrivili helikopter, kretali su se velikom brzinom i zakačili zemlju. Iz tog teksta jasno je kako je helikopter pao. Ovo je naslov teksta PAD HELIKOPTERA Vojska: Kontrola leta davala posadi zbunjujuće informacije. Jasno je da je problem bio Surčin.

...

pre 9 godina

@AV1 kako koji satelit je utvrdio da helikopter ustvari nije bio iznad piste? Pa gde su pronadjeni ostaci srusenog helikoptera - na pisti ili u njivi?!

DPL.ING

pre 9 godina

@m, 12. april 2015 18:16 Nema sta vojna letelica da trazi na civilnom aerodromu.Vucicu,prozivamo te i podnesi ostavku.Postavio si ministre,misle da smeju.Suocite se sa pocinjenim krivicnim delom

Jednostavno, iako komplikovano za razumevanje

pre 9 godina

Ovde su bitne tri stvari. Neodoljiv je ustisak da je država htela da zataška istinu. Druga bitna stvar je da su se mediji, po nalogu određenih naredbodavaca iz državnog vrha, trudili da aferu obesmisle, razvodne i time građanima otežaju razumevanje suštine i pravih uzroka udesa helikoptera. Treća bitna stvar je dobra, a to je da su izveštaji sa sve prilozima (uz izuzetak nekih dokumenta) objavljenji na sajtu zvanične ustanove, a to je ministarstvo odbrane, i time učinjeni dostupni svima, i onima koji su dovoljno pismeni da pročitaju, i onima koji nisu dovoljno pismeni da razumeju šta je napisano; kao i onima koji žele da pročitaju izveštaje, kao i onima koji to ne žele.
Uz neka stručna objašnjenja koja su mogla da se nađu na nekim internet portalima, smatram da je sadržaj objavljenih izveštaja i priloga, sasvim dovoljan za nedvosmislen zaključak o uzrocima i okolnostima udesa vojnog helikoptera. Naravno, ja vam neću saopštiti svoj zaključak, pokušajte da dođete do njega sami. Pomučite se, ako vam je zaista stalo do istine. To je opšti princip po kome, ubuduće, niko neće moći da vam servira svoju "istinu".

Aleksije

pre 9 godina

Nisam shvatio cilj protesta. Da li je cilj da dodje do smene vlasti, da se dodje do istine (sta tu nije jasno?) ili ukaze postovanje porodicama poginulih u toj nesreci. Ukoliko je ovo trece imaju moju podrsku sve ostalo je jadno i obojeno politikom i ne spojivo sa tragedijom. Pozdrav palim herojima.
(Vecko, 12. april 2015 18:05)

Разумели сте ви врло добро шта је циљ протеста јер је пише у наслову. Французима и Немцима је требало 2 дана да објаве узроке погибије 150 људи а нашима 3 недеље да исконструишу кривицу невиних људи. И ДА, ВЛАСТ ТРЕБА СМЕНИТИ, И ТО ОДМАХ, ЈЕР ИХ ЈЕ СВИМА НАМА ПУНА ...

Labud

pre 9 godina

Mirni protesti su jedini nacin da se ova vlast koliko toliko urazumi. Mislio sam da je ona prethodna udaljena od naroda koliko Zemlja od Marsa, ali ovi su podigli lestvicu i postali opasni po coveka, od Obrenovca do sada Surcina. Podrska ovoj ekipi.

Vecko

pre 9 godina

Nisam shvatio cilj protesta. Da li je cilj da dodje do smene vlasti, da se dodje do istine (sta tu nije jasno?) ili ukaze postovanje porodicama poginulih u toj nesreci. Ukoliko je ovo trece imaju moju podrsku sve ostalo je jadno i obojeno politikom i ne spojivo sa tragedijom. Pozdrav palim herojima.

m

pre 9 godina

@Ivan
Helikopter nije bio nad pistom ali kontola leta im je to javila, zato su oni pokušali da se spuštaju i nadali se da će videti svetlo ali pošto je bio mrak i nigde svetla zakačili su o zemlju i tako se desila tragedija. Inače dva puta je pokušao da sleti ali zbog aviona koji su sleteli kontola leta nije mogla da im se posveti pa su posle kada su im nestali sa radara preusmerili letove za Temišvar. Inače u tom izveštaju kažu da kontrolor leta nije ni imao radar koji može precizbo da odredi poziciju. Helikopter nije isto što i avion. Da je bila Batajnica ili VMA bezbedno bi se spustili jer poznaju teren i kontola leta vodi računa samo o helikopteru. Problme su ministri na aerodromu. Lončar nije pedijatar, tako da nema opravdanja što je čekao na aerodromu, ali kao da se on izmiče iz ovog slučaja, pravi se kao da nije učestvovao.

oDSkora

pre 9 godina

svaka Vam cast!!! Novi Sad i Vojvodina meni su simbol za demokratiju u Srbiji,za normalne ljude i kulturu kojoj treba da tezimo.
naravno malo su i Vama pokvarili grad dodjosi iz c.gore i bosne ali i dalje ste Vi pravi vojvodjani simbol!!!
pozdrav iz Beograda,tuznog,neukog,bahatog,laznog i nekulturnog...
malo nam fali ali ipak je tako,ne valjda jos dugo...!!!

AV1

pre 9 godina

@"Helikopter nije bio nad pistom ali kontola leta im je to javila, zato su oni pokušali da se spuštaju i nadali se da će videti svetlo ali pošto je bio mrak i nigde svetla zakačili su o zemlju i tako se desila tragedija".
A ko je i na koji način, pregledanjem kojeg snimka sa kog radara ili satelita zaključio da helikopter nije bio iznad piste?

Dragan

pre 9 godina

Sve lose sto se desava u Srbiji vec decenijam, posledica je neodgovornosti polusveta na vlasti koje zovemo politicarima. Obrenovac je poplavljen, a isti covek i dalje je predsednik opstine. Nastradali u udesu helikoptera zrtve su sulude ambicije nekoliko bahatih pojedinaca na visokim drzavnim funkcijama koji ne znaju za odgovornost. Podrska novosadjanima. Ono malo normalnog sveta u Bg je uz vas.

lemi

pre 9 godina

Podrzavam ovaj protest. Nekoliko puta sam pokusao putem komentara da objavim da se grupa ljudi okupila kod Doma vazduhoplovstva u Zemunu sa narpisom "I ja sam Omer". Treba li reci da niko to nije objavio kao vest

....

pre 9 godina

prosla sam tuda dok je trajao protest i najezila sam se! tuga jedna videti te ljude! podrska, dok se ne podnesu ostavke odgovornih za nesrecu! Beograd je uz vas!

@Dragan

pre 9 godina

Pa nisi druze upucen,gradonacelnik Obrenovca je non stop bio medju narodom,pre poplava daleko,najavljivao je je danima,nedeljama ljudima na vlasti sta ce se desiti,a S.Mali je njega kulirao,i nije ga uopste fermao 2 %. Zar mislis da je taj covek kriv i jedan posto,da se narod tamo ne bi bunio? Nema potrebe da pljujes po nekome,a nisi upucen u nesto.

Vesna L

pre 9 godina

Da li neko zna KO i KAKO moze krivce za ovu tragediju da izvede pred lice pravde.Bojim se da ce svi proci nekaznjeno.Eno ih na Batajnici ,obecavaju nove helikoptere i kolegama poginulih pilota cestitaju Uskrs!A kako je porodicama ovih ljudi,kako oni slave najveci hriscanski praznik.Ne mogu da razumem toliko odsustvo saosecanja.

Vesna L

pre 9 godina

Narod je duboko dirnula tragedija ovih nasih heroja.Iako ove ljude nisam poznavala svakog dana ovih mesec dana razmisljam o njima i placem i sve bih dala kada bih mogla da vratim vreme i da su oni idalje sa nama .A nasi politicari na Batajnici?

Prof. eng.

pre 9 godina

Akcija održana četvrti put, a mi prvi put čujemo. Toliko o slobodnim medijima. Svaka čast, Novosađani! Sjajna ideja, trebalo bi da se proširi i na ostale gradove.

Dzzzzoni

pre 9 godina

U normalnim zemljama ministar podnosi ostavku bez obzira da li je kriv ili ne. Na taj način se čuva institucija i sprečava valjanje te institucije po blatu. Ali za takav čin potrebne su dve stvari: 1. da odgovorni ljudi, u ovom slučaju ministar odbrane, razumeju koliko je važno da se vojska sačuva od skandala,
2. da taj isti ministar ima obraz malo mekši od đona!!!

Ivan

pre 9 godina

Pre neko vece na rts-u, gledam M. Lazanskog i ostale, sa nadom da ce neko reci istinu, al nista, isposvadjase se privatno i tako se zavrsi.
Toliko mutljavina da je svakom jasno da se sakriva istina.

Moje pitanje je, da li je helikopter uopste bio nad pistom, ili nad njivom jer je imao lose navodjenje?

Ja

pre 9 godina

Pre svega su izgubljeni ljudski zivoti bez obzira na njihove cinove i polozaje u vojsci i drustvu. A svakako su veliki ljudi. Ostavke i zatvor za pojedince koji su do ovog tuznog slucaja doveli.

Alex Bonzita

pre 9 godina

U zemlji u kojoj vojska cuti i dopusta da joj zbog reklame diletantskih politicara ginu najbolji ljudi ocigledno da neko drugi mora protiv toga da digne glas. Podrska skupu u Novom Sadu. Podrska i B92 sto je ovu vest objavila, cime ipak pokazuje da do svog profesionalnog integriteta i dalje drzi.

marli

pre 9 godina

видите ја на то гледам овако,да сам крив или нисам поднео бих оставку ипак су људи изгубили животе.

Alex Bonzita

pre 9 godina

U zemlji u kojoj vojska cuti i dopusta da joj zbog reklame diletantskih politicara ginu najbolji ljudi ocigledno da neko drugi mora protiv toga da digne glas. Podrska skupu u Novom Sadu. Podrska i B92 sto je ovu vest objavila, cime ipak pokazuje da do svog profesionalnog integriteta i dalje drzi.

marli

pre 9 godina

видите ја на то гледам овако,да сам крив или нисам поднео бих оставку ипак су људи изгубили животе.

Prof. eng.

pre 9 godina

Akcija održana četvrti put, a mi prvi put čujemo. Toliko o slobodnim medijima. Svaka čast, Novosađani! Sjajna ideja, trebalo bi da se proširi i na ostale gradove.

....

pre 9 godina

prosla sam tuda dok je trajao protest i najezila sam se! tuga jedna videti te ljude! podrska, dok se ne podnesu ostavke odgovornih za nesrecu! Beograd je uz vas!

Dragan

pre 9 godina

Sve lose sto se desava u Srbiji vec decenijam, posledica je neodgovornosti polusveta na vlasti koje zovemo politicarima. Obrenovac je poplavljen, a isti covek i dalje je predsednik opstine. Nastradali u udesu helikoptera zrtve su sulude ambicije nekoliko bahatih pojedinaca na visokim drzavnim funkcijama koji ne znaju za odgovornost. Podrska novosadjanima. Ono malo normalnog sveta u Bg je uz vas.

Ivan

pre 9 godina

Pre neko vece na rts-u, gledam M. Lazanskog i ostale, sa nadom da ce neko reci istinu, al nista, isposvadjase se privatno i tako se zavrsi.
Toliko mutljavina da je svakom jasno da se sakriva istina.

Moje pitanje je, da li je helikopter uopste bio nad pistom, ili nad njivom jer je imao lose navodjenje?

lemi

pre 9 godina

Podrzavam ovaj protest. Nekoliko puta sam pokusao putem komentara da objavim da se grupa ljudi okupila kod Doma vazduhoplovstva u Zemunu sa narpisom "I ja sam Omer". Treba li reci da niko to nije objavio kao vest

Ja

pre 9 godina

Pre svega su izgubljeni ljudski zivoti bez obzira na njihove cinove i polozaje u vojsci i drustvu. A svakako su veliki ljudi. Ostavke i zatvor za pojedince koji su do ovog tuznog slucaja doveli.

Dzzzzoni

pre 9 godina

U normalnim zemljama ministar podnosi ostavku bez obzira da li je kriv ili ne. Na taj način se čuva institucija i sprečava valjanje te institucije po blatu. Ali za takav čin potrebne su dve stvari: 1. da odgovorni ljudi, u ovom slučaju ministar odbrane, razumeju koliko je važno da se vojska sačuva od skandala,
2. da taj isti ministar ima obraz malo mekši od đona!!!

Vesna L

pre 9 godina

Narod je duboko dirnula tragedija ovih nasih heroja.Iako ove ljude nisam poznavala svakog dana ovih mesec dana razmisljam o njima i placem i sve bih dala kada bih mogla da vratim vreme i da su oni idalje sa nama .A nasi politicari na Batajnici?

oDSkora

pre 9 godina

svaka Vam cast!!! Novi Sad i Vojvodina meni su simbol za demokratiju u Srbiji,za normalne ljude i kulturu kojoj treba da tezimo.
naravno malo su i Vama pokvarili grad dodjosi iz c.gore i bosne ali i dalje ste Vi pravi vojvodjani simbol!!!
pozdrav iz Beograda,tuznog,neukog,bahatog,laznog i nekulturnog...
malo nam fali ali ipak je tako,ne valjda jos dugo...!!!

Aleksije

pre 9 godina

Nisam shvatio cilj protesta. Da li je cilj da dodje do smene vlasti, da se dodje do istine (sta tu nije jasno?) ili ukaze postovanje porodicama poginulih u toj nesreci. Ukoliko je ovo trece imaju moju podrsku sve ostalo je jadno i obojeno politikom i ne spojivo sa tragedijom. Pozdrav palim herojima.
(Vecko, 12. april 2015 18:05)

Разумели сте ви врло добро шта је циљ протеста јер је пише у наслову. Французима и Немцима је требало 2 дана да објаве узроке погибије 150 људи а нашима 3 недеље да исконструишу кривицу невиних људи. И ДА, ВЛАСТ ТРЕБА СМЕНИТИ, И ТО ОДМАХ, ЈЕР ИХ ЈЕ СВИМА НАМА ПУНА ...

Labud

pre 9 godina

Mirni protesti su jedini nacin da se ova vlast koliko toliko urazumi. Mislio sam da je ona prethodna udaljena od naroda koliko Zemlja od Marsa, ali ovi su podigli lestvicu i postali opasni po coveka, od Obrenovca do sada Surcina. Podrska ovoj ekipi.

Vesna L

pre 9 godina

Da li neko zna KO i KAKO moze krivce za ovu tragediju da izvede pred lice pravde.Bojim se da ce svi proci nekaznjeno.Eno ih na Batajnici ,obecavaju nove helikoptere i kolegama poginulih pilota cestitaju Uskrs!A kako je porodicama ovih ljudi,kako oni slave najveci hriscanski praznik.Ne mogu da razumem toliko odsustvo saosecanja.

m

pre 9 godina

@Ivan
Helikopter nije bio nad pistom ali kontola leta im je to javila, zato su oni pokušali da se spuštaju i nadali se da će videti svetlo ali pošto je bio mrak i nigde svetla zakačili su o zemlju i tako se desila tragedija. Inače dva puta je pokušao da sleti ali zbog aviona koji su sleteli kontola leta nije mogla da im se posveti pa su posle kada su im nestali sa radara preusmerili letove za Temišvar. Inače u tom izveštaju kažu da kontrolor leta nije ni imao radar koji može precizbo da odredi poziciju. Helikopter nije isto što i avion. Da je bila Batajnica ili VMA bezbedno bi se spustili jer poznaju teren i kontola leta vodi računa samo o helikopteru. Problme su ministri na aerodromu. Lončar nije pedijatar, tako da nema opravdanja što je čekao na aerodromu, ali kao da se on izmiče iz ovog slučaja, pravi se kao da nije učestvovao.

DPL.ING

pre 9 godina

@m, 12. april 2015 18:16 Nema sta vojna letelica da trazi na civilnom aerodromu.Vucicu,prozivamo te i podnesi ostavku.Postavio si ministre,misle da smeju.Suocite se sa pocinjenim krivicnim delom

Jednostavno, iako komplikovano za razumevanje

pre 9 godina

Ovde su bitne tri stvari. Neodoljiv je ustisak da je država htela da zataška istinu. Druga bitna stvar je da su se mediji, po nalogu određenih naredbodavaca iz državnog vrha, trudili da aferu obesmisle, razvodne i time građanima otežaju razumevanje suštine i pravih uzroka udesa helikoptera. Treća bitna stvar je dobra, a to je da su izveštaji sa sve prilozima (uz izuzetak nekih dokumenta) objavljenji na sajtu zvanične ustanove, a to je ministarstvo odbrane, i time učinjeni dostupni svima, i onima koji su dovoljno pismeni da pročitaju, i onima koji nisu dovoljno pismeni da razumeju šta je napisano; kao i onima koji žele da pročitaju izveštaje, kao i onima koji to ne žele.
Uz neka stručna objašnjenja koja su mogla da se nađu na nekim internet portalima, smatram da je sadržaj objavljenih izveštaja i priloga, sasvim dovoljan za nedvosmislen zaključak o uzrocima i okolnostima udesa vojnog helikoptera. Naravno, ja vam neću saopštiti svoj zaključak, pokušajte da dođete do njega sami. Pomučite se, ako vam je zaista stalo do istine. To je opšti princip po kome, ubuduće, niko neće moći da vam servira svoju "istinu".

bljak

pre 9 godina

Radari na civilnom aerodromu, koliko znam, nisu isto sto i vojni osmatracki radari. Oni detektuju objekte tako sto, vrteci antenu u krug, neprestano odasilju upitne impulse: "predstavi se". Naravno, civilni avioni ZELE da budu vidjeni i kad prime taj upitni impuls smesta odgovaraju svojim predajnikom "ja sam let XY456 na visini od 15000 fita". Radar na aerodromu zabelezi pravac i udaljenost odakle je odgovor dosao i upise tacku na ekranu, a pored nje ime leta i visinu koju je avion dao. Zato civilni radari nemaju velike antene - jer hvataju snazan odgovor od avionskih predajnika. (To je razlog zasto civilni avioni koji su napali 9/11 nisu vidjeni od nijednog aerodroma - kidnaperi su iskljucili uredjaj za odgovaranje na upitni impuls, tzv. IFF transponder. Od tada je uvedeno pravilo da posada ne moze iskljuciti IFF).
Vojni radar se ne oslanja na odgovor IFF transpondera (mada moze imati u sebi uredjaj za IFF upit i detekciju); on objekte detektuje svojim snaznim impulsom i detektovanjem slabog odjeka od objekta. Zato oni imaju snaznije predajnike, osetljivije prijemnike i vece antene.
E sad, kako je civilni radar mogao da da informaciju posadi o visini i udaljenosti helikoptera (i samim tim polozaju) ako MI17 nije slao IFF impuls ili je slao po nekom vojnom kodu koji Surcin nije razumeo? Kako posada nije znala koja im je visina? Zasto vojni helikopter u otezanim uslovima nije upucen na vojni aerodrom?

...

pre 9 godina

@AV1 kako koji satelit je utvrdio da helikopter ustvari nije bio iznad piste? Pa gde su pronadjeni ostaci srusenog helikoptera - na pisti ili u njivi?!

Ivan

pre 9 godina

(m, 12. april 2015 18:16)

Upravo tako i mislim, samo nisam strucan da to komentarisem i da iznosim sa sigurnoscu... Helikopter kad krece u penjanje, dok je u vazduhu, on naginje prednji kraj. Bili su isuvise nisko, al ne nad pistom vec nad njivom, krenuo u penjanje, avion se zario u zemlju. Moguce da je ovo jako glupo sto kazem, ogradjujem se, nisam strucan, ali to bio pijan i ostalo, manite! Tri puta nad pistom, treci put pilot kaze: PA ne vidim je... (onda malo, zacudjeno zastaje)... imam jos 140? Da li govori nadmorsku visinu, koliko sam saznao helikopter i pokazuje nadmorsku visinu, sto znaci da je on negde na 30m iznad zemlje, al ne vidi pistu, jer nje naravno i nema?!

m

pre 9 godina

@AV1
Bio je bočno od piste idi na sajt blica ima tekst. Nisu bili iznad piste već bočno od piste, verovatno su pokušavali da vide pistu pa su nakrivili helikopter, kretali su se velikom brzinom i zakačili zemlju. Iz tog teksta jasno je kako je helikopter pao. Ovo je naslov teksta PAD HELIKOPTERA Vojska: Kontrola leta davala posadi zbunjujuće informacije. Jasno je da je problem bio Surčin.

@Dragan

pre 9 godina

Pa nisi druze upucen,gradonacelnik Obrenovca je non stop bio medju narodom,pre poplava daleko,najavljivao je je danima,nedeljama ljudima na vlasti sta ce se desiti,a S.Mali je njega kulirao,i nije ga uopste fermao 2 %. Zar mislis da je taj covek kriv i jedan posto,da se narod tamo ne bi bunio? Nema potrebe da pljujes po nekome,a nisi upucen u nesto.

AV1

pre 9 godina

@"Helikopter nije bio nad pistom ali kontola leta im je to javila, zato su oni pokušali da se spuštaju i nadali se da će videti svetlo ali pošto je bio mrak i nigde svetla zakačili su o zemlju i tako se desila tragedija".
A ko je i na koji način, pregledanjem kojeg snimka sa kog radara ili satelita zaključio da helikopter nije bio iznad piste?

Vecko

pre 9 godina

Nisam shvatio cilj protesta. Da li je cilj da dodje do smene vlasti, da se dodje do istine (sta tu nije jasno?) ili ukaze postovanje porodicama poginulih u toj nesreci. Ukoliko je ovo trece imaju moju podrsku sve ostalo je jadno i obojeno politikom i ne spojivo sa tragedijom. Pozdrav palim herojima.

simens

pre 9 godina

Mada je povod tragican, ali konacno se desilo nesto sto ce uputiti jasnu poruku vlasti da ne mogu da rade bas sta hoce i da im niko nista ne kaze. Svaka cast Novosadjani!

Gruber

pre 9 godina

Pozdrav! Momak u donjem desnom uglu fotografije, sa riđom kosom i bradom je moj veliki prijatelj i jedan od inicijazora ove akcije, strasan borac protiv nepravde i maximalni pozitivac. Pozdrav, Radovaneeew

snag

pre 9 godina

Meni ovo liči na uvertiru u vojni puč,odnosno,kako ozvaničiti i legitimisati već postojeći dvodecenijski puzajući vojni puč!Prisutni su u svim profitabilnim strukturama sistema.

Vecko

pre 9 godina

Nisam shvatio cilj protesta. Da li je cilj da dodje do smene vlasti, da se dodje do istine (sta tu nije jasno?) ili ukaze postovanje porodicama poginulih u toj nesreci. Ukoliko je ovo trece imaju moju podrsku sve ostalo je jadno i obojeno politikom i ne spojivo sa tragedijom. Pozdrav palim herojima.

@Dragan

pre 9 godina

Pa nisi druze upucen,gradonacelnik Obrenovca je non stop bio medju narodom,pre poplava daleko,najavljivao je je danima,nedeljama ljudima na vlasti sta ce se desiti,a S.Mali je njega kulirao,i nije ga uopste fermao 2 %. Zar mislis da je taj covek kriv i jedan posto,da se narod tamo ne bi bunio? Nema potrebe da pljujes po nekome,a nisi upucen u nesto.

oDSkora

pre 9 godina

svaka Vam cast!!! Novi Sad i Vojvodina meni su simbol za demokratiju u Srbiji,za normalne ljude i kulturu kojoj treba da tezimo.
naravno malo su i Vama pokvarili grad dodjosi iz c.gore i bosne ali i dalje ste Vi pravi vojvodjani simbol!!!
pozdrav iz Beograda,tuznog,neukog,bahatog,laznog i nekulturnog...
malo nam fali ali ipak je tako,ne valjda jos dugo...!!!

AV1

pre 9 godina

@"Helikopter nije bio nad pistom ali kontola leta im je to javila, zato su oni pokušali da se spuštaju i nadali se da će videti svetlo ali pošto je bio mrak i nigde svetla zakačili su o zemlju i tako se desila tragedija".
A ko je i na koji način, pregledanjem kojeg snimka sa kog radara ili satelita zaključio da helikopter nije bio iznad piste?

marli

pre 9 godina

видите ја на то гледам овако,да сам крив или нисам поднео бих оставку ипак су људи изгубили животе.

Dragan

pre 9 godina

Sve lose sto se desava u Srbiji vec decenijam, posledica je neodgovornosti polusveta na vlasti koje zovemo politicarima. Obrenovac je poplavljen, a isti covek i dalje je predsednik opstine. Nastradali u udesu helikoptera zrtve su sulude ambicije nekoliko bahatih pojedinaca na visokim drzavnim funkcijama koji ne znaju za odgovornost. Podrska novosadjanima. Ono malo normalnog sveta u Bg je uz vas.

Aleksije

pre 9 godina

Nisam shvatio cilj protesta. Da li je cilj da dodje do smene vlasti, da se dodje do istine (sta tu nije jasno?) ili ukaze postovanje porodicama poginulih u toj nesreci. Ukoliko je ovo trece imaju moju podrsku sve ostalo je jadno i obojeno politikom i ne spojivo sa tragedijom. Pozdrav palim herojima.
(Vecko, 12. april 2015 18:05)

Разумели сте ви врло добро шта је циљ протеста јер је пише у наслову. Французима и Немцима је требало 2 дана да објаве узроке погибије 150 људи а нашима 3 недеље да исконструишу кривицу невиних људи. И ДА, ВЛАСТ ТРЕБА СМЕНИТИ, И ТО ОДМАХ, ЈЕР ИХ ЈЕ СВИМА НАМА ПУНА ...

....

pre 9 godina

prosla sam tuda dok je trajao protest i najezila sam se! tuga jedna videti te ljude! podrska, dok se ne podnesu ostavke odgovornih za nesrecu! Beograd je uz vas!

Prof. eng.

pre 9 godina

Akcija održana četvrti put, a mi prvi put čujemo. Toliko o slobodnim medijima. Svaka čast, Novosađani! Sjajna ideja, trebalo bi da se proširi i na ostale gradove.

Alex Bonzita

pre 9 godina

U zemlji u kojoj vojska cuti i dopusta da joj zbog reklame diletantskih politicara ginu najbolji ljudi ocigledno da neko drugi mora protiv toga da digne glas. Podrska skupu u Novom Sadu. Podrska i B92 sto je ovu vest objavila, cime ipak pokazuje da do svog profesionalnog integriteta i dalje drzi.

Ivan

pre 9 godina

Pre neko vece na rts-u, gledam M. Lazanskog i ostale, sa nadom da ce neko reci istinu, al nista, isposvadjase se privatno i tako se zavrsi.
Toliko mutljavina da je svakom jasno da se sakriva istina.

Moje pitanje je, da li je helikopter uopste bio nad pistom, ili nad njivom jer je imao lose navodjenje?

lemi

pre 9 godina

Podrzavam ovaj protest. Nekoliko puta sam pokusao putem komentara da objavim da se grupa ljudi okupila kod Doma vazduhoplovstva u Zemunu sa narpisom "I ja sam Omer". Treba li reci da niko to nije objavio kao vest

m

pre 9 godina

@AV1
Bio je bočno od piste idi na sajt blica ima tekst. Nisu bili iznad piste već bočno od piste, verovatno su pokušavali da vide pistu pa su nakrivili helikopter, kretali su se velikom brzinom i zakačili zemlju. Iz tog teksta jasno je kako je helikopter pao. Ovo je naslov teksta PAD HELIKOPTERA Vojska: Kontrola leta davala posadi zbunjujuće informacije. Jasno je da je problem bio Surčin.

Labud

pre 9 godina

Mirni protesti su jedini nacin da se ova vlast koliko toliko urazumi. Mislio sam da je ona prethodna udaljena od naroda koliko Zemlja od Marsa, ali ovi su podigli lestvicu i postali opasni po coveka, od Obrenovca do sada Surcina. Podrska ovoj ekipi.

Vesna L

pre 9 godina

Narod je duboko dirnula tragedija ovih nasih heroja.Iako ove ljude nisam poznavala svakog dana ovih mesec dana razmisljam o njima i placem i sve bih dala kada bih mogla da vratim vreme i da su oni idalje sa nama .A nasi politicari na Batajnici?

m

pre 9 godina

@Ivan
Helikopter nije bio nad pistom ali kontola leta im je to javila, zato su oni pokušali da se spuštaju i nadali se da će videti svetlo ali pošto je bio mrak i nigde svetla zakačili su o zemlju i tako se desila tragedija. Inače dva puta je pokušao da sleti ali zbog aviona koji su sleteli kontola leta nije mogla da im se posveti pa su posle kada su im nestali sa radara preusmerili letove za Temišvar. Inače u tom izveštaju kažu da kontrolor leta nije ni imao radar koji može precizbo da odredi poziciju. Helikopter nije isto što i avion. Da je bila Batajnica ili VMA bezbedno bi se spustili jer poznaju teren i kontola leta vodi računa samo o helikopteru. Problme su ministri na aerodromu. Lončar nije pedijatar, tako da nema opravdanja što je čekao na aerodromu, ali kao da se on izmiče iz ovog slučaja, pravi se kao da nije učestvovao.

DPL.ING

pre 9 godina

@m, 12. april 2015 18:16 Nema sta vojna letelica da trazi na civilnom aerodromu.Vucicu,prozivamo te i podnesi ostavku.Postavio si ministre,misle da smeju.Suocite se sa pocinjenim krivicnim delom

Dzzzzoni

pre 9 godina

U normalnim zemljama ministar podnosi ostavku bez obzira da li je kriv ili ne. Na taj način se čuva institucija i sprečava valjanje te institucije po blatu. Ali za takav čin potrebne su dve stvari: 1. da odgovorni ljudi, u ovom slučaju ministar odbrane, razumeju koliko je važno da se vojska sačuva od skandala,
2. da taj isti ministar ima obraz malo mekši od đona!!!

Vesna L

pre 9 godina

Da li neko zna KO i KAKO moze krivce za ovu tragediju da izvede pred lice pravde.Bojim se da ce svi proci nekaznjeno.Eno ih na Batajnici ,obecavaju nove helikoptere i kolegama poginulih pilota cestitaju Uskrs!A kako je porodicama ovih ljudi,kako oni slave najveci hriscanski praznik.Ne mogu da razumem toliko odsustvo saosecanja.

Jednostavno, iako komplikovano za razumevanje

pre 9 godina

Ovde su bitne tri stvari. Neodoljiv je ustisak da je država htela da zataška istinu. Druga bitna stvar je da su se mediji, po nalogu određenih naredbodavaca iz državnog vrha, trudili da aferu obesmisle, razvodne i time građanima otežaju razumevanje suštine i pravih uzroka udesa helikoptera. Treća bitna stvar je dobra, a to je da su izveštaji sa sve prilozima (uz izuzetak nekih dokumenta) objavljenji na sajtu zvanične ustanove, a to je ministarstvo odbrane, i time učinjeni dostupni svima, i onima koji su dovoljno pismeni da pročitaju, i onima koji nisu dovoljno pismeni da razumeju šta je napisano; kao i onima koji žele da pročitaju izveštaje, kao i onima koji to ne žele.
Uz neka stručna objašnjenja koja su mogla da se nađu na nekim internet portalima, smatram da je sadržaj objavljenih izveštaja i priloga, sasvim dovoljan za nedvosmislen zaključak o uzrocima i okolnostima udesa vojnog helikoptera. Naravno, ja vam neću saopštiti svoj zaključak, pokušajte da dođete do njega sami. Pomučite se, ako vam je zaista stalo do istine. To je opšti princip po kome, ubuduće, niko neće moći da vam servira svoju "istinu".

Ja

pre 9 godina

Pre svega su izgubljeni ljudski zivoti bez obzira na njihove cinove i polozaje u vojsci i drustvu. A svakako su veliki ljudi. Ostavke i zatvor za pojedince koji su do ovog tuznog slucaja doveli.

Ivan

pre 9 godina

(m, 12. april 2015 18:16)

Upravo tako i mislim, samo nisam strucan da to komentarisem i da iznosim sa sigurnoscu... Helikopter kad krece u penjanje, dok je u vazduhu, on naginje prednji kraj. Bili su isuvise nisko, al ne nad pistom vec nad njivom, krenuo u penjanje, avion se zario u zemlju. Moguce da je ovo jako glupo sto kazem, ogradjujem se, nisam strucan, ali to bio pijan i ostalo, manite! Tri puta nad pistom, treci put pilot kaze: PA ne vidim je... (onda malo, zacudjeno zastaje)... imam jos 140? Da li govori nadmorsku visinu, koliko sam saznao helikopter i pokazuje nadmorsku visinu, sto znaci da je on negde na 30m iznad zemlje, al ne vidi pistu, jer nje naravno i nema?!

bljak

pre 9 godina

Radari na civilnom aerodromu, koliko znam, nisu isto sto i vojni osmatracki radari. Oni detektuju objekte tako sto, vrteci antenu u krug, neprestano odasilju upitne impulse: "predstavi se". Naravno, civilni avioni ZELE da budu vidjeni i kad prime taj upitni impuls smesta odgovaraju svojim predajnikom "ja sam let XY456 na visini od 15000 fita". Radar na aerodromu zabelezi pravac i udaljenost odakle je odgovor dosao i upise tacku na ekranu, a pored nje ime leta i visinu koju je avion dao. Zato civilni radari nemaju velike antene - jer hvataju snazan odgovor od avionskih predajnika. (To je razlog zasto civilni avioni koji su napali 9/11 nisu vidjeni od nijednog aerodroma - kidnaperi su iskljucili uredjaj za odgovaranje na upitni impuls, tzv. IFF transponder. Od tada je uvedeno pravilo da posada ne moze iskljuciti IFF).
Vojni radar se ne oslanja na odgovor IFF transpondera (mada moze imati u sebi uredjaj za IFF upit i detekciju); on objekte detektuje svojim snaznim impulsom i detektovanjem slabog odjeka od objekta. Zato oni imaju snaznije predajnike, osetljivije prijemnike i vece antene.
E sad, kako je civilni radar mogao da da informaciju posadi o visini i udaljenosti helikoptera (i samim tim polozaju) ako MI17 nije slao IFF impuls ili je slao po nekom vojnom kodu koji Surcin nije razumeo? Kako posada nije znala koja im je visina? Zasto vojni helikopter u otezanim uslovima nije upucen na vojni aerodrom?

...

pre 9 godina

@AV1 kako koji satelit je utvrdio da helikopter ustvari nije bio iznad piste? Pa gde su pronadjeni ostaci srusenog helikoptera - na pisti ili u njivi?!

snag

pre 9 godina

Meni ovo liči na uvertiru u vojni puč,odnosno,kako ozvaničiti i legitimisati već postojeći dvodecenijski puzajući vojni puč!Prisutni su u svim profitabilnim strukturama sistema.

Gruber

pre 9 godina

Pozdrav! Momak u donjem desnom uglu fotografije, sa riđom kosom i bradom je moj veliki prijatelj i jedan od inicijazora ove akcije, strasan borac protiv nepravde i maximalni pozitivac. Pozdrav, Radovaneeew

simens

pre 9 godina

Mada je povod tragican, ali konacno se desilo nesto sto ce uputiti jasnu poruku vlasti da ne mogu da rade bas sta hoce i da im niko nista ne kaze. Svaka cast Novosadjani!