Nedelja, 12.04.2015.

11:02

"Fića" u Rusiji nam se ne isplati

Ukoliko Srbija dobije povlašćeni izvoz vozila u Rusiju, biće u obavezi da pod istim uslovima prihvati i uvoz iste količine automobila proizvedenih u toj zemlji

Izvor: Danas

"Fiæa" u Rusiji nam se ne isplati IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

80 Komentari

Sortiraj po:

Saša Kušlić

pre 9 godina

Miloše Lukiću,opet sa Tobom (Vama) treba sve po redu : 1 . Englezi,Nemci,Francuzi..stotinama godina su bili u raznim ratovima i sukobima,klali se i bacali bombe jedni na druge..verovatno se ni danas ne vole,ali se trpe i poštuju,jer se samo tako preživljava.Trik koji mi,kao narod,još uvek nismo savladali. 2. Čovek više nezna šta je gore i destruktivnije po Srbiju : stado Anglofila ili stado Rusofila,ili obe grupacije...Mada bih ja u čitavu jednačinu ubacio i 'navijače',tradicionalne jurišne baterije drugonavedenog stada ... 3. Slobodno tržište,Lade i Dačije ...o Moj Bože !? Dakle,analize kažu da je za FAS (Srbiju),ekonomski neisplativa avantura sa ruskim tržištem,i to je vest..To što novinar ubacuje politiku u priču,na koju se pecaju dežurni Putinovi ****ljupci,e,to se već leči. P.S Naglasak na malo e.

Miloš Lukić

pre 9 godina

Opet sa vama mora po redu. Mi Zapadu guramo prste u oči, a oni su nama gurali bombe sa osiromašenim uranijumom. Šta god pričali ne zaboravite, nas su u novijoj istoriji u periodu od 1914 do danas ovi sa Zapada u tri navrata izložili genocidu. Voleti njih to se zove mazohizam i to se leči. Dalje, pa neko iu sada uvozi lade, a ove nove prozvodi RENAULT grupa, i bolje su od DACIA. To je znači ista ciljna grupa kupaca i isti dileri za DAČIJU i RENO. A što se tiče FIJATA, pa ovi za koje vi navijate su pravili ugovore sa njima, koji su još uvek tajna i vi ne tražite da se oni javno objave, i država je FIJATU dala mogućnost da izvozi. Ako može - može ako nema interesa nikom ništa. A mi možemo dobiti jeftine automobile. Živelo slobodno tržište.

R2D2

pre 9 godina

Imam predlog: da mi tih 5000 vozila prvo izvezemo, pa posle uvezemo i na kraju prodamo sami sebi. Naplatimo i porez i carinu, zaposlimo radnike, vozimo se novim kolima i svima nama super. A za ostale nas bas briga.

a to sto Lada pravi Vestu nikom nista...

pre 9 godina

da se malo rawzumemo a i da amlo pratimo vesti iz te omrazene i zaostale rusije znali bi da Lada krece sa proizvodnjom Lade Vesta sad na leto. Cena oko 9.000 eura. A auto je azdaja
E da njega uvezemo bez carine i milina
da ne spominjem da u rusiji postoje fabrike svih svetskih proizvodjaca auta i kamiona
toliko o zaostalosti

Pera

pre 9 godina

Fiat je za prva tri meseca ove godine prodao 1046 komada svih modela vozila koje prodaje u Rusiji. Za celu 2014tu je prodao oko 8100 komada svih modela.
A mi ćemo da im izvezemo 10000 komada jednog modela? Šta je Fijatu da uloži 200 miliona evra u lager koji će da trune u Rusiji dok se ne proda. Investicija neviđena. Samo da se kaže da smo i mi nešto izvezli.
Podaci sa http://www.carsitaly.net/fiat-car-sales_russia.htm

Hmmm

pre 9 godina

Vi pricate u tekstu o guranju prsta u oko EU ako bi doslo do izvoza tog auta.Kad je biznis u pitanju,toga nema.Zivim u Nemackoj i radim u velikom koncernu.Mi i dalje radimo velike projekte za Rusiju.Prema tome dabome...

Mario

pre 9 godina

(Sergio, 12. april 2015 21:08)
Gdje samo nalazite te cifre o šteti, ali ništa čudno kod vas uvijek vlada megalomanija. Koliku ste onda tek vi drugima napravili štetu 200 milijardi eura.

KopasKi

pre 9 godina

Tako se to radi u ozbiljnijim drzavama.
Hoces svoju robu kod nas?
Moze. Ali isto toliko nase robe i kod vas. Tako se cuvaju domaci proizvodjaci i domaca privreda.

Laik

pre 9 godina

Vama se mozda ne isplati ali se Srbiji verovatno isplati. Koliko znam, carine na uvoz novih automobila iz EU nema. Sta onda ima da se ne isplati, to sto se pruza mogucnost da se malo poveca izvoz.

Sergio

pre 9 godina

Za gospodina koji kaze kako nam je Rusija u poslednjih 20 godina dala 0 eura.
To je tacno,ali nas nisu ni bombardovali kao neke clanice Eu i nisu izazvali stetu od 100 milijardi eura.

ex-Rus

pre 9 godina

Posao sa Rusijom pod pokroviteljstvom politike se nikada firmi ne isplati.Isplati se jedino. firmamama ciji su VLASNICI ,satrudnjici Gos struktur.
Srbi bezite od politickih poslova.

Srbin

pre 9 godina

Dokle ce nas Rusi iskoriscavati i praviti budalama.Neka nam vrate NIS posto su odustali od juznog toka.A ruske placenike poput Dacica,Bajatovica i Tome Nikolica proterati u Rusiju.

Srki

pre 9 godina

Prvo ni sa jedne strane niko nista nije obecao, vec je rekao da ce razmotriti. Drugi GM je odlucio da povuce Opel za racun skupljih modela, dok je njegovu fabriku u Piteru preuzeo Ford. Trece FIAT u Rusiji ima fabriku komercijalnih vozila tako da prateca logistika za 500L ne predstavlja veliki problem. Cetvrto ukoliko menadzmenti Forda, VW ili nekog treceg odluce da na nase minorno trziste salju auta proizvedena u Rusiji, a ne u Slovackoj ili Turskoj ne vidin kako to utice na obicnog coveka u Srbiji. Peto kada se toliko brinete o uvoznicima automobila, zasto se bar 40% toliko ne brinete o proizvodjacima duvana, krompira, voca, povrca, mesa i drugih proizvoda, jer se recimo skuplje cigarete uvoze iz Rusije, krompir iz Austrije, pomfri iz Poljske i slicno. Sesto i najvaznije poruka tzv. novinarima, ako vec ne znate sta treba da radite ne komentarisite i ne obmanjujte javnost kudeci ljude koji pokusavaju da nadju posao nekim ljudima u Srbiji, jer ukoliko oni ne budu imali sta da rade, ko ce da kupuje novine ili placa internet da bi pricitao vase nebuloze. Bez obzira ko je na vlasti i bez obzira ko i sta prozvodi i prodaje, svaki izvoz i svaki posao je za ovu napacenu veliki posao, tako da bih zamolii da malo vise povedete racuna o tome. Eto srece da svu nasu proizvodnju izvozimo u SAD, ali se plasim ne da nas oni mrze ili da naa nece, vec da nema sta da im se ponudi, a razlog tome je izmedju ostalog i tzv. javnost, koja svaki pokusaj nekog posla izvrgava ruglu. Manite se toga, gledajte od cega se zivi.

Milorad

pre 9 godina

Sta pojedini lupetaju za Rusiju i prijateljstvo sa njima???
Srbiji su "vruc krompir" uvalili Dinkic i Tadic,uz "bratsku pomoc" iz Italije,odnosno EU!!!
Dinkic i Tadic su dobili politicke poene za izbore,a vec tada se znalo da je sve to sa Fiatom promasena stvar,oni su planirali izvoz u Rusiju od 200.000 automobila,a na drugoj strani Fiat otpusta radnike i salje ih na prinudni odmor!?
Znaci,prevara naroda u Srbiji je pocela tada sa Tadicem i Dinkicem uz pomoc EU-Italije,a Rusiji smo hteli da uvalimo aute bez ikakvog dogovora sa njima!?
Zato prestanite da pisete gluposti i oznacite prave krivce za promasaj sa Fiatom,kao sto je inace promasaj i smederevska zelezara,a sve zarad obstanka na vlasti,"glupi narod" na sve nasedne!?

gradjanin

pre 9 godina

Toliko o stalnom postavljanju novih uslova od EU. Kao sto se vidi, to rade i drugi, pa i Rusi. To rade svi na svetu kada je rec o maloj i nemocnoj zemlji kakva je Srbija. To rade zato sto mogu, veliki su, i drugo, zato sto je nama ovakvima tesko poverovati pa su mnogi uslovi ustvari osiguranje ako ona druga strana, mi, nesto ne moze da uradi.

4 banane umesto 4 ocila

pre 9 godina

Ocekivana vest.
Pa ovde ljudi imaju iluziju da nam je Rusija naklonjena i da nam mnogo pomaze...A u stvai dala je 0 (nula) evra/ dolara/ rublji u zadnjih 20 godina, a u isto vreme EU nam je nepovratno uplatila 400m evra.
Takodje oni kao 'stite' Kosovo, a povukli su svoju vosku odmah, a za 'zastitu' u SB UN trazili i dobili NIS, za 400m evra, a ispumpali nam nafte za 500m, i to samo tokom prve godine. To se u narodu zove reket.
Daleko im lepa kuca!
Ali imaju svoje ljude ovde u vladi i u medijima da propagiraju lazno bratstvo.

A.Todorović

pre 9 godina

Ovo je zaista više prosipanje magle. Tekst je dobar. Pogađa u suštinu. Ko zna da sabere 1 + 1 sve mu je jasno. FIAT je kriv što ne prekine ovu šaradu, i na kraju, Italija, a samim tim i FIAT (koji ima mnogo jak uticaj na Vladu Italije) su uveli sankcije Rusiju, i šta sada žele? Kao što neće biti Južnog toka, kao što neće biti Turskog toka, e tako neće biti ni izvoza FIAT-a 500L u Rusiju. Rusija i NIS, samo eksploatišu Srbiju, plaćaju najmanju rudnu rentu u Evropi. Najsmešniji je Premijer, koji nije svestan, koliko je nerentabilno i skupo razvijati FIAT-ovu servisnu mrežu u Rusiji, i trenutku kada do kraja godune narod u Rusiji neće imati ni leba da jede. Rusija će ubrazno ekonomski propadati, tako da će 90% fabrika biti zatvoreno već do 2020.godine. Opel je to na vreme shvatio, i već zatvorio svoje pogone. Hladni rad je počeo u svojoj punoj snazi, samo to naši političari ne vide. Ali dobro, nisu svi rođeni pametni.

AlekS

pre 9 godina

Nisu Rusi naivni kao Srbende da otvore i ukinu svoje carine i otvore svoje tržiste na izvolte na lepe oči!
(Dobrosavac, 12. april 2015 12:57)

Zar zaista mislis da su Djelic i Tadic bili naivni kada su potpisivali SSP.

Ivan

pre 9 godina

@(oStoja, 12. april 2015 11:38)

Zašto bi EU klepio FIAT po ušima zbog izvoza automobila u Rusiju? Pa nema sankcije na izvoz automobila u Rusiju od strane EU i USA. Sa veseljem sve to vreme izvoze automobile u Rusiju a Rusi sa veseljem kupuju.

Боб

pre 9 godina

Најбоље поново да правимо СТОЈАДИНА, ни ми ни они нисмо за боље, па ко кога превари

Preddy Baer

pre 9 godina

"Koji to ima bolji auto od Moskvica?"

kada sad navale srpski bogatasi da bojkotuju mercedese i bmwove u korist Zaporozca na sledecem sajmu, ima da bude pisadija!

Futurama

pre 9 godina

Au čoveče ne mogu da verujem šta sam pročitao.
Uvoz 5000 lada/škoda čega god bi ugrozio doamće uvoznike. A kako bi oni prodali te automobile? Napravili bi njihove "domaće" uvozne firme za uvoz sopstvenih automobila? Ovo znači da bi opet zaposlili domaće prodavce. Godišnja prodaja automobila u Srbiji je oko 20000 tako da bi to bilo oko 25% tržišta.
Drugo ako Fiat nema servisnu mrežu u Rusiji onda se postavlja pitanje zašto smo uopšte tražili od njih bescarinski uvoz.
Treće gurnuli bi EU prst u oko tako što bi njihov Volksvagen u Rusiji izvozio automobile u Srbiju bez carine. Gde je tu logika?

levac

pre 9 godina

Opaaa sto volim .Drago mi je zbog ovih sto se nazivaju bracom sa propalitetima rusima.Kako braca zidaju a?I treba vam tako od rusa oni uvek gledaju da okinu bracu.

XXL

pre 9 godina

Naši ne bi uveli carinu na ruska vozila ALI bi zato uveli pooozamašnu akcizu na ta vozila. Ne bi bio srbin srbenda da se ne napravi najpametniji.

Lokomotiva

pre 9 godina

Licemerno bi bilo sa naše strane da tražimo ukidanje carine a da kad treba oni kod nas uvezu da ih oporezujemo. Sasvim fer dogovor.

only fools and horses

pre 9 godina

Pa mi već imamo bescarinski uvoz vozila koja su proizvedena u EU, tako da ne vidim zbog čega bi bili na gubitku. Sa druge strane, ne vidim razlog na tolikom našem insistiranju za taj kontigent u Rusiju. Kao prvo - to je Italijanska firma a ne naša, drugo - sam podatak o nepostojanju servisne mreže dovoljno govori. FIAT sigurno neće praviti tu mrežu zbog 5 ili 10 hiljada vozila (za državu od preko 100 miliona), što bi značilo da bi verovatno mi snosili te troškove.
Sve u svemu, cela ta pompa je čisto politička, zbog malo slikanja i političkih poena.

Kobaja Grande

pre 9 godina

A sad vam je doslo u glavu, a? :)
trenutno, srpsko trziste ima kapacitet od 15-20.000 automobila godisnje. Ako Rusi dobiju kvotu od 10.000, uzece pola trzista, obzirom na to da su veoma konkurentni sa cenom. Ne vidim nista lose u tome da Srbi pocnu da voze kola proizvedena u Rusiji - naprotiv, vozicemo jeftinija nova kola, manje ce para izaci iz Srbije. A ti ljudi koji su zaposleni kod "uvoznika" - ako izgube posao, zaposlice se u firmama koje uvoze ruske automobile. Samo napred, od ovoga moze samo dobro da bude.

ikac

pre 9 godina

Jao, baš mi je žao domaćih uvozničkih firmi i zaposlenih u njima. To su porodično-mafijaške firme sa po troje zaposlenih, verovatno su i finansirali ovaj članak.

mile

pre 9 godina

Pa ništa onda od posla. "Pravoslavna braća" naravno prvo gledaju svoj interes, za šta im nije problem ni da pogaze datu reč svog precednika.

SRB

pre 9 godina

Ugrozile bi se domaće uvozničke firme? Evo, suzu sam pustio zbog tih reketaša i lovatora...baš mi ih je žao. Prst u oko Evropskoj uniji? Uuuu, to mi je još žalije, srce mi se slama zbog te divne Evrope koja nam samo dobro želi. Dajte napišite neki ozbiljniji tekst, ovo vređa inteligenciju.

Punk Floyd

pre 9 godina

Pretpostavlja se, međutim, da bi Srbija, ulaskom u ovako "upakovani"poslovni aranžman bila na šteti, i to i na ekonomskom i na političkom planu.


Znači, dažaba smo paradirali i pomerali Dan oslobođenja?! Ma, nema problema, istrpećemo mi malo (ili čak i malo više) štete, samo neka se očuva vekovna bratska ljubav!

Uostalom, navikli smo, ne bi nam bilo ni prvi, a bogami ni poslednji put jer ćemo pre (ili radije) nestati nego se opametiti.

Raspricao bih se, ali bolje je samo suštinu reći.

pre 9 godina

Nemaju korist evropski proizvodjaci automobila koji će dobiti jaku konkurenciju na našem tržištu u vidu vozila proizvedenih u Rusiji.
Kakav spin.

Septicar

pre 9 godina

Ha,ha,ha...do juce smo plakali, klecali na kolenima i molili Putina da nam odobri uvoz, a sada nam se ne isplati????? Naravno, jer je prava istina DA NAM SE FIJAT UOPSTE NE ISPLATI I ZATO JOS UVEK NE ZNAMO KAKO IZGLEDA TAJ IZDAJNICKI I KATASTROFALNI UGOVOR KOJI SE KRIJE????

Poznavaoc

pre 9 godina

Nikada se specijalni plslovi sa rusima nisu isplatili.Setite se samo kliringa.Umesto da svake godine,posle zavrsenog. posla,svaka aemlja razliku isplati zemlji koja je u Suficitu,u dolarima,zelenim,Rusi su pustali da tadasnja SFRJ bude u suficitu koji semefio milijardu i vise dolara godisnje i nikada banku nisu platili.Nafta i gas nikada nisu mogli Rusima da se platie obracunskim dolarima.90,kada je Ante Markovkc stavio kliring pod kontrolu,Graknule su Srpske db/kgb fifme kao INEX,INVEST-IMPORT,UNIVERZALBARIC itd.
Od bescarinskog uvoza,koji u Rusiji,ne sme niko da zatrazi,Srbija ima samo stetu.Njegov tvorac je Borislav Milosevic gjru Rusifikacije Srbije.

Stojko

pre 9 godina

Da sam ja neka vlast, ja bih zakonom obavezao Srbe koji se kunu u Rusiju da kupe svih tih 5000 ili 10000 uvezenih automobila, a trudio bih se da to budu Lade, i to zelene boje.

Vlada

pre 9 godina

Nema koristi? Mi njima ne placamo carinu a ni oni nama, sto znaci jeftinija vozila za korisnike. To sto trguju na rubu egzistencije je zato sto ih ima kao zutih mrava, svi bi zaradjuju lako kupe auto preko pa prodaju kod nas po paprenim cenama.

oStoja

pre 9 godina

Živi bili pa videli od ovoga nema ništa. Još kad EU klepi Fiat po ušima zbog izvoza u Rusiju. A ko će ovde prodati 5000 ruskih nazovi vozila to bi baš voleo da vidim, osim ako ih ne budu davali za 4-5000 €, a i ruje baš i nemaju ovde servisnu mrežu, ali se niko, zarad političkih poena, neće baš sekirati mnogo zbog toga, osim naivnih kupaca

vlada

pre 9 godina

Politički negativnu stranu ovog aranžmana ne vidim jer me politika mnogo ne zanima i ne bih da ulazim u to kome bi mi to "gurnuli prst u oko" ili negde drugde ako dozvolimo bescarinski uvoz GAZ-ovih vozila.

Ekonomski gledano:
Izvoz je izvoz rodjaci! 5000 automobila prodati van zemlje znači uzeti pare iz te zemlje i uneti ih u Zemlju! Ok te pare delom idu Fiatu delom državi (preko poreza i suvlasništva), ali to je ono što ovoj privredi očajnički fali - IZVOZ!
A Rusko tržište možda jeste u Krizi ali 5000 automobila se tamo ni ne primeti

Uvoz bescarinski bi u biti ugrozio domaću proizvodnju, da imamo bilo kakvu proizvodnju. Jednostavno bi se to moglo srediti tako što bi dogovor bio da se ne uvoze kola koja su direktni konkurenti našem fići na tržištu a GAZ ima šta da ponudi i proda u raznim segmentima tržišta. Ne znam zašto bi iko sa ekonomskog aspekta "brinuo" o domaćim uvoznicima. Oni su uvoznici, oni osiromašuju državu po difoltu, zašto bi država "brinula" o njima, sem toga to je sve kauboj do kaubojai oni jako lepo žive koliko god kukali jer su im marže svemirske, obrnu po 3-5k evra po kolima minimum! Tako da bi njih bescarinski uvoz u nekoj meri sprečio da deru sa cenama ko blesavi i onda iznose pare na kajmanska ostrva!

Drugo nije istina da u Rusiji Fiat nema srevisnu mrežu jer je Fiat prisutan na Ruskom tržištu mnogo pre nego što je 500l počeo da se proizvodi tako da ne vidim nikakav problem na tom polju!

Biznis, ali fer

pre 9 godina

Znači, mi Rusima izvezemo 10.000 srpskih fiata 500 L, a Rusi nama zautvrat izvezu 10.000 ruskih renoa, opela, volvoa, škoda, VW i ševroleta. Time bi se ukinuo monopol postojeće dilerske mreže u Srbiji, a kragujevačka fabrika bi nastavila svoj "rast", kako je to u medijima predstavljeno.

Septicar

pre 9 godina

Ha,ha,ha...do juce smo plakali, klecali na kolenima i molili Putina da nam odobri uvoz, a sada nam se ne isplati????? Naravno, jer je prava istina DA NAM SE FIJAT UOPSTE NE ISPLATI I ZATO JOS UVEK NE ZNAMO KAKO IZGLEDA TAJ IZDAJNICKI I KATASTROFALNI UGOVOR KOJI SE KRIJE????

Preddy Baer

pre 9 godina

"Koji to ima bolji auto od Moskvica?"

kada sad navale srpski bogatasi da bojkotuju mercedese i bmwove u korist Zaporozca na sledecem sajmu, ima da bude pisadija!

only fools and horses

pre 9 godina

Pa mi već imamo bescarinski uvoz vozila koja su proizvedena u EU, tako da ne vidim zbog čega bi bili na gubitku. Sa druge strane, ne vidim razlog na tolikom našem insistiranju za taj kontigent u Rusiju. Kao prvo - to je Italijanska firma a ne naša, drugo - sam podatak o nepostojanju servisne mreže dovoljno govori. FIAT sigurno neće praviti tu mrežu zbog 5 ili 10 hiljada vozila (za državu od preko 100 miliona), što bi značilo da bi verovatno mi snosili te troškove.
Sve u svemu, cela ta pompa je čisto politička, zbog malo slikanja i političkih poena.

4 banane umesto 4 ocila

pre 9 godina

Ocekivana vest.
Pa ovde ljudi imaju iluziju da nam je Rusija naklonjena i da nam mnogo pomaze...A u stvai dala je 0 (nula) evra/ dolara/ rublji u zadnjih 20 godina, a u isto vreme EU nam je nepovratno uplatila 400m evra.
Takodje oni kao 'stite' Kosovo, a povukli su svoju vosku odmah, a za 'zastitu' u SB UN trazili i dobili NIS, za 400m evra, a ispumpali nam nafte za 500m, i to samo tokom prve godine. To se u narodu zove reket.
Daleko im lepa kuca!
Ali imaju svoje ljude ovde u vladi i u medijima da propagiraju lazno bratstvo.

Stojko

pre 9 godina

Da sam ja neka vlast, ja bih zakonom obavezao Srbe koji se kunu u Rusiju da kupe svih tih 5000 ili 10000 uvezenih automobila, a trudio bih se da to budu Lade, i to zelene boje.

Biznis, ali fer

pre 9 godina

Znači, mi Rusima izvezemo 10.000 srpskih fiata 500 L, a Rusi nama zautvrat izvezu 10.000 ruskih renoa, opela, volvoa, škoda, VW i ševroleta. Time bi se ukinuo monopol postojeće dilerske mreže u Srbiji, a kragujevačka fabrika bi nastavila svoj "rast", kako je to u medijima predstavljeno.

SRB

pre 9 godina

Ugrozile bi se domaće uvozničke firme? Evo, suzu sam pustio zbog tih reketaša i lovatora...baš mi ih je žao. Prst u oko Evropskoj uniji? Uuuu, to mi je još žalije, srce mi se slama zbog te divne Evrope koja nam samo dobro želi. Dajte napišite neki ozbiljniji tekst, ovo vređa inteligenciju.

Kobaja Grande

pre 9 godina

A sad vam je doslo u glavu, a? :)
trenutno, srpsko trziste ima kapacitet od 15-20.000 automobila godisnje. Ako Rusi dobiju kvotu od 10.000, uzece pola trzista, obzirom na to da su veoma konkurentni sa cenom. Ne vidim nista lose u tome da Srbi pocnu da voze kola proizvedena u Rusiji - naprotiv, vozicemo jeftinija nova kola, manje ce para izaci iz Srbije. A ti ljudi koji su zaposleni kod "uvoznika" - ako izgube posao, zaposlice se u firmama koje uvoze ruske automobile. Samo napred, od ovoga moze samo dobro da bude.

A.Todorović

pre 9 godina

Ovo je zaista više prosipanje magle. Tekst je dobar. Pogađa u suštinu. Ko zna da sabere 1 + 1 sve mu je jasno. FIAT je kriv što ne prekine ovu šaradu, i na kraju, Italija, a samim tim i FIAT (koji ima mnogo jak uticaj na Vladu Italije) su uveli sankcije Rusiju, i šta sada žele? Kao što neće biti Južnog toka, kao što neće biti Turskog toka, e tako neće biti ni izvoza FIAT-a 500L u Rusiju. Rusija i NIS, samo eksploatišu Srbiju, plaćaju najmanju rudnu rentu u Evropi. Najsmešniji je Premijer, koji nije svestan, koliko je nerentabilno i skupo razvijati FIAT-ovu servisnu mrežu u Rusiji, i trenutku kada do kraja godune narod u Rusiji neće imati ni leba da jede. Rusija će ubrazno ekonomski propadati, tako da će 90% fabrika biti zatvoreno već do 2020.godine. Opel je to na vreme shvatio, i već zatvorio svoje pogone. Hladni rad je počeo u svojoj punoj snazi, samo to naši političari ne vide. Ali dobro, nisu svi rođeni pametni.

Futurama

pre 9 godina

Au čoveče ne mogu da verujem šta sam pročitao.
Uvoz 5000 lada/škoda čega god bi ugrozio doamće uvoznike. A kako bi oni prodali te automobile? Napravili bi njihove "domaće" uvozne firme za uvoz sopstvenih automobila? Ovo znači da bi opet zaposlili domaće prodavce. Godišnja prodaja automobila u Srbiji je oko 20000 tako da bi to bilo oko 25% tržišta.
Drugo ako Fiat nema servisnu mrežu u Rusiji onda se postavlja pitanje zašto smo uopšte tražili od njih bescarinski uvoz.
Treće gurnuli bi EU prst u oko tako što bi njihov Volksvagen u Rusiji izvozio automobile u Srbiju bez carine. Gde je tu logika?

Milorad

pre 9 godina

Sta pojedini lupetaju za Rusiju i prijateljstvo sa njima???
Srbiji su "vruc krompir" uvalili Dinkic i Tadic,uz "bratsku pomoc" iz Italije,odnosno EU!!!
Dinkic i Tadic su dobili politicke poene za izbore,a vec tada se znalo da je sve to sa Fiatom promasena stvar,oni su planirali izvoz u Rusiju od 200.000 automobila,a na drugoj strani Fiat otpusta radnike i salje ih na prinudni odmor!?
Znaci,prevara naroda u Srbiji je pocela tada sa Tadicem i Dinkicem uz pomoc EU-Italije,a Rusiji smo hteli da uvalimo aute bez ikakvog dogovora sa njima!?
Zato prestanite da pisete gluposti i oznacite prave krivce za promasaj sa Fiatom,kao sto je inace promasaj i smederevska zelezara,a sve zarad obstanka na vlasti,"glupi narod" na sve nasedne!?

Poznavaoc

pre 9 godina

Nikada se specijalni plslovi sa rusima nisu isplatili.Setite se samo kliringa.Umesto da svake godine,posle zavrsenog. posla,svaka aemlja razliku isplati zemlji koja je u Suficitu,u dolarima,zelenim,Rusi su pustali da tadasnja SFRJ bude u suficitu koji semefio milijardu i vise dolara godisnje i nikada banku nisu platili.Nafta i gas nikada nisu mogli Rusima da se platie obracunskim dolarima.90,kada je Ante Markovkc stavio kliring pod kontrolu,Graknule su Srpske db/kgb fifme kao INEX,INVEST-IMPORT,UNIVERZALBARIC itd.
Od bescarinskog uvoza,koji u Rusiji,ne sme niko da zatrazi,Srbija ima samo stetu.Njegov tvorac je Borislav Milosevic gjru Rusifikacije Srbije.

Srbin

pre 9 godina

Dokle ce nas Rusi iskoriscavati i praviti budalama.Neka nam vrate NIS posto su odustali od juznog toka.A ruske placenike poput Dacica,Bajatovica i Tome Nikolica proterati u Rusiju.

ikac

pre 9 godina

Jao, baš mi je žao domaćih uvozničkih firmi i zaposlenih u njima. To su porodično-mafijaške firme sa po troje zaposlenih, verovatno su i finansirali ovaj članak.

gradjanin

pre 9 godina

Toliko o stalnom postavljanju novih uslova od EU. Kao sto se vidi, to rade i drugi, pa i Rusi. To rade svi na svetu kada je rec o maloj i nemocnoj zemlji kakva je Srbija. To rade zato sto mogu, veliki su, i drugo, zato sto je nama ovakvima tesko poverovati pa su mnogi uslovi ustvari osiguranje ako ona druga strana, mi, nesto ne moze da uradi.

Боб

pre 9 godina

Најбоље поново да правимо СТОЈАДИНА, ни ми ни они нисмо за боље, па ко кога превари

Srki

pre 9 godina

Prvo ni sa jedne strane niko nista nije obecao, vec je rekao da ce razmotriti. Drugi GM je odlucio da povuce Opel za racun skupljih modela, dok je njegovu fabriku u Piteru preuzeo Ford. Trece FIAT u Rusiji ima fabriku komercijalnih vozila tako da prateca logistika za 500L ne predstavlja veliki problem. Cetvrto ukoliko menadzmenti Forda, VW ili nekog treceg odluce da na nase minorno trziste salju auta proizvedena u Rusiji, a ne u Slovackoj ili Turskoj ne vidin kako to utice na obicnog coveka u Srbiji. Peto kada se toliko brinete o uvoznicima automobila, zasto se bar 40% toliko ne brinete o proizvodjacima duvana, krompira, voca, povrca, mesa i drugih proizvoda, jer se recimo skuplje cigarete uvoze iz Rusije, krompir iz Austrije, pomfri iz Poljske i slicno. Sesto i najvaznije poruka tzv. novinarima, ako vec ne znate sta treba da radite ne komentarisite i ne obmanjujte javnost kudeci ljude koji pokusavaju da nadju posao nekim ljudima u Srbiji, jer ukoliko oni ne budu imali sta da rade, ko ce da kupuje novine ili placa internet da bi pricitao vase nebuloze. Bez obzira ko je na vlasti i bez obzira ko i sta prozvodi i prodaje, svaki izvoz i svaki posao je za ovu napacenu veliki posao, tako da bih zamolii da malo vise povedete racuna o tome. Eto srece da svu nasu proizvodnju izvozimo u SAD, ali se plasim ne da nas oni mrze ili da naa nece, vec da nema sta da im se ponudi, a razlog tome je izmedju ostalog i tzv. javnost, koja svaki pokusaj nekog posla izvrgava ruglu. Manite se toga, gledajte od cega se zivi.

mile

pre 9 godina

Pa ništa onda od posla. "Pravoslavna braća" naravno prvo gledaju svoj interes, za šta im nije problem ni da pogaze datu reč svog precednika.

Raspricao bih se, ali bolje je samo suštinu reći.

pre 9 godina

Nemaju korist evropski proizvodjaci automobila koji će dobiti jaku konkurenciju na našem tržištu u vidu vozila proizvedenih u Rusiji.
Kakav spin.

KopasKi

pre 9 godina

Tako se to radi u ozbiljnijim drzavama.
Hoces svoju robu kod nas?
Moze. Ali isto toliko nase robe i kod vas. Tako se cuvaju domaci proizvodjaci i domaca privreda.

Lokomotiva

pre 9 godina

Licemerno bi bilo sa naše strane da tražimo ukidanje carine a da kad treba oni kod nas uvezu da ih oporezujemo. Sasvim fer dogovor.

AlekS

pre 9 godina

Nisu Rusi naivni kao Srbende da otvore i ukinu svoje carine i otvore svoje tržiste na izvolte na lepe oči!
(Dobrosavac, 12. april 2015 12:57)

Zar zaista mislis da su Djelic i Tadic bili naivni kada su potpisivali SSP.

Punk Floyd

pre 9 godina

Pretpostavlja se, međutim, da bi Srbija, ulaskom u ovako "upakovani"poslovni aranžman bila na šteti, i to i na ekonomskom i na političkom planu.


Znači, dažaba smo paradirali i pomerali Dan oslobođenja?! Ma, nema problema, istrpećemo mi malo (ili čak i malo više) štete, samo neka se očuva vekovna bratska ljubav!

Uostalom, navikli smo, ne bi nam bilo ni prvi, a bogami ni poslednji put jer ćemo pre (ili radije) nestati nego se opametiti.

Vlada

pre 9 godina

Nema koristi? Mi njima ne placamo carinu a ni oni nama, sto znaci jeftinija vozila za korisnike. To sto trguju na rubu egzistencije je zato sto ih ima kao zutih mrava, svi bi zaradjuju lako kupe auto preko pa prodaju kod nas po paprenim cenama.

XXL

pre 9 godina

Naši ne bi uveli carinu na ruska vozila ALI bi zato uveli pooozamašnu akcizu na ta vozila. Ne bi bio srbin srbenda da se ne napravi najpametniji.

vlada

pre 9 godina

Politički negativnu stranu ovog aranžmana ne vidim jer me politika mnogo ne zanima i ne bih da ulazim u to kome bi mi to "gurnuli prst u oko" ili negde drugde ako dozvolimo bescarinski uvoz GAZ-ovih vozila.

Ekonomski gledano:
Izvoz je izvoz rodjaci! 5000 automobila prodati van zemlje znači uzeti pare iz te zemlje i uneti ih u Zemlju! Ok te pare delom idu Fiatu delom državi (preko poreza i suvlasništva), ali to je ono što ovoj privredi očajnički fali - IZVOZ!
A Rusko tržište možda jeste u Krizi ali 5000 automobila se tamo ni ne primeti

Uvoz bescarinski bi u biti ugrozio domaću proizvodnju, da imamo bilo kakvu proizvodnju. Jednostavno bi se to moglo srediti tako što bi dogovor bio da se ne uvoze kola koja su direktni konkurenti našem fići na tržištu a GAZ ima šta da ponudi i proda u raznim segmentima tržišta. Ne znam zašto bi iko sa ekonomskog aspekta "brinuo" o domaćim uvoznicima. Oni su uvoznici, oni osiromašuju državu po difoltu, zašto bi država "brinula" o njima, sem toga to je sve kauboj do kaubojai oni jako lepo žive koliko god kukali jer su im marže svemirske, obrnu po 3-5k evra po kolima minimum! Tako da bi njih bescarinski uvoz u nekoj meri sprečio da deru sa cenama ko blesavi i onda iznose pare na kajmanska ostrva!

Drugo nije istina da u Rusiji Fiat nema srevisnu mrežu jer je Fiat prisutan na Ruskom tržištu mnogo pre nego što je 500l počeo da se proizvodi tako da ne vidim nikakav problem na tom polju!

Sergio

pre 9 godina

Za gospodina koji kaze kako nam je Rusija u poslednjih 20 godina dala 0 eura.
To je tacno,ali nas nisu ni bombardovali kao neke clanice Eu i nisu izazvali stetu od 100 milijardi eura.

levac

pre 9 godina

Opaaa sto volim .Drago mi je zbog ovih sto se nazivaju bracom sa propalitetima rusima.Kako braca zidaju a?I treba vam tako od rusa oni uvek gledaju da okinu bracu.

Laik

pre 9 godina

Vama se mozda ne isplati ali se Srbiji verovatno isplati. Koliko znam, carine na uvoz novih automobila iz EU nema. Sta onda ima da se ne isplati, to sto se pruza mogucnost da se malo poveca izvoz.

ex-Rus

pre 9 godina

Posao sa Rusijom pod pokroviteljstvom politike se nikada firmi ne isplati.Isplati se jedino. firmamama ciji su VLASNICI ,satrudnjici Gos struktur.
Srbi bezite od politickih poslova.

Ivan

pre 9 godina

@(oStoja, 12. april 2015 11:38)

Zašto bi EU klepio FIAT po ušima zbog izvoza automobila u Rusiju? Pa nema sankcije na izvoz automobila u Rusiju od strane EU i USA. Sa veseljem sve to vreme izvoze automobile u Rusiju a Rusi sa veseljem kupuju.

oStoja

pre 9 godina

Živi bili pa videli od ovoga nema ništa. Još kad EU klepi Fiat po ušima zbog izvoza u Rusiju. A ko će ovde prodati 5000 ruskih nazovi vozila to bi baš voleo da vidim, osim ako ih ne budu davali za 4-5000 €, a i ruje baš i nemaju ovde servisnu mrežu, ali se niko, zarad političkih poena, neće baš sekirati mnogo zbog toga, osim naivnih kupaca

R2D2

pre 9 godina

Imam predlog: da mi tih 5000 vozila prvo izvezemo, pa posle uvezemo i na kraju prodamo sami sebi. Naplatimo i porez i carinu, zaposlimo radnike, vozimo se novim kolima i svima nama super. A za ostale nas bas briga.

Hmmm

pre 9 godina

Vi pricate u tekstu o guranju prsta u oko EU ako bi doslo do izvoza tog auta.Kad je biznis u pitanju,toga nema.Zivim u Nemackoj i radim u velikom koncernu.Mi i dalje radimo velike projekte za Rusiju.Prema tome dabome...

a to sto Lada pravi Vestu nikom nista...

pre 9 godina

da se malo rawzumemo a i da amlo pratimo vesti iz te omrazene i zaostale rusije znali bi da Lada krece sa proizvodnjom Lade Vesta sad na leto. Cena oko 9.000 eura. A auto je azdaja
E da njega uvezemo bez carine i milina
da ne spominjem da u rusiji postoje fabrike svih svetskih proizvodjaca auta i kamiona
toliko o zaostalosti

Pera

pre 9 godina

Fiat je za prva tri meseca ove godine prodao 1046 komada svih modela vozila koje prodaje u Rusiji. Za celu 2014tu je prodao oko 8100 komada svih modela.
A mi ćemo da im izvezemo 10000 komada jednog modela? Šta je Fijatu da uloži 200 miliona evra u lager koji će da trune u Rusiji dok se ne proda. Investicija neviđena. Samo da se kaže da smo i mi nešto izvezli.
Podaci sa http://www.carsitaly.net/fiat-car-sales_russia.htm

Mario

pre 9 godina

(Sergio, 12. april 2015 21:08)
Gdje samo nalazite te cifre o šteti, ali ništa čudno kod vas uvijek vlada megalomanija. Koliku ste onda tek vi drugima napravili štetu 200 milijardi eura.

Saša Kušlić

pre 9 godina

Miloše Lukiću,opet sa Tobom (Vama) treba sve po redu : 1 . Englezi,Nemci,Francuzi..stotinama godina su bili u raznim ratovima i sukobima,klali se i bacali bombe jedni na druge..verovatno se ni danas ne vole,ali se trpe i poštuju,jer se samo tako preživljava.Trik koji mi,kao narod,još uvek nismo savladali. 2. Čovek više nezna šta je gore i destruktivnije po Srbiju : stado Anglofila ili stado Rusofila,ili obe grupacije...Mada bih ja u čitavu jednačinu ubacio i 'navijače',tradicionalne jurišne baterije drugonavedenog stada ... 3. Slobodno tržište,Lade i Dačije ...o Moj Bože !? Dakle,analize kažu da je za FAS (Srbiju),ekonomski neisplativa avantura sa ruskim tržištem,i to je vest..To što novinar ubacuje politiku u priču,na koju se pecaju dežurni Putinovi ****ljupci,e,to se već leči. P.S Naglasak na malo e.

Miloš Lukić

pre 9 godina

Opet sa vama mora po redu. Mi Zapadu guramo prste u oči, a oni su nama gurali bombe sa osiromašenim uranijumom. Šta god pričali ne zaboravite, nas su u novijoj istoriji u periodu od 1914 do danas ovi sa Zapada u tri navrata izložili genocidu. Voleti njih to se zove mazohizam i to se leči. Dalje, pa neko iu sada uvozi lade, a ove nove prozvodi RENAULT grupa, i bolje su od DACIA. To je znači ista ciljna grupa kupaca i isti dileri za DAČIJU i RENO. A što se tiče FIJATA, pa ovi za koje vi navijate su pravili ugovore sa njima, koji su još uvek tajna i vi ne tražite da se oni javno objave, i država je FIJATU dala mogućnost da izvozi. Ako može - može ako nema interesa nikom ništa. A mi možemo dobiti jeftine automobile. Živelo slobodno tržište.

Kobaja Grande

pre 9 godina

A sad vam je doslo u glavu, a? :)
trenutno, srpsko trziste ima kapacitet od 15-20.000 automobila godisnje. Ako Rusi dobiju kvotu od 10.000, uzece pola trzista, obzirom na to da su veoma konkurentni sa cenom. Ne vidim nista lose u tome da Srbi pocnu da voze kola proizvedena u Rusiji - naprotiv, vozicemo jeftinija nova kola, manje ce para izaci iz Srbije. A ti ljudi koji su zaposleni kod "uvoznika" - ako izgube posao, zaposlice se u firmama koje uvoze ruske automobile. Samo napred, od ovoga moze samo dobro da bude.

Stojko

pre 9 godina

Da sam ja neka vlast, ja bih zakonom obavezao Srbe koji se kunu u Rusiju da kupe svih tih 5000 ili 10000 uvezenih automobila, a trudio bih se da to budu Lade, i to zelene boje.

4 banane umesto 4 ocila

pre 9 godina

Ocekivana vest.
Pa ovde ljudi imaju iluziju da nam je Rusija naklonjena i da nam mnogo pomaze...A u stvai dala je 0 (nula) evra/ dolara/ rublji u zadnjih 20 godina, a u isto vreme EU nam je nepovratno uplatila 400m evra.
Takodje oni kao 'stite' Kosovo, a povukli su svoju vosku odmah, a za 'zastitu' u SB UN trazili i dobili NIS, za 400m evra, a ispumpali nam nafte za 500m, i to samo tokom prve godine. To se u narodu zove reket.
Daleko im lepa kuca!
Ali imaju svoje ljude ovde u vladi i u medijima da propagiraju lazno bratstvo.

A.Todorović

pre 9 godina

Ovo je zaista više prosipanje magle. Tekst je dobar. Pogađa u suštinu. Ko zna da sabere 1 + 1 sve mu je jasno. FIAT je kriv što ne prekine ovu šaradu, i na kraju, Italija, a samim tim i FIAT (koji ima mnogo jak uticaj na Vladu Italije) su uveli sankcije Rusiju, i šta sada žele? Kao što neće biti Južnog toka, kao što neće biti Turskog toka, e tako neće biti ni izvoza FIAT-a 500L u Rusiju. Rusija i NIS, samo eksploatišu Srbiju, plaćaju najmanju rudnu rentu u Evropi. Najsmešniji je Premijer, koji nije svestan, koliko je nerentabilno i skupo razvijati FIAT-ovu servisnu mrežu u Rusiji, i trenutku kada do kraja godune narod u Rusiji neće imati ni leba da jede. Rusija će ubrazno ekonomski propadati, tako da će 90% fabrika biti zatvoreno već do 2020.godine. Opel je to na vreme shvatio, i već zatvorio svoje pogone. Hladni rad je počeo u svojoj punoj snazi, samo to naši političari ne vide. Ali dobro, nisu svi rođeni pametni.

Sergio

pre 9 godina

Za gospodina koji kaze kako nam je Rusija u poslednjih 20 godina dala 0 eura.
To je tacno,ali nas nisu ni bombardovali kao neke clanice Eu i nisu izazvali stetu od 100 milijardi eura.

Milorad

pre 9 godina

Sta pojedini lupetaju za Rusiju i prijateljstvo sa njima???
Srbiji su "vruc krompir" uvalili Dinkic i Tadic,uz "bratsku pomoc" iz Italije,odnosno EU!!!
Dinkic i Tadic su dobili politicke poene za izbore,a vec tada se znalo da je sve to sa Fiatom promasena stvar,oni su planirali izvoz u Rusiju od 200.000 automobila,a na drugoj strani Fiat otpusta radnike i salje ih na prinudni odmor!?
Znaci,prevara naroda u Srbiji je pocela tada sa Tadicem i Dinkicem uz pomoc EU-Italije,a Rusiji smo hteli da uvalimo aute bez ikakvog dogovora sa njima!?
Zato prestanite da pisete gluposti i oznacite prave krivce za promasaj sa Fiatom,kao sto je inace promasaj i smederevska zelezara,a sve zarad obstanka na vlasti,"glupi narod" na sve nasedne!?

levac

pre 9 godina

Opaaa sto volim .Drago mi je zbog ovih sto se nazivaju bracom sa propalitetima rusima.Kako braca zidaju a?I treba vam tako od rusa oni uvek gledaju da okinu bracu.

Septicar

pre 9 godina

Ha,ha,ha...do juce smo plakali, klecali na kolenima i molili Putina da nam odobri uvoz, a sada nam se ne isplati????? Naravno, jer je prava istina DA NAM SE FIJAT UOPSTE NE ISPLATI I ZATO JOS UVEK NE ZNAMO KAKO IZGLEDA TAJ IZDAJNICKI I KATASTROFALNI UGOVOR KOJI SE KRIJE????

Srbin

pre 9 godina

Dokle ce nas Rusi iskoriscavati i praviti budalama.Neka nam vrate NIS posto su odustali od juznog toka.A ruske placenike poput Dacica,Bajatovica i Tome Nikolica proterati u Rusiju.

Preddy Baer

pre 9 godina

"Koji to ima bolji auto od Moskvica?"

kada sad navale srpski bogatasi da bojkotuju mercedese i bmwove u korist Zaporozca na sledecem sajmu, ima da bude pisadija!

SRB

pre 9 godina

Ugrozile bi se domaće uvozničke firme? Evo, suzu sam pustio zbog tih reketaša i lovatora...baš mi ih je žao. Prst u oko Evropskoj uniji? Uuuu, to mi je još žalije, srce mi se slama zbog te divne Evrope koja nam samo dobro želi. Dajte napišite neki ozbiljniji tekst, ovo vređa inteligenciju.

mile

pre 9 godina

Pa ništa onda od posla. "Pravoslavna braća" naravno prvo gledaju svoj interes, za šta im nije problem ni da pogaze datu reč svog precednika.

oStoja

pre 9 godina

Živi bili pa videli od ovoga nema ništa. Još kad EU klepi Fiat po ušima zbog izvoza u Rusiju. A ko će ovde prodati 5000 ruskih nazovi vozila to bi baš voleo da vidim, osim ako ih ne budu davali za 4-5000 €, a i ruje baš i nemaju ovde servisnu mrežu, ali se niko, zarad političkih poena, neće baš sekirati mnogo zbog toga, osim naivnih kupaca

KopasKi

pre 9 godina

Tako se to radi u ozbiljnijim drzavama.
Hoces svoju robu kod nas?
Moze. Ali isto toliko nase robe i kod vas. Tako se cuvaju domaci proizvodjaci i domaca privreda.

Laik

pre 9 godina

Vama se mozda ne isplati ali se Srbiji verovatno isplati. Koliko znam, carine na uvoz novih automobila iz EU nema. Sta onda ima da se ne isplati, to sto se pruza mogucnost da se malo poveca izvoz.

vlada

pre 9 godina

Politički negativnu stranu ovog aranžmana ne vidim jer me politika mnogo ne zanima i ne bih da ulazim u to kome bi mi to "gurnuli prst u oko" ili negde drugde ako dozvolimo bescarinski uvoz GAZ-ovih vozila.

Ekonomski gledano:
Izvoz je izvoz rodjaci! 5000 automobila prodati van zemlje znači uzeti pare iz te zemlje i uneti ih u Zemlju! Ok te pare delom idu Fiatu delom državi (preko poreza i suvlasništva), ali to je ono što ovoj privredi očajnički fali - IZVOZ!
A Rusko tržište možda jeste u Krizi ali 5000 automobila se tamo ni ne primeti

Uvoz bescarinski bi u biti ugrozio domaću proizvodnju, da imamo bilo kakvu proizvodnju. Jednostavno bi se to moglo srediti tako što bi dogovor bio da se ne uvoze kola koja su direktni konkurenti našem fići na tržištu a GAZ ima šta da ponudi i proda u raznim segmentima tržišta. Ne znam zašto bi iko sa ekonomskog aspekta "brinuo" o domaćim uvoznicima. Oni su uvoznici, oni osiromašuju državu po difoltu, zašto bi država "brinula" o njima, sem toga to je sve kauboj do kaubojai oni jako lepo žive koliko god kukali jer su im marže svemirske, obrnu po 3-5k evra po kolima minimum! Tako da bi njih bescarinski uvoz u nekoj meri sprečio da deru sa cenama ko blesavi i onda iznose pare na kajmanska ostrva!

Drugo nije istina da u Rusiji Fiat nema srevisnu mrežu jer je Fiat prisutan na Ruskom tržištu mnogo pre nego što je 500l počeo da se proizvodi tako da ne vidim nikakav problem na tom polju!

Lokomotiva

pre 9 godina

Licemerno bi bilo sa naše strane da tražimo ukidanje carine a da kad treba oni kod nas uvezu da ih oporezujemo. Sasvim fer dogovor.

Punk Floyd

pre 9 godina

Pretpostavlja se, međutim, da bi Srbija, ulaskom u ovako "upakovani"poslovni aranžman bila na šteti, i to i na ekonomskom i na političkom planu.


Znači, dažaba smo paradirali i pomerali Dan oslobođenja?! Ma, nema problema, istrpećemo mi malo (ili čak i malo više) štete, samo neka se očuva vekovna bratska ljubav!

Uostalom, navikli smo, ne bi nam bilo ni prvi, a bogami ni poslednji put jer ćemo pre (ili radije) nestati nego se opametiti.

Raspricao bih se, ali bolje je samo suštinu reći.

pre 9 godina

Nemaju korist evropski proizvodjaci automobila koji će dobiti jaku konkurenciju na našem tržištu u vidu vozila proizvedenih u Rusiji.
Kakav spin.

Poznavaoc

pre 9 godina

Nikada se specijalni plslovi sa rusima nisu isplatili.Setite se samo kliringa.Umesto da svake godine,posle zavrsenog. posla,svaka aemlja razliku isplati zemlji koja je u Suficitu,u dolarima,zelenim,Rusi su pustali da tadasnja SFRJ bude u suficitu koji semefio milijardu i vise dolara godisnje i nikada banku nisu platili.Nafta i gas nikada nisu mogli Rusima da se platie obracunskim dolarima.90,kada je Ante Markovkc stavio kliring pod kontrolu,Graknule su Srpske db/kgb fifme kao INEX,INVEST-IMPORT,UNIVERZALBARIC itd.
Od bescarinskog uvoza,koji u Rusiji,ne sme niko da zatrazi,Srbija ima samo stetu.Njegov tvorac je Borislav Milosevic gjru Rusifikacije Srbije.

Futurama

pre 9 godina

Au čoveče ne mogu da verujem šta sam pročitao.
Uvoz 5000 lada/škoda čega god bi ugrozio doamće uvoznike. A kako bi oni prodali te automobile? Napravili bi njihove "domaće" uvozne firme za uvoz sopstvenih automobila? Ovo znači da bi opet zaposlili domaće prodavce. Godišnja prodaja automobila u Srbiji je oko 20000 tako da bi to bilo oko 25% tržišta.
Drugo ako Fiat nema servisnu mrežu u Rusiji onda se postavlja pitanje zašto smo uopšte tražili od njih bescarinski uvoz.
Treće gurnuli bi EU prst u oko tako što bi njihov Volksvagen u Rusiji izvozio automobile u Srbiju bez carine. Gde je tu logika?

Biznis, ali fer

pre 9 godina

Znači, mi Rusima izvezemo 10.000 srpskih fiata 500 L, a Rusi nama zautvrat izvezu 10.000 ruskih renoa, opela, volvoa, škoda, VW i ševroleta. Time bi se ukinuo monopol postojeće dilerske mreže u Srbiji, a kragujevačka fabrika bi nastavila svoj "rast", kako je to u medijima predstavljeno.

ikac

pre 9 godina

Jao, baš mi je žao domaćih uvozničkih firmi i zaposlenih u njima. To su porodično-mafijaške firme sa po troje zaposlenih, verovatno su i finansirali ovaj članak.

gradjanin

pre 9 godina

Toliko o stalnom postavljanju novih uslova od EU. Kao sto se vidi, to rade i drugi, pa i Rusi. To rade svi na svetu kada je rec o maloj i nemocnoj zemlji kakva je Srbija. To rade zato sto mogu, veliki su, i drugo, zato sto je nama ovakvima tesko poverovati pa su mnogi uslovi ustvari osiguranje ako ona druga strana, mi, nesto ne moze da uradi.

Srki

pre 9 godina

Prvo ni sa jedne strane niko nista nije obecao, vec je rekao da ce razmotriti. Drugi GM je odlucio da povuce Opel za racun skupljih modela, dok je njegovu fabriku u Piteru preuzeo Ford. Trece FIAT u Rusiji ima fabriku komercijalnih vozila tako da prateca logistika za 500L ne predstavlja veliki problem. Cetvrto ukoliko menadzmenti Forda, VW ili nekog treceg odluce da na nase minorno trziste salju auta proizvedena u Rusiji, a ne u Slovackoj ili Turskoj ne vidin kako to utice na obicnog coveka u Srbiji. Peto kada se toliko brinete o uvoznicima automobila, zasto se bar 40% toliko ne brinete o proizvodjacima duvana, krompira, voca, povrca, mesa i drugih proizvoda, jer se recimo skuplje cigarete uvoze iz Rusije, krompir iz Austrije, pomfri iz Poljske i slicno. Sesto i najvaznije poruka tzv. novinarima, ako vec ne znate sta treba da radite ne komentarisite i ne obmanjujte javnost kudeci ljude koji pokusavaju da nadju posao nekim ljudima u Srbiji, jer ukoliko oni ne budu imali sta da rade, ko ce da kupuje novine ili placa internet da bi pricitao vase nebuloze. Bez obzira ko je na vlasti i bez obzira ko i sta prozvodi i prodaje, svaki izvoz i svaki posao je za ovu napacenu veliki posao, tako da bih zamolii da malo vise povedete racuna o tome. Eto srece da svu nasu proizvodnju izvozimo u SAD, ali se plasim ne da nas oni mrze ili da naa nece, vec da nema sta da im se ponudi, a razlog tome je izmedju ostalog i tzv. javnost, koja svaki pokusaj nekog posla izvrgava ruglu. Manite se toga, gledajte od cega se zivi.

Боб

pre 9 godina

Најбоље поново да правимо СТОЈАДИНА, ни ми ни они нисмо за боље, па ко кога превари

ex-Rus

pre 9 godina

Posao sa Rusijom pod pokroviteljstvom politike se nikada firmi ne isplati.Isplati se jedino. firmamama ciji su VLASNICI ,satrudnjici Gos struktur.
Srbi bezite od politickih poslova.

AlekS

pre 9 godina

Nisu Rusi naivni kao Srbende da otvore i ukinu svoje carine i otvore svoje tržiste na izvolte na lepe oči!
(Dobrosavac, 12. april 2015 12:57)

Zar zaista mislis da su Djelic i Tadic bili naivni kada su potpisivali SSP.

Vlada

pre 9 godina

Nema koristi? Mi njima ne placamo carinu a ni oni nama, sto znaci jeftinija vozila za korisnike. To sto trguju na rubu egzistencije je zato sto ih ima kao zutih mrava, svi bi zaradjuju lako kupe auto preko pa prodaju kod nas po paprenim cenama.

only fools and horses

pre 9 godina

Pa mi već imamo bescarinski uvoz vozila koja su proizvedena u EU, tako da ne vidim zbog čega bi bili na gubitku. Sa druge strane, ne vidim razlog na tolikom našem insistiranju za taj kontigent u Rusiju. Kao prvo - to je Italijanska firma a ne naša, drugo - sam podatak o nepostojanju servisne mreže dovoljno govori. FIAT sigurno neće praviti tu mrežu zbog 5 ili 10 hiljada vozila (za državu od preko 100 miliona), što bi značilo da bi verovatno mi snosili te troškove.
Sve u svemu, cela ta pompa je čisto politička, zbog malo slikanja i političkih poena.

Ivan

pre 9 godina

@(oStoja, 12. april 2015 11:38)

Zašto bi EU klepio FIAT po ušima zbog izvoza automobila u Rusiju? Pa nema sankcije na izvoz automobila u Rusiju od strane EU i USA. Sa veseljem sve to vreme izvoze automobile u Rusiju a Rusi sa veseljem kupuju.

XXL

pre 9 godina

Naši ne bi uveli carinu na ruska vozila ALI bi zato uveli pooozamašnu akcizu na ta vozila. Ne bi bio srbin srbenda da se ne napravi najpametniji.

a to sto Lada pravi Vestu nikom nista...

pre 9 godina

da se malo rawzumemo a i da amlo pratimo vesti iz te omrazene i zaostale rusije znali bi da Lada krece sa proizvodnjom Lade Vesta sad na leto. Cena oko 9.000 eura. A auto je azdaja
E da njega uvezemo bez carine i milina
da ne spominjem da u rusiji postoje fabrike svih svetskih proizvodjaca auta i kamiona
toliko o zaostalosti

Hmmm

pre 9 godina

Vi pricate u tekstu o guranju prsta u oko EU ako bi doslo do izvoza tog auta.Kad je biznis u pitanju,toga nema.Zivim u Nemackoj i radim u velikom koncernu.Mi i dalje radimo velike projekte za Rusiju.Prema tome dabome...

Miloš Lukić

pre 9 godina

Opet sa vama mora po redu. Mi Zapadu guramo prste u oči, a oni su nama gurali bombe sa osiromašenim uranijumom. Šta god pričali ne zaboravite, nas su u novijoj istoriji u periodu od 1914 do danas ovi sa Zapada u tri navrata izložili genocidu. Voleti njih to se zove mazohizam i to se leči. Dalje, pa neko iu sada uvozi lade, a ove nove prozvodi RENAULT grupa, i bolje su od DACIA. To je znači ista ciljna grupa kupaca i isti dileri za DAČIJU i RENO. A što se tiče FIJATA, pa ovi za koje vi navijate su pravili ugovore sa njima, koji su još uvek tajna i vi ne tražite da se oni javno objave, i država je FIJATU dala mogućnost da izvozi. Ako može - može ako nema interesa nikom ništa. A mi možemo dobiti jeftine automobile. Živelo slobodno tržište.

Mario

pre 9 godina

(Sergio, 12. april 2015 21:08)
Gdje samo nalazite te cifre o šteti, ali ništa čudno kod vas uvijek vlada megalomanija. Koliku ste onda tek vi drugima napravili štetu 200 milijardi eura.

R2D2

pre 9 godina

Imam predlog: da mi tih 5000 vozila prvo izvezemo, pa posle uvezemo i na kraju prodamo sami sebi. Naplatimo i porez i carinu, zaposlimo radnike, vozimo se novim kolima i svima nama super. A za ostale nas bas briga.

Pera

pre 9 godina

Fiat je za prva tri meseca ove godine prodao 1046 komada svih modela vozila koje prodaje u Rusiji. Za celu 2014tu je prodao oko 8100 komada svih modela.
A mi ćemo da im izvezemo 10000 komada jednog modela? Šta je Fijatu da uloži 200 miliona evra u lager koji će da trune u Rusiji dok se ne proda. Investicija neviđena. Samo da se kaže da smo i mi nešto izvezli.
Podaci sa http://www.carsitaly.net/fiat-car-sales_russia.htm

Saša Kušlić

pre 9 godina

Miloše Lukiću,opet sa Tobom (Vama) treba sve po redu : 1 . Englezi,Nemci,Francuzi..stotinama godina su bili u raznim ratovima i sukobima,klali se i bacali bombe jedni na druge..verovatno se ni danas ne vole,ali se trpe i poštuju,jer se samo tako preživljava.Trik koji mi,kao narod,još uvek nismo savladali. 2. Čovek više nezna šta je gore i destruktivnije po Srbiju : stado Anglofila ili stado Rusofila,ili obe grupacije...Mada bih ja u čitavu jednačinu ubacio i 'navijače',tradicionalne jurišne baterije drugonavedenog stada ... 3. Slobodno tržište,Lade i Dačije ...o Moj Bože !? Dakle,analize kažu da je za FAS (Srbiju),ekonomski neisplativa avantura sa ruskim tržištem,i to je vest..To što novinar ubacuje politiku u priču,na koju se pecaju dežurni Putinovi ****ljupci,e,to se već leči. P.S Naglasak na malo e.