Sreda, 25.03.2015.

10:33

"Čudan pad" aviona trajao 18 minuta

Letelica "Džerman vingsa" je čak 18 minuta gubila visinu pre udarca u planinu, a iz kokpita u tom periodu nije stigao nijedan poziv upomoć, pokazuje istraga.

Izvor: Tanjug

"Èudan pad" aviona trajao 18 minuta IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

50 Komentari

Sortiraj po:

Goran Rakić

pre 9 godina

Nagli pad vazdušnog pritiska na prilazu Alpa je poznata stvar.Bar u poslednjih sto godina.Ako se blagovremeno ne reaguje,teško je održati letelicu a kamo li povećati visinu.Da je taj avion imao i treći motor,iznad repa,mogao bi da postigne veću silu uzgona.Ovako,sa dva motora,malo teže a možda i nikako...

Emergency

pre 9 godina

Pa nije bas cudno. Kazu da im je veoma brzo ponestalo kiseonika. Dok su oni bili bez svesti, avion je sam compjuterski radio svo to vreme dok se nije srusio.

Avioni kamioni

pre 9 godina

Nikad mi nece biti jasno zasto pilotska kabina nije pod video nadzorom. Zasto kod ovakvih slucajeva ne postoji mogucnost preuzimanja letelice daljinskom kontrolom od strane kontrlole leta, koja bi avion bezbedno sletela pilotiranjem sa zemlje. Tehnologija za ovo postoji.
Na ovaj nacin bi se obesmislilo otimanje aviona, jer bi se vrlo jednostavno taj avion otela kontrola leta koja bi ga prizemljila na najpodesniji aerodrom.

Daleko je Makedonija

pre 9 godina

@Huan Pablo Don Fernando
"a kod nas za utvrdjivanje pada helihoptera treba da prodje dve nedelje!!!"

Lako je Francuzima oni ne cekaju citac crne kutije cak iz Makedonije !

iggy

pre 9 godina

8 (ili 18) minuta gubiti visinu i ne javiti nikome ? Hmmmm...Čak i da je neko pokušao da naouružan provali u kabinu i ubije oba pilota mislim da bi, s obzirom da se vrata kokpita zaključavaju, piloti imali vremena da jave. Sem ako nisu otrovani...ili je pak došlo do kompletnog otkaza elektronike...Samo u tom slučju nisu mogli da se jave niti da preuzmu komande od autopilota...

Gubiti visinu 8 minuta je vrlo ružan način da se ode, vrlo vrlo ružan...

Rio

pre 9 godina

Ana , nije crna kutija . Postoje dve kutije , i obe su crvene boje . FDR i CVR . Flight data and cockpit voice recorder . I nisu bas neunistive , zavisi i od mnogo parametara pada same letilice.

bob

pre 9 godina

meni ovo lici najvise na pad pritiska u kabini.
piloti, kabinsko osoblje i putnici u nesvesti usled istog. jedino to onda opravdava zasto piloti nisu pokusali da nadju alternativno mesto za sletanje, tj aerodrome u okolini - barem da pokusaju.
Ili to ili su ubijeni.
E sad, ako je bio problem s pritiskom, mene zanima (jer mi nista ne pada na pamet) zasto je avion gubio na visini - 99,9% je bio na auto pilotu. Mislim da nije nestalo goriva, bilo ga je sigurno za barem jos 1.5h leta.
da li je gubitak pritiska u kabini u direktnoj vezi sa radom motora i obratno?
Naravno, kao sto je neko pomenuo, bez obzira na ovo, neobicno je da niko sa zemlje nije kontaktirao avion/trazio komunikaciju i upozorio ostale u saobracaju da jedan od aviona neplanirano menja visinu tokom leta, to je vrlo opasna stvar.
Avion industrija zestoko uci na greskama, zato mislim da je neobicno vazno da se do detalja i bez upliva "interesa" industrije ovo istrazi valjano.

Bilo kako bilo, ovo je jedna uzasna tragedija.

Mrmac

pre 9 godina

I da jeste teroristicki akt nikada to nece objaviti,kao i sa dva malezijska aviona.Osam minuta je za pilote vecnost i sasvim dovoljno da se jave ili oglase uzbunu.Boce sa kiseonikom imaju i mogli su ih iskoristiti da je kojim slucajem trebalo.Nemoguce zvuci da se svih sest clanova posade onesvesti odjednom pa i ako je doslo do dekompresije.Nazalost nikada necemo saznati pravu istinu jer bi to bili ogromni gubici za avio prevoz.Setimo se koliko je kompanija bankrotiralo ili bilo na ivici bankrota posle 11-tog septembra.Sto se crne kutije tice ona je konstruisana tako da moze da izdrzi maltene nuklearni udar.Zato i postoji u avionu da bi u slucaju ne daj Boze pada mogli sa sigurnoscu da se utvrde uzroci nesrece.Zalim za svim zrtvama nesrece.

danger

pre 9 godina

Avion je gubio visinu oko 8 minuta, a ne oko 18. Podaci o brzini i visini se salju iz aviona i prikazuju cak i online (Flightradar24). Jos juce su prikazali grafike visine i brzine. Dakle 8 minuta a ne 18. I dalje je to sporo (nije to brzinak kao kada avion pada) i cudno.

Chuck Yeager

pre 9 godina

Da, jeste cudno.U ovoj fazi leta je vec na auto pilotu.Ili su mu otkazala oba motora sa kombinacijom dekompresije.Zbog nje su svi izgubili svest.Ostalo je inercija leta.
Chuck Yeager

...samo čitalac, ponekad putnik

pre 9 godina

Avion je gubio visinu oko 8 minuta, a ne oko 18. Podaci o brzini i visini se salju iz aviona i prikazuju cak i online (Flightradar24). Jos juce su prikazali grafike visine i brzine. Dakle 8 minuta a ne 18. I dalje je to sporo (nije to brzinak kao kada avion pada) i cudno.
(danger, 25. mart 2015 13:13)

Ma ok burazeru nemoj da se ljutiš. Ja sam to isto video u Independent-u, evo uveri se sam:
Germanwings plane crash: Airbus A320 glide to destruction 'took 18 minutes not 8' http://www.independent.co.uk/news/world/europe/germanwings-plane-crash-airbus-a320-glide-to-destruction-took-18-minutes-not-8-10131891.html

Meni kao laiku sve ovo deluje kao da su piloti bili bez svesti, ako je tako, onda se nadam i da su putnici bili bez svesti.

dr

pre 9 godina

Strasno,strasno...Saucesce porodicama poginulih...
Pilot je konstatovao "cudan zvuk" u zakrilcima na zadnjem letu,oni su kao proverili,sve OK,moze na let!
Pa ovo je strasno!Da li se iko zapitao zbog cega je nastao taj zvuk,u vazduhu?Ne na zemlji!Sta je bio uzrok?Kolika je verovatnoca da se ponovi?Jesu li obavestili AIRBUS i konsultovali se sa njihovim inzenjerima o tome?Oni su proverili avion na zemlji,simulirali rad zakrilca,ali na zemlji!
Druga,neverovatna stvar je da avion konstantno gubi visinu,ni Oblasna kontrola leta,ni pilot ne progovaraju o tome rec 18 minuta...Pa mnogo je i 18 sekundi!
Ili su piloti ubijeni,pa je avion bez njih jednostavno nastavio propadanje,ili su piloti bili u soku zbog ocigledno nekog fatalnog kvara,pa im nije bilo ni do cega nego da pokusaju da spasu gole zivote,nazalost bezuspesno...
Prva varijanta mi ne deluje prihvatljivo,jer bi se do sada sigurno "javili" neki manijaci teroristi i preuzeli odgovornost...
Zakrilca!Ako su se blokirala(to je onaj cudni zvuk),pilot nije mogao da podigne avion..Niti da upravlja njim u bilo kom pravcu..A da otkazu i elektronske komande,i hidraulicne,i mehanicke,na jednom od najvitalnijih sklopova letelice,to je skandal..
I na kraju,kazu da je crna kutija "tesko ostecena"!Ma nemojte!Mislim da zele da zataskaju fatalan kvar na zakrilcima,AIRBUS je firma od ogromnog znacaja za celu EU,nije to samo Francuska firma..

zoro

pre 9 godina

Da,teroristički napad je itekako moguća varijanta(odsustvo veze sa kontrolom,let do tačke udara ,utvrditi broj putnika).,pa tek onda se može prihvatiti drugi uzrok pada aviona.Posada takoreći nije ništa preduzimala,što je krajnje sumnjiva situacija.Leteti direktno u smrt 18 minuta nije pilotski.

mik

pre 9 godina

Bas bilo pre neki dan na Nacionalnoj Geografiji o padu upravo Airbus-a 320 daleke 1988 na nekom probnom letu kada je tek uvedeno automatsko upravljanje pomocu kompjutera, poginulo troje ljudi pilot preziveo i njega optuzili da nije pravovremeno reagovao iako je dokazao da su crne kutije zamenjene drugim nakon nesrece a u njima je bio dokaz da kompjuter zapravo nije reagovao kako treba na komande pilota.Uprkos svemu pilot je osudjen i dan dans valjda pokusava da dokaze da on nije bio taj koji je pogresio, ali nadlezni nisu mogli da dozvole da masina bude kriva jer bi to bio veliki udarac za avio-industriju. I ko zna sta ce i sada navodno da nadju.

thetrashhero

pre 9 godina

Putujem godišnje par puta avionom, uglavnom lowcoust kompanijama, te letilice stvarno izgledaju kao naši busevi sa krilima. Mislim kada bi mi se dogodilo ovako nešto, odmah bi pripalio buxnu, oteo scotch iz mini bara i pokušavao da obrlatim stjuardesu za jedan na brzaka.
Barem bi se ekspresno komirao za 15ak min.

Dejan

pre 9 godina

zanimljivo je kako cinjenica da su prosla 18 minuta bez komunikacije sa posadom aviona koji se krece u okviru drzave sa odlicnom vazdusnom odbranom i ponira bez cilja nije bila 'trigger' da vojska podigne avione lovce da ga presretnu...

cukce

pre 9 godina

Nekoliko poslednjih pada gde je bilo veliki broj zrtava bilo je misteriozno: 2 malezijska aviona u Indijskom okeanu, te treci malezijski iznad Ukrajne, sad i ovaj! Da li to mediji malo pumpaju da li je po sredi stvarno neka misterija!

Huan Pablo Don Fernando

pre 9 godina

kako to da nepuna 24 sata od pada aviona vec imaju razloge pada,podatke sta se desavalo u vreme pada...a kod nas za utvrdjivanje pada helihoptera treba da prodje dve nedelje!!!

Sunce

pre 9 godina

Da je dozvoljeno pilotima da upravljaju avionima rucno,a ne samo automatski,piloti bi sigurno uspeli da uspesno spuste avion ? Misljenje prijatelja pilota ?

Alpha

pre 9 godina

Smesno kad padne u vodu tragaju za crnu kutiju i ne mogu da nadzu kad padne negde de nadju crnu kutiju onda je ostecena puno ma ove lazi vise vam ne pale izmislite nesto drugo

Pavle Karajovic

pre 9 godina

Napuštanje nekontrolisano krstarece visine a da se posada ne javi,nije bas uobičajno.I to treje 18 min.Da bi avion krenuo u disent,to je neko morao iz kabine da komanduje.Vrlo čudno.Bilo bi lepo da Airbus ne mulja sa izveštajem,ako je tehnički kvar.A oni to vole da rade!

Darko

pre 9 godina

Taj "cudan" pad, odn. promena visine neodobrena od kontrole leta, pa samim tim pitanje je sta je radila oblasna kontrola koja je pratila avion. Kako je moguce da kontrolor ne primeti na radaru vise od 10 minuta da mu jedan avion menja putanju leta, a da ne kontaktira avion i on podigne uzbunu zbog neodobrene promene visine leta. Cudno

milan010

pre 9 godina

@Mik, bas tako. Taj pilot (Misel Aselin) se i dalje tuzi sa Airbusom i Vladom Francuske a posto su mu oduzeli dozvolu preselio se u Australiju i tamo pilotirao. Ne bi me zacudilo da Francuska opet nesto zataska jer je njihov avion u pitanju a plus pao kod njih... Odmah da kazem da nemam nista protuv Airbusa, ni protiv Boinga - to su samo cinjenice.
@MarkoniNS, to je malo verovatno jer piloti imaju boce sa kiseonikom koje mogu trajati bar pola sata.

Markoni NS

pre 9 godina

Po svemu do sada napisanom a sto sam ja procitao dolazim do zakljucka da je doslo do pada pritiska u kabini i da su se piloti onesvestili. Nikakav poziv za pomoc nisu uputili,nisu skrenuli sa putanje,nisu se pokusali prinudno spustiti...Jedino mi to pada na pamet. Ili teroristicki akt...upucaj polote i postani samoubica.

vlad

pre 9 godina

Na ovom avionu izgleda da su motori najosetljiviji deo, ukljuceni su u skoro svaku od 61 nesrece koju je do sada imao. Bilo to zbog gubitka potiska i uzgona na poletanju, uletanja ptica u uvodnik, zaglavljivanja lopatica. Gledajuci putanju posle poziva u pomoc ovog GermanWings-a vidi se da je avion postepeno, a ne strmoglavo gubio visinu, znaci da je pilot bez motora jedrio pravo u planinu, mozda je pokusao i da dosegne obliznje jezero da pokusa isto sto je i americki kapetan uradio 2009 na Hudson-u sa istim avionom bez motora.
Proizvodjac motora je francuska Snecma ali ovaj tip se proizvodi u kooperaciji sa americkim General Electricom i Italijanskim Aviom, tako da ako je motor, pitanje cija je odgovornost (na kraju ce ispasti nicija) kao i Airbus koji je sve sisteme kompjuterizovao (tehnikom iz 1989) i koji verovatno uticu na rad u ovakvim kriznim situacijama.

dzhoni

pre 9 godina

Na ovom avionu izgleda da su motori najosetljiviji deo, ukljuceni su u skoro svaku od 61 nesrece koju je do sada imao. Bilo to zbog gubitka potiska i uzgona na poletanju, uletanja ptica u uvodnik, zaglavljivanja lopatica. Gledajuci putanju posle poziva u pomoc ovog GermanWings-a vidi se da je avion postepeno, a ne strmoglavo gubio visinu, znaci da je pilot bez motora jedrio pravo u planinu, mozda je pokusao i da dosegne obliznje jezero da pokusa isto sto je i americki kapetan uradio 2009 na Hudson-u sa istim avionom bez motora.
Proizvodjac motora je francuska Snecma ali ovaj tip se proizvodi u kooperaciji sa americkim General Electricom i Italijanskim Aviom, tako da ako je motor, pitanje cija je odgovornost (na kraju ce ispasti nicija) kao i Airbus koji je sve sisteme kompjuterizovao (tehnikom iz 1989) i koji verovatno uticu na rad u ovakvim kriznim situacijama.
(vlad, 25. mart 2015 11:07)

ne verujem da je bilo do motora, posto su svedoci culi zvuk avionskih motora neposredno pre pada, a i imao je dovoljno visine da odjedri do nekog aerodroma, ili barem da dicuje avion u mediteran. pre bih rekao ili da je slicna nesreca kao sa onim kiaprskim avionom u grckoj pre deset godina, da su ostali bez kiseonika-ili je neki kvar u elektronici, ili kvar na vitalnim upravljackim sistemima...

Prepametni

pre 9 godina

vlad, 25. mart 2015 11:07

Cudno je i to sto je avion poceo da gubi visinu (oko 3150 ft/min sto nije uopste dramaticno jer je normalno spustanje oko 1800 ft/min) cim je poceo da leti iznad kopna a u tom trenutku su mu bila blizu 2 aerodroma, u Marseju i Tulonu (oba na oko 50 km) a leteo je jos skoro 10 minuta.
Ako su piloti bili u svesnom stanju, mogli su da pokusaju prinudno sletanje na jedan od dva aerodroma ili bar negde uz obalu gde su sanse za pomoc sa zemlje mnogo vece nego u alpskim kanjonima.

Inace, reklo bi se da je avion udario u zemlju u jednom komadu jer je krug u kome se nalaze ostaci zaista mali.

U svakom slucaju grozna nesreca.

nenad rs

pre 9 godina

Чуди ме да нису покушали слетити у Ницу јер тај аеродром је близу,доста чудно.

inženjer

pre 9 godina

moguće je da su opet pitot sonde , pa računar dobija pogrešne podatke i zato pogrešno upravlja letilicom!
Reakcija posade u sličnim situacijama (AF447) nisu najadekvatnije zbog lošeg interfejsa Računar - Pilot !

Huan Pablo Don Fernando

pre 9 godina

kako to da nepuna 24 sata od pada aviona vec imaju razloge pada,podatke sta se desavalo u vreme pada...a kod nas za utvrdjivanje pada helihoptera treba da prodje dve nedelje!!!

Prepametni

pre 9 godina

vlad, 25. mart 2015 11:07

Cudno je i to sto je avion poceo da gubi visinu (oko 3150 ft/min sto nije uopste dramaticno jer je normalno spustanje oko 1800 ft/min) cim je poceo da leti iznad kopna a u tom trenutku su mu bila blizu 2 aerodroma, u Marseju i Tulonu (oba na oko 50 km) a leteo je jos skoro 10 minuta.
Ako su piloti bili u svesnom stanju, mogli su da pokusaju prinudno sletanje na jedan od dva aerodroma ili bar negde uz obalu gde su sanse za pomoc sa zemlje mnogo vece nego u alpskim kanjonima.

Inace, reklo bi se da je avion udario u zemlju u jednom komadu jer je krug u kome se nalaze ostaci zaista mali.

U svakom slucaju grozna nesreca.

mik

pre 9 godina

Bas bilo pre neki dan na Nacionalnoj Geografiji o padu upravo Airbus-a 320 daleke 1988 na nekom probnom letu kada je tek uvedeno automatsko upravljanje pomocu kompjutera, poginulo troje ljudi pilot preziveo i njega optuzili da nije pravovremeno reagovao iako je dokazao da su crne kutije zamenjene drugim nakon nesrece a u njima je bio dokaz da kompjuter zapravo nije reagovao kako treba na komande pilota.Uprkos svemu pilot je osudjen i dan dans valjda pokusava da dokaze da on nije bio taj koji je pogresio, ali nadlezni nisu mogli da dozvole da masina bude kriva jer bi to bio veliki udarac za avio-industriju. I ko zna sta ce i sada navodno da nadju.

Darko

pre 9 godina

Taj "cudan" pad, odn. promena visine neodobrena od kontrole leta, pa samim tim pitanje je sta je radila oblasna kontrola koja je pratila avion. Kako je moguce da kontrolor ne primeti na radaru vise od 10 minuta da mu jedan avion menja putanju leta, a da ne kontaktira avion i on podigne uzbunu zbog neodobrene promene visine leta. Cudno

dzhoni

pre 9 godina

Na ovom avionu izgleda da su motori najosetljiviji deo, ukljuceni su u skoro svaku od 61 nesrece koju je do sada imao. Bilo to zbog gubitka potiska i uzgona na poletanju, uletanja ptica u uvodnik, zaglavljivanja lopatica. Gledajuci putanju posle poziva u pomoc ovog GermanWings-a vidi se da je avion postepeno, a ne strmoglavo gubio visinu, znaci da je pilot bez motora jedrio pravo u planinu, mozda je pokusao i da dosegne obliznje jezero da pokusa isto sto je i americki kapetan uradio 2009 na Hudson-u sa istim avionom bez motora.
Proizvodjac motora je francuska Snecma ali ovaj tip se proizvodi u kooperaciji sa americkim General Electricom i Italijanskim Aviom, tako da ako je motor, pitanje cija je odgovornost (na kraju ce ispasti nicija) kao i Airbus koji je sve sisteme kompjuterizovao (tehnikom iz 1989) i koji verovatno uticu na rad u ovakvim kriznim situacijama.
(vlad, 25. mart 2015 11:07)

ne verujem da je bilo do motora, posto su svedoci culi zvuk avionskih motora neposredno pre pada, a i imao je dovoljno visine da odjedri do nekog aerodroma, ili barem da dicuje avion u mediteran. pre bih rekao ili da je slicna nesreca kao sa onim kiaprskim avionom u grckoj pre deset godina, da su ostali bez kiseonika-ili je neki kvar u elektronici, ili kvar na vitalnim upravljackim sistemima...

Markoni NS

pre 9 godina

Po svemu do sada napisanom a sto sam ja procitao dolazim do zakljucka da je doslo do pada pritiska u kabini i da su se piloti onesvestili. Nikakav poziv za pomoc nisu uputili,nisu skrenuli sa putanje,nisu se pokusali prinudno spustiti...Jedino mi to pada na pamet. Ili teroristicki akt...upucaj polote i postani samoubica.

nenad rs

pre 9 godina

Чуди ме да нису покушали слетити у Ницу јер тај аеродром је близу,доста чудно.

Pavle Karajovic

pre 9 godina

Napuštanje nekontrolisano krstarece visine a da se posada ne javi,nije bas uobičajno.I to treje 18 min.Da bi avion krenuo u disent,to je neko morao iz kabine da komanduje.Vrlo čudno.Bilo bi lepo da Airbus ne mulja sa izveštajem,ako je tehnički kvar.A oni to vole da rade!

inženjer

pre 9 godina

moguće je da su opet pitot sonde , pa računar dobija pogrešne podatke i zato pogrešno upravlja letilicom!
Reakcija posade u sličnim situacijama (AF447) nisu najadekvatnije zbog lošeg interfejsa Računar - Pilot !

...samo čitalac, ponekad putnik

pre 9 godina

Avion je gubio visinu oko 8 minuta, a ne oko 18. Podaci o brzini i visini se salju iz aviona i prikazuju cak i online (Flightradar24). Jos juce su prikazali grafike visine i brzine. Dakle 8 minuta a ne 18. I dalje je to sporo (nije to brzinak kao kada avion pada) i cudno.
(danger, 25. mart 2015 13:13)

Ma ok burazeru nemoj da se ljutiš. Ja sam to isto video u Independent-u, evo uveri se sam:
Germanwings plane crash: Airbus A320 glide to destruction 'took 18 minutes not 8' http://www.independent.co.uk/news/world/europe/germanwings-plane-crash-airbus-a320-glide-to-destruction-took-18-minutes-not-8-10131891.html

Meni kao laiku sve ovo deluje kao da su piloti bili bez svesti, ako je tako, onda se nadam i da su putnici bili bez svesti.

vlad

pre 9 godina

Na ovom avionu izgleda da su motori najosetljiviji deo, ukljuceni su u skoro svaku od 61 nesrece koju je do sada imao. Bilo to zbog gubitka potiska i uzgona na poletanju, uletanja ptica u uvodnik, zaglavljivanja lopatica. Gledajuci putanju posle poziva u pomoc ovog GermanWings-a vidi se da je avion postepeno, a ne strmoglavo gubio visinu, znaci da je pilot bez motora jedrio pravo u planinu, mozda je pokusao i da dosegne obliznje jezero da pokusa isto sto je i americki kapetan uradio 2009 na Hudson-u sa istim avionom bez motora.
Proizvodjac motora je francuska Snecma ali ovaj tip se proizvodi u kooperaciji sa americkim General Electricom i Italijanskim Aviom, tako da ako je motor, pitanje cija je odgovornost (na kraju ce ispasti nicija) kao i Airbus koji je sve sisteme kompjuterizovao (tehnikom iz 1989) i koji verovatno uticu na rad u ovakvim kriznim situacijama.

thetrashhero

pre 9 godina

Putujem godišnje par puta avionom, uglavnom lowcoust kompanijama, te letilice stvarno izgledaju kao naši busevi sa krilima. Mislim kada bi mi se dogodilo ovako nešto, odmah bi pripalio buxnu, oteo scotch iz mini bara i pokušavao da obrlatim stjuardesu za jedan na brzaka.
Barem bi se ekspresno komirao za 15ak min.

milan010

pre 9 godina

@Mik, bas tako. Taj pilot (Misel Aselin) se i dalje tuzi sa Airbusom i Vladom Francuske a posto su mu oduzeli dozvolu preselio se u Australiju i tamo pilotirao. Ne bi me zacudilo da Francuska opet nesto zataska jer je njihov avion u pitanju a plus pao kod njih... Odmah da kazem da nemam nista protuv Airbusa, ni protiv Boinga - to su samo cinjenice.
@MarkoniNS, to je malo verovatno jer piloti imaju boce sa kiseonikom koje mogu trajati bar pola sata.

dr

pre 9 godina

Strasno,strasno...Saucesce porodicama poginulih...
Pilot je konstatovao "cudan zvuk" u zakrilcima na zadnjem letu,oni su kao proverili,sve OK,moze na let!
Pa ovo je strasno!Da li se iko zapitao zbog cega je nastao taj zvuk,u vazduhu?Ne na zemlji!Sta je bio uzrok?Kolika je verovatnoca da se ponovi?Jesu li obavestili AIRBUS i konsultovali se sa njihovim inzenjerima o tome?Oni su proverili avion na zemlji,simulirali rad zakrilca,ali na zemlji!
Druga,neverovatna stvar je da avion konstantno gubi visinu,ni Oblasna kontrola leta,ni pilot ne progovaraju o tome rec 18 minuta...Pa mnogo je i 18 sekundi!
Ili su piloti ubijeni,pa je avion bez njih jednostavno nastavio propadanje,ili su piloti bili u soku zbog ocigledno nekog fatalnog kvara,pa im nije bilo ni do cega nego da pokusaju da spasu gole zivote,nazalost bezuspesno...
Prva varijanta mi ne deluje prihvatljivo,jer bi se do sada sigurno "javili" neki manijaci teroristi i preuzeli odgovornost...
Zakrilca!Ako su se blokirala(to je onaj cudni zvuk),pilot nije mogao da podigne avion..Niti da upravlja njim u bilo kom pravcu..A da otkazu i elektronske komande,i hidraulicne,i mehanicke,na jednom od najvitalnijih sklopova letelice,to je skandal..
I na kraju,kazu da je crna kutija "tesko ostecena"!Ma nemojte!Mislim da zele da zataskaju fatalan kvar na zakrilcima,AIRBUS je firma od ogromnog znacaja za celu EU,nije to samo Francuska firma..

cukce

pre 9 godina

Nekoliko poslednjih pada gde je bilo veliki broj zrtava bilo je misteriozno: 2 malezijska aviona u Indijskom okeanu, te treci malezijski iznad Ukrajne, sad i ovaj! Da li to mediji malo pumpaju da li je po sredi stvarno neka misterija!

zoro

pre 9 godina

Da,teroristički napad je itekako moguća varijanta(odsustvo veze sa kontrolom,let do tačke udara ,utvrditi broj putnika).,pa tek onda se može prihvatiti drugi uzrok pada aviona.Posada takoreći nije ništa preduzimala,što je krajnje sumnjiva situacija.Leteti direktno u smrt 18 minuta nije pilotski.

bob

pre 9 godina

meni ovo lici najvise na pad pritiska u kabini.
piloti, kabinsko osoblje i putnici u nesvesti usled istog. jedino to onda opravdava zasto piloti nisu pokusali da nadju alternativno mesto za sletanje, tj aerodrome u okolini - barem da pokusaju.
Ili to ili su ubijeni.
E sad, ako je bio problem s pritiskom, mene zanima (jer mi nista ne pada na pamet) zasto je avion gubio na visini - 99,9% je bio na auto pilotu. Mislim da nije nestalo goriva, bilo ga je sigurno za barem jos 1.5h leta.
da li je gubitak pritiska u kabini u direktnoj vezi sa radom motora i obratno?
Naravno, kao sto je neko pomenuo, bez obzira na ovo, neobicno je da niko sa zemlje nije kontaktirao avion/trazio komunikaciju i upozorio ostale u saobracaju da jedan od aviona neplanirano menja visinu tokom leta, to je vrlo opasna stvar.
Avion industrija zestoko uci na greskama, zato mislim da je neobicno vazno da se do detalja i bez upliva "interesa" industrije ovo istrazi valjano.

Bilo kako bilo, ovo je jedna uzasna tragedija.

Chuck Yeager

pre 9 godina

Da, jeste cudno.U ovoj fazi leta je vec na auto pilotu.Ili su mu otkazala oba motora sa kombinacijom dekompresije.Zbog nje su svi izgubili svest.Ostalo je inercija leta.
Chuck Yeager

Dejan

pre 9 godina

zanimljivo je kako cinjenica da su prosla 18 minuta bez komunikacije sa posadom aviona koji se krece u okviru drzave sa odlicnom vazdusnom odbranom i ponira bez cilja nije bila 'trigger' da vojska podigne avione lovce da ga presretnu...

danger

pre 9 godina

Avion je gubio visinu oko 8 minuta, a ne oko 18. Podaci o brzini i visini se salju iz aviona i prikazuju cak i online (Flightradar24). Jos juce su prikazali grafike visine i brzine. Dakle 8 minuta a ne 18. I dalje je to sporo (nije to brzinak kao kada avion pada) i cudno.

Avioni kamioni

pre 9 godina

Nikad mi nece biti jasno zasto pilotska kabina nije pod video nadzorom. Zasto kod ovakvih slucajeva ne postoji mogucnost preuzimanja letelice daljinskom kontrolom od strane kontrlole leta, koja bi avion bezbedno sletela pilotiranjem sa zemlje. Tehnologija za ovo postoji.
Na ovaj nacin bi se obesmislilo otimanje aviona, jer bi se vrlo jednostavno taj avion otela kontrola leta koja bi ga prizemljila na najpodesniji aerodrom.

iggy

pre 9 godina

8 (ili 18) minuta gubiti visinu i ne javiti nikome ? Hmmmm...Čak i da je neko pokušao da naouružan provali u kabinu i ubije oba pilota mislim da bi, s obzirom da se vrata kokpita zaključavaju, piloti imali vremena da jave. Sem ako nisu otrovani...ili je pak došlo do kompletnog otkaza elektronike...Samo u tom slučju nisu mogli da se jave niti da preuzmu komande od autopilota...

Gubiti visinu 8 minuta je vrlo ružan način da se ode, vrlo vrlo ružan...

Alpha

pre 9 godina

Smesno kad padne u vodu tragaju za crnu kutiju i ne mogu da nadzu kad padne negde de nadju crnu kutiju onda je ostecena puno ma ove lazi vise vam ne pale izmislite nesto drugo

Mrmac

pre 9 godina

I da jeste teroristicki akt nikada to nece objaviti,kao i sa dva malezijska aviona.Osam minuta je za pilote vecnost i sasvim dovoljno da se jave ili oglase uzbunu.Boce sa kiseonikom imaju i mogli su ih iskoristiti da je kojim slucajem trebalo.Nemoguce zvuci da se svih sest clanova posade onesvesti odjednom pa i ako je doslo do dekompresije.Nazalost nikada necemo saznati pravu istinu jer bi to bili ogromni gubici za avio prevoz.Setimo se koliko je kompanija bankrotiralo ili bilo na ivici bankrota posle 11-tog septembra.Sto se crne kutije tice ona je konstruisana tako da moze da izdrzi maltene nuklearni udar.Zato i postoji u avionu da bi u slucaju ne daj Boze pada mogli sa sigurnoscu da se utvrde uzroci nesrece.Zalim za svim zrtvama nesrece.

Rio

pre 9 godina

Ana , nije crna kutija . Postoje dve kutije , i obe su crvene boje . FDR i CVR . Flight data and cockpit voice recorder . I nisu bas neunistive , zavisi i od mnogo parametara pada same letilice.

Daleko je Makedonija

pre 9 godina

@Huan Pablo Don Fernando
"a kod nas za utvrdjivanje pada helihoptera treba da prodje dve nedelje!!!"

Lako je Francuzima oni ne cekaju citac crne kutije cak iz Makedonije !

Sunce

pre 9 godina

Da je dozvoljeno pilotima da upravljaju avionima rucno,a ne samo automatski,piloti bi sigurno uspeli da uspesno spuste avion ? Misljenje prijatelja pilota ?

Emergency

pre 9 godina

Pa nije bas cudno. Kazu da im je veoma brzo ponestalo kiseonika. Dok su oni bili bez svesti, avion je sam compjuterski radio svo to vreme dok se nije srusio.

Goran Rakić

pre 9 godina

Nagli pad vazdušnog pritiska na prilazu Alpa je poznata stvar.Bar u poslednjih sto godina.Ako se blagovremeno ne reaguje,teško je održati letelicu a kamo li povećati visinu.Da je taj avion imao i treći motor,iznad repa,mogao bi da postigne veću silu uzgona.Ovako,sa dva motora,malo teže a možda i nikako...

thetrashhero

pre 9 godina

Putujem godišnje par puta avionom, uglavnom lowcoust kompanijama, te letilice stvarno izgledaju kao naši busevi sa krilima. Mislim kada bi mi se dogodilo ovako nešto, odmah bi pripalio buxnu, oteo scotch iz mini bara i pokušavao da obrlatim stjuardesu za jedan na brzaka.
Barem bi se ekspresno komirao za 15ak min.

Alpha

pre 9 godina

Smesno kad padne u vodu tragaju za crnu kutiju i ne mogu da nadzu kad padne negde de nadju crnu kutiju onda je ostecena puno ma ove lazi vise vam ne pale izmislite nesto drugo

Sunce

pre 9 godina

Da je dozvoljeno pilotima da upravljaju avionima rucno,a ne samo automatski,piloti bi sigurno uspeli da uspesno spuste avion ? Misljenje prijatelja pilota ?

cukce

pre 9 godina

Nekoliko poslednjih pada gde je bilo veliki broj zrtava bilo je misteriozno: 2 malezijska aviona u Indijskom okeanu, te treci malezijski iznad Ukrajne, sad i ovaj! Da li to mediji malo pumpaju da li je po sredi stvarno neka misterija!

vlad

pre 9 godina

Na ovom avionu izgleda da su motori najosetljiviji deo, ukljuceni su u skoro svaku od 61 nesrece koju je do sada imao. Bilo to zbog gubitka potiska i uzgona na poletanju, uletanja ptica u uvodnik, zaglavljivanja lopatica. Gledajuci putanju posle poziva u pomoc ovog GermanWings-a vidi se da je avion postepeno, a ne strmoglavo gubio visinu, znaci da je pilot bez motora jedrio pravo u planinu, mozda je pokusao i da dosegne obliznje jezero da pokusa isto sto je i americki kapetan uradio 2009 na Hudson-u sa istim avionom bez motora.
Proizvodjac motora je francuska Snecma ali ovaj tip se proizvodi u kooperaciji sa americkim General Electricom i Italijanskim Aviom, tako da ako je motor, pitanje cija je odgovornost (na kraju ce ispasti nicija) kao i Airbus koji je sve sisteme kompjuterizovao (tehnikom iz 1989) i koji verovatno uticu na rad u ovakvim kriznim situacijama.

dr

pre 9 godina

Strasno,strasno...Saucesce porodicama poginulih...
Pilot je konstatovao "cudan zvuk" u zakrilcima na zadnjem letu,oni su kao proverili,sve OK,moze na let!
Pa ovo je strasno!Da li se iko zapitao zbog cega je nastao taj zvuk,u vazduhu?Ne na zemlji!Sta je bio uzrok?Kolika je verovatnoca da se ponovi?Jesu li obavestili AIRBUS i konsultovali se sa njihovim inzenjerima o tome?Oni su proverili avion na zemlji,simulirali rad zakrilca,ali na zemlji!
Druga,neverovatna stvar je da avion konstantno gubi visinu,ni Oblasna kontrola leta,ni pilot ne progovaraju o tome rec 18 minuta...Pa mnogo je i 18 sekundi!
Ili su piloti ubijeni,pa je avion bez njih jednostavno nastavio propadanje,ili su piloti bili u soku zbog ocigledno nekog fatalnog kvara,pa im nije bilo ni do cega nego da pokusaju da spasu gole zivote,nazalost bezuspesno...
Prva varijanta mi ne deluje prihvatljivo,jer bi se do sada sigurno "javili" neki manijaci teroristi i preuzeli odgovornost...
Zakrilca!Ako su se blokirala(to je onaj cudni zvuk),pilot nije mogao da podigne avion..Niti da upravlja njim u bilo kom pravcu..A da otkazu i elektronske komande,i hidraulicne,i mehanicke,na jednom od najvitalnijih sklopova letelice,to je skandal..
I na kraju,kazu da je crna kutija "tesko ostecena"!Ma nemojte!Mislim da zele da zataskaju fatalan kvar na zakrilcima,AIRBUS je firma od ogromnog znacaja za celu EU,nije to samo Francuska firma..

Huan Pablo Don Fernando

pre 9 godina

kako to da nepuna 24 sata od pada aviona vec imaju razloge pada,podatke sta se desavalo u vreme pada...a kod nas za utvrdjivanje pada helihoptera treba da prodje dve nedelje!!!

inženjer

pre 9 godina

moguće je da su opet pitot sonde , pa računar dobija pogrešne podatke i zato pogrešno upravlja letilicom!
Reakcija posade u sličnim situacijama (AF447) nisu najadekvatnije zbog lošeg interfejsa Računar - Pilot !

Markoni NS

pre 9 godina

Po svemu do sada napisanom a sto sam ja procitao dolazim do zakljucka da je doslo do pada pritiska u kabini i da su se piloti onesvestili. Nikakav poziv za pomoc nisu uputili,nisu skrenuli sa putanje,nisu se pokusali prinudno spustiti...Jedino mi to pada na pamet. Ili teroristicki akt...upucaj polote i postani samoubica.

Goran Rakić

pre 9 godina

Nagli pad vazdušnog pritiska na prilazu Alpa je poznata stvar.Bar u poslednjih sto godina.Ako se blagovremeno ne reaguje,teško je održati letelicu a kamo li povećati visinu.Da je taj avion imao i treći motor,iznad repa,mogao bi da postigne veću silu uzgona.Ovako,sa dva motora,malo teže a možda i nikako...

Darko

pre 9 godina

Taj "cudan" pad, odn. promena visine neodobrena od kontrole leta, pa samim tim pitanje je sta je radila oblasna kontrola koja je pratila avion. Kako je moguce da kontrolor ne primeti na radaru vise od 10 minuta da mu jedan avion menja putanju leta, a da ne kontaktira avion i on podigne uzbunu zbog neodobrene promene visine leta. Cudno

mik

pre 9 godina

Bas bilo pre neki dan na Nacionalnoj Geografiji o padu upravo Airbus-a 320 daleke 1988 na nekom probnom letu kada je tek uvedeno automatsko upravljanje pomocu kompjutera, poginulo troje ljudi pilot preziveo i njega optuzili da nije pravovremeno reagovao iako je dokazao da su crne kutije zamenjene drugim nakon nesrece a u njima je bio dokaz da kompjuter zapravo nije reagovao kako treba na komande pilota.Uprkos svemu pilot je osudjen i dan dans valjda pokusava da dokaze da on nije bio taj koji je pogresio, ali nadlezni nisu mogli da dozvole da masina bude kriva jer bi to bio veliki udarac za avio-industriju. I ko zna sta ce i sada navodno da nadju.

Dejan

pre 9 godina

zanimljivo je kako cinjenica da su prosla 18 minuta bez komunikacije sa posadom aviona koji se krece u okviru drzave sa odlicnom vazdusnom odbranom i ponira bez cilja nije bila 'trigger' da vojska podigne avione lovce da ga presretnu...

dzhoni

pre 9 godina

Na ovom avionu izgleda da su motori najosetljiviji deo, ukljuceni su u skoro svaku od 61 nesrece koju je do sada imao. Bilo to zbog gubitka potiska i uzgona na poletanju, uletanja ptica u uvodnik, zaglavljivanja lopatica. Gledajuci putanju posle poziva u pomoc ovog GermanWings-a vidi se da je avion postepeno, a ne strmoglavo gubio visinu, znaci da je pilot bez motora jedrio pravo u planinu, mozda je pokusao i da dosegne obliznje jezero da pokusa isto sto je i americki kapetan uradio 2009 na Hudson-u sa istim avionom bez motora.
Proizvodjac motora je francuska Snecma ali ovaj tip se proizvodi u kooperaciji sa americkim General Electricom i Italijanskim Aviom, tako da ako je motor, pitanje cija je odgovornost (na kraju ce ispasti nicija) kao i Airbus koji je sve sisteme kompjuterizovao (tehnikom iz 1989) i koji verovatno uticu na rad u ovakvim kriznim situacijama.
(vlad, 25. mart 2015 11:07)

ne verujem da je bilo do motora, posto su svedoci culi zvuk avionskih motora neposredno pre pada, a i imao je dovoljno visine da odjedri do nekog aerodroma, ili barem da dicuje avion u mediteran. pre bih rekao ili da je slicna nesreca kao sa onim kiaprskim avionom u grckoj pre deset godina, da su ostali bez kiseonika-ili je neki kvar u elektronici, ili kvar na vitalnim upravljackim sistemima...

Mrmac

pre 9 godina

I da jeste teroristicki akt nikada to nece objaviti,kao i sa dva malezijska aviona.Osam minuta je za pilote vecnost i sasvim dovoljno da se jave ili oglase uzbunu.Boce sa kiseonikom imaju i mogli su ih iskoristiti da je kojim slucajem trebalo.Nemoguce zvuci da se svih sest clanova posade onesvesti odjednom pa i ako je doslo do dekompresije.Nazalost nikada necemo saznati pravu istinu jer bi to bili ogromni gubici za avio prevoz.Setimo se koliko je kompanija bankrotiralo ili bilo na ivici bankrota posle 11-tog septembra.Sto se crne kutije tice ona je konstruisana tako da moze da izdrzi maltene nuklearni udar.Zato i postoji u avionu da bi u slucaju ne daj Boze pada mogli sa sigurnoscu da se utvrde uzroci nesrece.Zalim za svim zrtvama nesrece.

nenad rs

pre 9 godina

Чуди ме да нису покушали слетити у Ницу јер тај аеродром је близу,доста чудно.

Pavle Karajovic

pre 9 godina

Napuštanje nekontrolisano krstarece visine a da se posada ne javi,nije bas uobičajno.I to treje 18 min.Da bi avion krenuo u disent,to je neko morao iz kabine da komanduje.Vrlo čudno.Bilo bi lepo da Airbus ne mulja sa izveštajem,ako je tehnički kvar.A oni to vole da rade!

milan010

pre 9 godina

@Mik, bas tako. Taj pilot (Misel Aselin) se i dalje tuzi sa Airbusom i Vladom Francuske a posto su mu oduzeli dozvolu preselio se u Australiju i tamo pilotirao. Ne bi me zacudilo da Francuska opet nesto zataska jer je njihov avion u pitanju a plus pao kod njih... Odmah da kazem da nemam nista protuv Airbusa, ni protiv Boinga - to su samo cinjenice.
@MarkoniNS, to je malo verovatno jer piloti imaju boce sa kiseonikom koje mogu trajati bar pola sata.

Prepametni

pre 9 godina

vlad, 25. mart 2015 11:07

Cudno je i to sto je avion poceo da gubi visinu (oko 3150 ft/min sto nije uopste dramaticno jer je normalno spustanje oko 1800 ft/min) cim je poceo da leti iznad kopna a u tom trenutku su mu bila blizu 2 aerodroma, u Marseju i Tulonu (oba na oko 50 km) a leteo je jos skoro 10 minuta.
Ako su piloti bili u svesnom stanju, mogli su da pokusaju prinudno sletanje na jedan od dva aerodroma ili bar negde uz obalu gde su sanse za pomoc sa zemlje mnogo vece nego u alpskim kanjonima.

Inace, reklo bi se da je avion udario u zemlju u jednom komadu jer je krug u kome se nalaze ostaci zaista mali.

U svakom slucaju grozna nesreca.

zoro

pre 9 godina

Da,teroristički napad je itekako moguća varijanta(odsustvo veze sa kontrolom,let do tačke udara ,utvrditi broj putnika).,pa tek onda se može prihvatiti drugi uzrok pada aviona.Posada takoreći nije ništa preduzimala,što je krajnje sumnjiva situacija.Leteti direktno u smrt 18 minuta nije pilotski.

bob

pre 9 godina

meni ovo lici najvise na pad pritiska u kabini.
piloti, kabinsko osoblje i putnici u nesvesti usled istog. jedino to onda opravdava zasto piloti nisu pokusali da nadju alternativno mesto za sletanje, tj aerodrome u okolini - barem da pokusaju.
Ili to ili su ubijeni.
E sad, ako je bio problem s pritiskom, mene zanima (jer mi nista ne pada na pamet) zasto je avion gubio na visini - 99,9% je bio na auto pilotu. Mislim da nije nestalo goriva, bilo ga je sigurno za barem jos 1.5h leta.
da li je gubitak pritiska u kabini u direktnoj vezi sa radom motora i obratno?
Naravno, kao sto je neko pomenuo, bez obzira na ovo, neobicno je da niko sa zemlje nije kontaktirao avion/trazio komunikaciju i upozorio ostale u saobracaju da jedan od aviona neplanirano menja visinu tokom leta, to je vrlo opasna stvar.
Avion industrija zestoko uci na greskama, zato mislim da je neobicno vazno da se do detalja i bez upliva "interesa" industrije ovo istrazi valjano.

Bilo kako bilo, ovo je jedna uzasna tragedija.

Emergency

pre 9 godina

Pa nije bas cudno. Kazu da im je veoma brzo ponestalo kiseonika. Dok su oni bili bez svesti, avion je sam compjuterski radio svo to vreme dok se nije srusio.

Chuck Yeager

pre 9 godina

Da, jeste cudno.U ovoj fazi leta je vec na auto pilotu.Ili su mu otkazala oba motora sa kombinacijom dekompresije.Zbog nje su svi izgubili svest.Ostalo je inercija leta.
Chuck Yeager

Rio

pre 9 godina

Ana , nije crna kutija . Postoje dve kutije , i obe su crvene boje . FDR i CVR . Flight data and cockpit voice recorder . I nisu bas neunistive , zavisi i od mnogo parametara pada same letilice.

danger

pre 9 godina

Avion je gubio visinu oko 8 minuta, a ne oko 18. Podaci o brzini i visini se salju iz aviona i prikazuju cak i online (Flightradar24). Jos juce su prikazali grafike visine i brzine. Dakle 8 minuta a ne 18. I dalje je to sporo (nije to brzinak kao kada avion pada) i cudno.

iggy

pre 9 godina

8 (ili 18) minuta gubiti visinu i ne javiti nikome ? Hmmmm...Čak i da je neko pokušao da naouružan provali u kabinu i ubije oba pilota mislim da bi, s obzirom da se vrata kokpita zaključavaju, piloti imali vremena da jave. Sem ako nisu otrovani...ili je pak došlo do kompletnog otkaza elektronike...Samo u tom slučju nisu mogli da se jave niti da preuzmu komande od autopilota...

Gubiti visinu 8 minuta je vrlo ružan način da se ode, vrlo vrlo ružan...

Daleko je Makedonija

pre 9 godina

@Huan Pablo Don Fernando
"a kod nas za utvrdjivanje pada helihoptera treba da prodje dve nedelje!!!"

Lako je Francuzima oni ne cekaju citac crne kutije cak iz Makedonije !

Avioni kamioni

pre 9 godina

Nikad mi nece biti jasno zasto pilotska kabina nije pod video nadzorom. Zasto kod ovakvih slucajeva ne postoji mogucnost preuzimanja letelice daljinskom kontrolom od strane kontrlole leta, koja bi avion bezbedno sletela pilotiranjem sa zemlje. Tehnologija za ovo postoji.
Na ovaj nacin bi se obesmislilo otimanje aviona, jer bi se vrlo jednostavno taj avion otela kontrola leta koja bi ga prizemljila na najpodesniji aerodrom.

...samo čitalac, ponekad putnik

pre 9 godina

Avion je gubio visinu oko 8 minuta, a ne oko 18. Podaci o brzini i visini se salju iz aviona i prikazuju cak i online (Flightradar24). Jos juce su prikazali grafike visine i brzine. Dakle 8 minuta a ne 18. I dalje je to sporo (nije to brzinak kao kada avion pada) i cudno.
(danger, 25. mart 2015 13:13)

Ma ok burazeru nemoj da se ljutiš. Ja sam to isto video u Independent-u, evo uveri se sam:
Germanwings plane crash: Airbus A320 glide to destruction 'took 18 minutes not 8' http://www.independent.co.uk/news/world/europe/germanwings-plane-crash-airbus-a320-glide-to-destruction-took-18-minutes-not-8-10131891.html

Meni kao laiku sve ovo deluje kao da su piloti bili bez svesti, ako je tako, onda se nadam i da su putnici bili bez svesti.