Aktuelno

Utorak, 07.04.2015.

08:48

Fotograf iz National Geographica otkrio trikove za super sliku

Izvor: 24sata.hr

Fotograf iz National Geographica otkrio trikove za super sliku IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

25 Komentari

Sortiraj po:

знам човека

pre 9 godina

Испричаћу вам причу, а свако нека изведе закључке које хоће. Отишао фотограф на вечеру и у току вечере је показао своје фотографије. Домаћица му, у жељи да га похвали, каже како су фотографије супер и да мора да је фотографисао јако добрим фотоапаратом. Када је кренуо кући фотограф је хтео да захвали на гостопримству. Учинио је то на следећи начин:" Госпођо, вечера је била изврсна. Мора да имате јако добар шпорет!

И да додам још ово. Изненадили бисте се да видите оригиналне фотографије које праве најпознатији светски фотографи. Доносе их на обраду код једног Србина који живи у Паризу и веома је цењен у тим круговима.

GT

pre 9 godina

(Profesionalac, 7. april 2015 14:21)

Velika je razlika između "pravljenja" i "dizajniranja" fotografije u postprodukciji. Bez ulaženja u detalje i namere da polemišem o profesionalizmu ti si po svemu opisanom profesionalni dizajner koji se silom prilika bavi i fotografijom. Kao ilustraciju o čemu govorim navešću ti da ima puno primera poznatih slikarskih dela koja su nastala krajem devetnestog i početkom dvadesetog veka slikanih po motivima sa trivijalnih "snapshot" fotografija. To jeste bila umetnost i to vrhunska ali to nema nikakve veze sa fotografijom.

mille grobar

pre 9 godina

Kompzicija se pravi u odnosu na okruzenje u kojem ste i u odnosu na to sto zelite da istaknete.Bitan je dozivljaj kompozicije,jer mnogi ce ispostovati formu a malo njih ce to uraditi na izuzetan nacin , time se pravi razlika medju fotografima.Kada bih mogao na nekom primeru da objasnim,lakse bi me shvatili...

Manite se talenta, pare su bitne

pre 9 godina

Odaću vam jednu tajnu, ali da ne širite dalje. Da bi postali odličan fotograf, potrebna vam je samo jedna stvar ... novac.
Da objasnim. Čovek živi u Banatu, talentovan je, ima oko za fotografiju, ali nema šta da fotografiše i ne može da priušti sebi da putuje. Drugi čovek nema talenta, nema "oko", ali ima para. Otišao na Antarktik, izvadio svoj Canon 1DX, stavio na automatiku, okinuo sto-dvesto puta ... i postao poznat, jer mu je Nacionalna Geografija objavila fotku. Posle dva meseca otišao na Arktik, uradio sve isto, i postao još poznatiji jer mu se fotka ponovo pojavila u NG. I sad je on dobar fotograf.
To vam je isto kao u ribolovu. Uplatiš dve nedelje na nekom bogatom jezeru, uhvatiš šarana od 30 kila i postaneš dobar ribolovac. Ajde brale, dođi kod nas na kanal, gde više ni babušku ne možeš da upecaš, pa da vidimo kol'ko si dobar.

Amater

pre 9 godina

@Profesionalac, fotografija ne nastaje u photoshop-u ili lightroom-u, ona se u njima razvija, tj. obradjuje. Ako ne verujes da je moguce dobiti tehnicki odlicnu fotografiju sa minimalnim obradama, onda je problem u samoj tehnici, tj. znanju. Ili, kako nas narod ima obicaj da kaze " od g***na se pita ne pravi" , tako da se ni iz cega obradom ne moze napraviti dobra fotografija. Svako dobro zelim.

bole9

pre 9 godina

@profesionalac, dobre fotografije nastaju pre svega dobrom opremom gde prevashodno mislim na tip senzora i objektiva... Dobra fotografija nastaje igrom svetlošču a ne u photoshop-u.
Lično mrzim softverski izveštačene fotografije i jedine korekcije koje ja lično radim je redukcija šuma, kontrast i još par parametara...

kengur

pre 9 godina

@Profesionalac

Svaka cast za poznavanje postprodukcije ali ovde je rec o fotografiji a ne o pluginovima u Fotosopu, a to je druga prica i to uopste nije ista prica.

Mozda ja gresim i mozda se ne razumemo da su to dve razlicite stvari, ali ti si ipak profesionalac a ja obican fotograf koji to radi u ko zna kojoj dalekoj zemlji.

Slucajno znam za Stiva Mekurija i on jeste samo dobar fotograf iz jednostavnog razloga jer je njegove fotografije video citav svet, a jednu posebno svi pamte.
Da i jedan mali info, profesionalci fotografisu svadbe, a fotografi sve ostalo.

Profesionalac

pre 9 godina

@Profesionalac, fotografija ne nastaje u photoshop-u ili lightroom-u, ona se u njima razvija, tj. obradjuje. Ako ne verujes da je moguce dobiti tehnicki odlicnu fotografiju sa minimalnim obradama, onda je problem u samoj tehnici, tj. znanju. Ili, kako nas narod ima obicaj da kaze " od g***na se pita ne pravi" , tako da se ni iz cega obradom ne moze napraviti dobra fotografija. Svako dobro zelim.
(Amater, 7. april 2015 16:20)

Fotografija se pravi u Fotosopu , i to sa specijalnim matte painting tehnikama.
Bazna slika iz aparata o kojoj ti pricas je samo 10-15% konacne fotografije, i sluzi samo kao pocetna osnova za pravljenje finalne fotografije, kompozicije i kadra.
Na profesionalnim fotografijama se menja nebo, menjaju svetlosti,menja scenario , prafe efekti , sve ono sto ne moze da se dobije direktno iz aparata.

Verovatno ne razlikujes profesionalnu pravu fotografiju od amaterskih fotografija o kojima pricas.

To je isto u i video produkciji, filmu, jer je video nista drugo nego skup frejmova kadrova, ista je tehnika post produkcije videa i fotografije, nema nikakve razlike.

Uzmi samo primer cuvene serije Game of Thrones i reci mi ako uspes da nadjes makar jedan kadar u toj seriji koji je napravljen direktno iz kamere.
Ne postoji, svaki kadar je perfektno uradjen sa re-lightingom ili matte painting tehnikama montaze u softverima poput Photoshopa i Nuke.

Sve ostalo je ameterska i poluprofesionala fotografija tj da bolje nazovem hobi.

Puno Pozdrava!

GT

pre 9 godina

3 elementa čine fotografiju: svetlo, subjekat i kompozicija.

1.Svetlo čekate (ako je prirodno) ili ga nosite sa sobom na teren. 2-3 bežično povezana blica sa dodacima mogu puno toga da poboljšaju. Najvažnije je da svetlo izgleda prirodno i kad to nije slučaj.

2.Subjektu platiš kintu da simulira "candid shot" jer nemaš vremena da čekaš da se nešto desi. Prethodno ipak malo blejiš unaokolo da te lokalci bolje upoznaju a uvek postoji mogućnost da se desi nešto "besplatno"

3.Ako ne znaš da napraviš dobru kompoziciju šta onda radiš u fotografiji. Za dobru kompoziciju postoji samo jedno pravilo: dobra kompozicija je ona koja funkcioniše

Btw iz ličnog iskustva, ako si amerikanac imaš 100 puta veće šanse da dobiješ posao u centrali NG-a. Nemojte da vas to frustrira. Ovaj lik je dobar ali solidno izvikan, tako dobrih i nepoznatih ima mnogo više.

maja

pre 9 godina

@tuvaluu Ne postoji talenat za fotografiju. Ako vas interesuje, radom i trudom mozete postati kao onaj fotograf sto je "prirodno" talentovan. Ako vas ne interesuje, imacete lose fotografije i nikad necete napredovati. To vazi za sve profesije

Profesionalac

pre 9 godina

Da je samo kompozicija, onda bi bilo super jednostavno i zvalo bi se kompografija a ne fotografija. Fotografija moze da se seče ali svetlo i dobar lens, do ne može da sredi niti jedan program.
(kengur, 7. april 2015 10:26)

Upravo suprotno , upravo se svetlosti rade u Fotosopu kao i lens efekti poput depht in field efekata i tkzv dubinskog polja.

Ljudi koji se ne bave profesionalno fotografijom pricaju kao ti, misleci da je Fotosop samo sa peglanje lica od bubuljica i slicnih gluposti.

U Fotosopu se pravi ta cela kompozicija i kompletno menjenje svetlosti na fotografiji ( u profesionalnom svetu poznato kao re-lighting of photography ) sto niti jedan aparat ne moze da izbaci niti jedan fotograf.

Inace Steve je jedan vrlo prosecni fotograf , koji ima srecu da zivi u Americi gde ga je neko proglasio tamo nekakvom fotografskom ikonom, a kad te u Americi proglase nekakvom ikonom automatski i ceo svet misli da je tako.

Njegove fotografije i kompozicije su vise nego prosecne, sem kad ih uradi neki profesionalni retuserski studio koji ispravi sve to.

Price da se prava profesionalna vrhunska fotografija dobija direktno iz aparata su price ameterskih fotografa koji imaju averziju prema Fotosopu jer ne znaju da rade u njemu niti imaju talenta da odrade sve te svetlosti i perfektnu kompoziciju u Fotosopu.

Pozdrav svima
Profesionalac

Tamoneki

pre 9 godina

Svetlo I kvalitet istog, pa kompozicija.
Oprema je na poslednjem mestu, pre svega ima puno da se uci I vezba.
Fotografija je poziv koji zove mnoge, a zadrzava samo odabrane, one koji su spremni da uce ceo zivot.

boleD

pre 9 godina

@tuvaluu - nije baš tako, kao i u svemu, mnogo toga o fotografiji može da se nauci i tako nevjerovatno popraviti radovi. Naravno, talenat je potreban, ali on je svega 5%, ostalih 95% su rad i učenje. Mnogi ovo ne shvataju, a misle da imaju "talenta" pa zato na prostoru Balkana imamo poplavu "wannabe" fotografa/umjetnika koji na svakom ćošku nude svoje usluge, a većina nije u stanju napraviti pristojnu fotografiju... Mlada osoba koja ne zna čime da se bavi, ili kako da zaradi - skucka parice za "opasan" fotoaparat i odmah misli da "ima smisla" i da fotografise neviđeno dobro :)

Sve ostalo se nauči za godinu dana uz mnogo vežbe naravno

pre 9 godina

Nema tajni, samo treba da vas podrži onaj kome se vaša fotografija uklapa u neku propagandu. Što veća propaganda i vi ste veći fotograf. Uz retke lokalne vrste na fotki kao egzotični dodatak uspeh na zapadu je zagarantovan.

milan

pre 9 godina

Najbitniju stvar Steve ovde nije rekao, ali je rekao drugom prilikom uživo i ja sam to dobro upamtio: nemojte da se ženite. Nikad i nikako.
Tako da neće biti dobar fotograf od mene.

kengur

pre 9 godina

Da je samo kompozicija, onda bi bilo super jednostavno i zvalo bi se kompografija a ne fotografija. Fotografija moze da se seče ali svetlo i dobar lens, do ne može da sredi niti jedan program.

Aleksandar

pre 9 godina

Najvažniji trik je da skinete poklopac na aparatu.
A dobra slika se dobija, 90% je lokacija i vreme, a 10 % umeće korištenja aparata.

kengur

pre 9 godina

Da je samo kompozicija, onda bi bilo super jednostavno i zvalo bi se kompografija a ne fotografija. Fotografija moze da se seče ali svetlo i dobar lens, do ne može da sredi niti jedan program.

milan

pre 9 godina

Najbitniju stvar Steve ovde nije rekao, ali je rekao drugom prilikom uživo i ja sam to dobro upamtio: nemojte da se ženite. Nikad i nikako.
Tako da neće biti dobar fotograf od mene.

Aleksandar

pre 9 godina

Najvažniji trik je da skinete poklopac na aparatu.
A dobra slika se dobija, 90% je lokacija i vreme, a 10 % umeće korištenja aparata.

boleD

pre 9 godina

@tuvaluu - nije baš tako, kao i u svemu, mnogo toga o fotografiji može da se nauci i tako nevjerovatno popraviti radovi. Naravno, talenat je potreban, ali on je svega 5%, ostalih 95% su rad i učenje. Mnogi ovo ne shvataju, a misle da imaju "talenta" pa zato na prostoru Balkana imamo poplavu "wannabe" fotografa/umjetnika koji na svakom ćošku nude svoje usluge, a većina nije u stanju napraviti pristojnu fotografiju... Mlada osoba koja ne zna čime da se bavi, ili kako da zaradi - skucka parice za "opasan" fotoaparat i odmah misli da "ima smisla" i da fotografise neviđeno dobro :)

Manite se talenta, pare su bitne

pre 9 godina

Odaću vam jednu tajnu, ali da ne širite dalje. Da bi postali odličan fotograf, potrebna vam je samo jedna stvar ... novac.
Da objasnim. Čovek živi u Banatu, talentovan je, ima oko za fotografiju, ali nema šta da fotografiše i ne može da priušti sebi da putuje. Drugi čovek nema talenta, nema "oko", ali ima para. Otišao na Antarktik, izvadio svoj Canon 1DX, stavio na automatiku, okinuo sto-dvesto puta ... i postao poznat, jer mu je Nacionalna Geografija objavila fotku. Posle dva meseca otišao na Arktik, uradio sve isto, i postao još poznatiji jer mu se fotka ponovo pojavila u NG. I sad je on dobar fotograf.
To vam je isto kao u ribolovu. Uplatiš dve nedelje na nekom bogatom jezeru, uhvatiš šarana od 30 kila i postaneš dobar ribolovac. Ajde brale, dođi kod nas na kanal, gde više ni babušku ne možeš da upecaš, pa da vidimo kol'ko si dobar.

Amater

pre 9 godina

@Profesionalac, fotografija ne nastaje u photoshop-u ili lightroom-u, ona se u njima razvija, tj. obradjuje. Ako ne verujes da je moguce dobiti tehnicki odlicnu fotografiju sa minimalnim obradama, onda je problem u samoj tehnici, tj. znanju. Ili, kako nas narod ima obicaj da kaze " od g***na se pita ne pravi" , tako da se ni iz cega obradom ne moze napraviti dobra fotografija. Svako dobro zelim.

Sve ostalo se nauči za godinu dana uz mnogo vežbe naravno

pre 9 godina

Nema tajni, samo treba da vas podrži onaj kome se vaša fotografija uklapa u neku propagandu. Što veća propaganda i vi ste veći fotograf. Uz retke lokalne vrste na fotki kao egzotični dodatak uspeh na zapadu je zagarantovan.

kengur

pre 9 godina

@Profesionalac

Svaka cast za poznavanje postprodukcije ali ovde je rec o fotografiji a ne o pluginovima u Fotosopu, a to je druga prica i to uopste nije ista prica.

Mozda ja gresim i mozda se ne razumemo da su to dve razlicite stvari, ali ti si ipak profesionalac a ja obican fotograf koji to radi u ko zna kojoj dalekoj zemlji.

Slucajno znam za Stiva Mekurija i on jeste samo dobar fotograf iz jednostavnog razloga jer je njegove fotografije video citav svet, a jednu posebno svi pamte.
Da i jedan mali info, profesionalci fotografisu svadbe, a fotografi sve ostalo.

bole9

pre 9 godina

@profesionalac, dobre fotografije nastaju pre svega dobrom opremom gde prevashodno mislim na tip senzora i objektiva... Dobra fotografija nastaje igrom svetlošču a ne u photoshop-u.
Lično mrzim softverski izveštačene fotografije i jedine korekcije koje ja lično radim je redukcija šuma, kontrast i još par parametara...

Tamoneki

pre 9 godina

Svetlo I kvalitet istog, pa kompozicija.
Oprema je na poslednjem mestu, pre svega ima puno da se uci I vezba.
Fotografija je poziv koji zove mnoge, a zadrzava samo odabrane, one koji su spremni da uce ceo zivot.

GT

pre 9 godina

3 elementa čine fotografiju: svetlo, subjekat i kompozicija.

1.Svetlo čekate (ako je prirodno) ili ga nosite sa sobom na teren. 2-3 bežično povezana blica sa dodacima mogu puno toga da poboljšaju. Najvažnije je da svetlo izgleda prirodno i kad to nije slučaj.

2.Subjektu platiš kintu da simulira "candid shot" jer nemaš vremena da čekaš da se nešto desi. Prethodno ipak malo blejiš unaokolo da te lokalci bolje upoznaju a uvek postoji mogućnost da se desi nešto "besplatno"

3.Ako ne znaš da napraviš dobru kompoziciju šta onda radiš u fotografiji. Za dobru kompoziciju postoji samo jedno pravilo: dobra kompozicija je ona koja funkcioniše

Btw iz ličnog iskustva, ako si amerikanac imaš 100 puta veće šanse da dobiješ posao u centrali NG-a. Nemojte da vas to frustrira. Ovaj lik je dobar ali solidno izvikan, tako dobrih i nepoznatih ima mnogo više.

Profesionalac

pre 9 godina

Da je samo kompozicija, onda bi bilo super jednostavno i zvalo bi se kompografija a ne fotografija. Fotografija moze da se seče ali svetlo i dobar lens, do ne može da sredi niti jedan program.
(kengur, 7. april 2015 10:26)

Upravo suprotno , upravo se svetlosti rade u Fotosopu kao i lens efekti poput depht in field efekata i tkzv dubinskog polja.

Ljudi koji se ne bave profesionalno fotografijom pricaju kao ti, misleci da je Fotosop samo sa peglanje lica od bubuljica i slicnih gluposti.

U Fotosopu se pravi ta cela kompozicija i kompletno menjenje svetlosti na fotografiji ( u profesionalnom svetu poznato kao re-lighting of photography ) sto niti jedan aparat ne moze da izbaci niti jedan fotograf.

Inace Steve je jedan vrlo prosecni fotograf , koji ima srecu da zivi u Americi gde ga je neko proglasio tamo nekakvom fotografskom ikonom, a kad te u Americi proglase nekakvom ikonom automatski i ceo svet misli da je tako.

Njegove fotografije i kompozicije su vise nego prosecne, sem kad ih uradi neki profesionalni retuserski studio koji ispravi sve to.

Price da se prava profesionalna vrhunska fotografija dobija direktno iz aparata su price ameterskih fotografa koji imaju averziju prema Fotosopu jer ne znaju da rade u njemu niti imaju talenta da odrade sve te svetlosti i perfektnu kompoziciju u Fotosopu.

Pozdrav svima
Profesionalac

GT

pre 9 godina

(Profesionalac, 7. april 2015 14:21)

Velika je razlika između "pravljenja" i "dizajniranja" fotografije u postprodukciji. Bez ulaženja u detalje i namere da polemišem o profesionalizmu ti si po svemu opisanom profesionalni dizajner koji se silom prilika bavi i fotografijom. Kao ilustraciju o čemu govorim navešću ti da ima puno primera poznatih slikarskih dela koja su nastala krajem devetnestog i početkom dvadesetog veka slikanih po motivima sa trivijalnih "snapshot" fotografija. To jeste bila umetnost i to vrhunska ali to nema nikakve veze sa fotografijom.

mille grobar

pre 9 godina

Kompzicija se pravi u odnosu na okruzenje u kojem ste i u odnosu na to sto zelite da istaknete.Bitan je dozivljaj kompozicije,jer mnogi ce ispostovati formu a malo njih ce to uraditi na izuzetan nacin , time se pravi razlika medju fotografima.Kada bih mogao na nekom primeru da objasnim,lakse bi me shvatili...

maja

pre 9 godina

@tuvaluu Ne postoji talenat za fotografiju. Ako vas interesuje, radom i trudom mozete postati kao onaj fotograf sto je "prirodno" talentovan. Ako vas ne interesuje, imacete lose fotografije i nikad necete napredovati. To vazi za sve profesije

Profesionalac

pre 9 godina

@Profesionalac, fotografija ne nastaje u photoshop-u ili lightroom-u, ona se u njima razvija, tj. obradjuje. Ako ne verujes da je moguce dobiti tehnicki odlicnu fotografiju sa minimalnim obradama, onda je problem u samoj tehnici, tj. znanju. Ili, kako nas narod ima obicaj da kaze " od g***na se pita ne pravi" , tako da se ni iz cega obradom ne moze napraviti dobra fotografija. Svako dobro zelim.
(Amater, 7. april 2015 16:20)

Fotografija se pravi u Fotosopu , i to sa specijalnim matte painting tehnikama.
Bazna slika iz aparata o kojoj ti pricas je samo 10-15% konacne fotografije, i sluzi samo kao pocetna osnova za pravljenje finalne fotografije, kompozicije i kadra.
Na profesionalnim fotografijama se menja nebo, menjaju svetlosti,menja scenario , prafe efekti , sve ono sto ne moze da se dobije direktno iz aparata.

Verovatno ne razlikujes profesionalnu pravu fotografiju od amaterskih fotografija o kojima pricas.

To je isto u i video produkciji, filmu, jer je video nista drugo nego skup frejmova kadrova, ista je tehnika post produkcije videa i fotografije, nema nikakve razlike.

Uzmi samo primer cuvene serije Game of Thrones i reci mi ako uspes da nadjes makar jedan kadar u toj seriji koji je napravljen direktno iz kamere.
Ne postoji, svaki kadar je perfektno uradjen sa re-lightingom ili matte painting tehnikama montaze u softverima poput Photoshopa i Nuke.

Sve ostalo je ameterska i poluprofesionala fotografija tj da bolje nazovem hobi.

Puno Pozdrava!

знам човека

pre 9 godina

Испричаћу вам причу, а свако нека изведе закључке које хоће. Отишао фотограф на вечеру и у току вечере је показао своје фотографије. Домаћица му, у жељи да га похвали, каже како су фотографије супер и да мора да је фотографисао јако добрим фотоапаратом. Када је кренуо кући фотограф је хтео да захвали на гостопримству. Учинио је то на следећи начин:" Госпођо, вечера је била изврсна. Мора да имате јако добар шпорет!

И да додам још ово. Изненадили бисте се да видите оригиналне фотографије које праве најпознатији светски фотографи. Доносе их на обраду код једног Србина који живи у Паризу и веома је цењен у тим круговима.

Sve ostalo se nauči za godinu dana uz mnogo vežbe naravno

pre 9 godina

Nema tajni, samo treba da vas podrži onaj kome se vaša fotografija uklapa u neku propagandu. Što veća propaganda i vi ste veći fotograf. Uz retke lokalne vrste na fotki kao egzotični dodatak uspeh na zapadu je zagarantovan.

Profesionalac

pre 9 godina

Da je samo kompozicija, onda bi bilo super jednostavno i zvalo bi se kompografija a ne fotografija. Fotografija moze da se seče ali svetlo i dobar lens, do ne može da sredi niti jedan program.
(kengur, 7. april 2015 10:26)

Upravo suprotno , upravo se svetlosti rade u Fotosopu kao i lens efekti poput depht in field efekata i tkzv dubinskog polja.

Ljudi koji se ne bave profesionalno fotografijom pricaju kao ti, misleci da je Fotosop samo sa peglanje lica od bubuljica i slicnih gluposti.

U Fotosopu se pravi ta cela kompozicija i kompletno menjenje svetlosti na fotografiji ( u profesionalnom svetu poznato kao re-lighting of photography ) sto niti jedan aparat ne moze da izbaci niti jedan fotograf.

Inace Steve je jedan vrlo prosecni fotograf , koji ima srecu da zivi u Americi gde ga je neko proglasio tamo nekakvom fotografskom ikonom, a kad te u Americi proglase nekakvom ikonom automatski i ceo svet misli da je tako.

Njegove fotografije i kompozicije su vise nego prosecne, sem kad ih uradi neki profesionalni retuserski studio koji ispravi sve to.

Price da se prava profesionalna vrhunska fotografija dobija direktno iz aparata su price ameterskih fotografa koji imaju averziju prema Fotosopu jer ne znaju da rade u njemu niti imaju talenta da odrade sve te svetlosti i perfektnu kompoziciju u Fotosopu.

Pozdrav svima
Profesionalac

Profesionalac

pre 9 godina

@Profesionalac, fotografija ne nastaje u photoshop-u ili lightroom-u, ona se u njima razvija, tj. obradjuje. Ako ne verujes da je moguce dobiti tehnicki odlicnu fotografiju sa minimalnim obradama, onda je problem u samoj tehnici, tj. znanju. Ili, kako nas narod ima obicaj da kaze " od g***na se pita ne pravi" , tako da se ni iz cega obradom ne moze napraviti dobra fotografija. Svako dobro zelim.
(Amater, 7. april 2015 16:20)

Fotografija se pravi u Fotosopu , i to sa specijalnim matte painting tehnikama.
Bazna slika iz aparata o kojoj ti pricas je samo 10-15% konacne fotografije, i sluzi samo kao pocetna osnova za pravljenje finalne fotografije, kompozicije i kadra.
Na profesionalnim fotografijama se menja nebo, menjaju svetlosti,menja scenario , prafe efekti , sve ono sto ne moze da se dobije direktno iz aparata.

Verovatno ne razlikujes profesionalnu pravu fotografiju od amaterskih fotografija o kojima pricas.

To je isto u i video produkciji, filmu, jer je video nista drugo nego skup frejmova kadrova, ista je tehnika post produkcije videa i fotografije, nema nikakve razlike.

Uzmi samo primer cuvene serije Game of Thrones i reci mi ako uspes da nadjes makar jedan kadar u toj seriji koji je napravljen direktno iz kamere.
Ne postoji, svaki kadar je perfektno uradjen sa re-lightingom ili matte painting tehnikama montaze u softverima poput Photoshopa i Nuke.

Sve ostalo je ameterska i poluprofesionala fotografija tj da bolje nazovem hobi.

Puno Pozdrava!

Aleksandar

pre 9 godina

Najvažniji trik je da skinete poklopac na aparatu.
A dobra slika se dobija, 90% je lokacija i vreme, a 10 % umeće korištenja aparata.

kengur

pre 9 godina

Da je samo kompozicija, onda bi bilo super jednostavno i zvalo bi se kompografija a ne fotografija. Fotografija moze da se seče ali svetlo i dobar lens, do ne može da sredi niti jedan program.

milan

pre 9 godina

Najbitniju stvar Steve ovde nije rekao, ali je rekao drugom prilikom uživo i ja sam to dobro upamtio: nemojte da se ženite. Nikad i nikako.
Tako da neće biti dobar fotograf od mene.

Manite se talenta, pare su bitne

pre 9 godina

Odaću vam jednu tajnu, ali da ne širite dalje. Da bi postali odličan fotograf, potrebna vam je samo jedna stvar ... novac.
Da objasnim. Čovek živi u Banatu, talentovan je, ima oko za fotografiju, ali nema šta da fotografiše i ne može da priušti sebi da putuje. Drugi čovek nema talenta, nema "oko", ali ima para. Otišao na Antarktik, izvadio svoj Canon 1DX, stavio na automatiku, okinuo sto-dvesto puta ... i postao poznat, jer mu je Nacionalna Geografija objavila fotku. Posle dva meseca otišao na Arktik, uradio sve isto, i postao još poznatiji jer mu se fotka ponovo pojavila u NG. I sad je on dobar fotograf.
To vam je isto kao u ribolovu. Uplatiš dve nedelje na nekom bogatom jezeru, uhvatiš šarana od 30 kila i postaneš dobar ribolovac. Ajde brale, dođi kod nas na kanal, gde više ni babušku ne možeš da upecaš, pa da vidimo kol'ko si dobar.

maja

pre 9 godina

@tuvaluu Ne postoji talenat za fotografiju. Ako vas interesuje, radom i trudom mozete postati kao onaj fotograf sto je "prirodno" talentovan. Ako vas ne interesuje, imacete lose fotografije i nikad necete napredovati. To vazi za sve profesije

Tamoneki

pre 9 godina

Svetlo I kvalitet istog, pa kompozicija.
Oprema je na poslednjem mestu, pre svega ima puno da se uci I vezba.
Fotografija je poziv koji zove mnoge, a zadrzava samo odabrane, one koji su spremni da uce ceo zivot.

boleD

pre 9 godina

@tuvaluu - nije baš tako, kao i u svemu, mnogo toga o fotografiji može da se nauci i tako nevjerovatno popraviti radovi. Naravno, talenat je potreban, ali on je svega 5%, ostalih 95% su rad i učenje. Mnogi ovo ne shvataju, a misle da imaju "talenta" pa zato na prostoru Balkana imamo poplavu "wannabe" fotografa/umjetnika koji na svakom ćošku nude svoje usluge, a većina nije u stanju napraviti pristojnu fotografiju... Mlada osoba koja ne zna čime da se bavi, ili kako da zaradi - skucka parice za "opasan" fotoaparat i odmah misli da "ima smisla" i da fotografise neviđeno dobro :)

GT

pre 9 godina

3 elementa čine fotografiju: svetlo, subjekat i kompozicija.

1.Svetlo čekate (ako je prirodno) ili ga nosite sa sobom na teren. 2-3 bežično povezana blica sa dodacima mogu puno toga da poboljšaju. Najvažnije je da svetlo izgleda prirodno i kad to nije slučaj.

2.Subjektu platiš kintu da simulira "candid shot" jer nemaš vremena da čekaš da se nešto desi. Prethodno ipak malo blejiš unaokolo da te lokalci bolje upoznaju a uvek postoji mogućnost da se desi nešto "besplatno"

3.Ako ne znaš da napraviš dobru kompoziciju šta onda radiš u fotografiji. Za dobru kompoziciju postoji samo jedno pravilo: dobra kompozicija je ona koja funkcioniše

Btw iz ličnog iskustva, ako si amerikanac imaš 100 puta veće šanse da dobiješ posao u centrali NG-a. Nemojte da vas to frustrira. Ovaj lik je dobar ali solidno izvikan, tako dobrih i nepoznatih ima mnogo više.

Amater

pre 9 godina

@Profesionalac, fotografija ne nastaje u photoshop-u ili lightroom-u, ona se u njima razvija, tj. obradjuje. Ako ne verujes da je moguce dobiti tehnicki odlicnu fotografiju sa minimalnim obradama, onda je problem u samoj tehnici, tj. znanju. Ili, kako nas narod ima obicaj da kaze " od g***na se pita ne pravi" , tako da se ni iz cega obradom ne moze napraviti dobra fotografija. Svako dobro zelim.

bole9

pre 9 godina

@profesionalac, dobre fotografije nastaju pre svega dobrom opremom gde prevashodno mislim na tip senzora i objektiva... Dobra fotografija nastaje igrom svetlošču a ne u photoshop-u.
Lično mrzim softverski izveštačene fotografije i jedine korekcije koje ja lično radim je redukcija šuma, kontrast i još par parametara...

kengur

pre 9 godina

@Profesionalac

Svaka cast za poznavanje postprodukcije ali ovde je rec o fotografiji a ne o pluginovima u Fotosopu, a to je druga prica i to uopste nije ista prica.

Mozda ja gresim i mozda se ne razumemo da su to dve razlicite stvari, ali ti si ipak profesionalac a ja obican fotograf koji to radi u ko zna kojoj dalekoj zemlji.

Slucajno znam za Stiva Mekurija i on jeste samo dobar fotograf iz jednostavnog razloga jer je njegove fotografije video citav svet, a jednu posebno svi pamte.
Da i jedan mali info, profesionalci fotografisu svadbe, a fotografi sve ostalo.

знам човека

pre 9 godina

Испричаћу вам причу, а свако нека изведе закључке које хоће. Отишао фотограф на вечеру и у току вечере је показао своје фотографије. Домаћица му, у жељи да га похвали, каже како су фотографије супер и да мора да је фотографисао јако добрим фотоапаратом. Када је кренуо кући фотограф је хтео да захвали на гостопримству. Учинио је то на следећи начин:" Госпођо, вечера је била изврсна. Мора да имате јако добар шпорет!

И да додам још ово. Изненадили бисте се да видите оригиналне фотографије које праве најпознатији светски фотографи. Доносе их на обраду код једног Србина који живи у Паризу и веома је цењен у тим круговима.

mille grobar

pre 9 godina

Kompzicija se pravi u odnosu na okruzenje u kojem ste i u odnosu na to sto zelite da istaknete.Bitan je dozivljaj kompozicije,jer mnogi ce ispostovati formu a malo njih ce to uraditi na izuzetan nacin , time se pravi razlika medju fotografima.Kada bih mogao na nekom primeru da objasnim,lakse bi me shvatili...

GT

pre 9 godina

(Profesionalac, 7. april 2015 14:21)

Velika je razlika između "pravljenja" i "dizajniranja" fotografije u postprodukciji. Bez ulaženja u detalje i namere da polemišem o profesionalizmu ti si po svemu opisanom profesionalni dizajner koji se silom prilika bavi i fotografijom. Kao ilustraciju o čemu govorim navešću ti da ima puno primera poznatih slikarskih dela koja su nastala krajem devetnestog i početkom dvadesetog veka slikanih po motivima sa trivijalnih "snapshot" fotografija. To jeste bila umetnost i to vrhunska ali to nema nikakve veze sa fotografijom.