Aktuelno

Četvrtak, 05.03.2015.

13:02

Otkriće koje menja sve udžbenike istorije

Izvor: Independent

Otkriæe koje menja sve udžbenike istorije IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

110 Komentari

Sortiraj po:

Antitheist

pre 9 godina

@Black Goo: piše se- a i kaže, bagdadska baterija. Ne bagdatska. Prema tome, pre nego se samouvereno, pravoverno i neustrašivo uhvatiš velikih tema, sredi osnove. Pravopis, između ostalog. Da bi ozbiljan svet uopšte obratio pažnju na ono što što imaš da kažeš...

Black Goo

pre 9 godina

"Sijaset naucnih nonsensa, ali se drzi(mo) jedne definicije dok se ne pojavi nova, dok u religiji nista ne razmisljaj, sve je dato i vecno - Bozija volja! Sto se kaze: placaj porez i umri, dok se svestenici i vlast maste OVDE, meni ostaje verovanje da ce se uloge promeniti nakon fizickog nestanka?"
(Kvazimodo Sorabius, 6. mart 2015 00:26)

- Ima nekog smisla sve to što si napisao u ovom komentaru, samo da nisi sve upropastio sa komunističkom vaspitnom batinom "definicija" umesto teorija. Definicija je jedno, a teorija je nešto drugo i kod pametnih su to sve samo teorije i ništa od toga nije definicija kao kod presvučenih komunista, koji su sve voleli ideološki da definišu. Kad je nešto tako nasilno definisano bez svakog argumenta onda tu više nema "bože pomozi" i mesta za razum. Kako ćeš da definišeš nešto o čemu toliko malo znaš i ništa ne objašnjavaš, već samo sve opisuješ sa milion predpostavki i izmišljenih parametara u okviru jednog vrlo sumnjivog i prilično buđavog naučnog modela, koji nikad neće biti kompletiran i bez rupa, kao neke zatvorske ćelije - iz koje se ne sme izaći u ovoliko dogmatskoj nauci?
- Dobrodošli u novo mračno doba i digitalno pomračenje uma!

Black Goo

pre 9 godina

"Kako to da crkva nikad ali nikada nije dala nekog velikana koji je nesto kljucno uradio za nasu planetu? Nikad se nece desiti da iz hrišćanskih redova cujemo, eureka, otkrili smo ovo! (...)"
(...., 5. mart 2015 18:28)

- Ne čudi da vi sa učiteljima iz komunizma ni to još ne znate. Vas treba pitati da navedete ko to nije bio "crkvenjak" od onih što ostaviše neki doprinos vama i vašoj, od vas - ovoliko unakaženoj nauci, a da nije pre svega bio veliki hrišćanin. Kopernik je išao i u Vatikan na hodočašće i tamo ostao celu godinu. Galilej je bio kao niko veliki vernik, kao i Njutn i Ajnštajn što su to bili. I vaš bogootac s imenom Čarls Darvin se spremao za crkvenu mantiju, kao životni poziv, pre nego što je zalautao na Galapagosu, i to mu je jedino obrazovanje. Zato nije ni čudo što vam je sašio ovakvu materijalističku i dogmatsku religiju, koju vi još i ponosno zovete vaša nauka. I vaši se komunisti lažno kitiše sa demokratijom kao niko, pa možete i vi nesrećnici malo sa naukom. Velika je sreća za planetu da ste i vi darvinisti samo brzo prolazna epizoda posle svih cezarovih popova i svih Moskvinih komesara.

"Sva sreća pa Tesla nije poslušao oca i otišao u sveštenike nego u naučnike. Ne bi bilo ni struje, (...)"
(Marko, 5. mart 2015 18:18)

- Zar neko i u šali može da napiše da je Tesla izmislio struju? Neverovatno! A sa čime su pozlaćivani svi oni predmeti pre toliko hiljada godina? Sa vašom pljuvačkom možda? Čuste li za nešto što se zove npr. Bagdatska baterija?

(V.N.)

pre 9 godina

Ја сам земља и пепео (Постања 18, 27)

Ово су речи, које праведни Аврам изрече за себе. Смешни су они људи, браћо, који се погорде због своје дружбе са земаљским кнежевима и великашима, те почну о себи високо мислити. Аврам се удостојио разговарати с Царем вечним и свемоћним, па ипак је остао непоколебљив у смерности својој називајући себе земљом и пепелом. Ко беше овај Аврам, да се удостоји толиког благоволења Божјег за живота, и похвале по смрти и од апостола (Гал, 3; Јевр. 11) и чак од самог Господа Христа (Лк. 16, 22; Јов. 8, 39)? Сељак, који је имао све врлине, живећи у свему по закону Божјем. Човек са тврдом вером у Бога, правдољубив, гостољубив, милосрдан, храбар, послушан, чист и смеран. Нарочито се пак прослави Аврам вером, силном вером. Сто година беше Авраму, када му Бог рече, да ће му жена, дотле бездетна, родити сина, и он поверова. И још док Сара не роди Исака, рече Бог Авраму: учинићу семе твоје као песак на земљи (Пост. 13, 16). И Аврам поверова и не посумња. А кад се роди Авраму јединац син, нареди му Бог, кушајући га, да тога јединца свог принесе на жртву, што Аврам би готов да учини, да га Бог не одврати у последњем часу. Толико беше овај дивни муж веран и послушан Богу. Зато га благослови Бог и учини славним на земљи и на небу.
Благо онима, браћо, који без размишљања верују Богу и испуњују свете заповести Његове. Благослов Божји пратиће их у обадва света.

naucnik

pre 9 godina

Kvazimodo Sorabijuse, Nova Srpska 7524. godina pocece 15. septembra 2015. ili 1. septembra po julijanskom kalendaru. Pogledaj pravoslavni kalendar za septembar. Prema proracunima jevrejskih ucenjaka iz Aleksandrije, koji su izucavali Stari Zavet i nekako dosli do vremena Bozjeg Big Benga, a sto je usvojila Vizantijska crkva, stvaranje sveta je pocelo 1. septembra 5509. pre Hrista. Bilo je pokusaja da se pocetak godine veze za 25. mart, da bi se objedinile tri kljucne stvari za hriscanstvo: postanak sveta, Hristovo zacece i Hristovo vaskrsnuce. Sto se tice vincanskih ostataka, prvo mi nadji po kom brojnom sistemu su racunali arhivincanci i zasto bi oni usvojili jedno od nekoliko STAROZAVETNIH tumacenja o vremenu postanka sveta? Arhivincanci - hriscani pre hriscana i Jevreji pre Jevreja? Daj, molim te...

"Selidba lasta, selidba jegulja i jos neki tragovi" su posledica klimatskih promena i promena u geografiji tokom eona, a ptice slede dobro upamcene putanje. A zasto bi jeguljama smetao potop? I da li je Noje nosio akvarijume na svojoj barci? A skoljke na Kopaoniku, ako ne izucavas geologiju, sigurno mislis da je posejao Djavo, kao i ostale fosile po svetu, da poremeti ljudsku veru...

Ne mogu da verujem da si ucitelj. To je sve sto na kraju mogu reci.

naucnik

pre 9 godina

"A mozda je najlakse da mi objasnite: zasto je celo covecanstvo ODLEPILO i proslavilo "dolazak novog mileniuma" GODINU DANA pre stvarnog dolaska?" ZATO STO VECINA COVECANSTVA ZABORAVI STA JE UCILA U SKOLI KAKO SE RACUNA VREME U ISTORIJI. EVO MOJA CERKA TO RADI U 5. OSNOVNE. GODINA 0 PRIPADA 1. VEKU PRE NOVE ERE. A GODINA 2000. PRIPADA XX VEKU. "Da ne pitam kako to u destilovanoj vodi se stvore milioni (milijarde?) elektronvolti za munju i grom - a da se nije uspelo od vodene pare napraviti u laboratoriji niti jedan slobodan elektron, a kamo li strujni tok!" REC JE O KRISTALIMA LEDA A NE VODENOJ PARI. TRENJE KRISTALA TOKOM UZLAZNIH STRUJANJA U OLUJNOM OBLAKU STVARA STATICKI ELEKTRICITET. TO IMA VEZE SA POLARNOSCU MOLEKULA VODE - ALI SADA NEMAM PROSTORA DA OBJASNJAVAM. "Pa zasto Njutnova fizika "ne vazi" za Zemljino jezgro kad se tvrdi da je od istopljenog gvozdja, a ne od olova, na primer, koje je teze od gvozdja?" ZATO STO JE GVOZDJE PRIMORDIJALNI ELEMENT NASTAO IZ ZVEZDA, A OLOVO NASTAJE RASPADOM URANIJUMA U ZEMLJINOJ KORI. NE MOZE PROPASTI U CENTAR ZATO STO ZEMLJA NIJE TECNA LOPTA, NEGO OSTAJE U KORI KAO RUDA. "Ili da neko osmisli tvrdnju da zemljino (od istopljenog gvozdja?) jezgro daje magnetno polje i polove Zemlji, a deci se prica da lopta nema polove!?" KO KAZE DA SE LOPTA NE MOZE NAMAGNETISATI DUZ JEDNE OSE? TO JE ELEMENTARNA ELEKTROMAGNETIKA. KO "PRICA DECI"? "I zar ne bi Zemlja menjala (mozda i izgubila) polove, makar 4 (ili najmanje 2) puta godisnje?" OTKUD TI OVO?

(V.N.)

pre 9 godina

Што Бог хоће, браћо, оно и открива људима, а што Он неће, остаје неоткривено. Боговидац Мојсеј ништа није могао рећи ништа више о небу изузев само да је небо Бог створио у почетку; и рекавши то он продужује исрцпно описивати стварање земље. Зашто он не говори тако исцрпно и о стварању неба? Зато што му Бог није хтео више открити. А Бог му није хтео више открити зато што људи његовог доба још нису били дорасли нити способни да разумеју надчулне, небеске предмете. Тек кад су векови многи прохујали и кад је дошао Нови Завет Бога с људима, Бог је открио много више о небеском свету верним и избраним угодницима Својим. Отворено небо почели су тек хришћани виђати. Св. Јован Богослов сведочи: видјех, и гле, врата отворена на небу (Отк. 4,1). И Стефан првомученик сведочаше: ево видим небеса отворена (Дела Ап. 7,56). Апостол Павле, који би однесен до трећега неба, и чу неисказане ријечи (2.Кор 12,2), говори о ангелским хоровима, о престолима, господствима, поглаварствима, властима, и вели: све се кроза њ и за њ сазда (Колош. 1,16). Његов ученик, св. Дионисије, описује небеску хијерархију онако исцрпно као што Мојсеј описује земаљски свет при стварању. Тако је хтела безмерна мудрост Божја: оно што Бог није хтео открити Мојсеју, открио је апостолима и њиховим следбеницима. Оно што се не казује деци, казује се зрелим људима. Према узрасту духовноме и откровењу тајни.

Kalimero

pre 9 godina

(andreas kisser, 6. mart 2015 01:52)
Poštovani budući akademski radniče. Ako mislite da arogancija upakovan u celofan može imati drugačiji odgovor koji se " u rukavicama" prezentuje onda se ne slažamo nikako. Moje obraćanje sa "batice" možda nije najsrećnije i primereno ali Vaš izuzetno arogantan tekst koji je uzgred tako uniformisan kao da je izašao iz modernih udžbenika nije zaslužio mnogo bolje obraćanje. Ne smeta Vam to što podcenjujete druge ljude poistovećujući ih sa "malim Pericom" ali zato kada je Vaša sujeta povređena onda je to druga priča? Možda nisam budući akademski radnik ali kao inženjer elektrotehnike sa 20 godina dugim stažom sigurno nisam poluobrazovan i diplomu sam stekao odavno... Nažalost nizak prag tolernacije(čitati arogancija) je zaštitni znak mlađih generacija. Najveća otkrića u arheolgiji su postigli upravo ljudi mimo struke, veliki entuzijasti. Kakva bi istorija čovečanstva stvarno bila kada bi se držali samo logički utemeljenih činjenica? Upravo ovakva kakva je sad, limitirana i sklona anatemisanju svakoga ko misli ili vidi drugačije od nje ili njenih jurišnika.
Ako sam Vas nečim uvredio iskreno se izvinjavam ali bih Vas zamolio da ubuduće nastupate na drugačiji način.

Scandal

pre 9 godina

(ateista, 6. mart 2015 07:18)
Čovek napravi auto, zna kako da ga uključi i isključi. Ali nijedan inženjer ne zna da napravi 100000 pumpi na milimetru kvadratnom.
Kako to?
Pogledaj presek tankog creva pod mikroskopom, videćeš da postoji i da je to u čovečjem organizmu.
Čovečiji orgnizam niko ne zna kako i gde da uključi ili da isključi.
Niti životinjski. Kako to objašnjavaš?
Bog postoji, jer da ne postoji, nebi bilo života na Zemlji. I zemlja nije stara milijardama godina, već 7-8000 godina.
Uzmi u obzir eroziju zemljišta i zaslanjivanja mora i okeana.
Da je Zemlja zaista stara milijarde godia, život u okeanima nebi bio moguć, a Južna merika bi nestala sa lica Zemlje.

Kalimero

pre 9 godina

Andrease, ne zameri Kalimeru. On je svu mudrost pokupio iz emisije "Drevni vanzemaljci" History kanala, nije taj knjigu pročitao.
(Muad'Dib, 5. mart 2015 17:56)
Lepo je pročitati da si upućen u vrlo uspešan serijal "Drevni vanzemaljci" ali cinizam nije primeren ovakvim raspravam.Ako se ne varam u tom serijalu Čatal Hojuk se ne spominje? U pravoslavlju postoji jedan pojam koji se odlično može primeniti u ovakvim slučajevima a on se zove "prelest". Posebno se često korisit u terminologiji kada se definiše stanje ljudi koji su umislili da su Bogom dani u odnosu na druge i da je drugačije mišljenje bezvredno. S' obzirom da sam generacija 40+ priznajem da sam rastao uz knjige Ahmeta Bosnića,Zaharije Sičina i Eriha von Danikena koga posebno poštujem ali izuzetno grešiš jer samo mnogo više upućen u opštu istoriju čovečanstva, posebno antičke civilizacije i Vizantiju. Ali pošto to nije tema ove nametnute polemike hajde nekako da stupimo u kontakt pa da ti prezentujem makar deo "kućne biblioteke". Imaš li neki kontakt na društvenim mrežama ili nekom forumu? Nije lepo omalovažavati nekoga, a da ne znaš ništa o njemu, zar ne?

ateista

pre 9 godina

Neki baja iskopao fosilno zubalo u africi, a crkvenjaci u Srbiji se osetili prozvani. Svaki drugi komentar bog ovo bog ono, bog vamo bog tamo. Baš vas je uzdrmala ova vest? Toliko je to u šta verujete stabilno? Da bog kojim slucajem postoji, evo da na primer lezi na ulici ped vama... vi bi ga preskočili sto puta kolko ste 'prosvetljeni'. Da ne spominjem plitkoću uma i duha ovih najglasnijih koji se u crkvu kunu i boga zazivaju.

Miroslav

pre 9 godina

Sramotni komentari, koliko vidim ljudi u Srbiji nemaju pojma sta je to teorija niti imaju blage veze o teoriji evolucije. Piju rakije i gledaju Grand zvezde i nekde izmedju su doktorirali evolucionu biologiju. Pametan narod nema sta...

andreas kisser

pre 9 godina

Nije lepo sto umesto argumenata iznosite samo kvalifikacije, fraze i to veoma bucno. To sa naukom nema veze.
(ne volim HM, 5. mart 2015 21:13)

postovani ljubitelju svih ostalih muzickih formi osim HM, procitajte moj prvi komentar pa mi pojasnite sta su u njemu 'bucne fraze i kvalifikacije'. a ako mislite da moj prvi komentar nije argumentovan, u tom slucaju ako zelite mozemo da se upustimo i u diskusiju o znacenju pojma 'argument', kao skupu cinjenica na kojima se bazira dokaz. dakle?


@(TT, 5. mart 2015 21:06)

vas komentar je eticki naravno potpuno na mestu, ali ako niste primetili ja sam samo odgovorio na repliku koja mi je direktno upucena. a zanimljivo da vam frazeologija te replika nije ni najmanje smetala, iako zapocinje vrlo neumesnim familijarnim obracanjem ('batice'????), a nastavlja vrlo zajedljivim sarkazmom na moj racun [procitajte taj drugi komentar 'kalimera' ponovo, ali pazljivo]. dakle, da li je vasa kritika meni upucena iskreno - jer ste nasli ostrinu mog odgovora isuvise drskom (u cemu biste kako rekoh bili u pravu, jer buduci akademski radnik imam vrlo nizak prag tolerancije na logicki neutemeljene i nepromisljene komentare neobrazovanih i poluobrazovanih osoba, sto priznajem cesto rezultira neopravdanom zajedljivoscu), ili je vas komentar mozda reakcija na sam iskaz, dakle saznajnu vrednost moja dva komantara, a sa kojima se licno ne slazete, ali nalazite da je u nedostatku adekvatnih protivargumenata lakse kritikovati formu? ali iskreno?

andreas kisser

pre 9 godina

Uvijek se "mainstream" suprostavljao drugim strujama, bez obzira ima li u njima barem dijela mogućnosti da su istinite. Upravo ono što su ti profesori danas, nekad su bili ti koji su spaljivali ljude koji su govorili da je zemlja okrugla.
(M.V., 5. mart 2015 21:36)

ova jedna recenica na pocetku vaseg komentara, kao i kasniji stereotipi o istoriji kao nauci vas diskvalifikuje za bilo kakvu dalju ozbiljnu raspravu o bilo kojoj istorijskoj temi. ocigledno je elementrano neznanje, i bez obzira na suvoparne fraze koje slede u nastavku vaseg komentara, ovde se svaka dalja diskusija zavrsava. dolazimo dakle ponovo do moje konstatacije iz prethodnog komentara: mogu da vam odrzim kratak kurs ako ste zainteresovani (sto se ponekad trudim da cinim u mojim komentarima), ali ne i da gubim vreme polemisuci sa osobama bez sistematskog znanja. pretpostavljam inace da i o drugim naukama imate slicno misljenje kao i o istoriji... recimo o matematici, mehanici, hemiji? ili vam se nekako cini najlakse da se iz hobija zanimate istorijom, informisuci se iz novinskih feljtona i sa tv-a. zanimljivo da svaki srbin odmah skoci da prokomentarise vesti ovog tipa, ali je zato recimo vest na b92 pre nekih mesec dana o tribini posvecenoj stanislavu vinaveru prosla sa jednocifrenim brojem komentara. izgleda da su srpski internet experti za sve i svasta sa ovog foruma bili tog dana zauzeti vestima o lugansku, CIA, vatikanu, dereticu & co, itd. nego o cemu sam ono pricao... a da, sistematsko znanje!

Kvazimodo Sorabius

pre 9 godina

trovach@, polemisi sam sa sobom (kao i ovaj naucnik koji poetski zakljuci da ne znam koliko neznam), a ne ljutim se, jer postujem pravo da svako ima misljenje, i ako se kaze da je misljenje kao du*e i svako ga ima.
Ono sto nije lepo sto se ti ne informises tamo gde i ja: "milion puta" sam iscitao Bibliju, ali u njoj trazim istinu iz mutnog secanja, a ne, priznajem, kao boziju rec. Na pr. u Knjizi proroka Jezekilja, od stiha 4. pa do 15. je fenomenalno opisivanje sletanja svemirske letelice medju zabezeknute cobane, koji u uglacanoj letelici, krivim ogledalima, vide sebe i stoku iza svojih ledja, pa se osecaju kao macka ili majmun ispred ogledala i ne shvataju sta vide.
Ili, "Kovceg od zaveta" - radiostanica sa nekom radioaktivnom baterijom - "obuci plast da ne budes sprzen" (ozracen?), "podigni poklopac i cuces glas gospodnji" - a ja sve OVO imam, istina necu biti sprzen jer pogon je iz Djerdapa ili Obrenovca, a poklopac mi je na terasi i zovem ga SATELITSKA ANTENA.
Ovo oko nastanka rase, nek je sve tacno kako kazes, a nije, ali KAKO i ZASTO nije pronadjen slucaj prelaza od bele ka crnoj rasi, ili obratno, svejedno?
A mozda je najlakse da mi objasnite: zasto je celo covecanstvo ODLEPILO i proslavilo "dolazak novog mileniuma" GODINU DANA pre stvarnog dolaska?
Da mi je ikad ucenik ili student rekao da nova desetica, stotina ili hiljada pocinje sa 10 a ne sa 11, stotina sa 100 a ne sa 101 i hiljada sa 2000 a ne sa 2001 - dobio bi slabu k'o vrata!
Da ne pitam kako to u destilovanoj vodi se stvore milioni (milijarde?) elektronvolti za munju i grom - a da se nije uspelo od vodene pare napraviti u laboratoriji niti jedan slobodan elektron, a kamo li strujni tok!
Pa zasto Njutnova fizika "ne vazi" za Zemljino jezgro kad se tvrdi da je od istopljenog gvozdja, a ne od olova, na primer, koje je teze od gvozdja? Ili da neko osmisli tvrdnju da zemljino (od istopljenog gvozdja?) jezgro daje magnetno polje i polove Zemlji, a deci se prica da lopta nema polove!? I zar ne bi Zemlja menjala (mozda i izgubila) polove, makar 4 (ili najmanje 2) puta godisnje?
Sijaset naucnih nonsensa, ali se drzi(mo) jedne definicije dok se ne pojavi nova, dok u religiji nista ne razmisljaj, sve je dato i vecno - Bozija volja! Sto se kaze: placaj porez i umri, dok se svestenici i vlast maste OVDE, meni ostaje verovanje da ce se uloge promeniti nakon fizickog nestanka?
Kad vec zivim kao pas, sto mi se brani da lajem!

Kvazimodo Sorabius

pre 9 godina

Branislave@, sada, 14. marta, pocinje Nova Srpska 7524. godina.
Iznad zapadnih vrata u Manastiru Visoki Decani ima brojka, kojoj ako se doda 2015. daje broj 7523. (jos par dana).
Istu godinu je utvrdio Prof Srejovic (sa svojim timom) na iskopavanju Vincanskih arheoloskih ostataka.
Koliko je bilo potrebno civilizacijama, donetim na Zemlju, da se razviju do pisma i kalendara, za sada, ne znamo.
Selidba lasta, selidba jegulja i jos neki tragovi su posledica kataklizme (mitskog potopa), i ako se olako moze prihvatiti postojanje "Panonskog mora", postojanje "prepotopskih" fosila od morskih skoljki na vrhu Kopaonika, na prvi pogled, nemaju logiku?
Gospodo, ne izigravajte inkvizitore Berlinskog kongresa, okrenite se oko sebe, naslozite kockice, ili bar ne pljujte na necije napore da se sklopi mozaik?

kukala nam majka

pre 9 godina

"...jer često cijeli dijelovi prošlosti se sklapaju na osnovu par činjenica i mnogo nagađanja, a onda se na to naveže opet par činjenica i mnogo nagađanja, pa istoričari krenu da smišljaju šta je ko i gdje rekao prije petsto ili hiljadu godina, a toga nema nigdje u pisanim tragovima, a onda jedan istoričar citira onoga drugog što je nešto smislio u svome radu, i na to nadovezuje svoju tezu/teoriju, a treći se nadoveže na ovog drugog i tako cijela kolona se uhvati i nastane dio istorije, a ono što je onaj prvi napisao niko ne smije da preispituje, jer onda svi ovi iza njega su pogrešno pisali radove, a kako će onda tu biti profesor od njih, kad na poslijetku ni oni ništa ne znaju. Kako to može da bude onda nauka.
(M.V., 5. mart 2015 21:36)"

Ovo je vidjenje istorije u Srbiji, jedinoj zemlji (pored ISILa ili Avganistana) gde se moze cuti recenica "More svima bih ja njima pocepao diplome". Pa ako cemo tako, moze li se do istorije Srbije doci mozda na drugaciji nacin? Ili je njena svetla staza u vremenu zacementirana na vjeke vjekova?

...

pre 9 godina

Kakav crni Darvin i gluposti ljudi se jos loze na nesto sto se svim silama forsira..(pomorac, 5. mart 2015 15:11)

Da li znas da se crkva javno izvinila Darvinovoj porodici 2008, znaci ne tako davno. Da li znas da su takodje rekli da je njegova teorija sasvim ok? E sad, mozda ne pratis crkvene vesti pa ne znas. Ali ja padim naucne dostignica, pa sam i za ovo cuo. Da li pratis ti nesto, osim svojih postova?

vasilije knezevic

pre 9 godina

Nije potebno uzbudjivati se zbog neke vilice koja je uspjela da ostane neraspadnuta toliko
godina.Ne razumijem zbog cega se istorija mora mijenjati.Prije svega svako odredjivanje
ljudskih pocetaka je izrazito religiozno.Svako vremensko odredjivanje,bilo da se radi o
zivotu ,covjeku,zemlji ili bilo kome drugom pojmu koji definise nase postojanje ne moze
biti nista drugo nego najobicnija religija.Interesatno je i to da pojedina osoba koja vremenski
odredjuje takve dogadjaje ne mora vjerovati u boga ali su religiozni standardi duboko ukopani
u takvo bice da ih ni sama osoba ne razumije.O starosti pomenute vilice i da je pripadala nekom
bogatijem mozemo samo nagadjati i pretpostavljati o nekom drustvu koje je postojalo u to vrijeme.
Metodi koji odredjuju starost nekog predmeta su prilicno solidni ali ne mogu pomoci u drugim
oblastima jer je uloga datog predmeta ogranicena. To ni u kom slucaju nije posljednji pronalazak
vezan za neke religiozne pocetke nego je jedan u nizu .Prosjecan Srbin,ukoliko ima slovensko
porijeklo ,nije dlakav . Milica ne treba brinuti da je postao od majmuna."U Milice duge trepavice,
prekrile joj rumen jagodice,jagodice i bijelo lice".Ako nekom ugladjenom covjeku,Srbinu ili Englezu,
uskratimo upotrebu uljepsavajucih sredstava ukljucujuci i vodu,on ce vrlo brzo liciti na majmuna.
vasilije knezevic 05 marta 2015

M.V.

pre 9 godina

@ (andreas kisser, 5. mart 2015 20:12)
A koju ti to logiku koristiš i ti tvoji profesori. Uvijek se "mainstream" suprostavljao drugim strujama, bez obzira ima li u njima barem dijela mogućnosti da su istinite. Upravo ono što su ti profesori danas, nekad su bili ti koji su spaljivali ljude koji su govorili da je zemlja okrugla. Druga ideja, druga mogućnost je nemoguća, već je njihova riječ jednaka riječi Božijoj. To nije nauka, već lični egoizam tih koji ne žele da mijenjaju ništa, već se drže "svoga", čak i kad činjenice drugačije tvrde, oni ne rade za nauku, već protiv nauke. A istorija će se izmjeniti još nebrojano puta u budućim pokoljenima, jer često cijeli dijelovi prošlosti se sklapaju na osnovu par činjenica i mnogo nagađanja, a onda se na to naveže opet par činjenica i mnogo nagađanja, pa istoričari krenu da smišljaju šta je ko i gdje rekao prije petsto ili hiljadu godina, a toga nema nigdje u pisanim tragovima, a onda jedan istoričar citira onoga drugog što je nešto smislio u svome radu, i na to nadovezuje svoju tezu/teoriju, a treći se nadoveže na ovog drugog i tako cijela kolona se uhvati i nastane dio istorije, a ono što je onaj prvi napisao niko ne smije da preispituje, jer onda svi ovi iza njega su pogrešno pisali radove, a kako će onda tu biti profesor od njih, kad na poslijetku ni oni ništa ne znaju. Kako to može da bude onda nauka.

ne volim HM

pre 9 godina

(andreas kisser, 5. mart 2015 20:12)

Nije lepo sto umesto argumenata iznosite samo kvalifikacije, fraze i to veoma bucno. To sa naukom nema veze.

Marko

pre 9 godina

@marko
e moj marko. Bozija je volja sto je tesla otisao u naucnike a ne za svestenika. Njemu je Gospod dao takav um i Bozije je dopustenje sto je Tesla postao to sto jeste. Da nije on, neko drugi bi struju otkrio, a Bog je u svakom slucaju nju stvorio, kao i sve ostalo. i Dace Bog da poverujes u istinu, a ne u to usta verujes.
(trosic vladan, 5. mart 2015 20:00)

E moj Vladane.. a cija je volja bila da se Đordano Bruno spali javno na lomači? A Lord Cobham, Louis de Berquin, Girolamo Savonarola, William Tyndale itd. itd.? Tim velikanima gospod nije dao um? Nije im gospod dao dopustenje da koriste 'bozji um', nego su javno spaljeni? Sta su oni zgresili da ih se javno spali? Istina je sledeca: spalili bi i Teslu da su imali prilike, ili da se ranije rodio. Ovo sto dzihadisti sad rade 'nevernicima' u ime alaha je isto sto je crkva vekovima radila u ime boga. Poptpuno isto. A mase koje kao i ti 'veruju u istinu' su pozdravljale aplauzom taj zlocin na trgovima. Ko god je stao u odbranu razuma i nauke je bio spaljen, u ime bozje. Da li se crkva ikad ogradila od toga, da li su se izvinili? Ah, 'Bozjom voljom' nisu. O kojoj istini pricamo brate?

TT

pre 9 godina

"....obrazovani ljudi i pripadnici akademske zajednice polemisu samo sa sebi jednakima. u protivnom, takva verbalna interakcija se zove 'predavanje', a to je ono sto sam ja tebi besplatno udelio u prethodnom komentaru....
... ...i ne moras da mi placas za predavanje iz prvog komentara, pod uslovom da si nesto naucio... batice!"
@ (andreas kisser, 05. mart 2015 20:12)


Istinski pametan covek nikada nece nikoga omalovazavati i nipodastavati. Pametan covek NIKADA nece sebe predstavljati kao pametnog, jer istinski pametni ljudi su veoma svesni koliko ne znaju...
Takodje, dzabe svo obrazovanje ako nedostaje osnovna kultura i postovanje prema drugima.
Dzabe svo obrazovanje ako arogancija i sujeta unisti svaku zelju u citaocu da procita o cemu to zapravo govoris (kao sto se desilo sada u mom slucaju).

Marko

pre 9 godina

Zasto crkva nije dala nekog velikana koji je znacajno unapredio ljudski zivot na zemlji? Zato jer je BOG u toj prici ustvari super-star! Ne sme niko drugi da bude velik, ne sme niko drugi da odskace previse, to plasi crkveni vrh. Zna se ko je glavna zvezda, pobogu. Podseca me malo na ono "Allah Uakbar!" pre nego se zlim nevernicima odseku glave. U fazonu bog je velik, a ti sad umri sitni nitkovu. Izvinjavam se na grafickom izrazavanju, ali ne treba ni zatvarati oci previse. Naprotiv.

Petar Srdanovic

pre 9 godina

Izvinjavam se gospodinu Milanu Ćirkoviću sto sam ga prekrstio. Mada kako zanimljivo pisu i on i nsarski, nije cudo sto sam se zbunio.

Cuj

pre 9 godina

Cuj sektasi koji veruju u stvaranje!O cemu pricate. Pa Bog je najveci naucnik!U Bibliji stoji da je zemlja okrugla i da lebdi u prostoru. I to je napisano previse hiljada godina kada ljudi nisu imali teleskop. Kako su znali to da napisu?Nadahnuo ih je stvoritelj koji je postavio sve fizicke i moralne zakone. Njih se ljudi ne drze vec unistavaju jedni druge a i planetu koju im je Bog podario.

andreas kisser

pre 9 godina

Samo do pre 20ak godina i do pronalazaka celih naselja u jugoistočnoj Turskoj sve što se naslućivalo starijim od Sumera je smatrano za najgoru naučnu jeres.
(Kalimero, 5. mart 2015 17:37)

ova poslednja recenica ilustruje sasvim jasno o kakvoj se "gomili knjiga koju si procitao" radi. preciznije, sto rece neko od prethodnih komentara, odgledao na history-u i youtube-u, eventualni procitao na wikipwdia-i. i otkud ti ideja da pokusavam da te podstaknem na diskusiju??? obrazovani ljudi i pripadnici akademske zajednice polemisu samo sa sebi jednakima. u protivnom, takva verbalna interakcija se zove 'predavanje', a to je ono sto sam ja tebi besplatno udelio u prethodnom komentaru. zamisli na sta bi licilo kada bi se u istoj emisiji nasli recimo profesori radivoj radic, ljuba maksimovic, marijana ricl ili mihajlo milinkovic sa jedne, i ekipa sarlatana okupljena oko masinskog inzenjera deretica sa druge. to je otprilie nivo na kome se nalazimo nas dvojica i odnos medju nama. tako da sledeci put pre nego sto i pomislis da nekoga izazivas na diskusiju, proveri prvo znanje kojim raspolazes pre nego sto kao kontra-argument ponudis svoju 'zdravu narodsku logiku' ('kako su mogli ... kad ja znam da je to nemoguce'). zahvaljujuci zdravoj narodskoj logici su svojevremno spaljivani ljudi koji su govorili da je zemlja okrugla, jer boze moj, australijanci bi stajali naglavacke. i ne moras da mi placas za predavanje iz prvog komentara, pod uslovom da si nesto naucio... batice!

i tako to

pre 9 godina

Pametnjaković,

kada covek(homo danasnji tj. ja) bolje razmisli ... stvarno oko nas (sto napominju i u tekstu) ima puno praznina ... staces valjda nam je tako sudjeno, s postovanjem........

Petar Srdanovic

pre 9 godina

Apropo da li je iz crkve potekao neki naucnik:
Reskiracu da me opet nabede da branim crkvu (zaista ne) vec samo hocu da ukazem na primere naucnika koji su potekli iz crkve (storgo istorijski), kao Djordano Bruno (da, znam da su ga spalili), Dositej, i veoma interesantan Pjer Tejar de Šarden. O njemu je bloger nsarski imao veoma inspirativn blog

Inace ako se zaista pokaze da je ovo najstariji ostatak coveka, niko nece zaplakati za Lusi ili slicnim ostatkom i krvnicki braniti - ne, nije to najstarije. Jednostavno ce se udzbenici revidirati i to je to.
Ne treba padati u vatru i svadjati se, vec razumno raspravljati.

trosic vladan

pre 9 godina

@marko
e moj marko. Bozija je volja sto je tesla otisao u naucnike a ne za svestenika. Njemu je Gospod dao takav um i Bozije je dopustenje sto je Tesla postao to sto jeste. Da nije on, neko drugi bi struju otkrio, a Bog je u svakom slucaju nju stvorio, kao i sve ostalo. i Dace Bog da poverujes u istinu, a ne u to usta verujes.

Cika Luci Fer!

pre 9 godina

Ljudi nemojte ni da pricate sa ovim ljudima koji misle ko sektasi, njima je ispran mozak.
Covek mora bukvalno svu nauku da odbaci da bi verovao u boga i bibliju.
Oni nemaju ni jedan jedini dokaz i to kaze sve ,pa cak i mnogi popovi danas u svetu ne veruju bas u sve te bajke kao pre.
Ljudi su izmislili religiju i bogove pre vise hiljada godina zato sto su bili primitivni i nisu razumeli svet i onda su bogove izmislili da na taj nacin objasne zasto imamo bolesti, prirodne katastrofe itd.

ono kad hoces da kazes ju ju ju.. ali ti izleti ha ha ha

pre 9 godina

5508 godina ima od postanka sveta do rodjenja Hrista i još 2015 godina od rodjenja Hrista do danas, a ova "otkrića" su smešna..
(branislav, 05. mart 2015 17:10)

A nije ti bilo smešno kad si "otkrio" internet !?
Umesto što koristiš ta zla i 'smešna' naučna otkrića, ti uzmi lepo zapali vatricu, otvori bibliju i šalji dimne signale.

Banac030

pre 9 godina

@...
U suštini se slažem sa tobom, ali moram da te ispravim u jednom delu. Ipak je i crkva imala jednog velikana - Žorža Lemetra. Ali to nije postao zato što je bio sveštenik, već uprkos tome.

Papine cipelice i kapica - by PRADA, a?

pre 9 godina

Svaki naucnik moze lako postati pop, ali ni jedan pop ne moze postati naucnik, a kamoli intelektualac. Crkva se trudi vec hiljadama godina da objasni ljudima bibliju, i ne mogu. toliko ima razlicitih interpretacija i varijacija, i devijacija. ali kapiram da nije do knjige, nego do crkve. dajte im nesto drugo da procitaju pa cete da vidite sta je moc interprtacije. evo siguran sam da bi i crvenkapicu preokrenuli na svoju vodenicu. Vuk bi tako predstavljao svo zlo ovog sveta, i s vremenom bi postao azdaja, a lovac bi umesto puske dobio koplje i postao Sveti Djordje. A crvenkapica bi predstavljala svetu papinu kapicu, i tako mic po mic, dodavali bi sta im i kako treba, i za dve hiljade godina, od obicne price za decu, nastala bi sveta knjiga u koju se kunu crkvena pokoljenja.

Vojvodjanin

pre 9 godina

Nema sta, nasem narodu niko nije dorastao. U sve se razumemo, od ginekologije do kvantne fizike... samo svoj posao ne znamo da radimo.

miki

pre 9 godina

Polako, da bi neko otkriće dobilo naučnu potvrdu potrebno je mnogo više od jednog parčeta kosti. Mož da bude al ne mora da znači.

В.Н.

pre 9 godina

Некад су басне јеретичке досађивале Цркви Божјој, а сада јој до-
сађују басне богоодступничке. Истрајношћу у вери, приљежном мо-
литвом, исповедништвом па чак и мучеништвом побеђена је она до-
сада. Само тим начинима биће побеђена и ова нова досада. И Црква
Божја, сасуд Истине божанске, на крају ће тријумфовати, јер ће вра-
гу на крају нестати оружја (Пс. 9, 7). Блажени Климент Алексан-
дријски рекао је о јеретицима који напустише цркву: „Онај ко је пао
у јерес, путује кроз суху пустињу, напуштајући јединога истинога Бо-
га; одвојен од Бога он тражи безводну воду, скупља рукама беспло-
дност, улази у ненасељену и жедну земљу." То исто се данас може
рећи о многим научним хипотетичарима и теоретичарима који се ру-
ководе маштом својом а не истином Божјом.

appledroid

pre 9 godina

@branislav Logika i zdrav razum, najveci neprijatelji religije, oduvek bili... Samo ti nastavi da zabijas glavu u pesak i drzi se Biblije.

Vujadin

pre 9 godina

Da li crkva radi na nekom projektu bitnom za ljudsku vrstu? Da li su zasluzni za neko unapredjenje na polju duhovnosti ili medicine, ili mozda nauke? Da li su od svog nastanka nesto novo spoznali, ili dodali u svoje knjige neka nova zapazanja? Nista od toga. Prodaju hiljadama godina jedno te istu foru, jer su prezauzeti zgrtanjem kapitala kroz obmanjivanje vernika. Svi naucnici ovog sveta da ujedine svoj kapital, ne mogu da pariraju zlatu i imovini koje crkva "u ime boga" gomila. Sta vam to govori?

hiavata

pre 9 godina

ovo je 7523 godina od postanka sveta, 5508 godina ima od postanka sveta do rodjenja Hrista i još 2015 godina od rodjenja Hrista do danas a ova "otkrića" su smešna i uperena u podrivanje onoga što Biblija tvrdi..dakle prazna priča iza koje stoji "svetska elita" kojima ova priča odgovara.
(branislav, 05. mart 2015 17:10)

Au prijatelju al' je tebi ispran mozak kad mislis da su se milioni ljudi razbacani po celoj zemaljskoj kugli urotili da tajno podrivaju bibliju. I to zavrsavaju skole desetinama godina da bi postali naucnici da bi bas tebe lagali, al' onako podmuklo i tajno.

Marko

pre 9 godina

Sva sreća pa Tesla nije poslušao oca i otišao u sveštenike nego u naučnike. Ne bi bilo ni struje, ni interneta, ni telefona.. da ne nabrajam svih 112 njegovih patenata. A da je Nikola išao crkvenim stopama... svet bi dobio, pogadjate - još jednog popa. To je ta mala razlika izmedju crkve i nauke.

Marko

pre 9 godina

Sva sreća pa Tesla nije poslušao oca i otišao u sveštenike nego u naučnike. Ne bi bilo ni struje, ni interneta, ni telefona.. da ne nabrajam svih 112 njegovih patenata. A da je Nikola išao crkvenim stopama... svet bi dobio, pogadjate - još jednog popa. To je ta mala razlika izmedju crkve i nauke.

Simo

pre 9 godina

kao sto za nas postoje mikronske stvari mozda smo i mi za nekog sicusni ko nas ispituje.Sta ako je za nas milion godina za nekoga jedan dan jer drugacije zivi i dozivljava vreme a mi ne mozemo da shvatimo koliko smo mali, kao sto mrav ne moze da obidje put oko zemljine kugle tako i mi nemozemo da se izborimo sa svemirom....Mozda je nasa planeta virus u kosmosu pa smetamo nekoj civilizaciji meteora onda ce kad tad da nas pogodi taj doktor meteor i izleci kosmos od zagadjenja...u sustini bas me briga sta je bilo kad je bilo i kakvim se sve informacijama truje covek i na kraju ce ostati samo neka izraslina otporna na uranijum
(milun, 5. mart 2015 16:21)

Kao sto mi igramo igrice mozda neko igra nas. Mozda smo mi igrica Civilizacija Earth gde neki nevidljivi igrac povlaci poteze a igra nas na losem racunaru pa nam sve izgleda sporo i mutno i nista nam nije jasno a volimo mnogo da pametujemo jer smo tako u mogucnosti.

1:4:9, zapravo

pre 9 godina

@(citac HU, 5. mart 2015 15:14)

Sve si tačno napisao, jedino nije "tansduktorski reduktor", nego "virtubacioni šklofubator". A sada ne zaboravi večernju dozu pilulica.

naučnik

pre 9 godina

" Savremena nauka je nalik inkviziciji, mnogi ozbiljni naučnici su izopšteni iz naučnih krugova jer misle drugačije.
(Kalimero, 5. mart 2015 13:51)"

Ovo je mogao da napiše samo neko ko sa naukom veze nema. Iz naučnih krugova mogu da budu izopšteni samo šarlatani, neznalice i varalice. Naravno, ne nailaze sve naučne ideje na povoljan prijem kod kolega, ali to nije izopštenje nego stručna kritika - pojam nepostojeći u antinaučnim krugovima. Ekipa naučnika je isuviše velika, obrazovana, iskusna i raznovrsna da bi mogle da im se uvaljuju šarene gluposti kao što novinari rade običnom narodu.

Nenad

pre 9 godina

Ne mogu da verujem opet se saplicu evolucionisti i to na istom mestu i opet milione godine stara vilica savremenog coveka.Pogledati na linku ispod.

http://i.imgur.com/6xPFoXW.jpg

....

pre 9 godina

Kako to da crkva nikad ali nikada nije dala nekog velikana koji je nesto kljucno uradio za nasu planetu? Nikad se nece desiti da iz hrišćanskih redova cujemo, eureka, otkrili smo ovo! ili da kazu, evo skupili su se svi umovi, nasli smo proucavajuci bibliju lek za pedofiliju! Nije se tako nesto nikad desilo u istoriji crkve, i nikad nece. Naprotiv, vekovima su spaljivali progresivne umove i davili bilo kakav ljudski napredak. i dan danas to rade, istina malo drugacijim metodama. Ja ne mogu da verujem da ima ljudi koji ce pre da veruju tako jednoj velikoj mocnoj bogatoj organizaciji pre nego nekom tihom vrednom naucniku koji je spreman ceo zivot da posveti radu i istrazivanju, bez nekih velikih interesa ili zarade.

trosic vladan

pre 9 godina

@ Kvazimodo Sorabius
nemas ti pojma koliko nemas pojma. Dace Bog pa ces shvatiti nesto nekada u zivot, da vise nebi pricao ovakve grozne i djavoljske stvari.

777

pre 9 godina

Praznine?Pa te praznine i supljine vezano za evoluciju nikada nece da se popune. Evolucija je jadna i kao teorija. Ko nas je stvorio?Dekica kaze neko!Sramota je da neko ko nije citao Bibliju tako prica. Ko nas je stvorio?Srce,bubrezi ,obrve da nam znoj ne ide u oci. Stvoritelj je duh a ne covek. On nas i odrzava u zivotu. Da li neko moze da dokaze da akvarijum moze sam da se napravi?Odakle nam moc govora?Ili jos bolje savest?Kako da bas postoje i muskarac i zena?Zasto se naprimer tela kosmonauta boravkom u svemiru ne prilagodjavaju zakonima koji tamo vladaju vec im misici atrofiraju?A o mozgu i da ne pricam. Ljudi su se trudili da naprave racunar a mozak je cudo!Samo sto ga na zalost neki ne koriste onako kako treba vec lupaju gluposti o dekici.

Muad'Dib

pre 9 godina

Andrease, ne zameri Kalimeru. On je svu mudrost pokupio iz emisije "Drevni vanzemaljci" History kanala, nije taj knjigu pročitao.

Dragan

pre 9 godina

ovo je 7523 godina od postanka sveta, 5508 godina ima od postanka sveta do rodjenja Hrista i još 2015 godina od rodjenja Hrista do danas a ova "otkrića" su smešna i uperena u podrivanje onoga što Biblija tvrdi..(branislav, 5. mart 2015 17:10)

Moja deca od svih bajki najvise vole ezopove basne i bibliju

Kalimero

pre 9 godina

(andreas kisser, 5. mart 2015 16:06)
Batice, mnogo sam ja toga pročitao i video u životu da bi me nazvao malim Pericom. Predpostavljam po tvojoj priči da sebe smatraš velikim naučnikom? Čatal hujuk je nastao pune 2000-3000 godina nakon Gobeklija i jeste naselje, a ne religijski centar. Možda je za tebe normalno da je Stounhendž koji je podignut punih 6000 posle Gobeklija na daleko lošijem graditeljskom nivou sa primitivnijom završnom obradom kamena iako su graditelji već daleko dogurali u eru agrikulture. Pošto očigledno spadaš po kometaru u grupu onih filozofa koji u životu nisu podigli ništa teže od olovke naravno da ti je normalno da grupica lovaca prenosi desetine megalite težine preko 10t u periodu od 1000 godina, ali u realno životu to nije moguće. Za onakvu strukturu građevina potrebna je mnogo bolja organizacija od lovačko-sakupljačke ali pošto vidim da si napamet naučio teoriju ne vidim zašto pokušavaš da me isprovociraš na polemiku. Nije Gobekli Tepe usamljen primer ima ih na desetine. Puma Punku,Saksahuaman,Dvarka u Indiji,Jonaguni Japan...Egipat. Samo do pre 20ak godina i do pronalazaka celih naselja u jugoistočnoj Turskoj sve što se naslućivalo starijim od Sumera je smatrano za najgoru naučnu jeres.

branislav

pre 9 godina

ovo je 7523 godina od postanka sveta, 5508 godina ima od postanka sveta do rodjenja Hrista i još 2015 godina od rodjenja Hrista do danas a ova "otkrića" su smešna i uperena u podrivanje onoga što Biblija tvrdi..dakle prazna priča iza koje stoji "svetska elita" kojima ova priča odgovara.

NoName

pre 9 godina

@Milica

Genetski kod u ljudskoj rasi, mozes naci i u psenici i u banani. Te ne lupaj mnogo. Mozda su se i vanzemaljci igrali sa nekim ranim pretkom, pa su nastali i majmuni i covek iz tog korena. Malo su muckali i stvorili sve i svasta.

Trovach

pre 9 godina

@Kvazimodo Sorabius...Ovde nije rec o danasnjem coveku (Homo sapiens sapiens) nego o nasem pretku (verovatno je u pitanju vrsta starija cak i od prvog pretstavnika roda Homo, H. habilisa). Bilo bi dobro da se malo informisete, pre nego sto komentarisete. Podela na rase se desila unutar nase vrste i to pre maksimalno 70 000 godina.

uskee1512

pre 9 godina

Da demantujem sam sebe a i izvinem se kući jer su pisali oni baš o tom našem čoveku a i ujedn da ućutkam ove što pričaju da je ovaj stariji od srba
www.b92.net/zivot/nauka.php?yyyy=2013&mm=02&dd=07&nav_id=684570

andreas kisser

pre 9 godina

@Kalimero

ovo je vec ne znam koji put da ponavljas jednu te istu pricu i vec pocinjes opasno da smaras! sta je tebi toliko fascinantno sa gebekli tepeom? neolitska revolucija, prelazak na sedelacki zivot i gajanje zitarica, se dogodila u periodu 10.000-8.000 BC. iz tog perioda poticu najstariji stalno naseljeni lokaliteti i svi se nalaze u regionu jugoistocne turske/severo-zapadnog irana. za prvi stalno naseljeni lokalitet arheolozi TRENUTNO, dok se ne pronadju ostaci starijeg, smatraju catali hijik u turskoj, koji je stalno naseljen oko 8000 BC. lokalitet koji ti pominjes nije grad niti stalno naseljeno mesto, vec lokalni verski komplex koji je opsuluzivao siri geografski prostor, gde su klanovi ziveli po povremeno naseljenim selima i koji upravo dokazuje da su ljudi bili u stanju da prave komplexne objekte religijkih funkcija PRE nego sto su konacno presli na sedelecki nacin zivota. mladji a poznatiji primer je recimo stounhendz u engleskoj, ili nju grejndz u irskoj! slicnih primera gde su skitalacke grupe ljudi imale stalno mesto okupljanja iz verskih ili magijskih pobuda u odredjenim periodima godine ima sirom sveta, od juzne amerike do australije. sta je tu misticno!?
a tek tvrdnja da se gebekli tepe precutkuje, te da bi mnogi naucnici zbog njega trebali da spale diplome je tek komedija. teorije i hipoteze se i postavljaju sa ciljem da nastave dikusiju i doprinesu opstem korpusu znanja, na sto ovaj text ukazuje. ti si tipican primer kako mali djokica zamislja nauku.

milun

pre 9 godina

kao sto za nas postoje mikronske stvari mozda smo i mi za nekog sicusni ko nas ispituje.Sta ako je za nas milion godina za nekoga jedan dan jer drugacije zivi i dozivljava vreme a mi ne mozemo da shvatimo koliko smo mali, kao sto mrav ne moze da obidje put oko zemljine kugle tako i mi nemozemo da se izborimo sa svemirom....Mozda je nasa planeta virus u kosmosu pa smetamo nekoj civilizaciji meteora onda ce kad tad da nas pogodi taj doktor meteor i izleci kosmos od zagadjenja...u sustini bas me briga sta je bilo kad je bilo i kakvim se sve informacijama truje covek i na kraju ce ostati samo neka izraslina otporna na uranijum

joker

pre 9 godina

Još jedan pokazatelj da u nauci nema zavere. Ako naučnim metodom dođete do otkrića nemate nikakav problem da ga publikujete pa makar ono bilo u suprotnosti sa svim dosadašnjim teorijama.

mika

pre 9 godina

Po cemu se razlikuju zubi u ovoj od zuba vilice savremenog coveka.Sto jer su nadjeni u slojevima sedimenata za koje se tvrde da zu 2,8 miliona stari, pa nadjeni su neki predmeti sa brodova olupina pod morem i u rudnicima mineralizovani,metodom radioaktivnog datiranja pokazalo se da su stari nekoliko miliona a zna se da ne mogu biti toliko.

Pametnjaković

pre 9 godina

Nema karijesa jer je bio isključivo biljojed. Vagina je odgovorna za revolucije u evoluciji, jer ona kombinuje gene, a pri toj kombinacije se ponekad dogodi da se iskombinuju i ukombinuju i virusi i bakterije, pa ispadne nešto poprilično drugačije od očekivanog. U svakom slučaju, vagina, čiji je preteča parazit koji je gutao svoje žrtve i kombinovao svoje gene sa genima svojih žrtava, je odgovorna za diverzifikaciju života na našoj planeti. To se sa vremenom sve izgubilo jer se vagina zakamuflirala i prikrila i danas ima sasvim drugo značenje i smisao. Ali to je jedna od glavnih karakteristika živih bića, da se kriju, da obmanjuju, da prevare potencijalne žrtve.

Kvazimodo Sorabius

pre 9 godina

1. Ovo otkrice, ako je validno, tek ce ugurati kost u grlo zagovornicima evolucije, narocito deo o nastanku rasa. Jer pada u vodu nategnuta verzija o pracoveku i "svemu nastalom od njega", a tek monoteisticke teorije o "bozjem poslu" bezgresnog Boga, koji napravio Adamu polne organe a zaboravio ZENU, pa na brzaka pravio Evu, sto u sustini znaci da se sexao sam sa sobom i pravio decu.
A nikako da se prihvati razumno objasnjenje: mi smo neciji zoovrt, rase su donete, a princip zive supstance je univerzalan.
2. Da li ce albanci oberucke prihvatiti novu priliku da budu stariji od Ilira?
3. Cekamo reakciju nekog iz SNS, na pr Zorane, Babica, Arsica, a mozda i iz samog vrha: da li je "vilica" pripadala clanu ili funkcioneru SNS-a?
4. Interesantno ce biti i objasnjenje Jorgovanke o uticaju na kurs dinara i devizne rezerve, a posebno kako ce se otkrice "vilice" odraziti na "Beograd na vodi"?
PS.
gledajuci kroz prozor, narod strepi da neko nije promenio datum, da u martu nije proslogodisnji maj...

pomorac

pre 9 godina

Kakav crni Darvin i gluposti ljudi se jos loze na nesto sto se svim silama forsira a u cemu postoji toliko rupa i nedostataka da meni licno vise lici na cjediljku za pastu nego na teoriju

citac HU

pre 9 godina

Sve je to znao, il je naslucivo, onaj naucnik koji je u toku Drugog svetskog rata razvio radar za otkrivanja raketa koje su pljustale po Londonu, dok je snimo onu cuvenu scenu na pocetku filma Odiseja u Svemiru No. 1. Kada su oni covekoliki majmuni bili zahvaceni nekim tajanstvenim talasima koje emitovao onaj Monolit, koji je imo razmere 1:3:9. Sto je potpuno nevazno za ovu temu, osim da je taj monolit postavljen na tlo Zemlje jos pre pojave primondijalnog zivota u okeanu Zemlje.
Covek je samo uspesan aksperiment jedne civilizacije koja davno napustila ovaj nas Svemir i sad putuje u susret jednom drugom Svemiru koji se nalazi na nepojamnom rastojanju od od ove nase, male galaksije Mlecni put.
Jedan drugi naucnik, takodje pisac, u svom celokupnom opusu pokuso je dosta uspesno da nam predoci narednik 10 hiljada godina, kada ce covek da savlada tehniku ispod nano velicina i razvice pozitronski mozak, koji ce na kraju da podlegne "tansduktorskim reduktorima" organskog porekla, na bicu koje je hermafrodit, koje mozda i nije rodjeno u nasem Svemiru.
Tajne Svemira su nedokucive, isto kao i BOG.

Pobočnik_Liubo (iz metropole Zagreba - predsjednik podružnice Jovan Deretić, filijala Zagreb - Katolička Srbija)

pre 9 godina

Prvo SRBIN, pa ameba, pa čovjek.

Trovach

pre 9 godina

Malo mi smeta sto se u naucnim tekstovima kao jedini Australopitekus navodi samo vrsta A. afarensis i njegova predstavnica "Lusi", a postojalo je 4 - 7 vrsta. Pri tom, A. afarensis je jedan od primitivnijih (samo je A. anamensis bio pre njega), tako da je verovatniji nas direktni predak kasnija vrsta A. sediba. Naravno, svi oni spadaju u uspravne majmune tako da smo nastali od majmuna. Zajednicki predak ljudi i postojecih vrsta majmuna je ziveo pre oko 6 miliona godina i logicno je da je i on bio majmun.

....,, NS BoY

pre 9 godina

@Miki, njegov deda mozda jeste bio seljak, ali se nije vodio jednoumljem kao tvoj i ti zajedno sa njim. :) Bio je svestan postojanja nekoliko strana.
Nauka se pre svega zasniva na pretpostavkama, sto znaci da 90 posto naucnih istrazivanja nije konacno.
Toga morate biti svesni.

Miki

pre 9 godina

Zar se te teorije o nastanku coveka od majmuna vec nismo odrekli???
(ledenjak, 5. mart 2015 13:17)

Ma naravno, ti si se verovatno odrekao i svog dede, zato što je bio seljak.

ne vazi

pre 9 godina

Imajuci u vidu da se nasi udzbenici ne dopunjavaju, vec se mahom valja isto, kao i da roditelji radije kupe cetiri pakle cigara nego novi udzbenik, a povrh toga apatiju ojadjenih nastavnika to se u Srbiji nece znati...

Kalimero

pre 9 godina

Ništa neće promeniti učenje savremene nauke jer bi promenom takvog učenja hiljade istoričara,antropologa i arheologa momentalno izgubilo svaki kredibiltitet svojih diploma, knjiga i naučnih radova.Naj drastičniji primer je arheološko nalazište na jugoistoku Turske Gobekli teple. Veroverovatno najstariji hram i rukom stvorena građevina koja datira iz perioda 10.000 pne. Teška srca, savremena nauka je priznala da je sklop ovih građevina (ima ih oko 20) star najmanje 11-12.000 godina. Naravno objašnjenja nema ali se i dalje tvrdoglavo trpa idiotska teorija da su građevine stvorile izuzetno građevinski i umetnički nadarene grupe lovaca-sakupljača? Zamislite grupe lovaca-sakupljača koje prenose u grupicama savršeno obrađene blokove masivnog kamena teške i po 20t, i potom ih ukrašavaju ornamentima životinja i ljudskih delova tela. U jednom od ovalnih hramova je poređano tačno 12 velikih T monolita koji verovatno simbolizuju 12 zodijačkih znakova sa dva megalita u sredini koji simbolizuju čoveka i ženu ili Boga i čoveka. Na megalitu čoveka urezana je figura glave bika, a znamo odlično šta je za drevne civilizacije Sumera,Egipta i Indije predstavljalo sazvežđe bika. Dokazi i artefakti niču na sve strane i potvrđuju da je ljudska civilizacija mnogo starija nego što se tvrdoglavo nameće, i verovatno je prolazila kroz velike lomove, uspone i padove u poslednjih 20k godina. Savremena nauka je nalik inkviziciji, mnogi ozbiljni naučnici su izopšteni iz naučnih krugova jer misle drugačije.

LOST BOYS

pre 9 godina

Ma, udžbenici ostaju isti- nastavnici će u toku predavanja predmetne lekcije reći da je u pitanju štamparska greška i teraj dalje...

roto kos

pre 9 godina

Zar se te teorije o nastanku coveka od majmuna vec nismo odrekli???
(ledenjak, 05. mart 2015 13:17)

Teorija o nastanku coveka od majmuna nikada nije ni postojala.
To je samo pokusaj omalovazavanja evolucije od strane likova koji veruju da negde na nebu sedi neki dekica sa bradom koji po potrebi i u zavisnosti od svog raspolozenja odvrce i zavrce slavinu da bi ljudi na zemlji imali kisu...

s

pre 9 godina

to sa klimom u evolucijom nema veze sa mozgom.ima ljudi žive petsto godina na polu pa ništa.što oni nisu evoluirali.nije se čovek nista promenio već sebi prilagodjava prostor.a to ide polako naročito ako nista ne treba da se menja

Miki

pre 9 godina

Zar se te teorije o nastanku coveka od majmuna vec nismo odrekli???
(ledenjak, 5. mart 2015 13:17)

Ma naravno, ti si se verovatno odrekao i svog dede, zato što je bio seljak.

roto kos

pre 9 godina

Zar se te teorije o nastanku coveka od majmuna vec nismo odrekli???
(ledenjak, 05. mart 2015 13:17)

Teorija o nastanku coveka od majmuna nikada nije ni postojala.
To je samo pokusaj omalovazavanja evolucije od strane likova koji veruju da negde na nebu sedi neki dekica sa bradom koji po potrebi i u zavisnosti od svog raspolozenja odvrce i zavrce slavinu da bi ljudi na zemlji imali kisu...

Kalimero

pre 9 godina

Ništa neće promeniti učenje savremene nauke jer bi promenom takvog učenja hiljade istoričara,antropologa i arheologa momentalno izgubilo svaki kredibiltitet svojih diploma, knjiga i naučnih radova.Naj drastičniji primer je arheološko nalazište na jugoistoku Turske Gobekli teple. Veroverovatno najstariji hram i rukom stvorena građevina koja datira iz perioda 10.000 pne. Teška srca, savremena nauka je priznala da je sklop ovih građevina (ima ih oko 20) star najmanje 11-12.000 godina. Naravno objašnjenja nema ali se i dalje tvrdoglavo trpa idiotska teorija da su građevine stvorile izuzetno građevinski i umetnički nadarene grupe lovaca-sakupljača? Zamislite grupe lovaca-sakupljača koje prenose u grupicama savršeno obrađene blokove masivnog kamena teške i po 20t, i potom ih ukrašavaju ornamentima životinja i ljudskih delova tela. U jednom od ovalnih hramova je poređano tačno 12 velikih T monolita koji verovatno simbolizuju 12 zodijačkih znakova sa dva megalita u sredini koji simbolizuju čoveka i ženu ili Boga i čoveka. Na megalitu čoveka urezana je figura glave bika, a znamo odlično šta je za drevne civilizacije Sumera,Egipta i Indije predstavljalo sazvežđe bika. Dokazi i artefakti niču na sve strane i potvrđuju da je ljudska civilizacija mnogo starija nego što se tvrdoglavo nameće, i verovatno je prolazila kroz velike lomove, uspone i padove u poslednjih 20k godina. Savremena nauka je nalik inkviziciji, mnogi ozbiljni naučnici su izopšteni iz naučnih krugova jer misle drugačije.

ne vazi

pre 9 godina

Imajuci u vidu da se nasi udzbenici ne dopunjavaju, vec se mahom valja isto, kao i da roditelji radije kupe cetiri pakle cigara nego novi udzbenik, a povrh toga apatiju ojadjenih nastavnika to se u Srbiji nece znati...

andreas kisser

pre 9 godina

@Kalimero

ovo je vec ne znam koji put da ponavljas jednu te istu pricu i vec pocinjes opasno da smaras! sta je tebi toliko fascinantno sa gebekli tepeom? neolitska revolucija, prelazak na sedelacki zivot i gajanje zitarica, se dogodila u periodu 10.000-8.000 BC. iz tog perioda poticu najstariji stalno naseljeni lokaliteti i svi se nalaze u regionu jugoistocne turske/severo-zapadnog irana. za prvi stalno naseljeni lokalitet arheolozi TRENUTNO, dok se ne pronadju ostaci starijeg, smatraju catali hijik u turskoj, koji je stalno naseljen oko 8000 BC. lokalitet koji ti pominjes nije grad niti stalno naseljeno mesto, vec lokalni verski komplex koji je opsuluzivao siri geografski prostor, gde su klanovi ziveli po povremeno naseljenim selima i koji upravo dokazuje da su ljudi bili u stanju da prave komplexne objekte religijkih funkcija PRE nego sto su konacno presli na sedelecki nacin zivota. mladji a poznatiji primer je recimo stounhendz u engleskoj, ili nju grejndz u irskoj! slicnih primera gde su skitalacke grupe ljudi imale stalno mesto okupljanja iz verskih ili magijskih pobuda u odredjenim periodima godine ima sirom sveta, od juzne amerike do australije. sta je tu misticno!?
a tek tvrdnja da se gebekli tepe precutkuje, te da bi mnogi naucnici zbog njega trebali da spale diplome je tek komedija. teorije i hipoteze se i postavljaju sa ciljem da nastave dikusiju i doprinesu opstem korpusu znanja, na sto ovaj text ukazuje. ti si tipican primer kako mali djokica zamislja nauku.

LOST BOYS

pre 9 godina

Ma, udžbenici ostaju isti- nastavnici će u toku predavanja predmetne lekcije reći da je u pitanju štamparska greška i teraj dalje...

Pobočnik_Liubo (iz metropole Zagreba - predsjednik podružnice Jovan Deretić, filijala Zagreb - Katolička Srbija)

pre 9 godina

Prvo SRBIN, pa ameba, pa čovjek.

joker

pre 9 godina

Još jedan pokazatelj da u nauci nema zavere. Ako naučnim metodom dođete do otkrića nemate nikakav problem da ga publikujete pa makar ono bilo u suprotnosti sa svim dosadašnjim teorijama.

hiavata

pre 9 godina

ovo je 7523 godina od postanka sveta, 5508 godina ima od postanka sveta do rodjenja Hrista i još 2015 godina od rodjenja Hrista do danas a ova "otkrića" su smešna i uperena u podrivanje onoga što Biblija tvrdi..dakle prazna priča iza koje stoji "svetska elita" kojima ova priča odgovara.
(branislav, 05. mart 2015 17:10)

Au prijatelju al' je tebi ispran mozak kad mislis da su se milioni ljudi razbacani po celoj zemaljskoj kugli urotili da tajno podrivaju bibliju. I to zavrsavaju skole desetinama godina da bi postali naucnici da bi bas tebe lagali, al' onako podmuklo i tajno.

Marko

pre 9 godina

Sva sreća pa Tesla nije poslušao oca i otišao u sveštenike nego u naučnike. Ne bi bilo ni struje, ni interneta, ni telefona.. da ne nabrajam svih 112 njegovih patenata. A da je Nikola išao crkvenim stopama... svet bi dobio, pogadjate - još jednog popa. To je ta mala razlika izmedju crkve i nauke.

Vujadin

pre 9 godina

Da li crkva radi na nekom projektu bitnom za ljudsku vrstu? Da li su zasluzni za neko unapredjenje na polju duhovnosti ili medicine, ili mozda nauke? Da li su od svog nastanka nesto novo spoznali, ili dodali u svoje knjige neka nova zapazanja? Nista od toga. Prodaju hiljadama godina jedno te istu foru, jer su prezauzeti zgrtanjem kapitala kroz obmanjivanje vernika. Svi naucnici ovog sveta da ujedine svoj kapital, ne mogu da pariraju zlatu i imovini koje crkva "u ime boga" gomila. Sta vam to govori?

Vojvodjanin

pre 9 godina

Nema sta, nasem narodu niko nije dorastao. U sve se razumemo, od ginekologije do kvantne fizike... samo svoj posao ne znamo da radimo.

ono kad hoces da kazes ju ju ju.. ali ti izleti ha ha ha

pre 9 godina

5508 godina ima od postanka sveta do rodjenja Hrista i još 2015 godina od rodjenja Hrista do danas, a ova "otkrića" su smešna..
(branislav, 05. mart 2015 17:10)

A nije ti bilo smešno kad si "otkrio" internet !?
Umesto što koristiš ta zla i 'smešna' naučna otkrića, ti uzmi lepo zapali vatricu, otvori bibliju i šalji dimne signale.

Kvazimodo Sorabius

pre 9 godina

1. Ovo otkrice, ako je validno, tek ce ugurati kost u grlo zagovornicima evolucije, narocito deo o nastanku rasa. Jer pada u vodu nategnuta verzija o pracoveku i "svemu nastalom od njega", a tek monoteisticke teorije o "bozjem poslu" bezgresnog Boga, koji napravio Adamu polne organe a zaboravio ZENU, pa na brzaka pravio Evu, sto u sustini znaci da se sexao sam sa sobom i pravio decu.
A nikako da se prihvati razumno objasnjenje: mi smo neciji zoovrt, rase su donete, a princip zive supstance je univerzalan.
2. Da li ce albanci oberucke prihvatiti novu priliku da budu stariji od Ilira?
3. Cekamo reakciju nekog iz SNS, na pr Zorane, Babica, Arsica, a mozda i iz samog vrha: da li je "vilica" pripadala clanu ili funkcioneru SNS-a?
4. Interesantno ce biti i objasnjenje Jorgovanke o uticaju na kurs dinara i devizne rezerve, a posebno kako ce se otkrice "vilice" odraziti na "Beograd na vodi"?
PS.
gledajuci kroz prozor, narod strepi da neko nije promenio datum, da u martu nije proslogodisnji maj...

....

pre 9 godina

Kako to da crkva nikad ali nikada nije dala nekog velikana koji je nesto kljucno uradio za nasu planetu? Nikad se nece desiti da iz hrišćanskih redova cujemo, eureka, otkrili smo ovo! ili da kazu, evo skupili su se svi umovi, nasli smo proucavajuci bibliju lek za pedofiliju! Nije se tako nesto nikad desilo u istoriji crkve, i nikad nece. Naprotiv, vekovima su spaljivali progresivne umove i davili bilo kakav ljudski napredak. i dan danas to rade, istina malo drugacijim metodama. Ja ne mogu da verujem da ima ljudi koji ce pre da veruju tako jednoj velikoj mocnoj bogatoj organizaciji pre nego nekom tihom vrednom naucniku koji je spreman ceo zivot da posveti radu i istrazivanju, bez nekih velikih interesa ili zarade.

....,, NS BoY

pre 9 godina

@Miki, njegov deda mozda jeste bio seljak, ali se nije vodio jednoumljem kao tvoj i ti zajedno sa njim. :) Bio je svestan postojanja nekoliko strana.
Nauka se pre svega zasniva na pretpostavkama, sto znaci da 90 posto naucnih istrazivanja nije konacno.
Toga morate biti svesni.

Papine cipelice i kapica - by PRADA, a?

pre 9 godina

Svaki naucnik moze lako postati pop, ali ni jedan pop ne moze postati naucnik, a kamoli intelektualac. Crkva se trudi vec hiljadama godina da objasni ljudima bibliju, i ne mogu. toliko ima razlicitih interpretacija i varijacija, i devijacija. ali kapiram da nije do knjige, nego do crkve. dajte im nesto drugo da procitaju pa cete da vidite sta je moc interprtacije. evo siguran sam da bi i crvenkapicu preokrenuli na svoju vodenicu. Vuk bi tako predstavljao svo zlo ovog sveta, i s vremenom bi postao azdaja, a lovac bi umesto puske dobio koplje i postao Sveti Djordje. A crvenkapica bi predstavljala svetu papinu kapicu, i tako mic po mic, dodavali bi sta im i kako treba, i za dve hiljade godina, od obicne price za decu, nastala bi sveta knjiga u koju se kunu crkvena pokoljenja.

appledroid

pre 9 godina

@branislav Logika i zdrav razum, najveci neprijatelji religije, oduvek bili... Samo ti nastavi da zabijas glavu u pesak i drzi se Biblije.

Dragan

pre 9 godina

ovo je 7523 godina od postanka sveta, 5508 godina ima od postanka sveta do rodjenja Hrista i još 2015 godina od rodjenja Hrista do danas a ova "otkrića" su smešna i uperena u podrivanje onoga što Biblija tvrdi..(branislav, 5. mart 2015 17:10)

Moja deca od svih bajki najvise vole ezopove basne i bibliju

Trovach

pre 9 godina

Malo mi smeta sto se u naucnim tekstovima kao jedini Australopitekus navodi samo vrsta A. afarensis i njegova predstavnica "Lusi", a postojalo je 4 - 7 vrsta. Pri tom, A. afarensis je jedan od primitivnijih (samo je A. anamensis bio pre njega), tako da je verovatniji nas direktni predak kasnija vrsta A. sediba. Naravno, svi oni spadaju u uspravne majmune tako da smo nastali od majmuna. Zajednicki predak ljudi i postojecih vrsta majmuna je ziveo pre oko 6 miliona godina i logicno je da je i on bio majmun.

Trovach

pre 9 godina

@Kvazimodo Sorabius...Ovde nije rec o danasnjem coveku (Homo sapiens sapiens) nego o nasem pretku (verovatno je u pitanju vrsta starija cak i od prvog pretstavnika roda Homo, H. habilisa). Bilo bi dobro da se malo informisete, pre nego sto komentarisete. Podela na rase se desila unutar nase vrste i to pre maksimalno 70 000 godina.

pomorac

pre 9 godina

Kakav crni Darvin i gluposti ljudi se jos loze na nesto sto se svim silama forsira a u cemu postoji toliko rupa i nedostataka da meni licno vise lici na cjediljku za pastu nego na teoriju

citac HU

pre 9 godina

Sve je to znao, il je naslucivo, onaj naucnik koji je u toku Drugog svetskog rata razvio radar za otkrivanja raketa koje su pljustale po Londonu, dok je snimo onu cuvenu scenu na pocetku filma Odiseja u Svemiru No. 1. Kada su oni covekoliki majmuni bili zahvaceni nekim tajanstvenim talasima koje emitovao onaj Monolit, koji je imo razmere 1:3:9. Sto je potpuno nevazno za ovu temu, osim da je taj monolit postavljen na tlo Zemlje jos pre pojave primondijalnog zivota u okeanu Zemlje.
Covek je samo uspesan aksperiment jedne civilizacije koja davno napustila ovaj nas Svemir i sad putuje u susret jednom drugom Svemiru koji se nalazi na nepojamnom rastojanju od od ove nase, male galaksije Mlecni put.
Jedan drugi naucnik, takodje pisac, u svom celokupnom opusu pokuso je dosta uspesno da nam predoci narednik 10 hiljada godina, kada ce covek da savlada tehniku ispod nano velicina i razvice pozitronski mozak, koji ce na kraju da podlegne "tansduktorskim reduktorima" organskog porekla, na bicu koje je hermafrodit, koje mozda i nije rodjeno u nasem Svemiru.
Tajne Svemira su nedokucive, isto kao i BOG.

branislav

pre 9 godina

ovo je 7523 godina od postanka sveta, 5508 godina ima od postanka sveta do rodjenja Hrista i još 2015 godina od rodjenja Hrista do danas a ova "otkrića" su smešna i uperena u podrivanje onoga što Biblija tvrdi..dakle prazna priča iza koje stoji "svetska elita" kojima ova priča odgovara.

NoName

pre 9 godina

@Milica

Genetski kod u ljudskoj rasi, mozes naci i u psenici i u banani. Te ne lupaj mnogo. Mozda su se i vanzemaljci igrali sa nekim ranim pretkom, pa su nastali i majmuni i covek iz tog korena. Malo su muckali i stvorili sve i svasta.

naučnik

pre 9 godina

" Savremena nauka je nalik inkviziciji, mnogi ozbiljni naučnici su izopšteni iz naučnih krugova jer misle drugačije.
(Kalimero, 5. mart 2015 13:51)"

Ovo je mogao da napiše samo neko ko sa naukom veze nema. Iz naučnih krugova mogu da budu izopšteni samo šarlatani, neznalice i varalice. Naravno, ne nailaze sve naučne ideje na povoljan prijem kod kolega, ali to nije izopštenje nego stručna kritika - pojam nepostojeći u antinaučnim krugovima. Ekipa naučnika je isuviše velika, obrazovana, iskusna i raznovrsna da bi mogle da im se uvaljuju šarene gluposti kao što novinari rade običnom narodu.

Marko

pre 9 godina

Sva sreća pa Tesla nije poslušao oca i otišao u sveštenike nego u naučnike. Ne bi bilo ni struje, ni interneta, ni telefona.. da ne nabrajam svih 112 njegovih patenata. A da je Nikola išao crkvenim stopama... svet bi dobio, pogadjate - još jednog popa. To je ta mala razlika izmedju crkve i nauke.

s

pre 9 godina

to sa klimom u evolucijom nema veze sa mozgom.ima ljudi žive petsto godina na polu pa ništa.što oni nisu evoluirali.nije se čovek nista promenio već sebi prilagodjava prostor.a to ide polako naročito ako nista ne treba da se menja

milun

pre 9 godina

kao sto za nas postoje mikronske stvari mozda smo i mi za nekog sicusni ko nas ispituje.Sta ako je za nas milion godina za nekoga jedan dan jer drugacije zivi i dozivljava vreme a mi ne mozemo da shvatimo koliko smo mali, kao sto mrav ne moze da obidje put oko zemljine kugle tako i mi nemozemo da se izborimo sa svemirom....Mozda je nasa planeta virus u kosmosu pa smetamo nekoj civilizaciji meteora onda ce kad tad da nas pogodi taj doktor meteor i izleci kosmos od zagadjenja...u sustini bas me briga sta je bilo kad je bilo i kakvim se sve informacijama truje covek i na kraju ce ostati samo neka izraslina otporna na uranijum

mika

pre 9 godina

Po cemu se razlikuju zubi u ovoj od zuba vilice savremenog coveka.Sto jer su nadjeni u slojevima sedimenata za koje se tvrde da zu 2,8 miliona stari, pa nadjeni su neki predmeti sa brodova olupina pod morem i u rudnicima mineralizovani,metodom radioaktivnog datiranja pokazalo se da su stari nekoliko miliona a zna se da ne mogu biti toliko.

Kalimero

pre 9 godina

(andreas kisser, 5. mart 2015 16:06)
Batice, mnogo sam ja toga pročitao i video u životu da bi me nazvao malim Pericom. Predpostavljam po tvojoj priči da sebe smatraš velikim naučnikom? Čatal hujuk je nastao pune 2000-3000 godina nakon Gobeklija i jeste naselje, a ne religijski centar. Možda je za tebe normalno da je Stounhendž koji je podignut punih 6000 posle Gobeklija na daleko lošijem graditeljskom nivou sa primitivnijom završnom obradom kamena iako su graditelji već daleko dogurali u eru agrikulture. Pošto očigledno spadaš po kometaru u grupu onih filozofa koji u životu nisu podigli ništa teže od olovke naravno da ti je normalno da grupica lovaca prenosi desetine megalite težine preko 10t u periodu od 1000 godina, ali u realno životu to nije moguće. Za onakvu strukturu građevina potrebna je mnogo bolja organizacija od lovačko-sakupljačke ali pošto vidim da si napamet naučio teoriju ne vidim zašto pokušavaš da me isprovociraš na polemiku. Nije Gobekli Tepe usamljen primer ima ih na desetine. Puma Punku,Saksahuaman,Dvarka u Indiji,Jonaguni Japan...Egipat. Samo do pre 20ak godina i do pronalazaka celih naselja u jugoistočnoj Turskoj sve što se naslućivalo starijim od Sumera je smatrano za najgoru naučnu jeres.

Cika Luci Fer!

pre 9 godina

Ljudi nemojte ni da pricate sa ovim ljudima koji misle ko sektasi, njima je ispran mozak.
Covek mora bukvalno svu nauku da odbaci da bi verovao u boga i bibliju.
Oni nemaju ni jedan jedini dokaz i to kaze sve ,pa cak i mnogi popovi danas u svetu ne veruju bas u sve te bajke kao pre.
Ljudi su izmislili religiju i bogove pre vise hiljada godina zato sto su bili primitivni i nisu razumeli svet i onda su bogove izmislili da na taj nacin objasne zasto imamo bolesti, prirodne katastrofe itd.

andreas kisser

pre 9 godina

Samo do pre 20ak godina i do pronalazaka celih naselja u jugoistočnoj Turskoj sve što se naslućivalo starijim od Sumera je smatrano za najgoru naučnu jeres.
(Kalimero, 5. mart 2015 17:37)

ova poslednja recenica ilustruje sasvim jasno o kakvoj se "gomili knjiga koju si procitao" radi. preciznije, sto rece neko od prethodnih komentara, odgledao na history-u i youtube-u, eventualni procitao na wikipwdia-i. i otkud ti ideja da pokusavam da te podstaknem na diskusiju??? obrazovani ljudi i pripadnici akademske zajednice polemisu samo sa sebi jednakima. u protivnom, takva verbalna interakcija se zove 'predavanje', a to je ono sto sam ja tebi besplatno udelio u prethodnom komentaru. zamisli na sta bi licilo kada bi se u istoj emisiji nasli recimo profesori radivoj radic, ljuba maksimovic, marijana ricl ili mihajlo milinkovic sa jedne, i ekipa sarlatana okupljena oko masinskog inzenjera deretica sa druge. to je otprilie nivo na kome se nalazimo nas dvojica i odnos medju nama. tako da sledeci put pre nego sto i pomislis da nekoga izazivas na diskusiju, proveri prvo znanje kojim raspolazes pre nego sto kao kontra-argument ponudis svoju 'zdravu narodsku logiku' ('kako su mogli ... kad ja znam da je to nemoguce'). zahvaljujuci zdravoj narodskoj logici su svojevremno spaljivani ljudi koji su govorili da je zemlja okrugla, jer boze moj, australijanci bi stajali naglavacke. i ne moras da mi placas za predavanje iz prvog komentara, pod uslovom da si nesto naucio... batice!

Marko

pre 9 godina

@marko
e moj marko. Bozija je volja sto je tesla otisao u naucnike a ne za svestenika. Njemu je Gospod dao takav um i Bozije je dopustenje sto je Tesla postao to sto jeste. Da nije on, neko drugi bi struju otkrio, a Bog je u svakom slucaju nju stvorio, kao i sve ostalo. i Dace Bog da poverujes u istinu, a ne u to usta verujes.
(trosic vladan, 5. mart 2015 20:00)

E moj Vladane.. a cija je volja bila da se Đordano Bruno spali javno na lomači? A Lord Cobham, Louis de Berquin, Girolamo Savonarola, William Tyndale itd. itd.? Tim velikanima gospod nije dao um? Nije im gospod dao dopustenje da koriste 'bozji um', nego su javno spaljeni? Sta su oni zgresili da ih se javno spali? Istina je sledeca: spalili bi i Teslu da su imali prilike, ili da se ranije rodio. Ovo sto dzihadisti sad rade 'nevernicima' u ime alaha je isto sto je crkva vekovima radila u ime boga. Poptpuno isto. A mase koje kao i ti 'veruju u istinu' su pozdravljale aplauzom taj zlocin na trgovima. Ko god je stao u odbranu razuma i nauke je bio spaljen, u ime bozje. Da li se crkva ikad ogradila od toga, da li su se izvinili? Ah, 'Bozjom voljom' nisu. O kojoj istini pricamo brate?

Muad'Dib

pre 9 godina

Andrease, ne zameri Kalimeru. On je svu mudrost pokupio iz emisije "Drevni vanzemaljci" History kanala, nije taj knjigu pročitao.

Miroslav

pre 9 godina

Sramotni komentari, koliko vidim ljudi u Srbiji nemaju pojma sta je to teorija niti imaju blage veze o teoriji evolucije. Piju rakije i gledaju Grand zvezde i nekde izmedju su doktorirali evolucionu biologiju. Pametan narod nema sta...

ateista

pre 9 godina

Neki baja iskopao fosilno zubalo u africi, a crkvenjaci u Srbiji se osetili prozvani. Svaki drugi komentar bog ovo bog ono, bog vamo bog tamo. Baš vas je uzdrmala ova vest? Toliko je to u šta verujete stabilno? Da bog kojim slucajem postoji, evo da na primer lezi na ulici ped vama... vi bi ga preskočili sto puta kolko ste 'prosvetljeni'. Da ne spominjem plitkoću uma i duha ovih najglasnijih koji se u crkvu kunu i boga zazivaju.

Nenad

pre 9 godina

Ne mogu da verujem opet se saplicu evolucionisti i to na istom mestu i opet milione godine stara vilica savremenog coveka.Pogledati na linku ispod.

http://i.imgur.com/6xPFoXW.jpg

777

pre 9 godina

Praznine?Pa te praznine i supljine vezano za evoluciju nikada nece da se popune. Evolucija je jadna i kao teorija. Ko nas je stvorio?Dekica kaze neko!Sramota je da neko ko nije citao Bibliju tako prica. Ko nas je stvorio?Srce,bubrezi ,obrve da nam znoj ne ide u oci. Stvoritelj je duh a ne covek. On nas i odrzava u zivotu. Da li neko moze da dokaze da akvarijum moze sam da se napravi?Odakle nam moc govora?Ili jos bolje savest?Kako da bas postoje i muskarac i zena?Zasto se naprimer tela kosmonauta boravkom u svemiru ne prilagodjavaju zakonima koji tamo vladaju vec im misici atrofiraju?A o mozgu i da ne pricam. Ljudi su se trudili da naprave racunar a mozak je cudo!Samo sto ga na zalost neki ne koriste onako kako treba vec lupaju gluposti o dekici.

1:4:9, zapravo

pre 9 godina

@(citac HU, 5. mart 2015 15:14)

Sve si tačno napisao, jedino nije "tansduktorski reduktor", nego "virtubacioni šklofubator". A sada ne zaboravi večernju dozu pilulica.

Simo

pre 9 godina

kao sto za nas postoje mikronske stvari mozda smo i mi za nekog sicusni ko nas ispituje.Sta ako je za nas milion godina za nekoga jedan dan jer drugacije zivi i dozivljava vreme a mi ne mozemo da shvatimo koliko smo mali, kao sto mrav ne moze da obidje put oko zemljine kugle tako i mi nemozemo da se izborimo sa svemirom....Mozda je nasa planeta virus u kosmosu pa smetamo nekoj civilizaciji meteora onda ce kad tad da nas pogodi taj doktor meteor i izleci kosmos od zagadjenja...u sustini bas me briga sta je bilo kad je bilo i kakvim se sve informacijama truje covek i na kraju ce ostati samo neka izraslina otporna na uranijum
(milun, 5. mart 2015 16:21)

Kao sto mi igramo igrice mozda neko igra nas. Mozda smo mi igrica Civilizacija Earth gde neki nevidljivi igrac povlaci poteze a igra nas na losem racunaru pa nam sve izgleda sporo i mutno i nista nam nije jasno a volimo mnogo da pametujemo jer smo tako u mogucnosti.

Marko

pre 9 godina

Zasto crkva nije dala nekog velikana koji je znacajno unapredio ljudski zivot na zemlji? Zato jer je BOG u toj prici ustvari super-star! Ne sme niko drugi da bude velik, ne sme niko drugi da odskace previse, to plasi crkveni vrh. Zna se ko je glavna zvezda, pobogu. Podseca me malo na ono "Allah Uakbar!" pre nego se zlim nevernicima odseku glave. U fazonu bog je velik, a ti sad umri sitni nitkovu. Izvinjavam se na grafickom izrazavanju, ali ne treba ni zatvarati oci previse. Naprotiv.

В.Н.

pre 9 godina

Некад су басне јеретичке досађивале Цркви Божјој, а сада јој до-
сађују басне богоодступничке. Истрајношћу у вери, приљежном мо-
литвом, исповедништвом па чак и мучеништвом побеђена је она до-
сада. Само тим начинима биће побеђена и ова нова досада. И Црква
Божја, сасуд Истине божанске, на крају ће тријумфовати, јер ће вра-
гу на крају нестати оружја (Пс. 9, 7). Блажени Климент Алексан-
дријски рекао је о јеретицима који напустише цркву: „Онај ко је пао
у јерес, путује кроз суху пустињу, напуштајући јединога истинога Бо-
га; одвојен од Бога он тражи безводну воду, скупља рукама беспло-
дност, улази у ненасељену и жедну земљу." То исто се данас може
рећи о многим научним хипотетичарима и теоретичарима који се ру-
ководе маштом својом а не истином Божјом.

Pametnjaković

pre 9 godina

Nema karijesa jer je bio isključivo biljojed. Vagina je odgovorna za revolucije u evoluciji, jer ona kombinuje gene, a pri toj kombinacije se ponekad dogodi da se iskombinuju i ukombinuju i virusi i bakterije, pa ispadne nešto poprilično drugačije od očekivanog. U svakom slučaju, vagina, čiji je preteča parazit koji je gutao svoje žrtve i kombinovao svoje gene sa genima svojih žrtava, je odgovorna za diverzifikaciju života na našoj planeti. To se sa vremenom sve izgubilo jer se vagina zakamuflirala i prikrila i danas ima sasvim drugo značenje i smisao. Ali to je jedna od glavnih karakteristika živih bića, da se kriju, da obmanjuju, da prevare potencijalne žrtve.

TT

pre 9 godina

"....obrazovani ljudi i pripadnici akademske zajednice polemisu samo sa sebi jednakima. u protivnom, takva verbalna interakcija se zove 'predavanje', a to je ono sto sam ja tebi besplatno udelio u prethodnom komentaru....
... ...i ne moras da mi placas za predavanje iz prvog komentara, pod uslovom da si nesto naucio... batice!"
@ (andreas kisser, 05. mart 2015 20:12)


Istinski pametan covek nikada nece nikoga omalovazavati i nipodastavati. Pametan covek NIKADA nece sebe predstavljati kao pametnog, jer istinski pametni ljudi su veoma svesni koliko ne znaju...
Takodje, dzabe svo obrazovanje ako nedostaje osnovna kultura i postovanje prema drugima.
Dzabe svo obrazovanje ako arogancija i sujeta unisti svaku zelju u citaocu da procita o cemu to zapravo govoris (kao sto se desilo sada u mom slucaju).

M.V.

pre 9 godina

@ (andreas kisser, 5. mart 2015 20:12)
A koju ti to logiku koristiš i ti tvoji profesori. Uvijek se "mainstream" suprostavljao drugim strujama, bez obzira ima li u njima barem dijela mogućnosti da su istinite. Upravo ono što su ti profesori danas, nekad su bili ti koji su spaljivali ljude koji su govorili da je zemlja okrugla. Druga ideja, druga mogućnost je nemoguća, već je njihova riječ jednaka riječi Božijoj. To nije nauka, već lični egoizam tih koji ne žele da mijenjaju ništa, već se drže "svoga", čak i kad činjenice drugačije tvrde, oni ne rade za nauku, već protiv nauke. A istorija će se izmjeniti još nebrojano puta u budućim pokoljenima, jer često cijeli dijelovi prošlosti se sklapaju na osnovu par činjenica i mnogo nagađanja, a onda se na to naveže opet par činjenica i mnogo nagađanja, pa istoričari krenu da smišljaju šta je ko i gdje rekao prije petsto ili hiljadu godina, a toga nema nigdje u pisanim tragovima, a onda jedan istoričar citira onoga drugog što je nešto smislio u svome radu, i na to nadovezuje svoju tezu/teoriju, a treći se nadoveže na ovog drugog i tako cijela kolona se uhvati i nastane dio istorije, a ono što je onaj prvi napisao niko ne smije da preispituje, jer onda svi ovi iza njega su pogrešno pisali radove, a kako će onda tu biti profesor od njih, kad na poslijetku ni oni ništa ne znaju. Kako to može da bude onda nauka.

...

pre 9 godina

Kakav crni Darvin i gluposti ljudi se jos loze na nesto sto se svim silama forsira..(pomorac, 5. mart 2015 15:11)

Da li znas da se crkva javno izvinila Darvinovoj porodici 2008, znaci ne tako davno. Da li znas da su takodje rekli da je njegova teorija sasvim ok? E sad, mozda ne pratis crkvene vesti pa ne znas. Ali ja padim naucne dostignica, pa sam i za ovo cuo. Da li pratis ti nesto, osim svojih postova?

trosic vladan

pre 9 godina

@marko
e moj marko. Bozija je volja sto je tesla otisao u naucnike a ne za svestenika. Njemu je Gospod dao takav um i Bozije je dopustenje sto je Tesla postao to sto jeste. Da nije on, neko drugi bi struju otkrio, a Bog je u svakom slucaju nju stvorio, kao i sve ostalo. i Dace Bog da poverujes u istinu, a ne u to usta verujes.

uskee1512

pre 9 godina

Da demantujem sam sebe a i izvinem se kući jer su pisali oni baš o tom našem čoveku a i ujedn da ućutkam ove što pričaju da je ovaj stariji od srba
www.b92.net/zivot/nauka.php?yyyy=2013&mm=02&dd=07&nav_id=684570

trosic vladan

pre 9 godina

@ Kvazimodo Sorabius
nemas ti pojma koliko nemas pojma. Dace Bog pa ces shvatiti nesto nekada u zivot, da vise nebi pricao ovakve grozne i djavoljske stvari.

naucnik

pre 9 godina

Kvazimodo Sorabijuse, Nova Srpska 7524. godina pocece 15. septembra 2015. ili 1. septembra po julijanskom kalendaru. Pogledaj pravoslavni kalendar za septembar. Prema proracunima jevrejskih ucenjaka iz Aleksandrije, koji su izucavali Stari Zavet i nekako dosli do vremena Bozjeg Big Benga, a sto je usvojila Vizantijska crkva, stvaranje sveta je pocelo 1. septembra 5509. pre Hrista. Bilo je pokusaja da se pocetak godine veze za 25. mart, da bi se objedinile tri kljucne stvari za hriscanstvo: postanak sveta, Hristovo zacece i Hristovo vaskrsnuce. Sto se tice vincanskih ostataka, prvo mi nadji po kom brojnom sistemu su racunali arhivincanci i zasto bi oni usvojili jedno od nekoliko STAROZAVETNIH tumacenja o vremenu postanka sveta? Arhivincanci - hriscani pre hriscana i Jevreji pre Jevreja? Daj, molim te...

"Selidba lasta, selidba jegulja i jos neki tragovi" su posledica klimatskih promena i promena u geografiji tokom eona, a ptice slede dobro upamcene putanje. A zasto bi jeguljama smetao potop? I da li je Noje nosio akvarijume na svojoj barci? A skoljke na Kopaoniku, ako ne izucavas geologiju, sigurno mislis da je posejao Djavo, kao i ostale fosile po svetu, da poremeti ljudsku veru...

Ne mogu da verujem da si ucitelj. To je sve sto na kraju mogu reci.

Banac030

pre 9 godina

@...
U suštini se slažem sa tobom, ali moram da te ispravim u jednom delu. Ipak je i crkva imala jednog velikana - Žorža Lemetra. Ali to nije postao zato što je bio sveštenik, već uprkos tome.

miki

pre 9 godina

Polako, da bi neko otkriće dobilo naučnu potvrdu potrebno je mnogo više od jednog parčeta kosti. Mož da bude al ne mora da znači.

Petar Srdanovic

pre 9 godina

Apropo da li je iz crkve potekao neki naucnik:
Reskiracu da me opet nabede da branim crkvu (zaista ne) vec samo hocu da ukazem na primere naucnika koji su potekli iz crkve (storgo istorijski), kao Djordano Bruno (da, znam da su ga spalili), Dositej, i veoma interesantan Pjer Tejar de Šarden. O njemu je bloger nsarski imao veoma inspirativn blog

Inace ako se zaista pokaze da je ovo najstariji ostatak coveka, niko nece zaplakati za Lusi ili slicnim ostatkom i krvnicki braniti - ne, nije to najstarije. Jednostavno ce se udzbenici revidirati i to je to.
Ne treba padati u vatru i svadjati se, vec razumno raspravljati.

Cuj

pre 9 godina

Cuj sektasi koji veruju u stvaranje!O cemu pricate. Pa Bog je najveci naucnik!U Bibliji stoji da je zemlja okrugla i da lebdi u prostoru. I to je napisano previse hiljada godina kada ljudi nisu imali teleskop. Kako su znali to da napisu?Nadahnuo ih je stvoritelj koji je postavio sve fizicke i moralne zakone. Njih se ljudi ne drze vec unistavaju jedni druge a i planetu koju im je Bog podario.

Scandal

pre 9 godina

(ateista, 6. mart 2015 07:18)
Čovek napravi auto, zna kako da ga uključi i isključi. Ali nijedan inženjer ne zna da napravi 100000 pumpi na milimetru kvadratnom.
Kako to?
Pogledaj presek tankog creva pod mikroskopom, videćeš da postoji i da je to u čovečjem organizmu.
Čovečiji orgnizam niko ne zna kako i gde da uključi ili da isključi.
Niti životinjski. Kako to objašnjavaš?
Bog postoji, jer da ne postoji, nebi bilo života na Zemlji. I zemlja nije stara milijardama godina, već 7-8000 godina.
Uzmi u obzir eroziju zemljišta i zaslanjivanja mora i okeana.
Da je Zemlja zaista stara milijarde godia, život u okeanima nebi bio moguć, a Južna merika bi nestala sa lica Zemlje.

ne volim HM

pre 9 godina

(andreas kisser, 5. mart 2015 20:12)

Nije lepo sto umesto argumenata iznosite samo kvalifikacije, fraze i to veoma bucno. To sa naukom nema veze.

naucnik

pre 9 godina

"A mozda je najlakse da mi objasnite: zasto je celo covecanstvo ODLEPILO i proslavilo "dolazak novog mileniuma" GODINU DANA pre stvarnog dolaska?" ZATO STO VECINA COVECANSTVA ZABORAVI STA JE UCILA U SKOLI KAKO SE RACUNA VREME U ISTORIJI. EVO MOJA CERKA TO RADI U 5. OSNOVNE. GODINA 0 PRIPADA 1. VEKU PRE NOVE ERE. A GODINA 2000. PRIPADA XX VEKU. "Da ne pitam kako to u destilovanoj vodi se stvore milioni (milijarde?) elektronvolti za munju i grom - a da se nije uspelo od vodene pare napraviti u laboratoriji niti jedan slobodan elektron, a kamo li strujni tok!" REC JE O KRISTALIMA LEDA A NE VODENOJ PARI. TRENJE KRISTALA TOKOM UZLAZNIH STRUJANJA U OLUJNOM OBLAKU STVARA STATICKI ELEKTRICITET. TO IMA VEZE SA POLARNOSCU MOLEKULA VODE - ALI SADA NEMAM PROSTORA DA OBJASNJAVAM. "Pa zasto Njutnova fizika "ne vazi" za Zemljino jezgro kad se tvrdi da je od istopljenog gvozdja, a ne od olova, na primer, koje je teze od gvozdja?" ZATO STO JE GVOZDJE PRIMORDIJALNI ELEMENT NASTAO IZ ZVEZDA, A OLOVO NASTAJE RASPADOM URANIJUMA U ZEMLJINOJ KORI. NE MOZE PROPASTI U CENTAR ZATO STO ZEMLJA NIJE TECNA LOPTA, NEGO OSTAJE U KORI KAO RUDA. "Ili da neko osmisli tvrdnju da zemljino (od istopljenog gvozdja?) jezgro daje magnetno polje i polove Zemlji, a deci se prica da lopta nema polove!?" KO KAZE DA SE LOPTA NE MOZE NAMAGNETISATI DUZ JEDNE OSE? TO JE ELEMENTARNA ELEKTROMAGNETIKA. KO "PRICA DECI"? "I zar ne bi Zemlja menjala (mozda i izgubila) polove, makar 4 (ili najmanje 2) puta godisnje?" OTKUD TI OVO?

Kvazimodo Sorabius

pre 9 godina

Branislave@, sada, 14. marta, pocinje Nova Srpska 7524. godina.
Iznad zapadnih vrata u Manastiru Visoki Decani ima brojka, kojoj ako se doda 2015. daje broj 7523. (jos par dana).
Istu godinu je utvrdio Prof Srejovic (sa svojim timom) na iskopavanju Vincanskih arheoloskih ostataka.
Koliko je bilo potrebno civilizacijama, donetim na Zemlju, da se razviju do pisma i kalendara, za sada, ne znamo.
Selidba lasta, selidba jegulja i jos neki tragovi su posledica kataklizme (mitskog potopa), i ako se olako moze prihvatiti postojanje "Panonskog mora", postojanje "prepotopskih" fosila od morskih skoljki na vrhu Kopaonika, na prvi pogled, nemaju logiku?
Gospodo, ne izigravajte inkvizitore Berlinskog kongresa, okrenite se oko sebe, naslozite kockice, ili bar ne pljujte na necije napore da se sklopi mozaik?

andreas kisser

pre 9 godina

Uvijek se "mainstream" suprostavljao drugim strujama, bez obzira ima li u njima barem dijela mogućnosti da su istinite. Upravo ono što su ti profesori danas, nekad su bili ti koji su spaljivali ljude koji su govorili da je zemlja okrugla.
(M.V., 5. mart 2015 21:36)

ova jedna recenica na pocetku vaseg komentara, kao i kasniji stereotipi o istoriji kao nauci vas diskvalifikuje za bilo kakvu dalju ozbiljnu raspravu o bilo kojoj istorijskoj temi. ocigledno je elementrano neznanje, i bez obzira na suvoparne fraze koje slede u nastavku vaseg komentara, ovde se svaka dalja diskusija zavrsava. dolazimo dakle ponovo do moje konstatacije iz prethodnog komentara: mogu da vam odrzim kratak kurs ako ste zainteresovani (sto se ponekad trudim da cinim u mojim komentarima), ali ne i da gubim vreme polemisuci sa osobama bez sistematskog znanja. pretpostavljam inace da i o drugim naukama imate slicno misljenje kao i o istoriji... recimo o matematici, mehanici, hemiji? ili vam se nekako cini najlakse da se iz hobija zanimate istorijom, informisuci se iz novinskih feljtona i sa tv-a. zanimljivo da svaki srbin odmah skoci da prokomentarise vesti ovog tipa, ali je zato recimo vest na b92 pre nekih mesec dana o tribini posvecenoj stanislavu vinaveru prosla sa jednocifrenim brojem komentara. izgleda da su srpski internet experti za sve i svasta sa ovog foruma bili tog dana zauzeti vestima o lugansku, CIA, vatikanu, dereticu & co, itd. nego o cemu sam ono pricao... a da, sistematsko znanje!

andreas kisser

pre 9 godina

Nije lepo sto umesto argumenata iznosite samo kvalifikacije, fraze i to veoma bucno. To sa naukom nema veze.
(ne volim HM, 5. mart 2015 21:13)

postovani ljubitelju svih ostalih muzickih formi osim HM, procitajte moj prvi komentar pa mi pojasnite sta su u njemu 'bucne fraze i kvalifikacije'. a ako mislite da moj prvi komentar nije argumentovan, u tom slucaju ako zelite mozemo da se upustimo i u diskusiju o znacenju pojma 'argument', kao skupu cinjenica na kojima se bazira dokaz. dakle?


@(TT, 5. mart 2015 21:06)

vas komentar je eticki naravno potpuno na mestu, ali ako niste primetili ja sam samo odgovorio na repliku koja mi je direktno upucena. a zanimljivo da vam frazeologija te replika nije ni najmanje smetala, iako zapocinje vrlo neumesnim familijarnim obracanjem ('batice'????), a nastavlja vrlo zajedljivim sarkazmom na moj racun [procitajte taj drugi komentar 'kalimera' ponovo, ali pazljivo]. dakle, da li je vasa kritika meni upucena iskreno - jer ste nasli ostrinu mog odgovora isuvise drskom (u cemu biste kako rekoh bili u pravu, jer buduci akademski radnik imam vrlo nizak prag tolerancije na logicki neutemeljene i nepromisljene komentare neobrazovanih i poluobrazovanih osoba, sto priznajem cesto rezultira neopravdanom zajedljivoscu), ili je vas komentar mozda reakcija na sam iskaz, dakle saznajnu vrednost moja dva komantara, a sa kojima se licno ne slazete, ali nalazite da je u nedostatku adekvatnih protivargumenata lakse kritikovati formu? ali iskreno?

Black Goo

pre 9 godina

"Sijaset naucnih nonsensa, ali se drzi(mo) jedne definicije dok se ne pojavi nova, dok u religiji nista ne razmisljaj, sve je dato i vecno - Bozija volja! Sto se kaze: placaj porez i umri, dok se svestenici i vlast maste OVDE, meni ostaje verovanje da ce se uloge promeniti nakon fizickog nestanka?"
(Kvazimodo Sorabius, 6. mart 2015 00:26)

- Ima nekog smisla sve to što si napisao u ovom komentaru, samo da nisi sve upropastio sa komunističkom vaspitnom batinom "definicija" umesto teorija. Definicija je jedno, a teorija je nešto drugo i kod pametnih su to sve samo teorije i ništa od toga nije definicija kao kod presvučenih komunista, koji su sve voleli ideološki da definišu. Kad je nešto tako nasilno definisano bez svakog argumenta onda tu više nema "bože pomozi" i mesta za razum. Kako ćeš da definišeš nešto o čemu toliko malo znaš i ništa ne objašnjavaš, već samo sve opisuješ sa milion predpostavki i izmišljenih parametara u okviru jednog vrlo sumnjivog i prilično buđavog naučnog modela, koji nikad neće biti kompletiran i bez rupa, kao neke zatvorske ćelije - iz koje se ne sme izaći u ovoliko dogmatskoj nauci?
- Dobrodošli u novo mračno doba i digitalno pomračenje uma!

i tako to

pre 9 godina

Pametnjaković,

kada covek(homo danasnji tj. ja) bolje razmisli ... stvarno oko nas (sto napominju i u tekstu) ima puno praznina ... staces valjda nam je tako sudjeno, s postovanjem........

kukala nam majka

pre 9 godina

"...jer često cijeli dijelovi prošlosti se sklapaju na osnovu par činjenica i mnogo nagađanja, a onda se na to naveže opet par činjenica i mnogo nagađanja, pa istoričari krenu da smišljaju šta je ko i gdje rekao prije petsto ili hiljadu godina, a toga nema nigdje u pisanim tragovima, a onda jedan istoričar citira onoga drugog što je nešto smislio u svome radu, i na to nadovezuje svoju tezu/teoriju, a treći se nadoveže na ovog drugog i tako cijela kolona se uhvati i nastane dio istorije, a ono što je onaj prvi napisao niko ne smije da preispituje, jer onda svi ovi iza njega su pogrešno pisali radove, a kako će onda tu biti profesor od njih, kad na poslijetku ni oni ništa ne znaju. Kako to može da bude onda nauka.
(M.V., 5. mart 2015 21:36)"

Ovo je vidjenje istorije u Srbiji, jedinoj zemlji (pored ISILa ili Avganistana) gde se moze cuti recenica "More svima bih ja njima pocepao diplome". Pa ako cemo tako, moze li se do istorije Srbije doci mozda na drugaciji nacin? Ili je njena svetla staza u vremenu zacementirana na vjeke vjekova?

Kalimero

pre 9 godina

Andrease, ne zameri Kalimeru. On je svu mudrost pokupio iz emisije "Drevni vanzemaljci" History kanala, nije taj knjigu pročitao.
(Muad'Dib, 5. mart 2015 17:56)
Lepo je pročitati da si upućen u vrlo uspešan serijal "Drevni vanzemaljci" ali cinizam nije primeren ovakvim raspravam.Ako se ne varam u tom serijalu Čatal Hojuk se ne spominje? U pravoslavlju postoji jedan pojam koji se odlično može primeniti u ovakvim slučajevima a on se zove "prelest". Posebno se često korisit u terminologiji kada se definiše stanje ljudi koji su umislili da su Bogom dani u odnosu na druge i da je drugačije mišljenje bezvredno. S' obzirom da sam generacija 40+ priznajem da sam rastao uz knjige Ahmeta Bosnića,Zaharije Sičina i Eriha von Danikena koga posebno poštujem ali izuzetno grešiš jer samo mnogo više upućen u opštu istoriju čovečanstva, posebno antičke civilizacije i Vizantiju. Ali pošto to nije tema ove nametnute polemike hajde nekako da stupimo u kontakt pa da ti prezentujem makar deo "kućne biblioteke". Imaš li neki kontakt na društvenim mrežama ili nekom forumu? Nije lepo omalovažavati nekoga, a da ne znaš ništa o njemu, zar ne?

Kalimero

pre 9 godina

(andreas kisser, 6. mart 2015 01:52)
Poštovani budući akademski radniče. Ako mislite da arogancija upakovan u celofan može imati drugačiji odgovor koji se " u rukavicama" prezentuje onda se ne slažamo nikako. Moje obraćanje sa "batice" možda nije najsrećnije i primereno ali Vaš izuzetno arogantan tekst koji je uzgred tako uniformisan kao da je izašao iz modernih udžbenika nije zaslužio mnogo bolje obraćanje. Ne smeta Vam to što podcenjujete druge ljude poistovećujući ih sa "malim Pericom" ali zato kada je Vaša sujeta povređena onda je to druga priča? Možda nisam budući akademski radnik ali kao inženjer elektrotehnike sa 20 godina dugim stažom sigurno nisam poluobrazovan i diplomu sam stekao odavno... Nažalost nizak prag tolernacije(čitati arogancija) je zaštitni znak mlađih generacija. Najveća otkrića u arheolgiji su postigli upravo ljudi mimo struke, veliki entuzijasti. Kakva bi istorija čovečanstva stvarno bila kada bi se držali samo logički utemeljenih činjenica? Upravo ovakva kakva je sad, limitirana i sklona anatemisanju svakoga ko misli ili vidi drugačije od nje ili njenih jurišnika.
Ako sam Vas nečim uvredio iskreno se izvinjavam ali bih Vas zamolio da ubuduće nastupate na drugačiji način.

Black Goo

pre 9 godina

"Kako to da crkva nikad ali nikada nije dala nekog velikana koji je nesto kljucno uradio za nasu planetu? Nikad se nece desiti da iz hrišćanskih redova cujemo, eureka, otkrili smo ovo! (...)"
(...., 5. mart 2015 18:28)

- Ne čudi da vi sa učiteljima iz komunizma ni to još ne znate. Vas treba pitati da navedete ko to nije bio "crkvenjak" od onih što ostaviše neki doprinos vama i vašoj, od vas - ovoliko unakaženoj nauci, a da nije pre svega bio veliki hrišćanin. Kopernik je išao i u Vatikan na hodočašće i tamo ostao celu godinu. Galilej je bio kao niko veliki vernik, kao i Njutn i Ajnštajn što su to bili. I vaš bogootac s imenom Čarls Darvin se spremao za crkvenu mantiju, kao životni poziv, pre nego što je zalautao na Galapagosu, i to mu je jedino obrazovanje. Zato nije ni čudo što vam je sašio ovakvu materijalističku i dogmatsku religiju, koju vi još i ponosno zovete vaša nauka. I vaši se komunisti lažno kitiše sa demokratijom kao niko, pa možete i vi nesrećnici malo sa naukom. Velika je sreća za planetu da ste i vi darvinisti samo brzo prolazna epizoda posle svih cezarovih popova i svih Moskvinih komesara.

"Sva sreća pa Tesla nije poslušao oca i otišao u sveštenike nego u naučnike. Ne bi bilo ni struje, (...)"
(Marko, 5. mart 2015 18:18)

- Zar neko i u šali može da napiše da je Tesla izmislio struju? Neverovatno! A sa čime su pozlaćivani svi oni predmeti pre toliko hiljada godina? Sa vašom pljuvačkom možda? Čuste li za nešto što se zove npr. Bagdatska baterija?

Kvazimodo Sorabius

pre 9 godina

trovach@, polemisi sam sa sobom (kao i ovaj naucnik koji poetski zakljuci da ne znam koliko neznam), a ne ljutim se, jer postujem pravo da svako ima misljenje, i ako se kaze da je misljenje kao du*e i svako ga ima.
Ono sto nije lepo sto se ti ne informises tamo gde i ja: "milion puta" sam iscitao Bibliju, ali u njoj trazim istinu iz mutnog secanja, a ne, priznajem, kao boziju rec. Na pr. u Knjizi proroka Jezekilja, od stiha 4. pa do 15. je fenomenalno opisivanje sletanja svemirske letelice medju zabezeknute cobane, koji u uglacanoj letelici, krivim ogledalima, vide sebe i stoku iza svojih ledja, pa se osecaju kao macka ili majmun ispred ogledala i ne shvataju sta vide.
Ili, "Kovceg od zaveta" - radiostanica sa nekom radioaktivnom baterijom - "obuci plast da ne budes sprzen" (ozracen?), "podigni poklopac i cuces glas gospodnji" - a ja sve OVO imam, istina necu biti sprzen jer pogon je iz Djerdapa ili Obrenovca, a poklopac mi je na terasi i zovem ga SATELITSKA ANTENA.
Ovo oko nastanka rase, nek je sve tacno kako kazes, a nije, ali KAKO i ZASTO nije pronadjen slucaj prelaza od bele ka crnoj rasi, ili obratno, svejedno?
A mozda je najlakse da mi objasnite: zasto je celo covecanstvo ODLEPILO i proslavilo "dolazak novog mileniuma" GODINU DANA pre stvarnog dolaska?
Da mi je ikad ucenik ili student rekao da nova desetica, stotina ili hiljada pocinje sa 10 a ne sa 11, stotina sa 100 a ne sa 101 i hiljada sa 2000 a ne sa 2001 - dobio bi slabu k'o vrata!
Da ne pitam kako to u destilovanoj vodi se stvore milioni (milijarde?) elektronvolti za munju i grom - a da se nije uspelo od vodene pare napraviti u laboratoriji niti jedan slobodan elektron, a kamo li strujni tok!
Pa zasto Njutnova fizika "ne vazi" za Zemljino jezgro kad se tvrdi da je od istopljenog gvozdja, a ne od olova, na primer, koje je teze od gvozdja? Ili da neko osmisli tvrdnju da zemljino (od istopljenog gvozdja?) jezgro daje magnetno polje i polove Zemlji, a deci se prica da lopta nema polove!? I zar ne bi Zemlja menjala (mozda i izgubila) polove, makar 4 (ili najmanje 2) puta godisnje?
Sijaset naucnih nonsensa, ali se drzi(mo) jedne definicije dok se ne pojavi nova, dok u religiji nista ne razmisljaj, sve je dato i vecno - Bozija volja! Sto se kaze: placaj porez i umri, dok se svestenici i vlast maste OVDE, meni ostaje verovanje da ce se uloge promeniti nakon fizickog nestanka?
Kad vec zivim kao pas, sto mi se brani da lajem!

vasilije knezevic

pre 9 godina

Nije potebno uzbudjivati se zbog neke vilice koja je uspjela da ostane neraspadnuta toliko
godina.Ne razumijem zbog cega se istorija mora mijenjati.Prije svega svako odredjivanje
ljudskih pocetaka je izrazito religiozno.Svako vremensko odredjivanje,bilo da se radi o
zivotu ,covjeku,zemlji ili bilo kome drugom pojmu koji definise nase postojanje ne moze
biti nista drugo nego najobicnija religija.Interesatno je i to da pojedina osoba koja vremenski
odredjuje takve dogadjaje ne mora vjerovati u boga ali su religiozni standardi duboko ukopani
u takvo bice da ih ni sama osoba ne razumije.O starosti pomenute vilice i da je pripadala nekom
bogatijem mozemo samo nagadjati i pretpostavljati o nekom drustvu koje je postojalo u to vrijeme.
Metodi koji odredjuju starost nekog predmeta su prilicno solidni ali ne mogu pomoci u drugim
oblastima jer je uloga datog predmeta ogranicena. To ni u kom slucaju nije posljednji pronalazak
vezan za neke religiozne pocetke nego je jedan u nizu .Prosjecan Srbin,ukoliko ima slovensko
porijeklo ,nije dlakav . Milica ne treba brinuti da je postao od majmuna."U Milice duge trepavice,
prekrile joj rumen jagodice,jagodice i bijelo lice".Ako nekom ugladjenom covjeku,Srbinu ili Englezu,
uskratimo upotrebu uljepsavajucih sredstava ukljucujuci i vodu,on ce vrlo brzo liciti na majmuna.
vasilije knezevic 05 marta 2015

(V.N.)

pre 9 godina

Што Бог хоће, браћо, оно и открива људима, а што Он неће, остаје неоткривено. Боговидац Мојсеј ништа није могао рећи ништа више о небу изузев само да је небо Бог створио у почетку; и рекавши то он продужује исрцпно описивати стварање земље. Зашто он не говори тако исцрпно и о стварању неба? Зато што му Бог није хтео више открити. А Бог му није хтео више открити зато што људи његовог доба још нису били дорасли нити способни да разумеју надчулне, небеске предмете. Тек кад су векови многи прохујали и кад је дошао Нови Завет Бога с људима, Бог је открио много више о небеском свету верним и избраним угодницима Својим. Отворено небо почели су тек хришћани виђати. Св. Јован Богослов сведочи: видјех, и гле, врата отворена на небу (Отк. 4,1). И Стефан првомученик сведочаше: ево видим небеса отворена (Дела Ап. 7,56). Апостол Павле, који би однесен до трећега неба, и чу неисказане ријечи (2.Кор 12,2), говори о ангелским хоровима, о престолима, господствима, поглаварствима, властима, и вели: све се кроза њ и за њ сазда (Колош. 1,16). Његов ученик, св. Дионисије, описује небеску хијерархију онако исцрпно као што Мојсеј описује земаљски свет при стварању. Тако је хтела безмерна мудрост Божја: оно што Бог није хтео открити Мојсеју, открио је апостолима и њиховим следбеницима. Оно што се не казује деци, казује се зрелим људима. Према узрасту духовноме и откровењу тајни.

(V.N.)

pre 9 godina

Ја сам земља и пепео (Постања 18, 27)

Ово су речи, које праведни Аврам изрече за себе. Смешни су они људи, браћо, који се погорде због своје дружбе са земаљским кнежевима и великашима, те почну о себи високо мислити. Аврам се удостојио разговарати с Царем вечним и свемоћним, па ипак је остао непоколебљив у смерности својој називајући себе земљом и пепелом. Ко беше овај Аврам, да се удостоји толиког благоволења Божјег за живота, и похвале по смрти и од апостола (Гал, 3; Јевр. 11) и чак од самог Господа Христа (Лк. 16, 22; Јов. 8, 39)? Сељак, који је имао све врлине, живећи у свему по закону Божјем. Човек са тврдом вером у Бога, правдољубив, гостољубив, милосрдан, храбар, послушан, чист и смеран. Нарочито се пак прослави Аврам вером, силном вером. Сто година беше Авраму, када му Бог рече, да ће му жена, дотле бездетна, родити сина, и он поверова. И још док Сара не роди Исака, рече Бог Авраму: учинићу семе твоје као песак на земљи (Пост. 13, 16). И Аврам поверова и не посумња. А кад се роди Авраму јединац син, нареди му Бог, кушајући га, да тога јединца свог принесе на жртву, што Аврам би готов да учини, да га Бог не одврати у последњем часу. Толико беше овај дивни муж веран и послушан Богу. Зато га благослови Бог и учини славним на земљи и на небу.
Благо онима, браћо, који без размишљања верују Богу и испуњују свете заповести Његове. Благослов Божји пратиће их у обадва света.

Antitheist

pre 9 godina

@Black Goo: piše se- a i kaže, bagdadska baterija. Ne bagdatska. Prema tome, pre nego se samouvereno, pravoverno i neustrašivo uhvatiš velikih tema, sredi osnove. Pravopis, između ostalog. Da bi ozbiljan svet uopšte obratio pažnju na ono što što imaš da kažeš...

Petar Srdanovic

pre 9 godina

Izvinjavam se gospodinu Milanu Ćirkoviću sto sam ga prekrstio. Mada kako zanimljivo pisu i on i nsarski, nije cudo sto sam se zbunio.

branislav

pre 9 godina

ovo je 7523 godina od postanka sveta, 5508 godina ima od postanka sveta do rodjenja Hrista i još 2015 godina od rodjenja Hrista do danas a ova "otkrića" su smešna i uperena u podrivanje onoga što Biblija tvrdi..dakle prazna priča iza koje stoji "svetska elita" kojima ova priča odgovara.

s

pre 9 godina

to sa klimom u evolucijom nema veze sa mozgom.ima ljudi žive petsto godina na polu pa ništa.što oni nisu evoluirali.nije se čovek nista promenio već sebi prilagodjava prostor.a to ide polako naročito ako nista ne treba da se menja

pomorac

pre 9 godina

Kakav crni Darvin i gluposti ljudi se jos loze na nesto sto se svim silama forsira a u cemu postoji toliko rupa i nedostataka da meni licno vise lici na cjediljku za pastu nego na teoriju

roto kos

pre 9 godina

Zar se te teorije o nastanku coveka od majmuna vec nismo odrekli???
(ledenjak, 05. mart 2015 13:17)

Teorija o nastanku coveka od majmuna nikada nije ni postojala.
To je samo pokusaj omalovazavanja evolucije od strane likova koji veruju da negde na nebu sedi neki dekica sa bradom koji po potrebi i u zavisnosti od svog raspolozenja odvrce i zavrce slavinu da bi ljudi na zemlji imali kisu...

Kalimero

pre 9 godina

Ništa neće promeniti učenje savremene nauke jer bi promenom takvog učenja hiljade istoričara,antropologa i arheologa momentalno izgubilo svaki kredibiltitet svojih diploma, knjiga i naučnih radova.Naj drastičniji primer je arheološko nalazište na jugoistoku Turske Gobekli teple. Veroverovatno najstariji hram i rukom stvorena građevina koja datira iz perioda 10.000 pne. Teška srca, savremena nauka je priznala da je sklop ovih građevina (ima ih oko 20) star najmanje 11-12.000 godina. Naravno objašnjenja nema ali se i dalje tvrdoglavo trpa idiotska teorija da su građevine stvorile izuzetno građevinski i umetnički nadarene grupe lovaca-sakupljača? Zamislite grupe lovaca-sakupljača koje prenose u grupicama savršeno obrađene blokove masivnog kamena teške i po 20t, i potom ih ukrašavaju ornamentima životinja i ljudskih delova tela. U jednom od ovalnih hramova je poređano tačno 12 velikih T monolita koji verovatno simbolizuju 12 zodijačkih znakova sa dva megalita u sredini koji simbolizuju čoveka i ženu ili Boga i čoveka. Na megalitu čoveka urezana je figura glave bika, a znamo odlično šta je za drevne civilizacije Sumera,Egipta i Indije predstavljalo sazvežđe bika. Dokazi i artefakti niču na sve strane i potvrđuju da je ljudska civilizacija mnogo starija nego što se tvrdoglavo nameće, i verovatno je prolazila kroz velike lomove, uspone i padove u poslednjih 20k godina. Savremena nauka je nalik inkviziciji, mnogi ozbiljni naučnici su izopšteni iz naučnih krugova jer misle drugačije.

Kvazimodo Sorabius

pre 9 godina

1. Ovo otkrice, ako je validno, tek ce ugurati kost u grlo zagovornicima evolucije, narocito deo o nastanku rasa. Jer pada u vodu nategnuta verzija o pracoveku i "svemu nastalom od njega", a tek monoteisticke teorije o "bozjem poslu" bezgresnog Boga, koji napravio Adamu polne organe a zaboravio ZENU, pa na brzaka pravio Evu, sto u sustini znaci da se sexao sam sa sobom i pravio decu.
A nikako da se prihvati razumno objasnjenje: mi smo neciji zoovrt, rase su donete, a princip zive supstance je univerzalan.
2. Da li ce albanci oberucke prihvatiti novu priliku da budu stariji od Ilira?
3. Cekamo reakciju nekog iz SNS, na pr Zorane, Babica, Arsica, a mozda i iz samog vrha: da li je "vilica" pripadala clanu ili funkcioneru SNS-a?
4. Interesantno ce biti i objasnjenje Jorgovanke o uticaju na kurs dinara i devizne rezerve, a posebno kako ce se otkrice "vilice" odraziti na "Beograd na vodi"?
PS.
gledajuci kroz prozor, narod strepi da neko nije promenio datum, da u martu nije proslogodisnji maj...

citac HU

pre 9 godina

Sve je to znao, il je naslucivo, onaj naucnik koji je u toku Drugog svetskog rata razvio radar za otkrivanja raketa koje su pljustale po Londonu, dok je snimo onu cuvenu scenu na pocetku filma Odiseja u Svemiru No. 1. Kada su oni covekoliki majmuni bili zahvaceni nekim tajanstvenim talasima koje emitovao onaj Monolit, koji je imo razmere 1:3:9. Sto je potpuno nevazno za ovu temu, osim da je taj monolit postavljen na tlo Zemlje jos pre pojave primondijalnog zivota u okeanu Zemlje.
Covek je samo uspesan aksperiment jedne civilizacije koja davno napustila ovaj nas Svemir i sad putuje u susret jednom drugom Svemiru koji se nalazi na nepojamnom rastojanju od od ove nase, male galaksije Mlecni put.
Jedan drugi naucnik, takodje pisac, u svom celokupnom opusu pokuso je dosta uspesno da nam predoci narednik 10 hiljada godina, kada ce covek da savlada tehniku ispod nano velicina i razvice pozitronski mozak, koji ce na kraju da podlegne "tansduktorskim reduktorima" organskog porekla, na bicu koje je hermafrodit, koje mozda i nije rodjeno u nasem Svemiru.
Tajne Svemira su nedokucive, isto kao i BOG.

mika

pre 9 godina

Po cemu se razlikuju zubi u ovoj od zuba vilice savremenog coveka.Sto jer su nadjeni u slojevima sedimenata za koje se tvrde da zu 2,8 miliona stari, pa nadjeni su neki predmeti sa brodova olupina pod morem i u rudnicima mineralizovani,metodom radioaktivnog datiranja pokazalo se da su stari nekoliko miliona a zna se da ne mogu biti toliko.

В.Н.

pre 9 godina

Некад су басне јеретичке досађивале Цркви Божјој, а сада јој до-
сађују басне богоодступничке. Истрајношћу у вери, приљежном мо-
литвом, исповедништвом па чак и мучеништвом побеђена је она до-
сада. Само тим начинима биће побеђена и ова нова досада. И Црква
Божја, сасуд Истине божанске, на крају ће тријумфовати, јер ће вра-
гу на крају нестати оружја (Пс. 9, 7). Блажени Климент Алексан-
дријски рекао је о јеретицима који напустише цркву: „Онај ко је пао
у јерес, путује кроз суху пустињу, напуштајући јединога истинога Бо-
га; одвојен од Бога он тражи безводну воду, скупља рукама беспло-
дност, улази у ненасељену и жедну земљу." То исто се данас може
рећи о многим научним хипотетичарима и теоретичарима који се ру-
ководе маштом својом а не истином Божјом.

....,, NS BoY

pre 9 godina

@Miki, njegov deda mozda jeste bio seljak, ali se nije vodio jednoumljem kao tvoj i ti zajedno sa njim. :) Bio je svestan postojanja nekoliko strana.
Nauka se pre svega zasniva na pretpostavkama, sto znaci da 90 posto naucnih istrazivanja nije konacno.
Toga morate biti svesni.

Miki

pre 9 godina

Zar se te teorije o nastanku coveka od majmuna vec nismo odrekli???
(ledenjak, 5. mart 2015 13:17)

Ma naravno, ti si se verovatno odrekao i svog dede, zato što je bio seljak.

Pametnjaković

pre 9 godina

Nema karijesa jer je bio isključivo biljojed. Vagina je odgovorna za revolucije u evoluciji, jer ona kombinuje gene, a pri toj kombinacije se ponekad dogodi da se iskombinuju i ukombinuju i virusi i bakterije, pa ispadne nešto poprilično drugačije od očekivanog. U svakom slučaju, vagina, čiji je preteča parazit koji je gutao svoje žrtve i kombinovao svoje gene sa genima svojih žrtava, je odgovorna za diverzifikaciju života na našoj planeti. To se sa vremenom sve izgubilo jer se vagina zakamuflirala i prikrila i danas ima sasvim drugo značenje i smisao. Ali to je jedna od glavnih karakteristika živih bića, da se kriju, da obmanjuju, da prevare potencijalne žrtve.

777

pre 9 godina

Praznine?Pa te praznine i supljine vezano za evoluciju nikada nece da se popune. Evolucija je jadna i kao teorija. Ko nas je stvorio?Dekica kaze neko!Sramota je da neko ko nije citao Bibliju tako prica. Ko nas je stvorio?Srce,bubrezi ,obrve da nam znoj ne ide u oci. Stvoritelj je duh a ne covek. On nas i odrzava u zivotu. Da li neko moze da dokaze da akvarijum moze sam da se napravi?Odakle nam moc govora?Ili jos bolje savest?Kako da bas postoje i muskarac i zena?Zasto se naprimer tela kosmonauta boravkom u svemiru ne prilagodjavaju zakonima koji tamo vladaju vec im misici atrofiraju?A o mozgu i da ne pricam. Ljudi su se trudili da naprave racunar a mozak je cudo!Samo sto ga na zalost neki ne koriste onako kako treba vec lupaju gluposti o dekici.

Pobočnik_Liubo (iz metropole Zagreba - predsjednik podružnice Jovan Deretić, filijala Zagreb - Katolička Srbija)

pre 9 godina

Prvo SRBIN, pa ameba, pa čovjek.

trosic vladan

pre 9 godina

@marko
e moj marko. Bozija je volja sto je tesla otisao u naucnike a ne za svestenika. Njemu je Gospod dao takav um i Bozije je dopustenje sto je Tesla postao to sto jeste. Da nije on, neko drugi bi struju otkrio, a Bog je u svakom slucaju nju stvorio, kao i sve ostalo. i Dace Bog da poverujes u istinu, a ne u to usta verujes.

trosic vladan

pre 9 godina

@ Kvazimodo Sorabius
nemas ti pojma koliko nemas pojma. Dace Bog pa ces shvatiti nesto nekada u zivot, da vise nebi pricao ovakve grozne i djavoljske stvari.

andreas kisser

pre 9 godina

@Kalimero

ovo je vec ne znam koji put da ponavljas jednu te istu pricu i vec pocinjes opasno da smaras! sta je tebi toliko fascinantno sa gebekli tepeom? neolitska revolucija, prelazak na sedelacki zivot i gajanje zitarica, se dogodila u periodu 10.000-8.000 BC. iz tog perioda poticu najstariji stalno naseljeni lokaliteti i svi se nalaze u regionu jugoistocne turske/severo-zapadnog irana. za prvi stalno naseljeni lokalitet arheolozi TRENUTNO, dok se ne pronadju ostaci starijeg, smatraju catali hijik u turskoj, koji je stalno naseljen oko 8000 BC. lokalitet koji ti pominjes nije grad niti stalno naseljeno mesto, vec lokalni verski komplex koji je opsuluzivao siri geografski prostor, gde su klanovi ziveli po povremeno naseljenim selima i koji upravo dokazuje da su ljudi bili u stanju da prave komplexne objekte religijkih funkcija PRE nego sto su konacno presli na sedelecki nacin zivota. mladji a poznatiji primer je recimo stounhendz u engleskoj, ili nju grejndz u irskoj! slicnih primera gde su skitalacke grupe ljudi imale stalno mesto okupljanja iz verskih ili magijskih pobuda u odredjenim periodima godine ima sirom sveta, od juzne amerike do australije. sta je tu misticno!?
a tek tvrdnja da se gebekli tepe precutkuje, te da bi mnogi naucnici zbog njega trebali da spale diplome je tek komedija. teorije i hipoteze se i postavljaju sa ciljem da nastave dikusiju i doprinesu opstem korpusu znanja, na sto ovaj text ukazuje. ti si tipican primer kako mali djokica zamislja nauku.

Nenad

pre 9 godina

Ne mogu da verujem opet se saplicu evolucionisti i to na istom mestu i opet milione godine stara vilica savremenog coveka.Pogledati na linku ispod.

http://i.imgur.com/6xPFoXW.jpg

Cuj

pre 9 godina

Cuj sektasi koji veruju u stvaranje!O cemu pricate. Pa Bog je najveci naucnik!U Bibliji stoji da je zemlja okrugla i da lebdi u prostoru. I to je napisano previse hiljada godina kada ljudi nisu imali teleskop. Kako su znali to da napisu?Nadahnuo ih je stvoritelj koji je postavio sve fizicke i moralne zakone. Njih se ljudi ne drze vec unistavaju jedni druge a i planetu koju im je Bog podario.

milun

pre 9 godina

kao sto za nas postoje mikronske stvari mozda smo i mi za nekog sicusni ko nas ispituje.Sta ako je za nas milion godina za nekoga jedan dan jer drugacije zivi i dozivljava vreme a mi ne mozemo da shvatimo koliko smo mali, kao sto mrav ne moze da obidje put oko zemljine kugle tako i mi nemozemo da se izborimo sa svemirom....Mozda je nasa planeta virus u kosmosu pa smetamo nekoj civilizaciji meteora onda ce kad tad da nas pogodi taj doktor meteor i izleci kosmos od zagadjenja...u sustini bas me briga sta je bilo kad je bilo i kakvim se sve informacijama truje covek i na kraju ce ostati samo neka izraslina otporna na uranijum

joker

pre 9 godina

Još jedan pokazatelj da u nauci nema zavere. Ako naučnim metodom dođete do otkrića nemate nikakav problem da ga publikujete pa makar ono bilo u suprotnosti sa svim dosadašnjim teorijama.

andreas kisser

pre 9 godina

Samo do pre 20ak godina i do pronalazaka celih naselja u jugoistočnoj Turskoj sve što se naslućivalo starijim od Sumera je smatrano za najgoru naučnu jeres.
(Kalimero, 5. mart 2015 17:37)

ova poslednja recenica ilustruje sasvim jasno o kakvoj se "gomili knjiga koju si procitao" radi. preciznije, sto rece neko od prethodnih komentara, odgledao na history-u i youtube-u, eventualni procitao na wikipwdia-i. i otkud ti ideja da pokusavam da te podstaknem na diskusiju??? obrazovani ljudi i pripadnici akademske zajednice polemisu samo sa sebi jednakima. u protivnom, takva verbalna interakcija se zove 'predavanje', a to je ono sto sam ja tebi besplatno udelio u prethodnom komentaru. zamisli na sta bi licilo kada bi se u istoj emisiji nasli recimo profesori radivoj radic, ljuba maksimovic, marijana ricl ili mihajlo milinkovic sa jedne, i ekipa sarlatana okupljena oko masinskog inzenjera deretica sa druge. to je otprilie nivo na kome se nalazimo nas dvojica i odnos medju nama. tako da sledeci put pre nego sto i pomislis da nekoga izazivas na diskusiju, proveri prvo znanje kojim raspolazes pre nego sto kao kontra-argument ponudis svoju 'zdravu narodsku logiku' ('kako su mogli ... kad ja znam da je to nemoguce'). zahvaljujuci zdravoj narodskoj logici su svojevremno spaljivani ljudi koji su govorili da je zemlja okrugla, jer boze moj, australijanci bi stajali naglavacke. i ne moras da mi placas za predavanje iz prvog komentara, pod uslovom da si nesto naucio... batice!

ne vazi

pre 9 godina

Imajuci u vidu da se nasi udzbenici ne dopunjavaju, vec se mahom valja isto, kao i da roditelji radije kupe cetiri pakle cigara nego novi udzbenik, a povrh toga apatiju ojadjenih nastavnika to se u Srbiji nece znati...

vasilije knezevic

pre 9 godina

Nije potebno uzbudjivati se zbog neke vilice koja je uspjela da ostane neraspadnuta toliko
godina.Ne razumijem zbog cega se istorija mora mijenjati.Prije svega svako odredjivanje
ljudskih pocetaka je izrazito religiozno.Svako vremensko odredjivanje,bilo da se radi o
zivotu ,covjeku,zemlji ili bilo kome drugom pojmu koji definise nase postojanje ne moze
biti nista drugo nego najobicnija religija.Interesatno je i to da pojedina osoba koja vremenski
odredjuje takve dogadjaje ne mora vjerovati u boga ali su religiozni standardi duboko ukopani
u takvo bice da ih ni sama osoba ne razumije.O starosti pomenute vilice i da je pripadala nekom
bogatijem mozemo samo nagadjati i pretpostavljati o nekom drustvu koje je postojalo u to vrijeme.
Metodi koji odredjuju starost nekog predmeta su prilicno solidni ali ne mogu pomoci u drugim
oblastima jer je uloga datog predmeta ogranicena. To ni u kom slucaju nije posljednji pronalazak
vezan za neke religiozne pocetke nego je jedan u nizu .Prosjecan Srbin,ukoliko ima slovensko
porijeklo ,nije dlakav . Milica ne treba brinuti da je postao od majmuna."U Milice duge trepavice,
prekrile joj rumen jagodice,jagodice i bijelo lice".Ako nekom ugladjenom covjeku,Srbinu ili Englezu,
uskratimo upotrebu uljepsavajucih sredstava ukljucujuci i vodu,on ce vrlo brzo liciti na majmuna.
vasilije knezevic 05 marta 2015

NoName

pre 9 godina

@Milica

Genetski kod u ljudskoj rasi, mozes naci i u psenici i u banani. Te ne lupaj mnogo. Mozda su se i vanzemaljci igrali sa nekim ranim pretkom, pa su nastali i majmuni i covek iz tog korena. Malo su muckali i stvorili sve i svasta.

Kalimero

pre 9 godina

(andreas kisser, 5. mart 2015 16:06)
Batice, mnogo sam ja toga pročitao i video u životu da bi me nazvao malim Pericom. Predpostavljam po tvojoj priči da sebe smatraš velikim naučnikom? Čatal hujuk je nastao pune 2000-3000 godina nakon Gobeklija i jeste naselje, a ne religijski centar. Možda je za tebe normalno da je Stounhendž koji je podignut punih 6000 posle Gobeklija na daleko lošijem graditeljskom nivou sa primitivnijom završnom obradom kamena iako su graditelji već daleko dogurali u eru agrikulture. Pošto očigledno spadaš po kometaru u grupu onih filozofa koji u životu nisu podigli ništa teže od olovke naravno da ti je normalno da grupica lovaca prenosi desetine megalite težine preko 10t u periodu od 1000 godina, ali u realno životu to nije moguće. Za onakvu strukturu građevina potrebna je mnogo bolja organizacija od lovačko-sakupljačke ali pošto vidim da si napamet naučio teoriju ne vidim zašto pokušavaš da me isprovociraš na polemiku. Nije Gobekli Tepe usamljen primer ima ih na desetine. Puma Punku,Saksahuaman,Dvarka u Indiji,Jonaguni Japan...Egipat. Samo do pre 20ak godina i do pronalazaka celih naselja u jugoistočnoj Turskoj sve što se naslućivalo starijim od Sumera je smatrano za najgoru naučnu jeres.

naučnik

pre 9 godina

" Savremena nauka je nalik inkviziciji, mnogi ozbiljni naučnici su izopšteni iz naučnih krugova jer misle drugačije.
(Kalimero, 5. mart 2015 13:51)"

Ovo je mogao da napiše samo neko ko sa naukom veze nema. Iz naučnih krugova mogu da budu izopšteni samo šarlatani, neznalice i varalice. Naravno, ne nailaze sve naučne ideje na povoljan prijem kod kolega, ali to nije izopštenje nego stručna kritika - pojam nepostojeći u antinaučnim krugovima. Ekipa naučnika je isuviše velika, obrazovana, iskusna i raznovrsna da bi mogle da im se uvaljuju šarene gluposti kao što novinari rade običnom narodu.

Marko

pre 9 godina

Sva sreća pa Tesla nije poslušao oca i otišao u sveštenike nego u naučnike. Ne bi bilo ni struje, ni interneta, ni telefona.. da ne nabrajam svih 112 njegovih patenata. A da je Nikola išao crkvenim stopama... svet bi dobio, pogadjate - još jednog popa. To je ta mala razlika izmedju crkve i nauke.

....

pre 9 godina

Kako to da crkva nikad ali nikada nije dala nekog velikana koji je nesto kljucno uradio za nasu planetu? Nikad se nece desiti da iz hrišćanskih redova cujemo, eureka, otkrili smo ovo! ili da kazu, evo skupili su se svi umovi, nasli smo proucavajuci bibliju lek za pedofiliju! Nije se tako nesto nikad desilo u istoriji crkve, i nikad nece. Naprotiv, vekovima su spaljivali progresivne umove i davili bilo kakav ljudski napredak. i dan danas to rade, istina malo drugacijim metodama. Ja ne mogu da verujem da ima ljudi koji ce pre da veruju tako jednoj velikoj mocnoj bogatoj organizaciji pre nego nekom tihom vrednom naucniku koji je spreman ceo zivot da posveti radu i istrazivanju, bez nekih velikih interesa ili zarade.

Cika Luci Fer!

pre 9 godina

Ljudi nemojte ni da pricate sa ovim ljudima koji misle ko sektasi, njima je ispran mozak.
Covek mora bukvalno svu nauku da odbaci da bi verovao u boga i bibliju.
Oni nemaju ni jedan jedini dokaz i to kaze sve ,pa cak i mnogi popovi danas u svetu ne veruju bas u sve te bajke kao pre.
Ljudi su izmislili religiju i bogove pre vise hiljada godina zato sto su bili primitivni i nisu razumeli svet i onda su bogove izmislili da na taj nacin objasne zasto imamo bolesti, prirodne katastrofe itd.

LOST BOYS

pre 9 godina

Ma, udžbenici ostaju isti- nastavnici će u toku predavanja predmetne lekcije reći da je u pitanju štamparska greška i teraj dalje...

Marko

pre 9 godina

Sva sreća pa Tesla nije poslušao oca i otišao u sveštenike nego u naučnike. Ne bi bilo ni struje, ni interneta, ni telefona.. da ne nabrajam svih 112 njegovih patenata. A da je Nikola išao crkvenim stopama... svet bi dobio, pogadjate - još jednog popa. To je ta mala razlika izmedju crkve i nauke.

Trovach

pre 9 godina

Malo mi smeta sto se u naucnim tekstovima kao jedini Australopitekus navodi samo vrsta A. afarensis i njegova predstavnica "Lusi", a postojalo je 4 - 7 vrsta. Pri tom, A. afarensis je jedan od primitivnijih (samo je A. anamensis bio pre njega), tako da je verovatniji nas direktni predak kasnija vrsta A. sediba. Naravno, svi oni spadaju u uspravne majmune tako da smo nastali od majmuna. Zajednicki predak ljudi i postojecih vrsta majmuna je ziveo pre oko 6 miliona godina i logicno je da je i on bio majmun.

hiavata

pre 9 godina

ovo je 7523 godina od postanka sveta, 5508 godina ima od postanka sveta do rodjenja Hrista i još 2015 godina od rodjenja Hrista do danas a ova "otkrića" su smešna i uperena u podrivanje onoga što Biblija tvrdi..dakle prazna priča iza koje stoji "svetska elita" kojima ova priča odgovara.
(branislav, 05. mart 2015 17:10)

Au prijatelju al' je tebi ispran mozak kad mislis da su se milioni ljudi razbacani po celoj zemaljskoj kugli urotili da tajno podrivaju bibliju. I to zavrsavaju skole desetinama godina da bi postali naucnici da bi bas tebe lagali, al' onako podmuklo i tajno.

Papine cipelice i kapica - by PRADA, a?

pre 9 godina

Svaki naucnik moze lako postati pop, ali ni jedan pop ne moze postati naucnik, a kamoli intelektualac. Crkva se trudi vec hiljadama godina da objasni ljudima bibliju, i ne mogu. toliko ima razlicitih interpretacija i varijacija, i devijacija. ali kapiram da nije do knjige, nego do crkve. dajte im nesto drugo da procitaju pa cete da vidite sta je moc interprtacije. evo siguran sam da bi i crvenkapicu preokrenuli na svoju vodenicu. Vuk bi tako predstavljao svo zlo ovog sveta, i s vremenom bi postao azdaja, a lovac bi umesto puske dobio koplje i postao Sveti Djordje. A crvenkapica bi predstavljala svetu papinu kapicu, i tako mic po mic, dodavali bi sta im i kako treba, i za dve hiljade godina, od obicne price za decu, nastala bi sveta knjiga u koju se kunu crkvena pokoljenja.

Vujadin

pre 9 godina

Da li crkva radi na nekom projektu bitnom za ljudsku vrstu? Da li su zasluzni za neko unapredjenje na polju duhovnosti ili medicine, ili mozda nauke? Da li su od svog nastanka nesto novo spoznali, ili dodali u svoje knjige neka nova zapazanja? Nista od toga. Prodaju hiljadama godina jedno te istu foru, jer su prezauzeti zgrtanjem kapitala kroz obmanjivanje vernika. Svi naucnici ovog sveta da ujedine svoj kapital, ne mogu da pariraju zlatu i imovini koje crkva "u ime boga" gomila. Sta vam to govori?

appledroid

pre 9 godina

@branislav Logika i zdrav razum, najveci neprijatelji religije, oduvek bili... Samo ti nastavi da zabijas glavu u pesak i drzi se Biblije.

Dragan

pre 9 godina

ovo je 7523 godina od postanka sveta, 5508 godina ima od postanka sveta do rodjenja Hrista i još 2015 godina od rodjenja Hrista do danas a ova "otkrića" su smešna i uperena u podrivanje onoga što Biblija tvrdi..(branislav, 5. mart 2015 17:10)

Moja deca od svih bajki najvise vole ezopove basne i bibliju

TT

pre 9 godina

"....obrazovani ljudi i pripadnici akademske zajednice polemisu samo sa sebi jednakima. u protivnom, takva verbalna interakcija se zove 'predavanje', a to je ono sto sam ja tebi besplatno udelio u prethodnom komentaru....
... ...i ne moras da mi placas za predavanje iz prvog komentara, pod uslovom da si nesto naucio... batice!"
@ (andreas kisser, 05. mart 2015 20:12)


Istinski pametan covek nikada nece nikoga omalovazavati i nipodastavati. Pametan covek NIKADA nece sebe predstavljati kao pametnog, jer istinski pametni ljudi su veoma svesni koliko ne znaju...
Takodje, dzabe svo obrazovanje ako nedostaje osnovna kultura i postovanje prema drugima.
Dzabe svo obrazovanje ako arogancija i sujeta unisti svaku zelju u citaocu da procita o cemu to zapravo govoris (kao sto se desilo sada u mom slucaju).

Muad'Dib

pre 9 godina

Andrease, ne zameri Kalimeru. On je svu mudrost pokupio iz emisije "Drevni vanzemaljci" History kanala, nije taj knjigu pročitao.

Simo

pre 9 godina

kao sto za nas postoje mikronske stvari mozda smo i mi za nekog sicusni ko nas ispituje.Sta ako je za nas milion godina za nekoga jedan dan jer drugacije zivi i dozivljava vreme a mi ne mozemo da shvatimo koliko smo mali, kao sto mrav ne moze da obidje put oko zemljine kugle tako i mi nemozemo da se izborimo sa svemirom....Mozda je nasa planeta virus u kosmosu pa smetamo nekoj civilizaciji meteora onda ce kad tad da nas pogodi taj doktor meteor i izleci kosmos od zagadjenja...u sustini bas me briga sta je bilo kad je bilo i kakvim se sve informacijama truje covek i na kraju ce ostati samo neka izraslina otporna na uranijum
(milun, 5. mart 2015 16:21)

Kao sto mi igramo igrice mozda neko igra nas. Mozda smo mi igrica Civilizacija Earth gde neki nevidljivi igrac povlaci poteze a igra nas na losem racunaru pa nam sve izgleda sporo i mutno i nista nam nije jasno a volimo mnogo da pametujemo jer smo tako u mogucnosti.

1:4:9, zapravo

pre 9 godina

@(citac HU, 5. mart 2015 15:14)

Sve si tačno napisao, jedino nije "tansduktorski reduktor", nego "virtubacioni šklofubator". A sada ne zaboravi večernju dozu pilulica.

Vojvodjanin

pre 9 godina

Nema sta, nasem narodu niko nije dorastao. U sve se razumemo, od ginekologije do kvantne fizike... samo svoj posao ne znamo da radimo.

M.V.

pre 9 godina

@ (andreas kisser, 5. mart 2015 20:12)
A koju ti to logiku koristiš i ti tvoji profesori. Uvijek se "mainstream" suprostavljao drugim strujama, bez obzira ima li u njima barem dijela mogućnosti da su istinite. Upravo ono što su ti profesori danas, nekad su bili ti koji su spaljivali ljude koji su govorili da je zemlja okrugla. Druga ideja, druga mogućnost je nemoguća, već je njihova riječ jednaka riječi Božijoj. To nije nauka, već lični egoizam tih koji ne žele da mijenjaju ništa, već se drže "svoga", čak i kad činjenice drugačije tvrde, oni ne rade za nauku, već protiv nauke. A istorija će se izmjeniti još nebrojano puta u budućim pokoljenima, jer često cijeli dijelovi prošlosti se sklapaju na osnovu par činjenica i mnogo nagađanja, a onda se na to naveže opet par činjenica i mnogo nagađanja, pa istoričari krenu da smišljaju šta je ko i gdje rekao prije petsto ili hiljadu godina, a toga nema nigdje u pisanim tragovima, a onda jedan istoričar citira onoga drugog što je nešto smislio u svome radu, i na to nadovezuje svoju tezu/teoriju, a treći se nadoveže na ovog drugog i tako cijela kolona se uhvati i nastane dio istorije, a ono što je onaj prvi napisao niko ne smije da preispituje, jer onda svi ovi iza njega su pogrešno pisali radove, a kako će onda tu biti profesor od njih, kad na poslijetku ni oni ništa ne znaju. Kako to može da bude onda nauka.

Scandal

pre 9 godina

(ateista, 6. mart 2015 07:18)
Čovek napravi auto, zna kako da ga uključi i isključi. Ali nijedan inženjer ne zna da napravi 100000 pumpi na milimetru kvadratnom.
Kako to?
Pogledaj presek tankog creva pod mikroskopom, videćeš da postoji i da je to u čovečjem organizmu.
Čovečiji orgnizam niko ne zna kako i gde da uključi ili da isključi.
Niti životinjski. Kako to objašnjavaš?
Bog postoji, jer da ne postoji, nebi bilo života na Zemlji. I zemlja nije stara milijardama godina, već 7-8000 godina.
Uzmi u obzir eroziju zemljišta i zaslanjivanja mora i okeana.
Da je Zemlja zaista stara milijarde godia, život u okeanima nebi bio moguć, a Južna merika bi nestala sa lica Zemlje.

(V.N.)

pre 9 godina

Што Бог хоће, браћо, оно и открива људима, а што Он неће, остаје неоткривено. Боговидац Мојсеј ништа није могао рећи ништа више о небу изузев само да је небо Бог створио у почетку; и рекавши то он продужује исрцпно описивати стварање земље. Зашто он не говори тако исцрпно и о стварању неба? Зато што му Бог није хтео више открити. А Бог му није хтео више открити зато што људи његовог доба још нису били дорасли нити способни да разумеју надчулне, небеске предмете. Тек кад су векови многи прохујали и кад је дошао Нови Завет Бога с људима, Бог је открио много више о небеском свету верним и избраним угодницима Својим. Отворено небо почели су тек хришћани виђати. Св. Јован Богослов сведочи: видјех, и гле, врата отворена на небу (Отк. 4,1). И Стефан првомученик сведочаше: ево видим небеса отворена (Дела Ап. 7,56). Апостол Павле, који би однесен до трећега неба, и чу неисказане ријечи (2.Кор 12,2), говори о ангелским хоровима, о престолима, господствима, поглаварствима, властима, и вели: све се кроза њ и за њ сазда (Колош. 1,16). Његов ученик, св. Дионисије, описује небеску хијерархију онако исцрпно као што Мојсеј описује земаљски свет при стварању. Тако је хтела безмерна мудрост Божја: оно што Бог није хтео открити Мојсеју, открио је апостолима и њиховим следбеницима. Оно што се не казује деци, казује се зрелим људима. Према узрасту духовноме и откровењу тајни.

Banac030

pre 9 godina

@...
U suštini se slažem sa tobom, ali moram da te ispravim u jednom delu. Ipak je i crkva imala jednog velikana - Žorža Lemetra. Ali to nije postao zato što je bio sveštenik, već uprkos tome.

miki

pre 9 godina

Polako, da bi neko otkriće dobilo naučnu potvrdu potrebno je mnogo više od jednog parčeta kosti. Mož da bude al ne mora da znači.

ono kad hoces da kazes ju ju ju.. ali ti izleti ha ha ha

pre 9 godina

5508 godina ima od postanka sveta do rodjenja Hrista i još 2015 godina od rodjenja Hrista do danas, a ova "otkrića" su smešna..
(branislav, 05. mart 2015 17:10)

A nije ti bilo smešno kad si "otkrio" internet !?
Umesto što koristiš ta zla i 'smešna' naučna otkrića, ti uzmi lepo zapali vatricu, otvori bibliju i šalji dimne signale.

Kvazimodo Sorabius

pre 9 godina

Branislave@, sada, 14. marta, pocinje Nova Srpska 7524. godina.
Iznad zapadnih vrata u Manastiru Visoki Decani ima brojka, kojoj ako se doda 2015. daje broj 7523. (jos par dana).
Istu godinu je utvrdio Prof Srejovic (sa svojim timom) na iskopavanju Vincanskih arheoloskih ostataka.
Koliko je bilo potrebno civilizacijama, donetim na Zemlju, da se razviju do pisma i kalendara, za sada, ne znamo.
Selidba lasta, selidba jegulja i jos neki tragovi su posledica kataklizme (mitskog potopa), i ako se olako moze prihvatiti postojanje "Panonskog mora", postojanje "prepotopskih" fosila od morskih skoljki na vrhu Kopaonika, na prvi pogled, nemaju logiku?
Gospodo, ne izigravajte inkvizitore Berlinskog kongresa, okrenite se oko sebe, naslozite kockice, ili bar ne pljujte na necije napore da se sklopi mozaik?

uskee1512

pre 9 godina

Da demantujem sam sebe a i izvinem se kući jer su pisali oni baš o tom našem čoveku a i ujedn da ućutkam ove što pričaju da je ovaj stariji od srba
www.b92.net/zivot/nauka.php?yyyy=2013&mm=02&dd=07&nav_id=684570

ne volim HM

pre 9 godina

(andreas kisser, 5. mart 2015 20:12)

Nije lepo sto umesto argumenata iznosite samo kvalifikacije, fraze i to veoma bucno. To sa naukom nema veze.

Kvazimodo Sorabius

pre 9 godina

trovach@, polemisi sam sa sobom (kao i ovaj naucnik koji poetski zakljuci da ne znam koliko neznam), a ne ljutim se, jer postujem pravo da svako ima misljenje, i ako se kaze da je misljenje kao du*e i svako ga ima.
Ono sto nije lepo sto se ti ne informises tamo gde i ja: "milion puta" sam iscitao Bibliju, ali u njoj trazim istinu iz mutnog secanja, a ne, priznajem, kao boziju rec. Na pr. u Knjizi proroka Jezekilja, od stiha 4. pa do 15. je fenomenalno opisivanje sletanja svemirske letelice medju zabezeknute cobane, koji u uglacanoj letelici, krivim ogledalima, vide sebe i stoku iza svojih ledja, pa se osecaju kao macka ili majmun ispred ogledala i ne shvataju sta vide.
Ili, "Kovceg od zaveta" - radiostanica sa nekom radioaktivnom baterijom - "obuci plast da ne budes sprzen" (ozracen?), "podigni poklopac i cuces glas gospodnji" - a ja sve OVO imam, istina necu biti sprzen jer pogon je iz Djerdapa ili Obrenovca, a poklopac mi je na terasi i zovem ga SATELITSKA ANTENA.
Ovo oko nastanka rase, nek je sve tacno kako kazes, a nije, ali KAKO i ZASTO nije pronadjen slucaj prelaza od bele ka crnoj rasi, ili obratno, svejedno?
A mozda je najlakse da mi objasnite: zasto je celo covecanstvo ODLEPILO i proslavilo "dolazak novog mileniuma" GODINU DANA pre stvarnog dolaska?
Da mi je ikad ucenik ili student rekao da nova desetica, stotina ili hiljada pocinje sa 10 a ne sa 11, stotina sa 100 a ne sa 101 i hiljada sa 2000 a ne sa 2001 - dobio bi slabu k'o vrata!
Da ne pitam kako to u destilovanoj vodi se stvore milioni (milijarde?) elektronvolti za munju i grom - a da se nije uspelo od vodene pare napraviti u laboratoriji niti jedan slobodan elektron, a kamo li strujni tok!
Pa zasto Njutnova fizika "ne vazi" za Zemljino jezgro kad se tvrdi da je od istopljenog gvozdja, a ne od olova, na primer, koje je teze od gvozdja? Ili da neko osmisli tvrdnju da zemljino (od istopljenog gvozdja?) jezgro daje magnetno polje i polove Zemlji, a deci se prica da lopta nema polove!? I zar ne bi Zemlja menjala (mozda i izgubila) polove, makar 4 (ili najmanje 2) puta godisnje?
Sijaset naucnih nonsensa, ali se drzi(mo) jedne definicije dok se ne pojavi nova, dok u religiji nista ne razmisljaj, sve je dato i vecno - Bozija volja! Sto se kaze: placaj porez i umri, dok se svestenici i vlast maste OVDE, meni ostaje verovanje da ce se uloge promeniti nakon fizickog nestanka?
Kad vec zivim kao pas, sto mi se brani da lajem!

(V.N.)

pre 9 godina

Ја сам земља и пепео (Постања 18, 27)

Ово су речи, које праведни Аврам изрече за себе. Смешни су они људи, браћо, који се погорде због своје дружбе са земаљским кнежевима и великашима, те почну о себи високо мислити. Аврам се удостојио разговарати с Царем вечним и свемоћним, па ипак је остао непоколебљив у смерности својој називајући себе земљом и пепелом. Ко беше овај Аврам, да се удостоји толиког благоволења Божјег за живота, и похвале по смрти и од апостола (Гал, 3; Јевр. 11) и чак од самог Господа Христа (Лк. 16, 22; Јов. 8, 39)? Сељак, који је имао све врлине, живећи у свему по закону Божјем. Човек са тврдом вером у Бога, правдољубив, гостољубив, милосрдан, храбар, послушан, чист и смеран. Нарочито се пак прослави Аврам вером, силном вером. Сто година беше Авраму, када му Бог рече, да ће му жена, дотле бездетна, родити сина, и он поверова. И још док Сара не роди Исака, рече Бог Авраму: учинићу семе твоје као песак на земљи (Пост. 13, 16). И Аврам поверова и не посумња. А кад се роди Авраму јединац син, нареди му Бог, кушајући га, да тога јединца свог принесе на жртву, што Аврам би готов да учини, да га Бог не одврати у последњем часу. Толико беше овај дивни муж веран и послушан Богу. Зато га благослови Бог и учини славним на земљи и на небу.
Благо онима, браћо, који без размишљања верују Богу и испуњују свете заповести Његове. Благослов Божји пратиће их у обадва света.

Kalimero

pre 9 godina

Andrease, ne zameri Kalimeru. On je svu mudrost pokupio iz emisije "Drevni vanzemaljci" History kanala, nije taj knjigu pročitao.
(Muad'Dib, 5. mart 2015 17:56)
Lepo je pročitati da si upućen u vrlo uspešan serijal "Drevni vanzemaljci" ali cinizam nije primeren ovakvim raspravam.Ako se ne varam u tom serijalu Čatal Hojuk se ne spominje? U pravoslavlju postoji jedan pojam koji se odlično može primeniti u ovakvim slučajevima a on se zove "prelest". Posebno se često korisit u terminologiji kada se definiše stanje ljudi koji su umislili da su Bogom dani u odnosu na druge i da je drugačije mišljenje bezvredno. S' obzirom da sam generacija 40+ priznajem da sam rastao uz knjige Ahmeta Bosnića,Zaharije Sičina i Eriha von Danikena koga posebno poštujem ali izuzetno grešiš jer samo mnogo više upućen u opštu istoriju čovečanstva, posebno antičke civilizacije i Vizantiju. Ali pošto to nije tema ove nametnute polemike hajde nekako da stupimo u kontakt pa da ti prezentujem makar deo "kućne biblioteke". Imaš li neki kontakt na društvenim mrežama ili nekom forumu? Nije lepo omalovažavati nekoga, a da ne znaš ništa o njemu, zar ne?

Black Goo

pre 9 godina

"Kako to da crkva nikad ali nikada nije dala nekog velikana koji je nesto kljucno uradio za nasu planetu? Nikad se nece desiti da iz hrišćanskih redova cujemo, eureka, otkrili smo ovo! (...)"
(...., 5. mart 2015 18:28)

- Ne čudi da vi sa učiteljima iz komunizma ni to još ne znate. Vas treba pitati da navedete ko to nije bio "crkvenjak" od onih što ostaviše neki doprinos vama i vašoj, od vas - ovoliko unakaženoj nauci, a da nije pre svega bio veliki hrišćanin. Kopernik je išao i u Vatikan na hodočašće i tamo ostao celu godinu. Galilej je bio kao niko veliki vernik, kao i Njutn i Ajnštajn što su to bili. I vaš bogootac s imenom Čarls Darvin se spremao za crkvenu mantiju, kao životni poziv, pre nego što je zalautao na Galapagosu, i to mu je jedino obrazovanje. Zato nije ni čudo što vam je sašio ovakvu materijalističku i dogmatsku religiju, koju vi još i ponosno zovete vaša nauka. I vaši se komunisti lažno kitiše sa demokratijom kao niko, pa možete i vi nesrećnici malo sa naukom. Velika je sreća za planetu da ste i vi darvinisti samo brzo prolazna epizoda posle svih cezarovih popova i svih Moskvinih komesara.

"Sva sreća pa Tesla nije poslušao oca i otišao u sveštenike nego u naučnike. Ne bi bilo ni struje, (...)"
(Marko, 5. mart 2015 18:18)

- Zar neko i u šali može da napiše da je Tesla izmislio struju? Neverovatno! A sa čime su pozlaćivani svi oni predmeti pre toliko hiljada godina? Sa vašom pljuvačkom možda? Čuste li za nešto što se zove npr. Bagdatska baterija?

Trovach

pre 9 godina

@Kvazimodo Sorabius...Ovde nije rec o danasnjem coveku (Homo sapiens sapiens) nego o nasem pretku (verovatno je u pitanju vrsta starija cak i od prvog pretstavnika roda Homo, H. habilisa). Bilo bi dobro da se malo informisete, pre nego sto komentarisete. Podela na rase se desila unutar nase vrste i to pre maksimalno 70 000 godina.

Marko

pre 9 godina

Zasto crkva nije dala nekog velikana koji je znacajno unapredio ljudski zivot na zemlji? Zato jer je BOG u toj prici ustvari super-star! Ne sme niko drugi da bude velik, ne sme niko drugi da odskace previse, to plasi crkveni vrh. Zna se ko je glavna zvezda, pobogu. Podseca me malo na ono "Allah Uakbar!" pre nego se zlim nevernicima odseku glave. U fazonu bog je velik, a ti sad umri sitni nitkovu. Izvinjavam se na grafickom izrazavanju, ali ne treba ni zatvarati oci previse. Naprotiv.

Kalimero

pre 9 godina

(andreas kisser, 6. mart 2015 01:52)
Poštovani budući akademski radniče. Ako mislite da arogancija upakovan u celofan može imati drugačiji odgovor koji se " u rukavicama" prezentuje onda se ne slažamo nikako. Moje obraćanje sa "batice" možda nije najsrećnije i primereno ali Vaš izuzetno arogantan tekst koji je uzgred tako uniformisan kao da je izašao iz modernih udžbenika nije zaslužio mnogo bolje obraćanje. Ne smeta Vam to što podcenjujete druge ljude poistovećujući ih sa "malim Pericom" ali zato kada je Vaša sujeta povređena onda je to druga priča? Možda nisam budući akademski radnik ali kao inženjer elektrotehnike sa 20 godina dugim stažom sigurno nisam poluobrazovan i diplomu sam stekao odavno... Nažalost nizak prag tolernacije(čitati arogancija) je zaštitni znak mlađih generacija. Najveća otkrića u arheolgiji su postigli upravo ljudi mimo struke, veliki entuzijasti. Kakva bi istorija čovečanstva stvarno bila kada bi se držali samo logički utemeljenih činjenica? Upravo ovakva kakva je sad, limitirana i sklona anatemisanju svakoga ko misli ili vidi drugačije od nje ili njenih jurišnika.
Ako sam Vas nečim uvredio iskreno se izvinjavam ali bih Vas zamolio da ubuduće nastupate na drugačiji način.

Black Goo

pre 9 godina

"Sijaset naucnih nonsensa, ali se drzi(mo) jedne definicije dok se ne pojavi nova, dok u religiji nista ne razmisljaj, sve je dato i vecno - Bozija volja! Sto se kaze: placaj porez i umri, dok se svestenici i vlast maste OVDE, meni ostaje verovanje da ce se uloge promeniti nakon fizickog nestanka?"
(Kvazimodo Sorabius, 6. mart 2015 00:26)

- Ima nekog smisla sve to što si napisao u ovom komentaru, samo da nisi sve upropastio sa komunističkom vaspitnom batinom "definicija" umesto teorija. Definicija je jedno, a teorija je nešto drugo i kod pametnih su to sve samo teorije i ništa od toga nije definicija kao kod presvučenih komunista, koji su sve voleli ideološki da definišu. Kad je nešto tako nasilno definisano bez svakog argumenta onda tu više nema "bože pomozi" i mesta za razum. Kako ćeš da definišeš nešto o čemu toliko malo znaš i ništa ne objašnjavaš, već samo sve opisuješ sa milion predpostavki i izmišljenih parametara u okviru jednog vrlo sumnjivog i prilično buđavog naučnog modela, koji nikad neće biti kompletiran i bez rupa, kao neke zatvorske ćelije - iz koje se ne sme izaći u ovoliko dogmatskoj nauci?
- Dobrodošli u novo mračno doba i digitalno pomračenje uma!

Marko

pre 9 godina

@marko
e moj marko. Bozija je volja sto je tesla otisao u naucnike a ne za svestenika. Njemu je Gospod dao takav um i Bozije je dopustenje sto je Tesla postao to sto jeste. Da nije on, neko drugi bi struju otkrio, a Bog je u svakom slucaju nju stvorio, kao i sve ostalo. i Dace Bog da poverujes u istinu, a ne u to usta verujes.
(trosic vladan, 5. mart 2015 20:00)

E moj Vladane.. a cija je volja bila da se Đordano Bruno spali javno na lomači? A Lord Cobham, Louis de Berquin, Girolamo Savonarola, William Tyndale itd. itd.? Tim velikanima gospod nije dao um? Nije im gospod dao dopustenje da koriste 'bozji um', nego su javno spaljeni? Sta su oni zgresili da ih se javno spali? Istina je sledeca: spalili bi i Teslu da su imali prilike, ili da se ranije rodio. Ovo sto dzihadisti sad rade 'nevernicima' u ime alaha je isto sto je crkva vekovima radila u ime boga. Poptpuno isto. A mase koje kao i ti 'veruju u istinu' su pozdravljale aplauzom taj zlocin na trgovima. Ko god je stao u odbranu razuma i nauke je bio spaljen, u ime bozje. Da li se crkva ikad ogradila od toga, da li su se izvinili? Ah, 'Bozjom voljom' nisu. O kojoj istini pricamo brate?

kukala nam majka

pre 9 godina

"...jer često cijeli dijelovi prošlosti se sklapaju na osnovu par činjenica i mnogo nagađanja, a onda se na to naveže opet par činjenica i mnogo nagađanja, pa istoričari krenu da smišljaju šta je ko i gdje rekao prije petsto ili hiljadu godina, a toga nema nigdje u pisanim tragovima, a onda jedan istoričar citira onoga drugog što je nešto smislio u svome radu, i na to nadovezuje svoju tezu/teoriju, a treći se nadoveže na ovog drugog i tako cijela kolona se uhvati i nastane dio istorije, a ono što je onaj prvi napisao niko ne smije da preispituje, jer onda svi ovi iza njega su pogrešno pisali radove, a kako će onda tu biti profesor od njih, kad na poslijetku ni oni ništa ne znaju. Kako to može da bude onda nauka.
(M.V., 5. mart 2015 21:36)"

Ovo je vidjenje istorije u Srbiji, jedinoj zemlji (pored ISILa ili Avganistana) gde se moze cuti recenica "More svima bih ja njima pocepao diplome". Pa ako cemo tako, moze li se do istorije Srbije doci mozda na drugaciji nacin? Ili je njena svetla staza u vremenu zacementirana na vjeke vjekova?

Petar Srdanovic

pre 9 godina

Apropo da li je iz crkve potekao neki naucnik:
Reskiracu da me opet nabede da branim crkvu (zaista ne) vec samo hocu da ukazem na primere naucnika koji su potekli iz crkve (storgo istorijski), kao Djordano Bruno (da, znam da su ga spalili), Dositej, i veoma interesantan Pjer Tejar de Šarden. O njemu je bloger nsarski imao veoma inspirativn blog

Inace ako se zaista pokaze da je ovo najstariji ostatak coveka, niko nece zaplakati za Lusi ili slicnim ostatkom i krvnicki braniti - ne, nije to najstarije. Jednostavno ce se udzbenici revidirati i to je to.
Ne treba padati u vatru i svadjati se, vec razumno raspravljati.

...

pre 9 godina

Kakav crni Darvin i gluposti ljudi se jos loze na nesto sto se svim silama forsira..(pomorac, 5. mart 2015 15:11)

Da li znas da se crkva javno izvinila Darvinovoj porodici 2008, znaci ne tako davno. Da li znas da su takodje rekli da je njegova teorija sasvim ok? E sad, mozda ne pratis crkvene vesti pa ne znas. Ali ja padim naucne dostignica, pa sam i za ovo cuo. Da li pratis ti nesto, osim svojih postova?

andreas kisser

pre 9 godina

Nije lepo sto umesto argumenata iznosite samo kvalifikacije, fraze i to veoma bucno. To sa naukom nema veze.
(ne volim HM, 5. mart 2015 21:13)

postovani ljubitelju svih ostalih muzickih formi osim HM, procitajte moj prvi komentar pa mi pojasnite sta su u njemu 'bucne fraze i kvalifikacije'. a ako mislite da moj prvi komentar nije argumentovan, u tom slucaju ako zelite mozemo da se upustimo i u diskusiju o znacenju pojma 'argument', kao skupu cinjenica na kojima se bazira dokaz. dakle?


@(TT, 5. mart 2015 21:06)

vas komentar je eticki naravno potpuno na mestu, ali ako niste primetili ja sam samo odgovorio na repliku koja mi je direktno upucena. a zanimljivo da vam frazeologija te replika nije ni najmanje smetala, iako zapocinje vrlo neumesnim familijarnim obracanjem ('batice'????), a nastavlja vrlo zajedljivim sarkazmom na moj racun [procitajte taj drugi komentar 'kalimera' ponovo, ali pazljivo]. dakle, da li je vasa kritika meni upucena iskreno - jer ste nasli ostrinu mog odgovora isuvise drskom (u cemu biste kako rekoh bili u pravu, jer buduci akademski radnik imam vrlo nizak prag tolerancije na logicki neutemeljene i nepromisljene komentare neobrazovanih i poluobrazovanih osoba, sto priznajem cesto rezultira neopravdanom zajedljivoscu), ili je vas komentar mozda reakcija na sam iskaz, dakle saznajnu vrednost moja dva komantara, a sa kojima se licno ne slazete, ali nalazite da je u nedostatku adekvatnih protivargumenata lakse kritikovati formu? ali iskreno?

ateista

pre 9 godina

Neki baja iskopao fosilno zubalo u africi, a crkvenjaci u Srbiji se osetili prozvani. Svaki drugi komentar bog ovo bog ono, bog vamo bog tamo. Baš vas je uzdrmala ova vest? Toliko je to u šta verujete stabilno? Da bog kojim slucajem postoji, evo da na primer lezi na ulici ped vama... vi bi ga preskočili sto puta kolko ste 'prosvetljeni'. Da ne spominjem plitkoću uma i duha ovih najglasnijih koji se u crkvu kunu i boga zazivaju.

naucnik

pre 9 godina

"A mozda je najlakse da mi objasnite: zasto je celo covecanstvo ODLEPILO i proslavilo "dolazak novog mileniuma" GODINU DANA pre stvarnog dolaska?" ZATO STO VECINA COVECANSTVA ZABORAVI STA JE UCILA U SKOLI KAKO SE RACUNA VREME U ISTORIJI. EVO MOJA CERKA TO RADI U 5. OSNOVNE. GODINA 0 PRIPADA 1. VEKU PRE NOVE ERE. A GODINA 2000. PRIPADA XX VEKU. "Da ne pitam kako to u destilovanoj vodi se stvore milioni (milijarde?) elektronvolti za munju i grom - a da se nije uspelo od vodene pare napraviti u laboratoriji niti jedan slobodan elektron, a kamo li strujni tok!" REC JE O KRISTALIMA LEDA A NE VODENOJ PARI. TRENJE KRISTALA TOKOM UZLAZNIH STRUJANJA U OLUJNOM OBLAKU STVARA STATICKI ELEKTRICITET. TO IMA VEZE SA POLARNOSCU MOLEKULA VODE - ALI SADA NEMAM PROSTORA DA OBJASNJAVAM. "Pa zasto Njutnova fizika "ne vazi" za Zemljino jezgro kad se tvrdi da je od istopljenog gvozdja, a ne od olova, na primer, koje je teze od gvozdja?" ZATO STO JE GVOZDJE PRIMORDIJALNI ELEMENT NASTAO IZ ZVEZDA, A OLOVO NASTAJE RASPADOM URANIJUMA U ZEMLJINOJ KORI. NE MOZE PROPASTI U CENTAR ZATO STO ZEMLJA NIJE TECNA LOPTA, NEGO OSTAJE U KORI KAO RUDA. "Ili da neko osmisli tvrdnju da zemljino (od istopljenog gvozdja?) jezgro daje magnetno polje i polove Zemlji, a deci se prica da lopta nema polove!?" KO KAZE DA SE LOPTA NE MOZE NAMAGNETISATI DUZ JEDNE OSE? TO JE ELEMENTARNA ELEKTROMAGNETIKA. KO "PRICA DECI"? "I zar ne bi Zemlja menjala (mozda i izgubila) polove, makar 4 (ili najmanje 2) puta godisnje?" OTKUD TI OVO?

Petar Srdanovic

pre 9 godina

Izvinjavam se gospodinu Milanu Ćirkoviću sto sam ga prekrstio. Mada kako zanimljivo pisu i on i nsarski, nije cudo sto sam se zbunio.

andreas kisser

pre 9 godina

Uvijek se "mainstream" suprostavljao drugim strujama, bez obzira ima li u njima barem dijela mogućnosti da su istinite. Upravo ono što su ti profesori danas, nekad su bili ti koji su spaljivali ljude koji su govorili da je zemlja okrugla.
(M.V., 5. mart 2015 21:36)

ova jedna recenica na pocetku vaseg komentara, kao i kasniji stereotipi o istoriji kao nauci vas diskvalifikuje za bilo kakvu dalju ozbiljnu raspravu o bilo kojoj istorijskoj temi. ocigledno je elementrano neznanje, i bez obzira na suvoparne fraze koje slede u nastavku vaseg komentara, ovde se svaka dalja diskusija zavrsava. dolazimo dakle ponovo do moje konstatacije iz prethodnog komentara: mogu da vam odrzim kratak kurs ako ste zainteresovani (sto se ponekad trudim da cinim u mojim komentarima), ali ne i da gubim vreme polemisuci sa osobama bez sistematskog znanja. pretpostavljam inace da i o drugim naukama imate slicno misljenje kao i o istoriji... recimo o matematici, mehanici, hemiji? ili vam se nekako cini najlakse da se iz hobija zanimate istorijom, informisuci se iz novinskih feljtona i sa tv-a. zanimljivo da svaki srbin odmah skoci da prokomentarise vesti ovog tipa, ali je zato recimo vest na b92 pre nekih mesec dana o tribini posvecenoj stanislavu vinaveru prosla sa jednocifrenim brojem komentara. izgleda da su srpski internet experti za sve i svasta sa ovog foruma bili tog dana zauzeti vestima o lugansku, CIA, vatikanu, dereticu & co, itd. nego o cemu sam ono pricao... a da, sistematsko znanje!

i tako to

pre 9 godina

Pametnjaković,

kada covek(homo danasnji tj. ja) bolje razmisli ... stvarno oko nas (sto napominju i u tekstu) ima puno praznina ... staces valjda nam je tako sudjeno, s postovanjem........

Miroslav

pre 9 godina

Sramotni komentari, koliko vidim ljudi u Srbiji nemaju pojma sta je to teorija niti imaju blage veze o teoriji evolucije. Piju rakije i gledaju Grand zvezde i nekde izmedju su doktorirali evolucionu biologiju. Pametan narod nema sta...

naucnik

pre 9 godina

Kvazimodo Sorabijuse, Nova Srpska 7524. godina pocece 15. septembra 2015. ili 1. septembra po julijanskom kalendaru. Pogledaj pravoslavni kalendar za septembar. Prema proracunima jevrejskih ucenjaka iz Aleksandrije, koji su izucavali Stari Zavet i nekako dosli do vremena Bozjeg Big Benga, a sto je usvojila Vizantijska crkva, stvaranje sveta je pocelo 1. septembra 5509. pre Hrista. Bilo je pokusaja da se pocetak godine veze za 25. mart, da bi se objedinile tri kljucne stvari za hriscanstvo: postanak sveta, Hristovo zacece i Hristovo vaskrsnuce. Sto se tice vincanskih ostataka, prvo mi nadji po kom brojnom sistemu su racunali arhivincanci i zasto bi oni usvojili jedno od nekoliko STAROZAVETNIH tumacenja o vremenu postanka sveta? Arhivincanci - hriscani pre hriscana i Jevreji pre Jevreja? Daj, molim te...

"Selidba lasta, selidba jegulja i jos neki tragovi" su posledica klimatskih promena i promena u geografiji tokom eona, a ptice slede dobro upamcene putanje. A zasto bi jeguljama smetao potop? I da li je Noje nosio akvarijume na svojoj barci? A skoljke na Kopaoniku, ako ne izucavas geologiju, sigurno mislis da je posejao Djavo, kao i ostale fosile po svetu, da poremeti ljudsku veru...

Ne mogu da verujem da si ucitelj. To je sve sto na kraju mogu reci.

Antitheist

pre 9 godina

@Black Goo: piše se- a i kaže, bagdadska baterija. Ne bagdatska. Prema tome, pre nego se samouvereno, pravoverno i neustrašivo uhvatiš velikih tema, sredi osnove. Pravopis, između ostalog. Da bi ozbiljan svet uopšte obratio pažnju na ono što što imaš da kažeš...