Petak, 06.03.2015.

18:39

Koliko je Windows Phone jak u Evropi?

Izvor: benchmark.rs

Koliko je Windows Phone jak u Evropi? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

55 Komentari

Sortiraj po:

Severin

pre 9 godina

Moj prvi smart phone bio je iphone, slucajno mi je pao u ruke i to je bila ljubav na prvi pogled. No to je preskupa igracka za mene i vremenom je zastario i ja sam se prebacio na android. Promijenio sam ne znam koliko telefona s kojima sam bio vise manje nezadovoljan. Sad sam se odlucio daa kupim WP telefon i cekam da se pojavi Lumija 640 koja bi trebala biti nekih 150 Evra.XL mi je prevelik. Cesti su komentari da za WP nema programa. Istina programa je manje u ponudi ali 90% vrijednih progama dostupno je na sce tri platforme a ono sto ja koristim sve ima za WP. Moj sin je dobio na poklon Lumia 535, interesantan low end telefon koji zapravo ima sve sto bi telefon trebao imati nadam se da ce biti u mogucnosti da ga upgrade-a na win 10.

One

pre 9 godina

wp
u maloprodaji je cena 450 eura...a trenutno nema nikakva dobra akcija...
nemam razloga da lazem...uzet u vip-u u avgustu uz tarifu od 2099 din...nisam ja kriv sto mi sekira upala u med...

Lumia For Ever

pre 9 godina

Uz ovaj komentar će se pojaviti Drndoid ikonica, jer ga igrom slučaja kucam sa Kršdroida. Imao sam nekoliko Bugdroid telefona i tableta. Od svega su mi ostala još dva tableta, koja sam u prethodnih meseci dobio na poklon.
Lumiu sam kupio pre malo više od godinu dana i u životu više neću dati ni dinara za ovu prevaru zvanu Android. Poštujem iPhone, ali mi je to puno love, a Lumiu mogu da si priuštim i da uživam. Trenutno imam Lumiu 625 i uz nju mi više ne treba laptop. Ranije sam nosio službeni laptop kući, a sada to radim samo kad želim da nekoliko dana radim od kuće. Ovaj Drndoid tablet koristim kada trebam pročitati neki dokument. Čim mi istekne ugovorna obaveza, uzeću Lumiu 640XL i neće mi trebati ni tablet.

WP

pre 9 godina

m8 sam platio 260eura na 12 rata...ako se ceka povoljna akcija moze da se uzme dobar telefon za male pare na pretplati

S obzirom na cene u maloprodaji kod preprodavaca sada za 490€ (skoro bez garancije) i cene kod provajdera (60.000+ dinara) za te pare si mogao da ga uzmeš ili polovnog ili kradenog. Kad pričamo o cenama misli se na regularnu ponudu, da ne bude zabune. Kao i kod moje Lumie, ima 920 i za 150€ da se kupi i to nova. Android koji valja je SKUP!

Miloš

pre 9 godina

MS u zadnje vreme radi strašnu kampanju na svim frontovima, od klasičnih reklama do plaćenih vesti o raznim proizvodima na win-u i ovakvim analizama. Dođe mi da ne čitam vesti jedno mesec - dva, dok se ne ispucaju, smorili su više. Opet ne znam nikoga sa win-fonom, džaba.

Dusan

pre 9 godina

Kupio čovek Samsung Ace Plus i zaključio da Android ništa ne valja. Ace Plus je, inače, poznat kao veoma kvalitetan telefon, jelte ...
(Pravi čovek za kombinat, 06. mart 2015 23:29)
Nije zakljucio da android nista ne valja, vec da telefon istog cenovnog ranga na wp platformi radi mnogo fluidnije.

senad

pre 9 godina

U Evropi slabo ko kupuje vecinom se uzima na ugovor.Za 19eura u Austriji sam dobijo
Samsung galaxy 5 bez doplate a za jabuku 6 doplata 400eura i zato je android u prednost.

zmitjkoe

pre 9 godina

Zanimljivo je da je zastupljenost ios-a veca u odnosu na android jedino u japanu, dok u americi odakle je firma koja ga proizvodi nije dominantan
(Zanovetalo, 6. mart 2015 19:47)

Zasto pobogu ljudi izmisljate i lupetate? Cemu vam sluzi internet? Pogledajte U Americi iOS ima 58% trzista, Kanada 66%, Holandija 52%, Norveska 64%, Svedska 63%, Svajcarska 64%, a Danska cak 73%, tako da Japan nije najeplovska zemlja na razvijenom svetu. Pogledajte malo StatsCounter Globak Stats, crvena Android krivulja svuda pada, a siva iOS skoro svuda raste.

Lumia and Carl Zeiss

pre 9 godina

Prezadovoljan korisnik Lumia 735, odnos cena - kvalitet su ekstra. Preporuke! Znam da je ljudima nekako android usao pod kozu, ali svakako treba dati Microsoftu sansu. Bar 60% korisnika mobilnih uredjaja ne koristi sve aplikacije koje Android podrzava. Naravno oni kojima stvarno trebaju te app oni i treba da kupe android.

zoka

pre 9 godina

@Stojko Za razliku od windows-a i iPhone-a na androidu je predvidjeno, uoliko zelis, da sasvim normalno radi i bez google naloga, posto na androidu mozes da instaliras aplikacije direkrno ubacujuci na njega instal aplikacija - .apk fajlove koje mozes da skines odakle zelis, bez kontrole gogole-a, ne moras da koristis uopste google play market niti bilo sta da sinhronizujes s google-om, posto ima mnogo alternativnih marketa. Imas slobodu da bez ikakve manipulacije po softveru ne otvoris gogole nalog i ne budes vezan za gogole, a da telefon koristis normalno i da instaliras na njega sta zelis i odakle zelis. To je otvorenost androida, dok na win i iPhone nije predvidjeno da instaliras aplikaciju direktno van windows i app store-a.

laza

pre 9 godina

kad bi se na androidu skinule nepotrebne aplikacije koje su fabricki instalirane i kad bi se aplikacije gasile kad izadjes iz njih bio bi mnogo bolji i fluidniji kako se mnogi izrazavaju. i da znam moze to ako rutujem telefon i znam ima aplikacija koje to rade ali necu da rutujem telefon posebno ne dok je u garanciji nisam ga platio da bi sve sam podesavao i gubio garanciju. a za one koji kazu da moze da se vrati na fabricko i onda vazi garancija necu ni to da radim nisam uzeo telefon da se zezam sa njegovim operativnim sistemom. i ako nekoga zanima imam android i sa njime ovo pisem

WP

pre 9 godina

prosto je fascinantno koliko korisnici jabuke i win pljuju po androidu...zasto? ja imam m8 i telefon ne baguje UOPSTE...za 8 meseci koriscenja ni jednom...koliko para toliko muzike...mozda je win stabilniji na slabijim uredjajima ali kod androida svaka kompanija prilagodjava android...koristite ovakve teme da razmeniti iskustva i ukazete na raznolikost sistema
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (One, 6. mart 2015 21:54)

Pa druže, platio si taj M8 najmanje 500€, stvarno bi bilo zlo i naopako da ti laguje, ja bih se ubio na licinom mestu da tako skupa igračka secka. Po fluidnosti mogu da upoređujem i Lumiu 520 sa tim M8, jednako fluidno rade iako je ovaj prvi 5-6 puta jeftiniji. Razlika se vidi tek kad dođe do žvakanja 3D igara i sl. zahtevnih aplikacija, ali tu koliko para toliko i muzike dolazi do izražaja. S tom razlikom da i L920 guta 3D igrice bez trunke laga (Asphalt 8 Airborne, Six Guns, po 800-900MB instalacije, kao za PC da su), a to je model iz novembra 2012. a noviji L930 i L1520 "jedu malu decu" i nikad nisu bili ni približno skupi kao S5, Note, iPhone, HTC M8, Z3... Da ne pričam o količini aplikacija koje ja imam na L920 trenutno, 118 aplikacija, sad sam izbrojao da dam tačan broj. Radi kao zmaj, broj aplikacija na WP ne igra nikakvu ulogu.

Marx

pre 9 godina

@ (Matador, 06. mart 2015 23:32)

Ah, dobra stara proverena istraživačka metoda zvana "odokativno" koja je svojevremeno zamenila naučni metod "ofrlje".

Stojko

pre 9 godina

@NastyB
Za razliku od Androida gde ti treba samo Google nalog, na WP moras da koristis cak jedan Outlook.com nalog, dok je recimo kod iPhone opet skroz drugacije jer moras da koristis cak jedan Apple ID.
Totalno razlicito.
A Apps+Games je totalno drugacija od Google Play ili Apple Store, jer ti, zamisli, nudi programe i igre slozene po kategorijama, a postoji i pretraga.
I za kraj, ja u zivotu nisam video telefon sa 150 aplikacija, ali ipak, ovo je Srbija, gde ni PC bez Photoshopa i Corela nije PC.

Odlomak iz lektire...

pre 9 godina

Nekih 10 dana korisnik WP, prešao sa Androida.
Za prosečnog korisnika, svejedno koju platformu koristi, sve stvar navike...
(Inženjer, 06. mart 2015 19:38)

Napokon jedan normalan, realan komentar bez uticaja bilo kakve vrste kompleksa i uticaja marketinga! Fanboys naučite nešto, poučno je...

CarloNS

pre 9 godina

Koliko li je M$ platio ovo istraživanje? :)
Statcounter kaže da u Italiji imaju udeo od jedva preko 5%. Link: [link]
(milos, 6. mart 2015 19:35)

Prema tom istom Statcounteru u Nemačkoj je 2009. godine 72% uređaja radilo na iOS (!?!) dok je 2015. godine na iOS 28% uređaja. To baš deluje "tačno".

Pyntux

pre 9 godina

Video sam win na telefonu i igrao se sa istim...i osecao se kao u kavezu, a to je verovatno licni utisak...Igrao sam se u sa iPhone-om i to je vec druga prica....ipak ja sam od ranih dana ljubitelj androida, i cinjenica da nista nije savrseno, meni govori samo to da trebate naci vama odgovarajucu platformu, a kad je android u pitanju, ima raznih varijanti do te mere da se aosp i miui toliko razlikuju (kao primer) da niko nebi rekao da se radi o istom sistemu... :)

Po mom iskustvu, sve price oko kocenja androida jesu donekle osnovane, ali su za to krivi samo proizvodjaci jer nacicvaju i nakrcaju svoje telefone glupostima i uniste fluidnost uredjaja...kad ste pa culi da neki Nexus sa izvornim androidom zakucava i koci?

mick

pre 9 godina

@sir ma koji crni marketing kada nemaju modele telefona uopste. jeste imaju low end ali to niko vise i ne kupuje jer za malo vise imas androide koji su puno bolji. od high end imaju 2 modela koja nisu vise toliko high a kostaju kao najnoviji androidi i prosli iphone i to su tesko dostupni jos uvek...

Petar

pre 9 godina

Pogledajte link na kraju, ima lep graficki prikaz koliko android dominira. po celom svetu, sem u Japanu. pomalo cudno, da su Japanci veci Amerikanci od samih Amerikanaca...
(pp aparat, 06. mart 2015 20:04) Nije čudno, oni su kolonija...

thecure

pre 9 godina

Ko da je vazno ko koji OS koristi na telefonu, i koji telefon ima uopste? Licno koristim android i blackberry os, na dva telefona i jedan i drugi imaju svoje prednosti i mane. Android mi nije skoro nikad zabagovao, HTC m7, a ni BB Z30 skoro da nije, mozda jednom ili dva puta godisnje ga restartujem. Koristim oba vec vise od godinu dana. Win telefone sam imao davno, koliko se secam njihov OS je bio prvi OS na tadasnjim "pametnim" telefonima, kada apple i google nisu znali sta je telefon. Na nesrecu nokie i kvaliteta uopste, forsirali su iskljucivo win telefone i propali. Da su bili orijentisani na android danas bi bili medju tri najjace kompanije sigurno. danasnji win os na telefonima je daleko bolji od onog od ppe par godina, premda licno ne volim nista sto napravi microsoft.

saynotogmfood

pre 9 godina

nokia@ - ja ne znam gde ti zivis, ali, ja zivim u toj drzavi koju pominjes I moram da ti kazem - to sto si napisao jednostavno ne odgovara stanju na terenu. I ovde ima sirotinje kao I svuda u svetu I dominantno koriste android telefone, jeftinije modele naravno. dalje, vecina mladih koristi takodje android I to iz dva razloga: prvi, nemaju kintu pa nose ono sto im roditelji kupe ili uzmu preko mreze I drugi razlog je taj - stvar mentaliteta, nisu optereceni I telefon koji god da koriste sluzi njima a ne oni njemu. naravno, prednjaci samsung zbog svoje siroke palete modela I zbog cene jer su stariji modeli uvek smesno povoljni na svim mrezama sto recimo nije slucaj sam htc m8 ili lg g3. sto se lumia I win telefona tice, bili bi zastupljeniji da nemaju problem sa pregrevanjem. ko ima I moze taj ce pre uzeti iphon nego bilo koji android jer I ovde ljudi vole jabuke kao I svuda u svetu. realno, imaju manje problema od android telefona, lepsi su, kvalitetnije uradjeni od vecine, bolje rade, funkcionalnije aplikacije...

...

pre 9 godina

WP tek sada i može da razmislja o konkurentnosti. Kupio sam Omniu 7 kada je izašla i toliko je stvari nedostajalo da je to strašno. Telefon sam relativno brzo prodao i uzeo S2. Sada gledam po netu i većina "nenormalnih" problema WPa je nestala. OS se sada pozicionirao, po kompleksnosti negde između iOSa i Androida - nema rootovanja i romova, ali ima čačkanja po fajl menadžeru npr. Kome kako odgovara, a ja se razmišljam da možda uzmem onu novu budžetsku lumiu, čisto da malo promenim. Ionako sam vremenom izgubio interesovanje za rutovanje i žestoko čačkanje telefona. Sada mi telefon služi kao telefon + mailovi i par aplikacija.

Pravi čovek za kombinat

pre 9 godina

Kupio čovek Samsung Ace Plus i zaključio da Android ništa ne valja. Ace Plus je, inače, poznat kao veoma kvalitetan telefon, jelte ...

AquaSky

pre 9 godina

(NastyB, 6. mart 2015 22:32)
Ne znam o kakvim nalozima pricas kod pokretanja Lumie 630 ili nekog drugog modela?? Treba ti nalog na outlook-u ili hotmailu da bi mogao da skidas aplikacije i nista drugo, inace onog trenutka kad ubacis karticu mozes da zoves i saljes poruke, podese se parametri za GPRS i mozes da ides na net, preko Wi Fi mozes odmah. Ja imam Lumiu 930 i telefon je fenomanalan, imam nekih 70 aplikacija i nikavih problema nije bilo. Za prosecnog korisnika mislim da je WP laksi za koriscenje od Androida, ne znam, mozda je to neko moje subjektivno misljenje, i moje neko iskustvo a i ljudi koje ja znam koji su presili sa Androda na WP. Ali opet, svako nek koristi ono sto voli... :)

polo89

pre 9 godina

Sto je zemlja bogatija veci udeo ima IOS, sa tri modela telefona...
Samo da kazem kada bi Windows odustao od sadasnjeg dizajna i prinlizio se vise android dizajnu mislim da bi povecao udeo na trzistu drasticno.

Matador

pre 9 godina

Recimo u Americi je toliko zanemarljiv broj korisnika windows os, da je to stvarno smesno. Mislim da sam za poslednjih 4 godine primetio, jednu ili dve osobe sa windows os. I to poredpostavljam da je neko kupio samo jer u to vreme Nokia imala windows. Toliko o windows telefonima

novica

pre 9 godina

Ako želite dobar a jeftin Win phone pravi izbor je Samsung Ativ S., brat blizanac sa Galaxy S3. Zbog sličnih karakteristika mogu lepo da se uporede, jedina razlika je exynos 1.4 quad core i mali 400mp4 kod S3 dok je kod Ativ S snapdragon dual core 1.5 krait i adreno 225. S3 solidno radi ali Ativ S je mnogo fluidniji. WP ima mnogo bolju optimizaciju i sa slabijom konfiguracijom radi mnogo bolje. Ako vam ne smeta što ima manje aplikacija i ne volite eksperimentisanje sa romovima WP je pravi izbor.

NastyB

pre 9 godina

Ne znam koliko je jak, ali znam koliko je Android lakši i pristupačniji za kastomizaciju i bekap. Uopšte za "prčkanje" po telefonu.
Pre neki dan sam jednoj prijateljici trebao da "pokrenem" Lumiu 630. Gospode, koliko drndanja, registracija, naloga i drugih gluposti da se "pusti u rad" to je strašno. A tek softver za PC kao da ga je radio nezainteresovani student, a ne Majkrosoft. Izuzev bekapa slika i muzike ne postoji ništa drugo. I naravno ubacivanja aplikacija sa "prodavnice". Za taj program je "Wondershare Mobile Go" kao Fotošop za Paint.
Znam, radi brzo i pouzdano, kad je nov, ali se pitam kako bi WP radio sa jedno 150 aplikacija, kao što ima u svakom prosečnom srpskom androidu. Uostalom, kakav je meni za aplikacije niko normalan ne bi stavio više od 50. Ko će to da lista...
Niti mrzim WP, niti sam fan androida, stvar je ličnog ukusa kome šta odgovara. I kako ko koristi telefon. Ja imam LG L9 već dve-tri godine, na android sam stavio 30-ak aplikacija koje mi trebaju i to je sve. Za sve to vreme android mi radi kao sat i nemam ni najmanje problema.

Boki

pre 9 godina

Neznam zasto uporedjuju iphone samsung i lumie kad su to sve razlicite platforme i svaka je dobra na svoj nacin i svaka ima mane. Pre bi bilo logicno uporediti Samsung i Lg na primer ili Sony i Lg jer su to android telefoni. Lumie uporedis sa nekim wp telefonom mislim da htc ima neki model sa wp i tako. Svako kupuje platformu koja mu odgovara...

g2

pre 9 godina

Svi ovi što ga zovu kršdroid verovatno nikad nisu ni koristili android.
Pre neki dan sam instalirao kitkat na G2, telefon ujeda. Ali dobro ukusi su različiti.

vojvodjanin

pre 9 godina

Ja koristim WP vec 6meseci, prezadovoljan sam. Pre njega sam koristio android na htc sensationu. Jako je lose radio. Sada sam prezadovoljan WP-onom. Ima brdo aplikacija i redovno dolaze nove. Stabilno radi, ne secka, baterija je super. Moja preporuka

One

pre 9 godina

prosto je fascinantno koliko korisnici jabuke i win pljuju po androidu...zasto? ja imam m8 i telefon ne baguje UOPSTE...za 8 meseci koriscenja ni jednom...koliko para toliko muzike...mozda je win stabilniji na slabijim uredjajima ali kod androida svaka kompanija prilagodjava android...koristite ovakve teme da razmeniti iskustva i ukazete na raznolikost sistema

Jr

pre 9 godina

U evropi se sasvim uspjesno nosi sa appleom, sto je jedino i vazno developerima... Kog vraga ce mi milion skidanja aplikacije kad placenu verziju kupi samo moja rodbina i par o prijatelja

Udar

pre 9 godina

Za pametne Japance pametan Ios,ništa čudno oni bi trebali biti merilo uspeha ali ne kod nas!Dok vodja nekaže Ios!!! Svi će ga pljuvati, iako primera radi sama Apple firma vredi više od celog Balkana sa svim što ima na zemlji i pod zemljom!!!!!

Sir Thome Yorke

pre 9 godina

Sve je fora marketinga. Da li su zaista iPhone6 ili Samsung Galaxy 6 bolji od Lumie 1520? Jednostavno, marketing je najmoćnije oružje. Ljudi samo uzimaju ono što im se servira. Retko ko želi da pogleda npr. neki Danski film, ili da sluša neku muziku koja nije toliko popularna. Ima na svetu toliko lepih stvari, koje su netaknute, a verovatno su i zato lepe jer nisu ''isceđene''. Ja sam sad otišao na skroz drugi kraj, ali kapirate poentu :-)

NOB

pre 9 godina

ETO ZNAO SAM ! Rugali ste se ljudima koji su govorili da je onih 2 posto samo američko tržiste i na kraju se ispostavlja da su bili u pravu, da je u evropi ipak potpuno druga priča i da mi nemamo veze sa amerikancima i njihovim tržište a takođe i njihovim analitičarskim kućama. I koliko god mrzitelja imao ovaj sistem ipak je zadovoljstvo vlasnika presudno a ono kaže da će WP tek da raste i to rapidno u narednim godinama.

pp aparat

pre 9 godina

Pogledajte link na kraju, ima lep graficki prikaz koliko android dominira. po celom svetu, sem u Japanu. pomalo cudno, da su Japanci veci Amerikanci od samih Amerikanaca...

Milan šumadinac

pre 9 godina

Ja koristim 735 lumia i zadovoljniji sam nego sa šljamsungom ace plus (moj predhodni fon).
Lumia ne secka, ne koci za razliku od samsunga. A moj drugar ima s3 i njemu keca stalno. Dakle windows je bolji od androida.

Nokia

pre 9 godina

Nemaccka najrazvijenija zemlja Evrope opovrgava tvrdnju domacih jabucara da android kupuju samo oni koji nemaju za iphone a 71% nemaca koristi android samo 18% ios hoce te li reci da su Nemci glupi njima igleda ne restartuju po ceo dan telefoni kako vi tvrdite a adroid je jak i u francuskoj ios-u prosek vade dva trzista ono domce u Americi i Japan sto se tice wp-a nisu jaki globalno ali solidno stoje na starom kontinentu.

Zanovetalo

pre 9 godina

Zanimljivo je da je zastupljenost ios-a veca u odnosu na android jedino u japanu, dok u americi odakle je firma koja ga proizvodi nije dominantan

milos

pre 9 godina

Koliko li je M$ platio ovo istraživanje? :)
Statcounter kaže da u Italiji imaju udeo od jedva preko 5%. Link: http://gs.statcounter.com/#mobile_os-IT-monthly-200812-201503-bar

Nebojša

pre 9 godina

Limie imaju odličan dizajn odlične kamere možda ni wp os nije loš sistem ali veliki problem su aplikacije i pored tvrdnji da ima sve što treba nije istina ima onih koje fale a i neke koje postoje nisu dovoljno dobre poput onih na androidu a iznenadilo me je i da neke igre koje su na androidu besplatne za wp se plaćaju pa baš zbog toga bi MS mogao ponuditi besplatno za wp neke koje se plaćaju na druge dve platforme.

Sir Thome Yorke

pre 9 godina

Sve je fora marketinga. Da li su zaista iPhone6 ili Samsung Galaxy 6 bolji od Lumie 1520? Jednostavno, marketing je najmoćnije oružje. Ljudi samo uzimaju ono što im se servira. Retko ko želi da pogleda npr. neki Danski film, ili da sluša neku muziku koja nije toliko popularna. Ima na svetu toliko lepih stvari, koje su netaknute, a verovatno su i zato lepe jer nisu ''isceđene''. Ja sam sad otišao na skroz drugi kraj, ali kapirate poentu :-)

Pravi čovek za kombinat

pre 9 godina

Kupio čovek Samsung Ace Plus i zaključio da Android ništa ne valja. Ace Plus je, inače, poznat kao veoma kvalitetan telefon, jelte ...

NOB

pre 9 godina

ETO ZNAO SAM ! Rugali ste se ljudima koji su govorili da je onih 2 posto samo američko tržiste i na kraju se ispostavlja da su bili u pravu, da je u evropi ipak potpuno druga priča i da mi nemamo veze sa amerikancima i njihovim tržište a takođe i njihovim analitičarskim kućama. I koliko god mrzitelja imao ovaj sistem ipak je zadovoljstvo vlasnika presudno a ono kaže da će WP tek da raste i to rapidno u narednim godinama.

pp aparat

pre 9 godina

Pogledajte link na kraju, ima lep graficki prikaz koliko android dominira. po celom svetu, sem u Japanu. pomalo cudno, da su Japanci veci Amerikanci od samih Amerikanaca...

Milan šumadinac

pre 9 godina

Ja koristim 735 lumia i zadovoljniji sam nego sa šljamsungom ace plus (moj predhodni fon).
Lumia ne secka, ne koci za razliku od samsunga. A moj drugar ima s3 i njemu keca stalno. Dakle windows je bolji od androida.

One

pre 9 godina

prosto je fascinantno koliko korisnici jabuke i win pljuju po androidu...zasto? ja imam m8 i telefon ne baguje UOPSTE...za 8 meseci koriscenja ni jednom...koliko para toliko muzike...mozda je win stabilniji na slabijim uredjajima ali kod androida svaka kompanija prilagodjava android...koristite ovakve teme da razmeniti iskustva i ukazete na raznolikost sistema

Nebojša

pre 9 godina

Limie imaju odličan dizajn odlične kamere možda ni wp os nije loš sistem ali veliki problem su aplikacije i pored tvrdnji da ima sve što treba nije istina ima onih koje fale a i neke koje postoje nisu dovoljno dobre poput onih na androidu a iznenadilo me je i da neke igre koje su na androidu besplatne za wp se plaćaju pa baš zbog toga bi MS mogao ponuditi besplatno za wp neke koje se plaćaju na druge dve platforme.

Boki

pre 9 godina

Neznam zasto uporedjuju iphone samsung i lumie kad su to sve razlicite platforme i svaka je dobra na svoj nacin i svaka ima mane. Pre bi bilo logicno uporediti Samsung i Lg na primer ili Sony i Lg jer su to android telefoni. Lumie uporedis sa nekim wp telefonom mislim da htc ima neki model sa wp i tako. Svako kupuje platformu koja mu odgovara...

Nokia

pre 9 godina

Nemaccka najrazvijenija zemlja Evrope opovrgava tvrdnju domacih jabucara da android kupuju samo oni koji nemaju za iphone a 71% nemaca koristi android samo 18% ios hoce te li reci da su Nemci glupi njima igleda ne restartuju po ceo dan telefoni kako vi tvrdite a adroid je jak i u francuskoj ios-u prosek vade dva trzista ono domce u Americi i Japan sto se tice wp-a nisu jaki globalno ali solidno stoje na starom kontinentu.

Odlomak iz lektire...

pre 9 godina

Nekih 10 dana korisnik WP, prešao sa Androida.
Za prosečnog korisnika, svejedno koju platformu koristi, sve stvar navike...
(Inženjer, 06. mart 2015 19:38)

Napokon jedan normalan, realan komentar bez uticaja bilo kakve vrste kompleksa i uticaja marketinga! Fanboys naučite nešto, poučno je...

novica

pre 9 godina

Ako želite dobar a jeftin Win phone pravi izbor je Samsung Ativ S., brat blizanac sa Galaxy S3. Zbog sličnih karakteristika mogu lepo da se uporede, jedina razlika je exynos 1.4 quad core i mali 400mp4 kod S3 dok je kod Ativ S snapdragon dual core 1.5 krait i adreno 225. S3 solidno radi ali Ativ S je mnogo fluidniji. WP ima mnogo bolju optimizaciju i sa slabijom konfiguracijom radi mnogo bolje. Ako vam ne smeta što ima manje aplikacija i ne volite eksperimentisanje sa romovima WP je pravi izbor.

AquaSky

pre 9 godina

(NastyB, 6. mart 2015 22:32)
Ne znam o kakvim nalozima pricas kod pokretanja Lumie 630 ili nekog drugog modela?? Treba ti nalog na outlook-u ili hotmailu da bi mogao da skidas aplikacije i nista drugo, inace onog trenutka kad ubacis karticu mozes da zoves i saljes poruke, podese se parametri za GPRS i mozes da ides na net, preko Wi Fi mozes odmah. Ja imam Lumiu 930 i telefon je fenomanalan, imam nekih 70 aplikacija i nikavih problema nije bilo. Za prosecnog korisnika mislim da je WP laksi za koriscenje od Androida, ne znam, mozda je to neko moje subjektivno misljenje, i moje neko iskustvo a i ljudi koje ja znam koji su presili sa Androda na WP. Ali opet, svako nek koristi ono sto voli... :)

NastyB

pre 9 godina

Ne znam koliko je jak, ali znam koliko je Android lakši i pristupačniji za kastomizaciju i bekap. Uopšte za "prčkanje" po telefonu.
Pre neki dan sam jednoj prijateljici trebao da "pokrenem" Lumiu 630. Gospode, koliko drndanja, registracija, naloga i drugih gluposti da se "pusti u rad" to je strašno. A tek softver za PC kao da ga je radio nezainteresovani student, a ne Majkrosoft. Izuzev bekapa slika i muzike ne postoji ništa drugo. I naravno ubacivanja aplikacija sa "prodavnice". Za taj program je "Wondershare Mobile Go" kao Fotošop za Paint.
Znam, radi brzo i pouzdano, kad je nov, ali se pitam kako bi WP radio sa jedno 150 aplikacija, kao što ima u svakom prosečnom srpskom androidu. Uostalom, kakav je meni za aplikacije niko normalan ne bi stavio više od 50. Ko će to da lista...
Niti mrzim WP, niti sam fan androida, stvar je ličnog ukusa kome šta odgovara. I kako ko koristi telefon. Ja imam LG L9 već dve-tri godine, na android sam stavio 30-ak aplikacija koje mi trebaju i to je sve. Za sve to vreme android mi radi kao sat i nemam ni najmanje problema.

g2

pre 9 godina

Svi ovi što ga zovu kršdroid verovatno nikad nisu ni koristili android.
Pre neki dan sam instalirao kitkat na G2, telefon ujeda. Ali dobro ukusi su različiti.

vojvodjanin

pre 9 godina

Ja koristim WP vec 6meseci, prezadovoljan sam. Pre njega sam koristio android na htc sensationu. Jako je lose radio. Sada sam prezadovoljan WP-onom. Ima brdo aplikacija i redovno dolaze nove. Stabilno radi, ne secka, baterija je super. Moja preporuka

Zanovetalo

pre 9 godina

Zanimljivo je da je zastupljenost ios-a veca u odnosu na android jedino u japanu, dok u americi odakle je firma koja ga proizvodi nije dominantan

Jr

pre 9 godina

U evropi se sasvim uspjesno nosi sa appleom, sto je jedino i vazno developerima... Kog vraga ce mi milion skidanja aplikacije kad placenu verziju kupi samo moja rodbina i par o prijatelja

Stojko

pre 9 godina

@NastyB
Za razliku od Androida gde ti treba samo Google nalog, na WP moras da koristis cak jedan Outlook.com nalog, dok je recimo kod iPhone opet skroz drugacije jer moras da koristis cak jedan Apple ID.
Totalno razlicito.
A Apps+Games je totalno drugacija od Google Play ili Apple Store, jer ti, zamisli, nudi programe i igre slozene po kategorijama, a postoji i pretraga.
I za kraj, ja u zivotu nisam video telefon sa 150 aplikacija, ali ipak, ovo je Srbija, gde ni PC bez Photoshopa i Corela nije PC.

WP

pre 9 godina

prosto je fascinantno koliko korisnici jabuke i win pljuju po androidu...zasto? ja imam m8 i telefon ne baguje UOPSTE...za 8 meseci koriscenja ni jednom...koliko para toliko muzike...mozda je win stabilniji na slabijim uredjajima ali kod androida svaka kompanija prilagodjava android...koristite ovakve teme da razmeniti iskustva i ukazete na raznolikost sistema
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (One, 6. mart 2015 21:54)

Pa druže, platio si taj M8 najmanje 500€, stvarno bi bilo zlo i naopako da ti laguje, ja bih se ubio na licinom mestu da tako skupa igračka secka. Po fluidnosti mogu da upoređujem i Lumiu 520 sa tim M8, jednako fluidno rade iako je ovaj prvi 5-6 puta jeftiniji. Razlika se vidi tek kad dođe do žvakanja 3D igara i sl. zahtevnih aplikacija, ali tu koliko para toliko i muzike dolazi do izražaja. S tom razlikom da i L920 guta 3D igrice bez trunke laga (Asphalt 8 Airborne, Six Guns, po 800-900MB instalacije, kao za PC da su), a to je model iz novembra 2012. a noviji L930 i L1520 "jedu malu decu" i nikad nisu bili ni približno skupi kao S5, Note, iPhone, HTC M8, Z3... Da ne pričam o količini aplikacija koje ja imam na L920 trenutno, 118 aplikacija, sad sam izbrojao da dam tačan broj. Radi kao zmaj, broj aplikacija na WP ne igra nikakvu ulogu.

Matador

pre 9 godina

Recimo u Americi je toliko zanemarljiv broj korisnika windows os, da je to stvarno smesno. Mislim da sam za poslednjih 4 godine primetio, jednu ili dve osobe sa windows os. I to poredpostavljam da je neko kupio samo jer u to vreme Nokia imala windows. Toliko o windows telefonima

laza

pre 9 godina

kad bi se na androidu skinule nepotrebne aplikacije koje su fabricki instalirane i kad bi se aplikacije gasile kad izadjes iz njih bio bi mnogo bolji i fluidniji kako se mnogi izrazavaju. i da znam moze to ako rutujem telefon i znam ima aplikacija koje to rade ali necu da rutujem telefon posebno ne dok je u garanciji nisam ga platio da bi sve sam podesavao i gubio garanciju. a za one koji kazu da moze da se vrati na fabricko i onda vazi garancija necu ni to da radim nisam uzeo telefon da se zezam sa njegovim operativnim sistemom. i ako nekoga zanima imam android i sa njime ovo pisem

CarloNS

pre 9 godina

Koliko li je M$ platio ovo istraživanje? :)
Statcounter kaže da u Italiji imaju udeo od jedva preko 5%. Link: [link]
(milos, 6. mart 2015 19:35)

Prema tom istom Statcounteru u Nemačkoj je 2009. godine 72% uređaja radilo na iOS (!?!) dok je 2015. godine na iOS 28% uređaja. To baš deluje "tačno".

Udar

pre 9 godina

Za pametne Japance pametan Ios,ništa čudno oni bi trebali biti merilo uspeha ali ne kod nas!Dok vodja nekaže Ios!!! Svi će ga pljuvati, iako primera radi sama Apple firma vredi više od celog Balkana sa svim što ima na zemlji i pod zemljom!!!!!

...

pre 9 godina

WP tek sada i može da razmislja o konkurentnosti. Kupio sam Omniu 7 kada je izašla i toliko je stvari nedostajalo da je to strašno. Telefon sam relativno brzo prodao i uzeo S2. Sada gledam po netu i većina "nenormalnih" problema WPa je nestala. OS se sada pozicionirao, po kompleksnosti negde između iOSa i Androida - nema rootovanja i romova, ali ima čačkanja po fajl menadžeru npr. Kome kako odgovara, a ja se razmišljam da možda uzmem onu novu budžetsku lumiu, čisto da malo promenim. Ionako sam vremenom izgubio interesovanje za rutovanje i žestoko čačkanje telefona. Sada mi telefon služi kao telefon + mailovi i par aplikacija.

milos

pre 9 godina

Koliko li je M$ platio ovo istraživanje? :)
Statcounter kaže da u Italiji imaju udeo od jedva preko 5%. Link: http://gs.statcounter.com/#mobile_os-IT-monthly-200812-201503-bar

polo89

pre 9 godina

Sto je zemlja bogatija veci udeo ima IOS, sa tri modela telefona...
Samo da kazem kada bi Windows odustao od sadasnjeg dizajna i prinlizio se vise android dizajnu mislim da bi povecao udeo na trzistu drasticno.

Dusan

pre 9 godina

Kupio čovek Samsung Ace Plus i zaključio da Android ništa ne valja. Ace Plus je, inače, poznat kao veoma kvalitetan telefon, jelte ...
(Pravi čovek za kombinat, 06. mart 2015 23:29)
Nije zakljucio da android nista ne valja, vec da telefon istog cenovnog ranga na wp platformi radi mnogo fluidnije.

Pyntux

pre 9 godina

Video sam win na telefonu i igrao se sa istim...i osecao se kao u kavezu, a to je verovatno licni utisak...Igrao sam se u sa iPhone-om i to je vec druga prica....ipak ja sam od ranih dana ljubitelj androida, i cinjenica da nista nije savrseno, meni govori samo to da trebate naci vama odgovarajucu platformu, a kad je android u pitanju, ima raznih varijanti do te mere da se aosp i miui toliko razlikuju (kao primer) da niko nebi rekao da se radi o istom sistemu... :)

Po mom iskustvu, sve price oko kocenja androida jesu donekle osnovane, ali su za to krivi samo proizvodjaci jer nacicvaju i nakrcaju svoje telefone glupostima i uniste fluidnost uredjaja...kad ste pa culi da neki Nexus sa izvornim androidom zakucava i koci?

Marx

pre 9 godina

@ (Matador, 06. mart 2015 23:32)

Ah, dobra stara proverena istraživačka metoda zvana "odokativno" koja je svojevremeno zamenila naučni metod "ofrlje".

Lumia and Carl Zeiss

pre 9 godina

Prezadovoljan korisnik Lumia 735, odnos cena - kvalitet su ekstra. Preporuke! Znam da je ljudima nekako android usao pod kozu, ali svakako treba dati Microsoftu sansu. Bar 60% korisnika mobilnih uredjaja ne koristi sve aplikacije koje Android podrzava. Naravno oni kojima stvarno trebaju te app oni i treba da kupe android.

saynotogmfood

pre 9 godina

nokia@ - ja ne znam gde ti zivis, ali, ja zivim u toj drzavi koju pominjes I moram da ti kazem - to sto si napisao jednostavno ne odgovara stanju na terenu. I ovde ima sirotinje kao I svuda u svetu I dominantno koriste android telefone, jeftinije modele naravno. dalje, vecina mladih koristi takodje android I to iz dva razloga: prvi, nemaju kintu pa nose ono sto im roditelji kupe ili uzmu preko mreze I drugi razlog je taj - stvar mentaliteta, nisu optereceni I telefon koji god da koriste sluzi njima a ne oni njemu. naravno, prednjaci samsung zbog svoje siroke palete modela I zbog cene jer su stariji modeli uvek smesno povoljni na svim mrezama sto recimo nije slucaj sam htc m8 ili lg g3. sto se lumia I win telefona tice, bili bi zastupljeniji da nemaju problem sa pregrevanjem. ko ima I moze taj ce pre uzeti iphon nego bilo koji android jer I ovde ljudi vole jabuke kao I svuda u svetu. realno, imaju manje problema od android telefona, lepsi su, kvalitetnije uradjeni od vecine, bolje rade, funkcionalnije aplikacije...

zoka

pre 9 godina

@Stojko Za razliku od windows-a i iPhone-a na androidu je predvidjeno, uoliko zelis, da sasvim normalno radi i bez google naloga, posto na androidu mozes da instaliras aplikacije direkrno ubacujuci na njega instal aplikacija - .apk fajlove koje mozes da skines odakle zelis, bez kontrole gogole-a, ne moras da koristis uopste google play market niti bilo sta da sinhronizujes s google-om, posto ima mnogo alternativnih marketa. Imas slobodu da bez ikakve manipulacije po softveru ne otvoris gogole nalog i ne budes vezan za gogole, a da telefon koristis normalno i da instaliras na njega sta zelis i odakle zelis. To je otvorenost androida, dok na win i iPhone nije predvidjeno da instaliras aplikaciju direktno van windows i app store-a.

thecure

pre 9 godina

Ko da je vazno ko koji OS koristi na telefonu, i koji telefon ima uopste? Licno koristim android i blackberry os, na dva telefona i jedan i drugi imaju svoje prednosti i mane. Android mi nije skoro nikad zabagovao, HTC m7, a ni BB Z30 skoro da nije, mozda jednom ili dva puta godisnje ga restartujem. Koristim oba vec vise od godinu dana. Win telefone sam imao davno, koliko se secam njihov OS je bio prvi OS na tadasnjim "pametnim" telefonima, kada apple i google nisu znali sta je telefon. Na nesrecu nokie i kvaliteta uopste, forsirali su iskljucivo win telefone i propali. Da su bili orijentisani na android danas bi bili medju tri najjace kompanije sigurno. danasnji win os na telefonima je daleko bolji od onog od ppe par godina, premda licno ne volim nista sto napravi microsoft.

Petar

pre 9 godina

Pogledajte link na kraju, ima lep graficki prikaz koliko android dominira. po celom svetu, sem u Japanu. pomalo cudno, da su Japanci veci Amerikanci od samih Amerikanaca...
(pp aparat, 06. mart 2015 20:04) Nije čudno, oni su kolonija...

mick

pre 9 godina

@sir ma koji crni marketing kada nemaju modele telefona uopste. jeste imaju low end ali to niko vise i ne kupuje jer za malo vise imas androide koji su puno bolji. od high end imaju 2 modela koja nisu vise toliko high a kostaju kao najnoviji androidi i prosli iphone i to su tesko dostupni jos uvek...

WP

pre 9 godina

m8 sam platio 260eura na 12 rata...ako se ceka povoljna akcija moze da se uzme dobar telefon za male pare na pretplati

S obzirom na cene u maloprodaji kod preprodavaca sada za 490€ (skoro bez garancije) i cene kod provajdera (60.000+ dinara) za te pare si mogao da ga uzmeš ili polovnog ili kradenog. Kad pričamo o cenama misli se na regularnu ponudu, da ne bude zabune. Kao i kod moje Lumie, ima 920 i za 150€ da se kupi i to nova. Android koji valja je SKUP!

senad

pre 9 godina

U Evropi slabo ko kupuje vecinom se uzima na ugovor.Za 19eura u Austriji sam dobijo
Samsung galaxy 5 bez doplate a za jabuku 6 doplata 400eura i zato je android u prednost.

Miloš

pre 9 godina

MS u zadnje vreme radi strašnu kampanju na svim frontovima, od klasičnih reklama do plaćenih vesti o raznim proizvodima na win-u i ovakvim analizama. Dođe mi da ne čitam vesti jedno mesec - dva, dok se ne ispucaju, smorili su više. Opet ne znam nikoga sa win-fonom, džaba.

Lumia For Ever

pre 9 godina

Uz ovaj komentar će se pojaviti Drndoid ikonica, jer ga igrom slučaja kucam sa Kršdroida. Imao sam nekoliko Bugdroid telefona i tableta. Od svega su mi ostala još dva tableta, koja sam u prethodnih meseci dobio na poklon.
Lumiu sam kupio pre malo više od godinu dana i u životu više neću dati ni dinara za ovu prevaru zvanu Android. Poštujem iPhone, ali mi je to puno love, a Lumiu mogu da si priuštim i da uživam. Trenutno imam Lumiu 625 i uz nju mi više ne treba laptop. Ranije sam nosio službeni laptop kući, a sada to radim samo kad želim da nekoliko dana radim od kuće. Ovaj Drndoid tablet koristim kada trebam pročitati neki dokument. Čim mi istekne ugovorna obaveza, uzeću Lumiu 640XL i neće mi trebati ni tablet.

zmitjkoe

pre 9 godina

Zanimljivo je da je zastupljenost ios-a veca u odnosu na android jedino u japanu, dok u americi odakle je firma koja ga proizvodi nije dominantan
(Zanovetalo, 6. mart 2015 19:47)

Zasto pobogu ljudi izmisljate i lupetate? Cemu vam sluzi internet? Pogledajte U Americi iOS ima 58% trzista, Kanada 66%, Holandija 52%, Norveska 64%, Svedska 63%, Svajcarska 64%, a Danska cak 73%, tako da Japan nije najeplovska zemlja na razvijenom svetu. Pogledajte malo StatsCounter Globak Stats, crvena Android krivulja svuda pada, a siva iOS skoro svuda raste.

One

pre 9 godina

wp
u maloprodaji je cena 450 eura...a trenutno nema nikakva dobra akcija...
nemam razloga da lazem...uzet u vip-u u avgustu uz tarifu od 2099 din...nisam ja kriv sto mi sekira upala u med...

Severin

pre 9 godina

Moj prvi smart phone bio je iphone, slucajno mi je pao u ruke i to je bila ljubav na prvi pogled. No to je preskupa igracka za mene i vremenom je zastario i ja sam se prebacio na android. Promijenio sam ne znam koliko telefona s kojima sam bio vise manje nezadovoljan. Sad sam se odlucio daa kupim WP telefon i cekam da se pojavi Lumija 640 koja bi trebala biti nekih 150 Evra.XL mi je prevelik. Cesti su komentari da za WP nema programa. Istina programa je manje u ponudi ali 90% vrijednih progama dostupno je na sce tri platforme a ono sto ja koristim sve ima za WP. Moj sin je dobio na poklon Lumia 535, interesantan low end telefon koji zapravo ima sve sto bi telefon trebao imati nadam se da ce biti u mogucnosti da ga upgrade-a na win 10.

Milan šumadinac

pre 9 godina

Ja koristim 735 lumia i zadovoljniji sam nego sa šljamsungom ace plus (moj predhodni fon).
Lumia ne secka, ne koci za razliku od samsunga. A moj drugar ima s3 i njemu keca stalno. Dakle windows je bolji od androida.

NastyB

pre 9 godina

Ne znam koliko je jak, ali znam koliko je Android lakši i pristupačniji za kastomizaciju i bekap. Uopšte za "prčkanje" po telefonu.
Pre neki dan sam jednoj prijateljici trebao da "pokrenem" Lumiu 630. Gospode, koliko drndanja, registracija, naloga i drugih gluposti da se "pusti u rad" to je strašno. A tek softver za PC kao da ga je radio nezainteresovani student, a ne Majkrosoft. Izuzev bekapa slika i muzike ne postoji ništa drugo. I naravno ubacivanja aplikacija sa "prodavnice". Za taj program je "Wondershare Mobile Go" kao Fotošop za Paint.
Znam, radi brzo i pouzdano, kad je nov, ali se pitam kako bi WP radio sa jedno 150 aplikacija, kao što ima u svakom prosečnom srpskom androidu. Uostalom, kakav je meni za aplikacije niko normalan ne bi stavio više od 50. Ko će to da lista...
Niti mrzim WP, niti sam fan androida, stvar je ličnog ukusa kome šta odgovara. I kako ko koristi telefon. Ja imam LG L9 već dve-tri godine, na android sam stavio 30-ak aplikacija koje mi trebaju i to je sve. Za sve to vreme android mi radi kao sat i nemam ni najmanje problema.

milos

pre 9 godina

Koliko li je M$ platio ovo istraživanje? :)
Statcounter kaže da u Italiji imaju udeo od jedva preko 5%. Link: http://gs.statcounter.com/#mobile_os-IT-monthly-200812-201503-bar

Matador

pre 9 godina

Recimo u Americi je toliko zanemarljiv broj korisnika windows os, da je to stvarno smesno. Mislim da sam za poslednjih 4 godine primetio, jednu ili dve osobe sa windows os. I to poredpostavljam da je neko kupio samo jer u to vreme Nokia imala windows. Toliko o windows telefonima

polo89

pre 9 godina

Sto je zemlja bogatija veci udeo ima IOS, sa tri modela telefona...
Samo da kazem kada bi Windows odustao od sadasnjeg dizajna i prinlizio se vise android dizajnu mislim da bi povecao udeo na trzistu drasticno.

Udar

pre 9 godina

Za pametne Japance pametan Ios,ništa čudno oni bi trebali biti merilo uspeha ali ne kod nas!Dok vodja nekaže Ios!!! Svi će ga pljuvati, iako primera radi sama Apple firma vredi više od celog Balkana sa svim što ima na zemlji i pod zemljom!!!!!

g2

pre 9 godina

Svi ovi što ga zovu kršdroid verovatno nikad nisu ni koristili android.
Pre neki dan sam instalirao kitkat na G2, telefon ujeda. Ali dobro ukusi su različiti.

Sir Thome Yorke

pre 9 godina

Sve je fora marketinga. Da li su zaista iPhone6 ili Samsung Galaxy 6 bolji od Lumie 1520? Jednostavno, marketing je najmoćnije oružje. Ljudi samo uzimaju ono što im se servira. Retko ko želi da pogleda npr. neki Danski film, ili da sluša neku muziku koja nije toliko popularna. Ima na svetu toliko lepih stvari, koje su netaknute, a verovatno su i zato lepe jer nisu ''isceđene''. Ja sam sad otišao na skroz drugi kraj, ali kapirate poentu :-)

Nebojša

pre 9 godina

Limie imaju odličan dizajn odlične kamere možda ni wp os nije loš sistem ali veliki problem su aplikacije i pored tvrdnji da ima sve što treba nije istina ima onih koje fale a i neke koje postoje nisu dovoljno dobre poput onih na androidu a iznenadilo me je i da neke igre koje su na androidu besplatne za wp se plaćaju pa baš zbog toga bi MS mogao ponuditi besplatno za wp neke koje se plaćaju na druge dve platforme.

Nokia

pre 9 godina

Nemaccka najrazvijenija zemlja Evrope opovrgava tvrdnju domacih jabucara da android kupuju samo oni koji nemaju za iphone a 71% nemaca koristi android samo 18% ios hoce te li reci da su Nemci glupi njima igleda ne restartuju po ceo dan telefoni kako vi tvrdite a adroid je jak i u francuskoj ios-u prosek vade dva trzista ono domce u Americi i Japan sto se tice wp-a nisu jaki globalno ali solidno stoje na starom kontinentu.

Pravi čovek za kombinat

pre 9 godina

Kupio čovek Samsung Ace Plus i zaključio da Android ništa ne valja. Ace Plus je, inače, poznat kao veoma kvalitetan telefon, jelte ...

Miloš

pre 9 godina

MS u zadnje vreme radi strašnu kampanju na svim frontovima, od klasičnih reklama do plaćenih vesti o raznim proizvodima na win-u i ovakvim analizama. Dođe mi da ne čitam vesti jedno mesec - dva, dok se ne ispucaju, smorili su više. Opet ne znam nikoga sa win-fonom, džaba.

pp aparat

pre 9 godina

Pogledajte link na kraju, ima lep graficki prikaz koliko android dominira. po celom svetu, sem u Japanu. pomalo cudno, da su Japanci veci Amerikanci od samih Amerikanaca...

NOB

pre 9 godina

ETO ZNAO SAM ! Rugali ste se ljudima koji su govorili da je onih 2 posto samo američko tržiste i na kraju se ispostavlja da su bili u pravu, da je u evropi ipak potpuno druga priča i da mi nemamo veze sa amerikancima i njihovim tržište a takođe i njihovim analitičarskim kućama. I koliko god mrzitelja imao ovaj sistem ipak je zadovoljstvo vlasnika presudno a ono kaže da će WP tek da raste i to rapidno u narednim godinama.

One

pre 9 godina

prosto je fascinantno koliko korisnici jabuke i win pljuju po androidu...zasto? ja imam m8 i telefon ne baguje UOPSTE...za 8 meseci koriscenja ni jednom...koliko para toliko muzike...mozda je win stabilniji na slabijim uredjajima ali kod androida svaka kompanija prilagodjava android...koristite ovakve teme da razmeniti iskustva i ukazete na raznolikost sistema

zoka

pre 9 godina

@Stojko Za razliku od windows-a i iPhone-a na androidu je predvidjeno, uoliko zelis, da sasvim normalno radi i bez google naloga, posto na androidu mozes da instaliras aplikacije direkrno ubacujuci na njega instal aplikacija - .apk fajlove koje mozes da skines odakle zelis, bez kontrole gogole-a, ne moras da koristis uopste google play market niti bilo sta da sinhronizujes s google-om, posto ima mnogo alternativnih marketa. Imas slobodu da bez ikakve manipulacije po softveru ne otvoris gogole nalog i ne budes vezan za gogole, a da telefon koristis normalno i da instaliras na njega sta zelis i odakle zelis. To je otvorenost androida, dok na win i iPhone nije predvidjeno da instaliras aplikaciju direktno van windows i app store-a.

zmitjkoe

pre 9 godina

Zanimljivo je da je zastupljenost ios-a veca u odnosu na android jedino u japanu, dok u americi odakle je firma koja ga proizvodi nije dominantan
(Zanovetalo, 6. mart 2015 19:47)

Zasto pobogu ljudi izmisljate i lupetate? Cemu vam sluzi internet? Pogledajte U Americi iOS ima 58% trzista, Kanada 66%, Holandija 52%, Norveska 64%, Svedska 63%, Svajcarska 64%, a Danska cak 73%, tako da Japan nije najeplovska zemlja na razvijenom svetu. Pogledajte malo StatsCounter Globak Stats, crvena Android krivulja svuda pada, a siva iOS skoro svuda raste.

vojvodjanin

pre 9 godina

Ja koristim WP vec 6meseci, prezadovoljan sam. Pre njega sam koristio android na htc sensationu. Jako je lose radio. Sada sam prezadovoljan WP-onom. Ima brdo aplikacija i redovno dolaze nove. Stabilno radi, ne secka, baterija je super. Moja preporuka

Lumia For Ever

pre 9 godina

Uz ovaj komentar će se pojaviti Drndoid ikonica, jer ga igrom slučaja kucam sa Kršdroida. Imao sam nekoliko Bugdroid telefona i tableta. Od svega su mi ostala još dva tableta, koja sam u prethodnih meseci dobio na poklon.
Lumiu sam kupio pre malo više od godinu dana i u životu više neću dati ni dinara za ovu prevaru zvanu Android. Poštujem iPhone, ali mi je to puno love, a Lumiu mogu da si priuštim i da uživam. Trenutno imam Lumiu 625 i uz nju mi više ne treba laptop. Ranije sam nosio službeni laptop kući, a sada to radim samo kad želim da nekoliko dana radim od kuće. Ovaj Drndoid tablet koristim kada trebam pročitati neki dokument. Čim mi istekne ugovorna obaveza, uzeću Lumiu 640XL i neće mi trebati ni tablet.

Jr

pre 9 godina

U evropi se sasvim uspjesno nosi sa appleom, sto je jedino i vazno developerima... Kog vraga ce mi milion skidanja aplikacije kad placenu verziju kupi samo moja rodbina i par o prijatelja

AquaSky

pre 9 godina

(NastyB, 6. mart 2015 22:32)
Ne znam o kakvim nalozima pricas kod pokretanja Lumie 630 ili nekog drugog modela?? Treba ti nalog na outlook-u ili hotmailu da bi mogao da skidas aplikacije i nista drugo, inace onog trenutka kad ubacis karticu mozes da zoves i saljes poruke, podese se parametri za GPRS i mozes da ides na net, preko Wi Fi mozes odmah. Ja imam Lumiu 930 i telefon je fenomanalan, imam nekih 70 aplikacija i nikavih problema nije bilo. Za prosecnog korisnika mislim da je WP laksi za koriscenje od Androida, ne znam, mozda je to neko moje subjektivno misljenje, i moje neko iskustvo a i ljudi koje ja znam koji su presili sa Androda na WP. Ali opet, svako nek koristi ono sto voli... :)

WP

pre 9 godina

prosto je fascinantno koliko korisnici jabuke i win pljuju po androidu...zasto? ja imam m8 i telefon ne baguje UOPSTE...za 8 meseci koriscenja ni jednom...koliko para toliko muzike...mozda je win stabilniji na slabijim uredjajima ali kod androida svaka kompanija prilagodjava android...koristite ovakve teme da razmeniti iskustva i ukazete na raznolikost sistema
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (One, 6. mart 2015 21:54)

Pa druže, platio si taj M8 najmanje 500€, stvarno bi bilo zlo i naopako da ti laguje, ja bih se ubio na licinom mestu da tako skupa igračka secka. Po fluidnosti mogu da upoređujem i Lumiu 520 sa tim M8, jednako fluidno rade iako je ovaj prvi 5-6 puta jeftiniji. Razlika se vidi tek kad dođe do žvakanja 3D igara i sl. zahtevnih aplikacija, ali tu koliko para toliko i muzike dolazi do izražaja. S tom razlikom da i L920 guta 3D igrice bez trunke laga (Asphalt 8 Airborne, Six Guns, po 800-900MB instalacije, kao za PC da su), a to je model iz novembra 2012. a noviji L930 i L1520 "jedu malu decu" i nikad nisu bili ni približno skupi kao S5, Note, iPhone, HTC M8, Z3... Da ne pričam o količini aplikacija koje ja imam na L920 trenutno, 118 aplikacija, sad sam izbrojao da dam tačan broj. Radi kao zmaj, broj aplikacija na WP ne igra nikakvu ulogu.

thecure

pre 9 godina

Ko da je vazno ko koji OS koristi na telefonu, i koji telefon ima uopste? Licno koristim android i blackberry os, na dva telefona i jedan i drugi imaju svoje prednosti i mane. Android mi nije skoro nikad zabagovao, HTC m7, a ni BB Z30 skoro da nije, mozda jednom ili dva puta godisnje ga restartujem. Koristim oba vec vise od godinu dana. Win telefone sam imao davno, koliko se secam njihov OS je bio prvi OS na tadasnjim "pametnim" telefonima, kada apple i google nisu znali sta je telefon. Na nesrecu nokie i kvaliteta uopste, forsirali su iskljucivo win telefone i propali. Da su bili orijentisani na android danas bi bili medju tri najjace kompanije sigurno. danasnji win os na telefonima je daleko bolji od onog od ppe par godina, premda licno ne volim nista sto napravi microsoft.

Zanovetalo

pre 9 godina

Zanimljivo je da je zastupljenost ios-a veca u odnosu na android jedino u japanu, dok u americi odakle je firma koja ga proizvodi nije dominantan

saynotogmfood

pre 9 godina

nokia@ - ja ne znam gde ti zivis, ali, ja zivim u toj drzavi koju pominjes I moram da ti kazem - to sto si napisao jednostavno ne odgovara stanju na terenu. I ovde ima sirotinje kao I svuda u svetu I dominantno koriste android telefone, jeftinije modele naravno. dalje, vecina mladih koristi takodje android I to iz dva razloga: prvi, nemaju kintu pa nose ono sto im roditelji kupe ili uzmu preko mreze I drugi razlog je taj - stvar mentaliteta, nisu optereceni I telefon koji god da koriste sluzi njima a ne oni njemu. naravno, prednjaci samsung zbog svoje siroke palete modela I zbog cene jer su stariji modeli uvek smesno povoljni na svim mrezama sto recimo nije slucaj sam htc m8 ili lg g3. sto se lumia I win telefona tice, bili bi zastupljeniji da nemaju problem sa pregrevanjem. ko ima I moze taj ce pre uzeti iphon nego bilo koji android jer I ovde ljudi vole jabuke kao I svuda u svetu. realno, imaju manje problema od android telefona, lepsi su, kvalitetnije uradjeni od vecine, bolje rade, funkcionalnije aplikacije...

Pyntux

pre 9 godina

Video sam win na telefonu i igrao se sa istim...i osecao se kao u kavezu, a to je verovatno licni utisak...Igrao sam se u sa iPhone-om i to je vec druga prica....ipak ja sam od ranih dana ljubitelj androida, i cinjenica da nista nije savrseno, meni govori samo to da trebate naci vama odgovarajucu platformu, a kad je android u pitanju, ima raznih varijanti do te mere da se aosp i miui toliko razlikuju (kao primer) da niko nebi rekao da se radi o istom sistemu... :)

Po mom iskustvu, sve price oko kocenja androida jesu donekle osnovane, ali su za to krivi samo proizvodjaci jer nacicvaju i nakrcaju svoje telefone glupostima i uniste fluidnost uredjaja...kad ste pa culi da neki Nexus sa izvornim androidom zakucava i koci?

novica

pre 9 godina

Ako želite dobar a jeftin Win phone pravi izbor je Samsung Ativ S., brat blizanac sa Galaxy S3. Zbog sličnih karakteristika mogu lepo da se uporede, jedina razlika je exynos 1.4 quad core i mali 400mp4 kod S3 dok je kod Ativ S snapdragon dual core 1.5 krait i adreno 225. S3 solidno radi ali Ativ S je mnogo fluidniji. WP ima mnogo bolju optimizaciju i sa slabijom konfiguracijom radi mnogo bolje. Ako vam ne smeta što ima manje aplikacija i ne volite eksperimentisanje sa romovima WP je pravi izbor.

mick

pre 9 godina

@sir ma koji crni marketing kada nemaju modele telefona uopste. jeste imaju low end ali to niko vise i ne kupuje jer za malo vise imas androide koji su puno bolji. od high end imaju 2 modela koja nisu vise toliko high a kostaju kao najnoviji androidi i prosli iphone i to su tesko dostupni jos uvek...

laza

pre 9 godina

kad bi se na androidu skinule nepotrebne aplikacije koje su fabricki instalirane i kad bi se aplikacije gasile kad izadjes iz njih bio bi mnogo bolji i fluidniji kako se mnogi izrazavaju. i da znam moze to ako rutujem telefon i znam ima aplikacija koje to rade ali necu da rutujem telefon posebno ne dok je u garanciji nisam ga platio da bi sve sam podesavao i gubio garanciju. a za one koji kazu da moze da se vrati na fabricko i onda vazi garancija necu ni to da radim nisam uzeo telefon da se zezam sa njegovim operativnim sistemom. i ako nekoga zanima imam android i sa njime ovo pisem

senad

pre 9 godina

U Evropi slabo ko kupuje vecinom se uzima na ugovor.Za 19eura u Austriji sam dobijo
Samsung galaxy 5 bez doplate a za jabuku 6 doplata 400eura i zato je android u prednost.

Dusan

pre 9 godina

Kupio čovek Samsung Ace Plus i zaključio da Android ništa ne valja. Ace Plus je, inače, poznat kao veoma kvalitetan telefon, jelte ...
(Pravi čovek za kombinat, 06. mart 2015 23:29)
Nije zakljucio da android nista ne valja, vec da telefon istog cenovnog ranga na wp platformi radi mnogo fluidnije.

Petar

pre 9 godina

Pogledajte link na kraju, ima lep graficki prikaz koliko android dominira. po celom svetu, sem u Japanu. pomalo cudno, da su Japanci veci Amerikanci od samih Amerikanaca...
(pp aparat, 06. mart 2015 20:04) Nije čudno, oni su kolonija...

CarloNS

pre 9 godina

Koliko li je M$ platio ovo istraživanje? :)
Statcounter kaže da u Italiji imaju udeo od jedva preko 5%. Link: [link]
(milos, 6. mart 2015 19:35)

Prema tom istom Statcounteru u Nemačkoj je 2009. godine 72% uređaja radilo na iOS (!?!) dok je 2015. godine na iOS 28% uređaja. To baš deluje "tačno".

Odlomak iz lektire...

pre 9 godina

Nekih 10 dana korisnik WP, prešao sa Androida.
Za prosečnog korisnika, svejedno koju platformu koristi, sve stvar navike...
(Inženjer, 06. mart 2015 19:38)

Napokon jedan normalan, realan komentar bez uticaja bilo kakve vrste kompleksa i uticaja marketinga! Fanboys naučite nešto, poučno je...

Stojko

pre 9 godina

@NastyB
Za razliku od Androida gde ti treba samo Google nalog, na WP moras da koristis cak jedan Outlook.com nalog, dok je recimo kod iPhone opet skroz drugacije jer moras da koristis cak jedan Apple ID.
Totalno razlicito.
A Apps+Games je totalno drugacija od Google Play ili Apple Store, jer ti, zamisli, nudi programe i igre slozene po kategorijama, a postoji i pretraga.
I za kraj, ja u zivotu nisam video telefon sa 150 aplikacija, ali ipak, ovo je Srbija, gde ni PC bez Photoshopa i Corela nije PC.

Boki

pre 9 godina

Neznam zasto uporedjuju iphone samsung i lumie kad su to sve razlicite platforme i svaka je dobra na svoj nacin i svaka ima mane. Pre bi bilo logicno uporediti Samsung i Lg na primer ili Sony i Lg jer su to android telefoni. Lumie uporedis sa nekim wp telefonom mislim da htc ima neki model sa wp i tako. Svako kupuje platformu koja mu odgovara...

WP

pre 9 godina

m8 sam platio 260eura na 12 rata...ako se ceka povoljna akcija moze da se uzme dobar telefon za male pare na pretplati

S obzirom na cene u maloprodaji kod preprodavaca sada za 490€ (skoro bez garancije) i cene kod provajdera (60.000+ dinara) za te pare si mogao da ga uzmeš ili polovnog ili kradenog. Kad pričamo o cenama misli se na regularnu ponudu, da ne bude zabune. Kao i kod moje Lumie, ima 920 i za 150€ da se kupi i to nova. Android koji valja je SKUP!

Lumia and Carl Zeiss

pre 9 godina

Prezadovoljan korisnik Lumia 735, odnos cena - kvalitet su ekstra. Preporuke! Znam da je ljudima nekako android usao pod kozu, ali svakako treba dati Microsoftu sansu. Bar 60% korisnika mobilnih uredjaja ne koristi sve aplikacije koje Android podrzava. Naravno oni kojima stvarno trebaju te app oni i treba da kupe android.

...

pre 9 godina

WP tek sada i može da razmislja o konkurentnosti. Kupio sam Omniu 7 kada je izašla i toliko je stvari nedostajalo da je to strašno. Telefon sam relativno brzo prodao i uzeo S2. Sada gledam po netu i većina "nenormalnih" problema WPa je nestala. OS se sada pozicionirao, po kompleksnosti negde između iOSa i Androida - nema rootovanja i romova, ali ima čačkanja po fajl menadžeru npr. Kome kako odgovara, a ja se razmišljam da možda uzmem onu novu budžetsku lumiu, čisto da malo promenim. Ionako sam vremenom izgubio interesovanje za rutovanje i žestoko čačkanje telefona. Sada mi telefon služi kao telefon + mailovi i par aplikacija.

Marx

pre 9 godina

@ (Matador, 06. mart 2015 23:32)

Ah, dobra stara proverena istraživačka metoda zvana "odokativno" koja je svojevremeno zamenila naučni metod "ofrlje".

One

pre 9 godina

wp
u maloprodaji je cena 450 eura...a trenutno nema nikakva dobra akcija...
nemam razloga da lazem...uzet u vip-u u avgustu uz tarifu od 2099 din...nisam ja kriv sto mi sekira upala u med...

Severin

pre 9 godina

Moj prvi smart phone bio je iphone, slucajno mi je pao u ruke i to je bila ljubav na prvi pogled. No to je preskupa igracka za mene i vremenom je zastario i ja sam se prebacio na android. Promijenio sam ne znam koliko telefona s kojima sam bio vise manje nezadovoljan. Sad sam se odlucio daa kupim WP telefon i cekam da se pojavi Lumija 640 koja bi trebala biti nekih 150 Evra.XL mi je prevelik. Cesti su komentari da za WP nema programa. Istina programa je manje u ponudi ali 90% vrijednih progama dostupno je na sce tri platforme a ono sto ja koristim sve ima za WP. Moj sin je dobio na poklon Lumia 535, interesantan low end telefon koji zapravo ima sve sto bi telefon trebao imati nadam se da ce biti u mogucnosti da ga upgrade-a na win 10.