Ponedeljak, 23.02.2015.

17:39

Narodnom muzeju se vraća nacionalni naziv

Izvor: Beta

Narodnom muzeju se vraæa nacionalni naziv IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

39 Komentari

Sortiraj po:

milos

pre 9 godina

Bolje neka pogura rekonstrukciju, jer dela velike vrednosti prosto KISNU u depoima i nekim sobama koje prokisnjavaju, osim sto se (opet i od tudjih para) samoreklamira ovaj ministar a la Nusic.

Nenad

pre 9 godina

Jeste nacionalni jer se u engleskom jeziku prevodi kao National Museum of Serbia. Sada se na engleskom zove "National Museum in Belgrade". Takođe i sam Narodni muzej u svojim dokumentima na eng. koristi naziv National Museum, a ne People Museum to podseća na komunjarstvo.

маринко

pre 9 godina

Страшно шта се ради! Опет те ретроградне снаге прошлости хоће да нас издвоје из Европе! Како су се усудили да дају такав великосрпски ратнохушкачки назив "Народни музеј Србије"? Треба Наташа Кандић да испред "просвећеног" друштва да да назив музеју од прилике "Музеј геноцида над несрбима". Страшно како србују ти Срби, а Сребреница? Рачак? Европске вредности?

Bivši komentator

pre 9 godina

"Narodni muzej" je sasvim dovoljno, kao Nacionalna galerija u Londonu. Što kraće, to elegantnije i superiornije.
"Narodni muzej Srbije" ili "Srpski Narodni Muzej" treba samo onima koji pate od kompleksa male nacije, pa moraju samima sebi neprestano da dokazuju da postoje. Imate sličan primer u Hrvatskoj, gde mal' te ne svaki klozet mora da nosi predznak "hrvatski".

Narodni komentatori Srbije

pre 9 godina

Izgleda da ovde retko ko, uključujući i moderatore, ne čita niti razume originalnu vest. Nigde nema reči o promeni naziva u "nacionalni" ili šta god. Pa, da nacrtamo.

Sadašnji naziv: Narodni muzej
Predloženi naziv (koji je već postojao): Narodni muzej Srbije

Postojećem nazivu dodaje se "Srbije", te se time vraća prethodni naziv muzeja. Ništa više i ništa manje. Vezano sa time, i naslov ovog teksta je neodgovarajući. Ne vraća se nacionalni već državni naziv, nije "srpski" već "Srbije", a Srbija je država svih naroda i narodnosti koji su njeni građani.

Lamavrdalama

pre 9 godina

Zasto se ne zove Nacionalni muzej i onda bi se u tom slucaju izbeglo poredjenje sa ostalim narodnim muzejima....Kako je uopste moguce da ima toliko Narodnih muzeja.

Marko

pre 9 godina

Što se tiče kulturnih institucija kao što su muzej ili pozorište, oni koji se nalaze u Beogradu ne bi smeli nositi predznak nacionalni iz prostog razloga što su prve srpske nacionalne institucije tog tipa, dakle pozorište i muzej osnovane na području današnje Vojvodine. Odakle su njihovi upravnici išli u Beograd i pomogli osnivanje današnjeg Narodnog pozorišta i Narodnog muzeja. Tako da ne može recimo postojati Srpsko narodno pozorište u Novom Sadu i Beogradu jedan smo narod valjda a treba poštovati prednost onih koji su prvi osnovali kulturne nacionalne institucije u nas Srba, dakle nije bitno što je Beograd glavni grad. Medjutim bitna je činjenica da su te institucije u Beogradu po svom obimu i značaju ipak veće od naših u Novom Sadu, to jeste za respekt. Treba im samo dati nazim Nacionalni muzej i sl. Kojoj naciji pripada ne treba naglašavati jer te institucije se nalaze u Srbiji pa je logično da su srpske. Glavno je da poštujemo tradiciju i onoga ko je prvi osnovao kulturne institucije u današnjoj Srbiji.

Marija

pre 9 godina

Evo vec vidim kako se moja plata povecava za sledeći mesec posle ove vesti pa ću imati više novca da kupim više hrane i platim račune...

zedes.o

pre 9 godina

Narodni muzej Srbije... nisam znao da je Tasovac takav mlakonja...
Srpski Narodni muzej Srbije
bato moj
budi muško
u stvari... srrrBski
pa nek pocrkaju dušmani, od Karlobaga i Đakovice pa sve do Washingtona DC

(KUPLE)RAJ

pre 9 godina

u čemu je razlika između narodni i nacionalni? meni se čini samo u tome što je prva srpska a druga strana reč
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (miško, 24. februar 2015 01:20)

Naš kako, od kada su Srbi u proteklih nekoliko godina prešli sa dial up interneta na flet net, ne kažu letak, nego kažu flajer. Jbg, prozborila nacija jbte, neću da kažem narod, to je tako komunističko i ipak tada sam išao na more iz BG za Tivat JATovim avionom a danas ne moram da idem jer moram da dam 10% plate našoj Vođi koji se rodio u Kraljevini Srbiji a ne u Socijalističkoj Rebublici Srbiji. Socijalizam je danas nije in, samo kada treba uzeti od raje a kada treba dati, ubacim im reč kao što je niko nas neće da umalovažava i niko nas neće da uslovljava i onda odmah su Srbi veći od kipa slobode i mogu s njima da radim šta hoću - misli i zbori tako naš veliki vođa.

Objavi mi SNSovcu komentar ako smeš? !!!

krug dvojke

pre 9 godina

nije sramota biti srbin i nije sramota nesto nazvati srpskim ma koliko nas u zemlji srbiji od drugog svetskog rata na ovamo, a posebno u poslednjih 25 godina, ubedjivali da to nije politicki korektno jer navodno ugrozava druge. dok se ne oslobodimo te nametnute "sramote" bicemo moralna i materijalna sirotinja i u to sam ubedjen. ovoga nema ni u jednoj zemlji na planeti.
zivela srbija ma ko bio na vlasti!

voodoo

pre 9 godina

Da li ce ikada plororaditi taj muzej kako treba. Zgrade narodnog pozorista i narodnog muzeja jedna preko puta druge su zgrade koje bi i pariz stavio na razglednicu odmah posle ajfelovog tornja. Da ne pricamo sto narodni muzej treci po velicini u Evropi, odmah posle Luvra i moskovskog muzeja, a jedno vreme je bio i medju najjacim sa eksponatima, pocev samo od slika koje ima od najpoznatijih svetskih slikara, skoro da nema poznatog slikara cije slike narodni muzej nema, pikaso, van gog, rembrant, itd. Sve to godinama stoji u podrumima, fasada godinama prekrivena skelama, deo koji je bio otvoren za posete nije ni trecina kapaciteta tog muzeja, bruka i sramota.

ИБАРСКИ ВУК

pre 9 godina

преименујте југословенско драмско позориште у српско народно позориште.....југославије одавно нема

Dokon pop

pre 9 godina

Da imamo malo pristojnosti, valjda bi prvo, posle više od deset godina, trebalo otvoriti muzej.

A onda mu menjali ime, ako mora, jer je to sada moderno, i napredno, i u naci.

Bruce Lee

pre 9 godina

Srbski entitet nadaleko prevazilazi geopoliticke granice svoje savremene matice i kao takav, jedini i pravi naziv bi mu i bio Srbski Narodni muzej.

gari

pre 9 godina

Alo, "renovira" se zadnjih 15 godina i jos nije gotov. Aman ljudi, dokle vise! Kako ce da se zove je NAJNEBITNIJA STVAR !!!!! Svake godine se odobravaju "sredstva" za "zavrsetak" renoviranja, a on jos nije gotov!?!? Jel se pita neko gde su pare!?!?!?!?

максимилијан

pre 9 godina

Супер, ето оправдања да сад заврше са отимањем експоната из градских музеја по Србији. Почисте све што вреди и понабијају у депо и збогом довиђења. Као да не живи народ јужно од Бубањ Потока.

veselko

pre 9 godina

@vasilije knezevic ako ime nije vazno promeni ti svoje ponosno crnogorsko ime u recimo vasa knezevački ili pošto očigledno živiš u americi u recimo wesley dutches. čisto da se ne osećaš provincijski jer si svetski čovek širokih shvatanja. moze?

Kvazimodo

pre 9 godina

"Srpski narodni muzej" bi bilo jedino ispravno. U zadnje vreme smo dovedeni do toga da ako nesto nosi u nazivu "srpski" bude tumaceno kao pokusaj stvaranja tzv. Velike Srbije. Treba da budemo ponosni i da od toga stvorimo brend, da samo najbolji produkti mogu da nose takav naziv. Narodni muzej Srbije je paradoksalan i besmislen naziv jer je krajnje vreme da odbacimo uzasnu praksu kobajagi politicke korektnosti. Treba pokrenuti inicijativu za promenu naziva vojske u "Srpska vojska" kao i jos puno drugih naziva...

Бојан Илић

pre 9 godina

Подршка!
Није више Југославија, нема потребе да "штитимо" братство и јединство"!:-)

kejto

pre 9 godina

@vasilije knezevic znao sam da ce nekom od komentatora zasmetati ime srbija u nazivu ove institucije. u stvari ovo je jedan te isti komentar koji se koristi po potrebi kada je potrebno umanjiti znacaj drzave srbije.
uostalom vasilije ime muzeja nije srpski narodni muzej vec narodni muzej srbije koji se nalazi u zemlji srbiji u njenom glavnom gradu i pomiri se sa tim.

Домовина се брани лепотом

pre 9 godina

А зашто не може да се зове "Српски музеj" (као нпр. British Museum или Deutsches Museum)? Зашто je у СРБИJИ тако тешко нешто назвати СРПСКИМ? Како може Хрватска Телевизиjа, а не може Српска, него Радио Телевизиjа Србиje? Како може Хрватска Воjска, а баш мора Воjска Србиjе? Итд. A Министар као да се извињава што je уопште предложено да се дода "Србиjе", да му не замере шта ли... Шта би му се десило када би предложио да се у, хмммм, рецимо Србиjи, забрани увоз рачунара коjи на тастатури немаjу, хммм, замислите, српско писмо?!? За "необавештене", немогуће је наћи нити jедан модел са ћириличним писмом, па макар каo други избор, нпр. са словима обележеним у угловима тастера плавом боjoм... Стидимо ли се своjих предака или се они нас стиде? Стидимо ли се свог писма? Своjе културе? Свог имена? Себе?

vasilije knezevic

pre 9 godina

Ime nije vazno.Louvre nije poznat kao muzej Francuske,Ermitaz kao muzej Rusije I tako
redom pominjanje zemlje ustvari ne doprinosi znacaju ustanove,ustvari suprotno,daje joj
samo jedino provincionalni karakter a ako je slucaj da je drzava mala to je jos vise naglaseno.
Nije mi poznata istorija naziva ali samo ime "Narodni muzej" je apsolutno dovoljno za reputaciju
ustanove.Postoji mogucnost da ce neki pomisliti da je to Albanski muzej jer se u blizini nalazi
palata "Albanija",Madjarski ili Bugarski. Treba uzeti u obzir da su exponati toga muzeja
sakupljani sa svih podrucja bivse Jugoslavije.Onda je logicno da naziv ustvari predstavlja
jednu sveopstu orijentaciju.Etnografski muzej je druga stvar.Tu se radi o eksponatima vezanim
za podrucje Srbije pa se u imenu moze upotrijebiti i naziv Srbije.Po svemu sudeci sve je samo
politicki potez da bi se zadovoljio prohtjev bolesnih nacionalista.Nekome to djeluje smijesno
smjesnije od Dubrovcana koji po Stradunu setaju ,bez ni te ni ove,sa ogromnom zastavom
Hrvatske.To je slucaj i ovdje u Americi gdje se voda pocela zvati Long island Amerikan water.
Mozda zbog toga da se ne bi posumnjalo da je meksicka od koje se dobija dijareja.Jednostavnost
je vazan faktor u svim oblicima naziva i oznacenja jer se tako doprinosi boljem razumijevanju.
vasilije knezevic 23 feb. 2015

drvobradi

pre 9 godina

Koga briga da li se zove Narodni ili Nacionalni, kada ne radi. Svaki puta je priča da će obnova trajati 1,5 do 2g i onda ništa. Mada, možda se prva dama isprsi, pa dobije ime po njoj? Ako ne ceo, možda jedan deo.

Miodrag iz Peci

pre 9 godina

"1844
Ukazom načelnika ministarstva prosvete Jovana Sterije Popovića osnovan je Muzeum serbski – početak sistematskog prikupljanja i zaštite kulturne baštine u Srbiji"

Dakle. Nije uopste vracen naziv, koji bi zaista trebao da bude a to je: "Srpski narodni muzej".

Dodvoravajuci se i ulagujuci se raznim nenacionalnim elementima koji ne postuju ime i narod drzave u kojem zivi iz gotovo svih nacionalnih institucija smo izbacili prefiks - "Srpski"...

drvobradi

pre 9 godina

Koga briga da li se zove Narodni ili Nacionalni, kada ne radi. Svaki puta je priča da će obnova trajati 1,5 do 2g i onda ništa. Mada, možda se prva dama isprsi, pa dobije ime po njoj? Ako ne ceo, možda jedan deo.

Miodrag iz Peci

pre 9 godina

"1844
Ukazom načelnika ministarstva prosvete Jovana Sterije Popovića osnovan je Muzeum serbski – početak sistematskog prikupljanja i zaštite kulturne baštine u Srbiji"

Dakle. Nije uopste vracen naziv, koji bi zaista trebao da bude a to je: "Srpski narodni muzej".

Dodvoravajuci se i ulagujuci se raznim nenacionalnim elementima koji ne postuju ime i narod drzave u kojem zivi iz gotovo svih nacionalnih institucija smo izbacili prefiks - "Srpski"...

vasilije knezevic

pre 9 godina

Ime nije vazno.Louvre nije poznat kao muzej Francuske,Ermitaz kao muzej Rusije I tako
redom pominjanje zemlje ustvari ne doprinosi znacaju ustanove,ustvari suprotno,daje joj
samo jedino provincionalni karakter a ako je slucaj da je drzava mala to je jos vise naglaseno.
Nije mi poznata istorija naziva ali samo ime "Narodni muzej" je apsolutno dovoljno za reputaciju
ustanove.Postoji mogucnost da ce neki pomisliti da je to Albanski muzej jer se u blizini nalazi
palata "Albanija",Madjarski ili Bugarski. Treba uzeti u obzir da su exponati toga muzeja
sakupljani sa svih podrucja bivse Jugoslavije.Onda je logicno da naziv ustvari predstavlja
jednu sveopstu orijentaciju.Etnografski muzej je druga stvar.Tu se radi o eksponatima vezanim
za podrucje Srbije pa se u imenu moze upotrijebiti i naziv Srbije.Po svemu sudeci sve je samo
politicki potez da bi se zadovoljio prohtjev bolesnih nacionalista.Nekome to djeluje smijesno
smjesnije od Dubrovcana koji po Stradunu setaju ,bez ni te ni ove,sa ogromnom zastavom
Hrvatske.To je slucaj i ovdje u Americi gdje se voda pocela zvati Long island Amerikan water.
Mozda zbog toga da se ne bi posumnjalo da je meksicka od koje se dobija dijareja.Jednostavnost
je vazan faktor u svim oblicima naziva i oznacenja jer se tako doprinosi boljem razumijevanju.
vasilije knezevic 23 feb. 2015

gari

pre 9 godina

Alo, "renovira" se zadnjih 15 godina i jos nije gotov. Aman ljudi, dokle vise! Kako ce da se zove je NAJNEBITNIJA STVAR !!!!! Svake godine se odobravaju "sredstva" za "zavrsetak" renoviranja, a on jos nije gotov!?!? Jel se pita neko gde su pare!?!?!?!?

Домовина се брани лепотом

pre 9 godina

А зашто не може да се зове "Српски музеj" (као нпр. British Museum или Deutsches Museum)? Зашто je у СРБИJИ тако тешко нешто назвати СРПСКИМ? Како може Хрватска Телевизиjа, а не може Српска, него Радио Телевизиjа Србиje? Како може Хрватска Воjска, а баш мора Воjска Србиjе? Итд. A Министар као да се извињава што je уопште предложено да се дода "Србиjе", да му не замере шта ли... Шта би му се десило када би предложио да се у, хмммм, рецимо Србиjи, забрани увоз рачунара коjи на тастатури немаjу, хммм, замислите, српско писмо?!? За "необавештене", немогуће је наћи нити jедан модел са ћириличним писмом, па макар каo други избор, нпр. са словима обележеним у угловима тастера плавом боjoм... Стидимо ли се своjих предака или се они нас стиде? Стидимо ли се свог писма? Своjе културе? Свог имена? Себе?

максимилијан

pre 9 godina

Супер, ето оправдања да сад заврше са отимањем експоната из градских музеја по Србији. Почисте све што вреди и понабијају у депо и збогом довиђења. Као да не живи народ јужно од Бубањ Потока.

Kvazimodo

pre 9 godina

"Srpski narodni muzej" bi bilo jedino ispravno. U zadnje vreme smo dovedeni do toga da ako nesto nosi u nazivu "srpski" bude tumaceno kao pokusaj stvaranja tzv. Velike Srbije. Treba da budemo ponosni i da od toga stvorimo brend, da samo najbolji produkti mogu da nose takav naziv. Narodni muzej Srbije je paradoksalan i besmislen naziv jer je krajnje vreme da odbacimo uzasnu praksu kobajagi politicke korektnosti. Treba pokrenuti inicijativu za promenu naziva vojske u "Srpska vojska" kao i jos puno drugih naziva...

veselko

pre 9 godina

@vasilije knezevic ako ime nije vazno promeni ti svoje ponosno crnogorsko ime u recimo vasa knezevački ili pošto očigledno živiš u americi u recimo wesley dutches. čisto da se ne osećaš provincijski jer si svetski čovek širokih shvatanja. moze?

Bivši komentator

pre 9 godina

"Narodni muzej" je sasvim dovoljno, kao Nacionalna galerija u Londonu. Što kraće, to elegantnije i superiornije.
"Narodni muzej Srbije" ili "Srpski Narodni Muzej" treba samo onima koji pate od kompleksa male nacije, pa moraju samima sebi neprestano da dokazuju da postoje. Imate sličan primer u Hrvatskoj, gde mal' te ne svaki klozet mora da nosi predznak "hrvatski".

Bruce Lee

pre 9 godina

Srbski entitet nadaleko prevazilazi geopoliticke granice svoje savremene matice i kao takav, jedini i pravi naziv bi mu i bio Srbski Narodni muzej.

Dokon pop

pre 9 godina

Da imamo malo pristojnosti, valjda bi prvo, posle više od deset godina, trebalo otvoriti muzej.

A onda mu menjali ime, ako mora, jer je to sada moderno, i napredno, i u naci.

kejto

pre 9 godina

@vasilije knezevic znao sam da ce nekom od komentatora zasmetati ime srbija u nazivu ove institucije. u stvari ovo je jedan te isti komentar koji se koristi po potrebi kada je potrebno umanjiti znacaj drzave srbije.
uostalom vasilije ime muzeja nije srpski narodni muzej vec narodni muzej srbije koji se nalazi u zemlji srbiji u njenom glavnom gradu i pomiri se sa tim.

Бојан Илић

pre 9 godina

Подршка!
Није више Југославија, нема потребе да "штитимо" братство и јединство"!:-)

маринко

pre 9 godina

Страшно шта се ради! Опет те ретроградне снаге прошлости хоће да нас издвоје из Европе! Како су се усудили да дају такав великосрпски ратнохушкачки назив "Народни музеј Србије"? Треба Наташа Кандић да испред "просвећеног" друштва да да назив музеју од прилике "Музеј геноцида над несрбима". Страшно како србују ти Срби, а Сребреница? Рачак? Европске вредности?

krug dvojke

pre 9 godina

nije sramota biti srbin i nije sramota nesto nazvati srpskim ma koliko nas u zemlji srbiji od drugog svetskog rata na ovamo, a posebno u poslednjih 25 godina, ubedjivali da to nije politicki korektno jer navodno ugrozava druge. dok se ne oslobodimo te nametnute "sramote" bicemo moralna i materijalna sirotinja i u to sam ubedjen. ovoga nema ni u jednoj zemlji na planeti.
zivela srbija ma ko bio na vlasti!

Marija

pre 9 godina

Evo vec vidim kako se moja plata povecava za sledeći mesec posle ove vesti pa ću imati više novca da kupim više hrane i platim račune...

Narodni komentatori Srbije

pre 9 godina

Izgleda da ovde retko ko, uključujući i moderatore, ne čita niti razume originalnu vest. Nigde nema reči o promeni naziva u "nacionalni" ili šta god. Pa, da nacrtamo.

Sadašnji naziv: Narodni muzej
Predloženi naziv (koji je već postojao): Narodni muzej Srbije

Postojećem nazivu dodaje se "Srbije", te se time vraća prethodni naziv muzeja. Ništa više i ništa manje. Vezano sa time, i naslov ovog teksta je neodgovarajući. Ne vraća se nacionalni već državni naziv, nije "srpski" već "Srbije", a Srbija je država svih naroda i narodnosti koji su njeni građani.

(KUPLE)RAJ

pre 9 godina

u čemu je razlika između narodni i nacionalni? meni se čini samo u tome što je prva srpska a druga strana reč
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (miško, 24. februar 2015 01:20)

Naš kako, od kada su Srbi u proteklih nekoliko godina prešli sa dial up interneta na flet net, ne kažu letak, nego kažu flajer. Jbg, prozborila nacija jbte, neću da kažem narod, to je tako komunističko i ipak tada sam išao na more iz BG za Tivat JATovim avionom a danas ne moram da idem jer moram da dam 10% plate našoj Vođi koji se rodio u Kraljevini Srbiji a ne u Socijalističkoj Rebublici Srbiji. Socijalizam je danas nije in, samo kada treba uzeti od raje a kada treba dati, ubacim im reč kao što je niko nas neće da umalovažava i niko nas neće da uslovljava i onda odmah su Srbi veći od kipa slobode i mogu s njima da radim šta hoću - misli i zbori tako naš veliki vođa.

Objavi mi SNSovcu komentar ako smeš? !!!

zedes.o

pre 9 godina

Narodni muzej Srbije... nisam znao da je Tasovac takav mlakonja...
Srpski Narodni muzej Srbije
bato moj
budi muško
u stvari... srrrBski
pa nek pocrkaju dušmani, od Karlobaga i Đakovice pa sve do Washingtona DC

voodoo

pre 9 godina

Da li ce ikada plororaditi taj muzej kako treba. Zgrade narodnog pozorista i narodnog muzeja jedna preko puta druge su zgrade koje bi i pariz stavio na razglednicu odmah posle ajfelovog tornja. Da ne pricamo sto narodni muzej treci po velicini u Evropi, odmah posle Luvra i moskovskog muzeja, a jedno vreme je bio i medju najjacim sa eksponatima, pocev samo od slika koje ima od najpoznatijih svetskih slikara, skoro da nema poznatog slikara cije slike narodni muzej nema, pikaso, van gog, rembrant, itd. Sve to godinama stoji u podrumima, fasada godinama prekrivena skelama, deo koji je bio otvoren za posete nije ni trecina kapaciteta tog muzeja, bruka i sramota.

ИБАРСКИ ВУК

pre 9 godina

преименујте југословенско драмско позориште у српско народно позориште.....југославије одавно нема

milos

pre 9 godina

Bolje neka pogura rekonstrukciju, jer dela velike vrednosti prosto KISNU u depoima i nekim sobama koje prokisnjavaju, osim sto se (opet i od tudjih para) samoreklamira ovaj ministar a la Nusic.

Marko

pre 9 godina

Što se tiče kulturnih institucija kao što su muzej ili pozorište, oni koji se nalaze u Beogradu ne bi smeli nositi predznak nacionalni iz prostog razloga što su prve srpske nacionalne institucije tog tipa, dakle pozorište i muzej osnovane na području današnje Vojvodine. Odakle su njihovi upravnici išli u Beograd i pomogli osnivanje današnjeg Narodnog pozorišta i Narodnog muzeja. Tako da ne može recimo postojati Srpsko narodno pozorište u Novom Sadu i Beogradu jedan smo narod valjda a treba poštovati prednost onih koji su prvi osnovali kulturne nacionalne institucije u nas Srba, dakle nije bitno što je Beograd glavni grad. Medjutim bitna je činjenica da su te institucije u Beogradu po svom obimu i značaju ipak veće od naših u Novom Sadu, to jeste za respekt. Treba im samo dati nazim Nacionalni muzej i sl. Kojoj naciji pripada ne treba naglašavati jer te institucije se nalaze u Srbiji pa je logično da su srpske. Glavno je da poštujemo tradiciju i onoga ko je prvi osnovao kulturne institucije u današnjoj Srbiji.

Lamavrdalama

pre 9 godina

Zasto se ne zove Nacionalni muzej i onda bi se u tom slucaju izbeglo poredjenje sa ostalim narodnim muzejima....Kako je uopste moguce da ima toliko Narodnih muzeja.

Nenad

pre 9 godina

Jeste nacionalni jer se u engleskom jeziku prevodi kao National Museum of Serbia. Sada se na engleskom zove "National Museum in Belgrade". Takođe i sam Narodni muzej u svojim dokumentima na eng. koristi naziv National Museum, a ne People Museum to podseća na komunjarstvo.

Miodrag iz Peci

pre 9 godina

"1844
Ukazom načelnika ministarstva prosvete Jovana Sterije Popovića osnovan je Muzeum serbski – početak sistematskog prikupljanja i zaštite kulturne baštine u Srbiji"

Dakle. Nije uopste vracen naziv, koji bi zaista trebao da bude a to je: "Srpski narodni muzej".

Dodvoravajuci se i ulagujuci se raznim nenacionalnim elementima koji ne postuju ime i narod drzave u kojem zivi iz gotovo svih nacionalnih institucija smo izbacili prefiks - "Srpski"...

Bruce Lee

pre 9 godina

Srbski entitet nadaleko prevazilazi geopoliticke granice svoje savremene matice i kao takav, jedini i pravi naziv bi mu i bio Srbski Narodni muzej.

vasilije knezevic

pre 9 godina

Ime nije vazno.Louvre nije poznat kao muzej Francuske,Ermitaz kao muzej Rusije I tako
redom pominjanje zemlje ustvari ne doprinosi znacaju ustanove,ustvari suprotno,daje joj
samo jedino provincionalni karakter a ako je slucaj da je drzava mala to je jos vise naglaseno.
Nije mi poznata istorija naziva ali samo ime "Narodni muzej" je apsolutno dovoljno za reputaciju
ustanove.Postoji mogucnost da ce neki pomisliti da je to Albanski muzej jer se u blizini nalazi
palata "Albanija",Madjarski ili Bugarski. Treba uzeti u obzir da su exponati toga muzeja
sakupljani sa svih podrucja bivse Jugoslavije.Onda je logicno da naziv ustvari predstavlja
jednu sveopstu orijentaciju.Etnografski muzej je druga stvar.Tu se radi o eksponatima vezanim
za podrucje Srbije pa se u imenu moze upotrijebiti i naziv Srbije.Po svemu sudeci sve je samo
politicki potez da bi se zadovoljio prohtjev bolesnih nacionalista.Nekome to djeluje smijesno
smjesnije od Dubrovcana koji po Stradunu setaju ,bez ni te ni ove,sa ogromnom zastavom
Hrvatske.To je slucaj i ovdje u Americi gdje se voda pocela zvati Long island Amerikan water.
Mozda zbog toga da se ne bi posumnjalo da je meksicka od koje se dobija dijareja.Jednostavnost
je vazan faktor u svim oblicima naziva i oznacenja jer se tako doprinosi boljem razumijevanju.
vasilije knezevic 23 feb. 2015

Бојан Илић

pre 9 godina

Подршка!
Није више Југославија, нема потребе да "штитимо" братство и јединство"!:-)

Домовина се брани лепотом

pre 9 godina

А зашто не може да се зове "Српски музеj" (као нпр. British Museum или Deutsches Museum)? Зашто je у СРБИJИ тако тешко нешто назвати СРПСКИМ? Како може Хрватска Телевизиjа, а не може Српска, него Радио Телевизиjа Србиje? Како може Хрватска Воjска, а баш мора Воjска Србиjе? Итд. A Министар као да се извињава што je уопште предложено да се дода "Србиjе", да му не замере шта ли... Шта би му се десило када би предложио да се у, хмммм, рецимо Србиjи, забрани увоз рачунара коjи на тастатури немаjу, хммм, замислите, српско писмо?!? За "необавештене", немогуће је наћи нити jедан модел са ћириличним писмом, па макар каo други избор, нпр. са словима обележеним у угловима тастера плавом боjoм... Стидимо ли се своjих предака или се они нас стиде? Стидимо ли се свог писма? Своjе културе? Свог имена? Себе?

Kvazimodo

pre 9 godina

"Srpski narodni muzej" bi bilo jedino ispravno. U zadnje vreme smo dovedeni do toga da ako nesto nosi u nazivu "srpski" bude tumaceno kao pokusaj stvaranja tzv. Velike Srbije. Treba da budemo ponosni i da od toga stvorimo brend, da samo najbolji produkti mogu da nose takav naziv. Narodni muzej Srbije je paradoksalan i besmislen naziv jer je krajnje vreme da odbacimo uzasnu praksu kobajagi politicke korektnosti. Treba pokrenuti inicijativu za promenu naziva vojske u "Srpska vojska" kao i jos puno drugih naziva...

kejto

pre 9 godina

@vasilije knezevic znao sam da ce nekom od komentatora zasmetati ime srbija u nazivu ove institucije. u stvari ovo je jedan te isti komentar koji se koristi po potrebi kada je potrebno umanjiti znacaj drzave srbije.
uostalom vasilije ime muzeja nije srpski narodni muzej vec narodni muzej srbije koji se nalazi u zemlji srbiji u njenom glavnom gradu i pomiri se sa tim.

veselko

pre 9 godina

@vasilije knezevic ako ime nije vazno promeni ti svoje ponosno crnogorsko ime u recimo vasa knezevački ili pošto očigledno živiš u americi u recimo wesley dutches. čisto da se ne osećaš provincijski jer si svetski čovek širokih shvatanja. moze?

максимилијан

pre 9 godina

Супер, ето оправдања да сад заврше са отимањем експоната из градских музеја по Србији. Почисте све што вреди и понабијају у депо и збогом довиђења. Као да не живи народ јужно од Бубањ Потока.

маринко

pre 9 godina

Страшно шта се ради! Опет те ретроградне снаге прошлости хоће да нас издвоје из Европе! Како су се усудили да дају такав великосрпски ратнохушкачки назив "Народни музеј Србије"? Треба Наташа Кандић да испред "просвећеног" друштва да да назив музеју од прилике "Музеј геноцида над несрбима". Страшно како србују ти Срби, а Сребреница? Рачак? Европске вредности?

drvobradi

pre 9 godina

Koga briga da li se zove Narodni ili Nacionalni, kada ne radi. Svaki puta je priča da će obnova trajati 1,5 do 2g i onda ništa. Mada, možda se prva dama isprsi, pa dobije ime po njoj? Ako ne ceo, možda jedan deo.

ИБАРСКИ ВУК

pre 9 godina

преименујте југословенско драмско позориште у српско народно позориште.....југославије одавно нема

zedes.o

pre 9 godina

Narodni muzej Srbije... nisam znao da je Tasovac takav mlakonja...
Srpski Narodni muzej Srbije
bato moj
budi muško
u stvari... srrrBski
pa nek pocrkaju dušmani, od Karlobaga i Đakovice pa sve do Washingtona DC

Bivši komentator

pre 9 godina

"Narodni muzej" je sasvim dovoljno, kao Nacionalna galerija u Londonu. Što kraće, to elegantnije i superiornije.
"Narodni muzej Srbije" ili "Srpski Narodni Muzej" treba samo onima koji pate od kompleksa male nacije, pa moraju samima sebi neprestano da dokazuju da postoje. Imate sličan primer u Hrvatskoj, gde mal' te ne svaki klozet mora da nosi predznak "hrvatski".

gari

pre 9 godina

Alo, "renovira" se zadnjih 15 godina i jos nije gotov. Aman ljudi, dokle vise! Kako ce da se zove je NAJNEBITNIJA STVAR !!!!! Svake godine se odobravaju "sredstva" za "zavrsetak" renoviranja, a on jos nije gotov!?!? Jel se pita neko gde su pare!?!?!?!?

krug dvojke

pre 9 godina

nije sramota biti srbin i nije sramota nesto nazvati srpskim ma koliko nas u zemlji srbiji od drugog svetskog rata na ovamo, a posebno u poslednjih 25 godina, ubedjivali da to nije politicki korektno jer navodno ugrozava druge. dok se ne oslobodimo te nametnute "sramote" bicemo moralna i materijalna sirotinja i u to sam ubedjen. ovoga nema ni u jednoj zemlji na planeti.
zivela srbija ma ko bio na vlasti!

Narodni komentatori Srbije

pre 9 godina

Izgleda da ovde retko ko, uključujući i moderatore, ne čita niti razume originalnu vest. Nigde nema reči o promeni naziva u "nacionalni" ili šta god. Pa, da nacrtamo.

Sadašnji naziv: Narodni muzej
Predloženi naziv (koji je već postojao): Narodni muzej Srbije

Postojećem nazivu dodaje se "Srbije", te se time vraća prethodni naziv muzeja. Ništa više i ništa manje. Vezano sa time, i naslov ovog teksta je neodgovarajući. Ne vraća se nacionalni već državni naziv, nije "srpski" već "Srbije", a Srbija je država svih naroda i narodnosti koji su njeni građani.

Nenad

pre 9 godina

Jeste nacionalni jer se u engleskom jeziku prevodi kao National Museum of Serbia. Sada se na engleskom zove "National Museum in Belgrade". Takođe i sam Narodni muzej u svojim dokumentima na eng. koristi naziv National Museum, a ne People Museum to podseća na komunjarstvo.

Marko

pre 9 godina

Što se tiče kulturnih institucija kao što su muzej ili pozorište, oni koji se nalaze u Beogradu ne bi smeli nositi predznak nacionalni iz prostog razloga što su prve srpske nacionalne institucije tog tipa, dakle pozorište i muzej osnovane na području današnje Vojvodine. Odakle su njihovi upravnici išli u Beograd i pomogli osnivanje današnjeg Narodnog pozorišta i Narodnog muzeja. Tako da ne može recimo postojati Srpsko narodno pozorište u Novom Sadu i Beogradu jedan smo narod valjda a treba poštovati prednost onih koji su prvi osnovali kulturne nacionalne institucije u nas Srba, dakle nije bitno što je Beograd glavni grad. Medjutim bitna je činjenica da su te institucije u Beogradu po svom obimu i značaju ipak veće od naših u Novom Sadu, to jeste za respekt. Treba im samo dati nazim Nacionalni muzej i sl. Kojoj naciji pripada ne treba naglašavati jer te institucije se nalaze u Srbiji pa je logično da su srpske. Glavno je da poštujemo tradiciju i onoga ko je prvi osnovao kulturne institucije u današnjoj Srbiji.

Marija

pre 9 godina

Evo vec vidim kako se moja plata povecava za sledeći mesec posle ove vesti pa ću imati više novca da kupim više hrane i platim račune...

Dokon pop

pre 9 godina

Da imamo malo pristojnosti, valjda bi prvo, posle više od deset godina, trebalo otvoriti muzej.

A onda mu menjali ime, ako mora, jer je to sada moderno, i napredno, i u naci.

Lamavrdalama

pre 9 godina

Zasto se ne zove Nacionalni muzej i onda bi se u tom slucaju izbeglo poredjenje sa ostalim narodnim muzejima....Kako je uopste moguce da ima toliko Narodnih muzeja.

voodoo

pre 9 godina

Da li ce ikada plororaditi taj muzej kako treba. Zgrade narodnog pozorista i narodnog muzeja jedna preko puta druge su zgrade koje bi i pariz stavio na razglednicu odmah posle ajfelovog tornja. Da ne pricamo sto narodni muzej treci po velicini u Evropi, odmah posle Luvra i moskovskog muzeja, a jedno vreme je bio i medju najjacim sa eksponatima, pocev samo od slika koje ima od najpoznatijih svetskih slikara, skoro da nema poznatog slikara cije slike narodni muzej nema, pikaso, van gog, rembrant, itd. Sve to godinama stoji u podrumima, fasada godinama prekrivena skelama, deo koji je bio otvoren za posete nije ni trecina kapaciteta tog muzeja, bruka i sramota.

(KUPLE)RAJ

pre 9 godina

u čemu je razlika između narodni i nacionalni? meni se čini samo u tome što je prva srpska a druga strana reč
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (miško, 24. februar 2015 01:20)

Naš kako, od kada su Srbi u proteklih nekoliko godina prešli sa dial up interneta na flet net, ne kažu letak, nego kažu flajer. Jbg, prozborila nacija jbte, neću da kažem narod, to je tako komunističko i ipak tada sam išao na more iz BG za Tivat JATovim avionom a danas ne moram da idem jer moram da dam 10% plate našoj Vođi koji se rodio u Kraljevini Srbiji a ne u Socijalističkoj Rebublici Srbiji. Socijalizam je danas nije in, samo kada treba uzeti od raje a kada treba dati, ubacim im reč kao što je niko nas neće da umalovažava i niko nas neće da uslovljava i onda odmah su Srbi veći od kipa slobode i mogu s njima da radim šta hoću - misli i zbori tako naš veliki vođa.

Objavi mi SNSovcu komentar ako smeš? !!!

milos

pre 9 godina

Bolje neka pogura rekonstrukciju, jer dela velike vrednosti prosto KISNU u depoima i nekim sobama koje prokisnjavaju, osim sto se (opet i od tudjih para) samoreklamira ovaj ministar a la Nusic.