Subota, 21.02.2015.

08:21

Novi Apple MacBook imaće Touch ID senzor

Izvor: klix.ba

Novi Apple MacBook imaæe Touch ID senzor IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

38 Komentari

Sortiraj po:

Ske

pre 9 godina

sva sreca pa hp envy to nikada nije imao
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (nebitan, 23. februar 2015 15:54)

HP Envy je jedan od laptopova koji najvise podseca na MacBook.
Da li znas uopste sta znaci rec "Envy"?

Jjack Ddaniels

pre 9 godina

Apple je najbolja stvar koja se desila u it okruzenju. Samo kvalitet. Samo pouzdanost. Mac book pro je savrsen ubica. Uzasno brz. Uzasno tih.

Nikola

pre 9 godina

@severni vuk
Evo kupio sam ga ima 2 nedelje koristim paralelno air i klasican komp za obradu video materijala. Pro 13 koristim kada sam u puto, jer mi je nemoguce da nosim tower pc samnom, zato mi je potreban jak notebook. Probao sam razne lenovo laptopove windows kao windows nepije vodu. U svakom slucaju ako imas 1200 evra na potrosnju uzeo bih ga definitvno, pogotovo zbog displaya koji pdrzava 4k rezoluciju.

nikola87

pre 9 godina

1) nigde u tekstu nije pomenuta rec inovacija, ali odma se lagdroidasi hvataju za to...
2) sto mora touch id da opravda bilo ciju kupovinu? Ovo ce svima biti zgodan (i besplatan) bonus uz sledecu generaciju macbooka, i niko pametan nece kupiti njihov laptop samo zbog ovoga.

Jako

pre 9 godina

Moze li me neko posavetovati za macbookpro 13 retina 2014,kakva su iskustva i utisci.Da li je to notebook koji mogu da koristim narednih 5-6god?
(Severni vuk, 21. februar 2015 09:09)

Apsolutno. Dobar izbor, ako imas para. Promenice ti percepciju koriscenja racunara, a pri tome moras biti svestan da ce ti isterati jos po koju paru iz dzepa za okruzenje... Ali bices srecan.

@Vuk

pre 9 godina

Ja moj MBP Retina imam od 2012 i sasvim sam siguran da ga necu menjati jos 5-6 godina.
Uglavnom mi je na punjacu, za 2,5 godine je bio ugasen 2-3 dana (kada ne radim, sklopljen je na stand-by), baterija ima 320 ciklusa i drzi preko 6 sati sa ugasenim flesom po browserima.
Za 2.5 godine, zaglupeo mi se 2-3 puta.

Marx

pre 9 godina

@ (zmitjkoe, 22. februar 2015 02:07)

Čovek priča o MBP što je i tema teksta, a ti o iPhoneu. Kao i obično mešaš teme. Kako funkcioniše ApplePay na MacBooku?

Goran

pre 9 godina

Evo, sad cu da bacim u djubre moj HP TouchSmart TX2 laptop, koji je jos pre 6 godina imao 12" touch ekran i citac otisaka prstiju, zaboravim da je tako nesto ikada postojalo, a onda se odusevim inovacijom Apple-a i dam velike pare za njihov najnoviji state of the art proizvod.

Ske

pre 9 godina

(Ske, 21. februar 2015 17:47)

Master lozinka, koju koriste password manageri, treba da bude ultra-kompleksna. Zamara stalno unosenje iste, a nije logicno i sigurno da uvek budes ulogovan. Otisak sve to moze da olaksa.
(Marinko, 21. februar 2015 19:06)

Ne bih se bas slozio sa tobom.
Tvoja lozinka za za logovanje na sistem treba da bude ultra kompleksna, a ako ces vec da dajes nekome drugome racunar na koriscenje, OS X ima "Guest user" opciju pa im daj neka rade sta hoce.
Ako ipak, nekome das tvoj racunar sa tvojim ulogovanim nalogom na koriscenje, onda si pod jedan, lud, jer si nasledio "single user" navike sa Windowsa, i pod dva,, trebalo bi da se zapitas zasto taj neko pokusava da ti provali Master pasword.

Kakvi bre bakraci i ludila. Meni licno je Touch ID potpuno nepotreban. Kada znam da dugo necu biti za racunarom, samo se odlogujem i dovidjenja.

zmitjkoe

pre 9 godina

Kao neko ko koristi MBP, uopste ne vidim ni jednu kvalitetnu primenu ovog senzora.
(Ske, 21. februar 2015 10:07)

Kao neko ko koristi iPhone 6, Touch ID sensor je dar sa neba. Sama pomisao da pritiskom palca na home dugme momentalno otkljucavam moj telefon, da sam ja jedini na svetu koji moze da otkljuca moj telefon (policiji je potreban sudski nalog da natera vlasnika da otvori svoj telefon vlastima), da ukida sifre, logovanje, dokaz identiteta itd. na mobilnoj platformi. Sada kupujem aplikacije na AppStore na nepismeni nacin, jer se sluzim palcem umesto tastatorom, stize momentalno na iPad/iPhone dok si reko wi-fi, a da nisam mrdno qurtzem. Jos su Agata Kristi i Serlok Holms znali da otisak prstiju na casi od vina nepogresivo otkriva identitet osobe, Touch ID je vrhunska zastita od kradje identite, sken i podaci se nalaze samo u iOS softveru i iPhone hardveru, ne postoji backup na Apple serverima. Touch ID je omogucio ApplePay, toliko siguran i bezbedan sistem, da su ga bankari oberucke prihvatili, sto je bio i najvazniji uslov da ApplePay bude prihvacen.

Marinko

pre 9 godina

(Ske, 21. februar 2015 17:47)

Master lozinka, koju koriste password manageri, treba da bude ultra-kompleksna. Zamara stalno unosenje iste, a nije logicno i sigurno da uvek budes ulogovan. Otisak sve to moze da olaksa.

Ske

pre 9 godina

@Ske kako ne vidis, umesto svaki put da kucam sifru za unlock sistema, tapnes prstom. skroz zgodno.
(wacom, 21. februar 2015 12:37)

Meni to nije dovoljan razlog... ti kao koristis neku komplikovanu sifru za unlock sistema kojeg verovatno samo ti koristis? Da podsetimo, u pitanju je laptop.
Sto se tice ostalih sifri, ja ih na Macbook-u "upisujem" tako sto stisnem CMD + / (mogu da podesim bilo koju precicu, ova mi najvise odgovara) i on mi automatski unese sifru, a ako koristim Safari i keychain, ne moram nista ni da radim. Keychain sam generise nove sifre, automatski ih upisuje u odgovarajuca polja i samo meni daje da ih menjam rucno, kada god pozelim. Ruku na srce, za to moram da upisem sifru manuelno :) ali to nije dovoljno dobar razlog da se stavlja touch id senzor.

Jedini razlog zasto se Touch ID senzor stavlja je da bi Craig Federighi ili Phil Schiller imali o cemu da prde na konferenciji kada budu predstavljali novi MB. Naravno, ima o tome pola sata da trube u pokusaju da nas ubede kako je to nesto "amazing".

Ske

pre 9 godina

(Marinko, 21. februar 2015 11:39)

Touch ID ima smisla na mobilnim platformama. U desktop okruzenju je nepotreban.
Keychain vec sve moze da ti radi automatski, i da generise jako lozinke i da ih automatski upisuje.
1Password koji i ja koristim a i slicne aplikacije vec imaju plugin-ove za pregledace koji se okidaju precicom na tastaturi (default za 1Password je CMD + /)
Cak i sa Touch ID senzorom, ti ces opet morati da imas lozinku kao failsafe.

Kakva je onda razlika ako lozinku unosis prislanjanjem prsta na neki tamo senzor ili pritiskom na CMD + / ??? Nikakva... zato kazem, potpuno bespotrebno. Jedino korisno za logovanje na sistem, i ni za sta vise.

bedak

pre 9 godina

a sta je ovo novo? 2006.god sam kupio lenovo ibm r52 (180.000 din u to vreme),imao je citac otiska prsta. notebook i dan danas radi kao sat,samo sam mu dodao 2gb rama.

Sasa M.

pre 9 godina

Muka mi vise od Windowsa experta ljudi svatite vec jednom svako radi kako xoce i misli da je dobro za njegove korisnike, ovaj potez bi bio super ako je stvarno.

AfricA

pre 9 godina

Vuce, ja sam kupio taj racunar, iako dosta cesto menjam racunare, toliko sam siguran u njega da sam odmah uzeo 3godisnju garanciju, koja je bila 100e, jer cu ga imati bar 3 godine. Samo, da se ne zeznes i uzmes 4gb 128gb. 8/256 je minimum, da bi ti sluzio neko vreme. "Future proof". Sada mi je muka ako moram nesto uraditi na win8, 7, cak i na internet da idem, jer je mbr 13 milina za rad. Doduse, fali mi touch senzor, imao sam na hp elitebook-u, ubija ukucavanje passworda.

Ske

pre 9 godina

Da, inovacija... Pre 5 godina sam svoj Dell otključavao isto tako...
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (AndroidSU, 21. februar 2015 09:13)

To je inovacija samo u tvojoj glavi...
Sta sad ako je neko koristio taj nacin da otkljuca laptop, vise niko ne sme da ga nadogradi ili ucini boljim?
U kom skucenom svetu ti zivis prijatelju?

Ske

pre 9 godina

Moze li me neko posavetovati za macbookpro 13 retina 2014,kakva su iskustva i utisci.Da li je to notebook koji mogu da koristim narednih 5-6god?
(Severni vuk, 21. februar 2015 09:09)

Kratko i jasno... Da! Moci ces komotno da ga koristis narednih 5-6 godina i verovatno vise.
Moj kolega sa posla je bas pre neki da uzeo jedan, posto je na prethodni star 7 godina slucajno prevrnuo punu solju kafe. Iako ga je posle susenja i upalio, tastatura je ipak crkla.

Doduse, racunaj da ce ti baterija posle dve tri godine oslabiti, osim ako je ne "treniras" iliti kada je napunis, pusti je da se istrosi do nekih 10% pa opet stavi na punjac.
Zavisi koliko koristis racunar ovo ces verovatno raditi samo jednom dnevno :) Apple tvrdi da baterija moze da izdrzi preko 1000 ciklusa punjena, sto je uz neku normalnu upotrebu i do 4-5 godina.
Ako ga budes non stop drzao na punjacu svaki dan, ceo dan, oprosti se od baterije koju ne mozes sam da zamenis. Barem ne lako.
Garanciju u Srbiji dobijas dve godine a u celom svetu godinu dana. Meni je posle skoro godinu dana riknuo punjac na 15" MBPr. U roku od odmah su mi zamenili bez pitanja, doduse u Maleziji, ne u Srbiji.

U svakom slucaju, masina vredna para koje ces da odvojis.
Spremi se i na salve pljuvanja od strane vajnih strucnjaka da si lud sto si dao toliko para za laptop :)
I nikako nemoj da instaliras Windows na njega. Gre'ota je :)

senzor

pre 9 godina

To sa tim senzorima,zna nekad i da zbuni coveka, i nekad je potrebno nekad ne,zavisi za koju namenu se koristi.
Sto se tice zbunjivanja,skoro sam nabavio lumia 925.Prvih par dana sam mislio da je telefon ili neispravan ili da nesto nije u redu.Kad god mu se priblizim on upali svetlo na ekranu.Posle procitam da ima ugradjene neke silne senzore,te na blizinu,na pokret na svata nesto....

Marinko

pre 9 godina

Zasto nepotrebna?

Uz integraciju sa KeyChainom, kao i aplikacijama tipa 1Password, LastPass, bice jednostavnija upotreba web servisa. Otisak, umesto dugacke lozinke, za logovanje na PayPal, online banking, ili bilo koji drugi servis zasticen lozinkom, meni se cini kao nesto jako korisno. Touch ID na iOS radi odlicno, tako da ne sumnjam da ce isto biti i na OS X. J

edino sto sam ja skoro kupio MBP, pa necu biti u prilici da Touch ID koristim direktno na laptopu, ali vec postoji opcija da pomocu iPhone otkljuca laptop.

Potpuno nepotrebna funkcija.
Kao neko ko koristi MBP, uopste ne vidim ni jednu kvalitetnu primenu ovog senzora.
(Ske, 21. februar 2015 10:07)

bol

pre 9 godina

Moze li me neko posavetovati za macbookpro 13 retina 2014,kakva su iskustva i utisci.Da li je to notebook koji mogu da koristim narednih 5-6god?
(Severni vuk, 21. februar 2015 09:09)

Ako ne planiras da gras igrice mozes da ga koristis, ali ga ne preporucujem ako nisi previse zahtevan i malo iskusniji korisnik. Apple koristi svoje portovr i prikljucci su im malo skuplji, punjaci itd.. Koristi svoj format za eksterni hdd pa moras malo bar da se razumes da bi napravio workaround za tako nesto. To je samo par primera koji mi padaju na pamet. Windows racunar mozda nece biti lak i tih kao macbook ali ce ti zavrsiti isti posao i sa windowsom8.1 prilicno slicnom brzinom. Nisam fan, ni maca ni pca, samo svaki ima svoju publiku i korisnike i upotrebu. Svoja polja gde su individualno bolji.

Severni vuk

pre 9 godina

Moze li me neko posavetovati za macbookpro 13 retina 2014,kakva su iskustva i utisci.Da li je to notebook koji mogu da koristim narednih 5-6god?

Jjack Daniels

pre 9 godina

postoji brdo proizvodjaca laptopova koji rade pod win platformom. i sve to pije vodu. deluje sasvim ok. posebno premium segment. tj. iznad 1.200 eur. ali niko ne nudi kvalitet izrade, funkcionalnost, pouzdanost i dizajn kao apple (mac book pro). voleo bih da postoji pandan, ali trenutno ga nazalost nema. i mac book pro je suvereni vladar. korisnici znaju zasto. uzasno brz i tih.

Jjack Daniels

pre 9 godina

postoji brdo proizvodjaca laptopova koji rade pod win platformom. i sve to pije vodu. deluje sasvim ok. posebno premium segment. tj. iznad 1.200 eur. ali niko ne nudi kvalitet izrade, funkcionalnost, pouzdanost i dizajn kao apple (mac book pro). voleo bih da postoji pandan, ali trenutno ga nazalost nema. i mac book pro je suvereni vladar. korisnici znaju zasto. uzasno brz i tih.

Severni vuk

pre 9 godina

Moze li me neko posavetovati za macbookpro 13 retina 2014,kakva su iskustva i utisci.Da li je to notebook koji mogu da koristim narednih 5-6god?

Ske

pre 9 godina

Moze li me neko posavetovati za macbookpro 13 retina 2014,kakva su iskustva i utisci.Da li je to notebook koji mogu da koristim narednih 5-6god?
(Severni vuk, 21. februar 2015 09:09)

Kratko i jasno... Da! Moci ces komotno da ga koristis narednih 5-6 godina i verovatno vise.
Moj kolega sa posla je bas pre neki da uzeo jedan, posto je na prethodni star 7 godina slucajno prevrnuo punu solju kafe. Iako ga je posle susenja i upalio, tastatura je ipak crkla.

Doduse, racunaj da ce ti baterija posle dve tri godine oslabiti, osim ako je ne "treniras" iliti kada je napunis, pusti je da se istrosi do nekih 10% pa opet stavi na punjac.
Zavisi koliko koristis racunar ovo ces verovatno raditi samo jednom dnevno :) Apple tvrdi da baterija moze da izdrzi preko 1000 ciklusa punjena, sto je uz neku normalnu upotrebu i do 4-5 godina.
Ako ga budes non stop drzao na punjacu svaki dan, ceo dan, oprosti se od baterije koju ne mozes sam da zamenis. Barem ne lako.
Garanciju u Srbiji dobijas dve godine a u celom svetu godinu dana. Meni je posle skoro godinu dana riknuo punjac na 15" MBPr. U roku od odmah su mi zamenili bez pitanja, doduse u Maleziji, ne u Srbiji.

U svakom slucaju, masina vredna para koje ces da odvojis.
Spremi se i na salve pljuvanja od strane vajnih strucnjaka da si lud sto si dao toliko para za laptop :)
I nikako nemoj da instaliras Windows na njega. Gre'ota je :)

Ske

pre 9 godina

Da, inovacija... Pre 5 godina sam svoj Dell otključavao isto tako...
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (AndroidSU, 21. februar 2015 09:13)

To je inovacija samo u tvojoj glavi...
Sta sad ako je neko koristio taj nacin da otkljuca laptop, vise niko ne sme da ga nadogradi ili ucini boljim?
U kom skucenom svetu ti zivis prijatelju?

bol

pre 9 godina

Moze li me neko posavetovati za macbookpro 13 retina 2014,kakva su iskustva i utisci.Da li je to notebook koji mogu da koristim narednih 5-6god?
(Severni vuk, 21. februar 2015 09:09)

Ako ne planiras da gras igrice mozes da ga koristis, ali ga ne preporucujem ako nisi previse zahtevan i malo iskusniji korisnik. Apple koristi svoje portovr i prikljucci su im malo skuplji, punjaci itd.. Koristi svoj format za eksterni hdd pa moras malo bar da se razumes da bi napravio workaround za tako nesto. To je samo par primera koji mi padaju na pamet. Windows racunar mozda nece biti lak i tih kao macbook ali ce ti zavrsiti isti posao i sa windowsom8.1 prilicno slicnom brzinom. Nisam fan, ni maca ni pca, samo svaki ima svoju publiku i korisnike i upotrebu. Svoja polja gde su individualno bolji.

Ske

pre 9 godina

@Ske kako ne vidis, umesto svaki put da kucam sifru za unlock sistema, tapnes prstom. skroz zgodno.
(wacom, 21. februar 2015 12:37)

Meni to nije dovoljan razlog... ti kao koristis neku komplikovanu sifru za unlock sistema kojeg verovatno samo ti koristis? Da podsetimo, u pitanju je laptop.
Sto se tice ostalih sifri, ja ih na Macbook-u "upisujem" tako sto stisnem CMD + / (mogu da podesim bilo koju precicu, ova mi najvise odgovara) i on mi automatski unese sifru, a ako koristim Safari i keychain, ne moram nista ni da radim. Keychain sam generise nove sifre, automatski ih upisuje u odgovarajuca polja i samo meni daje da ih menjam rucno, kada god pozelim. Ruku na srce, za to moram da upisem sifru manuelno :) ali to nije dovoljno dobar razlog da se stavlja touch id senzor.

Jedini razlog zasto se Touch ID senzor stavlja je da bi Craig Federighi ili Phil Schiller imali o cemu da prde na konferenciji kada budu predstavljali novi MB. Naravno, ima o tome pola sata da trube u pokusaju da nas ubede kako je to nesto "amazing".

bedak

pre 9 godina

a sta je ovo novo? 2006.god sam kupio lenovo ibm r52 (180.000 din u to vreme),imao je citac otiska prsta. notebook i dan danas radi kao sat,samo sam mu dodao 2gb rama.

AfricA

pre 9 godina

Vuce, ja sam kupio taj racunar, iako dosta cesto menjam racunare, toliko sam siguran u njega da sam odmah uzeo 3godisnju garanciju, koja je bila 100e, jer cu ga imati bar 3 godine. Samo, da se ne zeznes i uzmes 4gb 128gb. 8/256 je minimum, da bi ti sluzio neko vreme. "Future proof". Sada mi je muka ako moram nesto uraditi na win8, 7, cak i na internet da idem, jer je mbr 13 milina za rad. Doduse, fali mi touch senzor, imao sam na hp elitebook-u, ubija ukucavanje passworda.

@Vuk

pre 9 godina

Ja moj MBP Retina imam od 2012 i sasvim sam siguran da ga necu menjati jos 5-6 godina.
Uglavnom mi je na punjacu, za 2,5 godine je bio ugasen 2-3 dana (kada ne radim, sklopljen je na stand-by), baterija ima 320 ciklusa i drzi preko 6 sati sa ugasenim flesom po browserima.
Za 2.5 godine, zaglupeo mi se 2-3 puta.

Jako

pre 9 godina

Moze li me neko posavetovati za macbookpro 13 retina 2014,kakva su iskustva i utisci.Da li je to notebook koji mogu da koristim narednih 5-6god?
(Severni vuk, 21. februar 2015 09:09)

Apsolutno. Dobar izbor, ako imas para. Promenice ti percepciju koriscenja racunara, a pri tome moras biti svestan da ce ti isterati jos po koju paru iz dzepa za okruzenje... Ali bices srecan.

Nikola

pre 9 godina

@severni vuk
Evo kupio sam ga ima 2 nedelje koristim paralelno air i klasican komp za obradu video materijala. Pro 13 koristim kada sam u puto, jer mi je nemoguce da nosim tower pc samnom, zato mi je potreban jak notebook. Probao sam razne lenovo laptopove windows kao windows nepije vodu. U svakom slucaju ako imas 1200 evra na potrosnju uzeo bih ga definitvno, pogotovo zbog displaya koji pdrzava 4k rezoluciju.

Marinko

pre 9 godina

Zasto nepotrebna?

Uz integraciju sa KeyChainom, kao i aplikacijama tipa 1Password, LastPass, bice jednostavnija upotreba web servisa. Otisak, umesto dugacke lozinke, za logovanje na PayPal, online banking, ili bilo koji drugi servis zasticen lozinkom, meni se cini kao nesto jako korisno. Touch ID na iOS radi odlicno, tako da ne sumnjam da ce isto biti i na OS X. J

edino sto sam ja skoro kupio MBP, pa necu biti u prilici da Touch ID koristim direktno na laptopu, ali vec postoji opcija da pomocu iPhone otkljuca laptop.

Potpuno nepotrebna funkcija.
Kao neko ko koristi MBP, uopste ne vidim ni jednu kvalitetnu primenu ovog senzora.
(Ske, 21. februar 2015 10:07)

zmitjkoe

pre 9 godina

Kao neko ko koristi MBP, uopste ne vidim ni jednu kvalitetnu primenu ovog senzora.
(Ske, 21. februar 2015 10:07)

Kao neko ko koristi iPhone 6, Touch ID sensor je dar sa neba. Sama pomisao da pritiskom palca na home dugme momentalno otkljucavam moj telefon, da sam ja jedini na svetu koji moze da otkljuca moj telefon (policiji je potreban sudski nalog da natera vlasnika da otvori svoj telefon vlastima), da ukida sifre, logovanje, dokaz identiteta itd. na mobilnoj platformi. Sada kupujem aplikacije na AppStore na nepismeni nacin, jer se sluzim palcem umesto tastatorom, stize momentalno na iPad/iPhone dok si reko wi-fi, a da nisam mrdno qurtzem. Jos su Agata Kristi i Serlok Holms znali da otisak prstiju na casi od vina nepogresivo otkriva identitet osobe, Touch ID je vrhunska zastita od kradje identite, sken i podaci se nalaze samo u iOS softveru i iPhone hardveru, ne postoji backup na Apple serverima. Touch ID je omogucio ApplePay, toliko siguran i bezbedan sistem, da su ga bankari oberucke prihvatili, sto je bio i najvazniji uslov da ApplePay bude prihvacen.

Sasa M.

pre 9 godina

Muka mi vise od Windowsa experta ljudi svatite vec jednom svako radi kako xoce i misli da je dobro za njegove korisnike, ovaj potez bi bio super ako je stvarno.

Marinko

pre 9 godina

(Ske, 21. februar 2015 17:47)

Master lozinka, koju koriste password manageri, treba da bude ultra-kompleksna. Zamara stalno unosenje iste, a nije logicno i sigurno da uvek budes ulogovan. Otisak sve to moze da olaksa.

Marx

pre 9 godina

@ (zmitjkoe, 22. februar 2015 02:07)

Čovek priča o MBP što je i tema teksta, a ti o iPhoneu. Kao i obično mešaš teme. Kako funkcioniše ApplePay na MacBooku?

nikola87

pre 9 godina

1) nigde u tekstu nije pomenuta rec inovacija, ali odma se lagdroidasi hvataju za to...
2) sto mora touch id da opravda bilo ciju kupovinu? Ovo ce svima biti zgodan (i besplatan) bonus uz sledecu generaciju macbooka, i niko pametan nece kupiti njihov laptop samo zbog ovoga.

Jjack Ddaniels

pre 9 godina

Apple je najbolja stvar koja se desila u it okruzenju. Samo kvalitet. Samo pouzdanost. Mac book pro je savrsen ubica. Uzasno brz. Uzasno tih.

Ske

pre 9 godina

(Ske, 21. februar 2015 17:47)

Master lozinka, koju koriste password manageri, treba da bude ultra-kompleksna. Zamara stalno unosenje iste, a nije logicno i sigurno da uvek budes ulogovan. Otisak sve to moze da olaksa.
(Marinko, 21. februar 2015 19:06)

Ne bih se bas slozio sa tobom.
Tvoja lozinka za za logovanje na sistem treba da bude ultra kompleksna, a ako ces vec da dajes nekome drugome racunar na koriscenje, OS X ima "Guest user" opciju pa im daj neka rade sta hoce.
Ako ipak, nekome das tvoj racunar sa tvojim ulogovanim nalogom na koriscenje, onda si pod jedan, lud, jer si nasledio "single user" navike sa Windowsa, i pod dva,, trebalo bi da se zapitas zasto taj neko pokusava da ti provali Master pasword.

Kakvi bre bakraci i ludila. Meni licno je Touch ID potpuno nepotreban. Kada znam da dugo necu biti za racunarom, samo se odlogujem i dovidjenja.

Goran

pre 9 godina

Evo, sad cu da bacim u djubre moj HP TouchSmart TX2 laptop, koji je jos pre 6 godina imao 12" touch ekran i citac otisaka prstiju, zaboravim da je tako nesto ikada postojalo, a onda se odusevim inovacijom Apple-a i dam velike pare za njihov najnoviji state of the art proizvod.

senzor

pre 9 godina

To sa tim senzorima,zna nekad i da zbuni coveka, i nekad je potrebno nekad ne,zavisi za koju namenu se koristi.
Sto se tice zbunjivanja,skoro sam nabavio lumia 925.Prvih par dana sam mislio da je telefon ili neispravan ili da nesto nije u redu.Kad god mu se priblizim on upali svetlo na ekranu.Posle procitam da ima ugradjene neke silne senzore,te na blizinu,na pokret na svata nesto....

Ske

pre 9 godina

(Marinko, 21. februar 2015 11:39)

Touch ID ima smisla na mobilnim platformama. U desktop okruzenju je nepotreban.
Keychain vec sve moze da ti radi automatski, i da generise jako lozinke i da ih automatski upisuje.
1Password koji i ja koristim a i slicne aplikacije vec imaju plugin-ove za pregledace koji se okidaju precicom na tastaturi (default za 1Password je CMD + /)
Cak i sa Touch ID senzorom, ti ces opet morati da imas lozinku kao failsafe.

Kakva je onda razlika ako lozinku unosis prislanjanjem prsta na neki tamo senzor ili pritiskom na CMD + / ??? Nikakva... zato kazem, potpuno bespotrebno. Jedino korisno za logovanje na sistem, i ni za sta vise.

Ske

pre 9 godina

sva sreca pa hp envy to nikada nije imao
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (nebitan, 23. februar 2015 15:54)

HP Envy je jedan od laptopova koji najvise podseca na MacBook.
Da li znas uopste sta znaci rec "Envy"?

Jjack Daniels

pre 9 godina

postoji brdo proizvodjaca laptopova koji rade pod win platformom. i sve to pije vodu. deluje sasvim ok. posebno premium segment. tj. iznad 1.200 eur. ali niko ne nudi kvalitet izrade, funkcionalnost, pouzdanost i dizajn kao apple (mac book pro). voleo bih da postoji pandan, ali trenutno ga nazalost nema. i mac book pro je suvereni vladar. korisnici znaju zasto. uzasno brz i tih.

Ske

pre 9 godina

Da, inovacija... Pre 5 godina sam svoj Dell otključavao isto tako...
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (AndroidSU, 21. februar 2015 09:13)

To je inovacija samo u tvojoj glavi...
Sta sad ako je neko koristio taj nacin da otkljuca laptop, vise niko ne sme da ga nadogradi ili ucini boljim?
U kom skucenom svetu ti zivis prijatelju?

Goran

pre 9 godina

Evo, sad cu da bacim u djubre moj HP TouchSmart TX2 laptop, koji je jos pre 6 godina imao 12" touch ekran i citac otisaka prstiju, zaboravim da je tako nesto ikada postojalo, a onda se odusevim inovacijom Apple-a i dam velike pare za njihov najnoviji state of the art proizvod.

bedak

pre 9 godina

a sta je ovo novo? 2006.god sam kupio lenovo ibm r52 (180.000 din u to vreme),imao je citac otiska prsta. notebook i dan danas radi kao sat,samo sam mu dodao 2gb rama.

Severni vuk

pre 9 godina

Moze li me neko posavetovati za macbookpro 13 retina 2014,kakva su iskustva i utisci.Da li je to notebook koji mogu da koristim narednih 5-6god?

bol

pre 9 godina

Moze li me neko posavetovati za macbookpro 13 retina 2014,kakva su iskustva i utisci.Da li je to notebook koji mogu da koristim narednih 5-6god?
(Severni vuk, 21. februar 2015 09:09)

Ako ne planiras da gras igrice mozes da ga koristis, ali ga ne preporucujem ako nisi previse zahtevan i malo iskusniji korisnik. Apple koristi svoje portovr i prikljucci su im malo skuplji, punjaci itd.. Koristi svoj format za eksterni hdd pa moras malo bar da se razumes da bi napravio workaround za tako nesto. To je samo par primera koji mi padaju na pamet. Windows racunar mozda nece biti lak i tih kao macbook ali ce ti zavrsiti isti posao i sa windowsom8.1 prilicno slicnom brzinom. Nisam fan, ni maca ni pca, samo svaki ima svoju publiku i korisnike i upotrebu. Svoja polja gde su individualno bolji.

Ske

pre 9 godina

Moze li me neko posavetovati za macbookpro 13 retina 2014,kakva su iskustva i utisci.Da li je to notebook koji mogu da koristim narednih 5-6god?
(Severni vuk, 21. februar 2015 09:09)

Kratko i jasno... Da! Moci ces komotno da ga koristis narednih 5-6 godina i verovatno vise.
Moj kolega sa posla je bas pre neki da uzeo jedan, posto je na prethodni star 7 godina slucajno prevrnuo punu solju kafe. Iako ga je posle susenja i upalio, tastatura je ipak crkla.

Doduse, racunaj da ce ti baterija posle dve tri godine oslabiti, osim ako je ne "treniras" iliti kada je napunis, pusti je da se istrosi do nekih 10% pa opet stavi na punjac.
Zavisi koliko koristis racunar ovo ces verovatno raditi samo jednom dnevno :) Apple tvrdi da baterija moze da izdrzi preko 1000 ciklusa punjena, sto je uz neku normalnu upotrebu i do 4-5 godina.
Ako ga budes non stop drzao na punjacu svaki dan, ceo dan, oprosti se od baterije koju ne mozes sam da zamenis. Barem ne lako.
Garanciju u Srbiji dobijas dve godine a u celom svetu godinu dana. Meni je posle skoro godinu dana riknuo punjac na 15" MBPr. U roku od odmah su mi zamenili bez pitanja, doduse u Maleziji, ne u Srbiji.

U svakom slucaju, masina vredna para koje ces da odvojis.
Spremi se i na salve pljuvanja od strane vajnih strucnjaka da si lud sto si dao toliko para za laptop :)
I nikako nemoj da instaliras Windows na njega. Gre'ota je :)

AfricA

pre 9 godina

Vuce, ja sam kupio taj racunar, iako dosta cesto menjam racunare, toliko sam siguran u njega da sam odmah uzeo 3godisnju garanciju, koja je bila 100e, jer cu ga imati bar 3 godine. Samo, da se ne zeznes i uzmes 4gb 128gb. 8/256 je minimum, da bi ti sluzio neko vreme. "Future proof". Sada mi je muka ako moram nesto uraditi na win8, 7, cak i na internet da idem, jer je mbr 13 milina za rad. Doduse, fali mi touch senzor, imao sam na hp elitebook-u, ubija ukucavanje passworda.

senzor

pre 9 godina

To sa tim senzorima,zna nekad i da zbuni coveka, i nekad je potrebno nekad ne,zavisi za koju namenu se koristi.
Sto se tice zbunjivanja,skoro sam nabavio lumia 925.Prvih par dana sam mislio da je telefon ili neispravan ili da nesto nije u redu.Kad god mu se priblizim on upali svetlo na ekranu.Posle procitam da ima ugradjene neke silne senzore,te na blizinu,na pokret na svata nesto....

zmitjkoe

pre 9 godina

Kao neko ko koristi MBP, uopste ne vidim ni jednu kvalitetnu primenu ovog senzora.
(Ske, 21. februar 2015 10:07)

Kao neko ko koristi iPhone 6, Touch ID sensor je dar sa neba. Sama pomisao da pritiskom palca na home dugme momentalno otkljucavam moj telefon, da sam ja jedini na svetu koji moze da otkljuca moj telefon (policiji je potreban sudski nalog da natera vlasnika da otvori svoj telefon vlastima), da ukida sifre, logovanje, dokaz identiteta itd. na mobilnoj platformi. Sada kupujem aplikacije na AppStore na nepismeni nacin, jer se sluzim palcem umesto tastatorom, stize momentalno na iPad/iPhone dok si reko wi-fi, a da nisam mrdno qurtzem. Jos su Agata Kristi i Serlok Holms znali da otisak prstiju na casi od vina nepogresivo otkriva identitet osobe, Touch ID je vrhunska zastita od kradje identite, sken i podaci se nalaze samo u iOS softveru i iPhone hardveru, ne postoji backup na Apple serverima. Touch ID je omogucio ApplePay, toliko siguran i bezbedan sistem, da su ga bankari oberucke prihvatili, sto je bio i najvazniji uslov da ApplePay bude prihvacen.

Sasa M.

pre 9 godina

Muka mi vise od Windowsa experta ljudi svatite vec jednom svako radi kako xoce i misli da je dobro za njegove korisnike, ovaj potez bi bio super ako je stvarno.

Ske

pre 9 godina

@Ske kako ne vidis, umesto svaki put da kucam sifru za unlock sistema, tapnes prstom. skroz zgodno.
(wacom, 21. februar 2015 12:37)

Meni to nije dovoljan razlog... ti kao koristis neku komplikovanu sifru za unlock sistema kojeg verovatno samo ti koristis? Da podsetimo, u pitanju je laptop.
Sto se tice ostalih sifri, ja ih na Macbook-u "upisujem" tako sto stisnem CMD + / (mogu da podesim bilo koju precicu, ova mi najvise odgovara) i on mi automatski unese sifru, a ako koristim Safari i keychain, ne moram nista ni da radim. Keychain sam generise nove sifre, automatski ih upisuje u odgovarajuca polja i samo meni daje da ih menjam rucno, kada god pozelim. Ruku na srce, za to moram da upisem sifru manuelno :) ali to nije dovoljno dobar razlog da se stavlja touch id senzor.

Jedini razlog zasto se Touch ID senzor stavlja je da bi Craig Federighi ili Phil Schiller imali o cemu da prde na konferenciji kada budu predstavljali novi MB. Naravno, ima o tome pola sata da trube u pokusaju da nas ubede kako je to nesto "amazing".

Marinko

pre 9 godina

Zasto nepotrebna?

Uz integraciju sa KeyChainom, kao i aplikacijama tipa 1Password, LastPass, bice jednostavnija upotreba web servisa. Otisak, umesto dugacke lozinke, za logovanje na PayPal, online banking, ili bilo koji drugi servis zasticen lozinkom, meni se cini kao nesto jako korisno. Touch ID na iOS radi odlicno, tako da ne sumnjam da ce isto biti i na OS X. J

edino sto sam ja skoro kupio MBP, pa necu biti u prilici da Touch ID koristim direktno na laptopu, ali vec postoji opcija da pomocu iPhone otkljuca laptop.

Potpuno nepotrebna funkcija.
Kao neko ko koristi MBP, uopste ne vidim ni jednu kvalitetnu primenu ovog senzora.
(Ske, 21. februar 2015 10:07)

Ske

pre 9 godina

(Ske, 21. februar 2015 17:47)

Master lozinka, koju koriste password manageri, treba da bude ultra-kompleksna. Zamara stalno unosenje iste, a nije logicno i sigurno da uvek budes ulogovan. Otisak sve to moze da olaksa.
(Marinko, 21. februar 2015 19:06)

Ne bih se bas slozio sa tobom.
Tvoja lozinka za za logovanje na sistem treba da bude ultra kompleksna, a ako ces vec da dajes nekome drugome racunar na koriscenje, OS X ima "Guest user" opciju pa im daj neka rade sta hoce.
Ako ipak, nekome das tvoj racunar sa tvojim ulogovanim nalogom na koriscenje, onda si pod jedan, lud, jer si nasledio "single user" navike sa Windowsa, i pod dva,, trebalo bi da se zapitas zasto taj neko pokusava da ti provali Master pasword.

Kakvi bre bakraci i ludila. Meni licno je Touch ID potpuno nepotreban. Kada znam da dugo necu biti za racunarom, samo se odlogujem i dovidjenja.

@Vuk

pre 9 godina

Ja moj MBP Retina imam od 2012 i sasvim sam siguran da ga necu menjati jos 5-6 godina.
Uglavnom mi je na punjacu, za 2,5 godine je bio ugasen 2-3 dana (kada ne radim, sklopljen je na stand-by), baterija ima 320 ciklusa i drzi preko 6 sati sa ugasenim flesom po browserima.
Za 2.5 godine, zaglupeo mi se 2-3 puta.

nikola87

pre 9 godina

1) nigde u tekstu nije pomenuta rec inovacija, ali odma se lagdroidasi hvataju za to...
2) sto mora touch id da opravda bilo ciju kupovinu? Ovo ce svima biti zgodan (i besplatan) bonus uz sledecu generaciju macbooka, i niko pametan nece kupiti njihov laptop samo zbog ovoga.

Ske

pre 9 godina

(Marinko, 21. februar 2015 11:39)

Touch ID ima smisla na mobilnim platformama. U desktop okruzenju je nepotreban.
Keychain vec sve moze da ti radi automatski, i da generise jako lozinke i da ih automatski upisuje.
1Password koji i ja koristim a i slicne aplikacije vec imaju plugin-ove za pregledace koji se okidaju precicom na tastaturi (default za 1Password je CMD + /)
Cak i sa Touch ID senzorom, ti ces opet morati da imas lozinku kao failsafe.

Kakva je onda razlika ako lozinku unosis prislanjanjem prsta na neki tamo senzor ili pritiskom na CMD + / ??? Nikakva... zato kazem, potpuno bespotrebno. Jedino korisno za logovanje na sistem, i ni za sta vise.

Marinko

pre 9 godina

(Ske, 21. februar 2015 17:47)

Master lozinka, koju koriste password manageri, treba da bude ultra-kompleksna. Zamara stalno unosenje iste, a nije logicno i sigurno da uvek budes ulogovan. Otisak sve to moze da olaksa.

Nikola

pre 9 godina

@severni vuk
Evo kupio sam ga ima 2 nedelje koristim paralelno air i klasican komp za obradu video materijala. Pro 13 koristim kada sam u puto, jer mi je nemoguce da nosim tower pc samnom, zato mi je potreban jak notebook. Probao sam razne lenovo laptopove windows kao windows nepije vodu. U svakom slucaju ako imas 1200 evra na potrosnju uzeo bih ga definitvno, pogotovo zbog displaya koji pdrzava 4k rezoluciju.

Marx

pre 9 godina

@ (zmitjkoe, 22. februar 2015 02:07)

Čovek priča o MBP što je i tema teksta, a ti o iPhoneu. Kao i obično mešaš teme. Kako funkcioniše ApplePay na MacBooku?

Jako

pre 9 godina

Moze li me neko posavetovati za macbookpro 13 retina 2014,kakva su iskustva i utisci.Da li je to notebook koji mogu da koristim narednih 5-6god?
(Severni vuk, 21. februar 2015 09:09)

Apsolutno. Dobar izbor, ako imas para. Promenice ti percepciju koriscenja racunara, a pri tome moras biti svestan da ce ti isterati jos po koju paru iz dzepa za okruzenje... Ali bices srecan.

Jjack Ddaniels

pre 9 godina

Apple je najbolja stvar koja se desila u it okruzenju. Samo kvalitet. Samo pouzdanost. Mac book pro je savrsen ubica. Uzasno brz. Uzasno tih.

Ske

pre 9 godina

sva sreca pa hp envy to nikada nije imao
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (nebitan, 23. februar 2015 15:54)

HP Envy je jedan od laptopova koji najvise podseca na MacBook.
Da li znas uopste sta znaci rec "Envy"?