Subota, 21.02.2015.

10:14

"Ako ruska čizma zgazi izućemo je"

Bivši predsednik Poljske Leh Valensa ocenio da je Rusija unapred poražena zato što pribegava politici kakvu je Evropa napustila sredinom prošlog veka

Izvor: Beta

"Ako ruska èizma zgazi izuæemo je" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

67 Komentari

Sortiraj po:

Miro Đokić

pre 9 godina

Da li mislite da je Evropa pribegla toj politici 1999. godine u Srbiji.Bolje bi bilo da više nikom u svetu ne primenjuje takvu politiku. Bolje je preduzeti mere da se sukobi smiruju , a ne davati prognoze ko bi koga zgazio ili izuo.

mikele

pre 9 godina

"Rusija nema šanse da pobedi u ovom sukobu. Pitanje je samo koliko dugo će trajati i koliku cenu ćemo platiti", zaključio je Leh Valensa.
Dragi rusofili samo ovo ponavljajte kao mantru, biće vam lakše kada dodje do toga.

budjenje

pre 9 godina

Nas narod i ne moze da razume ovo, jer nasem narodu je draze da vecito kontrira nego deca da mu zive bolje... sto je onako realno tuzan "stav" (pre svercer/lopov/poltron/muljara i nagnut "levo" nego slobodan/radan/uspesan i politicki neutralan)

Adrian

pre 9 godina

Uz svo postovanje gospodina Valense, za borbu u oslobadjanju svoje domovine od "komunizma", ove njegove izjave ne stoje i nisu korektne iz mnogo razloga.
U svakom slucaju, nacionalizam nikom nije doneo nista dobro. Nacionalizam (vazi i za velike prijatelje Poljake) nije nikada nista uradio konstruktivno nego samo destruktivno, a Evropa koju treba da izgrade nove generacije moze postojati samo bez njega.

Petar

pre 9 godina

@AlfaC: Tesko da svi to pomislimo. Predpostavljam da to zavisi od stepena obrazovanja. Ja npr pomislim na nepregledna prostranstva,svemirski program,naprednu raketnu tehnologiju,St Petersburg,sukhoi superjet i jos mnogo toga.

Corto

pre 9 godina

O cemu ovaj covek prica!? Pa njegov govor je toliko dnevno politicki da je Sloba bio mala beba za njega sa ovolikim busanjem i patriotizmom, a nemanjem u stvari cime da se brani. Ej on će izuti nekome cizmu!? Ko god je u NATOu u njemu je jer je toliko vojino marginalan i opremljen da ne moze sam da ratuje i da se bori vec da mora da trazi podrsku ostalih clanica kako bi udruzili opremu koji svi moraju i po marki i po kolicini isto da imaju (izuzev zemalja osnivaca NATOa).. Tako da naravno da Evropa ne zeli ni nuklearno ni bilo kako da ratuje sa Rusijom, niti Rusija to isto zeli (jer joj ne odgovara iz mnogo razloga, a pre svega ekonomskih), vec je ovde rec o ratu izmedju Amerike i Rusije u koji Americki sateliti u Evropi moraju da ucestvuju a nikako da nadju nacin kako da izadju iz celete te price koja im nikako ne odgovara, a koja jedino Americi pogoduje.

Zoran

pre 9 godina

Ne treba cackati mecku.Ako se zarati Rusija sigurno nece pobediti ,ali mnoge druge zemlje vise nece postojati.Pogotovu one koje su sebi dodelile ulogu zastitnica zapadne civilizacije.

batorex

pre 9 godina

Nisam nikakav rusofil ali hajde da pogledamo istinu u oci. Koliko god da je Rusija korumpirana drzava ipak svaka drzava ima svoj nacioanalni interes. U interesu Rusije je da prodaje svoje energente Evropi i da time odrzava svoj drzavni aparat. U interesu Evrope(citaj Nemacka) je da svoje produkte (masine/automobile itd.)moze da prodaje na velikom Ruskom trzistu. Zato Rusija i nije imala potrebu da diverzifikuje svoju ekonomiju zbog cega su sada dosli u probleme. Da je izmedju Evrope i Rusije problem, oni bi se lako dogovorili. Amerikanci se boje da izgube uticaj na Evropu na duze staze, pa su se sada umesali i poceli da cackaju, misleci bolje sada nego kada bude prekasno. Rusija je gurnuta u poziciju da mora da se vrati Staljinistickim metodama da bi zastitila svoj nacionalni interes. A za sve ove takozvane strucnjake koji se pozivaju na kako su ljudi ziveli pod ruskom cizmom, neka pogledaju kako juzno americke drzave zive pod Americkom cizmom.

Stariji gradjanin

pre 9 godina

@Bafalo Bil
Neumesno poredjenje! Mi stariji se dobro secamo kako su ziveli svi iz Istocne Evrope dok su bili pod ruskom cizmom. Mogli su da izadju iz zemlje jednom u par godina, a i to ne kompletna porodica, samoposluge prazne , redovi za jabuke...ne verujem da bi voleli da se to vreme vrati. Ako nemate koga da pitate, pogledajte bar neki film na temu pre pada berlinskog zida, vrlo je poucno.

šone

pre 9 godina

Ovakve izjave bivših vođa ne treba prenositi. Meni su mediji najviše krivi za današnje sukobe, prave od pahulje lavinu. Leh čezne za svojom prošlošću, želi da bude u žiži interesovanja. Nešto kao Mesić kada je izjavio da bi se u slučaju otcepljenja RS hrvatska vojska odmah umešala jer je zaštitnica Dejtona. Kao, momentalno bi ušli Brčko i isekli bi RS na dva dela. A ne pada mu na pamet da se distrikt maltene graniči sa Srbijom. Pa bi onda Srbija ušla u rat, pa bi onda mi isekli Hrvatsku kod Karlovca itd i idt... (Znate ono: "Ti nama spališ seno-mi ti zapalimo kuću i štalu, ti nama ubiješ nekog-mi ti pobijemo sve što ti mili po kući. Čemu to rođače?") To su opasne stvari, kojima nije mesto u 21. veku. Najlakše je biti glup i da lupiš nešto ne razmišljajući o posledicama. Rusi u Poljskoj? Zbog čega?.

Vladimir

pre 9 godina

Opet starci šalju mlade u rat. Spremi onda svoje sinove ili unuke, nemoj tuđu decu da podmećeš. Inače, kada je rekla Rusija da će napasti Poljsku? Nisam u toku.

zivorad kuzmanovic

pre 9 godina

moji dragi rusofili, pa zar ne znate da su rusi zajedno sa hitlerom napali poljsku i podelili je, tada su pobili 20000 poljskih oficira u katinskoj sumi. a da ne govorim o varsavskom paktu.

Bull

pre 9 godina

Divim se Poljacima. Pre nekog vremana su odbrusili Nemcima a sada Rusima. Vole samo svoju zemlju, nemaju rusofile i germanofile i gledaju svoja posla. Nemci i Rusi su ih ubijali godinama i tome je kraj. Sada gledaju svoj interes i znaju da prijtelji ne postoje u politici. Ko tudju zemlju stavlja ispred svoje treba u nju da bude proteran.

bojan

pre 9 godina

Сваки војник, ма чији био, добро зна да се чизма увек нерадо обува .... сваки обућар добро зна да се чизма војнику може изути само кад је мртав!
Ако је развијеност Пољске и њена слобода то што сада слободно могу да раде широм ЕУ и што више нису на нишану Нато-а него Русије, онда се та слобода зове "џабе си кречио".
Ако је за ту слободу Лех добио силне награде, то не значи да је паметан или слободан већ да је само променио газду!
Пољаци су победили Русију исто ко што смо и ми Нато ... значи, разлика између Леха и Слобе је много мања него што Ви желите да признате!

alban

pre 9 godina

Svi beze od rusa ko od kuge, (osim nekih srbskih rusofila), niko nije lud osetiti jos jednom rusku cizmu, koja je donela drugim narodima samo bedu koju jos dan danas osecaju.

zapadni sloven

pre 9 godina

Po životnom standardu: Poljska za Rusiju,kao Nemačka za Srbiju.
Od kad je izula Rusku čizmu,i stavila joj štiklu,daleko se razvila.
Najrazvijenija država bivšeg Varšavskog pakta.
Dok je Rusija nesposobna da okreči ono što su im komiji ostavili.
Inače da li ste znali da su cigle iz naci Nemačke učestvovale u izgradnji moderne Rusije,čak su im i industrijsku opremu pokrali.

Aleksandar

pre 9 godina

Rusija je predmet sprdnje kao što je uvek bila. Samo primitivni i zaostali Srbi vide u njoj nekog prijatelja. Njihovo čuveno prijateljstvo se lepo pokazalo kroz istoriju, a južni tok je samo naj noviji prijateljski čin.

Dragic

pre 9 godina

Valensa je dao odlicnu definiciju danasnje putinovske rusije koja je zaostala i siromasna i gusi se u neonacizmu,ujedno je dao i odlican recept kakav pristup treba imati prema takvima dakle odsecno i nemilosrdno jer nasilnici taj jezik jedino i razumeju.Postoji jedna cinjenica sto se Rusije tice koja se jos uvek ne pominje a to je da su rusi nagovorii Ukrajinu da se prvo odrekne nuklearnog potencijala a potom je podmuklo napali.Time su svaku ideju o svetskom razoruzavanju nuklearnog potencijala sahranili jer ko ce sada kome da veruje svako ce se setiti rusa i plasice se podmuklog napada.Rusija je rana savremene civilizacije.

Bafalo Bil

pre 9 godina

Poljaci su opterećeni Rusima kao Hrvati Srbima. U Rusiji nikog nije ni briga za Poljsku. Ovi imaju očito neke komplekse iz prošlosti. Najiritantniji su oni narodi kojima je svrha postojanja da mrze druge.

Bombon

pre 9 godina

Rusija je stvarno zaostala 20-30 godina za Evropom, i sada će otići još dalje u prošlost... Sve ovo će Rusi morati nadoknaditi u sljedećim godinama, malim platama i teškim životom. Neko će reći da su navikli, možda i jesu, ali ružno je da generacije pate, žive i umiru i neimaštini i ne uređenoj državi da bi nekoliko oligarha imalo sve što požele u životu. Uništava ih njihov težak mentalitet. A što se tiče Poljaka, oni su Srbima uvijek pomagali, iako su katolici, bili su nam više braća nego Rusi....

Langus

pre 9 godina

Je li sutra bese godisnjica kako je Evropa "politikom koju je napustila" golom silom demonstranata sa ulice "demokratski" zbacila legalno izabranog Janukovicha, nakon sto su popljuvali sporazum imenovanog sa 3 nekakva ministra iz EU?

Sto se zaostalosti tice: kakva je bila Kina pre 15-tak godina, kakva je danas? Nije uvek najvazniji trenutni nivo razvijenosti vec trend, dinamika, koliko brzo se neko razvija.

Obzirom na razne okolnosti oko Rusije, ona je vrlo razvijena ako se tako gleda - svesna je zaostanka i trudi se da resi vitalne stvari drzave pa da kasnije i standard poraste. Za razliku od SAD, gde je vecina stvari u stagnaciji i tihom rasulu, iako su jos uvek vrlo visoko na rang listi razvijenosti.

I ne, nisam rusofil, ziveo sam 20 godina na zapadu, bliska rodbina mi zivi u SAD, bio sam kod njih mesec dana, licno video SAD, ali volim istinu.

Losmi

pre 9 godina

(Max, 21. februar 2015 11:57)

Kad je to Evropa postavila Ukrajini uslov EU ili Rusija???

Taj uslov je postavila Rusija. Rusija je htela da Ukrajina bude deo krnjeg SSSR te njihove evro-azijske unije posto bez Ukrajine to i nije unija jer su Belorusija i Kazastan nebitni. A posto je Ukrajina dosla do potpisivanje SSP, Rusija je morala brze bolje nesto da ucini pa zato ultimatum ili Rusija ili EU, sto ustvari znaci EAU ili EU.

AlfaC

pre 9 godina

Šta svi pomislimo kada se spomene Rusija?! Pomislimo na trgovinu ženama, oligarhe, "režim jednog covjeka", na sirotinju i jad... Sve dok ovo bude dominiralo, Rusija neće biti dio razvijenog svijeta.

Milton

pre 9 godina

Ovako ni Porošenko ne lupeta.

Ko je pobio one silne ljude u Novorusiji granatama iz daljine?
Ko je spaljivao žive ljude u Odesi?
Ko nosi ponosno zastave sa svastikama(koje Rusi kada ih otmu izgaze)?
Ko puca na svoje prilikom povlačenja?

Nobelovac bi trebalo da zucne koju protiv povampirenja nacizma u Ukrajini?

DjoleProlece

pre 9 godina

Pa "kulturna" Evropa zajedno sa Amerima osvaja zemlje bogate sirovinama, a ne Rusija. Kultura vam je jaca strana isto kao i Rusima potreba da osvajaju Poljsku. Realno ih boli uvo za vas.

master

pre 9 godina

Tako je,Valensa ne ponizava nikoga niti preti nekome,govori istinu.Neka oni koji smatraju da bivse zemlje istocnog bloka nisu u pravu,objasne koji je pravi razlog sto su te zemlje jedva cekale da izuju ruske cizme,i zasto nikada vise ne bi htele da ih obuju.Znaci da im te cizme nisu bile udobne,a morali su da hodaju u njima.Ne treba uzdizati one za koje se zna ko su,vec poznavati istinu i sagledati cinjenice,zato sto je samo to pravo merilo.Varaju se oni koji misle da je Poljska mala i slaba da se odupre Rusiji,ona nije jedina,to je problem Putina,protiv njih on nema sansi,ako bi nesto pokusao,sto mislim da Putin i ne namerava.Njegova namera je da oslabi EU i nekako je unutrasnje razjedini,tek tada bi mogao da se usudi na nesto ozbiljnije,ali do toga nece doci,pre ce se to desiti u njegovom dvoristu.

S.O.B.

pre 9 godina

Zaista nisam naklonjen Rusiji,međutim ove izjave su zaista bezveze!
(slobodan, 21. februar 2015 10:47)

Naravno da nisi naklonjen Rusiji. Nigde se to ne vidi u tvom komentaru. Poražen sam tvojom objektivnošću. Evo, promenio sam stav. Pre nego što sam pročitao tvoj komentar mislio sam da je Putin zločinac, ali sada je sve drugačije. Otvorio mi se novi svet, zahvaljujući toj tvojoj jednoj iskrenoj rečenici "Zaista nisam naklonjen Rusiji". Reč "zaista" me je prelomila.

Max

pre 9 godina

Videsmo kulturnu evropu kako je civilizovano unistila libiju da ne bi platila dug za naftu. Takodje videsmo civilizovanu evropu kako je napravila stavila pred ukrajnu izbor- rusija ili eu i na taj nacin isprococirala sve sto se danas desava. A vidimo civilizovanu evropu kako demokratski gura grcku u propast da bi spasla svoje banke. Bas civilizovano, nema sta. Nije ni cudo sto EU toliko mrzi RT, valjda vole da ih niko ne podseca na lazi u kojima zive.

Apple i Švicarac

pre 9 godina

""Rusija zaostaje u razvoju nekih 20 do 50 godina za Evropom i primenjuje metode koje je Evropska unija odavno napustila.""
Kao i Srbija, zato i je tolika podrška medju ljudima, pa i na ovom portalu.

genije

pre 9 godina

@aron
Smisleno ali promaseno.
Hajde da pogledamo antipod "zaostale rusije" -"naprednu sad":
prostitucija - nema jel?
kriminal - najveci broj zatvorenika na 1000 stanovnika na svetu
korupcija - institucionalizovana
Izgleda da si odabrao pogresne elemente za poredjenje...

Vladimir

pre 9 godina

Inace, svrha ove izjave je dizanje sitne poljske raje na pripravnost, stvaranje atmosfere nesigurnosti i nelagodnosti, te permanentne opasnosti. Od imaginarnih neprijatelja.
Orvelovski recept jednog nobelovca.

Predrag

pre 9 godina

Ja sam mislio da je to čuveni sindikalni aktivista koji brine o pravima radnika Poljaka, tako knjige kažu. Bivši lučki radnik ili tako nešto, a nobelovac. Logičnije bi bilo da Valensa brine o nekoliko miliona Poljaka koji danas rade na crno u Nemačkoj i Engleskoj, peru sudove, čiste klozete, guraju usisivače, kamiondžije u najboljem slučaju. Pusti Ruse druže Valensa, mani se paranoja, uradi nešto korisno za vredne poljske radnike u tuđini

slobodan

pre 9 godina

Zaista nisam naklonjen Rusiji,međutim ove izjave su zaista bezveze! Kakve gluposti čovek priča.Pa ni Rusija nije kao pre 100 godina,mnogo toga se promenilo,konkretno mislim da ni najmanje nemaju interes da osvajaju druge zemlje.Imaju i previše sirovina za sve vidove industrije i bilo kakvog razvoja,potrebno je samo da ojačaju i čuvaju svoje granice.Ovo u Ukrajini je čista glupost Ukrajinaca i skretanje pažnje svojih građana sa mnogo problema kojih imaju,ali nisu očekivali baš ovakav razvoj situacije.A izjava Valense da će uzeti najbolje oružje i udariti na Rusiju po meni je kao i izjava Severne Koreje da će udariti SAD.

Clocky

pre 9 godina

Ovim zapadnjackim nobelovcima usta puna ratne retorike. Strasno. Ovim su rekli sve - i o svojim tzv. mirovnjacima, i o prirodi Nobelove nagrade za mir, plus je pao snijeg da zvijerka pokaze trag.

Da te pitam

pre 9 godina

Nidje veze. Zasto bi Rusija napala Poljsku? Kakvo je ovo spinovanje. Kao kada bismo mi rekli Turcima da ne razmisljaju da kroce na srpsku zemlju, potamanicemo ih kao mrave. Gluposti. Tursku boli uvo za Srbiju. Mogu samo da razmisljaju da nam muljaju tekstil, serije i ovaj Tilol Hot sto sad pijem. Elem,jel Fervex bese ruski? Na tom polju se vodi rat...

Aron

pre 9 godina

Potpuno je upravu, Leh je stvarno veliki čovek koji je uspeo da se oslobodi svoju zemlju od komunističke tiranije. Rusi zaista ne mogu da se ravnopravno nose za Zapadom koji je na mnogo većem civilizaciskom nivou i stvarno zaostaje mnogo decenija za razvijenim zemljama. Pobogu, pa kod njih ne može da se organizuje ni obična gej parada?! Za vreme Putina Rusija jeste bolje stoji nego za vreme Jeljcina ali to je i dalje u suštini zemlja trećeg sveta u kjoj dominira primitiviza, kriminal. korupcija i prostitucija. I to je jedna u suštini depresivna i nesrećna zemlja u kojoj većina građana mašta da se vrati vreme SSSR-a.

Da te pitam

pre 9 godina

Nidje veze. Zasto bi Rusija napala Poljsku? Kakvo je ovo spinovanje. Kao kada bismo mi rekli Turcima da ne razmisljaju da kroce na srpsku zemlju, potamanicemo ih kao mrave. Gluposti. Tursku boli uvo za Srbiju. Mogu samo da razmisljaju da nam muljaju tekstil, serije i ovaj Tilol Hot sto sad pijem. Elem,jel Fervex bese ruski? Na tom polju se vodi rat...

slobodan

pre 9 godina

Zaista nisam naklonjen Rusiji,međutim ove izjave su zaista bezveze! Kakve gluposti čovek priča.Pa ni Rusija nije kao pre 100 godina,mnogo toga se promenilo,konkretno mislim da ni najmanje nemaju interes da osvajaju druge zemlje.Imaju i previše sirovina za sve vidove industrije i bilo kakvog razvoja,potrebno je samo da ojačaju i čuvaju svoje granice.Ovo u Ukrajini je čista glupost Ukrajinaca i skretanje pažnje svojih građana sa mnogo problema kojih imaju,ali nisu očekivali baš ovakav razvoj situacije.A izjava Valense da će uzeti najbolje oružje i udariti na Rusiju po meni je kao i izjava Severne Koreje da će udariti SAD.

Clocky

pre 9 godina

Ovim zapadnjackim nobelovcima usta puna ratne retorike. Strasno. Ovim su rekli sve - i o svojim tzv. mirovnjacima, i o prirodi Nobelove nagrade za mir, plus je pao snijeg da zvijerka pokaze trag.

Milton

pre 9 godina

Ovako ni Porošenko ne lupeta.

Ko je pobio one silne ljude u Novorusiji granatama iz daljine?
Ko je spaljivao žive ljude u Odesi?
Ko nosi ponosno zastave sa svastikama(koje Rusi kada ih otmu izgaze)?
Ko puca na svoje prilikom povlačenja?

Nobelovac bi trebalo da zucne koju protiv povampirenja nacizma u Ukrajini?

Bafalo Bil

pre 9 godina

Poljaci su opterećeni Rusima kao Hrvati Srbima. U Rusiji nikog nije ni briga za Poljsku. Ovi imaju očito neke komplekse iz prošlosti. Najiritantniji su oni narodi kojima je svrha postojanja da mrze druge.

Vladimir

pre 9 godina

Inace, svrha ove izjave je dizanje sitne poljske raje na pripravnost, stvaranje atmosfere nesigurnosti i nelagodnosti, te permanentne opasnosti. Od imaginarnih neprijatelja.
Orvelovski recept jednog nobelovca.

DjoleProlece

pre 9 godina

Pa "kulturna" Evropa zajedno sa Amerima osvaja zemlje bogate sirovinama, a ne Rusija. Kultura vam je jaca strana isto kao i Rusima potreba da osvajaju Poljsku. Realno ih boli uvo za vas.

Predrag

pre 9 godina

Ja sam mislio da je to čuveni sindikalni aktivista koji brine o pravima radnika Poljaka, tako knjige kažu. Bivši lučki radnik ili tako nešto, a nobelovac. Logičnije bi bilo da Valensa brine o nekoliko miliona Poljaka koji danas rade na crno u Nemačkoj i Engleskoj, peru sudove, čiste klozete, guraju usisivače, kamiondžije u najboljem slučaju. Pusti Ruse druže Valensa, mani se paranoja, uradi nešto korisno za vredne poljske radnike u tuđini

Max

pre 9 godina

Videsmo kulturnu evropu kako je civilizovano unistila libiju da ne bi platila dug za naftu. Takodje videsmo civilizovanu evropu kako je napravila stavila pred ukrajnu izbor- rusija ili eu i na taj nacin isprococirala sve sto se danas desava. A vidimo civilizovanu evropu kako demokratski gura grcku u propast da bi spasla svoje banke. Bas civilizovano, nema sta. Nije ni cudo sto EU toliko mrzi RT, valjda vole da ih niko ne podseca na lazi u kojima zive.

bojan

pre 9 godina

Сваки војник, ма чији био, добро зна да се чизма увек нерадо обува .... сваки обућар добро зна да се чизма војнику може изути само кад је мртав!
Ако је развијеност Пољске и њена слобода то што сада слободно могу да раде широм ЕУ и што више нису на нишану Нато-а него Русије, онда се та слобода зове "џабе си кречио".
Ако је за ту слободу Лех добио силне награде, то не значи да је паметан или слободан већ да је само променио газду!
Пољаци су победили Русију исто ко што смо и ми Нато ... значи, разлика између Леха и Слобе је много мања него што Ви желите да признате!

genije

pre 9 godina

@aron
Smisleno ali promaseno.
Hajde da pogledamo antipod "zaostale rusije" -"naprednu sad":
prostitucija - nema jel?
kriminal - najveci broj zatvorenika na 1000 stanovnika na svetu
korupcija - institucionalizovana
Izgleda da si odabrao pogresne elemente za poredjenje...

Langus

pre 9 godina

Je li sutra bese godisnjica kako je Evropa "politikom koju je napustila" golom silom demonstranata sa ulice "demokratski" zbacila legalno izabranog Janukovicha, nakon sto su popljuvali sporazum imenovanog sa 3 nekakva ministra iz EU?

Sto se zaostalosti tice: kakva je bila Kina pre 15-tak godina, kakva je danas? Nije uvek najvazniji trenutni nivo razvijenosti vec trend, dinamika, koliko brzo se neko razvija.

Obzirom na razne okolnosti oko Rusije, ona je vrlo razvijena ako se tako gleda - svesna je zaostanka i trudi se da resi vitalne stvari drzave pa da kasnije i standard poraste. Za razliku od SAD, gde je vecina stvari u stagnaciji i tihom rasulu, iako su jos uvek vrlo visoko na rang listi razvijenosti.

I ne, nisam rusofil, ziveo sam 20 godina na zapadu, bliska rodbina mi zivi u SAD, bio sam kod njih mesec dana, licno video SAD, ali volim istinu.

Aron

pre 9 godina

Potpuno je upravu, Leh je stvarno veliki čovek koji je uspeo da se oslobodi svoju zemlju od komunističke tiranije. Rusi zaista ne mogu da se ravnopravno nose za Zapadom koji je na mnogo većem civilizaciskom nivou i stvarno zaostaje mnogo decenija za razvijenim zemljama. Pobogu, pa kod njih ne može da se organizuje ni obična gej parada?! Za vreme Putina Rusija jeste bolje stoji nego za vreme Jeljcina ali to je i dalje u suštini zemlja trećeg sveta u kjoj dominira primitiviza, kriminal. korupcija i prostitucija. I to je jedna u suštini depresivna i nesrećna zemlja u kojoj većina građana mašta da se vrati vreme SSSR-a.

šone

pre 9 godina

Ovakve izjave bivših vođa ne treba prenositi. Meni su mediji najviše krivi za današnje sukobe, prave od pahulje lavinu. Leh čezne za svojom prošlošću, želi da bude u žiži interesovanja. Nešto kao Mesić kada je izjavio da bi se u slučaju otcepljenja RS hrvatska vojska odmah umešala jer je zaštitnica Dejtona. Kao, momentalno bi ušli Brčko i isekli bi RS na dva dela. A ne pada mu na pamet da se distrikt maltene graniči sa Srbijom. Pa bi onda Srbija ušla u rat, pa bi onda mi isekli Hrvatsku kod Karlovca itd i idt... (Znate ono: "Ti nama spališ seno-mi ti zapalimo kuću i štalu, ti nama ubiješ nekog-mi ti pobijemo sve što ti mili po kući. Čemu to rođače?") To su opasne stvari, kojima nije mesto u 21. veku. Najlakše je biti glup i da lupiš nešto ne razmišljajući o posledicama. Rusi u Poljskoj? Zbog čega?.

Apple i Švicarac

pre 9 godina

""Rusija zaostaje u razvoju nekih 20 do 50 godina za Evropom i primenjuje metode koje je Evropska unija odavno napustila.""
Kao i Srbija, zato i je tolika podrška medju ljudima, pa i na ovom portalu.

S.O.B.

pre 9 godina

Zaista nisam naklonjen Rusiji,međutim ove izjave su zaista bezveze!
(slobodan, 21. februar 2015 10:47)

Naravno da nisi naklonjen Rusiji. Nigde se to ne vidi u tvom komentaru. Poražen sam tvojom objektivnošću. Evo, promenio sam stav. Pre nego što sam pročitao tvoj komentar mislio sam da je Putin zločinac, ali sada je sve drugačije. Otvorio mi se novi svet, zahvaljujući toj tvojoj jednoj iskrenoj rečenici "Zaista nisam naklonjen Rusiji". Reč "zaista" me je prelomila.

Bull

pre 9 godina

Divim se Poljacima. Pre nekog vremana su odbrusili Nemcima a sada Rusima. Vole samo svoju zemlju, nemaju rusofile i germanofile i gledaju svoja posla. Nemci i Rusi su ih ubijali godinama i tome je kraj. Sada gledaju svoj interes i znaju da prijtelji ne postoje u politici. Ko tudju zemlju stavlja ispred svoje treba u nju da bude proteran.

alban

pre 9 godina

Svi beze od rusa ko od kuge, (osim nekih srbskih rusofila), niko nije lud osetiti jos jednom rusku cizmu, koja je donela drugim narodima samo bedu koju jos dan danas osecaju.

Aleksandar

pre 9 godina

Rusija je predmet sprdnje kao što je uvek bila. Samo primitivni i zaostali Srbi vide u njoj nekog prijatelja. Njihovo čuveno prijateljstvo se lepo pokazalo kroz istoriju, a južni tok je samo naj noviji prijateljski čin.

master

pre 9 godina

Tako je,Valensa ne ponizava nikoga niti preti nekome,govori istinu.Neka oni koji smatraju da bivse zemlje istocnog bloka nisu u pravu,objasne koji je pravi razlog sto su te zemlje jedva cekale da izuju ruske cizme,i zasto nikada vise ne bi htele da ih obuju.Znaci da im te cizme nisu bile udobne,a morali su da hodaju u njima.Ne treba uzdizati one za koje se zna ko su,vec poznavati istinu i sagledati cinjenice,zato sto je samo to pravo merilo.Varaju se oni koji misle da je Poljska mala i slaba da se odupre Rusiji,ona nije jedina,to je problem Putina,protiv njih on nema sansi,ako bi nesto pokusao,sto mislim da Putin i ne namerava.Njegova namera je da oslabi EU i nekako je unutrasnje razjedini,tek tada bi mogao da se usudi na nesto ozbiljnije,ali do toga nece doci,pre ce se to desiti u njegovom dvoristu.

Stariji gradjanin

pre 9 godina

@Bafalo Bil
Neumesno poredjenje! Mi stariji se dobro secamo kako su ziveli svi iz Istocne Evrope dok su bili pod ruskom cizmom. Mogli su da izadju iz zemlje jednom u par godina, a i to ne kompletna porodica, samoposluge prazne , redovi za jabuke...ne verujem da bi voleli da se to vreme vrati. Ako nemate koga da pitate, pogledajte bar neki film na temu pre pada berlinskog zida, vrlo je poucno.

zapadni sloven

pre 9 godina

Po životnom standardu: Poljska za Rusiju,kao Nemačka za Srbiju.
Od kad je izula Rusku čizmu,i stavila joj štiklu,daleko se razvila.
Najrazvijenija država bivšeg Varšavskog pakta.
Dok je Rusija nesposobna da okreči ono što su im komiji ostavili.
Inače da li ste znali da su cigle iz naci Nemačke učestvovale u izgradnji moderne Rusije,čak su im i industrijsku opremu pokrali.

Bombon

pre 9 godina

Rusija je stvarno zaostala 20-30 godina za Evropom, i sada će otići još dalje u prošlost... Sve ovo će Rusi morati nadoknaditi u sljedećim godinama, malim platama i teškim životom. Neko će reći da su navikli, možda i jesu, ali ružno je da generacije pate, žive i umiru i neimaštini i ne uređenoj državi da bi nekoliko oligarha imalo sve što požele u životu. Uništava ih njihov težak mentalitet. A što se tiče Poljaka, oni su Srbima uvijek pomagali, iako su katolici, bili su nam više braća nego Rusi....

AlfaC

pre 9 godina

Šta svi pomislimo kada se spomene Rusija?! Pomislimo na trgovinu ženama, oligarhe, "režim jednog covjeka", na sirotinju i jad... Sve dok ovo bude dominiralo, Rusija neće biti dio razvijenog svijeta.

Dragic

pre 9 godina

Valensa je dao odlicnu definiciju danasnje putinovske rusije koja je zaostala i siromasna i gusi se u neonacizmu,ujedno je dao i odlican recept kakav pristup treba imati prema takvima dakle odsecno i nemilosrdno jer nasilnici taj jezik jedino i razumeju.Postoji jedna cinjenica sto se Rusije tice koja se jos uvek ne pominje a to je da su rusi nagovorii Ukrajinu da se prvo odrekne nuklearnog potencijala a potom je podmuklo napali.Time su svaku ideju o svetskom razoruzavanju nuklearnog potencijala sahranili jer ko ce sada kome da veruje svako ce se setiti rusa i plasice se podmuklog napada.Rusija je rana savremene civilizacije.

Losmi

pre 9 godina

(Max, 21. februar 2015 11:57)

Kad je to Evropa postavila Ukrajini uslov EU ili Rusija???

Taj uslov je postavila Rusija. Rusija je htela da Ukrajina bude deo krnjeg SSSR te njihove evro-azijske unije posto bez Ukrajine to i nije unija jer su Belorusija i Kazastan nebitni. A posto je Ukrajina dosla do potpisivanje SSP, Rusija je morala brze bolje nesto da ucini pa zato ultimatum ili Rusija ili EU, sto ustvari znaci EAU ili EU.

batorex

pre 9 godina

Nisam nikakav rusofil ali hajde da pogledamo istinu u oci. Koliko god da je Rusija korumpirana drzava ipak svaka drzava ima svoj nacioanalni interes. U interesu Rusije je da prodaje svoje energente Evropi i da time odrzava svoj drzavni aparat. U interesu Evrope(citaj Nemacka) je da svoje produkte (masine/automobile itd.)moze da prodaje na velikom Ruskom trzistu. Zato Rusija i nije imala potrebu da diverzifikuje svoju ekonomiju zbog cega su sada dosli u probleme. Da je izmedju Evrope i Rusije problem, oni bi se lako dogovorili. Amerikanci se boje da izgube uticaj na Evropu na duze staze, pa su se sada umesali i poceli da cackaju, misleci bolje sada nego kada bude prekasno. Rusija je gurnuta u poziciju da mora da se vrati Staljinistickim metodama da bi zastitila svoj nacionalni interes. A za sve ove takozvane strucnjake koji se pozivaju na kako su ljudi ziveli pod ruskom cizmom, neka pogledaju kako juzno americke drzave zive pod Americkom cizmom.

Vladimir

pre 9 godina

Opet starci šalju mlade u rat. Spremi onda svoje sinove ili unuke, nemoj tuđu decu da podmećeš. Inače, kada je rekla Rusija da će napasti Poljsku? Nisam u toku.

Corto

pre 9 godina

O cemu ovaj covek prica!? Pa njegov govor je toliko dnevno politicki da je Sloba bio mala beba za njega sa ovolikim busanjem i patriotizmom, a nemanjem u stvari cime da se brani. Ej on će izuti nekome cizmu!? Ko god je u NATOu u njemu je jer je toliko vojino marginalan i opremljen da ne moze sam da ratuje i da se bori vec da mora da trazi podrsku ostalih clanica kako bi udruzili opremu koji svi moraju i po marki i po kolicini isto da imaju (izuzev zemalja osnivaca NATOa).. Tako da naravno da Evropa ne zeli ni nuklearno ni bilo kako da ratuje sa Rusijom, niti Rusija to isto zeli (jer joj ne odgovara iz mnogo razloga, a pre svega ekonomskih), vec je ovde rec o ratu izmedju Amerike i Rusije u koji Americki sateliti u Evropi moraju da ucestvuju a nikako da nadju nacin kako da izadju iz celete te price koja im nikako ne odgovara, a koja jedino Americi pogoduje.

Zoran

pre 9 godina

Ne treba cackati mecku.Ako se zarati Rusija sigurno nece pobediti ,ali mnoge druge zemlje vise nece postojati.Pogotovu one koje su sebi dodelile ulogu zastitnica zapadne civilizacije.

Petar

pre 9 godina

@AlfaC: Tesko da svi to pomislimo. Predpostavljam da to zavisi od stepena obrazovanja. Ja npr pomislim na nepregledna prostranstva,svemirski program,naprednu raketnu tehnologiju,St Petersburg,sukhoi superjet i jos mnogo toga.

zivorad kuzmanovic

pre 9 godina

moji dragi rusofili, pa zar ne znate da su rusi zajedno sa hitlerom napali poljsku i podelili je, tada su pobili 20000 poljskih oficira u katinskoj sumi. a da ne govorim o varsavskom paktu.

Adrian

pre 9 godina

Uz svo postovanje gospodina Valense, za borbu u oslobadjanju svoje domovine od "komunizma", ove njegove izjave ne stoje i nisu korektne iz mnogo razloga.
U svakom slucaju, nacionalizam nikom nije doneo nista dobro. Nacionalizam (vazi i za velike prijatelje Poljake) nije nikada nista uradio konstruktivno nego samo destruktivno, a Evropa koju treba da izgrade nove generacije moze postojati samo bez njega.

budjenje

pre 9 godina

Nas narod i ne moze da razume ovo, jer nasem narodu je draze da vecito kontrira nego deca da mu zive bolje... sto je onako realno tuzan "stav" (pre svercer/lopov/poltron/muljara i nagnut "levo" nego slobodan/radan/uspesan i politicki neutralan)

mikele

pre 9 godina

"Rusija nema šanse da pobedi u ovom sukobu. Pitanje je samo koliko dugo će trajati i koliku cenu ćemo platiti", zaključio je Leh Valensa.
Dragi rusofili samo ovo ponavljajte kao mantru, biće vam lakše kada dodje do toga.

Miro Đokić

pre 9 godina

Da li mislite da je Evropa pribegla toj politici 1999. godine u Srbiji.Bolje bi bilo da više nikom u svetu ne primenjuje takvu politiku. Bolje je preduzeti mere da se sukobi smiruju , a ne davati prognoze ko bi koga zgazio ili izuo.

Aron

pre 9 godina

Potpuno je upravu, Leh je stvarno veliki čovek koji je uspeo da se oslobodi svoju zemlju od komunističke tiranije. Rusi zaista ne mogu da se ravnopravno nose za Zapadom koji je na mnogo većem civilizaciskom nivou i stvarno zaostaje mnogo decenija za razvijenim zemljama. Pobogu, pa kod njih ne može da se organizuje ni obična gej parada?! Za vreme Putina Rusija jeste bolje stoji nego za vreme Jeljcina ali to je i dalje u suštini zemlja trećeg sveta u kjoj dominira primitiviza, kriminal. korupcija i prostitucija. I to je jedna u suštini depresivna i nesrećna zemlja u kojoj većina građana mašta da se vrati vreme SSSR-a.

S.O.B.

pre 9 godina

Zaista nisam naklonjen Rusiji,međutim ove izjave su zaista bezveze!
(slobodan, 21. februar 2015 10:47)

Naravno da nisi naklonjen Rusiji. Nigde se to ne vidi u tvom komentaru. Poražen sam tvojom objektivnošću. Evo, promenio sam stav. Pre nego što sam pročitao tvoj komentar mislio sam da je Putin zločinac, ali sada je sve drugačije. Otvorio mi se novi svet, zahvaljujući toj tvojoj jednoj iskrenoj rečenici "Zaista nisam naklonjen Rusiji". Reč "zaista" me je prelomila.

master

pre 9 godina

Tako je,Valensa ne ponizava nikoga niti preti nekome,govori istinu.Neka oni koji smatraju da bivse zemlje istocnog bloka nisu u pravu,objasne koji je pravi razlog sto su te zemlje jedva cekale da izuju ruske cizme,i zasto nikada vise ne bi htele da ih obuju.Znaci da im te cizme nisu bile udobne,a morali su da hodaju u njima.Ne treba uzdizati one za koje se zna ko su,vec poznavati istinu i sagledati cinjenice,zato sto je samo to pravo merilo.Varaju se oni koji misle da je Poljska mala i slaba da se odupre Rusiji,ona nije jedina,to je problem Putina,protiv njih on nema sansi,ako bi nesto pokusao,sto mislim da Putin i ne namerava.Njegova namera je da oslabi EU i nekako je unutrasnje razjedini,tek tada bi mogao da se usudi na nesto ozbiljnije,ali do toga nece doci,pre ce se to desiti u njegovom dvoristu.

Apple i Švicarac

pre 9 godina

""Rusija zaostaje u razvoju nekih 20 do 50 godina za Evropom i primenjuje metode koje je Evropska unija odavno napustila.""
Kao i Srbija, zato i je tolika podrška medju ljudima, pa i na ovom portalu.

alban

pre 9 godina

Svi beze od rusa ko od kuge, (osim nekih srbskih rusofila), niko nije lud osetiti jos jednom rusku cizmu, koja je donela drugim narodima samo bedu koju jos dan danas osecaju.

Dragic

pre 9 godina

Valensa je dao odlicnu definiciju danasnje putinovske rusije koja je zaostala i siromasna i gusi se u neonacizmu,ujedno je dao i odlican recept kakav pristup treba imati prema takvima dakle odsecno i nemilosrdno jer nasilnici taj jezik jedino i razumeju.Postoji jedna cinjenica sto se Rusije tice koja se jos uvek ne pominje a to je da su rusi nagovorii Ukrajinu da se prvo odrekne nuklearnog potencijala a potom je podmuklo napali.Time su svaku ideju o svetskom razoruzavanju nuklearnog potencijala sahranili jer ko ce sada kome da veruje svako ce se setiti rusa i plasice se podmuklog napada.Rusija je rana savremene civilizacije.

Aleksandar

pre 9 godina

Rusija je predmet sprdnje kao što je uvek bila. Samo primitivni i zaostali Srbi vide u njoj nekog prijatelja. Njihovo čuveno prijateljstvo se lepo pokazalo kroz istoriju, a južni tok je samo naj noviji prijateljski čin.

AlfaC

pre 9 godina

Šta svi pomislimo kada se spomene Rusija?! Pomislimo na trgovinu ženama, oligarhe, "režim jednog covjeka", na sirotinju i jad... Sve dok ovo bude dominiralo, Rusija neće biti dio razvijenog svijeta.

zapadni sloven

pre 9 godina

Po životnom standardu: Poljska za Rusiju,kao Nemačka za Srbiju.
Od kad je izula Rusku čizmu,i stavila joj štiklu,daleko se razvila.
Najrazvijenija država bivšeg Varšavskog pakta.
Dok je Rusija nesposobna da okreči ono što su im komiji ostavili.
Inače da li ste znali da su cigle iz naci Nemačke učestvovale u izgradnji moderne Rusije,čak su im i industrijsku opremu pokrali.

Bombon

pre 9 godina

Rusija je stvarno zaostala 20-30 godina za Evropom, i sada će otići još dalje u prošlost... Sve ovo će Rusi morati nadoknaditi u sljedećim godinama, malim platama i teškim životom. Neko će reći da su navikli, možda i jesu, ali ružno je da generacije pate, žive i umiru i neimaštini i ne uređenoj državi da bi nekoliko oligarha imalo sve što požele u životu. Uništava ih njihov težak mentalitet. A što se tiče Poljaka, oni su Srbima uvijek pomagali, iako su katolici, bili su nam više braća nego Rusi....

Losmi

pre 9 godina

(Max, 21. februar 2015 11:57)

Kad je to Evropa postavila Ukrajini uslov EU ili Rusija???

Taj uslov je postavila Rusija. Rusija je htela da Ukrajina bude deo krnjeg SSSR te njihove evro-azijske unije posto bez Ukrajine to i nije unija jer su Belorusija i Kazastan nebitni. A posto je Ukrajina dosla do potpisivanje SSP, Rusija je morala brze bolje nesto da ucini pa zato ultimatum ili Rusija ili EU, sto ustvari znaci EAU ili EU.

Bull

pre 9 godina

Divim se Poljacima. Pre nekog vremana su odbrusili Nemcima a sada Rusima. Vole samo svoju zemlju, nemaju rusofile i germanofile i gledaju svoja posla. Nemci i Rusi su ih ubijali godinama i tome je kraj. Sada gledaju svoj interes i znaju da prijtelji ne postoje u politici. Ko tudju zemlju stavlja ispred svoje treba u nju da bude proteran.

slobodan

pre 9 godina

Zaista nisam naklonjen Rusiji,međutim ove izjave su zaista bezveze! Kakve gluposti čovek priča.Pa ni Rusija nije kao pre 100 godina,mnogo toga se promenilo,konkretno mislim da ni najmanje nemaju interes da osvajaju druge zemlje.Imaju i previše sirovina za sve vidove industrije i bilo kakvog razvoja,potrebno je samo da ojačaju i čuvaju svoje granice.Ovo u Ukrajini je čista glupost Ukrajinaca i skretanje pažnje svojih građana sa mnogo problema kojih imaju,ali nisu očekivali baš ovakav razvoj situacije.A izjava Valense da će uzeti najbolje oružje i udariti na Rusiju po meni je kao i izjava Severne Koreje da će udariti SAD.

Stariji gradjanin

pre 9 godina

@Bafalo Bil
Neumesno poredjenje! Mi stariji se dobro secamo kako su ziveli svi iz Istocne Evrope dok su bili pod ruskom cizmom. Mogli su da izadju iz zemlje jednom u par godina, a i to ne kompletna porodica, samoposluge prazne , redovi za jabuke...ne verujem da bi voleli da se to vreme vrati. Ako nemate koga da pitate, pogledajte bar neki film na temu pre pada berlinskog zida, vrlo je poucno.

Bafalo Bil

pre 9 godina

Poljaci su opterećeni Rusima kao Hrvati Srbima. U Rusiji nikog nije ni briga za Poljsku. Ovi imaju očito neke komplekse iz prošlosti. Najiritantniji su oni narodi kojima je svrha postojanja da mrze druge.

Da te pitam

pre 9 godina

Nidje veze. Zasto bi Rusija napala Poljsku? Kakvo je ovo spinovanje. Kao kada bismo mi rekli Turcima da ne razmisljaju da kroce na srpsku zemlju, potamanicemo ih kao mrave. Gluposti. Tursku boli uvo za Srbiju. Mogu samo da razmisljaju da nam muljaju tekstil, serije i ovaj Tilol Hot sto sad pijem. Elem,jel Fervex bese ruski? Na tom polju se vodi rat...

Clocky

pre 9 godina

Ovim zapadnjackim nobelovcima usta puna ratne retorike. Strasno. Ovim su rekli sve - i o svojim tzv. mirovnjacima, i o prirodi Nobelove nagrade za mir, plus je pao snijeg da zvijerka pokaze trag.

Milton

pre 9 godina

Ovako ni Porošenko ne lupeta.

Ko je pobio one silne ljude u Novorusiji granatama iz daljine?
Ko je spaljivao žive ljude u Odesi?
Ko nosi ponosno zastave sa svastikama(koje Rusi kada ih otmu izgaze)?
Ko puca na svoje prilikom povlačenja?

Nobelovac bi trebalo da zucne koju protiv povampirenja nacizma u Ukrajini?

DjoleProlece

pre 9 godina

Pa "kulturna" Evropa zajedno sa Amerima osvaja zemlje bogate sirovinama, a ne Rusija. Kultura vam je jaca strana isto kao i Rusima potreba da osvajaju Poljsku. Realno ih boli uvo za vas.

genije

pre 9 godina

@aron
Smisleno ali promaseno.
Hajde da pogledamo antipod "zaostale rusije" -"naprednu sad":
prostitucija - nema jel?
kriminal - najveci broj zatvorenika na 1000 stanovnika na svetu
korupcija - institucionalizovana
Izgleda da si odabrao pogresne elemente za poredjenje...

Predrag

pre 9 godina

Ja sam mislio da je to čuveni sindikalni aktivista koji brine o pravima radnika Poljaka, tako knjige kažu. Bivši lučki radnik ili tako nešto, a nobelovac. Logičnije bi bilo da Valensa brine o nekoliko miliona Poljaka koji danas rade na crno u Nemačkoj i Engleskoj, peru sudove, čiste klozete, guraju usisivače, kamiondžije u najboljem slučaju. Pusti Ruse druže Valensa, mani se paranoja, uradi nešto korisno za vredne poljske radnike u tuđini

Vladimir

pre 9 godina

Inace, svrha ove izjave je dizanje sitne poljske raje na pripravnost, stvaranje atmosfere nesigurnosti i nelagodnosti, te permanentne opasnosti. Od imaginarnih neprijatelja.
Orvelovski recept jednog nobelovca.

Max

pre 9 godina

Videsmo kulturnu evropu kako je civilizovano unistila libiju da ne bi platila dug za naftu. Takodje videsmo civilizovanu evropu kako je napravila stavila pred ukrajnu izbor- rusija ili eu i na taj nacin isprococirala sve sto se danas desava. A vidimo civilizovanu evropu kako demokratski gura grcku u propast da bi spasla svoje banke. Bas civilizovano, nema sta. Nije ni cudo sto EU toliko mrzi RT, valjda vole da ih niko ne podseca na lazi u kojima zive.

Langus

pre 9 godina

Je li sutra bese godisnjica kako je Evropa "politikom koju je napustila" golom silom demonstranata sa ulice "demokratski" zbacila legalno izabranog Janukovicha, nakon sto su popljuvali sporazum imenovanog sa 3 nekakva ministra iz EU?

Sto se zaostalosti tice: kakva je bila Kina pre 15-tak godina, kakva je danas? Nije uvek najvazniji trenutni nivo razvijenosti vec trend, dinamika, koliko brzo se neko razvija.

Obzirom na razne okolnosti oko Rusije, ona je vrlo razvijena ako se tako gleda - svesna je zaostanka i trudi se da resi vitalne stvari drzave pa da kasnije i standard poraste. Za razliku od SAD, gde je vecina stvari u stagnaciji i tihom rasulu, iako su jos uvek vrlo visoko na rang listi razvijenosti.

I ne, nisam rusofil, ziveo sam 20 godina na zapadu, bliska rodbina mi zivi u SAD, bio sam kod njih mesec dana, licno video SAD, ali volim istinu.

bojan

pre 9 godina

Сваки војник, ма чији био, добро зна да се чизма увек нерадо обува .... сваки обућар добро зна да се чизма војнику може изути само кад је мртав!
Ако је развијеност Пољске и њена слобода то што сада слободно могу да раде широм ЕУ и што више нису на нишану Нато-а него Русије, онда се та слобода зове "џабе си кречио".
Ако је за ту слободу Лех добио силне награде, то не значи да је паметан или слободан већ да је само променио газду!
Пољаци су победили Русију исто ко што смо и ми Нато ... значи, разлика између Леха и Слобе је много мања него што Ви желите да признате!

zivorad kuzmanovic

pre 9 godina

moji dragi rusofili, pa zar ne znate da su rusi zajedno sa hitlerom napali poljsku i podelili je, tada su pobili 20000 poljskih oficira u katinskoj sumi. a da ne govorim o varsavskom paktu.

budjenje

pre 9 godina

Nas narod i ne moze da razume ovo, jer nasem narodu je draze da vecito kontrira nego deca da mu zive bolje... sto je onako realno tuzan "stav" (pre svercer/lopov/poltron/muljara i nagnut "levo" nego slobodan/radan/uspesan i politicki neutralan)

mikele

pre 9 godina

"Rusija nema šanse da pobedi u ovom sukobu. Pitanje je samo koliko dugo će trajati i koliku cenu ćemo platiti", zaključio je Leh Valensa.
Dragi rusofili samo ovo ponavljajte kao mantru, biće vam lakše kada dodje do toga.

šone

pre 9 godina

Ovakve izjave bivših vođa ne treba prenositi. Meni su mediji najviše krivi za današnje sukobe, prave od pahulje lavinu. Leh čezne za svojom prošlošću, želi da bude u žiži interesovanja. Nešto kao Mesić kada je izjavio da bi se u slučaju otcepljenja RS hrvatska vojska odmah umešala jer je zaštitnica Dejtona. Kao, momentalno bi ušli Brčko i isekli bi RS na dva dela. A ne pada mu na pamet da se distrikt maltene graniči sa Srbijom. Pa bi onda Srbija ušla u rat, pa bi onda mi isekli Hrvatsku kod Karlovca itd i idt... (Znate ono: "Ti nama spališ seno-mi ti zapalimo kuću i štalu, ti nama ubiješ nekog-mi ti pobijemo sve što ti mili po kući. Čemu to rođače?") To su opasne stvari, kojima nije mesto u 21. veku. Najlakše je biti glup i da lupiš nešto ne razmišljajući o posledicama. Rusi u Poljskoj? Zbog čega?.

Zoran

pre 9 godina

Ne treba cackati mecku.Ako se zarati Rusija sigurno nece pobediti ,ali mnoge druge zemlje vise nece postojati.Pogotovu one koje su sebi dodelile ulogu zastitnica zapadne civilizacije.

batorex

pre 9 godina

Nisam nikakav rusofil ali hajde da pogledamo istinu u oci. Koliko god da je Rusija korumpirana drzava ipak svaka drzava ima svoj nacioanalni interes. U interesu Rusije je da prodaje svoje energente Evropi i da time odrzava svoj drzavni aparat. U interesu Evrope(citaj Nemacka) je da svoje produkte (masine/automobile itd.)moze da prodaje na velikom Ruskom trzistu. Zato Rusija i nije imala potrebu da diverzifikuje svoju ekonomiju zbog cega su sada dosli u probleme. Da je izmedju Evrope i Rusije problem, oni bi se lako dogovorili. Amerikanci se boje da izgube uticaj na Evropu na duze staze, pa su se sada umesali i poceli da cackaju, misleci bolje sada nego kada bude prekasno. Rusija je gurnuta u poziciju da mora da se vrati Staljinistickim metodama da bi zastitila svoj nacionalni interes. A za sve ove takozvane strucnjake koji se pozivaju na kako su ljudi ziveli pod ruskom cizmom, neka pogledaju kako juzno americke drzave zive pod Americkom cizmom.

Petar

pre 9 godina

@AlfaC: Tesko da svi to pomislimo. Predpostavljam da to zavisi od stepena obrazovanja. Ja npr pomislim na nepregledna prostranstva,svemirski program,naprednu raketnu tehnologiju,St Petersburg,sukhoi superjet i jos mnogo toga.

Corto

pre 9 godina

O cemu ovaj covek prica!? Pa njegov govor je toliko dnevno politicki da je Sloba bio mala beba za njega sa ovolikim busanjem i patriotizmom, a nemanjem u stvari cime da se brani. Ej on će izuti nekome cizmu!? Ko god je u NATOu u njemu je jer je toliko vojino marginalan i opremljen da ne moze sam da ratuje i da se bori vec da mora da trazi podrsku ostalih clanica kako bi udruzili opremu koji svi moraju i po marki i po kolicini isto da imaju (izuzev zemalja osnivaca NATOa).. Tako da naravno da Evropa ne zeli ni nuklearno ni bilo kako da ratuje sa Rusijom, niti Rusija to isto zeli (jer joj ne odgovara iz mnogo razloga, a pre svega ekonomskih), vec je ovde rec o ratu izmedju Amerike i Rusije u koji Americki sateliti u Evropi moraju da ucestvuju a nikako da nadju nacin kako da izadju iz celete te price koja im nikako ne odgovara, a koja jedino Americi pogoduje.

Vladimir

pre 9 godina

Opet starci šalju mlade u rat. Spremi onda svoje sinove ili unuke, nemoj tuđu decu da podmećeš. Inače, kada je rekla Rusija da će napasti Poljsku? Nisam u toku.

Adrian

pre 9 godina

Uz svo postovanje gospodina Valense, za borbu u oslobadjanju svoje domovine od "komunizma", ove njegove izjave ne stoje i nisu korektne iz mnogo razloga.
U svakom slucaju, nacionalizam nikom nije doneo nista dobro. Nacionalizam (vazi i za velike prijatelje Poljake) nije nikada nista uradio konstruktivno nego samo destruktivno, a Evropa koju treba da izgrade nove generacije moze postojati samo bez njega.

Miro Đokić

pre 9 godina

Da li mislite da je Evropa pribegla toj politici 1999. godine u Srbiji.Bolje bi bilo da više nikom u svetu ne primenjuje takvu politiku. Bolje je preduzeti mere da se sukobi smiruju , a ne davati prognoze ko bi koga zgazio ili izuo.