Ponedeljak, 23.02.2015.

13:30

Izmene Zakona o saobraćaju - šta nas čeka?

Izvor: B92

Izmene Zakona o saobraæaju - šta nas èeka? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

92 Komentari

Sortiraj po:

radonja papovic

pre 8 godina

vi ste potpuno izgubili kompas i vrtite se u krug mesajuci babe i zabe, pa sto nam svima ne oduzmete vozila i pohapsite nas pa se zatim lepo sami vozite jer i onako jedino vi imate potrebu da zivite i uzivate. ko vas je naucio da coveku zbog bilo kakvog materijalnog dugovanja ukinete pravo na dalje funkcionisanje npr. da svojim vozilom svoje dete odveze u vrtic...?

Zoran

pre 8 godina

Moj predlog je da se reprogramiraju auto-kompjuteri(dopiše u program) i uvedu startni ključevi u boji. Primer Plavi ključ koji bi ograničio kompjutersku brzinu automobila na max.80 km/h i crveni bez ograničenja.

Pedrag Blagojević

pre 8 godina

Gospodin Rebić je verovatno umislio da je najpametniji i najpozvaniji da sam donosi predloge zakona ne konsultujući struku i ne uzimajući u obzir uslove u kojima taj zakon treba da se primenjuje.Valjda je normalno da predloge zakona donose tela koja su najpozvanija A NE POLICIJSKI ČINOVNICI i uprava policije.Koliko znam u ovoj zemlji postoje institucije koje treba da vode računa o saobraćaju i zakonima u toj oblasti,a to su valjda ministarstvo saobraćaja, pa saobraćajni fakultet,pa CIP,i na kraju primedbe od uprave policije na način implementacije zakona u praksi.

Car

pre 9 godina

Na stranu to što su izmene idiotske, čak i da su dobre, opet bi sve ostalo isto. Postojećem zakonu ne fali ništa. U stvari fali mu ono najvažnije - sprovođenje. Tako je to kada nas vode diletanti.

bogda

pre 9 godina

Pogledajte na ovoj stranici kolike su gornje granice za alkohol u normalnim zemljama Evrope, uglavnom 0,05%:
http://en.wikipedia.org/wiki/Drunk_driving_law_by_country#European_Union
Zašto kod nas ni 0,03% nije dovoljno strogo već se priča o 0,02% ili 0%? Ako se po zakonima ugledamo na EU u koju idemo, zašto je ovo izuzetak? Jel mi stvarno mislimo da smo lošiji od Nemaca?
Naš aktuelni zakon je odličan po pitanju alkohola samo ga treba strožije primenjivati i možda povećati kazne za visoke stepene alkoholisanosti. Uložite u obrazovanje i promociju sigurne vožnje itd.
Ako nam stalno pričaju kako nam je budućnost u razvoju turizma, a kod nas turizam uglavnom znači dobar provod u restoranu, kafani ili klubu, nemojmo ga ubijati time što nećemo moći u restoranu popiti ni jednu čašu, vina, piva ili rakije.
Šta mislite zašto u Nemačkoj i dalje nema ograničenja brzine na 50% autiputeva. Pa zato što Nemci prave najbolje aute za velike brzine i to im je prednost na svetskom tržištu.

marko I.

pre 9 godina

moja tetka ima 51 godinu i nije vozila jedno 20 godina,ali ima urednu vozacku. po meni je ona opasnija sada kada bi sela za volan nego 16-ogodisnjak...

c.o.a.

pre 9 godina

Pre neki dan me zaustavlja patrola i traži dokumenta. Nisam još ni izvadio iz džepa, kad čujem "slobodni ste". Zbunjen, da vidim o čemu se radi, kad ono neki nesrećnik nije upalio svetla. Ok, treba ga zaustaviti, ali mozda sam ja to veče popio malo više nego što treba, mozda nemam vozacku, registracija istekla, nešto, bilo šta.......
Isto veče, druga patrola, pandur bez reflektujuceg prsluka...... Policijsko vozilo u pokretu bez zadnjih pozicionih svetala...... Kod usca pešaci prelaze na crveno, pandur stoji na 20ak metara i blene u prazno. I oni mi pričaju o nekoj bezbednosti u saobraćaju.......

Mare

pre 9 godina

@(Jovan, 24. februar 2015 12:47)

Ma,najbolje da nemamo nikakve zakone,nego svi pištolje i mačete za pojas,litar rakije u stomak,pa u auto,pa da se poubijamo svi...

Jovan

pre 9 godina

Ponovo gomila nebuloza.
Da parafraziram: “Gospodo Nazanjaci, zabranom korišćenja automobila nećete sprečiti pljačke banaka“. Budala je bilo i biće. Ispalo je da nesreće izazivaju samo mlađi od 21 godinu?!
A tek nebuloza sa 90% ograničenja brzine?!?! Znači neko ko na auto putu „ume“ da vozi 110, na regionalnom neće umeti ni 80 km/h?!?! Niste još samo napisali da treba i digitron da se nosi-u jednoj ruci volan, u drugoj digitron. Da slučajno poletarci vozači ne pobrkaju koliko je 9/10 od 40, na primer.
Pa auto putevi su vam takvi da je često nemoguće razlikovati ih od kozijih staza. Puteve obnavljajte i gradite, manite se nebuloznih zakona i babranja po praznim džepovima NEPOSTOJEĆE „srednje“ klase.
Kao i svaki zakon donesen u poslednjih ¼ veka-i ovaj može u kantu. Instant!

Laza

pre 9 godina

Sve će ostati isto, jer nije bio problem ako neko ima 0,3 promila nego neko preko 1. Oni koji su kršli zakon do sada kršiće ga i dalje.
@(AMD, 24. februar 2015 08:59)

I,to ti je opravdanje?Da pustimo sve da cirkaju i da posle voze,pa šta bude bude...E,pa neće da bidne.Sada se napij,sedi u auto,pa ćeš ostati bez dozvole i bez auta.To je jedino efikasno rešenje za bahate kabadahije.

Žika

pre 9 godina

@(brat, 24. februar 2015 09:51)

Nego šta i treba da ti oduzmu auto,jer ako si u stanju da se napiješ i sedneš da voziš,a pri tome rizikuješ,i svoj i tuđi život,onda druže za takve ljude i nije auto.Ovo je efikasna kazna koja će dati rezultate,a ti kada popiješ plati taksi.Ako si spreman da unesrećiš nekoliko porodica zbog svoje tvrdoglavosti,onda se taj postupak efektivno naplaćuje oduzimanjem oružija,a u ovom slučaju-automobila.

miskic

pre 9 godina

Zamolio bih cenjene predlagace zakona da odu na neki sajt koji se bavi prodajom vozila i neka pogledaju vozila koja imaju snagu motora od 70 do 80kw pa ce shvatiti koliko im je besmislen predlog zakona.

Mislim stvarno

pre 9 godina

Koji ste Vi komentatori ljudi?Više Vas je potreslo to što više pijani nećete moći da sa bahanališete noću i maltretirate druge ljude,nego bilo šta drugo u ovoj "državi"...

brat

pre 9 godina

Ja se nadam da nece usvojiti ove gluposti. Stvarno je nakaradno dokle idu. Oduzimanje auta?!? eeej

Naravno da cu da vezujem decu!

Ma nemam reci, dokle idu,,, a murija koju niko ne kontrolise sad ce jos vise para trpati u dzep, ako im se svidi neki auto odmah mogu reci da osoba nije u stanju da kontrolise svoje postupke, super.

Gile

pre 9 godina

@(999, 23. februar 2015 16:55)

ma,da...Pustiti Srbe da rade šta hoće i uzdati se u njihovu reč i poštovanje...To bi bilo mrtvih svakih 10 minuta.I,Nemački putevi nisu bolji od naših...:)

Dragan

pre 9 godina

Čitajući komentare,shvatam da Srbi ne vole nikakva pravila i da bi najradije bez pravila,tj kao u svom selu iz kojeg su došli.E,pa neće više da bidne.Ima da poštujete,i pravila,i druge vozače,i pešake,a u suprotnom ne samo da ćete ostati bez dozvole,nego i bez auta,pa pravac GSB.

Dejan

pre 9 godina

Može itekako da se pogine, i sa Jugom, ili Marutijem...
@(Smuleco, 23. februar 2015 16:56)

A,može itekako da se pogine i sa BMW,i to mnogo brže,pogotovo ako se sleti u reku sa njim...Još ako si mrtav pijan,i voziš u pola 3...

Zoran

pre 9 godina

@(Zuki, 24. februar 2015 00:16)

Ima neke istine u tvom komentaru,ali da nema nikakvih pravila,ja ti garantujem da bi sve bilo 100x gore.Bolje su bilo kakva pravila,nego da ih nema uopšte.Ako računaš na dobru volju,poštenje i poštovanje kod Srpskih vozača,bojim se da si promašio državu.Za ovaj narod ovde,jedino rešenje da se u normali,jesu strogi i teški zakoni,sa maksimalnim kaznama.Jedino to će sprečiti dalje ubijanje po drumovima...

AMD

pre 9 godina

Sve će ostati isto, jer nije bio problem ako neko ima 0,3 promila nego neko preko 1. Oni koji su kršli zakon do sada kršiće ga i dalje.

sim

pre 9 godina

Juče sam se vozao Novim Sadom u k asnim večernjim satima. Nailazio sam na veliki broj vozila koja bulevarima voze preko 100km/h. Dvojici je moj auto privukao pažnju pošto je naglašeno sportskog izgleda. Gestikulirali su mi kroz prozor da potegnemo duž pravca. Jedan se razočaran udaljio uz škrupi guma. Kada sam ga pretekao na semaforu pošto sam brzinu prilagodio zelenom talasu u pri punom gasu projurio je kroz 2 ili 3 crvena svetla. Policije nigde. Pitanje je dana kada će napraviti ozbiljnu saobraćajku. To nije ni po jednom zakonu. Njih novi zakon ništa neće sprečavati pošto ni stari ne poštuju gotovo uopšte. Policija će i dalje čučati iza žbuna i hvatati benigne. One koji jure 75 gde je dozvoljeno 60 ili one koji idu 60 gde je dozvoljeno 40. One koji imaju 0.25 promila, koji su zaboravili dau upale svetlo danju iči nisu vezali pojas.

out of memory

pre 9 godina

A već sam se poradovao da ću da gledam policajca kako računa snagu po toni.
Bolje da im ne dajem ideju da su mogli i da menjaju saobraćajne dozvole jer treba uvesti snagu po toni da se vidi, recimo pored ukupne snage motora.

otac

pre 9 godina

nevezivanje dece u propisanim sedistima, kao sto predlog izmena kaze, treba kaznjavati ne prekrsajno nego krivnicno, kao izazivanje opste opasnosti ili nesto slicno.

homosapiens

pre 9 godina

Nije mi jasno, koja je logika zabrane u vremenskom periodu od 23 do 6 h ?
...U tom periodu nema puno saobraćaja, nema pešaka, nema biciklista, garantujem da je duplo lakše voziti nego preko dana. Nema nikoga !
A dozvoljavate im da voze po špicu i kolapsu.
Ja kada sam položio, to je bio isključivo period kada sam vozio, jer matorci dođu kući sa posla, a ja dobijem ključeve od auta.

razuma bez

pre 9 godina

Prvo, iskljucite ljudski faktor u odlucivanju.
Kamere i mikrofoni obavezni na policijskim vozilima, kamere koje se priznaju kao dokaz kod ucesnika u saobracaju, kamere na raskrsnicama, automatski radari...

Drugo, postavite stalne patrole na rizicnim mestima 24h dnevno, a ne da stoje u zasedi jednom mesecno u zabitima gde putari nisu skinuli znake za ogranicenje brzine...

Trece, zaposlite komunalce ili koga vec, da idu i slikaju nepropisno parkirane automobile koji OMETAJU saobracaj, da im kace kazne bez cijeg placanja nece moci da se registruje automobil...

ls

pre 9 godina

Dzabe prsluk na biciklu kad sam juce video bar 3 automobila sa ugasenim svetlima po noci, a prevari ih ulicna rasveta (na nekim delovima je jaka), a opste je poznato da staramajka voli sesti na crno biciklo u 5 ujutru, u crnini sa crnom maramom,sa crnim cegerom,bez svetla i macijih ociju na zbicama da kupi narodnog leba da slucajno ne bi zakasnila,jos krene da se zalece na jednoj pedali da uzjasi biciklo pa pocne krivudati po putu i ispred auta. Pa kada naidje neki veseljak koji je krenuo na posao onako bunovan i raspali je, onda za njega kazemo da je lud,pijan,urovan,ne savestan,divljao po putu i tako, i zamislite puna biciklisticka staza prolaznika koji stoje i gledaju i ne smetaju biciklistima, JER BICIKLISTI KAO I STARAMAJKA VOZE PO CESTI A NE PO STAZI!!!! (ima i izuzetaka koji se pridrzavaju).

Zuki

pre 9 godina

Mali Mitrovic se i dalje seta slobodno a ubio je kolima devojku i produzio dalje kao da se nista nije desilo. Otisao je sa tatom u stanicu kada se otreznio.
Onaj sto ubi troje sletevsi u reku, je imao 20 prijava, nije imao dozvolu a auto je bio registrovan na njegovo ime. Nije do zakona vec do nesporovodjenja ili selektivnog sprovodjenja istih.
Od silnih promena zakona normalni ljudi vise i ne znaju sta je dozvoljeno a sta ne. O nelogicnostima tipa samo 110 km/h na autoputu za probne vozace je suvisno govoriti. Ako ne ume da upravlja kolima na 120 km/h ne ume ni pri 60. Preko 120 je prekrsaj, koliko znam. Kako ce policija u presretacu znati da je za volanom "probni" vozac?
U SAD se dobija dozvola sa 16. A zakoni su im mnogo stroziji od nasih i primenjuju se daleko striktnije. Zabrana tocenja alkohola licima ispod 21 se takodje vrlo ozbiljno sprovodi.
U Londonu posle 23h nema ljudi na ulicama, rade sutra ili idu u skolu.
Ne "normalizuje" se drustvo zakonima, vec uslovima. Sta ce da radi klinac koji radi trecu smenu a ima samo porodicni automobil "prejak" po novom zakonu?
Nasa policija nema ni one usnike za alkometre vec koriste jedan za vise merenja. Nadjite JEDAN patrolni automobil koji bi prosao tehnicki pregled. Medju saobracajcima je veliki broj kursadzija koji osnove ZOBS-a ne poznaju. O cemu da pricamo dalje?

zex1

pre 9 godina

Pre neko vece, vozim nesto preko 20na sat za policijom, a puna linija van naseljenog mesta... Prvo kroz selo, pa pruzni prelaz i kraj sela, pa razdvajanje puta, pa nadvoznjak, pa velika krivina, pa pravac... Oni konstantno 20ak, nekih 4km koliko sam isao za njima... Snimano! Sta s tim?! Ili kad se parkiraju na pesackom, eej... Mobilni i pojas svakodnevno... Ima li neka izmena u zakonu da kazni takvo ponasanje!? Ili su nedodirljivi i dalje!? Kad oni pocnu da postuju pravila, bice legalno da pisu kazne!

Milovan S Nikolić Sombor

pre 9 godina

Nakaradnost krasi ove predloge.
Oduzimanje vozila glupost da vi nekome oduzmete imovinu vrednu nekolko hiljada evra.
Kombinatorika sa mladim vozačima kada koja vozila sme da vozi.Najobičnija glupost .Kriterijum može biti obučen ili ne.Zadiranje u osnovna ljudska prava je neodrživo i 21 vek
nelogično bez obzira što sme sveli sve na stavove Vujanića i Rebića koje treba osloboditi da ne zamaraju narod svojim
nelogičnim predlozima.

Joker

pre 9 godina

E ovako. Što se tiče prvog predloga, više muke nego koristi, tj. koristi nikakve. Roditelji će morati da kupuju deci mala vozila, a s obzirom na kupovnu moć građana, to će biti uglavnom neki Yugo bez airbaga, ABS-a i serva (XXI Vek je aman!), a one malobrojne imućnije građane baš briga, jer njih (samim tim i njihovu decu) policija ne sme da zaustavi, jer ko zna kome će se zameriti. Problem je taj što baš ovakvi vozači prave gluposti. Neiživljeni klinci u neispravnom jugiću i tatini sinovi u besnim mašinama. Što se tiče drugog predloga, smanjenje granice alkoholisanosti sa 0,3 na 0,2 opet ništa neće poboljšati. Ispaštaće čovek koji je popio dva piva, a onaj što ima preko jednog promila opet to ne zanima čim je seo u auto. I opet, kakav god zakon da donesu, policija je kod nas korumpirana, to nijedan zakon ne može da promeni. U 10 automobila sa decom, u 9 njih su deca nevezana, neretko i stoje, a o dečijim sedištima da ne govorim.Tako da, draga milicijo, pojačaj unutrašnju kontrolu, sankcioniši bahate policajce, procesuiraj slučajeve efikasnije, primeni već postojeće zakone, i broj žrtava u saobraćaju će biti na nivou statističke greške. Ako vam je stalo do građana...

Veliki brat

pre 9 godina

U normalnim državama policiji je najveći prestiž kad u prekršaju uhvate i kazne dete nekih bogataša, političara ili poznatih ličnosti (glumaca, sportisa, ili u slučaju SAD senatora pa čak i samog predsenika SAD).

U Srbiji ne smeju da zaustave decu nekih lokanih bizMismena, a kamoli decu ovih jačih.


I onda se osmišljavaju zakoni koji će skloniti sve ostale sa puteva da ne smetaju ovima da se bahate.


Koliku kaznu će da dobije onaj iz Novog Sada koji je sa 160km/h uleteo u raskrsnicu? Nije bitno što su oni drugi ušli na crveno, pa zato i jeste ograničena brzina, jer šta da nečije dete izleti za loptom i slično, da ne zamišljamo šta bi bilo.

Dok takvi manijaci voze našim ulicama i putevima, a policija ih ne hvata i kažnjava oduzimanjem vozačke na nekoliko godina, oduzimanjem automobila (treba zakonom predvideti da se auto može tretirati kao oružje pri takvom ponašanju), plus visoka novčana kazna, i sve to propraćeno medijima.


Da vidite kako će onda bogatuni da postanu nevidljivi, kako će da se povuku u svoje delove grada umesto da divljaju ulicama i putevima.

Боле

pre 9 godina

Zbog nedovoljne obučenosti lica koja regulišu saobraćaj. Treba taj nedostatak eliminisati tehničkim sredstvima nad opažanjima službenih lica.

Aca vozac

pre 9 godina

Da li to znaci da cu ostati bez posla, jer vozim kombi i sa puta stignem nekad u 20h a nekad u 02h. Po profesiji sam vozac motornih vozila. Moj gazda sigurno nece hteti da se zeza i da odgovara jer krsi zakon, a hteo je da me zaposli jer sam "klinac i bolje da radim u struci nego da blejim po kraju". Aj sad budi pametan i ostani u ovoj drzavi koja te na sve nacine onemogucava da radis. I onda mladi su krivi?!?! Zbog udesa koji je napravio klinac sa 25 prijava i bez vozacke dozvole sad posteni ljudi ispastaju. A ako dobro pevas mozes dzipom i kroz vrata nekih novina i niko ti nista ne moze.

pedja

pre 9 godina

deca moraju i posle trece godine sedeti u decijem sedistu a starija na busteru i obavezno vezana, to je jedini nacin da pogine manje dece!

poboljsati kontrolu saobracaja jer mene policija nije zaustavila jos od 1999. godine, tj ako ne vozis nocu ili ne prekoracis brzinu gde je radar niko te ne zaustavlja ni da vidi koliko godina imas, da li su putnici vezani, dete jel u sedistu, ni kakve su ti gume...
Naravno uz max smanjenje korupcije!

Mara

pre 9 godina

Kad bi se stari zakon primenjivao, ovaj ne bi ni bio potreban. A da, sta je sa biciklistima? Veceras naidjoh na dedu I unuka na biciklu, neosvetljeni voze po mraku.. Da nisam vozila oko 50 I da je bio neko drugi, sta bi im se desilo? Svi znamo odgovor, I moramo da apelujemo I na njih.

mali đokica

pre 9 godina

I postojeći zakon bi bio dovoljan kada bi se dosledno primenjivao. I stari je bio dobar, ali se slabo primenjivao. Ovom promenom se ne eliminiše pravi uzrok problema, a vec nepotrebno stroge odredbe postaju još strože.

ма какви

pre 9 godina

Ма лупају глупости. И до сада су постојали закони којима су могли да казне и бахате и пијане возаче па када виде таблице на којима су последња два слова иста, само окрену главу, дал из солидарности или зато што је тако паметније знају само они. Какви црни закони у србистану ... :-(

Vozac profesionalac

pre 9 godina

Biciklisti po Vojvodini su nesto najopasnije na putu...neosvetljeni, bez reflektujucih prsluka (obicno obuceni u crno kao da su krenuli u kradju). Pod hitno resiti ovo pitanje jer ginu kao vrapci po putu!

Problem broj 2: neadekvatno podeseni farovi (narocito na Punto MK3, Astra G i sl.) i neobaranje svetala pri mimoilazenju. Sramota koliko smo po ovom pitanju neodgovorni.

Marko

pre 9 godina

Imam 18 godina, položio sam pre 6 meseci. Završavam srednju železničku školu, odradim praksu i vozim voz. Dovezem npr. putnički voz u matičnu stanicu i neću smeti da vozim svoj automobil od posla do kuće ako je posle 23h. Ko ovde nije normalan?

Srba

pre 9 godina

Obavezni prsluci za bicikliste su po meni najbolja promena, ali ih treba uvesti i za pesake ako idu po putu. Pitam se samo da li ce ovo da se sprovodi.

xy

pre 9 godina

@PSL. Uopšte mi nije jasno ovo sa sedištima za decu stariju od 4 godine. Postoje ona sedišta što su malo izdignuta i to mi je ok. Ali ona sedišta što su za do 36kg a izgledaju kao da su za malu decu... stvarno ne mogu da zamislim školarca u tome. Pošto treba da kupujem sedište, ne znam šta mi je činiti...

Aleksandar

pre 9 godina

Nista novo. Sve ce biti isto. Saobracajci pricaju na mobilni, kad su u grupici - torocu zajedno, kada zafali para - malko mito, pred kraj meseca ih ima koliko hoces, da bi se zaradila plata (trpanjem para u budzet) i nesto sa strane - mito. A one prave stvari....to nikada necemo videti. Mozete da donesete i Naci zakon, ali dzaba. Drzavu vode nesposobnjakovici.

Mixa

pre 9 godina

Mene zanima da li se ovaj zakon odnosi na one koji sada imaju probnu dozvolu? Npr. položio sam sa 17 godina u oktobru 2014. Da li ću pravu dozvolu dobiti sa 18 god. tj. u oktobru 2015. ili ću morati da sačekam da napunim 21 godinu da bih dobio pravu?

Redakcija:

U predlogu izmena zakona piše da se odredba odnosi samo na vozače kojima je probna vozačka dozvola izdata nakon stupanja na snagu izmena zakona. Podsećamo da je ovo još uvek samo predlog zakona i da će on stupiti na snagu tek kada ga usvoji Skupština Srbije, odnosno osam dana po objavljivanju u Službenom glasniku.

Sunce

pre 9 godina

Radite sta hocete dokle god zakon vazi za sve, a ne samo za nas smrtnike ali ne i za tatine sinove. Sto se tice brzine, pa realno, na nasim putevima moras da budes lud da vozis preko sto, tako da bolje da salju kod psihijatra nego kod sudije. Inace, u BG se po bulevarima vozi nenormalno brzo! Posebno to primetim dok na semaforu na pesackom cekam sa decjim kolicima. A sta radi nasa saobracajna policija? Vija babe po selima za voznju bez svetla i kacige. Mrtvo slovo na papiru.

Ko ste bre vi ljudi?

pre 9 godina

A sta kada unasu zemlju udje Turcin od 20 godina, rodjen u Nemackoj, sa zenom i troje dece u svom proputovanju ka Turskoj? Jel nece smeti da vozi nocu?

Pa vi ljudi stvarno niste pri sebi!!!

Sta da radi mladic od 20 godina kome se zena, zamislite, poradja bas u 3 ujutru??? Ne sme da vozi nego a ceka taksi dok njoj puca vodenjak?

Alo bre!!! Samo treba postaviti mnogo patrola i meraca brzine po putevima i gradovima i cepati sa kaznama i oduzimati dozvole.

Dalje, ja sam za 0 promila. Akonces da pijes, nema voznje i tacka. Ako imas pare da pijes, imas i za taksi.

Puteve srediti, napraviti auto puteve gde su magistrale...

Raskrsnice denivelisati, napraviti tunele. Po gradovima eliminisatindvosmerne ulice, sve treba da je jednosmerno, kao u Budimpesti...

Mere koje navodim su MNOGO bolje od glupog ogranicavanja snage. Dajte statistiku da vidimo koliko nezgoda su skrivili mladji od 21 godinu, vozeci auto jaci od 107 konja???

I kako ovde neko rece, stalno isti ljudi pisu ovaj zakon, a zakon stalno ne valja. A da ti ljudi mozda malo popiju otkaze pa nek neko ko zna napise zakone? A ne oni paraziti iz nebulozne agencije za bezbednost saobracaja i slicno.

Adrijana Kantolic

pre 9 godina

Zao mi je samo sto misljenje naroda nece stici do tih "strucnjaka" koji po stoti put ispravljaju sopstveni zakon ne zeleci da priznaju svoju krivicu i odgovornost. Nije zakon kriv vec oni koji bahate i pijane i "vozace" bez dozvole ne kaznjavaju i ne iskljucuju iz saobracaja kako ne bi ubili nevine ljude. Mrtvo slovo na papiru koje nema ko da sprovodi ne spasava zivote, a skupo kosta ovaj narod!

zaluđeni

pre 9 godina

Nikakave izmene bilo kojeg f'n zakona u ovoj zemlji neće izmeniti tupave, bahate Srbende, nabildovane lezileboviće, nebeđene biznismene, praznoglave punoglavce i napaljene klince da se iživljavaju da ginu i da UBIJAJU nevine normalne ljude...

Aleksandar

pre 9 godina

У пешачкој зони у Зрењанину се вози 60на сат. крше се сви закони од реда. и тако већ ево скоро ће пола године.

Aster Blistok

pre 9 godina

Ovo je malo bez veze sa obaveznim "svetloodbojnim prslukom" dakle ako vozis biciklu nocu moras da imas "svetloodbojni prsluk" a ne moras da imas svetla uopste? Valjda se bolje vidi nocu i za vreme smanjene vidljivosti sa svetlom nego bez njega. Vidi se da panduri pisu zakon.

Nebo

pre 9 godina

Ja ne razumem kako uopste postoji mogucnost da isti ljudi vec treci put u poslednjih nekoliko godina menjaju zakon koji su sami napravili?

Dr Mabuse

pre 9 godina

Zakon bi trebalo da dozvoli i ohrabruje korišćenje kamera za snimanje vožnje (dash cam). Po svetu snimci sa njih mogu da se koriste kao pomoćni dokaz na sudu i mnogi ih hvale kao obezbeđenje protiv korupcije policije, ali i kao način da se brzo razreše rasprave između učesnika u udesu, kao i metoda za eliminaciju zloupotreba auto osiguranja.

Nodi

pre 9 godina

Sa 18 može ono beše da se ide u vojsku uči da puca i ubija profesionalno? A da li će moj sin sa 18 moći da polaže za kamion i počne da radi kao vozač? Da li moram da kupim poseban auto slabiji ako imam karavan u koji jedva stane porodica da bi moj odrasli i odgovorni sin od 18 godina mogao dao ode na pijac, u nabavku ili da odveze dedu kod doktora dok ja radim? I to sve zbog tri udesa koja su napravila deca nekih lovatora iz beograda, pijani i drogirani sa falsifikovanim dozvolama kojima su ćaće po SNS-u? Što ne kontrolišete prekršaje nego pipate kome je isteko rok trajanja za prvu pomoć pa se dogovarate onda? I šta će prluk da pomogne biciklisti kad sve i da nosi svetleći bilbord ovog u autu zabole uvo da ga pusti?

Miloš

pre 9 godina

"U Srbiji se puno pije, mi to nismo uspeli da suzbijemo. Ali, predlažemo smanjenje dozvoljene alkoholisanosti"

Klasika. Nismo uspeli, pa ćemo sada da pojačamo represiju, koja opet neće rezultirati smanjenjem broja saobraćajnih nezgoda, ali ćemo barem moći da kažnjavamo i ove između 0,2 i 0,3 i eto više para za budžet...

Bolje bi bilo da su rekli koliko je vozača sa tom količinom alkohola u krvi, između 0,2 i 0,3, izazvalo saobraćajne nezgode - pa onda da imamo argument za ili protiv.

veoma iznenadjen i uvredjen

pre 9 godina

Da li ovo znaci da ko polozi nece moci da vozi bez suvozaca sve dok mu ne istekne probna dozvola, sto bi u najboljem slucaju bilo do 21. godine? Nisam nigde u tekstu procitao nesto vezano za to. Ako bude tako onda nema smisla polagati, vozice me taj koji bi mi bio suvozac. Meni dozvola treba da bih mogao sam sebe da vozim kad nema ko drugi.

Redakcija:

U predlogu izmena zakona piše da "vozač koji ima probnu vozačku dozvolu za upravljanje vozilom kategorije B, dok ne navrši 18 godina života, ne sme da upravlja vozilom bez nadzora lica koje se nalazi u tom vozilu i koje ima važeću vozačku dozvolu za upravljanje vozilom kategorije B u trajanju od najmanje pet godina".

budislav djuric

pre 9 godina

saobracaj i saobracajna kultura se moraju uvesti kao skolski predmet I to od sestog razreda osnovne skole(12 godina,ucenik u saobracaju.pozdrav.

Srdjan

pre 9 godina

Gospoda Rebic, Okanovic i Vujovic nisu biciklisti pa donose ovakvo resenje za bicikliste. Inace treba da stoji reflektujuci prsluk ili druge reflektujuce povrsine pored obaveznih svetala. Sad ispada da kad nosim prsluk da ce me vozac bezbedno zaobici (biciklisti insistiraju da razmak bude min 1m razmaka). Ovako biciklista je odlicna meta za punjenje budzeta.
Totalni idiotizam za 0.3 na 0.2 jer od svih nesreca pijani ucestvuju ispod 30% a od toga 30% sa ovom kolicinom promila alkohola. Sto se tice pocetnika 110ks je dovoljno i za dugogidisnjeg vozaca. Ovde je problem obuke i svesti da brzina ubija.
Odredba o decijem sedistu podrzavam ali za nju vam trebaju kola posle 2000te jer ono imaju ISOFIX sistem, priznace te da su nasa kola starija pa to ostaje neprimenjivo.
Inace najveci problen i prethodnog zakona sto nema ko da ga primenjuje. Policije nema dovoljno na putevemi, veliki stepen korupcije, veliki stepen selektivne primene zakona...
Sto je najgore ovde se uklanjaju posledice ( ogranicavaju mladi vozaci, prsluci za bicikliste, decja sedista, manja alkoholisanost) a ne uzrok - bahat vozac automobila, kamiona i autobusa. Ne radi se na preventivi uopste. Gradovi se prave za kola a ne bicikliste i eko prevoz ( tramvaji, laki metro, trolejbus i biciklisticki koridori).
O putevima i putarima bolje da cutim....

sasa

pre 9 godina

dobar je bio i onaj stari zakon ali se nije primenjivao na sve.
i mozes doneti kakav hoces zakon dok ima izuzetaka od zakona stanje ce nece popraviti.
ali njima nije bitna sigurnost nego veci iznosi kazni

zmau

pre 9 godina

"...recimo, prelazne odredbe - zakon ne vazi za odredjenu kategoriju stanovnika"

A, pa ima i ovo u nacrtu :D :
"Изузетно од претходних ставова, Агенција ће универзитетском професору, који је биран за област безбедност друмског саобраћаја, на његов захтев, издати дозволу (лиценцу) из става 1. овог члана. "
Prethodni stavovi se naravno odnose na teške povrede ZOBSa.

anonimus

pre 9 godina

Nemogu da shvatim kakvi se glupi predlozi o izmeni zakona pisu. Svaka cast deci koja uce skolu ali kako je moguce da uceniku koji se skoluje za zanimanje vozac i koji u 19-oj godini zavrsava srednju skolu bude dozvoljeno da polozi za C kategoriju a da o kategoriji B i ne govorim i da mu probna dozvola traje jednu godinu umesto dve kako je predlozeno a da ostaloj deci koja poloze za kategoriju B probna dozvola traje dve godine odnosno dok ne napune 21 godinu. Kad napuni 21 godinu tek tada i sticu pravo na mogucnost polaganja kategorije C. Neznam s kojim pravom se vrsi diskriminacija dece i zbog cega ce taj koji se skoluje za vozaca biti bolji vozac od ostalih. Moram da napomenem da sam ja u srednjoj skoli gde sam se skolovao i polagao vozacki ispit ali bez obzira da li u okviru skole ili ne svi smo ranije polagali ispit pod jednakim uslovima, sto sada nije slucaj.

rudy

pre 9 godina

Jako je pametan novi zakon,ja cu morati da nosim fluoroscentni prusluk nocu na mopedu Automatic,a jaran na Kawasakiju od 1100cc ne mora,on ima bolja svetla.

Dusan

pre 9 godina

I opet ce deca politicara i bogatih roditelja(primer malog Mitrovica) piti pustani dok vecina gradjana ce ispastati sa glupim zakonom.
Ministri i cenjeni poslanici koji ste izglasali zakon jer znate da strepsil bombone protiv kaslja dizu nivo alkohola na dregeru na 0,3,i onda treba da se palti kazna... Ili mnogi lekovi za srcane bolesnike isto dizu,jer je to diskiminacija..?! Prehladjeni ili ljudi sa srcanim manama nece smeti da normalno zive..?!

boris

pre 9 godina

ovaj zakon treba podrzati, ako treba uvesti jos strozije kazne, a svako ko misli da je lose kazniti pijane, bahate i neuke vozace, ili je lud ili bezobrazan. da li ima zakon manjkavostia- ima, da li su mogli da bolje urade brojne stvari- verovatno. ali odmah udariti u kuknjavu sto ce oduzimati vozila koje kavim idiotima, sto ce pijandure nemilosrdno kaznjavati, sto ce pokusati obuzdati mlade ljude(mozda ne na najbolji nacin, ali vredan je svaki pokusaj) da uludo ne ginu, za mene je bezobrazluk. u ch, svako ko vozi preko 180km/h, na auto putu, oduzimaju auto. demokratija na delu
mnogi pricaju da ovaj zakon omogucava vecu korupciju. to je bolest koju cemo tesko iskoreniti(drustvo, a ne vlast), ali to je druga tema
svaki pokusaj, ma koliko mali, ako je za bezbednost, podrzacu, pa makar spasio samo jedan zivot.

mare

pre 9 godina

Nije bas najbolje precizirano u tekstu, imam manje od 21 godine i vazecu (pravu) vozacku vec godinu dana, da li se ogranicenja i na nas odnose?

Redakcija:

U predlogu izmena zakona piše da se odredba odnosi samo na vozače kojima je probna vozačka dozvola izdata nakon stupanja na snagu izmena zakona. Podsećamo da je ovo još uvek samo predlog zakona i da će on stupiti na snagu tek kada ga usvoji Skupština Srbije, odnosno osam dana po objavljivanju u Službenom glasniku.

999

pre 9 godina

prva stvar koja treba da se uradi to je da se ukine ogranicenje brzine na auto putu jer ovo ogranicenje nema smisla, jako cesto putujem za nemacku i putevi im nista nisu bolji od nasih samo je disciplina bolja i jako brzo se vozi bez ikakvih problema, sto je realno jer zivimo u 2015 godine a ne 1970. god...

Hick

pre 9 godina

Ovo je neverovatna glupost. Znaci ako neko sa 18 godina polozi voznju ne moze npr da vozi kombi do 21. godine. Mladi ionako ne mogu da nadju posao, jos im se ovim dodatno smanjuju mogucnosti za zaposlenje. Ova vlada radi sve da bi se se dopala narodu, a vecina naroda ima IQ ispod 70 pa nisu u stanju da shvate posledice.

ns posmatrac

pre 9 godina

Zastranjuje se sa drakonskim kaznama koje POVLASCENE pojedince nedodirjue jer se njma cepaju ili nepisu kazne, a oni cine vecinu prekrsaja.

Represivne mere su tu i cak su i prevelike. Treba sto vise saseci ove PRIVILEGOVANE i najbitnije raditi na PROMENI svesti kod ljudi i edukovanju.

Treba raditi na podizanju svest i edukovanju kako kod vozaca tako i kod svih ostalih ucensika u saobracaju (ukljucujuci i pesake).

Samo tako se moze napredovati u bezbednosti u saobracaju.

kraja

pre 9 godina

...sta mislim...???
...toliko je dobar da cemo vec naredne godine imati novi, jos stroziji, jos selektivniji, sa jos vecim kaznama...
...a rupe na kolovozu ce biti jos vece, jos dublje, semafori ce raditi svaki za sebe u nekom svom rezimu, linija na putevima i dalje nece biti, ili ce ih crtati kredom da traju dan-dva, vertikalna i horizontalna signalizacija ce biti u koliziji...
...kao i uvek do sada, u pitanju je iskljucivo namicanje para kroz kazne i to je jedina svrha apdejtovanja zakona...
...o "privilegovanim" vozacima, koji mogu da gaze, ubijaju, za koje ne vazi nikakva signalizacija ni propisi vec je sve odavno receno...
...oni imaju specijalan status i mozda bi to trebalo ozakoniti...

...recimo, prelazne odredbe - zakon ne vazi za odredjenu kategoriju stanovnika, sto ce naknadno biti utvrdjeno na sudu ili u stanici policije ili u sedistu stranke...

Nadzor

pre 9 godina

Kako to oduzmu vozilo. Pa to je kradja zar ne? Nisam cuo da ni u jednoj drzavi mogu da oduzmu vozilo. Sem kada je to u vise svrhe za proglaseno ratno stanje ali se i ta vozila vracaju. Ako odgovaras za prekrsaj sto onda otudjivati imovinu coveku. Zar normalnom coveku nije dovoljno ako zaglavi u pritvoru ili ga novcano kazne?

mple-pile

pre 9 godina

Interesuje me ko je taj"stručnjak"koji j epredložio oduzimanje vozila alkoholisnom vozaču?
Ako se sećate i socijalisti su svojevremeno imali "epohalnu" odredbu da se ne može registrovati auto ako nije plaćen neki porez/ naravno neustavna odredba-ali je prošlo dosta vremena dok nije stavljena van snage/.
Oduzima se vozačka dozvola, a taj baš ako mu se vozi može angažovati nekog ko ima dozvolu.

Mishko

pre 9 godina

Logično je da se po postojećem zakonu poveća kontrola i da se kažnjavaju nesavesni mladi vozači, bez koruptivnih radnji, a ne da se zbog malog procenta bahatih likova praktično kažnjava cela generacija. Može deci da se zabrani da izlaze iz kuće, uvek će se naći tatini sinovi koji će i pored svih propisa da voze 150 km/h kroz grad, kroz svako crveno svetlo, da gaze koga stignu, na kraju će tatica da pegla probleme.

Dragan Jovanović

pre 9 godina

Predlog o obaveznim prslucima za bicikliste je u suprotnosti sa pomenutom strategijom koja predviđa povećanje broja biciklista u saobraćaju. Takođe je u koliziji sa stavom svetske zdravstvene organizacije koja saobraćajnu politiku vidi u širem kontekstu politike javnog zdravlja. I naravno, u potpunom je neskladu sa saobraćajnom politikom članica Evropske Unije gde ovakav stav - od 30 zemalja - postoji samo u Litvaniji i Malti.

djordje

pre 9 godina

Spustanje dozvoljene granice alkohola u krvi sa 0.3 na 0.2 nece povecati ni za 1 procenat bezbednost saobracaja, samo ce povecati korupciju I finansijski jos iscrpeti gradjane. Neka objave koliko je saobracajnih nezgoda izazvao vozac sa alkoholom od O.2 ili O.3 promila. Nesrece izazivaju mortus pijani vozaci (preko 1, 1.5 promil) I bahati sinovi za koje nijedan zakon I ne vazi. Kolika je granica alkohola u Nemackoj I drugim evropskim zemljama? O.5 do O.8 promila. Ali tamo policija ne sedi po kafanama I ne pregovara sa prekrsiocima, napravite normalne zakone I dosledno ih primenite. Ali kako nam je ministar obrazovan I cestit, takvi su nam I zakoni. A I ovi pametnjakovici iz tzv. struke (sat magazin, agencija za bezbednost saobracaja, komitet za bezbednost itd) nisu nista bolji. Svi rade za necije interese. Vratite zakon iz SFRJ, tad je bilo najbezbednije!

PSL

pre 9 godina

Katastrofa od zakona. Mi mlade između 18 i 21 godinu tretiramo kao morone koji nisu sposobni da sami voze kola, već im treba neko iskusniji, a uz to i ne mogu da voze noću kad im realno i treba automobil jer nema gradskog prevoza. A i ovo smanjivanje maksimalne brzine za njih je užas, treba da usporavaju i nerviraju ostale vozače i izlažu se povećanom stresu jer su diskriminisani po pitanju brzine vožnje i plus da prate brzinomer da ne pređu 72 ili 54 na sat ili 36 u blizini škole. A o maksimalnoj dozvoljenoj snazi automobila je smešno govoriti. Ne sme da vozi jak auto iako mora da se kreće 36 na sat u pojedinim delovima grada i to sa mamom ili tatom kao suvozačem, ma daj. Totalna diskriminacija mladih. Vožnja je danas u velikim gradovima potreba i treba spustiti granicu na 16 godina, a ne da se deca voze po gepecima jer nemaju prava da polažu vozački. I po hiljaditi put, edukacija, edukacija, edukacija, znanje, obrazovanje, svest, od vrtića pa nadalje, a ne besmisleni zakoni da se ne bi dešavale nezgode koje se dešavaju jer pijani vozači voze preko 100 na sat po gradu i lete na crveno, a to je i po važećim zakonima zabranjeno, ne trebaju nam stroži.

Ulice za bicikliste

pre 9 godina

Svetloodbojni prsluk za bicikliste je velika greška! Biciklisti su već obavezni da imaju SVETLO. Ono se vidi i do 1 km, dok se ref površina vidi na makslimalno 100 m (domet kratkih farova) odnosno 200m (domet dugih farova). Zašto se nepoštovanje jedne mere od strane biciklista dopunjuje drugom, čiji je učinak upitan, a brojni potencijalni biciklisti mogu zbog toga i odustati od biranja ovog vida transporta. Da svetloodbojni prsluk spasava život OSVETLJENIM biciklistima nije dokazano, nigde u svetu. Nedostatak svetla sa druge strane potvrđeno može da bude uzrok fatalne nesreće, što govore i statistike.

PSL

pre 9 godina

"Prema nacrtu izmena zakona, alkoholisana lica (odnosno "lica koja nisu sposobna da upravljaju svojim postupcima") i deca mlađa od 12 godina i dalje neće smeti da sede na mestu suvozača, a deca ovog uzrasta moraju se prevoziti u bezbednosnom sedištu. "

Ovako kako ste vi napisali ispada da se deca moraju prevoziti u bezbednosnom sedištu do 12 godina? Ovo ili nije tačno ili nije normalno!

zabrinuti

pre 9 godina

1: od kada MUP pise zakon, toi je koliko znam, protuustavno, kadija te tuzi, kadija ti sudi
2: oduzmes mu vozilo, tata mu sutra kupi drugo i sve po starom, oduzmite DOZVOLU
3: kada dovedete MUP u red, vase bahatosti i idiotsko ponasanje u sluzbi ivan nje, mozda bi mogli dati koji PAMETAN PREDLOG
ovako, od ovog rebica slusamo samo nesto poput pretnjui, sta ce sve mup da radiu prema vozacima
ali mene i druge zanima KADA ce mup poceti da cisti svoje redove, i da imamo korisne zakone, a ne nebuloze, kako se rebicu i okanovicu cefne

sramotno je ako se ovo prihvati, treba ici na ustavni sud i osporiti zakon koji MUP pise

fizicar

pre 9 godina

Kakve bedastoće od izmena.... Pravi narodnjački način donošenja zakona. ZAKONI SE NE DONOSE NA OSNOVU POJEDINAČNIH SLUČAJEVA. Ministre pravde, a i uvaženi premijeru, prelistajte udžbenike sa pravnog fakulteta. Navodno ste pravnici, pa ih valjda imate. Brukate svoju struku.

Moca

pre 9 godina

Čeka nas isto što i do sada, uz (možda) male promene na bolje. Dokle god se za jednu-dve crvene bude kupovao saobraćajac, nema tog zakona koji bi pomogao.

Dash

pre 9 godina

Bolje bi im bilo da povecaju kontrolu saobracaja. Pre neki dan idem putem Beograd-Pancevo,vozio sam 70km/h,pored mene je projurio beli Passat i prosao je kroz gotovo svako crveno svetlo na Pancevackom putu. E takvi su i najveca opasnost po druge.

novi sad

pre 9 godina

naravno da nece, represija na vozace je vec na maksimumu i nema mnogo mesta poboljsanju na tom nivou. uvek ce postojati odredjeni broj vozaca koji ce voziti pijani ili prebrzo pa makar kazne bile i 10000 evra. najveci problem kod nas je izuzetno losa infrastruktura i signalizacija kao i vecinom star,amortizovan i cesto neispravan vozni park.

Over And Out

pre 9 godina

Ništa.
Ko je vozio normalno, voziće i dalje.
Budale će ostanu budale.
Milicija će da "poskupi".
Nadležni će da se hvale kako je novi Zakon epohalan.
Do sledećeg Zakona koji će da se donese za dve do tri godine.
I, opet će isti ljudi da pišu taj novi Zakon i da za rad primaju naknadu.
Jer stari nije valjao.

Nenormalno

pre 9 godina

Ovi nisu normalni. Lako je menjati zakone, ali niko nece da se uhvati fizickog rada i da poprave puteve a ne kao da se vozi po povrsini Meseca. Krater do kratera. Nece stranacko zaposleni da se naprezu i fizicki da rade, to sve po kancelarijama sedi. Nebuloza do nebuloze.

djordje

pre 9 godina

Spustanje dozvoljene granice alkohola u krvi sa 0.3 na 0.2 nece povecati ni za 1 procenat bezbednost saobracaja, samo ce povecati korupciju I finansijski jos iscrpeti gradjane. Neka objave koliko je saobracajnih nezgoda izazvao vozac sa alkoholom od O.2 ili O.3 promila. Nesrece izazivaju mortus pijani vozaci (preko 1, 1.5 promil) I bahati sinovi za koje nijedan zakon I ne vazi. Kolika je granica alkohola u Nemackoj I drugim evropskim zemljama? O.5 do O.8 promila. Ali tamo policija ne sedi po kafanama I ne pregovara sa prekrsiocima, napravite normalne zakone I dosledno ih primenite. Ali kako nam je ministar obrazovan I cestit, takvi su nam I zakoni. A I ovi pametnjakovici iz tzv. struke (sat magazin, agencija za bezbednost saobracaja, komitet za bezbednost itd) nisu nista bolji. Svi rade za necije interese. Vratite zakon iz SFRJ, tad je bilo najbezbednije!

Over And Out

pre 9 godina

Ništa.
Ko je vozio normalno, voziće i dalje.
Budale će ostanu budale.
Milicija će da "poskupi".
Nadležni će da se hvale kako je novi Zakon epohalan.
Do sledećeg Zakona koji će da se donese za dve do tri godine.
I, opet će isti ljudi da pišu taj novi Zakon i da za rad primaju naknadu.
Jer stari nije valjao.

kraja

pre 9 godina

...sta mislim...???
...toliko je dobar da cemo vec naredne godine imati novi, jos stroziji, jos selektivniji, sa jos vecim kaznama...
...a rupe na kolovozu ce biti jos vece, jos dublje, semafori ce raditi svaki za sebe u nekom svom rezimu, linija na putevima i dalje nece biti, ili ce ih crtati kredom da traju dan-dva, vertikalna i horizontalna signalizacija ce biti u koliziji...
...kao i uvek do sada, u pitanju je iskljucivo namicanje para kroz kazne i to je jedina svrha apdejtovanja zakona...
...o "privilegovanim" vozacima, koji mogu da gaze, ubijaju, za koje ne vazi nikakva signalizacija ni propisi vec je sve odavno receno...
...oni imaju specijalan status i mozda bi to trebalo ozakoniti...

...recimo, prelazne odredbe - zakon ne vazi za odredjenu kategoriju stanovnika, sto ce naknadno biti utvrdjeno na sudu ili u stanici policije ili u sedistu stranke...

Hick

pre 9 godina

Ovo je neverovatna glupost. Znaci ako neko sa 18 godina polozi voznju ne moze npr da vozi kombi do 21. godine. Mladi ionako ne mogu da nadju posao, jos im se ovim dodatno smanjuju mogucnosti za zaposlenje. Ova vlada radi sve da bi se se dopala narodu, a vecina naroda ima IQ ispod 70 pa nisu u stanju da shvate posledice.

zabrinuti

pre 9 godina

1: od kada MUP pise zakon, toi je koliko znam, protuustavno, kadija te tuzi, kadija ti sudi
2: oduzmes mu vozilo, tata mu sutra kupi drugo i sve po starom, oduzmite DOZVOLU
3: kada dovedete MUP u red, vase bahatosti i idiotsko ponasanje u sluzbi ivan nje, mozda bi mogli dati koji PAMETAN PREDLOG
ovako, od ovog rebica slusamo samo nesto poput pretnjui, sta ce sve mup da radiu prema vozacima
ali mene i druge zanima KADA ce mup poceti da cisti svoje redove, i da imamo korisne zakone, a ne nebuloze, kako se rebicu i okanovicu cefne

sramotno je ako se ovo prihvati, treba ici na ustavni sud i osporiti zakon koji MUP pise

PSL

pre 9 godina

"Prema nacrtu izmena zakona, alkoholisana lica (odnosno "lica koja nisu sposobna da upravljaju svojim postupcima") i deca mlađa od 12 godina i dalje neće smeti da sede na mestu suvozača, a deca ovog uzrasta moraju se prevoziti u bezbednosnom sedištu. "

Ovako kako ste vi napisali ispada da se deca moraju prevoziti u bezbednosnom sedištu do 12 godina? Ovo ili nije tačno ili nije normalno!

Dash

pre 9 godina

Bolje bi im bilo da povecaju kontrolu saobracaja. Pre neki dan idem putem Beograd-Pancevo,vozio sam 70km/h,pored mene je projurio beli Passat i prosao je kroz gotovo svako crveno svetlo na Pancevackom putu. E takvi su i najveca opasnost po druge.

PSL

pre 9 godina

Katastrofa od zakona. Mi mlade između 18 i 21 godinu tretiramo kao morone koji nisu sposobni da sami voze kola, već im treba neko iskusniji, a uz to i ne mogu da voze noću kad im realno i treba automobil jer nema gradskog prevoza. A i ovo smanjivanje maksimalne brzine za njih je užas, treba da usporavaju i nerviraju ostale vozače i izlažu se povećanom stresu jer su diskriminisani po pitanju brzine vožnje i plus da prate brzinomer da ne pređu 72 ili 54 na sat ili 36 u blizini škole. A o maksimalnoj dozvoljenoj snazi automobila je smešno govoriti. Ne sme da vozi jak auto iako mora da se kreće 36 na sat u pojedinim delovima grada i to sa mamom ili tatom kao suvozačem, ma daj. Totalna diskriminacija mladih. Vožnja je danas u velikim gradovima potreba i treba spustiti granicu na 16 godina, a ne da se deca voze po gepecima jer nemaju prava da polažu vozački. I po hiljaditi put, edukacija, edukacija, edukacija, znanje, obrazovanje, svest, od vrtića pa nadalje, a ne besmisleni zakoni da se ne bi dešavale nezgode koje se dešavaju jer pijani vozači voze preko 100 na sat po gradu i lete na crveno, a to je i po važećim zakonima zabranjeno, ne trebaju nam stroži.

Mishko

pre 9 godina

Logično je da se po postojećem zakonu poveća kontrola i da se kažnjavaju nesavesni mladi vozači, bez koruptivnih radnji, a ne da se zbog malog procenta bahatih likova praktično kažnjava cela generacija. Može deci da se zabrani da izlaze iz kuće, uvek će se naći tatini sinovi koji će i pored svih propisa da voze 150 km/h kroz grad, kroz svako crveno svetlo, da gaze koga stignu, na kraju će tatica da pegla probleme.

fizicar

pre 9 godina

Kakve bedastoće od izmena.... Pravi narodnjački način donošenja zakona. ZAKONI SE NE DONOSE NA OSNOVU POJEDINAČNIH SLUČAJEVA. Ministre pravde, a i uvaženi premijeru, prelistajte udžbenike sa pravnog fakulteta. Navodno ste pravnici, pa ih valjda imate. Brukate svoju struku.

Nenormalno

pre 9 godina

Ovi nisu normalni. Lako je menjati zakone, ali niko nece da se uhvati fizickog rada i da poprave puteve a ne kao da se vozi po povrsini Meseca. Krater do kratera. Nece stranacko zaposleni da se naprezu i fizicki da rade, to sve po kancelarijama sedi. Nebuloza do nebuloze.

Nadzor

pre 9 godina

Kako to oduzmu vozilo. Pa to je kradja zar ne? Nisam cuo da ni u jednoj drzavi mogu da oduzmu vozilo. Sem kada je to u vise svrhe za proglaseno ratno stanje ali se i ta vozila vracaju. Ako odgovaras za prekrsaj sto onda otudjivati imovinu coveku. Zar normalnom coveku nije dovoljno ako zaglavi u pritvoru ili ga novcano kazne?

novi sad

pre 9 godina

naravno da nece, represija na vozace je vec na maksimumu i nema mnogo mesta poboljsanju na tom nivou. uvek ce postojati odredjeni broj vozaca koji ce voziti pijani ili prebrzo pa makar kazne bile i 10000 evra. najveci problem kod nas je izuzetno losa infrastruktura i signalizacija kao i vecinom star,amortizovan i cesto neispravan vozni park.

Ulice za bicikliste

pre 9 godina

Svetloodbojni prsluk za bicikliste je velika greška! Biciklisti su već obavezni da imaju SVETLO. Ono se vidi i do 1 km, dok se ref površina vidi na makslimalno 100 m (domet kratkih farova) odnosno 200m (domet dugih farova). Zašto se nepoštovanje jedne mere od strane biciklista dopunjuje drugom, čiji je učinak upitan, a brojni potencijalni biciklisti mogu zbog toga i odustati od biranja ovog vida transporta. Da svetloodbojni prsluk spasava život OSVETLJENIM biciklistima nije dokazano, nigde u svetu. Nedostatak svetla sa druge strane potvrđeno može da bude uzrok fatalne nesreće, što govore i statistike.

mple-pile

pre 9 godina

Interesuje me ko je taj"stručnjak"koji j epredložio oduzimanje vozila alkoholisnom vozaču?
Ako se sećate i socijalisti su svojevremeno imali "epohalnu" odredbu da se ne može registrovati auto ako nije plaćen neki porez/ naravno neustavna odredba-ali je prošlo dosta vremena dok nije stavljena van snage/.
Oduzima se vozačka dozvola, a taj baš ako mu se vozi može angažovati nekog ko ima dozvolu.

ns posmatrac

pre 9 godina

Zastranjuje se sa drakonskim kaznama koje POVLASCENE pojedince nedodirjue jer se njma cepaju ili nepisu kazne, a oni cine vecinu prekrsaja.

Represivne mere su tu i cak su i prevelike. Treba sto vise saseci ove PRIVILEGOVANE i najbitnije raditi na PROMENI svesti kod ljudi i edukovanju.

Treba raditi na podizanju svest i edukovanju kako kod vozaca tako i kod svih ostalih ucensika u saobracaju (ukljucujuci i pesake).

Samo tako se moze napredovati u bezbednosti u saobracaju.

Dragan Jovanović

pre 9 godina

Predlog o obaveznim prslucima za bicikliste je u suprotnosti sa pomenutom strategijom koja predviđa povećanje broja biciklista u saobraćaju. Takođe je u koliziji sa stavom svetske zdravstvene organizacije koja saobraćajnu politiku vidi u širem kontekstu politike javnog zdravlja. I naravno, u potpunom je neskladu sa saobraćajnom politikom članica Evropske Unije gde ovakav stav - od 30 zemalja - postoji samo u Litvaniji i Malti.

Nebo

pre 9 godina

Ja ne razumem kako uopste postoji mogucnost da isti ljudi vec treci put u poslednjih nekoliko godina menjaju zakon koji su sami napravili?

Moca

pre 9 godina

Čeka nas isto što i do sada, uz (možda) male promene na bolje. Dokle god se za jednu-dve crvene bude kupovao saobraćajac, nema tog zakona koji bi pomogao.

mali đokica

pre 9 godina

I postojeći zakon bi bio dovoljan kada bi se dosledno primenjivao. I stari je bio dobar, ali se slabo primenjivao. Ovom promenom se ne eliminiše pravi uzrok problema, a vec nepotrebno stroge odredbe postaju još strože.

Aleksandar

pre 9 godina

Nista novo. Sve ce biti isto. Saobracajci pricaju na mobilni, kad su u grupici - torocu zajedno, kada zafali para - malko mito, pred kraj meseca ih ima koliko hoces, da bi se zaradila plata (trpanjem para u budzet) i nesto sa strane - mito. A one prave stvari....to nikada necemo videti. Mozete da donesete i Naci zakon, ali dzaba. Drzavu vode nesposobnjakovici.

Aca vozac

pre 9 godina

Da li to znaci da cu ostati bez posla, jer vozim kombi i sa puta stignem nekad u 20h a nekad u 02h. Po profesiji sam vozac motornih vozila. Moj gazda sigurno nece hteti da se zeza i da odgovara jer krsi zakon, a hteo je da me zaposli jer sam "klinac i bolje da radim u struci nego da blejim po kraju". Aj sad budi pametan i ostani u ovoj drzavi koja te na sve nacine onemogucava da radis. I onda mladi su krivi?!?! Zbog udesa koji je napravio klinac sa 25 prijava i bez vozacke dozvole sad posteni ljudi ispastaju. A ako dobro pevas mozes dzipom i kroz vrata nekih novina i niko ti nista ne moze.

Miloš

pre 9 godina

"U Srbiji se puno pije, mi to nismo uspeli da suzbijemo. Ali, predlažemo smanjenje dozvoljene alkoholisanosti"

Klasika. Nismo uspeli, pa ćemo sada da pojačamo represiju, koja opet neće rezultirati smanjenjem broja saobraćajnih nezgoda, ali ćemo barem moći da kažnjavamo i ove između 0,2 i 0,3 i eto više para za budžet...

Bolje bi bilo da su rekli koliko je vozača sa tom količinom alkohola u krvi, između 0,2 i 0,3, izazvalo saobraćajne nezgode - pa onda da imamo argument za ili protiv.

Zuki

pre 9 godina

Mali Mitrovic se i dalje seta slobodno a ubio je kolima devojku i produzio dalje kao da se nista nije desilo. Otisao je sa tatom u stanicu kada se otreznio.
Onaj sto ubi troje sletevsi u reku, je imao 20 prijava, nije imao dozvolu a auto je bio registrovan na njegovo ime. Nije do zakona vec do nesporovodjenja ili selektivnog sprovodjenja istih.
Od silnih promena zakona normalni ljudi vise i ne znaju sta je dozvoljeno a sta ne. O nelogicnostima tipa samo 110 km/h na autoputu za probne vozace je suvisno govoriti. Ako ne ume da upravlja kolima na 120 km/h ne ume ni pri 60. Preko 120 je prekrsaj, koliko znam. Kako ce policija u presretacu znati da je za volanom "probni" vozac?
U SAD se dobija dozvola sa 16. A zakoni su im mnogo stroziji od nasih i primenjuju se daleko striktnije. Zabrana tocenja alkohola licima ispod 21 se takodje vrlo ozbiljno sprovodi.
U Londonu posle 23h nema ljudi na ulicama, rade sutra ili idu u skolu.
Ne "normalizuje" se drustvo zakonima, vec uslovima. Sta ce da radi klinac koji radi trecu smenu a ima samo porodicni automobil "prejak" po novom zakonu?
Nasa policija nema ni one usnike za alkometre vec koriste jedan za vise merenja. Nadjite JEDAN patrolni automobil koji bi prosao tehnicki pregled. Medju saobracajcima je veliki broj kursadzija koji osnove ZOBS-a ne poznaju. O cemu da pricamo dalje?

Mara

pre 9 godina

Kad bi se stari zakon primenjivao, ovaj ne bi ni bio potreban. A da, sta je sa biciklistima? Veceras naidjoh na dedu I unuka na biciklu, neosvetljeni voze po mraku.. Da nisam vozila oko 50 I da je bio neko drugi, sta bi im se desilo? Svi znamo odgovor, I moramo da apelujemo I na njih.

Srdjan

pre 9 godina

Gospoda Rebic, Okanovic i Vujovic nisu biciklisti pa donose ovakvo resenje za bicikliste. Inace treba da stoji reflektujuci prsluk ili druge reflektujuce povrsine pored obaveznih svetala. Sad ispada da kad nosim prsluk da ce me vozac bezbedno zaobici (biciklisti insistiraju da razmak bude min 1m razmaka). Ovako biciklista je odlicna meta za punjenje budzeta.
Totalni idiotizam za 0.3 na 0.2 jer od svih nesreca pijani ucestvuju ispod 30% a od toga 30% sa ovom kolicinom promila alkohola. Sto se tice pocetnika 110ks je dovoljno i za dugogidisnjeg vozaca. Ovde je problem obuke i svesti da brzina ubija.
Odredba o decijem sedistu podrzavam ali za nju vam trebaju kola posle 2000te jer ono imaju ISOFIX sistem, priznace te da su nasa kola starija pa to ostaje neprimenjivo.
Inace najveci problen i prethodnog zakona sto nema ko da ga primenjuje. Policije nema dovoljno na putevemi, veliki stepen korupcije, veliki stepen selektivne primene zakona...
Sto je najgore ovde se uklanjaju posledice ( ogranicavaju mladi vozaci, prsluci za bicikliste, decja sedista, manja alkoholisanost) a ne uzrok - bahat vozac automobila, kamiona i autobusa. Ne radi se na preventivi uopste. Gradovi se prave za kola a ne bicikliste i eko prevoz ( tramvaji, laki metro, trolejbus i biciklisticki koridori).
O putevima i putarima bolje da cutim....

sim

pre 9 godina

Juče sam se vozao Novim Sadom u k asnim večernjim satima. Nailazio sam na veliki broj vozila koja bulevarima voze preko 100km/h. Dvojici je moj auto privukao pažnju pošto je naglašeno sportskog izgleda. Gestikulirali su mi kroz prozor da potegnemo duž pravca. Jedan se razočaran udaljio uz škrupi guma. Kada sam ga pretekao na semaforu pošto sam brzinu prilagodio zelenom talasu u pri punom gasu projurio je kroz 2 ili 3 crvena svetla. Policije nigde. Pitanje je dana kada će napraviti ozbiljnu saobraćajku. To nije ni po jednom zakonu. Njih novi zakon ništa neće sprečavati pošto ni stari ne poštuju gotovo uopšte. Policija će i dalje čučati iza žbuna i hvatati benigne. One koji jure 75 gde je dozvoljeno 60 ili one koji idu 60 gde je dozvoljeno 40. One koji imaju 0.25 promila, koji su zaboravili dau upale svetlo danju iči nisu vezali pojas.

Adrijana Kantolic

pre 9 godina

Zao mi je samo sto misljenje naroda nece stici do tih "strucnjaka" koji po stoti put ispravljaju sopstveni zakon ne zeleci da priznaju svoju krivicu i odgovornost. Nije zakon kriv vec oni koji bahate i pijane i "vozace" bez dozvole ne kaznjavaju i ne iskljucuju iz saobracaja kako ne bi ubili nevine ljude. Mrtvo slovo na papiru koje nema ko da sprovodi ne spasava zivote, a skupo kosta ovaj narod!

Dusan

pre 9 godina

I opet ce deca politicara i bogatih roditelja(primer malog Mitrovica) piti pustani dok vecina gradjana ce ispastati sa glupim zakonom.
Ministri i cenjeni poslanici koji ste izglasali zakon jer znate da strepsil bombone protiv kaslja dizu nivo alkohola na dregeru na 0,3,i onda treba da se palti kazna... Ili mnogi lekovi za srcane bolesnike isto dizu,jer je to diskiminacija..?! Prehladjeni ili ljudi sa srcanim manama nece smeti da normalno zive..?!

zaluđeni

pre 9 godina

Nikakave izmene bilo kojeg f'n zakona u ovoj zemlji neće izmeniti tupave, bahate Srbende, nabildovane lezileboviće, nebeđene biznismene, praznoglave punoglavce i napaljene klince da se iživljavaju da ginu i da UBIJAJU nevine normalne ljude...

xy

pre 9 godina

@PSL. Uopšte mi nije jasno ovo sa sedištima za decu stariju od 4 godine. Postoje ona sedišta što su malo izdignuta i to mi je ok. Ali ona sedišta što su za do 36kg a izgledaju kao da su za malu decu... stvarno ne mogu da zamislim školarca u tome. Pošto treba da kupujem sedište, ne znam šta mi je činiti...

Marko

pre 9 godina

Imam 18 godina, položio sam pre 6 meseci. Završavam srednju železničku školu, odradim praksu i vozim voz. Dovezem npr. putnički voz u matičnu stanicu i neću smeti da vozim svoj automobil od posla do kuće ako je posle 23h. Ko ovde nije normalan?

Veliki brat

pre 9 godina

U normalnim državama policiji je najveći prestiž kad u prekršaju uhvate i kazne dete nekih bogataša, političara ili poznatih ličnosti (glumaca, sportisa, ili u slučaju SAD senatora pa čak i samog predsenika SAD).

U Srbiji ne smeju da zaustave decu nekih lokanih bizMismena, a kamoli decu ovih jačih.


I onda se osmišljavaju zakoni koji će skloniti sve ostale sa puteva da ne smetaju ovima da se bahate.


Koliku kaznu će da dobije onaj iz Novog Sada koji je sa 160km/h uleteo u raskrsnicu? Nije bitno što su oni drugi ušli na crveno, pa zato i jeste ograničena brzina, jer šta da nečije dete izleti za loptom i slično, da ne zamišljamo šta bi bilo.

Dok takvi manijaci voze našim ulicama i putevima, a policija ih ne hvata i kažnjava oduzimanjem vozačke na nekoliko godina, oduzimanjem automobila (treba zakonom predvideti da se auto može tretirati kao oružje pri takvom ponašanju), plus visoka novčana kazna, i sve to propraćeno medijima.


Da vidite kako će onda bogatuni da postanu nevidljivi, kako će da se povuku u svoje delove grada umesto da divljaju ulicama i putevima.

rudy

pre 9 godina

Jako je pametan novi zakon,ja cu morati da nosim fluoroscentni prusluk nocu na mopedu Automatic,a jaran na Kawasakiju od 1100cc ne mora,on ima bolja svetla.

anonimus

pre 9 godina

Nemogu da shvatim kakvi se glupi predlozi o izmeni zakona pisu. Svaka cast deci koja uce skolu ali kako je moguce da uceniku koji se skoluje za zanimanje vozac i koji u 19-oj godini zavrsava srednju skolu bude dozvoljeno da polozi za C kategoriju a da o kategoriji B i ne govorim i da mu probna dozvola traje jednu godinu umesto dve kako je predlozeno a da ostaloj deci koja poloze za kategoriju B probna dozvola traje dve godine odnosno dok ne napune 21 godinu. Kad napuni 21 godinu tek tada i sticu pravo na mogucnost polaganja kategorije C. Neznam s kojim pravom se vrsi diskriminacija dece i zbog cega ce taj koji se skoluje za vozaca biti bolji vozac od ostalih. Moram da napomenem da sam ja u srednjoj skoli gde sam se skolovao i polagao vozacki ispit ali bez obzira da li u okviru skole ili ne svi smo ranije polagali ispit pod jednakim uslovima, sto sada nije slucaj.

Dr Mabuse

pre 9 godina

Zakon bi trebalo da dozvoli i ohrabruje korišćenje kamera za snimanje vožnje (dash cam). Po svetu snimci sa njih mogu da se koriste kao pomoćni dokaz na sudu i mnogi ih hvale kao obezbeđenje protiv korupcije policije, ali i kao način da se brzo razreše rasprave između učesnika u udesu, kao i metoda za eliminaciju zloupotreba auto osiguranja.

budislav djuric

pre 9 godina

saobracaj i saobracajna kultura se moraju uvesti kao skolski predmet I to od sestog razreda osnovne skole(12 godina,ucenik u saobracaju.pozdrav.

Jovan

pre 9 godina

Ponovo gomila nebuloza.
Da parafraziram: “Gospodo Nazanjaci, zabranom korišćenja automobila nećete sprečiti pljačke banaka“. Budala je bilo i biće. Ispalo je da nesreće izazivaju samo mlađi od 21 godinu?!
A tek nebuloza sa 90% ograničenja brzine?!?! Znači neko ko na auto putu „ume“ da vozi 110, na regionalnom neće umeti ni 80 km/h?!?! Niste još samo napisali da treba i digitron da se nosi-u jednoj ruci volan, u drugoj digitron. Da slučajno poletarci vozači ne pobrkaju koliko je 9/10 od 40, na primer.
Pa auto putevi su vam takvi da je često nemoguće razlikovati ih od kozijih staza. Puteve obnavljajte i gradite, manite se nebuloznih zakona i babranja po praznim džepovima NEPOSTOJEĆE „srednje“ klase.
Kao i svaki zakon donesen u poslednjih ¼ veka-i ovaj može u kantu. Instant!

zex1

pre 9 godina

Pre neko vece, vozim nesto preko 20na sat za policijom, a puna linija van naseljenog mesta... Prvo kroz selo, pa pruzni prelaz i kraj sela, pa razdvajanje puta, pa nadvoznjak, pa velika krivina, pa pravac... Oni konstantno 20ak, nekih 4km koliko sam isao za njima... Snimano! Sta s tim?! Ili kad se parkiraju na pesackom, eej... Mobilni i pojas svakodnevno... Ima li neka izmena u zakonu da kazni takvo ponasanje!? Ili su nedodirljivi i dalje!? Kad oni pocnu da postuju pravila, bice legalno da pisu kazne!

sasa

pre 9 godina

dobar je bio i onaj stari zakon ali se nije primenjivao na sve.
i mozes doneti kakav hoces zakon dok ima izuzetaka od zakona stanje ce nece popraviti.
ali njima nije bitna sigurnost nego veci iznosi kazni

Joker

pre 9 godina

E ovako. Što se tiče prvog predloga, više muke nego koristi, tj. koristi nikakve. Roditelji će morati da kupuju deci mala vozila, a s obzirom na kupovnu moć građana, to će biti uglavnom neki Yugo bez airbaga, ABS-a i serva (XXI Vek je aman!), a one malobrojne imućnije građane baš briga, jer njih (samim tim i njihovu decu) policija ne sme da zaustavi, jer ko zna kome će se zameriti. Problem je taj što baš ovakvi vozači prave gluposti. Neiživljeni klinci u neispravnom jugiću i tatini sinovi u besnim mašinama. Što se tiče drugog predloga, smanjenje granice alkoholisanosti sa 0,3 na 0,2 opet ništa neće poboljšati. Ispaštaće čovek koji je popio dva piva, a onaj što ima preko jednog promila opet to ne zanima čim je seo u auto. I opet, kakav god zakon da donesu, policija je kod nas korumpirana, to nijedan zakon ne može da promeni. U 10 automobila sa decom, u 9 njih su deca nevezana, neretko i stoje, a o dečijim sedištima da ne govorim.Tako da, draga milicijo, pojačaj unutrašnju kontrolu, sankcioniši bahate policajce, procesuiraj slučajeve efikasnije, primeni već postojeće zakone, i broj žrtava u saobraćaju će biti na nivou statističke greške. Ako vam je stalo do građana...

homosapiens

pre 9 godina

Nije mi jasno, koja je logika zabrane u vremenskom periodu od 23 do 6 h ?
...U tom periodu nema puno saobraćaja, nema pešaka, nema biciklista, garantujem da je duplo lakše voziti nego preko dana. Nema nikoga !
A dozvoljavate im da voze po špicu i kolapsu.
Ja kada sam položio, to je bio isključivo period kada sam vozio, jer matorci dođu kući sa posla, a ja dobijem ključeve od auta.

ls

pre 9 godina

Dzabe prsluk na biciklu kad sam juce video bar 3 automobila sa ugasenim svetlima po noci, a prevari ih ulicna rasveta (na nekim delovima je jaka), a opste je poznato da staramajka voli sesti na crno biciklo u 5 ujutru, u crnini sa crnom maramom,sa crnim cegerom,bez svetla i macijih ociju na zbicama da kupi narodnog leba da slucajno ne bi zakasnila,jos krene da se zalece na jednoj pedali da uzjasi biciklo pa pocne krivudati po putu i ispred auta. Pa kada naidje neki veseljak koji je krenuo na posao onako bunovan i raspali je, onda za njega kazemo da je lud,pijan,urovan,ne savestan,divljao po putu i tako, i zamislite puna biciklisticka staza prolaznika koji stoje i gledaju i ne smetaju biciklistima, JER BICIKLISTI KAO I STARAMAJKA VOZE PO CESTI A NE PO STAZI!!!! (ima i izuzetaka koji se pridrzavaju).

Aleksandar

pre 9 godina

У пешачкој зони у Зрењанину се вози 60на сат. крше се сви закони од реда. и тако већ ево скоро ће пола године.

Nodi

pre 9 godina

Sa 18 može ono beše da se ide u vojsku uči da puca i ubija profesionalno? A da li će moj sin sa 18 moći da polaže za kamion i počne da radi kao vozač? Da li moram da kupim poseban auto slabiji ako imam karavan u koji jedva stane porodica da bi moj odrasli i odgovorni sin od 18 godina mogao dao ode na pijac, u nabavku ili da odveze dedu kod doktora dok ja radim? I to sve zbog tri udesa koja su napravila deca nekih lovatora iz beograda, pijani i drogirani sa falsifikovanim dozvolama kojima su ćaće po SNS-u? Što ne kontrolišete prekršaje nego pipate kome je isteko rok trajanja za prvu pomoć pa se dogovarate onda? I šta će prluk da pomogne biciklisti kad sve i da nosi svetleći bilbord ovog u autu zabole uvo da ga pusti?

miskic

pre 9 godina

Zamolio bih cenjene predlagace zakona da odu na neki sajt koji se bavi prodajom vozila i neka pogledaju vozila koja imaju snagu motora od 70 do 80kw pa ce shvatiti koliko im je besmislen predlog zakona.

razuma bez

pre 9 godina

Prvo, iskljucite ljudski faktor u odlucivanju.
Kamere i mikrofoni obavezni na policijskim vozilima, kamere koje se priznaju kao dokaz kod ucesnika u saobracaju, kamere na raskrsnicama, automatski radari...

Drugo, postavite stalne patrole na rizicnim mestima 24h dnevno, a ne da stoje u zasedi jednom mesecno u zabitima gde putari nisu skinuli znake za ogranicenje brzine...

Trece, zaposlite komunalce ili koga vec, da idu i slikaju nepropisno parkirane automobile koji OMETAJU saobracaj, da im kace kazne bez cijeg placanja nece moci da se registruje automobil...

marko I.

pre 9 godina

moja tetka ima 51 godinu i nije vozila jedno 20 godina,ali ima urednu vozacku. po meni je ona opasnija sada kada bi sela za volan nego 16-ogodisnjak...

Ko ste bre vi ljudi?

pre 9 godina

A sta kada unasu zemlju udje Turcin od 20 godina, rodjen u Nemackoj, sa zenom i troje dece u svom proputovanju ka Turskoj? Jel nece smeti da vozi nocu?

Pa vi ljudi stvarno niste pri sebi!!!

Sta da radi mladic od 20 godina kome se zena, zamislite, poradja bas u 3 ujutru??? Ne sme da vozi nego a ceka taksi dok njoj puca vodenjak?

Alo bre!!! Samo treba postaviti mnogo patrola i meraca brzine po putevima i gradovima i cepati sa kaznama i oduzimati dozvole.

Dalje, ja sam za 0 promila. Akonces da pijes, nema voznje i tacka. Ako imas pare da pijes, imas i za taksi.

Puteve srediti, napraviti auto puteve gde su magistrale...

Raskrsnice denivelisati, napraviti tunele. Po gradovima eliminisatindvosmerne ulice, sve treba da je jednosmerno, kao u Budimpesti...

Mere koje navodim su MNOGO bolje od glupog ogranicavanja snage. Dajte statistiku da vidimo koliko nezgoda su skrivili mladji od 21 godinu, vozeci auto jaci od 107 konja???

I kako ovde neko rece, stalno isti ljudi pisu ovaj zakon, a zakon stalno ne valja. A da ti ljudi mozda malo popiju otkaze pa nek neko ko zna napise zakone? A ne oni paraziti iz nebulozne agencije za bezbednost saobracaja i slicno.

999

pre 9 godina

prva stvar koja treba da se uradi to je da se ukine ogranicenje brzine na auto putu jer ovo ogranicenje nema smisla, jako cesto putujem za nemacku i putevi im nista nisu bolji od nasih samo je disciplina bolja i jako brzo se vozi bez ikakvih problema, sto je realno jer zivimo u 2015 godine a ne 1970. god...

c.o.a.

pre 9 godina

Pre neki dan me zaustavlja patrola i traži dokumenta. Nisam još ni izvadio iz džepa, kad čujem "slobodni ste". Zbunjen, da vidim o čemu se radi, kad ono neki nesrećnik nije upalio svetla. Ok, treba ga zaustaviti, ali mozda sam ja to veče popio malo više nego što treba, mozda nemam vozacku, registracija istekla, nešto, bilo šta.......
Isto veče, druga patrola, pandur bez reflektujuceg prsluka...... Policijsko vozilo u pokretu bez zadnjih pozicionih svetala...... Kod usca pešaci prelaze na crveno, pandur stoji na 20ak metara i blene u prazno. I oni mi pričaju o nekoj bezbednosti u saobraćaju.......

Milovan S Nikolić Sombor

pre 9 godina

Nakaradnost krasi ove predloge.
Oduzimanje vozila glupost da vi nekome oduzmete imovinu vrednu nekolko hiljada evra.
Kombinatorika sa mladim vozačima kada koja vozila sme da vozi.Najobičnija glupost .Kriterijum može biti obučen ili ne.Zadiranje u osnovna ljudska prava je neodrživo i 21 vek
nelogično bez obzira što sme sveli sve na stavove Vujanića i Rebića koje treba osloboditi da ne zamaraju narod svojim
nelogičnim predlozima.

Vozac profesionalac

pre 9 godina

Biciklisti po Vojvodini su nesto najopasnije na putu...neosvetljeni, bez reflektujucih prsluka (obicno obuceni u crno kao da su krenuli u kradju). Pod hitno resiti ovo pitanje jer ginu kao vrapci po putu!

Problem broj 2: neadekvatno podeseni farovi (narocito na Punto MK3, Astra G i sl.) i neobaranje svetala pri mimoilazenju. Sramota koliko smo po ovom pitanju neodgovorni.

Боле

pre 9 godina

Zbog nedovoljne obučenosti lica koja regulišu saobraćaj. Treba taj nedostatak eliminisati tehničkim sredstvima nad opažanjima službenih lica.

ма какви

pre 9 godina

Ма лупају глупости. И до сада су постојали закони којима су могли да казне и бахате и пијане возаче па када виде таблице на којима су последња два слова иста, само окрену главу, дал из солидарности или зато што је тако паметније знају само они. Какви црни закони у србистану ... :-(

brat

pre 9 godina

Ja se nadam da nece usvojiti ove gluposti. Stvarno je nakaradno dokle idu. Oduzimanje auta?!? eeej

Naravno da cu da vezujem decu!

Ma nemam reci, dokle idu,,, a murija koju niko ne kontrolise sad ce jos vise para trpati u dzep, ako im se svidi neki auto odmah mogu reci da osoba nije u stanju da kontrolise svoje postupke, super.

AMD

pre 9 godina

Sve će ostati isto, jer nije bio problem ako neko ima 0,3 promila nego neko preko 1. Oni koji su kršli zakon do sada kršiće ga i dalje.

Srba

pre 9 godina

Obavezni prsluci za bicikliste su po meni najbolja promena, ali ih treba uvesti i za pesake ako idu po putu. Pitam se samo da li ce ovo da se sprovodi.

out of memory

pre 9 godina

A već sam se poradovao da ću da gledam policajca kako računa snagu po toni.
Bolje da im ne dajem ideju da su mogli i da menjaju saobraćajne dozvole jer treba uvesti snagu po toni da se vidi, recimo pored ukupne snage motora.

zmau

pre 9 godina

"...recimo, prelazne odredbe - zakon ne vazi za odredjenu kategoriju stanovnika"

A, pa ima i ovo u nacrtu :D :
"Изузетно од претходних ставова, Агенција ће универзитетском професору, који је биран за област безбедност друмског саобраћаја, на његов захтев, издати дозволу (лиценцу) из става 1. овог члана. "
Prethodni stavovi se naravno odnose na teške povrede ZOBSa.

Dejan

pre 9 godina

Može itekako da se pogine, i sa Jugom, ili Marutijem...
@(Smuleco, 23. februar 2015 16:56)

A,može itekako da se pogine i sa BMW,i to mnogo brže,pogotovo ako se sleti u reku sa njim...Još ako si mrtav pijan,i voziš u pola 3...

Car

pre 9 godina

Na stranu to što su izmene idiotske, čak i da su dobre, opet bi sve ostalo isto. Postojećem zakonu ne fali ništa. U stvari fali mu ono najvažnije - sprovođenje. Tako je to kada nas vode diletanti.

Žika

pre 9 godina

@(brat, 24. februar 2015 09:51)

Nego šta i treba da ti oduzmu auto,jer ako si u stanju da se napiješ i sedneš da voziš,a pri tome rizikuješ,i svoj i tuđi život,onda druže za takve ljude i nije auto.Ovo je efikasna kazna koja će dati rezultate,a ti kada popiješ plati taksi.Ako si spreman da unesrećiš nekoliko porodica zbog svoje tvrdoglavosti,onda se taj postupak efektivno naplaćuje oduzimanjem oružija,a u ovom slučaju-automobila.

Sunce

pre 9 godina

Radite sta hocete dokle god zakon vazi za sve, a ne samo za nas smrtnike ali ne i za tatine sinove. Sto se tice brzine, pa realno, na nasim putevima moras da budes lud da vozis preko sto, tako da bolje da salju kod psihijatra nego kod sudije. Inace, u BG se po bulevarima vozi nenormalno brzo! Posebno to primetim dok na semaforu na pesackom cekam sa decjim kolicima. A sta radi nasa saobracajna policija? Vija babe po selima za voznju bez svetla i kacige. Mrtvo slovo na papiru.

pedja

pre 9 godina

deca moraju i posle trece godine sedeti u decijem sedistu a starija na busteru i obavezno vezana, to je jedini nacin da pogine manje dece!

poboljsati kontrolu saobracaja jer mene policija nije zaustavila jos od 1999. godine, tj ako ne vozis nocu ili ne prekoracis brzinu gde je radar niko te ne zaustavlja ni da vidi koliko godina imas, da li su putnici vezani, dete jel u sedistu, ni kakve su ti gume...
Naravno uz max smanjenje korupcije!

Mislim stvarno

pre 9 godina

Koji ste Vi komentatori ljudi?Više Vas je potreslo to što više pijani nećete moći da sa bahanališete noću i maltretirate druge ljude,nego bilo šta drugo u ovoj "državi"...

Mare

pre 9 godina

@(Jovan, 24. februar 2015 12:47)

Ma,najbolje da nemamo nikakve zakone,nego svi pištolje i mačete za pojas,litar rakije u stomak,pa u auto,pa da se poubijamo svi...

otac

pre 9 godina

nevezivanje dece u propisanim sedistima, kao sto predlog izmena kaze, treba kaznjavati ne prekrsajno nego krivnicno, kao izazivanje opste opasnosti ili nesto slicno.

bogda

pre 9 godina

Pogledajte na ovoj stranici kolike su gornje granice za alkohol u normalnim zemljama Evrope, uglavnom 0,05%:
http://en.wikipedia.org/wiki/Drunk_driving_law_by_country#European_Union
Zašto kod nas ni 0,03% nije dovoljno strogo već se priča o 0,02% ili 0%? Ako se po zakonima ugledamo na EU u koju idemo, zašto je ovo izuzetak? Jel mi stvarno mislimo da smo lošiji od Nemaca?
Naš aktuelni zakon je odličan po pitanju alkohola samo ga treba strožije primenjivati i možda povećati kazne za visoke stepene alkoholisanosti. Uložite u obrazovanje i promociju sigurne vožnje itd.
Ako nam stalno pričaju kako nam je budućnost u razvoju turizma, a kod nas turizam uglavnom znači dobar provod u restoranu, kafani ili klubu, nemojmo ga ubijati time što nećemo moći u restoranu popiti ni jednu čašu, vina, piva ili rakije.
Šta mislite zašto u Nemačkoj i dalje nema ograničenja brzine na 50% autiputeva. Pa zato što Nemci prave najbolje aute za velike brzine i to im je prednost na svetskom tržištu.

boris

pre 9 godina

ovaj zakon treba podrzati, ako treba uvesti jos strozije kazne, a svako ko misli da je lose kazniti pijane, bahate i neuke vozace, ili je lud ili bezobrazan. da li ima zakon manjkavostia- ima, da li su mogli da bolje urade brojne stvari- verovatno. ali odmah udariti u kuknjavu sto ce oduzimati vozila koje kavim idiotima, sto ce pijandure nemilosrdno kaznjavati, sto ce pokusati obuzdati mlade ljude(mozda ne na najbolji nacin, ali vredan je svaki pokusaj) da uludo ne ginu, za mene je bezobrazluk. u ch, svako ko vozi preko 180km/h, na auto putu, oduzimaju auto. demokratija na delu
mnogi pricaju da ovaj zakon omogucava vecu korupciju. to je bolest koju cemo tesko iskoreniti(drustvo, a ne vlast), ali to je druga tema
svaki pokusaj, ma koliko mali, ako je za bezbednost, podrzacu, pa makar spasio samo jedan zivot.

Aster Blistok

pre 9 godina

Ovo je malo bez veze sa obaveznim "svetloodbojnim prslukom" dakle ako vozis biciklu nocu moras da imas "svetloodbojni prsluk" a ne moras da imas svetla uopste? Valjda se bolje vidi nocu i za vreme smanjene vidljivosti sa svetlom nego bez njega. Vidi se da panduri pisu zakon.

Zoran

pre 9 godina

@(Zuki, 24. februar 2015 00:16)

Ima neke istine u tvom komentaru,ali da nema nikakvih pravila,ja ti garantujem da bi sve bilo 100x gore.Bolje su bilo kakva pravila,nego da ih nema uopšte.Ako računaš na dobru volju,poštenje i poštovanje kod Srpskih vozača,bojim se da si promašio državu.Za ovaj narod ovde,jedino rešenje da se u normali,jesu strogi i teški zakoni,sa maksimalnim kaznama.Jedino to će sprečiti dalje ubijanje po drumovima...

Laza

pre 9 godina

Sve će ostati isto, jer nije bio problem ako neko ima 0,3 promila nego neko preko 1. Oni koji su kršli zakon do sada kršiće ga i dalje.
@(AMD, 24. februar 2015 08:59)

I,to ti je opravdanje?Da pustimo sve da cirkaju i da posle voze,pa šta bude bude...E,pa neće da bidne.Sada se napij,sedi u auto,pa ćeš ostati bez dozvole i bez auta.To je jedino efikasno rešenje za bahate kabadahije.

Dragan

pre 9 godina

Čitajući komentare,shvatam da Srbi ne vole nikakva pravila i da bi najradije bez pravila,tj kao u svom selu iz kojeg su došli.E,pa neće više da bidne.Ima da poštujete,i pravila,i druge vozače,i pešake,a u suprotnom ne samo da ćete ostati bez dozvole,nego i bez auta,pa pravac GSB.

Pedrag Blagojević

pre 8 godina

Gospodin Rebić je verovatno umislio da je najpametniji i najpozvaniji da sam donosi predloge zakona ne konsultujući struku i ne uzimajući u obzir uslove u kojima taj zakon treba da se primenjuje.Valjda je normalno da predloge zakona donose tela koja su najpozvanija A NE POLICIJSKI ČINOVNICI i uprava policije.Koliko znam u ovoj zemlji postoje institucije koje treba da vode računa o saobraćaju i zakonima u toj oblasti,a to su valjda ministarstvo saobraćaja, pa saobraćajni fakultet,pa CIP,i na kraju primedbe od uprave policije na način implementacije zakona u praksi.

Mixa

pre 9 godina

Mene zanima da li se ovaj zakon odnosi na one koji sada imaju probnu dozvolu? Npr. položio sam sa 17 godina u oktobru 2014. Da li ću pravu dozvolu dobiti sa 18 god. tj. u oktobru 2015. ili ću morati da sačekam da napunim 21 godinu da bih dobio pravu?

Redakcija:

U predlogu izmena zakona piše da se odredba odnosi samo na vozače kojima je probna vozačka dozvola izdata nakon stupanja na snagu izmena zakona. Podsećamo da je ovo još uvek samo predlog zakona i da će on stupiti na snagu tek kada ga usvoji Skupština Srbije, odnosno osam dana po objavljivanju u Službenom glasniku.

Gile

pre 9 godina

@(999, 23. februar 2015 16:55)

ma,da...Pustiti Srbe da rade šta hoće i uzdati se u njihovu reč i poštovanje...To bi bilo mrtvih svakih 10 minuta.I,Nemački putevi nisu bolji od naših...:)

veoma iznenadjen i uvredjen

pre 9 godina

Da li ovo znaci da ko polozi nece moci da vozi bez suvozaca sve dok mu ne istekne probna dozvola, sto bi u najboljem slucaju bilo do 21. godine? Nisam nigde u tekstu procitao nesto vezano za to. Ako bude tako onda nema smisla polagati, vozice me taj koji bi mi bio suvozac. Meni dozvola treba da bih mogao sam sebe da vozim kad nema ko drugi.

Redakcija:

U predlogu izmena zakona piše da "vozač koji ima probnu vozačku dozvolu za upravljanje vozilom kategorije B, dok ne navrši 18 godina života, ne sme da upravlja vozilom bez nadzora lica koje se nalazi u tom vozilu i koje ima važeću vozačku dozvolu za upravljanje vozilom kategorije B u trajanju od najmanje pet godina".

mare

pre 9 godina

Nije bas najbolje precizirano u tekstu, imam manje od 21 godine i vazecu (pravu) vozacku vec godinu dana, da li se ogranicenja i na nas odnose?

Redakcija:

U predlogu izmena zakona piše da se odredba odnosi samo na vozače kojima je probna vozačka dozvola izdata nakon stupanja na snagu izmena zakona. Podsećamo da je ovo još uvek samo predlog zakona i da će on stupiti na snagu tek kada ga usvoji Skupština Srbije, odnosno osam dana po objavljivanju u Službenom glasniku.

Zoran

pre 8 godina

Moj predlog je da se reprogramiraju auto-kompjuteri(dopiše u program) i uvedu startni ključevi u boji. Primer Plavi ključ koji bi ograničio kompjutersku brzinu automobila na max.80 km/h i crveni bez ograničenja.

radonja papovic

pre 8 godina

vi ste potpuno izgubili kompas i vrtite se u krug mesajuci babe i zabe, pa sto nam svima ne oduzmete vozila i pohapsite nas pa se zatim lepo sami vozite jer i onako jedino vi imate potrebu da zivite i uzivate. ko vas je naucio da coveku zbog bilo kakvog materijalnog dugovanja ukinete pravo na dalje funkcionisanje npr. da svojim vozilom svoje dete odveze u vrtic...?

boris

pre 9 godina

ovaj zakon treba podrzati, ako treba uvesti jos strozije kazne, a svako ko misli da je lose kazniti pijane, bahate i neuke vozace, ili je lud ili bezobrazan. da li ima zakon manjkavostia- ima, da li su mogli da bolje urade brojne stvari- verovatno. ali odmah udariti u kuknjavu sto ce oduzimati vozila koje kavim idiotima, sto ce pijandure nemilosrdno kaznjavati, sto ce pokusati obuzdati mlade ljude(mozda ne na najbolji nacin, ali vredan je svaki pokusaj) da uludo ne ginu, za mene je bezobrazluk. u ch, svako ko vozi preko 180km/h, na auto putu, oduzimaju auto. demokratija na delu
mnogi pricaju da ovaj zakon omogucava vecu korupciju. to je bolest koju cemo tesko iskoreniti(drustvo, a ne vlast), ali to je druga tema
svaki pokusaj, ma koliko mali, ako je za bezbednost, podrzacu, pa makar spasio samo jedan zivot.

PSL

pre 9 godina

Katastrofa od zakona. Mi mlade između 18 i 21 godinu tretiramo kao morone koji nisu sposobni da sami voze kola, već im treba neko iskusniji, a uz to i ne mogu da voze noću kad im realno i treba automobil jer nema gradskog prevoza. A i ovo smanjivanje maksimalne brzine za njih je užas, treba da usporavaju i nerviraju ostale vozače i izlažu se povećanom stresu jer su diskriminisani po pitanju brzine vožnje i plus da prate brzinomer da ne pređu 72 ili 54 na sat ili 36 u blizini škole. A o maksimalnoj dozvoljenoj snazi automobila je smešno govoriti. Ne sme da vozi jak auto iako mora da se kreće 36 na sat u pojedinim delovima grada i to sa mamom ili tatom kao suvozačem, ma daj. Totalna diskriminacija mladih. Vožnja je danas u velikim gradovima potreba i treba spustiti granicu na 16 godina, a ne da se deca voze po gepecima jer nemaju prava da polažu vozački. I po hiljaditi put, edukacija, edukacija, edukacija, znanje, obrazovanje, svest, od vrtića pa nadalje, a ne besmisleni zakoni da se ne bi dešavale nezgode koje se dešavaju jer pijani vozači voze preko 100 na sat po gradu i lete na crveno, a to je i po važećim zakonima zabranjeno, ne trebaju nam stroži.

Ulice za bicikliste

pre 9 godina

Svetloodbojni prsluk za bicikliste je velika greška! Biciklisti su već obavezni da imaju SVETLO. Ono se vidi i do 1 km, dok se ref površina vidi na makslimalno 100 m (domet kratkih farova) odnosno 200m (domet dugih farova). Zašto se nepoštovanje jedne mere od strane biciklista dopunjuje drugom, čiji je učinak upitan, a brojni potencijalni biciklisti mogu zbog toga i odustati od biranja ovog vida transporta. Da svetloodbojni prsluk spasava život OSVETLJENIM biciklistima nije dokazano, nigde u svetu. Nedostatak svetla sa druge strane potvrđeno može da bude uzrok fatalne nesreće, što govore i statistike.

Mare

pre 9 godina

@(Jovan, 24. februar 2015 12:47)

Ma,najbolje da nemamo nikakve zakone,nego svi pištolje i mačete za pojas,litar rakije u stomak,pa u auto,pa da se poubijamo svi...

Nadzor

pre 9 godina

Kako to oduzmu vozilo. Pa to je kradja zar ne? Nisam cuo da ni u jednoj drzavi mogu da oduzmu vozilo. Sem kada je to u vise svrhe za proglaseno ratno stanje ali se i ta vozila vracaju. Ako odgovaras za prekrsaj sto onda otudjivati imovinu coveku. Zar normalnom coveku nije dovoljno ako zaglavi u pritvoru ili ga novcano kazne?

Mislim stvarno

pre 9 godina

Koji ste Vi komentatori ljudi?Više Vas je potreslo to što više pijani nećete moći da sa bahanališete noću i maltretirate druge ljude,nego bilo šta drugo u ovoj "državi"...

Dragan

pre 9 godina

Čitajući komentare,shvatam da Srbi ne vole nikakva pravila i da bi najradije bez pravila,tj kao u svom selu iz kojeg su došli.E,pa neće više da bidne.Ima da poštujete,i pravila,i druge vozače,i pešake,a u suprotnom ne samo da ćete ostati bez dozvole,nego i bez auta,pa pravac GSB.

PSL

pre 9 godina

"Prema nacrtu izmena zakona, alkoholisana lica (odnosno "lica koja nisu sposobna da upravljaju svojim postupcima") i deca mlađa od 12 godina i dalje neće smeti da sede na mestu suvozača, a deca ovog uzrasta moraju se prevoziti u bezbednosnom sedištu. "

Ovako kako ste vi napisali ispada da se deca moraju prevoziti u bezbednosnom sedištu do 12 godina? Ovo ili nije tačno ili nije normalno!

Dragan Jovanović

pre 9 godina

Predlog o obaveznim prslucima za bicikliste je u suprotnosti sa pomenutom strategijom koja predviđa povećanje broja biciklista u saobraćaju. Takođe je u koliziji sa stavom svetske zdravstvene organizacije koja saobraćajnu politiku vidi u širem kontekstu politike javnog zdravlja. I naravno, u potpunom je neskladu sa saobraćajnom politikom članica Evropske Unije gde ovakav stav - od 30 zemalja - postoji samo u Litvaniji i Malti.

zabrinuti

pre 9 godina

1: od kada MUP pise zakon, toi je koliko znam, protuustavno, kadija te tuzi, kadija ti sudi
2: oduzmes mu vozilo, tata mu sutra kupi drugo i sve po starom, oduzmite DOZVOLU
3: kada dovedete MUP u red, vase bahatosti i idiotsko ponasanje u sluzbi ivan nje, mozda bi mogli dati koji PAMETAN PREDLOG
ovako, od ovog rebica slusamo samo nesto poput pretnjui, sta ce sve mup da radiu prema vozacima
ali mene i druge zanima KADA ce mup poceti da cisti svoje redove, i da imamo korisne zakone, a ne nebuloze, kako se rebicu i okanovicu cefne

sramotno je ako se ovo prihvati, treba ici na ustavni sud i osporiti zakon koji MUP pise

djordje

pre 9 godina

Spustanje dozvoljene granice alkohola u krvi sa 0.3 na 0.2 nece povecati ni za 1 procenat bezbednost saobracaja, samo ce povecati korupciju I finansijski jos iscrpeti gradjane. Neka objave koliko je saobracajnih nezgoda izazvao vozac sa alkoholom od O.2 ili O.3 promila. Nesrece izazivaju mortus pijani vozaci (preko 1, 1.5 promil) I bahati sinovi za koje nijedan zakon I ne vazi. Kolika je granica alkohola u Nemackoj I drugim evropskim zemljama? O.5 do O.8 promila. Ali tamo policija ne sedi po kafanama I ne pregovara sa prekrsiocima, napravite normalne zakone I dosledno ih primenite. Ali kako nam je ministar obrazovan I cestit, takvi su nam I zakoni. A I ovi pametnjakovici iz tzv. struke (sat magazin, agencija za bezbednost saobracaja, komitet za bezbednost itd) nisu nista bolji. Svi rade za necije interese. Vratite zakon iz SFRJ, tad je bilo najbezbednije!

novi sad

pre 9 godina

naravno da nece, represija na vozace je vec na maksimumu i nema mnogo mesta poboljsanju na tom nivou. uvek ce postojati odredjeni broj vozaca koji ce voziti pijani ili prebrzo pa makar kazne bile i 10000 evra. najveci problem kod nas je izuzetno losa infrastruktura i signalizacija kao i vecinom star,amortizovan i cesto neispravan vozni park.

Hick

pre 9 godina

Ovo je neverovatna glupost. Znaci ako neko sa 18 godina polozi voznju ne moze npr da vozi kombi do 21. godine. Mladi ionako ne mogu da nadju posao, jos im se ovim dodatno smanjuju mogucnosti za zaposlenje. Ova vlada radi sve da bi se se dopala narodu, a vecina naroda ima IQ ispod 70 pa nisu u stanju da shvate posledice.

Laza

pre 9 godina

Sve će ostati isto, jer nije bio problem ako neko ima 0,3 promila nego neko preko 1. Oni koji su kršli zakon do sada kršiće ga i dalje.
@(AMD, 24. februar 2015 08:59)

I,to ti je opravdanje?Da pustimo sve da cirkaju i da posle voze,pa šta bude bude...E,pa neće da bidne.Sada se napij,sedi u auto,pa ćeš ostati bez dozvole i bez auta.To je jedino efikasno rešenje za bahate kabadahije.

Moca

pre 9 godina

Čeka nas isto što i do sada, uz (možda) male promene na bolje. Dokle god se za jednu-dve crvene bude kupovao saobraćajac, nema tog zakona koji bi pomogao.

999

pre 9 godina

prva stvar koja treba da se uradi to je da se ukine ogranicenje brzine na auto putu jer ovo ogranicenje nema smisla, jako cesto putujem za nemacku i putevi im nista nisu bolji od nasih samo je disciplina bolja i jako brzo se vozi bez ikakvih problema, sto je realno jer zivimo u 2015 godine a ne 1970. god...

pedja

pre 9 godina

deca moraju i posle trece godine sedeti u decijem sedistu a starija na busteru i obavezno vezana, to je jedini nacin da pogine manje dece!

poboljsati kontrolu saobracaja jer mene policija nije zaustavila jos od 1999. godine, tj ako ne vozis nocu ili ne prekoracis brzinu gde je radar niko te ne zaustavlja ni da vidi koliko godina imas, da li su putnici vezani, dete jel u sedistu, ni kakve su ti gume...
Naravno uz max smanjenje korupcije!

kraja

pre 9 godina

...sta mislim...???
...toliko je dobar da cemo vec naredne godine imati novi, jos stroziji, jos selektivniji, sa jos vecim kaznama...
...a rupe na kolovozu ce biti jos vece, jos dublje, semafori ce raditi svaki za sebe u nekom svom rezimu, linija na putevima i dalje nece biti, ili ce ih crtati kredom da traju dan-dva, vertikalna i horizontalna signalizacija ce biti u koliziji...
...kao i uvek do sada, u pitanju je iskljucivo namicanje para kroz kazne i to je jedina svrha apdejtovanja zakona...
...o "privilegovanim" vozacima, koji mogu da gaze, ubijaju, za koje ne vazi nikakva signalizacija ni propisi vec je sve odavno receno...
...oni imaju specijalan status i mozda bi to trebalo ozakoniti...

...recimo, prelazne odredbe - zakon ne vazi za odredjenu kategoriju stanovnika, sto ce naknadno biti utvrdjeno na sudu ili u stanici policije ili u sedistu stranke...

mple-pile

pre 9 godina

Interesuje me ko je taj"stručnjak"koji j epredložio oduzimanje vozila alkoholisnom vozaču?
Ako se sećate i socijalisti su svojevremeno imali "epohalnu" odredbu da se ne može registrovati auto ako nije plaćen neki porez/ naravno neustavna odredba-ali je prošlo dosta vremena dok nije stavljena van snage/.
Oduzima se vozačka dozvola, a taj baš ako mu se vozi može angažovati nekog ko ima dozvolu.

Nenormalno

pre 9 godina

Ovi nisu normalni. Lako je menjati zakone, ali niko nece da se uhvati fizickog rada i da poprave puteve a ne kao da se vozi po povrsini Meseca. Krater do kratera. Nece stranacko zaposleni da se naprezu i fizicki da rade, to sve po kancelarijama sedi. Nebuloza do nebuloze.

fizicar

pre 9 godina

Kakve bedastoće od izmena.... Pravi narodnjački način donošenja zakona. ZAKONI SE NE DONOSE NA OSNOVU POJEDINAČNIH SLUČAJEVA. Ministre pravde, a i uvaženi premijeru, prelistajte udžbenike sa pravnog fakulteta. Navodno ste pravnici, pa ih valjda imate. Brukate svoju struku.

homosapiens

pre 9 godina

Nije mi jasno, koja je logika zabrane u vremenskom periodu od 23 do 6 h ?
...U tom periodu nema puno saobraćaja, nema pešaka, nema biciklista, garantujem da je duplo lakše voziti nego preko dana. Nema nikoga !
A dozvoljavate im da voze po špicu i kolapsu.
Ja kada sam položio, to je bio isključivo period kada sam vozio, jer matorci dođu kući sa posla, a ja dobijem ključeve od auta.

Gile

pre 9 godina

@(999, 23. februar 2015 16:55)

ma,da...Pustiti Srbe da rade šta hoće i uzdati se u njihovu reč i poštovanje...To bi bilo mrtvih svakih 10 minuta.I,Nemački putevi nisu bolji od naših...:)

Žika

pre 9 godina

@(brat, 24. februar 2015 09:51)

Nego šta i treba da ti oduzmu auto,jer ako si u stanju da se napiješ i sedneš da voziš,a pri tome rizikuješ,i svoj i tuđi život,onda druže za takve ljude i nije auto.Ovo je efikasna kazna koja će dati rezultate,a ti kada popiješ plati taksi.Ako si spreman da unesrećiš nekoliko porodica zbog svoje tvrdoglavosti,onda se taj postupak efektivno naplaćuje oduzimanjem oružija,a u ovom slučaju-automobila.

Dash

pre 9 godina

Bolje bi im bilo da povecaju kontrolu saobracaja. Pre neki dan idem putem Beograd-Pancevo,vozio sam 70km/h,pored mene je projurio beli Passat i prosao je kroz gotovo svako crveno svetlo na Pancevackom putu. E takvi su i najveca opasnost po druge.

Over And Out

pre 9 godina

Ništa.
Ko je vozio normalno, voziće i dalje.
Budale će ostanu budale.
Milicija će da "poskupi".
Nadležni će da se hvale kako je novi Zakon epohalan.
Do sledećeg Zakona koji će da se donese za dve do tri godine.
I, opet će isti ljudi da pišu taj novi Zakon i da za rad primaju naknadu.
Jer stari nije valjao.

Mishko

pre 9 godina

Logično je da se po postojećem zakonu poveća kontrola i da se kažnjavaju nesavesni mladi vozači, bez koruptivnih radnji, a ne da se zbog malog procenta bahatih likova praktično kažnjava cela generacija. Može deci da se zabrani da izlaze iz kuće, uvek će se naći tatini sinovi koji će i pored svih propisa da voze 150 km/h kroz grad, kroz svako crveno svetlo, da gaze koga stignu, na kraju će tatica da pegla probleme.

otac

pre 9 godina

nevezivanje dece u propisanim sedistima, kao sto predlog izmena kaze, treba kaznjavati ne prekrsajno nego krivnicno, kao izazivanje opste opasnosti ili nesto slicno.

rudy

pre 9 godina

Jako je pametan novi zakon,ja cu morati da nosim fluoroscentni prusluk nocu na mopedu Automatic,a jaran na Kawasakiju od 1100cc ne mora,on ima bolja svetla.

Jovan

pre 9 godina

Ponovo gomila nebuloza.
Da parafraziram: “Gospodo Nazanjaci, zabranom korišćenja automobila nećete sprečiti pljačke banaka“. Budala je bilo i biće. Ispalo je da nesreće izazivaju samo mlađi od 21 godinu?!
A tek nebuloza sa 90% ograničenja brzine?!?! Znači neko ko na auto putu „ume“ da vozi 110, na regionalnom neće umeti ni 80 km/h?!?! Niste još samo napisali da treba i digitron da se nosi-u jednoj ruci volan, u drugoj digitron. Da slučajno poletarci vozači ne pobrkaju koliko je 9/10 od 40, na primer.
Pa auto putevi su vam takvi da je često nemoguće razlikovati ih od kozijih staza. Puteve obnavljajte i gradite, manite se nebuloznih zakona i babranja po praznim džepovima NEPOSTOJEĆE „srednje“ klase.
Kao i svaki zakon donesen u poslednjih ¼ veka-i ovaj može u kantu. Instant!

ns posmatrac

pre 9 godina

Zastranjuje se sa drakonskim kaznama koje POVLASCENE pojedince nedodirjue jer se njma cepaju ili nepisu kazne, a oni cine vecinu prekrsaja.

Represivne mere su tu i cak su i prevelike. Treba sto vise saseci ove PRIVILEGOVANE i najbitnije raditi na PROMENI svesti kod ljudi i edukovanju.

Treba raditi na podizanju svest i edukovanju kako kod vozaca tako i kod svih ostalih ucensika u saobracaju (ukljucujuci i pesake).

Samo tako se moze napredovati u bezbednosti u saobracaju.

anonimus

pre 9 godina

Nemogu da shvatim kakvi se glupi predlozi o izmeni zakona pisu. Svaka cast deci koja uce skolu ali kako je moguce da uceniku koji se skoluje za zanimanje vozac i koji u 19-oj godini zavrsava srednju skolu bude dozvoljeno da polozi za C kategoriju a da o kategoriji B i ne govorim i da mu probna dozvola traje jednu godinu umesto dve kako je predlozeno a da ostaloj deci koja poloze za kategoriju B probna dozvola traje dve godine odnosno dok ne napune 21 godinu. Kad napuni 21 godinu tek tada i sticu pravo na mogucnost polaganja kategorije C. Neznam s kojim pravom se vrsi diskriminacija dece i zbog cega ce taj koji se skoluje za vozaca biti bolji vozac od ostalih. Moram da napomenem da sam ja u srednjoj skoli gde sam se skolovao i polagao vozacki ispit ali bez obzira da li u okviru skole ili ne svi smo ranije polagali ispit pod jednakim uslovima, sto sada nije slucaj.

Aster Blistok

pre 9 godina

Ovo je malo bez veze sa obaveznim "svetloodbojnim prslukom" dakle ako vozis biciklu nocu moras da imas "svetloodbojni prsluk" a ne moras da imas svetla uopste? Valjda se bolje vidi nocu i za vreme smanjene vidljivosti sa svetlom nego bez njega. Vidi se da panduri pisu zakon.

Ko ste bre vi ljudi?

pre 9 godina

A sta kada unasu zemlju udje Turcin od 20 godina, rodjen u Nemackoj, sa zenom i troje dece u svom proputovanju ka Turskoj? Jel nece smeti da vozi nocu?

Pa vi ljudi stvarno niste pri sebi!!!

Sta da radi mladic od 20 godina kome se zena, zamislite, poradja bas u 3 ujutru??? Ne sme da vozi nego a ceka taksi dok njoj puca vodenjak?

Alo bre!!! Samo treba postaviti mnogo patrola i meraca brzine po putevima i gradovima i cepati sa kaznama i oduzimati dozvole.

Dalje, ja sam za 0 promila. Akonces da pijes, nema voznje i tacka. Ako imas pare da pijes, imas i za taksi.

Puteve srediti, napraviti auto puteve gde su magistrale...

Raskrsnice denivelisati, napraviti tunele. Po gradovima eliminisatindvosmerne ulice, sve treba da je jednosmerno, kao u Budimpesti...

Mere koje navodim su MNOGO bolje od glupog ogranicavanja snage. Dajte statistiku da vidimo koliko nezgoda su skrivili mladji od 21 godinu, vozeci auto jaci od 107 konja???

I kako ovde neko rece, stalno isti ljudi pisu ovaj zakon, a zakon stalno ne valja. A da ti ljudi mozda malo popiju otkaze pa nek neko ko zna napise zakone? A ne oni paraziti iz nebulozne agencije za bezbednost saobracaja i slicno.

Mara

pre 9 godina

Kad bi se stari zakon primenjivao, ovaj ne bi ni bio potreban. A da, sta je sa biciklistima? Veceras naidjoh na dedu I unuka na biciklu, neosvetljeni voze po mraku.. Da nisam vozila oko 50 I da je bio neko drugi, sta bi im se desilo? Svi znamo odgovor, I moramo da apelujemo I na njih.

Zoran

pre 9 godina

@(Zuki, 24. februar 2015 00:16)

Ima neke istine u tvom komentaru,ali da nema nikakvih pravila,ja ti garantujem da bi sve bilo 100x gore.Bolje su bilo kakva pravila,nego da ih nema uopšte.Ako računaš na dobru volju,poštenje i poštovanje kod Srpskih vozača,bojim se da si promašio državu.Za ovaj narod ovde,jedino rešenje da se u normali,jesu strogi i teški zakoni,sa maksimalnim kaznama.Jedino to će sprečiti dalje ubijanje po drumovima...

Dejan

pre 9 godina

Može itekako da se pogine, i sa Jugom, ili Marutijem...
@(Smuleco, 23. februar 2015 16:56)

A,može itekako da se pogine i sa BMW,i to mnogo brže,pogotovo ako se sleti u reku sa njim...Još ako si mrtav pijan,i voziš u pola 3...

Dusan

pre 9 godina

I opet ce deca politicara i bogatih roditelja(primer malog Mitrovica) piti pustani dok vecina gradjana ce ispastati sa glupim zakonom.
Ministri i cenjeni poslanici koji ste izglasali zakon jer znate da strepsil bombone protiv kaslja dizu nivo alkohola na dregeru na 0,3,i onda treba da se palti kazna... Ili mnogi lekovi za srcane bolesnike isto dizu,jer je to diskiminacija..?! Prehladjeni ili ljudi sa srcanim manama nece smeti da normalno zive..?!

budislav djuric

pre 9 godina

saobracaj i saobracajna kultura se moraju uvesti kao skolski predmet I to od sestog razreda osnovne skole(12 godina,ucenik u saobracaju.pozdrav.

Dr Mabuse

pre 9 godina

Zakon bi trebalo da dozvoli i ohrabruje korišćenje kamera za snimanje vožnje (dash cam). Po svetu snimci sa njih mogu da se koriste kao pomoćni dokaz na sudu i mnogi ih hvale kao obezbeđenje protiv korupcije policije, ali i kao način da se brzo razreše rasprave između učesnika u udesu, kao i metoda za eliminaciju zloupotreba auto osiguranja.

zaluđeni

pre 9 godina

Nikakave izmene bilo kojeg f'n zakona u ovoj zemlji neće izmeniti tupave, bahate Srbende, nabildovane lezileboviće, nebeđene biznismene, praznoglave punoglavce i napaljene klince da se iživljavaju da ginu i da UBIJAJU nevine normalne ljude...

Marko

pre 9 godina

Imam 18 godina, položio sam pre 6 meseci. Završavam srednju železničku školu, odradim praksu i vozim voz. Dovezem npr. putnički voz u matičnu stanicu i neću smeti da vozim svoj automobil od posla do kuće ako je posle 23h. Ko ovde nije normalan?

Aca vozac

pre 9 godina

Da li to znaci da cu ostati bez posla, jer vozim kombi i sa puta stignem nekad u 20h a nekad u 02h. Po profesiji sam vozac motornih vozila. Moj gazda sigurno nece hteti da se zeza i da odgovara jer krsi zakon, a hteo je da me zaposli jer sam "klinac i bolje da radim u struci nego da blejim po kraju". Aj sad budi pametan i ostani u ovoj drzavi koja te na sve nacine onemogucava da radis. I onda mladi su krivi?!?! Zbog udesa koji je napravio klinac sa 25 prijava i bez vozacke dozvole sad posteni ljudi ispastaju. A ako dobro pevas mozes dzipom i kroz vrata nekih novina i niko ti nista ne moze.

Milovan S Nikolić Sombor

pre 9 godina

Nakaradnost krasi ove predloge.
Oduzimanje vozila glupost da vi nekome oduzmete imovinu vrednu nekolko hiljada evra.
Kombinatorika sa mladim vozačima kada koja vozila sme da vozi.Najobičnija glupost .Kriterijum može biti obučen ili ne.Zadiranje u osnovna ljudska prava je neodrživo i 21 vek
nelogično bez obzira što sme sveli sve na stavove Vujanića i Rebića koje treba osloboditi da ne zamaraju narod svojim
nelogičnim predlozima.

zex1

pre 9 godina

Pre neko vece, vozim nesto preko 20na sat za policijom, a puna linija van naseljenog mesta... Prvo kroz selo, pa pruzni prelaz i kraj sela, pa razdvajanje puta, pa nadvoznjak, pa velika krivina, pa pravac... Oni konstantno 20ak, nekih 4km koliko sam isao za njima... Snimano! Sta s tim?! Ili kad se parkiraju na pesackom, eej... Mobilni i pojas svakodnevno... Ima li neka izmena u zakonu da kazni takvo ponasanje!? Ili su nedodirljivi i dalje!? Kad oni pocnu da postuju pravila, bice legalno da pisu kazne!

razuma bez

pre 9 godina

Prvo, iskljucite ljudski faktor u odlucivanju.
Kamere i mikrofoni obavezni na policijskim vozilima, kamere koje se priznaju kao dokaz kod ucesnika u saobracaju, kamere na raskrsnicama, automatski radari...

Drugo, postavite stalne patrole na rizicnim mestima 24h dnevno, a ne da stoje u zasedi jednom mesecno u zabitima gde putari nisu skinuli znake za ogranicenje brzine...

Trece, zaposlite komunalce ili koga vec, da idu i slikaju nepropisno parkirane automobile koji OMETAJU saobracaj, da im kace kazne bez cijeg placanja nece moci da se registruje automobil...

bogda

pre 9 godina

Pogledajte na ovoj stranici kolike su gornje granice za alkohol u normalnim zemljama Evrope, uglavnom 0,05%:
http://en.wikipedia.org/wiki/Drunk_driving_law_by_country#European_Union
Zašto kod nas ni 0,03% nije dovoljno strogo već se priča o 0,02% ili 0%? Ako se po zakonima ugledamo na EU u koju idemo, zašto je ovo izuzetak? Jel mi stvarno mislimo da smo lošiji od Nemaca?
Naš aktuelni zakon je odličan po pitanju alkohola samo ga treba strožije primenjivati i možda povećati kazne za visoke stepene alkoholisanosti. Uložite u obrazovanje i promociju sigurne vožnje itd.
Ako nam stalno pričaju kako nam je budućnost u razvoju turizma, a kod nas turizam uglavnom znači dobar provod u restoranu, kafani ili klubu, nemojmo ga ubijati time što nećemo moći u restoranu popiti ni jednu čašu, vina, piva ili rakije.
Šta mislite zašto u Nemačkoj i dalje nema ograničenja brzine na 50% autiputeva. Pa zato što Nemci prave najbolje aute za velike brzine i to im je prednost na svetskom tržištu.

Car

pre 9 godina

Na stranu to što su izmene idiotske, čak i da su dobre, opet bi sve ostalo isto. Postojećem zakonu ne fali ništa. U stvari fali mu ono najvažnije - sprovođenje. Tako je to kada nas vode diletanti.

mare

pre 9 godina

Nije bas najbolje precizirano u tekstu, imam manje od 21 godine i vazecu (pravu) vozacku vec godinu dana, da li se ogranicenja i na nas odnose?

Redakcija:

U predlogu izmena zakona piše da se odredba odnosi samo na vozače kojima je probna vozačka dozvola izdata nakon stupanja na snagu izmena zakona. Podsećamo da je ovo još uvek samo predlog zakona i da će on stupiti na snagu tek kada ga usvoji Skupština Srbije, odnosno osam dana po objavljivanju u Službenom glasniku.

zmau

pre 9 godina

"...recimo, prelazne odredbe - zakon ne vazi za odredjenu kategoriju stanovnika"

A, pa ima i ovo u nacrtu :D :
"Изузетно од претходних ставова, Агенција ће универзитетском професору, који је биран за област безбедност друмског саобраћаја, на његов захтев, издати дозволу (лиценцу) из става 1. овог члана. "
Prethodni stavovi se naravno odnose na teške povrede ZOBSa.

Miloš

pre 9 godina

"U Srbiji se puno pije, mi to nismo uspeli da suzbijemo. Ali, predlažemo smanjenje dozvoljene alkoholisanosti"

Klasika. Nismo uspeli, pa ćemo sada da pojačamo represiju, koja opet neće rezultirati smanjenjem broja saobraćajnih nezgoda, ali ćemo barem moći da kažnjavamo i ove između 0,2 i 0,3 i eto više para za budžet...

Bolje bi bilo da su rekli koliko je vozača sa tom količinom alkohola u krvi, između 0,2 i 0,3, izazvalo saobraćajne nezgode - pa onda da imamo argument za ili protiv.

Nodi

pre 9 godina

Sa 18 može ono beše da se ide u vojsku uči da puca i ubija profesionalno? A da li će moj sin sa 18 moći da polaže za kamion i počne da radi kao vozač? Da li moram da kupim poseban auto slabiji ako imam karavan u koji jedva stane porodica da bi moj odrasli i odgovorni sin od 18 godina mogao dao ode na pijac, u nabavku ili da odveze dedu kod doktora dok ja radim? I to sve zbog tri udesa koja su napravila deca nekih lovatora iz beograda, pijani i drogirani sa falsifikovanim dozvolama kojima su ćaće po SNS-u? Što ne kontrolišete prekršaje nego pipate kome je isteko rok trajanja za prvu pomoć pa se dogovarate onda? I šta će prluk da pomogne biciklisti kad sve i da nosi svetleći bilbord ovog u autu zabole uvo da ga pusti?

Nebo

pre 9 godina

Ja ne razumem kako uopste postoji mogucnost da isti ljudi vec treci put u poslednjih nekoliko godina menjaju zakon koji su sami napravili?

Aleksandar

pre 9 godina

У пешачкој зони у Зрењанину се вози 60на сат. крше се сви закони од реда. и тако већ ево скоро ће пола године.

Adrijana Kantolic

pre 9 godina

Zao mi je samo sto misljenje naroda nece stici do tih "strucnjaka" koji po stoti put ispravljaju sopstveni zakon ne zeleci da priznaju svoju krivicu i odgovornost. Nije zakon kriv vec oni koji bahate i pijane i "vozace" bez dozvole ne kaznjavaju i ne iskljucuju iz saobracaja kako ne bi ubili nevine ljude. Mrtvo slovo na papiru koje nema ko da sprovodi ne spasava zivote, a skupo kosta ovaj narod!

Aleksandar

pre 9 godina

Nista novo. Sve ce biti isto. Saobracajci pricaju na mobilni, kad su u grupici - torocu zajedno, kada zafali para - malko mito, pred kraj meseca ih ima koliko hoces, da bi se zaradila plata (trpanjem para u budzet) i nesto sa strane - mito. A one prave stvari....to nikada necemo videti. Mozete da donesete i Naci zakon, ali dzaba. Drzavu vode nesposobnjakovici.

xy

pre 9 godina

@PSL. Uopšte mi nije jasno ovo sa sedištima za decu stariju od 4 godine. Postoje ona sedišta što su malo izdignuta i to mi je ok. Ali ona sedišta što su za do 36kg a izgledaju kao da su za malu decu... stvarno ne mogu da zamislim školarca u tome. Pošto treba da kupujem sedište, ne znam šta mi je činiti...

Srba

pre 9 godina

Obavezni prsluci za bicikliste su po meni najbolja promena, ali ih treba uvesti i za pesake ako idu po putu. Pitam se samo da li ce ovo da se sprovodi.

out of memory

pre 9 godina

A već sam se poradovao da ću da gledam policajca kako računa snagu po toni.
Bolje da im ne dajem ideju da su mogli i da menjaju saobraćajne dozvole jer treba uvesti snagu po toni da se vidi, recimo pored ukupne snage motora.

AMD

pre 9 godina

Sve će ostati isto, jer nije bio problem ako neko ima 0,3 promila nego neko preko 1. Oni koji su kršli zakon do sada kršiće ga i dalje.

sasa

pre 9 godina

dobar je bio i onaj stari zakon ali se nije primenjivao na sve.
i mozes doneti kakav hoces zakon dok ima izuzetaka od zakona stanje ce nece popraviti.
ali njima nije bitna sigurnost nego veci iznosi kazni

Srdjan

pre 9 godina

Gospoda Rebic, Okanovic i Vujovic nisu biciklisti pa donose ovakvo resenje za bicikliste. Inace treba da stoji reflektujuci prsluk ili druge reflektujuce povrsine pored obaveznih svetala. Sad ispada da kad nosim prsluk da ce me vozac bezbedno zaobici (biciklisti insistiraju da razmak bude min 1m razmaka). Ovako biciklista je odlicna meta za punjenje budzeta.
Totalni idiotizam za 0.3 na 0.2 jer od svih nesreca pijani ucestvuju ispod 30% a od toga 30% sa ovom kolicinom promila alkohola. Sto se tice pocetnika 110ks je dovoljno i za dugogidisnjeg vozaca. Ovde je problem obuke i svesti da brzina ubija.
Odredba o decijem sedistu podrzavam ali za nju vam trebaju kola posle 2000te jer ono imaju ISOFIX sistem, priznace te da su nasa kola starija pa to ostaje neprimenjivo.
Inace najveci problen i prethodnog zakona sto nema ko da ga primenjuje. Policije nema dovoljno na putevemi, veliki stepen korupcije, veliki stepen selektivne primene zakona...
Sto je najgore ovde se uklanjaju posledice ( ogranicavaju mladi vozaci, prsluci za bicikliste, decja sedista, manja alkoholisanost) a ne uzrok - bahat vozac automobila, kamiona i autobusa. Ne radi se na preventivi uopste. Gradovi se prave za kola a ne bicikliste i eko prevoz ( tramvaji, laki metro, trolejbus i biciklisticki koridori).
O putevima i putarima bolje da cutim....

veoma iznenadjen i uvredjen

pre 9 godina

Da li ovo znaci da ko polozi nece moci da vozi bez suvozaca sve dok mu ne istekne probna dozvola, sto bi u najboljem slucaju bilo do 21. godine? Nisam nigde u tekstu procitao nesto vezano za to. Ako bude tako onda nema smisla polagati, vozice me taj koji bi mi bio suvozac. Meni dozvola treba da bih mogao sam sebe da vozim kad nema ko drugi.

Redakcija:

U predlogu izmena zakona piše da "vozač koji ima probnu vozačku dozvolu za upravljanje vozilom kategorije B, dok ne navrši 18 godina života, ne sme da upravlja vozilom bez nadzora lica koje se nalazi u tom vozilu i koje ima važeću vozačku dozvolu za upravljanje vozilom kategorije B u trajanju od najmanje pet godina".

Mixa

pre 9 godina

Mene zanima da li se ovaj zakon odnosi na one koji sada imaju probnu dozvolu? Npr. položio sam sa 17 godina u oktobru 2014. Da li ću pravu dozvolu dobiti sa 18 god. tj. u oktobru 2015. ili ću morati da sačekam da napunim 21 godinu da bih dobio pravu?

Redakcija:

U predlogu izmena zakona piše da se odredba odnosi samo na vozače kojima je probna vozačka dozvola izdata nakon stupanja na snagu izmena zakona. Podsećamo da je ovo još uvek samo predlog zakona i da će on stupiti na snagu tek kada ga usvoji Skupština Srbije, odnosno osam dana po objavljivanju u Službenom glasniku.

Sunce

pre 9 godina

Radite sta hocete dokle god zakon vazi za sve, a ne samo za nas smrtnike ali ne i za tatine sinove. Sto se tice brzine, pa realno, na nasim putevima moras da budes lud da vozis preko sto, tako da bolje da salju kod psihijatra nego kod sudije. Inace, u BG se po bulevarima vozi nenormalno brzo! Posebno to primetim dok na semaforu na pesackom cekam sa decjim kolicima. A sta radi nasa saobracajna policija? Vija babe po selima za voznju bez svetla i kacige. Mrtvo slovo na papiru.

mali đokica

pre 9 godina

I postojeći zakon bi bio dovoljan kada bi se dosledno primenjivao. I stari je bio dobar, ali se slabo primenjivao. Ovom promenom se ne eliminiše pravi uzrok problema, a vec nepotrebno stroge odredbe postaju još strože.

Vozac profesionalac

pre 9 godina

Biciklisti po Vojvodini su nesto najopasnije na putu...neosvetljeni, bez reflektujucih prsluka (obicno obuceni u crno kao da su krenuli u kradju). Pod hitno resiti ovo pitanje jer ginu kao vrapci po putu!

Problem broj 2: neadekvatno podeseni farovi (narocito na Punto MK3, Astra G i sl.) i neobaranje svetala pri mimoilazenju. Sramota koliko smo po ovom pitanju neodgovorni.

ма какви

pre 9 godina

Ма лупају глупости. И до сада су постојали закони којима су могли да казне и бахате и пијане возаче па када виде таблице на којима су последња два слова иста, само окрену главу, дал из солидарности или зато што је тако паметније знају само они. Какви црни закони у србистану ... :-(

Joker

pre 9 godina

E ovako. Što se tiče prvog predloga, više muke nego koristi, tj. koristi nikakve. Roditelji će morati da kupuju deci mala vozila, a s obzirom na kupovnu moć građana, to će biti uglavnom neki Yugo bez airbaga, ABS-a i serva (XXI Vek je aman!), a one malobrojne imućnije građane baš briga, jer njih (samim tim i njihovu decu) policija ne sme da zaustavi, jer ko zna kome će se zameriti. Problem je taj što baš ovakvi vozači prave gluposti. Neiživljeni klinci u neispravnom jugiću i tatini sinovi u besnim mašinama. Što se tiče drugog predloga, smanjenje granice alkoholisanosti sa 0,3 na 0,2 opet ništa neće poboljšati. Ispaštaće čovek koji je popio dva piva, a onaj što ima preko jednog promila opet to ne zanima čim je seo u auto. I opet, kakav god zakon da donesu, policija je kod nas korumpirana, to nijedan zakon ne može da promeni. U 10 automobila sa decom, u 9 njih su deca nevezana, neretko i stoje, a o dečijim sedištima da ne govorim.Tako da, draga milicijo, pojačaj unutrašnju kontrolu, sankcioniši bahate policajce, procesuiraj slučajeve efikasnije, primeni već postojeće zakone, i broj žrtava u saobraćaju će biti na nivou statističke greške. Ako vam je stalo do građana...

Veliki brat

pre 9 godina

U normalnim državama policiji je najveći prestiž kad u prekršaju uhvate i kazne dete nekih bogataša, političara ili poznatih ličnosti (glumaca, sportisa, ili u slučaju SAD senatora pa čak i samog predsenika SAD).

U Srbiji ne smeju da zaustave decu nekih lokanih bizMismena, a kamoli decu ovih jačih.


I onda se osmišljavaju zakoni koji će skloniti sve ostale sa puteva da ne smetaju ovima da se bahate.


Koliku kaznu će da dobije onaj iz Novog Sada koji je sa 160km/h uleteo u raskrsnicu? Nije bitno što su oni drugi ušli na crveno, pa zato i jeste ograničena brzina, jer šta da nečije dete izleti za loptom i slično, da ne zamišljamo šta bi bilo.

Dok takvi manijaci voze našim ulicama i putevima, a policija ih ne hvata i kažnjava oduzimanjem vozačke na nekoliko godina, oduzimanjem automobila (treba zakonom predvideti da se auto može tretirati kao oružje pri takvom ponašanju), plus visoka novčana kazna, i sve to propraćeno medijima.


Da vidite kako će onda bogatuni da postanu nevidljivi, kako će da se povuku u svoje delove grada umesto da divljaju ulicama i putevima.

Боле

pre 9 godina

Zbog nedovoljne obučenosti lica koja regulišu saobraćaj. Treba taj nedostatak eliminisati tehničkim sredstvima nad opažanjima službenih lica.

Zuki

pre 9 godina

Mali Mitrovic se i dalje seta slobodno a ubio je kolima devojku i produzio dalje kao da se nista nije desilo. Otisao je sa tatom u stanicu kada se otreznio.
Onaj sto ubi troje sletevsi u reku, je imao 20 prijava, nije imao dozvolu a auto je bio registrovan na njegovo ime. Nije do zakona vec do nesporovodjenja ili selektivnog sprovodjenja istih.
Od silnih promena zakona normalni ljudi vise i ne znaju sta je dozvoljeno a sta ne. O nelogicnostima tipa samo 110 km/h na autoputu za probne vozace je suvisno govoriti. Ako ne ume da upravlja kolima na 120 km/h ne ume ni pri 60. Preko 120 je prekrsaj, koliko znam. Kako ce policija u presretacu znati da je za volanom "probni" vozac?
U SAD se dobija dozvola sa 16. A zakoni su im mnogo stroziji od nasih i primenjuju se daleko striktnije. Zabrana tocenja alkohola licima ispod 21 se takodje vrlo ozbiljno sprovodi.
U Londonu posle 23h nema ljudi na ulicama, rade sutra ili idu u skolu.
Ne "normalizuje" se drustvo zakonima, vec uslovima. Sta ce da radi klinac koji radi trecu smenu a ima samo porodicni automobil "prejak" po novom zakonu?
Nasa policija nema ni one usnike za alkometre vec koriste jedan za vise merenja. Nadjite JEDAN patrolni automobil koji bi prosao tehnicki pregled. Medju saobracajcima je veliki broj kursadzija koji osnove ZOBS-a ne poznaju. O cemu da pricamo dalje?

ls

pre 9 godina

Dzabe prsluk na biciklu kad sam juce video bar 3 automobila sa ugasenim svetlima po noci, a prevari ih ulicna rasveta (na nekim delovima je jaka), a opste je poznato da staramajka voli sesti na crno biciklo u 5 ujutru, u crnini sa crnom maramom,sa crnim cegerom,bez svetla i macijih ociju na zbicama da kupi narodnog leba da slucajno ne bi zakasnila,jos krene da se zalece na jednoj pedali da uzjasi biciklo pa pocne krivudati po putu i ispred auta. Pa kada naidje neki veseljak koji je krenuo na posao onako bunovan i raspali je, onda za njega kazemo da je lud,pijan,urovan,ne savestan,divljao po putu i tako, i zamislite puna biciklisticka staza prolaznika koji stoje i gledaju i ne smetaju biciklistima, JER BICIKLISTI KAO I STARAMAJKA VOZE PO CESTI A NE PO STAZI!!!! (ima i izuzetaka koji se pridrzavaju).

sim

pre 9 godina

Juče sam se vozao Novim Sadom u k asnim večernjim satima. Nailazio sam na veliki broj vozila koja bulevarima voze preko 100km/h. Dvojici je moj auto privukao pažnju pošto je naglašeno sportskog izgleda. Gestikulirali su mi kroz prozor da potegnemo duž pravca. Jedan se razočaran udaljio uz škrupi guma. Kada sam ga pretekao na semaforu pošto sam brzinu prilagodio zelenom talasu u pri punom gasu projurio je kroz 2 ili 3 crvena svetla. Policije nigde. Pitanje je dana kada će napraviti ozbiljnu saobraćajku. To nije ni po jednom zakonu. Njih novi zakon ništa neće sprečavati pošto ni stari ne poštuju gotovo uopšte. Policija će i dalje čučati iza žbuna i hvatati benigne. One koji jure 75 gde je dozvoljeno 60 ili one koji idu 60 gde je dozvoljeno 40. One koji imaju 0.25 promila, koji su zaboravili dau upale svetlo danju iči nisu vezali pojas.

brat

pre 9 godina

Ja se nadam da nece usvojiti ove gluposti. Stvarno je nakaradno dokle idu. Oduzimanje auta?!? eeej

Naravno da cu da vezujem decu!

Ma nemam reci, dokle idu,,, a murija koju niko ne kontrolise sad ce jos vise para trpati u dzep, ako im se svidi neki auto odmah mogu reci da osoba nije u stanju da kontrolise svoje postupke, super.

miskic

pre 9 godina

Zamolio bih cenjene predlagace zakona da odu na neki sajt koji se bavi prodajom vozila i neka pogledaju vozila koja imaju snagu motora od 70 do 80kw pa ce shvatiti koliko im je besmislen predlog zakona.

marko I.

pre 9 godina

moja tetka ima 51 godinu i nije vozila jedno 20 godina,ali ima urednu vozacku. po meni je ona opasnija sada kada bi sela za volan nego 16-ogodisnjak...

c.o.a.

pre 9 godina

Pre neki dan me zaustavlja patrola i traži dokumenta. Nisam još ni izvadio iz džepa, kad čujem "slobodni ste". Zbunjen, da vidim o čemu se radi, kad ono neki nesrećnik nije upalio svetla. Ok, treba ga zaustaviti, ali mozda sam ja to veče popio malo više nego što treba, mozda nemam vozacku, registracija istekla, nešto, bilo šta.......
Isto veče, druga patrola, pandur bez reflektujuceg prsluka...... Policijsko vozilo u pokretu bez zadnjih pozicionih svetala...... Kod usca pešaci prelaze na crveno, pandur stoji na 20ak metara i blene u prazno. I oni mi pričaju o nekoj bezbednosti u saobraćaju.......

Pedrag Blagojević

pre 8 godina

Gospodin Rebić je verovatno umislio da je najpametniji i najpozvaniji da sam donosi predloge zakona ne konsultujući struku i ne uzimajući u obzir uslove u kojima taj zakon treba da se primenjuje.Valjda je normalno da predloge zakona donose tela koja su najpozvanija A NE POLICIJSKI ČINOVNICI i uprava policije.Koliko znam u ovoj zemlji postoje institucije koje treba da vode računa o saobraćaju i zakonima u toj oblasti,a to su valjda ministarstvo saobraćaja, pa saobraćajni fakultet,pa CIP,i na kraju primedbe od uprave policije na način implementacije zakona u praksi.

Zoran

pre 8 godina

Moj predlog je da se reprogramiraju auto-kompjuteri(dopiše u program) i uvedu startni ključevi u boji. Primer Plavi ključ koji bi ograničio kompjutersku brzinu automobila na max.80 km/h i crveni bez ograničenja.

radonja papovic

pre 8 godina

vi ste potpuno izgubili kompas i vrtite se u krug mesajuci babe i zabe, pa sto nam svima ne oduzmete vozila i pohapsite nas pa se zatim lepo sami vozite jer i onako jedino vi imate potrebu da zivite i uzivate. ko vas je naucio da coveku zbog bilo kakvog materijalnog dugovanja ukinete pravo na dalje funkcionisanje npr. da svojim vozilom svoje dete odveze u vrtic...?