Petak, 20.02.2015.

13:44

Šajkaš: Deca "sama pala u nesvest"

Učenici škole "Isidora Sekulić" u Šajkašu masovno su se onesvestili zbog "kolektivne nesvesne psihosomatske reakcije", objavilo je Ministarstvo prosvete.

Izvor: 021.rs

Šajkaš: Deca "sama pala u nesvest" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

66 Komentari

Sortiraj po:

Boris

pre 9 godina

Sta sve necu da cujem ovih dana .. "Broj ubistava u opadanju", "20 dece se onesvestilo samo od sebe" izabrali smo nesposobne ljude sa laznim diplomama. Mozda su naprednjaci, tj. Njihov vrh u pocetku i imali volju da urade nesto, ali kao mlada stranka nisu imali dovoljan broj kvalitetnih kadrova da popune mesta, samim tim su nas upropastili.

kakva republika

pre 9 godina

Da da sve su to dea izmislila protiv $N$ vlade. Sram ih bilo, svi po 3 meseca u kazneno popravne ustanove pa da vidim da li ce onda padati u nesvest..
ccc

mujcinovic salih

pre 9 godina

Sami pali u nesvest!To mi lici na objasnjenje onog strucnjaka koji je opisao kako su se ona deca-strazari u Topcideru sami poubijali?

dana

pre 9 godina

"Ti ces da padnes u nesvest, a meni ce onda da bude muka." Ovo su instrukcije moje najbolje drugarice zapisane u jednoj od nasih knjiga preostalih iz gimnazije sredinom 80ih. Ne insinuiram nista, ali prvo sto mi je palo na pamet kada ssm cula za ovaj slucaj bila je, eto, ta nasa vadiona sa jednog od najdosadnijih predmeta u skoli.

Jovica NS

pre 9 godina

Pošto je ovo prošlo kako je prošlo,sad očekujte padanje u nesvest po celoj Srbiji pred kontrolne i pismene...tražili ste gledajte...

MT

pre 9 godina

I efektnije i poštenije bi bilo saopštenje "Ne znamo šta se desilo u Šajkašu, nemamo objašnjenje". Ovakva saopštenja em podižu tenziju, em izazivaju gnev i ono najvažnije smanjuju poverenja u institucije sistema.

Kolektivno nesvesno+psihosomatsko???

pre 9 godina

Zanima me samo da li su čelnici Ministarstva prosvete postavili ovu "dijagnozu", zajedno sa Pokrajinskim sekretarijatom za prosvetu, Školskom upravom za Južnobački okrug, Školskim odborom, OUP Titel i direktorkom škole, ili su konsultovali nekog epidemiologa?

my way

pre 9 godina

Prosto neverovatno da se ovo logicno naucno objasnjenje tretira kao primitivno i cak poredi sa onom gluposcu da se Zemlja ne okrece oko Sunca, a upravo je suprotno, oni koji to rade se bore protiv nauke. Ovo je primer masovne histerije iz udzbenika. Jednom detetu pozlilo, naslo se jos 1-2 osetljivih koji su se pod sugestijom i strahom onesvestili i krenula lancana reakcija koja se pojacavala sa svakim sledecim detetom koje je podleglo. Da li ste vi culi za moc sugestije?

Petar

pre 9 godina

Cinjenica je da su deca preopterecena ne samo gradivom vec psiholoski svime vezanom za skolu. Sve manje im se pristupa pedagoski i sve se sa decom danas radi dosta sirovo i sablonski. Nevezano sa ovim dogadjajem , ali manje ih forsirati. Najgore je sto je drzava uspela u nastojanju da ucitelji ne dolaze vise raspolozeni i nasmejani u skolu, a sve polazi od kontakta sa uciteljem.Da, jesu pod stresom ,jer se na decu reflektuje celo spoljno okruzenje. Mogli bi bar u skoli biti bezbrizni i srecni. Kazem nevezano sa ovim dogadjajem, kao roditelj.

gogi

pre 9 godina

u osnovnoj kad jedno dete pocne histericno da vristi druga ga prate i to je uvek bilo i sada je tako , drugo sto roditelji brisu fleke "moje dete to ne bi i ostalo..." znaci resenje razgovor sa skolskim psihologom

Milanpilan

pre 9 godina

Isti dogadjaj je opisan i u knjizi "Kafka na obali mora" koju je napisao japanski pisac Haruki Murakami. Razrešenje je takodje bez objašnjenja šta se dogodilo učenicima kako u romanu tako i u Šajkašu. U vreme kada je pisao roman sigurno nije čuo za Šajkaš, a ipak ta dva dogadjaja su gotovo identična. Japan i Šajkaš, a možda još negde ...

маринко

pre 9 godina

Ствар је у томе да ми немамо стручњаке у надлежним службама (ако и оне постоје) да би могли да открију у цему је проблем! Шта ако је стварно дошло до тровања угљен-моноскидом? Такво тровање се врло тешко открива јер тај гас се брзо разреди у околини! Каква је вентилација у згради? Чиме су кречени зидови? Чиме је обложен под? Све то може да садржи отровне супстанце које нису у малим дозама приметне, али кад мали дечији организам дуго борави у таквом простору долази до засићења и до симптома тровања! На жалост нема ко то да утврди, то ће се за пар дана заборавити док се следећи пут не деси нешто горе!

ONA

pre 9 godina

Komentatorima toplo preporučujem studije medicine i specijalizaciju psihijatrije. Ili da se bave Ulogom bozona u genezi velikog praska. Vidim, svi sve znaju.

Milos

pre 9 godina

Pa isto ovo se dogadja u Kirgistanu ili Kazahstanu ili tako negde, pa cini mi se da sam to citao na B92, clanak se zove uspavana dolina. Od nekog rudnika uranijuma se deca onesveste od isparenja neverovatni ima i reportaza na internetu. Pozdrav.

Aleksandar

pre 9 godina

Ovo je dno!Dotakli smo moralno dno,pa zar vise niko nema savesti,zar vise niko nije covek!!?Gde ce nam dusa ljudi moji!? Pa u plemenima nije ovako bilo,realnije dijagnoze i objasnjenja su vracevi davali!

Jedan Neuropsihijatar

pre 9 godina

Posle 35 godina staza, kao neuropsihijatar, ovo prvi put cujem da postoji ???????????????????????????????????????????????????????

Mare

pre 9 godina

Dobro ljudi, jel ima dijagnoze? Nema! Nema trovanja, niti ičeg drugog, znači matematika je jasna, deca sama po dogovoru glumila nesvesticu.

Elena

pre 9 godina

Ne znam za ove, ali sad kad krenu da histerisu uzduz i popreko Srbije (srednjoskolci).
Srednjosk a i svi drugi kojima bi prijao odmor bez posledica i sankcija.

ice9

pre 9 godina

Uvedite Montesori sistem pa nam deca nece uciti za ocenu vec za sebe, deci kod nas je vazna samo ocena i to je jedini cilj a ne da neko nesto nauci.

MINUS

pre 9 godina

pa ako u psihologiji stvrno postoji pojava masovnog padanja u nesvest, možda to i jeste razlog!? zašto smo skloni, da nikad ne prihvatamo zvaničnu verziju, uvek tražimo nešto u pozadini? da bismo ispali pametiji?

Flaur

pre 9 godina

@SLATKA
Lekari su zadrzali da bi opservirali ( posmatrali ) . Kao kad primis penicilin, pa ostajes jos pola sata. To je duznost. Uostalom,ja sam itekako znala da odglumim napade slepog creva da ne bih radila kontrolni. Svi samo znaju da pljuvaju. Ja se ne mesam u rad ekonomiste,poljoprivrednika...Svi sve najbolje znaju.

Pametnjaković

pre 9 godina

Sa ovakvim vrhunskim liderskim stručnjacima i ekspertima, magistrima i doktorima nauka koji impresivno ne znaju ništa nije ni čudo što smo bensedin sprdnja od zemlje u svakom pogledu.

ako ste mislili da vas više ništa ne može iznenaditi, pročitajte!

pre 9 godina

"Gotovo sam siguran da deca iz Šajkaša nisu čitali Murakamija. Uostalom, „Kafka na žalu“ nije deo obavezne školske lektire. Ipak, opis događaja, koji je naravno proizvod fikcije maštovitog japanskog pisca, do u detalje potseća na događaj od pre nekoliko dana u Šajkašu. Čudi me da se niko od naših vrlih novinara istraživača, inače sklonih raznim teorijama zavere, nije setio Murakamija. Slika događaja bi time bila potpunija. ..."

"Kafka na žalu, a u Šajkašu" http://blog.b92.net/text/25245/Kafka-na-zalu-a-u-Sajkasu/

obrazovanje spalo na niske grane

pre 9 godina

Jadna nasa drzava kad se i deca sale sa njom. Od decije igre mediji naduvase pricu kako su deca potrovana. Nekad su ucitelji izvlacili usi deci, a danas to deca rade uciteljima, sramota.

DR

pre 9 godina

Kakav stres kakve gluposti deca su se folirala i to se videlo cim su stigli u bolnicu! A roditelji su trazili da deca ostanu duze u bolnici radi dodatnih ispitivanja. Sve je to bilo planirano kako bi deca izbegla skolu , a to sto su zauzeli bolnicu pa da je nekim slucajem nekom detetu stvarno pozlilo bilo bi svasta!

Mike

pre 9 godina

Niti jesam, niti nisam pristalica teorija zavere, ne razmisljam na taj nacin, ali ne kazem da je nemoguce.

Sve u svemu, po pitanju masovne histerije, sam sam prisustvovao sceni kada su skolarci, koji su dosli da daju krv, poceli da padaju u nesvest kao kruske!

U pitanju je bila, ono sto su i za Sajkas rekli, masovna histerija. Dovoljno je da jedan padne u nesvest, i kao kula od karata, lancano, i drugi padaju.

Cista psihosomatika, nista drugo.

Sunđer Bob je - SIR!

pre 9 godina

Deca su odglumila (ili napravili performans:), a odrasli ispali budale. I to nisu ih klinci napravili budalama, već sami sebe ovakvim debilnim objašnjenjima. Uglavnom, klinci su nam dali priliku, a mi poakazujemo kolike smo ovce. Sami sebe lažemo već nedeljama i kandidujemo s eza novu sezonu 'X-files':)

Ucenik

pre 9 godina

Da, sad je preopsiran plan i program samo te skole, samo su tamo testovi sresni, ma dajte molim vas.. Kako ostala deca po Srbiji ne padaju u nesvest zbog kontrolnog? Uzrok je nesto posve drugo.

Panto

pre 9 godina

Ne znam da li da se smejem ili placem od muke. Pa Neko u ovoj Srbiji jos uvek ima mozak. I ako ste nas potpuno upropastili. Ali malo humora na ovu temu nije lose da ne bi plakali od muke za kakve imbecile nas vi smatrate. Pozovite X-files agente Skali i Moldera da otkriju sta je. Ja mislim da su vanzemaljci. ;))

Stojanovic Jovan

pre 9 godina

Sramota da Srbi mogu da progutaju tu kosku ,koju im vlada servira ..Deca su pala u nesvest, zbog masovne histerije.koga vi lozite ????Kako ja nisam padao u nesvest ,ili moji vrsnjaci koji su imali velikih razloga da budu histericni..od 90 do 96 rat ,pa onda 99 bombardovanje ..Sram vas bilo ako uopste i znate sta znaci rec SRAMM.Da tako obmanjujete narod i da ucestvujete u toj gnusnoj lazi....Mucnina ,nagla pospanost ,to samo moze da bude plin ili nesto slicno ,a ne masovna histerija.Kao prvo srbi su na radijaciju i masovnu histeriju imunu ,to mu dodje kao dobar dan...

Lud li sam

pre 9 godina

Haahahahahaha ! Obicno kod nas kad doktori ne znaju uzrok bolesti kazu "Stres" ili "Genetski", deca su genetski dozivela stres i pala kolektivno u nesvest ! Ma garant ameri zrace nekim talasima sa harp antene !

Stojanovic Jovan

pre 9 godina

Sramota da Srbi mogu da progutaju tu kosku ,koju im vlada servira ..Deca su pala u nesvest, zbog masovne histerije.koga vi lozite ????Kako ja nisam padao u nesvest ,ili moji vrsnjaci koji su imali velikih razloga da budu histericni..od 90 do 96 rat ,pa onda 99 bombardovanje ..Sram vas bilo ako uopste i znate sta znaci rec SRAMM.Da tako obmanjujete narod i da ucestvujete u toj gnusnoj lazi....Mucnina ,nagla pospanost ,to samo moze da bude plin ili nesto slicno ,a ne masovna histerija.Kao prvo srbi su na radijaciju i masovnu histeriju imunu ,to mu dodje kao dobar dan...

Lud li sam

pre 9 godina

Haahahahahaha ! Obicno kod nas kad doktori ne znaju uzrok bolesti kazu "Stres" ili "Genetski", deca su genetski dozivela stres i pala kolektivno u nesvest ! Ma garant ameri zrace nekim talasima sa harp antene !

Ucenik

pre 9 godina

Da, sad je preopsiran plan i program samo te skole, samo su tamo testovi sresni, ma dajte molim vas.. Kako ostala deca po Srbiji ne padaju u nesvest zbog kontrolnog? Uzrok je nesto posve drugo.

obrazovanje spalo na niske grane

pre 9 godina

Jadna nasa drzava kad se i deca sale sa njom. Od decije igre mediji naduvase pricu kako su deca potrovana. Nekad su ucitelji izvlacili usi deci, a danas to deca rade uciteljima, sramota.

ako ste mislili da vas više ništa ne može iznenaditi, pročitajte!

pre 9 godina

"Gotovo sam siguran da deca iz Šajkaša nisu čitali Murakamija. Uostalom, „Kafka na žalu“ nije deo obavezne školske lektire. Ipak, opis događaja, koji je naravno proizvod fikcije maštovitog japanskog pisca, do u detalje potseća na događaj od pre nekoliko dana u Šajkašu. Čudi me da se niko od naših vrlih novinara istraživača, inače sklonih raznim teorijama zavere, nije setio Murakamija. Slika događaja bi time bila potpunija. ..."

"Kafka na žalu, a u Šajkašu" http://blog.b92.net/text/25245/Kafka-na-zalu-a-u-Sajkasu/

Jedan Neuropsihijatar

pre 9 godina

Posle 35 godina staza, kao neuropsihijatar, ovo prvi put cujem da postoji ???????????????????????????????????????????????????????

mujcinovic salih

pre 9 godina

Sami pali u nesvest!To mi lici na objasnjenje onog strucnjaka koji je opisao kako su se ona deca-strazari u Topcideru sami poubijali?

MT

pre 9 godina

I efektnije i poštenije bi bilo saopštenje "Ne znamo šta se desilo u Šajkašu, nemamo objašnjenje". Ovakva saopštenja em podižu tenziju, em izazivaju gnev i ono najvažnije smanjuju poverenja u institucije sistema.

Jovica NS

pre 9 godina

Pošto je ovo prošlo kako je prošlo,sad očekujte padanje u nesvest po celoj Srbiji pred kontrolne i pismene...tražili ste gledajte...

DR

pre 9 godina

Kakav stres kakve gluposti deca su se folirala i to se videlo cim su stigli u bolnicu! A roditelji su trazili da deca ostanu duze u bolnici radi dodatnih ispitivanja. Sve je to bilo planirano kako bi deca izbegla skolu , a to sto su zauzeli bolnicu pa da je nekim slucajem nekom detetu stvarno pozlilo bilo bi svasta!

Aleksandar

pre 9 godina

Ovo je dno!Dotakli smo moralno dno,pa zar vise niko nema savesti,zar vise niko nije covek!!?Gde ce nam dusa ljudi moji!? Pa u plemenima nije ovako bilo,realnije dijagnoze i objasnjenja su vracevi davali!

Sunđer Bob je - SIR!

pre 9 godina

Deca su odglumila (ili napravili performans:), a odrasli ispali budale. I to nisu ih klinci napravili budalama, već sami sebe ovakvim debilnim objašnjenjima. Uglavnom, klinci su nam dali priliku, a mi poakazujemo kolike smo ovce. Sami sebe lažemo već nedeljama i kandidujemo s eza novu sezonu 'X-files':)

MINUS

pre 9 godina

pa ako u psihologiji stvrno postoji pojava masovnog padanja u nesvest, možda to i jeste razlog!? zašto smo skloni, da nikad ne prihvatamo zvaničnu verziju, uvek tražimo nešto u pozadini? da bismo ispali pametiji?

ice9

pre 9 godina

Uvedite Montesori sistem pa nam deca nece uciti za ocenu vec za sebe, deci kod nas je vazna samo ocena i to je jedini cilj a ne da neko nesto nauci.

Elena

pre 9 godina

Ne znam za ove, ali sad kad krenu da histerisu uzduz i popreko Srbije (srednjoskolci).
Srednjosk a i svi drugi kojima bi prijao odmor bez posledica i sankcija.

my way

pre 9 godina

Prosto neverovatno da se ovo logicno naucno objasnjenje tretira kao primitivno i cak poredi sa onom gluposcu da se Zemlja ne okrece oko Sunca, a upravo je suprotno, oni koji to rade se bore protiv nauke. Ovo je primer masovne histerije iz udzbenika. Jednom detetu pozlilo, naslo se jos 1-2 osetljivih koji su se pod sugestijom i strahom onesvestili i krenula lancana reakcija koja se pojacavala sa svakim sledecim detetom koje je podleglo. Da li ste vi culi za moc sugestije?

Panto

pre 9 godina

Ne znam da li da se smejem ili placem od muke. Pa Neko u ovoj Srbiji jos uvek ima mozak. I ako ste nas potpuno upropastili. Ali malo humora na ovu temu nije lose da ne bi plakali od muke za kakve imbecile nas vi smatrate. Pozovite X-files agente Skali i Moldera da otkriju sta je. Ja mislim da su vanzemaljci. ;))

Flaur

pre 9 godina

@SLATKA
Lekari su zadrzali da bi opservirali ( posmatrali ) . Kao kad primis penicilin, pa ostajes jos pola sata. To je duznost. Uostalom,ja sam itekako znala da odglumim napade slepog creva da ne bih radila kontrolni. Svi samo znaju da pljuvaju. Ja se ne mesam u rad ekonomiste,poljoprivrednika...Svi sve najbolje znaju.

Kolektivno nesvesno+psihosomatsko???

pre 9 godina

Zanima me samo da li su čelnici Ministarstva prosvete postavili ovu "dijagnozu", zajedno sa Pokrajinskim sekretarijatom za prosvetu, Školskom upravom za Južnobački okrug, Školskim odborom, OUP Titel i direktorkom škole, ili su konsultovali nekog epidemiologa?

Milanpilan

pre 9 godina

Isti dogadjaj je opisan i u knjizi "Kafka na obali mora" koju je napisao japanski pisac Haruki Murakami. Razrešenje je takodje bez objašnjenja šta se dogodilo učenicima kako u romanu tako i u Šajkašu. U vreme kada je pisao roman sigurno nije čuo za Šajkaš, a ipak ta dva dogadjaja su gotovo identična. Japan i Šajkaš, a možda još negde ...

Mare

pre 9 godina

Dobro ljudi, jel ima dijagnoze? Nema! Nema trovanja, niti ičeg drugog, znači matematika je jasna, deca sama po dogovoru glumila nesvesticu.

маринко

pre 9 godina

Ствар је у томе да ми немамо стручњаке у надлежним службама (ако и оне постоје) да би могли да открију у цему је проблем! Шта ако је стварно дошло до тровања угљен-моноскидом? Такво тровање се врло тешко открива јер тај гас се брзо разреди у околини! Каква је вентилација у згради? Чиме су кречени зидови? Чиме је обложен под? Све то може да садржи отровне супстанце које нису у малим дозама приметне, али кад мали дечији организам дуго борави у таквом простору долази до засићења и до симптома тровања! На жалост нема ко то да утврди, то ће се за пар дана заборавити док се следећи пут не деси нешто горе!

Pametnjaković

pre 9 godina

Sa ovakvim vrhunskim liderskim stručnjacima i ekspertima, magistrima i doktorima nauka koji impresivno ne znaju ništa nije ni čudo što smo bensedin sprdnja od zemlje u svakom pogledu.

ONA

pre 9 godina

Komentatorima toplo preporučujem studije medicine i specijalizaciju psihijatrije. Ili da se bave Ulogom bozona u genezi velikog praska. Vidim, svi sve znaju.

dana

pre 9 godina

"Ti ces da padnes u nesvest, a meni ce onda da bude muka." Ovo su instrukcije moje najbolje drugarice zapisane u jednoj od nasih knjiga preostalih iz gimnazije sredinom 80ih. Ne insinuiram nista, ali prvo sto mi je palo na pamet kada ssm cula za ovaj slucaj bila je, eto, ta nasa vadiona sa jednog od najdosadnijih predmeta u skoli.

Mike

pre 9 godina

Niti jesam, niti nisam pristalica teorija zavere, ne razmisljam na taj nacin, ali ne kazem da je nemoguce.

Sve u svemu, po pitanju masovne histerije, sam sam prisustvovao sceni kada su skolarci, koji su dosli da daju krv, poceli da padaju u nesvest kao kruske!

U pitanju je bila, ono sto su i za Sajkas rekli, masovna histerija. Dovoljno je da jedan padne u nesvest, i kao kula od karata, lancano, i drugi padaju.

Cista psihosomatika, nista drugo.

gogi

pre 9 godina

u osnovnoj kad jedno dete pocne histericno da vristi druga ga prate i to je uvek bilo i sada je tako , drugo sto roditelji brisu fleke "moje dete to ne bi i ostalo..." znaci resenje razgovor sa skolskim psihologom

Milos

pre 9 godina

Pa isto ovo se dogadja u Kirgistanu ili Kazahstanu ili tako negde, pa cini mi se da sam to citao na B92, clanak se zove uspavana dolina. Od nekog rudnika uranijuma se deca onesveste od isparenja neverovatni ima i reportaza na internetu. Pozdrav.

Petar

pre 9 godina

Cinjenica je da su deca preopterecena ne samo gradivom vec psiholoski svime vezanom za skolu. Sve manje im se pristupa pedagoski i sve se sa decom danas radi dosta sirovo i sablonski. Nevezano sa ovim dogadjajem , ali manje ih forsirati. Najgore je sto je drzava uspela u nastojanju da ucitelji ne dolaze vise raspolozeni i nasmejani u skolu, a sve polazi od kontakta sa uciteljem.Da, jesu pod stresom ,jer se na decu reflektuje celo spoljno okruzenje. Mogli bi bar u skoli biti bezbrizni i srecni. Kazem nevezano sa ovim dogadjajem, kao roditelj.

Boris

pre 9 godina

Sta sve necu da cujem ovih dana .. "Broj ubistava u opadanju", "20 dece se onesvestilo samo od sebe" izabrali smo nesposobne ljude sa laznim diplomama. Mozda su naprednjaci, tj. Njihov vrh u pocetku i imali volju da urade nesto, ali kao mlada stranka nisu imali dovoljan broj kvalitetnih kadrova da popune mesta, samim tim su nas upropastili.

kakva republika

pre 9 godina

Da da sve su to dea izmislila protiv $N$ vlade. Sram ih bilo, svi po 3 meseca u kazneno popravne ustanove pa da vidim da li ce onda padati u nesvest..
ccc

Stojanovic Jovan

pre 9 godina

Sramota da Srbi mogu da progutaju tu kosku ,koju im vlada servira ..Deca su pala u nesvest, zbog masovne histerije.koga vi lozite ????Kako ja nisam padao u nesvest ,ili moji vrsnjaci koji su imali velikih razloga da budu histericni..od 90 do 96 rat ,pa onda 99 bombardovanje ..Sram vas bilo ako uopste i znate sta znaci rec SRAMM.Da tako obmanjujete narod i da ucestvujete u toj gnusnoj lazi....Mucnina ,nagla pospanost ,to samo moze da bude plin ili nesto slicno ,a ne masovna histerija.Kao prvo srbi su na radijaciju i masovnu histeriju imunu ,to mu dodje kao dobar dan...

obrazovanje spalo na niske grane

pre 9 godina

Jadna nasa drzava kad se i deca sale sa njom. Od decije igre mediji naduvase pricu kako su deca potrovana. Nekad su ucitelji izvlacili usi deci, a danas to deca rade uciteljima, sramota.

my way

pre 9 godina

Prosto neverovatno da se ovo logicno naucno objasnjenje tretira kao primitivno i cak poredi sa onom gluposcu da se Zemlja ne okrece oko Sunca, a upravo je suprotno, oni koji to rade se bore protiv nauke. Ovo je primer masovne histerije iz udzbenika. Jednom detetu pozlilo, naslo se jos 1-2 osetljivih koji su se pod sugestijom i strahom onesvestili i krenula lancana reakcija koja se pojacavala sa svakim sledecim detetom koje je podleglo. Da li ste vi culi za moc sugestije?

Lud li sam

pre 9 godina

Haahahahahaha ! Obicno kod nas kad doktori ne znaju uzrok bolesti kazu "Stres" ili "Genetski", deca su genetski dozivela stres i pala kolektivno u nesvest ! Ma garant ameri zrace nekim talasima sa harp antene !

Mare

pre 9 godina

Dobro ljudi, jel ima dijagnoze? Nema! Nema trovanja, niti ičeg drugog, znači matematika je jasna, deca sama po dogovoru glumila nesvesticu.

Flaur

pre 9 godina

@SLATKA
Lekari su zadrzali da bi opservirali ( posmatrali ) . Kao kad primis penicilin, pa ostajes jos pola sata. To je duznost. Uostalom,ja sam itekako znala da odglumim napade slepog creva da ne bih radila kontrolni. Svi samo znaju da pljuvaju. Ja se ne mesam u rad ekonomiste,poljoprivrednika...Svi sve najbolje znaju.

gogi

pre 9 godina

u osnovnoj kad jedno dete pocne histericno da vristi druga ga prate i to je uvek bilo i sada je tako , drugo sto roditelji brisu fleke "moje dete to ne bi i ostalo..." znaci resenje razgovor sa skolskim psihologom

MINUS

pre 9 godina

pa ako u psihologiji stvrno postoji pojava masovnog padanja u nesvest, možda to i jeste razlog!? zašto smo skloni, da nikad ne prihvatamo zvaničnu verziju, uvek tražimo nešto u pozadini? da bismo ispali pametiji?

Mike

pre 9 godina

Niti jesam, niti nisam pristalica teorija zavere, ne razmisljam na taj nacin, ali ne kazem da je nemoguce.

Sve u svemu, po pitanju masovne histerije, sam sam prisustvovao sceni kada su skolarci, koji su dosli da daju krv, poceli da padaju u nesvest kao kruske!

U pitanju je bila, ono sto su i za Sajkas rekli, masovna histerija. Dovoljno je da jedan padne u nesvest, i kao kula od karata, lancano, i drugi padaju.

Cista psihosomatika, nista drugo.

DR

pre 9 godina

Kakav stres kakve gluposti deca su se folirala i to se videlo cim su stigli u bolnicu! A roditelji su trazili da deca ostanu duze u bolnici radi dodatnih ispitivanja. Sve je to bilo planirano kako bi deca izbegla skolu , a to sto su zauzeli bolnicu pa da je nekim slucajem nekom detetu stvarno pozlilo bilo bi svasta!

ONA

pre 9 godina

Komentatorima toplo preporučujem studije medicine i specijalizaciju psihijatrije. Ili da se bave Ulogom bozona u genezi velikog praska. Vidim, svi sve znaju.

Aleksandar

pre 9 godina

Ovo je dno!Dotakli smo moralno dno,pa zar vise niko nema savesti,zar vise niko nije covek!!?Gde ce nam dusa ljudi moji!? Pa u plemenima nije ovako bilo,realnije dijagnoze i objasnjenja su vracevi davali!

dana

pre 9 godina

"Ti ces da padnes u nesvest, a meni ce onda da bude muka." Ovo su instrukcije moje najbolje drugarice zapisane u jednoj od nasih knjiga preostalih iz gimnazije sredinom 80ih. Ne insinuiram nista, ali prvo sto mi je palo na pamet kada ssm cula za ovaj slucaj bila je, eto, ta nasa vadiona sa jednog od najdosadnijih predmeta u skoli.

Ucenik

pre 9 godina

Da, sad je preopsiran plan i program samo te skole, samo su tamo testovi sresni, ma dajte molim vas.. Kako ostala deca po Srbiji ne padaju u nesvest zbog kontrolnog? Uzrok je nesto posve drugo.

Sunđer Bob je - SIR!

pre 9 godina

Deca su odglumila (ili napravili performans:), a odrasli ispali budale. I to nisu ih klinci napravili budalama, već sami sebe ovakvim debilnim objašnjenjima. Uglavnom, klinci su nam dali priliku, a mi poakazujemo kolike smo ovce. Sami sebe lažemo već nedeljama i kandidujemo s eza novu sezonu 'X-files':)

Jedan Neuropsihijatar

pre 9 godina

Posle 35 godina staza, kao neuropsihijatar, ovo prvi put cujem da postoji ???????????????????????????????????????????????????????

маринко

pre 9 godina

Ствар је у томе да ми немамо стручњаке у надлежним службама (ако и оне постоје) да би могли да открију у цему је проблем! Шта ако је стварно дошло до тровања угљен-моноскидом? Такво тровање се врло тешко открива јер тај гас се брзо разреди у околини! Каква је вентилација у згради? Чиме су кречени зидови? Чиме је обложен под? Све то може да садржи отровне супстанце које нису у малим дозама приметне, али кад мали дечији организам дуго борави у таквом простору долази до засићења и до симптома тровања! На жалост нема ко то да утврди, то ће се за пар дана заборавити док се следећи пут не деси нешто горе!

MT

pre 9 godina

I efektnije i poštenije bi bilo saopštenje "Ne znamo šta se desilo u Šajkašu, nemamo objašnjenje". Ovakva saopštenja em podižu tenziju, em izazivaju gnev i ono najvažnije smanjuju poverenja u institucije sistema.

Milos

pre 9 godina

Pa isto ovo se dogadja u Kirgistanu ili Kazahstanu ili tako negde, pa cini mi se da sam to citao na B92, clanak se zove uspavana dolina. Od nekog rudnika uranijuma se deca onesveste od isparenja neverovatni ima i reportaza na internetu. Pozdrav.

Panto

pre 9 godina

Ne znam da li da se smejem ili placem od muke. Pa Neko u ovoj Srbiji jos uvek ima mozak. I ako ste nas potpuno upropastili. Ali malo humora na ovu temu nije lose da ne bi plakali od muke za kakve imbecile nas vi smatrate. Pozovite X-files agente Skali i Moldera da otkriju sta je. Ja mislim da su vanzemaljci. ;))

Pametnjaković

pre 9 godina

Sa ovakvim vrhunskim liderskim stručnjacima i ekspertima, magistrima i doktorima nauka koji impresivno ne znaju ništa nije ni čudo što smo bensedin sprdnja od zemlje u svakom pogledu.

Petar

pre 9 godina

Cinjenica je da su deca preopterecena ne samo gradivom vec psiholoski svime vezanom za skolu. Sve manje im se pristupa pedagoski i sve se sa decom danas radi dosta sirovo i sablonski. Nevezano sa ovim dogadjajem , ali manje ih forsirati. Najgore je sto je drzava uspela u nastojanju da ucitelji ne dolaze vise raspolozeni i nasmejani u skolu, a sve polazi od kontakta sa uciteljem.Da, jesu pod stresom ,jer se na decu reflektuje celo spoljno okruzenje. Mogli bi bar u skoli biti bezbrizni i srecni. Kazem nevezano sa ovim dogadjajem, kao roditelj.

Jovica NS

pre 9 godina

Pošto je ovo prošlo kako je prošlo,sad očekujte padanje u nesvest po celoj Srbiji pred kontrolne i pismene...tražili ste gledajte...

Milanpilan

pre 9 godina

Isti dogadjaj je opisan i u knjizi "Kafka na obali mora" koju je napisao japanski pisac Haruki Murakami. Razrešenje je takodje bez objašnjenja šta se dogodilo učenicima kako u romanu tako i u Šajkašu. U vreme kada je pisao roman sigurno nije čuo za Šajkaš, a ipak ta dva dogadjaja su gotovo identična. Japan i Šajkaš, a možda još negde ...

Elena

pre 9 godina

Ne znam za ove, ali sad kad krenu da histerisu uzduz i popreko Srbije (srednjoskolci).
Srednjosk a i svi drugi kojima bi prijao odmor bez posledica i sankcija.

mujcinovic salih

pre 9 godina

Sami pali u nesvest!To mi lici na objasnjenje onog strucnjaka koji je opisao kako su se ona deca-strazari u Topcideru sami poubijali?

ako ste mislili da vas više ništa ne može iznenaditi, pročitajte!

pre 9 godina

"Gotovo sam siguran da deca iz Šajkaša nisu čitali Murakamija. Uostalom, „Kafka na žalu“ nije deo obavezne školske lektire. Ipak, opis događaja, koji je naravno proizvod fikcije maštovitog japanskog pisca, do u detalje potseća na događaj od pre nekoliko dana u Šajkašu. Čudi me da se niko od naših vrlih novinara istraživača, inače sklonih raznim teorijama zavere, nije setio Murakamija. Slika događaja bi time bila potpunija. ..."

"Kafka na žalu, a u Šajkašu" http://blog.b92.net/text/25245/Kafka-na-zalu-a-u-Sajkasu/

Kolektivno nesvesno+psihosomatsko???

pre 9 godina

Zanima me samo da li su čelnici Ministarstva prosvete postavili ovu "dijagnozu", zajedno sa Pokrajinskim sekretarijatom za prosvetu, Školskom upravom za Južnobački okrug, Školskim odborom, OUP Titel i direktorkom škole, ili su konsultovali nekog epidemiologa?

ice9

pre 9 godina

Uvedite Montesori sistem pa nam deca nece uciti za ocenu vec za sebe, deci kod nas je vazna samo ocena i to je jedini cilj a ne da neko nesto nauci.

Boris

pre 9 godina

Sta sve necu da cujem ovih dana .. "Broj ubistava u opadanju", "20 dece se onesvestilo samo od sebe" izabrali smo nesposobne ljude sa laznim diplomama. Mozda su naprednjaci, tj. Njihov vrh u pocetku i imali volju da urade nesto, ali kao mlada stranka nisu imali dovoljan broj kvalitetnih kadrova da popune mesta, samim tim su nas upropastili.

kakva republika

pre 9 godina

Da da sve su to dea izmislila protiv $N$ vlade. Sram ih bilo, svi po 3 meseca u kazneno popravne ustanove pa da vidim da li ce onda padati u nesvest..
ccc