Utorak, 17.02.2015.

12:20

Otkrivena najveća operacija sajber-špijunaže

Izvor: B92, Forbes, PC World

Otkrivena najveæa operacija sajber-špijunaže IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

79 Komentari

Sortiraj po:

Gedža

pre 9 godina

A sto sirite dezinformacije okolo? Jeste makar pokusali da se informisete ili? Linux kao najzastupljenija serverska platforma pogotovo na web-u je razvijen u Evropi, tacnije Finska, a covek na celu razvoja i danas je njegov originalni tvorac Linus Torvalds. Ceo izvorni kod je dostupan javnosti i lako proveriv za te rupe koje vi spominjete. Jedna od jacih Linux distribucija SuSE Linux je iz Nemacke. Zbog takvih kao sto ste vi sto imaju " strucno" znanje i misljenje o svemu smo tu gde jesmo. Posten covek ne moze da dodje do reci od grlatih.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije] (hiavata, 17. februar 2015 20:36)

Izvini, ali ovo što ti navodiš su dezinformacije. Linuks nije razvijen u Evropi. Kernel jeste razvijen od strane Torvaldsa, ali distroi ne isporučuju samo kernel, nego i gomilu drugih paketa (ponekad uključujući i closed source) koji nisu razvijani po nacionalnom ili geografskom ključu. Pošto radim kao developer duži niz godina napolju, veruj mi na reč da ozbiljne firme kojima je sigurnost bitna već neko vreme ne veruju ni open source rešenjima tek tako. Tačnije, ne veruju binarnim paketima, nego skidaju source i kompajliraju to sve u lokalu, nadajući se da niko neće ostaviti trojanskog konja tek tako na otvorenom. Zato što niko od korisnika ne proverava te stotine hiljada linija koda finalnog proizvoda, verovao ti to ili ne. To je toliko naraslo, da je praktično postalo Sizifov posao otkako su ciklusi između verzija kratki.

AlfaC

pre 9 godina

@EU Citizen - druze vidim da govoriš protiv Obame i njegovih reformi za polju zdravstva i socijalnih davanja, a u isto vrijeme života u EU i uživaš u najboljoj medicinskoj pomoći koju jedna država može pružiti. Licemjerno!! Lako je biti neoliberal u EU. Mnogo vas je takvih. Posreći vam se sa nekim manjim poslicem i lik sebi umisli da je ekonomski mag, koji je svjetlosnu godinu ispred onog jadnika koji zbog metalne bolesti nije ni imao priliku u životu...

EU Citizen

pre 9 godina

Svaka im čast, vrte ceo svet oko prsta, ali džaba sve kada mogu sebi da dozvole da im u Beloj kući zasedne neokomunistička peta kolona izabrana glasovima parazita i ilegalnih imigranata, i pljune na napore svih ovih genijalnih ljudi, umesto da ih iskoristi da porazi i uništi neprijatelje slobode širom sveta. Mislim da će u sadašnjem pojmu demokratije nešto debelo morati da se menja, jer demokratija u kojoj glas parazita i kriminalca vredi isto kao glas vrednog i odgovornog čoveka, i u kojoj socijalistički demagozi zahvaljujući takvim glasovima mogu da pljačkaju te vredne i odgovirne ljude, sve više pokazuje da je nemoralan i autidestruktivan, odnosno, tačnije, samoubilački sistem.

pretera

pre 9 godina

@Xepoj.stavis Ubuntu i ti si zasticen od virusa,jel da ? jao kako se oni toga nisu setili,a ti pametan jesi ? Molim te nadji gde se u clanku pominje nesto u vezi uopste bilo kog OS ? ovde se pominje firmware fizickog uredjaja na kompu,jedino ako dolazis iz buducnost i imas racunar koji koristi nesto drugo osim HDD ili SSD.
(Mare, 17. februar 2015 13:01)

Не бих да пишем о појавама док их не упознам, међутим незаслужен број плусева који је добио овај приглуп коментар то захтева.
1) У чланку заиста пише да је Виндоуз мета.
2) „firmware“ се обично пише из ДОС-а тј. Виндоуза. Произвођали уређаја једноставно раде прибором којим су навикли, тако да из Линукса не можете да приступите „скривеним“ деловима софтвера (firmwer-a) уређаја јер програм за то није написан и јавно документован.
3) Убунту је прошле године проглашен за најбезбеднији ОС.
4) Виндоуз је доказано служио и као носилац вируса који даље пишу по уређајима, уређаји иду до других рачунара, и тако редом. То што га користите не значи да треба да браните лошу безбедност.
5) Опомињем вас: немојте стално да кукате о слободном софтверу. То што га не користите (или нисте свесни да га користите) не може да буде оправдање за причу против слободних пројеката од којих највише имају користи управо крајњи корисници. .
6) Будући да нису поменути остали ОС-ови, а били би да јесу јер се Касперски увек хвали свачим, постоји велика вероватноћа да нису угрожени.

hiavata

pre 9 godina

(Pendula, 17. februar 2015 12:31) A jel ti zaista misliš pa ovo nije sve u saradnji sa proiozvođačima SVIH operativnih sistema (koji su, gle čuda, svi iz US) i koji su (gle čuda) puni bezbedonosnih rupa (verovatno "slučajno") a te rupe krpe kad baš budu priterani uza zid
(Skeptik, 17. februar 2015 13:49)

A sto sirite dezinformacije okolo? Jeste makar pokusali da se informisete ili? Linux kao najzastupljenija serverska platforma pogotovo na web-u je razvijen u Evropi, tacnije Finska, a covek na celu razvoja i danas je njegov originalni tvorac Linus Torvalds. Ceo izvorni kod je dostupan javnosti i lako proveriv za te rupe koje vi spominjete. Jedna od jacih Linux distribucija SuSE Linux je iz Nemacke. Zbog takvih kao sto ste vi sto imaju " strucno" znanje i misljenje o svemu smo tu gde jesmo. Posten covek ne moze da dodje do reci od grlatih.

Milosav

pre 9 godina

Za sve vas koji strepite da vam CIA ne "izhakuje" kompjuter, jednostavno se iskljucite sa Interneta i mreze uopste (znaci odstranite mrezni kabal i onemogucite WiFi) i mirno spavajte. Tradicionalna posta jos uvek radi, nevidljivo mastilo je relativno lako napraviti po "uradi sam" sistemu.

Predator

pre 9 godina

Fina Kasperski reklamica. Kvak.
(Colt, 17. februar 2015 15:06)

Informisi se ovde:

http://www.engadget.com/2015/02/16/hard-drive-spyware/?utm_source=Feed_Classic_Full&utm_medium=feed&utm_campaign=Engadget&?ncid=rss_full

i ovde:

http://www.wnd.com/2013/06/nsa-has-total-access-via-microsoft-windows/

Surovi

pre 9 godina

Ovo zvuci veoma efktno kada se cita,ali u realnosti nije bas sve tako jednostavno.
Svi bitni sistemi se uglavnom ne vezuju na net,jer im on nije potreban,vec rade u lokalnim mrezama kojima je veoma tesko,ako i nemoguce pristupiti neovlasteno.Rusi,ako nije laz,su se vratili i na pisace masine,posto se papirna dokumenta u danasnje vreme daleko teze kradu nego elektronska.
Iako ne sumnjam da je verovatno NSA ili neka sl.sluzba pokusala da napise ovakav spijunski softver,to bi bilo nemoguce bez punog pristupa razvojnim centrima velikih it kompanija,koje nisu bas toliko predusretljive,cak ni kada je njihova drzava u pitanju.
Cuveni Stuxnet virus,o kome je toliko pisano,nije napravio nikakvu stetu,posto sistemi u kojima se nalazio,nisu bili na netu,tako da nije mogao da dobije komandu za izvrsenje....
Eeee,sad ako su uspeli da naprave malware koji ce uspeti da im doturi trazene podatke sa racunara koji nije na netu,vec u lokalnoj mrezi,koji se nalazi iza ko zna koliko rutera i fajervolova (sto softverskih,sto hardverskih),koji je zasticen lozinkama ,onda im svaka cast!

AlfaC

pre 9 godina

Svaka čast Amerima na ovome! Samo ću to reći! Napraviti ovako nesto.... Ne kupuje oni bezveze pamet iz čitavog svijeta. Vjerovatno za ovakve grupe rade neki od najvećih računarskih umova na svijetu. Mene lično ovo ne brine, nemam sta sakriti. Uz to nemaju oni kapacitet obrade podataka da bi mogli špijunirati bilo koga, već se moraju usmjeriti samo na određene računare, a vjerovatno nije lako obraditi podatke dobivene ni sa tih ciljanih kompjutera. Zamislite koje su to količine podataka, gdje je 99,9% irelevantno, a onih 0.1% važno - treba to pronaći...

Miki

pre 9 godina

Da smo pametni koristili bi svoje procesore ili u najmanju ruku sopstvene softverske sisteme kad su u pitanju drzavne institucije, vojska itd. Ovako mi sebe dovodimo u situaciju podredjenog.

crni domino

pre 9 godina

Dvadeset prvi vek, hladni rat sa sajber spijunazom. Vrhunski... Nano tehnologije i ko zna sta jos... A onda procitamo kako nas nasa vlast spijunira jer ih popreko gledamo. Bunimo se sto laufer kupuje maramu od 400€... Ili, onaj slinavko prepisao doktorat...

kakvi bakraci

pre 9 godina

ma nije ovo niko sam uradio..kao sto rekao neko ispod, za ovo treba i dosta znanja i dosta para.. hakeri gledaju da zarade a ne da trose na istrazivanje, radi se sa onim sto su pribavili..a i ovde je glavni cilj prikupljanje podataka, pa ko bi toliko para dao za istrazivanje da samo prikupi podatke..da,podaci vrede ali zasto do sada nisu ispraznili racune ili prodali pokradena istrazivanja.. amerika stoji iza toga, sramota je sta sve radi ta zemlja...

tuvaluu

pre 9 godina

Svaki intel procesor ima back door, tako da je prilično jednostavno(uz raspoloživ alat koji oni imaju) "upasti" u svaki računar sa intel procesorom. Nije ni čudo što ruska vojska koristi svoje.

Nenad Lukic

pre 9 godina

To je nemoguce, mora da je laz. Pa zar Amerkianci to da rade, ne mogu da poverujem, to moze samo SSSR, Rusija, S.Koreja i slicne imperije zla. SAD, slatka, mala, demokratska, umiljata, napredna - to je nemoguce. Pa oni nas hrane McDonaldsom, Apple-om, kod njih su svi jednaki i imaju sansu da postanu bogati.
Ne verujem. Mora da je to ruska propaganda.

Washington

pre 9 godina

Dokle vise ti Rusi da se bave samo kriminalnim aktivnostima i spijunazom...-Sta ? -Nisu Rusi ? -Amerikanci kazete ? -Svaka im cast, sta ti je znanje, upornost i razvijena drzava....
Eto tako izgleda razmisljanje prosecnog komentatora ovde...
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (milos, 17. februar 2015 13:45)

A da je izvestaj objavila neka Americka firma o Ruskim hakerima, Srbi bi rekli ma propaganda, lazu i slicno.

"Svaki cigo svog konja hvali"

Brain

pre 9 godina

Jao ne.... Sada ce ovi neo-paranoci i zaverenici raznih teorija da se busaju grudima. Za sve su krivi bush, rokfeler, jp morgan i ostali reptilijanci :-D

Бојан Илић

pre 9 godina

Dokle vise ti Rusi da se bave samo kriminalnim aktivnostima i spijunazom...-Sta ? -Nisu Rusi ? -Amerikanci kazete ? -Svaka im cast, sta ti je znanje, upornost i razvijena drzava....Eto tako izgleda razmisljanje prosecnog komentatora ovde...
(milos, 17. februar 2015 13:45)

А то су ови "модерни", cool Srbi!:-))

CNN BOT

pre 9 godina

Ma dajte molim vas gde bi Ameri tako nesto? Moj mozak je navikao da ga hranite o tome kako Putin vrsi represiju nad medijima nemojte mi sad ovo raditi.

engineer

pre 9 godina

jako je skupo razviti jedan ovakav malware, dok je sa druge strane veoma lako zastititi se od njega... ne verujem da se najkriticniji podaci u Rusiji i Kini cuvaju koristeci konvencionalne tehnologije, a i ne vidim kako bi sa ovim malwareom napali ni obican raspberry pi... ovo je pravljeno kao i stuxnet, ciljano na jedan odredjeni sistem, samo je pitanje na koji...

stap i kanap

pre 9 godina

Kad sam pre procitao vest za tehnologiju koju je razvila americka vojska da po pokretima misa na racunaru mogu da indetifikuju ko koristi racunar. Pitao sam se ako to javno, kakve se onda tehnologije koriste u najvecoj tajnosti. Evo lepog primera, deluje kao naucna fantastika...

jova

pre 9 godina

http://rt.com/news/232471-artists-cultural-boycot-palestinians/
700 umetnika bojkotuje Izrael zbog progona ubijanja I okupiranja Palestinaca I ni jedana zapadna stampa niti glasilo to ne objavljuje Toliko o zapadnoj stampi koja nikada nije bila slobodna niti je bila demokratska Stid za 21 vek

Gradjanin

pre 9 godina

@CIA snajka CIA. Pola sveta su unistili
(Vladica, 17. februar 2015 13:51)

Jel ti to rekao Kostunica ili mozda Seselj? Gledaj ti u svoje dvoriste i kako se ponasas sa svojim komsijama, bice ti pametnije. Mozda da upises neku skolu, da prosiris recnik, a ne da koristis ofucane i olinjale fraze "CIA snajka, CIA". Jok bice "BIA, snajka, BIA". BIA se ne bavi time cime treba, cime se bavi CIA, BIA domaca (protiv koje verovatno nemas nista) se bavi samo ubijanjem politickih neistomisljenika i novinara. To ti, vidim ne smeta, sto se ne znaju ubice za drzavu 90-ih, U SVOM DVORISTU.
Zalosno!

bice bolje

pre 9 godina

Ovo rade NSA, CIA i slicne agencije, virus ovoliko sufisticiran je nesto sto zahteva milionska sredstva, sto je najgore ni formatiranje ne pomaze, prokletinja pristupa najnizem hardverskom nivou odnosno firmveru hdd-a. Veoma opasno oruzje kog god da ga koristi.

Skeptik

pre 9 godina

(Pendula, 17. februar 2015 12:31) A jel ti zaista misliš pa ovo nije sve u saradnji sa proiozvođačima SVIH operativnih sistema (koji su, gle čuda, svi iz US) i koji su (gle čuda) puni bezbedonosnih rupa (verovatno "slučajno") a te rupe krpe kad baš budu priterani uza zid

Relja Soldat

pre 9 godina

Ovakve stvari je veoma tesko(mozda i nemoguce) raditi bez saradnje sa kompanijama koje proizvode hardver. Sa "obicnim" softverom poput operativnih sistema, aplikacija i sl. se uz odredjene vestine moze znacajno manipulisati dok je u slucaju programa(firmware) koje kontrolisu hardver na najnizem nivou to izuzetno tesko i u dosta slucajeva nemoguce.

Pametnjaković

pre 9 godina

Linux je zakon, još je i besplatan. Bez pomoći Bila Gejtsa ta tajna grupa "nepoznatog" porekla ne bi bila u mogućnosti ništa da uradi. Windows je OS razvijen baš da bi špijunaža bila moguća. Kod nas se forsirao i još uvek koristi samo Windows u državnim službama. Nije ni čudo s obzirom da imamo liderske vrhunske IT stručnjake i eksperte.

100101110101001

pre 9 godina

za nas ne treba tako kompleksan sistem, naši političari uredno dostavljaju izveštaje agencijama. a šifre su im 123456 ili admin admin. uopšte se ne šalim.

Tihonije

pre 9 godina

Evo ja NSA otvoreno mogu da kazem da mogu da ga ... Bolje da me pitaju direktno, da se ne muce i arce pare, culi bi i sta nisu ni mislili da mogu da cuju, usi bi im otpale. I o njihovoj mami i nani i njihovom nobelovcu i tako redom do kraja. I jos bi im izdiktirao, potpisao i pecatirao.

milos

pre 9 godina

Dokle vise ti Rusi da se bave samo kriminalnim aktivnostima i spijunazom...-Sta ? -Nisu Rusi ? -Amerikanci kazete ? -Svaka im cast, sta ti je znanje, upornost i razvijena drzava....
Eto tako izgleda razmisljanje prosecnog komentatora ovde...

patriota

pre 9 godina

Neosporno da bukti sajber rat. Da li su uzroci i posledice tačni to znaju samo eksperti. Iskreno neverujem baš u sve što piše u novinama. Novinarima treba senzacionalizam pa malo i preteruju u svojim tekstovima pogotovu ako se zna da su ti sistemi osetljivi onda vojska ili neka druga institucija takve računare drže podalje od internet veze.

mare

pre 9 godina

pa ameri nas sve spijuniraju preko Facebook-a i Google-a, imaju najvecu bazu podataka o vecini ljudi, mapirane sve lokacije na zemlji do tacnosti ispod jednog metra, i prakticno mogu da vam isporuce raketu iz podmornice tacno u vas krevet.

dnK

pre 9 godina

interesantno je da NEKIMA spijunaza vise od polovine sveta ne predstavlja zlocin, a severnokorejska blokada sajta zbog onog sovinistickog filma "Interview" predstavlja napad na SAD, strasan zlocin. Zao covek nikad sebi nije los, a i najboljeg moze videti kao prljavog jer gleda zlim ocima.

Mare

pre 9 godina

@Xepoj.stavis Ubuntu i ti si zasticen od virusa,jel da ? jao kako se oni toga nisu setili,a ti pametan jesi ? Molim te nadji gde se u clanku pominje nesto u vezi uopste bilo kog OS ? ovde se pominje firmware fizickog uredjaja na kompu,jedino ako dolazis iz buducnost i imas racunar koji koristi nesto drugo osim HDD ili SSD.

msm stvarno

pre 9 godina

Magazin Forbs je postavio pitanje na kraju da li je to delo NSA (NCSA)? Da ne pišemo ovde svi hiljade i hiljade linija teksta, da ne gubimo vreme i da pojednostavimo: Odgovor je DA.

romanista

pre 9 godina

E sada krece lavina komentara i sukobi misljenja nasih domacih"hakera i wizzarda" kako je ovo izvodljivo i kako ovaj problem resiti...:-)
Cekam nestrpljivo ljudi...:-)

milos

pre 9 godina

Dokle vise ti Rusi da se bave samo kriminalnim aktivnostima i spijunazom...-Sta ? -Nisu Rusi ? -Amerikanci kazete ? -Svaka im cast, sta ti je znanje, upornost i razvijena drzava....
Eto tako izgleda razmisljanje prosecnog komentatora ovde...

100101110101001

pre 9 godina

za nas ne treba tako kompleksan sistem, naši političari uredno dostavljaju izveštaje agencijama. a šifre su im 123456 ili admin admin. uopšte se ne šalim.

dnK

pre 9 godina

interesantno je da NEKIMA spijunaza vise od polovine sveta ne predstavlja zlocin, a severnokorejska blokada sajta zbog onog sovinistickog filma "Interview" predstavlja napad na SAD, strasan zlocin. Zao covek nikad sebi nije los, a i najboljeg moze videti kao prljavog jer gleda zlim ocima.

Skeptik

pre 9 godina

(Pendula, 17. februar 2015 12:31) A jel ti zaista misliš pa ovo nije sve u saradnji sa proiozvođačima SVIH operativnih sistema (koji su, gle čuda, svi iz US) i koji su (gle čuda) puni bezbedonosnih rupa (verovatno "slučajno") a te rupe krpe kad baš budu priterani uza zid

Mare

pre 9 godina

@Xepoj.stavis Ubuntu i ti si zasticen od virusa,jel da ? jao kako se oni toga nisu setili,a ti pametan jesi ? Molim te nadji gde se u clanku pominje nesto u vezi uopste bilo kog OS ? ovde se pominje firmware fizickog uredjaja na kompu,jedino ako dolazis iz buducnost i imas racunar koji koristi nesto drugo osim HDD ili SSD.

msm stvarno

pre 9 godina

Magazin Forbs je postavio pitanje na kraju da li je to delo NSA (NCSA)? Da ne pišemo ovde svi hiljade i hiljade linija teksta, da ne gubimo vreme i da pojednostavimo: Odgovor je DA.

Tihonije

pre 9 godina

Evo ja NSA otvoreno mogu da kazem da mogu da ga ... Bolje da me pitaju direktno, da se ne muce i arce pare, culi bi i sta nisu ni mislili da mogu da cuju, usi bi im otpale. I o njihovoj mami i nani i njihovom nobelovcu i tako redom do kraja. I jos bi im izdiktirao, potpisao i pecatirao.

mare

pre 9 godina

pa ameri nas sve spijuniraju preko Facebook-a i Google-a, imaju najvecu bazu podataka o vecini ljudi, mapirane sve lokacije na zemlji do tacnosti ispod jednog metra, i prakticno mogu da vam isporuce raketu iz podmornice tacno u vas krevet.

bice bolje

pre 9 godina

Ovo rade NSA, CIA i slicne agencije, virus ovoliko sufisticiran je nesto sto zahteva milionska sredstva, sto je najgore ni formatiranje ne pomaze, prokletinja pristupa najnizem hardverskom nivou odnosno firmveru hdd-a. Veoma opasno oruzje kog god da ga koristi.

Relja Soldat

pre 9 godina

Ovakve stvari je veoma tesko(mozda i nemoguce) raditi bez saradnje sa kompanijama koje proizvode hardver. Sa "obicnim" softverom poput operativnih sistema, aplikacija i sl. se uz odredjene vestine moze znacajno manipulisati dok je u slucaju programa(firmware) koje kontrolisu hardver na najnizem nivou to izuzetno tesko i u dosta slucajeva nemoguce.

CNN BOT

pre 9 godina

Ma dajte molim vas gde bi Ameri tako nesto? Moj mozak je navikao da ga hranite o tome kako Putin vrsi represiju nad medijima nemojte mi sad ovo raditi.

romanista

pre 9 godina

E sada krece lavina komentara i sukobi misljenja nasih domacih"hakera i wizzarda" kako je ovo izvodljivo i kako ovaj problem resiti...:-)
Cekam nestrpljivo ljudi...:-)

Nenad Lukic

pre 9 godina

To je nemoguce, mora da je laz. Pa zar Amerkianci to da rade, ne mogu da poverujem, to moze samo SSSR, Rusija, S.Koreja i slicne imperije zla. SAD, slatka, mala, demokratska, umiljata, napredna - to je nemoguce. Pa oni nas hrane McDonaldsom, Apple-om, kod njih su svi jednaki i imaju sansu da postanu bogati.
Ne verujem. Mora da je to ruska propaganda.

patriota

pre 9 godina

Neosporno da bukti sajber rat. Da li su uzroci i posledice tačni to znaju samo eksperti. Iskreno neverujem baš u sve što piše u novinama. Novinarima treba senzacionalizam pa malo i preteruju u svojim tekstovima pogotovu ako se zna da su ti sistemi osetljivi onda vojska ili neka druga institucija takve računare drže podalje od internet veze.

tuvaluu

pre 9 godina

Svaki intel procesor ima back door, tako da je prilično jednostavno(uz raspoloživ alat koji oni imaju) "upasti" u svaki računar sa intel procesorom. Nije ni čudo što ruska vojska koristi svoje.

crni domino

pre 9 godina

Dvadeset prvi vek, hladni rat sa sajber spijunazom. Vrhunski... Nano tehnologije i ko zna sta jos... A onda procitamo kako nas nasa vlast spijunira jer ih popreko gledamo. Bunimo se sto laufer kupuje maramu od 400€... Ili, onaj slinavko prepisao doktorat...

kakvi bakraci

pre 9 godina

ma nije ovo niko sam uradio..kao sto rekao neko ispod, za ovo treba i dosta znanja i dosta para.. hakeri gledaju da zarade a ne da trose na istrazivanje, radi se sa onim sto su pribavili..a i ovde je glavni cilj prikupljanje podataka, pa ko bi toliko para dao za istrazivanje da samo prikupi podatke..da,podaci vrede ali zasto do sada nisu ispraznili racune ili prodali pokradena istrazivanja.. amerika stoji iza toga, sramota je sta sve radi ta zemlja...

jova

pre 9 godina

http://rt.com/news/232471-artists-cultural-boycot-palestinians/
700 umetnika bojkotuje Izrael zbog progona ubijanja I okupiranja Palestinaca I ni jedana zapadna stampa niti glasilo to ne objavljuje Toliko o zapadnoj stampi koja nikada nije bila slobodna niti je bila demokratska Stid za 21 vek

Бојан Илић

pre 9 godina

Dokle vise ti Rusi da se bave samo kriminalnim aktivnostima i spijunazom...-Sta ? -Nisu Rusi ? -Amerikanci kazete ? -Svaka im cast, sta ti je znanje, upornost i razvijena drzava....Eto tako izgleda razmisljanje prosecnog komentatora ovde...
(milos, 17. februar 2015 13:45)

А то су ови "модерни", cool Srbi!:-))

stap i kanap

pre 9 godina

Kad sam pre procitao vest za tehnologiju koju je razvila americka vojska da po pokretima misa na racunaru mogu da indetifikuju ko koristi racunar. Pitao sam se ako to javno, kakve se onda tehnologije koriste u najvecoj tajnosti. Evo lepog primera, deluje kao naucna fantastika...

Washington

pre 9 godina

Dokle vise ti Rusi da se bave samo kriminalnim aktivnostima i spijunazom...-Sta ? -Nisu Rusi ? -Amerikanci kazete ? -Svaka im cast, sta ti je znanje, upornost i razvijena drzava....
Eto tako izgleda razmisljanje prosecnog komentatora ovde...
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (milos, 17. februar 2015 13:45)

A da je izvestaj objavila neka Americka firma o Ruskim hakerima, Srbi bi rekli ma propaganda, lazu i slicno.

"Svaki cigo svog konja hvali"

engineer

pre 9 godina

jako je skupo razviti jedan ovakav malware, dok je sa druge strane veoma lako zastititi se od njega... ne verujem da se najkriticniji podaci u Rusiji i Kini cuvaju koristeci konvencionalne tehnologije, a i ne vidim kako bi sa ovim malwareom napali ni obican raspberry pi... ovo je pravljeno kao i stuxnet, ciljano na jedan odredjeni sistem, samo je pitanje na koji...

Pametnjaković

pre 9 godina

Linux je zakon, još je i besplatan. Bez pomoći Bila Gejtsa ta tajna grupa "nepoznatog" porekla ne bi bila u mogućnosti ništa da uradi. Windows je OS razvijen baš da bi špijunaža bila moguća. Kod nas se forsirao i još uvek koristi samo Windows u državnim službama. Nije ni čudo s obzirom da imamo liderske vrhunske IT stručnjake i eksperte.

Brain

pre 9 godina

Jao ne.... Sada ce ovi neo-paranoci i zaverenici raznih teorija da se busaju grudima. Za sve su krivi bush, rokfeler, jp morgan i ostali reptilijanci :-D

Gradjanin

pre 9 godina

@CIA snajka CIA. Pola sveta su unistili
(Vladica, 17. februar 2015 13:51)

Jel ti to rekao Kostunica ili mozda Seselj? Gledaj ti u svoje dvoriste i kako se ponasas sa svojim komsijama, bice ti pametnije. Mozda da upises neku skolu, da prosiris recnik, a ne da koristis ofucane i olinjale fraze "CIA snajka, CIA". Jok bice "BIA, snajka, BIA". BIA se ne bavi time cime treba, cime se bavi CIA, BIA domaca (protiv koje verovatno nemas nista) se bavi samo ubijanjem politickih neistomisljenika i novinara. To ti, vidim ne smeta, sto se ne znaju ubice za drzavu 90-ih, U SVOM DVORISTU.
Zalosno!

hiavata

pre 9 godina

(Pendula, 17. februar 2015 12:31) A jel ti zaista misliš pa ovo nije sve u saradnji sa proiozvođačima SVIH operativnih sistema (koji su, gle čuda, svi iz US) i koji su (gle čuda) puni bezbedonosnih rupa (verovatno "slučajno") a te rupe krpe kad baš budu priterani uza zid
(Skeptik, 17. februar 2015 13:49)

A sto sirite dezinformacije okolo? Jeste makar pokusali da se informisete ili? Linux kao najzastupljenija serverska platforma pogotovo na web-u je razvijen u Evropi, tacnije Finska, a covek na celu razvoja i danas je njegov originalni tvorac Linus Torvalds. Ceo izvorni kod je dostupan javnosti i lako proveriv za te rupe koje vi spominjete. Jedna od jacih Linux distribucija SuSE Linux je iz Nemacke. Zbog takvih kao sto ste vi sto imaju " strucno" znanje i misljenje o svemu smo tu gde jesmo. Posten covek ne moze da dodje do reci od grlatih.

Milosav

pre 9 godina

Za sve vas koji strepite da vam CIA ne "izhakuje" kompjuter, jednostavno se iskljucite sa Interneta i mreze uopste (znaci odstranite mrezni kabal i onemogucite WiFi) i mirno spavajte. Tradicionalna posta jos uvek radi, nevidljivo mastilo je relativno lako napraviti po "uradi sam" sistemu.

Predator

pre 9 godina

Fina Kasperski reklamica. Kvak.
(Colt, 17. februar 2015 15:06)

Informisi se ovde:

http://www.engadget.com/2015/02/16/hard-drive-spyware/?utm_source=Feed_Classic_Full&utm_medium=feed&utm_campaign=Engadget&?ncid=rss_full

i ovde:

http://www.wnd.com/2013/06/nsa-has-total-access-via-microsoft-windows/

Surovi

pre 9 godina

Ovo zvuci veoma efktno kada se cita,ali u realnosti nije bas sve tako jednostavno.
Svi bitni sistemi se uglavnom ne vezuju na net,jer im on nije potreban,vec rade u lokalnim mrezama kojima je veoma tesko,ako i nemoguce pristupiti neovlasteno.Rusi,ako nije laz,su se vratili i na pisace masine,posto se papirna dokumenta u danasnje vreme daleko teze kradu nego elektronska.
Iako ne sumnjam da je verovatno NSA ili neka sl.sluzba pokusala da napise ovakav spijunski softver,to bi bilo nemoguce bez punog pristupa razvojnim centrima velikih it kompanija,koje nisu bas toliko predusretljive,cak ni kada je njihova drzava u pitanju.
Cuveni Stuxnet virus,o kome je toliko pisano,nije napravio nikakvu stetu,posto sistemi u kojima se nalazio,nisu bili na netu,tako da nije mogao da dobije komandu za izvrsenje....
Eeee,sad ako su uspeli da naprave malware koji ce uspeti da im doturi trazene podatke sa racunara koji nije na netu,vec u lokalnoj mrezi,koji se nalazi iza ko zna koliko rutera i fajervolova (sto softverskih,sto hardverskih),koji je zasticen lozinkama ,onda im svaka cast!

pretera

pre 9 godina

@Xepoj.stavis Ubuntu i ti si zasticen od virusa,jel da ? jao kako se oni toga nisu setili,a ti pametan jesi ? Molim te nadji gde se u clanku pominje nesto u vezi uopste bilo kog OS ? ovde se pominje firmware fizickog uredjaja na kompu,jedino ako dolazis iz buducnost i imas racunar koji koristi nesto drugo osim HDD ili SSD.
(Mare, 17. februar 2015 13:01)

Не бих да пишем о појавама док их не упознам, међутим незаслужен број плусева који је добио овај приглуп коментар то захтева.
1) У чланку заиста пише да је Виндоуз мета.
2) „firmware“ се обично пише из ДОС-а тј. Виндоуза. Произвођали уређаја једноставно раде прибором којим су навикли, тако да из Линукса не можете да приступите „скривеним“ деловима софтвера (firmwer-a) уређаја јер програм за то није написан и јавно документован.
3) Убунту је прошле године проглашен за најбезбеднији ОС.
4) Виндоуз је доказано служио и као носилац вируса који даље пишу по уређајима, уређаји иду до других рачунара, и тако редом. То што га користите не значи да треба да браните лошу безбедност.
5) Опомињем вас: немојте стално да кукате о слободном софтверу. То што га не користите (или нисте свесни да га користите) не може да буде оправдање за причу против слободних пројеката од којих највише имају користи управо крајњи корисници. .
6) Будући да нису поменути остали ОС-ови, а били би да јесу јер се Касперски увек хвали свачим, постоји велика вероватноћа да нису угрожени.

AlfaC

pre 9 godina

@EU Citizen - druze vidim da govoriš protiv Obame i njegovih reformi za polju zdravstva i socijalnih davanja, a u isto vrijeme života u EU i uživaš u najboljoj medicinskoj pomoći koju jedna država može pružiti. Licemjerno!! Lako je biti neoliberal u EU. Mnogo vas je takvih. Posreći vam se sa nekim manjim poslicem i lik sebi umisli da je ekonomski mag, koji je svjetlosnu godinu ispred onog jadnika koji zbog metalne bolesti nije ni imao priliku u životu...

Miki

pre 9 godina

Da smo pametni koristili bi svoje procesore ili u najmanju ruku sopstvene softverske sisteme kad su u pitanju drzavne institucije, vojska itd. Ovako mi sebe dovodimo u situaciju podredjenog.

EU Citizen

pre 9 godina

Svaka im čast, vrte ceo svet oko prsta, ali džaba sve kada mogu sebi da dozvole da im u Beloj kući zasedne neokomunistička peta kolona izabrana glasovima parazita i ilegalnih imigranata, i pljune na napore svih ovih genijalnih ljudi, umesto da ih iskoristi da porazi i uništi neprijatelje slobode širom sveta. Mislim da će u sadašnjem pojmu demokratije nešto debelo morati da se menja, jer demokratija u kojoj glas parazita i kriminalca vredi isto kao glas vrednog i odgovornog čoveka, i u kojoj socijalistički demagozi zahvaljujući takvim glasovima mogu da pljačkaju te vredne i odgovirne ljude, sve više pokazuje da je nemoralan i autidestruktivan, odnosno, tačnije, samoubilački sistem.

Gedža

pre 9 godina

A sto sirite dezinformacije okolo? Jeste makar pokusali da se informisete ili? Linux kao najzastupljenija serverska platforma pogotovo na web-u je razvijen u Evropi, tacnije Finska, a covek na celu razvoja i danas je njegov originalni tvorac Linus Torvalds. Ceo izvorni kod je dostupan javnosti i lako proveriv za te rupe koje vi spominjete. Jedna od jacih Linux distribucija SuSE Linux je iz Nemacke. Zbog takvih kao sto ste vi sto imaju " strucno" znanje i misljenje o svemu smo tu gde jesmo. Posten covek ne moze da dodje do reci od grlatih.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije] (hiavata, 17. februar 2015 20:36)

Izvini, ali ovo što ti navodiš su dezinformacije. Linuks nije razvijen u Evropi. Kernel jeste razvijen od strane Torvaldsa, ali distroi ne isporučuju samo kernel, nego i gomilu drugih paketa (ponekad uključujući i closed source) koji nisu razvijani po nacionalnom ili geografskom ključu. Pošto radim kao developer duži niz godina napolju, veruj mi na reč da ozbiljne firme kojima je sigurnost bitna već neko vreme ne veruju ni open source rešenjima tek tako. Tačnije, ne veruju binarnim paketima, nego skidaju source i kompajliraju to sve u lokalu, nadajući se da niko neće ostaviti trojanskog konja tek tako na otvorenom. Zato što niko od korisnika ne proverava te stotine hiljada linija koda finalnog proizvoda, verovao ti to ili ne. To je toliko naraslo, da je praktično postalo Sizifov posao otkako su ciklusi između verzija kratki.

AlfaC

pre 9 godina

Svaka čast Amerima na ovome! Samo ću to reći! Napraviti ovako nesto.... Ne kupuje oni bezveze pamet iz čitavog svijeta. Vjerovatno za ovakve grupe rade neki od najvećih računarskih umova na svijetu. Mene lično ovo ne brine, nemam sta sakriti. Uz to nemaju oni kapacitet obrade podataka da bi mogli špijunirati bilo koga, već se moraju usmjeriti samo na određene računare, a vjerovatno nije lako obraditi podatke dobivene ni sa tih ciljanih kompjutera. Zamislite koje su to količine podataka, gdje je 99,9% irelevantno, a onih 0.1% važno - treba to pronaći...

milos

pre 9 godina

Dokle vise ti Rusi da se bave samo kriminalnim aktivnostima i spijunazom...-Sta ? -Nisu Rusi ? -Amerikanci kazete ? -Svaka im cast, sta ti je znanje, upornost i razvijena drzava....
Eto tako izgleda razmisljanje prosecnog komentatora ovde...

Gradjanin

pre 9 godina

@CIA snajka CIA. Pola sveta su unistili
(Vladica, 17. februar 2015 13:51)

Jel ti to rekao Kostunica ili mozda Seselj? Gledaj ti u svoje dvoriste i kako se ponasas sa svojim komsijama, bice ti pametnije. Mozda da upises neku skolu, da prosiris recnik, a ne da koristis ofucane i olinjale fraze "CIA snajka, CIA". Jok bice "BIA, snajka, BIA". BIA se ne bavi time cime treba, cime se bavi CIA, BIA domaca (protiv koje verovatno nemas nista) se bavi samo ubijanjem politickih neistomisljenika i novinara. To ti, vidim ne smeta, sto se ne znaju ubice za drzavu 90-ih, U SVOM DVORISTU.
Zalosno!

Washington

pre 9 godina

Dokle vise ti Rusi da se bave samo kriminalnim aktivnostima i spijunazom...-Sta ? -Nisu Rusi ? -Amerikanci kazete ? -Svaka im cast, sta ti je znanje, upornost i razvijena drzava....
Eto tako izgleda razmisljanje prosecnog komentatora ovde...
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (milos, 17. februar 2015 13:45)

A da je izvestaj objavila neka Americka firma o Ruskim hakerima, Srbi bi rekli ma propaganda, lazu i slicno.

"Svaki cigo svog konja hvali"

Brain

pre 9 godina

Jao ne.... Sada ce ovi neo-paranoci i zaverenici raznih teorija da se busaju grudima. Za sve su krivi bush, rokfeler, jp morgan i ostali reptilijanci :-D

Skeptik

pre 9 godina

(Pendula, 17. februar 2015 12:31) A jel ti zaista misliš pa ovo nije sve u saradnji sa proiozvođačima SVIH operativnih sistema (koji su, gle čuda, svi iz US) i koji su (gle čuda) puni bezbedonosnih rupa (verovatno "slučajno") a te rupe krpe kad baš budu priterani uza zid

Pametnjaković

pre 9 godina

Linux je zakon, još je i besplatan. Bez pomoći Bila Gejtsa ta tajna grupa "nepoznatog" porekla ne bi bila u mogućnosti ništa da uradi. Windows je OS razvijen baš da bi špijunaža bila moguća. Kod nas se forsirao i još uvek koristi samo Windows u državnim službama. Nije ni čudo s obzirom da imamo liderske vrhunske IT stručnjake i eksperte.

EU Citizen

pre 9 godina

Svaka im čast, vrte ceo svet oko prsta, ali džaba sve kada mogu sebi da dozvole da im u Beloj kući zasedne neokomunistička peta kolona izabrana glasovima parazita i ilegalnih imigranata, i pljune na napore svih ovih genijalnih ljudi, umesto da ih iskoristi da porazi i uništi neprijatelje slobode širom sveta. Mislim da će u sadašnjem pojmu demokratije nešto debelo morati da se menja, jer demokratija u kojoj glas parazita i kriminalca vredi isto kao glas vrednog i odgovornog čoveka, i u kojoj socijalistički demagozi zahvaljujući takvim glasovima mogu da pljačkaju te vredne i odgovirne ljude, sve više pokazuje da je nemoralan i autidestruktivan, odnosno, tačnije, samoubilački sistem.

romanista

pre 9 godina

E sada krece lavina komentara i sukobi misljenja nasih domacih"hakera i wizzarda" kako je ovo izvodljivo i kako ovaj problem resiti...:-)
Cekam nestrpljivo ljudi...:-)

Tihonije

pre 9 godina

Evo ja NSA otvoreno mogu da kazem da mogu da ga ... Bolje da me pitaju direktno, da se ne muce i arce pare, culi bi i sta nisu ni mislili da mogu da cuju, usi bi im otpale. I o njihovoj mami i nani i njihovom nobelovcu i tako redom do kraja. I jos bi im izdiktirao, potpisao i pecatirao.

pretera

pre 9 godina

@Xepoj.stavis Ubuntu i ti si zasticen od virusa,jel da ? jao kako se oni toga nisu setili,a ti pametan jesi ? Molim te nadji gde se u clanku pominje nesto u vezi uopste bilo kog OS ? ovde se pominje firmware fizickog uredjaja na kompu,jedino ako dolazis iz buducnost i imas racunar koji koristi nesto drugo osim HDD ili SSD.
(Mare, 17. februar 2015 13:01)

Не бих да пишем о појавама док их не упознам, међутим незаслужен број плусева који је добио овај приглуп коментар то захтева.
1) У чланку заиста пише да је Виндоуз мета.
2) „firmware“ се обично пише из ДОС-а тј. Виндоуза. Произвођали уређаја једноставно раде прибором којим су навикли, тако да из Линукса не можете да приступите „скривеним“ деловима софтвера (firmwer-a) уређаја јер програм за то није написан и јавно документован.
3) Убунту је прошле године проглашен за најбезбеднији ОС.
4) Виндоуз је доказано служио и као носилац вируса који даље пишу по уређајима, уређаји иду до других рачунара, и тако редом. То што га користите не значи да треба да браните лошу безбедност.
5) Опомињем вас: немојте стално да кукате о слободном софтверу. То што га не користите (или нисте свесни да га користите) не може да буде оправдање за причу против слободних пројеката од којих највише имају користи управо крајњи корисници. .
6) Будући да нису поменути остали ОС-ови, а били би да јесу јер се Касперски увек хвали свачим, постоји велика вероватноћа да нису угрожени.

dnK

pre 9 godina

interesantno je da NEKIMA spijunaza vise od polovine sveta ne predstavlja zlocin, a severnokorejska blokada sajta zbog onog sovinistickog filma "Interview" predstavlja napad na SAD, strasan zlocin. Zao covek nikad sebi nije los, a i najboljeg moze videti kao prljavog jer gleda zlim ocima.

mare

pre 9 godina

pa ameri nas sve spijuniraju preko Facebook-a i Google-a, imaju najvecu bazu podataka o vecini ljudi, mapirane sve lokacije na zemlji do tacnosti ispod jednog metra, i prakticno mogu da vam isporuce raketu iz podmornice tacno u vas krevet.

tuvaluu

pre 9 godina

Svaki intel procesor ima back door, tako da je prilično jednostavno(uz raspoloživ alat koji oni imaju) "upasti" u svaki računar sa intel procesorom. Nije ni čudo što ruska vojska koristi svoje.

Бојан Илић

pre 9 godina

Dokle vise ti Rusi da se bave samo kriminalnim aktivnostima i spijunazom...-Sta ? -Nisu Rusi ? -Amerikanci kazete ? -Svaka im cast, sta ti je znanje, upornost i razvijena drzava....Eto tako izgleda razmisljanje prosecnog komentatora ovde...
(milos, 17. februar 2015 13:45)

А то су ови "модерни", cool Srbi!:-))

Mare

pre 9 godina

@Xepoj.stavis Ubuntu i ti si zasticen od virusa,jel da ? jao kako se oni toga nisu setili,a ti pametan jesi ? Molim te nadji gde se u clanku pominje nesto u vezi uopste bilo kog OS ? ovde se pominje firmware fizickog uredjaja na kompu,jedino ako dolazis iz buducnost i imas racunar koji koristi nesto drugo osim HDD ili SSD.

patriota

pre 9 godina

Neosporno da bukti sajber rat. Da li su uzroci i posledice tačni to znaju samo eksperti. Iskreno neverujem baš u sve što piše u novinama. Novinarima treba senzacionalizam pa malo i preteruju u svojim tekstovima pogotovu ako se zna da su ti sistemi osetljivi onda vojska ili neka druga institucija takve računare drže podalje od internet veze.

CNN BOT

pre 9 godina

Ma dajte molim vas gde bi Ameri tako nesto? Moj mozak je navikao da ga hranite o tome kako Putin vrsi represiju nad medijima nemojte mi sad ovo raditi.

Relja Soldat

pre 9 godina

Ovakve stvari je veoma tesko(mozda i nemoguce) raditi bez saradnje sa kompanijama koje proizvode hardver. Sa "obicnim" softverom poput operativnih sistema, aplikacija i sl. se uz odredjene vestine moze znacajno manipulisati dok je u slucaju programa(firmware) koje kontrolisu hardver na najnizem nivou to izuzetno tesko i u dosta slucajeva nemoguce.

kakvi bakraci

pre 9 godina

ma nije ovo niko sam uradio..kao sto rekao neko ispod, za ovo treba i dosta znanja i dosta para.. hakeri gledaju da zarade a ne da trose na istrazivanje, radi se sa onim sto su pribavili..a i ovde je glavni cilj prikupljanje podataka, pa ko bi toliko para dao za istrazivanje da samo prikupi podatke..da,podaci vrede ali zasto do sada nisu ispraznili racune ili prodali pokradena istrazivanja.. amerika stoji iza toga, sramota je sta sve radi ta zemlja...

AlfaC

pre 9 godina

Svaka čast Amerima na ovome! Samo ću to reći! Napraviti ovako nesto.... Ne kupuje oni bezveze pamet iz čitavog svijeta. Vjerovatno za ovakve grupe rade neki od najvećih računarskih umova na svijetu. Mene lično ovo ne brine, nemam sta sakriti. Uz to nemaju oni kapacitet obrade podataka da bi mogli špijunirati bilo koga, već se moraju usmjeriti samo na određene računare, a vjerovatno nije lako obraditi podatke dobivene ni sa tih ciljanih kompjutera. Zamislite koje su to količine podataka, gdje je 99,9% irelevantno, a onih 0.1% važno - treba to pronaći...

msm stvarno

pre 9 godina

Magazin Forbs je postavio pitanje na kraju da li je to delo NSA (NCSA)? Da ne pišemo ovde svi hiljade i hiljade linija teksta, da ne gubimo vreme i da pojednostavimo: Odgovor je DA.

jova

pre 9 godina

http://rt.com/news/232471-artists-cultural-boycot-palestinians/
700 umetnika bojkotuje Izrael zbog progona ubijanja I okupiranja Palestinaca I ni jedana zapadna stampa niti glasilo to ne objavljuje Toliko o zapadnoj stampi koja nikada nije bila slobodna niti je bila demokratska Stid za 21 vek

engineer

pre 9 godina

jako je skupo razviti jedan ovakav malware, dok je sa druge strane veoma lako zastititi se od njega... ne verujem da se najkriticniji podaci u Rusiji i Kini cuvaju koristeci konvencionalne tehnologije, a i ne vidim kako bi sa ovim malwareom napali ni obican raspberry pi... ovo je pravljeno kao i stuxnet, ciljano na jedan odredjeni sistem, samo je pitanje na koji...

Nenad Lukic

pre 9 godina

To je nemoguce, mora da je laz. Pa zar Amerkianci to da rade, ne mogu da poverujem, to moze samo SSSR, Rusija, S.Koreja i slicne imperije zla. SAD, slatka, mala, demokratska, umiljata, napredna - to je nemoguce. Pa oni nas hrane McDonaldsom, Apple-om, kod njih su svi jednaki i imaju sansu da postanu bogati.
Ne verujem. Mora da je to ruska propaganda.

bice bolje

pre 9 godina

Ovo rade NSA, CIA i slicne agencije, virus ovoliko sufisticiran je nesto sto zahteva milionska sredstva, sto je najgore ni formatiranje ne pomaze, prokletinja pristupa najnizem hardverskom nivou odnosno firmveru hdd-a. Veoma opasno oruzje kog god da ga koristi.

crni domino

pre 9 godina

Dvadeset prvi vek, hladni rat sa sajber spijunazom. Vrhunski... Nano tehnologije i ko zna sta jos... A onda procitamo kako nas nasa vlast spijunira jer ih popreko gledamo. Bunimo se sto laufer kupuje maramu od 400€... Ili, onaj slinavko prepisao doktorat...

Predator

pre 9 godina

Fina Kasperski reklamica. Kvak.
(Colt, 17. februar 2015 15:06)

Informisi se ovde:

http://www.engadget.com/2015/02/16/hard-drive-spyware/?utm_source=Feed_Classic_Full&utm_medium=feed&utm_campaign=Engadget&?ncid=rss_full

i ovde:

http://www.wnd.com/2013/06/nsa-has-total-access-via-microsoft-windows/

100101110101001

pre 9 godina

za nas ne treba tako kompleksan sistem, naši političari uredno dostavljaju izveštaje agencijama. a šifre su im 123456 ili admin admin. uopšte se ne šalim.

stap i kanap

pre 9 godina

Kad sam pre procitao vest za tehnologiju koju je razvila americka vojska da po pokretima misa na racunaru mogu da indetifikuju ko koristi racunar. Pitao sam se ako to javno, kakve se onda tehnologije koriste u najvecoj tajnosti. Evo lepog primera, deluje kao naucna fantastika...

Surovi

pre 9 godina

Ovo zvuci veoma efktno kada se cita,ali u realnosti nije bas sve tako jednostavno.
Svi bitni sistemi se uglavnom ne vezuju na net,jer im on nije potreban,vec rade u lokalnim mrezama kojima je veoma tesko,ako i nemoguce pristupiti neovlasteno.Rusi,ako nije laz,su se vratili i na pisace masine,posto se papirna dokumenta u danasnje vreme daleko teze kradu nego elektronska.
Iako ne sumnjam da je verovatno NSA ili neka sl.sluzba pokusala da napise ovakav spijunski softver,to bi bilo nemoguce bez punog pristupa razvojnim centrima velikih it kompanija,koje nisu bas toliko predusretljive,cak ni kada je njihova drzava u pitanju.
Cuveni Stuxnet virus,o kome je toliko pisano,nije napravio nikakvu stetu,posto sistemi u kojima se nalazio,nisu bili na netu,tako da nije mogao da dobije komandu za izvrsenje....
Eeee,sad ako su uspeli da naprave malware koji ce uspeti da im doturi trazene podatke sa racunara koji nije na netu,vec u lokalnoj mrezi,koji se nalazi iza ko zna koliko rutera i fajervolova (sto softverskih,sto hardverskih),koji je zasticen lozinkama ,onda im svaka cast!

Milosav

pre 9 godina

Za sve vas koji strepite da vam CIA ne "izhakuje" kompjuter, jednostavno se iskljucite sa Interneta i mreze uopste (znaci odstranite mrezni kabal i onemogucite WiFi) i mirno spavajte. Tradicionalna posta jos uvek radi, nevidljivo mastilo je relativno lako napraviti po "uradi sam" sistemu.

AlfaC

pre 9 godina

@EU Citizen - druze vidim da govoriš protiv Obame i njegovih reformi za polju zdravstva i socijalnih davanja, a u isto vrijeme života u EU i uživaš u najboljoj medicinskoj pomoći koju jedna država može pružiti. Licemjerno!! Lako je biti neoliberal u EU. Mnogo vas je takvih. Posreći vam se sa nekim manjim poslicem i lik sebi umisli da je ekonomski mag, koji je svjetlosnu godinu ispred onog jadnika koji zbog metalne bolesti nije ni imao priliku u životu...

Miki

pre 9 godina

Da smo pametni koristili bi svoje procesore ili u najmanju ruku sopstvene softverske sisteme kad su u pitanju drzavne institucije, vojska itd. Ovako mi sebe dovodimo u situaciju podredjenog.

hiavata

pre 9 godina

(Pendula, 17. februar 2015 12:31) A jel ti zaista misliš pa ovo nije sve u saradnji sa proiozvođačima SVIH operativnih sistema (koji su, gle čuda, svi iz US) i koji su (gle čuda) puni bezbedonosnih rupa (verovatno "slučajno") a te rupe krpe kad baš budu priterani uza zid
(Skeptik, 17. februar 2015 13:49)

A sto sirite dezinformacije okolo? Jeste makar pokusali da se informisete ili? Linux kao najzastupljenija serverska platforma pogotovo na web-u je razvijen u Evropi, tacnije Finska, a covek na celu razvoja i danas je njegov originalni tvorac Linus Torvalds. Ceo izvorni kod je dostupan javnosti i lako proveriv za te rupe koje vi spominjete. Jedna od jacih Linux distribucija SuSE Linux je iz Nemacke. Zbog takvih kao sto ste vi sto imaju " strucno" znanje i misljenje o svemu smo tu gde jesmo. Posten covek ne moze da dodje do reci od grlatih.

Gedža

pre 9 godina

A sto sirite dezinformacije okolo? Jeste makar pokusali da se informisete ili? Linux kao najzastupljenija serverska platforma pogotovo na web-u je razvijen u Evropi, tacnije Finska, a covek na celu razvoja i danas je njegov originalni tvorac Linus Torvalds. Ceo izvorni kod je dostupan javnosti i lako proveriv za te rupe koje vi spominjete. Jedna od jacih Linux distribucija SuSE Linux je iz Nemacke. Zbog takvih kao sto ste vi sto imaju " strucno" znanje i misljenje o svemu smo tu gde jesmo. Posten covek ne moze da dodje do reci od grlatih.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije] (hiavata, 17. februar 2015 20:36)

Izvini, ali ovo što ti navodiš su dezinformacije. Linuks nije razvijen u Evropi. Kernel jeste razvijen od strane Torvaldsa, ali distroi ne isporučuju samo kernel, nego i gomilu drugih paketa (ponekad uključujući i closed source) koji nisu razvijani po nacionalnom ili geografskom ključu. Pošto radim kao developer duži niz godina napolju, veruj mi na reč da ozbiljne firme kojima je sigurnost bitna već neko vreme ne veruju ni open source rešenjima tek tako. Tačnije, ne veruju binarnim paketima, nego skidaju source i kompajliraju to sve u lokalu, nadajući se da niko neće ostaviti trojanskog konja tek tako na otvorenom. Zato što niko od korisnika ne proverava te stotine hiljada linija koda finalnog proizvoda, verovao ti to ili ne. To je toliko naraslo, da je praktično postalo Sizifov posao otkako su ciklusi između verzija kratki.