Subota, 14.03.2015.

10:00

Da li je sve što znamo o evoluciji pogrešno?

Izvor: Daily Mail

Da li je sve što znamo o evoluciji pogrešno? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

176 Komentari

Sortiraj po:

Ime Prezime

pre 9 godina

@Spike:
To je zato sto ne znas kako izgleda covek koji stupi u stanje hule na Duha Svetog. I sta rade i kako se ponasaju ljudi koji stupe u stanje hule na Duha Svetog. Nauci sta znaci kad covek huli na Duha Svetog pa ce ti biti jasnije sve mnogo.

Spike

pre 9 godina

"Ko okrene svoje lice od Boga i stupi u stanje hule na Duha Svetog taj se uništava tu nema pomoći."

Ovo je nesto najbolesnije sto sam imao prilike da procitam. Ubijati decu i to pravdati kao kaznu za bogohuljenje je toliko morbidno i zlo, da ja nemam reci. Plasi me sta bi bilo kada bi takvi poput tebe imali neku vlast i pitali se za nesto.
Bolesno... zlo, naopako i bolesno... Ja sam potpuno zatecen i ne mogu da verujem dokle religijski fanatizam moze da ide.

zoki

pre 9 godina

@spike...

ja sam samo @zoki a ne i @ImePrezime... ja nikad ne citiram Sv. Pismo tako da tvoje tvrdnje nisu istinite... ne znam čemu oni nebulozni citati?... ali nema veze... i bolje da se isključiš jer ti ne zastupaš naučne stavove već antiteističke i metafizičke stavove svojih mentora, jer sve što pišeš si prepisao od njih... sam nisi mogao da dođeš do tako razrađenih ideja... u stvari, mogao si jedino ako ti je to profesionalno opredeljenje, a onda bi trebalo da se stidiš ako sa takvog nivoa tako ružno razgovaraš s nama...
evo da i ja citiram nešto iz Psalama cara Davida (živeo oko 1000 god. pre Hrista): ... reče bezumnik u srcu svom- Nema Boga...

Mir Božiji i tebi (od srca, a ne cinično kao tvoj "mir...")

Ime Prezime

pre 9 godina

@Spike:


Pa ti ne poznaješ Bibliju čoveče. Pa šta se čudiš oko toga što su Jevreji posekli paganske narode. Pa naravno da će da ih poseku. Bog je naredio Mojsiju da ih poseku. Ti paganski narodi su činili svakakve gadosti. Na primer ubijali su svoju decu radi prinošenja žrtve bogovima. Ti paganski narodi su okrenuli svoje lice od Boga i došli u stanje hule na Duha Svetoga i njima više nije bilo pomoći.

Bog je stvorio sve ljude i oni su Njegovo vlasništvo. Bog ima svoj zakon i taj zakon mora da se poštuje. Pa ne možeš ti da radiš šta hoćeš. To ne postoji. Ko okrene svoje lice od Boga i stupi u stanje hule na Duha Svetog taj se uništava tu nema pomoći.

Šta ti misliš da je ovaj život igra gde ti možeš da radiš šta hoćeš?

Ime Prezime

pre 9 godina

@Mile:

Kakve veze ova diskusija ima veze sa Miroljubom Petrovićem?

A pošto vidim da si ti veliki stručnjak adje reci koje su to besmislice koje su raskrinkane vezano za radiodatiranje?

Ili još bolje kad si tako pametan i informisan ajde onda zameni pretpostavke koje se koriste u radiodatiranju sa naučnim dokazima. Evo ti par pretpostavki:

a) Ne postoji naučni metod da se dokaže količina raspalog elementa u trenutku smrti životinje. Pretpostavlja se da se nije bilo raspada u trenutku smrti životinje uopšte i to se uzima kao početak a to nije nauka već pretpostavka.

b) Ne postoji naučni metod da se dokaže da nije bilo kontaminacije fosila od vreme smrti pa do vremena testiranja starosti.

Spike

pre 9 godina

Evo, posto vidim da sam ovde indirektno prozvan od @zoki i @ImePrezime po dva osnova (da copy/paste-ujem i da ne pravim razliku izmedju dobra i zla), da odgovorim i iskljucim se iz rasprave, posto, ocigledno ovde od argumenata i logike nema nista.

Da copy/paste-ujem sveto pismo, na koje se vas dvojca (a mozda ste i jedan te isti) toliko pozivate:

"14 I Mojsije se razgnevi na vojvode, na hiljadnike i stotinare, koji se vraćahu s vojske;
15 I reče im Mojsije: A što ostaviste u životu sve žene?
16 Ta one po reči Valamovoj navratiše sinove Izrailjeve da zgreše Gospodu s Fegora, te dođe ona pogibija na narod Gospodnji.
17 Zato sada pobijte svu decu mušku, i sve žene pobijte, koje su poznale čoveka.
18 A devojke, koje ne poznaše čoveka, ostavite u životu...."

E, tako zbori i cini donosilac "zakona bozijeg" na koji se toliko pozivate. Hm, sta li su planirali sa ovim zenama "koje ne poznase coveka", pitam se...

Imate i ono o nejedenju skoljki, nosenju odece razlicitih materijala, ali to cete sami da procitate. Ne ide da bacam "bisere" pred odredjene zivotinje, a na logiku ste rezistentni, pa cu da poslusam sto napisa neko pre mene - ignore.

Toliko od mene. Mir "boziji".

zoki

pre 9 godina

@mile... isto kao što ti radiš copy/paste sa izvesnim krausima, denetima, dokinsima i ostalim... vas hiljade je copy/paste sa famoznim Letećim Špagetima... sem jednog koji je preformulisao špagete u nekakve "dzu-dzu sa planine"... valjda "dzu-dzu" treba da budu kvantna polja koja su stvorila čitav univerzum i na kraju i život na zemlji sasvim potpuno slučajnim "nabadanjem" gromova po nekakvoj organskoj materiji, koja je, gle čuda, prethodno bila prirodno selektovana. I onda je ta selektovana materija koja je sama sebi udenula život, odlučila da stvori razum... i posle dugog i podrobnog razmišljanja je i to uradila tj. stvorila razum... i to iz ničega...

Ime Prezime

pre 9 godina

@m:


Aha pošto si ti toliko veliki stručnjak onda ne možeš da trošiš svoje dragoceno vreme da objašnjavaš stvari. Inače ti znaš samo ne možeš da kažeš naravno naravano. Pa tako i ja mogu da diskutujem do sutra i da umesto argumenta kažem samo "kupi knjigu ne mogu da objašnjavam". Pa šta se javljaš onda ako ne možeš da objašnjavaš?

Šta sam ja to slagao?

Kakve veze imaju sekte sa Bogom? Rekao sam to i ranije crvka nije ogledalo Boga. Ogledalo Boga je Božiji zakon zapisan u Bibliji.

Mile

pre 9 godina

@m

Dzaba se trudis. Izvesni "imeprezime" copy/paste-je Miroljuba Petrovica. Te besmislice o radiodatiranju koje je doticni izneo u jednoj od svojih knjiga su bezbroj puta raskrinkane, ali dzaba pricati. Vecina komentatora pokusava sa njim da vodi polemiku na bazi argumenta, a covek se baca svetim duhom, kvazimetafizikom i sl. Nemas tu plodonosne rasprave. Racionalni argumenti ne vrede kod iracionalnih ljudi. Njega mnogo vise boli kada ga stavis na ignore. :D

m

pre 9 godina

@Ime Prezime
Imaš internet, potraži sam ili kupi knjigu to je bolja opcija. Ipak ne mogu više besplatno da ti držim časove, a i vidim da si zbog Adama i Eve postao lažov pa te razumem. Istorija hrišćanstva? Pa hoću dokaze iz istorije, da pojasniš narodu kako je jedna sekta postala vodeća religija.

m

pre 9 godina

@Ime Prezime
Čovek je rekao pogrešan element, metoda je ista. Ne koristi se samo ugljenik. Sa dinosaurusima se radi i preko starosti stena. Ti kada osporavaš tu metodu, osporavaš i geologiju i fiziku jer to nisu biološki metodi koji se primenjuju. Inače što ignorišeš moje pitanje o istoriji hrišćanstva. Smeš li o tome da pričaš, šta si se uhvatio za evoluciju za koju i ne znaš šta je (jer meni si držao predavanja o rezistenciji bakterija na antibiotike ali kada si dobio odgovr nešto te nema da odgovriš). Sada se hvataš za taj ugljenik ali svoju grešku iz koje se vidi tvoje neznanje prećutkuješ i izbegavaš da odgovriš na mnoje pitanje.

Ime Prezime

pre 9 godina

@m:

Ajde ti objasni naučni proces kako se odredjuje starost stene? Ne postoji naučni metod preko koga se može precizno odrediti starost stene.

Ne znam koje je pitanje bilo vezano za istoriju hrišćanstva. Ajde ponovi pitanje ne znam na šta si mislio. A i kakve veze ima istorija hrišćanstva sa Bogom i sa evolucijom?

Ime Prezime

pre 9 godina

@Davorin:


Čovek je stvoren po Božijem obličju a to znači sledeće:

Telo plus Sveti Duh čine čoveka i to se zove Duša Živa. Dakle, Duša Živa je spoj materijalnog i duhovnog. Duša živa nije samo telo ili samo Duh.

A naličje Božije je Duh u nama koji imamo samo mi na ovom svetu. Duh koji nema ni jedna životnja i nijedno stvorenje što diše na zemlji. A taj Duh se ogleda u razumu, u intelektu, u sposobnostima da se smejemo, da plačemo, da budemo srećni, da mislimo, da govorimo, da volimo, da pevamo pa od kad su Adam i Eva sagrešili i da lažemo i da krademo itd.

Dakle naličje Božije je Duh koji imamo u sebi koji nema niko na ovome svetu osim čoveka.

Ime Prezime

pre 9 godina

@m:


I samo još da dodam da odredjivanje starosti ne funkcioniše ni sa ostalim elementima iz istih razloga koje sam naveo i za ugljenik 14. Tako da trenutno ne postoji naučna metoda preko koje se može odrediti starost organske i neorganske materije.

Davorin

pre 9 godina

Mni nesto nije jasno... ako je covek stvorn "po bozijem liku" kako to da imamo toliko razlicitih ljudi? Ko je od nas stvorn po bozijme liku?
Crnci?
Azijati?
Kepeci?
Aboridzini?
Eskimi?
Mongoli?

Jel to znaci da postoji dobra sansa da je bog kepec? Ili crnac (ne daj boze?!)

Ime Prezime

pre 9 godina

@LOL:

Pa čoveče ja ti nisam neprijatelj. Niti ti ja želim loše, naprotiv baš suprotno. Ovo je bila diskusija i svi smo raspravljali a ti si prvi zauzeo jako neprijatan stav prema meni. Evo ovo su tvoje reči bile:

"Mislim stvarno, sam si sebe pokopao ovde. Nisi cuo za datiranje ugljenikom, ili izotopima ugljenika? Ima i drugih metoda. Sramota i to teska sramota je da bas toliko ne znas neke stvari koje sada vec spadaju u opstu kulturu"


Pa sad ti meni reci kako sam ja to podmukao? Evo izvini ako sam te uvredio ili povredio sa nečim.

m

pre 9 godina

@Black Goo
Na pitanja koja ti postavljaš ja dajem odgovor, a ti ne odgovri ni na jedno moje nego kao svaki kreacionista opet napadaš evoluciju iako ne znaš šta je evolucija. Tvoji komentari nemaju ni jedno objašnjenje. Tvoji argumenti su ja sam bila na Galapagosu a vi niste. Nema veze što ti nemaš blage veze sa genetikom ti si bila na Galapagosu. Pazi molim te kakav argument. Možeš to da okačiš mačku o rep. Ti ako ne znaš šta su mutacije (a ne znaš), migracije, genetički drift i prirodna selekcija ti onda ne znaš evoluciju i nije evolucija znati samo suvoparnu definiciju, već razumeti šta se dešava i kako se menja genetička struktura populacije pomoću ovih mehanizama.

Ime Prezime

pre 9 godina

@Gradjanin:

A šta si ti hteo da kažeš time što se odredjeni procesi u organizmu ne oslanjaju na informaciju koja se nalazi u DNK? Šta to dokazuje ili ne dokazuje?

LOL

pre 9 godina

(Ime Prezime, 15. mart 2015 14:11)
Ovako, ovo mi je poslednji komentar jer vidim da si prilicno nerazuman i verbalno agresivan. A vidim i da su drugi komentatori odustali. Prvo nisam ja nista i ni u kakav kontekst ubacio, vec upravo ti, ti si taj koji se pravi lud. Ubacio si da kazem zamku sa tom recenicom, cekao ko ce da se nalepi (eto, ja se "nalepih") i onda poceo da mantras kako to nije precizna metoda, itd...Ja sam samo pomislio da ti ne znas sta je carbon datiranje pa sam tu upao. Mogu samo da kazem da si ti tu vrlo podmuklo nastupio a sve sa ciljem da vodu navedes na svoju vodenicu i natalozis jos po koji "argument". Prilicno ti je stalo da budes u pravu i druge nabedis u to. O cemu se tu zapravo radi, to samo ti znas. I da, sa mojom logikom je sve u redu, sto se za tvoju tesko moze reci. A za ovu recenicu koju mantras po treci put i ponavaljas kao papagaj (koja dokazuje postojanje boga po tebi) tek nemam reci.

Ime Prezime

pre 9 godina

@LOL:

Nemoj da se praviš lud sad. Ti si odredjivanje starosti ugjlenikovim izotopom pomenuo u kontekstu dokaza da su dinosaurusi stari 65 miliona godina. A da čak nisi bio svestan da se sa ugljenikovim izotopom ne može odrediti ništa starije od nekih 50,000 godina. Tako da si totalno neinformisan.

A to što pričaš da je to zvaničan naučni metod samo pokazuje koliko ne znaš ništa o nauci a i da generalno imaš problem sa logikom. I evolucija je zvanično u knjigama u školama pa to ne dokazuje da je evolucija tačna. Već samo dokazuje kako ljudi slepo veruju ocu laži bez razmišljanja.

Dakle nemoj da ponavljaš neistine kao papagaj. I nemoj da govoriš da se starost organske materije može odrediti pomoću ugljenikovog izotopa kad to nije istina niti je to nauka i nema veze sa naukom.


Ali evo pitanje i za tebe kao i za sve ostale evolucioniste:

Ako Bog ne postoji kako znaš razliku izmedju dobra i zla? Ili za tebe ne postoji razlika izmedju dobra i zla?

@Gradjanin

pre 9 godina

@Gradjanin

Hlorovodinicna kiselina se, de facto, ne stvara u organizmu, pa nema ni potrebe za DNK informacijom. Joni vodonika i hlora se nezavisno jedni od drugih upumpavaju u lumen parijetalne celije koji je, prostorno gledano, u kontinuitetu sa lumenom digestivne cevi. Elementarna fiziologija.

Uz zaista duzno postovanje prema vama inzenjerima (pretpostavljam, ako nisi - izvinjavam se), ali ne mozete tek tako da se bacate u analogije bez ikakvog medicinskog/bioloskog znanja. Jos da pretendujete na visoko strucni nivo.

Black Goo

pre 9 godina

(Black Goo, 14. mart 2015 22:51)
Ako nisi vernik, onda si jos gore, pobornik denikenove naucne fantastike koju je autor proglasio istinom kada je video da moze dobro da zaradi.. Da, bozije kocije (ili kako se vec knjiga zove) su u svom prvom izdanju bile prosecan sf roman pisan iz prvog lica, sa gomilom zamena teza i nebuloznog ignorisanja cinjenica... U svakom slucaju, evolucija je cinjenica potkrepljena hiljadama dokaza....
(razuma bez, 15. mart 2015 00:14)

- Ostavi se čoveče lepljenja tih skojevskih flastera i šta je ko po tvojoj iskrivljenoj percepciji i površnom poznavanju stvari. Daleko si ti od toga da možeš i zamisliti šta sam ja i kakav lebac i gde jedem. I da mogu na svaku tvoju tkz. "evolucionističku činjenicu" da ti postavim hiljade pitanja posle kojih ti sve one mogu ispasti samo partizanske parole za sitnu i naivnu raju. Kad shvatiš da nas ima ovde sa različitih strana sveta i nezamislivom za tebe obrazovnom pozadinom, sa različitim izvorima informacija i sa različitim mogućnostima dolaska do znanja, koje nije za svakoga i narodne školske klupe, biće ti malo više jasnije u kolikoj nesvesti živiš. Kad sve ovo jednom shvatiš biće ti i jasno zašto živiš u ovako deformisanom svetu, koji i jeste ovako nastrano projektovan i posađen u tvojim školskim klupama, i samo ga vi - nečiji verni đaci i dalje držite u ovolikoj nepravdi i bedi. Ubeđeni od malena rob kad ne zna da je nečiji napravljen rob njega ne treba u okove više stavljati - on ih sam drži na svom vratu.

LOL

pre 9 godina

(Ime Prezime, 14. mart 2015 23:47)
Sve jedno, nisam ja pogresio nista, naveo sam zvanican naucni metod. Nisam ulazio u detalje koliko je precizan ili ne. Koliko god da je neprecizan to je i dalje zvanican naucni metod. Dalje, to sto su dinosaurusi i ostale zivuljke mozda zivele kasnije nego sto se mislilo/pretpostavljalo to i dalje ne znaci da boga ima (ili nema, ajde sad da budem politicki korektan) vec da je zivot na planeti mladji nego sto se mislio da jeste, to drugim recima znaci i da evolucija tece brze, i nju kao dokazanu teoriju takodje ne osporava. E u tome je sva lepota i iskrenost nauke, nema mesta tvrdnji, ako cak i ima kada se prezentuju bolji, noviji dokazi sve je podlozno promeni, cak i iz korena. Kada se to desi dolazi do potpuno drugacijeg pogleda na stvari (paradigm shift), tako nesto ne postoji u religiji, tamo su samo dogme. Tu nema propitivanja, tumacenja (sem verskih tekstova), i iznad svega sumnje. Tu se kao sto ti radis naucni metod diskarduje i osporava. Velika razlika.

Ime

pre 9 godina

@spike:
Pa ti si toliko nadahnut ocem lazi da je to strasno. Ne znas ti sta je mudrost ni u glavu kad bi te udarila ne bi je spoznao.
Kako moze teret dokazivanja da bude na meni ako ja ne trazim dokaz. Meni ne treba dokaz.
Najveci dokaz stvaranja Bozijeg ce biti nemogucnost da se dokaze suprotno za one koji traze dokaz. Za one koji ne traze dokaz to nije problem.
Ti mozes da kazes sta hoces a sad da li ce neko da te slusa to je druga stvar.
Pitanje za tebe:
Ako Bog ne postoji kako znas razliku izmedju dobra i zla. Ili za tebe ne postoji razlika izmedju dobra i zla?

Zoran

pre 9 godina

Posto ocigledno ni dan danas nista nije sigurno, ni da Bog postoji ni da je evolucija takva kakva je i dalje VERUJEM (kao i vi sto verujete u Boga).

PS Znate kada se dvoje ubedjuju? Pa kad niti jedan nema ocigledan dokaz.

Black Goo

pre 9 godina

@(Gradjanin, 14. mart 2015 22:31)
Dala sam ti plus i koliko vidim jedina za sada. Teško je o tome pričati zavedenima po školskim klupama o tome šta je život i koliko je on složen. Da su samo zavedeni bilo bi i pola jada sa njima, nego su još i podeljeni između Darvina i crkve, na crvene i crne, na zvezdaše i partizanovce i tu je kraj svih umnih dometa za njih kao navijače jedne te iste partije. Stvar je i tu savršeno jasna uz ono devide et impera za dresiranu i sa rimskim pravom umno uštrojenu raju. Zato im se svi njihovi tirani ovako siti navladaše. To je toliko izdresirano da je dobilo neko znanje o životu i za život u školskoj klupi. Kao da su školske klupe za to nekad služile i nisu projektovane samo da stvaraju Pruske vojnike za ratovanje i pljačkanje. Samo jako loši đaci i danas ovoliko mogu slepo da veruju u školsko znanje, sa kojim nisu dobili pravedniji i srećniji život koji im je bio toliko obećavan ako ga se drže. I da su ih njihovi diktatori za džabe školovali što su ih voleli i što su mislili na njihovo bolje sutra. Aha, malo morgen večiti đaci i recitatori parola za bolji život.
Tebi svaka čast na nervima i trudu, samo se bojim da nemaš kome da ovoliko ovde elaboriraš život u očima nauke. I to oslobođene nauke od svake njihove zaglupljujuće ideologije, koji nije samo ljudski rod, već i neuporedivo kompleksniji od svakog darvinizma i religijskog boga. Nije ni znanje za svakoga Građanine. Shvatićeš to i sam jednom ako još nisi. Mislim da već jesi. Pozdrav.

Beogradjanin

pre 9 godina

Prvo da kazem da ne verujem u Boga. Intersantni su mu komenatri, kao da su Vam bacili kosku i sad se ubedjujete. Na primer kvatna mehanika nam je omogucila da svi ostavljamo komentare, a pojedini prepucavaju.

Ja vec dugo vremena delim nauku koja dovede do nečeg opipljivog ili ne. Na primer i gravitacija tačnije njeno znaje nam je omogucilo da posaljemo robote na Mars(nisam hteo da upadnem u zmaku Meseca) :).

Bas me briga da li se Sunce okrece oko Zemlje ili suprotno. Ali ne svidja mi se da neko ubija zato sto se ja sa njim ne slazem.

Čemu sluzi znaje o evoluciji? Jel se to radi za novac ili volonterski? Jel ce rezultati nadoknaditi ulozeno? Pročitao sam interesantan podatak da je pronadjen kostur neandretalac sa rakom kostiju? Jel to znaci da nikad nećemo lečiti rak sa barem 50% uspesnosti? Dokle ce nas dovesti znaje o "Velikom Prasku" ? To sto su neki ljudi radili sa pozicije moci crkva onim ljudima koji su imali drugačije ideje?To je strasno , to su radli i mocnic u ratovima ali sad zbog politke,moci, NOVCA najvise.... Uvek ce to dobijati nove oblike, mozda ublazene ili prikrivene. Ansaz sta je sad sa njim? Jer zivi jos u ambasadi neke drzave?

Sta radi Cern? Sve velike kompanije su tu ako se pronadje nesto sto moze da se proda. Nesto konkretno.

Kad ce kvatni kompjuter? Razočaran danasnjon naukom.

Joca 011

pre 9 godina

Evolucija kao fenomen je nesporna. Puno je dokaza za to. Bog je stvorio neko stvorenje i potom ga prepustio prilagođavanju kroz generacije, pa je npr. od vuka postao pas. Ono što inače pa evo i ovde unosi zabunu je da se pod evolucijom smatra kako je čovek nastao evolucijom od neke životinje. Argument za to je da čovek ima iste organe, delove DNK i da ''liči'' na životinju od koje je navodno nastao. Ovaj argument nije nikakav dokaz evolucije čoveka. Čovek je stvoren odmah čovekom, ''po obličju Božjem'' i to kao par – muškarac i žena.
.

Gandalf sivi

pre 9 godina

Vera ne traži nikakve dokaze, zato i jeste vera. A verujemo zato što to našem besmislenom životu daje viši smisao. E sad neki veruju u Boga, a neki veruju da su bogovi. I da podsetim na reči jednog naučnika i filozofa: I da Boga nema trebalo bi ga izmisliti.

Spike

pre 9 godina

@Ime

Uh, "Ime" moje, nista nisi procitao sta ti je napisano. Hajde, probacu jako polako...

Najpre, nemam problem sa tim da verujes u sta zelis. Tvoje apsolutno pravo. Ono sa cim, medjutim, imam problem je sto se pozvas na logiku i prebacujes ljudima da imaju probleme sa njom, a pri tom nemas elementarna, ali elementarna znanja o istoj. Naravno, ja od vernika to i ne ocekujem, ali sto je mnogo - mnogo je.

"Ja kazem Bog je sve stvorio i nemam problem sa tim."

1. Mudar covek ne tvrdi nesto sto ne moze da dokaze. (Sapiens nihil affirmat quod non probat).

2. Teret dokazivanja (onus probandi) je na onome koji tvrdi, ili da budem precizniji na onome ko iznosi afirmativan stav, kao sto je "ja kazem da bog postoji".

3. Sto se tvrdi bez dokaza, odbacuje se bez dokaza.

Zbog 1-3 ti "evolucionisti" traze dokaze/argumente/reference.

"A ja kazem najveci dokaz ce uvek biti nemogucnost da se dokaze suprotno."

4. Ne moze nemogucnost dokaza da bude dokaz. Logicka greska argumentum ad ignorantiam, koju sam ti naveo, ali se ti u brzini da sto pre odgovoris, nisi ni potrudio da potrazis/promislis.

Ili, paralela (refutation by parallel reasoning) - ja mogu da kazem da nas svima na glavi sedi jedan mali zeleni Marsovac, a dokaz za to je sto ne mozes da dokazes suprotno. A zasto ne mozes da dokazes suprotno, zato sto se:

5. Egzistencalni negativni sudovi ne dokazuju (niti se mogu dokazati).

Poenta - ne uzimaj logiku u usta sa takvim ignorantskim stavom.

razuma bez

pre 9 godina

(Black Goo, 14. mart 2015 22:51)

Ako nisi vernik, onda si jos gore, pobornik denikenove naucne fantastike koju je autor proglasio istinom kada je video da moze dobro da zaradi.. Da, bozije kocije (ili kako se vec knjiga zove) su u svom prvom izdanju bile prosecan sf roman pisan iz prvog lica, sa gomilom zamena teza i nebuloznog ignorisanja cinjenica...

U svakom slucaju, evolucija je cinjenica potkrepljena hiljadama dokaza....

Black Goo

pre 9 godina

@(Gradjanin, 14. mart 2015 22:31)

Dala sam ti plus i koliko vidim jedina sam za sada. Stvar je više nego jasna i teško je o tome pričati zavedenima po školskim klupama o tome šta je život i koliko je on složen. Da su samo zavedeni bilo bi i pola jada sa njima, nego su još i podeljeni između Darvina i crkve, na crvene i crne, na zvezdaše i partizanovce, ili ateiste i vernike i tu je kraj svih umnih dometa za njih kao navijače. Stvar je i tu savršeno jasna uz ono devide et impera dresiranu i sa rimskim pravom umno uštrojenu raju. Zato im se svi njihovi diktatori i tirani ovako i siti navladaše. To je toliko izdresirano da je samo sebe ubedilo da je dobilo neko znanje o životu i za život u školskoj klupi. Kao da su školske klupe za to nekad služile i nisu nisu projektovane samo da stvaraju Pruske vojnike za ratovanje i pljačkanje. Samo jako loši đaci u to i danas ovoliko mogu slepo da veruju u školsko znanje, sa kojim nisu dobili pravedniji i srećniji život. I da su ih njihovi dikatatori za džabe školovali što su ih voleli i što su mislili na njihovo bolje sutra. Aha, malo morgen večiti đaci.
Tebi svaka čast na nervima i trudu, samo se bojim da nemaš kome da ovoliko ovde elaboriraš život u očima nauke. I to oslobođene nauke od svake njihove zaglupljujuće ideologije, koji nije samo ljudski rod, već neuporedivo, neuporedivo kompleksniji od svakog darvinizma i religijskog boga. Nije ni znanje za svakoga Građanine. Shvatićeš to i sam jednom ako još nisi. Mislim da već jesi.

Ime

pre 9 godina

@black goo:
Bog nije stvoren. Bog postoji oduvek. Dakle Bog je onaj koji jeste, koji je bio i koji ce biti u vekove vekova. Njegovo ime je Vecni. Tako da ne mozes da postavis pitanje ko je stvorio Boga.
A sad je druga tema to da li covek moze da dokuci bice koje nije stvoreno zato sto je covek stvoren.

m

pre 9 godina

@Ime
Već ti davno odgovrih potraži komentar. Bakterije nisu sve iste kao ni mi, imaju raznovrsnost, neke su manje otporne neke više na antibiotike (zato ne smeš da piješ antibiotike na sovju ruku i ne smeš da piješ dva dana već kad kreneš celu kutiju da pobiješ sve da ne izvršiš selekciju najotpornijih), one koje su dobile mutaciju i koje su najotpornije, najbolje preživljavaju to su tzv. bolnički sojevi jer u bolnici se održava sterilna sredina, ali bakterije se i tu prilagođavaju i postaju sve otpornije i opsanije. To nije nikakva greška to ti mutaciju izjednačavaš sa greškom (što nije moja krivica što ti ne znaš i ne shvataš šta su mutacije). Za bakterije koje su izložene antibioticima ta mutacija koja im daje otpornost je njihova prednost, preživljavaju najotpornije (najajači opstaju, ali bolje reći oni koji su najbolje prilagođeni datim uslovima opsataju). To nije mana za bakteriju, samo korist, nije štetna mutacija jer povećava preživljavanje bakterije. Ako ne možeš ovo da skapiraš ne znam kako da ti pomognem(selekcija je u pitanju, hoćeš da ti nacrtam). Nego šta bi sa istorijom hrišćanstva. Hajde da pređemo na religiju.

Pozdrav

pre 9 godina

Odlican tekst, hvala redakciji. Rasprava o temi je izlisna, ako se vodi sa osobama koje imaju verujuci princip. Zato molim pametne ljude da odustanu na vreme od iste.

Ime Prezime

pre 9 godina

@Lazar Bubalo:

Prijatelju ti si ili neinformisan ili imaš problem sa logikom. Kako Bog i evolucija savršeno kompatibilni kad Biblija uči da je Bog stvorio sve vidljivo i nevidljivo za 6 dana a evolucija kaže da je svet stvaran milionima godina i to bez Boga već čistom slučajnošću.

Nemoj da komentarišeš reda radi nego razmisli prvo pre nego što komentarišeš nešto.

zoki

pre 9 godina

@Spike "...Ja tvrdim da nas je sve stvorio veliki Dzu-Dzu sa planine..."

Grešiš Spike, mi smo stvoreni od strane Letećih Špageta sa makaronama. Pitaj Dokinsa a još bolje Krausa...

Ime Prezime

pre 9 godina

@LOL:

Ti si otkrio svoje neznanje. Odredjivanje starosti ugljenikovim izotopom 14 koji je radioaktivan je test koji je apsolutno neprecizan i nepouzdan. Greške koje se javljaju prilikom odredjivanja starosti ugljenikovim izotopom 14 su izmedju 100% i 500%. To je ogromna nepreciznost. Plus što se 50% svih testova odredjivanja starosti ugljenikovim izotopom 14 odbaci.

Evo ti par činjenica zašto je odredjivanje starosti ugljenikovim izotopom 14 jako neprecizno i ne naučno.

a) Zemlja još nije došla u ravnotežu u razmeri u kojoj se ugljenikov izotop 14 pravi u atmosferi i količini koja se raspada. Trenutno se mnogo više ugljenikovog izotopa 14 proizvodi u atmosferi nego što se raspadne.

b) Niko ne može iz fosila da ustanovi koliki je procenat ugljenikovog izotopa 14 bio u životinji u trenutku njene smrti jer zemlja još nije došla u ravnotežu kao što je objašnjeno u stavci a.

c) Niko ne može da zna da li je uzorak fosila bio kontaminiran od svoje smrti pa do trenutka odredjivanja njegove starosti.


Odredjivanje starosti organske materije ugljenikovim izotopom 14 je zasnovano na mnogo pretpostavki za koje se ne može pouzdano znati da li su tačne ili ne. I vrlo je neprecizno. Tako da ubuduće nauči nešto a nemoj samo da ponavljaš mantru kao papagaj što bi rekla @black goo.

Gradjanin

pre 9 godina

To sa evolucijom je jako čudno: po originalnoj teoriji to je prilagođavanje na unutrašnje promene, a ne na spoljašnje i rata promena (mutacia) ne zavisi od spoljašnjih faktora, a zatim tu je i ono apstraktno prilagođanje okolini tipa IF nešto THEN živ ELSE mrtav, pri čemu to nešto nije objašnjeno... kasnije se vidi da je kriterijum tzv. genetski algoritam, i samo jedan program ga koristi - PNGWOLF za optimizaciju PNG slika, a sam algoritam i nije nešto. Ono što je najinteresantije je da je igra života počela tek kada su pravila igre definisana jer je genetski kod statičan i ne-evolutivan sa korekcijom greške gotovo identičnom MNP10 algoritmu i isti je za sva živa bića od samog početka do danas! Čovek ima samo 700Mb genetskog koda, zip-ovano oko 70Mb, a od tih 700Mb samo je 10% fizički dostupno tokenu za transkriptazu u RNA, što je oko 150 puta manje genetskih informacija od pšenice... tu su i supstance za čiju sintezu nema genetskog koda jer je takva sinteza nemoguća jer je izvan opsega voltinog niza esencijalni aminokiselina: hlorovodonična kiselina u želucu, fluorovodonična kiselina čije soli grade zubnu gleđ, borna kiselina u suzama, itd. Napredak u računskoj tehnici (naročito CUDA sekvenciranje koe za 5-6 sati uradi isto 10 godišnji genom projekat) je pokazalo da tu nešto ne valja!
Biće da je Lamark ipak bio u pravu, ali život na početku nešto stvorilo! Kada prihvatimo postojanje bestelesnog života, onda je jasno da je bestelesni život stvorio telesni...

Lazar Bubalo

pre 9 godina

Uvek me iznova odusevi slepilo vernika i gordost ateista. Ne raspravljajte se o Bogu, to vredja dusu. P.s. Ne razumem zasto su bog i evolucija nespojivi. Meni su savrseno kompatibilni kad u sve ubacite slobodu ( sloboda je tek zajeban pojam) Lol

Black Goo

pre 9 godina

@Majstor
Lepo si im Majstore odgovorio. Bez informacije o stvarnju nema ni stvorenog. Ništa na ovom svetu samo od sebe ne nastaje, kao što nema ni te informacije bez nečije inteligencije. I ovo sad što citiram se može i drugačije opisati kad već nisi vernik: "Ovakva nipodastavanja kreacionizma predstavljajuci njegove zagovornike kao retardirane ..." Moraš biti svestan da je i kreacionizam kao pojam religijski, a naučnici koji ne veruju Darvinu i religijama imaju drugi izraz za tu istu stvar. Naučnici ne verujemo ni u boga kao neko zalutalo vanzemaljsko biće na ovu planetu, jer se odmah postavlja i pitanje ko je njega stvorio tamo negde. Zato se i priča samo o inteligentnom Dizajneru, kao nešto treće.
I za taj tvoj kompjuter. Ako je naše telo kompjuterski hardware od materije, onda bi mu software bila naša svest, koju darvinistički đaci ne uzimaju u obzir dok valjaju njihove materijalističke parole. Dakle, ko je stvorio software? Znam, to je sad metafizika i još jedna javna tabu tema, sa veliko T. Zato i ne čudi što je sve do pre dvadesetak godina svest od Darvinove nauke bila toliko izbegavana kao da je neka kuga. Danas je na svu sreću stvar dosta bolja i bez svake sumnje se zna da metafizika pokreće i kontroliše materiju. I nije suprotno kao što darvinisti i dalje misle dok se još uvek odmotavaju u njihovim nepostojećim evolucijama.
Svi smo samo svedoci devolucije. Svaki dan nam nepovratno i na oči izumiru stotine oblika života. Život je na ovoj planeti sve siromašniji.

Spike

pre 9 godina

@ Majstor

Ok, majstore, hajde onda da idemo tvojim rezonom.

Kazes: "Vi tvrdite da je zivi svet nastao spontano bez upliva bilo kakve inteligentne sile? Da li shvatate koliko su takve tvrdnje smesne i apsurdne?"

E, sada, ako je za nas ovakve nesavrsene, kako kazes, bio potreban upliv inteligente sile, zamisli onda kolika je inteligentna sila bila potrebna za stvaranje te inteligentne sile. Dakle, pretpostavljam da si dosledan svojoj logici i da imas odgovor na pitanje - a ko je stvorio onda tog tvorca?

Uzgred budi receno, tvoja analogija racunara i coveka ne stoji, jer je racunar neziva priroda, a organizam ziva u upravo je karakteristika zive prirode da se menja, tj. da da je u stanju da smanjuje entropiju (dok je ziva, je l). Zato i mozes da kontruises racunar. Posto je prostor za komentar ogranicen, detalji potrazi pod "Hoyle's fallacy" ili "junkyard tornado".

Ime

pre 9 godina

@m:
Ti ne samo da ne razumes nista vec imas problem i sa logikom. Kako rezstencija bakterije na antibiotik dokazuje evoluciju? Da li ti slusas sebe sta govoris? Kako je to dokaz stvaranja neverovatno kompleksnih organizama od nista i to slucajnim procesom. To sto se bakteriji ostetio gen pa antibiotik ne moze da radi ono sto radi kod zdrave bakterije nije dokaz nove informacije niti nove sposobnosti. To bi bilo isto kao kad bi rekao pukao mi je lanac na bicikli i sad nogama ne mogu da pokrecem bicikl a to ne objasnjava kako je ceo mehanizam prenosa i zupcanika i osovina nastao.
Ajde ti prvo nauci kako celija proizvodi proteine od informacija koje se nalaze u DNK i objasni kojim slucajnim procesom se to stvorilo.

Spike

pre 9 godina

@razuma bez:
A najveci dokaz za stvaranje Bozije ce uvek biti nemogucnost da se dokaze suprotno.
(Ime, 14. mart 2015 21:38)

Ne, "Ime", to ce mozda za tebe biti dokaz. Za one sa malo "skupljom ulaznicom" (citaj boljom skolom) to ce biti logicka greska argumentum ad ingnorantiam.

Ili, da ti prevedem:

Ja tvrdim da nas je sve stvorio veliki Dzu-Dzu sa planine. A najbolji dokaz za to je nemogucnost da se dokaze suprotno.

O tome da se egzistencijalni negativi u nauci/logici ne dokazuju, sta je teret dokazivanja (onus probandi) i sl, nekom drugom prilikom...

Ime

pre 9 godina

@spike:
Ali ti si zboravio da ja nisam taj koji trazi dokaz za Bozije stvaranje. Ja kazem Bog je sve stvorio i nemam problem sa tim. Evolucionisti su ti koji traze dokaz za Bozije stvaranje. A ja kazem najveci dokaz ce uvek biti nemogucnost da se dokaze suprotno.

Black Goo

pre 9 godina

(Black Goo, 14. mart 2015 20:15)
Ajde ti nama lepo daj jedan jedini materijalni dokaz, nesto sto je vidljivo i opipljivo, za postojanje boga - tvorca.
(razuma bez, 14. mart 2015 21:21)

- Alo ljudi, što ste toliko plitki i što se upuštate u teme i diskusije o kojima znate isto koliko i pop o jarićima. Zar je moguće da je neko zaključio da sam ja nečiji vernik ako kritikujem nebulozni darvinizam? Zar je moguće da ste baš toliko duhom siromašni kad ne možete da zamislite da postoji i nešto treće kao neuporedivo realnije i van religije i darvinizma? Zar još ništa o tome niste čuli? Nije život samo Zvezda i Partizan, ima života i van tih instaliranih komunističkih klubova, kao instrumenata za vladanje vama. To isto su vam i religije i darvinistička teorija, samo klubovi za vladanje, koja je nastala u vreme kolonijalizma i kao pokriće za nečije pljačkanje i bogaćenje po ovom unakaženom svetu. Zato i ne čudi da su vam nekadašnji najveći komunisti danas najbogatiji među vama, a proleteri siromašniji nego ikad. Sve ima svoju cenu i nju jedino glupost nema.

@m
Mislim da nije više vredno na tebi gubiti vreme. Vidi sam/a šta ćeš dalje sa sobom. Ako je tebi lepo u tvojim zabludama veruj mi i meni je još lepše. I potrudi se da prvo evoluiraš u neki rod iz tog siromašnog "m". Ili ti um ne doseže dalje od njega? U tom slučaju tuži tvoju evoluciju. A šta ako je deevolucija kriva? Kako da je tužiš kad je još uvek ne vidiš na delu?

Ime

pre 9 godina

@razuma bez:
Ali ti trazis dokaz za Bozije stvaranje iz perspektive ovog sveta. Bog je izvan ovog sveta. Isto kao sto je inzenjer izvan racunara. Ili kao sto je pisac izvan knjige. Dokaz za stvaranje Bozije iz perspektive coveka je isto kao kad bi se procesor u racunaru pitao kako je stvoren. Ili kad bi se slovo u knjizi pitalo kako je stvoreno.

hik

pre 9 godina

@majstor
"ne treba citati nikakve naucne ili religiozne knjige da bi covek shvatio da je bilo Stvaranja, dovoljno je samo male elementarne logike, cak ne ni inteligencije."
cak stavise inteligencija je tu samo balast :)))))))))
"Ovakva nipodastavanja kreacionizma predstavljajuci njegove zagovornike kao retardirane i priglupe primitivce ..."
i onda se pitas cemu sve to o_O

@ime
REC se najbolje prima u osami. monastvo, isposnistvo i taj rad.

i jos se oni definisu kao ljudi od skole :((((((((
kao satro ja inzenjer IT ali genetiku imam u malom prstu jos od detinjstva. koji luzeri

razuma bez

pre 9 godina

(Black Goo, 14. mart 2015 20:15)

Ajde ti nama lepo daj jedan jedini materijalni dokaz, nesto sto je vidljivo i opipljivo, za postojanje boga - tvorca.
Samo jedan jedinini dokaz, i ostavicu sve sto znam o evoluciji, ignorisacu sve dokaze evolucije i poceti da idem u crkvu.
Samo jedan dokaz trazim od tebe... Nesto poput fosila...

m

pre 9 godina

@Black Goo
To što si bila na Galapagosu ne znači ništa. Sedi i nauči prvo genetiku i molekularnu biologiju a onda evolucionu biologiju. Za prelazne vrste već imaš odgovor arheopteriks najpoznatiji i najočigledniji. A gde vidim evoluciju? Pa ja je vidim jer razumem i znam gentiku i molekulranu biologiju. Razvijanje rezistencije bakterija na antibiotike je primer onih koje se brzo dešavaju iz prostog razloga jer vreme generacije bakterije je kratko, tj. dovoljan je dan da se razmnoži.I dlaje me zadivljujete argumentima. Bila si na Galapagosu? Pa? Kakve to veze ima sa evolucijom što si ti bila na Galapagosu. Da nisi mislila da ćeš da evoluiraš? Šta meni vredi da odem i podignem haubu pokvarenog auta ako ne znam ništa o tome kako auto funkcioniše. Pričaš kako nešto nema veze sa evolucijom, a ne znaš šta je evolucija. Pogledajte kakve gluposti ste sve nalupetali i tvrdite da to piše u knjigama koje niste ni otvorili. Ne moraš uopšte da se baviš evolucijom da bi shvatila šta je religija, dovoljno je da čitaš istoriju. Čak i istorija umetnosti može svašta da ti kaže. Ponovo vas pozivam da se bavimo istorijom hriščanstva, da iznesete svoje argumente a ja ću svoje.

Ime

pre 9 godina

@majstor:
Svaka cast na komentaru. Hocu da dodam jos samo da sam i ja inzenjer informacionih tehnologija i da se svakodnevno susrecem sa mnogo logickih problema koje vrlo uspesno resavam na poslu svaki dan.

Majstor

pre 9 godina

I odmah iskacu ovi pritajeni kreacionisti, skriveni duhovnici da osporavaju evoluciju. Ne mislim u tekstu vec u komentarima... Ali zato kod lekara se izlome za antibiotike cim se zakaslju.
(Toliko, 14. mart 2015 13:33)
Lupaš gluposti kakve veze ima antibiotik sa tim? Kada cete vi koji histerično osporavate postojanje Tvorca a da ni sami ne znate zašto, shvatiti da ako neko veruje u Boga to ne znaci da je religiozni fanatik, clan bilo koje crkve, da obozava popove, veruje u svako slovo Svetog pisma, da je zatucan, itd,..itd. Verujem u Boga a obrazovan sam, inzenjer sam po obrazovanju, i zato znam koliko je intelektualnog napora bilo potrebno coveku da napravi bilo kakvu masinu. Desetine hiljada godina egzistencije a covek svojim nasledjem jos uvek nije u stanju da napravi zdravog klona...a vi? Da li ste svesni koliko je coveku trebalo da napravi kompjuter, a svaki zivi organizam je neuporedivo kompleksniji sistem od bilo kog kompjutera. Vi tvrdite da je zivi svet nastao spontano bez upliva bilo kakve inteligentne sile? Da li shvatate koliko su takve tvrdnje smesne i apsurdne? Dakle ne treba citati nikakve naucne ili religiozne knjige da bi covek shvatio da je bilo Stvaranja, dovoljno je samo male elementarne logike, cak ne ni inteligencije. Ovakva nipodastavanja kreacionizma predstavljajuci njegove zagovornike kao retardirane i priglupe primitivce koji veruju u stvaranje od 7 dana, da je zemlja ravna ploca, itd vredjaju zdrav razum.

čovek

pre 9 godina

(Ime Prezime, 14. mart 2015 14:28)
Problem je u tome što koristiš formu bez suštine ... pregledao si neke video klipove i pročitao neke kreacioniste koji imaju naučnu pozadinu ... oni ignorišu naučni metod forsirajući veštinu manipulacije ... međutim oni poznaju teoriju ili suštinu dok ti koristiš resavski metod ponavljanja forme i to one koja se tebi čini logičnom, naučenim po video klipovima ... sva tvoja pitanja i traženje dokaza su copy/paste iz tih klipova dok o znanju iza toga nemaš potrebno obrazovanje ... zato nijedan dokaz ne "dolazi" do tebe jer nemaš odgovarajući prag znanja ... tvoj domet su internet diskusije ... možda bi trebalo da se zamisliš nad tim ...

Ime

pre 9 godina

Ali ja bih voleo da znam samo jednu stvar. Ako moze svako iskreno da se zamisli i da odgovori. Evo ja kazem:
U pocetku bese Rec, i Rec bese u Boga i Bog bese Rec. I kroz Rec sve posta i bez Reci nista nije postalo sto je postalo.
Dakle Bog je sve stvorio i Andjele i zemlju i coveka i zivotinje i biljke i zakone koji su u svetu moralne i fizicke.
Moje pitanje je sledece:
Ako moze svako ko ne veruje da je Bog stvorio sve ili ko delimicno veruje da je Bog stvorio sve da se iskreno zamisli i da kaze sta bi trebalo da se desi ili da se nadje da bi rekao u svom srcu sad sam spoznao da Bog stvori sve. Zanima me kako ljudi koji ne veruju da je Bog stvorio sve zamisljaju dokaz za Bozije stvaranje. Kakva je to stvar ili dokaz sa kojim bi se zadovoljio i rekao bi sad znam da je Bog stvorio sve. Da li postoji takva stvar? Da li ti pada na pamet dokaz koji bi 100% dokazao da je Bog stvorio sve.
Eto to bih voleo da znam ako neko hoce iskreno da kaze.

QWERTY

pre 9 godina

(QWERTZ, 14. mart 2015 18:50)
Odlicno primeceno, ali evo da se posluzim verskom analogijom iako nisam vernik i da te pitam, da li zaista verujes u tako nesto (analogno opisanom principu)...? Ideja je super, ali nista vise od toga. I virtuelna masina mora negde da postoji i zavisi od platforme na kojoj je (da li je to cloud, ili neciji PC to je manje bitno...). Ta platforma je podlozna raznim havarijama (ako to pretpostavimo) tokom vremena, to onda znaci da backup backupa pa na neki n-ti broj mora da se obavlja dok je sveta i veka. Nekako mi se cini nelogicno opet sa religijske i verske strane da je neko mesto gde odlaze duse umrlih (ili ajde nase misli i secanja dakle ono sto smo mi) tako nesavrseno. To ne iskljucuje postojanje takvog neceg samo je meni licno nekako malo verovatno.

Black Goo

pre 9 godina

Prozvana sam da nešto lažem, pa da odgovorim.
@Black Goo
"... Da bi se raspravljali tebi ipak treba znanje iz ove oblasti. Zato bolje ćuti jer odgovriću na svaki tvoj netačan komentar, samo da pokažem koliko lažeš i pripisuješ evoluciji ono što nije tačno."
(m, 14. mart 2015 18:25)

Opet te marksističke demagogije. Ja sam čitala njihova pisma za razliku od tebe. A gde ti vidiš evoluciju oko tebe? Pokaži nam je, da i mi "lažovi" vidimo istu i gde su te prelazne vrste? Šta kažeš, zaustavila se kad je videla njene pobornike od vernika? Veruj mi i ja bi se zaustavila da sam na njenom mestu kad vas samo pogledam ovako bistre.
Da li si siguran/na "m" da uopšte znaš šta je to evolucija u teoriji? To što je video na Galapagosu, na kojem sam bila za razliku od tebe, nema blage veze sa evolucijom, već sa nečim drugim, a ti sad pogađaj sa čime. Mora da je za vas iz komunizma evolucija i kad ukrstite nemačkog ovčara sa šarplanincem. Nego šta je drugo po vama? I kakve veze ima genetika sa evolucijom? Ako su po vama geni stvorili čoveka (što nije istina), ko je onda stvorio te gene? Deda Mraz iz crvene mantije?

Upravo tako, kao što reče, da bi se o nečemu raspravljalo treba prvo nešto o životu i znati, umesto i dalje ponavljali nečije naučene parole. I da ućutkuješ smeš samo tvoju kevu.

Ime

pre 9 godina

@Milan:
Masa i vecina nikad nisu bili u pravu. Sto sto se mnogo ljudi slaze oko necega ne znaci da je to i istina.
Mnogo ljudi se u nemackoj slagalo da treba istrebiti jevreje. Sta mislis o toj vecini?

m

pre 9 godina

Apsolutno svi dosadasnji eksperimenti su pokazali da bilo kakva mutacija gena uvek dovodi do GUBITKA INFORMACIJA u genu!
(lale, 14. mart 2015 17:25)
Ko ti je ovo rekao? Srmotiš se. Mutacija nije gubitak infomacija. Mešaš delecije sa mutacijama. Mutacija je izvor varijabilnosti. Problem je jer ti misliš da znaš šta su mutacije. Podrazumevaš da su uvek štetne, a to je pogrešno. Postoje štetne mutacije, ali postoje i one koje donose korist. Ipak se vrati u školu.

Ime

pre 9 godina

@Milan:
I samo jos da dodam. Mene apsolutno ne zanima misljenje drugih ljudi. Niti me zanimaju plusevi i minusi. Ja ne komentarisem zarad pluseva i minusa. Mene istina zanima.

Milan

pre 9 godina

@Ime Prezime. Dobio si 200, 300 ili koliko hoćeš minusa i dalje duvaš u istu tikvu. Tebi to ništa ne govori. Tražiš dokaze da ti neko piše u komentarima. Očigledno je da imaš popriličan problem sa pojmom koji se zove knjiga. Dokazi se iznose u knjigama, na stotinama i hiljada strana. U naučnim radovima, na mestima koja su predviđena za to. Ali ono što bi dobro bilo je da nam napišeš stepen svog obrazovanja, čisto da shvatimo s kim pričamo.

m

pre 9 godina

@Black Goo
Nije Volas ništa uradio pre Darvina, ali je poslao Darvinu pismo (posle Darvinovog putovanja Biglom jer Darvin je i pre knjige O poreklu vrsta bio autoritet u nauci). Volas je mlađi i njegovo pismo je nateralo Darvina da izda knjigu. Treba uvek spomenuti i Alfreda Rasela Volasa. Darvin je bitan jer se usudio da u to vreme kaže nešto što je bilo protivno tadašnjim konzervatinvim stavovima u nauci. On je pokretač cele priče. I Lamark je isto pokušao da da objašnjenje promena u živom svetu, ali postoji bitna razlika. Lamark je pogrešno objašnjavao, a Darvin tačno (bilo je nekih grešaka ali Darvin nije znao za genetiku, Mendel je ostao anoniman tokom svog života). Kao neko ko je učio tu teoriju evolucije dobro znam za Volasa jer se njegovo ime nalazi u udžbeniku. Galapagos ima veze sa evolucijom, lako ju je uočiti jer je to grupa ostrva, na ostrvu je lakše pokazati promene nego na kontinentu gde nema takvih barijera i izolacije(ali to ne znači da se na kontinentu evolucija ne dešava već se bolje vidi na ostrvu). Da bi se raspravljali tebi ipak treba znanje iz ove oblasti. Zato bolje ćuti jer odgovriću na svaki tvoj netačan komentar, samo da pokažem koliko lažeš i pripisuješ evoluciji ono što nije tačno.

mrx

pre 9 godina

@Thinke: Upravo je to govorio dokumentarni film koji sam davno gledao, ali ja ne posedujem neko znanje iz tenoblasti, pa nisam sve po'vatao. Ali je sasvim logicno objasnjenje. Svaka cast tebi.

QWERTZ

pre 9 godina

QWERTY - "Ako je mozak taj koji skladisti podatke i generise misli, sta se desava sa nama kada mozak istruli?"
Sta ako negde postoji backup koji omogucuje da se pokrene virtualna masina? Ako nase misli kreiraju neke vibracije koje ostavljaju negde trag?

Pera

pre 9 godina

Za sve one koji Darvina optuzuju za rasizam i nacizam. Savetovao bi ih da potraze Darvinove citate o ropstvu tj. o tome da je bio vatreni zagovornik ukidanja ropstva...
Mogli bi ste na googlu da potrazite "Hitler creationist" videcete da je Hitler bio vernik i pravcati kreacionista, on je verovao da su druge rase degradirane a da su belci po liku bozijem pravljeni. Darvinove knjige je cak zabranjivao.

LOL

pre 9 godina

@Ime Prezime

"I kakav ti dokaz imaš da su dinosaurusi živeli pre 65 miliona godina?"

Mislim stvarno, sam si sebe pokopao ovde. Nisi cuo za datiranje ugljenikom, ili izotopima ugljenika? Ima i drugih metoda. Sramota i to teska sramota je da bas toliko ne znas neke stvari koje sada vec spadaju u opstu kulturu, a prilicno samouvereno i agresivno nastupas. Apsolutno mi je poznat takav tip ljudi, zadrti i nabedjeni. Ako smem malko politiku da propustim ovde, kladim se i da si Seseljevac.

Ime Prezime

pre 9 godina

Ne vredi se raspravljati sa ljudima koji ne žele da koriste svoj razum.

Ako nekoga interesuje neka pogleda video gde raspravlja 15 naučnika:
http://hardcoremore.com/stvaranje/


Ili možete pogledati debate i predavanja Kent Hovind-a.

Debata 1:
https://www.youtube.com/watch?v=d-L60LJR0LU

Debata 2:
https://www.youtube.com/watch?v=meIg-TyDm-g

Predavanje 1:
https://www.youtube.com/watch?v=szBTl3S24MY

Predavanje 2:
https://www.youtube.com/watch?v=LeZH_7vDkFg

Evropljanin

pre 9 godina

Daklen, istorija se ponavlja...
Nekada je zemlja bila ravna.
Sunce se kretalo oko zemlje.
Za 100 godina DNK ce biti potpuno sporedna stvar,
a vi se danas kao nesto ubedjujete oko "istine", koja ako ne za 100, onda za svega 500 godina ce biti potpuno drugacija!
Ucite malo iz istorije. Shvatite da je istina, teorija, dokazi, nauka, zapravo tacna SAMO neko vreme i MORA se promeniti!
To je jedino tacno da je istina relativna stvar, sve ostalo je puko ubedjivanje.

alibaba

pre 9 godina

Može li mi neko objasniti zašto ni jedan majmun za više stotina miliona godina (koja cifra-kad se zamisliš) nije naučio da napravi biciklo, a Amerikanci bili na mjesecu. Unaprijed zahvalan

lale

pre 9 godina

Apsolutno svi dosadasnji eksperimenti su pokazali da bilo kakva mutacija gena uvek dovodi do GUBITKA INFORMACIJA u genu! Ovo ne znaci da je Bog poslao informaciju za formiranje nove vrste iz postojece, ali definitivno znaci da mutacije gena ne dovode do nastanka nove vrste, vec se evolucija odvija na neki drugi nacin koji jos ne znamo...

vasilije knezevic

pre 9 godina

Mi svi, biljne i zivotinjske vrste ukljucujuci i covjeka,zivimo u istom podneblju i mora da imamo
neceg zajednickog.Poznato je da je formiranje gena uslovljeno,izmedju ostalog,i enviromentom
u kome zivimo.Onda nije nikakvo cudo da su neki od njih slicni bilo da se nalaze u crvu ili covjeku.
Tu nije bilo nikakve potrebe presadjivanja nego je svaka vrsta "izabrala"onaj gen koji joj je bio
potreban.Postoji i jedan prilicno adekvatan vic, da ako neko ima vrlo mali penis,da je bio posljednji
u redu kad ih je Bog razdjeljivao.Cudnovato je da mnogi citiraju neke poznate naucnike cije je
vrijeme odavno otkucalo smatrajuci da je njihovo misljenje "sveta biblija".Mi se razvijama ,u prvom
redu nas mozak,i neobhodno je da su nasa rasudjivanja mnogo zrelija nego nekoga ko je zivio ranije
pa cak iako je njegovo ime Darwin ili Einstein.Po pitanju evolucije nama je prilicno jasno da je to
neka apsolutna teorija koja je, u borbi sa religioznim shvatanjem toga vremena, morala biti takva.
Prirodu ljudskog postanka i razvica kao da ne mozemo odgonetnuti jer,ustvari ,nijesmo jos dovoljno
intelektualno zreli i optereceni smo sa bezbroj pogresnih ideja.Nasa intelektualna nadgradnja ce,
nadajmo se, pomoci da se nasa rasudjivanja staloze i postanu zrelija.Iz dana u dan bicemo svjedoci
progresivnijih misljenja i rasudjivanja.
vasilije knezevic 14 marta 2015

e3dnfh

pre 9 godina

Hajde vi sto se prepirete, zamislite da na to cuveno putovanje nisu poslali Darvina vec nekog drugog biologa. Recite sa kakvom bi se on teorijom vratio. Recite kakav bi bio zivot na zemlji da onaj meteorit (ako je to bio meteorit) nije pobio dinosauruse.

Bojana

pre 9 godina

Uvodi se školovanje uz rad. To znači, šta si naučio u osnovnoj školi-to ti je! Budućnost pripada kreacionistima. Oni veruju, ne preispituju i ne traže odgovore. Prethodnica utire puteve - osveštava vodovode; posledice kiše, snega, magle...objašnjava Biblijom, što bi značilo Božjom voljom. Kakav idealan način odricanja od lične odgovornosti! Mali problem nastaje kad Božjom voljom treba objasniti ubistvo ili otmicu deteta, Odsecanje glava koje trenutno sprovodi ISIS, homoseksualizam. Nijedan vernik ne bi smeo da traži bilo koju kaznu , a kamoli smrtnu. Sve je to Božja volja. I samo budale istražuju i bave se naukom. Sve što vam treba je vera. Mada mislim da bi radi obezbeđivanja mesta u raju, ovog trenutka trebali zauvek da izbace ovu đavolju rabotu, telefon, iz ruke, jer je i on posledica bezbrojnih istreaživanja da bi se najzad došlo do stvari. Ah ti glupi naučnic!i

Black Goo

pre 9 godina

Cela Darvinova teorija ja laz i cista obmana tako da kad pricaju o evoluciji najezim se.
(Mirko, 14. mart 2015 11:09)

- Tačnije rečeno, to nije Darvinova teorija. Volisova je, a Darvin je otišao na izolovani Galapagos da nađe pokriće za nju u onim Zebama. I to sve nema veze sa nekom evolucijom što je on tamo našao. U početku se zvala i to dugo "Darvin & Volis teorija" i služila je samo za podsmeh i sprdanju, a onda je Volis napustio tu priču i vratio se svom istraživanju paranormalnih pojava. Za to ga je Darvin kritikovao u njihovoj pismenoj prepiski, da će im sa njegovim radom pokvariti njihovu materijalističku teoriju o evoluciji. Našta se Volis uopšte nije osvrtao na neuspelog popa Darvina (završio teološki fakultet i to mu je bilo jedino obrazovanje). Tek je polovinom XX veka Volis hiruškim skalpelom odstranjen iz cele te bajke, kao nepodoban naučnik, i sve je prepisano samo Darvinu.
To što je darvinizam danas religija nije kriv Darvin, već svi oni daleko posle njegove smrti što su od te hipoteze napravili ovu kvazi naučnu ideologiju za rat sa religijama. I tako su ratujući protiv kreacionističke dogme i sami upali u klopku od svoje evolucionističke dogme.
Milionima godina stari dokazi da se čovek ništa nije izmenio od tad do danas se i dalje kriju. Radi se o desetinama, verovatno i stotinama miliona godina starim ljudskim lobanjama iz jednog kalifornijskog rudnika zlata, pored ostalog, kao što su i moderni ljudski tragovi u stenama pored tragova dinosaurusa.

m

pre 9 godina

@Ime Prezime
Ima dosta fosilnik ostataka koji dokazuju postojanje dinosaurusa, ali ni jedan naučni dokaz da postoji Bog. Zato ne postavljaj religiju i nauku kao da su isto, jer nisu. Ti nemaš apsolutno ni jedan dokaz o postojanju Boga, ali samouvereno tvrdiš da postoji. Imaš hiljade dokaza da se evolucija dešava, ali ti to osporavaš. Klasičan kreacionistički napad. Nemam ništa protiv toga da neko veruje u Boga, ja to ne vidim kao prepreku za nauku jer religija nije nauka. Zanimljivo je i to što se toliko pozivaš na Bibliju a malo znaš o njoj. Hajde reci neki argument za religiju. Svako ko malo poznaje istoriju (bez ikakvog uplitanja biologije) zna dobro da je religija osnovni način manipulacije i upravljanja ljudima(bez obzira o kojoj religiji se radi). Hajde malo da pričamo o istoriji hrišćanstva. Počni da iznosiš argumente.

m

pre 9 godina

Pa upravo tu, u komsiluku, na Hrvatskom otoku Pod Mrcaru je izvrsen eksperiment koji je lep i nedvosmislen dokaz evolucije. Detalje imate i po raznim knjigama a i na youtube. Koga ne mrzi i ko se ne boji da otvori oci, izvol,te, lako se nadje. A ukratko, gusteri sa jednog otoka gde su se uglavnom hranili insektima su preneti na drugi i drugaciji gde su morali da promene nacin ishrane i jeli vise hrane biljnog porekla. U roku od samo 30 godina gusteri na naseljenom otoku su doziveli evidentne promene u odnosu na svoje pretke na maticnom ostrvu. Zbog celuloze u biljnoj hrani koja otezava zvakanje, zubi, kosti i misici vilice su ojacali i celokupan izgled glave se promenio kao i delovi digestivnog trakta, u samo tih dvadesetak generacija. To je jedan, a inace ima dokaza koliko hoces. Pod nosom!
(aleks, 14. mart 2015 15:41)
To je primer prirodne selekcije i genetičkog drifta. Dva evolutivna mehanizma. Selekcija je "birala"(favorizovala) one koji su bolje adaptirani, tj. bolje su preživljavali. A ako su preneti uzet je samo deo genetičkog fonda iz početne populacije i efekat drifta je vidljiviji jer se radi o izolovanoj populaciji. Mutacije će se dešavati kao u svakoj populaciji. Kada prođe par stotina godina(pod uslovom da nema migracija, već da i dalje budu izolovani) može se očekivati da se te dve grupe potpuno razdvoje i nsatane nova vrsta(tj. kada te dve grupe više ne mogu davati fertilno potomstvo).

Zoki

pre 9 godina

Nauka nas uvek iznova iznenadi nekim novim otkrićima i prisili da promenimo neka naša shvatanja i naučne teorije. Najgore što čovek može da uradi je da pristupi nauci dogmatski, kao religiji. Nauka nije religija i ne podnosi dogme. Teorija evolucije je EVOLUIRALA od Darvinovog vremena do danas, ne treba se iznenaditi da u sledećih 100-200 godina nastavi da se razvija zahvaljujući novim otkrićima. To samo po sebi ne osporava teoriju evolucije kao takvu. Međutim, moguće je da će za par stotina godina Darvinova teorija biti kao Njutnova mehanika u odnosnu na kvantnu fiziku.

Sveznalica.

pre 9 godina

Vetovali ili ne. Šta god drugi mislili o komentarima, sve ukupno, isti komentari mene teraju da se obrazujem. Volim ovakav sukob umova. Zbog toga, svima veliko hvala.

trla baba lan

pre 9 godina

"(Siniša, 14. mart 2015 14:05)"

Okultista i satanista koji je koristo boga u svojim spisima i u javnim govorima? Na celu Ruske pravoslavne crkve je bio car, kao sto je kralj poglavar Anglikanske crkve... Procitaj pismo Bjelinskog Gogolju.

Jos jedan koji ne zna razliku izmedju naucne teorije i teorije u svakodnevnom govoru. Ne iskljucuje postojanje "Tvorca", ali pobija potrebu za licnim bogom i teisticki argument.

Dvesta pedeset hiljada godina homo sapiensa, umiranje u dvadesetim, cesto od bolesti zuba, procenat uspesnih trudnoca 10% i bog koji vas voli se pojavi u pustinji nomadima, pastirima, trogloditima i stolarima i bezgresno oplodi "devicu" ("Sta je verovatnije, da su se zakoni prirode ponistili ili da je devojka lakog morala slagala" - Dejvid Hjum, OSAMNAESTI VEK)...

Teorija evolucije objasnjava kako se zivot promenio bez ikakve potrebe boga. Darvin nije alfa i omega evolucije, on je objasnio prirodnu selekciju... Pre njega (u staroj Grckoj, pre 2500 godina jedan grcki filozof je spekulisao o evoluciji) i narocito posle njega postoje hiljade naucnika koji su doprineli evoluciji. Evolucija se dogodila i to je cinjenica. Da, zaista se pitam zasto pricas o necemu sto ne poznajes.

Uzgred, miniras citat Darvina, znam tacno na koji citat mislis i to je u uvodu "O poreklu vrsta", bukvalno drugi ili treci pasus. Hajde sada se vrati i procitaj ponovo, ako si uopste procitao, u sta sumnjam... Uopste ne prica o tome, nego o naucnoj metodi.

aleks

pre 9 godina

Pa upravo tu, u komsiluku, na Hrvatskom otoku Pod Mrcaru je izvrsen eksperiment koji je lep i nedvosmislen dokaz evolucije. Detalje imate i po raznim knjigama a i na youtube. Koga ne mrzi i ko se ne boji da otvori oci, izvol,te, lako se nadje. A ukratko, gusteri sa jednog otoka gde su se uglavnom hranili insektima su preneti na drugi i drugaciji gde su morali da promene nacin ishrane i jeli vise hrane biljnog porekla. U roku od samo 30 godina gusteri na naseljenom otoku su doziveli evidentne promene u odnosu na svoje pretke na maticnom ostrvu. Zbog celuloze u biljnoj hrani koja otezava zvakanje, zubi, kosti i misici vilice su ojacali i celokupan izgled glave se promenio kao i delovi digestivnog trakta, u samo tih dvadesetak generacija. To je jedan, a inace ima dokaza koliko hoces. Pod nosom!

Kole

pre 9 godina

Bas su mi simpaticni ovi evolucionisti.
A najveci civilizacijski domet im je demokratija stvorena u staroj Grckoj gde su svi prinosili zrtve bogovima.
Kakva je to frustracija kad se zna da su sve savremene tekovine ukljucujuci i medicinu zaceli i razvijali vernici.
Jedino sto mogu je da ponistavaju istoriju i prisvajaju tudje zasluge.

autoritet

pre 9 godina

Ako sumnjate u evoluciju, zasto ne sumnjate u gravitaciju? I jedna i druga naucna teorija je izvedena koristeci se naucnom metodom. S tim da evolucija ima vise dokaza od gravitacije, ali efekti gravitacije su ocigledniji. Ne mozete ideoloski diskriminisati jednu, a prihvatati drugu. Uzgred, vasa religija prihvata naucnu teoriju evolucije kao cinjenicu (vecina denominacija, medju kojima su tri najvece; katolicizam, protestantizam i pravoslavlje).

Kunem se, ako cujem jos jednom evolucija je samo teorija...

Sesti razred, cas fizike, bicu zahvalan svojoj nastavnici fizike do kraja zivota, sto je to nekoliko puta ponavljala dok nam nije usadila koncept sta je tacno NAUCNA TEORIJA i NAUCNI METOD i koraci NAUCNOG METODA!! Bila je stroga, ali dobro nas je naucila!!

Black Goo

pre 9 godina

„Ovo je prva studija koja pokazuje da se horizontalni transfer gena (HGT) dešava kod živih bića“, kaže vođa studije Alister Krisp sa Univerziteta u Kembridžu.

- Daleko od toga da je prvo što dokazuje isto. Ostala su pod ključem i ti su ljudi najureni sa svojih akademskih pozicija u društvenom životu, zato što je darvinizam čista demagodija u koju se ne sme dirati. Darvinistički matrijalizam je i dalje najveća bolest ove civilizacije i ona nam je stigla, da ne poveruješ, iz srednjevekovne crkve u nauku, a onda i preko lipcalog komunizma. Kupovanje božije ljubavi se prenelo i na kupovanje ove naučne demagogije u vidu nekog papirića što se diploma zove. Zato i dalje živimo u 18. veku kao "poslušni naučnici". Vreme je za čistku i metlu odavno bilo. Nauka ne sme da ima sve ove epitete i odlike religije. Istina je jedna i ona se neće izbeći ako se neke stvari cenzurišu i gurnu pod tepih, jer se nekom ne sviđaju. Što se pre uhvatimo sa našom istinom u koštac sve će bolje biti za našu decu. Da bar ona žive i rade slobodno.

QWERTY

pre 9 godina

(Ime Prezime, 14. mart 2015 14:05)
Cekaj, tebi je to dokaz postojanja boga? Onda mi nemamo vise sta da pricamo. Posto si napravio analogiju sa PC komponentama, da te pitam, sta se desava sa podacima sa hard diska kada se "namnoze" losi sektori? Ili kada nastupi neko teze fizicko ostecenje, ili nesto levo? Podaci odlaze u nepovrat, kao da nikada tu nisu ni bili. Pitam te sada, sta se desava sa nama kada umremo? Ako je mozak taj koji skladisti podatke i generise misli, sta se desava sa nama kada mozak istruli? Sta nam generise misli i secanja?

Ide Bata

pre 9 godina

Ja uzivam u komediji a ovi komentari su vrh,ovi evolucionisti su po nesto sturo i procitali ali kreacionisti,nemaju pojma ni kako Bibija izgleda, Bog bi im prvi klepio po cvrgu za neznanje.U svakom slucaju uzivanje za citati.

m

pre 9 godina

@Ime Prezime
Baš si agresivan u lažima. Najpoznatiji prelazni oblik je arheopteriks. Ima odlike i gmizavca i ptica. Muracije nisu oštećenje gena. Mutacije su izvor genetičke varijabilnosti, nikako nisu sve štetne, čak su štetne i u manjini. To što smo mi različiti su baš rezultati brojnih mutacija. To što pominješ otpornost bakterija nije nikakvo oštećenje već upravo DOKAZ evolucije i prirodna selekcija na delu, one koje su otporne preživljavaju. To nije štetna mutacija(možda za tebe) za bakteriju je to korisna mutacija. Ti kažeš nekome da ne zna biologiju. Bruko.

Ime Prezime

pre 9 godina

@iskustvo uci:


Crkva i ljudi koji su ubijali ljude u krstaškim ratovima nisu ogledalo Boga.

Ogledalo Boga je zakon Božiji koji je napisan u Bibliji.

Ime Prezime

pre 9 godina

@Thinke:


Ajde ti meni objasni prijatelju kako evolucija nije religija kada moraš da veruješ da je tačna jer dokazi ne postoje. Dakle pošto nema dokaza ti moraš da veruješ da je tačna. I nije zasnovana na dokazima.

Ajde navedi neki dokaz pošto si veliki stručnjak pa da vidimo šta to dokazuje evoluciju?


Brate kako ne primećuješ koliko si nadahnut ocem laži. Trgni se, osvesti se.
Kažeš da su "priče o čistoći rase" u suprotnosti sa evolucijom a zaboravljaš da ako veruješ u evoluciju onda nema Boga. A ako nema Boga onda nema razlike izmedju dobra i zla. A ako nema razlike izmedju dobra i zla onda možeš da ubiješ milione Jevreja jer želiš "čistu" rasu. I pošto za tebe ne postoji Bog jer veruješ u evoluciju onda nema ničeg lošeg u tome da pobiješ milione ljudi da bi dobio "čistu" rasu.

A da nema teorije evolucije koji bi drugi osnov hitler imao i kako bi uopšte znao za postojanje rase i "nečistih gena" ili "inferiornih gena"?

Koristi razum koji ti je Bog dao. Nemoj da budeš kao zombi.

Ime Prezime

pre 9 godina

@čovek:

Čoveče to nije nikakav dokaz za evoluciju. To se dešava na postojećim genima.

Ajde ti pošto kažeš da se u prirodi slučajnim procesom promene gena desila evolucija nauči kako jedna ćeilja prozivodi protein od informacije koja se nalazi u DNK i šta je sve potrebno da bi se proizveo protein iz DNK pa reci da je to slučajno nastalo?

Siniša

pre 9 godina

".. .Evo npr Hitler je bio ateista ali su fasisti bili zapravo desnicari Katolicke crkve zato je imao obilatu pomoc Vatikana.Staljin je bio smatrana za mesiju Ruske pravoslavne crkve posto je u Rusiji Car ujedno i poglavar crkve samo su z,amenili car sa predsednik...
(Dragutin, 14. mart 2015 13:36)

Kakvo neznanje! Hitler nikako nije bio ateista, vec okultista i satanista koji je hteo da vrati Nemackoj i Nemcima njihovu prvobitnu religiju i da je "ozivi". Staljin je zavrsio bogoslovski fakultet, ali zbog epilepsije nije mogao biti rukopolozen za svestenika i zbog toga se svetio crkvi ruseci hramove i ubijajuci svestenike. Bio je diktator, a nikako mesija. Na celu Ruske pravoslavne crkve uvek je bio patrijarh, a ne car.
Nije mi jasno, zasto pricate o necemu o cemu nemate pojma?
P.S. Po pitanju evolucije i sam Darvin je rekao da je njegova evolucija samo teorija i da ne iskljucuje postojanje Tvorca!

Ime Prezime

pre 9 godina

@reliance:


Pa prijatelju šta trubiš u prazno onda ako nemaš dokaze.

I kakav ti dokaz imaš da su dinosaurusi živeli pre 65 miliona godina?

I tvoj komentar pokazuje samo koliko ne znaš. Moraš da se zapravo interesuješ za nešto i da naučiš nešto pre nego što kreneš da komentarišeš. Jer vidim da pominješ "prekambriji" koji je deo geloškog stuba koji je totalna izmišljotina i nije naučno dokazan.

Ajde mi ti daj naučne dokaze za postojanje "prekambrij-ja"?

Ime Prezime

pre 9 godina

@joki:


Prijatelju šta ćeš ti da radiš za to vreme dok se evolucija dokazuje ( a neće se nikad dokazati jer je lažna).

Ako se odrekneš Boga onda za tebe ne postoji razlika izmedju dobra i zla?

Ako se odrekneš Boga zašto se trudiš da živiš ako ćeš sutra umreti, dzaba ti sav trud šta god radio u životu.

m

pre 9 godina

Vrlo je zanimljivo da sam dobio preko 200 minusa na moj komentar umesto argumenta koji će da dokaže da je evolucija tačna. Evolucionisti se ponašaju kao u vreme hitlera bez mozga šire lažnu propagandu. Pa prijatelji dajte dokaze da evolucija postoji a ne lupajte minuse kao da ste zombiji.

Šta više nauka ide protiv evolucije. Nauka sve više i više dokazuje da je evolucija jedna od glupljih teorija koje postoje a svi sa malo mozga znaju koliko je i opasna.
(Ime Prezime, 14. mart 2015 12:29)
Ja ti odgovrih. Tokom II svetskog rata nauka je bukvalno silovana i okrenuta u službu nacističkog režima, ali to nije tačno i nikako nije u skladu sa današnnjom teorijom evolucije. Evolucija je veoma jasno objašnjena samo moraš da znaš genetiku (to ni Darvin nije znao tako da je evolucija dosta napredovala, čak Darvin nikada nije koristio tu reč). Ti nisi dao ni jedan dokaz a daj neki argument portiv evolucije jer ovo što tvrdiš da evolucija podržava nacizam nije tačno. Evolucija baš govori da je mešanje gena dobra opcija a čiste rase veoma opasna. Daj nešto konkretno šta ti misliš da je netačno i ja ću ti odgovriti zašto nisi u pravu i koliko lažno optužuješ evoluciju jer je tumačiš na pogrešan način. Evolucija je najbolji argument protiv rasizma.

Вуковар

pre 9 godina

Koliko je samo pametnih ljudi genijalaca stradalo u istoriji zbog zatucanih mozgova ispranih teorijama biblije kreacionizma i ostalih budalastina forsiranih od strane crkve... I teoriji o okrugloj zemlji, zemlji kao necentru svemira je trebalo godine i godine da se prihvate tako da ni Darvinova teorija nece biti izuzetak... A vi i dalje verujte o zemlji staroj 40.000 godina, Nojevoj barci i drugim smesnim mitovima....

Ime Prezime

pre 9 godina

@DNK kod koji obecava:


Šta ti govoriš čoveče? Zašto pričaš u prazno? Ajde objasni mi kako to nauka otkriva kako smo nastali tako što sve više otkriva kako funkcioniše DNK?

Da li ti znaš kako ćelija u organizmu proizvodi protein od informacije koja se nalazi u DNK? Ajde samo to nauči pa reci da je to slučajno nastalo ili objasni kako je to slujano nastalo?

Spike

pre 9 godina

@ImePrezime

A propos razlike izmedju dobra i zla - postoji jedna filozofska disciplina, cak sa elemenitma nauke (dakle definisan predmet i metod) koja se zove etika i koja je, kao i svaka nauka, dinamicna. Dakle, nije dogmatski postavljena.

A ako ces po bibliji da se upravljas, eto, mogao bi da objasnis kakav moralni kompas daje cin ubistva svih pripadnika plemena Medijanaca (muskaraca, dece i zena "koje su poznale coveka"), a naredbu za to je izdao niko drugi do donosilac "10 bozijih zapovesti" - sam Mojsije. Je l se po toj knjizi moralno vodis?

O tome da ne smes da nosis odecu razlicitog zivotinjskog porekla, da jedes skoljke i ostale besmislice, necu ni da komentarisem...

P.S. A zamisli tek koja je sudbima bila namenjena ovim drugim zenama, ovim "koje nisu poznale coveka". Moralno, nema sta...

Влада

pre 9 godina

Овде се прича о садашњем ГЛЕДАЊУ-ТЕОРИЈИ еволуције, ако бог постоји онда је он направио ДНК и мутацију гена.

еволуција (л. evolutio), латиницом: evolucija
развијање, развитак, развој, развиће вишега, савршенијег и компликованијег из нижега, несавршенијег и једноставнијег

Ime Prezime

pre 9 godina

@Dragutin:

Ne postoje prelazni oblici. Ne postoje fosili za koje možeš da dokažeš da su prelazni oblik. Navedi neki? Daj link od prelaznog oblika?

Ti ne poznaješ ni biologiju ni hemiju. Mutacije ne mogu da stvore novu informaciju. Mutacije su oštećenje gena. I naravno mutacije mogu da se dešavaju samo na POSTOJEĆIM genima dakle na onome što je već stvoreno. Ti toliko ne poznaješ biologiju da je to sramota. To što bakterije mutiraju i postanu otporne na razne lekove to je zato što su postale oštećene i lek ne može da radi ono što je radio. To je kao da kažeš pukao mi lanac na biciklu i ja sad ne mogu da okrećem pedale već moram da se prilagodim tako što ću da guram bicikl peške. Nema tu nove informacije samo oštećenje.

Dalje to što navodiš kao dokaz za evoluciju da imamo genetske sličnosti sa nekim životinjama nije dokaz za evoluciju. To samo znači da postoji sličnost u dizajnu a ne da smo evoluirali. To je kao kad bi uzeo grafičku karticu i matičnu ploču u računaru i rekao vidi svi oni imaju električna kola sigurno je iz matične ploče nastala grafika kartica. Genetska sličnost nije dokaz evolucije već dokaz sličnosti u dizajnu. Delimo neke karakteristike jer živimo na istoj planeti.

A ovo što pričaš sa razlikom embriona ljudi i životinja nije dokaz ni za šta. U kom svetu i na kom sudu je to dokaz za evoluciju. Koja logika je tu primenjena? To je smešno. Počni da koristiš mozak i razum što ti je Bog dao.

Vladimir

pre 9 godina

Jedan od osnovnih problema nauke je taj što se prema postojećim teorijama odnose kao teolozi prema dogmatici. Oni ne pokušavaju da otkriju nešto novo, već pokušavaju da pronađu dokaze da postojeće teorije, za koje nismo baš sigurni da su tačne. To je slučaj sa "velikim praskom", "Darvinovom evolucijom" ........

Toliko

pre 9 godina

I odmah iskacu ovi pritajeni kreacionisti, skriveni duhovnici da osporavaju evoluciju. Ne mislim u tekstu vec u komentarima... Ali zato kod lekara se izlome za antibiotike cim se zakaslju.

Dragutin

pre 9 godina

Da. Evolucija nije samo najgluplja vec i najopasnija religija na svetu. Evolucijom se vodio hitler, staljin i mnogi drugi koji su pobili mnogo ljudi zbog ubedjenja superiorne rase. Do dana danasnjeg nijedan dokaz nije pronadjen koji dokazuje evoluciju.
(Ime, 14. mart 2015 10:16)

Ovo je apsolutna glupost i netacno.Kao prvo dokazi evolucije su na svakom cosku fosilni dokazi prelaznih oblika su ogromni i samo se dalje nagomilavaju.I da to nije dosta a normalnom coveku je dosta,postoje mutacije na mikroskopskom nivou koje dokazuju da organizmi poput bakterija se adaptiraju na uslove i postaju imune na razne lekove to je jasan dokaz evolucije.Zatim genetski kod koji pokazuje da smo skoro 96% srodni sa simpanzama,90% sa mackama,80% sa kravama,75% sa misevima itd itd.Zatim embrioni ljudskih bica u samom zacetku se malo razlikuju sa embrionima drugih zivotinja npr svinjski embrioni se seciraju u biologiji zbog njihove slicnosti sa nasima.Dok se ljudsko bice formira u stomaku malo se razlikuje njihov skelet i muskulatura od ostalih sisara tek kasnije poprima svoj oblik kao covek...Evolucija je naucna teorija koja ima ogromne dokaze a kako je drugi iskoriscavaju za svoje ideologije je politika a ne nauka ne mesajte to dvoje.Evo npr Hitler je bio ateista ali su fasisti bili zapravo desnicari Katolicke crkve zato je imao obilatu pomoc Vatikana.Staljin je bio smatrana za mesiju Ruske pravoslavne crkve posto je u Rusiji Car ujedno i poglavar crkve samo su zamenili car sa predsednik...

Caver Azop

pre 9 godina

Ukucajte na pretraživaču reči "epigenetika" ili "mikrobiom" (epigenetics/microbioma) i videćete koliko se polje za nova istraživanja otvara u biologiji i medicini.

DNK kod koji obecava

pre 9 godina

Kada ce ljudi da shvate da je sve moguce i da dosta toga ima jos da se otkrije ? Svaka cast naucnicima, jer svako istrazivanje je jedan korak napred. Od kako je pronadjen DNK kod sve nauka sve brze otkriva nacin na koji smo nastali.

lale

pre 9 godina

E konacno napredak u ovoj oblasti, mnogo je logicnije da je evolucija nastaje kao posledica dobijanja stranih gena a ne od mutacije postojacih gena, jer sva dosadasnja genetska istrazivanja su dokazala da se informacije u genima UVEK GUBE nakon mutacije tog gena. Dakle informacija za unapredjenje-evoluciju organizma, dolazi nekim drugim putem

zeleni

pre 9 godina

Da li je moguce da neko jos uvek veruje u evoluciju. Kolika je neobavestenost nasih ljudi, to je prevazidjeno i u Rusiji i u Americi, ali mi kasnimo u svemu pa i u znanju.

Milan

pre 9 godina

Jeste, sve je pogrešno naravno. Sve što nauka radi je apsolutno pogrešno i netačno. Kad pišemo ove komentare koristimo se vetrom iz božijih pluća, kad se razbolimo idemo u crkvu da se lečimo, popovi nas operišu. Ja stvarno ne znam zašto ti likovi koji imaju toliku potrebu da pljuju ne žive po onim uverenjima koja imaju. Prosto neka se okanu bilo čega što ima ikakve veze s naukom. Neka idu u crkve, manastire i druga mesta pa od tamo neka šire svoje mudrosti. Ovako samo demonstriraju svu ograničenost koja je očigledno imanentni deo njihove prirode.

Перица

pre 9 godina

Увек ме је „одушевљавао" научни фундаментализам. Уместо скепсе се увео појам „ако није научно доказан, онда није тачно". Као да све знамо. Чему онда научници ако све знамо??

Наравно да не знамо као цивилизација све, чак бих се усудио да кажем да не знамо пуно. Али сујети и гордости прија да им се клања, зар не?

п.с.
Постоји и скепса према потреби за превише скепсе. Умереност сви забораве јер је најтеже бити умерен.

joki

pre 9 godina

Ne! Sve što znamo o evoluciji nije pogrešno, već kao i svaka naučna teorija, može i treba da dobije korekcije u skladu sa novim saznanjima. Živela nauka!

Ime Prezime

pre 9 godina

Vrlo je zanimljivo da sam dobio preko 200 minusa na moj komentar umesto argumenta koji će da dokaže da je evolucija tačna. Evolucionisti se ponašaju kao u vreme hitlera bez mozga šire lažnu propagandu. Pa prijatelji dajte dokaze da evolucija postoji a ne lupajte minuse kao da ste zombiji.

Šta više nauka ide protiv evolucije. Nauka sve više i više dokazuje da je evolucija jedna od glupljih teorija koje postoje a svi sa malo mozga znaju koliko je i opasna.

HGT

pre 9 godina

I sve se to desavalo prirodnim putem, a sada sve to stavite u kontekst npr. GMO hrane, lekova... Krajnji rezultat...nemamo pojma, umesali babe i zabe, pa sta bude...

alo bre

pre 9 godina

Evolucija je teorija nazalost jos uvek nedokazana. Bakterije npr. moze proizvesti telo coveka po potrebi. Znaci bakterije imaju svrhu i nisu obavezno patogene. Naprotiv. Da ne pricamo o experimentu ciba geigi iz 90 godina sa expresijom gena davno izumrlih vrsta kroz elektrostaticno polje niskog intenziteta. Znaci geni imaju prijemnik i predajnik i mnoge druge osobine koje se namerno ignorisu.

disperzija

pre 9 godina

@Ime:
"...Do dana danasnjeg nijedan dokaz nije pronadjen koji dokazuje evoluciju..."

Mozda ni jedan koji je tebi poznat. Ko iole hoce da zna, jasno mu je da je evolucija chinjenica. Theorije unutar evolucije se odnose na procese koji je pokrecu i regulishu, ne na samu evoluciju koja je kao proces, kako sam vec naglasio, neupitna.
S druge strane, do dana danashnjeg ne postoji ni jedan dokaz koji govori u prilog postojanja boga u shirem smislu, a stoji kao chinjenica da bog kako ga sebi crtaju 3 velike monoteistichke religije sa sigurnoshcu ne postoji.
Ovo posljednje posto vidim da se religiozni fanatici u posljednje vrijeme sve chesce shutaju izrazima kao sto su "dokazi".

jel tako

pre 9 godina

"Da. Evolucija nije samo najgluplja vec i najopasnija religija na svetu. Evolucijom se vodio hitler, staljin i mnogi drugi koji su pobili mnogo ljudi zbog ubedjenja superiorne rase. Do dana danasnjeg nijedan dokaz nije pronadjen koji dokazuje evoluciju.
(Ime, 14. mart 2015 10:16)"

religija ((lat. religio))
učenje koje se tiče najvišeg bića (božanstva, boga); vera; veroispovest; fig. svetinja, etičko načelo kojim je neki čovek duboko prožet, savest, stvar savesti.

Evolucija objasnjava kako se zivot promenio bez uticaja boga, i nije vera, vec pozicija miliona empiricnih dokaza koje naucna teorija evolucije poseduje. Svaka skola u svetu koja pretenduje da se zove skola uci naucnu teoriju evolucije. Sta je tacno naucna teorija uci se u 6 razredu na casu fizike. Ako prihvatas naucnu teoriju gravitacije, nema potrebe da ideoloski odbacujes evoluciju, jer su izvedene istim metodom.

Evolucija je nepobitna cinjenica; ona se dogodila, a kako se dogodila najbolje objasnjava naucna teorija evolucije. Naucna teorija evolucije govori samo o tome kako se zivot menjao; nije sklop etickih principa. Zasto nisi spomenuo, na primer i Teslu, i on je verovao u eugeniku?

Hitlera je podigla njegova majka koja je bila katolicke veroispovesti; Staljin je bio bivsi seminarista, zajedno sa sijaset ostalih komunista. Sam komunizam je evolucija hriscanskog socijalizma i komunizam je bio hriscanska ideologija pre Marksa i Engelsa.

čovek

pre 9 godina

Opet spektakularni naslov ... horizontalni prenos gena je otkriven još sredinom prošlog veka a proteklih par decenija, razvojem tehnologije i DNA mapiranja, slučajevi "mobilnih gena" su otkriveni u svim organizmima ... najrasprostranjeniji je GH25 ... kada takav "skačući gen" dospe u prenosioca (virus, bakteriju ili drugi organizam) prenosi se do organizama koji nisu direktno povezani ... konkretni gen omogućava zaštitu od bakterija i koristan je svakom organizmu ... današnja teorija evolucije je mnogo savršenija od Darvinove, što je normalno jer usvajanjem novih znanja dobijamo širu sliku složenih procesa ... veritikalna evolucija je bila dominantna i dalje ostaje primarna a horizontalno prenošenje gena dobija novu ulogu u celom procesu ... evolucija je dinamičan proces ... generalno svaki mobilni gen može završiti u bilo kom organizmu sve dok imamo organizam koji taj gen prenosi ... mobilni geni nisu uvek korisni ... i tako dolazimo do prirode GMO ... ljudsko uplitanje u međanje gena različitih organizama je samo specijalizovano i namerno, dok je u priridi taj proces neselektivan i slučajan ... ljudi samo inteligentno kopiraju prirodne procese i trude se da ih usavrše i daju "korisnu notu" ... znamo da to ne ispadne uvek dobro, ali za to su krive zloupotrebe a ne znanje samo po sebi

m

pre 9 godina

@Ime
Evolucija jasno objašnjava da sve ono što su nacisti radili nema veze sa naukom. Nauka se protivi čistoti "rasa", govori upravo suprotno. Samo kada bi vi "internet stručnjaci" ponekad pročitali neku ozbiljnu naučnu literaturu, a ne lupetali ono što ste negde čuli i pročitali na nekom kreacionističkom sajtu.

Thinke

pre 9 godina

@ime. Svaka rečenica koju si izgovorio je pogrešna. 1. Evolucija je teorija, ne religija. Kao i svaka načna teorija, zasnovana je na dokazima. Osnova naučnog razmišljanja je preispitivanje, u skladu sa tim teorija evolucije se stalno stavlja pod lupu i preispituje. (Što je i poenta članka, s tim što je loše protumačen) 2. Hitler, Staljin podržavali evoluciju? Ne samo što ne poznaješ prirodne nauke, ne poznajes ni istoriju. Priče o ,,čistoći rase" su u potpunoj suprotnosti sa tvrdnjama teorije evolucije. 3. Kao što rekoh, postoje mnogi dokazi, izvedeni od strane nekih vrlo pametnih ljudi. Ti si samo prespavao časove biologije u osnovnoj. Ps. Iako si možda troll, ipak dobijaš pluseve, pa se tvojim tvrdnjama mora suprostaviti.

Navuhodonosor

pre 9 godina

Zanimljivo. Da li će ovo otkriće možda otvoriti put za objašnjenje uzroka inflamatornih bolesti creva - Kronove bolesti i ulceroznog kolitisa? Postoje teorije po kojima te bolesti uzrokuju određeni geni, dok neke druge teorije kažu da je problem što u modernoj civilizaciji sve sterilno oko nas, a činjenica je da su različiti strani organizmi, paraziti i sl. stotinama hiljada godina bili prisutni u ljudskom organizmu, međurim sada po prvi put više nisu, zato imamo stravičan porast incidencije inflamatornih bolesti creva.

Ne razumem

pre 9 godina

Moze li da se javi neki biolog i razjasni nam sta smo to procitali - da li se u clanku govori da mi unosimo u svoj genetski materijal DNK zivotinja koje smo pojeli ili da se nas DNK menja pod uticajem mikroorganizama koji nas "napadaju"?
Ili nesto trece?

Milovan

pre 9 godina

"Niko ne vidi toliko slabo kao onaj ko neće da vidi", glasi jedna mudra izreka. Nije sve nauka što se prodaje za nauku u naše doba; od "napretka" vožnjom u rikverec mogu se i očekivati svakog dana sve veće i veće nebuloze poput ove.

reliance

pre 9 godina

@ Ime

A kakav to dokaz očekuješ da pronađemo? Neposredan? Pre 65 miliona godina su postojali dinosaurusi, imamo dakle njihov skelet, a danas ih nema. Danas imamo zečeve ali ih u prekambriji nije bilo. Nešto se, znači, događa sa živim bićima, budu i nestanu ili ih nema pa budu.
Znam da mlatim praznu slamu, ali eto.

Neko iz mase

pre 9 godina

I krećemo sa prenosom utakmice. Na levoj strani terena je Bog, a na desnoj Darvin. Trenutni rezultat je 17:15 za Boga, ali u nastavku meča očekujemo puno preokreta.

Samo neko

pre 9 godina

Ma sta mi uopste znamo?
Ne znamo ni koja je prava godina, ni zbog cega zivimo, ni vreme ne znamo da racunamo, samo je neko nekad reko tako je i od tad slepo pratimo.

Thinke

pre 9 godina

Kako je ovo neka narocita novost? Zar nije najveći deo genoma mitohondrija prešao na DNK ćelije domaćina na spomenut način?(Objašnjenje: smatra se da su mitohondrije nekada bile bakterije koje su počele da žive unutar predaka naših današnjih ćelija. Vremenom su te bakterije gubile svoje karakteristike, zadržale su svega nekoliko gena na staroj prstenastoj DNK, ostatak su ,,preuzele" ćelije domaćini, a od bakterija su nastale ,,ćelijske elektrane"-mitohondrije.) Drugo, virusi su tokom čitave evolucije ugradjivali svoju DNK u ćelijski genom, od čega je veći deo tzv. junk DNK. Moguće je da su tako preneseni i neki funkcionalni geni sa drugih vrsta.

ls

pre 9 godina

To na zalost nikada necemo otkriti, svaki put kada postave neku teoriju, posle nekog kraceg perioda dodju do nekog novog saznanja koji pobije tu teoriju i baci strucnjake u jos veci rebus, i tako u nedogled.

Misha

pre 9 godina

> Izračunali su koliko se svaki od njihovih gena poklapa sa sličnim genima kod drugih vrsta i procenili kolike su šanse da su neki od njih stranog porekla.

Ovo je dokaz da je isti Bog stvarao sva živa bića jer im je dao iste gene nevezano za bliskost po hipotetičkom evolutivnom drvetu života. Može se čak primetiti da su zajednički geni dati različitim organizmima i čoveku, dati relativno skoro jer su mutacije na njima malobrojne, što znači da mutageni faktor nije imao vremena da ih učini različitim. Isti evolutivno neutralni geni se razlikuju između ljudskih rasa koliko i između različitih organizama, što znači da su svi oni stvoreni relativno skoro i da su tek nekoliko hiljada godina izloženi mutagenim faktorima. Da je život nastajao milione godine, ne bi postojala takva sličnost na neutalnim genima.

pls

pre 9 godina

Dokle više ova s...a kada cemo priznati da nemamo pojma o tome ma koliki naučnici bili ......
(milan 2, 14. mart 2015 10:22)

mozda nemamo pojma, ali ova s...a su nam potrebna bas zbog toga. mozda nemamo pojma ali svakako imamo vise pojma nego pre 100, 50, 20 god i zbog ovih s...a imacemo jos vise pojma za 20, 50, 100 god

kikiriki

pre 9 godina

"Evolucija nije samo najgluplja vec i najopasnija religija na svetu. Evolucijom se vodio hitler, staljin i mnogi drugi koji su pobili mnogo ljudi zbog ubedjenja superiorne rase. Do dana danasnjeg nijedan dokaz nije pronadjen koji dokazuje evoluciju."

nista od toga sto si napisao nije tacno....staljin je školovan za pravoslavnog svestenika sto je bila zelja njegove majke a to sto je kriv za smrt 30 miliona civila nema veze sa njegovim kasnijim ateizmom koji je nastao jer je bio velik kompleksaš i mentalno bolesna osoba,isto kao i hitler....niko od njih dvojice nije vrsio genocid zbog ateizma...ateista nema takav pogled na svet ali vi vernici koji ste u ime svoje vere prepolovili svetsku populaciju u prethodnih nekoliko vekova mislite da su ateisti fanaticni kao i vernici....ateisti nije bitno dal mu je komsija vernik,hriscanin,musliman,jevrej...sto se ne moze reci za zatucane,religiozne fanatike


Sto se tice ljudskog genoma,mislim da ce krajem ovog veka pogled na nas nastanak,lecenje i planiranje potomstva biti skroz drugaciji.

Vlada

pre 9 godina

@Ime

Ajde ne lupetaj SS trupe su na opasacu imale natpis "Gott mit uns". Staljin je bio pravoslavac pre nego sto je postao komunista. Secas se krstaskih ratova? Inkvizicije? Crne kuge koja se sirila nenormalno jer je crkva zabranila cesto kupanje jer je "stetno"? Al Kaida, ISIL, Boko Haram i ostali ratuju u ime evolucije?

Trovach

pre 9 godina

Postoji i jedan dokaz za ovu tvrdnju. Neke rase kokosaka (npr. araukana) nose jaja zelenkaste ljuske. Ustanovljeno je da je upitanju virusna infekcija (koja nije stetna) i da zbog toga zuc nekako ulazi u sastav ljuske. Ta osobina je postala nasledna.

Dejan

pre 9 godina

Ime, kako nijedan dokaz nije pronadjen? Mozda ce ti dokazi jednog dana biti i oboreni, ali danas svakako postoje. Fosili su samo jedan primer, a evoluciji nekih vrsta je savremen covek i sam svedocio (mutacije kod nekih vrsta ptica na primer). Uostalom, danas je bar lako pronaci informacije; jedino je pitanje da li zelimo da ih uvazimo ili ne. Lako je napadati teorije bez adekvatnih kontra-argumenata.

Molekularni biolog

pre 9 godina

Naravno da nije pogrešno jer se horizontalni transfer gena pretpostavlja odavno, ali je teško bilo nedvosmisleno potvrditi. Naslov je potpuno neodgovarajući, kao u ostalom i svaku drugi na vašem sajtu, a o evoluciji se u biologiji ne govori na nivou Darvinove evolucije već moderne sintetičke teorije koja se bazira na genetici i koja je izvan razumevanja laika koji se o nauci informišu preko portala i novina.

Monte Cristo

pre 9 godina

Ovo je dokaz da je terorija drevnih astronauta tacna,ods da su se vanzemaljski geni mesali sa ljudskim sto je navedeno u mnogim drevnim spisima(cak i u bibliji za ljude koji je citaju bez predrasuda),kako vreme odmice sve vise dokaza cemo nalaziti za ovu tvrdnju.

patriota

pre 9 godina

Odavno se zna da Darvinova teorija evolucije "ne pije vodu" alipostoje krugovi koji žele da nas zaluđuju. Naša istorija,istorija Srba je totalno iskrivljena i neistinita. Naučno je dokazano da smo 4,5 vekova stariji od Rusa kao nacije,ali to nekome neodgovara da prizna... Ko želi može da pročita!

dule

pre 9 godina

Život,planeta su toliko savršeni u pomračini sunčevog sistema da je smešno i pomisliti da je sve to nastalo slučajno i evolucijom. ..jasno kao dan..neka druga inteligencija nas je stvorila..

Ime

pre 9 godina

Da. Evolucija nije samo najgluplja vec i najopasnija religija na svetu. Evolucijom se vodio hitler, staljin i mnogi drugi koji su pobili mnogo ljudi zbog ubedjenja superiorne rase. Do dana danasnjeg nijedan dokaz nije pronadjen koji dokazuje evoluciju.

Pametnjaković

pre 9 godina

Naravno, mi plivamo u okeanu mikroorganizama, virusa, bakterija, gljiva, sam seks nosi rizik da se neki od tih imprintuje sa spermom i jajnom ćelijom. Događaju se i mutacije, nasumične promene gena, tako da niko sa sigurnošću ne može da kaže šta će ispasti. Može da ispadne i nešto poprilično neočekivano, što se i dešava. Oni to zovu poremećaji, bolesti, mutacije, itd.

Neko iz mase

pre 9 godina

Zato da ne bismo i danas spaljivali ljude koji tvrde da Zemlja nije ravna ploča. Zato da bi se lečio kod doktora a ne kod šamana. Zato da bi nam život bio kvalitetniji i udobniji. Zato što...ma nećeš ti to nikad da shvatiš.

Dokle više ova s...a kada cemo priznati da nemamo pojma o tome ma koliki naučnici bili ......
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (milan 2, 14. mart 2015 10:22)

Djoshica

pre 9 godina

Jedini način da se ovo dogodi, interakcijom bolesti, ili ishranom...
Međusobnim metaboličkim procesima.
Koliko ja percipiram.
Iz čega proizilazi, da genetski modifikovana hrana, i genetski modifikovani usevi, kao i(onomad)piletina iz epruvete, može da dovede do ko zna kakvog uticaja na ceo živi svet. Naučnici su možda pročitali neke "životne hieroglife", i pomisliše da su se božanski opismenili. Ko će da resetuje greške, u njihovom pionirskom čačkaknju, naspram milijardama godina evolucije. Ko će greške da ispravlja, ako krenu mitacije i lančana reakcija izumiranja?

Pametnjaković

pre 9 godina

Naravno, mi plivamo u okeanu mikroorganizama, virusa, bakterija, gljiva, sam seks nosi rizik da se neki od tih imprintuje sa spermom i jajnom ćelijom. Događaju se i mutacije, nasumične promene gena, tako da niko sa sigurnošću ne može da kaže šta će ispasti. Može da ispadne i nešto poprilično neočekivano, što se i dešava. Oni to zovu poremećaji, bolesti, mutacije, itd.

Ime

pre 9 godina

Da. Evolucija nije samo najgluplja vec i najopasnija religija na svetu. Evolucijom se vodio hitler, staljin i mnogi drugi koji su pobili mnogo ljudi zbog ubedjenja superiorne rase. Do dana danasnjeg nijedan dokaz nije pronadjen koji dokazuje evoluciju.

Toliko

pre 9 godina

I odmah iskacu ovi pritajeni kreacionisti, skriveni duhovnici da osporavaju evoluciju. Ne mislim u tekstu vec u komentarima... Ali zato kod lekara se izlome za antibiotike cim se zakaslju.

Dragutin

pre 9 godina

Da. Evolucija nije samo najgluplja vec i najopasnija religija na svetu. Evolucijom se vodio hitler, staljin i mnogi drugi koji su pobili mnogo ljudi zbog ubedjenja superiorne rase. Do dana danasnjeg nijedan dokaz nije pronadjen koji dokazuje evoluciju.
(Ime, 14. mart 2015 10:16)

Ovo je apsolutna glupost i netacno.Kao prvo dokazi evolucije su na svakom cosku fosilni dokazi prelaznih oblika su ogromni i samo se dalje nagomilavaju.I da to nije dosta a normalnom coveku je dosta,postoje mutacije na mikroskopskom nivou koje dokazuju da organizmi poput bakterija se adaptiraju na uslove i postaju imune na razne lekove to je jasan dokaz evolucije.Zatim genetski kod koji pokazuje da smo skoro 96% srodni sa simpanzama,90% sa mackama,80% sa kravama,75% sa misevima itd itd.Zatim embrioni ljudskih bica u samom zacetku se malo razlikuju sa embrionima drugih zivotinja npr svinjski embrioni se seciraju u biologiji zbog njihove slicnosti sa nasima.Dok se ljudsko bice formira u stomaku malo se razlikuje njihov skelet i muskulatura od ostalih sisara tek kasnije poprima svoj oblik kao covek...Evolucija je naucna teorija koja ima ogromne dokaze a kako je drugi iskoriscavaju za svoje ideologije je politika a ne nauka ne mesajte to dvoje.Evo npr Hitler je bio ateista ali su fasisti bili zapravo desnicari Katolicke crkve zato je imao obilatu pomoc Vatikana.Staljin je bio smatrana za mesiju Ruske pravoslavne crkve posto je u Rusiji Car ujedno i poglavar crkve samo su zamenili car sa predsednik...

Molekularni biolog

pre 9 godina

Naravno da nije pogrešno jer se horizontalni transfer gena pretpostavlja odavno, ali je teško bilo nedvosmisleno potvrditi. Naslov je potpuno neodgovarajući, kao u ostalom i svaku drugi na vašem sajtu, a o evoluciji se u biologiji ne govori na nivou Darvinove evolucije već moderne sintetičke teorije koja se bazira na genetici i koja je izvan razumevanja laika koji se o nauci informišu preko portala i novina.

Vlada

pre 9 godina

@Ime

Ajde ne lupetaj SS trupe su na opasacu imale natpis "Gott mit uns". Staljin je bio pravoslavac pre nego sto je postao komunista. Secas se krstaskih ratova? Inkvizicije? Crne kuge koja se sirila nenormalno jer je crkva zabranila cesto kupanje jer je "stetno"? Al Kaida, ISIL, Boko Haram i ostali ratuju u ime evolucije?

joki

pre 9 godina

Ne! Sve što znamo o evoluciji nije pogrešno, već kao i svaka naučna teorija, može i treba da dobije korekcije u skladu sa novim saznanjima. Živela nauka!

kikiriki

pre 9 godina

"Evolucija nije samo najgluplja vec i najopasnija religija na svetu. Evolucijom se vodio hitler, staljin i mnogi drugi koji su pobili mnogo ljudi zbog ubedjenja superiorne rase. Do dana danasnjeg nijedan dokaz nije pronadjen koji dokazuje evoluciju."

nista od toga sto si napisao nije tacno....staljin je školovan za pravoslavnog svestenika sto je bila zelja njegove majke a to sto je kriv za smrt 30 miliona civila nema veze sa njegovim kasnijim ateizmom koji je nastao jer je bio velik kompleksaš i mentalno bolesna osoba,isto kao i hitler....niko od njih dvojice nije vrsio genocid zbog ateizma...ateista nema takav pogled na svet ali vi vernici koji ste u ime svoje vere prepolovili svetsku populaciju u prethodnih nekoliko vekova mislite da su ateisti fanaticni kao i vernici....ateisti nije bitno dal mu je komsija vernik,hriscanin,musliman,jevrej...sto se ne moze reci za zatucane,religiozne fanatike


Sto se tice ljudskog genoma,mislim da ce krajem ovog veka pogled na nas nastanak,lecenje i planiranje potomstva biti skroz drugaciji.

Thinke

pre 9 godina

@ime. Svaka rečenica koju si izgovorio je pogrešna. 1. Evolucija je teorija, ne religija. Kao i svaka načna teorija, zasnovana je na dokazima. Osnova naučnog razmišljanja je preispitivanje, u skladu sa tim teorija evolucije se stalno stavlja pod lupu i preispituje. (Što je i poenta članka, s tim što je loše protumačen) 2. Hitler, Staljin podržavali evoluciju? Ne samo što ne poznaješ prirodne nauke, ne poznajes ni istoriju. Priče o ,,čistoći rase" su u potpunoj suprotnosti sa tvrdnjama teorije evolucije. 3. Kao što rekoh, postoje mnogi dokazi, izvedeni od strane nekih vrlo pametnih ljudi. Ti si samo prespavao časove biologije u osnovnoj. Ps. Iako si možda troll, ipak dobijaš pluseve, pa se tvojim tvrdnjama mora suprostaviti.

m

pre 9 godina

@Ime
Evolucija jasno objašnjava da sve ono što su nacisti radili nema veze sa naukom. Nauka se protivi čistoti "rasa", govori upravo suprotno. Samo kada bi vi "internet stručnjaci" ponekad pročitali neku ozbiljnu naučnu literaturu, a ne lupetali ono što ste negde čuli i pročitali na nekom kreacionističkom sajtu.

disperzija

pre 9 godina

@Ime:
"...Do dana danasnjeg nijedan dokaz nije pronadjen koji dokazuje evoluciju..."

Mozda ni jedan koji je tebi poznat. Ko iole hoce da zna, jasno mu je da je evolucija chinjenica. Theorije unutar evolucije se odnose na procese koji je pokrecu i regulishu, ne na samu evoluciju koja je kao proces, kako sam vec naglasio, neupitna.
S druge strane, do dana danashnjeg ne postoji ni jedan dokaz koji govori u prilog postojanja boga u shirem smislu, a stoji kao chinjenica da bog kako ga sebi crtaju 3 velike monoteistichke religije sa sigurnoshcu ne postoji.
Ovo posljednje posto vidim da se religiozni fanatici u posljednje vrijeme sve chesce shutaju izrazima kao sto su "dokazi".

Siniša

pre 9 godina

".. .Evo npr Hitler je bio ateista ali su fasisti bili zapravo desnicari Katolicke crkve zato je imao obilatu pomoc Vatikana.Staljin je bio smatrana za mesiju Ruske pravoslavne crkve posto je u Rusiji Car ujedno i poglavar crkve samo su z,amenili car sa predsednik...
(Dragutin, 14. mart 2015 13:36)

Kakvo neznanje! Hitler nikako nije bio ateista, vec okultista i satanista koji je hteo da vrati Nemackoj i Nemcima njihovu prvobitnu religiju i da je "ozivi". Staljin je zavrsio bogoslovski fakultet, ali zbog epilepsije nije mogao biti rukopolozen za svestenika i zbog toga se svetio crkvi ruseci hramove i ubijajuci svestenike. Bio je diktator, a nikako mesija. Na celu Ruske pravoslavne crkve uvek je bio patrijarh, a ne car.
Nije mi jasno, zasto pricate o necemu o cemu nemate pojma?
P.S. Po pitanju evolucije i sam Darvin je rekao da je njegova evolucija samo teorija i da ne iskljucuje postojanje Tvorca!

jel tako

pre 9 godina

"Da. Evolucija nije samo najgluplja vec i najopasnija religija na svetu. Evolucijom se vodio hitler, staljin i mnogi drugi koji su pobili mnogo ljudi zbog ubedjenja superiorne rase. Do dana danasnjeg nijedan dokaz nije pronadjen koji dokazuje evoluciju.
(Ime, 14. mart 2015 10:16)"

religija ((lat. religio))
učenje koje se tiče najvišeg bića (božanstva, boga); vera; veroispovest; fig. svetinja, etičko načelo kojim je neki čovek duboko prožet, savest, stvar savesti.

Evolucija objasnjava kako se zivot promenio bez uticaja boga, i nije vera, vec pozicija miliona empiricnih dokaza koje naucna teorija evolucije poseduje. Svaka skola u svetu koja pretenduje da se zove skola uci naucnu teoriju evolucije. Sta je tacno naucna teorija uci se u 6 razredu na casu fizike. Ako prihvatas naucnu teoriju gravitacije, nema potrebe da ideoloski odbacujes evoluciju, jer su izvedene istim metodom.

Evolucija je nepobitna cinjenica; ona se dogodila, a kako se dogodila najbolje objasnjava naucna teorija evolucije. Naucna teorija evolucije govori samo o tome kako se zivot menjao; nije sklop etickih principa. Zasto nisi spomenuo, na primer i Teslu, i on je verovao u eugeniku?

Hitlera je podigla njegova majka koja je bila katolicke veroispovesti; Staljin je bio bivsi seminarista, zajedno sa sijaset ostalih komunista. Sam komunizam je evolucija hriscanskog socijalizma i komunizam je bio hriscanska ideologija pre Marksa i Engelsa.

Milan

pre 9 godina

Jeste, sve je pogrešno naravno. Sve što nauka radi je apsolutno pogrešno i netačno. Kad pišemo ove komentare koristimo se vetrom iz božijih pluća, kad se razbolimo idemo u crkvu da se lečimo, popovi nas operišu. Ja stvarno ne znam zašto ti likovi koji imaju toliku potrebu da pljuju ne žive po onim uverenjima koja imaju. Prosto neka se okanu bilo čega što ima ikakve veze s naukom. Neka idu u crkve, manastire i druga mesta pa od tamo neka šire svoje mudrosti. Ovako samo demonstriraju svu ograničenost koja je očigledno imanentni deo njihove prirode.

Dejan

pre 9 godina

Ime, kako nijedan dokaz nije pronadjen? Mozda ce ti dokazi jednog dana biti i oboreni, ali danas svakako postoje. Fosili su samo jedan primer, a evoluciji nekih vrsta je savremen covek i sam svedocio (mutacije kod nekih vrsta ptica na primer). Uostalom, danas je bar lako pronaci informacije; jedino je pitanje da li zelimo da ih uvazimo ili ne. Lako je napadati teorije bez adekvatnih kontra-argumenata.

Zoki

pre 9 godina

Nauka nas uvek iznova iznenadi nekim novim otkrićima i prisili da promenimo neka naša shvatanja i naučne teorije. Najgore što čovek može da uradi je da pristupi nauci dogmatski, kao religiji. Nauka nije religija i ne podnosi dogme. Teorija evolucije je EVOLUIRALA od Darvinovog vremena do danas, ne treba se iznenaditi da u sledećih 100-200 godina nastavi da se razvija zahvaljujući novim otkrićima. To samo po sebi ne osporava teoriju evolucije kao takvu. Međutim, moguće je da će za par stotina godina Darvinova teorija biti kao Njutnova mehanika u odnosnu na kvantnu fiziku.

Gradjanin

pre 9 godina

To sa evolucijom je jako čudno: po originalnoj teoriji to je prilagođavanje na unutrašnje promene, a ne na spoljašnje i rata promena (mutacia) ne zavisi od spoljašnjih faktora, a zatim tu je i ono apstraktno prilagođanje okolini tipa IF nešto THEN živ ELSE mrtav, pri čemu to nešto nije objašnjeno... kasnije se vidi da je kriterijum tzv. genetski algoritam, i samo jedan program ga koristi - PNGWOLF za optimizaciju PNG slika, a sam algoritam i nije nešto. Ono što je najinteresantije je da je igra života počela tek kada su pravila igre definisana jer je genetski kod statičan i ne-evolutivan sa korekcijom greške gotovo identičnom MNP10 algoritmu i isti je za sva živa bića od samog početka do danas! Čovek ima samo 700Mb genetskog koda, zip-ovano oko 70Mb, a od tih 700Mb samo je 10% fizički dostupno tokenu za transkriptazu u RNA, što je oko 150 puta manje genetskih informacija od pšenice... tu su i supstance za čiju sintezu nema genetskog koda jer je takva sinteza nemoguća jer je izvan opsega voltinog niza esencijalni aminokiselina: hlorovodonična kiselina u želucu, fluorovodonična kiselina čije soli grade zubnu gleđ, borna kiselina u suzama, itd. Napredak u računskoj tehnici (naročito CUDA sekvenciranje koe za 5-6 sati uradi isto 10 godišnji genom projekat) je pokazalo da tu nešto ne valja!
Biće da je Lamark ipak bio u pravu, ali život na početku nešto stvorilo! Kada prihvatimo postojanje bestelesnog života, onda je jasno da je bestelesni život stvorio telesni...

Neko iz mase

pre 9 godina

Zato da ne bismo i danas spaljivali ljude koji tvrde da Zemlja nije ravna ploča. Zato da bi se lečio kod doktora a ne kod šamana. Zato da bi nam život bio kvalitetniji i udobniji. Zato što...ma nećeš ti to nikad da shvatiš.

Dokle više ova s...a kada cemo priznati da nemamo pojma o tome ma koliki naučnici bili ......
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (milan 2, 14. mart 2015 10:22)

reliance

pre 9 godina

@ Ime

A kakav to dokaz očekuješ da pronađemo? Neposredan? Pre 65 miliona godina su postojali dinosaurusi, imamo dakle njihov skelet, a danas ih nema. Danas imamo zečeve ali ih u prekambriji nije bilo. Nešto se, znači, događa sa živim bićima, budu i nestanu ili ih nema pa budu.
Znam da mlatim praznu slamu, ali eto.

autoritet

pre 9 godina

Ako sumnjate u evoluciju, zasto ne sumnjate u gravitaciju? I jedna i druga naucna teorija je izvedena koristeci se naucnom metodom. S tim da evolucija ima vise dokaza od gravitacije, ali efekti gravitacije su ocigledniji. Ne mozete ideoloski diskriminisati jednu, a prihvatati drugu. Uzgred, vasa religija prihvata naucnu teoriju evolucije kao cinjenicu (vecina denominacija, medju kojima su tri najvece; katolicizam, protestantizam i pravoslavlje).

Kunem se, ako cujem jos jednom evolucija je samo teorija...

Sesti razred, cas fizike, bicu zahvalan svojoj nastavnici fizike do kraja zivota, sto je to nekoliko puta ponavljala dok nam nije usadila koncept sta je tacno NAUCNA TEORIJA i NAUCNI METOD i koraci NAUCNOG METODA!! Bila je stroga, ali dobro nas je naucila!!

m

pre 9 godina

@Ime Prezime
Ima dosta fosilnik ostataka koji dokazuju postojanje dinosaurusa, ali ni jedan naučni dokaz da postoji Bog. Zato ne postavljaj religiju i nauku kao da su isto, jer nisu. Ti nemaš apsolutno ni jedan dokaz o postojanju Boga, ali samouvereno tvrdiš da postoji. Imaš hiljade dokaza da se evolucija dešava, ali ti to osporavaš. Klasičan kreacionistički napad. Nemam ništa protiv toga da neko veruje u Boga, ja to ne vidim kao prepreku za nauku jer religija nije nauka. Zanimljivo je i to što se toliko pozivaš na Bibliju a malo znaš o njoj. Hajde reci neki argument za religiju. Svako ko malo poznaje istoriju (bez ikakvog uplitanja biologije) zna dobro da je religija osnovni način manipulacije i upravljanja ljudima(bez obzira o kojoj religiji se radi). Hajde malo da pričamo o istoriji hrišćanstva. Počni da iznosiš argumente.

razuma bez

pre 9 godina

(Black Goo, 14. mart 2015 20:15)

Ajde ti nama lepo daj jedan jedini materijalni dokaz, nesto sto je vidljivo i opipljivo, za postojanje boga - tvorca.
Samo jedan jedinini dokaz, i ostavicu sve sto znam o evoluciji, ignorisacu sve dokaze evolucije i poceti da idem u crkvu.
Samo jedan dokaz trazim od tebe... Nesto poput fosila...

DNK kod koji obecava

pre 9 godina

Kada ce ljudi da shvate da je sve moguce i da dosta toga ima jos da se otkrije ? Svaka cast naucnicima, jer svako istrazivanje je jedan korak napred. Od kako je pronadjen DNK kod sve nauka sve brze otkriva nacin na koji smo nastali.

pls

pre 9 godina

Dokle više ova s...a kada cemo priznati da nemamo pojma o tome ma koliki naučnici bili ......
(milan 2, 14. mart 2015 10:22)

mozda nemamo pojma, ali ova s...a su nam potrebna bas zbog toga. mozda nemamo pojma ali svakako imamo vise pojma nego pre 100, 50, 20 god i zbog ovih s...a imacemo jos vise pojma za 20, 50, 100 god

čovek

pre 9 godina

Opet spektakularni naslov ... horizontalni prenos gena je otkriven još sredinom prošlog veka a proteklih par decenija, razvojem tehnologije i DNA mapiranja, slučajevi "mobilnih gena" su otkriveni u svim organizmima ... najrasprostranjeniji je GH25 ... kada takav "skačući gen" dospe u prenosioca (virus, bakteriju ili drugi organizam) prenosi se do organizama koji nisu direktno povezani ... konkretni gen omogućava zaštitu od bakterija i koristan je svakom organizmu ... današnja teorija evolucije je mnogo savršenija od Darvinove, što je normalno jer usvajanjem novih znanja dobijamo širu sliku složenih procesa ... veritikalna evolucija je bila dominantna i dalje ostaje primarna a horizontalno prenošenje gena dobija novu ulogu u celom procesu ... evolucija je dinamičan proces ... generalno svaki mobilni gen može završiti u bilo kom organizmu sve dok imamo organizam koji taj gen prenosi ... mobilni geni nisu uvek korisni ... i tako dolazimo do prirode GMO ... ljudsko uplitanje u međanje gena različitih organizama je samo specijalizovano i namerno, dok je u priridi taj proces neselektivan i slučajan ... ljudi samo inteligentno kopiraju prirodne procese i trude se da ih usavrše i daju "korisnu notu" ... znamo da to ne ispadne uvek dobro, ali za to su krive zloupotrebe a ne znanje samo po sebi

m

pre 9 godina

@Ime Prezime
Baš si agresivan u lažima. Najpoznatiji prelazni oblik je arheopteriks. Ima odlike i gmizavca i ptica. Muracije nisu oštećenje gena. Mutacije su izvor genetičke varijabilnosti, nikako nisu sve štetne, čak su štetne i u manjini. To što smo mi različiti su baš rezultati brojnih mutacija. To što pominješ otpornost bakterija nije nikakvo oštećenje već upravo DOKAZ evolucije i prirodna selekcija na delu, one koje su otporne preživljavaju. To nije štetna mutacija(možda za tebe) za bakteriju je to korisna mutacija. Ti kažeš nekome da ne zna biologiju. Bruko.

aleks

pre 9 godina

Pa upravo tu, u komsiluku, na Hrvatskom otoku Pod Mrcaru je izvrsen eksperiment koji je lep i nedvosmislen dokaz evolucije. Detalje imate i po raznim knjigama a i na youtube. Koga ne mrzi i ko se ne boji da otvori oci, izvol,te, lako se nadje. A ukratko, gusteri sa jednog otoka gde su se uglavnom hranili insektima su preneti na drugi i drugaciji gde su morali da promene nacin ishrane i jeli vise hrane biljnog porekla. U roku od samo 30 godina gusteri na naseljenom otoku su doziveli evidentne promene u odnosu na svoje pretke na maticnom ostrvu. Zbog celuloze u biljnoj hrani koja otezava zvakanje, zubi, kosti i misici vilice su ojacali i celokupan izgled glave se promenio kao i delovi digestivnog trakta, u samo tih dvadesetak generacija. To je jedan, a inace ima dokaza koliko hoces. Pod nosom!

LOL

pre 9 godina

@Ime Prezime

"I kakav ti dokaz imaš da su dinosaurusi živeli pre 65 miliona godina?"

Mislim stvarno, sam si sebe pokopao ovde. Nisi cuo za datiranje ugljenikom, ili izotopima ugljenika? Ima i drugih metoda. Sramota i to teska sramota je da bas toliko ne znas neke stvari koje sada vec spadaju u opstu kulturu, a prilicno samouvereno i agresivno nastupas. Apsolutno mi je poznat takav tip ljudi, zadrti i nabedjeni. Ako smem malko politiku da propustim ovde, kladim se i da si Seseljevac.

Majstor

pre 9 godina

I odmah iskacu ovi pritajeni kreacionisti, skriveni duhovnici da osporavaju evoluciju. Ne mislim u tekstu vec u komentarima... Ali zato kod lekara se izlome za antibiotike cim se zakaslju.
(Toliko, 14. mart 2015 13:33)
Lupaš gluposti kakve veze ima antibiotik sa tim? Kada cete vi koji histerično osporavate postojanje Tvorca a da ni sami ne znate zašto, shvatiti da ako neko veruje u Boga to ne znaci da je religiozni fanatik, clan bilo koje crkve, da obozava popove, veruje u svako slovo Svetog pisma, da je zatucan, itd,..itd. Verujem u Boga a obrazovan sam, inzenjer sam po obrazovanju, i zato znam koliko je intelektualnog napora bilo potrebno coveku da napravi bilo kakvu masinu. Desetine hiljada godina egzistencije a covek svojim nasledjem jos uvek nije u stanju da napravi zdravog klona...a vi? Da li ste svesni koliko je coveku trebalo da napravi kompjuter, a svaki zivi organizam je neuporedivo kompleksniji sistem od bilo kog kompjutera. Vi tvrdite da je zivi svet nastao spontano bez upliva bilo kakve inteligentne sile? Da li shvatate koliko su takve tvrdnje smesne i apsurdne? Dakle ne treba citati nikakve naucne ili religiozne knjige da bi covek shvatio da je bilo Stvaranja, dovoljno je samo male elementarne logike, cak ne ni inteligencije. Ovakva nipodastavanja kreacionizma predstavljajuci njegove zagovornike kao retardirane i priglupe primitivce koji veruju u stvaranje od 7 dana, da je zemlja ravna ploca, itd vredjaju zdrav razum.

m

pre 9 godina

Pa upravo tu, u komsiluku, na Hrvatskom otoku Pod Mrcaru je izvrsen eksperiment koji je lep i nedvosmislen dokaz evolucije. Detalje imate i po raznim knjigama a i na youtube. Koga ne mrzi i ko se ne boji da otvori oci, izvol,te, lako se nadje. A ukratko, gusteri sa jednog otoka gde su se uglavnom hranili insektima su preneti na drugi i drugaciji gde su morali da promene nacin ishrane i jeli vise hrane biljnog porekla. U roku od samo 30 godina gusteri na naseljenom otoku su doziveli evidentne promene u odnosu na svoje pretke na maticnom ostrvu. Zbog celuloze u biljnoj hrani koja otezava zvakanje, zubi, kosti i misici vilice su ojacali i celokupan izgled glave se promenio kao i delovi digestivnog trakta, u samo tih dvadesetak generacija. To je jedan, a inace ima dokaza koliko hoces. Pod nosom!
(aleks, 14. mart 2015 15:41)
To je primer prirodne selekcije i genetičkog drifta. Dva evolutivna mehanizma. Selekcija je "birala"(favorizovala) one koji su bolje adaptirani, tj. bolje su preživljavali. A ako su preneti uzet je samo deo genetičkog fonda iz početne populacije i efekat drifta je vidljiviji jer se radi o izolovanoj populaciji. Mutacije će se dešavati kao u svakoj populaciji. Kada prođe par stotina godina(pod uslovom da nema migracija, već da i dalje budu izolovani) može se očekivati da se te dve grupe potpuno razdvoje i nsatane nova vrsta(tj. kada te dve grupe više ne mogu davati fertilno potomstvo).

alibaba

pre 9 godina

Može li mi neko objasniti zašto ni jedan majmun za više stotina miliona godina (koja cifra-kad se zamisliš) nije naučio da napravi biciklo, a Amerikanci bili na mjesecu. Unaprijed zahvalan

Milan

pre 9 godina

@Ime Prezime. Dobio si 200, 300 ili koliko hoćeš minusa i dalje duvaš u istu tikvu. Tebi to ništa ne govori. Tražiš dokaze da ti neko piše u komentarima. Očigledno je da imaš popriličan problem sa pojmom koji se zove knjiga. Dokazi se iznose u knjigama, na stotinama i hiljada strana. U naučnim radovima, na mestima koja su predviđena za to. Ali ono što bi dobro bilo je da nam napišeš stepen svog obrazovanja, čisto da shvatimo s kim pričamo.

m

pre 9 godina

@Black Goo
To što si bila na Galapagosu ne znači ništa. Sedi i nauči prvo genetiku i molekularnu biologiju a onda evolucionu biologiju. Za prelazne vrste već imaš odgovor arheopteriks najpoznatiji i najočigledniji. A gde vidim evoluciju? Pa ja je vidim jer razumem i znam gentiku i molekulranu biologiju. Razvijanje rezistencije bakterija na antibiotike je primer onih koje se brzo dešavaju iz prostog razloga jer vreme generacije bakterije je kratko, tj. dovoljan je dan da se razmnoži.I dlaje me zadivljujete argumentima. Bila si na Galapagosu? Pa? Kakve to veze ima sa evolucijom što si ti bila na Galapagosu. Da nisi mislila da ćeš da evoluiraš? Šta meni vredi da odem i podignem haubu pokvarenog auta ako ne znam ništa o tome kako auto funkcioniše. Pričaš kako nešto nema veze sa evolucijom, a ne znaš šta je evolucija. Pogledajte kakve gluposti ste sve nalupetali i tvrdite da to piše u knjigama koje niste ni otvorili. Ne moraš uopšte da se baviš evolucijom da bi shvatila šta je religija, dovoljno je da čitaš istoriju. Čak i istorija umetnosti može svašta da ti kaže. Ponovo vas pozivam da se bavimo istorijom hriščanstva, da iznesete svoje argumente a ja ću svoje.

Ime Prezime

pre 9 godina

@Dragutin:

Ne postoje prelazni oblici. Ne postoje fosili za koje možeš da dokažeš da su prelazni oblik. Navedi neki? Daj link od prelaznog oblika?

Ti ne poznaješ ni biologiju ni hemiju. Mutacije ne mogu da stvore novu informaciju. Mutacije su oštećenje gena. I naravno mutacije mogu da se dešavaju samo na POSTOJEĆIM genima dakle na onome što je već stvoreno. Ti toliko ne poznaješ biologiju da je to sramota. To što bakterije mutiraju i postanu otporne na razne lekove to je zato što su postale oštećene i lek ne može da radi ono što je radio. To je kao da kažeš pukao mi lanac na biciklu i ja sad ne mogu da okrećem pedale već moram da se prilagodim tako što ću da guram bicikl peške. Nema tu nove informacije samo oštećenje.

Dalje to što navodiš kao dokaz za evoluciju da imamo genetske sličnosti sa nekim životinjama nije dokaz za evoluciju. To samo znači da postoji sličnost u dizajnu a ne da smo evoluirali. To je kao kad bi uzeo grafičku karticu i matičnu ploču u računaru i rekao vidi svi oni imaju električna kola sigurno je iz matične ploče nastala grafika kartica. Genetska sličnost nije dokaz evolucije već dokaz sličnosti u dizajnu. Delimo neke karakteristike jer živimo na istoj planeti.

A ovo što pričaš sa razlikom embriona ljudi i životinja nije dokaz ni za šta. U kom svetu i na kom sudu je to dokaz za evoluciju. Koja logika je tu primenjena? To je smešno. Počni da koristiš mozak i razum što ti je Bog dao.

Вуковар

pre 9 godina

Koliko je samo pametnih ljudi genijalaca stradalo u istoriji zbog zatucanih mozgova ispranih teorijama biblije kreacionizma i ostalih budalastina forsiranih od strane crkve... I teoriji o okrugloj zemlji, zemlji kao necentru svemira je trebalo godine i godine da se prihvate tako da ni Darvinova teorija nece biti izuzetak... A vi i dalje verujte o zemlji staroj 40.000 godina, Nojevoj barci i drugim smesnim mitovima....

čovek

pre 9 godina

(Ime Prezime, 14. mart 2015 14:28)
Problem je u tome što koristiš formu bez suštine ... pregledao si neke video klipove i pročitao neke kreacioniste koji imaju naučnu pozadinu ... oni ignorišu naučni metod forsirajući veštinu manipulacije ... međutim oni poznaju teoriju ili suštinu dok ti koristiš resavski metod ponavljanja forme i to one koja se tebi čini logičnom, naučenim po video klipovima ... sva tvoja pitanja i traženje dokaza su copy/paste iz tih klipova dok o znanju iza toga nemaš potrebno obrazovanje ... zato nijedan dokaz ne "dolazi" do tebe jer nemaš odgovarajući prag znanja ... tvoj domet su internet diskusije ... možda bi trebalo da se zamisliš nad tim ...

Spike

pre 9 godina

@razuma bez:
A najveci dokaz za stvaranje Bozije ce uvek biti nemogucnost da se dokaze suprotno.
(Ime, 14. mart 2015 21:38)

Ne, "Ime", to ce mozda za tebe biti dokaz. Za one sa malo "skupljom ulaznicom" (citaj boljom skolom) to ce biti logicka greska argumentum ad ingnorantiam.

Ili, da ti prevedem:

Ja tvrdim da nas je sve stvorio veliki Dzu-Dzu sa planine. A najbolji dokaz za to je nemogucnost da se dokaze suprotno.

O tome da se egzistencijalni negativi u nauci/logici ne dokazuju, sta je teret dokazivanja (onus probandi) i sl, nekom drugom prilikom...

Thinke

pre 9 godina

Kako je ovo neka narocita novost? Zar nije najveći deo genoma mitohondrija prešao na DNK ćelije domaćina na spomenut način?(Objašnjenje: smatra se da su mitohondrije nekada bile bakterije koje su počele da žive unutar predaka naših današnjih ćelija. Vremenom su te bakterije gubile svoje karakteristike, zadržale su svega nekoliko gena na staroj prstenastoj DNK, ostatak su ,,preuzele" ćelije domaćini, a od bakterija su nastale ,,ćelijske elektrane"-mitohondrije.) Drugo, virusi su tokom čitave evolucije ugradjivali svoju DNK u ćelijski genom, od čega je veći deo tzv. junk DNK. Moguće je da su tako preneseni i neki funkcionalni geni sa drugih vrsta.

Spike

pre 9 godina

@Ime

Uh, "Ime" moje, nista nisi procitao sta ti je napisano. Hajde, probacu jako polako...

Najpre, nemam problem sa tim da verujes u sta zelis. Tvoje apsolutno pravo. Ono sa cim, medjutim, imam problem je sto se pozvas na logiku i prebacujes ljudima da imaju probleme sa njom, a pri tom nemas elementarna, ali elementarna znanja o istoj. Naravno, ja od vernika to i ne ocekujem, ali sto je mnogo - mnogo je.

"Ja kazem Bog je sve stvorio i nemam problem sa tim."

1. Mudar covek ne tvrdi nesto sto ne moze da dokaze. (Sapiens nihil affirmat quod non probat).

2. Teret dokazivanja (onus probandi) je na onome koji tvrdi, ili da budem precizniji na onome ko iznosi afirmativan stav, kao sto je "ja kazem da bog postoji".

3. Sto se tvrdi bez dokaza, odbacuje se bez dokaza.

Zbog 1-3 ti "evolucionisti" traze dokaze/argumente/reference.

"A ja kazem najveci dokaz ce uvek biti nemogucnost da se dokaze suprotno."

4. Ne moze nemogucnost dokaza da bude dokaz. Logicka greska argumentum ad ignorantiam, koju sam ti naveo, ali se ti u brzini da sto pre odgovoris, nisi ni potrudio da potrazis/promislis.

Ili, paralela (refutation by parallel reasoning) - ja mogu da kazem da nas svima na glavi sedi jedan mali zeleni Marsovac, a dokaz za to je sto ne mozes da dokazes suprotno. A zasto ne mozes da dokazes suprotno, zato sto se:

5. Egzistencalni negativni sudovi ne dokazuju (niti se mogu dokazati).

Poenta - ne uzimaj logiku u usta sa takvim ignorantskim stavom.

dule

pre 9 godina

Život,planeta su toliko savršeni u pomračini sunčevog sistema da je smešno i pomisliti da je sve to nastalo slučajno i evolucijom. ..jasno kao dan..neka druga inteligencija nas je stvorila..

Vladimir

pre 9 godina

Jedan od osnovnih problema nauke je taj što se prema postojećim teorijama odnose kao teolozi prema dogmatici. Oni ne pokušavaju da otkriju nešto novo, već pokušavaju da pronađu dokaze da postojeće teorije, za koje nismo baš sigurni da su tačne. To je slučaj sa "velikim praskom", "Darvinovom evolucijom" ........

Spike

pre 9 godina

@ImePrezime

A propos razlike izmedju dobra i zla - postoji jedna filozofska disciplina, cak sa elemenitma nauke (dakle definisan predmet i metod) koja se zove etika i koja je, kao i svaka nauka, dinamicna. Dakle, nije dogmatski postavljena.

A ako ces po bibliji da se upravljas, eto, mogao bi da objasnis kakav moralni kompas daje cin ubistva svih pripadnika plemena Medijanaca (muskaraca, dece i zena "koje su poznale coveka"), a naredbu za to je izdao niko drugi do donosilac "10 bozijih zapovesti" - sam Mojsije. Je l se po toj knjizi moralno vodis?

O tome da ne smes da nosis odecu razlicitog zivotinjskog porekla, da jedes skoljke i ostale besmislice, necu ni da komentarisem...

P.S. A zamisli tek koja je sudbima bila namenjena ovim drugim zenama, ovim "koje nisu poznale coveka". Moralno, nema sta...

m

pre 9 godina

Apsolutno svi dosadasnji eksperimenti su pokazali da bilo kakva mutacija gena uvek dovodi do GUBITKA INFORMACIJA u genu!
(lale, 14. mart 2015 17:25)
Ko ti je ovo rekao? Srmotiš se. Mutacija nije gubitak infomacija. Mešaš delecije sa mutacijama. Mutacija je izvor varijabilnosti. Problem je jer ti misliš da znaš šta su mutacije. Podrazumevaš da su uvek štetne, a to je pogrešno. Postoje štetne mutacije, ali postoje i one koje donose korist. Ipak se vrati u školu.

Spike

pre 9 godina

@ Majstor

Ok, majstore, hajde onda da idemo tvojim rezonom.

Kazes: "Vi tvrdite da je zivi svet nastao spontano bez upliva bilo kakve inteligentne sile? Da li shvatate koliko su takve tvrdnje smesne i apsurdne?"

E, sada, ako je za nas ovakve nesavrsene, kako kazes, bio potreban upliv inteligente sile, zamisli onda kolika je inteligentna sila bila potrebna za stvaranje te inteligentne sile. Dakle, pretpostavljam da si dosledan svojoj logici i da imas odgovor na pitanje - a ko je stvorio onda tog tvorca?

Uzgred budi receno, tvoja analogija racunara i coveka ne stoji, jer je racunar neziva priroda, a organizam ziva u upravo je karakteristika zive prirode da se menja, tj. da da je u stanju da smanjuje entropiju (dok je ziva, je l). Zato i mozes da kontruises racunar. Posto je prostor za komentar ogranicen, detalji potrazi pod "Hoyle's fallacy" ili "junkyard tornado".

Evropljanin

pre 9 godina

Daklen, istorija se ponavlja...
Nekada je zemlja bila ravna.
Sunce se kretalo oko zemlje.
Za 100 godina DNK ce biti potpuno sporedna stvar,
a vi se danas kao nesto ubedjujete oko "istine", koja ako ne za 100, onda za svega 500 godina ce biti potpuno drugacija!
Ucite malo iz istorije. Shvatite da je istina, teorija, dokazi, nauka, zapravo tacna SAMO neko vreme i MORA se promeniti!
To je jedino tacno da je istina relativna stvar, sve ostalo je puko ubedjivanje.

Ime Prezime

pre 9 godina

Vrlo je zanimljivo da sam dobio preko 200 minusa na moj komentar umesto argumenta koji će da dokaže da je evolucija tačna. Evolucionisti se ponašaju kao u vreme hitlera bez mozga šire lažnu propagandu. Pa prijatelji dajte dokaze da evolucija postoji a ne lupajte minuse kao da ste zombiji.

Šta više nauka ide protiv evolucije. Nauka sve više i više dokazuje da je evolucija jedna od glupljih teorija koje postoje a svi sa malo mozga znaju koliko je i opasna.

trla baba lan

pre 9 godina

"(Siniša, 14. mart 2015 14:05)"

Okultista i satanista koji je koristo boga u svojim spisima i u javnim govorima? Na celu Ruske pravoslavne crkve je bio car, kao sto je kralj poglavar Anglikanske crkve... Procitaj pismo Bjelinskog Gogolju.

Jos jedan koji ne zna razliku izmedju naucne teorije i teorije u svakodnevnom govoru. Ne iskljucuje postojanje "Tvorca", ali pobija potrebu za licnim bogom i teisticki argument.

Dvesta pedeset hiljada godina homo sapiensa, umiranje u dvadesetim, cesto od bolesti zuba, procenat uspesnih trudnoca 10% i bog koji vas voli se pojavi u pustinji nomadima, pastirima, trogloditima i stolarima i bezgresno oplodi "devicu" ("Sta je verovatnije, da su se zakoni prirode ponistili ili da je devojka lakog morala slagala" - Dejvid Hjum, OSAMNAESTI VEK)...

Teorija evolucije objasnjava kako se zivot promenio bez ikakve potrebe boga. Darvin nije alfa i omega evolucije, on je objasnio prirodnu selekciju... Pre njega (u staroj Grckoj, pre 2500 godina jedan grcki filozof je spekulisao o evoluciji) i narocito posle njega postoje hiljade naucnika koji su doprineli evoluciji. Evolucija se dogodila i to je cinjenica. Da, zaista se pitam zasto pricas o necemu sto ne poznajes.

Uzgred, miniras citat Darvina, znam tacno na koji citat mislis i to je u uvodu "O poreklu vrsta", bukvalno drugi ili treci pasus. Hajde sada se vrati i procitaj ponovo, ako si uopste procitao, u sta sumnjam... Uopste ne prica o tome, nego o naucnoj metodi.

Bojana

pre 9 godina

Uvodi se školovanje uz rad. To znači, šta si naučio u osnovnoj školi-to ti je! Budućnost pripada kreacionistima. Oni veruju, ne preispituju i ne traže odgovore. Prethodnica utire puteve - osveštava vodovode; posledice kiše, snega, magle...objašnjava Biblijom, što bi značilo Božjom voljom. Kakav idealan način odricanja od lične odgovornosti! Mali problem nastaje kad Božjom voljom treba objasniti ubistvo ili otmicu deteta, Odsecanje glava koje trenutno sprovodi ISIS, homoseksualizam. Nijedan vernik ne bi smeo da traži bilo koju kaznu , a kamoli smrtnu. Sve je to Božja volja. I samo budale istražuju i bave se naukom. Sve što vam treba je vera. Mada mislim da bi radi obezbeđivanja mesta u raju, ovog trenutka trebali zauvek da izbace ovu đavolju rabotu, telefon, iz ruke, jer je i on posledica bezbrojnih istreaživanja da bi se najzad došlo do stvari. Ah ti glupi naučnic!i

Pera

pre 9 godina

Za sve one koji Darvina optuzuju za rasizam i nacizam. Savetovao bi ih da potraze Darvinove citate o ropstvu tj. o tome da je bio vatreni zagovornik ukidanja ropstva...
Mogli bi ste na googlu da potrazite "Hitler creationist" videcete da je Hitler bio vernik i pravcati kreacionista, on je verovao da su druge rase degradirane a da su belci po liku bozijem pravljeni. Darvinove knjige je cak zabranjivao.

Monte Cristo

pre 9 godina

Ovo je dokaz da je terorija drevnih astronauta tacna,ods da su se vanzemaljski geni mesali sa ljudskim sto je navedeno u mnogim drevnim spisima(cak i u bibliji za ljude koji je citaju bez predrasuda),kako vreme odmice sve vise dokaza cemo nalaziti za ovu tvrdnju.

QWERTY

pre 9 godina

(Ime Prezime, 14. mart 2015 14:05)
Cekaj, tebi je to dokaz postojanja boga? Onda mi nemamo vise sta da pricamo. Posto si napravio analogiju sa PC komponentama, da te pitam, sta se desava sa podacima sa hard diska kada se "namnoze" losi sektori? Ili kada nastupi neko teze fizicko ostecenje, ili nesto levo? Podaci odlaze u nepovrat, kao da nikada tu nisu ni bili. Pitam te sada, sta se desava sa nama kada umremo? Ako je mozak taj koji skladisti podatke i generise misli, sta se desava sa nama kada mozak istruli? Sta nam generise misli i secanja?

m

pre 9 godina

@Black Goo
Nije Volas ništa uradio pre Darvina, ali je poslao Darvinu pismo (posle Darvinovog putovanja Biglom jer Darvin je i pre knjige O poreklu vrsta bio autoritet u nauci). Volas je mlađi i njegovo pismo je nateralo Darvina da izda knjigu. Treba uvek spomenuti i Alfreda Rasela Volasa. Darvin je bitan jer se usudio da u to vreme kaže nešto što je bilo protivno tadašnjim konzervatinvim stavovima u nauci. On je pokretač cele priče. I Lamark je isto pokušao da da objašnjenje promena u živom svetu, ali postoji bitna razlika. Lamark je pogrešno objašnjavao, a Darvin tačno (bilo je nekih grešaka ali Darvin nije znao za genetiku, Mendel je ostao anoniman tokom svog života). Kao neko ko je učio tu teoriju evolucije dobro znam za Volasa jer se njegovo ime nalazi u udžbeniku. Galapagos ima veze sa evolucijom, lako ju je uočiti jer je to grupa ostrva, na ostrvu je lakše pokazati promene nego na kontinentu gde nema takvih barijera i izolacije(ali to ne znači da se na kontinentu evolucija ne dešava već se bolje vidi na ostrvu). Da bi se raspravljali tebi ipak treba znanje iz ove oblasti. Zato bolje ćuti jer odgovriću na svaki tvoj netačan komentar, samo da pokažem koliko lažeš i pripisuješ evoluciji ono što nije tačno.

m

pre 9 godina

@Ime
Već ti davno odgovrih potraži komentar. Bakterije nisu sve iste kao ni mi, imaju raznovrsnost, neke su manje otporne neke više na antibiotike (zato ne smeš da piješ antibiotike na sovju ruku i ne smeš da piješ dva dana već kad kreneš celu kutiju da pobiješ sve da ne izvršiš selekciju najotpornijih), one koje su dobile mutaciju i koje su najotpornije, najbolje preživljavaju to su tzv. bolnički sojevi jer u bolnici se održava sterilna sredina, ali bakterije se i tu prilagođavaju i postaju sve otpornije i opsanije. To nije nikakva greška to ti mutaciju izjednačavaš sa greškom (što nije moja krivica što ti ne znaš i ne shvataš šta su mutacije). Za bakterije koje su izložene antibioticima ta mutacija koja im daje otpornost je njihova prednost, preživljavaju najotpornije (najajači opstaju, ali bolje reći oni koji su najbolje prilagođeni datim uslovima opsataju). To nije mana za bakteriju, samo korist, nije štetna mutacija jer povećava preživljavanje bakterije. Ako ne možeš ovo da skapiraš ne znam kako da ti pomognem(selekcija je u pitanju, hoćeš da ti nacrtam). Nego šta bi sa istorijom hrišćanstva. Hajde da pređemo na religiju.

razuma bez

pre 9 godina

(Black Goo, 14. mart 2015 22:51)

Ako nisi vernik, onda si jos gore, pobornik denikenove naucne fantastike koju je autor proglasio istinom kada je video da moze dobro da zaradi.. Da, bozije kocije (ili kako se vec knjiga zove) su u svom prvom izdanju bile prosecan sf roman pisan iz prvog lica, sa gomilom zamena teza i nebuloznog ignorisanja cinjenica...

U svakom slucaju, evolucija je cinjenica potkrepljena hiljadama dokaza....

Mile

pre 9 godina

@m

Dzaba se trudis. Izvesni "imeprezime" copy/paste-je Miroljuba Petrovica. Te besmislice o radiodatiranju koje je doticni izneo u jednoj od svojih knjiga su bezbroj puta raskrinkane, ali dzaba pricati. Vecina komentatora pokusava sa njim da vodi polemiku na bazi argumenta, a covek se baca svetim duhom, kvazimetafizikom i sl. Nemas tu plodonosne rasprave. Racionalni argumenti ne vrede kod iracionalnih ljudi. Njega mnogo vise boli kada ga stavis na ignore. :D

Spike

pre 9 godina

"Ko okrene svoje lice od Boga i stupi u stanje hule na Duha Svetog taj se uništava tu nema pomoći."

Ovo je nesto najbolesnije sto sam imao prilike da procitam. Ubijati decu i to pravdati kao kaznu za bogohuljenje je toliko morbidno i zlo, da ja nemam reci. Plasi me sta bi bilo kada bi takvi poput tebe imali neku vlast i pitali se za nesto.
Bolesno... zlo, naopako i bolesno... Ja sam potpuno zatecen i ne mogu da verujem dokle religijski fanatizam moze da ide.

patriota

pre 9 godina

Odavno se zna da Darvinova teorija evolucije "ne pije vodu" alipostoje krugovi koji žele da nas zaluđuju. Naša istorija,istorija Srba je totalno iskrivljena i neistinita. Naučno je dokazano da smo 4,5 vekova stariji od Rusa kao nacije,ali to nekome neodgovara da prizna... Ko želi može da pročita!

Trovach

pre 9 godina

Postoji i jedan dokaz za ovu tvrdnju. Neke rase kokosaka (npr. araukana) nose jaja zelenkaste ljuske. Ustanovljeno je da je upitanju virusna infekcija (koja nije stetna) i da zbog toga zuc nekako ulazi u sastav ljuske. Ta osobina je postala nasledna.

Ide Bata

pre 9 godina

Ja uzivam u komediji a ovi komentari su vrh,ovi evolucionisti su po nesto sturo i procitali ali kreacionisti,nemaju pojma ni kako Bibija izgleda, Bog bi im prvi klepio po cvrgu za neznanje.U svakom slucaju uzivanje za citati.

Gandalf sivi

pre 9 godina

Vera ne traži nikakve dokaze, zato i jeste vera. A verujemo zato što to našem besmislenom životu daje viši smisao. E sad neki veruju u Boga, a neki veruju da su bogovi. I da podsetim na reči jednog naučnika i filozofa: I da Boga nema trebalo bi ga izmisliti.

Davorin

pre 9 godina

Mni nesto nije jasno... ako je covek stvorn "po bozijem liku" kako to da imamo toliko razlicitih ljudi? Ko je od nas stvorn po bozijme liku?
Crnci?
Azijati?
Kepeci?
Aboridzini?
Eskimi?
Mongoli?

Jel to znaci da postoji dobra sansa da je bog kepec? Ili crnac (ne daj boze?!)

m

pre 9 godina

@Ime Prezime
Imaš internet, potraži sam ili kupi knjigu to je bolja opcija. Ipak ne mogu više besplatno da ti držim časove, a i vidim da si zbog Adama i Eve postao lažov pa te razumem. Istorija hrišćanstva? Pa hoću dokaze iz istorije, da pojasniš narodu kako je jedna sekta postala vodeća religija.

zeleni

pre 9 godina

Da li je moguce da neko jos uvek veruje u evoluciju. Kolika je neobavestenost nasih ljudi, to je prevazidjeno i u Rusiji i u Americi, ali mi kasnimo u svemu pa i u znanju.

Lazar Bubalo

pre 9 godina

Uvek me iznova odusevi slepilo vernika i gordost ateista. Ne raspravljajte se o Bogu, to vredja dusu. P.s. Ne razumem zasto su bog i evolucija nespojivi. Meni su savrseno kompatibilni kad u sve ubacite slobodu ( sloboda je tek zajeban pojam) Lol

zoki

pre 9 godina

@Spike "...Ja tvrdim da nas je sve stvorio veliki Dzu-Dzu sa planine..."

Grešiš Spike, mi smo stvoreni od strane Letećih Špageta sa makaronama. Pitaj Dokinsa a još bolje Krausa...

zoki

pre 9 godina

@mile... isto kao što ti radiš copy/paste sa izvesnim krausima, denetima, dokinsima i ostalim... vas hiljade je copy/paste sa famoznim Letećim Špagetima... sem jednog koji je preformulisao špagete u nekakve "dzu-dzu sa planine"... valjda "dzu-dzu" treba da budu kvantna polja koja su stvorila čitav univerzum i na kraju i život na zemlji sasvim potpuno slučajnim "nabadanjem" gromova po nekakvoj organskoj materiji, koja je, gle čuda, prethodno bila prirodno selektovana. I onda je ta selektovana materija koja je sama sebi udenula život, odlučila da stvori razum... i posle dugog i podrobnog razmišljanja je i to uradila tj. stvorila razum... i to iz ničega...

Перица

pre 9 godina

Увек ме је „одушевљавао" научни фундаментализам. Уместо скепсе се увео појам „ако није научно доказан, онда није тачно". Као да све знамо. Чему онда научници ако све знамо??

Наравно да не знамо као цивилизација све, чак бих се усудио да кажем да не знамо пуно. Али сујети и гордости прија да им се клања, зар не?

п.с.
Постоји и скепса према потреби за превише скепсе. Умереност сви забораве јер је најтеже бити умерен.

LOL

pre 9 godina

(Ime Prezime, 14. mart 2015 23:47)
Sve jedno, nisam ja pogresio nista, naveo sam zvanican naucni metod. Nisam ulazio u detalje koliko je precizan ili ne. Koliko god da je neprecizan to je i dalje zvanican naucni metod. Dalje, to sto su dinosaurusi i ostale zivuljke mozda zivele kasnije nego sto se mislilo/pretpostavljalo to i dalje ne znaci da boga ima (ili nema, ajde sad da budem politicki korektan) vec da je zivot na planeti mladji nego sto se mislio da jeste, to drugim recima znaci i da evolucija tece brze, i nju kao dokazanu teoriju takodje ne osporava. E u tome je sva lepota i iskrenost nauke, nema mesta tvrdnji, ako cak i ima kada se prezentuju bolji, noviji dokazi sve je podlozno promeni, cak i iz korena. Kada se to desi dolazi do potpuno drugacijeg pogleda na stvari (paradigm shift), tako nesto ne postoji u religiji, tamo su samo dogme. Tu nema propitivanja, tumacenja (sem verskih tekstova), i iznad svega sumnje. Tu se kao sto ti radis naucni metod diskarduje i osporava. Velika razlika.

@Gradjanin

pre 9 godina

@Gradjanin

Hlorovodinicna kiselina se, de facto, ne stvara u organizmu, pa nema ni potrebe za DNK informacijom. Joni vodonika i hlora se nezavisno jedni od drugih upumpavaju u lumen parijetalne celije koji je, prostorno gledano, u kontinuitetu sa lumenom digestivne cevi. Elementarna fiziologija.

Uz zaista duzno postovanje prema vama inzenjerima (pretpostavljam, ako nisi - izvinjavam se), ali ne mozete tek tako da se bacate u analogije bez ikakvog medicinskog/bioloskog znanja. Jos da pretendujete na visoko strucni nivo.

LOL

pre 9 godina

(Ime Prezime, 15. mart 2015 14:11)
Ovako, ovo mi je poslednji komentar jer vidim da si prilicno nerazuman i verbalno agresivan. A vidim i da su drugi komentatori odustali. Prvo nisam ja nista i ni u kakav kontekst ubacio, vec upravo ti, ti si taj koji se pravi lud. Ubacio si da kazem zamku sa tom recenicom, cekao ko ce da se nalepi (eto, ja se "nalepih") i onda poceo da mantras kako to nije precizna metoda, itd...Ja sam samo pomislio da ti ne znas sta je carbon datiranje pa sam tu upao. Mogu samo da kazem da si ti tu vrlo podmuklo nastupio a sve sa ciljem da vodu navedes na svoju vodenicu i natalozis jos po koji "argument". Prilicno ti je stalo da budes u pravu i druge nabedis u to. O cemu se tu zapravo radi, to samo ti znas. I da, sa mojom logikom je sve u redu, sto se za tvoju tesko moze reci. A za ovu recenicu koju mantras po treci put i ponavaljas kao papagaj (koja dokazuje postojanje boga po tebi) tek nemam reci.

m

pre 9 godina

@Ime Prezime
Čovek je rekao pogrešan element, metoda je ista. Ne koristi se samo ugljenik. Sa dinosaurusima se radi i preko starosti stena. Ti kada osporavaš tu metodu, osporavaš i geologiju i fiziku jer to nisu biološki metodi koji se primenjuju. Inače što ignorišeš moje pitanje o istoriji hrišćanstva. Smeš li o tome da pričaš, šta si se uhvatio za evoluciju za koju i ne znaš šta je (jer meni si držao predavanja o rezistenciji bakterija na antibiotike ali kada si dobio odgovr nešto te nema da odgovriš). Sada se hvataš za taj ugljenik ali svoju grešku iz koje se vidi tvoje neznanje prećutkuješ i izbegavaš da odgovriš na mnoje pitanje.

Djoshica

pre 9 godina

Jedini način da se ovo dogodi, interakcijom bolesti, ili ishranom...
Međusobnim metaboličkim procesima.
Koliko ja percipiram.
Iz čega proizilazi, da genetski modifikovana hrana, i genetski modifikovani usevi, kao i(onomad)piletina iz epruvete, može da dovede do ko zna kakvog uticaja na ceo živi svet. Naučnici su možda pročitali neke "životne hieroglife", i pomisliše da su se božanski opismenili. Ko će da resetuje greške, u njihovom pionirskom čačkaknju, naspram milijardama godina evolucije. Ko će greške da ispravlja, ako krenu mitacije i lančana reakcija izumiranja?

alo bre

pre 9 godina

Evolucija je teorija nazalost jos uvek nedokazana. Bakterije npr. moze proizvesti telo coveka po potrebi. Znaci bakterije imaju svrhu i nisu obavezno patogene. Naprotiv. Da ne pricamo o experimentu ciba geigi iz 90 godina sa expresijom gena davno izumrlih vrsta kroz elektrostaticno polje niskog intenziteta. Znaci geni imaju prijemnik i predajnik i mnoge druge osobine koje se namerno ignorisu.

Ime Prezime

pre 9 godina

@DNK kod koji obecava:


Šta ti govoriš čoveče? Zašto pričaš u prazno? Ajde objasni mi kako to nauka otkriva kako smo nastali tako što sve više otkriva kako funkcioniše DNK?

Da li ti znaš kako ćelija u organizmu proizvodi protein od informacije koja se nalazi u DNK? Ajde samo to nauči pa reci da je to slučajno nastalo ili objasni kako je to slujano nastalo?

m

pre 9 godina

Vrlo je zanimljivo da sam dobio preko 200 minusa na moj komentar umesto argumenta koji će da dokaže da je evolucija tačna. Evolucionisti se ponašaju kao u vreme hitlera bez mozga šire lažnu propagandu. Pa prijatelji dajte dokaze da evolucija postoji a ne lupajte minuse kao da ste zombiji.

Šta više nauka ide protiv evolucije. Nauka sve više i više dokazuje da je evolucija jedna od glupljih teorija koje postoje a svi sa malo mozga znaju koliko je i opasna.
(Ime Prezime, 14. mart 2015 12:29)
Ja ti odgovrih. Tokom II svetskog rata nauka je bukvalno silovana i okrenuta u službu nacističkog režima, ali to nije tačno i nikako nije u skladu sa današnnjom teorijom evolucije. Evolucija je veoma jasno objašnjena samo moraš da znaš genetiku (to ni Darvin nije znao tako da je evolucija dosta napredovala, čak Darvin nikada nije koristio tu reč). Ti nisi dao ni jedan dokaz a daj neki argument portiv evolucije jer ovo što tvrdiš da evolucija podržava nacizam nije tačno. Evolucija baš govori da je mešanje gena dobra opcija a čiste rase veoma opasna. Daj nešto konkretno šta ti misliš da je netačno i ja ću ti odgovriti zašto nisi u pravu i koliko lažno optužuješ evoluciju jer je tumačiš na pogrešan način. Evolucija je najbolji argument protiv rasizma.

Pozdrav

pre 9 godina

Odlican tekst, hvala redakciji. Rasprava o temi je izlisna, ako se vodi sa osobama koje imaju verujuci princip. Zato molim pametne ljude da odustanu na vreme od iste.

m

pre 9 godina

@Black Goo
Na pitanja koja ti postavljaš ja dajem odgovor, a ti ne odgovri ni na jedno moje nego kao svaki kreacionista opet napadaš evoluciju iako ne znaš šta je evolucija. Tvoji komentari nemaju ni jedno objašnjenje. Tvoji argumenti su ja sam bila na Galapagosu a vi niste. Nema veze što ti nemaš blage veze sa genetikom ti si bila na Galapagosu. Pazi molim te kakav argument. Možeš to da okačiš mačku o rep. Ti ako ne znaš šta su mutacije (a ne znaš), migracije, genetički drift i prirodna selekcija ti onda ne znaš evoluciju i nije evolucija znati samo suvoparnu definiciju, već razumeti šta se dešava i kako se menja genetička struktura populacije pomoću ovih mehanizama.

Spike

pre 9 godina

Evo, posto vidim da sam ovde indirektno prozvan od @zoki i @ImePrezime po dva osnova (da copy/paste-ujem i da ne pravim razliku izmedju dobra i zla), da odgovorim i iskljucim se iz rasprave, posto, ocigledno ovde od argumenata i logike nema nista.

Da copy/paste-ujem sveto pismo, na koje se vas dvojca (a mozda ste i jedan te isti) toliko pozivate:

"14 I Mojsije se razgnevi na vojvode, na hiljadnike i stotinare, koji se vraćahu s vojske;
15 I reče im Mojsije: A što ostaviste u životu sve žene?
16 Ta one po reči Valamovoj navratiše sinove Izrailjeve da zgreše Gospodu s Fegora, te dođe ona pogibija na narod Gospodnji.
17 Zato sada pobijte svu decu mušku, i sve žene pobijte, koje su poznale čoveka.
18 A devojke, koje ne poznaše čoveka, ostavite u životu...."

E, tako zbori i cini donosilac "zakona bozijeg" na koji se toliko pozivate. Hm, sta li su planirali sa ovim zenama "koje ne poznase coveka", pitam se...

Imate i ono o nejedenju skoljki, nosenju odece razlicitih materijala, ali to cete sami da procitate. Ne ide da bacam "bisere" pred odredjene zivotinje, a na logiku ste rezistentni, pa cu da poslusam sto napisa neko pre mene - ignore.

Toliko od mene. Mir "boziji".

Navuhodonosor

pre 9 godina

Zanimljivo. Da li će ovo otkriće možda otvoriti put za objašnjenje uzroka inflamatornih bolesti creva - Kronove bolesti i ulceroznog kolitisa? Postoje teorije po kojima te bolesti uzrokuju određeni geni, dok neke druge teorije kažu da je problem što u modernoj civilizaciji sve sterilno oko nas, a činjenica je da su različiti strani organizmi, paraziti i sl. stotinama hiljada godina bili prisutni u ljudskom organizmu, međurim sada po prvi put više nisu, zato imamo stravičan porast incidencije inflamatornih bolesti creva.

Neko iz mase

pre 9 godina

I krećemo sa prenosom utakmice. Na levoj strani terena je Bog, a na desnoj Darvin. Trenutni rezultat je 17:15 za Boga, ali u nastavku meča očekujemo puno preokreta.

Sveznalica.

pre 9 godina

Vetovali ili ne. Šta god drugi mislili o komentarima, sve ukupno, isti komentari mene teraju da se obrazujem. Volim ovakav sukob umova. Zbog toga, svima veliko hvala.

Misha

pre 9 godina

> Izračunali su koliko se svaki od njihovih gena poklapa sa sličnim genima kod drugih vrsta i procenili kolike su šanse da su neki od njih stranog porekla.

Ovo je dokaz da je isti Bog stvarao sva živa bića jer im je dao iste gene nevezano za bliskost po hipotetičkom evolutivnom drvetu života. Može se čak primetiti da su zajednički geni dati različitim organizmima i čoveku, dati relativno skoro jer su mutacije na njima malobrojne, što znači da mutageni faktor nije imao vremena da ih učini različitim. Isti evolutivno neutralni geni se razlikuju između ljudskih rasa koliko i između različitih organizama, što znači da su svi oni stvoreni relativno skoro i da su tek nekoliko hiljada godina izloženi mutagenim faktorima. Da je život nastajao milione godine, ne bi postojala takva sličnost na neutalnim genima.

lale

pre 9 godina

E konacno napredak u ovoj oblasti, mnogo je logicnije da je evolucija nastaje kao posledica dobijanja stranih gena a ne od mutacije postojacih gena, jer sva dosadasnja genetska istrazivanja su dokazala da se informacije u genima UVEK GUBE nakon mutacije tog gena. Dakle informacija za unapredjenje-evoluciju organizma, dolazi nekim drugim putem

Caver Azop

pre 9 godina

Ukucajte na pretraživaču reči "epigenetika" ili "mikrobiom" (epigenetics/microbioma) i videćete koliko se polje za nova istraživanja otvara u biologiji i medicini.

Black Goo

pre 9 godina

„Ovo je prva studija koja pokazuje da se horizontalni transfer gena (HGT) dešava kod živih bića“, kaže vođa studije Alister Krisp sa Univerziteta u Kembridžu.

- Daleko od toga da je prvo što dokazuje isto. Ostala su pod ključem i ti su ljudi najureni sa svojih akademskih pozicija u društvenom životu, zato što je darvinizam čista demagodija u koju se ne sme dirati. Darvinistički matrijalizam je i dalje najveća bolest ove civilizacije i ona nam je stigla, da ne poveruješ, iz srednjevekovne crkve u nauku, a onda i preko lipcalog komunizma. Kupovanje božije ljubavi se prenelo i na kupovanje ove naučne demagogije u vidu nekog papirića što se diploma zove. Zato i dalje živimo u 18. veku kao "poslušni naučnici". Vreme je za čistku i metlu odavno bilo. Nauka ne sme da ima sve ove epitete i odlike religije. Istina je jedna i ona se neće izbeći ako se neke stvari cenzurišu i gurnu pod tepih, jer se nekom ne sviđaju. Što se pre uhvatimo sa našom istinom u koštac sve će bolje biti za našu decu. Da bar ona žive i rade slobodno.

Ime Prezime

pre 9 godina

@m:


I samo još da dodam da odredjivanje starosti ne funkcioniše ni sa ostalim elementima iz istih razloga koje sam naveo i za ugljenik 14. Tako da trenutno ne postoji naučna metoda preko koje se može odrediti starost organske i neorganske materije.

zoki

pre 9 godina

@spike...

ja sam samo @zoki a ne i @ImePrezime... ja nikad ne citiram Sv. Pismo tako da tvoje tvrdnje nisu istinite... ne znam čemu oni nebulozni citati?... ali nema veze... i bolje da se isključiš jer ti ne zastupaš naučne stavove već antiteističke i metafizičke stavove svojih mentora, jer sve što pišeš si prepisao od njih... sam nisi mogao da dođeš do tako razrađenih ideja... u stvari, mogao si jedino ako ti je to profesionalno opredeljenje, a onda bi trebalo da se stidiš ako sa takvog nivoa tako ružno razgovaraš s nama...
evo da i ja citiram nešto iz Psalama cara Davida (živeo oko 1000 god. pre Hrista): ... reče bezumnik u srcu svom- Nema Boga...

Mir Božiji i tebi (od srca, a ne cinično kao tvoj "mir...")

Ime Prezime

pre 9 godina

@Thinke:


Ajde ti meni objasni prijatelju kako evolucija nije religija kada moraš da veruješ da je tačna jer dokazi ne postoje. Dakle pošto nema dokaza ti moraš da veruješ da je tačna. I nije zasnovana na dokazima.

Ajde navedi neki dokaz pošto si veliki stručnjak pa da vidimo šta to dokazuje evoluciju?


Brate kako ne primećuješ koliko si nadahnut ocem laži. Trgni se, osvesti se.
Kažeš da su "priče o čistoći rase" u suprotnosti sa evolucijom a zaboravljaš da ako veruješ u evoluciju onda nema Boga. A ako nema Boga onda nema razlike izmedju dobra i zla. A ako nema razlike izmedju dobra i zla onda možeš da ubiješ milione Jevreja jer želiš "čistu" rasu. I pošto za tebe ne postoji Bog jer veruješ u evoluciju onda nema ničeg lošeg u tome da pobiješ milione ljudi da bi dobio "čistu" rasu.

A da nema teorije evolucije koji bi drugi osnov hitler imao i kako bi uopšte znao za postojanje rase i "nečistih gena" ili "inferiornih gena"?

Koristi razum koji ti je Bog dao. Nemoj da budeš kao zombi.

Black Goo

pre 9 godina

Cela Darvinova teorija ja laz i cista obmana tako da kad pricaju o evoluciji najezim se.
(Mirko, 14. mart 2015 11:09)

- Tačnije rečeno, to nije Darvinova teorija. Volisova je, a Darvin je otišao na izolovani Galapagos da nađe pokriće za nju u onim Zebama. I to sve nema veze sa nekom evolucijom što je on tamo našao. U početku se zvala i to dugo "Darvin & Volis teorija" i služila je samo za podsmeh i sprdanju, a onda je Volis napustio tu priču i vratio se svom istraživanju paranormalnih pojava. Za to ga je Darvin kritikovao u njihovoj pismenoj prepiski, da će im sa njegovim radom pokvariti njihovu materijalističku teoriju o evoluciji. Našta se Volis uopšte nije osvrtao na neuspelog popa Darvina (završio teološki fakultet i to mu je bilo jedino obrazovanje). Tek je polovinom XX veka Volis hiruškim skalpelom odstranjen iz cele te bajke, kao nepodoban naučnik, i sve je prepisano samo Darvinu.
To što je darvinizam danas religija nije kriv Darvin, već svi oni daleko posle njegove smrti što su od te hipoteze napravili ovu kvazi naučnu ideologiju za rat sa religijama. I tako su ratujući protiv kreacionističke dogme i sami upali u klopku od svoje evolucionističke dogme.
Milionima godina stari dokazi da se čovek ništa nije izmenio od tad do danas se i dalje kriju. Radi se o desetinama, verovatno i stotinama miliona godina starim ljudskim lobanjama iz jednog kalifornijskog rudnika zlata, pored ostalog, kao što su i moderni ljudski tragovi u stenama pored tragova dinosaurusa.

Black Goo

pre 9 godina

Prozvana sam da nešto lažem, pa da odgovorim.
@Black Goo
"... Da bi se raspravljali tebi ipak treba znanje iz ove oblasti. Zato bolje ćuti jer odgovriću na svaki tvoj netačan komentar, samo da pokažem koliko lažeš i pripisuješ evoluciji ono što nije tačno."
(m, 14. mart 2015 18:25)

Opet te marksističke demagogije. Ja sam čitala njihova pisma za razliku od tebe. A gde ti vidiš evoluciju oko tebe? Pokaži nam je, da i mi "lažovi" vidimo istu i gde su te prelazne vrste? Šta kažeš, zaustavila se kad je videla njene pobornike od vernika? Veruj mi i ja bi se zaustavila da sam na njenom mestu kad vas samo pogledam ovako bistre.
Da li si siguran/na "m" da uopšte znaš šta je to evolucija u teoriji? To što je video na Galapagosu, na kojem sam bila za razliku od tebe, nema blage veze sa evolucijom, već sa nečim drugim, a ti sad pogađaj sa čime. Mora da je za vas iz komunizma evolucija i kad ukrstite nemačkog ovčara sa šarplanincem. Nego šta je drugo po vama? I kakve veze ima genetika sa evolucijom? Ako su po vama geni stvorili čoveka (što nije istina), ko je onda stvorio te gene? Deda Mraz iz crvene mantije?

Upravo tako, kao što reče, da bi se o nečemu raspravljalo treba prvo nešto o životu i znati, umesto i dalje ponavljali nečije naučene parole. I da ućutkuješ smeš samo tvoju kevu.

QWERTY

pre 9 godina

(QWERTZ, 14. mart 2015 18:50)
Odlicno primeceno, ali evo da se posluzim verskom analogijom iako nisam vernik i da te pitam, da li zaista verujes u tako nesto (analogno opisanom principu)...? Ideja je super, ali nista vise od toga. I virtuelna masina mora negde da postoji i zavisi od platforme na kojoj je (da li je to cloud, ili neciji PC to je manje bitno...). Ta platforma je podlozna raznim havarijama (ako to pretpostavimo) tokom vremena, to onda znaci da backup backupa pa na neki n-ti broj mora da se obavlja dok je sveta i veka. Nekako mi se cini nelogicno opet sa religijske i verske strane da je neko mesto gde odlaze duse umrlih (ili ajde nase misli i secanja dakle ono sto smo mi) tako nesavrseno. To ne iskljucuje postojanje takvog neceg samo je meni licno nekako malo verovatno.

Ime

pre 9 godina

@razuma bez:
Ali ti trazis dokaz za Bozije stvaranje iz perspektive ovog sveta. Bog je izvan ovog sveta. Isto kao sto je inzenjer izvan racunara. Ili kao sto je pisac izvan knjige. Dokaz za stvaranje Bozije iz perspektive coveka je isto kao kad bi se procesor u racunaru pitao kako je stvoren. Ili kad bi se slovo u knjizi pitalo kako je stvoreno.

Ime Prezime

pre 9 godina

@m:

Ajde ti objasni naučni proces kako se odredjuje starost stene? Ne postoji naučni metod preko koga se može precizno odrediti starost stene.

Ne znam koje je pitanje bilo vezano za istoriju hrišćanstva. Ajde ponovi pitanje ne znam na šta si mislio. A i kakve veze ima istorija hrišćanstva sa Bogom i sa evolucijom?

Ime Prezime

pre 9 godina

@Spike:


Pa ti ne poznaješ Bibliju čoveče. Pa šta se čudiš oko toga što su Jevreji posekli paganske narode. Pa naravno da će da ih poseku. Bog je naredio Mojsiju da ih poseku. Ti paganski narodi su činili svakakve gadosti. Na primer ubijali su svoju decu radi prinošenja žrtve bogovima. Ti paganski narodi su okrenuli svoje lice od Boga i došli u stanje hule na Duha Svetoga i njima više nije bilo pomoći.

Bog je stvorio sve ljude i oni su Njegovo vlasništvo. Bog ima svoj zakon i taj zakon mora da se poštuje. Pa ne možeš ti da radiš šta hoćeš. To ne postoji. Ko okrene svoje lice od Boga i stupi u stanje hule na Duha Svetog taj se uništava tu nema pomoći.

Šta ti misliš da je ovaj život igra gde ti možeš da radiš šta hoćeš?

Ne razumem

pre 9 godina

Moze li da se javi neki biolog i razjasni nam sta smo to procitali - da li se u clanku govori da mi unosimo u svoj genetski materijal DNK zivotinja koje smo pojeli ili da se nas DNK menja pod uticajem mikroorganizama koji nas "napadaju"?
Ili nesto trece?

Samo neko

pre 9 godina

Ma sta mi uopste znamo?
Ne znamo ni koja je prava godina, ni zbog cega zivimo, ni vreme ne znamo da racunamo, samo je neko nekad reko tako je i od tad slepo pratimo.

ls

pre 9 godina

To na zalost nikada necemo otkriti, svaki put kada postave neku teoriju, posle nekog kraceg perioda dodju do nekog novog saznanja koji pobije tu teoriju i baci strucnjake u jos veci rebus, i tako u nedogled.

HGT

pre 9 godina

I sve se to desavalo prirodnim putem, a sada sve to stavite u kontekst npr. GMO hrane, lekova... Krajnji rezultat...nemamo pojma, umesali babe i zabe, pa sta bude...

Ime Prezime

pre 9 godina

@joki:


Prijatelju šta ćeš ti da radiš za to vreme dok se evolucija dokazuje ( a neće se nikad dokazati jer je lažna).

Ako se odrekneš Boga onda za tebe ne postoji razlika izmedju dobra i zla?

Ako se odrekneš Boga zašto se trudiš da živiš ako ćeš sutra umreti, dzaba ti sav trud šta god radio u životu.

Ime Prezime

pre 9 godina

@čovek:

Čoveče to nije nikakav dokaz za evoluciju. To se dešava na postojećim genima.

Ajde ti pošto kažeš da se u prirodi slučajnim procesom promene gena desila evolucija nauči kako jedna ćeilja prozivodi protein od informacije koja se nalazi u DNK i šta je sve potrebno da bi se proizveo protein iz DNK pa reci da je to slučajno nastalo?

Ime

pre 9 godina

Ali ja bih voleo da znam samo jednu stvar. Ako moze svako iskreno da se zamisli i da odgovori. Evo ja kazem:
U pocetku bese Rec, i Rec bese u Boga i Bog bese Rec. I kroz Rec sve posta i bez Reci nista nije postalo sto je postalo.
Dakle Bog je sve stvorio i Andjele i zemlju i coveka i zivotinje i biljke i zakone koji su u svetu moralne i fizicke.
Moje pitanje je sledece:
Ako moze svako ko ne veruje da je Bog stvorio sve ili ko delimicno veruje da je Bog stvorio sve da se iskreno zamisli i da kaze sta bi trebalo da se desi ili da se nadje da bi rekao u svom srcu sad sam spoznao da Bog stvori sve. Zanima me kako ljudi koji ne veruju da je Bog stvorio sve zamisljaju dokaz za Bozije stvaranje. Kakva je to stvar ili dokaz sa kojim bi se zadovoljio i rekao bi sad znam da je Bog stvorio sve. Da li postoji takva stvar? Da li ti pada na pamet dokaz koji bi 100% dokazao da je Bog stvorio sve.
Eto to bih voleo da znam ako neko hoce iskreno da kaze.

Joca 011

pre 9 godina

Evolucija kao fenomen je nesporna. Puno je dokaza za to. Bog je stvorio neko stvorenje i potom ga prepustio prilagođavanju kroz generacije, pa je npr. od vuka postao pas. Ono što inače pa evo i ovde unosi zabunu je da se pod evolucijom smatra kako je čovek nastao evolucijom od neke životinje. Argument za to je da čovek ima iste organe, delove DNK i da ''liči'' na životinju od koje je navodno nastao. Ovaj argument nije nikakav dokaz evolucije čoveka. Čovek je stvoren odmah čovekom, ''po obličju Božjem'' i to kao par – muškarac i žena.
.

Ime Prezime

pre 9 godina

@Davorin:


Čovek je stvoren po Božijem obličju a to znači sledeće:

Telo plus Sveti Duh čine čoveka i to se zove Duša Živa. Dakle, Duša Živa je spoj materijalnog i duhovnog. Duša živa nije samo telo ili samo Duh.

A naličje Božije je Duh u nama koji imamo samo mi na ovom svetu. Duh koji nema ni jedna životnja i nijedno stvorenje što diše na zemlji. A taj Duh se ogleda u razumu, u intelektu, u sposobnostima da se smejemo, da plačemo, da budemo srećni, da mislimo, da govorimo, da volimo, da pevamo pa od kad su Adam i Eva sagrešili i da lažemo i da krademo itd.

Dakle naličje Božije je Duh koji imamo u sebi koji nema niko na ovome svetu osim čoveka.

Ime Prezime

pre 9 godina

@Mile:

Kakve veze ova diskusija ima veze sa Miroljubom Petrovićem?

A pošto vidim da si ti veliki stručnjak adje reci koje su to besmislice koje su raskrinkane vezano za radiodatiranje?

Ili još bolje kad si tako pametan i informisan ajde onda zameni pretpostavke koje se koriste u radiodatiranju sa naučnim dokazima. Evo ti par pretpostavki:

a) Ne postoji naučni metod da se dokaže količina raspalog elementa u trenutku smrti životinje. Pretpostavlja se da se nije bilo raspada u trenutku smrti životinje uopšte i to se uzima kao početak a to nije nauka već pretpostavka.

b) Ne postoji naučni metod da se dokaže da nije bilo kontaminacije fosila od vreme smrti pa do vremena testiranja starosti.

Ime Prezime

pre 9 godina

@Spike:
To je zato sto ne znas kako izgleda covek koji stupi u stanje hule na Duha Svetog. I sta rade i kako se ponasaju ljudi koji stupe u stanje hule na Duha Svetog. Nauci sta znaci kad covek huli na Duha Svetog pa ce ti biti jasnije sve mnogo.

Ime Prezime

pre 9 godina

@reliance:


Pa prijatelju šta trubiš u prazno onda ako nemaš dokaze.

I kakav ti dokaz imaš da su dinosaurusi živeli pre 65 miliona godina?

I tvoj komentar pokazuje samo koliko ne znaš. Moraš da se zapravo interesuješ za nešto i da naučiš nešto pre nego što kreneš da komentarišeš. Jer vidim da pominješ "prekambriji" koji je deo geloškog stuba koji je totalna izmišljotina i nije naučno dokazan.

Ajde mi ti daj naučne dokaze za postojanje "prekambrij-ja"?

Ime

pre 9 godina

@m:
Ti ne samo da ne razumes nista vec imas problem i sa logikom. Kako rezstencija bakterije na antibiotik dokazuje evoluciju? Da li ti slusas sebe sta govoris? Kako je to dokaz stvaranja neverovatno kompleksnih organizama od nista i to slucajnim procesom. To sto se bakteriji ostetio gen pa antibiotik ne moze da radi ono sto radi kod zdrave bakterije nije dokaz nove informacije niti nove sposobnosti. To bi bilo isto kao kad bi rekao pukao mi je lanac na bicikli i sad nogama ne mogu da pokrecem bicikl a to ne objasnjava kako je ceo mehanizam prenosa i zupcanika i osovina nastao.
Ajde ti prvo nauci kako celija proizvodi proteine od informacija koje se nalaze u DNK i objasni kojim slucajnim procesom se to stvorilo.

Ime

pre 9 godina

@spike:
Ali ti si zboravio da ja nisam taj koji trazi dokaz za Bozije stvaranje. Ja kazem Bog je sve stvorio i nemam problem sa tim. Evolucionisti su ti koji traze dokaz za Bozije stvaranje. A ja kazem najveci dokaz ce uvek biti nemogucnost da se dokaze suprotno.

Ime Prezime

pre 9 godina

@LOL:

Ti si otkrio svoje neznanje. Odredjivanje starosti ugljenikovim izotopom 14 koji je radioaktivan je test koji je apsolutno neprecizan i nepouzdan. Greške koje se javljaju prilikom odredjivanja starosti ugljenikovim izotopom 14 su izmedju 100% i 500%. To je ogromna nepreciznost. Plus što se 50% svih testova odredjivanja starosti ugljenikovim izotopom 14 odbaci.

Evo ti par činjenica zašto je odredjivanje starosti ugljenikovim izotopom 14 jako neprecizno i ne naučno.

a) Zemlja još nije došla u ravnotežu u razmeri u kojoj se ugljenikov izotop 14 pravi u atmosferi i količini koja se raspada. Trenutno se mnogo više ugljenikovog izotopa 14 proizvodi u atmosferi nego što se raspadne.

b) Niko ne može iz fosila da ustanovi koliki je procenat ugljenikovog izotopa 14 bio u životinji u trenutku njene smrti jer zemlja još nije došla u ravnotežu kao što je objašnjeno u stavci a.

c) Niko ne može da zna da li je uzorak fosila bio kontaminiran od svoje smrti pa do trenutka odredjivanja njegove starosti.


Odredjivanje starosti organske materije ugljenikovim izotopom 14 je zasnovano na mnogo pretpostavki za koje se ne može pouzdano znati da li su tačne ili ne. I vrlo je neprecizno. Tako da ubuduće nauči nešto a nemoj samo da ponavljaš mantru kao papagaj što bi rekla @black goo.

Ime Prezime

pre 9 godina

@LOL:

Pa čoveče ja ti nisam neprijatelj. Niti ti ja želim loše, naprotiv baš suprotno. Ovo je bila diskusija i svi smo raspravljali a ti si prvi zauzeo jako neprijatan stav prema meni. Evo ovo su tvoje reči bile:

"Mislim stvarno, sam si sebe pokopao ovde. Nisi cuo za datiranje ugljenikom, ili izotopima ugljenika? Ima i drugih metoda. Sramota i to teska sramota je da bas toliko ne znas neke stvari koje sada vec spadaju u opstu kulturu"


Pa sad ti meni reci kako sam ja to podmukao? Evo izvini ako sam te uvredio ili povredio sa nečim.

Ime Prezime

pre 9 godina

@m:


Aha pošto si ti toliko veliki stručnjak onda ne možeš da trošiš svoje dragoceno vreme da objašnjavaš stvari. Inače ti znaš samo ne možeš da kažeš naravno naravano. Pa tako i ja mogu da diskutujem do sutra i da umesto argumenta kažem samo "kupi knjigu ne mogu da objašnjavam". Pa šta se javljaš onda ako ne možeš da objašnjavaš?

Šta sam ja to slagao?

Kakve veze imaju sekte sa Bogom? Rekao sam to i ranije crvka nije ogledalo Boga. Ogledalo Boga je Božiji zakon zapisan u Bibliji.

Ime Prezime

pre 9 godina

@iskustvo uci:


Crkva i ljudi koji su ubijali ljude u krstaškim ratovima nisu ogledalo Boga.

Ogledalo Boga je zakon Božiji koji je napisan u Bibliji.

lale

pre 9 godina

Apsolutno svi dosadasnji eksperimenti su pokazali da bilo kakva mutacija gena uvek dovodi do GUBITKA INFORMACIJA u genu! Ovo ne znaci da je Bog poslao informaciju za formiranje nove vrste iz postojece, ali definitivno znaci da mutacije gena ne dovode do nastanka nove vrste, vec se evolucija odvija na neki drugi nacin koji jos ne znamo...

Ime Prezime

pre 9 godina

Ne vredi se raspravljati sa ljudima koji ne žele da koriste svoj razum.

Ako nekoga interesuje neka pogleda video gde raspravlja 15 naučnika:
http://hardcoremore.com/stvaranje/


Ili možete pogledati debate i predavanja Kent Hovind-a.

Debata 1:
https://www.youtube.com/watch?v=d-L60LJR0LU

Debata 2:
https://www.youtube.com/watch?v=meIg-TyDm-g

Predavanje 1:
https://www.youtube.com/watch?v=szBTl3S24MY

Predavanje 2:
https://www.youtube.com/watch?v=LeZH_7vDkFg

QWERTZ

pre 9 godina

QWERTY - "Ako je mozak taj koji skladisti podatke i generise misli, sta se desava sa nama kada mozak istruli?"
Sta ako negde postoji backup koji omogucuje da se pokrene virtualna masina? Ako nase misli kreiraju neke vibracije koje ostavljaju negde trag?

Ime

pre 9 godina

@Milan:
I samo jos da dodam. Mene apsolutno ne zanima misljenje drugih ljudi. Niti me zanimaju plusevi i minusi. Ja ne komentarisem zarad pluseva i minusa. Mene istina zanima.

Black Goo

pre 9 godina

(Black Goo, 14. mart 2015 22:51)
Ako nisi vernik, onda si jos gore, pobornik denikenove naucne fantastike koju je autor proglasio istinom kada je video da moze dobro da zaradi.. Da, bozije kocije (ili kako se vec knjiga zove) su u svom prvom izdanju bile prosecan sf roman pisan iz prvog lica, sa gomilom zamena teza i nebuloznog ignorisanja cinjenica... U svakom slucaju, evolucija je cinjenica potkrepljena hiljadama dokaza....
(razuma bez, 15. mart 2015 00:14)

- Ostavi se čoveče lepljenja tih skojevskih flastera i šta je ko po tvojoj iskrivljenoj percepciji i površnom poznavanju stvari. Daleko si ti od toga da možeš i zamisliti šta sam ja i kakav lebac i gde jedem. I da mogu na svaku tvoju tkz. "evolucionističku činjenicu" da ti postavim hiljade pitanja posle kojih ti sve one mogu ispasti samo partizanske parole za sitnu i naivnu raju. Kad shvatiš da nas ima ovde sa različitih strana sveta i nezamislivom za tebe obrazovnom pozadinom, sa različitim izvorima informacija i sa različitim mogućnostima dolaska do znanja, koje nije za svakoga i narodne školske klupe, biće ti malo više jasnije u kolikoj nesvesti živiš. Kad sve ovo jednom shvatiš biće ti i jasno zašto živiš u ovako deformisanom svetu, koji i jeste ovako nastrano projektovan i posađen u tvojim školskim klupama, i samo ga vi - nečiji verni đaci i dalje držite u ovolikoj nepravdi i bedi. Ubeđeni od malena rob kad ne zna da je nečiji napravljen rob njega ne treba u okove više stavljati - on ih sam drži na svom vratu.

Milovan

pre 9 godina

"Niko ne vidi toliko slabo kao onaj ko neće da vidi", glasi jedna mudra izreka. Nije sve nauka što se prodaje za nauku u naše doba; od "napretka" vožnjom u rikverec mogu se i očekivati svakog dana sve veće i veće nebuloze poput ove.

Kole

pre 9 godina

Bas su mi simpaticni ovi evolucionisti.
A najveci civilizacijski domet im je demokratija stvorena u staroj Grckoj gde su svi prinosili zrtve bogovima.
Kakva je to frustracija kad se zna da su sve savremene tekovine ukljucujuci i medicinu zaceli i razvijali vernici.
Jedino sto mogu je da ponistavaju istoriju i prisvajaju tudje zasluge.

Ime

pre 9 godina

@Milan:
Masa i vecina nikad nisu bili u pravu. Sto sto se mnogo ljudi slaze oko necega ne znaci da je to i istina.
Mnogo ljudi se u nemackoj slagalo da treba istrebiti jevreje. Sta mislis o toj vecini?

Ime

pre 9 godina

@majstor:
Svaka cast na komentaru. Hocu da dodam jos samo da sam i ja inzenjer informacionih tehnologija i da se svakodnevno susrecem sa mnogo logickih problema koje vrlo uspesno resavam na poslu svaki dan.

Black Goo

pre 9 godina

(Black Goo, 14. mart 2015 20:15)
Ajde ti nama lepo daj jedan jedini materijalni dokaz, nesto sto je vidljivo i opipljivo, za postojanje boga - tvorca.
(razuma bez, 14. mart 2015 21:21)

- Alo ljudi, što ste toliko plitki i što se upuštate u teme i diskusije o kojima znate isto koliko i pop o jarićima. Zar je moguće da je neko zaključio da sam ja nečiji vernik ako kritikujem nebulozni darvinizam? Zar je moguće da ste baš toliko duhom siromašni kad ne možete da zamislite da postoji i nešto treće kao neuporedivo realnije i van religije i darvinizma? Zar još ništa o tome niste čuli? Nije život samo Zvezda i Partizan, ima života i van tih instaliranih komunističkih klubova, kao instrumenata za vladanje vama. To isto su vam i religije i darvinistička teorija, samo klubovi za vladanje, koja je nastala u vreme kolonijalizma i kao pokriće za nečije pljačkanje i bogaćenje po ovom unakaženom svetu. Zato i ne čudi da su vam nekadašnji najveći komunisti danas najbogatiji među vama, a proleteri siromašniji nego ikad. Sve ima svoju cenu i nju jedino glupost nema.

@m
Mislim da nije više vredno na tebi gubiti vreme. Vidi sam/a šta ćeš dalje sa sobom. Ako je tebi lepo u tvojim zabludama veruj mi i meni je još lepše. I potrudi se da prvo evoluiraš u neki rod iz tog siromašnog "m". Ili ti um ne doseže dalje od njega? U tom slučaju tuži tvoju evoluciju. A šta ako je deevolucija kriva? Kako da je tužiš kad je još uvek ne vidiš na delu?

Ime

pre 9 godina

@black goo:
Bog nije stvoren. Bog postoji oduvek. Dakle Bog je onaj koji jeste, koji je bio i koji ce biti u vekove vekova. Njegovo ime je Vecni. Tako da ne mozes da postavis pitanje ko je stvorio Boga.
A sad je druga tema to da li covek moze da dokuci bice koje nije stvoreno zato sto je covek stvoren.

Ime Prezime

pre 9 godina

@LOL:

Nemoj da se praviš lud sad. Ti si odredjivanje starosti ugjlenikovim izotopom pomenuo u kontekstu dokaza da su dinosaurusi stari 65 miliona godina. A da čak nisi bio svestan da se sa ugljenikovim izotopom ne može odrediti ništa starije od nekih 50,000 godina. Tako da si totalno neinformisan.

A to što pričaš da je to zvaničan naučni metod samo pokazuje koliko ne znaš ništa o nauci a i da generalno imaš problem sa logikom. I evolucija je zvanično u knjigama u školama pa to ne dokazuje da je evolucija tačna. Već samo dokazuje kako ljudi slepo veruju ocu laži bez razmišljanja.

Dakle nemoj da ponavljaš neistine kao papagaj. I nemoj da govoriš da se starost organske materije može odrediti pomoću ugljenikovog izotopa kad to nije istina niti je to nauka i nema veze sa naukom.


Ali evo pitanje i za tebe kao i za sve ostale evolucioniste:

Ako Bog ne postoji kako znaš razliku izmedju dobra i zla? Ili za tebe ne postoji razlika izmedju dobra i zla?

e3dnfh

pre 9 godina

Hajde vi sto se prepirete, zamislite da na to cuveno putovanje nisu poslali Darvina vec nekog drugog biologa. Recite sa kakvom bi se on teorijom vratio. Recite kakav bi bio zivot na zemlji da onaj meteorit (ako je to bio meteorit) nije pobio dinosauruse.

Black Goo

pre 9 godina

@Majstor
Lepo si im Majstore odgovorio. Bez informacije o stvarnju nema ni stvorenog. Ništa na ovom svetu samo od sebe ne nastaje, kao što nema ni te informacije bez nečije inteligencije. I ovo sad što citiram se može i drugačije opisati kad već nisi vernik: "Ovakva nipodastavanja kreacionizma predstavljajuci njegove zagovornike kao retardirane ..." Moraš biti svestan da je i kreacionizam kao pojam religijski, a naučnici koji ne veruju Darvinu i religijama imaju drugi izraz za tu istu stvar. Naučnici ne verujemo ni u boga kao neko zalutalo vanzemaljsko biće na ovu planetu, jer se odmah postavlja i pitanje ko je njega stvorio tamo negde. Zato se i priča samo o inteligentnom Dizajneru, kao nešto treće.
I za taj tvoj kompjuter. Ako je naše telo kompjuterski hardware od materije, onda bi mu software bila naša svest, koju darvinistički đaci ne uzimaju u obzir dok valjaju njihove materijalističke parole. Dakle, ko je stvorio software? Znam, to je sad metafizika i još jedna javna tabu tema, sa veliko T. Zato i ne čudi što je sve do pre dvadesetak godina svest od Darvinove nauke bila toliko izbegavana kao da je neka kuga. Danas je na svu sreću stvar dosta bolja i bez svake sumnje se zna da metafizika pokreće i kontroliše materiju. I nije suprotno kao što darvinisti i dalje misle dok se još uvek odmotavaju u njihovim nepostojećim evolucijama.
Svi smo samo svedoci devolucije. Svaki dan nam nepovratno i na oči izumiru stotine oblika života. Život je na ovoj planeti sve siromašniji.

Ime Prezime

pre 9 godina

@Lazar Bubalo:

Prijatelju ti si ili neinformisan ili imaš problem sa logikom. Kako Bog i evolucija savršeno kompatibilni kad Biblija uči da je Bog stvorio sve vidljivo i nevidljivo za 6 dana a evolucija kaže da je svet stvaran milionima godina i to bez Boga već čistom slučajnošću.

Nemoj da komentarišeš reda radi nego razmisli prvo pre nego što komentarišeš nešto.

Ime Prezime

pre 9 godina

@Gradjanin:

A šta si ti hteo da kažeš time što se odredjeni procesi u organizmu ne oslanjaju na informaciju koja se nalazi u DNK? Šta to dokazuje ili ne dokazuje?

Ime

pre 9 godina

@spike:
Pa ti si toliko nadahnut ocem lazi da je to strasno. Ne znas ti sta je mudrost ni u glavu kad bi te udarila ne bi je spoznao.
Kako moze teret dokazivanja da bude na meni ako ja ne trazim dokaz. Meni ne treba dokaz.
Najveci dokaz stvaranja Bozijeg ce biti nemogucnost da se dokaze suprotno za one koji traze dokaz. Za one koji ne traze dokaz to nije problem.
Ti mozes da kazes sta hoces a sad da li ce neko da te slusa to je druga stvar.
Pitanje za tebe:
Ako Bog ne postoji kako znas razliku izmedju dobra i zla. Ili za tebe ne postoji razlika izmedju dobra i zla?

hik

pre 9 godina

@majstor
"ne treba citati nikakve naucne ili religiozne knjige da bi covek shvatio da je bilo Stvaranja, dovoljno je samo male elementarne logike, cak ne ni inteligencije."
cak stavise inteligencija je tu samo balast :)))))))))
"Ovakva nipodastavanja kreacionizma predstavljajuci njegove zagovornike kao retardirane i priglupe primitivce ..."
i onda se pitas cemu sve to o_O

@ime
REC se najbolje prima u osami. monastvo, isposnistvo i taj rad.

i jos se oni definisu kao ljudi od skole :((((((((
kao satro ja inzenjer IT ali genetiku imam u malom prstu jos od detinjstva. koji luzeri

Zoran

pre 9 godina

Posto ocigledno ni dan danas nista nije sigurno, ni da Bog postoji ni da je evolucija takva kakva je i dalje VERUJEM (kao i vi sto verujete u Boga).

PS Znate kada se dvoje ubedjuju? Pa kad niti jedan nema ocigledan dokaz.

Beogradjanin

pre 9 godina

Prvo da kazem da ne verujem u Boga. Intersantni su mu komenatri, kao da su Vam bacili kosku i sad se ubedjujete. Na primer kvatna mehanika nam je omogucila da svi ostavljamo komentare, a pojedini prepucavaju.

Ja vec dugo vremena delim nauku koja dovede do nečeg opipljivog ili ne. Na primer i gravitacija tačnije njeno znaje nam je omogucilo da posaljemo robote na Mars(nisam hteo da upadnem u zmaku Meseca) :).

Bas me briga da li se Sunce okrece oko Zemlje ili suprotno. Ali ne svidja mi se da neko ubija zato sto se ja sa njim ne slazem.

Čemu sluzi znaje o evoluciji? Jel se to radi za novac ili volonterski? Jel ce rezultati nadoknaditi ulozeno? Pročitao sam interesantan podatak da je pronadjen kostur neandretalac sa rakom kostiju? Jel to znaci da nikad nećemo lečiti rak sa barem 50% uspesnosti? Dokle ce nas dovesti znaje o "Velikom Prasku" ? To sto su neki ljudi radili sa pozicije moci crkva onim ljudima koji su imali drugačije ideje?To je strasno , to su radli i mocnic u ratovima ali sad zbog politke,moci, NOVCA najvise.... Uvek ce to dobijati nove oblike, mozda ublazene ili prikrivene. Ansaz sta je sad sa njim? Jer zivi jos u ambasadi neke drzave?

Sta radi Cern? Sve velike kompanije su tu ako se pronadje nesto sto moze da se proda. Nesto konkretno.

Kad ce kvatni kompjuter? Razočaran danasnjon naukom.

Black Goo

pre 9 godina

@(Gradjanin, 14. mart 2015 22:31)

Dala sam ti plus i koliko vidim jedina sam za sada. Stvar je više nego jasna i teško je o tome pričati zavedenima po školskim klupama o tome šta je život i koliko je on složen. Da su samo zavedeni bilo bi i pola jada sa njima, nego su još i podeljeni između Darvina i crkve, na crvene i crne, na zvezdaše i partizanovce, ili ateiste i vernike i tu je kraj svih umnih dometa za njih kao navijače. Stvar je i tu savršeno jasna uz ono devide et impera dresiranu i sa rimskim pravom umno uštrojenu raju. Zato im se svi njihovi diktatori i tirani ovako i siti navladaše. To je toliko izdresirano da je samo sebe ubedilo da je dobilo neko znanje o životu i za život u školskoj klupi. Kao da su školske klupe za to nekad služile i nisu nisu projektovane samo da stvaraju Pruske vojnike za ratovanje i pljačkanje. Samo jako loši đaci u to i danas ovoliko mogu slepo da veruju u školsko znanje, sa kojim nisu dobili pravedniji i srećniji život. I da su ih njihovi dikatatori za džabe školovali što su ih voleli i što su mislili na njihovo bolje sutra. Aha, malo morgen večiti đaci.
Tebi svaka čast na nervima i trudu, samo se bojim da nemaš kome da ovoliko ovde elaboriraš život u očima nauke. I to oslobođene nauke od svake njihove zaglupljujuće ideologije, koji nije samo ljudski rod, već neuporedivo, neuporedivo kompleksniji od svakog darvinizma i religijskog boga. Nije ni znanje za svakoga Građanine. Shvatićeš to i sam jednom ako još nisi. Mislim da već jesi.

Влада

pre 9 godina

Овде се прича о садашњем ГЛЕДАЊУ-ТЕОРИЈИ еволуције, ако бог постоји онда је он направио ДНК и мутацију гена.

еволуција (л. evolutio), латиницом: evolucija
развијање, развитак, развој, развиће вишега, савршенијег и компликованијег из нижега, несавршенијег и једноставнијег

vasilije knezevic

pre 9 godina

Mi svi, biljne i zivotinjske vrste ukljucujuci i covjeka,zivimo u istom podneblju i mora da imamo
neceg zajednickog.Poznato je da je formiranje gena uslovljeno,izmedju ostalog,i enviromentom
u kome zivimo.Onda nije nikakvo cudo da su neki od njih slicni bilo da se nalaze u crvu ili covjeku.
Tu nije bilo nikakve potrebe presadjivanja nego je svaka vrsta "izabrala"onaj gen koji joj je bio
potreban.Postoji i jedan prilicno adekvatan vic, da ako neko ima vrlo mali penis,da je bio posljednji
u redu kad ih je Bog razdjeljivao.Cudnovato je da mnogi citiraju neke poznate naucnike cije je
vrijeme odavno otkucalo smatrajuci da je njihovo misljenje "sveta biblija".Mi se razvijama ,u prvom
redu nas mozak,i neobhodno je da su nasa rasudjivanja mnogo zrelija nego nekoga ko je zivio ranije
pa cak iako je njegovo ime Darwin ili Einstein.Po pitanju evolucije nama je prilicno jasno da je to
neka apsolutna teorija koja je, u borbi sa religioznim shvatanjem toga vremena, morala biti takva.
Prirodu ljudskog postanka i razvica kao da ne mozemo odgonetnuti jer,ustvari ,nijesmo jos dovoljno
intelektualno zreli i optereceni smo sa bezbroj pogresnih ideja.Nasa intelektualna nadgradnja ce,
nadajmo se, pomoci da se nasa rasudjivanja staloze i postanu zrelija.Iz dana u dan bicemo svjedoci
progresivnijih misljenja i rasudjivanja.
vasilije knezevic 14 marta 2015

Black Goo

pre 9 godina

@(Gradjanin, 14. mart 2015 22:31)
Dala sam ti plus i koliko vidim jedina za sada. Teško je o tome pričati zavedenima po školskim klupama o tome šta je život i koliko je on složen. Da su samo zavedeni bilo bi i pola jada sa njima, nego su još i podeljeni između Darvina i crkve, na crvene i crne, na zvezdaše i partizanovce i tu je kraj svih umnih dometa za njih kao navijače jedne te iste partije. Stvar je i tu savršeno jasna uz ono devide et impera za dresiranu i sa rimskim pravom umno uštrojenu raju. Zato im se svi njihovi tirani ovako siti navladaše. To je toliko izdresirano da je dobilo neko znanje o životu i za život u školskoj klupi. Kao da su školske klupe za to nekad služile i nisu projektovane samo da stvaraju Pruske vojnike za ratovanje i pljačkanje. Samo jako loši đaci i danas ovoliko mogu slepo da veruju u školsko znanje, sa kojim nisu dobili pravedniji i srećniji život koji im je bio toliko obećavan ako ga se drže. I da su ih njihovi diktatori za džabe školovali što su ih voleli i što su mislili na njihovo bolje sutra. Aha, malo morgen večiti đaci i recitatori parola za bolji život.
Tebi svaka čast na nervima i trudu, samo se bojim da nemaš kome da ovoliko ovde elaboriraš život u očima nauke. I to oslobođene nauke od svake njihove zaglupljujuće ideologije, koji nije samo ljudski rod, već i neuporedivo kompleksniji od svakog darvinizma i religijskog boga. Nije ni znanje za svakoga Građanine. Shvatićeš to i sam jednom ako još nisi. Mislim da već jesi. Pozdrav.

mrx

pre 9 godina

@Thinke: Upravo je to govorio dokumentarni film koji sam davno gledao, ali ja ne posedujem neko znanje iz tenoblasti, pa nisam sve po'vatao. Ali je sasvim logicno objasnjenje. Svaka cast tebi.

Ime

pre 9 godina

Da. Evolucija nije samo najgluplja vec i najopasnija religija na svetu. Evolucijom se vodio hitler, staljin i mnogi drugi koji su pobili mnogo ljudi zbog ubedjenja superiorne rase. Do dana danasnjeg nijedan dokaz nije pronadjen koji dokazuje evoluciju.

patriota

pre 9 godina

Odavno se zna da Darvinova teorija evolucije "ne pije vodu" alipostoje krugovi koji žele da nas zaluđuju. Naša istorija,istorija Srba je totalno iskrivljena i neistinita. Naučno je dokazano da smo 4,5 vekova stariji od Rusa kao nacije,ali to nekome neodgovara da prizna... Ko želi može da pročita!

Ime Prezime

pre 9 godina

Vrlo je zanimljivo da sam dobio preko 200 minusa na moj komentar umesto argumenta koji će da dokaže da je evolucija tačna. Evolucionisti se ponašaju kao u vreme hitlera bez mozga šire lažnu propagandu. Pa prijatelji dajte dokaze da evolucija postoji a ne lupajte minuse kao da ste zombiji.

Šta više nauka ide protiv evolucije. Nauka sve više i više dokazuje da je evolucija jedna od glupljih teorija koje postoje a svi sa malo mozga znaju koliko je i opasna.

zeleni

pre 9 godina

Da li je moguce da neko jos uvek veruje u evoluciju. Kolika je neobavestenost nasih ljudi, to je prevazidjeno i u Rusiji i u Americi, ali mi kasnimo u svemu pa i u znanju.

Ime Prezime

pre 9 godina

@Dragutin:

Ne postoje prelazni oblici. Ne postoje fosili za koje možeš da dokažeš da su prelazni oblik. Navedi neki? Daj link od prelaznog oblika?

Ti ne poznaješ ni biologiju ni hemiju. Mutacije ne mogu da stvore novu informaciju. Mutacije su oštećenje gena. I naravno mutacije mogu da se dešavaju samo na POSTOJEĆIM genima dakle na onome što je već stvoreno. Ti toliko ne poznaješ biologiju da je to sramota. To što bakterije mutiraju i postanu otporne na razne lekove to je zato što su postale oštećene i lek ne može da radi ono što je radio. To je kao da kažeš pukao mi lanac na biciklu i ja sad ne mogu da okrećem pedale već moram da se prilagodim tako što ću da guram bicikl peške. Nema tu nove informacije samo oštećenje.

Dalje to što navodiš kao dokaz za evoluciju da imamo genetske sličnosti sa nekim životinjama nije dokaz za evoluciju. To samo znači da postoji sličnost u dizajnu a ne da smo evoluirali. To je kao kad bi uzeo grafičku karticu i matičnu ploču u računaru i rekao vidi svi oni imaju električna kola sigurno je iz matične ploče nastala grafika kartica. Genetska sličnost nije dokaz evolucije već dokaz sličnosti u dizajnu. Delimo neke karakteristike jer živimo na istoj planeti.

A ovo što pričaš sa razlikom embriona ljudi i životinja nije dokaz ni za šta. U kom svetu i na kom sudu je to dokaz za evoluciju. Koja logika je tu primenjena? To je smešno. Počni da koristiš mozak i razum što ti je Bog dao.

Monte Cristo

pre 9 godina

Ovo je dokaz da je terorija drevnih astronauta tacna,ods da su se vanzemaljski geni mesali sa ljudskim sto je navedeno u mnogim drevnim spisima(cak i u bibliji za ljude koji je citaju bez predrasuda),kako vreme odmice sve vise dokaza cemo nalaziti za ovu tvrdnju.

Pametnjaković

pre 9 godina

Naravno, mi plivamo u okeanu mikroorganizama, virusa, bakterija, gljiva, sam seks nosi rizik da se neki od tih imprintuje sa spermom i jajnom ćelijom. Događaju se i mutacije, nasumične promene gena, tako da niko sa sigurnošću ne može da kaže šta će ispasti. Može da ispadne i nešto poprilično neočekivano, što se i dešava. Oni to zovu poremećaji, bolesti, mutacije, itd.

dule

pre 9 godina

Život,planeta su toliko savršeni u pomračini sunčevog sistema da je smešno i pomisliti da je sve to nastalo slučajno i evolucijom. ..jasno kao dan..neka druga inteligencija nas je stvorila..

Vladimir

pre 9 godina

Jedan od osnovnih problema nauke je taj što se prema postojećim teorijama odnose kao teolozi prema dogmatici. Oni ne pokušavaju da otkriju nešto novo, već pokušavaju da pronađu dokaze da postojeće teorije, za koje nismo baš sigurni da su tačne. To je slučaj sa "velikim praskom", "Darvinovom evolucijom" ........

Kole

pre 9 godina

Bas su mi simpaticni ovi evolucionisti.
A najveci civilizacijski domet im je demokratija stvorena u staroj Grckoj gde su svi prinosili zrtve bogovima.
Kakva je to frustracija kad se zna da su sve savremene tekovine ukljucujuci i medicinu zaceli i razvijali vernici.
Jedino sto mogu je da ponistavaju istoriju i prisvajaju tudje zasluge.

Dragutin

pre 9 godina

Da. Evolucija nije samo najgluplja vec i najopasnija religija na svetu. Evolucijom se vodio hitler, staljin i mnogi drugi koji su pobili mnogo ljudi zbog ubedjenja superiorne rase. Do dana danasnjeg nijedan dokaz nije pronadjen koji dokazuje evoluciju.
(Ime, 14. mart 2015 10:16)

Ovo je apsolutna glupost i netacno.Kao prvo dokazi evolucije su na svakom cosku fosilni dokazi prelaznih oblika su ogromni i samo se dalje nagomilavaju.I da to nije dosta a normalnom coveku je dosta,postoje mutacije na mikroskopskom nivou koje dokazuju da organizmi poput bakterija se adaptiraju na uslove i postaju imune na razne lekove to je jasan dokaz evolucije.Zatim genetski kod koji pokazuje da smo skoro 96% srodni sa simpanzama,90% sa mackama,80% sa kravama,75% sa misevima itd itd.Zatim embrioni ljudskih bica u samom zacetku se malo razlikuju sa embrionima drugih zivotinja npr svinjski embrioni se seciraju u biologiji zbog njihove slicnosti sa nasima.Dok se ljudsko bice formira u stomaku malo se razlikuje njihov skelet i muskulatura od ostalih sisara tek kasnije poprima svoj oblik kao covek...Evolucija je naucna teorija koja ima ogromne dokaze a kako je drugi iskoriscavaju za svoje ideologije je politika a ne nauka ne mesajte to dvoje.Evo npr Hitler je bio ateista ali su fasisti bili zapravo desnicari Katolicke crkve zato je imao obilatu pomoc Vatikana.Staljin je bio smatrana za mesiju Ruske pravoslavne crkve posto je u Rusiji Car ujedno i poglavar crkve samo su zamenili car sa predsednik...

Ime

pre 9 godina

Ali ja bih voleo da znam samo jednu stvar. Ako moze svako iskreno da se zamisli i da odgovori. Evo ja kazem:
U pocetku bese Rec, i Rec bese u Boga i Bog bese Rec. I kroz Rec sve posta i bez Reci nista nije postalo sto je postalo.
Dakle Bog je sve stvorio i Andjele i zemlju i coveka i zivotinje i biljke i zakone koji su u svetu moralne i fizicke.
Moje pitanje je sledece:
Ako moze svako ko ne veruje da je Bog stvorio sve ili ko delimicno veruje da je Bog stvorio sve da se iskreno zamisli i da kaze sta bi trebalo da se desi ili da se nadje da bi rekao u svom srcu sad sam spoznao da Bog stvori sve. Zanima me kako ljudi koji ne veruju da je Bog stvorio sve zamisljaju dokaz za Bozije stvaranje. Kakva je to stvar ili dokaz sa kojim bi se zadovoljio i rekao bi sad znam da je Bog stvorio sve. Da li postoji takva stvar? Da li ti pada na pamet dokaz koji bi 100% dokazao da je Bog stvorio sve.
Eto to bih voleo da znam ako neko hoce iskreno da kaze.

Misha

pre 9 godina

> Izračunali su koliko se svaki od njihovih gena poklapa sa sličnim genima kod drugih vrsta i procenili kolike su šanse da su neki od njih stranog porekla.

Ovo je dokaz da je isti Bog stvarao sva živa bića jer im je dao iste gene nevezano za bliskost po hipotetičkom evolutivnom drvetu života. Može se čak primetiti da su zajednički geni dati različitim organizmima i čoveku, dati relativno skoro jer su mutacije na njima malobrojne, što znači da mutageni faktor nije imao vremena da ih učini različitim. Isti evolutivno neutralni geni se razlikuju između ljudskih rasa koliko i između različitih organizama, što znači da su svi oni stvoreni relativno skoro i da su tek nekoliko hiljada godina izloženi mutagenim faktorima. Da je život nastajao milione godine, ne bi postojala takva sličnost na neutalnim genima.

Black Goo

pre 9 godina

„Ovo je prva studija koja pokazuje da se horizontalni transfer gena (HGT) dešava kod živih bića“, kaže vođa studije Alister Krisp sa Univerziteta u Kembridžu.

- Daleko od toga da je prvo što dokazuje isto. Ostala su pod ključem i ti su ljudi najureni sa svojih akademskih pozicija u društvenom životu, zato što je darvinizam čista demagodija u koju se ne sme dirati. Darvinistički matrijalizam je i dalje najveća bolest ove civilizacije i ona nam je stigla, da ne poveruješ, iz srednjevekovne crkve u nauku, a onda i preko lipcalog komunizma. Kupovanje božije ljubavi se prenelo i na kupovanje ove naučne demagogije u vidu nekog papirića što se diploma zove. Zato i dalje živimo u 18. veku kao "poslušni naučnici". Vreme je za čistku i metlu odavno bilo. Nauka ne sme da ima sve ove epitete i odlike religije. Istina je jedna i ona se neće izbeći ako se neke stvari cenzurišu i gurnu pod tepih, jer se nekom ne sviđaju. Što se pre uhvatimo sa našom istinom u koštac sve će bolje biti za našu decu. Da bar ona žive i rade slobodno.

Black Goo

pre 9 godina

Cela Darvinova teorija ja laz i cista obmana tako da kad pricaju o evoluciji najezim se.
(Mirko, 14. mart 2015 11:09)

- Tačnije rečeno, to nije Darvinova teorija. Volisova je, a Darvin je otišao na izolovani Galapagos da nađe pokriće za nju u onim Zebama. I to sve nema veze sa nekom evolucijom što je on tamo našao. U početku se zvala i to dugo "Darvin & Volis teorija" i služila je samo za podsmeh i sprdanju, a onda je Volis napustio tu priču i vratio se svom istraživanju paranormalnih pojava. Za to ga je Darvin kritikovao u njihovoj pismenoj prepiski, da će im sa njegovim radom pokvariti njihovu materijalističku teoriju o evoluciji. Našta se Volis uopšte nije osvrtao na neuspelog popa Darvina (završio teološki fakultet i to mu je bilo jedino obrazovanje). Tek je polovinom XX veka Volis hiruškim skalpelom odstranjen iz cele te bajke, kao nepodoban naučnik, i sve je prepisano samo Darvinu.
To što je darvinizam danas religija nije kriv Darvin, već svi oni daleko posle njegove smrti što su od te hipoteze napravili ovu kvazi naučnu ideologiju za rat sa religijama. I tako su ratujući protiv kreacionističke dogme i sami upali u klopku od svoje evolucionističke dogme.
Milionima godina stari dokazi da se čovek ništa nije izmenio od tad do danas se i dalje kriju. Radi se o desetinama, verovatno i stotinama miliona godina starim ljudskim lobanjama iz jednog kalifornijskog rudnika zlata, pored ostalog, kao što su i moderni ljudski tragovi u stenama pored tragova dinosaurusa.

Ime

pre 9 godina

@spike:
Ali ti si zboravio da ja nisam taj koji trazi dokaz za Bozije stvaranje. Ja kazem Bog je sve stvorio i nemam problem sa tim. Evolucionisti su ti koji traze dokaz za Bozije stvaranje. A ja kazem najveci dokaz ce uvek biti nemogucnost da se dokaze suprotno.

Lazar Bubalo

pre 9 godina

Uvek me iznova odusevi slepilo vernika i gordost ateista. Ne raspravljajte se o Bogu, to vredja dusu. P.s. Ne razumem zasto su bog i evolucija nespojivi. Meni su savrseno kompatibilni kad u sve ubacite slobodu ( sloboda je tek zajeban pojam) Lol

Black Goo

pre 9 godina

Prozvana sam da nešto lažem, pa da odgovorim.
@Black Goo
"... Da bi se raspravljali tebi ipak treba znanje iz ove oblasti. Zato bolje ćuti jer odgovriću na svaki tvoj netačan komentar, samo da pokažem koliko lažeš i pripisuješ evoluciji ono što nije tačno."
(m, 14. mart 2015 18:25)

Opet te marksističke demagogije. Ja sam čitala njihova pisma za razliku od tebe. A gde ti vidiš evoluciju oko tebe? Pokaži nam je, da i mi "lažovi" vidimo istu i gde su te prelazne vrste? Šta kažeš, zaustavila se kad je videla njene pobornike od vernika? Veruj mi i ja bi se zaustavila da sam na njenom mestu kad vas samo pogledam ovako bistre.
Da li si siguran/na "m" da uopšte znaš šta je to evolucija u teoriji? To što je video na Galapagosu, na kojem sam bila za razliku od tebe, nema blage veze sa evolucijom, već sa nečim drugim, a ti sad pogađaj sa čime. Mora da je za vas iz komunizma evolucija i kad ukrstite nemačkog ovčara sa šarplanincem. Nego šta je drugo po vama? I kakve veze ima genetika sa evolucijom? Ako su po vama geni stvorili čoveka (što nije istina), ko je onda stvorio te gene? Deda Mraz iz crvene mantije?

Upravo tako, kao što reče, da bi se o nečemu raspravljalo treba prvo nešto o životu i znati, umesto i dalje ponavljali nečije naučene parole. I da ućutkuješ smeš samo tvoju kevu.

Ime

pre 9 godina

@m:
Ti ne samo da ne razumes nista vec imas problem i sa logikom. Kako rezstencija bakterije na antibiotik dokazuje evoluciju? Da li ti slusas sebe sta govoris? Kako je to dokaz stvaranja neverovatno kompleksnih organizama od nista i to slucajnim procesom. To sto se bakteriji ostetio gen pa antibiotik ne moze da radi ono sto radi kod zdrave bakterije nije dokaz nove informacije niti nove sposobnosti. To bi bilo isto kao kad bi rekao pukao mi je lanac na bicikli i sad nogama ne mogu da pokrecem bicikl a to ne objasnjava kako je ceo mehanizam prenosa i zupcanika i osovina nastao.
Ajde ti prvo nauci kako celija proizvodi proteine od informacija koje se nalaze u DNK i objasni kojim slucajnim procesom se to stvorilo.

Black Goo

pre 9 godina

(Black Goo, 14. mart 2015 20:15)
Ajde ti nama lepo daj jedan jedini materijalni dokaz, nesto sto je vidljivo i opipljivo, za postojanje boga - tvorca.
(razuma bez, 14. mart 2015 21:21)

- Alo ljudi, što ste toliko plitki i što se upuštate u teme i diskusije o kojima znate isto koliko i pop o jarićima. Zar je moguće da je neko zaključio da sam ja nečiji vernik ako kritikujem nebulozni darvinizam? Zar je moguće da ste baš toliko duhom siromašni kad ne možete da zamislite da postoji i nešto treće kao neuporedivo realnije i van religije i darvinizma? Zar još ništa o tome niste čuli? Nije život samo Zvezda i Partizan, ima života i van tih instaliranih komunističkih klubova, kao instrumenata za vladanje vama. To isto su vam i religije i darvinistička teorija, samo klubovi za vladanje, koja je nastala u vreme kolonijalizma i kao pokriće za nečije pljačkanje i bogaćenje po ovom unakaženom svetu. Zato i ne čudi da su vam nekadašnji najveći komunisti danas najbogatiji među vama, a proleteri siromašniji nego ikad. Sve ima svoju cenu i nju jedino glupost nema.

@m
Mislim da nije više vredno na tebi gubiti vreme. Vidi sam/a šta ćeš dalje sa sobom. Ako je tebi lepo u tvojim zabludama veruj mi i meni je još lepše. I potrudi se da prvo evoluiraš u neki rod iz tog siromašnog "m". Ili ti um ne doseže dalje od njega? U tom slučaju tuži tvoju evoluciju. A šta ako je deevolucija kriva? Kako da je tužiš kad je još uvek ne vidiš na delu?

Ime Prezime

pre 9 godina

@Thinke:


Ajde ti meni objasni prijatelju kako evolucija nije religija kada moraš da veruješ da je tačna jer dokazi ne postoje. Dakle pošto nema dokaza ti moraš da veruješ da je tačna. I nije zasnovana na dokazima.

Ajde navedi neki dokaz pošto si veliki stručnjak pa da vidimo šta to dokazuje evoluciju?


Brate kako ne primećuješ koliko si nadahnut ocem laži. Trgni se, osvesti se.
Kažeš da su "priče o čistoći rase" u suprotnosti sa evolucijom a zaboravljaš da ako veruješ u evoluciju onda nema Boga. A ako nema Boga onda nema razlike izmedju dobra i zla. A ako nema razlike izmedju dobra i zla onda možeš da ubiješ milione Jevreja jer želiš "čistu" rasu. I pošto za tebe ne postoji Bog jer veruješ u evoluciju onda nema ničeg lošeg u tome da pobiješ milione ljudi da bi dobio "čistu" rasu.

A da nema teorije evolucije koji bi drugi osnov hitler imao i kako bi uopšte znao za postojanje rase i "nečistih gena" ili "inferiornih gena"?

Koristi razum koji ti je Bog dao. Nemoj da budeš kao zombi.

alo bre

pre 9 godina

Evolucija je teorija nazalost jos uvek nedokazana. Bakterije npr. moze proizvesti telo coveka po potrebi. Znaci bakterije imaju svrhu i nisu obavezno patogene. Naprotiv. Da ne pricamo o experimentu ciba geigi iz 90 godina sa expresijom gena davno izumrlih vrsta kroz elektrostaticno polje niskog intenziteta. Znaci geni imaju prijemnik i predajnik i mnoge druge osobine koje se namerno ignorisu.

Toliko

pre 9 godina

I odmah iskacu ovi pritajeni kreacionisti, skriveni duhovnici da osporavaju evoluciju. Ne mislim u tekstu vec u komentarima... Ali zato kod lekara se izlome za antibiotike cim se zakaslju.

Ime Prezime

pre 9 godina

@Spike:
To je zato sto ne znas kako izgleda covek koji stupi u stanje hule na Duha Svetog. I sta rade i kako se ponasaju ljudi koji stupe u stanje hule na Duha Svetog. Nauci sta znaci kad covek huli na Duha Svetog pa ce ti biti jasnije sve mnogo.

Ime

pre 9 godina

@razuma bez:
Ali ti trazis dokaz za Bozije stvaranje iz perspektive ovog sveta. Bog je izvan ovog sveta. Isto kao sto je inzenjer izvan racunara. Ili kao sto je pisac izvan knjige. Dokaz za stvaranje Bozije iz perspektive coveka je isto kao kad bi se procesor u racunaru pitao kako je stvoren. Ili kad bi se slovo u knjizi pitalo kako je stvoreno.

Black Goo

pre 9 godina

@(Gradjanin, 14. mart 2015 22:31)
Dala sam ti plus i koliko vidim jedina za sada. Teško je o tome pričati zavedenima po školskim klupama o tome šta je život i koliko je on složen. Da su samo zavedeni bilo bi i pola jada sa njima, nego su još i podeljeni između Darvina i crkve, na crvene i crne, na zvezdaše i partizanovce i tu je kraj svih umnih dometa za njih kao navijače jedne te iste partije. Stvar je i tu savršeno jasna uz ono devide et impera za dresiranu i sa rimskim pravom umno uštrojenu raju. Zato im se svi njihovi tirani ovako siti navladaše. To je toliko izdresirano da je dobilo neko znanje o životu i za život u školskoj klupi. Kao da su školske klupe za to nekad služile i nisu projektovane samo da stvaraju Pruske vojnike za ratovanje i pljačkanje. Samo jako loši đaci i danas ovoliko mogu slepo da veruju u školsko znanje, sa kojim nisu dobili pravedniji i srećniji život koji im je bio toliko obećavan ako ga se drže. I da su ih njihovi diktatori za džabe školovali što su ih voleli i što su mislili na njihovo bolje sutra. Aha, malo morgen večiti đaci i recitatori parola za bolji život.
Tebi svaka čast na nervima i trudu, samo se bojim da nemaš kome da ovoliko ovde elaboriraš život u očima nauke. I to oslobođene nauke od svake njihove zaglupljujuće ideologije, koji nije samo ljudski rod, već i neuporedivo kompleksniji od svakog darvinizma i religijskog boga. Nije ni znanje za svakoga Građanine. Shvatićeš to i sam jednom ako još nisi. Mislim da već jesi. Pozdrav.

Milovan

pre 9 godina

"Niko ne vidi toliko slabo kao onaj ko neće da vidi", glasi jedna mudra izreka. Nije sve nauka što se prodaje za nauku u naše doba; od "napretka" vožnjom u rikverec mogu se i očekivati svakog dana sve veće i veće nebuloze poput ove.

Перица

pre 9 godina

Увек ме је „одушевљавао" научни фундаментализам. Уместо скепсе се увео појам „ако није научно доказан, онда није тачно". Као да све знамо. Чему онда научници ако све знамо??

Наравно да не знамо као цивилизација све, чак бих се усудио да кажем да не знамо пуно. Али сујети и гордости прија да им се клања, зар не?

п.с.
Постоји и скепса према потреби за превише скепсе. Умереност сви забораве јер је најтеже бити умерен.

lale

pre 9 godina

E konacno napredak u ovoj oblasti, mnogo je logicnije da je evolucija nastaje kao posledica dobijanja stranih gena a ne od mutacije postojacih gena, jer sva dosadasnja genetska istrazivanja su dokazala da se informacije u genima UVEK GUBE nakon mutacije tog gena. Dakle informacija za unapredjenje-evoluciju organizma, dolazi nekim drugim putem

Ime Prezime

pre 9 godina

@joki:


Prijatelju šta ćeš ti da radiš za to vreme dok se evolucija dokazuje ( a neće se nikad dokazati jer je lažna).

Ako se odrekneš Boga onda za tebe ne postoji razlika izmedju dobra i zla?

Ako se odrekneš Boga zašto se trudiš da živiš ako ćeš sutra umreti, dzaba ti sav trud šta god radio u životu.

Ime Prezime

pre 9 godina

@iskustvo uci:


Crkva i ljudi koji su ubijali ljude u krstaškim ratovima nisu ogledalo Boga.

Ogledalo Boga je zakon Božiji koji je napisan u Bibliji.

Ime Prezime

pre 9 godina

Ne vredi se raspravljati sa ljudima koji ne žele da koriste svoj razum.

Ako nekoga interesuje neka pogleda video gde raspravlja 15 naučnika:
http://hardcoremore.com/stvaranje/


Ili možete pogledati debate i predavanja Kent Hovind-a.

Debata 1:
https://www.youtube.com/watch?v=d-L60LJR0LU

Debata 2:
https://www.youtube.com/watch?v=meIg-TyDm-g

Predavanje 1:
https://www.youtube.com/watch?v=szBTl3S24MY

Predavanje 2:
https://www.youtube.com/watch?v=LeZH_7vDkFg

Black Goo

pre 9 godina

@Majstor
Lepo si im Majstore odgovorio. Bez informacije o stvarnju nema ni stvorenog. Ništa na ovom svetu samo od sebe ne nastaje, kao što nema ni te informacije bez nečije inteligencije. I ovo sad što citiram se može i drugačije opisati kad već nisi vernik: "Ovakva nipodastavanja kreacionizma predstavljajuci njegove zagovornike kao retardirane ..." Moraš biti svestan da je i kreacionizam kao pojam religijski, a naučnici koji ne veruju Darvinu i religijama imaju drugi izraz za tu istu stvar. Naučnici ne verujemo ni u boga kao neko zalutalo vanzemaljsko biće na ovu planetu, jer se odmah postavlja i pitanje ko je njega stvorio tamo negde. Zato se i priča samo o inteligentnom Dizajneru, kao nešto treće.
I za taj tvoj kompjuter. Ako je naše telo kompjuterski hardware od materije, onda bi mu software bila naša svest, koju darvinistički đaci ne uzimaju u obzir dok valjaju njihove materijalističke parole. Dakle, ko je stvorio software? Znam, to je sad metafizika i još jedna javna tabu tema, sa veliko T. Zato i ne čudi što je sve do pre dvadesetak godina svest od Darvinove nauke bila toliko izbegavana kao da je neka kuga. Danas je na svu sreću stvar dosta bolja i bez svake sumnje se zna da metafizika pokreće i kontroliše materiju. I nije suprotno kao što darvinisti i dalje misle dok se još uvek odmotavaju u njihovim nepostojećim evolucijama.
Svi smo samo svedoci devolucije. Svaki dan nam nepovratno i na oči izumiru stotine oblika života. Život je na ovoj planeti sve siromašniji.

Ime Prezime

pre 9 godina

@LOL:

Ti si otkrio svoje neznanje. Odredjivanje starosti ugljenikovim izotopom 14 koji je radioaktivan je test koji je apsolutno neprecizan i nepouzdan. Greške koje se javljaju prilikom odredjivanja starosti ugljenikovim izotopom 14 su izmedju 100% i 500%. To je ogromna nepreciznost. Plus što se 50% svih testova odredjivanja starosti ugljenikovim izotopom 14 odbaci.

Evo ti par činjenica zašto je odredjivanje starosti ugljenikovim izotopom 14 jako neprecizno i ne naučno.

a) Zemlja još nije došla u ravnotežu u razmeri u kojoj se ugljenikov izotop 14 pravi u atmosferi i količini koja se raspada. Trenutno se mnogo više ugljenikovog izotopa 14 proizvodi u atmosferi nego što se raspadne.

b) Niko ne može iz fosila da ustanovi koliki je procenat ugljenikovog izotopa 14 bio u životinji u trenutku njene smrti jer zemlja još nije došla u ravnotežu kao što je objašnjeno u stavci a.

c) Niko ne može da zna da li je uzorak fosila bio kontaminiran od svoje smrti pa do trenutka odredjivanja njegove starosti.


Odredjivanje starosti organske materije ugljenikovim izotopom 14 je zasnovano na mnogo pretpostavki za koje se ne može pouzdano znati da li su tačne ili ne. I vrlo je neprecizno. Tako da ubuduće nauči nešto a nemoj samo da ponavljaš mantru kao papagaj što bi rekla @black goo.

Joca 011

pre 9 godina

Evolucija kao fenomen je nesporna. Puno je dokaza za to. Bog je stvorio neko stvorenje i potom ga prepustio prilagođavanju kroz generacije, pa je npr. od vuka postao pas. Ono što inače pa evo i ovde unosi zabunu je da se pod evolucijom smatra kako je čovek nastao evolucijom od neke životinje. Argument za to je da čovek ima iste organe, delove DNK i da ''liči'' na životinju od koje je navodno nastao. Ovaj argument nije nikakav dokaz evolucije čoveka. Čovek je stvoren odmah čovekom, ''po obličju Božjem'' i to kao par – muškarac i žena.
.

Ime Prezime

pre 9 godina

@reliance:


Pa prijatelju šta trubiš u prazno onda ako nemaš dokaze.

I kakav ti dokaz imaš da su dinosaurusi živeli pre 65 miliona godina?

I tvoj komentar pokazuje samo koliko ne znaš. Moraš da se zapravo interesuješ za nešto i da naučiš nešto pre nego što kreneš da komentarišeš. Jer vidim da pominješ "prekambriji" koji je deo geloškog stuba koji je totalna izmišljotina i nije naučno dokazan.

Ajde mi ti daj naučne dokaze za postojanje "prekambrij-ja"?

Ime

pre 9 godina

@black goo:
Bog nije stvoren. Bog postoji oduvek. Dakle Bog je onaj koji jeste, koji je bio i koji ce biti u vekove vekova. Njegovo ime je Vecni. Tako da ne mozes da postavis pitanje ko je stvorio Boga.
A sad je druga tema to da li covek moze da dokuci bice koje nije stvoreno zato sto je covek stvoren.

Ime Prezime

pre 9 godina

@Spike:


Pa ti ne poznaješ Bibliju čoveče. Pa šta se čudiš oko toga što su Jevreji posekli paganske narode. Pa naravno da će da ih poseku. Bog je naredio Mojsiju da ih poseku. Ti paganski narodi su činili svakakve gadosti. Na primer ubijali su svoju decu radi prinošenja žrtve bogovima. Ti paganski narodi su okrenuli svoje lice od Boga i došli u stanje hule na Duha Svetoga i njima više nije bilo pomoći.

Bog je stvorio sve ljude i oni su Njegovo vlasništvo. Bog ima svoj zakon i taj zakon mora da se poštuje. Pa ne možeš ti da radiš šta hoćeš. To ne postoji. Ko okrene svoje lice od Boga i stupi u stanje hule na Duha Svetog taj se uništava tu nema pomoći.

Šta ti misliš da je ovaj život igra gde ti možeš da radiš šta hoćeš?

lale

pre 9 godina

Apsolutno svi dosadasnji eksperimenti su pokazali da bilo kakva mutacija gena uvek dovodi do GUBITKA INFORMACIJA u genu! Ovo ne znaci da je Bog poslao informaciju za formiranje nove vrste iz postojece, ali definitivno znaci da mutacije gena ne dovode do nastanka nove vrste, vec se evolucija odvija na neki drugi nacin koji jos ne znamo...

Majstor

pre 9 godina

I odmah iskacu ovi pritajeni kreacionisti, skriveni duhovnici da osporavaju evoluciju. Ne mislim u tekstu vec u komentarima... Ali zato kod lekara se izlome za antibiotike cim se zakaslju.
(Toliko, 14. mart 2015 13:33)
Lupaš gluposti kakve veze ima antibiotik sa tim? Kada cete vi koji histerično osporavate postojanje Tvorca a da ni sami ne znate zašto, shvatiti da ako neko veruje u Boga to ne znaci da je religiozni fanatik, clan bilo koje crkve, da obozava popove, veruje u svako slovo Svetog pisma, da je zatucan, itd,..itd. Verujem u Boga a obrazovan sam, inzenjer sam po obrazovanju, i zato znam koliko je intelektualnog napora bilo potrebno coveku da napravi bilo kakvu masinu. Desetine hiljada godina egzistencije a covek svojim nasledjem jos uvek nije u stanju da napravi zdravog klona...a vi? Da li ste svesni koliko je coveku trebalo da napravi kompjuter, a svaki zivi organizam je neuporedivo kompleksniji sistem od bilo kog kompjutera. Vi tvrdite da je zivi svet nastao spontano bez upliva bilo kakve inteligentne sile? Da li shvatate koliko su takve tvrdnje smesne i apsurdne? Dakle ne treba citati nikakve naucne ili religiozne knjige da bi covek shvatio da je bilo Stvaranja, dovoljno je samo male elementarne logike, cak ne ni inteligencije. Ovakva nipodastavanja kreacionizma predstavljajuci njegove zagovornike kao retardirane i priglupe primitivce koji veruju u stvaranje od 7 dana, da je zemlja ravna ploca, itd vredjaju zdrav razum.

Ime

pre 9 godina

@majstor:
Svaka cast na komentaru. Hocu da dodam jos samo da sam i ja inzenjer informacionih tehnologija i da se svakodnevno susrecem sa mnogo logickih problema koje vrlo uspesno resavam na poslu svaki dan.

Ime Prezime

pre 9 godina

@LOL:

Nemoj da se praviš lud sad. Ti si odredjivanje starosti ugjlenikovim izotopom pomenuo u kontekstu dokaza da su dinosaurusi stari 65 miliona godina. A da čak nisi bio svestan da se sa ugljenikovim izotopom ne može odrediti ništa starije od nekih 50,000 godina. Tako da si totalno neinformisan.

A to što pričaš da je to zvaničan naučni metod samo pokazuje koliko ne znaš ništa o nauci a i da generalno imaš problem sa logikom. I evolucija je zvanično u knjigama u školama pa to ne dokazuje da je evolucija tačna. Već samo dokazuje kako ljudi slepo veruju ocu laži bez razmišljanja.

Dakle nemoj da ponavljaš neistine kao papagaj. I nemoj da govoriš da se starost organske materije može odrediti pomoću ugljenikovog izotopa kad to nije istina niti je to nauka i nema veze sa naukom.


Ali evo pitanje i za tebe kao i za sve ostale evolucioniste:

Ako Bog ne postoji kako znaš razliku izmedju dobra i zla? Ili za tebe ne postoji razlika izmedju dobra i zla?

Ime Prezime

pre 9 godina

@m:


I samo još da dodam da odredjivanje starosti ne funkcioniše ni sa ostalim elementima iz istih razloga koje sam naveo i za ugljenik 14. Tako da trenutno ne postoji naučna metoda preko koje se može odrediti starost organske i neorganske materije.

Ime Prezime

pre 9 godina

@DNK kod koji obecava:


Šta ti govoriš čoveče? Zašto pričaš u prazno? Ajde objasni mi kako to nauka otkriva kako smo nastali tako što sve više otkriva kako funkcioniše DNK?

Da li ti znaš kako ćelija u organizmu proizvodi protein od informacije koja se nalazi u DNK? Ajde samo to nauči pa reci da je to slučajno nastalo ili objasni kako je to slujano nastalo?

hik

pre 9 godina

@majstor
"ne treba citati nikakve naucne ili religiozne knjige da bi covek shvatio da je bilo Stvaranja, dovoljno je samo male elementarne logike, cak ne ni inteligencije."
cak stavise inteligencija je tu samo balast :)))))))))
"Ovakva nipodastavanja kreacionizma predstavljajuci njegove zagovornike kao retardirane i priglupe primitivce ..."
i onda se pitas cemu sve to o_O

@ime
REC se najbolje prima u osami. monastvo, isposnistvo i taj rad.

i jos se oni definisu kao ljudi od skole :((((((((
kao satro ja inzenjer IT ali genetiku imam u malom prstu jos od detinjstva. koji luzeri

Black Goo

pre 9 godina

@(Gradjanin, 14. mart 2015 22:31)

Dala sam ti plus i koliko vidim jedina sam za sada. Stvar je više nego jasna i teško je o tome pričati zavedenima po školskim klupama o tome šta je život i koliko je on složen. Da su samo zavedeni bilo bi i pola jada sa njima, nego su još i podeljeni između Darvina i crkve, na crvene i crne, na zvezdaše i partizanovce, ili ateiste i vernike i tu je kraj svih umnih dometa za njih kao navijače. Stvar je i tu savršeno jasna uz ono devide et impera dresiranu i sa rimskim pravom umno uštrojenu raju. Zato im se svi njihovi diktatori i tirani ovako i siti navladaše. To je toliko izdresirano da je samo sebe ubedilo da je dobilo neko znanje o životu i za život u školskoj klupi. Kao da su školske klupe za to nekad služile i nisu nisu projektovane samo da stvaraju Pruske vojnike za ratovanje i pljačkanje. Samo jako loši đaci u to i danas ovoliko mogu slepo da veruju u školsko znanje, sa kojim nisu dobili pravedniji i srećniji život. I da su ih njihovi dikatatori za džabe školovali što su ih voleli i što su mislili na njihovo bolje sutra. Aha, malo morgen večiti đaci.
Tebi svaka čast na nervima i trudu, samo se bojim da nemaš kome da ovoliko ovde elaboriraš život u očima nauke. I to oslobođene nauke od svake njihove zaglupljujuće ideologije, koji nije samo ljudski rod, već neuporedivo, neuporedivo kompleksniji od svakog darvinizma i religijskog boga. Nije ni znanje za svakoga Građanine. Shvatićeš to i sam jednom ako još nisi. Mislim da već jesi.

Black Goo

pre 9 godina

(Black Goo, 14. mart 2015 22:51)
Ako nisi vernik, onda si jos gore, pobornik denikenove naucne fantastike koju je autor proglasio istinom kada je video da moze dobro da zaradi.. Da, bozije kocije (ili kako se vec knjiga zove) su u svom prvom izdanju bile prosecan sf roman pisan iz prvog lica, sa gomilom zamena teza i nebuloznog ignorisanja cinjenica... U svakom slucaju, evolucija je cinjenica potkrepljena hiljadama dokaza....
(razuma bez, 15. mart 2015 00:14)

- Ostavi se čoveče lepljenja tih skojevskih flastera i šta je ko po tvojoj iskrivljenoj percepciji i površnom poznavanju stvari. Daleko si ti od toga da možeš i zamisliti šta sam ja i kakav lebac i gde jedem. I da mogu na svaku tvoju tkz. "evolucionističku činjenicu" da ti postavim hiljade pitanja posle kojih ti sve one mogu ispasti samo partizanske parole za sitnu i naivnu raju. Kad shvatiš da nas ima ovde sa različitih strana sveta i nezamislivom za tebe obrazovnom pozadinom, sa različitim izvorima informacija i sa različitim mogućnostima dolaska do znanja, koje nije za svakoga i narodne školske klupe, biće ti malo više jasnije u kolikoj nesvesti živiš. Kad sve ovo jednom shvatiš biće ti i jasno zašto živiš u ovako deformisanom svetu, koji i jeste ovako nastrano projektovan i posađen u tvojim školskim klupama, i samo ga vi - nečiji verni đaci i dalje držite u ovolikoj nepravdi i bedi. Ubeđeni od malena rob kad ne zna da je nečiji napravljen rob njega ne treba u okove više stavljati - on ih sam drži na svom vratu.

Ime Prezime

pre 9 godina

@Davorin:


Čovek je stvoren po Božijem obličju a to znači sledeće:

Telo plus Sveti Duh čine čoveka i to se zove Duša Živa. Dakle, Duša Živa je spoj materijalnog i duhovnog. Duša živa nije samo telo ili samo Duh.

A naličje Božije je Duh u nama koji imamo samo mi na ovom svetu. Duh koji nema ni jedna životnja i nijedno stvorenje što diše na zemlji. A taj Duh se ogleda u razumu, u intelektu, u sposobnostima da se smejemo, da plačemo, da budemo srećni, da mislimo, da govorimo, da volimo, da pevamo pa od kad su Adam i Eva sagrešili i da lažemo i da krademo itd.

Dakle naličje Božije je Duh koji imamo u sebi koji nema niko na ovome svetu osim čoveka.

Ime Prezime

pre 9 godina

@m:


Aha pošto si ti toliko veliki stručnjak onda ne možeš da trošiš svoje dragoceno vreme da objašnjavaš stvari. Inače ti znaš samo ne možeš da kažeš naravno naravano. Pa tako i ja mogu da diskutujem do sutra i da umesto argumenta kažem samo "kupi knjigu ne mogu da objašnjavam". Pa šta se javljaš onda ako ne možeš da objašnjavaš?

Šta sam ja to slagao?

Kakve veze imaju sekte sa Bogom? Rekao sam to i ranije crvka nije ogledalo Boga. Ogledalo Boga je Božiji zakon zapisan u Bibliji.

Ime Prezime

pre 9 godina

@čovek:

Čoveče to nije nikakav dokaz za evoluciju. To se dešava na postojećim genima.

Ajde ti pošto kažeš da se u prirodi slučajnim procesom promene gena desila evolucija nauči kako jedna ćeilja prozivodi protein od informacije koja se nalazi u DNK i šta je sve potrebno da bi se proizveo protein iz DNK pa reci da je to slučajno nastalo?

Ime Prezime

pre 9 godina

@Lazar Bubalo:

Prijatelju ti si ili neinformisan ili imaš problem sa logikom. Kako Bog i evolucija savršeno kompatibilni kad Biblija uči da je Bog stvorio sve vidljivo i nevidljivo za 6 dana a evolucija kaže da je svet stvaran milionima godina i to bez Boga već čistom slučajnošću.

Nemoj da komentarišeš reda radi nego razmisli prvo pre nego što komentarišeš nešto.

Zoran

pre 9 godina

Posto ocigledno ni dan danas nista nije sigurno, ni da Bog postoji ni da je evolucija takva kakva je i dalje VERUJEM (kao i vi sto verujete u Boga).

PS Znate kada se dvoje ubedjuju? Pa kad niti jedan nema ocigledan dokaz.

Ime

pre 9 godina

@spike:
Pa ti si toliko nadahnut ocem lazi da je to strasno. Ne znas ti sta je mudrost ni u glavu kad bi te udarila ne bi je spoznao.
Kako moze teret dokazivanja da bude na meni ako ja ne trazim dokaz. Meni ne treba dokaz.
Najveci dokaz stvaranja Bozijeg ce biti nemogucnost da se dokaze suprotno za one koji traze dokaz. Za one koji ne traze dokaz to nije problem.
Ti mozes da kazes sta hoces a sad da li ce neko da te slusa to je druga stvar.
Pitanje za tebe:
Ako Bog ne postoji kako znas razliku izmedju dobra i zla. Ili za tebe ne postoji razlika izmedju dobra i zla?

Ime Prezime

pre 9 godina

@m:

Ajde ti objasni naučni proces kako se odredjuje starost stene? Ne postoji naučni metod preko koga se može precizno odrediti starost stene.

Ne znam koje je pitanje bilo vezano za istoriju hrišćanstva. Ajde ponovi pitanje ne znam na šta si mislio. A i kakve veze ima istorija hrišćanstva sa Bogom i sa evolucijom?

Ime

pre 9 godina

@Milan:
Masa i vecina nikad nisu bili u pravu. Sto sto se mnogo ljudi slaze oko necega ne znaci da je to i istina.
Mnogo ljudi se u nemackoj slagalo da treba istrebiti jevreje. Sta mislis o toj vecini?

Ime

pre 9 godina

@Milan:
I samo jos da dodam. Mene apsolutno ne zanima misljenje drugih ljudi. Niti me zanimaju plusevi i minusi. Ja ne komentarisem zarad pluseva i minusa. Mene istina zanima.

Ime Prezime

pre 9 godina

@LOL:

Pa čoveče ja ti nisam neprijatelj. Niti ti ja želim loše, naprotiv baš suprotno. Ovo je bila diskusija i svi smo raspravljali a ti si prvi zauzeo jako neprijatan stav prema meni. Evo ovo su tvoje reči bile:

"Mislim stvarno, sam si sebe pokopao ovde. Nisi cuo za datiranje ugljenikom, ili izotopima ugljenika? Ima i drugih metoda. Sramota i to teska sramota je da bas toliko ne znas neke stvari koje sada vec spadaju u opstu kulturu"


Pa sad ti meni reci kako sam ja to podmukao? Evo izvini ako sam te uvredio ili povredio sa nečim.

Beogradjanin

pre 9 godina

Prvo da kazem da ne verujem u Boga. Intersantni su mu komenatri, kao da su Vam bacili kosku i sad se ubedjujete. Na primer kvatna mehanika nam je omogucila da svi ostavljamo komentare, a pojedini prepucavaju.

Ja vec dugo vremena delim nauku koja dovede do nečeg opipljivog ili ne. Na primer i gravitacija tačnije njeno znaje nam je omogucilo da posaljemo robote na Mars(nisam hteo da upadnem u zmaku Meseca) :).

Bas me briga da li se Sunce okrece oko Zemlje ili suprotno. Ali ne svidja mi se da neko ubija zato sto se ja sa njim ne slazem.

Čemu sluzi znaje o evoluciji? Jel se to radi za novac ili volonterski? Jel ce rezultati nadoknaditi ulozeno? Pročitao sam interesantan podatak da je pronadjen kostur neandretalac sa rakom kostiju? Jel to znaci da nikad nećemo lečiti rak sa barem 50% uspesnosti? Dokle ce nas dovesti znaje o "Velikom Prasku" ? To sto su neki ljudi radili sa pozicije moci crkva onim ljudima koji su imali drugačije ideje?To je strasno , to su radli i mocnic u ratovima ali sad zbog politke,moci, NOVCA najvise.... Uvek ce to dobijati nove oblike, mozda ublazene ili prikrivene. Ansaz sta je sad sa njim? Jer zivi jos u ambasadi neke drzave?

Sta radi Cern? Sve velike kompanije su tu ako se pronadje nesto sto moze da se proda. Nesto konkretno.

Kad ce kvatni kompjuter? Razočaran danasnjon naukom.

Ime Prezime

pre 9 godina

@Mile:

Kakve veze ova diskusija ima veze sa Miroljubom Petrovićem?

A pošto vidim da si ti veliki stručnjak adje reci koje su to besmislice koje su raskrinkane vezano za radiodatiranje?

Ili još bolje kad si tako pametan i informisan ajde onda zameni pretpostavke koje se koriste u radiodatiranju sa naučnim dokazima. Evo ti par pretpostavki:

a) Ne postoji naučni metod da se dokaže količina raspalog elementa u trenutku smrti životinje. Pretpostavlja se da se nije bilo raspada u trenutku smrti životinje uopšte i to se uzima kao početak a to nije nauka već pretpostavka.

b) Ne postoji naučni metod da se dokaže da nije bilo kontaminacije fosila od vreme smrti pa do vremena testiranja starosti.

Molekularni biolog

pre 9 godina

Naravno da nije pogrešno jer se horizontalni transfer gena pretpostavlja odavno, ali je teško bilo nedvosmisleno potvrditi. Naslov je potpuno neodgovarajući, kao u ostalom i svaku drugi na vašem sajtu, a o evoluciji se u biologiji ne govori na nivou Darvinove evolucije već moderne sintetičke teorije koja se bazira na genetici i koja je izvan razumevanja laika koji se o nauci informišu preko portala i novina.

Neko iz mase

pre 9 godina

I krećemo sa prenosom utakmice. Na levoj strani terena je Bog, a na desnoj Darvin. Trenutni rezultat je 17:15 za Boga, ali u nastavku meča očekujemo puno preokreta.

Ime Prezime

pre 9 godina

@Gradjanin:

A šta si ti hteo da kažeš time što se odredjeni procesi u organizmu ne oslanjaju na informaciju koja se nalazi u DNK? Šta to dokazuje ili ne dokazuje?

Samo neko

pre 9 godina

Ma sta mi uopste znamo?
Ne znamo ni koja je prava godina, ni zbog cega zivimo, ni vreme ne znamo da racunamo, samo je neko nekad reko tako je i od tad slepo pratimo.

Vlada

pre 9 godina

@Ime

Ajde ne lupetaj SS trupe su na opasacu imale natpis "Gott mit uns". Staljin je bio pravoslavac pre nego sto je postao komunista. Secas se krstaskih ratova? Inkvizicije? Crne kuge koja se sirila nenormalno jer je crkva zabranila cesto kupanje jer je "stetno"? Al Kaida, ISIL, Boko Haram i ostali ratuju u ime evolucije?

disperzija

pre 9 godina

@Ime:
"...Do dana danasnjeg nijedan dokaz nije pronadjen koji dokazuje evoluciju..."

Mozda ni jedan koji je tebi poznat. Ko iole hoce da zna, jasno mu je da je evolucija chinjenica. Theorije unutar evolucije se odnose na procese koji je pokrecu i regulishu, ne na samu evoluciju koja je kao proces, kako sam vec naglasio, neupitna.
S druge strane, do dana danashnjeg ne postoji ni jedan dokaz koji govori u prilog postojanja boga u shirem smislu, a stoji kao chinjenica da bog kako ga sebi crtaju 3 velike monoteistichke religije sa sigurnoshcu ne postoji.
Ovo posljednje posto vidim da se religiozni fanatici u posljednje vrijeme sve chesce shutaju izrazima kao sto su "dokazi".

m

pre 9 godina

@Ime Prezime
Ima dosta fosilnik ostataka koji dokazuju postojanje dinosaurusa, ali ni jedan naučni dokaz da postoji Bog. Zato ne postavljaj religiju i nauku kao da su isto, jer nisu. Ti nemaš apsolutno ni jedan dokaz o postojanju Boga, ali samouvereno tvrdiš da postoji. Imaš hiljade dokaza da se evolucija dešava, ali ti to osporavaš. Klasičan kreacionistički napad. Nemam ništa protiv toga da neko veruje u Boga, ja to ne vidim kao prepreku za nauku jer religija nije nauka. Zanimljivo je i to što se toliko pozivaš na Bibliju a malo znaš o njoj. Hajde reci neki argument za religiju. Svako ko malo poznaje istoriju (bez ikakvog uplitanja biologije) zna dobro da je religija osnovni način manipulacije i upravljanja ljudima(bez obzira o kojoj religiji se radi). Hajde malo da pričamo o istoriji hrišćanstva. Počni da iznosiš argumente.

QWERTZ

pre 9 godina

QWERTY - "Ako je mozak taj koji skladisti podatke i generise misli, sta se desava sa nama kada mozak istruli?"
Sta ako negde postoji backup koji omogucuje da se pokrene virtualna masina? Ako nase misli kreiraju neke vibracije koje ostavljaju negde trag?

Siniša

pre 9 godina

".. .Evo npr Hitler je bio ateista ali su fasisti bili zapravo desnicari Katolicke crkve zato je imao obilatu pomoc Vatikana.Staljin je bio smatrana za mesiju Ruske pravoslavne crkve posto je u Rusiji Car ujedno i poglavar crkve samo su z,amenili car sa predsednik...
(Dragutin, 14. mart 2015 13:36)

Kakvo neznanje! Hitler nikako nije bio ateista, vec okultista i satanista koji je hteo da vrati Nemackoj i Nemcima njihovu prvobitnu religiju i da je "ozivi". Staljin je zavrsio bogoslovski fakultet, ali zbog epilepsije nije mogao biti rukopolozen za svestenika i zbog toga se svetio crkvi ruseci hramove i ubijajuci svestenike. Bio je diktator, a nikako mesija. Na celu Ruske pravoslavne crkve uvek je bio patrijarh, a ne car.
Nije mi jasno, zasto pricate o necemu o cemu nemate pojma?
P.S. Po pitanju evolucije i sam Darvin je rekao da je njegova evolucija samo teorija i da ne iskljucuje postojanje Tvorca!

Gradjanin

pre 9 godina

To sa evolucijom je jako čudno: po originalnoj teoriji to je prilagođavanje na unutrašnje promene, a ne na spoljašnje i rata promena (mutacia) ne zavisi od spoljašnjih faktora, a zatim tu je i ono apstraktno prilagođanje okolini tipa IF nešto THEN živ ELSE mrtav, pri čemu to nešto nije objašnjeno... kasnije se vidi da je kriterijum tzv. genetski algoritam, i samo jedan program ga koristi - PNGWOLF za optimizaciju PNG slika, a sam algoritam i nije nešto. Ono što je najinteresantije je da je igra života počela tek kada su pravila igre definisana jer je genetski kod statičan i ne-evolutivan sa korekcijom greške gotovo identičnom MNP10 algoritmu i isti je za sva živa bića od samog početka do danas! Čovek ima samo 700Mb genetskog koda, zip-ovano oko 70Mb, a od tih 700Mb samo je 10% fizički dostupno tokenu za transkriptazu u RNA, što je oko 150 puta manje genetskih informacija od pšenice... tu su i supstance za čiju sintezu nema genetskog koda jer je takva sinteza nemoguća jer je izvan opsega voltinog niza esencijalni aminokiselina: hlorovodonična kiselina u želucu, fluorovodonična kiselina čije soli grade zubnu gleđ, borna kiselina u suzama, itd. Napredak u računskoj tehnici (naročito CUDA sekvenciranje koe za 5-6 sati uradi isto 10 godišnji genom projekat) je pokazalo da tu nešto ne valja!
Biće da je Lamark ipak bio u pravu, ali život na početku nešto stvorilo! Kada prihvatimo postojanje bestelesnog života, onda je jasno da je bestelesni život stvorio telesni...

Mile

pre 9 godina

@m

Dzaba se trudis. Izvesni "imeprezime" copy/paste-je Miroljuba Petrovica. Te besmislice o radiodatiranju koje je doticni izneo u jednoj od svojih knjiga su bezbroj puta raskrinkane, ali dzaba pricati. Vecina komentatora pokusava sa njim da vodi polemiku na bazi argumenta, a covek se baca svetim duhom, kvazimetafizikom i sl. Nemas tu plodonosne rasprave. Racionalni argumenti ne vrede kod iracionalnih ljudi. Njega mnogo vise boli kada ga stavis na ignore. :D

jel tako

pre 9 godina

"Da. Evolucija nije samo najgluplja vec i najopasnija religija na svetu. Evolucijom se vodio hitler, staljin i mnogi drugi koji su pobili mnogo ljudi zbog ubedjenja superiorne rase. Do dana danasnjeg nijedan dokaz nije pronadjen koji dokazuje evoluciju.
(Ime, 14. mart 2015 10:16)"

religija ((lat. religio))
učenje koje se tiče najvišeg bića (božanstva, boga); vera; veroispovest; fig. svetinja, etičko načelo kojim je neki čovek duboko prožet, savest, stvar savesti.

Evolucija objasnjava kako se zivot promenio bez uticaja boga, i nije vera, vec pozicija miliona empiricnih dokaza koje naucna teorija evolucije poseduje. Svaka skola u svetu koja pretenduje da se zove skola uci naucnu teoriju evolucije. Sta je tacno naucna teorija uci se u 6 razredu na casu fizike. Ako prihvatas naucnu teoriju gravitacije, nema potrebe da ideoloski odbacujes evoluciju, jer su izvedene istim metodom.

Evolucija je nepobitna cinjenica; ona se dogodila, a kako se dogodila najbolje objasnjava naucna teorija evolucije. Naucna teorija evolucije govori samo o tome kako se zivot menjao; nije sklop etickih principa. Zasto nisi spomenuo, na primer i Teslu, i on je verovao u eugeniku?

Hitlera je podigla njegova majka koja je bila katolicke veroispovesti; Staljin je bio bivsi seminarista, zajedno sa sijaset ostalih komunista. Sam komunizam je evolucija hriscanskog socijalizma i komunizam je bio hriscanska ideologija pre Marksa i Engelsa.

e3dnfh

pre 9 godina

Hajde vi sto se prepirete, zamislite da na to cuveno putovanje nisu poslali Darvina vec nekog drugog biologa. Recite sa kakvom bi se on teorijom vratio. Recite kakav bi bio zivot na zemlji da onaj meteorit (ako je to bio meteorit) nije pobio dinosauruse.

vasilije knezevic

pre 9 godina

Mi svi, biljne i zivotinjske vrste ukljucujuci i covjeka,zivimo u istom podneblju i mora da imamo
neceg zajednickog.Poznato je da je formiranje gena uslovljeno,izmedju ostalog,i enviromentom
u kome zivimo.Onda nije nikakvo cudo da su neki od njih slicni bilo da se nalaze u crvu ili covjeku.
Tu nije bilo nikakve potrebe presadjivanja nego je svaka vrsta "izabrala"onaj gen koji joj je bio
potreban.Postoji i jedan prilicno adekvatan vic, da ako neko ima vrlo mali penis,da je bio posljednji
u redu kad ih je Bog razdjeljivao.Cudnovato je da mnogi citiraju neke poznate naucnike cije je
vrijeme odavno otkucalo smatrajuci da je njihovo misljenje "sveta biblija".Mi se razvijama ,u prvom
redu nas mozak,i neobhodno je da su nasa rasudjivanja mnogo zrelija nego nekoga ko je zivio ranije
pa cak iako je njegovo ime Darwin ili Einstein.Po pitanju evolucije nama je prilicno jasno da je to
neka apsolutna teorija koja je, u borbi sa religioznim shvatanjem toga vremena, morala biti takva.
Prirodu ljudskog postanka i razvica kao da ne mozemo odgonetnuti jer,ustvari ,nijesmo jos dovoljno
intelektualno zreli i optereceni smo sa bezbroj pogresnih ideja.Nasa intelektualna nadgradnja ce,
nadajmo se, pomoci da se nasa rasudjivanja staloze i postanu zrelija.Iz dana u dan bicemo svjedoci
progresivnijih misljenja i rasudjivanja.
vasilije knezevic 14 marta 2015

Milan

pre 9 godina

@Ime Prezime. Dobio si 200, 300 ili koliko hoćeš minusa i dalje duvaš u istu tikvu. Tebi to ništa ne govori. Tražiš dokaze da ti neko piše u komentarima. Očigledno je da imaš popriličan problem sa pojmom koji se zove knjiga. Dokazi se iznose u knjigama, na stotinama i hiljada strana. U naučnim radovima, na mestima koja su predviđena za to. Ali ono što bi dobro bilo je da nam napišeš stepen svog obrazovanja, čisto da shvatimo s kim pričamo.

zoki

pre 9 godina

@mile... isto kao što ti radiš copy/paste sa izvesnim krausima, denetima, dokinsima i ostalim... vas hiljade je copy/paste sa famoznim Letećim Špagetima... sem jednog koji je preformulisao špagete u nekakve "dzu-dzu sa planine"... valjda "dzu-dzu" treba da budu kvantna polja koja su stvorila čitav univerzum i na kraju i život na zemlji sasvim potpuno slučajnim "nabadanjem" gromova po nekakvoj organskoj materiji, koja je, gle čuda, prethodno bila prirodno selektovana. I onda je ta selektovana materija koja je sama sebi udenula život, odlučila da stvori razum... i posle dugog i podrobnog razmišljanja je i to uradila tj. stvorila razum... i to iz ničega...

Spike

pre 9 godina

Evo, posto vidim da sam ovde indirektno prozvan od @zoki i @ImePrezime po dva osnova (da copy/paste-ujem i da ne pravim razliku izmedju dobra i zla), da odgovorim i iskljucim se iz rasprave, posto, ocigledno ovde od argumenata i logike nema nista.

Da copy/paste-ujem sveto pismo, na koje se vas dvojca (a mozda ste i jedan te isti) toliko pozivate:

"14 I Mojsije se razgnevi na vojvode, na hiljadnike i stotinare, koji se vraćahu s vojske;
15 I reče im Mojsije: A što ostaviste u životu sve žene?
16 Ta one po reči Valamovoj navratiše sinove Izrailjeve da zgreše Gospodu s Fegora, te dođe ona pogibija na narod Gospodnji.
17 Zato sada pobijte svu decu mušku, i sve žene pobijte, koje su poznale čoveka.
18 A devojke, koje ne poznaše čoveka, ostavite u životu...."

E, tako zbori i cini donosilac "zakona bozijeg" na koji se toliko pozivate. Hm, sta li su planirali sa ovim zenama "koje ne poznase coveka", pitam se...

Imate i ono o nejedenju skoljki, nosenju odece razlicitih materijala, ali to cete sami da procitate. Ne ide da bacam "bisere" pred odredjene zivotinje, a na logiku ste rezistentni, pa cu da poslusam sto napisa neko pre mene - ignore.

Toliko od mene. Mir "boziji".

zoki

pre 9 godina

@spike...

ja sam samo @zoki a ne i @ImePrezime... ja nikad ne citiram Sv. Pismo tako da tvoje tvrdnje nisu istinite... ne znam čemu oni nebulozni citati?... ali nema veze... i bolje da se isključiš jer ti ne zastupaš naučne stavove već antiteističke i metafizičke stavove svojih mentora, jer sve što pišeš si prepisao od njih... sam nisi mogao da dođeš do tako razrađenih ideja... u stvari, mogao si jedino ako ti je to profesionalno opredeljenje, a onda bi trebalo da se stidiš ako sa takvog nivoa tako ružno razgovaraš s nama...
evo da i ja citiram nešto iz Psalama cara Davida (živeo oko 1000 god. pre Hrista): ... reče bezumnik u srcu svom- Nema Boga...

Mir Božiji i tebi (od srca, a ne cinično kao tvoj "mir...")

Djoshica

pre 9 godina

Jedini način da se ovo dogodi, interakcijom bolesti, ili ishranom...
Međusobnim metaboličkim procesima.
Koliko ja percipiram.
Iz čega proizilazi, da genetski modifikovana hrana, i genetski modifikovani usevi, kao i(onomad)piletina iz epruvete, može da dovede do ko zna kakvog uticaja na ceo živi svet. Naučnici su možda pročitali neke "životne hieroglife", i pomisliše da su se božanski opismenili. Ko će da resetuje greške, u njihovom pionirskom čačkaknju, naspram milijardama godina evolucije. Ko će greške da ispravlja, ako krenu mitacije i lančana reakcija izumiranja?

Spike

pre 9 godina

@razuma bez:
A najveci dokaz za stvaranje Bozije ce uvek biti nemogucnost da se dokaze suprotno.
(Ime, 14. mart 2015 21:38)

Ne, "Ime", to ce mozda za tebe biti dokaz. Za one sa malo "skupljom ulaznicom" (citaj boljom skolom) to ce biti logicka greska argumentum ad ingnorantiam.

Ili, da ti prevedem:

Ja tvrdim da nas je sve stvorio veliki Dzu-Dzu sa planine. A najbolji dokaz za to je nemogucnost da se dokaze suprotno.

O tome da se egzistencijalni negativi u nauci/logici ne dokazuju, sta je teret dokazivanja (onus probandi) i sl, nekom drugom prilikom...

m

pre 9 godina

@Ime Prezime
Imaš internet, potraži sam ili kupi knjigu to je bolja opcija. Ipak ne mogu više besplatno da ti držim časove, a i vidim da si zbog Adama i Eve postao lažov pa te razumem. Istorija hrišćanstva? Pa hoću dokaze iz istorije, da pojasniš narodu kako je jedna sekta postala vodeća religija.

kikiriki

pre 9 godina

"Evolucija nije samo najgluplja vec i najopasnija religija na svetu. Evolucijom se vodio hitler, staljin i mnogi drugi koji su pobili mnogo ljudi zbog ubedjenja superiorne rase. Do dana danasnjeg nijedan dokaz nije pronadjen koji dokazuje evoluciju."

nista od toga sto si napisao nije tacno....staljin je školovan za pravoslavnog svestenika sto je bila zelja njegove majke a to sto je kriv za smrt 30 miliona civila nema veze sa njegovim kasnijim ateizmom koji je nastao jer je bio velik kompleksaš i mentalno bolesna osoba,isto kao i hitler....niko od njih dvojice nije vrsio genocid zbog ateizma...ateista nema takav pogled na svet ali vi vernici koji ste u ime svoje vere prepolovili svetsku populaciju u prethodnih nekoliko vekova mislite da su ateisti fanaticni kao i vernici....ateisti nije bitno dal mu je komsija vernik,hriscanin,musliman,jevrej...sto se ne moze reci za zatucane,religiozne fanatike


Sto se tice ljudskog genoma,mislim da ce krajem ovog veka pogled na nas nastanak,lecenje i planiranje potomstva biti skroz drugaciji.

Thinke

pre 9 godina

@ime. Svaka rečenica koju si izgovorio je pogrešna. 1. Evolucija je teorija, ne religija. Kao i svaka načna teorija, zasnovana je na dokazima. Osnova naučnog razmišljanja je preispitivanje, u skladu sa tim teorija evolucije se stalno stavlja pod lupu i preispituje. (Što je i poenta članka, s tim što je loše protumačen) 2. Hitler, Staljin podržavali evoluciju? Ne samo što ne poznaješ prirodne nauke, ne poznajes ni istoriju. Priče o ,,čistoći rase" su u potpunoj suprotnosti sa tvrdnjama teorije evolucije. 3. Kao što rekoh, postoje mnogi dokazi, izvedeni od strane nekih vrlo pametnih ljudi. Ti si samo prespavao časove biologije u osnovnoj. Ps. Iako si možda troll, ipak dobijaš pluseve, pa se tvojim tvrdnjama mora suprostaviti.

mrx

pre 9 godina

@Thinke: Upravo je to govorio dokumentarni film koji sam davno gledao, ali ja ne posedujem neko znanje iz tenoblasti, pa nisam sve po'vatao. Ali je sasvim logicno objasnjenje. Svaka cast tebi.

čovek

pre 9 godina

(Ime Prezime, 14. mart 2015 14:28)
Problem je u tome što koristiš formu bez suštine ... pregledao si neke video klipove i pročitao neke kreacioniste koji imaju naučnu pozadinu ... oni ignorišu naučni metod forsirajući veštinu manipulacije ... međutim oni poznaju teoriju ili suštinu dok ti koristiš resavski metod ponavljanja forme i to one koja se tebi čini logičnom, naučenim po video klipovima ... sva tvoja pitanja i traženje dokaza su copy/paste iz tih klipova dok o znanju iza toga nemaš potrebno obrazovanje ... zato nijedan dokaz ne "dolazi" do tebe jer nemaš odgovarajući prag znanja ... tvoj domet su internet diskusije ... možda bi trebalo da se zamisliš nad tim ...

m

pre 9 godina

@Ime Prezime
Čovek je rekao pogrešan element, metoda je ista. Ne koristi se samo ugljenik. Sa dinosaurusima se radi i preko starosti stena. Ti kada osporavaš tu metodu, osporavaš i geologiju i fiziku jer to nisu biološki metodi koji se primenjuju. Inače što ignorišeš moje pitanje o istoriji hrišćanstva. Smeš li o tome da pričaš, šta si se uhvatio za evoluciju za koju i ne znaš šta je (jer meni si držao predavanja o rezistenciji bakterija na antibiotike ali kada si dobio odgovr nešto te nema da odgovriš). Sada se hvataš za taj ugljenik ali svoju grešku iz koje se vidi tvoje neznanje prećutkuješ i izbegavaš da odgovriš na mnoje pitanje.

Spike

pre 9 godina

"Ko okrene svoje lice od Boga i stupi u stanje hule na Duha Svetog taj se uništava tu nema pomoći."

Ovo je nesto najbolesnije sto sam imao prilike da procitam. Ubijati decu i to pravdati kao kaznu za bogohuljenje je toliko morbidno i zlo, da ja nemam reci. Plasi me sta bi bilo kada bi takvi poput tebe imali neku vlast i pitali se za nesto.
Bolesno... zlo, naopako i bolesno... Ja sam potpuno zatecen i ne mogu da verujem dokle religijski fanatizam moze da ide.

čovek

pre 9 godina

Opet spektakularni naslov ... horizontalni prenos gena je otkriven još sredinom prošlog veka a proteklih par decenija, razvojem tehnologije i DNA mapiranja, slučajevi "mobilnih gena" su otkriveni u svim organizmima ... najrasprostranjeniji je GH25 ... kada takav "skačući gen" dospe u prenosioca (virus, bakteriju ili drugi organizam) prenosi se do organizama koji nisu direktno povezani ... konkretni gen omogućava zaštitu od bakterija i koristan je svakom organizmu ... današnja teorija evolucije je mnogo savršenija od Darvinove, što je normalno jer usvajanjem novih znanja dobijamo širu sliku složenih procesa ... veritikalna evolucija je bila dominantna i dalje ostaje primarna a horizontalno prenošenje gena dobija novu ulogu u celom procesu ... evolucija je dinamičan proces ... generalno svaki mobilni gen može završiti u bilo kom organizmu sve dok imamo organizam koji taj gen prenosi ... mobilni geni nisu uvek korisni ... i tako dolazimo do prirode GMO ... ljudsko uplitanje u međanje gena različitih organizama je samo specijalizovano i namerno, dok je u priridi taj proces neselektivan i slučajan ... ljudi samo inteligentno kopiraju prirodne procese i trude se da ih usavrše i daju "korisnu notu" ... znamo da to ne ispadne uvek dobro, ali za to su krive zloupotrebe a ne znanje samo po sebi

ls

pre 9 godina

To na zalost nikada necemo otkriti, svaki put kada postave neku teoriju, posle nekog kraceg perioda dodju do nekog novog saznanja koji pobije tu teoriju i baci strucnjake u jos veci rebus, i tako u nedogled.

m

pre 9 godina

@Black Goo
To što si bila na Galapagosu ne znači ništa. Sedi i nauči prvo genetiku i molekularnu biologiju a onda evolucionu biologiju. Za prelazne vrste već imaš odgovor arheopteriks najpoznatiji i najočigledniji. A gde vidim evoluciju? Pa ja je vidim jer razumem i znam gentiku i molekulranu biologiju. Razvijanje rezistencije bakterija na antibiotike je primer onih koje se brzo dešavaju iz prostog razloga jer vreme generacije bakterije je kratko, tj. dovoljan je dan da se razmnoži.I dlaje me zadivljujete argumentima. Bila si na Galapagosu? Pa? Kakve to veze ima sa evolucijom što si ti bila na Galapagosu. Da nisi mislila da ćeš da evoluiraš? Šta meni vredi da odem i podignem haubu pokvarenog auta ako ne znam ništa o tome kako auto funkcioniše. Pričaš kako nešto nema veze sa evolucijom, a ne znaš šta je evolucija. Pogledajte kakve gluposti ste sve nalupetali i tvrdite da to piše u knjigama koje niste ni otvorili. Ne moraš uopšte da se baviš evolucijom da bi shvatila šta je religija, dovoljno je da čitaš istoriju. Čak i istorija umetnosti može svašta da ti kaže. Ponovo vas pozivam da se bavimo istorijom hriščanstva, da iznesete svoje argumente a ja ću svoje.

razuma bez

pre 9 godina

(Black Goo, 14. mart 2015 20:15)

Ajde ti nama lepo daj jedan jedini materijalni dokaz, nesto sto je vidljivo i opipljivo, za postojanje boga - tvorca.
Samo jedan jedinini dokaz, i ostavicu sve sto znam o evoluciji, ignorisacu sve dokaze evolucije i poceti da idem u crkvu.
Samo jedan dokaz trazim od tebe... Nesto poput fosila...

Spike

pre 9 godina

@Ime

Uh, "Ime" moje, nista nisi procitao sta ti je napisano. Hajde, probacu jako polako...

Najpre, nemam problem sa tim da verujes u sta zelis. Tvoje apsolutno pravo. Ono sa cim, medjutim, imam problem je sto se pozvas na logiku i prebacujes ljudima da imaju probleme sa njom, a pri tom nemas elementarna, ali elementarna znanja o istoj. Naravno, ja od vernika to i ne ocekujem, ali sto je mnogo - mnogo je.

"Ja kazem Bog je sve stvorio i nemam problem sa tim."

1. Mudar covek ne tvrdi nesto sto ne moze da dokaze. (Sapiens nihil affirmat quod non probat).

2. Teret dokazivanja (onus probandi) je na onome koji tvrdi, ili da budem precizniji na onome ko iznosi afirmativan stav, kao sto je "ja kazem da bog postoji".

3. Sto se tvrdi bez dokaza, odbacuje se bez dokaza.

Zbog 1-3 ti "evolucionisti" traze dokaze/argumente/reference.

"A ja kazem najveci dokaz ce uvek biti nemogucnost da se dokaze suprotno."

4. Ne moze nemogucnost dokaza da bude dokaz. Logicka greska argumentum ad ignorantiam, koju sam ti naveo, ali se ti u brzini da sto pre odgovoris, nisi ni potrudio da potrazis/promislis.

Ili, paralela (refutation by parallel reasoning) - ja mogu da kazem da nas svima na glavi sedi jedan mali zeleni Marsovac, a dokaz za to je sto ne mozes da dokazes suprotno. A zasto ne mozes da dokazes suprotno, zato sto se:

5. Egzistencalni negativni sudovi ne dokazuju (niti se mogu dokazati).

Poenta - ne uzimaj logiku u usta sa takvim ignorantskim stavom.

Milan

pre 9 godina

Jeste, sve je pogrešno naravno. Sve što nauka radi je apsolutno pogrešno i netačno. Kad pišemo ove komentare koristimo se vetrom iz božijih pluća, kad se razbolimo idemo u crkvu da se lečimo, popovi nas operišu. Ja stvarno ne znam zašto ti likovi koji imaju toliku potrebu da pljuju ne žive po onim uverenjima koja imaju. Prosto neka se okanu bilo čega što ima ikakve veze s naukom. Neka idu u crkve, manastire i druga mesta pa od tamo neka šire svoje mudrosti. Ovako samo demonstriraju svu ograničenost koja je očigledno imanentni deo njihove prirode.

Ide Bata

pre 9 godina

Ja uzivam u komediji a ovi komentari su vrh,ovi evolucionisti su po nesto sturo i procitali ali kreacionisti,nemaju pojma ni kako Bibija izgleda, Bog bi im prvi klepio po cvrgu za neznanje.U svakom slucaju uzivanje za citati.

m

pre 9 godina

Pa upravo tu, u komsiluku, na Hrvatskom otoku Pod Mrcaru je izvrsen eksperiment koji je lep i nedvosmislen dokaz evolucije. Detalje imate i po raznim knjigama a i na youtube. Koga ne mrzi i ko se ne boji da otvori oci, izvol,te, lako se nadje. A ukratko, gusteri sa jednog otoka gde su se uglavnom hranili insektima su preneti na drugi i drugaciji gde su morali da promene nacin ishrane i jeli vise hrane biljnog porekla. U roku od samo 30 godina gusteri na naseljenom otoku su doziveli evidentne promene u odnosu na svoje pretke na maticnom ostrvu. Zbog celuloze u biljnoj hrani koja otezava zvakanje, zubi, kosti i misici vilice su ojacali i celokupan izgled glave se promenio kao i delovi digestivnog trakta, u samo tih dvadesetak generacija. To je jedan, a inace ima dokaza koliko hoces. Pod nosom!
(aleks, 14. mart 2015 15:41)
To je primer prirodne selekcije i genetičkog drifta. Dva evolutivna mehanizma. Selekcija je "birala"(favorizovala) one koji su bolje adaptirani, tj. bolje su preživljavali. A ako su preneti uzet je samo deo genetičkog fonda iz početne populacije i efekat drifta je vidljiviji jer se radi o izolovanoj populaciji. Mutacije će se dešavati kao u svakoj populaciji. Kada prođe par stotina godina(pod uslovom da nema migracija, već da i dalje budu izolovani) može se očekivati da se te dve grupe potpuno razdvoje i nsatane nova vrsta(tj. kada te dve grupe više ne mogu davati fertilno potomstvo).

alibaba

pre 9 godina

Može li mi neko objasniti zašto ni jedan majmun za više stotina miliona godina (koja cifra-kad se zamisliš) nije naučio da napravi biciklo, a Amerikanci bili na mjesecu. Unaprijed zahvalan

Davorin

pre 9 godina

Mni nesto nije jasno... ako je covek stvorn "po bozijem liku" kako to da imamo toliko razlicitih ljudi? Ko je od nas stvorn po bozijme liku?
Crnci?
Azijati?
Kepeci?
Aboridzini?
Eskimi?
Mongoli?

Jel to znaci da postoji dobra sansa da je bog kepec? Ili crnac (ne daj boze?!)

Dejan

pre 9 godina

Ime, kako nijedan dokaz nije pronadjen? Mozda ce ti dokazi jednog dana biti i oboreni, ali danas svakako postoje. Fosili su samo jedan primer, a evoluciji nekih vrsta je savremen covek i sam svedocio (mutacije kod nekih vrsta ptica na primer). Uostalom, danas je bar lako pronaci informacije; jedino je pitanje da li zelimo da ih uvazimo ili ne. Lako je napadati teorije bez adekvatnih kontra-argumenata.

joki

pre 9 godina

Ne! Sve što znamo o evoluciji nije pogrešno, već kao i svaka naučna teorija, može i treba da dobije korekcije u skladu sa novim saznanjima. Živela nauka!

m

pre 9 godina

Vrlo je zanimljivo da sam dobio preko 200 minusa na moj komentar umesto argumenta koji će da dokaže da je evolucija tačna. Evolucionisti se ponašaju kao u vreme hitlera bez mozga šire lažnu propagandu. Pa prijatelji dajte dokaze da evolucija postoji a ne lupajte minuse kao da ste zombiji.

Šta više nauka ide protiv evolucije. Nauka sve više i više dokazuje da je evolucija jedna od glupljih teorija koje postoje a svi sa malo mozga znaju koliko je i opasna.
(Ime Prezime, 14. mart 2015 12:29)
Ja ti odgovrih. Tokom II svetskog rata nauka je bukvalno silovana i okrenuta u službu nacističkog režima, ali to nije tačno i nikako nije u skladu sa današnnjom teorijom evolucije. Evolucija je veoma jasno objašnjena samo moraš da znaš genetiku (to ni Darvin nije znao tako da je evolucija dosta napredovala, čak Darvin nikada nije koristio tu reč). Ti nisi dao ni jedan dokaz a daj neki argument portiv evolucije jer ovo što tvrdiš da evolucija podržava nacizam nije tačno. Evolucija baš govori da je mešanje gena dobra opcija a čiste rase veoma opasna. Daj nešto konkretno šta ti misliš da je netačno i ja ću ti odgovriti zašto nisi u pravu i koliko lažno optužuješ evoluciju jer je tumačiš na pogrešan način. Evolucija je najbolji argument protiv rasizma.

Влада

pre 9 godina

Овде се прича о садашњем ГЛЕДАЊУ-ТЕОРИЈИ еволуције, ако бог постоји онда је он направио ДНК и мутацију гена.

еволуција (л. evolutio), латиницом: evolucija
развијање, развитак, развој, развиће вишега, савршенијег и компликованијег из нижега, несавршенијег и једноставнијег

LOL

pre 9 godina

(Ime Prezime, 15. mart 2015 14:11)
Ovako, ovo mi je poslednji komentar jer vidim da si prilicno nerazuman i verbalno agresivan. A vidim i da su drugi komentatori odustali. Prvo nisam ja nista i ni u kakav kontekst ubacio, vec upravo ti, ti si taj koji se pravi lud. Ubacio si da kazem zamku sa tom recenicom, cekao ko ce da se nalepi (eto, ja se "nalepih") i onda poceo da mantras kako to nije precizna metoda, itd...Ja sam samo pomislio da ti ne znas sta je carbon datiranje pa sam tu upao. Mogu samo da kazem da si ti tu vrlo podmuklo nastupio a sve sa ciljem da vodu navedes na svoju vodenicu i natalozis jos po koji "argument". Prilicno ti je stalo da budes u pravu i druge nabedis u to. O cemu se tu zapravo radi, to samo ti znas. I da, sa mojom logikom je sve u redu, sto se za tvoju tesko moze reci. A za ovu recenicu koju mantras po treci put i ponavaljas kao papagaj (koja dokazuje postojanje boga po tebi) tek nemam reci.

Neko iz mase

pre 9 godina

Zato da ne bismo i danas spaljivali ljude koji tvrde da Zemlja nije ravna ploča. Zato da bi se lečio kod doktora a ne kod šamana. Zato da bi nam život bio kvalitetniji i udobniji. Zato što...ma nećeš ti to nikad da shvatiš.

Dokle više ova s...a kada cemo priznati da nemamo pojma o tome ma koliki naučnici bili ......
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (milan 2, 14. mart 2015 10:22)

m

pre 9 godina

@Ime
Evolucija jasno objašnjava da sve ono što su nacisti radili nema veze sa naukom. Nauka se protivi čistoti "rasa", govori upravo suprotno. Samo kada bi vi "internet stručnjaci" ponekad pročitali neku ozbiljnu naučnu literaturu, a ne lupetali ono što ste negde čuli i pročitali na nekom kreacionističkom sajtu.

reliance

pre 9 godina

@ Ime

A kakav to dokaz očekuješ da pronađemo? Neposredan? Pre 65 miliona godina su postojali dinosaurusi, imamo dakle njihov skelet, a danas ih nema. Danas imamo zečeve ali ih u prekambriji nije bilo. Nešto se, znači, događa sa živim bićima, budu i nestanu ili ih nema pa budu.
Znam da mlatim praznu slamu, ali eto.

m

pre 9 godina

@Ime Prezime
Baš si agresivan u lažima. Najpoznatiji prelazni oblik je arheopteriks. Ima odlike i gmizavca i ptica. Muracije nisu oštećenje gena. Mutacije su izvor genetičke varijabilnosti, nikako nisu sve štetne, čak su štetne i u manjini. To što smo mi različiti su baš rezultati brojnih mutacija. To što pominješ otpornost bakterija nije nikakvo oštećenje već upravo DOKAZ evolucije i prirodna selekcija na delu, one koje su otporne preživljavaju. To nije štetna mutacija(možda za tebe) za bakteriju je to korisna mutacija. Ti kažeš nekome da ne zna biologiju. Bruko.

QWERTY

pre 9 godina

(Ime Prezime, 14. mart 2015 14:05)
Cekaj, tebi je to dokaz postojanja boga? Onda mi nemamo vise sta da pricamo. Posto si napravio analogiju sa PC komponentama, da te pitam, sta se desava sa podacima sa hard diska kada se "namnoze" losi sektori? Ili kada nastupi neko teze fizicko ostecenje, ili nesto levo? Podaci odlaze u nepovrat, kao da nikada tu nisu ni bili. Pitam te sada, sta se desava sa nama kada umremo? Ako je mozak taj koji skladisti podatke i generise misli, sta se desava sa nama kada mozak istruli? Sta nam generise misli i secanja?

Bojana

pre 9 godina

Uvodi se školovanje uz rad. To znači, šta si naučio u osnovnoj školi-to ti je! Budućnost pripada kreacionistima. Oni veruju, ne preispituju i ne traže odgovore. Prethodnica utire puteve - osveštava vodovode; posledice kiše, snega, magle...objašnjava Biblijom, što bi značilo Božjom voljom. Kakav idealan način odricanja od lične odgovornosti! Mali problem nastaje kad Božjom voljom treba objasniti ubistvo ili otmicu deteta, Odsecanje glava koje trenutno sprovodi ISIS, homoseksualizam. Nijedan vernik ne bi smeo da traži bilo koju kaznu , a kamoli smrtnu. Sve je to Božja volja. I samo budale istražuju i bave se naukom. Sve što vam treba je vera. Mada mislim da bi radi obezbeđivanja mesta u raju, ovog trenutka trebali zauvek da izbace ovu đavolju rabotu, telefon, iz ruke, jer je i on posledica bezbrojnih istreaživanja da bi se najzad došlo do stvari. Ah ti glupi naučnic!i

m

pre 9 godina

@Black Goo
Nije Volas ništa uradio pre Darvina, ali je poslao Darvinu pismo (posle Darvinovog putovanja Biglom jer Darvin je i pre knjige O poreklu vrsta bio autoritet u nauci). Volas je mlađi i njegovo pismo je nateralo Darvina da izda knjigu. Treba uvek spomenuti i Alfreda Rasela Volasa. Darvin je bitan jer se usudio da u to vreme kaže nešto što je bilo protivno tadašnjim konzervatinvim stavovima u nauci. On je pokretač cele priče. I Lamark je isto pokušao da da objašnjenje promena u živom svetu, ali postoji bitna razlika. Lamark je pogrešno objašnjavao, a Darvin tačno (bilo je nekih grešaka ali Darvin nije znao za genetiku, Mendel je ostao anoniman tokom svog života). Kao neko ko je učio tu teoriju evolucije dobro znam za Volasa jer se njegovo ime nalazi u udžbeniku. Galapagos ima veze sa evolucijom, lako ju je uočiti jer je to grupa ostrva, na ostrvu je lakše pokazati promene nego na kontinentu gde nema takvih barijera i izolacije(ali to ne znači da se na kontinentu evolucija ne dešava već se bolje vidi na ostrvu). Da bi se raspravljali tebi ipak treba znanje iz ove oblasti. Zato bolje ćuti jer odgovriću na svaki tvoj netačan komentar, samo da pokažem koliko lažeš i pripisuješ evoluciji ono što nije tačno.

Pera

pre 9 godina

Za sve one koji Darvina optuzuju za rasizam i nacizam. Savetovao bi ih da potraze Darvinove citate o ropstvu tj. o tome da je bio vatreni zagovornik ukidanja ropstva...
Mogli bi ste na googlu da potrazite "Hitler creationist" videcete da je Hitler bio vernik i pravcati kreacionista, on je verovao da su druge rase degradirane a da su belci po liku bozijem pravljeni. Darvinove knjige je cak zabranjivao.

Spike

pre 9 godina

@ Majstor

Ok, majstore, hajde onda da idemo tvojim rezonom.

Kazes: "Vi tvrdite da je zivi svet nastao spontano bez upliva bilo kakve inteligentne sile? Da li shvatate koliko su takve tvrdnje smesne i apsurdne?"

E, sada, ako je za nas ovakve nesavrsene, kako kazes, bio potreban upliv inteligente sile, zamisli onda kolika je inteligentna sila bila potrebna za stvaranje te inteligentne sile. Dakle, pretpostavljam da si dosledan svojoj logici i da imas odgovor na pitanje - a ko je stvorio onda tog tvorca?

Uzgred budi receno, tvoja analogija racunara i coveka ne stoji, jer je racunar neziva priroda, a organizam ziva u upravo je karakteristika zive prirode da se menja, tj. da da je u stanju da smanjuje entropiju (dok je ziva, je l). Zato i mozes da kontruises racunar. Posto je prostor za komentar ogranicen, detalji potrazi pod "Hoyle's fallacy" ili "junkyard tornado".

autoritet

pre 9 godina

Ako sumnjate u evoluciju, zasto ne sumnjate u gravitaciju? I jedna i druga naucna teorija je izvedena koristeci se naucnom metodom. S tim da evolucija ima vise dokaza od gravitacije, ali efekti gravitacije su ocigledniji. Ne mozete ideoloski diskriminisati jednu, a prihvatati drugu. Uzgred, vasa religija prihvata naucnu teoriju evolucije kao cinjenicu (vecina denominacija, medju kojima su tri najvece; katolicizam, protestantizam i pravoslavlje).

Kunem se, ako cujem jos jednom evolucija je samo teorija...

Sesti razred, cas fizike, bicu zahvalan svojoj nastavnici fizike do kraja zivota, sto je to nekoliko puta ponavljala dok nam nije usadila koncept sta je tacno NAUCNA TEORIJA i NAUCNI METOD i koraci NAUCNOG METODA!! Bila je stroga, ali dobro nas je naucila!!

aleks

pre 9 godina

Pa upravo tu, u komsiluku, na Hrvatskom otoku Pod Mrcaru je izvrsen eksperiment koji je lep i nedvosmislen dokaz evolucije. Detalje imate i po raznim knjigama a i na youtube. Koga ne mrzi i ko se ne boji da otvori oci, izvol,te, lako se nadje. A ukratko, gusteri sa jednog otoka gde su se uglavnom hranili insektima su preneti na drugi i drugaciji gde su morali da promene nacin ishrane i jeli vise hrane biljnog porekla. U roku od samo 30 godina gusteri na naseljenom otoku su doziveli evidentne promene u odnosu na svoje pretke na maticnom ostrvu. Zbog celuloze u biljnoj hrani koja otezava zvakanje, zubi, kosti i misici vilice su ojacali i celokupan izgled glave se promenio kao i delovi digestivnog trakta, u samo tih dvadesetak generacija. To je jedan, a inace ima dokaza koliko hoces. Pod nosom!

Zoki

pre 9 godina

Nauka nas uvek iznova iznenadi nekim novim otkrićima i prisili da promenimo neka naša shvatanja i naučne teorije. Najgore što čovek može da uradi je da pristupi nauci dogmatski, kao religiji. Nauka nije religija i ne podnosi dogme. Teorija evolucije je EVOLUIRALA od Darvinovog vremena do danas, ne treba se iznenaditi da u sledećih 100-200 godina nastavi da se razvija zahvaljujući novim otkrićima. To samo po sebi ne osporava teoriju evolucije kao takvu. Međutim, moguće je da će za par stotina godina Darvinova teorija biti kao Njutnova mehanika u odnosnu na kvantnu fiziku.

LOL

pre 9 godina

@Ime Prezime

"I kakav ti dokaz imaš da su dinosaurusi živeli pre 65 miliona godina?"

Mislim stvarno, sam si sebe pokopao ovde. Nisi cuo za datiranje ugljenikom, ili izotopima ugljenika? Ima i drugih metoda. Sramota i to teska sramota je da bas toliko ne znas neke stvari koje sada vec spadaju u opstu kulturu, a prilicno samouvereno i agresivno nastupas. Apsolutno mi je poznat takav tip ljudi, zadrti i nabedjeni. Ako smem malko politiku da propustim ovde, kladim se i da si Seseljevac.

m

pre 9 godina

Apsolutno svi dosadasnji eksperimenti su pokazali da bilo kakva mutacija gena uvek dovodi do GUBITKA INFORMACIJA u genu!
(lale, 14. mart 2015 17:25)
Ko ti je ovo rekao? Srmotiš se. Mutacija nije gubitak infomacija. Mešaš delecije sa mutacijama. Mutacija je izvor varijabilnosti. Problem je jer ti misliš da znaš šta su mutacije. Podrazumevaš da su uvek štetne, a to je pogrešno. Postoje štetne mutacije, ali postoje i one koje donose korist. Ipak se vrati u školu.

m

pre 9 godina

@Black Goo
Na pitanja koja ti postavljaš ja dajem odgovor, a ti ne odgovri ni na jedno moje nego kao svaki kreacionista opet napadaš evoluciju iako ne znaš šta je evolucija. Tvoji komentari nemaju ni jedno objašnjenje. Tvoji argumenti su ja sam bila na Galapagosu a vi niste. Nema veze što ti nemaš blage veze sa genetikom ti si bila na Galapagosu. Pazi molim te kakav argument. Možeš to da okačiš mačku o rep. Ti ako ne znaš šta su mutacije (a ne znaš), migracije, genetički drift i prirodna selekcija ti onda ne znaš evoluciju i nije evolucija znati samo suvoparnu definiciju, već razumeti šta se dešava i kako se menja genetička struktura populacije pomoću ovih mehanizama.

Thinke

pre 9 godina

Kako je ovo neka narocita novost? Zar nije najveći deo genoma mitohondrija prešao na DNK ćelije domaćina na spomenut način?(Objašnjenje: smatra se da su mitohondrije nekada bile bakterije koje su počele da žive unutar predaka naših današnjih ćelija. Vremenom su te bakterije gubile svoje karakteristike, zadržale su svega nekoliko gena na staroj prstenastoj DNK, ostatak su ,,preuzele" ćelije domaćini, a od bakterija su nastale ,,ćelijske elektrane"-mitohondrije.) Drugo, virusi su tokom čitave evolucije ugradjivali svoju DNK u ćelijski genom, od čega je veći deo tzv. junk DNK. Moguće je da su tako preneseni i neki funkcionalni geni sa drugih vrsta.

pls

pre 9 godina

Dokle više ova s...a kada cemo priznati da nemamo pojma o tome ma koliki naučnici bili ......
(milan 2, 14. mart 2015 10:22)

mozda nemamo pojma, ali ova s...a su nam potrebna bas zbog toga. mozda nemamo pojma ali svakako imamo vise pojma nego pre 100, 50, 20 god i zbog ovih s...a imacemo jos vise pojma za 20, 50, 100 god

HGT

pre 9 godina

I sve se to desavalo prirodnim putem, a sada sve to stavite u kontekst npr. GMO hrane, lekova... Krajnji rezultat...nemamo pojma, umesali babe i zabe, pa sta bude...

DNK kod koji obecava

pre 9 godina

Kada ce ljudi da shvate da je sve moguce i da dosta toga ima jos da se otkrije ? Svaka cast naucnicima, jer svako istrazivanje je jedan korak napred. Od kako je pronadjen DNK kod sve nauka sve brze otkriva nacin na koji smo nastali.

Вуковар

pre 9 godina

Koliko je samo pametnih ljudi genijalaca stradalo u istoriji zbog zatucanih mozgova ispranih teorijama biblije kreacionizma i ostalih budalastina forsiranih od strane crkve... I teoriji o okrugloj zemlji, zemlji kao necentru svemira je trebalo godine i godine da se prihvate tako da ni Darvinova teorija nece biti izuzetak... A vi i dalje verujte o zemlji staroj 40.000 godina, Nojevoj barci i drugim smesnim mitovima....

Spike

pre 9 godina

@ImePrezime

A propos razlike izmedju dobra i zla - postoji jedna filozofska disciplina, cak sa elemenitma nauke (dakle definisan predmet i metod) koja se zove etika i koja je, kao i svaka nauka, dinamicna. Dakle, nije dogmatski postavljena.

A ako ces po bibliji da se upravljas, eto, mogao bi da objasnis kakav moralni kompas daje cin ubistva svih pripadnika plemena Medijanaca (muskaraca, dece i zena "koje su poznale coveka"), a naredbu za to je izdao niko drugi do donosilac "10 bozijih zapovesti" - sam Mojsije. Je l se po toj knjizi moralno vodis?

O tome da ne smes da nosis odecu razlicitog zivotinjskog porekla, da jedes skoljke i ostale besmislice, necu ni da komentarisem...

P.S. A zamisli tek koja je sudbima bila namenjena ovim drugim zenama, ovim "koje nisu poznale coveka". Moralno, nema sta...

Evropljanin

pre 9 godina

Daklen, istorija se ponavlja...
Nekada je zemlja bila ravna.
Sunce se kretalo oko zemlje.
Za 100 godina DNK ce biti potpuno sporedna stvar,
a vi se danas kao nesto ubedjujete oko "istine", koja ako ne za 100, onda za svega 500 godina ce biti potpuno drugacija!
Ucite malo iz istorije. Shvatite da je istina, teorija, dokazi, nauka, zapravo tacna SAMO neko vreme i MORA se promeniti!
To je jedino tacno da je istina relativna stvar, sve ostalo je puko ubedjivanje.

Pozdrav

pre 9 godina

Odlican tekst, hvala redakciji. Rasprava o temi je izlisna, ako se vodi sa osobama koje imaju verujuci princip. Zato molim pametne ljude da odustanu na vreme od iste.

@Gradjanin

pre 9 godina

@Gradjanin

Hlorovodinicna kiselina se, de facto, ne stvara u organizmu, pa nema ni potrebe za DNK informacijom. Joni vodonika i hlora se nezavisno jedni od drugih upumpavaju u lumen parijetalne celije koji je, prostorno gledano, u kontinuitetu sa lumenom digestivne cevi. Elementarna fiziologija.

Uz zaista duzno postovanje prema vama inzenjerima (pretpostavljam, ako nisi - izvinjavam se), ali ne mozete tek tako da se bacate u analogije bez ikakvog medicinskog/bioloskog znanja. Jos da pretendujete na visoko strucni nivo.

Navuhodonosor

pre 9 godina

Zanimljivo. Da li će ovo otkriće možda otvoriti put za objašnjenje uzroka inflamatornih bolesti creva - Kronove bolesti i ulceroznog kolitisa? Postoje teorije po kojima te bolesti uzrokuju određeni geni, dok neke druge teorije kažu da je problem što u modernoj civilizaciji sve sterilno oko nas, a činjenica je da su različiti strani organizmi, paraziti i sl. stotinama hiljada godina bili prisutni u ljudskom organizmu, međurim sada po prvi put više nisu, zato imamo stravičan porast incidencije inflamatornih bolesti creva.

Ne razumem

pre 9 godina

Moze li da se javi neki biolog i razjasni nam sta smo to procitali - da li se u clanku govori da mi unosimo u svoj genetski materijal DNK zivotinja koje smo pojeli ili da se nas DNK menja pod uticajem mikroorganizama koji nas "napadaju"?
Ili nesto trece?

zoki

pre 9 godina

@Spike "...Ja tvrdim da nas je sve stvorio veliki Dzu-Dzu sa planine..."

Grešiš Spike, mi smo stvoreni od strane Letećih Špageta sa makaronama. Pitaj Dokinsa a još bolje Krausa...

razuma bez

pre 9 godina

(Black Goo, 14. mart 2015 22:51)

Ako nisi vernik, onda si jos gore, pobornik denikenove naucne fantastike koju je autor proglasio istinom kada je video da moze dobro da zaradi.. Da, bozije kocije (ili kako se vec knjiga zove) su u svom prvom izdanju bile prosecan sf roman pisan iz prvog lica, sa gomilom zamena teza i nebuloznog ignorisanja cinjenica...

U svakom slucaju, evolucija je cinjenica potkrepljena hiljadama dokaza....

Gandalf sivi

pre 9 godina

Vera ne traži nikakve dokaze, zato i jeste vera. A verujemo zato što to našem besmislenom životu daje viši smisao. E sad neki veruju u Boga, a neki veruju da su bogovi. I da podsetim na reči jednog naučnika i filozofa: I da Boga nema trebalo bi ga izmisliti.

LOL

pre 9 godina

(Ime Prezime, 14. mart 2015 23:47)
Sve jedno, nisam ja pogresio nista, naveo sam zvanican naucni metod. Nisam ulazio u detalje koliko je precizan ili ne. Koliko god da je neprecizan to je i dalje zvanican naucni metod. Dalje, to sto su dinosaurusi i ostale zivuljke mozda zivele kasnije nego sto se mislilo/pretpostavljalo to i dalje ne znaci da boga ima (ili nema, ajde sad da budem politicki korektan) vec da je zivot na planeti mladji nego sto se mislio da jeste, to drugim recima znaci i da evolucija tece brze, i nju kao dokazanu teoriju takodje ne osporava. E u tome je sva lepota i iskrenost nauke, nema mesta tvrdnji, ako cak i ima kada se prezentuju bolji, noviji dokazi sve je podlozno promeni, cak i iz korena. Kada se to desi dolazi do potpuno drugacijeg pogleda na stvari (paradigm shift), tako nesto ne postoji u religiji, tamo su samo dogme. Tu nema propitivanja, tumacenja (sem verskih tekstova), i iznad svega sumnje. Tu se kao sto ti radis naucni metod diskarduje i osporava. Velika razlika.

Trovach

pre 9 godina

Postoji i jedan dokaz za ovu tvrdnju. Neke rase kokosaka (npr. araukana) nose jaja zelenkaste ljuske. Ustanovljeno je da je upitanju virusna infekcija (koja nije stetna) i da zbog toga zuc nekako ulazi u sastav ljuske. Ta osobina je postala nasledna.

Caver Azop

pre 9 godina

Ukucajte na pretraživaču reči "epigenetika" ili "mikrobiom" (epigenetics/microbioma) i videćete koliko se polje za nova istraživanja otvara u biologiji i medicini.

trla baba lan

pre 9 godina

"(Siniša, 14. mart 2015 14:05)"

Okultista i satanista koji je koristo boga u svojim spisima i u javnim govorima? Na celu Ruske pravoslavne crkve je bio car, kao sto je kralj poglavar Anglikanske crkve... Procitaj pismo Bjelinskog Gogolju.

Jos jedan koji ne zna razliku izmedju naucne teorije i teorije u svakodnevnom govoru. Ne iskljucuje postojanje "Tvorca", ali pobija potrebu za licnim bogom i teisticki argument.

Dvesta pedeset hiljada godina homo sapiensa, umiranje u dvadesetim, cesto od bolesti zuba, procenat uspesnih trudnoca 10% i bog koji vas voli se pojavi u pustinji nomadima, pastirima, trogloditima i stolarima i bezgresno oplodi "devicu" ("Sta je verovatnije, da su se zakoni prirode ponistili ili da je devojka lakog morala slagala" - Dejvid Hjum, OSAMNAESTI VEK)...

Teorija evolucije objasnjava kako se zivot promenio bez ikakve potrebe boga. Darvin nije alfa i omega evolucije, on je objasnio prirodnu selekciju... Pre njega (u staroj Grckoj, pre 2500 godina jedan grcki filozof je spekulisao o evoluciji) i narocito posle njega postoje hiljade naucnika koji su doprineli evoluciji. Evolucija se dogodila i to je cinjenica. Da, zaista se pitam zasto pricas o necemu sto ne poznajes.

Uzgred, miniras citat Darvina, znam tacno na koji citat mislis i to je u uvodu "O poreklu vrsta", bukvalno drugi ili treci pasus. Hajde sada se vrati i procitaj ponovo, ako si uopste procitao, u sta sumnjam... Uopste ne prica o tome, nego o naucnoj metodi.

m

pre 9 godina

@Ime
Već ti davno odgovrih potraži komentar. Bakterije nisu sve iste kao ni mi, imaju raznovrsnost, neke su manje otporne neke više na antibiotike (zato ne smeš da piješ antibiotike na sovju ruku i ne smeš da piješ dva dana već kad kreneš celu kutiju da pobiješ sve da ne izvršiš selekciju najotpornijih), one koje su dobile mutaciju i koje su najotpornije, najbolje preživljavaju to su tzv. bolnički sojevi jer u bolnici se održava sterilna sredina, ali bakterije se i tu prilagođavaju i postaju sve otpornije i opsanije. To nije nikakva greška to ti mutaciju izjednačavaš sa greškom (što nije moja krivica što ti ne znaš i ne shvataš šta su mutacije). Za bakterije koje su izložene antibioticima ta mutacija koja im daje otpornost je njihova prednost, preživljavaju najotpornije (najajači opstaju, ali bolje reći oni koji su najbolje prilagođeni datim uslovima opsataju). To nije mana za bakteriju, samo korist, nije štetna mutacija jer povećava preživljavanje bakterije. Ako ne možeš ovo da skapiraš ne znam kako da ti pomognem(selekcija je u pitanju, hoćeš da ti nacrtam). Nego šta bi sa istorijom hrišćanstva. Hajde da pređemo na religiju.

Sveznalica.

pre 9 godina

Vetovali ili ne. Šta god drugi mislili o komentarima, sve ukupno, isti komentari mene teraju da se obrazujem. Volim ovakav sukob umova. Zbog toga, svima veliko hvala.

QWERTY

pre 9 godina

(QWERTZ, 14. mart 2015 18:50)
Odlicno primeceno, ali evo da se posluzim verskom analogijom iako nisam vernik i da te pitam, da li zaista verujes u tako nesto (analogno opisanom principu)...? Ideja je super, ali nista vise od toga. I virtuelna masina mora negde da postoji i zavisi od platforme na kojoj je (da li je to cloud, ili neciji PC to je manje bitno...). Ta platforma je podlozna raznim havarijama (ako to pretpostavimo) tokom vremena, to onda znaci da backup backupa pa na neki n-ti broj mora da se obavlja dok je sveta i veka. Nekako mi se cini nelogicno opet sa religijske i verske strane da je neko mesto gde odlaze duse umrlih (ili ajde nase misli i secanja dakle ono sto smo mi) tako nesavrseno. To ne iskljucuje postojanje takvog neceg samo je meni licno nekako malo verovatno.