Nedelja, 29.03.2015.

10:52

"Da nije bilo Tita, ne bi bilo HR"

Da nije bilo Tita, Jugoslavija bi bila obnovljena kao monarhija s jakim pročetničkim elementima, a Hrvati bi bili potčinjeni kao nacistički kolaboracionisti.

Izvor: RTS

"Da nije bilo Tita, ne bi bilo HR" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

51 Komentari

Sortiraj po:

hiper

pre 9 godina

Da nije bilo Tita Hrvatska država bila bi u kontinuitetu svoje samostalnosti sve do danas, kao što su i sve ostale zemlje ostale države iako su zajedno radili kao i NDH samo što su uvele demokratski poredak za razliku od Tita koji je odmah uveo diktaturu i srušio hrvatsku državu. kako je Tito govorio "prije će Sava proteči uzvodno, nego što će hrvatska postati država". kao što su mu propali i svi drugi njegovi projekti tako mu je propala i ova posljednja želja. Titu je propala jugoslavija, komunizam, nesvrstani a Hrvatska je postala samostalna i neovisna država priznata od cijeloga svijeta i usput je postala članicom Europske obitelji. Pitam se u čemu je to po Viskoviću Tito bio u pravu?

Mladen Mladenovic

pre 9 godina

Moramo priznati da je sve majstorski izvedeno. Što je još tragičnije, zauvek je ispran mozak jednom delu srpske populacije, koji svoju mladost /kada su bili jaki, lepi, zdravi i kada im zbog viška testosterona novac nije bio primarna preokupacija/, ne mogu da prežale a vezuju je za ovog pokojnika i "njegovo vreme". Počnimo redom:
1.Hrvatska koja je bila "čista" fašističkih tvorevina, iz tabora zločinaca prelaze na stranu pravednika, bez i jedne "ogrebotine".
2."Umetnički" se izjednačavaju četnici, koji su se borili protiv Nemaca i ustaše, koji su ratovali čak do Staljingrada i počinili enormne zločine protiv Srba, Jevreja i Roma.
3.Srbija se "unapredjuje" tako što joj se dodeljuju dve autonomne pokrajine dok se Hrvatska centralizuje iako su postojali svi realni uslovi da ta republika dobije barem 2-3 autonomne pokrajine. Danas vidimo koliko su te njegove odluke bile dalekovide.
4.Izjednačavaju se žrtve Srbi i zločinci Hrvati čuvenom "filozofskom" smicalicom koja glasi "nećemo, valjda, žrtve razdvajati po nacionalnom osnovu".
5.Izjednačava se doprinos Srba i Hrvata u borbi protiv fašizma pomoću iste floskule, "nećemo borce razdvajati po nacionaoj pripadnosti/ što su priglupi Srbi, zapošljeni na dvoru novoga "kralja", prihvatali bez pogovora/.
Naravno da bi Hrvatska izgledala sasvim drugačije. "Najveći sin svih naroda i narodnosti", pored toga što je bio vešt političar, bio je i veliki Don Žuan. Svima nam je...... samo što to neki još uvek ne shvataju.

Keti S.

pre 9 godina

@Franko

Tvoj komentar je klasican primer "brainwashing-a" zasnovanog na tudjmanovskim pseudopovesnim mitovima o toboznjoj hrvatskoj drzavnosti,te toboznje "patine" hrvatske nacionalne svesti,koja se zapravo javlja tek u 19-om veku,i to u uskom intelektualnom krugu okupljenom oko Ilirskog Pokreta.Sto se tice WW2 komentara,da nije tuzan,bio bi najblaze receno smesan,pri cemu ne bi bilo izlisno da te podsetim,da su tvoji Dalmatinci velikim brojem bili deo cetnickog pokreta,stavise taj deo juznoslovenskih katolika su i bili jedini istinski Jugosloveni,s obzirom da su u partizane najvecim delom bezale bivse ustase,nakon kapitulacije Italije.Shodno tome,ako neko treba da se otrezni,onda su to ove danasnje post-YU generacije u nezavisnoj,tudjmanovskoj Hrvatskoj.Pozz!

Mare

pre 9 godina

@Franko Ne bi ulazio o doprinosu Hrvata NOP-u i takve stvari, mislim da je veca angazovanost bila na npr. istocnom frontu u nekim drugim uniformama, ali Zemun nije bio deo Banovine Hr kao ni Istra npr., u stvari nista sto si napisao nije istina :)

Franko

pre 9 godina

Odnos prema Titu u Srbiji zavisi o tome kakav je tekst napisan, ako je prica pozitivna onda je odnos komentara istovjetan, u suprotnom je negativan. To je jedan jednostavni dokaz koliko je lako ljudima manipulirati, obzirom da bi mnogi od komentatora sa negativnim stavom prema Titu kod ove teme,u slucaju pozitivnog teksta poslali i pozitivan komentar. Hrvatska nije dobila nista sta joj ne pripada na zasjedanju AVNOJ-a. Istru smo sami vratili, kao i Zadar i otoke, a Baranja je bila mozebitni dio kompenzacije za izgubljenj istocni Srijem, ako vam je poznato Banovina hrvatska se prostirala do Zemuna, sta bi ipak bilo previse da je tako ostalo, obzirom da bi HV danas bio u Beogradu. A bolesna razmisljana kako Srbiji treba pripasti dio Jadrana su sasvim shvatljiva, pa i ja bi to zelio da zivim u Cacku ili Beogradu. Morate znati, za one koji ne zele znati da su Hrvati iznjeli najveci teret u bitkama na Sutjesci i Neretvi, tako da nama nista nije poklonjeno. Srbija se mora otrjezniti ako zeli napredovati, previse vremena ste izgubili u trazenju sebe, jednostavno nemate izbora do pogledavanja istini u oci. Zelim vam sve najbolje. Pozdrav iz Splita !

my way

pre 9 godina

U prevodu, da nije bilo Tita trijumfovali bi istina, pravda, antifasizam, ideja zajednicke drzave nasuprot njegovom od avnoja pa nadalje nacionalistickom uredjenju i od samog pocetka, kroz svaku ustavnu promenu, prolece, ligu sve vecem dezintegrisanju Jugoslavije i povladjivanju nacionalizmu i separatizmu... Da nije Tita Jugoslavije bi bilo i dan danas, ili bi se ona ubrzo nakon Drugog svetskog rata u miru razisla, njenog krvavog rusenja devedesetih ne bi bilo, bili bismo osnivaci EZ, sadasnje EU u koju sada puzimo trpeci odvratne ucene da bi bili poslednji, najgori i najsiromasniji, ali samo da smo tu... Ukratko, bili bi ona drzava, cenjena i postovana monarhija, Srbija ili Jugoslavija, nebitno, koja smo bili pre njega, a ne ova porobljena, razorena, raskomadana, postkomunisticka, neoliberalno-kapitalisticka, politicko-tajkunska rusevina Titove tvorevine koju niko sa strane nije morao da okupira kao Hitler kraljevinu. Na kraju, dovoljno je samo ovu Tudjmanovu (ne cudi ni najmanje da mu je Tito bio drag, slican se slicnom raduje) reci na drugaciji nacin - da nije bilo Tita bilo bi Jugoslavije i sve je jasno.

Miki

pre 9 godina

pa jesmo li mi Srbi bar nesto naucili iz ove novije istorije. svojim vlastoljubljem smo omogucili da dodje Tito i da nas postavi kao gubitnike u ratu. dokaz za to je da smo mi dobili dve pokrajine i nove nacije kao crnogorce. kako to da dalmatinci nisu dobili republiku kao i crnogorci, nego sta vise desila se homogenozacija hrvatskog naroda tako da svi katolici koji su pricali srpskim odnosno sada hrvataskim jezikom su bili svrstani u hrvate, dok su pravoslavici iscepkani na odvojene drzave. valjda smo naucili da pobeda u ratu neznaci nista ako dozvolimo da pojedinci radi svoje politicke moci potpisu saveze na nasu stetu.

Bane

pre 9 godina

Ne interesuju me Tito i Hrvatska. Zanimljiviji mi je deo koji govori da nije bilo Tita imali bi procetnicku saveznicku monarhiju. Da naglasim saveznicku. A danas i dalje ima toliko zaludjenih Srba koji veruju titoisticku laz da je Draza bio zlocinac. Cak mu i Hrvati priznaju da bi Draza uspostavio saveznicku vlast. Sta to sve znaci? To znaci da bi imali drzavu koja bi se razvijala uz SAD, Francusku, Veliku Britaniju i ostali zapad, umesto sto smo se razvijali uz Pakistan, Zimbabve, Severnu Koreju i taj deo sveta.

Dragan Ostojic

pre 9 godina

Federalizavija Kraljevine Jugoslavije je pocela 3 godine pre izbijanja II sv rata sa sporazumom Cvetkovic-Macek i stvaranjem Banovine Hrvatke. Taj sporazum je bio bolji za Hrvatsku jer Banovina teritorijano bila bliza hrvatskim istorijskim teznjama. Tudjman gresi kada kaze da bi Hrvatska u Kraljevini bila potcinjena jer se od Banovine sigurno ne bi odustalo sa vracanjem Kraljevine. Takodje i Srbija je izgubila jer je vecina teritorija pripojena u Balkanskim ratovima izgubljena (Makedonija i Kosovo) sto se sigurno ne bi desilo sa vracanjem Kraljevine. Tito je nesumnjivo bio veliki ratni komandant ali realno kao drzavnik je bio katastrofa: ukidanje institucija demokratije, totalna ekspropriacija privatne svojine, diktirana/planska ekonomija, neodlucnost kojim putem da krene manifestovana u udruzivanju prvo sa Staljinom/SSSR pa onda potpun zaokret prema Amerkinacima/NATO, politika izolacije pa onda odustajanje od te politike, postepeno slabljenje savezne drzave kroz nedemokratske promene ustava koje su dovele do ohrabrivanja nacionalizama, progoni politickih protivnika, policijska drzava. Tudjman je u pravu da je Tito pomogao da se Hrvatska na kraju otcepi ali ironija svega je da to u stvari nije bila Titova namera nego rezultat njegovih pogresnih mera u zadnjih 20 godina vladavine, a u cilju umirivanja rastuceg hrvatskog i albanskog nacionalizma. Naravno ovo zadnje jer nista nije reseno sa ukidanjem Kraljevine mada su akteri mislili da su pametniji od politicara iz Kraljevine.

bulumbac

pre 9 godina

evidentno je da su ustaše i četnici bili na istoj strani...sad i hrvatska i srbija žele da to naknadno izmene, što je zapravo smešno i nemoguće...

iii

pre 9 godina

I da nije bilo Kralja Aleksandra koji je stvorio Jugoslaviju, umesto da 1918. Srbiji pripoji teritorije koje su joj obecane Londonskim sporazumom. Da se to desilo od Hrvatske bi verovatno ostao samo jedan manji kontinentalni deo, a Italija bi uzela Istru i Dalmaciju, ali bi postojala kao nezavisna drzava, pa ne bi mogli da krive Srbe za sve probleme. Nazalost Aleksandar je pod pritiskom velikih sila odustao od prosirenja Srbije i usao u projekat pravljenja Jugoslavije sto se pokazalo kao kobna greska za nase narode.

Neko123

pre 9 godina

srbi velicaju tita, mrze kralja, a prestolonaslednika, koji ne zna srpski, preziru. ne pitaju se zasto ne zna jezik. bravo, bravo
(spoiler, 29. mart 2015 16:16)

Ja eto ne volim ni jednog ni drugog ni treceg. Zasto bi neko trebao da vodi zemlju samo zato sto mu je neki pradeda bio pozitivna licnost? Evo da pitam - zasto ne zna jezik? Znam dosta dece srpskih iseljenika koja nikada nisu zivela u Srbiji pa opet pricaju tecno i veoma dobro srpski, a takozvani prestolonaslednik zivi u Srbiji vec petnaestak godina ...

ali standard

pre 9 godina

Sve za sta je srpski narod krvario od 1804. do 1918. da ne kazem i 1941. jer 27. mart je izraz srpske borbe za slobodu pa i potom kroz borbu JVuO Draze Mihailovica i njegovog pogubljenja 1946. je sruseno dolaskom Tita na vlast na sovjetskim tenkovima 1944. godine. Posledice toga osecacamo jos dugo.

Ламелица

pre 9 godina

@botstop

Како није ретроактивно када је у Француској 2006. негирање геноцида над Јерменима проглашено за кривично дело, а геноцид над Јерменима у Отоманском царству се десио 1915. ;)

Bre!

pre 9 godina

Dosta stvari posle Drugog Svetskog ne bi izgledale isto da komunisticka partija nije izvrsila preuzimanje vlasti pod plastom ustanka protiv fasizma. Hrvatska i Makedonija ne bi postojala, Slovenija ne bi bila u sastavu Juznih Slovena a da ne pricamo o tome kako su komunisti osnovali jednu pravoslavnu crkvu. (Samo da naglasim da ja ne podrzavam alternativne verzije dogadjaja vec samo iskazujem misljenje sta bi se desilo)

Sin lovca na medvede

pre 9 godina

Franjo je u pravu. AVOJ 1943. je temelj Hrvatske drzave a 1992 HDZ je samo
zamenio krov. Kome temelj lezi na AVNOJ-u tragovi
mu......

apr

pre 9 godina

Pa hrvatska neće da isplaćiva penzije srbima koje nije isplatila od 1991 do 1998 godine, što je čisto,dokazivo,stečeno pravo a kamoli što drugo!

botstop

pre 9 godina

@aleksandar, na zalost ne mozemo da ih tuzimo za genocid za vreme II SR jer se taj genocid desio pre nego sto je doneta UN povelja o ljudskim pravima, konvencija o zabrani genocida itd. One ne mogu da se primenjuju retroaktivno.

zoran

pre 9 godina

Samo smo trebali da poslusamo savet velikog vojvode Misica. Ko nije procitao njegov izvestaj kraju Aleksandru moze da potrazi na internetu. Sve sto je napisao je tacno a on je to pisao 1918god.

riki

pre 9 godina

I sta mislite koliko dugo bi Hrvati trpeli "potcinjenost od monarhije sa jakim procetnickim elementima"?

Ni jedan narod se ne moze pokoriti na duze vreme. Jedini nacin da neko bude u zajednici je samo ako to i hoce. A hoce samo ako je potpuno ravnopravan. I ako misli da im drugi, tlaciteljski narod, ogranicava prava koja ni drugi nephodno nema ali prvi ih ipak hoce.

Ja volim velike sisteme i zao mi je da se Juga raspala, svi su mogli da ostranu zajedno da su gornji uslovi bili ispunjeni. Zbog neispunjavanja tih istih uslova raspad je bio neminovan, sve je ostalo propaganda.

neba

pre 9 godina

Da se ne zaboravi - i Baranju je Tito dao Hrvatskoj, iako Baranja ni pod Pavelicevom NDH nije bila deo Hrvatske!
Dok je potpisivao odluku, Tito je odgovorio - ovim je resen historijski hrvatski problem izlaska na Dunav (imate skripte u Arhivu SFRJ, ako nekoga interesuje). Slicno je bilo i sa Prevlakom kad je Rankovicu i Krivokapicu odgovorio - a sta ce Hrvatima more kada Prevlaka drzi Otranska vrata i Jadran?

jelena

pre 9 godina

Apsolutno tacno. Hrvatska je najveci profiter od Jugoslavije. Nikako nisam za veliku Srbiju, ali (u to vreme fasistoidna) Hrvatska je sa veoma malim ulogom dobila onoliku drzavu. Otela skoro celu obalu Jadrana i posle svega se odrice Tita. To je kao da se odricete roditelja koji su sve uradili za vas u zivotu, ali nisu nekako IN, pa ih se odreknete.

Kosmos-Stasmos

pre 9 godina

...ne zelim nkkoga da vredjam ali Tito, Pavelic, Aleksandar Karadjordjevic...oni nisu dali ujkama drzavu u pravom smislu te reci...jedini koji je to uspeo je izdajnik Milosevic koji je naneo vise stete Srbiji za desetak godina vladavine nego svi ostali zajedno. Ja da sam hrvat (ili albanac) Miloseviceva slika bi mi visila iznad kamina...dok bi bista bila postavljena u nacionalnom muzeju...

Đorđe

pre 9 godina

Da nije bilo kralja nebi bilo Hrvata.
Posle velikog rata kralj je dao državnost Hrvatima osnivanjem kraljevine SHS. Tu je napravio veliku grešku .

my way

pre 9 godina

Znate sta je najjadnije? To sto je ispiranje mozga kod nekih dalo takav rezultat da na tekst gde Hrvati ne obracajuci paznju na istinu i pravdu navode zasto je Tito bio dobar za njih, koju teritoriju im je dao, od kakvih zlocina i to nad Srbima izvadio i zasto je za Srbe bio los, najgori, neprijatelj,slobodno moze da se kaze dusman, upravo Srbi nista od toga ne registruju i kao papagaji ponavljaju isprazne titoisticke floskule o nekakvoj divnoj ekonomiji. Nesto je falilo evropskim zemljama koje su osnovale i usle u EU, gde mi sada puzimo? Nije se iz SFRJ u trenucima najveceg blagostanja islo tamo, u ratom razorenu, porazenu Nemacku na rad? O tome gde su te zemlje danas, bas su monarhije najbolji primer, a gde smo mi suvisno je i govoriti. Tragicna kolicina pateticnog mazohizma i autosovinizma u naroda koji celom svojom istorijom, pogotovo onom pre Tita, moze samo da se ponosi. Shvatite vec jednom da je u redu da i mi Srbi imamo neka prava!

Bobo

pre 9 godina

Tito je vise bio protiv cetnika nego ustasja, zasto je to bilo pogresno da hrvati prihvate svoju krivicu za genocid koji su napravili.
Vazno je da je Srbiju razbijao kad je Kosovu dao autonomiu i useljavao vise stotina hiljada albanaca iz albanije.

Главни архиватор

pre 9 godina

Southlander
У оквиру те исте Мађарске,Матија Губец није дизао буну?Зашто,ако сте били "самосвојни".И бан Јелачић није био окренут на Будимпешту?А ваши болиди га окренуше ка Србији.Тито и Срби(краљ)су вас извукли,и дан данас би били робови Беча и Пеште.

Sve je to tacno

pre 9 godina

To je sve tacno, ali dok Srbi to shvate nestace bioloski sa mape Evrope. Tito nikad nije dozvolio da se jasenovacke zrtve prebroje, a drugo stvaranje Avnojske Hrvatske 1945. sa svom Dalmacijom i otetom Istre od Italije, nakon ustaskih zlocina, je samo unistenje Srba koje je pocelo ulaskom ruskih trpa u Srbiju 1944, koji su zapravo i doveli Tita iz Moskve oktobra te godine u Beograd direktno na vlast. Sam Stipe Mesic je rekao da je Hrvatska pobedila dva puta, dolaskom usatsa na vlast 1941 i dolaskom Tita u Zagreb 1945.

oggy

pre 9 godina

Uskoče, blago tebi kad si sam krojač svog odela. Bojim se da nam je većini nositi ono što nam skroje. Ne pita se nikog u ovim "našim" banana republikama ništa.

komsija

pre 9 godina

Zbog zasluga za stvaranje prve samostalne hrvatske države (što samo po sebi ne bi bilo loše samo da nije bilo kako je bilo) predlažem da dotičnog vratimo njegovoj Hrvatskoj gde pripada, a "kuću cveća" prebacimo muzej Nikole Tesle, ali pre toga obavezno dekontaminirati ceo kompleks.

zarkesrb

pre 9 godina

Ha!Drug Tito i njegova partijica.Inace sve ovo sto Tudjman je rekao o Titu je istina i drago mi je zbog ovog teksta.Ovakve i slicne tekstove treba svaki dan pokazivati jugonostalgicarima, mislim na ove nase domace.

nenad rs

pre 9 godina

Ови што стављају Јасеновац и Сребреницу у исту раван очито иду Титовим стопама , изједначавањем жртве.Није исто господо и сви ви то добро знате.

Asparagus

pre 9 godina

Tito je 70ih trebao konvertirati Jugoslaviju u demokratsku federaciju po uzoru na SAD s jakom centralnom vladom, ali i određenom fleksibilnošću republika. Na taj način bi se sprečilo kasnije krvoproliće, a Jugoslavija bi najverovatnije postojala i danas i bila bi privredno barem u rangu Češke.

profesor G

pre 9 godina

Ja Hrvate savrseno razumem. NJih je jako jednostavno shvatiti. Sve sto su oni uvek zeleli je da imaju svoju drzavu u kojoj nema Srba. Prosto, da prostije biti ne moze. Naravno, oni ce skociti da to nije tacno, da Srbi kao i druge manjine imaju sva zagarantovana prava, ali svi mi znamo kako uistinu stoje stvari. Mi smo ti koji prave problem i zabunu, mi komplikujemo, mi nismo znali sta hocemo. Nase pseudoelite su nam prodale ideju da je ujedinjenje sa Hrvatima cilj naseg nacionalnog projekta (iako 1918 80% Srba nije ni znalo za Hrvate, za njih su to bile Svabe). Nase pseudoleite i kralj su ugasili Kraljevinu Srbiju, umesto da je teritorijalno prosire, i napravili novu drzavu, koju od pocetka Hrvati nisu zeleli. Tri godine ranije, odbili su da potpisu kapitulaciju, poveli vojsku i narod u ygibenije preko albanskih gudura, a onda su jednim potezom pera ukinuli drzavu, i pravili novu.Pogledajte sjajan dokumentarac HRT "Hrvatska u Prvom svijetskom ratu". Svi njihovi istoricari, dan danas, tvrde da su Srbi podmuklo potpopavali Austrougarsku, da je jedini cilj stvaranja SHS Kraljevine porobljavanje Hrvata, itd...MI se moramo konacno razracunati sa svojim zabludama i autogolovima, kojih je bilo previse da bismo se nadali nekoj boljoj istorijskoj sudbini. Tito je samo odigrao na vec spremnoj pozornici, pripremajuci stvari 50 godina unapred. . I da se ne zaboravi, istine radi: Tito je obnovio Srbiju kao federalnu jedinicu SFRJ, Karadjordjevic i Pasic su je ugasili.

vule vu

pre 9 godina

Ni hrvatske ni slovenije ni makedonije ni albanije ni BiH. Postojala bi samo države koje su uvek postojala, Srbija i Crna Gora. Dakle ni jedna od današnjih izmišljenih država.

aleksandar

pre 9 godina

Sada kad je Hrvatska samostalna, Srbija treba da podnese tuzbu za ratnu odstetu za drugi svetski rat. Posto dok je bila u sastavu Jugoslavije nismo mogli sami sebe da tuzimo takoreci! ona se je na taj nacin i spasila. Sada je pravi trenutak za to! jer se Hrvati prave ludi stalno, osim toga neverujem da je Hrvatska nekome od potomaka ubijenih Srba u logorima platila i jedan jedini dinar. A osim toga primenjivali su isti sistem pljacke kao fasisticka Nemacka misli se na otimacini od Srba, Jevreja i ostalih naroda u zlatu i drugim materijalnim dobrima a koja je su preko katolicke crkve dobro prikrivena zavsila Juznoj Americi.

Uskok

pre 9 godina

Bilo-ne ponovilo se, ni Tito, ni SFRJ, ni Jasenovac, ni Oluja, Srebrenica... Svak' u svoju smiješnu državu, pa kako se izborimo u ovom surovom svijetu. Bar znamo da smo na svome i sami krojači svog odijela.

Boco10

pre 9 godina

Pobjednici pisu istoriju. Dobri su losi a losi su dobri. Koliko god istorija ide u prilog da su cetnici sa djeneralom Drazom zlocinci ne mogu da vjerujem u to, prosto iz dva razloga. Hrvati prihvaceni kao dobra nacija i drugo jednostavno izgled djenerala Draze. Ne moze onako blag covjek biti pokvaren, prije bih zalizanog, debleog i okicenog Tita uzeo za prevaranta.

Zora 17

pre 9 godina

Svi koji vode vlast u bivsim jugoslovenskim republikama, ne bi bili ni portiri kod Tita. U Hrvatskoj kao i u Srbiji, koja god vlast dodje, klevece prethodnu. Ja sam volela Tita i volecu ga. Kod njega sam zivela zivot dostajan coveka. Sad zivim kao pas. Od kuce pa nadalje, sve imam od Tita, a kod ovih je luksuz i sapun.

Boco10

pre 9 godina

Pobjednici pisu istoriju. Dobri su losi a losi su dobri. Koliko god istorija ide u prilog da su cetnici sa djeneralom Drazom zlocinci ne mogu da vjerujem u to, prosto iz dva razloga. Hrvati prihvaceni kao dobra nacija i drugo jednostavno izgled djenerala Draze. Ne moze onako blag covjek biti pokvaren, prije bih zalizanog, debleog i okicenog Tita uzeo za prevaranta.

Zora 17

pre 9 godina

Svi koji vode vlast u bivsim jugoslovenskim republikama, ne bi bili ni portiri kod Tita. U Hrvatskoj kao i u Srbiji, koja god vlast dodje, klevece prethodnu. Ja sam volela Tita i volecu ga. Kod njega sam zivela zivot dostajan coveka. Sad zivim kao pas. Od kuce pa nadalje, sve imam od Tita, a kod ovih je luksuz i sapun.

Uskok

pre 9 godina

Bilo-ne ponovilo se, ni Tito, ni SFRJ, ni Jasenovac, ni Oluja, Srebrenica... Svak' u svoju smiješnu državu, pa kako se izborimo u ovom surovom svijetu. Bar znamo da smo na svome i sami krojači svog odijela.

aleksandar

pre 9 godina

Sada kad je Hrvatska samostalna, Srbija treba da podnese tuzbu za ratnu odstetu za drugi svetski rat. Posto dok je bila u sastavu Jugoslavije nismo mogli sami sebe da tuzimo takoreci! ona se je na taj nacin i spasila. Sada je pravi trenutak za to! jer se Hrvati prave ludi stalno, osim toga neverujem da je Hrvatska nekome od potomaka ubijenih Srba u logorima platila i jedan jedini dinar. A osim toga primenjivali su isti sistem pljacke kao fasisticka Nemacka misli se na otimacini od Srba, Jevreja i ostalih naroda u zlatu i drugim materijalnim dobrima a koja je su preko katolicke crkve dobro prikrivena zavsila Juznoj Americi.

jelena

pre 9 godina

Apsolutno tacno. Hrvatska je najveci profiter od Jugoslavije. Nikako nisam za veliku Srbiju, ali (u to vreme fasistoidna) Hrvatska je sa veoma malim ulogom dobila onoliku drzavu. Otela skoro celu obalu Jadrana i posle svega se odrice Tita. To je kao da se odricete roditelja koji su sve uradili za vas u zivotu, ali nisu nekako IN, pa ih se odreknete.

iii

pre 9 godina

I da nije bilo Kralja Aleksandra koji je stvorio Jugoslaviju, umesto da 1918. Srbiji pripoji teritorije koje su joj obecane Londonskim sporazumom. Da se to desilo od Hrvatske bi verovatno ostao samo jedan manji kontinentalni deo, a Italija bi uzela Istru i Dalmaciju, ali bi postojala kao nezavisna drzava, pa ne bi mogli da krive Srbe za sve probleme. Nazalost Aleksandar je pod pritiskom velikih sila odustao od prosirenja Srbije i usao u projekat pravljenja Jugoslavije sto se pokazalo kao kobna greska za nase narode.

neba

pre 9 godina

Da se ne zaboravi - i Baranju je Tito dao Hrvatskoj, iako Baranja ni pod Pavelicevom NDH nije bila deo Hrvatske!
Dok je potpisivao odluku, Tito je odgovorio - ovim je resen historijski hrvatski problem izlaska na Dunav (imate skripte u Arhivu SFRJ, ako nekoga interesuje). Slicno je bilo i sa Prevlakom kad je Rankovicu i Krivokapicu odgovorio - a sta ce Hrvatima more kada Prevlaka drzi Otranska vrata i Jadran?

nenad rs

pre 9 godina

Ови што стављају Јасеновац и Сребреницу у исту раван очито иду Титовим стопама , изједначавањем жртве.Није исто господо и сви ви то добро знате.

zoran

pre 9 godina

Samo smo trebali da poslusamo savet velikog vojvode Misica. Ko nije procitao njegov izvestaj kraju Aleksandru moze da potrazi na internetu. Sve sto je napisao je tacno a on je to pisao 1918god.

profesor G

pre 9 godina

Ja Hrvate savrseno razumem. NJih je jako jednostavno shvatiti. Sve sto su oni uvek zeleli je da imaju svoju drzavu u kojoj nema Srba. Prosto, da prostije biti ne moze. Naravno, oni ce skociti da to nije tacno, da Srbi kao i druge manjine imaju sva zagarantovana prava, ali svi mi znamo kako uistinu stoje stvari. Mi smo ti koji prave problem i zabunu, mi komplikujemo, mi nismo znali sta hocemo. Nase pseudoelite su nam prodale ideju da je ujedinjenje sa Hrvatima cilj naseg nacionalnog projekta (iako 1918 80% Srba nije ni znalo za Hrvate, za njih su to bile Svabe). Nase pseudoleite i kralj su ugasili Kraljevinu Srbiju, umesto da je teritorijalno prosire, i napravili novu drzavu, koju od pocetka Hrvati nisu zeleli. Tri godine ranije, odbili su da potpisu kapitulaciju, poveli vojsku i narod u ygibenije preko albanskih gudura, a onda su jednim potezom pera ukinuli drzavu, i pravili novu.Pogledajte sjajan dokumentarac HRT "Hrvatska u Prvom svijetskom ratu". Svi njihovi istoricari, dan danas, tvrde da su Srbi podmuklo potpopavali Austrougarsku, da je jedini cilj stvaranja SHS Kraljevine porobljavanje Hrvata, itd...MI se moramo konacno razracunati sa svojim zabludama i autogolovima, kojih je bilo previse da bismo se nadali nekoj boljoj istorijskoj sudbini. Tito je samo odigrao na vec spremnoj pozornici, pripremajuci stvari 50 godina unapred. . I da se ne zaboravi, istine radi: Tito je obnovio Srbiju kao federalnu jedinicu SFRJ, Karadjordjevic i Pasic su je ugasili.

Sve je to tacno

pre 9 godina

To je sve tacno, ali dok Srbi to shvate nestace bioloski sa mape Evrope. Tito nikad nije dozvolio da se jasenovacke zrtve prebroje, a drugo stvaranje Avnojske Hrvatske 1945. sa svom Dalmacijom i otetom Istre od Italije, nakon ustaskih zlocina, je samo unistenje Srba koje je pocelo ulaskom ruskih trpa u Srbiju 1944, koji su zapravo i doveli Tita iz Moskve oktobra te godine u Beograd direktno na vlast. Sam Stipe Mesic je rekao da je Hrvatska pobedila dva puta, dolaskom usatsa na vlast 1941 i dolaskom Tita u Zagreb 1945.

vule vu

pre 9 godina

Ni hrvatske ni slovenije ni makedonije ni albanije ni BiH. Postojala bi samo države koje su uvek postojala, Srbija i Crna Gora. Dakle ni jedna od današnjih izmišljenih država.

Sin lovca na medvede

pre 9 godina

Franjo je u pravu. AVOJ 1943. je temelj Hrvatske drzave a 1992 HDZ je samo
zamenio krov. Kome temelj lezi na AVNOJ-u tragovi
mu......

Bobo

pre 9 godina

Tito je vise bio protiv cetnika nego ustasja, zasto je to bilo pogresno da hrvati prihvate svoju krivicu za genocid koji su napravili.
Vazno je da je Srbiju razbijao kad je Kosovu dao autonomiu i useljavao vise stotina hiljada albanaca iz albanije.

Kosmos-Stasmos

pre 9 godina

...ne zelim nkkoga da vredjam ali Tito, Pavelic, Aleksandar Karadjordjevic...oni nisu dali ujkama drzavu u pravom smislu te reci...jedini koji je to uspeo je izdajnik Milosevic koji je naneo vise stete Srbiji za desetak godina vladavine nego svi ostali zajedno. Ja da sam hrvat (ili albanac) Miloseviceva slika bi mi visila iznad kamina...dok bi bista bila postavljena u nacionalnom muzeju...

Đorđe

pre 9 godina

Da nije bilo kralja nebi bilo Hrvata.
Posle velikog rata kralj je dao državnost Hrvatima osnivanjem kraljevine SHS. Tu je napravio veliku grešku .

Asparagus

pre 9 godina

Tito je 70ih trebao konvertirati Jugoslaviju u demokratsku federaciju po uzoru na SAD s jakom centralnom vladom, ali i određenom fleksibilnošću republika. Na taj način bi se sprečilo kasnije krvoproliće, a Jugoslavija bi najverovatnije postojala i danas i bila bi privredno barem u rangu Češke.

my way

pre 9 godina

Znate sta je najjadnije? To sto je ispiranje mozga kod nekih dalo takav rezultat da na tekst gde Hrvati ne obracajuci paznju na istinu i pravdu navode zasto je Tito bio dobar za njih, koju teritoriju im je dao, od kakvih zlocina i to nad Srbima izvadio i zasto je za Srbe bio los, najgori, neprijatelj,slobodno moze da se kaze dusman, upravo Srbi nista od toga ne registruju i kao papagaji ponavljaju isprazne titoisticke floskule o nekakvoj divnoj ekonomiji. Nesto je falilo evropskim zemljama koje su osnovale i usle u EU, gde mi sada puzimo? Nije se iz SFRJ u trenucima najveceg blagostanja islo tamo, u ratom razorenu, porazenu Nemacku na rad? O tome gde su te zemlje danas, bas su monarhije najbolji primer, a gde smo mi suvisno je i govoriti. Tragicna kolicina pateticnog mazohizma i autosovinizma u naroda koji celom svojom istorijom, pogotovo onom pre Tita, moze samo da se ponosi. Shvatite vec jednom da je u redu da i mi Srbi imamo neka prava!

ali standard

pre 9 godina

Sve za sta je srpski narod krvario od 1804. do 1918. da ne kazem i 1941. jer 27. mart je izraz srpske borbe za slobodu pa i potom kroz borbu JVuO Draze Mihailovica i njegovog pogubljenja 1946. je sruseno dolaskom Tita na vlast na sovjetskim tenkovima 1944. godine. Posledice toga osecacamo jos dugo.

bulumbac

pre 9 godina

evidentno je da su ustaše i četnici bili na istoj strani...sad i hrvatska i srbija žele da to naknadno izmene, što je zapravo smešno i nemoguće...

riki

pre 9 godina

I sta mislite koliko dugo bi Hrvati trpeli "potcinjenost od monarhije sa jakim procetnickim elementima"?

Ni jedan narod se ne moze pokoriti na duze vreme. Jedini nacin da neko bude u zajednici je samo ako to i hoce. A hoce samo ako je potpuno ravnopravan. I ako misli da im drugi, tlaciteljski narod, ogranicava prava koja ni drugi nephodno nema ali prvi ih ipak hoce.

Ja volim velike sisteme i zao mi je da se Juga raspala, svi su mogli da ostranu zajedno da su gornji uslovi bili ispunjeni. Zbog neispunjavanja tih istih uslova raspad je bio neminovan, sve je ostalo propaganda.

Главни архиватор

pre 9 godina

Southlander
У оквиру те исте Мађарске,Матија Губец није дизао буну?Зашто,ако сте били "самосвојни".И бан Јелачић није био окренут на Будимпешту?А ваши болиди га окренуше ка Србији.Тито и Срби(краљ)су вас извукли,и дан данас би били робови Беча и Пеште.

zarkesrb

pre 9 godina

Ha!Drug Tito i njegova partijica.Inace sve ovo sto Tudjman je rekao o Titu je istina i drago mi je zbog ovog teksta.Ovakve i slicne tekstove treba svaki dan pokazivati jugonostalgicarima, mislim na ove nase domace.

Ламелица

pre 9 godina

@botstop

Како није ретроактивно када је у Француској 2006. негирање геноцида над Јерменима проглашено за кривично дело, а геноцид над Јерменима у Отоманском царству се десио 1915. ;)

Bane

pre 9 godina

Ne interesuju me Tito i Hrvatska. Zanimljiviji mi je deo koji govori da nije bilo Tita imali bi procetnicku saveznicku monarhiju. Da naglasim saveznicku. A danas i dalje ima toliko zaludjenih Srba koji veruju titoisticku laz da je Draza bio zlocinac. Cak mu i Hrvati priznaju da bi Draza uspostavio saveznicku vlast. Sta to sve znaci? To znaci da bi imali drzavu koja bi se razvijala uz SAD, Francusku, Veliku Britaniju i ostali zapad, umesto sto smo se razvijali uz Pakistan, Zimbabve, Severnu Koreju i taj deo sveta.

Franko

pre 9 godina

Odnos prema Titu u Srbiji zavisi o tome kakav je tekst napisan, ako je prica pozitivna onda je odnos komentara istovjetan, u suprotnom je negativan. To je jedan jednostavni dokaz koliko je lako ljudima manipulirati, obzirom da bi mnogi od komentatora sa negativnim stavom prema Titu kod ove teme,u slucaju pozitivnog teksta poslali i pozitivan komentar. Hrvatska nije dobila nista sta joj ne pripada na zasjedanju AVNOJ-a. Istru smo sami vratili, kao i Zadar i otoke, a Baranja je bila mozebitni dio kompenzacije za izgubljenj istocni Srijem, ako vam je poznato Banovina hrvatska se prostirala do Zemuna, sta bi ipak bilo previse da je tako ostalo, obzirom da bi HV danas bio u Beogradu. A bolesna razmisljana kako Srbiji treba pripasti dio Jadrana su sasvim shvatljiva, pa i ja bi to zelio da zivim u Cacku ili Beogradu. Morate znati, za one koji ne zele znati da su Hrvati iznjeli najveci teret u bitkama na Sutjesci i Neretvi, tako da nama nista nije poklonjeno. Srbija se mora otrjezniti ako zeli napredovati, previse vremena ste izgubili u trazenju sebe, jednostavno nemate izbora do pogledavanja istini u oci. Zelim vam sve najbolje. Pozdrav iz Splita !

komsija

pre 9 godina

Zbog zasluga za stvaranje prve samostalne hrvatske države (što samo po sebi ne bi bilo loše samo da nije bilo kako je bilo) predlažem da dotičnog vratimo njegovoj Hrvatskoj gde pripada, a "kuću cveća" prebacimo muzej Nikole Tesle, ali pre toga obavezno dekontaminirati ceo kompleks.

apr

pre 9 godina

Pa hrvatska neće da isplaćiva penzije srbima koje nije isplatila od 1991 do 1998 godine, što je čisto,dokazivo,stečeno pravo a kamoli što drugo!

Neko123

pre 9 godina

srbi velicaju tita, mrze kralja, a prestolonaslednika, koji ne zna srpski, preziru. ne pitaju se zasto ne zna jezik. bravo, bravo
(spoiler, 29. mart 2015 16:16)

Ja eto ne volim ni jednog ni drugog ni treceg. Zasto bi neko trebao da vodi zemlju samo zato sto mu je neki pradeda bio pozitivna licnost? Evo da pitam - zasto ne zna jezik? Znam dosta dece srpskih iseljenika koja nikada nisu zivela u Srbiji pa opet pricaju tecno i veoma dobro srpski, a takozvani prestolonaslednik zivi u Srbiji vec petnaestak godina ...

Miki

pre 9 godina

pa jesmo li mi Srbi bar nesto naucili iz ove novije istorije. svojim vlastoljubljem smo omogucili da dodje Tito i da nas postavi kao gubitnike u ratu. dokaz za to je da smo mi dobili dve pokrajine i nove nacije kao crnogorce. kako to da dalmatinci nisu dobili republiku kao i crnogorci, nego sta vise desila se homogenozacija hrvatskog naroda tako da svi katolici koji su pricali srpskim odnosno sada hrvataskim jezikom su bili svrstani u hrvate, dok su pravoslavici iscepkani na odvojene drzave. valjda smo naucili da pobeda u ratu neznaci nista ako dozvolimo da pojedinci radi svoje politicke moci potpisu saveze na nasu stetu.

Bre!

pre 9 godina

Dosta stvari posle Drugog Svetskog ne bi izgledale isto da komunisticka partija nije izvrsila preuzimanje vlasti pod plastom ustanka protiv fasizma. Hrvatska i Makedonija ne bi postojala, Slovenija ne bi bila u sastavu Juznih Slovena a da ne pricamo o tome kako su komunisti osnovali jednu pravoslavnu crkvu. (Samo da naglasim da ja ne podrzavam alternativne verzije dogadjaja vec samo iskazujem misljenje sta bi se desilo)

oggy

pre 9 godina

Uskoče, blago tebi kad si sam krojač svog odela. Bojim se da nam je većini nositi ono što nam skroje. Ne pita se nikog u ovim "našim" banana republikama ništa.

Mare

pre 9 godina

@Franko Ne bi ulazio o doprinosu Hrvata NOP-u i takve stvari, mislim da je veca angazovanost bila na npr. istocnom frontu u nekim drugim uniformama, ali Zemun nije bio deo Banovine Hr kao ni Istra npr., u stvari nista sto si napisao nije istina :)

my way

pre 9 godina

U prevodu, da nije bilo Tita trijumfovali bi istina, pravda, antifasizam, ideja zajednicke drzave nasuprot njegovom od avnoja pa nadalje nacionalistickom uredjenju i od samog pocetka, kroz svaku ustavnu promenu, prolece, ligu sve vecem dezintegrisanju Jugoslavije i povladjivanju nacionalizmu i separatizmu... Da nije Tita Jugoslavije bi bilo i dan danas, ili bi se ona ubrzo nakon Drugog svetskog rata u miru razisla, njenog krvavog rusenja devedesetih ne bi bilo, bili bismo osnivaci EZ, sadasnje EU u koju sada puzimo trpeci odvratne ucene da bi bili poslednji, najgori i najsiromasniji, ali samo da smo tu... Ukratko, bili bi ona drzava, cenjena i postovana monarhija, Srbija ili Jugoslavija, nebitno, koja smo bili pre njega, a ne ova porobljena, razorena, raskomadana, postkomunisticka, neoliberalno-kapitalisticka, politicko-tajkunska rusevina Titove tvorevine koju niko sa strane nije morao da okupira kao Hitler kraljevinu. Na kraju, dovoljno je samo ovu Tudjmanovu (ne cudi ni najmanje da mu je Tito bio drag, slican se slicnom raduje) reci na drugaciji nacin - da nije bilo Tita bilo bi Jugoslavije i sve je jasno.

botstop

pre 9 godina

@aleksandar, na zalost ne mozemo da ih tuzimo za genocid za vreme II SR jer se taj genocid desio pre nego sto je doneta UN povelja o ljudskim pravima, konvencija o zabrani genocida itd. One ne mogu da se primenjuju retroaktivno.

Dragan Ostojic

pre 9 godina

Federalizavija Kraljevine Jugoslavije je pocela 3 godine pre izbijanja II sv rata sa sporazumom Cvetkovic-Macek i stvaranjem Banovine Hrvatke. Taj sporazum je bio bolji za Hrvatsku jer Banovina teritorijano bila bliza hrvatskim istorijskim teznjama. Tudjman gresi kada kaze da bi Hrvatska u Kraljevini bila potcinjena jer se od Banovine sigurno ne bi odustalo sa vracanjem Kraljevine. Takodje i Srbija je izgubila jer je vecina teritorija pripojena u Balkanskim ratovima izgubljena (Makedonija i Kosovo) sto se sigurno ne bi desilo sa vracanjem Kraljevine. Tito je nesumnjivo bio veliki ratni komandant ali realno kao drzavnik je bio katastrofa: ukidanje institucija demokratije, totalna ekspropriacija privatne svojine, diktirana/planska ekonomija, neodlucnost kojim putem da krene manifestovana u udruzivanju prvo sa Staljinom/SSSR pa onda potpun zaokret prema Amerkinacima/NATO, politika izolacije pa onda odustajanje od te politike, postepeno slabljenje savezne drzave kroz nedemokratske promene ustava koje su dovele do ohrabrivanja nacionalizama, progoni politickih protivnika, policijska drzava. Tudjman je u pravu da je Tito pomogao da se Hrvatska na kraju otcepi ali ironija svega je da to u stvari nije bila Titova namera nego rezultat njegovih pogresnih mera u zadnjih 20 godina vladavine, a u cilju umirivanja rastuceg hrvatskog i albanskog nacionalizma. Naravno ovo zadnje jer nista nije reseno sa ukidanjem Kraljevine mada su akteri mislili da su pametniji od politicara iz Kraljevine.

hiper

pre 9 godina

Da nije bilo Tita Hrvatska država bila bi u kontinuitetu svoje samostalnosti sve do danas, kao što su i sve ostale zemlje ostale države iako su zajedno radili kao i NDH samo što su uvele demokratski poredak za razliku od Tita koji je odmah uveo diktaturu i srušio hrvatsku državu. kako je Tito govorio "prije će Sava proteči uzvodno, nego što će hrvatska postati država". kao što su mu propali i svi drugi njegovi projekti tako mu je propala i ova posljednja želja. Titu je propala jugoslavija, komunizam, nesvrstani a Hrvatska je postala samostalna i neovisna država priznata od cijeloga svijeta i usput je postala članicom Europske obitelji. Pitam se u čemu je to po Viskoviću Tito bio u pravu?

Mladen Mladenovic

pre 9 godina

Moramo priznati da je sve majstorski izvedeno. Što je još tragičnije, zauvek je ispran mozak jednom delu srpske populacije, koji svoju mladost /kada su bili jaki, lepi, zdravi i kada im zbog viška testosterona novac nije bio primarna preokupacija/, ne mogu da prežale a vezuju je za ovog pokojnika i "njegovo vreme". Počnimo redom:
1.Hrvatska koja je bila "čista" fašističkih tvorevina, iz tabora zločinaca prelaze na stranu pravednika, bez i jedne "ogrebotine".
2."Umetnički" se izjednačavaju četnici, koji su se borili protiv Nemaca i ustaše, koji su ratovali čak do Staljingrada i počinili enormne zločine protiv Srba, Jevreja i Roma.
3.Srbija se "unapredjuje" tako što joj se dodeljuju dve autonomne pokrajine dok se Hrvatska centralizuje iako su postojali svi realni uslovi da ta republika dobije barem 2-3 autonomne pokrajine. Danas vidimo koliko su te njegove odluke bile dalekovide.
4.Izjednačavaju se žrtve Srbi i zločinci Hrvati čuvenom "filozofskom" smicalicom koja glasi "nećemo, valjda, žrtve razdvajati po nacionalnom osnovu".
5.Izjednačava se doprinos Srba i Hrvata u borbi protiv fašizma pomoću iste floskule, "nećemo borce razdvajati po nacionaoj pripadnosti/ što su priglupi Srbi, zapošljeni na dvoru novoga "kralja", prihvatali bez pogovora/.
Naravno da bi Hrvatska izgledala sasvim drugačije. "Najveći sin svih naroda i narodnosti", pored toga što je bio vešt političar, bio je i veliki Don Žuan. Svima nam je...... samo što to neki još uvek ne shvataju.

Keti S.

pre 9 godina

@Franko

Tvoj komentar je klasican primer "brainwashing-a" zasnovanog na tudjmanovskim pseudopovesnim mitovima o toboznjoj hrvatskoj drzavnosti,te toboznje "patine" hrvatske nacionalne svesti,koja se zapravo javlja tek u 19-om veku,i to u uskom intelektualnom krugu okupljenom oko Ilirskog Pokreta.Sto se tice WW2 komentara,da nije tuzan,bio bi najblaze receno smesan,pri cemu ne bi bilo izlisno da te podsetim,da su tvoji Dalmatinci velikim brojem bili deo cetnickog pokreta,stavise taj deo juznoslovenskih katolika su i bili jedini istinski Jugosloveni,s obzirom da su u partizane najvecim delom bezale bivse ustase,nakon kapitulacije Italije.Shodno tome,ako neko treba da se otrezni,onda su to ove danasnje post-YU generacije u nezavisnoj,tudjmanovskoj Hrvatskoj.Pozz!

Zora 17

pre 9 godina

Svi koji vode vlast u bivsim jugoslovenskim republikama, ne bi bili ni portiri kod Tita. U Hrvatskoj kao i u Srbiji, koja god vlast dodje, klevece prethodnu. Ja sam volela Tita i volecu ga. Kod njega sam zivela zivot dostajan coveka. Sad zivim kao pas. Od kuce pa nadalje, sve imam od Tita, a kod ovih je luksuz i sapun.

Boco10

pre 9 godina

Pobjednici pisu istoriju. Dobri su losi a losi su dobri. Koliko god istorija ide u prilog da su cetnici sa djeneralom Drazom zlocinci ne mogu da vjerujem u to, prosto iz dva razloga. Hrvati prihvaceni kao dobra nacija i drugo jednostavno izgled djenerala Draze. Ne moze onako blag covjek biti pokvaren, prije bih zalizanog, debleog i okicenog Tita uzeo za prevaranta.

bulumbac

pre 9 godina

evidentno je da su ustaše i četnici bili na istoj strani...sad i hrvatska i srbija žele da to naknadno izmene, što je zapravo smešno i nemoguće...

Uskok

pre 9 godina

Bilo-ne ponovilo se, ni Tito, ni SFRJ, ni Jasenovac, ni Oluja, Srebrenica... Svak' u svoju smiješnu državu, pa kako se izborimo u ovom surovom svijetu. Bar znamo da smo na svome i sami krojači svog odijela.

vule vu

pre 9 godina

Ni hrvatske ni slovenije ni makedonije ni albanije ni BiH. Postojala bi samo države koje su uvek postojala, Srbija i Crna Gora. Dakle ni jedna od današnjih izmišljenih država.

aleksandar

pre 9 godina

Sada kad je Hrvatska samostalna, Srbija treba da podnese tuzbu za ratnu odstetu za drugi svetski rat. Posto dok je bila u sastavu Jugoslavije nismo mogli sami sebe da tuzimo takoreci! ona se je na taj nacin i spasila. Sada je pravi trenutak za to! jer se Hrvati prave ludi stalno, osim toga neverujem da je Hrvatska nekome od potomaka ubijenih Srba u logorima platila i jedan jedini dinar. A osim toga primenjivali su isti sistem pljacke kao fasisticka Nemacka misli se na otimacini od Srba, Jevreja i ostalih naroda u zlatu i drugim materijalnim dobrima a koja je su preko katolicke crkve dobro prikrivena zavsila Juznoj Americi.

Đorđe

pre 9 godina

Da nije bilo kralja nebi bilo Hrvata.
Posle velikog rata kralj je dao državnost Hrvatima osnivanjem kraljevine SHS. Tu je napravio veliku grešku .

Franko

pre 9 godina

Odnos prema Titu u Srbiji zavisi o tome kakav je tekst napisan, ako je prica pozitivna onda je odnos komentara istovjetan, u suprotnom je negativan. To je jedan jednostavni dokaz koliko je lako ljudima manipulirati, obzirom da bi mnogi od komentatora sa negativnim stavom prema Titu kod ove teme,u slucaju pozitivnog teksta poslali i pozitivan komentar. Hrvatska nije dobila nista sta joj ne pripada na zasjedanju AVNOJ-a. Istru smo sami vratili, kao i Zadar i otoke, a Baranja je bila mozebitni dio kompenzacije za izgubljenj istocni Srijem, ako vam je poznato Banovina hrvatska se prostirala do Zemuna, sta bi ipak bilo previse da je tako ostalo, obzirom da bi HV danas bio u Beogradu. A bolesna razmisljana kako Srbiji treba pripasti dio Jadrana su sasvim shvatljiva, pa i ja bi to zelio da zivim u Cacku ili Beogradu. Morate znati, za one koji ne zele znati da su Hrvati iznjeli najveci teret u bitkama na Sutjesci i Neretvi, tako da nama nista nije poklonjeno. Srbija se mora otrjezniti ako zeli napredovati, previse vremena ste izgubili u trazenju sebe, jednostavno nemate izbora do pogledavanja istini u oci. Zelim vam sve najbolje. Pozdrav iz Splita !

Kosmos-Stasmos

pre 9 godina

...ne zelim nkkoga da vredjam ali Tito, Pavelic, Aleksandar Karadjordjevic...oni nisu dali ujkama drzavu u pravom smislu te reci...jedini koji je to uspeo je izdajnik Milosevic koji je naneo vise stete Srbiji za desetak godina vladavine nego svi ostali zajedno. Ja da sam hrvat (ili albanac) Miloseviceva slika bi mi visila iznad kamina...dok bi bista bila postavljena u nacionalnom muzeju...

Bane

pre 9 godina

Ne interesuju me Tito i Hrvatska. Zanimljiviji mi je deo koji govori da nije bilo Tita imali bi procetnicku saveznicku monarhiju. Da naglasim saveznicku. A danas i dalje ima toliko zaludjenih Srba koji veruju titoisticku laz da je Draza bio zlocinac. Cak mu i Hrvati priznaju da bi Draza uspostavio saveznicku vlast. Sta to sve znaci? To znaci da bi imali drzavu koja bi se razvijala uz SAD, Francusku, Veliku Britaniju i ostali zapad, umesto sto smo se razvijali uz Pakistan, Zimbabve, Severnu Koreju i taj deo sveta.

Bobo

pre 9 godina

Tito je vise bio protiv cetnika nego ustasja, zasto je to bilo pogresno da hrvati prihvate svoju krivicu za genocid koji su napravili.
Vazno je da je Srbiju razbijao kad je Kosovu dao autonomiu i useljavao vise stotina hiljada albanaca iz albanije.

botstop

pre 9 godina

@aleksandar, na zalost ne mozemo da ih tuzimo za genocid za vreme II SR jer se taj genocid desio pre nego sto je doneta UN povelja o ljudskim pravima, konvencija o zabrani genocida itd. One ne mogu da se primenjuju retroaktivno.

Mare

pre 9 godina

@Franko Ne bi ulazio o doprinosu Hrvata NOP-u i takve stvari, mislim da je veca angazovanost bila na npr. istocnom frontu u nekim drugim uniformama, ali Zemun nije bio deo Banovine Hr kao ni Istra npr., u stvari nista sto si napisao nije istina :)

riki

pre 9 godina

I sta mislite koliko dugo bi Hrvati trpeli "potcinjenost od monarhije sa jakim procetnickim elementima"?

Ni jedan narod se ne moze pokoriti na duze vreme. Jedini nacin da neko bude u zajednici je samo ako to i hoce. A hoce samo ako je potpuno ravnopravan. I ako misli da im drugi, tlaciteljski narod, ogranicava prava koja ni drugi nephodno nema ali prvi ih ipak hoce.

Ja volim velike sisteme i zao mi je da se Juga raspala, svi su mogli da ostranu zajedno da su gornji uslovi bili ispunjeni. Zbog neispunjavanja tih istih uslova raspad je bio neminovan, sve je ostalo propaganda.

ali standard

pre 9 godina

Sve za sta je srpski narod krvario od 1804. do 1918. da ne kazem i 1941. jer 27. mart je izraz srpske borbe za slobodu pa i potom kroz borbu JVuO Draze Mihailovica i njegovog pogubljenja 1946. je sruseno dolaskom Tita na vlast na sovjetskim tenkovima 1944. godine. Posledice toga osecacamo jos dugo.

nenad rs

pre 9 godina

Ови што стављају Јасеновац и Сребреницу у исту раван очито иду Титовим стопама , изједначавањем жртве.Није исто господо и сви ви то добро знате.

komsija

pre 9 godina

Zbog zasluga za stvaranje prve samostalne hrvatske države (što samo po sebi ne bi bilo loše samo da nije bilo kako je bilo) predlažem da dotičnog vratimo njegovoj Hrvatskoj gde pripada, a "kuću cveća" prebacimo muzej Nikole Tesle, ali pre toga obavezno dekontaminirati ceo kompleks.

iii

pre 9 godina

I da nije bilo Kralja Aleksandra koji je stvorio Jugoslaviju, umesto da 1918. Srbiji pripoji teritorije koje su joj obecane Londonskim sporazumom. Da se to desilo od Hrvatske bi verovatno ostao samo jedan manji kontinentalni deo, a Italija bi uzela Istru i Dalmaciju, ali bi postojala kao nezavisna drzava, pa ne bi mogli da krive Srbe za sve probleme. Nazalost Aleksandar je pod pritiskom velikih sila odustao od prosirenja Srbije i usao u projekat pravljenja Jugoslavije sto se pokazalo kao kobna greska za nase narode.

my way

pre 9 godina

Znate sta je najjadnije? To sto je ispiranje mozga kod nekih dalo takav rezultat da na tekst gde Hrvati ne obracajuci paznju na istinu i pravdu navode zasto je Tito bio dobar za njih, koju teritoriju im je dao, od kakvih zlocina i to nad Srbima izvadio i zasto je za Srbe bio los, najgori, neprijatelj,slobodno moze da se kaze dusman, upravo Srbi nista od toga ne registruju i kao papagaji ponavljaju isprazne titoisticke floskule o nekakvoj divnoj ekonomiji. Nesto je falilo evropskim zemljama koje su osnovale i usle u EU, gde mi sada puzimo? Nije se iz SFRJ u trenucima najveceg blagostanja islo tamo, u ratom razorenu, porazenu Nemacku na rad? O tome gde su te zemlje danas, bas su monarhije najbolji primer, a gde smo mi suvisno je i govoriti. Tragicna kolicina pateticnog mazohizma i autosovinizma u naroda koji celom svojom istorijom, pogotovo onom pre Tita, moze samo da se ponosi. Shvatite vec jednom da je u redu da i mi Srbi imamo neka prava!

Sve je to tacno

pre 9 godina

To je sve tacno, ali dok Srbi to shvate nestace bioloski sa mape Evrope. Tito nikad nije dozvolio da se jasenovacke zrtve prebroje, a drugo stvaranje Avnojske Hrvatske 1945. sa svom Dalmacijom i otetom Istre od Italije, nakon ustaskih zlocina, je samo unistenje Srba koje je pocelo ulaskom ruskih trpa u Srbiju 1944, koji su zapravo i doveli Tita iz Moskve oktobra te godine u Beograd direktno na vlast. Sam Stipe Mesic je rekao da je Hrvatska pobedila dva puta, dolaskom usatsa na vlast 1941 i dolaskom Tita u Zagreb 1945.

profesor G

pre 9 godina

Ja Hrvate savrseno razumem. NJih je jako jednostavno shvatiti. Sve sto su oni uvek zeleli je da imaju svoju drzavu u kojoj nema Srba. Prosto, da prostije biti ne moze. Naravno, oni ce skociti da to nije tacno, da Srbi kao i druge manjine imaju sva zagarantovana prava, ali svi mi znamo kako uistinu stoje stvari. Mi smo ti koji prave problem i zabunu, mi komplikujemo, mi nismo znali sta hocemo. Nase pseudoelite su nam prodale ideju da je ujedinjenje sa Hrvatima cilj naseg nacionalnog projekta (iako 1918 80% Srba nije ni znalo za Hrvate, za njih su to bile Svabe). Nase pseudoleite i kralj su ugasili Kraljevinu Srbiju, umesto da je teritorijalno prosire, i napravili novu drzavu, koju od pocetka Hrvati nisu zeleli. Tri godine ranije, odbili su da potpisu kapitulaciju, poveli vojsku i narod u ygibenije preko albanskih gudura, a onda su jednim potezom pera ukinuli drzavu, i pravili novu.Pogledajte sjajan dokumentarac HRT "Hrvatska u Prvom svijetskom ratu". Svi njihovi istoricari, dan danas, tvrde da su Srbi podmuklo potpopavali Austrougarsku, da je jedini cilj stvaranja SHS Kraljevine porobljavanje Hrvata, itd...MI se moramo konacno razracunati sa svojim zabludama i autogolovima, kojih je bilo previse da bismo se nadali nekoj boljoj istorijskoj sudbini. Tito je samo odigrao na vec spremnoj pozornici, pripremajuci stvari 50 godina unapred. . I da se ne zaboravi, istine radi: Tito je obnovio Srbiju kao federalnu jedinicu SFRJ, Karadjordjevic i Pasic su je ugasili.

Bre!

pre 9 godina

Dosta stvari posle Drugog Svetskog ne bi izgledale isto da komunisticka partija nije izvrsila preuzimanje vlasti pod plastom ustanka protiv fasizma. Hrvatska i Makedonija ne bi postojala, Slovenija ne bi bila u sastavu Juznih Slovena a da ne pricamo o tome kako su komunisti osnovali jednu pravoslavnu crkvu. (Samo da naglasim da ja ne podrzavam alternativne verzije dogadjaja vec samo iskazujem misljenje sta bi se desilo)

my way

pre 9 godina

U prevodu, da nije bilo Tita trijumfovali bi istina, pravda, antifasizam, ideja zajednicke drzave nasuprot njegovom od avnoja pa nadalje nacionalistickom uredjenju i od samog pocetka, kroz svaku ustavnu promenu, prolece, ligu sve vecem dezintegrisanju Jugoslavije i povladjivanju nacionalizmu i separatizmu... Da nije Tita Jugoslavije bi bilo i dan danas, ili bi se ona ubrzo nakon Drugog svetskog rata u miru razisla, njenog krvavog rusenja devedesetih ne bi bilo, bili bismo osnivaci EZ, sadasnje EU u koju sada puzimo trpeci odvratne ucene da bi bili poslednji, najgori i najsiromasniji, ali samo da smo tu... Ukratko, bili bi ona drzava, cenjena i postovana monarhija, Srbija ili Jugoslavija, nebitno, koja smo bili pre njega, a ne ova porobljena, razorena, raskomadana, postkomunisticka, neoliberalno-kapitalisticka, politicko-tajkunska rusevina Titove tvorevine koju niko sa strane nije morao da okupira kao Hitler kraljevinu. Na kraju, dovoljno je samo ovu Tudjmanovu (ne cudi ni najmanje da mu je Tito bio drag, slican se slicnom raduje) reci na drugaciji nacin - da nije bilo Tita bilo bi Jugoslavije i sve je jasno.

Miki

pre 9 godina

pa jesmo li mi Srbi bar nesto naucili iz ove novije istorije. svojim vlastoljubljem smo omogucili da dodje Tito i da nas postavi kao gubitnike u ratu. dokaz za to je da smo mi dobili dve pokrajine i nove nacije kao crnogorce. kako to da dalmatinci nisu dobili republiku kao i crnogorci, nego sta vise desila se homogenozacija hrvatskog naroda tako da svi katolici koji su pricali srpskim odnosno sada hrvataskim jezikom su bili svrstani u hrvate, dok su pravoslavici iscepkani na odvojene drzave. valjda smo naucili da pobeda u ratu neznaci nista ako dozvolimo da pojedinci radi svoje politicke moci potpisu saveze na nasu stetu.

neba

pre 9 godina

Da se ne zaboravi - i Baranju je Tito dao Hrvatskoj, iako Baranja ni pod Pavelicevom NDH nije bila deo Hrvatske!
Dok je potpisivao odluku, Tito je odgovorio - ovim je resen historijski hrvatski problem izlaska na Dunav (imate skripte u Arhivu SFRJ, ako nekoga interesuje). Slicno je bilo i sa Prevlakom kad je Rankovicu i Krivokapicu odgovorio - a sta ce Hrvatima more kada Prevlaka drzi Otranska vrata i Jadran?

jelena

pre 9 godina

Apsolutno tacno. Hrvatska je najveci profiter od Jugoslavije. Nikako nisam za veliku Srbiju, ali (u to vreme fasistoidna) Hrvatska je sa veoma malim ulogom dobila onoliku drzavu. Otela skoro celu obalu Jadrana i posle svega se odrice Tita. To je kao da se odricete roditelja koji su sve uradili za vas u zivotu, ali nisu nekako IN, pa ih se odreknete.

Главни архиватор

pre 9 godina

Southlander
У оквиру те исте Мађарске,Матија Губец није дизао буну?Зашто,ако сте били "самосвојни".И бан Јелачић није био окренут на Будимпешту?А ваши болиди га окренуше ка Србији.Тито и Срби(краљ)су вас извукли,и дан данас би били робови Беча и Пеште.

Sin lovca na medvede

pre 9 godina

Franjo je u pravu. AVOJ 1943. je temelj Hrvatske drzave a 1992 HDZ je samo
zamenio krov. Kome temelj lezi na AVNOJ-u tragovi
mu......

zoran

pre 9 godina

Samo smo trebali da poslusamo savet velikog vojvode Misica. Ko nije procitao njegov izvestaj kraju Aleksandru moze da potrazi na internetu. Sve sto je napisao je tacno a on je to pisao 1918god.

zarkesrb

pre 9 godina

Ha!Drug Tito i njegova partijica.Inace sve ovo sto Tudjman je rekao o Titu je istina i drago mi je zbog ovog teksta.Ovakve i slicne tekstove treba svaki dan pokazivati jugonostalgicarima, mislim na ove nase domace.

Dragan Ostojic

pre 9 godina

Federalizavija Kraljevine Jugoslavije je pocela 3 godine pre izbijanja II sv rata sa sporazumom Cvetkovic-Macek i stvaranjem Banovine Hrvatke. Taj sporazum je bio bolji za Hrvatsku jer Banovina teritorijano bila bliza hrvatskim istorijskim teznjama. Tudjman gresi kada kaze da bi Hrvatska u Kraljevini bila potcinjena jer se od Banovine sigurno ne bi odustalo sa vracanjem Kraljevine. Takodje i Srbija je izgubila jer je vecina teritorija pripojena u Balkanskim ratovima izgubljena (Makedonija i Kosovo) sto se sigurno ne bi desilo sa vracanjem Kraljevine. Tito je nesumnjivo bio veliki ratni komandant ali realno kao drzavnik je bio katastrofa: ukidanje institucija demokratije, totalna ekspropriacija privatne svojine, diktirana/planska ekonomija, neodlucnost kojim putem da krene manifestovana u udruzivanju prvo sa Staljinom/SSSR pa onda potpun zaokret prema Amerkinacima/NATO, politika izolacije pa onda odustajanje od te politike, postepeno slabljenje savezne drzave kroz nedemokratske promene ustava koje su dovele do ohrabrivanja nacionalizama, progoni politickih protivnika, policijska drzava. Tudjman je u pravu da je Tito pomogao da se Hrvatska na kraju otcepi ali ironija svega je da to u stvari nije bila Titova namera nego rezultat njegovih pogresnih mera u zadnjih 20 godina vladavine, a u cilju umirivanja rastuceg hrvatskog i albanskog nacionalizma. Naravno ovo zadnje jer nista nije reseno sa ukidanjem Kraljevine mada su akteri mislili da su pametniji od politicara iz Kraljevine.

Neko123

pre 9 godina

srbi velicaju tita, mrze kralja, a prestolonaslednika, koji ne zna srpski, preziru. ne pitaju se zasto ne zna jezik. bravo, bravo
(spoiler, 29. mart 2015 16:16)

Ja eto ne volim ni jednog ni drugog ni treceg. Zasto bi neko trebao da vodi zemlju samo zato sto mu je neki pradeda bio pozitivna licnost? Evo da pitam - zasto ne zna jezik? Znam dosta dece srpskih iseljenika koja nikada nisu zivela u Srbiji pa opet pricaju tecno i veoma dobro srpski, a takozvani prestolonaslednik zivi u Srbiji vec petnaestak godina ...

apr

pre 9 godina

Pa hrvatska neće da isplaćiva penzije srbima koje nije isplatila od 1991 do 1998 godine, što je čisto,dokazivo,stečeno pravo a kamoli što drugo!

Asparagus

pre 9 godina

Tito je 70ih trebao konvertirati Jugoslaviju u demokratsku federaciju po uzoru na SAD s jakom centralnom vladom, ali i određenom fleksibilnošću republika. Na taj način bi se sprečilo kasnije krvoproliće, a Jugoslavija bi najverovatnije postojala i danas i bila bi privredno barem u rangu Češke.

Keti S.

pre 9 godina

@Franko

Tvoj komentar je klasican primer "brainwashing-a" zasnovanog na tudjmanovskim pseudopovesnim mitovima o toboznjoj hrvatskoj drzavnosti,te toboznje "patine" hrvatske nacionalne svesti,koja se zapravo javlja tek u 19-om veku,i to u uskom intelektualnom krugu okupljenom oko Ilirskog Pokreta.Sto se tice WW2 komentara,da nije tuzan,bio bi najblaze receno smesan,pri cemu ne bi bilo izlisno da te podsetim,da su tvoji Dalmatinci velikim brojem bili deo cetnickog pokreta,stavise taj deo juznoslovenskih katolika su i bili jedini istinski Jugosloveni,s obzirom da su u partizane najvecim delom bezale bivse ustase,nakon kapitulacije Italije.Shodno tome,ako neko treba da se otrezni,onda su to ove danasnje post-YU generacije u nezavisnoj,tudjmanovskoj Hrvatskoj.Pozz!

Mladen Mladenovic

pre 9 godina

Moramo priznati da je sve majstorski izvedeno. Što je još tragičnije, zauvek je ispran mozak jednom delu srpske populacije, koji svoju mladost /kada su bili jaki, lepi, zdravi i kada im zbog viška testosterona novac nije bio primarna preokupacija/, ne mogu da prežale a vezuju je za ovog pokojnika i "njegovo vreme". Počnimo redom:
1.Hrvatska koja je bila "čista" fašističkih tvorevina, iz tabora zločinaca prelaze na stranu pravednika, bez i jedne "ogrebotine".
2."Umetnički" se izjednačavaju četnici, koji su se borili protiv Nemaca i ustaše, koji su ratovali čak do Staljingrada i počinili enormne zločine protiv Srba, Jevreja i Roma.
3.Srbija se "unapredjuje" tako što joj se dodeljuju dve autonomne pokrajine dok se Hrvatska centralizuje iako su postojali svi realni uslovi da ta republika dobije barem 2-3 autonomne pokrajine. Danas vidimo koliko su te njegove odluke bile dalekovide.
4.Izjednačavaju se žrtve Srbi i zločinci Hrvati čuvenom "filozofskom" smicalicom koja glasi "nećemo, valjda, žrtve razdvajati po nacionalnom osnovu".
5.Izjednačava se doprinos Srba i Hrvata u borbi protiv fašizma pomoću iste floskule, "nećemo borce razdvajati po nacionaoj pripadnosti/ što su priglupi Srbi, zapošljeni na dvoru novoga "kralja", prihvatali bez pogovora/.
Naravno da bi Hrvatska izgledala sasvim drugačije. "Najveći sin svih naroda i narodnosti", pored toga što je bio vešt političar, bio je i veliki Don Žuan. Svima nam je...... samo što to neki još uvek ne shvataju.

Ламелица

pre 9 godina

@botstop

Како није ретроактивно када је у Француској 2006. негирање геноцида над Јерменима проглашено за кривично дело, а геноцид над Јерменима у Отоманском царству се десио 1915. ;)

hiper

pre 9 godina

Da nije bilo Tita Hrvatska država bila bi u kontinuitetu svoje samostalnosti sve do danas, kao što su i sve ostale zemlje ostale države iako su zajedno radili kao i NDH samo što su uvele demokratski poredak za razliku od Tita koji je odmah uveo diktaturu i srušio hrvatsku državu. kako je Tito govorio "prije će Sava proteči uzvodno, nego što će hrvatska postati država". kao što su mu propali i svi drugi njegovi projekti tako mu je propala i ova posljednja želja. Titu je propala jugoslavija, komunizam, nesvrstani a Hrvatska je postala samostalna i neovisna država priznata od cijeloga svijeta i usput je postala članicom Europske obitelji. Pitam se u čemu je to po Viskoviću Tito bio u pravu?

oggy

pre 9 godina

Uskoče, blago tebi kad si sam krojač svog odela. Bojim se da nam je većini nositi ono što nam skroje. Ne pita se nikog u ovim "našim" banana republikama ništa.