Četvrtak, 12.03.2015.

21:36

Island povukao kandidaturu za EU

Islandske vlasti saopštile su da su povukle kandidaturu za prijem u Evropsku uniju.

Izvor: Beta/AFP

Island povukao kandidaturu za EU IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

73 Komentari

Sortiraj po:

Ljubica

pre 9 godina

Island ima pametnu vladu. Nece na brod koji tone. To sto je danas receno da je zamrznuto za 2 godine bice to zauvek. Kada bi i nase vlasti sledile primer Islanda.

stanko vrazovic

pre 9 godina

Koliko ja znam treba da bude referendum pre prikljucenja eu. Nadam se pameti nasih ljudi, naseg naroda da ce na referendumu odgovoriti kako treba. Medjutim, kakva nam je vlast, ako odgovor referenduma bude pravi, pametan odgovor, onda ce lazirati rezultate referenduma, jer vlasti nije za verovati, a narocito ovoj. Ako rezultat referenduma bude pozitivan, onda nista nismo naucili, niti cemo ikad nauciti. Onda nismonista bolje ni zasluzili.

mmm

pre 9 godina

Super sto su se svi uhvatili za to sto oni nece u EU. A jel neko razmislja o tome da startna pozicija njihove i nase zemlje nije ista ? Prvo ekonomski su razvijena zemlja sa dobrim platama , drugo imaju drzavu koja funkcionise kako treba. Mi nemamo ni jedno ni drugo , tako da nikakvo poredjenje nije moguce. Zzasto nama treba EU ? Prvo da se srede zakoni i pocnu sprovoditi . Milion puta smo pokazali da sami to ne umemo, jedino umemo da trazimo rupe u istima. Nakon toga sta postanemo ozbiljnija drzava bice vise i ulaganja pa ce i ekonomija krenuti na bolje. Eto zato nama treba EU.
(zoki, 13. mart 2015 11:09)
- Zakoni se mogu sporvoditi i dovesti u red i bez EU, samo je za to potrebni VOLJA, ZNANJE i ZELJA! Ulaskom Srbije u EU, najvise gube nasi "proizvodjaci", jer ce roba EU preplaviti nase trziste (tu mislim na sve, pa i na privredna dobra). Sam ulazak u EU automatski ne znaci da cemo ziveti bolje! Bugraska je clanica EU, a verovatno zive losije od nas (zamislite)! Tako da, ne treba nama EU da bi ureidli zemlju, vec VOLJA, ZNANJE i ZELJA da to uradimo! Prvi uslov je postaviti najbolje kandidate (javni konkurs (ne stranacki)) na najodgovornija mesta... Jedina prednost ulaska u EU, je sto ce nasi gradjani laske do posla u nekoj od clanica...

Ivan

pre 9 godina

Island je deo EFTA, EEA, Saveta Evrope i Šengena.
A vi uživajte u vašim vlažnim snovima da je Island pokazao ikome srednji prst, oni imaju razuman razlog zašto neće u EU, a šta je naš? To što se ljutimo na nekoga?
(nenad, 12. mart 2015 23:27)

Na svakih 20 "BRAVO" komentara neinformisanih autora, naidje i ovakav jedan razuman. 95% nas je ocigledno izgubljeno u svemiru, kad se uporedi shta tvrdimo da zelimo u anketama i na izborima sa onim shto kazemo u online komentarima ili u razgovoru s komsijama na pijaci.

A usput, koliko god da ideja da se neko tamo usudjuje da mashe srednjim prstom Evropskoj Uniji Srbima pospeshuje prokrvljenje prepona - Islandjani se, na vashu zalost, pri donoshenju odluka rukovode drzavnim interesima, i znaju dobro gde im je mesto i kolike potencijale imaju. Dace bog, pa cemo jednog dana i mi.

zoki

pre 9 godina

Super sto su se svi uhvatili za to sto oni nece u EU. A jel neko razmislja o tome da startna pozicija njihove i nase zemlje nije ista ? Prvo ekonomski su razvijena zemlja sa dobrim platama , drugo imaju drzavu koja funkcionise kako treba. Mi nemamo ni jedno ni drugo , tako da nikakvo poredjenje nije moguce. Zzasto nama treba EU ? Prvo da se srede zakoni i pocnu sprovoditi . Milion puta smo pokazali da sami to ne umemo, jedino umemo da trazimo rupe u istima. Nakon toga sta postanemo ozbiljnija drzava bice vise i ulaganja pa ce i ekonomija krenuti na bolje. Eto zato nama treba EU.

Smarty

pre 9 godina

Већина коментара овде производ је фрустрација тренутним стањем, а не промишљеног одговора. Суштина је да Исланд није преко ноћи донео одлуку, већ су сели и добро размисли шта је за њихову државу боље.
Исту поуку би и ми требали да извучемо: ЕУ се од једне лепе идеје удаљила и постала друштво где не постоји заједничка политика, већ свака чланица користи чланство за уцењивање и иживљавање на нечланицама. Уколико ЕУ докаже да је привржена изворним принципима ја сам за, али оваква каква је и како све више клизи, ја сам против. Бар половина чланица не испуњава (или нису испуњавале у тренутку пријема) критеријуме који се пред нас постављају. Мишљења сам да смо ми у овом тренутку потребнији ЕУ него они нама иако они то вешто крију "ко змија ноге". Када би само један наш званичник јавно изјавио да ЕУ има алтернативу, видели би сте промену става према нама.

Tihonije

pre 9 godina

@Cudo

A koji je argument tome da Srbija ne moze da bira? Mi ogranicavamo proizvodnju hrane i unistavamo najvazniju privrednu granu, a toliko smo daleko od EU koliko i do Meseca. Zasto mi moramo da trpimo kriminalni bankarski sektor? Kad god pitamo nekog evrofanatika dobijam isti odgovor - EU nije savrsena, ali ne postoji nista bolje. Kada pitam kako ne postoji nista bolje, zar ne mozemo da uredimo mi svoju drzavu? Odgovor - ne mozemo. Zasto ne mozemo? Odgovor - nismo sposobni. A Island je sposoban? Svaka im cast kada znaju koga biraju i kako ga biraju. A nama ostaje da znamo da imamo nesposobnu politicku elitu.

Žile

pre 9 godina

Svaka čast Islandu. Šta će im ulazak u tu nakaradnu tvorevinu jer ko god uđe u nju mora da se odrekne svoje istorije, tradicije i prilagođava se naćinu života koji određuje jači.

Pametnjaković

pre 9 godina

Mi ne možemo porediti sebe sa njima. Mi imamo super stručnjake i vrhunske eksperte, magistre i doktore nauka, koji poseduju impresivno neznanje, nestručnost i nesposobnost. Oni to ništa nemaju, niti su ikada imali, niti će imati. Oni tamo imaju pamet i sposobne i vredne ljudske resurse. Naši političari očekuju da dobiju neke velike pare sa zapada, što se nikada neće dogoditi, i tako vreme prolazi, a Srbija polako, ali sigurno, nestaje i izumire.

Zlopamtilo

pre 9 godina

Nemoguće je vući analogiju i pokušavati uporediti našu poziciju sa pozicijom Islanda . U pitanju je naša nesrećna geopolitička pozicija , naše večito lebdenje u vakuumu izmedju istoka i zapada što nam onemogućava samostalno vodjenje kako spoljne tako i unutrašnje politike . Nas EU , jednostavno ne sme da prepusti u krilo Rusiji zbog SVOJIH interesa . Onog trenutka kad bi eventualno doneli takvu odluku ,dobili bi smo "majdan, donbas, krim , …" , to za nas ne bi bila ni novost a ni problem da se sprovede nešto slično .

moje ime

pre 9 godina

Mozda ce zvucati glupo, ali Island pretenduje da postane jedna od vodecih evropskih ekonomskih sila. Ljudi su bili u haosu u kom smo mi sad i izvukli su se za tri godine. Fora je u tome sto kod njih nije bilo nikakvih mera stednje, nego su povecali plate (?!) kako bi povecali promet. Ceo zivot mastam da zivim tamo, nadam se da cu otici u skorijoj buducnosti.
(cofi95, 12. mart 2015 22:26)

Island bio u situaciji u kojoj je Srbija? Lepo me nasmeja.
Sto se tice standarda, oni su uvek bili miljama ispred nas.
Ako mislis na deficit, mozemo da uporedimo Island sa Irskom.

Irska je isto imala ogroman problem. I... resila ga je. I to uz program stednje u dogovoru sa EU. Irska je clanica EU i clanica Evrozone. Dakle, koristi evro za nacionalnu valutu. I gle cuda, njima to nije bio problem da se izvuku iz krize. A Grcima je bio problem. Mi opet nismo u EU, niti u Evrozoni, a ne mozemo da resimo probleme. Za neupucene, Island ima daleko cvrsce veze sa EU nego Srbija.

Ajde sad svi mucnite glavom i povezite stvari: Island(nije u EU) i Irska(jeste u EU) se izvukli, a Grcka(jeste u EU) i Srbija(nije u EU) nisu se izvukli.

Da li onda uopste ima veze da li je neko u EU ili je nesto drugo u pitanju?

Onaj ko tvrdi da bi drahma spasila Grcku, izgleda da ce uskoro imati i taj scenario, pa bas da vidimo.
Tvrdim da ce uvodjenje drahme, napraviti bukvalno savremene robove od Grka. Da, njihova ekonomija ce krenuti bolje da radi, ali ce sav novac odlaziti na otplatu dugova.

svakim danom je sve jasnije zasto moramo propasti nacisto

pre 9 godina

Koliko ostrascenosti u komentarima,prosto neverovatno.Bez razmisljanja,udubljivanja u tematiku,uz obavezno poredjenje baba i zaba.

mujcinovic salih

pre 9 godina

Island nece u EU!Sledi zakljucak ne mora ni Srbija.Shvatite Srbija nije Island ni Svajcarska.Za razliku od Srbije oni su uvek bili deo zapadne civilizacije.Srbija je bila svet samo kao deo SFRJ.Tada se svet i ponasao prema nama kao sebi ravnim.Posle raspada i medjusobnog klanja svet je shvatio da su nasi narodi i narodnosti nesposobni da donose racionalne zakljucke i da nam treba pomoc.Isto to je shvatio Putin i njegova peta kolona u Srbiji.Sada imaju zadatak da sprece Srbiju da udje u EU-ju.Ovakvi komentari su deo tih napora "dece informbiroa"?

Miloš

pre 9 godina

Island je članica EFTA, zajedno sa Lihtenštajnom, Norveškomi Švajcarskom, i već ima mnoštvo benefita EU.
Srbija to nije.
Ne zaboravimo to pre povlačenja bilo kakvih analogija.

Sinisa

pre 9 godina

daska@
naime Island je jedina zemlja na svijetu koja je hapsila domaće bankare mešetare te ih zbog njihovih ne časnih radnji i izvlačenja novca iz zemlje te ih bukvalno opružila za veleizdaju,strance je protjerala a neke bankarske aktivnosti proglasila ne važećim i protivzakonitim.

leteci dabar

pre 9 godina

Kad god je neka ovakva vest svi pricate kako necete u EU i onda na prvim sledecim izborima izglasate politicare koji se otvoreno zalazu za ulazak u EU.

Istorija nije juče nastala

pre 9 godina

Bravo za Island, neko ima tu srecu da moze da misli svojom glavom. Inace otkacili su i MMF i raskrstili sa bankama, svaka cast njihovoj vladi.
(mi smo ipak lideri, 12. mart 2015 22:57)
Islanđani misle svojom glavom tako što su njihove banke davale mnogo veće kamate na štedne uloge nego banke u okruženju, iz Britanije, Švedske, Norveške, Kanade. Od tih para su lepo živeli, dok stranke nisu počele da podižu novac. Kada su banke propale, država je mudro odlučila da ne garantuje za štedne uloge, nekog direktora strpala u zatvor i nastavila da se pravi blesava.Ukratko, bili su Jezda i Dafina a sad se prave pametni.

Milutin

pre 9 godina

Iako je godinama odbijao odeju da uđe u EU, Island je brže-bolje zatražio prijem u trenutku kada je upao u tešku bulu, početkom ekonomske krize 2008. godine. Kukali su da ih prime i spasu bankrota. Kad su stali na noge, hladnokrvno su im okrenuli leđa.

Dejan

pre 9 godina

"Mozda ce zvucati glupo, ali Island pretenduje da postane jedna od vodecih evropskih ekonomskih sila."

Naravno da ce zvucati glupo jer i jeste. Znam da bismo mi voleli da i Venecuela i S.Koraja postanu vodece ekonomske sile ali realnost na srecu stanuje negde drugo.

Drustveni proizvod Islanda je manji od POLOVINE drustvenog proizvoda Srbije i od prilike jednak drustvenom proizvodu Albanije. Pri tome predstavlja 0.08% drustvenog proizvoda Evrope.

Islandjani jesu bogati jer je drustveni proizvod po glavi visok (ima ih malo), ali bilo kakva prica o ekonomskoj sili koja prestavlja statisticku gresku na drugoj decimali evropske ekonomije je nesto sto samo Srbi mogu da smisle u neinformisanim komentarima.

Cudo

pre 9 godina

Citam kometare i smejem se!!!
Island ima tu mogucnost da bira , za razliku od Srbije , island nece u Eu zbog ribolova,ribu najvise izvozi u ameriku eu i rusiju.
odogovr na pojedine komentare :
ajvar ima na islandu made in HR i ljutenica .
Rejkjavik na vodi... ( rekjavik je ceo na vodi )

miilan nis

pre 9 godina

Island nece u EU zato sto ne bi mogao da lovi ribu u neogranicenim kolicinama,a zakonodavstvo im je kao i u slucaju Norveske 95 posto usaglaseno sa EU.Ne palite se evroskeptici,da im nije EU gde najvise izvoze tu svoju ribu,ne bi imali ni za hleb.

daska

pre 9 godina

(mi smo ipak lideri, 12. mart 2015 22:57)

Upravo suprotno. Island je odmah sklopio aranžman s MMF-om, odmah su proveli reforme štednje (plaće još nisu na razini prije krize), pustili su banke uz obvezu vraćanja depozita (dug im je sa 30% BDP-a otišao na 130%), standard je pao za trećinu. Ali za razliku od Grka, Islanđani su to sve pregrizli, i sad guraju naprijed.

nenad

pre 9 godina

Island je deo EFTA, EEA, Saveta Evrope i Šengena.
A vi uživajte u vašim vlažnim snovima da je Island pokazao ikome srednji prst, oni imaju razuman razlog zašto neće u EU, a šta je naš? To što se ljutimo na nekoga?

Miodrag

pre 9 godina

Vi gospodo Isladjani, ne znam sta da vam kazem ! Ne bih vam ja bio u kozi kada vas se docepaju ove nase, domace pristalice evroatlanskih integracija po svaku cenu... Verujete, takve kritike i takve argumente povodom vase odluke vi nemozete cak i da naslutite... Prema tome, menjajte ako je ikako moguce !!!

mi smo ipak lideri

pre 9 godina

Bravo za Island, neko ima tu srecu da moze da misli svojom glavom. Inace otkacili su i MMF i raskrstili sa bankama, svaka cast njihovoj vladi.

Браво за Исланд!

pre 9 godina

Чедомира Вучића треба ангажовати како би убедио Исланђане да морају да уђу у ЕУрај(х)!

Svetli primer za buducnost Srbije

pre 9 godina

"Interesi Islanda će biti najbolji ako nije u EU", navodi se u saopštenju Ministarstva inostranih poslova.

Sram da vas bude.
Kako sada da vas ucenjuju?
Nema vise `briselskih sporazuma` i tako to?
A,poglavlje 35.,koje se prvo otvara,a zadnje zatvara?
Nemate pojma sta propustate,a mi cemo za razliku od vas u narednih sto godina uzivati ispunjavajuci sve njihove zelje,cak su i muzicke uracunate,sve za dobrobit i blagostanje naseg naroda.
Ko vam je kriv,kada nemate viziju za buducnost!?

cofi95

pre 9 godina

Mozda ce zvucati glupo, ali Island pretenduje da postane jedna od vodecih evropskih ekonomskih sila. Ljudi su bili u haosu u kom smo mi sad i izvukli su se za tri godine. Fora je u tome sto kod njih nije bilo nikakvih mera stednje, nego su povecali plate (?!) kako bi povecali promet. Ceo zivot mastam da zivim tamo, nadam se da cu otici u skorijoj buducnosti.

Sinbad

pre 9 godina

Исланд опстаје са или без ЕУ, јер се њихова територија налази на рути прелета TУ-95. Тупољев, разуме се...

(((( echo ))))

pre 9 godina

To ce najteze pasti Hrvatskoj. Oni su sa najvise entuzijazma i iluzije o mocnom blokiranju usli u EU, jer su pomislili da ce svako hteti da im se divi. Umisliti da si neki faktor ili klasa ako si clan EU je tuzno kad se zna kako si zbog toga pokoren i izrabljivan od one vodece trojke (Nemacka, Francuska i Engleska).

cofi95

pre 9 godina

Mozda ce zvucati glupo, ali Island pretenduje da postane jedna od vodecih evropskih ekonomskih sila. Ljudi su bili u haosu u kom smo mi sad i izvukli su se za tri godine. Fora je u tome sto kod njih nije bilo nikakvih mera stednje, nego su povecali plate (?!) kako bi povecali promet. Ceo zivot mastam da zivim tamo, nadam se da cu otici u skorijoj buducnosti.

Svetli primer za buducnost Srbije

pre 9 godina

"Interesi Islanda će biti najbolji ako nije u EU", navodi se u saopštenju Ministarstva inostranih poslova.

Sram da vas bude.
Kako sada da vas ucenjuju?
Nema vise `briselskih sporazuma` i tako to?
A,poglavlje 35.,koje se prvo otvara,a zadnje zatvara?
Nemate pojma sta propustate,a mi cemo za razliku od vas u narednih sto godina uzivati ispunjavajuci sve njihove zelje,cak su i muzicke uracunate,sve za dobrobit i blagostanje naseg naroda.
Ko vam je kriv,kada nemate viziju za buducnost!?

mi smo ipak lideri

pre 9 godina

Bravo za Island, neko ima tu srecu da moze da misli svojom glavom. Inace otkacili su i MMF i raskrstili sa bankama, svaka cast njihovoj vladi.

(((( echo ))))

pre 9 godina

To ce najteze pasti Hrvatskoj. Oni su sa najvise entuzijazma i iluzije o mocnom blokiranju usli u EU, jer su pomislili da ce svako hteti da im se divi. Umisliti da si neki faktor ili klasa ako si clan EU je tuzno kad se zna kako si zbog toga pokoren i izrabljivan od one vodece trojke (Nemacka, Francuska i Engleska).

Miodrag

pre 9 godina

Vi gospodo Isladjani, ne znam sta da vam kazem ! Ne bih vam ja bio u kozi kada vas se docepaju ove nase, domace pristalice evroatlanskih integracija po svaku cenu... Verujete, takve kritike i takve argumente povodom vase odluke vi nemozete cak i da naslutite... Prema tome, menjajte ako je ikako moguce !!!

nenad

pre 9 godina

Island je deo EFTA, EEA, Saveta Evrope i Šengena.
A vi uživajte u vašim vlažnim snovima da je Island pokazao ikome srednji prst, oni imaju razuman razlog zašto neće u EU, a šta je naš? To što se ljutimo na nekoga?

Браво за Исланд!

pre 9 godina

Чедомира Вучића треба ангажовати како би убедио Исланђане да морају да уђу у ЕУрај(х)!

miilan nis

pre 9 godina

Island nece u EU zato sto ne bi mogao da lovi ribu u neogranicenim kolicinama,a zakonodavstvo im je kao i u slucaju Norveske 95 posto usaglaseno sa EU.Ne palite se evroskeptici,da im nije EU gde najvise izvoze tu svoju ribu,ne bi imali ni za hleb.

daska

pre 9 godina

(mi smo ipak lideri, 12. mart 2015 22:57)

Upravo suprotno. Island je odmah sklopio aranžman s MMF-om, odmah su proveli reforme štednje (plaće još nisu na razini prije krize), pustili su banke uz obvezu vraćanja depozita (dug im je sa 30% BDP-a otišao na 130%), standard je pao za trećinu. Ali za razliku od Grka, Islanđani su to sve pregrizli, i sad guraju naprijed.

Sinbad

pre 9 godina

Исланд опстаје са или без ЕУ, јер се њихова територија налази на рути прелета TУ-95. Тупољев, разуме се...

leteci dabar

pre 9 godina

Kad god je neka ovakva vest svi pricate kako necete u EU i onda na prvim sledecim izborima izglasate politicare koji se otvoreno zalazu za ulazak u EU.

Sinisa

pre 9 godina

daska@
naime Island je jedina zemlja na svijetu koja je hapsila domaće bankare mešetare te ih zbog njihovih ne časnih radnji i izvlačenja novca iz zemlje te ih bukvalno opružila za veleizdaju,strance je protjerala a neke bankarske aktivnosti proglasila ne važećim i protivzakonitim.

Miloš

pre 9 godina

Island je članica EFTA, zajedno sa Lihtenštajnom, Norveškomi Švajcarskom, i već ima mnoštvo benefita EU.
Srbija to nije.
Ne zaboravimo to pre povlačenja bilo kakvih analogija.

Cudo

pre 9 godina

Citam kometare i smejem se!!!
Island ima tu mogucnost da bira , za razliku od Srbije , island nece u Eu zbog ribolova,ribu najvise izvozi u ameriku eu i rusiju.
odogovr na pojedine komentare :
ajvar ima na islandu made in HR i ljutenica .
Rejkjavik na vodi... ( rekjavik je ceo na vodi )

Dejan

pre 9 godina

"Mozda ce zvucati glupo, ali Island pretenduje da postane jedna od vodecih evropskih ekonomskih sila."

Naravno da ce zvucati glupo jer i jeste. Znam da bismo mi voleli da i Venecuela i S.Koraja postanu vodece ekonomske sile ali realnost na srecu stanuje negde drugo.

Drustveni proizvod Islanda je manji od POLOVINE drustvenog proizvoda Srbije i od prilike jednak drustvenom proizvodu Albanije. Pri tome predstavlja 0.08% drustvenog proizvoda Evrope.

Islandjani jesu bogati jer je drustveni proizvod po glavi visok (ima ih malo), ali bilo kakva prica o ekonomskoj sili koja prestavlja statisticku gresku na drugoj decimali evropske ekonomije je nesto sto samo Srbi mogu da smisle u neinformisanim komentarima.

Milutin

pre 9 godina

Iako je godinama odbijao odeju da uđe u EU, Island je brže-bolje zatražio prijem u trenutku kada je upao u tešku bulu, početkom ekonomske krize 2008. godine. Kukali su da ih prime i spasu bankrota. Kad su stali na noge, hladnokrvno su im okrenuli leđa.

Istorija nije juče nastala

pre 9 godina

Bravo za Island, neko ima tu srecu da moze da misli svojom glavom. Inace otkacili su i MMF i raskrstili sa bankama, svaka cast njihovoj vladi.
(mi smo ipak lideri, 12. mart 2015 22:57)
Islanđani misle svojom glavom tako što su njihove banke davale mnogo veće kamate na štedne uloge nego banke u okruženju, iz Britanije, Švedske, Norveške, Kanade. Od tih para su lepo živeli, dok stranke nisu počele da podižu novac. Kada su banke propale, država je mudro odlučila da ne garantuje za štedne uloge, nekog direktora strpala u zatvor i nastavila da se pravi blesava.Ukratko, bili su Jezda i Dafina a sad se prave pametni.

Tihonije

pre 9 godina

@Cudo

A koji je argument tome da Srbija ne moze da bira? Mi ogranicavamo proizvodnju hrane i unistavamo najvazniju privrednu granu, a toliko smo daleko od EU koliko i do Meseca. Zasto mi moramo da trpimo kriminalni bankarski sektor? Kad god pitamo nekog evrofanatika dobijam isti odgovor - EU nije savrsena, ali ne postoji nista bolje. Kada pitam kako ne postoji nista bolje, zar ne mozemo da uredimo mi svoju drzavu? Odgovor - ne mozemo. Zasto ne mozemo? Odgovor - nismo sposobni. A Island je sposoban? Svaka im cast kada znaju koga biraju i kako ga biraju. A nama ostaje da znamo da imamo nesposobnu politicku elitu.

Ivan

pre 9 godina

Island je deo EFTA, EEA, Saveta Evrope i Šengena.
A vi uživajte u vašim vlažnim snovima da je Island pokazao ikome srednji prst, oni imaju razuman razlog zašto neće u EU, a šta je naš? To što se ljutimo na nekoga?
(nenad, 12. mart 2015 23:27)

Na svakih 20 "BRAVO" komentara neinformisanih autora, naidje i ovakav jedan razuman. 95% nas je ocigledno izgubljeno u svemiru, kad se uporedi shta tvrdimo da zelimo u anketama i na izborima sa onim shto kazemo u online komentarima ili u razgovoru s komsijama na pijaci.

A usput, koliko god da ideja da se neko tamo usudjuje da mashe srednjim prstom Evropskoj Uniji Srbima pospeshuje prokrvljenje prepona - Islandjani se, na vashu zalost, pri donoshenju odluka rukovode drzavnim interesima, i znaju dobro gde im je mesto i kolike potencijale imaju. Dace bog, pa cemo jednog dana i mi.

zoki

pre 9 godina

Super sto su se svi uhvatili za to sto oni nece u EU. A jel neko razmislja o tome da startna pozicija njihove i nase zemlje nije ista ? Prvo ekonomski su razvijena zemlja sa dobrim platama , drugo imaju drzavu koja funkcionise kako treba. Mi nemamo ni jedno ni drugo , tako da nikakvo poredjenje nije moguce. Zzasto nama treba EU ? Prvo da se srede zakoni i pocnu sprovoditi . Milion puta smo pokazali da sami to ne umemo, jedino umemo da trazimo rupe u istima. Nakon toga sta postanemo ozbiljnija drzava bice vise i ulaganja pa ce i ekonomija krenuti na bolje. Eto zato nama treba EU.

svakim danom je sve jasnije zasto moramo propasti nacisto

pre 9 godina

Koliko ostrascenosti u komentarima,prosto neverovatno.Bez razmisljanja,udubljivanja u tematiku,uz obavezno poredjenje baba i zaba.

Smarty

pre 9 godina

Већина коментара овде производ је фрустрација тренутним стањем, а не промишљеног одговора. Суштина је да Исланд није преко ноћи донео одлуку, већ су сели и добро размисли шта је за њихову државу боље.
Исту поуку би и ми требали да извучемо: ЕУ се од једне лепе идеје удаљила и постала друштво где не постоји заједничка политика, већ свака чланица користи чланство за уцењивање и иживљавање на нечланицама. Уколико ЕУ докаже да је привржена изворним принципима ја сам за, али оваква каква је и како све више клизи, ја сам против. Бар половина чланица не испуњава (или нису испуњавале у тренутку пријема) критеријуме који се пред нас постављају. Мишљења сам да смо ми у овом тренутку потребнији ЕУ него они нама иако они то вешто крију "ко змија ноге". Када би само један наш званичник јавно изјавио да ЕУ има алтернативу, видели би сте промену става према нама.

Pametnjaković

pre 9 godina

Mi ne možemo porediti sebe sa njima. Mi imamo super stručnjake i vrhunske eksperte, magistre i doktore nauka, koji poseduju impresivno neznanje, nestručnost i nesposobnost. Oni to ništa nemaju, niti su ikada imali, niti će imati. Oni tamo imaju pamet i sposobne i vredne ljudske resurse. Naši političari očekuju da dobiju neke velike pare sa zapada, što se nikada neće dogoditi, i tako vreme prolazi, a Srbija polako, ali sigurno, nestaje i izumire.

Žile

pre 9 godina

Svaka čast Islandu. Šta će im ulazak u tu nakaradnu tvorevinu jer ko god uđe u nju mora da se odrekne svoje istorije, tradicije i prilagođava se naćinu života koji određuje jači.

Ljubica

pre 9 godina

Island ima pametnu vladu. Nece na brod koji tone. To sto je danas receno da je zamrznuto za 2 godine bice to zauvek. Kada bi i nase vlasti sledile primer Islanda.

moje ime

pre 9 godina

Mozda ce zvucati glupo, ali Island pretenduje da postane jedna od vodecih evropskih ekonomskih sila. Ljudi su bili u haosu u kom smo mi sad i izvukli su se za tri godine. Fora je u tome sto kod njih nije bilo nikakvih mera stednje, nego su povecali plate (?!) kako bi povecali promet. Ceo zivot mastam da zivim tamo, nadam se da cu otici u skorijoj buducnosti.
(cofi95, 12. mart 2015 22:26)

Island bio u situaciji u kojoj je Srbija? Lepo me nasmeja.
Sto se tice standarda, oni su uvek bili miljama ispred nas.
Ako mislis na deficit, mozemo da uporedimo Island sa Irskom.

Irska je isto imala ogroman problem. I... resila ga je. I to uz program stednje u dogovoru sa EU. Irska je clanica EU i clanica Evrozone. Dakle, koristi evro za nacionalnu valutu. I gle cuda, njima to nije bio problem da se izvuku iz krize. A Grcima je bio problem. Mi opet nismo u EU, niti u Evrozoni, a ne mozemo da resimo probleme. Za neupucene, Island ima daleko cvrsce veze sa EU nego Srbija.

Ajde sad svi mucnite glavom i povezite stvari: Island(nije u EU) i Irska(jeste u EU) se izvukli, a Grcka(jeste u EU) i Srbija(nije u EU) nisu se izvukli.

Da li onda uopste ima veze da li je neko u EU ili je nesto drugo u pitanju?

Onaj ko tvrdi da bi drahma spasila Grcku, izgleda da ce uskoro imati i taj scenario, pa bas da vidimo.
Tvrdim da ce uvodjenje drahme, napraviti bukvalno savremene robove od Grka. Da, njihova ekonomija ce krenuti bolje da radi, ali ce sav novac odlaziti na otplatu dugova.

mmm

pre 9 godina

Super sto su se svi uhvatili za to sto oni nece u EU. A jel neko razmislja o tome da startna pozicija njihove i nase zemlje nije ista ? Prvo ekonomski su razvijena zemlja sa dobrim platama , drugo imaju drzavu koja funkcionise kako treba. Mi nemamo ni jedno ni drugo , tako da nikakvo poredjenje nije moguce. Zzasto nama treba EU ? Prvo da se srede zakoni i pocnu sprovoditi . Milion puta smo pokazali da sami to ne umemo, jedino umemo da trazimo rupe u istima. Nakon toga sta postanemo ozbiljnija drzava bice vise i ulaganja pa ce i ekonomija krenuti na bolje. Eto zato nama treba EU.
(zoki, 13. mart 2015 11:09)
- Zakoni se mogu sporvoditi i dovesti u red i bez EU, samo je za to potrebni VOLJA, ZNANJE i ZELJA! Ulaskom Srbije u EU, najvise gube nasi "proizvodjaci", jer ce roba EU preplaviti nase trziste (tu mislim na sve, pa i na privredna dobra). Sam ulazak u EU automatski ne znaci da cemo ziveti bolje! Bugraska je clanica EU, a verovatno zive losije od nas (zamislite)! Tako da, ne treba nama EU da bi ureidli zemlju, vec VOLJA, ZNANJE i ZELJA da to uradimo! Prvi uslov je postaviti najbolje kandidate (javni konkurs (ne stranacki)) na najodgovornija mesta... Jedina prednost ulaska u EU, je sto ce nasi gradjani laske do posla u nekoj od clanica...

mujcinovic salih

pre 9 godina

Island nece u EU!Sledi zakljucak ne mora ni Srbija.Shvatite Srbija nije Island ni Svajcarska.Za razliku od Srbije oni su uvek bili deo zapadne civilizacije.Srbija je bila svet samo kao deo SFRJ.Tada se svet i ponasao prema nama kao sebi ravnim.Posle raspada i medjusobnog klanja svet je shvatio da su nasi narodi i narodnosti nesposobni da donose racionalne zakljucke i da nam treba pomoc.Isto to je shvatio Putin i njegova peta kolona u Srbiji.Sada imaju zadatak da sprece Srbiju da udje u EU-ju.Ovakvi komentari su deo tih napora "dece informbiroa"?

stanko vrazovic

pre 9 godina

Koliko ja znam treba da bude referendum pre prikljucenja eu. Nadam se pameti nasih ljudi, naseg naroda da ce na referendumu odgovoriti kako treba. Medjutim, kakva nam je vlast, ako odgovor referenduma bude pravi, pametan odgovor, onda ce lazirati rezultate referenduma, jer vlasti nije za verovati, a narocito ovoj. Ako rezultat referenduma bude pozitivan, onda nista nismo naucili, niti cemo ikad nauciti. Onda nismonista bolje ni zasluzili.

Zlopamtilo

pre 9 godina

Nemoguće je vući analogiju i pokušavati uporediti našu poziciju sa pozicijom Islanda . U pitanju je naša nesrećna geopolitička pozicija , naše večito lebdenje u vakuumu izmedju istoka i zapada što nam onemogućava samostalno vodjenje kako spoljne tako i unutrašnje politike . Nas EU , jednostavno ne sme da prepusti u krilo Rusiji zbog SVOJIH interesa . Onog trenutka kad bi eventualno doneli takvu odluku ,dobili bi smo "majdan, donbas, krim , …" , to za nas ne bi bila ni novost a ni problem da se sprovede nešto slično .

miilan nis

pre 9 godina

Island nece u EU zato sto ne bi mogao da lovi ribu u neogranicenim kolicinama,a zakonodavstvo im je kao i u slucaju Norveske 95 posto usaglaseno sa EU.Ne palite se evroskeptici,da im nije EU gde najvise izvoze tu svoju ribu,ne bi imali ni za hleb.

nenad

pre 9 godina

Island je deo EFTA, EEA, Saveta Evrope i Šengena.
A vi uživajte u vašim vlažnim snovima da je Island pokazao ikome srednji prst, oni imaju razuman razlog zašto neće u EU, a šta je naš? To što se ljutimo na nekoga?

cofi95

pre 9 godina

Mozda ce zvucati glupo, ali Island pretenduje da postane jedna od vodecih evropskih ekonomskih sila. Ljudi su bili u haosu u kom smo mi sad i izvukli su se za tri godine. Fora je u tome sto kod njih nije bilo nikakvih mera stednje, nego su povecali plate (?!) kako bi povecali promet. Ceo zivot mastam da zivim tamo, nadam se da cu otici u skorijoj buducnosti.

(((( echo ))))

pre 9 godina

To ce najteze pasti Hrvatskoj. Oni su sa najvise entuzijazma i iluzije o mocnom blokiranju usli u EU, jer su pomislili da ce svako hteti da im se divi. Umisliti da si neki faktor ili klasa ako si clan EU je tuzno kad se zna kako si zbog toga pokoren i izrabljivan od one vodece trojke (Nemacka, Francuska i Engleska).

daska

pre 9 godina

(mi smo ipak lideri, 12. mart 2015 22:57)

Upravo suprotno. Island je odmah sklopio aranžman s MMF-om, odmah su proveli reforme štednje (plaće još nisu na razini prije krize), pustili su banke uz obvezu vraćanja depozita (dug im je sa 30% BDP-a otišao na 130%), standard je pao za trećinu. Ali za razliku od Grka, Islanđani su to sve pregrizli, i sad guraju naprijed.

Miodrag

pre 9 godina

Vi gospodo Isladjani, ne znam sta da vam kazem ! Ne bih vam ja bio u kozi kada vas se docepaju ove nase, domace pristalice evroatlanskih integracija po svaku cenu... Verujete, takve kritike i takve argumente povodom vase odluke vi nemozete cak i da naslutite... Prema tome, menjajte ako je ikako moguce !!!

Miloš

pre 9 godina

Island je članica EFTA, zajedno sa Lihtenštajnom, Norveškomi Švajcarskom, i već ima mnoštvo benefita EU.
Srbija to nije.
Ne zaboravimo to pre povlačenja bilo kakvih analogija.

Svetli primer za buducnost Srbije

pre 9 godina

"Interesi Islanda će biti najbolji ako nije u EU", navodi se u saopštenju Ministarstva inostranih poslova.

Sram da vas bude.
Kako sada da vas ucenjuju?
Nema vise `briselskih sporazuma` i tako to?
A,poglavlje 35.,koje se prvo otvara,a zadnje zatvara?
Nemate pojma sta propustate,a mi cemo za razliku od vas u narednih sto godina uzivati ispunjavajuci sve njihove zelje,cak su i muzicke uracunate,sve za dobrobit i blagostanje naseg naroda.
Ko vam je kriv,kada nemate viziju za buducnost!?

mi smo ipak lideri

pre 9 godina

Bravo za Island, neko ima tu srecu da moze da misli svojom glavom. Inace otkacili su i MMF i raskrstili sa bankama, svaka cast njihovoj vladi.

Sinbad

pre 9 godina

Исланд опстаје са или без ЕУ, јер се њихова територија налази на рути прелета TУ-95. Тупољев, разуме се...

Браво за Исланд!

pre 9 godina

Чедомира Вучића треба ангажовати како би убедио Исланђане да морају да уђу у ЕУрај(х)!

Istorija nije juče nastala

pre 9 godina

Bravo za Island, neko ima tu srecu da moze da misli svojom glavom. Inace otkacili su i MMF i raskrstili sa bankama, svaka cast njihovoj vladi.
(mi smo ipak lideri, 12. mart 2015 22:57)
Islanđani misle svojom glavom tako što su njihove banke davale mnogo veće kamate na štedne uloge nego banke u okruženju, iz Britanije, Švedske, Norveške, Kanade. Od tih para su lepo živeli, dok stranke nisu počele da podižu novac. Kada su banke propale, država je mudro odlučila da ne garantuje za štedne uloge, nekog direktora strpala u zatvor i nastavila da se pravi blesava.Ukratko, bili su Jezda i Dafina a sad se prave pametni.

Milutin

pre 9 godina

Iako je godinama odbijao odeju da uđe u EU, Island je brže-bolje zatražio prijem u trenutku kada je upao u tešku bulu, početkom ekonomske krize 2008. godine. Kukali su da ih prime i spasu bankrota. Kad su stali na noge, hladnokrvno su im okrenuli leđa.

Cudo

pre 9 godina

Citam kometare i smejem se!!!
Island ima tu mogucnost da bira , za razliku od Srbije , island nece u Eu zbog ribolova,ribu najvise izvozi u ameriku eu i rusiju.
odogovr na pojedine komentare :
ajvar ima na islandu made in HR i ljutenica .
Rejkjavik na vodi... ( rekjavik je ceo na vodi )

Dejan

pre 9 godina

"Mozda ce zvucati glupo, ali Island pretenduje da postane jedna od vodecih evropskih ekonomskih sila."

Naravno da ce zvucati glupo jer i jeste. Znam da bismo mi voleli da i Venecuela i S.Koraja postanu vodece ekonomske sile ali realnost na srecu stanuje negde drugo.

Drustveni proizvod Islanda je manji od POLOVINE drustvenog proizvoda Srbije i od prilike jednak drustvenom proizvodu Albanije. Pri tome predstavlja 0.08% drustvenog proizvoda Evrope.

Islandjani jesu bogati jer je drustveni proizvod po glavi visok (ima ih malo), ali bilo kakva prica o ekonomskoj sili koja prestavlja statisticku gresku na drugoj decimali evropske ekonomije je nesto sto samo Srbi mogu da smisle u neinformisanim komentarima.

zoki

pre 9 godina

Super sto su se svi uhvatili za to sto oni nece u EU. A jel neko razmislja o tome da startna pozicija njihove i nase zemlje nije ista ? Prvo ekonomski su razvijena zemlja sa dobrim platama , drugo imaju drzavu koja funkcionise kako treba. Mi nemamo ni jedno ni drugo , tako da nikakvo poredjenje nije moguce. Zzasto nama treba EU ? Prvo da se srede zakoni i pocnu sprovoditi . Milion puta smo pokazali da sami to ne umemo, jedino umemo da trazimo rupe u istima. Nakon toga sta postanemo ozbiljnija drzava bice vise i ulaganja pa ce i ekonomija krenuti na bolje. Eto zato nama treba EU.

mujcinovic salih

pre 9 godina

Island nece u EU!Sledi zakljucak ne mora ni Srbija.Shvatite Srbija nije Island ni Svajcarska.Za razliku od Srbije oni su uvek bili deo zapadne civilizacije.Srbija je bila svet samo kao deo SFRJ.Tada se svet i ponasao prema nama kao sebi ravnim.Posle raspada i medjusobnog klanja svet je shvatio da su nasi narodi i narodnosti nesposobni da donose racionalne zakljucke i da nam treba pomoc.Isto to je shvatio Putin i njegova peta kolona u Srbiji.Sada imaju zadatak da sprece Srbiju da udje u EU-ju.Ovakvi komentari su deo tih napora "dece informbiroa"?

leteci dabar

pre 9 godina

Kad god je neka ovakva vest svi pricate kako necete u EU i onda na prvim sledecim izborima izglasate politicare koji se otvoreno zalazu za ulazak u EU.

svakim danom je sve jasnije zasto moramo propasti nacisto

pre 9 godina

Koliko ostrascenosti u komentarima,prosto neverovatno.Bez razmisljanja,udubljivanja u tematiku,uz obavezno poredjenje baba i zaba.

Tihonije

pre 9 godina

@Cudo

A koji je argument tome da Srbija ne moze da bira? Mi ogranicavamo proizvodnju hrane i unistavamo najvazniju privrednu granu, a toliko smo daleko od EU koliko i do Meseca. Zasto mi moramo da trpimo kriminalni bankarski sektor? Kad god pitamo nekog evrofanatika dobijam isti odgovor - EU nije savrsena, ali ne postoji nista bolje. Kada pitam kako ne postoji nista bolje, zar ne mozemo da uredimo mi svoju drzavu? Odgovor - ne mozemo. Zasto ne mozemo? Odgovor - nismo sposobni. A Island je sposoban? Svaka im cast kada znaju koga biraju i kako ga biraju. A nama ostaje da znamo da imamo nesposobnu politicku elitu.

Zlopamtilo

pre 9 godina

Nemoguće je vući analogiju i pokušavati uporediti našu poziciju sa pozicijom Islanda . U pitanju je naša nesrećna geopolitička pozicija , naše večito lebdenje u vakuumu izmedju istoka i zapada što nam onemogućava samostalno vodjenje kako spoljne tako i unutrašnje politike . Nas EU , jednostavno ne sme da prepusti u krilo Rusiji zbog SVOJIH interesa . Onog trenutka kad bi eventualno doneli takvu odluku ,dobili bi smo "majdan, donbas, krim , …" , to za nas ne bi bila ni novost a ni problem da se sprovede nešto slično .

Smarty

pre 9 godina

Већина коментара овде производ је фрустрација тренутним стањем, а не промишљеног одговора. Суштина је да Исланд није преко ноћи донео одлуку, већ су сели и добро размисли шта је за њихову државу боље.
Исту поуку би и ми требали да извучемо: ЕУ се од једне лепе идеје удаљила и постала друштво где не постоји заједничка политика, већ свака чланица користи чланство за уцењивање и иживљавање на нечланицама. Уколико ЕУ докаже да је привржена изворним принципима ја сам за, али оваква каква је и како све више клизи, ја сам против. Бар половина чланица не испуњава (или нису испуњавале у тренутку пријема) критеријуме који се пред нас постављају. Мишљења сам да смо ми у овом тренутку потребнији ЕУ него они нама иако они то вешто крију "ко змија ноге". Када би само један наш званичник јавно изјавио да ЕУ има алтернативу, видели би сте промену става према нама.

Ivan

pre 9 godina

Island je deo EFTA, EEA, Saveta Evrope i Šengena.
A vi uživajte u vašim vlažnim snovima da je Island pokazao ikome srednji prst, oni imaju razuman razlog zašto neće u EU, a šta je naš? To što se ljutimo na nekoga?
(nenad, 12. mart 2015 23:27)

Na svakih 20 "BRAVO" komentara neinformisanih autora, naidje i ovakav jedan razuman. 95% nas je ocigledno izgubljeno u svemiru, kad se uporedi shta tvrdimo da zelimo u anketama i na izborima sa onim shto kazemo u online komentarima ili u razgovoru s komsijama na pijaci.

A usput, koliko god da ideja da se neko tamo usudjuje da mashe srednjim prstom Evropskoj Uniji Srbima pospeshuje prokrvljenje prepona - Islandjani se, na vashu zalost, pri donoshenju odluka rukovode drzavnim interesima, i znaju dobro gde im je mesto i kolike potencijale imaju. Dace bog, pa cemo jednog dana i mi.

Sinisa

pre 9 godina

daska@
naime Island je jedina zemlja na svijetu koja je hapsila domaće bankare mešetare te ih zbog njihovih ne časnih radnji i izvlačenja novca iz zemlje te ih bukvalno opružila za veleizdaju,strance je protjerala a neke bankarske aktivnosti proglasila ne važećim i protivzakonitim.

Žile

pre 9 godina

Svaka čast Islandu. Šta će im ulazak u tu nakaradnu tvorevinu jer ko god uđe u nju mora da se odrekne svoje istorije, tradicije i prilagođava se naćinu života koji određuje jači.

moje ime

pre 9 godina

Mozda ce zvucati glupo, ali Island pretenduje da postane jedna od vodecih evropskih ekonomskih sila. Ljudi su bili u haosu u kom smo mi sad i izvukli su se za tri godine. Fora je u tome sto kod njih nije bilo nikakvih mera stednje, nego su povecali plate (?!) kako bi povecali promet. Ceo zivot mastam da zivim tamo, nadam se da cu otici u skorijoj buducnosti.
(cofi95, 12. mart 2015 22:26)

Island bio u situaciji u kojoj je Srbija? Lepo me nasmeja.
Sto se tice standarda, oni su uvek bili miljama ispred nas.
Ako mislis na deficit, mozemo da uporedimo Island sa Irskom.

Irska je isto imala ogroman problem. I... resila ga je. I to uz program stednje u dogovoru sa EU. Irska je clanica EU i clanica Evrozone. Dakle, koristi evro za nacionalnu valutu. I gle cuda, njima to nije bio problem da se izvuku iz krize. A Grcima je bio problem. Mi opet nismo u EU, niti u Evrozoni, a ne mozemo da resimo probleme. Za neupucene, Island ima daleko cvrsce veze sa EU nego Srbija.

Ajde sad svi mucnite glavom i povezite stvari: Island(nije u EU) i Irska(jeste u EU) se izvukli, a Grcka(jeste u EU) i Srbija(nije u EU) nisu se izvukli.

Da li onda uopste ima veze da li je neko u EU ili je nesto drugo u pitanju?

Onaj ko tvrdi da bi drahma spasila Grcku, izgleda da ce uskoro imati i taj scenario, pa bas da vidimo.
Tvrdim da ce uvodjenje drahme, napraviti bukvalno savremene robove od Grka. Da, njihova ekonomija ce krenuti bolje da radi, ali ce sav novac odlaziti na otplatu dugova.

Pametnjaković

pre 9 godina

Mi ne možemo porediti sebe sa njima. Mi imamo super stručnjake i vrhunske eksperte, magistre i doktore nauka, koji poseduju impresivno neznanje, nestručnost i nesposobnost. Oni to ništa nemaju, niti su ikada imali, niti će imati. Oni tamo imaju pamet i sposobne i vredne ljudske resurse. Naši političari očekuju da dobiju neke velike pare sa zapada, što se nikada neće dogoditi, i tako vreme prolazi, a Srbija polako, ali sigurno, nestaje i izumire.

mmm

pre 9 godina

Super sto su se svi uhvatili za to sto oni nece u EU. A jel neko razmislja o tome da startna pozicija njihove i nase zemlje nije ista ? Prvo ekonomski su razvijena zemlja sa dobrim platama , drugo imaju drzavu koja funkcionise kako treba. Mi nemamo ni jedno ni drugo , tako da nikakvo poredjenje nije moguce. Zzasto nama treba EU ? Prvo da se srede zakoni i pocnu sprovoditi . Milion puta smo pokazali da sami to ne umemo, jedino umemo da trazimo rupe u istima. Nakon toga sta postanemo ozbiljnija drzava bice vise i ulaganja pa ce i ekonomija krenuti na bolje. Eto zato nama treba EU.
(zoki, 13. mart 2015 11:09)
- Zakoni se mogu sporvoditi i dovesti u red i bez EU, samo je za to potrebni VOLJA, ZNANJE i ZELJA! Ulaskom Srbije u EU, najvise gube nasi "proizvodjaci", jer ce roba EU preplaviti nase trziste (tu mislim na sve, pa i na privredna dobra). Sam ulazak u EU automatski ne znaci da cemo ziveti bolje! Bugraska je clanica EU, a verovatno zive losije od nas (zamislite)! Tako da, ne treba nama EU da bi ureidli zemlju, vec VOLJA, ZNANJE i ZELJA da to uradimo! Prvi uslov je postaviti najbolje kandidate (javni konkurs (ne stranacki)) na najodgovornija mesta... Jedina prednost ulaska u EU, je sto ce nasi gradjani laske do posla u nekoj od clanica...

stanko vrazovic

pre 9 godina

Koliko ja znam treba da bude referendum pre prikljucenja eu. Nadam se pameti nasih ljudi, naseg naroda da ce na referendumu odgovoriti kako treba. Medjutim, kakva nam je vlast, ako odgovor referenduma bude pravi, pametan odgovor, onda ce lazirati rezultate referenduma, jer vlasti nije za verovati, a narocito ovoj. Ako rezultat referenduma bude pozitivan, onda nista nismo naucili, niti cemo ikad nauciti. Onda nismonista bolje ni zasluzili.

Ljubica

pre 9 godina

Island ima pametnu vladu. Nece na brod koji tone. To sto je danas receno da je zamrznuto za 2 godine bice to zauvek. Kada bi i nase vlasti sledile primer Islanda.