Petak, 10.04.2015.

17:45

Istorija smrada: Inkvizicija je ljude progonila i zbog higijene

Izvor: 24sata.hr

Istorija smrada: Inkvizicija je ljude progonila i zbog higijene IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

99 Komentari

Sortiraj po:

beograd

pre 9 godina

Kazna koju spominjete a koja se primenjuje u slučaju da osoba napusti islam, naziva se hadd-i riddet (haddur-ridda). Ustanovljena je na osnovu nekih kazivanja blagoslovljenog poslanika Muhammeda (predaje su zabežene u dve najverodostojnije zbirke hadisa, autora Buharije i Muslima).

U Kur'anu ova kazna nije navedena. Mesto na kojemu se tretira pitanje „apostazije“ su 88. i 89. ajet sure „en-Nisa“, međutim, iz sadržaja narednoga ajeta br. 90, sasvim je jasno da se kazna odnosi samo na slučaj ratnoga dejstva, ne na sâmo „otpadništvo“.

Na drugome mestu (16:106.-109.), kada se govori o „onima koji ne veruju a pre toga su verovali u dragoga Boga“ (men kefere billâhi min ba'di îmânih), ističe se da će biti podvrgnuti snažnome kažnjavanju ali na drugome svetu (lehum 'azâbun 'azîm), dakle, ne spominje se obaveznost kazne na ovome svetu.

Suma sumarum, ubistvo apostata u slucaju rata, tj. u slucaju da musliman izda svoje i pomogne neprijatelju.

Pozdav i tebi, prijatelju.

Pedja

pre 9 godina

Ako nece Jezurka Jezic, onda moram ja:

http://en.wikipedia.org/wiki/Apostasy_in_Islam

In Islam’s history, the vast majority of scholars have held that apostasy in Islam is a crime punishable with the death penalty, typically after a waiting period to allow the apostate time to repent and return to Islam.[10][11][12] Some contemporary Muslim scholars also hold the traditional view that the death penalty for apostasy is required by the two primary sources of Sharia - the Quran and the Hadiths - while others argue that the death penalty is an inappropriate punishment.A majority considers apostasy in Islam to be some form of religious crime, although some reject the use of the death penalty while a minority of contemporary Islamic scholars, relying on the Quran, hold the view that apostasy in Islam is not a crime.

Zar nema svaki covek pravo na versku slobodu? Kako moze Islam da uskracuje pravo svojim ziteljima da izaberu drugu religiju?

beograd

pre 9 godina

@ana

U pravu si Ana, mozda sam se pogresno izrazio, zena ne prestaje biti muslimanka u datom slucaju..

@Jezurka Jezic

Islam u mnogim stvarima govori preventivno, kao npr. Islam zabranjuje i najmanju kap alkohola, cak i sedenje za stolom gde se pije. Sad ti mozes da se pitas zbog cega cak i to jer znamo da od kapi ne moze nista da ti bude? Ali to je preventiva da bezis od iskusenja koja te mogu navesti da se udaljis od vere i Boga.
Tako je i zeni GREH, velikim slovima namerno, jer sam pogresio kada sam rekao da izlazi iz vere, da bude sa covekom nemuslimanom, jer znamo svi sa kim si bices slican njemu, narocito zena koja je, hteo ti to da priznas ili ne, povodljivija od muskaraca i imace veca iskusenja u veri.

Ne brate, necu vise ja tebi da odgovaram jer je tvoje znanje o ovoj temi ispod mog standarda. Treci put si naveo netacnu informaciju u vezi Islama i stvarno ti preporucujem da pricitas nesto vise od prozapadnih novina koji su pristrasni..
Ali ipak cu ti odgovoriti, Islam NE PROPISUJE kamenovanje Apostata, stav za njih je "sam pao, sam se ubio", ako mi ne verujes pronadji i procitaj negde

Pozdrav i za tebe i ziveo, takodje :)

Pedja

pre 9 godina

@ Beograd

i nacisticka Nemacka je imala super zakone poput
- ne ubij
- ne kradi
itd

I ona je znala sta je najbolje za Jevreje i Nemce? Cemu je bio problem toj drzavi ako je neko hteo da bude dobar Nemac?

ana

pre 9 godina

Beograd, kontinuirano plasiras netačne informacije, prvo da muslimanka udajom prestaje to da bude, drugo, da deca slede očevu veru. Jevrejstvo se nasleđuje po majcinoj liniji.

Jezurka Jezic

pre 9 godina

буразеру, јесте дискриминаторски нешто забрањивати што спада у основно људско право. слобода бирања партнера је тако основно право сваког бића.

овом реченицом си све рекао: ' Isto tako i za zenu.. Ako hoce da bude prava vernica onda ce se pridrzavati necega sto je najbolje za nju'

с'тиме ти и твоја религија ускраћујете женама право на самоопредељење и знате боље шта је женама потребно него оне саме.

хоћеш још да кажеш да ако се жена чак одрекне вере, да би требало да је каменујемо? зар шариа не кажњава Апостате смртном казном?

пошто је тај ниво дискусије испод мог стандарда, више ти нећу одговарати ове.

живео!

beograd

pre 9 godina

@Jezurka Jezic

Ti menjas teze, brate.
Ako u kuranu pise zabranjeno je piti alkohol i jesti svinjetinu, je li to znaci da se kuran diskriminatorski odnosi prema coveku jer mu zabranjuje nesto ili je zato sto Bog zna sta je najbolje za njega? Pa tako covek koji tezi da bude pravi vernik nece to raditi.
Isto tako i za zenu.. Ako hoce da bude prava vernica onda ce se pridrzavati necega sto je najbolje za nju, a ako nece, ima slobodni volju da se uda za koga god hoce, niko je ne prisiljava.

A za ovo drugo cu ti samo reci... Nemoj se molim te praviti, kao da zivimo na razlicitoj planeti. Oduvek su deca u braku bili oceve vere ili u krajnjem slucaju ateisti, zato ne mesaj sovinizam u ovoj cinjenici jer nemas nikakve osnove za to..

ana

pre 9 godina

Beograd, iako nema veze sa čistoćom, nii u lravu ka pišeš da muslimanka, udajom za nemuslimana, prestaje da bude muslimanka. Naprotiv, jedini način da se muslimanka uda za nemuslimana, je da on predje na islam. U protivnom, ne može se oženiti muslimankom.

Jezurka Jezic

pre 9 godina

"Pazi, ako ti verujes u nesto i znas da ces biti nagradjen za to rajom, onda se ti trudis da budes sto bolji vernik. Tako da ako zena muslimanka se uda za nemuslimana, ona prestaje da bude to sto jeste, jer odlazi u njegovu kucu i prima njegove obicaje, plus i ono glavno, deca ce joj biti nemuslimani, "

pa taj odgovor je pun sovinizma i diskriminacije zena. pazi sad koja zamena teza. kuran zabranjuje zeni da bira partnera kojeg god pozeli. a ti sad zamenjujes teze: pa one to rade dobrovoljno posto zele da budu dobre muslimanke.

pa da. dobrovoljno su i jevreji oblacili zute zvezdice da budu dobri gradjani nacisticke drzave. ili dobrovoljno kinezi imaju samo jedno dete, da bi bili dobri komunisti.kakva demagogija.

covek tj. zena ima pravo da bira bilo koga za partnera. to joj je ljudsko pravo i nijedna religija to ne sme da osporava. ako to cini ne mozes je zvati "miroljubljivom".

onda dalje pises kako je zena podredjena, da ona prima obicaje od muskarca itd. mislim na toj osnovi je svaka diskusija zavrsena. to je sovinisticki pogled na polozaj zene u drustvu i tu nema sta vise da se razgovara ili pravda.

Jezurka Jezic

pre 9 godina

"Jezurka jezic:.Jer ne pise u kursnu "ubi nevernike gde god ih nadjes"? Ja imamam dosta drugara arapa pravi muslimani sa ralikom od onih na balkanu koji su postali muslimani tokom rata.
I u kuranu ima puno citata kako trebas da ratujes za islam, nisi pravi musliman ako to neradis, i Koran je vise pricao o miru kad je Muhamed bio ziv ali posle onda se vidi kako odjednom ima vise nasilja u Kuranu. I kuran i Biblija moze da se tumaci na vise nacina ,jel ti mislis da sunni i shia muslimani tumace isto?"

pa dragi moj: kako ti uopste mozes da tumacis kuran? on je sveto pismo od boga i njegovo slovo je to sto vazi. kako se ti mozes usuditi kao gresnik da osporavas ili uopste tumacis boziju rec? ono sto je bog naredio to ima da sprovodis. nije tebi niko da pravo da izvrces alahove reci.

kapiras sta hocu da kazem?

vidi znam sta si mi ti hteo da kazes. ne cini kuran zlodela, nego su to ljudi. ali kad dalje promislis onda ces shvatiti da je to kontradiktatorno. ako covek cini zlo ili tumaci nesto na zli nacin i to ne cini religija odnosno kuran: to u istom momentu znaci da i kuran odnosno religija ne cine dobro nego je to covek koji tumaci na dobar nacin.

cemu onda sluze biblija, kuran itd? ako te religija ne moze napraviti zlikavcem ne moze te ni napraviti dobrim, nego si ti to sam svojim tumacenjem.

KURIDZA-cirkuski pedagog

pre 9 godina

"...Ni Srbi nisu preterano čisti, najgore je ući u bilo koje srdstvo javnog prevoza kad pada kiša, vlaga potencira "mirise" neoprane odece, a tela isparavaju mesavinu znoja, duvana, crnog i belog luka i rakije...."

aaahajahahhhahaaa!!!...pa tachno tako!..auuhh,zacenih se od smeha...:-D

Antitheist

pre 9 godina

@Anonimus magnus: uveli su obavezno kupanje za članove SVOG reda?! Što ga ne uvedoše za sve, tako ljubazni i brižni? Nekako, imam osećaj da ih inkvizicija nije tretirala isto kao što je tretirala stado? Kao što žandarmerija ne tretira komunalnu policiju, recimo...

Trovach

pre 9 godina

@pazarac...U Egiptu sam video tako nesto u WC-u. Iako smo znali cemu sluzi, zezali smo se da to sluzi da utolis zedj dok obavljas nuzdu :)

ana

pre 9 godina

Nema teme koja ne postane povod za sukob Istoka (Rusije i pravoslavlja uopšteno) i Zapada. U 21. veku, smatra se da su ruski zatvori i kasarne potencijalna bakterioloska bomba, zbog higijenskih (nehigijenskih) uslova i loše cishrane.
Ni Srbi nisu preterano čisti, najgore je ući u bilo koje sedstvo javnog lrevoza kad pada kiša, vlaga potencira "mirise" neoprane odece, a tela isparavaju mesavinu znoja, duvana, crnog i belog luka i rakije.
Kad sam, pre useljenja u veliki i za naše uslove luksuzan, stan, pitala izvođača radova da li je moguce u jedno od 2 kupatila syaviti bide, gledao me sa mešavinom zaprepascenosti i podsmeha. Nije bilo moguće. Naknadno smo, ipak, postavili bide.

vladimir

pre 9 godina

Sve religije su uvek bile lideri u sirenju gluposti i zabluda. Vekovima su usporavala bilo kakvu pamet i inteligenciju. Ovi danasnji vernici bilo oni koju su "oduvek" verovali ili ovi novi samo nastavljaju tradiciju sirenja laznih nada i verovanja,
Svaka vera, bilo u Muhameda ili Šivu, ili Višnu ili Hrista samo ponavlja besmislice i zablude i što je najgore svaka se "zaklinje" u širenju ljubavi, saosecanja , razumevanja a umesto tih utopiskih bajki duž cele svoje istorije sve te religije ostavljaju krvavi trag miliona i miliona grobova.
Sada se svi opravdano zgrazavamo nad patologijom ludaka "Islamske države" koji sadisticki uzivaju dok seku glave, spaljuju ljude u kavezima, kamenuju zene a zaboravljamo istoriju Inkvizicije, krstaša i konkvistadora koji su u ime "Hristove ljubavi i milosrdja" stotinama godina mucili najstrasnijim mukama "sumnjive i nevernike" zatirali su citave civilizacije, spaljivali sve rukopise i istoriju drevnih civilizacija nazivajuci ih divljacima i paganima i uz to silovali im zene i pljackali sve dragocenosti zlato koje su im pokorno i miroljubivo donosili ti isti divljaci i pagani ne bili ih umilostivili i ostavili u zivotu.
Ali naravno milosti nije bilo za one koji nisu nosioci "Hristove ljubavi i milosrdja".
I zato samo slobodoumna svest i emocija koja je ukorenjena u uvidu da su sve razlike samo manifestacije povezanosti istog i da razlike nisu tu da bi nas delili nego da bi smo razumeli bogatsvo razlicitosti i bez ikakvog sudije na nebu.

neutralni felsh

pre 9 godina

Kad se pitate s njima, a znate da su malopre tom rukom skidali izmet koji im se zalepio i prali ga vodom dok se raskvašen cedio niz dlan, dođe vam da povratite.
(Ruza, 11. april 2015 08:53)


ne preteruj.

bole

pre 9 godina

@Koca - prijatelju, reci ti meni kakve veze ima bide sa litarskim flašama vode iza solja po čitavoj BiH?!? Radio sam na projektovanju objekata, i upravo suprotno od onoga što ti tvrdiš, bide se nalazi uglavnom u stanovima i kućama gdje su stanari obrazovani ljudi koji imaju malo i nemaju nikakvu vezu sa religijom! U kućama vijernika nema bide-a, kod njih ćeš naći flašu sa vodom, ili jednu vertu ibrika za prosipanje - nikad sapun u blizini!

beograd

pre 9 godina

@ffws

Bas kao i sto sam rekao, nisi ti ni video kuran u zivotu, ti si samo citao ove sajtove koji izvlace iz konteksta neke citate.
Ponavljam ti, ja ne kazem da ovo sto si naveo ne pise u kuranu, ali kad procitas nekoliko recenica pre i posle, koje se odnose na ove citate, videces da to dobija drugo znacenje i da se nigde ne pominje napadanje nekoga, vec iskljucivo samoodbrana od onog ko te napada, a ako prestane sa tim, pod obavezom si i ti da prestanes taj rat..

@Jezurka Jezic

Upravo kako objasnih gore, izvlacenje iz konteksta. Posto vec pricas da si procitao vise od ovih sajtova gore navedenih, onda izvuci neki ceo tekst, a ne jednu recenicu i dokazi to.
A sto se tice zene i netolerancije.. Pazi, ako ti verujes u nesto i znas da ces biti nagradjen za to rajom, onda se ti trudis da budes sto bolji vernik. Tako da ako zena muslimanka se uda za nemuslimana, ona prestaje da bude to sto jeste, jer odlazi u njegovu kucu i prima njegove obicaje, plus i ono glavno, deca ce joj biti nemuslimani, jer valjda nece cale (kao sto ne bi ni ti) dozvoliti da mu deca budu neke druge vere nego sto je on. Kod muskaraca je sve suprotno.

Marko

pre 9 godina

Kaze u tekstu da su se muslimani redovno kupali,cak i vise puta dnevno ali nesto tu nije bas logicno posto muslimani zive u najsuvljim predelima gde cesto i danas vidimo kako daju milijarde na navodnjavanje sto tada nije bilo moguce u tom obimu da imaju za rasipanje i kupanje,bice dobro ako su imali i vodu za pice,kakvo crno kupanje.

pazarac

pre 9 godina

@ruza

A ti si gledala kako se peremo?
Da te poducim malo... Imamo na soljama kabla koja kad se pusti voda tacno udaraju u anus i sama voda ti ocisti dosta, s tim sto posle uzmemo sapun i rukom operemo to mesto.
A ako si toliko ljubomorna slobodno mozes i ti to primeniti u svom domu. Ne mogu ti nista sto je voda i ovaj nacin pranja 100 puta cistiji od papira pa to kod tebe izaziva zavist koja te tera da pricas neke izmisljotine.
Ej bre o kakvim prljavim rukama pricas? Pa zar nije isto kao kad se kupas i ocistis sapunom? Zar ti tad nisu ruke prljave od necistoce tela?
Muslimanu je zabranjeno da ima i milimetar nokta, tako da si se i tu malo prevarila, draga Ruzo.

A sto se tice Pazara, imas bujrum ili dobrodoslicu od mene. Mozes ga posetiti i uverit se da to sto si procitala sa navijackih sajtova nema veze sa mozgom.
Ugodan dan i UCI, draga Ruzo, pre nego sto nesto izneses kao cinjenicu :)

maximus

pre 9 godina

Jezurka jezic:.Jer ne pise u kursnu "ubi nevernike gde god ih nadjes"? Ja imamam dosta drugara arapa pravi muslimani sa ralikom od onih na balkanu koji su postali muslimani tokom rata.
I u kuranu ima puno citata kako trebas da ratujes za islam, nisi pravi musliman ako to neradis, i Koran je vise pricao o miru kad je Muhamed bio ziv ali posle onda se vidi kako odjednom ima vise nasilja u Kuranu. I kuran i Biblija moze da se tumaci na vise nacina ,jel ti mislis da sunni i shia muslimani tumace isto?

Bilal

pre 9 godina

Ovde nisu spomenuti Rusi i skandinavski narodi u čijoj je tradiciji odlazak u saune a potom kupanje u hladnoj vodi. Postoji priča da se jedan austrougarski maršal, najmanik u carskoj vojsci, žalio Petru Velikom kako njegovi vojnici smrde po belom luku na što mu je car odbrusio da ovaj još gore smrdi jer se uopšte ne kupa i da se umiva iz lavora u koji istovremeno i pljuje dok njegovi vojnici bar jednom sedmično idu u saunu. Uostalom, beli luk je zdrav, dodao je car. Isto tako postoji priča da je legendarna austrijska carica Sisi, koja je poreklom bila Nemica, izazvala pravu sablazan na carskom dvoru kada je u svojim odajama ugradila kazan za grejanje vode radi svakodnevnog kupanja.

NScentar

pre 9 godina

Srbija je jos uvek primitivna zemlja. U Novi Sad, kanalizacija ide direktno u Dunav, na nekoliko lokacija. Nemoze se proci uz reku na nekoliko mesta, i to na keju preko Petrovaradina. A par stotinu metara gde fekalije idu u reku, ljudi se kupaju na popularan Strand plazu. Uzas, u 21 vek.

aleksis

pre 9 godina

@Koca
Da ali zapadnjaci se pre bidea prvo normalno obrisu pa operu a ne peru ono neobrisano. Mislim... bljak. U cemu je problem prvo se obrisati pa oprati pobogu. Nekada nije bilo ni papira pa je takav bio red oprati se a sad je drugacije smesno mi je to drzanje nekih prastarih pravila. A za voznju kola i avionom i koriscenje telefona sta kazu proroci?

Mare

pre 9 godina

Ja sam preuzeo muslimanski obicaj pranja posle nuzde, kad god je moguce pogotovu u svojoj kuci; u Dubaiju sam video wc solje sa crevom , mozda bi neko mogao to i ovde da uveze...

Ruza

pre 9 godina

Otidite u bilo koji muslimanski grad, npr. u Novi Pazar, i ugušićete se od smrada. U ulice i u zidove im se upio smrad. To što oni zovu ritualno pranje je nečistoća i zaraza, malo se pljusnu i misle da su čisti. Pa oni golim rukama peru izmet, ostane tu uvek malo ispod noktiju. Kad se pitate s njima, a znate da su malopre tom rukom skidali izmet koji im se zalepio i prali ga vodom dok se raskvašen cedio niz dlan, dođe vam da povratite.

Jezurka Jezic

pre 9 godina

" Brate, nemoj nasedati na propagandu i pricati o onome sto ne znas. Kuran nigde ne govori o nasilju prema nekom."

Брате, ја сам га читао и он и те како позива на насиље нарочито против не побожних. и мани те се приче како се куран цитира "ван контекста".

Каква је то религија која на пример ускраћује право мусл. жени да изабере партнера кога она жели? куран строго прописује да жене могу само да се удају за муслимана док мушкарци могу да бирају жену друге вероисповести.

то је чиста дискриминација и на жалост учестсла пракса у муслиманском свету.

да се разумемо: ни библија и хришћанство нису ништа бољи у неким погледима, ал паушално говорити да нема елемента насиља је далеко од сваког неутралног сагледања чињеница.

ahmed s

pre 9 godina

Ne vidim problem u tome da se vodom peremo nakon velike nuzde. Suhim predmetima je dozvoljeno u nedostatku vode. Ne vidim kako je bolje koristiti samo toalet papir.
U tekstu ima dosta nepravilnosti. U Kur'anu se ne govori o mokrenju u stajacu vodu, nego u hadisu.
Muhammed a.s. je rekao da bi trebalo prati zube prije svakog namaza (molitve). Tada su koristili misvak, prutic ili grancicu lijepog mirisa i okusa. Tada je sve bilo organik. Kupali su se koristeci male kolicine vode, a pretjerano rasipanje vode je pokudjeno.

Иван-Ниш

pre 9 godina

Ово са нехигијеном можемо повезати и са смрадом цигарета. Некада су људи били навикнути на смрад и није им толико сметао. Исто је и са пушачима. Навикнути су на тај смрад и немају осећај колико утичу својим задахом на околину и колико базде просторије у којима живе.

sva slova

pre 9 godina

@4 banane = 4 ocila
Ne bi bi bilo lose prvo nesto proveriti pre nego zapljunemo sebe i svoje (u prevodu, ako ne razumemo sta ovde zapravo pise, uzaludno je pricati dalje)
http://www.svetosavlje.org/biblioteka/vlNikolaj/KrozTamnickiProzor/Lat_Nikolaj070257.htm

Koca

pre 9 godina

Vidim da je mnogima Jos cudno sto se muslimani oduvijek peru poslije nuzde i velike i male. Bojim se da vacina nije jos cuo za bide i da su zapadnjaci prihvatili taj obicaj.

neutralni felsh

pre 9 godina

Zapad je uvek bio leglo smrada, narocito Engleska, za razliku od Vizantije, Srbije, Grcke i Rusije. Rusija otkako postoji, u svakom selu, svaka kuca ima banju (nesto slicno sauni).
(Синиша, 10. april 2015 22:28)



... i bojler i dzakuzi.

neutralni felsh

pre 9 godina

Muslimani su prvi u Španiji pravili kanalizacije i stvarali civilizaciju. Doprineli nauci i bili poznati po pravljenju parfema. A Evropa se gušila u blatu i smradu.
(Ferid Sweden, 10. april 2015 18:03)


na zalost, zato je tim pre strasnije sadasnje nazadovanje islama.

Brainwash

pre 9 godina

Nisu Arapi bas prvi doneli higijenu Evropi, tek su treci - jer je u XX veku otkopan vodovodni sistem Minojske civiliazacije na Kritu/Knosos, iz 4. veka pre Hrista. Imali su javna i privatna kupatila, a za razliku od rimske kanalizacije, koja je otvorena, u Knososu je bila zatvorenog tipa kao sto je danas.

Swedenonline

pre 9 godina

Ne zelim nikoga podceniti ali ovim se dokazzuje cistoca islama kao vere u jednog Boga,a ne kako je danas opisuju kao teroristicku veru . 
Islam je cist alji ga muslimani prljaju svojim nemaro nametnutim zapadnim razmisljanjem. 
Islam je cist i ostace takav i do kraja . 
Zamislite one koji je pet puta na dan ciste . 
Malo je onih koji se trude da postuju Islamske vrednosti
(taharet, 10. april 2015 18:39)

Ti si zdravo nezdrav cim nameces jednog Boga, ocigledno imas uvrnutu sliku vere naglasavajuci da hriscani imaju vise Bogova?
I sta da imam da zamislim ciscenje pet puta na dan? Postoji zivot van tvojih shvatanja o higijenskim uslovima, mos se peres 100 puta na dan ali prljave misli ostaju!

zapadna civilizacija

pre 9 godina

""Muslimani su prvi u Španiji pravili kanalizacije i stvarali civilizaciju. Doprineli nauci i bili poznati po pravljenju parfema. A Evropa se gušila u blatu i smradu.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Ferid Sweden, 10. april 2015 18:03) ""


Reče Ferid Sweden...Pa ako se Evropa guši u blatu i smradu,šta tražiš u njoj?
A ostali što pričaju Vizantija bila čistija,muslimani bili čistiji,i naravno svi u odnosu na Zapadni Svet...
Kakva je situacija danas?Ko vodi ovaj svet?
Ko je izmislio tehnologiju proizvodnje higijenskih sredstava?
Inače da su muslimani čisti je krajnje smešno,onaj ko je živeo na okupiranom Zapadu s njihove strane,zna o čemu pričam.

pi

pre 9 godina

@Синиша
A gde nadje Srbiju da poistovecujes sa Vizantijom i Rusijom!? Nikakve veze sa njima nemamo. To su 2 velike civilizacije.
Nedavno istrazivanje pokazalo je da se Srbi ni dan danas ne kupaju, bar vecina. A o cucavcima koji preovladavaju u dobrom delu zemlje da ne pricamo.
Pocetkom 20 veka u Beogradu skoro da nije bilo kupatila, a toaleta je bilo veoma malo, pa i oni su uglavnom bili "zajednicki" i to u hotelima i sl.

EU Balky

pre 9 godina

Муслимани и данас, што неко већ лепо написа, перу се флашом после велике нужде, искључиво левом руком чини ми се, јер десном једу.21. век, хигијена?(Видех те флаше и у војсци..., 10. april 2015 22:49)

E pa "flašo iz JNA" riječ je o načinu održavanja higijene proteklih cca 1500 godina. Sada i za Muslimane postoje toalet-papir i bide, nego reci mi kako je održavana lična higijena u "naprednoj zapadnoj evropi" prije toalet-papira koji je izmišljen tek prije nekoliko decenija. Toliko o flašicama. Zanimljivo je kako se stalno govori o obespravljenim ženama, a zaboravlja se da su žene počele ostvarivati neka svoja prava tek posle 2.sv. rata pa su tako u bogatoj i naprednoj Švajcarskoj pravo glasa žene dobile tek 70-ih god. 20-og veka.

no

pre 9 godina

@veljko
Pa ne bas. Evropljani su bili mnogo zaostali u odnosu na islamske drzave. U svakom pogledu.
Da li znas da je Istanbul (Carigrad) za vreme Osmanlija imao ogroman broj javnih kupatila, dok npr. vecina kraljevskih palata u Evropi nije imala kupatila? Dok su se Muslimani kupali i prali vise puta na dan, Evropljani se nisu kupali nikada. Ili 2 puta godisnje plemici.
Jedna od posledica toga je i ta da su stanovnici Osmanskog Carstva u proseku ziveli mnogo duze od stanovnika hriscanske Evrope.
Pa i pre toga. Dok je Evropa bila u mracnom Srednjem Veku, podeljena na gomilu drzavica, prljava i siromasna, Arapi su imali ogromnu drzavu u kojoj su se bavili astronomijom, razvijali medicinu, filozofiju, umetnost.
Mnogo napredniji su bili u odnosu na Evropljane.

Lala u Kicevu 1983

pre 9 godina

Муслимани и данас, што неко већ лепо написа, перу се флашом после велике нужде, искључиво левом руком чини ми се, јер десном једу. 

21. век, хигијена?
(Видех те флаше и у војсци..., 10. april 2015 22:49)

Da, ali smo zato mi iz tehnicke dobijali za kazne pranje wca u radionickom krugu! Brisanje izmeta sa plocica jer kad nisu gledali ima li u flasama vode, prstima su razmazivali po zidovima!

Dok nam nije dojadilo i flase preparirali sa akumulatorskom kiselinom iz akumulatorske stanice!
Secam se tih crvenih tragova na snegu u krugu kad bi izleteli i seli u sneg vukuci se grebanjem rukama pred sobom!
Nikad vise neurednih wca!
Stoka!

ffws

pre 9 godina

"Brate, nemoj nasedati na propagandu i pricati o onome sto ne znas. Kuran nigde ne govori o nasilju prema nekom. Mozes jedino naci da pise upotreba oruzja i sile u samoodbrani, ali nisi ti pricitao kuran, ti samo pises ono sto ti serviraju zapadni mediji.

Preporucujem ti da pricitas Kuran i neku islamsku knjigu i da se sam uveris, i ja sam bio iznenadjen :)
(beograd, 10. april 2015 22:31)"

Postoje ljudi i koji su ga procitali...

Nasilje:

http://skepticsannotatedbible.com/quran/cruelty/long.html

Diskriminacija:

http://skepticsannotatedbible.com/quran/int/long.html

Nepravda:

http://skepticsannotatedbible.com/quran/inj/long.html

Apsurdi:

http://skepticsannotatedbible.com/quran/abs/long.html

"propaganda"

Mislim da si ti upravo potpao pod ovo.

Swedenonline

pre 9 godina

Muslimani su prvi u Španiji pravili kanalizacije i stvarali civilizaciju. Doprineli nauci i bili poznati po pravljenju parfema. A Evropa se gušila u blatu i smradu.
(Ferid Sweden, 10. april 2015 18:03)

Pa sta vam se desilo da tako zaostaste? A fazone sa parfimima znamo kako ide, Francuska zemlja sa najmanjom prodajom sapuna po glavi stanovnika u Evropi a sa najvecom prodajom parfema! Francuzi ili "Francuzi"?

Anonimus magnus

pre 9 godina

I niste dodali da su vitezovi Svetog Jovana, ili Hospitalieri, uveli praktiku da svaki njihov clan, u srednjem veku, mora najmanje jednom nedeljno da se okupa! Napomenite i naucite i ovo!

Majstor Zivota

pre 9 godina

u tramvaju dvojka u Beogradu se praktikuje stav crkve iz tog doba.Mozes da se kupas tri sata pre toga, al ako se provozas par stanica, u svaku poru ti udje smrad naroda koji se pazi da im kroz njihove
pore ne udju virusi i zapate se.
Da ne spominjem beskucnike, oni imaju magiju, cim udju, pomor!

čovek

pre 9 godina

Sv. Vladika Nikolaj Velimirovic je u svim svojim spisima, jednim od najnadahnutijih u Pravoslavnom svetu 20. veka, upravo insistirao na higijeni i tela i duha. Upravo je poruka teksta izoblicavanje hipokrizije kojom higijenu duse Evropejac misli da nadomesti manicnom telesnom higijenom..
(Joca 011, 10. april 2015 21:30)
###

o higijeni:
"Revnost za čistoćom postala je manijom za čistoćom. No nažalost, i ovde je Čivutin umešan... Vodovod, vodovod, vodovod. Kupatila, kupatila, kupatila! Čistoće, čistoće, čistoće! I svi klonuše od umora perući se i čisteći se spolja..."

malo o Jevrejeima:
"Sva moderna gesla evropska sastavili su Židi, koji su Hrista raspeli: i demokratiju, i štrajkove, i socijalizam, i ateizam, i toleranciju svih vera, i pacifizam, i sveopštu revoluciju, i kapitalizam, i komunizam. Sve su to izumi Židova, odnosno oca njihova đavola“

pa malo o Hitleru:
„Ipak se mora odati priznanje sadašnjem nemačkom Vođi, koji je kao prost zanatlija i čovek iz naroda uvideo da je nacionalizam bez vere jedna anomalija, jedan hladan i nesiguran mehanizam. I evo u 20-om veku on je došao na ideju Svetoga Save, i kao laik poduzeo je u svome narodu onaj najvažniji posao, koji priliči jedino svetitelju, geniju i heroju.“

pa ako nije dovoljno evo još biserakakav sistem bi on uveo:
„Gde god se crkva odelila od države tu je bolesno stanje ili crkve ili države ili oboje.“

A možda i to treba da se čita ko Biblija ... nije tako kao što piše nego je onako kako ne piše ...

Zoki

pre 9 godina

Turska kupatila ne treba povezivati sa islamom, nego sa rimskom tradicijom javnih kupatila koja je postojala u Vizantiji. Obrezivanje je u islamu preuzeto iz judaizma, međutim sigurno je da su ritualna pranja pre svake molitve i pranje posle vršenja nužde uticale na higijenu u islamskom svetu, ali i na potrebu da imaju tekuću vodu blizu svake džamije. Međutim, to ne znači da su islamske zemlje čistije, svako ko ih je posetio imao je prilike da se uveri. Nivo higijene jednog naroda se najbolje vidi kada na benzinskoj pumpi odete u WC.

NemanjaVac8

pre 9 godina

Ne radi se tu o Evropljanima, nego o hriščanima (pre svega katolicima). Kada već pričate o tome onda napišite do kraja.

4 banane = 4 ocila

pre 9 godina

@ Joca 011 kaze: "Sv. Vladika Nikolaj Velimirovic je u svim svojim spisima, jednim od najnadahnutijih.. "

Ne bas, on je zaista poducavao vernike da ne treba koristiti kupatilo, osim 4x godisnje, na kraju cetiri velika posta.

A kojim to cudima je dokazana njegova 'svetost'?

Mislis na ove nadahnute reci hvalospeva Hitleru i Ljoticu, i proglasavanja svih tehnickih izuma XX veka, incl. kupatila, za demonsku jevrejsku zaveru?
http://sr-el.razum.wikia.com/wiki/Nikolaj_Velimirović
Po tome sudeci, on bi i Teslu spalio na lomaci da je imao priliku. .

Ako te zanima istina o doticnom, dr Jovan Bajford je objavio naucnu studiju: http://www.helsinki.org.rs/serbian/doc/Ogledi06.pdf

vojnikk

pre 9 godina

@Видех те флаше и у војсци

U pravu si. Ziveo sam sa jednim muslimanom u njegovom stanu za vreme studija. Na solji u kupatilu je imao cev sa vodom za zapiranje posle velike i male nuzde. U pocetku mi je bilo malo cudno, a i nisam znao kako da koristim, ali mogu ti reci da nakon sto sam saznao i poceo primenjivati vise nisam mogao da zamislim papir posle nuzde, jer je mnogo cistije i osecas se lepse..

pera

pre 9 godina

@rango
Majstore, a sta to fali pranju? Pitas gde im je sapun? Realno gledano, mislis li da je posle papira cistije? Skoro sam citao da bakterije prolaze kroz sedam slojeva papira. Pa ti vidi... A sta kad se pocepa prilikom brisanja?

Rumpel Stickin

pre 9 godina

Evo ja kao i ti i većina ljudi u Srbiji, Bosni pa ako hoćeš i u Turskoj (bio tamo više puta) se obrišem papirom, naravno da ima onih koji se peru vodom, ljudi poštuju svoju religiju i neka ih... ali nije poenta ove priče ko se kako briše. Kojom rukom se vi brišete posle velike nužde, levom ili desnom ili s kojom rukom perete .... kad se tuširate, ja jednom probao nogama ali nikako da dohvatim :)

singer

pre 9 godina

sve to je u vezi sa preziranjem tela, koje je donelo hriscanstvo u odnosu na antiku. nivo higijene u rimskoj vojsci dostignut je tek u 19. veku a austro- ugarskoj. hriscanstvo je prljavstina u svakom pogledu.

Branislav

pre 9 godina

U Rusiji nije bilo velike epidemije kuge, jer su Rusi uvek bili poznati po ruskim kupatilima (saunama), ali o tome ovde ni reci. Svaka seoska kuca je imala rusko kupatilo. Ko zna zasto to ovde nije pomenuto.... A inkvizicija nije ubijala zbog cestog kupanja. To je bio slucaj u Spaniji ali iz razloga sto su tako identifikovali kriptomuslimane, tzv. Moriske. Ali nemam mesta ovde za to.

Видех те флаше и у војсци...

pre 9 godina

Муслимани и данас, што неко већ лепо написа, перу се флашом после велике нужде, искључиво левом руком чини ми се, јер десном једу.

21. век, хигијена?

Aleksandar

pre 9 godina

@Bosnjak da,Muslimani su izmislili kanalizaciju a Cloaca Maxima napravljena hiljadu godina pre Muhameda. Svaka cast za higijenu,ali raspitaj se malo pre nego lupis.

Amerikanac

pre 9 godina

Razlog za ovo je katolicka crkva koja je svojim fanatizmom isprala ljudima mozak. Pogledajte evropu pre srednjeg veka, rimsko carstvo npr sa javnim kupatilima. Vikinzi su takodje bili poznati kao veliki cistunci.

hiavata

pre 9 godina

(desertfox, 10. april 2015 19:36)

Imate emisiju na discovery o medicini i nauci u Spaniji za vreme Mavra te poredjenje sa tadasnjom zapadnom Evropom. Bas kad spominjete, navodnjavanje u Spaniju so doneli oni te za to doba napredne irigacione sisteme i zemljoradnju. Pa ne zovemo danas brojeve dzaba arapski. Po propasti Bagdada kao kulturnog centra nauka se preselila u Spaniju.

hiavata

pre 9 godina

(Joca 011, 10. april 2015 21:30)

Joco prijatelju, dvadeseti vek spominjes. Pa bilo bi mnogo grdno da u 20 veku neko propagira nehigijenu.

beograd

pre 9 godina

@veljko

Brate, nemoj nasedati na propagandu i pricati o onome sto ne znas. Kuran nigde ne govori o nasilju prema nekom. Mozes jedino naci da pise upotreba oruzja i sile u samoodbrani, ali nisi ti pricitao kuran, ti samo pises ono sto ti serviraju zapadni mediji.

Ja nigde nisam rekao da nema necistih ljudi koji nose muslimanska imena. Kada sam kazao "musliman", mislio sam na ljude koji praktikuju islam, eh za njih mozes da kazes da su higijenski daleko ispred svih, ali svakako da su danas takvi ljudi u manjini, sto ne znaci da islam ne valja, vec da danasnji muslimani su daleko od onoga sto im propagira vera (ovo se posebno odnosi na ISIL i druzinu)..
Preporucujem ti da pricitas Kuran i neku islamsku knjigu i da se sam uveris, i ja sam bio iznenadjen :)

Синиша

pre 9 godina

Zapad je uvek bio leglo smrada, narocito Engleska, za razliku od Vizantije, Srbije, Grcke i Rusije. Rusija otkako postoji, u svakom selu, svaka kuca ima banju (nesto slicno sauni).

Helios

pre 9 godina

@Ferid Sweden
Dobre i lepe Multi-Culti želje su OK, ali nisu ni istina ni istorija. A tek ne one koje su jedva maskirane kao Multi-Culti.
Guglaj npr. Spain Aqueduct...
Rimska je civilizacija osvojila Evropu i Mediteran pre svega tehnologijom vode, pa i akvaduktima te lokalnom distribucijom vode a ponegde i kanalizacijom takođe. (Ima lepo naslikano i na onim mozaicima u Tunisu gde ih nedavno pobiše neki čisti i naparfemisani...) I to sve znatno pre nego što su neki potonji uopšte i spoznali da su Muslimani. A Španija kao katolička je zaista bila podozriva prema tom grehu čistoće - ali Feride tamo blata nema nikada, tamo je uvek Sunce!
Razumem da su jako popularne te TV emisije gde se pravi globalno bratstvo-jedinstvo i da dobro zvuči u masama da su svi doprineli ovako i onako i sl. Ali one su vrlo frizirane. Zašto?
Ako pogledaš bes u tvojoj zadnjoj rečenici jasno je zašto. Pokušavaju eto propagandom da dampiraju... Ali osećaj vrednosti (ili ne) je takav da nikakvo "opusti se" očito ne pomaže. Iz tvog opisa vidimo: Islam je bio napredan i uzvišen a Evropa je bila zaostala i smrdljiva - samo nekim čudom sada je tu iluzija da je Evropa mnogo ispred. Sigurno si kao Ferid od Pustinje to razjasnio onima u Pustinji, pa si se žrtvovao da budeš sada i Ferid od Švedske da bi to razjasnio i ovima u Švedskoj.

veljko

pre 9 godina

@beograd

ne zelim da raspirujem strasti, ali vecu glupost davno nisam cuo. izvini. oni ispred nekog? pa kuran na preko 100 mesta promovise nasilje i ubijanje, u sluzbi alaha i vere. to je enormno lako proveriti. nije danas, za to, neophodno znati arapski.



drugo, higijena im je, u proseku, neuporedivo losija od zapadnog sveta i dalekog istoka. moram priznati, ne zbog samog islama direktno, posto je teorijski, u tom aspektu ok, vec posredno, zbog toga sto stanovnistvo drzi na niskom stepenu obrazovanja i opste kulture, koji sobom donose i nisku svest o bilo cu, pa i odrzavanju higijene, posledicama njenog neodrzavanja itd. tu je i geografija odigrala svoju ulogu. islam se prosirio na jalovom tlu, po siromasnim zemljama (sve do pronalaska nafte), pa nije moguce ni dostici neki visi civilazacijski nivo.

branislav

pre 9 godina

Slicnu mrznju prema higijeni negovao je i episkop Nikolaj Velimirovic( inace postovalac Ljoticev):
[link] a i mnogo monaha mi se pohvalilo kako se ne kupaju i ne peru kosu sledeci takve 'duhovne mudrosti'.(4 banane = 4 ocila, 10. april 2015 20:10)

@Ti si čitav teskt izuvukao, vrlo zlonamerno, iz konteksta. Sv. Vladika se nigde nije konkretno bavio - higijenom kao takvom, već je ovo čisto filozofski tekst. On kritikuje moderne Evropljane što posvećuju samo pažnju čistoći tela, a dušu zaboravljaju. Napada ih je misle da time što redovno peru telo spiraju i svoje grehe, da će ih čista odeća "zakloniti" od nečistih misli i dela, ali neće. To je suština teksta. Što se higijene tiče, nije u čitavoj Evropi bilo isto. Viznatija je kulturno bila daleko ispred Zapada u svakom smislu, a balkanski narodi su mnogo čemu oponašali njih. Znam da je ovo već postalo fraza, zbog zloupotrebe od strane nacionalista, ali pogledajmo samo kako se jelo i živelo na sprskim dvorovima toga doba, pa ćemo onda shvatiti da nije isto biti stanovnik Carigrada i nekog sela na zapadu Evrope. Uostalom, čak i mnogi dermatolozi se slažu u jednom danas - (pre)često pranje tela, posebno uz veliku upotrebu hemije (sapuna, gelova, kupki itd.) nije zdravo za kožu, jer uništava njenu prirodnu sposobnost regeneracije. Dokazano je da kosa češće i brže opada kod onih koji je peru svaki dan, ili više puta dnevno. Svakodnevno pranje je razumljivo samo tokom veliki vrućina i kod "prljavih" poslova.

aleks

pre 9 godina

@dzigi ni tvoje prababe se nisu depilirale pa pradedama nije smetalo jer za drugo nisu znali. Isto je i sa mirisima, svi su smrdeli i bili naviknuti na to. Sve je stvar navike da nisi nikada video izdepiliranu zenu, dlakava bi ti bila sasvim normalna. Ne vredi posmatrati proslost sa danasnjim kriterijumima.

Joca 011

pre 9 godina

...mrznju prema higijeni...
@ (4 banane = 4 ocila, 20:10)

Sv. Vladika Nikolaj Velimirovic je u svim svojim spisima, jednim od najnadahnutijih u Pravoslavnom svetu 20. veka, upravo insistirao na higijeni i tela i duha. Upravo je poruka teksta izoblicavanje hipokrizije kojom higijenu duse Evropejac misli da nadomesti manicnom telesnom higijenom.
.

Lekar

pre 9 godina

@markon

Pa epidemija kuge u srednjem veku je desetkovala Evropu i Aziju. Tek su krajem XIX veka Englezi skapirali kako da prate širenje epidemije i određuju izvor na osnovu obrasca širenja (izbila je epidemija Kolere u Londonu). Nakon toga su i započeli veliki projekat izgradnje kanalizacije, koja je i dan-danas deo sistema. Antibiotici su otkriveni tek u vreme II svetskog rata, a tek otprilike u XX veku su uočili viruse i počeli osmišljavati vakcine.
Ako pogledaš, mi zapravo i nemamo lek protiv virusa (skoro su otkrili neku hemikaliju koja se testira). Vakcine su prevencija oboljevanja od poznatih virusa, ali ukoliko oboliš od virusa od koga nisi vakcinisan, ostaje ti samo da čekaš da se tvoj imuni sistem izbori s tim.

VJ

pre 9 godina

Posetila sam Roman Baths 2010., odmah sam prepoznala fotografiju.
Dolazimo tamo i vodič kaže nemojte da pipate vodu, navede nekoliko razloga i kako se on okrenuo tako ljudi bućnuli prstiće.
Grupa je bila mešovita, internacionalna, tako da nismo jedini koji smo skloni takvim stvarima :)

Mađioničar

pre 9 godina

Zašto ste stavili naučnike pod znake navoda? Sve su to bili legitimni naučnici prve klase u to doba.. I danas ih ima na gomile koji svakodnevno lupaju gluposti koje su čuli od svojih glupih kolega, koji su opet kao papagaji ponavljali ono što su ranije čuli. Pitam se gde li bi nauka danas bila da je svaki naučnik mislio svojom glavom..

dzigi

pre 9 godina

Gotovo prvo što vam vodiči u Versaju pričaju - jeste da se smrad osećao kilometrima unaokolo. Nužda se vršila po obližnjim šumama i šumarcima, parkovima i žbunju. Ali su se zato nalivali parfemima da bi prikrili smrad, međutim možete tek taj smrad da zamislite. Zanimljivo je da su u to doba bile vrlo popularne kurtizane i literatura Markiza de Sada. Uz takvu nehigijenu, svaka pomisao na seks postaje odurna (dodajte i obaveznu nedepiliranost).

rango

pre 9 godina

Muslimani posvećuju pažnju higijeni?! Vi očito niste upoznati sa flašama vode po toaletima širom BIH. Kakva je to higijena oprati ... sa jednom litrom vode, bez sapuna?!? O_o I onda takvim rukama servirati jelo ili napraviti pitu, što se događa po restoranima.... Naravno, ne koriste svi flaše sa vodom, tj njih koristi manji postotak BIH muslimana, ali svejedno je jadno! Prije par dana Turski vjerski poglavari su izdali Fatvu da muslimani od sada mogu koristiti toalet papir! :) I bilo je vrijeme...

beograd

pre 9 godina

Uvek mi je bilo cudno kako neko moze da kaze "prljavi muslimani", to je samo pokazatelj koliko ljudi zive neznanju. Citao sam dosta o islamu, a i imam drugove muslimane, pa ljudi, njihova vera je higijena, sve se vrti oko toga. Njima je obaveza da se kupaju i ciste 5 puta dnevno, pa zamislite koliko je to bilo iznad celog sveta kroz istoriju, a i mozemo lagano da kazemo da su higijenski i danas ispred svih..

4 banane = 4 ocila

pre 9 godina

"Kvašenje kože bilo je nepoželjno - toplota i voda otvaraju pore na koži pa će zaraženi vazduh napasti celo telo, objasnili su mu. "

Slicnu mrznju prema higijeni negovao je i episkop Nikolaj Velimirovic( inace postovalac Ljoticev):
http://www.svetosavlje.org/biblioteka/vlNikolaj/KrozTamnickiProzor/Lat_Nikolaj070256.htm
a i mnogo monaha mi se pohvalilo kako se ne kupaju i ne peru kosu sledeci takve 'duhovne mudrosti'.

Bosnjak

pre 9 godina

Mi Muslimani 5 puta dnevno uzimamo abdest. Abdest je vjersko pranje koje podrazumeva ciscenje usta nosa, ruku, glave , nogu, kose. To je preduslov kako bi obavili namaz-molitvu koja je 5 puta dnevno propisana. Islam kaze da je cistoca pola vere. Opste je poznato da su medju prvima kanalizaciju uveli muslimani Kordobe I Bagdada itd.
Cistoca je svakom covjeku u sustini obavezujuca stvar sve religije propagiraju cistocu u svakom smislu.
Selam- mir svima :)

Mika Sumadinac

pre 9 godina

Ne zele ljudi da gledaju zatvoren mec partizana, logicno ...
(Sta uradi to Nolane Smithe ??!, 10. april 2015 18:43)
Zato danas zive kao u srednjem.Zene oblace u feredze a oni se dizu u vazduh.

ejs,ejs

pre 9 godina

@ markon
izvini al` moram..sad jos pored toga zamisli kako li je tek nekad bilo na ovoj planeti,dok se prasio svako sa svakim..a joj,kakve li su samo sve spodobe tumarale naokolo,..

nenad rs

pre 9 godina

Медији су чудо али не могу не примијетити колико је Луј застранио,лудило право.

Antitheist

pre 9 godina

Može li se religija i njen navodni doprinos opštem dobru civilizaciji staviti ad acta i pokrenuti pravo pitanje: genocid, on ne zastareva? Pola Evrope satrveno, zbog Merkura i toplote koja širi pore, a ko se kupa, na lomaču?!

taharet

pre 9 godina

Ne zelim nikoga podceniti ali ovim se dokazzuje cistoca islama kao vere u jednog Boga,a ne kako je danas opisuju kao teroristicku veru .
Islam je cist alji ga muslimani prljaju svojim nemaro nametnutim zapadnim razmisljanjem.
Islam je cist i ostace takav i do kraja .
Zamislite one koji je pet puta na dan ciste .
Malo je onih koji se trude da postuju Islamske vrednosti

Ferid Sweden

pre 9 godina

Muslimani su prvi u Španiji pravili kanalizacije i stvarali civilizaciju. Doprineli nauci i bili poznati po pravljenju parfema. A Evropa se gušila u blatu i smradu.

:)

pre 9 godina

Clanak pokazuje kopiko je neopravdano kontraproduktivno kada prenesete neki americki clqnqk u kome se govori o stetnosti cestog pranja. M smo 300 godina iza Evrope, koja je 100 godina iza SAD po higijeni. Ovde je mozd i gore.nego u vreme I srpskog ustanka - da se zene poradjaju po kucama, kao tada, uz ovoliku prljavstinu ne bi bilo ni 15% dece.

Ferid Sweden

pre 9 godina

Muslimani su prvi u Španiji pravili kanalizacije i stvarali civilizaciju. Doprineli nauci i bili poznati po pravljenju parfema. A Evropa se gušila u blatu i smradu.

Bosnjak

pre 9 godina

Mi Muslimani 5 puta dnevno uzimamo abdest. Abdest je vjersko pranje koje podrazumeva ciscenje usta nosa, ruku, glave , nogu, kose. To je preduslov kako bi obavili namaz-molitvu koja je 5 puta dnevno propisana. Islam kaze da je cistoca pola vere. Opste je poznato da su medju prvima kanalizaciju uveli muslimani Kordobe I Bagdada itd.
Cistoca je svakom covjeku u sustini obavezujuca stvar sve religije propagiraju cistocu u svakom smislu.
Selam- mir svima :)

dzigi

pre 9 godina

Gotovo prvo što vam vodiči u Versaju pričaju - jeste da se smrad osećao kilometrima unaokolo. Nužda se vršila po obližnjim šumama i šumarcima, parkovima i žbunju. Ali su se zato nalivali parfemima da bi prikrili smrad, međutim možete tek taj smrad da zamislite. Zanimljivo je da su u to doba bile vrlo popularne kurtizane i literatura Markiza de Sada. Uz takvu nehigijenu, svaka pomisao na seks postaje odurna (dodajte i obaveznu nedepiliranost).

aleks

pre 9 godina

@dzigi ni tvoje prababe se nisu depilirale pa pradedama nije smetalo jer za drugo nisu znali. Isto je i sa mirisima, svi su smrdeli i bili naviknuti na to. Sve je stvar navike da nisi nikada video izdepiliranu zenu, dlakava bi ti bila sasvim normalna. Ne vredi posmatrati proslost sa danasnjim kriterijumima.

rango

pre 9 godina

Muslimani posvećuju pažnju higijeni?! Vi očito niste upoznati sa flašama vode po toaletima širom BIH. Kakva je to higijena oprati ... sa jednom litrom vode, bez sapuna?!? O_o I onda takvim rukama servirati jelo ili napraviti pitu, što se događa po restoranima.... Naravno, ne koriste svi flaše sa vodom, tj njih koristi manji postotak BIH muslimana, ali svejedno je jadno! Prije par dana Turski vjerski poglavari su izdali Fatvu da muslimani od sada mogu koristiti toalet papir! :) I bilo je vrijeme...

beograd

pre 9 godina

Uvek mi je bilo cudno kako neko moze da kaze "prljavi muslimani", to je samo pokazatelj koliko ljudi zive neznanju. Citao sam dosta o islamu, a i imam drugove muslimane, pa ljudi, njihova vera je higijena, sve se vrti oko toga. Njima je obaveza da se kupaju i ciste 5 puta dnevno, pa zamislite koliko je to bilo iznad celog sveta kroz istoriju, a i mozemo lagano da kazemo da su higijenski i danas ispred svih..

:)

pre 9 godina

Clanak pokazuje kopiko je neopravdano kontraproduktivno kada prenesete neki americki clqnqk u kome se govori o stetnosti cestog pranja. M smo 300 godina iza Evrope, koja je 100 godina iza SAD po higijeni. Ovde je mozd i gore.nego u vreme I srpskog ustanka - da se zene poradjaju po kucama, kao tada, uz ovoliku prljavstinu ne bi bilo ni 15% dece.

Mađioničar

pre 9 godina

Zašto ste stavili naučnike pod znake navoda? Sve su to bili legitimni naučnici prve klase u to doba.. I danas ih ima na gomile koji svakodnevno lupaju gluposti koje su čuli od svojih glupih kolega, koji su opet kao papagaji ponavljali ono što su ranije čuli. Pitam se gde li bi nauka danas bila da je svaki naučnik mislio svojom glavom..

Lekar

pre 9 godina

@markon

Pa epidemija kuge u srednjem veku je desetkovala Evropu i Aziju. Tek su krajem XIX veka Englezi skapirali kako da prate širenje epidemije i određuju izvor na osnovu obrasca širenja (izbila je epidemija Kolere u Londonu). Nakon toga su i započeli veliki projekat izgradnje kanalizacije, koja je i dan-danas deo sistema. Antibiotici su otkriveni tek u vreme II svetskog rata, a tek otprilike u XX veku su uočili viruse i počeli osmišljavati vakcine.
Ako pogledaš, mi zapravo i nemamo lek protiv virusa (skoro su otkrili neku hemikaliju koja se testira). Vakcine su prevencija oboljevanja od poznatih virusa, ali ukoliko oboliš od virusa od koga nisi vakcinisan, ostaje ti samo da čekaš da se tvoj imuni sistem izbori s tim.

Aleksandar

pre 9 godina

@Bosnjak da,Muslimani su izmislili kanalizaciju a Cloaca Maxima napravljena hiljadu godina pre Muhameda. Svaka cast za higijenu,ali raspitaj se malo pre nego lupis.

4 banane = 4 ocila

pre 9 godina

"Kvašenje kože bilo je nepoželjno - toplota i voda otvaraju pore na koži pa će zaraženi vazduh napasti celo telo, objasnili su mu. "

Slicnu mrznju prema higijeni negovao je i episkop Nikolaj Velimirovic( inace postovalac Ljoticev):
http://www.svetosavlje.org/biblioteka/vlNikolaj/KrozTamnickiProzor/Lat_Nikolaj070256.htm
a i mnogo monaha mi se pohvalilo kako se ne kupaju i ne peru kosu sledeci takve 'duhovne mudrosti'.

Видех те флаше и у војсци...

pre 9 godina

Муслимани и данас, што неко већ лепо написа, перу се флашом после велике нужде, искључиво левом руком чини ми се, јер десном једу.

21. век, хигијена?

Amerikanac

pre 9 godina

Razlog za ovo je katolicka crkva koja je svojim fanatizmom isprala ljudima mozak. Pogledajte evropu pre srednjeg veka, rimsko carstvo npr sa javnim kupatilima. Vikinzi su takodje bili poznati kao veliki cistunci.

Antitheist

pre 9 godina

Može li se religija i njen navodni doprinos opštem dobru civilizaciji staviti ad acta i pokrenuti pravo pitanje: genocid, on ne zastareva? Pola Evrope satrveno, zbog Merkura i toplote koja širi pore, a ko se kupa, na lomaču?!

veljko

pre 9 godina

@beograd

ne zelim da raspirujem strasti, ali vecu glupost davno nisam cuo. izvini. oni ispred nekog? pa kuran na preko 100 mesta promovise nasilje i ubijanje, u sluzbi alaha i vere. to je enormno lako proveriti. nije danas, za to, neophodno znati arapski.



drugo, higijena im je, u proseku, neuporedivo losija od zapadnog sveta i dalekog istoka. moram priznati, ne zbog samog islama direktno, posto je teorijski, u tom aspektu ok, vec posredno, zbog toga sto stanovnistvo drzi na niskom stepenu obrazovanja i opste kulture, koji sobom donose i nisku svest o bilo cu, pa i odrzavanju higijene, posledicama njenog neodrzavanja itd. tu je i geografija odigrala svoju ulogu. islam se prosirio na jalovom tlu, po siromasnim zemljama (sve do pronalaska nafte), pa nije moguce ni dostici neki visi civilazacijski nivo.

hiavata

pre 9 godina

(desertfox, 10. april 2015 19:36)

Imate emisiju na discovery o medicini i nauci u Spaniji za vreme Mavra te poredjenje sa tadasnjom zapadnom Evropom. Bas kad spominjete, navodnjavanje u Spaniju so doneli oni te za to doba napredne irigacione sisteme i zemljoradnju. Pa ne zovemo danas brojeve dzaba arapski. Po propasti Bagdada kao kulturnog centra nauka se preselila u Spaniju.

nenad rs

pre 9 godina

Медији су чудо али не могу не примијетити колико је Луј застранио,лудило право.

beograd

pre 9 godina

@veljko

Brate, nemoj nasedati na propagandu i pricati o onome sto ne znas. Kuran nigde ne govori o nasilju prema nekom. Mozes jedino naci da pise upotreba oruzja i sile u samoodbrani, ali nisi ti pricitao kuran, ti samo pises ono sto ti serviraju zapadni mediji.

Ja nigde nisam rekao da nema necistih ljudi koji nose muslimanska imena. Kada sam kazao "musliman", mislio sam na ljude koji praktikuju islam, eh za njih mozes da kazes da su higijenski daleko ispred svih, ali svakako da su danas takvi ljudi u manjini, sto ne znaci da islam ne valja, vec da danasnji muslimani su daleko od onoga sto im propagira vera (ovo se posebno odnosi na ISIL i druzinu)..
Preporucujem ti da pricitas Kuran i neku islamsku knjigu i da se sam uveris, i ja sam bio iznenadjen :)

Mika Sumadinac

pre 9 godina

Ne zele ljudi da gledaju zatvoren mec partizana, logicno ...
(Sta uradi to Nolane Smithe ??!, 10. april 2015 18:43)
Zato danas zive kao u srednjem.Zene oblace u feredze a oni se dizu u vazduh.

Синиша

pre 9 godina

Zapad je uvek bio leglo smrada, narocito Engleska, za razliku od Vizantije, Srbije, Grcke i Rusije. Rusija otkako postoji, u svakom selu, svaka kuca ima banju (nesto slicno sauni).

ejs,ejs

pre 9 godina

@ markon
izvini al` moram..sad jos pored toga zamisli kako li je tek nekad bilo na ovoj planeti,dok se prasio svako sa svakim..a joj,kakve li su samo sve spodobe tumarale naokolo,..

neutralni felsh

pre 9 godina

Muslimani su prvi u Španiji pravili kanalizacije i stvarali civilizaciju. Doprineli nauci i bili poznati po pravljenju parfema. A Evropa se gušila u blatu i smradu.
(Ferid Sweden, 10. april 2015 18:03)


na zalost, zato je tim pre strasnije sadasnje nazadovanje islama.

Joca 011

pre 9 godina

...mrznju prema higijeni...
@ (4 banane = 4 ocila, 20:10)

Sv. Vladika Nikolaj Velimirovic je u svim svojim spisima, jednim od najnadahnutijih u Pravoslavnom svetu 20. veka, upravo insistirao na higijeni i tela i duha. Upravo je poruka teksta izoblicavanje hipokrizije kojom higijenu duse Evropejac misli da nadomesti manicnom telesnom higijenom.
.

Иван-Ниш

pre 9 godina

Ово са нехигијеном можемо повезати и са смрадом цигарета. Некада су људи били навикнути на смрад и није им толико сметао. Исто је и са пушачима. Навикнути су на тај смрад и немају осећај колико утичу својим задахом на околину и колико базде просторије у којима живе.

taharet

pre 9 godina

Ne zelim nikoga podceniti ali ovim se dokazzuje cistoca islama kao vere u jednog Boga,a ne kako je danas opisuju kao teroristicku veru .
Islam je cist alji ga muslimani prljaju svojim nemaro nametnutim zapadnim razmisljanjem.
Islam je cist i ostace takav i do kraja .
Zamislite one koji je pet puta na dan ciste .
Malo je onih koji se trude da postuju Islamske vrednosti

singer

pre 9 godina

sve to je u vezi sa preziranjem tela, koje je donelo hriscanstvo u odnosu na antiku. nivo higijene u rimskoj vojsci dostignut je tek u 19. veku a austro- ugarskoj. hriscanstvo je prljavstina u svakom pogledu.

VJ

pre 9 godina

Posetila sam Roman Baths 2010., odmah sam prepoznala fotografiju.
Dolazimo tamo i vodič kaže nemojte da pipate vodu, navede nekoliko razloga i kako se on okrenuo tako ljudi bućnuli prstiće.
Grupa je bila mešovita, internacionalna, tako da nismo jedini koji smo skloni takvim stvarima :)

pi

pre 9 godina

@Синиша
A gde nadje Srbiju da poistovecujes sa Vizantijom i Rusijom!? Nikakve veze sa njima nemamo. To su 2 velike civilizacije.
Nedavno istrazivanje pokazalo je da se Srbi ni dan danas ne kupaju, bar vecina. A o cucavcima koji preovladavaju u dobrom delu zemlje da ne pricamo.
Pocetkom 20 veka u Beogradu skoro da nije bilo kupatila, a toaleta je bilo veoma malo, pa i oni su uglavnom bili "zajednicki" i to u hotelima i sl.

Jezurka Jezic

pre 9 godina

" Brate, nemoj nasedati na propagandu i pricati o onome sto ne znas. Kuran nigde ne govori o nasilju prema nekom."

Брате, ја сам га читао и он и те како позива на насиље нарочито против не побожних. и мани те се приче како се куран цитира "ван контекста".

Каква је то религија која на пример ускраћује право мусл. жени да изабере партнера кога она жели? куран строго прописује да жене могу само да се удају за муслимана док мушкарци могу да бирају жену друге вероисповести.

то је чиста дискриминација и на жалост учестсла пракса у муслиманском свету.

да се разумемо: ни библија и хришћанство нису ништа бољи у неким погледима, ал паушално говорити да нема елемента насиља је далеко од сваког неутралног сагледања чињеница.

neutralni felsh

pre 9 godina

Zapad je uvek bio leglo smrada, narocito Engleska, za razliku od Vizantije, Srbije, Grcke i Rusije. Rusija otkako postoji, u svakom selu, svaka kuca ima banju (nesto slicno sauni).
(Синиша, 10. april 2015 22:28)



... i bojler i dzakuzi.

Mare

pre 9 godina

Ja sam preuzeo muslimanski obicaj pranja posle nuzde, kad god je moguce pogotovu u svojoj kuci; u Dubaiju sam video wc solje sa crevom , mozda bi neko mogao to i ovde da uveze...

hiavata

pre 9 godina

(Joca 011, 10. april 2015 21:30)

Joco prijatelju, dvadeseti vek spominjes. Pa bilo bi mnogo grdno da u 20 veku neko propagira nehigijenu.

Swedenonline

pre 9 godina

Ne zelim nikoga podceniti ali ovim se dokazzuje cistoca islama kao vere u jednog Boga,a ne kako je danas opisuju kao teroristicku veru . 
Islam je cist alji ga muslimani prljaju svojim nemaro nametnutim zapadnim razmisljanjem. 
Islam je cist i ostace takav i do kraja . 
Zamislite one koji je pet puta na dan ciste . 
Malo je onih koji se trude da postuju Islamske vrednosti
(taharet, 10. april 2015 18:39)

Ti si zdravo nezdrav cim nameces jednog Boga, ocigledno imas uvrnutu sliku vere naglasavajuci da hriscani imaju vise Bogova?
I sta da imam da zamislim ciscenje pet puta na dan? Postoji zivot van tvojih shvatanja o higijenskim uslovima, mos se peres 100 puta na dan ali prljave misli ostaju!

Ruza

pre 9 godina

Otidite u bilo koji muslimanski grad, npr. u Novi Pazar, i ugušićete se od smrada. U ulice i u zidove im se upio smrad. To što oni zovu ritualno pranje je nečistoća i zaraza, malo se pljusnu i misle da su čisti. Pa oni golim rukama peru izmet, ostane tu uvek malo ispod noktiju. Kad se pitate s njima, a znate da su malopre tom rukom skidali izmet koji im se zalepio i prali ga vodom dok se raskvašen cedio niz dlan, dođe vam da povratite.

Brainwash

pre 9 godina

Nisu Arapi bas prvi doneli higijenu Evropi, tek su treci - jer je u XX veku otkopan vodovodni sistem Minojske civiliazacije na Kritu/Knosos, iz 4. veka pre Hrista. Imali su javna i privatna kupatila, a za razliku od rimske kanalizacije, koja je otvorena, u Knososu je bila zatvorenog tipa kao sto je danas.

čovek

pre 9 godina

Sv. Vladika Nikolaj Velimirovic je u svim svojim spisima, jednim od najnadahnutijih u Pravoslavnom svetu 20. veka, upravo insistirao na higijeni i tela i duha. Upravo je poruka teksta izoblicavanje hipokrizije kojom higijenu duse Evropejac misli da nadomesti manicnom telesnom higijenom..
(Joca 011, 10. april 2015 21:30)
###

o higijeni:
"Revnost za čistoćom postala je manijom za čistoćom. No nažalost, i ovde je Čivutin umešan... Vodovod, vodovod, vodovod. Kupatila, kupatila, kupatila! Čistoće, čistoće, čistoće! I svi klonuše od umora perući se i čisteći se spolja..."

malo o Jevrejeima:
"Sva moderna gesla evropska sastavili su Židi, koji su Hrista raspeli: i demokratiju, i štrajkove, i socijalizam, i ateizam, i toleranciju svih vera, i pacifizam, i sveopštu revoluciju, i kapitalizam, i komunizam. Sve su to izumi Židova, odnosno oca njihova đavola“

pa malo o Hitleru:
„Ipak se mora odati priznanje sadašnjem nemačkom Vođi, koji je kao prost zanatlija i čovek iz naroda uvideo da je nacionalizam bez vere jedna anomalija, jedan hladan i nesiguran mehanizam. I evo u 20-om veku on je došao na ideju Svetoga Save, i kao laik poduzeo je u svome narodu onaj najvažniji posao, koji priliči jedino svetitelju, geniju i heroju.“

pa ako nije dovoljno evo još biserakakav sistem bi on uveo:
„Gde god se crkva odelila od države tu je bolesno stanje ili crkve ili države ili oboje.“

A možda i to treba da se čita ko Biblija ... nije tako kao što piše nego je onako kako ne piše ...

zapadna civilizacija

pre 9 godina

""Muslimani su prvi u Španiji pravili kanalizacije i stvarali civilizaciju. Doprineli nauci i bili poznati po pravljenju parfema. A Evropa se gušila u blatu i smradu.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Ferid Sweden, 10. april 2015 18:03) ""


Reče Ferid Sweden...Pa ako se Evropa guši u blatu i smradu,šta tražiš u njoj?
A ostali što pričaju Vizantija bila čistija,muslimani bili čistiji,i naravno svi u odnosu na Zapadni Svet...
Kakva je situacija danas?Ko vodi ovaj svet?
Ko je izmislio tehnologiju proizvodnje higijenskih sredstava?
Inače da su muslimani čisti je krajnje smešno,onaj ko je živeo na okupiranom Zapadu s njihove strane,zna o čemu pričam.

ahmed s

pre 9 godina

Ne vidim problem u tome da se vodom peremo nakon velike nuzde. Suhim predmetima je dozvoljeno u nedostatku vode. Ne vidim kako je bolje koristiti samo toalet papir.
U tekstu ima dosta nepravilnosti. U Kur'anu se ne govori o mokrenju u stajacu vodu, nego u hadisu.
Muhammed a.s. je rekao da bi trebalo prati zube prije svakog namaza (molitve). Tada su koristili misvak, prutic ili grancicu lijepog mirisa i okusa. Tada je sve bilo organik. Kupali su se koristeci male kolicine vode, a pretjerano rasipanje vode je pokudjeno.

Zoki

pre 9 godina

Turska kupatila ne treba povezivati sa islamom, nego sa rimskom tradicijom javnih kupatila koja je postojala u Vizantiji. Obrezivanje je u islamu preuzeto iz judaizma, međutim sigurno je da su ritualna pranja pre svake molitve i pranje posle vršenja nužde uticale na higijenu u islamskom svetu, ali i na potrebu da imaju tekuću vodu blizu svake džamije. Međutim, to ne znači da su islamske zemlje čistije, svako ko ih je posetio imao je prilike da se uveri. Nivo higijene jednog naroda se najbolje vidi kada na benzinskoj pumpi odete u WC.

Koca

pre 9 godina

Vidim da je mnogima Jos cudno sto se muslimani oduvijek peru poslije nuzde i velike i male. Bojim se da vacina nije jos cuo za bide i da su zapadnjaci prihvatili taj obicaj.

Majstor Zivota

pre 9 godina

u tramvaju dvojka u Beogradu se praktikuje stav crkve iz tog doba.Mozes da se kupas tri sata pre toga, al ako se provozas par stanica, u svaku poru ti udje smrad naroda koji se pazi da im kroz njihove
pore ne udju virusi i zapate se.
Da ne spominjem beskucnike, oni imaju magiju, cim udju, pomor!

EU Balky

pre 9 godina

Муслимани и данас, што неко већ лепо написа, перу се флашом после велике нужде, искључиво левом руком чини ми се, јер десном једу.21. век, хигијена?(Видех те флаше и у војсци..., 10. april 2015 22:49)

E pa "flašo iz JNA" riječ je o načinu održavanja higijene proteklih cca 1500 godina. Sada i za Muslimane postoje toalet-papir i bide, nego reci mi kako je održavana lična higijena u "naprednoj zapadnoj evropi" prije toalet-papira koji je izmišljen tek prije nekoliko decenija. Toliko o flašicama. Zanimljivo je kako se stalno govori o obespravljenim ženama, a zaboravlja se da su žene počele ostvarivati neka svoja prava tek posle 2.sv. rata pa su tako u bogatoj i naprednoj Švajcarskoj pravo glasa žene dobile tek 70-ih god. 20-og veka.

no

pre 9 godina

@veljko
Pa ne bas. Evropljani su bili mnogo zaostali u odnosu na islamske drzave. U svakom pogledu.
Da li znas da je Istanbul (Carigrad) za vreme Osmanlija imao ogroman broj javnih kupatila, dok npr. vecina kraljevskih palata u Evropi nije imala kupatila? Dok su se Muslimani kupali i prali vise puta na dan, Evropljani se nisu kupali nikada. Ili 2 puta godisnje plemici.
Jedna od posledica toga je i ta da su stanovnici Osmanskog Carstva u proseku ziveli mnogo duze od stanovnika hriscanske Evrope.
Pa i pre toga. Dok je Evropa bila u mracnom Srednjem Veku, podeljena na gomilu drzavica, prljava i siromasna, Arapi su imali ogromnu drzavu u kojoj su se bavili astronomijom, razvijali medicinu, filozofiju, umetnost.
Mnogo napredniji su bili u odnosu na Evropljane.

Lala u Kicevu 1983

pre 9 godina

Муслимани и данас, што неко већ лепо написа, перу се флашом после велике нужде, искључиво левом руком чини ми се, јер десном једу. 

21. век, хигијена?
(Видех те флаше и у војсци..., 10. april 2015 22:49)

Da, ali smo zato mi iz tehnicke dobijali za kazne pranje wca u radionickom krugu! Brisanje izmeta sa plocica jer kad nisu gledali ima li u flasama vode, prstima su razmazivali po zidovima!

Dok nam nije dojadilo i flase preparirali sa akumulatorskom kiselinom iz akumulatorske stanice!
Secam se tih crvenih tragova na snegu u krugu kad bi izleteli i seli u sneg vukuci se grebanjem rukama pred sobom!
Nikad vise neurednih wca!
Stoka!

aleksis

pre 9 godina

@Koca
Da ali zapadnjaci se pre bidea prvo normalno obrisu pa operu a ne peru ono neobrisano. Mislim... bljak. U cemu je problem prvo se obrisati pa oprati pobogu. Nekada nije bilo ni papira pa je takav bio red oprati se a sad je drugacije smesno mi je to drzanje nekih prastarih pravila. A za voznju kola i avionom i koriscenje telefona sta kazu proroci?

Branislav

pre 9 godina

U Rusiji nije bilo velike epidemije kuge, jer su Rusi uvek bili poznati po ruskim kupatilima (saunama), ali o tome ovde ni reci. Svaka seoska kuca je imala rusko kupatilo. Ko zna zasto to ovde nije pomenuto.... A inkvizicija nije ubijala zbog cestog kupanja. To je bio slucaj u Spaniji ali iz razloga sto su tako identifikovali kriptomuslimane, tzv. Moriske. Ali nemam mesta ovde za to.

vojnikk

pre 9 godina

@Видех те флаше и у војсци

U pravu si. Ziveo sam sa jednim muslimanom u njegovom stanu za vreme studija. Na solji u kupatilu je imao cev sa vodom za zapiranje posle velike i male nuzde. U pocetku mi je bilo malo cudno, a i nisam znao kako da koristim, ali mogu ti reci da nakon sto sam saznao i poceo primenjivati vise nisam mogao da zamislim papir posle nuzde, jer je mnogo cistije i osecas se lepse..

pazarac

pre 9 godina

@ruza

A ti si gledala kako se peremo?
Da te poducim malo... Imamo na soljama kabla koja kad se pusti voda tacno udaraju u anus i sama voda ti ocisti dosta, s tim sto posle uzmemo sapun i rukom operemo to mesto.
A ako si toliko ljubomorna slobodno mozes i ti to primeniti u svom domu. Ne mogu ti nista sto je voda i ovaj nacin pranja 100 puta cistiji od papira pa to kod tebe izaziva zavist koja te tera da pricas neke izmisljotine.
Ej bre o kakvim prljavim rukama pricas? Pa zar nije isto kao kad se kupas i ocistis sapunom? Zar ti tad nisu ruke prljave od necistoce tela?
Muslimanu je zabranjeno da ima i milimetar nokta, tako da si se i tu malo prevarila, draga Ruzo.

A sto se tice Pazara, imas bujrum ili dobrodoslicu od mene. Mozes ga posetiti i uverit se da to sto si procitala sa navijackih sajtova nema veze sa mozgom.
Ugodan dan i UCI, draga Ruzo, pre nego sto nesto izneses kao cinjenicu :)

4 banane = 4 ocila

pre 9 godina

@ Joca 011 kaze: "Sv. Vladika Nikolaj Velimirovic je u svim svojim spisima, jednim od najnadahnutijih.. "

Ne bas, on je zaista poducavao vernike da ne treba koristiti kupatilo, osim 4x godisnje, na kraju cetiri velika posta.

A kojim to cudima je dokazana njegova 'svetost'?

Mislis na ove nadahnute reci hvalospeva Hitleru i Ljoticu, i proglasavanja svih tehnickih izuma XX veka, incl. kupatila, za demonsku jevrejsku zaveru?
http://sr-el.razum.wikia.com/wiki/Nikolaj_Velimirović
Po tome sudeci, on bi i Teslu spalio na lomaci da je imao priliku. .

Ako te zanima istina o doticnom, dr Jovan Bajford je objavio naucnu studiju: http://www.helsinki.org.rs/serbian/doc/Ogledi06.pdf

Helios

pre 9 godina

@Ferid Sweden
Dobre i lepe Multi-Culti želje su OK, ali nisu ni istina ni istorija. A tek ne one koje su jedva maskirane kao Multi-Culti.
Guglaj npr. Spain Aqueduct...
Rimska je civilizacija osvojila Evropu i Mediteran pre svega tehnologijom vode, pa i akvaduktima te lokalnom distribucijom vode a ponegde i kanalizacijom takođe. (Ima lepo naslikano i na onim mozaicima u Tunisu gde ih nedavno pobiše neki čisti i naparfemisani...) I to sve znatno pre nego što su neki potonji uopšte i spoznali da su Muslimani. A Španija kao katolička je zaista bila podozriva prema tom grehu čistoće - ali Feride tamo blata nema nikada, tamo je uvek Sunce!
Razumem da su jako popularne te TV emisije gde se pravi globalno bratstvo-jedinstvo i da dobro zvuči u masama da su svi doprineli ovako i onako i sl. Ali one su vrlo frizirane. Zašto?
Ako pogledaš bes u tvojoj zadnjoj rečenici jasno je zašto. Pokušavaju eto propagandom da dampiraju... Ali osećaj vrednosti (ili ne) je takav da nikakvo "opusti se" očito ne pomaže. Iz tvog opisa vidimo: Islam je bio napredan i uzvišen a Evropa je bila zaostala i smrdljiva - samo nekim čudom sada je tu iluzija da je Evropa mnogo ispred. Sigurno si kao Ferid od Pustinje to razjasnio onima u Pustinji, pa si se žrtvovao da budeš sada i Ferid od Švedske da bi to razjasnio i ovima u Švedskoj.

Swedenonline

pre 9 godina

Muslimani su prvi u Španiji pravili kanalizacije i stvarali civilizaciju. Doprineli nauci i bili poznati po pravljenju parfema. A Evropa se gušila u blatu i smradu.
(Ferid Sweden, 10. april 2015 18:03)

Pa sta vam se desilo da tako zaostaste? A fazone sa parfimima znamo kako ide, Francuska zemlja sa najmanjom prodajom sapuna po glavi stanovnika u Evropi a sa najvecom prodajom parfema! Francuzi ili "Francuzi"?

neutralni felsh

pre 9 godina

Kad se pitate s njima, a znate da su malopre tom rukom skidali izmet koji im se zalepio i prali ga vodom dok se raskvašen cedio niz dlan, dođe vam da povratite.
(Ruza, 11. april 2015 08:53)


ne preteruj.

pera

pre 9 godina

@rango
Majstore, a sta to fali pranju? Pitas gde im je sapun? Realno gledano, mislis li da je posle papira cistije? Skoro sam citao da bakterije prolaze kroz sedam slojeva papira. Pa ti vidi... A sta kad se pocepa prilikom brisanja?

Anonimus magnus

pre 9 godina

I niste dodali da su vitezovi Svetog Jovana, ili Hospitalieri, uveli praktiku da svaki njihov clan, u srednjem veku, mora najmanje jednom nedeljno da se okupa! Napomenite i naucite i ovo!

ffws

pre 9 godina

"Brate, nemoj nasedati na propagandu i pricati o onome sto ne znas. Kuran nigde ne govori o nasilju prema nekom. Mozes jedino naci da pise upotreba oruzja i sile u samoodbrani, ali nisi ti pricitao kuran, ti samo pises ono sto ti serviraju zapadni mediji.

Preporucujem ti da pricitas Kuran i neku islamsku knjigu i da se sam uveris, i ja sam bio iznenadjen :)
(beograd, 10. april 2015 22:31)"

Postoje ljudi i koji su ga procitali...

Nasilje:

http://skepticsannotatedbible.com/quran/cruelty/long.html

Diskriminacija:

http://skepticsannotatedbible.com/quran/int/long.html

Nepravda:

http://skepticsannotatedbible.com/quran/inj/long.html

Apsurdi:

http://skepticsannotatedbible.com/quran/abs/long.html

"propaganda"

Mislim da si ti upravo potpao pod ovo.

Rumpel Stickin

pre 9 godina

Evo ja kao i ti i većina ljudi u Srbiji, Bosni pa ako hoćeš i u Turskoj (bio tamo više puta) se obrišem papirom, naravno da ima onih koji se peru vodom, ljudi poštuju svoju religiju i neka ih... ali nije poenta ove priče ko se kako briše. Kojom rukom se vi brišete posle velike nužde, levom ili desnom ili s kojom rukom perete .... kad se tuširate, ja jednom probao nogama ali nikako da dohvatim :)

NScentar

pre 9 godina

Srbija je jos uvek primitivna zemlja. U Novi Sad, kanalizacija ide direktno u Dunav, na nekoliko lokacija. Nemoze se proci uz reku na nekoliko mesta, i to na keju preko Petrovaradina. A par stotinu metara gde fekalije idu u reku, ljudi se kupaju na popularan Strand plazu. Uzas, u 21 vek.

bole

pre 9 godina

@Koca - prijatelju, reci ti meni kakve veze ima bide sa litarskim flašama vode iza solja po čitavoj BiH?!? Radio sam na projektovanju objekata, i upravo suprotno od onoga što ti tvrdiš, bide se nalazi uglavnom u stanovima i kućama gdje su stanari obrazovani ljudi koji imaju malo i nemaju nikakvu vezu sa religijom! U kućama vijernika nema bide-a, kod njih ćeš naći flašu sa vodom, ili jednu vertu ibrika za prosipanje - nikad sapun u blizini!

Bilal

pre 9 godina

Ovde nisu spomenuti Rusi i skandinavski narodi u čijoj je tradiciji odlazak u saune a potom kupanje u hladnoj vodi. Postoji priča da se jedan austrougarski maršal, najmanik u carskoj vojsci, žalio Petru Velikom kako njegovi vojnici smrde po belom luku na što mu je car odbrusio da ovaj još gore smrdi jer se uopšte ne kupa i da se umiva iz lavora u koji istovremeno i pljuje dok njegovi vojnici bar jednom sedmično idu u saunu. Uostalom, beli luk je zdrav, dodao je car. Isto tako postoji priča da je legendarna austrijska carica Sisi, koja je poreklom bila Nemica, izazvala pravu sablazan na carskom dvoru kada je u svojim odajama ugradila kazan za grejanje vode radi svakodnevnog kupanja.

NemanjaVac8

pre 9 godina

Ne radi se tu o Evropljanima, nego o hriščanima (pre svega katolicima). Kada već pričate o tome onda napišite do kraja.

Marko

pre 9 godina

Kaze u tekstu da su se muslimani redovno kupali,cak i vise puta dnevno ali nesto tu nije bas logicno posto muslimani zive u najsuvljim predelima gde cesto i danas vidimo kako daju milijarde na navodnjavanje sto tada nije bilo moguce u tom obimu da imaju za rasipanje i kupanje,bice dobro ako su imali i vodu za pice,kakvo crno kupanje.

ana

pre 9 godina

Nema teme koja ne postane povod za sukob Istoka (Rusije i pravoslavlja uopšteno) i Zapada. U 21. veku, smatra se da su ruski zatvori i kasarne potencijalna bakterioloska bomba, zbog higijenskih (nehigijenskih) uslova i loše cishrane.
Ni Srbi nisu preterano čisti, najgore je ući u bilo koje sedstvo javnog lrevoza kad pada kiša, vlaga potencira "mirise" neoprane odece, a tela isparavaju mesavinu znoja, duvana, crnog i belog luka i rakije.
Kad sam, pre useljenja u veliki i za naše uslove luksuzan, stan, pitala izvođača radova da li je moguce u jedno od 2 kupatila syaviti bide, gledao me sa mešavinom zaprepascenosti i podsmeha. Nije bilo moguće. Naknadno smo, ipak, postavili bide.

Trovach

pre 9 godina

@pazarac...U Egiptu sam video tako nesto u WC-u. Iako smo znali cemu sluzi, zezali smo se da to sluzi da utolis zedj dok obavljas nuzdu :)

branislav

pre 9 godina

Slicnu mrznju prema higijeni negovao je i episkop Nikolaj Velimirovic( inace postovalac Ljoticev):
[link] a i mnogo monaha mi se pohvalilo kako se ne kupaju i ne peru kosu sledeci takve 'duhovne mudrosti'.(4 banane = 4 ocila, 10. april 2015 20:10)

@Ti si čitav teskt izuvukao, vrlo zlonamerno, iz konteksta. Sv. Vladika se nigde nije konkretno bavio - higijenom kao takvom, već je ovo čisto filozofski tekst. On kritikuje moderne Evropljane što posvećuju samo pažnju čistoći tela, a dušu zaboravljaju. Napada ih je misle da time što redovno peru telo spiraju i svoje grehe, da će ih čista odeća "zakloniti" od nečistih misli i dela, ali neće. To je suština teksta. Što se higijene tiče, nije u čitavoj Evropi bilo isto. Viznatija je kulturno bila daleko ispred Zapada u svakom smislu, a balkanski narodi su mnogo čemu oponašali njih. Znam da je ovo već postalo fraza, zbog zloupotrebe od strane nacionalista, ali pogledajmo samo kako se jelo i živelo na sprskim dvorovima toga doba, pa ćemo onda shvatiti da nije isto biti stanovnik Carigrada i nekog sela na zapadu Evrope. Uostalom, čak i mnogi dermatolozi se slažu u jednom danas - (pre)često pranje tela, posebno uz veliku upotrebu hemije (sapuna, gelova, kupki itd.) nije zdravo za kožu, jer uništava njenu prirodnu sposobnost regeneracije. Dokazano je da kosa češće i brže opada kod onih koji je peru svaki dan, ili više puta dnevno. Svakodnevno pranje je razumljivo samo tokom veliki vrućina i kod "prljavih" poslova.

KURIDZA-cirkuski pedagog

pre 9 godina

"...Ni Srbi nisu preterano čisti, najgore je ući u bilo koje srdstvo javnog prevoza kad pada kiša, vlaga potencira "mirise" neoprane odece, a tela isparavaju mesavinu znoja, duvana, crnog i belog luka i rakije...."

aaahajahahhhahaaa!!!...pa tachno tako!..auuhh,zacenih se od smeha...:-D

beograd

pre 9 godina

@Jezurka Jezic

Ti menjas teze, brate.
Ako u kuranu pise zabranjeno je piti alkohol i jesti svinjetinu, je li to znaci da se kuran diskriminatorski odnosi prema coveku jer mu zabranjuje nesto ili je zato sto Bog zna sta je najbolje za njega? Pa tako covek koji tezi da bude pravi vernik nece to raditi.
Isto tako i za zenu.. Ako hoce da bude prava vernica onda ce se pridrzavati necega sto je najbolje za nju, a ako nece, ima slobodni volju da se uda za koga god hoce, niko je ne prisiljava.

A za ovo drugo cu ti samo reci... Nemoj se molim te praviti, kao da zivimo na razlicitoj planeti. Oduvek su deca u braku bili oceve vere ili u krajnjem slucaju ateisti, zato ne mesaj sovinizam u ovoj cinjenici jer nemas nikakve osnove za to..

ana

pre 9 godina

Beograd, kontinuirano plasiras netačne informacije, prvo da muslimanka udajom prestaje to da bude, drugo, da deca slede očevu veru. Jevrejstvo se nasleđuje po majcinoj liniji.

Jezurka Jezic

pre 9 godina

"Pazi, ako ti verujes u nesto i znas da ces biti nagradjen za to rajom, onda se ti trudis da budes sto bolji vernik. Tako da ako zena muslimanka se uda za nemuslimana, ona prestaje da bude to sto jeste, jer odlazi u njegovu kucu i prima njegove obicaje, plus i ono glavno, deca ce joj biti nemuslimani, "

pa taj odgovor je pun sovinizma i diskriminacije zena. pazi sad koja zamena teza. kuran zabranjuje zeni da bira partnera kojeg god pozeli. a ti sad zamenjujes teze: pa one to rade dobrovoljno posto zele da budu dobre muslimanke.

pa da. dobrovoljno su i jevreji oblacili zute zvezdice da budu dobri gradjani nacisticke drzave. ili dobrovoljno kinezi imaju samo jedno dete, da bi bili dobri komunisti.kakva demagogija.

covek tj. zena ima pravo da bira bilo koga za partnera. to joj je ljudsko pravo i nijedna religija to ne sme da osporava. ako to cini ne mozes je zvati "miroljubljivom".

onda dalje pises kako je zena podredjena, da ona prima obicaje od muskarca itd. mislim na toj osnovi je svaka diskusija zavrsena. to je sovinisticki pogled na polozaj zene u drustvu i tu nema sta vise da se razgovara ili pravda.

Jezurka Jezic

pre 9 godina

"Jezurka jezic:.Jer ne pise u kursnu "ubi nevernike gde god ih nadjes"? Ja imamam dosta drugara arapa pravi muslimani sa ralikom od onih na balkanu koji su postali muslimani tokom rata.
I u kuranu ima puno citata kako trebas da ratujes za islam, nisi pravi musliman ako to neradis, i Koran je vise pricao o miru kad je Muhamed bio ziv ali posle onda se vidi kako odjednom ima vise nasilja u Kuranu. I kuran i Biblija moze da se tumaci na vise nacina ,jel ti mislis da sunni i shia muslimani tumace isto?"

pa dragi moj: kako ti uopste mozes da tumacis kuran? on je sveto pismo od boga i njegovo slovo je to sto vazi. kako se ti mozes usuditi kao gresnik da osporavas ili uopste tumacis boziju rec? ono sto je bog naredio to ima da sprovodis. nije tebi niko da pravo da izvrces alahove reci.

kapiras sta hocu da kazem?

vidi znam sta si mi ti hteo da kazes. ne cini kuran zlodela, nego su to ljudi. ali kad dalje promislis onda ces shvatiti da je to kontradiktatorno. ako covek cini zlo ili tumaci nesto na zli nacin i to ne cini religija odnosno kuran: to u istom momentu znaci da i kuran odnosno religija ne cine dobro nego je to covek koji tumaci na dobar nacin.

cemu onda sluze biblija, kuran itd? ako te religija ne moze napraviti zlikavcem ne moze te ni napraviti dobrim, nego si ti to sam svojim tumacenjem.

beograd

pre 9 godina

@ana

U pravu si Ana, mozda sam se pogresno izrazio, zena ne prestaje biti muslimanka u datom slucaju..

@Jezurka Jezic

Islam u mnogim stvarima govori preventivno, kao npr. Islam zabranjuje i najmanju kap alkohola, cak i sedenje za stolom gde se pije. Sad ti mozes da se pitas zbog cega cak i to jer znamo da od kapi ne moze nista da ti bude? Ali to je preventiva da bezis od iskusenja koja te mogu navesti da se udaljis od vere i Boga.
Tako je i zeni GREH, velikim slovima namerno, jer sam pogresio kada sam rekao da izlazi iz vere, da bude sa covekom nemuslimanom, jer znamo svi sa kim si bices slican njemu, narocito zena koja je, hteo ti to da priznas ili ne, povodljivija od muskaraca i imace veca iskusenja u veri.

Ne brate, necu vise ja tebi da odgovaram jer je tvoje znanje o ovoj temi ispod mog standarda. Treci put si naveo netacnu informaciju u vezi Islama i stvarno ti preporucujem da pricitas nesto vise od prozapadnih novina koji su pristrasni..
Ali ipak cu ti odgovoriti, Islam NE PROPISUJE kamenovanje Apostata, stav za njih je "sam pao, sam se ubio", ako mi ne verujes pronadji i procitaj negde

Pozdrav i za tebe i ziveo, takodje :)

sva slova

pre 9 godina

@4 banane = 4 ocila
Ne bi bi bilo lose prvo nesto proveriti pre nego zapljunemo sebe i svoje (u prevodu, ako ne razumemo sta ovde zapravo pise, uzaludno je pricati dalje)
http://www.svetosavlje.org/biblioteka/vlNikolaj/KrozTamnickiProzor/Lat_Nikolaj070257.htm

beograd

pre 9 godina

@ffws

Bas kao i sto sam rekao, nisi ti ni video kuran u zivotu, ti si samo citao ove sajtove koji izvlace iz konteksta neke citate.
Ponavljam ti, ja ne kazem da ovo sto si naveo ne pise u kuranu, ali kad procitas nekoliko recenica pre i posle, koje se odnose na ove citate, videces da to dobija drugo znacenje i da se nigde ne pominje napadanje nekoga, vec iskljucivo samoodbrana od onog ko te napada, a ako prestane sa tim, pod obavezom si i ti da prestanes taj rat..

@Jezurka Jezic

Upravo kako objasnih gore, izvlacenje iz konteksta. Posto vec pricas da si procitao vise od ovih sajtova gore navedenih, onda izvuci neki ceo tekst, a ne jednu recenicu i dokazi to.
A sto se tice zene i netolerancije.. Pazi, ako ti verujes u nesto i znas da ces biti nagradjen za to rajom, onda se ti trudis da budes sto bolji vernik. Tako da ako zena muslimanka se uda za nemuslimana, ona prestaje da bude to sto jeste, jer odlazi u njegovu kucu i prima njegove obicaje, plus i ono glavno, deca ce joj biti nemuslimani, jer valjda nece cale (kao sto ne bi ni ti) dozvoliti da mu deca budu neke druge vere nego sto je on. Kod muskaraca je sve suprotno.

Jezurka Jezic

pre 9 godina

буразеру, јесте дискриминаторски нешто забрањивати што спада у основно људско право. слобода бирања партнера је тако основно право сваког бића.

овом реченицом си све рекао: ' Isto tako i za zenu.. Ako hoce da bude prava vernica onda ce se pridrzavati necega sto je najbolje za nju'

с'тиме ти и твоја религија ускраћујете женама право на самоопредељење и знате боље шта је женама потребно него оне саме.

хоћеш још да кажеш да ако се жена чак одрекне вере, да би требало да је каменујемо? зар шариа не кажњава Апостате смртном казном?

пошто је тај ниво дискусије испод мог стандарда, више ти нећу одговарати ове.

живео!

Pedja

pre 9 godina

@ Beograd

i nacisticka Nemacka je imala super zakone poput
- ne ubij
- ne kradi
itd

I ona je znala sta je najbolje za Jevreje i Nemce? Cemu je bio problem toj drzavi ako je neko hteo da bude dobar Nemac?

vladimir

pre 9 godina

Sve religije su uvek bile lideri u sirenju gluposti i zabluda. Vekovima su usporavala bilo kakvu pamet i inteligenciju. Ovi danasnji vernici bilo oni koju su "oduvek" verovali ili ovi novi samo nastavljaju tradiciju sirenja laznih nada i verovanja,
Svaka vera, bilo u Muhameda ili Šivu, ili Višnu ili Hrista samo ponavlja besmislice i zablude i što je najgore svaka se "zaklinje" u širenju ljubavi, saosecanja , razumevanja a umesto tih utopiskih bajki duž cele svoje istorije sve te religije ostavljaju krvavi trag miliona i miliona grobova.
Sada se svi opravdano zgrazavamo nad patologijom ludaka "Islamske države" koji sadisticki uzivaju dok seku glave, spaljuju ljude u kavezima, kamenuju zene a zaboravljamo istoriju Inkvizicije, krstaša i konkvistadora koji su u ime "Hristove ljubavi i milosrdja" stotinama godina mucili najstrasnijim mukama "sumnjive i nevernike" zatirali su citave civilizacije, spaljivali sve rukopise i istoriju drevnih civilizacija nazivajuci ih divljacima i paganima i uz to silovali im zene i pljackali sve dragocenosti zlato koje su im pokorno i miroljubivo donosili ti isti divljaci i pagani ne bili ih umilostivili i ostavili u zivotu.
Ali naravno milosti nije bilo za one koji nisu nosioci "Hristove ljubavi i milosrdja".
I zato samo slobodoumna svest i emocija koja je ukorenjena u uvidu da su sve razlike samo manifestacije povezanosti istog i da razlike nisu tu da bi nas delili nego da bi smo razumeli bogatsvo razlicitosti i bez ikakvog sudije na nebu.

ana

pre 9 godina

Beograd, iako nema veze sa čistoćom, nii u lravu ka pišeš da muslimanka, udajom za nemuslimana, prestaje da bude muslimanka. Naprotiv, jedini način da se muslimanka uda za nemuslimana, je da on predje na islam. U protivnom, ne može se oženiti muslimankom.

Antitheist

pre 9 godina

@Anonimus magnus: uveli su obavezno kupanje za članove SVOG reda?! Što ga ne uvedoše za sve, tako ljubazni i brižni? Nekako, imam osećaj da ih inkvizicija nije tretirala isto kao što je tretirala stado? Kao što žandarmerija ne tretira komunalnu policiju, recimo...

beograd

pre 9 godina

Kazna koju spominjete a koja se primenjuje u slučaju da osoba napusti islam, naziva se hadd-i riddet (haddur-ridda). Ustanovljena je na osnovu nekih kazivanja blagoslovljenog poslanika Muhammeda (predaje su zabežene u dve najverodostojnije zbirke hadisa, autora Buharije i Muslima).

U Kur'anu ova kazna nije navedena. Mesto na kojemu se tretira pitanje „apostazije“ su 88. i 89. ajet sure „en-Nisa“, međutim, iz sadržaja narednoga ajeta br. 90, sasvim je jasno da se kazna odnosi samo na slučaj ratnoga dejstva, ne na sâmo „otpadništvo“.

Na drugome mestu (16:106.-109.), kada se govori o „onima koji ne veruju a pre toga su verovali u dragoga Boga“ (men kefere billâhi min ba'di îmânih), ističe se da će biti podvrgnuti snažnome kažnjavanju ali na drugome svetu (lehum 'azâbun 'azîm), dakle, ne spominje se obaveznost kazne na ovome svetu.

Suma sumarum, ubistvo apostata u slucaju rata, tj. u slucaju da musliman izda svoje i pomogne neprijatelju.

Pozdav i tebi, prijatelju.

maximus

pre 9 godina

Jezurka jezic:.Jer ne pise u kursnu "ubi nevernike gde god ih nadjes"? Ja imamam dosta drugara arapa pravi muslimani sa ralikom od onih na balkanu koji su postali muslimani tokom rata.
I u kuranu ima puno citata kako trebas da ratujes za islam, nisi pravi musliman ako to neradis, i Koran je vise pricao o miru kad je Muhamed bio ziv ali posle onda se vidi kako odjednom ima vise nasilja u Kuranu. I kuran i Biblija moze da se tumaci na vise nacina ,jel ti mislis da sunni i shia muslimani tumace isto?

Pedja

pre 9 godina

Ako nece Jezurka Jezic, onda moram ja:

http://en.wikipedia.org/wiki/Apostasy_in_Islam

In Islam’s history, the vast majority of scholars have held that apostasy in Islam is a crime punishable with the death penalty, typically after a waiting period to allow the apostate time to repent and return to Islam.[10][11][12] Some contemporary Muslim scholars also hold the traditional view that the death penalty for apostasy is required by the two primary sources of Sharia - the Quran and the Hadiths - while others argue that the death penalty is an inappropriate punishment.A majority considers apostasy in Islam to be some form of religious crime, although some reject the use of the death penalty while a minority of contemporary Islamic scholars, relying on the Quran, hold the view that apostasy in Islam is not a crime.

Zar nema svaki covek pravo na versku slobodu? Kako moze Islam da uskracuje pravo svojim ziteljima da izaberu drugu religiju?

taharet

pre 9 godina

Ne zelim nikoga podceniti ali ovim se dokazzuje cistoca islama kao vere u jednog Boga,a ne kako je danas opisuju kao teroristicku veru .
Islam je cist alji ga muslimani prljaju svojim nemaro nametnutim zapadnim razmisljanjem.
Islam je cist i ostace takav i do kraja .
Zamislite one koji je pet puta na dan ciste .
Malo je onih koji se trude da postuju Islamske vrednosti

Ferid Sweden

pre 9 godina

Muslimani su prvi u Španiji pravili kanalizacije i stvarali civilizaciju. Doprineli nauci i bili poznati po pravljenju parfema. A Evropa se gušila u blatu i smradu.

rango

pre 9 godina

Muslimani posvećuju pažnju higijeni?! Vi očito niste upoznati sa flašama vode po toaletima širom BIH. Kakva je to higijena oprati ... sa jednom litrom vode, bez sapuna?!? O_o I onda takvim rukama servirati jelo ili napraviti pitu, što se događa po restoranima.... Naravno, ne koriste svi flaše sa vodom, tj njih koristi manji postotak BIH muslimana, ali svejedno je jadno! Prije par dana Turski vjerski poglavari su izdali Fatvu da muslimani od sada mogu koristiti toalet papir! :) I bilo je vrijeme...

veljko

pre 9 godina

@beograd

ne zelim da raspirujem strasti, ali vecu glupost davno nisam cuo. izvini. oni ispred nekog? pa kuran na preko 100 mesta promovise nasilje i ubijanje, u sluzbi alaha i vere. to je enormno lako proveriti. nije danas, za to, neophodno znati arapski.



drugo, higijena im je, u proseku, neuporedivo losija od zapadnog sveta i dalekog istoka. moram priznati, ne zbog samog islama direktno, posto je teorijski, u tom aspektu ok, vec posredno, zbog toga sto stanovnistvo drzi na niskom stepenu obrazovanja i opste kulture, koji sobom donose i nisku svest o bilo cu, pa i odrzavanju higijene, posledicama njenog neodrzavanja itd. tu je i geografija odigrala svoju ulogu. islam se prosirio na jalovom tlu, po siromasnim zemljama (sve do pronalaska nafte), pa nije moguce ni dostici neki visi civilazacijski nivo.

:)

pre 9 godina

Clanak pokazuje kopiko je neopravdano kontraproduktivno kada prenesete neki americki clqnqk u kome se govori o stetnosti cestog pranja. M smo 300 godina iza Evrope, koja je 100 godina iza SAD po higijeni. Ovde je mozd i gore.nego u vreme I srpskog ustanka - da se zene poradjaju po kucama, kao tada, uz ovoliku prljavstinu ne bi bilo ni 15% dece.

Синиша

pre 9 godina

Zapad je uvek bio leglo smrada, narocito Engleska, za razliku od Vizantije, Srbije, Grcke i Rusije. Rusija otkako postoji, u svakom selu, svaka kuca ima banju (nesto slicno sauni).

singer

pre 9 godina

sve to je u vezi sa preziranjem tela, koje je donelo hriscanstvo u odnosu na antiku. nivo higijene u rimskoj vojsci dostignut je tek u 19. veku a austro- ugarskoj. hriscanstvo je prljavstina u svakom pogledu.

Bosnjak

pre 9 godina

Mi Muslimani 5 puta dnevno uzimamo abdest. Abdest je vjersko pranje koje podrazumeva ciscenje usta nosa, ruku, glave , nogu, kose. To je preduslov kako bi obavili namaz-molitvu koja je 5 puta dnevno propisana. Islam kaze da je cistoca pola vere. Opste je poznato da su medju prvima kanalizaciju uveli muslimani Kordobe I Bagdada itd.
Cistoca je svakom covjeku u sustini obavezujuca stvar sve religije propagiraju cistocu u svakom smislu.
Selam- mir svima :)

4 banane = 4 ocila

pre 9 godina

"Kvašenje kože bilo je nepoželjno - toplota i voda otvaraju pore na koži pa će zaraženi vazduh napasti celo telo, objasnili su mu. "

Slicnu mrznju prema higijeni negovao je i episkop Nikolaj Velimirovic( inace postovalac Ljoticev):
http://www.svetosavlje.org/biblioteka/vlNikolaj/KrozTamnickiProzor/Lat_Nikolaj070256.htm
a i mnogo monaha mi se pohvalilo kako se ne kupaju i ne peru kosu sledeci takve 'duhovne mudrosti'.

beograd

pre 9 godina

Uvek mi je bilo cudno kako neko moze da kaze "prljavi muslimani", to je samo pokazatelj koliko ljudi zive neznanju. Citao sam dosta o islamu, a i imam drugove muslimane, pa ljudi, njihova vera je higijena, sve se vrti oko toga. Njima je obaveza da se kupaju i ciste 5 puta dnevno, pa zamislite koliko je to bilo iznad celog sveta kroz istoriju, a i mozemo lagano da kazemo da su higijenski i danas ispred svih..

Joca 011

pre 9 godina

...mrznju prema higijeni...
@ (4 banane = 4 ocila, 20:10)

Sv. Vladika Nikolaj Velimirovic je u svim svojim spisima, jednim od najnadahnutijih u Pravoslavnom svetu 20. veka, upravo insistirao na higijeni i tela i duha. Upravo je poruka teksta izoblicavanje hipokrizije kojom higijenu duse Evropejac misli da nadomesti manicnom telesnom higijenom.
.

beograd

pre 9 godina

@veljko

Brate, nemoj nasedati na propagandu i pricati o onome sto ne znas. Kuran nigde ne govori o nasilju prema nekom. Mozes jedino naci da pise upotreba oruzja i sile u samoodbrani, ali nisi ti pricitao kuran, ti samo pises ono sto ti serviraju zapadni mediji.

Ja nigde nisam rekao da nema necistih ljudi koji nose muslimanska imena. Kada sam kazao "musliman", mislio sam na ljude koji praktikuju islam, eh za njih mozes da kazes da su higijenski daleko ispred svih, ali svakako da su danas takvi ljudi u manjini, sto ne znaci da islam ne valja, vec da danasnji muslimani su daleko od onoga sto im propagira vera (ovo se posebno odnosi na ISIL i druzinu)..
Preporucujem ti da pricitas Kuran i neku islamsku knjigu i da se sam uveris, i ja sam bio iznenadjen :)

Ruza

pre 9 godina

Otidite u bilo koji muslimanski grad, npr. u Novi Pazar, i ugušićete se od smrada. U ulice i u zidove im se upio smrad. To što oni zovu ritualno pranje je nečistoća i zaraza, malo se pljusnu i misle da su čisti. Pa oni golim rukama peru izmet, ostane tu uvek malo ispod noktiju. Kad se pitate s njima, a znate da su malopre tom rukom skidali izmet koji im se zalepio i prali ga vodom dok se raskvašen cedio niz dlan, dođe vam da povratite.

Видех те флаше и у војсци...

pre 9 godina

Муслимани и данас, што неко већ лепо написа, перу се флашом после велике нужде, искључиво левом руком чини ми се, јер десном једу.

21. век, хигијена?

Mika Sumadinac

pre 9 godina

Ne zele ljudi da gledaju zatvoren mec partizana, logicno ...
(Sta uradi to Nolane Smithe ??!, 10. april 2015 18:43)
Zato danas zive kao u srednjem.Zene oblace u feredze a oni se dizu u vazduh.

aleks

pre 9 godina

@dzigi ni tvoje prababe se nisu depilirale pa pradedama nije smetalo jer za drugo nisu znali. Isto je i sa mirisima, svi su smrdeli i bili naviknuti na to. Sve je stvar navike da nisi nikada video izdepiliranu zenu, dlakava bi ti bila sasvim normalna. Ne vredi posmatrati proslost sa danasnjim kriterijumima.

Иван-Ниш

pre 9 godina

Ово са нехигијеном можемо повезати и са смрадом цигарета. Некада су људи били навикнути на смрад и није им толико сметао. Исто је и са пушачима. Навикнути су на тај смрад и немају осећај колико утичу својим задахом на околину и колико базде просторије у којима живе.

Lala u Kicevu 1983

pre 9 godina

Муслимани и данас, што неко већ лепо написа, перу се флашом после велике нужде, искључиво левом руком чини ми се, јер десном једу. 

21. век, хигијена?
(Видех те флаше и у војсци..., 10. april 2015 22:49)

Da, ali smo zato mi iz tehnicke dobijali za kazne pranje wca u radionickom krugu! Brisanje izmeta sa plocica jer kad nisu gledali ima li u flasama vode, prstima su razmazivali po zidovima!

Dok nam nije dojadilo i flase preparirali sa akumulatorskom kiselinom iz akumulatorske stanice!
Secam se tih crvenih tragova na snegu u krugu kad bi izleteli i seli u sneg vukuci se grebanjem rukama pred sobom!
Nikad vise neurednih wca!
Stoka!

Antitheist

pre 9 godina

Može li se religija i njen navodni doprinos opštem dobru civilizaciji staviti ad acta i pokrenuti pravo pitanje: genocid, on ne zastareva? Pola Evrope satrveno, zbog Merkura i toplote koja širi pore, a ko se kupa, na lomaču?!

dzigi

pre 9 godina

Gotovo prvo što vam vodiči u Versaju pričaju - jeste da se smrad osećao kilometrima unaokolo. Nužda se vršila po obližnjim šumama i šumarcima, parkovima i žbunju. Ali su se zato nalivali parfemima da bi prikrili smrad, međutim možete tek taj smrad da zamislite. Zanimljivo je da su u to doba bile vrlo popularne kurtizane i literatura Markiza de Sada. Uz takvu nehigijenu, svaka pomisao na seks postaje odurna (dodajte i obaveznu nedepiliranost).

Mađioničar

pre 9 godina

Zašto ste stavili naučnike pod znake navoda? Sve su to bili legitimni naučnici prve klase u to doba.. I danas ih ima na gomile koji svakodnevno lupaju gluposti koje su čuli od svojih glupih kolega, koji su opet kao papagaji ponavljali ono što su ranije čuli. Pitam se gde li bi nauka danas bila da je svaki naučnik mislio svojom glavom..

Marko

pre 9 godina

Kaze u tekstu da su se muslimani redovno kupali,cak i vise puta dnevno ali nesto tu nije bas logicno posto muslimani zive u najsuvljim predelima gde cesto i danas vidimo kako daju milijarde na navodnjavanje sto tada nije bilo moguce u tom obimu da imaju za rasipanje i kupanje,bice dobro ako su imali i vodu za pice,kakvo crno kupanje.

Aleksandar

pre 9 godina

@Bosnjak da,Muslimani su izmislili kanalizaciju a Cloaca Maxima napravljena hiljadu godina pre Muhameda. Svaka cast za higijenu,ali raspitaj se malo pre nego lupis.

EU Balky

pre 9 godina

Муслимани и данас, што неко већ лепо написа, перу се флашом после велике нужде, искључиво левом руком чини ми се, јер десном једу.21. век, хигијена?(Видех те флаше и у војсци..., 10. april 2015 22:49)

E pa "flašo iz JNA" riječ je o načinu održavanja higijene proteklih cca 1500 godina. Sada i za Muslimane postoje toalet-papir i bide, nego reci mi kako je održavana lična higijena u "naprednoj zapadnoj evropi" prije toalet-papira koji je izmišljen tek prije nekoliko decenija. Toliko o flašicama. Zanimljivo je kako se stalno govori o obespravljenim ženama, a zaboravlja se da su žene počele ostvarivati neka svoja prava tek posle 2.sv. rata pa su tako u bogatoj i naprednoj Švajcarskoj pravo glasa žene dobile tek 70-ih god. 20-og veka.

hiavata

pre 9 godina

(desertfox, 10. april 2015 19:36)

Imate emisiju na discovery o medicini i nauci u Spaniji za vreme Mavra te poredjenje sa tadasnjom zapadnom Evropom. Bas kad spominjete, navodnjavanje u Spaniju so doneli oni te za to doba napredne irigacione sisteme i zemljoradnju. Pa ne zovemo danas brojeve dzaba arapski. Po propasti Bagdada kao kulturnog centra nauka se preselila u Spaniju.

Amerikanac

pre 9 godina

Razlog za ovo je katolicka crkva koja je svojim fanatizmom isprala ljudima mozak. Pogledajte evropu pre srednjeg veka, rimsko carstvo npr sa javnim kupatilima. Vikinzi su takodje bili poznati kao veliki cistunci.

neutralni felsh

pre 9 godina

Zapad je uvek bio leglo smrada, narocito Engleska, za razliku od Vizantije, Srbije, Grcke i Rusije. Rusija otkako postoji, u svakom selu, svaka kuca ima banju (nesto slicno sauni).
(Синиша, 10. april 2015 22:28)



... i bojler i dzakuzi.

Jezurka Jezic

pre 9 godina

" Brate, nemoj nasedati na propagandu i pricati o onome sto ne znas. Kuran nigde ne govori o nasilju prema nekom."

Брате, ја сам га читао и он и те како позива на насиље нарочито против не побожних. и мани те се приче како се куран цитира "ван контекста".

Каква је то религија која на пример ускраћује право мусл. жени да изабере партнера кога она жели? куран строго прописује да жене могу само да се удају за муслимана док мушкарци могу да бирају жену друге вероисповести.

то је чиста дискриминација и на жалост учестсла пракса у муслиманском свету.

да се разумемо: ни библија и хришћанство нису ништа бољи у неким погледима, ал паушално говорити да нема елемента насиља је далеко од сваког неутралног сагледања чињеница.

sva slova

pre 9 godina

@4 banane = 4 ocila
Ne bi bi bilo lose prvo nesto proveriti pre nego zapljunemo sebe i svoje (u prevodu, ako ne razumemo sta ovde zapravo pise, uzaludno je pricati dalje)
http://www.svetosavlje.org/biblioteka/vlNikolaj/KrozTamnickiProzor/Lat_Nikolaj070257.htm

beograd

pre 9 godina

@ffws

Bas kao i sto sam rekao, nisi ti ni video kuran u zivotu, ti si samo citao ove sajtove koji izvlace iz konteksta neke citate.
Ponavljam ti, ja ne kazem da ovo sto si naveo ne pise u kuranu, ali kad procitas nekoliko recenica pre i posle, koje se odnose na ove citate, videces da to dobija drugo znacenje i da se nigde ne pominje napadanje nekoga, vec iskljucivo samoodbrana od onog ko te napada, a ako prestane sa tim, pod obavezom si i ti da prestanes taj rat..

@Jezurka Jezic

Upravo kako objasnih gore, izvlacenje iz konteksta. Posto vec pricas da si procitao vise od ovih sajtova gore navedenih, onda izvuci neki ceo tekst, a ne jednu recenicu i dokazi to.
A sto se tice zene i netolerancije.. Pazi, ako ti verujes u nesto i znas da ces biti nagradjen za to rajom, onda se ti trudis da budes sto bolji vernik. Tako da ako zena muslimanka se uda za nemuslimana, ona prestaje da bude to sto jeste, jer odlazi u njegovu kucu i prima njegove obicaje, plus i ono glavno, deca ce joj biti nemuslimani, jer valjda nece cale (kao sto ne bi ni ti) dozvoliti da mu deca budu neke druge vere nego sto je on. Kod muskaraca je sve suprotno.

Swedenonline

pre 9 godina

Ne zelim nikoga podceniti ali ovim se dokazzuje cistoca islama kao vere u jednog Boga,a ne kako je danas opisuju kao teroristicku veru . 
Islam je cist alji ga muslimani prljaju svojim nemaro nametnutim zapadnim razmisljanjem. 
Islam je cist i ostace takav i do kraja . 
Zamislite one koji je pet puta na dan ciste . 
Malo je onih koji se trude da postuju Islamske vrednosti
(taharet, 10. april 2015 18:39)

Ti si zdravo nezdrav cim nameces jednog Boga, ocigledno imas uvrnutu sliku vere naglasavajuci da hriscani imaju vise Bogova?
I sta da imam da zamislim ciscenje pet puta na dan? Postoji zivot van tvojih shvatanja o higijenskim uslovima, mos se peres 100 puta na dan ali prljave misli ostaju!

Koca

pre 9 godina

Vidim da je mnogima Jos cudno sto se muslimani oduvijek peru poslije nuzde i velike i male. Bojim se da vacina nije jos cuo za bide i da su zapadnjaci prihvatili taj obicaj.

ahmed s

pre 9 godina

Ne vidim problem u tome da se vodom peremo nakon velike nuzde. Suhim predmetima je dozvoljeno u nedostatku vode. Ne vidim kako je bolje koristiti samo toalet papir.
U tekstu ima dosta nepravilnosti. U Kur'anu se ne govori o mokrenju u stajacu vodu, nego u hadisu.
Muhammed a.s. je rekao da bi trebalo prati zube prije svakog namaza (molitve). Tada su koristili misvak, prutic ili grancicu lijepog mirisa i okusa. Tada je sve bilo organik. Kupali su se koristeci male kolicine vode, a pretjerano rasipanje vode je pokudjeno.

branislav

pre 9 godina

Slicnu mrznju prema higijeni negovao je i episkop Nikolaj Velimirovic( inace postovalac Ljoticev):
[link] a i mnogo monaha mi se pohvalilo kako se ne kupaju i ne peru kosu sledeci takve 'duhovne mudrosti'.(4 banane = 4 ocila, 10. april 2015 20:10)

@Ti si čitav teskt izuvukao, vrlo zlonamerno, iz konteksta. Sv. Vladika se nigde nije konkretno bavio - higijenom kao takvom, već je ovo čisto filozofski tekst. On kritikuje moderne Evropljane što posvećuju samo pažnju čistoći tela, a dušu zaboravljaju. Napada ih je misle da time što redovno peru telo spiraju i svoje grehe, da će ih čista odeća "zakloniti" od nečistih misli i dela, ali neće. To je suština teksta. Što se higijene tiče, nije u čitavoj Evropi bilo isto. Viznatija je kulturno bila daleko ispred Zapada u svakom smislu, a balkanski narodi su mnogo čemu oponašali njih. Znam da je ovo već postalo fraza, zbog zloupotrebe od strane nacionalista, ali pogledajmo samo kako se jelo i živelo na sprskim dvorovima toga doba, pa ćemo onda shvatiti da nije isto biti stanovnik Carigrada i nekog sela na zapadu Evrope. Uostalom, čak i mnogi dermatolozi se slažu u jednom danas - (pre)često pranje tela, posebno uz veliku upotrebu hemije (sapuna, gelova, kupki itd.) nije zdravo za kožu, jer uništava njenu prirodnu sposobnost regeneracije. Dokazano je da kosa češće i brže opada kod onih koji je peru svaki dan, ili više puta dnevno. Svakodnevno pranje je razumljivo samo tokom veliki vrućina i kod "prljavih" poslova.

NemanjaVac8

pre 9 godina

Ne radi se tu o Evropljanima, nego o hriščanima (pre svega katolicima). Kada već pričate o tome onda napišite do kraja.

no

pre 9 godina

@veljko
Pa ne bas. Evropljani su bili mnogo zaostali u odnosu na islamske drzave. U svakom pogledu.
Da li znas da je Istanbul (Carigrad) za vreme Osmanlija imao ogroman broj javnih kupatila, dok npr. vecina kraljevskih palata u Evropi nije imala kupatila? Dok su se Muslimani kupali i prali vise puta na dan, Evropljani se nisu kupali nikada. Ili 2 puta godisnje plemici.
Jedna od posledica toga je i ta da su stanovnici Osmanskog Carstva u proseku ziveli mnogo duze od stanovnika hriscanske Evrope.
Pa i pre toga. Dok je Evropa bila u mracnom Srednjem Veku, podeljena na gomilu drzavica, prljava i siromasna, Arapi su imali ogromnu drzavu u kojoj su se bavili astronomijom, razvijali medicinu, filozofiju, umetnost.
Mnogo napredniji su bili u odnosu na Evropljane.

zapadna civilizacija

pre 9 godina

""Muslimani su prvi u Španiji pravili kanalizacije i stvarali civilizaciju. Doprineli nauci i bili poznati po pravljenju parfema. A Evropa se gušila u blatu i smradu.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Ferid Sweden, 10. april 2015 18:03) ""


Reče Ferid Sweden...Pa ako se Evropa guši u blatu i smradu,šta tražiš u njoj?
A ostali što pričaju Vizantija bila čistija,muslimani bili čistiji,i naravno svi u odnosu na Zapadni Svet...
Kakva je situacija danas?Ko vodi ovaj svet?
Ko je izmislio tehnologiju proizvodnje higijenskih sredstava?
Inače da su muslimani čisti je krajnje smešno,onaj ko je živeo na okupiranom Zapadu s njihove strane,zna o čemu pričam.

Mare

pre 9 godina

Ja sam preuzeo muslimanski obicaj pranja posle nuzde, kad god je moguce pogotovu u svojoj kuci; u Dubaiju sam video wc solje sa crevom , mozda bi neko mogao to i ovde da uveze...

pazarac

pre 9 godina

@ruza

A ti si gledala kako se peremo?
Da te poducim malo... Imamo na soljama kabla koja kad se pusti voda tacno udaraju u anus i sama voda ti ocisti dosta, s tim sto posle uzmemo sapun i rukom operemo to mesto.
A ako si toliko ljubomorna slobodno mozes i ti to primeniti u svom domu. Ne mogu ti nista sto je voda i ovaj nacin pranja 100 puta cistiji od papira pa to kod tebe izaziva zavist koja te tera da pricas neke izmisljotine.
Ej bre o kakvim prljavim rukama pricas? Pa zar nije isto kao kad se kupas i ocistis sapunom? Zar ti tad nisu ruke prljave od necistoce tela?
Muslimanu je zabranjeno da ima i milimetar nokta, tako da si se i tu malo prevarila, draga Ruzo.

A sto se tice Pazara, imas bujrum ili dobrodoslicu od mene. Mozes ga posetiti i uverit se da to sto si procitala sa navijackih sajtova nema veze sa mozgom.
Ugodan dan i UCI, draga Ruzo, pre nego sto nesto izneses kao cinjenicu :)

Jezurka Jezic

pre 9 godina

"Pazi, ako ti verujes u nesto i znas da ces biti nagradjen za to rajom, onda se ti trudis da budes sto bolji vernik. Tako da ako zena muslimanka se uda za nemuslimana, ona prestaje da bude to sto jeste, jer odlazi u njegovu kucu i prima njegove obicaje, plus i ono glavno, deca ce joj biti nemuslimani, "

pa taj odgovor je pun sovinizma i diskriminacije zena. pazi sad koja zamena teza. kuran zabranjuje zeni da bira partnera kojeg god pozeli. a ti sad zamenjujes teze: pa one to rade dobrovoljno posto zele da budu dobre muslimanke.

pa da. dobrovoljno su i jevreji oblacili zute zvezdice da budu dobri gradjani nacisticke drzave. ili dobrovoljno kinezi imaju samo jedno dete, da bi bili dobri komunisti.kakva demagogija.

covek tj. zena ima pravo da bira bilo koga za partnera. to joj je ljudsko pravo i nijedna religija to ne sme da osporava. ako to cini ne mozes je zvati "miroljubljivom".

onda dalje pises kako je zena podredjena, da ona prima obicaje od muskarca itd. mislim na toj osnovi je svaka diskusija zavrsena. to je sovinisticki pogled na polozaj zene u drustvu i tu nema sta vise da se razgovara ili pravda.

Jezurka Jezic

pre 9 godina

"Jezurka jezic:.Jer ne pise u kursnu "ubi nevernike gde god ih nadjes"? Ja imamam dosta drugara arapa pravi muslimani sa ralikom od onih na balkanu koji su postali muslimani tokom rata.
I u kuranu ima puno citata kako trebas da ratujes za islam, nisi pravi musliman ako to neradis, i Koran je vise pricao o miru kad je Muhamed bio ziv ali posle onda se vidi kako odjednom ima vise nasilja u Kuranu. I kuran i Biblija moze da se tumaci na vise nacina ,jel ti mislis da sunni i shia muslimani tumace isto?"

pa dragi moj: kako ti uopste mozes da tumacis kuran? on je sveto pismo od boga i njegovo slovo je to sto vazi. kako se ti mozes usuditi kao gresnik da osporavas ili uopste tumacis boziju rec? ono sto je bog naredio to ima da sprovodis. nije tebi niko da pravo da izvrces alahove reci.

kapiras sta hocu da kazem?

vidi znam sta si mi ti hteo da kazes. ne cini kuran zlodela, nego su to ljudi. ali kad dalje promislis onda ces shvatiti da je to kontradiktatorno. ako covek cini zlo ili tumaci nesto na zli nacin i to ne cini religija odnosno kuran: to u istom momentu znaci da i kuran odnosno religija ne cine dobro nego je to covek koji tumaci na dobar nacin.

cemu onda sluze biblija, kuran itd? ako te religija ne moze napraviti zlikavcem ne moze te ni napraviti dobrim, nego si ti to sam svojim tumacenjem.

beograd

pre 9 godina

@Jezurka Jezic

Ti menjas teze, brate.
Ako u kuranu pise zabranjeno je piti alkohol i jesti svinjetinu, je li to znaci da se kuran diskriminatorski odnosi prema coveku jer mu zabranjuje nesto ili je zato sto Bog zna sta je najbolje za njega? Pa tako covek koji tezi da bude pravi vernik nece to raditi.
Isto tako i za zenu.. Ako hoce da bude prava vernica onda ce se pridrzavati necega sto je najbolje za nju, a ako nece, ima slobodni volju da se uda za koga god hoce, niko je ne prisiljava.

A za ovo drugo cu ti samo reci... Nemoj se molim te praviti, kao da zivimo na razlicitoj planeti. Oduvek su deca u braku bili oceve vere ili u krajnjem slucaju ateisti, zato ne mesaj sovinizam u ovoj cinjenici jer nemas nikakve osnove za to..

pera

pre 9 godina

@rango
Majstore, a sta to fali pranju? Pitas gde im je sapun? Realno gledano, mislis li da je posle papira cistije? Skoro sam citao da bakterije prolaze kroz sedam slojeva papira. Pa ti vidi... A sta kad se pocepa prilikom brisanja?

čovek

pre 9 godina

Sv. Vladika Nikolaj Velimirovic je u svim svojim spisima, jednim od najnadahnutijih u Pravoslavnom svetu 20. veka, upravo insistirao na higijeni i tela i duha. Upravo je poruka teksta izoblicavanje hipokrizije kojom higijenu duse Evropejac misli da nadomesti manicnom telesnom higijenom..
(Joca 011, 10. april 2015 21:30)
###

o higijeni:
"Revnost za čistoćom postala je manijom za čistoćom. No nažalost, i ovde je Čivutin umešan... Vodovod, vodovod, vodovod. Kupatila, kupatila, kupatila! Čistoće, čistoće, čistoće! I svi klonuše od umora perući se i čisteći se spolja..."

malo o Jevrejeima:
"Sva moderna gesla evropska sastavili su Židi, koji su Hrista raspeli: i demokratiju, i štrajkove, i socijalizam, i ateizam, i toleranciju svih vera, i pacifizam, i sveopštu revoluciju, i kapitalizam, i komunizam. Sve su to izumi Židova, odnosno oca njihova đavola“

pa malo o Hitleru:
„Ipak se mora odati priznanje sadašnjem nemačkom Vođi, koji je kao prost zanatlija i čovek iz naroda uvideo da je nacionalizam bez vere jedna anomalija, jedan hladan i nesiguran mehanizam. I evo u 20-om veku on je došao na ideju Svetoga Save, i kao laik poduzeo je u svome narodu onaj najvažniji posao, koji priliči jedino svetitelju, geniju i heroju.“

pa ako nije dovoljno evo još biserakakav sistem bi on uveo:
„Gde god se crkva odelila od države tu je bolesno stanje ili crkve ili države ili oboje.“

A možda i to treba da se čita ko Biblija ... nije tako kao što piše nego je onako kako ne piše ...

Zoki

pre 9 godina

Turska kupatila ne treba povezivati sa islamom, nego sa rimskom tradicijom javnih kupatila koja je postojala u Vizantiji. Obrezivanje je u islamu preuzeto iz judaizma, međutim sigurno je da su ritualna pranja pre svake molitve i pranje posle vršenja nužde uticale na higijenu u islamskom svetu, ali i na potrebu da imaju tekuću vodu blizu svake džamije. Međutim, to ne znači da su islamske zemlje čistije, svako ko ih je posetio imao je prilike da se uveri. Nivo higijene jednog naroda se najbolje vidi kada na benzinskoj pumpi odete u WC.

Swedenonline

pre 9 godina

Muslimani su prvi u Španiji pravili kanalizacije i stvarali civilizaciju. Doprineli nauci i bili poznati po pravljenju parfema. A Evropa se gušila u blatu i smradu.
(Ferid Sweden, 10. april 2015 18:03)

Pa sta vam se desilo da tako zaostaste? A fazone sa parfimima znamo kako ide, Francuska zemlja sa najmanjom prodajom sapuna po glavi stanovnika u Evropi a sa najvecom prodajom parfema! Francuzi ili "Francuzi"?

pi

pre 9 godina

@Синиша
A gde nadje Srbiju da poistovecujes sa Vizantijom i Rusijom!? Nikakve veze sa njima nemamo. To su 2 velike civilizacije.
Nedavno istrazivanje pokazalo je da se Srbi ni dan danas ne kupaju, bar vecina. A o cucavcima koji preovladavaju u dobrom delu zemlje da ne pricamo.
Pocetkom 20 veka u Beogradu skoro da nije bilo kupatila, a toaleta je bilo veoma malo, pa i oni su uglavnom bili "zajednicki" i to u hotelima i sl.

aleksis

pre 9 godina

@Koca
Da ali zapadnjaci se pre bidea prvo normalno obrisu pa operu a ne peru ono neobrisano. Mislim... bljak. U cemu je problem prvo se obrisati pa oprati pobogu. Nekada nije bilo ni papira pa je takav bio red oprati se a sad je drugacije smesno mi je to drzanje nekih prastarih pravila. A za voznju kola i avionom i koriscenje telefona sta kazu proroci?

vladimir

pre 9 godina

Sve religije su uvek bile lideri u sirenju gluposti i zabluda. Vekovima su usporavala bilo kakvu pamet i inteligenciju. Ovi danasnji vernici bilo oni koju su "oduvek" verovali ili ovi novi samo nastavljaju tradiciju sirenja laznih nada i verovanja,
Svaka vera, bilo u Muhameda ili Šivu, ili Višnu ili Hrista samo ponavlja besmislice i zablude i što je najgore svaka se "zaklinje" u širenju ljubavi, saosecanja , razumevanja a umesto tih utopiskih bajki duž cele svoje istorije sve te religije ostavljaju krvavi trag miliona i miliona grobova.
Sada se svi opravdano zgrazavamo nad patologijom ludaka "Islamske države" koji sadisticki uzivaju dok seku glave, spaljuju ljude u kavezima, kamenuju zene a zaboravljamo istoriju Inkvizicije, krstaša i konkvistadora koji su u ime "Hristove ljubavi i milosrdja" stotinama godina mucili najstrasnijim mukama "sumnjive i nevernike" zatirali su citave civilizacije, spaljivali sve rukopise i istoriju drevnih civilizacija nazivajuci ih divljacima i paganima i uz to silovali im zene i pljackali sve dragocenosti zlato koje su im pokorno i miroljubivo donosili ti isti divljaci i pagani ne bili ih umilostivili i ostavili u zivotu.
Ali naravno milosti nije bilo za one koji nisu nosioci "Hristove ljubavi i milosrdja".
I zato samo slobodoumna svest i emocija koja je ukorenjena u uvidu da su sve razlike samo manifestacije povezanosti istog i da razlike nisu tu da bi nas delili nego da bi smo razumeli bogatsvo razlicitosti i bez ikakvog sudije na nebu.

Pedja

pre 9 godina

@ Beograd

i nacisticka Nemacka je imala super zakone poput
- ne ubij
- ne kradi
itd

I ona je znala sta je najbolje za Jevreje i Nemce? Cemu je bio problem toj drzavi ako je neko hteo da bude dobar Nemac?

ejs,ejs

pre 9 godina

@ markon
izvini al` moram..sad jos pored toga zamisli kako li je tek nekad bilo na ovoj planeti,dok se prasio svako sa svakim..a joj,kakve li su samo sve spodobe tumarale naokolo,..

Lekar

pre 9 godina

@markon

Pa epidemija kuge u srednjem veku je desetkovala Evropu i Aziju. Tek su krajem XIX veka Englezi skapirali kako da prate širenje epidemije i određuju izvor na osnovu obrasca širenja (izbila je epidemija Kolere u Londonu). Nakon toga su i započeli veliki projekat izgradnje kanalizacije, koja je i dan-danas deo sistema. Antibiotici su otkriveni tek u vreme II svetskog rata, a tek otprilike u XX veku su uočili viruse i počeli osmišljavati vakcine.
Ako pogledaš, mi zapravo i nemamo lek protiv virusa (skoro su otkrili neku hemikaliju koja se testira). Vakcine su prevencija oboljevanja od poznatih virusa, ali ukoliko oboliš od virusa od koga nisi vakcinisan, ostaje ti samo da čekaš da se tvoj imuni sistem izbori s tim.

vojnikk

pre 9 godina

@Видех те флаше и у војсци

U pravu si. Ziveo sam sa jednim muslimanom u njegovom stanu za vreme studija. Na solji u kupatilu je imao cev sa vodom za zapiranje posle velike i male nuzde. U pocetku mi je bilo malo cudno, a i nisam znao kako da koristim, ali mogu ti reci da nakon sto sam saznao i poceo primenjivati vise nisam mogao da zamislim papir posle nuzde, jer je mnogo cistije i osecas se lepse..

VJ

pre 9 godina

Posetila sam Roman Baths 2010., odmah sam prepoznala fotografiju.
Dolazimo tamo i vodič kaže nemojte da pipate vodu, navede nekoliko razloga i kako se on okrenuo tako ljudi bućnuli prstiće.
Grupa je bila mešovita, internacionalna, tako da nismo jedini koji smo skloni takvim stvarima :)

4 banane = 4 ocila

pre 9 godina

@ Joca 011 kaze: "Sv. Vladika Nikolaj Velimirovic je u svim svojim spisima, jednim od najnadahnutijih.. "

Ne bas, on je zaista poducavao vernike da ne treba koristiti kupatilo, osim 4x godisnje, na kraju cetiri velika posta.

A kojim to cudima je dokazana njegova 'svetost'?

Mislis na ove nadahnute reci hvalospeva Hitleru i Ljoticu, i proglasavanja svih tehnickih izuma XX veka, incl. kupatila, za demonsku jevrejsku zaveru?
http://sr-el.razum.wikia.com/wiki/Nikolaj_Velimirović
Po tome sudeci, on bi i Teslu spalio na lomaci da je imao priliku. .

Ako te zanima istina o doticnom, dr Jovan Bajford je objavio naucnu studiju: http://www.helsinki.org.rs/serbian/doc/Ogledi06.pdf

ffws

pre 9 godina

"Brate, nemoj nasedati na propagandu i pricati o onome sto ne znas. Kuran nigde ne govori o nasilju prema nekom. Mozes jedino naci da pise upotreba oruzja i sile u samoodbrani, ali nisi ti pricitao kuran, ti samo pises ono sto ti serviraju zapadni mediji.

Preporucujem ti da pricitas Kuran i neku islamsku knjigu i da se sam uveris, i ja sam bio iznenadjen :)
(beograd, 10. april 2015 22:31)"

Postoje ljudi i koji su ga procitali...

Nasilje:

http://skepticsannotatedbible.com/quran/cruelty/long.html

Diskriminacija:

http://skepticsannotatedbible.com/quran/int/long.html

Nepravda:

http://skepticsannotatedbible.com/quran/inj/long.html

Apsurdi:

http://skepticsannotatedbible.com/quran/abs/long.html

"propaganda"

Mislim da si ti upravo potpao pod ovo.

Brainwash

pre 9 godina

Nisu Arapi bas prvi doneli higijenu Evropi, tek su treci - jer je u XX veku otkopan vodovodni sistem Minojske civiliazacije na Kritu/Knosos, iz 4. veka pre Hrista. Imali su javna i privatna kupatila, a za razliku od rimske kanalizacije, koja je otvorena, u Knososu je bila zatvorenog tipa kao sto je danas.

bole

pre 9 godina

@Koca - prijatelju, reci ti meni kakve veze ima bide sa litarskim flašama vode iza solja po čitavoj BiH?!? Radio sam na projektovanju objekata, i upravo suprotno od onoga što ti tvrdiš, bide se nalazi uglavnom u stanovima i kućama gdje su stanari obrazovani ljudi koji imaju malo i nemaju nikakvu vezu sa religijom! U kućama vijernika nema bide-a, kod njih ćeš naći flašu sa vodom, ili jednu vertu ibrika za prosipanje - nikad sapun u blizini!

ana

pre 9 godina

Nema teme koja ne postane povod za sukob Istoka (Rusije i pravoslavlja uopšteno) i Zapada. U 21. veku, smatra se da su ruski zatvori i kasarne potencijalna bakterioloska bomba, zbog higijenskih (nehigijenskih) uslova i loše cishrane.
Ni Srbi nisu preterano čisti, najgore je ući u bilo koje sedstvo javnog lrevoza kad pada kiša, vlaga potencira "mirise" neoprane odece, a tela isparavaju mesavinu znoja, duvana, crnog i belog luka i rakije.
Kad sam, pre useljenja u veliki i za naše uslove luksuzan, stan, pitala izvođača radova da li je moguce u jedno od 2 kupatila syaviti bide, gledao me sa mešavinom zaprepascenosti i podsmeha. Nije bilo moguće. Naknadno smo, ipak, postavili bide.

ana

pre 9 godina

Beograd, iako nema veze sa čistoćom, nii u lravu ka pišeš da muslimanka, udajom za nemuslimana, prestaje da bude muslimanka. Naprotiv, jedini način da se muslimanka uda za nemuslimana, je da on predje na islam. U protivnom, ne može se oženiti muslimankom.

ana

pre 9 godina

Beograd, kontinuirano plasiras netačne informacije, prvo da muslimanka udajom prestaje to da bude, drugo, da deca slede očevu veru. Jevrejstvo se nasleđuje po majcinoj liniji.

Jezurka Jezic

pre 9 godina

буразеру, јесте дискриминаторски нешто забрањивати што спада у основно људско право. слобода бирања партнера је тако основно право сваког бића.

овом реченицом си све рекао: ' Isto tako i za zenu.. Ako hoce da bude prava vernica onda ce se pridrzavati necega sto je najbolje za nju'

с'тиме ти и твоја религија ускраћујете женама право на самоопредељење и знате боље шта је женама потребно него оне саме.

хоћеш још да кажеш да ако се жена чак одрекне вере, да би требало да је каменујемо? зар шариа не кажњава Апостате смртном казном?

пошто је тај ниво дискусије испод мог стандарда, више ти нећу одговарати ове.

живео!

beograd

pre 9 godina

@ana

U pravu si Ana, mozda sam se pogresno izrazio, zena ne prestaje biti muslimanka u datom slucaju..

@Jezurka Jezic

Islam u mnogim stvarima govori preventivno, kao npr. Islam zabranjuje i najmanju kap alkohola, cak i sedenje za stolom gde se pije. Sad ti mozes da se pitas zbog cega cak i to jer znamo da od kapi ne moze nista da ti bude? Ali to je preventiva da bezis od iskusenja koja te mogu navesti da se udaljis od vere i Boga.
Tako je i zeni GREH, velikim slovima namerno, jer sam pogresio kada sam rekao da izlazi iz vere, da bude sa covekom nemuslimanom, jer znamo svi sa kim si bices slican njemu, narocito zena koja je, hteo ti to da priznas ili ne, povodljivija od muskaraca i imace veca iskusenja u veri.

Ne brate, necu vise ja tebi da odgovaram jer je tvoje znanje o ovoj temi ispod mog standarda. Treci put si naveo netacnu informaciju u vezi Islama i stvarno ti preporucujem da pricitas nesto vise od prozapadnih novina koji su pristrasni..
Ali ipak cu ti odgovoriti, Islam NE PROPISUJE kamenovanje Apostata, stav za njih je "sam pao, sam se ubio", ako mi ne verujes pronadji i procitaj negde

Pozdrav i za tebe i ziveo, takodje :)

nenad rs

pre 9 godina

Медији су чудо али не могу не примијетити колико је Луј застранио,лудило право.

hiavata

pre 9 godina

(Joca 011, 10. april 2015 21:30)

Joco prijatelju, dvadeseti vek spominjes. Pa bilo bi mnogo grdno da u 20 veku neko propagira nehigijenu.

Branislav

pre 9 godina

U Rusiji nije bilo velike epidemije kuge, jer su Rusi uvek bili poznati po ruskim kupatilima (saunama), ali o tome ovde ni reci. Svaka seoska kuca je imala rusko kupatilo. Ko zna zasto to ovde nije pomenuto.... A inkvizicija nije ubijala zbog cestog kupanja. To je bio slucaj u Spaniji ali iz razloga sto su tako identifikovali kriptomuslimane, tzv. Moriske. Ali nemam mesta ovde za to.

Rumpel Stickin

pre 9 godina

Evo ja kao i ti i većina ljudi u Srbiji, Bosni pa ako hoćeš i u Turskoj (bio tamo više puta) se obrišem papirom, naravno da ima onih koji se peru vodom, ljudi poštuju svoju religiju i neka ih... ali nije poenta ove priče ko se kako briše. Kojom rukom se vi brišete posle velike nužde, levom ili desnom ili s kojom rukom perete .... kad se tuširate, ja jednom probao nogama ali nikako da dohvatim :)

Helios

pre 9 godina

@Ferid Sweden
Dobre i lepe Multi-Culti želje su OK, ali nisu ni istina ni istorija. A tek ne one koje su jedva maskirane kao Multi-Culti.
Guglaj npr. Spain Aqueduct...
Rimska je civilizacija osvojila Evropu i Mediteran pre svega tehnologijom vode, pa i akvaduktima te lokalnom distribucijom vode a ponegde i kanalizacijom takođe. (Ima lepo naslikano i na onim mozaicima u Tunisu gde ih nedavno pobiše neki čisti i naparfemisani...) I to sve znatno pre nego što su neki potonji uopšte i spoznali da su Muslimani. A Španija kao katolička je zaista bila podozriva prema tom grehu čistoće - ali Feride tamo blata nema nikada, tamo je uvek Sunce!
Razumem da su jako popularne te TV emisije gde se pravi globalno bratstvo-jedinstvo i da dobro zvuči u masama da su svi doprineli ovako i onako i sl. Ali one su vrlo frizirane. Zašto?
Ako pogledaš bes u tvojoj zadnjoj rečenici jasno je zašto. Pokušavaju eto propagandom da dampiraju... Ali osećaj vrednosti (ili ne) je takav da nikakvo "opusti se" očito ne pomaže. Iz tvog opisa vidimo: Islam je bio napredan i uzvišen a Evropa je bila zaostala i smrdljiva - samo nekim čudom sada je tu iluzija da je Evropa mnogo ispred. Sigurno si kao Ferid od Pustinje to razjasnio onima u Pustinji, pa si se žrtvovao da budeš sada i Ferid od Švedske da bi to razjasnio i ovima u Švedskoj.

Anonimus magnus

pre 9 godina

I niste dodali da su vitezovi Svetog Jovana, ili Hospitalieri, uveli praktiku da svaki njihov clan, u srednjem veku, mora najmanje jednom nedeljno da se okupa! Napomenite i naucite i ovo!

neutralni felsh

pre 9 godina

Muslimani su prvi u Španiji pravili kanalizacije i stvarali civilizaciju. Doprineli nauci i bili poznati po pravljenju parfema. A Evropa se gušila u blatu i smradu.
(Ferid Sweden, 10. april 2015 18:03)


na zalost, zato je tim pre strasnije sadasnje nazadovanje islama.

maximus

pre 9 godina

Jezurka jezic:.Jer ne pise u kursnu "ubi nevernike gde god ih nadjes"? Ja imamam dosta drugara arapa pravi muslimani sa ralikom od onih na balkanu koji su postali muslimani tokom rata.
I u kuranu ima puno citata kako trebas da ratujes za islam, nisi pravi musliman ako to neradis, i Koran je vise pricao o miru kad je Muhamed bio ziv ali posle onda se vidi kako odjednom ima vise nasilja u Kuranu. I kuran i Biblija moze da se tumaci na vise nacina ,jel ti mislis da sunni i shia muslimani tumace isto?

Antitheist

pre 9 godina

@Anonimus magnus: uveli su obavezno kupanje za članove SVOG reda?! Što ga ne uvedoše za sve, tako ljubazni i brižni? Nekako, imam osećaj da ih inkvizicija nije tretirala isto kao što je tretirala stado? Kao što žandarmerija ne tretira komunalnu policiju, recimo...

Pedja

pre 9 godina

Ako nece Jezurka Jezic, onda moram ja:

http://en.wikipedia.org/wiki/Apostasy_in_Islam

In Islam’s history, the vast majority of scholars have held that apostasy in Islam is a crime punishable with the death penalty, typically after a waiting period to allow the apostate time to repent and return to Islam.[10][11][12] Some contemporary Muslim scholars also hold the traditional view that the death penalty for apostasy is required by the two primary sources of Sharia - the Quran and the Hadiths - while others argue that the death penalty is an inappropriate punishment.A majority considers apostasy in Islam to be some form of religious crime, although some reject the use of the death penalty while a minority of contemporary Islamic scholars, relying on the Quran, hold the view that apostasy in Islam is not a crime.

Zar nema svaki covek pravo na versku slobodu? Kako moze Islam da uskracuje pravo svojim ziteljima da izaberu drugu religiju?

Majstor Zivota

pre 9 godina

u tramvaju dvojka u Beogradu se praktikuje stav crkve iz tog doba.Mozes da se kupas tri sata pre toga, al ako se provozas par stanica, u svaku poru ti udje smrad naroda koji se pazi da im kroz njihove
pore ne udju virusi i zapate se.
Da ne spominjem beskucnike, oni imaju magiju, cim udju, pomor!

neutralni felsh

pre 9 godina

Kad se pitate s njima, a znate da su malopre tom rukom skidali izmet koji im se zalepio i prali ga vodom dok se raskvašen cedio niz dlan, dođe vam da povratite.
(Ruza, 11. april 2015 08:53)


ne preteruj.

Trovach

pre 9 godina

@pazarac...U Egiptu sam video tako nesto u WC-u. Iako smo znali cemu sluzi, zezali smo se da to sluzi da utolis zedj dok obavljas nuzdu :)

KURIDZA-cirkuski pedagog

pre 9 godina

"...Ni Srbi nisu preterano čisti, najgore je ući u bilo koje srdstvo javnog prevoza kad pada kiša, vlaga potencira "mirise" neoprane odece, a tela isparavaju mesavinu znoja, duvana, crnog i belog luka i rakije...."

aaahajahahhhahaaa!!!...pa tachno tako!..auuhh,zacenih se od smeha...:-D

Bilal

pre 9 godina

Ovde nisu spomenuti Rusi i skandinavski narodi u čijoj je tradiciji odlazak u saune a potom kupanje u hladnoj vodi. Postoji priča da se jedan austrougarski maršal, najmanik u carskoj vojsci, žalio Petru Velikom kako njegovi vojnici smrde po belom luku na što mu je car odbrusio da ovaj još gore smrdi jer se uopšte ne kupa i da se umiva iz lavora u koji istovremeno i pljuje dok njegovi vojnici bar jednom sedmično idu u saunu. Uostalom, beli luk je zdrav, dodao je car. Isto tako postoji priča da je legendarna austrijska carica Sisi, koja je poreklom bila Nemica, izazvala pravu sablazan na carskom dvoru kada je u svojim odajama ugradila kazan za grejanje vode radi svakodnevnog kupanja.

NScentar

pre 9 godina

Srbija je jos uvek primitivna zemlja. U Novi Sad, kanalizacija ide direktno u Dunav, na nekoliko lokacija. Nemoze se proci uz reku na nekoliko mesta, i to na keju preko Petrovaradina. A par stotinu metara gde fekalije idu u reku, ljudi se kupaju na popularan Strand plazu. Uzas, u 21 vek.

beograd

pre 9 godina

Kazna koju spominjete a koja se primenjuje u slučaju da osoba napusti islam, naziva se hadd-i riddet (haddur-ridda). Ustanovljena je na osnovu nekih kazivanja blagoslovljenog poslanika Muhammeda (predaje su zabežene u dve najverodostojnije zbirke hadisa, autora Buharije i Muslima).

U Kur'anu ova kazna nije navedena. Mesto na kojemu se tretira pitanje „apostazije“ su 88. i 89. ajet sure „en-Nisa“, međutim, iz sadržaja narednoga ajeta br. 90, sasvim je jasno da se kazna odnosi samo na slučaj ratnoga dejstva, ne na sâmo „otpadništvo“.

Na drugome mestu (16:106.-109.), kada se govori o „onima koji ne veruju a pre toga su verovali u dragoga Boga“ (men kefere billâhi min ba'di îmânih), ističe se da će biti podvrgnuti snažnome kažnjavanju ali na drugome svetu (lehum 'azâbun 'azîm), dakle, ne spominje se obaveznost kazne na ovome svetu.

Suma sumarum, ubistvo apostata u slucaju rata, tj. u slucaju da musliman izda svoje i pomogne neprijatelju.

Pozdav i tebi, prijatelju.