Petak, 27.02.2015.

12:24

O rehabilitaciji Draže ispočetka

Postupak za rehabilitaciju komandanta četničkog pokreta Dragoljuba Mihailovića formalno je počeo ispočetka pred Višim sudom u Beogradu.

Izvor: Beta

O rehabilitaciji Draže ispoèetka IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

66 Komentari

Sortiraj po:

Danijel

pre 9 godina

U potpunosti podržavam Vojislava. Oni koji okreću glavu na priču oko Draže treba da se stide. Treba pokrenuti proces rehabilitacije jer je to čovek koji se borio za Srbiju i nacionalne interese, kao što sada pokušava i njegov unuk.

Dragoljub

pre 9 godina

Sramota što još uvek ne mogu da reše pitanje oko Draže i rehabilitacije. Draža je bio priznat i poznat svuda u svetu, a samo mi ovde znamo da pametujemo i da pljujemo. Svaka čast njegovom unuku, ušao je u stranku koja se zalaže za očuvanje nacionalnih interesa, a Srbiji bez toga nema opstanka.

Šele

pre 9 godina

Ako mi ni posle 60 godina nismo spremni da stojicki podnesemo istinu i da pruzimo ruku jedni drugima onda ne znam sta bih rekao! Zbog čega protesti protiv sudjenje, zasto? Cemu takav nacin razmisljanja- MI SMO SAMO U PRAVU!!
Kuda ovo vodi?

Ljubomir

pre 9 godina

@Zoran, 27. februar 2015 20:15
Zemlju su od Nemaca oslobili Sovjeti (ili sto ih neki zovu Rusi).
Da nije bacuska usao sa svojim divizijama u Srbiju, jos bi se ovi nasi vijali po planinama do 1950.
Pa i pored toga sto su nas Rusi oslobodili, nasi veliki ratnici su ratovali protiv Nemaca do 15 maja, dok se u Evropi rat zavrsio 9. maja. Toliko o uspesnom oslobadjanju od Nemaca.

Mile

pre 9 godina

Sto se mene tice ja sam za Tita ako moram da se opredelim. Ali nemoram, zato sto to danas nije bitno jer nemamo drzavu i socijalno sam ugrozen kao i mnogi drugi. Danas su bitne kompanije a ne drzave zato sto one daju radno mesto, a za mene je duznost i cast da obezbedim svoju porodicu. Tako da dosta su nas zamajavali. Ovo cackanje po istoriji je pravi dokaz da je drzava nemocna da ucini bilo sta za nas boljitak. A to sto sam za Tita mi je ostalo od predaka, deda mi je bio komunista, a ja za njegova zivota nisam bio ni rodjen.

Zoran

pre 9 godina

Možda tebe nije briga, ali njegovog unuka jeste. I mene je briga, moje dete sigurno neće učiti da su oni koji su pod petokrakom vršili streljanja, pravili preke sudove, otimali stoku i imovinu ljudima, u krajnjem slučaju doneli nam 50 godina diktature, oslobodioci. (Dragan, 27. februar 2015 14:28)

Zanimljivo...
Još nisam čuo da je zemlju od nemaca oslobodio Draža Mihajlović.

my way

pre 9 godina

Moj dida je bija kraljev oficir. Nije bija komunista ali je bija veliki jugoslaven. Nije tija kapitulirat vec se prikljucija JVuO u Dalmaciji. I poginija je kao pripadnik kraljeve vojske.
Iako o ovome ne smim da pricam sada, mnogi Dalmatinci (Hrvati) i Slovenci su bili za kralja i Jugoslaviju a ne za komuniste.
Apsurdno je poistovecivat Ustase i Ravnogorce jer su Ustase bili protiv Jugoslavije i protiv Srba a moj dida je Hrvat bija za Jugoslaviju a svi narodi su mu bili dragi.
(Stipe, Kastela kraj Splita, 27. februar 2015 15:02)
Svaka cast! Nazalost, danas ce tebi nadavati pluseve, a sutra ce nastaviti po pljuvanju kralja, Draze, JVUO...to je tragedija svih nas.

Sta cemo sad?

pre 9 godina

ako su četnici oslobodili oslobodili i jedan grad u Srbiji da se rehabilituje, a ako nisu da se draži obeleži grob na koji može svako da pljune, a njegovi obožavaoci da lepo idu u neki kazneni zavod na prevaspitavanje na čelu sa našim ''velikim'' režiserom Radošem Bajićem
(Nikola, 27. februar 2015 13:14)

Oslobodili Krusevac 21.9.1941, oslobodili zajedno u borbi sa partizanima Loznicu i Uzice gde je ormirana tzv. Uzicka republika. Vise puta uspesno opsedali Kraljevo, Trstenik tokom 1942...

Stipe, Kastela kraj Splita

pre 9 godina

Moj dida je bija kraljev oficir. Nije bija komunista ali je bija veliki jugoslaven. Nije tija kapitulirat vec se prikljucija JVuO u Dalmaciji. I poginija je kao pripadnik kraljeve vojske.
Iako o ovome ne smim da pricam sada, mnogi Dalmatinci (Hrvati) i Slovenci su bili za kralja i Jugoslaviju a ne za komuniste.
Apsurdno je poistovecivat Ustase i Ravnogorce jer su Ustase bili protiv Jugoslavije i protiv Srba a moj dida je Hrvat bija za Jugoslaviju a svi narodi su mu bili dragi.

Drazenka

pre 9 godina

@kralj Ibi
Amerikanci valjda znaju sta rade?
Kao u slucaju hemijskog oruzja u Iraku?
Zasto ga nisu odlikovali Englezi, kad je on, navodno, cuvao zemlju do povratka kralja koji se scucurio u Engleskoj?

milosh-96 / USA

pre 9 godina

Nije mi jasno zašto se Ustaše izjednačuju sa Četnicima, i zašto se sada Četnici smatraju za grupu koja je prorusko-radikalska, anti-evropska, anti-američka i sl. Kad je dobro poznato da je Draža imao odlične odnose sa SAD i V. Britanijom. Moje tvrdnje potvrdjuje legija časti koju je Draža Mihajlović dobio od Harija Trumana kao i ogroman broj Srba (pravih Četnika i njihovih potomka) u Čikagu, i širom SAD koji su nakon '45 morali da pobegnu iz Srbije (Jugoslavije, kako god) zbog komunističkog terora, a ne ovi "moderni" koji ratuju u Ukrajini, i koji navijaju za C. Zvezdu a grupu navijačku nazivaju Četnici Sever. (ne navijam za Partizan odmah da bude jasno).

Colbert

pre 9 godina

Па ови комунисти појма немају шта је рехабилитација. Вама вашу историју нико не може забранити да пишете, причате и учите, али погледајте ако већ пљујете шта значи рехабилитација у правном смислу. Као што неко рече да су му бабе и деде причале како су Четници били бандити, тако су и мени моји причали и за Партизане, а и ја верујем мојима. Комунистима порасте притисак када се помену одликовања Драже од стране антифашистичких савезника, али то је чињеница која се не може избрисати, као што се не може избрисати чињеница да су Партизани и комунисти починили многе злочине за време самога рата и после рата.

miki

pre 9 godina

Mislim da poredjenja draze mihajlovića sa pavelicem,petenom,kvislingom i ostalima nisu na mestu...za njimr je bila raspisana nemacka poternica,amerikanci i francuzi su ga odlikovali, njegovi vojnici nisu isli na strane frontove u sklopu nemackih jedinica ve su spasavali saveznicke pilote.Draza rat je proveo u sumi a ne u nekoj kancelariju u beogradu i nesumnjivo je bio antifasista...Nazalost njegovi vojnici zlocine nad civilaima jesu cinili(kao i partizani) i to uglavnom prema porodicama levo orjentisanih,a ukoliko je draza za njih odgovoran u tom delu osude nebi smeo da bude rehabilitovan...ipak na neki nacin istorijska nepravda prema citavom ravnogorskom pokretu mora biti ispravljena!

Mercury rising

pre 9 godina

Mislim da je ovo odlicna, ma vrhunska tema za skretanje paznje. Sada ce narod da se mlati oko manje bitne (da ne kazem totalno nebitne) teme da nista drugo nece ni videti!

Istorija nije što i polje preći

pre 9 godina

Dragutine, nije naš Peten Draža nego Nedić, jer su Peten i Nedić bili predsednici vlada koje je postavio nemački okupator. Inače, Draža i Nedić bili su u neprijateljstvu i Nedić je poslao Kostu Pećanca da ubije Dražu ali je to otkriveno i Dražini oficiri likvidirali su Pećanca. Nedić i Ljotić igrali su u istoj ligi, bez đenerala Mihailovića. Sud ne piše istoriju, kako je neko juče sudu zamerio, nego samo utvrđuje da li je presuda pravno valjana ili je reč o montiranom procesu.

cofi95

pre 9 godina

@(nikšićko, 27. februar 2015 12:53) - Ma, oni su bili borci za slobodu, bre. Toliko su voleli srpski narod, da su poklali ceo Vranic (oko pet hiljada ljudi).

stella lontana

pre 9 godina

Nezavisno od toga da li je sam D.Mihailovic osudjen, ili odlikovan, VI koji neprestano insistirate na tome da je njegov pokret bio antifasisticki, oduzeli ste ovom narodu PRAVO da SLAVI ANTIFASIZAM. Primitivni antikomunizam devedesetih, sprecio je srpski narod da otvoreno slavi JEDINE ANTIFASISTE na prostoru bivse Jugoslavije, a to su bili PARTIZANI (vecinom Srbi).

Italijani, koji su do kapitulacije 1943. bili na strani Nemaca, a potom okupirani od njih, i dan danas slave ANTIFASIZAM svojih PARTIZANA. Spomenici stoje netaknuti, a svaka veca terevenka se zavrsi sa "Bella ciao".

Rusi, koji su propatili pod Staljinom, ne dozvoljavaju da i jedna senka padne na njihov "otadzbinski rat", nisu cak menjali ni melodiju himne zbog toga.

Samo smo mi Srbi pametni, pa nam treba sto antifasistickih pokreta.

Serdjo

pre 9 godina

Generalno smo glup narod! Umesto da gledamo sta cemo da radimo kako bi napredovali i stvarali bolju biducnost za sebe i svoja pokoljenja, mi se bavimo glupostima od kojih niko nece imati nista dobro!

my way

pre 9 godina

Zalosno je da nakon svega jos uvek ima onih koji bi ideoloski monopol na antifasizam zasnovan na falsifikovanju istorije potrebnom za revolucionarno preuzimanje vlasti, a koliko nam je taj revolucionarni put dobra doneo vidimo sad. Puzimo da budemo poslednji i najgori medju evropskim drzavama samo da smo tu, umesto da smo osnivaci EZ, sadasnje EU, sto bi bili da je ishod borbe za vlast u Drugom svetskom ratu bio drugaciji. Juge bi bilo i danas, ili bi se mirno razisla ubrzo nakon rata, a krvavog raspada devedesetih ne bi bilo. Svidjalo se to nekom ili ne Srbija je pobednica Drugog svetskog rata upravo zato sto je imala 2 pokreta otpora i ceo narod osim sacice Nedicevaca i Ljoticevaca je bio protiv fasizma i nacizma i zbog toga je mnogo stradao. Ova rehabilitacija upravo treba da bude izraz postovanja prema tim zrtvama, da posluzi istini i ne da nije gazenje po antifastickoj borbi i promovisanje fasizma, vec je upravo suprotno. Draza Mihajlovic i JVUO bili su legalna i legitimna vojska vlade u Londonu, sastavljena od onih koji su odbili kapitulaciju, bili su progonjeni, glave su im bile ucenjene od strane okupatora, Draza je kao komandant nosilac najvisih saveznickih odkikovanja i to je sustina, istina koja se ne moze promeniti, niti treba jer bi to bilo upravo gazenje po antifasistickoj borbi srpskog naroda. Sad, nijedna vojska na svetu nije ostala cista u tom najvecem ratu. Sad se bar zna sve i o zlocinima komunista i to u miru nakon svog stradanja, budimo iskreni.

Stanke

pre 9 godina

Sama činjenica da vodimo raspravu na ovakav nacin i uopšte dovodimo u pitanje rodoljublje i patriotizam generala Mihailovica, kao i ispravnost odluka koje je donosio u najtezim vremenima po gradjane i državu svrstava nas u narode gubitnike, gotovane, protuve, lišene liderskih kapaciteta, spremne na potlacenost, ponizenja. Glupost je neuništiva i mi smo najbolji primer za to. Bolje i ne zasluzujemo i ne treba nicemu dobrom da se nadamo. Mi smo bezmozgovici Evrope. Oceubice. Svakog ko je valjao sami smo ubili. Svaku fukaru sami na vlast smo doveli. Stid, stid, stid, i nista vise.

rema

pre 9 godina

Opet se javljaju ovi rekli mi komsije, pa su onda oni sigurno takvi... Poenta ovog procesa je da se ne moze suditi na osnovu rekla kazla, to je evo i proces u Hagu pokazao...
Tako da Draza je bio politicki protivnik, Tita, zato je osudjen na svirepu smrt. Na potpuno besmislenom sudu. Pobedila je tiranija, nad pravom nad drzavom, zbog koje i dan danas mi imamo probleme sa nama samima.
Dakle sud ce doneti odluku na osnovu dokaza. A onda istoricari na osnovu istoriskih cinjenica kao sto je i ova presuda mogu da napisu istoriju.
Do tada bi ste mogli da se suzdrzite od politicke mrznje. Jer ima nas koji smo zbog te tiranije gubili nase najdraze, na veoma svirep nacin, mogli bi ste da to postujete i cenite makar malo.

ma sta mi rece

pre 9 godina

Toliko je ovo sve tužno i jadno šta se kod nas dešava sa pominjajem velikog patriote i rodoljuba vojnika Srpske vojske u prvom svetskom ratu,a generala u drugom da je to vise strasno...Evo ja sam iz Macve i kod nas je bilo i cetnika i partizana,i jednih i drugih je bilo i posteni i neposteni,ali ne mogu da verujem da smo mi kao takve naivcine prihvatili broza,koji je protiv Srpske vojske ratovao u prvom svetskom ratu,i kojeg sad samo naivni pominju kao coveka koji je bio zasluzan sto se zivelo lepo pre 30-40 godina a niko nece da prizna da je to najbolji period zivota bio i u celoj evropi i svetu a taj isti tito nas je zaduzio da jos dugo necemo moci vratiti njegovih dugova,a cetnici su nastali krajem 19 veka i tu su ucestvovali najobuceniji vojnici i oficiri sa vojnim skolama koji su izneli mnoge velike bitke u balkanskim ratovima kao i u prvom svetskom ratu,a posle je taj srpski junak koji ije podneo najvecu zrtvu prvog svetskog rata,dolaskom komunista otisao u istoriju,posle rata komunisti su otimali narodu poslednje parce hleba ali i pobili dosta ljudi i to sve u Srbiji,tad smo jednostavno okrenuti jedni protiv drugih i to je nepopravlljivo,uvek cu biti na strani cetnika i stare kraljeve Srpske casne vojske koja je iznela prvi svetski rat a posle nestala u zlu komunizma...Srbijo,Srbijo onaj komunista u kuci cveca a kraljev Srpski general ni groba mu se ne zna,dobro je nama kako zasluzujemo!!!

milic

pre 9 godina

U gradjanskom sigurno da nijedna strana nece upotrebaljavati principe demokratije prema protivniku ali sigurno je da jednoj revolucionarnoj partiji sa totalitarnom ideologijim nasilje lezi u sustini njenog delovanja. Djenaral Mihailovic odlikovan je od saveznickih zemalja (USA i FR) posthumno posle rata a upravo zbog svojih aktivnosti u ratu, odbio je kapitulaciju i stavio se na celo gerlskog pokreta cije cilj bila ustavna palamentarna monarhija sa jasnim grancima srpakog naroda unutar nje, ministar vojni vlade cije je sediste bilo u Londnu a ne u Berlinu, borac prtov ustaskog genoca i covecni zastitnik...

Kralj Ibi

pre 9 godina

Amerikanci su odlikovali generala Mihajilovica a oni valjda znaju sta rade. Koliko mi je poznato nisi ni jednog saradnika nacista do sada odlikovali pa ili su bili neznalice ili Draza nije bio ovo sto neki ovde tvrde.

dragutin

pre 9 godina

Dali će Francuska rehabilovati generala Petena posle Drugog svetskog rata? A mi hočemo našeg"petena"da rehabilitujemo!Ovde treba ostaviti ideologiju već samo činjenice.Ako je dest postotačno o ponašanju Draže Mihalovića za vreme rata nebi mogao biti predmet rehabilitacije. Meni je žao što se jedan školovan oficir kraljevske vojske spustio na nivo četništva-

MilanT.

pre 9 godina

Bespotrebno rasipanje energije I nerava oko izdajnicko-fasisticke marionete pre 70-ak godina. Zanimljivo, cetnike rehabilituju kao "rodoljube" oni koji su danas, uzgred, I veliki pobornici Putina I njegovog "njet" Zapadu. Isti taj Draza je do poslednjeg casa bio uz taj Zapad, komunisti su mu bili omiljeni na meniju, dakako uglavnom Srbi jer se nije pretrgao u nastojanju da odbrani Srbe u NDH, sta vise! Sta li ce na ovo reci odlicni komunisticki djak, ostaje nam da vidimo. Ali avaj, Srbi su uvek bili pola za a pola protiv, inace nas ne bi krasila 4 ocila jos od Nemanjica. Da nije tuzno bilo bi smesno, ovako nikad da se dozovemo pameti jer sto je bilo - bilo je, neko heroj a neko zlocinac I izdajnik roda srpskog, a Draza je bio sve samo ne heroj! Dakako, I komunisti su cinili zlocine nad nama ali oni spadaju u kategoriju - manjeg zla jer su, ipak, pobednici. Elem, Srba je sve manje I manje, a mi se glodjemo oko toga sta je bilo pre 70 godina...

Sevastokrator

pre 9 godina

За све који повлаче паралелу између равногораца и усташа, информација да је у србији заиста постојао покрет који је био пандан усташком (додуше са доста умеренијом идеологијом и знатно мање крволочан). Тај покрет се звао ЗБОР и на његовом челу је био Димитрије Љотић. Равногорци су са ЗБОР-ом били у сукобу чија је жестина неретко превазилазила ону која је постојала у сукобу равногораца и партизана.
Треба се понекад информисати пре коментарисања.

Dragan

pre 9 godina

E divno, samo nam je još Draža falio... Ne zaluđujte ovaj narod više, želim život dostojan čoveka 21.veka i radno mesto, time treba da se bavimo. Boli me uvo za tamo nekog Dražu od pre Hrista...
(Veronika_, 27. februar 2015 12:46)

Možda tebe nije briga, ali njegovog unuka jeste. I mene je briga, moje dete sigurno neće učiti da su oni koji su pod petokrakom vršili streljanja, pravili preke sudove, otimali stoku i imovinu ljudima, u krajnjem slučaju doneli nam 50 godina diktature, oslobodioci.

Gera

pre 9 godina

Mihajlović nije bio "komandant četničkog pokreta" već general Jugoslovenske vojske u otadžbini i ministar vojske u vladi Kraljevine Jugoslavije.
Stop komunističkoj lažnoj istoriji!

Zoran

pre 9 godina

Danas ništa od rehabilitacije, a za mesec dana možda. Za mesec dana zato da se taj čin ne bi negativno odrazio na odluke koje će biti donesene na plenarnoj sednici Evropskog parlamenta , koja će biti sredinom marta i na kojoj će se usvajati izveštaj o napretku Srbije za prvi kvartal 2015., a posle kako bude (neki misli da će se kroz dva i po meseca zaboravit).

Andrija

pre 9 godina

Ovo je prije svega politički cirkus a ne pravosudni proces. I to onaj koji maksimalno šteti prije svega Srbiji i Srbima.

Ukoliko se rehabilitira Draža Mihajlović, to je ujedno i rehabilitacija četnički (brojnih i jasno dokumentiranih) zločina iz drugog svjetskog rata. Ma koliko pristaše kokodakali o "pilotima i medaljama", kama je uvjerljivija.

No naravno, drugi sljedbenici podrepaka nacizma u okolici to jedva čekaju. Jer ako su zločini iz WW2 rehabilitirani, onda će to oni koristiti da opravdaju zločine svojih omiljenih koljača. Svakako, propagande će se nadmetati, no u konačnici rezultat je taj da Dražina rehabilitacija rehabilitira i Jasenovac.

Nije uopće bitno da li je taj kolaboracionist imao fer suđenje ili nije. Nije uopće bitno da je pokrivao svoj kolaboracionizam i zločine simboličnim skupljanjem par potencijalnih ratnih zarobljenika. Ono što je bitno jest da su zločini počinjeni i da je on, najmanje za većinu njih, odgovoran.

Nikad nista da naucimo

pre 9 godina

Boze mili, pa vi bi se sutra ponovo pobili.
Ostrascene budale, umesto da se stvarno iznese sve sto je bilo skriveno do sad, jedni idu da slave, a drugi da zvizde.
Zato i nismo nacija.

Dezogun

pre 9 godina

Zlocinac Koljac i Izdajnik!
Crna tacka srpske istorije. Zao mi je samo onih ciji su dedovi nosili kokarde i koji pokusavaju da mu osvetle obraz. ISTORIJA JE UVEK SAMO JEDNA!
Pomirite se sa tom cinjenicom i glavu gore! Osvetlite precima obraz vasom ideologijom i zdravim razmisljanjem, a ne izmisljanjem istorije.

osudjeni na propast iskljucivo zbog svoje gluposti

pre 9 godina

Tako je,rehabilitujte zlocince,fasiste,izdajnike...pa cemo onda da rehabilitujemo lopove...

Jel' sad mozda jasno zasto smo na dnu>Jel' sad jasno da smo kompletni idioti?

XYZ

pre 9 godina

Sve je to izgubilo smisao.
Pretpostavljam da je porodicama koje su nekog izgubile u četnicima ili su zbog toga bile obeležene ovo jako važno. Ali, radi se o pokretu koji je ipak poražen (istorija nije uvek pravedna) i to pre 70 godina.
Treba se okrenuti budućnosti.

Bucko razmisljam

pre 9 godina

Ispred beogradske Palate pravde, gde se nastavlja postupak za rehabilitaciju Dragoljuba Draže Mihajlovića, okupio se veliki broj njegovih pristalica.

Nadam se da je i Tomislav Nikolic kao CETNICKI VOJVODA medju ovim velikim brojem pristalica Dragoljuba Draže Mihajlovića !

Nikola

pre 9 godina

ako su četnici oslobodili oslobodili i jedan grad u Srbiji da se rehabilituje, a ako nisu da se draži obeleži grob na koji može svako da pljune, a njegovi obožavaoci da lepo idu u neki kazneni zavod na prevaspitavanje na čelu sa našim ''velikim'' režiserom Radošem Bajićem

djura

pre 9 godina

bolje da ste zajedno otisli ispred agencije za privatizaciju i da se ne razilazite dok se ne donese zakon o poreklu imovine nego sto nas tu zamajavate nebitnim temama od pre jednog veka.

Freuden

pre 9 godina

Ako rehabilituju čiča Dražu kako će onda na pr. Putinu objasniti kako je došlo do toga da četnički vojvoda bude rehabilitovan, kada se borio na strani okupatora, a protiv partizana koji su na kraju i oslobodili ove prostore od fašista, zajedno sa crvenom armijom. Ako četničkog vojvodu rehabilitju to će biti politički čin koji nema nikakve veze sa istorijskim činjenicama i koje se ne mogu izmeniti pa taman da ne ostane više ni jednog živog potomka koji bi mogao da posvedoči o tome ko se protiv koga borio. Smrt fašizmu!!!

Veronika_

pre 9 godina

E divno, samo nam je još Draža falio... Ne zaluđujte ovaj narod više, želim život dostojan čoveka 21.veka i radno mesto, time treba da se bavimo. Boli me uvo za tamo nekog Dražu od pre Hrista...

Gvozdeni

pre 9 godina

ne mogu da se ne upitam ko su ti ljudi koji mogu sebi da dozvole da pre podne, tokom radnog dana, dodju ispred suda i podrzavaju jedan ili drugi ishod u ovom procesu o dogadjajima pre 70 godina.

Сремац

pre 9 godina

Све више се удаљавом од антифашизма. Фалсификовање историје изгледа није само специјалитет комуниста. Сада је на реду највећи фалсификат, смутљивац и издајник ће бити рехабилитован, а затим вероватно проглашен за хероја.
Ако Хрвати крену исто са Павелићем, да ли ће нам сметати.

buducnost je malo vaznija

pre 9 godina

Moji roditelji(iz zapadne Srbije),koji su proziveli taj rat su mi pricali da su cetnici u njihovim selima samo lose stvari radili,a ja svojim roditeljima verujem.Niko u mojoj porodici nije bio u SK(savezu komunista).Mozda je doticni bio castan oficir,ali je bio luzer i nesposoban vojskovodja jer mu se vojska ponasala banditski.Ajmo mi da vidimo sta i kako cemo sutra.Od cega cemo ziveti mi i nasa pokoljenja,a istoriju uvek pise pobednik.

Stop cenzuri komentara

pre 9 godina

Po očima mu se vidi da je pošten i čestit čovek. Nije imao sreću i bio je kolateralna šteta velikih sila kao što će ne daj Bože biti Srbija u nekom sledećem svetskom sukobu.

Migo

pre 9 godina

Fer sudjenje sigurno nije bilo,presuda streljanjem sigurno je prestroga,al cinjenica je da su sve cetnicke jedinice kao i Draza bili saradnici okupatora i da su izvrsili mnoge zlocine. Istina ne prija uvek al na zalost,hteli ili ne moramo je prihvatiti.

buducnost je malo vaznija

pre 9 godina

Moji roditelji(iz zapadne Srbije),koji su proziveli taj rat su mi pricali da su cetnici u njihovim selima samo lose stvari radili,a ja svojim roditeljima verujem.Niko u mojoj porodici nije bio u SK(savezu komunista).Mozda je doticni bio castan oficir,ali je bio luzer i nesposoban vojskovodja jer mu se vojska ponasala banditski.Ajmo mi da vidimo sta i kako cemo sutra.Od cega cemo ziveti mi i nasa pokoljenja,a istoriju uvek pise pobednik.

ma sta mi rece

pre 9 godina

Toliko je ovo sve tužno i jadno šta se kod nas dešava sa pominjajem velikog patriote i rodoljuba vojnika Srpske vojske u prvom svetskom ratu,a generala u drugom da je to vise strasno...Evo ja sam iz Macve i kod nas je bilo i cetnika i partizana,i jednih i drugih je bilo i posteni i neposteni,ali ne mogu da verujem da smo mi kao takve naivcine prihvatili broza,koji je protiv Srpske vojske ratovao u prvom svetskom ratu,i kojeg sad samo naivni pominju kao coveka koji je bio zasluzan sto se zivelo lepo pre 30-40 godina a niko nece da prizna da je to najbolji period zivota bio i u celoj evropi i svetu a taj isti tito nas je zaduzio da jos dugo necemo moci vratiti njegovih dugova,a cetnici su nastali krajem 19 veka i tu su ucestvovali najobuceniji vojnici i oficiri sa vojnim skolama koji su izneli mnoge velike bitke u balkanskim ratovima kao i u prvom svetskom ratu,a posle je taj srpski junak koji ije podneo najvecu zrtvu prvog svetskog rata,dolaskom komunista otisao u istoriju,posle rata komunisti su otimali narodu poslednje parce hleba ali i pobili dosta ljudi i to sve u Srbiji,tad smo jednostavno okrenuti jedni protiv drugih i to je nepopravlljivo,uvek cu biti na strani cetnika i stare kraljeve Srpske casne vojske koja je iznela prvi svetski rat a posle nestala u zlu komunizma...Srbijo,Srbijo onaj komunista u kuci cveca a kraljev Srpski general ni groba mu se ne zna,dobro je nama kako zasluzujemo!!!

dragutin

pre 9 godina

Dali će Francuska rehabilovati generala Petena posle Drugog svetskog rata? A mi hočemo našeg"petena"da rehabilitujemo!Ovde treba ostaviti ideologiju već samo činjenice.Ako je dest postotačno o ponašanju Draže Mihalovića za vreme rata nebi mogao biti predmet rehabilitacije. Meni je žao što se jedan školovan oficir kraljevske vojske spustio na nivo četništva-

Sevastokrator

pre 9 godina

За све који повлаче паралелу између равногораца и усташа, информација да је у србији заиста постојао покрет који је био пандан усташком (додуше са доста умеренијом идеологијом и знатно мање крволочан). Тај покрет се звао ЗБОР и на његовом челу је био Димитрије Љотић. Равногорци су са ЗБОР-ом били у сукобу чија је жестина неретко превазилазила ону која је постојала у сукобу равногораца и партизана.
Треба се понекад информисати пре коментарисања.

osudjeni na propast iskljucivo zbog svoje gluposti

pre 9 godina

Tako je,rehabilitujte zlocince,fasiste,izdajnike...pa cemo onda da rehabilitujemo lopove...

Jel' sad mozda jasno zasto smo na dnu>Jel' sad jasno da smo kompletni idioti?

Dezogun

pre 9 godina

Zlocinac Koljac i Izdajnik!
Crna tacka srpske istorije. Zao mi je samo onih ciji su dedovi nosili kokarde i koji pokusavaju da mu osvetle obraz. ISTORIJA JE UVEK SAMO JEDNA!
Pomirite se sa tom cinjenicom i glavu gore! Osvetlite precima obraz vasom ideologijom i zdravim razmisljanjem, a ne izmisljanjem istorije.

Сремац

pre 9 godina

Све више се удаљавом од антифашизма. Фалсификовање историје изгледа није само специјалитет комуниста. Сада је на реду највећи фалсификат, смутљивац и издајник ће бити рехабилитован, а затим вероватно проглашен за хероја.
Ако Хрвати крену исто са Павелићем, да ли ће нам сметати.

Nikad nista da naucimo

pre 9 godina

Boze mili, pa vi bi se sutra ponovo pobili.
Ostrascene budale, umesto da se stvarno iznese sve sto je bilo skriveno do sad, jedni idu da slave, a drugi da zvizde.
Zato i nismo nacija.

Freuden

pre 9 godina

Ako rehabilituju čiča Dražu kako će onda na pr. Putinu objasniti kako je došlo do toga da četnički vojvoda bude rehabilitovan, kada se borio na strani okupatora, a protiv partizana koji su na kraju i oslobodili ove prostore od fašista, zajedno sa crvenom armijom. Ako četničkog vojvodu rehabilitju to će biti politički čin koji nema nikakve veze sa istorijskim činjenicama i koje se ne mogu izmeniti pa taman da ne ostane više ni jednog živog potomka koji bi mogao da posvedoči o tome ko se protiv koga borio. Smrt fašizmu!!!

Nikola

pre 9 godina

ako su četnici oslobodili oslobodili i jedan grad u Srbiji da se rehabilituje, a ako nisu da se draži obeleži grob na koji može svako da pljune, a njegovi obožavaoci da lepo idu u neki kazneni zavod na prevaspitavanje na čelu sa našim ''velikim'' režiserom Radošem Bajićem

Kralj Ibi

pre 9 godina

Amerikanci su odlikovali generala Mihajilovica a oni valjda znaju sta rade. Koliko mi je poznato nisi ni jednog saradnika nacista do sada odlikovali pa ili su bili neznalice ili Draza nije bio ovo sto neki ovde tvrde.

Bucko razmisljam

pre 9 godina

Ispred beogradske Palate pravde, gde se nastavlja postupak za rehabilitaciju Dragoljuba Draže Mihajlovića, okupio se veliki broj njegovih pristalica.

Nadam se da je i Tomislav Nikolic kao CETNICKI VOJVODA medju ovim velikim brojem pristalica Dragoljuba Draže Mihajlovića !

Andrija

pre 9 godina

Ovo je prije svega politički cirkus a ne pravosudni proces. I to onaj koji maksimalno šteti prije svega Srbiji i Srbima.

Ukoliko se rehabilitira Draža Mihajlović, to je ujedno i rehabilitacija četnički (brojnih i jasno dokumentiranih) zločina iz drugog svjetskog rata. Ma koliko pristaše kokodakali o "pilotima i medaljama", kama je uvjerljivija.

No naravno, drugi sljedbenici podrepaka nacizma u okolici to jedva čekaju. Jer ako su zločini iz WW2 rehabilitirani, onda će to oni koristiti da opravdaju zločine svojih omiljenih koljača. Svakako, propagande će se nadmetati, no u konačnici rezultat je taj da Dražina rehabilitacija rehabilitira i Jasenovac.

Nije uopće bitno da li je taj kolaboracionist imao fer suđenje ili nije. Nije uopće bitno da je pokrivao svoj kolaboracionizam i zločine simboličnim skupljanjem par potencijalnih ratnih zarobljenika. Ono što je bitno jest da su zločini počinjeni i da je on, najmanje za većinu njih, odgovoran.

my way

pre 9 godina

Moj dida je bija kraljev oficir. Nije bija komunista ali je bija veliki jugoslaven. Nije tija kapitulirat vec se prikljucija JVuO u Dalmaciji. I poginija je kao pripadnik kraljeve vojske.
Iako o ovome ne smim da pricam sada, mnogi Dalmatinci (Hrvati) i Slovenci su bili za kralja i Jugoslaviju a ne za komuniste.
Apsurdno je poistovecivat Ustase i Ravnogorce jer su Ustase bili protiv Jugoslavije i protiv Srba a moj dida je Hrvat bija za Jugoslaviju a svi narodi su mu bili dragi.
(Stipe, Kastela kraj Splita, 27. februar 2015 15:02)
Svaka cast! Nazalost, danas ce tebi nadavati pluseve, a sutra ce nastaviti po pljuvanju kralja, Draze, JVUO...to je tragedija svih nas.

Veronika_

pre 9 godina

E divno, samo nam je još Draža falio... Ne zaluđujte ovaj narod više, želim život dostojan čoveka 21.veka i radno mesto, time treba da se bavimo. Boli me uvo za tamo nekog Dražu od pre Hrista...

Dragan

pre 9 godina

E divno, samo nam je još Draža falio... Ne zaluđujte ovaj narod više, želim život dostojan čoveka 21.veka i radno mesto, time treba da se bavimo. Boli me uvo za tamo nekog Dražu od pre Hrista...
(Veronika_, 27. februar 2015 12:46)

Možda tebe nije briga, ali njegovog unuka jeste. I mene je briga, moje dete sigurno neće učiti da su oni koji su pod petokrakom vršili streljanja, pravili preke sudove, otimali stoku i imovinu ljudima, u krajnjem slučaju doneli nam 50 godina diktature, oslobodioci.

Stop cenzuri komentara

pre 9 godina

Po očima mu se vidi da je pošten i čestit čovek. Nije imao sreću i bio je kolateralna šteta velikih sila kao što će ne daj Bože biti Srbija u nekom sledećem svetskom sukobu.

Sta cemo sad?

pre 9 godina

ako su četnici oslobodili oslobodili i jedan grad u Srbiji da se rehabilituje, a ako nisu da se draži obeleži grob na koji može svako da pljune, a njegovi obožavaoci da lepo idu u neki kazneni zavod na prevaspitavanje na čelu sa našim ''velikim'' režiserom Radošem Bajićem
(Nikola, 27. februar 2015 13:14)

Oslobodili Krusevac 21.9.1941, oslobodili zajedno u borbi sa partizanima Loznicu i Uzice gde je ormirana tzv. Uzicka republika. Vise puta uspesno opsedali Kraljevo, Trstenik tokom 1942...

djura

pre 9 godina

bolje da ste zajedno otisli ispred agencije za privatizaciju i da se ne razilazite dok se ne donese zakon o poreklu imovine nego sto nas tu zamajavate nebitnim temama od pre jednog veka.

Migo

pre 9 godina

Fer sudjenje sigurno nije bilo,presuda streljanjem sigurno je prestroga,al cinjenica je da su sve cetnicke jedinice kao i Draza bili saradnici okupatora i da su izvrsili mnoge zlocine. Istina ne prija uvek al na zalost,hteli ili ne moramo je prihvatiti.

stella lontana

pre 9 godina

Nezavisno od toga da li je sam D.Mihailovic osudjen, ili odlikovan, VI koji neprestano insistirate na tome da je njegov pokret bio antifasisticki, oduzeli ste ovom narodu PRAVO da SLAVI ANTIFASIZAM. Primitivni antikomunizam devedesetih, sprecio je srpski narod da otvoreno slavi JEDINE ANTIFASISTE na prostoru bivse Jugoslavije, a to su bili PARTIZANI (vecinom Srbi).

Italijani, koji su do kapitulacije 1943. bili na strani Nemaca, a potom okupirani od njih, i dan danas slave ANTIFASIZAM svojih PARTIZANA. Spomenici stoje netaknuti, a svaka veca terevenka se zavrsi sa "Bella ciao".

Rusi, koji su propatili pod Staljinom, ne dozvoljavaju da i jedna senka padne na njihov "otadzbinski rat", nisu cak menjali ni melodiju himne zbog toga.

Samo smo mi Srbi pametni, pa nam treba sto antifasistickih pokreta.

milosh-96 / USA

pre 9 godina

Nije mi jasno zašto se Ustaše izjednačuju sa Četnicima, i zašto se sada Četnici smatraju za grupu koja je prorusko-radikalska, anti-evropska, anti-američka i sl. Kad je dobro poznato da je Draža imao odlične odnose sa SAD i V. Britanijom. Moje tvrdnje potvrdjuje legija časti koju je Draža Mihajlović dobio od Harija Trumana kao i ogroman broj Srba (pravih Četnika i njihovih potomka) u Čikagu, i širom SAD koji su nakon '45 morali da pobegnu iz Srbije (Jugoslavije, kako god) zbog komunističkog terora, a ne ovi "moderni" koji ratuju u Ukrajini, i koji navijaju za C. Zvezdu a grupu navijačku nazivaju Četnici Sever. (ne navijam za Partizan odmah da bude jasno).

milic

pre 9 godina

U gradjanskom sigurno da nijedna strana nece upotrebaljavati principe demokratije prema protivniku ali sigurno je da jednoj revolucionarnoj partiji sa totalitarnom ideologijim nasilje lezi u sustini njenog delovanja. Djenaral Mihailovic odlikovan je od saveznickih zemalja (USA i FR) posthumno posle rata a upravo zbog svojih aktivnosti u ratu, odbio je kapitulaciju i stavio se na celo gerlskog pokreta cije cilj bila ustavna palamentarna monarhija sa jasnim grancima srpakog naroda unutar nje, ministar vojni vlade cije je sediste bilo u Londnu a ne u Berlinu, borac prtov ustaskog genoca i covecni zastitnik...

cofi95

pre 9 godina

@(nikšićko, 27. februar 2015 12:53) - Ma, oni su bili borci za slobodu, bre. Toliko su voleli srpski narod, da su poklali ceo Vranic (oko pet hiljada ljudi).

XYZ

pre 9 godina

Sve je to izgubilo smisao.
Pretpostavljam da je porodicama koje su nekog izgubile u četnicima ili su zbog toga bile obeležene ovo jako važno. Ali, radi se o pokretu koji je ipak poražen (istorija nije uvek pravedna) i to pre 70 godina.
Treba se okrenuti budućnosti.

Stipe, Kastela kraj Splita

pre 9 godina

Moj dida je bija kraljev oficir. Nije bija komunista ali je bija veliki jugoslaven. Nije tija kapitulirat vec se prikljucija JVuO u Dalmaciji. I poginija je kao pripadnik kraljeve vojske.
Iako o ovome ne smim da pricam sada, mnogi Dalmatinci (Hrvati) i Slovenci su bili za kralja i Jugoslaviju a ne za komuniste.
Apsurdno je poistovecivat Ustase i Ravnogorce jer su Ustase bili protiv Jugoslavije i protiv Srba a moj dida je Hrvat bija za Jugoslaviju a svi narodi su mu bili dragi.

miki

pre 9 godina

Mislim da poredjenja draze mihajlovića sa pavelicem,petenom,kvislingom i ostalima nisu na mestu...za njimr je bila raspisana nemacka poternica,amerikanci i francuzi su ga odlikovali, njegovi vojnici nisu isli na strane frontove u sklopu nemackih jedinica ve su spasavali saveznicke pilote.Draza rat je proveo u sumi a ne u nekoj kancelariju u beogradu i nesumnjivo je bio antifasista...Nazalost njegovi vojnici zlocine nad civilaima jesu cinili(kao i partizani) i to uglavnom prema porodicama levo orjentisanih,a ukoliko je draza za njih odgovoran u tom delu osude nebi smeo da bude rehabilitovan...ipak na neki nacin istorijska nepravda prema citavom ravnogorskom pokretu mora biti ispravljena!

Gvozdeni

pre 9 godina

ne mogu da se ne upitam ko su ti ljudi koji mogu sebi da dozvole da pre podne, tokom radnog dana, dodju ispred suda i podrzavaju jedan ili drugi ishod u ovom procesu o dogadjajima pre 70 godina.

Colbert

pre 9 godina

Па ови комунисти појма немају шта је рехабилитација. Вама вашу историју нико не може забранити да пишете, причате и учите, али погледајте ако већ пљујете шта значи рехабилитација у правном смислу. Као што неко рече да су му бабе и деде причале како су Четници били бандити, тако су и мени моји причали и за Партизане, а и ја верујем мојима. Комунистима порасте притисак када се помену одликовања Драже од стране антифашистичких савезника, али то је чињеница која се не може избрисати, као што се не може избрисати чињеница да су Партизани и комунисти починили многе злочине за време самога рата и после рата.

Gera

pre 9 godina

Mihajlović nije bio "komandant četničkog pokreta" već general Jugoslovenske vojske u otadžbini i ministar vojske u vladi Kraljevine Jugoslavije.
Stop komunističkoj lažnoj istoriji!

Stanke

pre 9 godina

Sama činjenica da vodimo raspravu na ovakav nacin i uopšte dovodimo u pitanje rodoljublje i patriotizam generala Mihailovica, kao i ispravnost odluka koje je donosio u najtezim vremenima po gradjane i državu svrstava nas u narode gubitnike, gotovane, protuve, lišene liderskih kapaciteta, spremne na potlacenost, ponizenja. Glupost je neuništiva i mi smo najbolji primer za to. Bolje i ne zasluzujemo i ne treba nicemu dobrom da se nadamo. Mi smo bezmozgovici Evrope. Oceubice. Svakog ko je valjao sami smo ubili. Svaku fukaru sami na vlast smo doveli. Stid, stid, stid, i nista vise.

rema

pre 9 godina

Opet se javljaju ovi rekli mi komsije, pa su onda oni sigurno takvi... Poenta ovog procesa je da se ne moze suditi na osnovu rekla kazla, to je evo i proces u Hagu pokazao...
Tako da Draza je bio politicki protivnik, Tita, zato je osudjen na svirepu smrt. Na potpuno besmislenom sudu. Pobedila je tiranija, nad pravom nad drzavom, zbog koje i dan danas mi imamo probleme sa nama samima.
Dakle sud ce doneti odluku na osnovu dokaza. A onda istoricari na osnovu istoriskih cinjenica kao sto je i ova presuda mogu da napisu istoriju.
Do tada bi ste mogli da se suzdrzite od politicke mrznje. Jer ima nas koji smo zbog te tiranije gubili nase najdraze, na veoma svirep nacin, mogli bi ste da to postujete i cenite makar malo.

Serdjo

pre 9 godina

Generalno smo glup narod! Umesto da gledamo sta cemo da radimo kako bi napredovali i stvarali bolju biducnost za sebe i svoja pokoljenja, mi se bavimo glupostima od kojih niko nece imati nista dobro!

my way

pre 9 godina

Zalosno je da nakon svega jos uvek ima onih koji bi ideoloski monopol na antifasizam zasnovan na falsifikovanju istorije potrebnom za revolucionarno preuzimanje vlasti, a koliko nam je taj revolucionarni put dobra doneo vidimo sad. Puzimo da budemo poslednji i najgori medju evropskim drzavama samo da smo tu, umesto da smo osnivaci EZ, sadasnje EU, sto bi bili da je ishod borbe za vlast u Drugom svetskom ratu bio drugaciji. Juge bi bilo i danas, ili bi se mirno razisla ubrzo nakon rata, a krvavog raspada devedesetih ne bi bilo. Svidjalo se to nekom ili ne Srbija je pobednica Drugog svetskog rata upravo zato sto je imala 2 pokreta otpora i ceo narod osim sacice Nedicevaca i Ljoticevaca je bio protiv fasizma i nacizma i zbog toga je mnogo stradao. Ova rehabilitacija upravo treba da bude izraz postovanja prema tim zrtvama, da posluzi istini i ne da nije gazenje po antifastickoj borbi i promovisanje fasizma, vec je upravo suprotno. Draza Mihajlovic i JVUO bili su legalna i legitimna vojska vlade u Londonu, sastavljena od onih koji su odbili kapitulaciju, bili su progonjeni, glave su im bile ucenjene od strane okupatora, Draza je kao komandant nosilac najvisih saveznickih odkikovanja i to je sustina, istina koja se ne moze promeniti, niti treba jer bi to bilo upravo gazenje po antifasistickoj borbi srpskog naroda. Sad, nijedna vojska na svetu nije ostala cista u tom najvecem ratu. Sad se bar zna sve i o zlocinima komunista i to u miru nakon svog stradanja, budimo iskreni.

Istorija nije što i polje preći

pre 9 godina

Dragutine, nije naš Peten Draža nego Nedić, jer su Peten i Nedić bili predsednici vlada koje je postavio nemački okupator. Inače, Draža i Nedić bili su u neprijateljstvu i Nedić je poslao Kostu Pećanca da ubije Dražu ali je to otkriveno i Dražini oficiri likvidirali su Pećanca. Nedić i Ljotić igrali su u istoj ligi, bez đenerala Mihailovića. Sud ne piše istoriju, kako je neko juče sudu zamerio, nego samo utvrđuje da li je presuda pravno valjana ili je reč o montiranom procesu.

Zoran

pre 9 godina

Danas ništa od rehabilitacije, a za mesec dana možda. Za mesec dana zato da se taj čin ne bi negativno odrazio na odluke koje će biti donesene na plenarnoj sednici Evropskog parlamenta , koja će biti sredinom marta i na kojoj će se usvajati izveštaj o napretku Srbije za prvi kvartal 2015., a posle kako bude (neki misli da će se kroz dva i po meseca zaboravit).

Mercury rising

pre 9 godina

Mislim da je ovo odlicna, ma vrhunska tema za skretanje paznje. Sada ce narod da se mlati oko manje bitne (da ne kazem totalno nebitne) teme da nista drugo nece ni videti!

Drazenka

pre 9 godina

@kralj Ibi
Amerikanci valjda znaju sta rade?
Kao u slucaju hemijskog oruzja u Iraku?
Zasto ga nisu odlikovali Englezi, kad je on, navodno, cuvao zemlju do povratka kralja koji se scucurio u Engleskoj?

MilanT.

pre 9 godina

Bespotrebno rasipanje energije I nerava oko izdajnicko-fasisticke marionete pre 70-ak godina. Zanimljivo, cetnike rehabilituju kao "rodoljube" oni koji su danas, uzgred, I veliki pobornici Putina I njegovog "njet" Zapadu. Isti taj Draza je do poslednjeg casa bio uz taj Zapad, komunisti su mu bili omiljeni na meniju, dakako uglavnom Srbi jer se nije pretrgao u nastojanju da odbrani Srbe u NDH, sta vise! Sta li ce na ovo reci odlicni komunisticki djak, ostaje nam da vidimo. Ali avaj, Srbi su uvek bili pola za a pola protiv, inace nas ne bi krasila 4 ocila jos od Nemanjica. Da nije tuzno bilo bi smesno, ovako nikad da se dozovemo pameti jer sto je bilo - bilo je, neko heroj a neko zlocinac I izdajnik roda srpskog, a Draza je bio sve samo ne heroj! Dakako, I komunisti su cinili zlocine nad nama ali oni spadaju u kategoriju - manjeg zla jer su, ipak, pobednici. Elem, Srba je sve manje I manje, a mi se glodjemo oko toga sta je bilo pre 70 godina...

Zoran

pre 9 godina

Možda tebe nije briga, ali njegovog unuka jeste. I mene je briga, moje dete sigurno neće učiti da su oni koji su pod petokrakom vršili streljanja, pravili preke sudove, otimali stoku i imovinu ljudima, u krajnjem slučaju doneli nam 50 godina diktature, oslobodioci. (Dragan, 27. februar 2015 14:28)

Zanimljivo...
Još nisam čuo da je zemlju od nemaca oslobodio Draža Mihajlović.

Mile

pre 9 godina

Sto se mene tice ja sam za Tita ako moram da se opredelim. Ali nemoram, zato sto to danas nije bitno jer nemamo drzavu i socijalno sam ugrozen kao i mnogi drugi. Danas su bitne kompanije a ne drzave zato sto one daju radno mesto, a za mene je duznost i cast da obezbedim svoju porodicu. Tako da dosta su nas zamajavali. Ovo cackanje po istoriji je pravi dokaz da je drzava nemocna da ucini bilo sta za nas boljitak. A to sto sam za Tita mi je ostalo od predaka, deda mi je bio komunista, a ja za njegova zivota nisam bio ni rodjen.

Dragoljub

pre 9 godina

Sramota što još uvek ne mogu da reše pitanje oko Draže i rehabilitacije. Draža je bio priznat i poznat svuda u svetu, a samo mi ovde znamo da pametujemo i da pljujemo. Svaka čast njegovom unuku, ušao je u stranku koja se zalaže za očuvanje nacionalnih interesa, a Srbiji bez toga nema opstanka.

Danijel

pre 9 godina

U potpunosti podržavam Vojislava. Oni koji okreću glavu na priču oko Draže treba da se stide. Treba pokrenuti proces rehabilitacije jer je to čovek koji se borio za Srbiju i nacionalne interese, kao što sada pokušava i njegov unuk.

Šele

pre 9 godina

Ako mi ni posle 60 godina nismo spremni da stojicki podnesemo istinu i da pruzimo ruku jedni drugima onda ne znam sta bih rekao! Zbog čega protesti protiv sudjenje, zasto? Cemu takav nacin razmisljanja- MI SMO SAMO U PRAVU!!
Kuda ovo vodi?

Ljubomir

pre 9 godina

@Zoran, 27. februar 2015 20:15
Zemlju su od Nemaca oslobili Sovjeti (ili sto ih neki zovu Rusi).
Da nije bacuska usao sa svojim divizijama u Srbiju, jos bi se ovi nasi vijali po planinama do 1950.
Pa i pored toga sto su nas Rusi oslobodili, nasi veliki ratnici su ratovali protiv Nemaca do 15 maja, dok se u Evropi rat zavrsio 9. maja. Toliko o uspesnom oslobadjanju od Nemaca.

ma sta mi rece

pre 9 godina

Toliko je ovo sve tužno i jadno šta se kod nas dešava sa pominjajem velikog patriote i rodoljuba vojnika Srpske vojske u prvom svetskom ratu,a generala u drugom da je to vise strasno...Evo ja sam iz Macve i kod nas je bilo i cetnika i partizana,i jednih i drugih je bilo i posteni i neposteni,ali ne mogu da verujem da smo mi kao takve naivcine prihvatili broza,koji je protiv Srpske vojske ratovao u prvom svetskom ratu,i kojeg sad samo naivni pominju kao coveka koji je bio zasluzan sto se zivelo lepo pre 30-40 godina a niko nece da prizna da je to najbolji period zivota bio i u celoj evropi i svetu a taj isti tito nas je zaduzio da jos dugo necemo moci vratiti njegovih dugova,a cetnici su nastali krajem 19 veka i tu su ucestvovali najobuceniji vojnici i oficiri sa vojnim skolama koji su izneli mnoge velike bitke u balkanskim ratovima kao i u prvom svetskom ratu,a posle je taj srpski junak koji ije podneo najvecu zrtvu prvog svetskog rata,dolaskom komunista otisao u istoriju,posle rata komunisti su otimali narodu poslednje parce hleba ali i pobili dosta ljudi i to sve u Srbiji,tad smo jednostavno okrenuti jedni protiv drugih i to je nepopravlljivo,uvek cu biti na strani cetnika i stare kraljeve Srpske casne vojske koja je iznela prvi svetski rat a posle nestala u zlu komunizma...Srbijo,Srbijo onaj komunista u kuci cveca a kraljev Srpski general ni groba mu se ne zna,dobro je nama kako zasluzujemo!!!

Dezogun

pre 9 godina

Zlocinac Koljac i Izdajnik!
Crna tacka srpske istorije. Zao mi je samo onih ciji su dedovi nosili kokarde i koji pokusavaju da mu osvetle obraz. ISTORIJA JE UVEK SAMO JEDNA!
Pomirite se sa tom cinjenicom i glavu gore! Osvetlite precima obraz vasom ideologijom i zdravim razmisljanjem, a ne izmisljanjem istorije.

dragutin

pre 9 godina

Dali će Francuska rehabilovati generala Petena posle Drugog svetskog rata? A mi hočemo našeg"petena"da rehabilitujemo!Ovde treba ostaviti ideologiju već samo činjenice.Ako je dest postotačno o ponašanju Draže Mihalovića za vreme rata nebi mogao biti predmet rehabilitacije. Meni je žao što se jedan školovan oficir kraljevske vojske spustio na nivo četništva-

buducnost je malo vaznija

pre 9 godina

Moji roditelji(iz zapadne Srbije),koji su proziveli taj rat su mi pricali da su cetnici u njihovim selima samo lose stvari radili,a ja svojim roditeljima verujem.Niko u mojoj porodici nije bio u SK(savezu komunista).Mozda je doticni bio castan oficir,ali je bio luzer i nesposoban vojskovodja jer mu se vojska ponasala banditski.Ajmo mi da vidimo sta i kako cemo sutra.Od cega cemo ziveti mi i nasa pokoljenja,a istoriju uvek pise pobednik.

Сремац

pre 9 godina

Све више се удаљавом од антифашизма. Фалсификовање историје изгледа није само специјалитет комуниста. Сада је на реду највећи фалсификат, смутљивац и издајник ће бити рехабилитован, а затим вероватно проглашен за хероја.
Ако Хрвати крену исто са Павелићем, да ли ће нам сметати.

osudjeni na propast iskljucivo zbog svoje gluposti

pre 9 godina

Tako je,rehabilitujte zlocince,fasiste,izdajnike...pa cemo onda da rehabilitujemo lopove...

Jel' sad mozda jasno zasto smo na dnu>Jel' sad jasno da smo kompletni idioti?

Dragan

pre 9 godina

E divno, samo nam je još Draža falio... Ne zaluđujte ovaj narod više, želim život dostojan čoveka 21.veka i radno mesto, time treba da se bavimo. Boli me uvo za tamo nekog Dražu od pre Hrista...
(Veronika_, 27. februar 2015 12:46)

Možda tebe nije briga, ali njegovog unuka jeste. I mene je briga, moje dete sigurno neće učiti da su oni koji su pod petokrakom vršili streljanja, pravili preke sudove, otimali stoku i imovinu ljudima, u krajnjem slučaju doneli nam 50 godina diktature, oslobodioci.

Nikola

pre 9 godina

ako su četnici oslobodili oslobodili i jedan grad u Srbiji da se rehabilituje, a ako nisu da se draži obeleži grob na koji može svako da pljune, a njegovi obožavaoci da lepo idu u neki kazneni zavod na prevaspitavanje na čelu sa našim ''velikim'' režiserom Radošem Bajićem

Freuden

pre 9 godina

Ako rehabilituju čiča Dražu kako će onda na pr. Putinu objasniti kako je došlo do toga da četnički vojvoda bude rehabilitovan, kada se borio na strani okupatora, a protiv partizana koji su na kraju i oslobodili ove prostore od fašista, zajedno sa crvenom armijom. Ako četničkog vojvodu rehabilitju to će biti politički čin koji nema nikakve veze sa istorijskim činjenicama i koje se ne mogu izmeniti pa taman da ne ostane više ni jednog živog potomka koji bi mogao da posvedoči o tome ko se protiv koga borio. Smrt fašizmu!!!

Andrija

pre 9 godina

Ovo je prije svega politički cirkus a ne pravosudni proces. I to onaj koji maksimalno šteti prije svega Srbiji i Srbima.

Ukoliko se rehabilitira Draža Mihajlović, to je ujedno i rehabilitacija četnički (brojnih i jasno dokumentiranih) zločina iz drugog svjetskog rata. Ma koliko pristaše kokodakali o "pilotima i medaljama", kama je uvjerljivija.

No naravno, drugi sljedbenici podrepaka nacizma u okolici to jedva čekaju. Jer ako su zločini iz WW2 rehabilitirani, onda će to oni koristiti da opravdaju zločine svojih omiljenih koljača. Svakako, propagande će se nadmetati, no u konačnici rezultat je taj da Dražina rehabilitacija rehabilitira i Jasenovac.

Nije uopće bitno da li je taj kolaboracionist imao fer suđenje ili nije. Nije uopće bitno da je pokrivao svoj kolaboracionizam i zločine simboličnim skupljanjem par potencijalnih ratnih zarobljenika. Ono što je bitno jest da su zločini počinjeni i da je on, najmanje za većinu njih, odgovoran.

Veronika_

pre 9 godina

E divno, samo nam je još Draža falio... Ne zaluđujte ovaj narod više, želim život dostojan čoveka 21.veka i radno mesto, time treba da se bavimo. Boli me uvo za tamo nekog Dražu od pre Hrista...

Migo

pre 9 godina

Fer sudjenje sigurno nije bilo,presuda streljanjem sigurno je prestroga,al cinjenica je da su sve cetnicke jedinice kao i Draza bili saradnici okupatora i da su izvrsili mnoge zlocine. Istina ne prija uvek al na zalost,hteli ili ne moramo je prihvatiti.

Stop cenzuri komentara

pre 9 godina

Po očima mu se vidi da je pošten i čestit čovek. Nije imao sreću i bio je kolateralna šteta velikih sila kao što će ne daj Bože biti Srbija u nekom sledećem svetskom sukobu.

Sta cemo sad?

pre 9 godina

ako su četnici oslobodili oslobodili i jedan grad u Srbiji da se rehabilituje, a ako nisu da se draži obeleži grob na koji može svako da pljune, a njegovi obožavaoci da lepo idu u neki kazneni zavod na prevaspitavanje na čelu sa našim ''velikim'' režiserom Radošem Bajićem
(Nikola, 27. februar 2015 13:14)

Oslobodili Krusevac 21.9.1941, oslobodili zajedno u borbi sa partizanima Loznicu i Uzice gde je ormirana tzv. Uzicka republika. Vise puta uspesno opsedali Kraljevo, Trstenik tokom 1942...

stella lontana

pre 9 godina

Nezavisno od toga da li je sam D.Mihailovic osudjen, ili odlikovan, VI koji neprestano insistirate na tome da je njegov pokret bio antifasisticki, oduzeli ste ovom narodu PRAVO da SLAVI ANTIFASIZAM. Primitivni antikomunizam devedesetih, sprecio je srpski narod da otvoreno slavi JEDINE ANTIFASISTE na prostoru bivse Jugoslavije, a to su bili PARTIZANI (vecinom Srbi).

Italijani, koji su do kapitulacije 1943. bili na strani Nemaca, a potom okupirani od njih, i dan danas slave ANTIFASIZAM svojih PARTIZANA. Spomenici stoje netaknuti, a svaka veca terevenka se zavrsi sa "Bella ciao".

Rusi, koji su propatili pod Staljinom, ne dozvoljavaju da i jedna senka padne na njihov "otadzbinski rat", nisu cak menjali ni melodiju himne zbog toga.

Samo smo mi Srbi pametni, pa nam treba sto antifasistickih pokreta.

Kralj Ibi

pre 9 godina

Amerikanci su odlikovali generala Mihajilovica a oni valjda znaju sta rade. Koliko mi je poznato nisi ni jednog saradnika nacista do sada odlikovali pa ili su bili neznalice ili Draza nije bio ovo sto neki ovde tvrde.

cofi95

pre 9 godina

@(nikšićko, 27. februar 2015 12:53) - Ma, oni su bili borci za slobodu, bre. Toliko su voleli srpski narod, da su poklali ceo Vranic (oko pet hiljada ljudi).

Sevastokrator

pre 9 godina

За све који повлаче паралелу између равногораца и усташа, информација да је у србији заиста постојао покрет који је био пандан усташком (додуше са доста умеренијом идеологијом и знатно мање крволочан). Тај покрет се звао ЗБОР и на његовом челу је био Димитрије Љотић. Равногорци су са ЗБОР-ом били у сукобу чија је жестина неретко превазилазила ону која је постојала у сукобу равногораца и партизана.
Треба се понекад информисати пре коментарисања.

XYZ

pre 9 godina

Sve je to izgubilo smisao.
Pretpostavljam da je porodicama koje su nekog izgubile u četnicima ili su zbog toga bile obeležene ovo jako važno. Ali, radi se o pokretu koji je ipak poražen (istorija nije uvek pravedna) i to pre 70 godina.
Treba se okrenuti budućnosti.

milic

pre 9 godina

U gradjanskom sigurno da nijedna strana nece upotrebaljavati principe demokratije prema protivniku ali sigurno je da jednoj revolucionarnoj partiji sa totalitarnom ideologijim nasilje lezi u sustini njenog delovanja. Djenaral Mihailovic odlikovan je od saveznickih zemalja (USA i FR) posthumno posle rata a upravo zbog svojih aktivnosti u ratu, odbio je kapitulaciju i stavio se na celo gerlskog pokreta cije cilj bila ustavna palamentarna monarhija sa jasnim grancima srpakog naroda unutar nje, ministar vojni vlade cije je sediste bilo u Londnu a ne u Berlinu, borac prtov ustaskog genoca i covecni zastitnik...

miki

pre 9 godina

Mislim da poredjenja draze mihajlovića sa pavelicem,petenom,kvislingom i ostalima nisu na mestu...za njimr je bila raspisana nemacka poternica,amerikanci i francuzi su ga odlikovali, njegovi vojnici nisu isli na strane frontove u sklopu nemackih jedinica ve su spasavali saveznicke pilote.Draza rat je proveo u sumi a ne u nekoj kancelariju u beogradu i nesumnjivo je bio antifasista...Nazalost njegovi vojnici zlocine nad civilaima jesu cinili(kao i partizani) i to uglavnom prema porodicama levo orjentisanih,a ukoliko je draza za njih odgovoran u tom delu osude nebi smeo da bude rehabilitovan...ipak na neki nacin istorijska nepravda prema citavom ravnogorskom pokretu mora biti ispravljena!

Gera

pre 9 godina

Mihajlović nije bio "komandant četničkog pokreta" već general Jugoslovenske vojske u otadžbini i ministar vojske u vladi Kraljevine Jugoslavije.
Stop komunističkoj lažnoj istoriji!

milosh-96 / USA

pre 9 godina

Nije mi jasno zašto se Ustaše izjednačuju sa Četnicima, i zašto se sada Četnici smatraju za grupu koja je prorusko-radikalska, anti-evropska, anti-američka i sl. Kad je dobro poznato da je Draža imao odlične odnose sa SAD i V. Britanijom. Moje tvrdnje potvrdjuje legija časti koju je Draža Mihajlović dobio od Harija Trumana kao i ogroman broj Srba (pravih Četnika i njihovih potomka) u Čikagu, i širom SAD koji su nakon '45 morali da pobegnu iz Srbije (Jugoslavije, kako god) zbog komunističkog terora, a ne ovi "moderni" koji ratuju u Ukrajini, i koji navijaju za C. Zvezdu a grupu navijačku nazivaju Četnici Sever. (ne navijam za Partizan odmah da bude jasno).

my way

pre 9 godina

Moj dida je bija kraljev oficir. Nije bija komunista ali je bija veliki jugoslaven. Nije tija kapitulirat vec se prikljucija JVuO u Dalmaciji. I poginija je kao pripadnik kraljeve vojske.
Iako o ovome ne smim da pricam sada, mnogi Dalmatinci (Hrvati) i Slovenci su bili za kralja i Jugoslaviju a ne za komuniste.
Apsurdno je poistovecivat Ustase i Ravnogorce jer su Ustase bili protiv Jugoslavije i protiv Srba a moj dida je Hrvat bija za Jugoslaviju a svi narodi su mu bili dragi.
(Stipe, Kastela kraj Splita, 27. februar 2015 15:02)
Svaka cast! Nazalost, danas ce tebi nadavati pluseve, a sutra ce nastaviti po pljuvanju kralja, Draze, JVUO...to je tragedija svih nas.

Drazenka

pre 9 godina

@kralj Ibi
Amerikanci valjda znaju sta rade?
Kao u slucaju hemijskog oruzja u Iraku?
Zasto ga nisu odlikovali Englezi, kad je on, navodno, cuvao zemlju do povratka kralja koji se scucurio u Engleskoj?

rema

pre 9 godina

Opet se javljaju ovi rekli mi komsije, pa su onda oni sigurno takvi... Poenta ovog procesa je da se ne moze suditi na osnovu rekla kazla, to je evo i proces u Hagu pokazao...
Tako da Draza je bio politicki protivnik, Tita, zato je osudjen na svirepu smrt. Na potpuno besmislenom sudu. Pobedila je tiranija, nad pravom nad drzavom, zbog koje i dan danas mi imamo probleme sa nama samima.
Dakle sud ce doneti odluku na osnovu dokaza. A onda istoricari na osnovu istoriskih cinjenica kao sto je i ova presuda mogu da napisu istoriju.
Do tada bi ste mogli da se suzdrzite od politicke mrznje. Jer ima nas koji smo zbog te tiranije gubili nase najdraze, na veoma svirep nacin, mogli bi ste da to postujete i cenite makar malo.

MilanT.

pre 9 godina

Bespotrebno rasipanje energije I nerava oko izdajnicko-fasisticke marionete pre 70-ak godina. Zanimljivo, cetnike rehabilituju kao "rodoljube" oni koji su danas, uzgred, I veliki pobornici Putina I njegovog "njet" Zapadu. Isti taj Draza je do poslednjeg casa bio uz taj Zapad, komunisti su mu bili omiljeni na meniju, dakako uglavnom Srbi jer se nije pretrgao u nastojanju da odbrani Srbe u NDH, sta vise! Sta li ce na ovo reci odlicni komunisticki djak, ostaje nam da vidimo. Ali avaj, Srbi su uvek bili pola za a pola protiv, inace nas ne bi krasila 4 ocila jos od Nemanjica. Da nije tuzno bilo bi smesno, ovako nikad da se dozovemo pameti jer sto je bilo - bilo je, neko heroj a neko zlocinac I izdajnik roda srpskog, a Draza je bio sve samo ne heroj! Dakako, I komunisti su cinili zlocine nad nama ali oni spadaju u kategoriju - manjeg zla jer su, ipak, pobednici. Elem, Srba je sve manje I manje, a mi se glodjemo oko toga sta je bilo pre 70 godina...

Colbert

pre 9 godina

Па ови комунисти појма немају шта је рехабилитација. Вама вашу историју нико не може забранити да пишете, причате и учите, али погледајте ако већ пљујете шта значи рехабилитација у правном смислу. Као што неко рече да су му бабе и деде причале како су Четници били бандити, тако су и мени моји причали и за Партизане, а и ја верујем мојима. Комунистима порасте притисак када се помену одликовања Драже од стране антифашистичких савезника, али то је чињеница која се не може избрисати, као што се не може избрисати чињеница да су Партизани и комунисти починили многе злочине за време самога рата и после рата.

my way

pre 9 godina

Zalosno je da nakon svega jos uvek ima onih koji bi ideoloski monopol na antifasizam zasnovan na falsifikovanju istorije potrebnom za revolucionarno preuzimanje vlasti, a koliko nam je taj revolucionarni put dobra doneo vidimo sad. Puzimo da budemo poslednji i najgori medju evropskim drzavama samo da smo tu, umesto da smo osnivaci EZ, sadasnje EU, sto bi bili da je ishod borbe za vlast u Drugom svetskom ratu bio drugaciji. Juge bi bilo i danas, ili bi se mirno razisla ubrzo nakon rata, a krvavog raspada devedesetih ne bi bilo. Svidjalo se to nekom ili ne Srbija je pobednica Drugog svetskog rata upravo zato sto je imala 2 pokreta otpora i ceo narod osim sacice Nedicevaca i Ljoticevaca je bio protiv fasizma i nacizma i zbog toga je mnogo stradao. Ova rehabilitacija upravo treba da bude izraz postovanja prema tim zrtvama, da posluzi istini i ne da nije gazenje po antifastickoj borbi i promovisanje fasizma, vec je upravo suprotno. Draza Mihajlovic i JVUO bili su legalna i legitimna vojska vlade u Londonu, sastavljena od onih koji su odbili kapitulaciju, bili su progonjeni, glave su im bile ucenjene od strane okupatora, Draza je kao komandant nosilac najvisih saveznickih odkikovanja i to je sustina, istina koja se ne moze promeniti, niti treba jer bi to bilo upravo gazenje po antifasistickoj borbi srpskog naroda. Sad, nijedna vojska na svetu nije ostala cista u tom najvecem ratu. Sad se bar zna sve i o zlocinima komunista i to u miru nakon svog stradanja, budimo iskreni.

Gvozdeni

pre 9 godina

ne mogu da se ne upitam ko su ti ljudi koji mogu sebi da dozvole da pre podne, tokom radnog dana, dodju ispred suda i podrzavaju jedan ili drugi ishod u ovom procesu o dogadjajima pre 70 godina.

djura

pre 9 godina

bolje da ste zajedno otisli ispred agencije za privatizaciju i da se ne razilazite dok se ne donese zakon o poreklu imovine nego sto nas tu zamajavate nebitnim temama od pre jednog veka.

Bucko razmisljam

pre 9 godina

Ispred beogradske Palate pravde, gde se nastavlja postupak za rehabilitaciju Dragoljuba Draže Mihajlovića, okupio se veliki broj njegovih pristalica.

Nadam se da je i Tomislav Nikolic kao CETNICKI VOJVODA medju ovim velikim brojem pristalica Dragoljuba Draže Mihajlovića !

Stanke

pre 9 godina

Sama činjenica da vodimo raspravu na ovakav nacin i uopšte dovodimo u pitanje rodoljublje i patriotizam generala Mihailovica, kao i ispravnost odluka koje je donosio u najtezim vremenima po gradjane i državu svrstava nas u narode gubitnike, gotovane, protuve, lišene liderskih kapaciteta, spremne na potlacenost, ponizenja. Glupost je neuništiva i mi smo najbolji primer za to. Bolje i ne zasluzujemo i ne treba nicemu dobrom da se nadamo. Mi smo bezmozgovici Evrope. Oceubice. Svakog ko je valjao sami smo ubili. Svaku fukaru sami na vlast smo doveli. Stid, stid, stid, i nista vise.

Zoran

pre 9 godina

Možda tebe nije briga, ali njegovog unuka jeste. I mene je briga, moje dete sigurno neće učiti da su oni koji su pod petokrakom vršili streljanja, pravili preke sudove, otimali stoku i imovinu ljudima, u krajnjem slučaju doneli nam 50 godina diktature, oslobodioci. (Dragan, 27. februar 2015 14:28)

Zanimljivo...
Još nisam čuo da je zemlju od nemaca oslobodio Draža Mihajlović.

Stipe, Kastela kraj Splita

pre 9 godina

Moj dida je bija kraljev oficir. Nije bija komunista ali je bija veliki jugoslaven. Nije tija kapitulirat vec se prikljucija JVuO u Dalmaciji. I poginija je kao pripadnik kraljeve vojske.
Iako o ovome ne smim da pricam sada, mnogi Dalmatinci (Hrvati) i Slovenci su bili za kralja i Jugoslaviju a ne za komuniste.
Apsurdno je poistovecivat Ustase i Ravnogorce jer su Ustase bili protiv Jugoslavije i protiv Srba a moj dida je Hrvat bija za Jugoslaviju a svi narodi su mu bili dragi.

Zoran

pre 9 godina

Danas ništa od rehabilitacije, a za mesec dana možda. Za mesec dana zato da se taj čin ne bi negativno odrazio na odluke koje će biti donesene na plenarnoj sednici Evropskog parlamenta , koja će biti sredinom marta i na kojoj će se usvajati izveštaj o napretku Srbije za prvi kvartal 2015., a posle kako bude (neki misli da će se kroz dva i po meseca zaboravit).

Serdjo

pre 9 godina

Generalno smo glup narod! Umesto da gledamo sta cemo da radimo kako bi napredovali i stvarali bolju biducnost za sebe i svoja pokoljenja, mi se bavimo glupostima od kojih niko nece imati nista dobro!

Nikad nista da naucimo

pre 9 godina

Boze mili, pa vi bi se sutra ponovo pobili.
Ostrascene budale, umesto da se stvarno iznese sve sto je bilo skriveno do sad, jedni idu da slave, a drugi da zvizde.
Zato i nismo nacija.

Istorija nije što i polje preći

pre 9 godina

Dragutine, nije naš Peten Draža nego Nedić, jer su Peten i Nedić bili predsednici vlada koje je postavio nemački okupator. Inače, Draža i Nedić bili su u neprijateljstvu i Nedić je poslao Kostu Pećanca da ubije Dražu ali je to otkriveno i Dražini oficiri likvidirali su Pećanca. Nedić i Ljotić igrali su u istoj ligi, bez đenerala Mihailovića. Sud ne piše istoriju, kako je neko juče sudu zamerio, nego samo utvrđuje da li je presuda pravno valjana ili je reč o montiranom procesu.

Mercury rising

pre 9 godina

Mislim da je ovo odlicna, ma vrhunska tema za skretanje paznje. Sada ce narod da se mlati oko manje bitne (da ne kazem totalno nebitne) teme da nista drugo nece ni videti!

Mile

pre 9 godina

Sto se mene tice ja sam za Tita ako moram da se opredelim. Ali nemoram, zato sto to danas nije bitno jer nemamo drzavu i socijalno sam ugrozen kao i mnogi drugi. Danas su bitne kompanije a ne drzave zato sto one daju radno mesto, a za mene je duznost i cast da obezbedim svoju porodicu. Tako da dosta su nas zamajavali. Ovo cackanje po istoriji je pravi dokaz da je drzava nemocna da ucini bilo sta za nas boljitak. A to sto sam za Tita mi je ostalo od predaka, deda mi je bio komunista, a ja za njegova zivota nisam bio ni rodjen.

Šele

pre 9 godina

Ako mi ni posle 60 godina nismo spremni da stojicki podnesemo istinu i da pruzimo ruku jedni drugima onda ne znam sta bih rekao! Zbog čega protesti protiv sudjenje, zasto? Cemu takav nacin razmisljanja- MI SMO SAMO U PRAVU!!
Kuda ovo vodi?

Dragoljub

pre 9 godina

Sramota što još uvek ne mogu da reše pitanje oko Draže i rehabilitacije. Draža je bio priznat i poznat svuda u svetu, a samo mi ovde znamo da pametujemo i da pljujemo. Svaka čast njegovom unuku, ušao je u stranku koja se zalaže za očuvanje nacionalnih interesa, a Srbiji bez toga nema opstanka.

Danijel

pre 9 godina

U potpunosti podržavam Vojislava. Oni koji okreću glavu na priču oko Draže treba da se stide. Treba pokrenuti proces rehabilitacije jer je to čovek koji se borio za Srbiju i nacionalne interese, kao što sada pokušava i njegov unuk.

Ljubomir

pre 9 godina

@Zoran, 27. februar 2015 20:15
Zemlju su od Nemaca oslobili Sovjeti (ili sto ih neki zovu Rusi).
Da nije bacuska usao sa svojim divizijama u Srbiju, jos bi se ovi nasi vijali po planinama do 1950.
Pa i pored toga sto su nas Rusi oslobodili, nasi veliki ratnici su ratovali protiv Nemaca do 15 maja, dok se u Evropi rat zavrsio 9. maja. Toliko o uspesnom oslobadjanju od Nemaca.