Ponedeljak, 16.02.2015.

15:35

Tama posle Velikog praska je trajala 550 miliona godina

Izvor: B92

Tama posle Velikog praska je trajala 550 miliona godina IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

80 Komentari

Sortiraj po:

the kybalion

pre 9 godina

@ vlajko kokorajko

mani me jeftine retorike,..neka ti objasni max planck,utemeljitelj kvantne fizike i nosioc nobelove nagrade za istu,koji je do kraja zivota bio clan evandjelisticke crkve,.a,sto sve omogucava religija,mozes povrsno spoznati ako se potrudis pod "Pontifical university"..pozdrav i samo polako)

Aca

pre 9 godina

@Petar Srdanovic
Generalno sam mislio na NASU. Ogromne pare odlaze na njihova lažirana svemirska istraživanja...
Pogledaj malo snimke iz "svemira". Astronauti na "ISS" ispuštaju mehuriće, ne vidi se ni jedna zvezda u svemiru, vidi se ronilac na snimku direktnog prenosa, snimano u bazenu. Pogledaj na internetu ISS Hoax, ima mnogo takvih primera....

rebel_45

pre 9 godina

@dusanmal
Generalno se slažem vezano za sve iznesene naučne činjenice, to sve stoji bez dileme. Zaključak komentara ipak ostavlja dilemu jer podrazumeva da se hipotetični Bog nalazi u "NEvreme" na "NEmestu" u "trenutku" kada VOLJNO stvara i mesto i vreme samog postanka - što je samo po sebi nepojmljivo, da ne pričamo o paradoksu da onda mora da se obavezno podrazumeva da je Bog ODUVEK bio tu sa kreacionističkom voljom i željom i da je JEDINI u toj nameri i da je JEDINI u moći da to izvede što je još manje pojmljivo. Onda ne smemo ni da zapitamo ko je Boga stvorio i šta je garancija da ne postoji još neki Bog stvaraoc jer se onda stvar vrti u krug. U masi nepojmljivih pretpostavki nije čudno da naučnici traže jasnija rešenja drevnog pitanja. Naravno, ne može se nikako dokazati da je Bog nije stvorio svemir baš kao ni da jeste, ali može da se dogodi da se u budućnosti pokaže da Bog za to stvaranje nije neophodan - to je jako važan detalj. Moguće je teoretski da Bog nije neophodan kao stvaraoc čak i u slučaju da je on to zaista i učinio. Večita tema .... večita dilema....

Boro

pre 9 godina

Mene zanima šta je bilo pre Velikog praska? U čemu je on nastao? Ima li neko preporuku gde se može o tome čitati.
(gradjanka, 16. februar 2015 19:09)

Kada se populariše nauka, neminovno je pojednostavljivanje. Ali, bojim se da je prečesto pojednostavljivanje preterano zastupljeno, i da popularizatori neretko zarad senzacionalizma, i mnogih drugih profanih razloga, odabiraju "lakši put", donekle nipodaštavajući "zdrav razum" takozvanih "običnih" čitalaca.

Teorija velikog praska je već decenijama "zvanična" fizička teorija. Ona pretpostavlja stvaranje univerzuma "ni iz čega". Kako je to prezentirano širokoj publici, izgleda kao da to "ni iz čega" nije dovođeno u pitanje od strane naučnika.

Ali to je potpuno pogrešno!!! Itekako se o tome raspravljalo, i još uvek se raspravlja. Evo, da odgovorim na postavljeno pitanje, sa samo dva linka (a na internetu se, prateći ove sugestije, mogu naći stotine). Prvi je predavanje čuvenog sir Rodžera Penrouza, profesora, i kasnijeg saradnika, Stivena Hokinga ("Aeons before the Big Bang"):

https://www.youtube.com/watch?v=4YYWUIxGdl4

Drugi je Vikipedija link na takozvanu teoriju(prilično prihvaćenu, maltene maintream u kosmologiji danas) o "Ethernal inflation" (po kojoj univerzum postoji oduvek, a ovaj "naš" je samo mali deo nama dostupan...):

http://en.wikipedia.org/wiki/Eternal_inflation

necu da budem takav naucnik

pre 9 godina

Nicim izazvana i na nicem zasnovana, koja, nebuloza. U iskrivljenom prosor-vreme u kom zivimo jedna sekunda je vreme koje je potrebno da svetlost predje 300000 km. To je velicina koja se odnosi na nasu "lokalnu gustinu materieu svemiru". Nakon tog, eventuanog, praska doticni parametri su bili drasticno drukciji. Kojom relacijom ih povezuje, odnosno ko zna kako se tada ponasalo vreme.

Petar Srdanovic

pre 9 godina

@Aca
Ma daaaaj, uzimaju se toliko velike pare da, na primer, Arechibo opervatorija nema sirokopojasni internet. Zbog prirode posla ne smeju imati bezicni, a niko nece da razvuce optiku.

čovek

pre 9 godina

(michele, 16. februar 2015 20:17)
###
Teorija je nađ nivo saznanja a ne konačna istina ... konačna istina je neprimerena nauci ... pozadinsko zračenje, entropija, nereverzibilnost vremena itd. to su sve činjenična stanja makrokosmosa ... teorija praska daje zadovoljavajuće odgovore ... takođe daje nam osnovu za dalje teoretisanje i predviđanje ... činjenično je utvrđena brzina svetlosti i svojstva "tela" koje je mogu ostvariti ali mnogima to ne smeta da zamišljaju i teoretišu "šta bi bilo kad bi bilo" jer je mnogo lakše odgledati autorski film "Pere Detlića" nego razumeti nauku iza takvih tvrdnji ... da li je početno stanje svemira bilo singularitet, crna rupa ili tačka prekretnica (članak od pre par dana) neprestnog sažimanja i širenja? ... svka hipoteza koja na proverljivim dokazima ili modelima, daje odgovore ili rešenja je alternativna hipoteza ili jedno od mogućih rešenja tog stanja ... veliki prasak je širenje svemira sa početnim stanjem enormne gustine na nultom radijusu ... laički sva materija je bila tu pa svemir nije nastao iz ničega ... zašto je došlo do širenja je pitanje na koje nauka može ponuditi razne odgovore i svi su legitimni ako su proverljivi i ako se na tom osnovu mogu objasniti sadašnji i predvideti budući događaji (sudaranje membrana kao primer) ... van toga nije nauka ...

zoran

pre 9 godina

i ja bih voleo da mogu da zivim kao ovi "naucnici", da budem poznati i priznati mrsimud i mudroser i da svake godine "istripujem" neko novo "otkrice" koje nema nikakvu vaznost niti po nauku niti po ljude niti po bilo sta.

metastaza

pre 9 godina

Pa i trebalo je tvorcu dosta vremena da osmisli kako ce svet da izgleda ,trebalo je uskladiti sve detalje pa mislim da kako je sve ispalo mogao je da poradi jos malo na nekim detaljima , narocito u vezi ljudske rase .

the kybalion

pre 9 godina

@ vlajko kokorajko

sudeci po tvom odgovoru knezevicu,izgleda da ti u biti nisi bas dobro razumeo ni religiju,ni kvantne nauke..necemo tako)

mister yes

pre 9 godina

Ima li ovde jos vernika medju nama Srbima, ili i dalje verujemo u ove puste price da je sve nastalo slucajno?
(Dzo, 16. februar 2015 15:53)

Ima i biće. Hristos među nama!

icon

pre 9 godina

vidi vidi, sve blize smo...

1U početku stvori Bog nebo i zemlju. 2Zemlja bijaše pusta i prazna; tama se prostirala nad bezdanom i duh Božji lebdio je nad vodama.

3I reče Bog: »Neka bude svjetlost!« I bi svjetlost. 

Ljubitelj astrofizike

pre 9 godina

Koliko jevsamo poražavajuće nizak nivo diskusije o ovako krasnoj temi iz nauke o svem(ir)u koja je toliko fascinantnih i novih (sa)znanja ponudila u poslednjih dvadesetak godina. Toliko je prizeman, zatucan, nadobudan, ciničan, pretenciozan i prepotentan nivo većine komentara da je to zrelo za ozbiljnu kolektivnu dijagnozu. Šteta, jer svet i život nije večito izmotavanje i budaljenje nego nešto više. I to sve na gotovo jedinoj domaćoj platformi gde se ovakve vesti mogu sresti.

Nenad

pre 9 godina

Ako se već pozivate na Lawrence Krauss-a, potražite njegov odgovor na pitanje kako je došlo do kretanja ako nije bilo vremena? Čovek je pre svega zakleti ateista, pa onda naučnik. Slušajte Lenarda Suskinda, Andrei Lindea, Alexa Filipenka, Witmena.
@dusanmal, odličan komentar

dusanmal

pre 9 godina

Prvo, znacajna korekcija clanka iz mog, profesionalnog ugla (astrofizicar sa specijalizacijom u kosmologiji): 400 ili 500 miliona godina broj je u vezi pojave prvih zvezda. To NIJE vreme trajanja "tame" od pocetka/VelikogPraska. "Tama" posle velikog praska je trajala oko 300-400 hiljada godina. Posle tog perioda, gustina svemira je postala dovoljno mala da su fotoni/svetlost mogli da se prostiru. Te najranije fotone trenutno vidimo u obliku takozvane CMB radijacije. Gledanje (u smislu elektromagneticne radijacije bilo koje vrste) dublje u proslost svemira nije moguce, dublje moze samo recimo gravitacionim talasima. Definicija "tame". Izmedju 300000 i 400-500 miliona godina nije bilo tame, puno fotona i svetlosti, samo ne jos organizovanih zvezda.
E sad na @rebel_45: Po samoj definiciji Velikog Praska koji je trenutno najprihvaceniji i najpotpuniji model po nasem znanju fizike - pre Velikog Praska nije bilo nicega. Ni materije, ni energije, ni prostora, ni vremena, ni fizickih zakona koji vladaju svemirom. Zbog toga ne samo sto ne znamo sta je bilo "pre" Velikog praska no to pitanje je zaista, naucno, transcendentalno. Mi znamo da nemamo i nikada necemo moci da nadjemo odgovor, nikako. Nasuprot vasem misljenju, ta cinjenica, naucno otvara vrata mogucnosti postojanja Boga. Nauka nikako ne moze da potvrdi njegovo postojanje ali zbog pirode Velikog Praska - nauka nikako ne moze da iskljuci njegovo postojanje. Tj, kako i treba-to ostaje na licnoj veri ili ne. maletic.org

Gastarbeiter

pre 9 godina

@DuleGURU

Impliciraću kako je, za razliku od demokratije i teorije evolucije, religija uopste nije prevara i nadasve je utemeljena na cvrstim dokazima.

петар петровић

pre 9 godina

Прича о Великом праску је описана у Првој књизи Мојсијевој. Теорија Велики прасак је кобајаги научно објашњење настанка света описаног у Првој књизи Мојсијевој.F2

Jasam

pre 9 godina

Albert je energiju povezao sa masom i sada na osnovu toga pricamo o velikom prasku.
Sta ako je Tesla sa c=e/r bio u pravu?
Nema mase u jednacini. Nema benzina, gasa... Mada moze i tako, samo je peljavije i steti planeti.
Treba da ponovo razmotrimo Nikolu i shvatimo da koliko god veliku pravu liniju neko zamislio, mi je mozemo pretvoriti u samo delic naseg kruga.

vlajko kokorajko

pre 9 godina

@gradjanka

postoje teorije sta je bilo pre velikog praska. Potrazite skorasnju knjigu Lawrence Krauss-a "a universe from nothing".

kloi

pre 9 godina

Mozda je BOG bio ogroman, pa mu je dosadilo da bude to sto jeste i tako sam i uvek isto i nista novo. Zatim je prasnuo, i od njega je nastalo sve, pa i mi. Eto, u mojoj teoriji (najkracoj mogucoj, i Bog i Darvin). Sta je bili pre BOGa, to ne znamo, kao ni zasto je prasnuo. Tu tajnu je razbio u bezbroj delica, i svaki se nalazi u svakome od nas.
Mozda ;)

vlajko kokorajko

pre 9 godina

@vasilije knezevic

vase shvatanje nauke je pogresno. ne postoji tu nikakav kult niti se nauka mesa sa religijom. naucne teorije su hipoteze koje se baziraju na trenutnim saznanjima dobijenim merenjima u eksperimentima ili prirodi. kao takve podlozne su svakom novom saznanju koje dodje kao posledica naucnog i tehnoloskog napretka. ako takvo saznanje bude u suprotnosti sa postojecom hipotezom ta hipoteza se odbaacuje kao netacna. trenutne teorije (relativiteta, kvantne mehanike itd) jos uvek odolevaju svim novim informacijama. tj. jos uvek nisu dokazano pogresne i mogu da objasne sve vidljive osobine sveta oko nas. religija je dogma koja se ne menja ili vrlo tesko uprkos napretku. religija ne omogucava nista novo. da nas svet funkcionise na osnovu religije mi sada ne bi citali ove vesti sa interneta.

JessePinkmanPFC

pre 9 godina

... i onda dodje mali covek iz Zeleznika i ubedi masu pristalica najveceg kluba u univerzumu i stuba SrBstva da navijaju za njegov privatni klub.

Svanuce

pre 9 godina

Juce se pisalo da ga zapravo nije ni bilo, ne postoji prostlost,sadasnjost, jednostavno je uvek postojao. A sad odjednom rodjendan.

Misha

pre 9 godina

> Tamo neki lik uzme carobni stapic,kaze AVADA KEDABRA i eto ti celog univerzuma.

Šta je ludje? Verovati da neko razumno biće učini čudo ili da se čudo desi samo od sebe, da slučajno nastane vreme i prostor, da se slučajno formiraju prirodni zakoni i da slučajno nastane život? Dakle, nemojmo se zavaravati da evolucionisti ne veruju u čudo.

> čija su predviđanja tačna i proverena neka na 10-u (desetu) , a neka čak i na 15-tu (petnaestu) decimalu).

Ono što je Bog stvorio ima smisla. Da li je slučaj taj kome treba da zahvalimo za harmoniju i principijelnost zakona u stvorenom svetu ili je to razumno i moćno biće? Da li jedan kamen kada ga uspustiš iz ruke svaki put slučajno padne dole ili postoji princip? Ako postoji princip, onda to nije slučaj. Ne može slučajno, već može samo namerno da postoji princip.

michele

pre 9 godina

Nisu mi jasni neki ljudi. Veliki prasak je i dalje teorija,znaci moze biti lupetanje (sto vjerovatno i jeste) ili cinjenica. Sto opet znaci da za osnovu na kojoj grade ovu novu prepostavku oni imaju takodje prepostavku...interesantno. Lijepo je istrazivati i pokusavati shvatiti tu daleku proslost ali ovo je cisto otimanje novca...sibicar postenije zaradjuje od njih.

Rocky

pre 9 godina

Ja, vi i oni (naucnici) mozemo samo da predpostavljamo kako je nastao svemir..Neki to prepisuju magicnim bozjim rukama, neki praskovima, neki kazu da sve to ide iz beskonacnosti..Ali pravog i istinitog odgovora nema, i sumnjam da ce ga ikada biti.

marko

pre 9 godina

"Želim znati kako je Bog stvorio ovaj svijet, hoću znati njegove misli..." Albert Einstein
Na portalu nas ima očito pametnijih od samog Einsteina.

Sunce se okrece oko zemlje

pre 9 godina

Misha, Verovatno je jednostavnije i lakse razmisljati kao ti. Tamo neki lik uzme carobni stapic,kaze AVADA KEDABRA i eto ti celog univerzuma. Da bas. Uostalom ovaj clanak je samo teorija tako da nema potrebe da se primas.

rebel_45

pre 9 godina

@gradjanka
google: "Universe from nothing" (svemir iz ničega) - Lawrence Krauss
Ključno je razumeti prirodu "ničega" van okvira ljudskog poimanja
"ničega", a to je nažalost veoma, veoma teško - ako ne i nemoguće.
Izgleda da je jedno "pravo ništa" samodovoljno za nastanag svega što postoji.
Jedno je sigurno: Ovo gore-navedeno štivo kreacionisti ne mogu da smisle i mrze ga iz dna duše , jer ne znaju ni odakle da krenu da ga ruše, a sam Lawrence Krauss deluje potpuno "neprobojan" za kreacioniste. Naravno to nije garancija da je on 100% upravu za sve što iznosi.
I tako ....

A

pre 9 godina

Opservaciom univerzuma došlo se do zaključka da je sve nastalo velikim praskom. Niko od naučnika ne tvrdi isključivo da je bilo "ništa" pre toga. Jednostavno ono što možemo znati danas je posledica opservacije univerzuma sa alatima koje posedujemo. Računice se uklapaju u veliki prasak i to je to. Ako kojim slučajem se ustanovi da brzina svetlosti nije apsolutna u vakumu među galaksijama, nema ništa od velikog praska, niti od tamne energije i ubrzanja širenja kosmosa. I to je to.
Takođe ako Njutn ne važi na nivou galaksija, nema ni pretpostavljene tamne materije.... Naučnici se trude na osnovu onoga što se zna, za sada.

pametnjakovic

pre 9 godina

hahahaha pa bre ljudi da nam Bog nije poslao Teslu jos bi smo u mraku ziveli sta pricaju i sta citate ovo(ja sam procitao samo naslov ):)

vasilije knezevic

pre 9 godina

Religija "velikog praska"samo pokusava da se ustali.Vrlo je tesko,u naucnim djelatnostima,
razdvojiti pojam religioznosti od pojma naucnosti.Kad je u pitanju naucnost onda se
rukovodomo logicnoscu.U svim drugim primjerima preovladava nesigurnost pa su
zakljucci ,vrlo cesto,pomijesani sa religioznom mislju.Odredjivati starost Univerzuma,brojevima
koji se zavrsavaju sa nekoliko nula,je nista drugo nego obicna religija.To nije hriscansto,islam,
budizam ili hinduizam ili bilo koja druga "narodna"religija.To je,ustvari,religija nesigurnog
rasudjivanja da bi se zadovolila radoznala priroda covjeka.Interesantno je i to da se te religizne
misli odugovlace i da ih se tesko otarasiti jer su obicno proizvod "slavnih mozgova".Interesatno
bi bilo napraviti zbirku pogresnih ideja da bi se tako oslobodili "naucnog kulta".Svemir je
ogroman i beskonacan i nije tesko nekom naucnom licu napraviti fatalnu gresku."Veliki prasak"
ce najvjerovatnije imati dugi raspon zivota jer su naucni geniji, poput Einstein-a upleteni u te
teorije.Mi smo ,jos uvijek ,samo na skromnom pocetku jer je nasa velicina neznatna.Proci ce dugo
vremena kada budemo mogli definisati cak i relativno blize detalje.
vasilije knezevic 16 feb. 2015

Zoran

pre 9 godina

Ma nema da brines, to je tako. Sutra vest kako nije bilo tame, nego odmah dan. A prekosutra vest kako je bilo polutamno, kao kad svanjava.

To je to

pre 9 godina

Pa jel' bi praska ili jok? Vrlo kontraverzno...
(realno, 16. februar 2015 16:18)

Dve babe pricaju preko tarabe:
Jedna se pita, "ima li Boga"? A druga, "ko koga"?

Meni nikako ne ide u glavu da nesto moze da se stvori "iz nicega"!
Kako onda prihvataju lavoazijev zakon (privataju dga svi naucnici) "nista se ne ne gubi nista se ne stvara samo se menja"?
Kad se radi o Bogu, od kud On? Ako vec postoji, zasto ne zavrsi davno zapoceti posao i napravi nas zaista savrsene dostojne Njegovog lika?

Pfff

pre 9 godina

Skupili se vernici pa lamentiraju nad velikim praskom. Sto svi Srbi strimuju pornografiju to nije problem i bas je u duhu hriscanstva, onog pravoslavnog.

bulumbac

pre 9 godina

hahaha e ovo je jako. kakva crna tama. Bog rece svetlo, i svetlo nastade....ovi istrazivaci su ko mravi koji na uglu mravinjaka gledaju u daljinu i mastaju sta je i kako okolo njih....mrav nikad nemoze biti svestan onoga sta mrav nemoze shvatit. po pricama tih tkz. naucnika smo mi ridjaci od crva. a stvoreni smo od od penisa. pa ljudi moji. ako je penis stvaralac coveka, onda bi se moglo rec da je zidar stvaralac zgrade. a gde je arhitekta, a gde je ciglana. ja nerazumijem ljude koji veruju da smo nastali id crva koji je izplovio iz te neke prasupe i izgmizii na zemlje a zatim postao covek. postoji samo jedan jedini stvaratelj, on sve zna i on sve vidi. od nhega smo stvireni i njemu se vracamo. oprosti im boze i ako znaju sta rade....

herodot

pre 9 godina

Teorija velikog praska je upravo to - samo teorija. Da je dokazana i da ju je ikad iko dokazao zvala bi se naučna činjenica. Big Bang je samo pokušaj naučnika da racionaliziraju i objasne nešto u šta i oni sami ne vjeruju. To je jedan od razloga što nam svako malo plasiraju ove kontradiktorne podatke o postanku i razvoju svemira. Ali im se mora odati priznanje za jedno, a to je da imaju veoma bujnu i razvijenu maštu.

rebel_45

pre 9 godina

@misha
Tama ipak vlada u umovima kreacionist koji pokušavaju Bogom objasnje nastanak vremena i prostora, fizičkih zakona (pa čak i iz domena kvantne hromodinamike (deo kvantne mehanike) čija su predviđanja tačna i proverena neka na 10-u (desetu) , a neka čak i na 15-tu (petnaestu) decimalu). E sad , to što i sve ostale nauke ne mogu da ostvare predviđanja sa tačnošću do na 15-tu decimalu do je verovatno znak da ipak neko "više biće " stvorilo sve što postoji sa potpunom neizvesnošću u predviđanjima događaja na mikro i makro nivou sve do nivoa snažnog izbegavanja predviđanja i objašnjavanja događaja i pojmova , a naročito onih za koje se nije ni znalo u vreme nastanka starih religijskih knjiga.
Kako da ne ! Mora da to tako treba !

Pfff

pre 9 godina

Skupili se vernici pa lamentiraju nad velikim praskom. Sto svi Srbi strimuju pornografiju to nije problem i bas je u duhu hriscanstva, onog pravoslavnog.

rebel_45

pre 9 godina

@misha
Tama ipak vlada u umovima kreacionist koji pokušavaju Bogom objasnje nastanak vremena i prostora, fizičkih zakona (pa čak i iz domena kvantne hromodinamike (deo kvantne mehanike) čija su predviđanja tačna i proverena neka na 10-u (desetu) , a neka čak i na 15-tu (petnaestu) decimalu). E sad , to što i sve ostale nauke ne mogu da ostvare predviđanja sa tačnošću do na 15-tu decimalu do je verovatno znak da ipak neko "više biće " stvorilo sve što postoji sa potpunom neizvesnošću u predviđanjima događaja na mikro i makro nivou sve do nivoa snažnog izbegavanja predviđanja i objašnjavanja događaja i pojmova , a naročito onih za koje se nije ni znalo u vreme nastanka starih religijskih knjiga.
Kako da ne ! Mora da to tako treba !

dusanmal

pre 9 godina

Prvo, znacajna korekcija clanka iz mog, profesionalnog ugla (astrofizicar sa specijalizacijom u kosmologiji): 400 ili 500 miliona godina broj je u vezi pojave prvih zvezda. To NIJE vreme trajanja "tame" od pocetka/VelikogPraska. "Tama" posle velikog praska je trajala oko 300-400 hiljada godina. Posle tog perioda, gustina svemira je postala dovoljno mala da su fotoni/svetlost mogli da se prostiru. Te najranije fotone trenutno vidimo u obliku takozvane CMB radijacije. Gledanje (u smislu elektromagneticne radijacije bilo koje vrste) dublje u proslost svemira nije moguce, dublje moze samo recimo gravitacionim talasima. Definicija "tame". Izmedju 300000 i 400-500 miliona godina nije bilo tame, puno fotona i svetlosti, samo ne jos organizovanih zvezda.
E sad na @rebel_45: Po samoj definiciji Velikog Praska koji je trenutno najprihvaceniji i najpotpuniji model po nasem znanju fizike - pre Velikog Praska nije bilo nicega. Ni materije, ni energije, ni prostora, ni vremena, ni fizickih zakona koji vladaju svemirom. Zbog toga ne samo sto ne znamo sta je bilo "pre" Velikog praska no to pitanje je zaista, naucno, transcendentalno. Mi znamo da nemamo i nikada necemo moci da nadjemo odgovor, nikako. Nasuprot vasem misljenju, ta cinjenica, naucno otvara vrata mogucnosti postojanja Boga. Nauka nikako ne moze da potvrdi njegovo postojanje ali zbog pirode Velikog Praska - nauka nikako ne moze da iskljuci njegovo postojanje. Tj, kako i treba-to ostaje na licnoj veri ili ne. maletic.org

A

pre 9 godina

Opservaciom univerzuma došlo se do zaključka da je sve nastalo velikim praskom. Niko od naučnika ne tvrdi isključivo da je bilo "ništa" pre toga. Jednostavno ono što možemo znati danas je posledica opservacije univerzuma sa alatima koje posedujemo. Računice se uklapaju u veliki prasak i to je to. Ako kojim slučajem se ustanovi da brzina svetlosti nije apsolutna u vakumu među galaksijama, nema ništa od velikog praska, niti od tamne energije i ubrzanja širenja kosmosa. I to je to.
Takođe ako Njutn ne važi na nivou galaksija, nema ni pretpostavljene tamne materije.... Naučnici se trude na osnovu onoga što se zna, za sada.

herodot

pre 9 godina

Teorija velikog praska je upravo to - samo teorija. Da je dokazana i da ju je ikad iko dokazao zvala bi se naučna činjenica. Big Bang je samo pokušaj naučnika da racionaliziraju i objasne nešto u šta i oni sami ne vjeruju. To je jedan od razloga što nam svako malo plasiraju ove kontradiktorne podatke o postanku i razvoju svemira. Ali im se mora odati priznanje za jedno, a to je da imaju veoma bujnu i razvijenu maštu.

To je to

pre 9 godina

Pa jel' bi praska ili jok? Vrlo kontraverzno...
(realno, 16. februar 2015 16:18)

Dve babe pricaju preko tarabe:
Jedna se pita, "ima li Boga"? A druga, "ko koga"?

Meni nikako ne ide u glavu da nesto moze da se stvori "iz nicega"!
Kako onda prihvataju lavoazijev zakon (privataju dga svi naucnici) "nista se ne ne gubi nista se ne stvara samo se menja"?
Kad se radi o Bogu, od kud On? Ako vec postoji, zasto ne zavrsi davno zapoceti posao i napravi nas zaista savrsene dostojne Njegovog lika?

Zoran

pre 9 godina

Ma nema da brines, to je tako. Sutra vest kako nije bilo tame, nego odmah dan. A prekosutra vest kako je bilo polutamno, kao kad svanjava.

rebel_45

pre 9 godina

@gradjanka
google: "Universe from nothing" (svemir iz ničega) - Lawrence Krauss
Ključno je razumeti prirodu "ničega" van okvira ljudskog poimanja
"ničega", a to je nažalost veoma, veoma teško - ako ne i nemoguće.
Izgleda da je jedno "pravo ništa" samodovoljno za nastanag svega što postoji.
Jedno je sigurno: Ovo gore-navedeno štivo kreacionisti ne mogu da smisle i mrze ga iz dna duše , jer ne znaju ni odakle da krenu da ga ruše, a sam Lawrence Krauss deluje potpuno "neprobojan" za kreacioniste. Naravno to nije garancija da je on 100% upravu za sve što iznosi.
I tako ....

marko

pre 9 godina

"Želim znati kako je Bog stvorio ovaj svijet, hoću znati njegove misli..." Albert Einstein
Na portalu nas ima očito pametnijih od samog Einsteina.

vlajko kokorajko

pre 9 godina

@vasilije knezevic

vase shvatanje nauke je pogresno. ne postoji tu nikakav kult niti se nauka mesa sa religijom. naucne teorije su hipoteze koje se baziraju na trenutnim saznanjima dobijenim merenjima u eksperimentima ili prirodi. kao takve podlozne su svakom novom saznanju koje dodje kao posledica naucnog i tehnoloskog napretka. ako takvo saznanje bude u suprotnosti sa postojecom hipotezom ta hipoteza se odbaacuje kao netacna. trenutne teorije (relativiteta, kvantne mehanike itd) jos uvek odolevaju svim novim informacijama. tj. jos uvek nisu dokazano pogresne i mogu da objasne sve vidljive osobine sveta oko nas. religija je dogma koja se ne menja ili vrlo tesko uprkos napretku. religija ne omogucava nista novo. da nas svet funkcionise na osnovu religije mi sada ne bi citali ove vesti sa interneta.

Ljubitelj astrofizike

pre 9 godina

Koliko jevsamo poražavajuće nizak nivo diskusije o ovako krasnoj temi iz nauke o svem(ir)u koja je toliko fascinantnih i novih (sa)znanja ponudila u poslednjih dvadesetak godina. Toliko je prizeman, zatucan, nadobudan, ciničan, pretenciozan i prepotentan nivo većine komentara da je to zrelo za ozbiljnu kolektivnu dijagnozu. Šteta, jer svet i život nije večito izmotavanje i budaljenje nego nešto više. I to sve na gotovo jedinoj domaćoj platformi gde se ovakve vesti mogu sresti.

Rocky

pre 9 godina

Ja, vi i oni (naucnici) mozemo samo da predpostavljamo kako je nastao svemir..Neki to prepisuju magicnim bozjim rukama, neki praskovima, neki kazu da sve to ide iz beskonacnosti..Ali pravog i istinitog odgovora nema, i sumnjam da ce ga ikada biti.

Misha

pre 9 godina

> Tamo neki lik uzme carobni stapic,kaze AVADA KEDABRA i eto ti celog univerzuma.

Šta je ludje? Verovati da neko razumno biće učini čudo ili da se čudo desi samo od sebe, da slučajno nastane vreme i prostor, da se slučajno formiraju prirodni zakoni i da slučajno nastane život? Dakle, nemojmo se zavaravati da evolucionisti ne veruju u čudo.

> čija su predviđanja tačna i proverena neka na 10-u (desetu) , a neka čak i na 15-tu (petnaestu) decimalu).

Ono što je Bog stvorio ima smisla. Da li je slučaj taj kome treba da zahvalimo za harmoniju i principijelnost zakona u stvorenom svetu ili je to razumno i moćno biće? Da li jedan kamen kada ga uspustiš iz ruke svaki put slučajno padne dole ili postoji princip? Ako postoji princip, onda to nije slučaj. Ne može slučajno, već može samo namerno da postoji princip.

JessePinkmanPFC

pre 9 godina

... i onda dodje mali covek iz Zeleznika i ubedi masu pristalica najveceg kluba u univerzumu i stuba SrBstva da navijaju za njegov privatni klub.

michele

pre 9 godina

Nisu mi jasni neki ljudi. Veliki prasak je i dalje teorija,znaci moze biti lupetanje (sto vjerovatno i jeste) ili cinjenica. Sto opet znaci da za osnovu na kojoj grade ovu novu prepostavku oni imaju takodje prepostavku...interesantno. Lijepo je istrazivati i pokusavati shvatiti tu daleku proslost ali ovo je cisto otimanje novca...sibicar postenije zaradjuje od njih.

Sunce se okrece oko zemlje

pre 9 godina

Misha, Verovatno je jednostavnije i lakse razmisljati kao ti. Tamo neki lik uzme carobni stapic,kaze AVADA KEDABRA i eto ti celog univerzuma. Da bas. Uostalom ovaj clanak je samo teorija tako da nema potrebe da se primas.

bulumbac

pre 9 godina

hahaha e ovo je jako. kakva crna tama. Bog rece svetlo, i svetlo nastade....ovi istrazivaci su ko mravi koji na uglu mravinjaka gledaju u daljinu i mastaju sta je i kako okolo njih....mrav nikad nemoze biti svestan onoga sta mrav nemoze shvatit. po pricama tih tkz. naucnika smo mi ridjaci od crva. a stvoreni smo od od penisa. pa ljudi moji. ako je penis stvaralac coveka, onda bi se moglo rec da je zidar stvaralac zgrade. a gde je arhitekta, a gde je ciglana. ja nerazumijem ljude koji veruju da smo nastali id crva koji je izplovio iz te neke prasupe i izgmizii na zemlje a zatim postao covek. postoji samo jedan jedini stvaratelj, on sve zna i on sve vidi. od nhega smo stvireni i njemu se vracamo. oprosti im boze i ako znaju sta rade....

Gastarbeiter

pre 9 godina

@DuleGURU

Impliciraću kako je, za razliku od demokratije i teorije evolucije, religija uopste nije prevara i nadasve je utemeljena na cvrstim dokazima.

čovek

pre 9 godina

(michele, 16. februar 2015 20:17)
###
Teorija je nađ nivo saznanja a ne konačna istina ... konačna istina je neprimerena nauci ... pozadinsko zračenje, entropija, nereverzibilnost vremena itd. to su sve činjenična stanja makrokosmosa ... teorija praska daje zadovoljavajuće odgovore ... takođe daje nam osnovu za dalje teoretisanje i predviđanje ... činjenično je utvrđena brzina svetlosti i svojstva "tela" koje je mogu ostvariti ali mnogima to ne smeta da zamišljaju i teoretišu "šta bi bilo kad bi bilo" jer je mnogo lakše odgledati autorski film "Pere Detlića" nego razumeti nauku iza takvih tvrdnji ... da li je početno stanje svemira bilo singularitet, crna rupa ili tačka prekretnica (članak od pre par dana) neprestnog sažimanja i širenja? ... svka hipoteza koja na proverljivim dokazima ili modelima, daje odgovore ili rešenja je alternativna hipoteza ili jedno od mogućih rešenja tog stanja ... veliki prasak je širenje svemira sa početnim stanjem enormne gustine na nultom radijusu ... laički sva materija je bila tu pa svemir nije nastao iz ničega ... zašto je došlo do širenja je pitanje na koje nauka može ponuditi razne odgovore i svi su legitimni ako su proverljivi i ako se na tom osnovu mogu objasniti sadašnji i predvideti budući događaji (sudaranje membrana kao primer) ... van toga nije nauka ...

kloi

pre 9 godina

Mozda je BOG bio ogroman, pa mu je dosadilo da bude to sto jeste i tako sam i uvek isto i nista novo. Zatim je prasnuo, i od njega je nastalo sve, pa i mi. Eto, u mojoj teoriji (najkracoj mogucoj, i Bog i Darvin). Sta je bili pre BOGa, to ne znamo, kao ni zasto je prasnuo. Tu tajnu je razbio u bezbroj delica, i svaki se nalazi u svakome od nas.
Mozda ;)

vlajko kokorajko

pre 9 godina

@gradjanka

postoje teorije sta je bilo pre velikog praska. Potrazite skorasnju knjigu Lawrence Krauss-a "a universe from nothing".

Jasam

pre 9 godina

Albert je energiju povezao sa masom i sada na osnovu toga pricamo o velikom prasku.
Sta ako je Tesla sa c=e/r bio u pravu?
Nema mase u jednacini. Nema benzina, gasa... Mada moze i tako, samo je peljavije i steti planeti.
Treba da ponovo razmotrimo Nikolu i shvatimo da koliko god veliku pravu liniju neko zamislio, mi je mozemo pretvoriti u samo delic naseg kruga.

петар петровић

pre 9 godina

Прича о Великом праску је описана у Првој књизи Мојсијевој. Теорија Велики прасак је кобајаги научно објашњење настанка света описаног у Првој књизи Мојсијевој.F2

mister yes

pre 9 godina

Ima li ovde jos vernika medju nama Srbima, ili i dalje verujemo u ove puste price da je sve nastalo slucajno?
(Dzo, 16. februar 2015 15:53)

Ima i biće. Hristos među nama!

zoran

pre 9 godina

i ja bih voleo da mogu da zivim kao ovi "naucnici", da budem poznati i priznati mrsimud i mudroser i da svake godine "istripujem" neko novo "otkrice" koje nema nikakvu vaznost niti po nauku niti po ljude niti po bilo sta.

Svanuce

pre 9 godina

Juce se pisalo da ga zapravo nije ni bilo, ne postoji prostlost,sadasnjost, jednostavno je uvek postojao. A sad odjednom rodjendan.

pametnjakovic

pre 9 godina

hahahaha pa bre ljudi da nam Bog nije poslao Teslu jos bi smo u mraku ziveli sta pricaju i sta citate ovo(ja sam procitao samo naslov ):)

vasilije knezevic

pre 9 godina

Religija "velikog praska"samo pokusava da se ustali.Vrlo je tesko,u naucnim djelatnostima,
razdvojiti pojam religioznosti od pojma naucnosti.Kad je u pitanju naucnost onda se
rukovodomo logicnoscu.U svim drugim primjerima preovladava nesigurnost pa su
zakljucci ,vrlo cesto,pomijesani sa religioznom mislju.Odredjivati starost Univerzuma,brojevima
koji se zavrsavaju sa nekoliko nula,je nista drugo nego obicna religija.To nije hriscansto,islam,
budizam ili hinduizam ili bilo koja druga "narodna"religija.To je,ustvari,religija nesigurnog
rasudjivanja da bi se zadovolila radoznala priroda covjeka.Interesantno je i to da se te religizne
misli odugovlace i da ih se tesko otarasiti jer su obicno proizvod "slavnih mozgova".Interesatno
bi bilo napraviti zbirku pogresnih ideja da bi se tako oslobodili "naucnog kulta".Svemir je
ogroman i beskonacan i nije tesko nekom naucnom licu napraviti fatalnu gresku."Veliki prasak"
ce najvjerovatnije imati dugi raspon zivota jer su naucni geniji, poput Einstein-a upleteni u te
teorije.Mi smo ,jos uvijek ,samo na skromnom pocetku jer je nasa velicina neznatna.Proci ce dugo
vremena kada budemo mogli definisati cak i relativno blize detalje.
vasilije knezevic 16 feb. 2015

Nenad

pre 9 godina

Ako se već pozivate na Lawrence Krauss-a, potražite njegov odgovor na pitanje kako je došlo do kretanja ako nije bilo vremena? Čovek je pre svega zakleti ateista, pa onda naučnik. Slušajte Lenarda Suskinda, Andrei Lindea, Alexa Filipenka, Witmena.
@dusanmal, odličan komentar

Petar Srdanovic

pre 9 godina

@Aca
Ma daaaaj, uzimaju se toliko velike pare da, na primer, Arechibo opervatorija nema sirokopojasni internet. Zbog prirode posla ne smeju imati bezicni, a niko nece da razvuce optiku.

rebel_45

pre 9 godina

@dusanmal
Generalno se slažem vezano za sve iznesene naučne činjenice, to sve stoji bez dileme. Zaključak komentara ipak ostavlja dilemu jer podrazumeva da se hipotetični Bog nalazi u "NEvreme" na "NEmestu" u "trenutku" kada VOLJNO stvara i mesto i vreme samog postanka - što je samo po sebi nepojmljivo, da ne pričamo o paradoksu da onda mora da se obavezno podrazumeva da je Bog ODUVEK bio tu sa kreacionističkom voljom i željom i da je JEDINI u toj nameri i da je JEDINI u moći da to izvede što je još manje pojmljivo. Onda ne smemo ni da zapitamo ko je Boga stvorio i šta je garancija da ne postoji još neki Bog stvaraoc jer se onda stvar vrti u krug. U masi nepojmljivih pretpostavki nije čudno da naučnici traže jasnija rešenja drevnog pitanja. Naravno, ne može se nikako dokazati da je Bog nije stvorio svemir baš kao ni da jeste, ali može da se dogodi da se u budućnosti pokaže da Bog za to stvaranje nije neophodan - to je jako važan detalj. Moguće je teoretski da Bog nije neophodan kao stvaraoc čak i u slučaju da je on to zaista i učinio. Večita tema .... večita dilema....

metastaza

pre 9 godina

Pa i trebalo je tvorcu dosta vremena da osmisli kako ce svet da izgleda ,trebalo je uskladiti sve detalje pa mislim da kako je sve ispalo mogao je da poradi jos malo na nekim detaljima , narocito u vezi ljudske rase .

the kybalion

pre 9 godina

@ vlajko kokorajko

sudeci po tvom odgovoru knezevicu,izgleda da ti u biti nisi bas dobro razumeo ni religiju,ni kvantne nauke..necemo tako)

Boro

pre 9 godina

Mene zanima šta je bilo pre Velikog praska? U čemu je on nastao? Ima li neko preporuku gde se može o tome čitati.
(gradjanka, 16. februar 2015 19:09)

Kada se populariše nauka, neminovno je pojednostavljivanje. Ali, bojim se da je prečesto pojednostavljivanje preterano zastupljeno, i da popularizatori neretko zarad senzacionalizma, i mnogih drugih profanih razloga, odabiraju "lakši put", donekle nipodaštavajući "zdrav razum" takozvanih "običnih" čitalaca.

Teorija velikog praska je već decenijama "zvanična" fizička teorija. Ona pretpostavlja stvaranje univerzuma "ni iz čega". Kako je to prezentirano širokoj publici, izgleda kao da to "ni iz čega" nije dovođeno u pitanje od strane naučnika.

Ali to je potpuno pogrešno!!! Itekako se o tome raspravljalo, i još uvek se raspravlja. Evo, da odgovorim na postavljeno pitanje, sa samo dva linka (a na internetu se, prateći ove sugestije, mogu naći stotine). Prvi je predavanje čuvenog sir Rodžera Penrouza, profesora, i kasnijeg saradnika, Stivena Hokinga ("Aeons before the Big Bang"):

https://www.youtube.com/watch?v=4YYWUIxGdl4

Drugi je Vikipedija link na takozvanu teoriju(prilično prihvaćenu, maltene maintream u kosmologiji danas) o "Ethernal inflation" (po kojoj univerzum postoji oduvek, a ovaj "naš" je samo mali deo nama dostupan...):

http://en.wikipedia.org/wiki/Eternal_inflation

necu da budem takav naucnik

pre 9 godina

Nicim izazvana i na nicem zasnovana, koja, nebuloza. U iskrivljenom prosor-vreme u kom zivimo jedna sekunda je vreme koje je potrebno da svetlost predje 300000 km. To je velicina koja se odnosi na nasu "lokalnu gustinu materieu svemiru". Nakon tog, eventuanog, praska doticni parametri su bili drasticno drukciji. Kojom relacijom ih povezuje, odnosno ko zna kako se tada ponasalo vreme.

icon

pre 9 godina

vidi vidi, sve blize smo...

1U početku stvori Bog nebo i zemlju. 2Zemlja bijaše pusta i prazna; tama se prostirala nad bezdanom i duh Božji lebdio je nad vodama.

3I reče Bog: »Neka bude svjetlost!« I bi svjetlost. 

Aca

pre 9 godina

@Petar Srdanovic
Generalno sam mislio na NASU. Ogromne pare odlaze na njihova lažirana svemirska istraživanja...
Pogledaj malo snimke iz "svemira". Astronauti na "ISS" ispuštaju mehuriće, ne vidi se ni jedna zvezda u svemiru, vidi se ronilac na snimku direktnog prenosa, snimano u bazenu. Pogledaj na internetu ISS Hoax, ima mnogo takvih primera....

the kybalion

pre 9 godina

@ vlajko kokorajko

mani me jeftine retorike,..neka ti objasni max planck,utemeljitelj kvantne fizike i nosioc nobelove nagrade za istu,koji je do kraja zivota bio clan evandjelisticke crkve,.a,sto sve omogucava religija,mozes povrsno spoznati ako se potrudis pod "Pontifical university"..pozdrav i samo polako)

bulumbac

pre 9 godina

hahaha e ovo je jako. kakva crna tama. Bog rece svetlo, i svetlo nastade....ovi istrazivaci su ko mravi koji na uglu mravinjaka gledaju u daljinu i mastaju sta je i kako okolo njih....mrav nikad nemoze biti svestan onoga sta mrav nemoze shvatit. po pricama tih tkz. naucnika smo mi ridjaci od crva. a stvoreni smo od od penisa. pa ljudi moji. ako je penis stvaralac coveka, onda bi se moglo rec da je zidar stvaralac zgrade. a gde je arhitekta, a gde je ciglana. ja nerazumijem ljude koji veruju da smo nastali id crva koji je izplovio iz te neke prasupe i izgmizii na zemlje a zatim postao covek. postoji samo jedan jedini stvaratelj, on sve zna i on sve vidi. od nhega smo stvireni i njemu se vracamo. oprosti im boze i ako znaju sta rade....

herodot

pre 9 godina

Teorija velikog praska je upravo to - samo teorija. Da je dokazana i da ju je ikad iko dokazao zvala bi se naučna činjenica. Big Bang je samo pokušaj naučnika da racionaliziraju i objasne nešto u šta i oni sami ne vjeruju. To je jedan od razloga što nam svako malo plasiraju ove kontradiktorne podatke o postanku i razvoju svemira. Ali im se mora odati priznanje za jedno, a to je da imaju veoma bujnu i razvijenu maštu.

петар петровић

pre 9 godina

Прича о Великом праску је описана у Првој књизи Мојсијевој. Теорија Велики прасак је кобајаги научно објашњење настанка света описаног у Првој књизи Мојсијевој.F2

Pfff

pre 9 godina

Skupili se vernici pa lamentiraju nad velikim praskom. Sto svi Srbi strimuju pornografiju to nije problem i bas je u duhu hriscanstva, onog pravoslavnog.

JessePinkmanPFC

pre 9 godina

... i onda dodje mali covek iz Zeleznika i ubedi masu pristalica najveceg kluba u univerzumu i stuba SrBstva da navijaju za njegov privatni klub.

Misha

pre 9 godina

> Tamo neki lik uzme carobni stapic,kaze AVADA KEDABRA i eto ti celog univerzuma.

Šta je ludje? Verovati da neko razumno biće učini čudo ili da se čudo desi samo od sebe, da slučajno nastane vreme i prostor, da se slučajno formiraju prirodni zakoni i da slučajno nastane život? Dakle, nemojmo se zavaravati da evolucionisti ne veruju u čudo.

> čija su predviđanja tačna i proverena neka na 10-u (desetu) , a neka čak i na 15-tu (petnaestu) decimalu).

Ono što je Bog stvorio ima smisla. Da li je slučaj taj kome treba da zahvalimo za harmoniju i principijelnost zakona u stvorenom svetu ili je to razumno i moćno biće? Da li jedan kamen kada ga uspustiš iz ruke svaki put slučajno padne dole ili postoji princip? Ako postoji princip, onda to nije slučaj. Ne može slučajno, već može samo namerno da postoji princip.

vasilije knezevic

pre 9 godina

Religija "velikog praska"samo pokusava da se ustali.Vrlo je tesko,u naucnim djelatnostima,
razdvojiti pojam religioznosti od pojma naucnosti.Kad je u pitanju naucnost onda se
rukovodomo logicnoscu.U svim drugim primjerima preovladava nesigurnost pa su
zakljucci ,vrlo cesto,pomijesani sa religioznom mislju.Odredjivati starost Univerzuma,brojevima
koji se zavrsavaju sa nekoliko nula,je nista drugo nego obicna religija.To nije hriscansto,islam,
budizam ili hinduizam ili bilo koja druga "narodna"religija.To je,ustvari,religija nesigurnog
rasudjivanja da bi se zadovolila radoznala priroda covjeka.Interesantno je i to da se te religizne
misli odugovlace i da ih se tesko otarasiti jer su obicno proizvod "slavnih mozgova".Interesatno
bi bilo napraviti zbirku pogresnih ideja da bi se tako oslobodili "naucnog kulta".Svemir je
ogroman i beskonacan i nije tesko nekom naucnom licu napraviti fatalnu gresku."Veliki prasak"
ce najvjerovatnije imati dugi raspon zivota jer su naucni geniji, poput Einstein-a upleteni u te
teorije.Mi smo ,jos uvijek ,samo na skromnom pocetku jer je nasa velicina neznatna.Proci ce dugo
vremena kada budemo mogli definisati cak i relativno blize detalje.
vasilije knezevic 16 feb. 2015

pametnjakovic

pre 9 godina

hahahaha pa bre ljudi da nam Bog nije poslao Teslu jos bi smo u mraku ziveli sta pricaju i sta citate ovo(ja sam procitao samo naslov ):)

michele

pre 9 godina

Nisu mi jasni neki ljudi. Veliki prasak je i dalje teorija,znaci moze biti lupetanje (sto vjerovatno i jeste) ili cinjenica. Sto opet znaci da za osnovu na kojoj grade ovu novu prepostavku oni imaju takodje prepostavku...interesantno. Lijepo je istrazivati i pokusavati shvatiti tu daleku proslost ali ovo je cisto otimanje novca...sibicar postenije zaradjuje od njih.

zoran

pre 9 godina

i ja bih voleo da mogu da zivim kao ovi "naucnici", da budem poznati i priznati mrsimud i mudroser i da svake godine "istripujem" neko novo "otkrice" koje nema nikakvu vaznost niti po nauku niti po ljude niti po bilo sta.

marko

pre 9 godina

"Želim znati kako je Bog stvorio ovaj svijet, hoću znati njegove misli..." Albert Einstein
Na portalu nas ima očito pametnijih od samog Einsteina.

rebel_45

pre 9 godina

@misha
Tama ipak vlada u umovima kreacionist koji pokušavaju Bogom objasnje nastanak vremena i prostora, fizičkih zakona (pa čak i iz domena kvantne hromodinamike (deo kvantne mehanike) čija su predviđanja tačna i proverena neka na 10-u (desetu) , a neka čak i na 15-tu (petnaestu) decimalu). E sad , to što i sve ostale nauke ne mogu da ostvare predviđanja sa tačnošću do na 15-tu decimalu do je verovatno znak da ipak neko "više biće " stvorilo sve što postoji sa potpunom neizvesnošću u predviđanjima događaja na mikro i makro nivou sve do nivoa snažnog izbegavanja predviđanja i objašnjavanja događaja i pojmova , a naročito onih za koje se nije ni znalo u vreme nastanka starih religijskih knjiga.
Kako da ne ! Mora da to tako treba !

Jasam

pre 9 godina

Albert je energiju povezao sa masom i sada na osnovu toga pricamo o velikom prasku.
Sta ako je Tesla sa c=e/r bio u pravu?
Nema mase u jednacini. Nema benzina, gasa... Mada moze i tako, samo je peljavije i steti planeti.
Treba da ponovo razmotrimo Nikolu i shvatimo da koliko god veliku pravu liniju neko zamislio, mi je mozemo pretvoriti u samo delic naseg kruga.

To je to

pre 9 godina

Pa jel' bi praska ili jok? Vrlo kontraverzno...
(realno, 16. februar 2015 16:18)

Dve babe pricaju preko tarabe:
Jedna se pita, "ima li Boga"? A druga, "ko koga"?

Meni nikako ne ide u glavu da nesto moze da se stvori "iz nicega"!
Kako onda prihvataju lavoazijev zakon (privataju dga svi naucnici) "nista se ne ne gubi nista se ne stvara samo se menja"?
Kad se radi o Bogu, od kud On? Ako vec postoji, zasto ne zavrsi davno zapoceti posao i napravi nas zaista savrsene dostojne Njegovog lika?

Rocky

pre 9 godina

Ja, vi i oni (naucnici) mozemo samo da predpostavljamo kako je nastao svemir..Neki to prepisuju magicnim bozjim rukama, neki praskovima, neki kazu da sve to ide iz beskonacnosti..Ali pravog i istinitog odgovora nema, i sumnjam da ce ga ikada biti.

mister yes

pre 9 godina

Ima li ovde jos vernika medju nama Srbima, ili i dalje verujemo u ove puste price da je sve nastalo slucajno?
(Dzo, 16. februar 2015 15:53)

Ima i biće. Hristos među nama!

Zoran

pre 9 godina

Ma nema da brines, to je tako. Sutra vest kako nije bilo tame, nego odmah dan. A prekosutra vest kako je bilo polutamno, kao kad svanjava.

kloi

pre 9 godina

Mozda je BOG bio ogroman, pa mu je dosadilo da bude to sto jeste i tako sam i uvek isto i nista novo. Zatim je prasnuo, i od njega je nastalo sve, pa i mi. Eto, u mojoj teoriji (najkracoj mogucoj, i Bog i Darvin). Sta je bili pre BOGa, to ne znamo, kao ni zasto je prasnuo. Tu tajnu je razbio u bezbroj delica, i svaki se nalazi u svakome od nas.
Mozda ;)

Gastarbeiter

pre 9 godina

@DuleGURU

Impliciraću kako je, za razliku od demokratije i teorije evolucije, religija uopste nije prevara i nadasve je utemeljena na cvrstim dokazima.

Svanuce

pre 9 godina

Juce se pisalo da ga zapravo nije ni bilo, ne postoji prostlost,sadasnjost, jednostavno je uvek postojao. A sad odjednom rodjendan.

čovek

pre 9 godina

(michele, 16. februar 2015 20:17)
###
Teorija je nađ nivo saznanja a ne konačna istina ... konačna istina je neprimerena nauci ... pozadinsko zračenje, entropija, nereverzibilnost vremena itd. to su sve činjenična stanja makrokosmosa ... teorija praska daje zadovoljavajuće odgovore ... takođe daje nam osnovu za dalje teoretisanje i predviđanje ... činjenično je utvrđena brzina svetlosti i svojstva "tela" koje je mogu ostvariti ali mnogima to ne smeta da zamišljaju i teoretišu "šta bi bilo kad bi bilo" jer je mnogo lakše odgledati autorski film "Pere Detlića" nego razumeti nauku iza takvih tvrdnji ... da li je početno stanje svemira bilo singularitet, crna rupa ili tačka prekretnica (članak od pre par dana) neprestnog sažimanja i širenja? ... svka hipoteza koja na proverljivim dokazima ili modelima, daje odgovore ili rešenja je alternativna hipoteza ili jedno od mogućih rešenja tog stanja ... veliki prasak je širenje svemira sa početnim stanjem enormne gustine na nultom radijusu ... laički sva materija je bila tu pa svemir nije nastao iz ničega ... zašto je došlo do širenja je pitanje na koje nauka može ponuditi razne odgovore i svi su legitimni ako su proverljivi i ako se na tom osnovu mogu objasniti sadašnji i predvideti budući događaji (sudaranje membrana kao primer) ... van toga nije nauka ...

vlajko kokorajko

pre 9 godina

@vasilije knezevic

vase shvatanje nauke je pogresno. ne postoji tu nikakav kult niti se nauka mesa sa religijom. naucne teorije su hipoteze koje se baziraju na trenutnim saznanjima dobijenim merenjima u eksperimentima ili prirodi. kao takve podlozne su svakom novom saznanju koje dodje kao posledica naucnog i tehnoloskog napretka. ako takvo saznanje bude u suprotnosti sa postojecom hipotezom ta hipoteza se odbaacuje kao netacna. trenutne teorije (relativiteta, kvantne mehanike itd) jos uvek odolevaju svim novim informacijama. tj. jos uvek nisu dokazano pogresne i mogu da objasne sve vidljive osobine sveta oko nas. religija je dogma koja se ne menja ili vrlo tesko uprkos napretku. religija ne omogucava nista novo. da nas svet funkcionise na osnovu religije mi sada ne bi citali ove vesti sa interneta.

Aca

pre 9 godina

@Petar Srdanovic
Generalno sam mislio na NASU. Ogromne pare odlaze na njihova lažirana svemirska istraživanja...
Pogledaj malo snimke iz "svemira". Astronauti na "ISS" ispuštaju mehuriće, ne vidi se ni jedna zvezda u svemiru, vidi se ronilac na snimku direktnog prenosa, snimano u bazenu. Pogledaj na internetu ISS Hoax, ima mnogo takvih primera....

rebel_45

pre 9 godina

@gradjanka
google: "Universe from nothing" (svemir iz ničega) - Lawrence Krauss
Ključno je razumeti prirodu "ničega" van okvira ljudskog poimanja
"ničega", a to je nažalost veoma, veoma teško - ako ne i nemoguće.
Izgleda da je jedno "pravo ništa" samodovoljno za nastanag svega što postoji.
Jedno je sigurno: Ovo gore-navedeno štivo kreacionisti ne mogu da smisle i mrze ga iz dna duše , jer ne znaju ni odakle da krenu da ga ruše, a sam Lawrence Krauss deluje potpuno "neprobojan" za kreacioniste. Naravno to nije garancija da je on 100% upravu za sve što iznosi.
I tako ....

dusanmal

pre 9 godina

Prvo, znacajna korekcija clanka iz mog, profesionalnog ugla (astrofizicar sa specijalizacijom u kosmologiji): 400 ili 500 miliona godina broj je u vezi pojave prvih zvezda. To NIJE vreme trajanja "tame" od pocetka/VelikogPraska. "Tama" posle velikog praska je trajala oko 300-400 hiljada godina. Posle tog perioda, gustina svemira je postala dovoljno mala da su fotoni/svetlost mogli da se prostiru. Te najranije fotone trenutno vidimo u obliku takozvane CMB radijacije. Gledanje (u smislu elektromagneticne radijacije bilo koje vrste) dublje u proslost svemira nije moguce, dublje moze samo recimo gravitacionim talasima. Definicija "tame". Izmedju 300000 i 400-500 miliona godina nije bilo tame, puno fotona i svetlosti, samo ne jos organizovanih zvezda.
E sad na @rebel_45: Po samoj definiciji Velikog Praska koji je trenutno najprihvaceniji i najpotpuniji model po nasem znanju fizike - pre Velikog Praska nije bilo nicega. Ni materije, ni energije, ni prostora, ni vremena, ni fizickih zakona koji vladaju svemirom. Zbog toga ne samo sto ne znamo sta je bilo "pre" Velikog praska no to pitanje je zaista, naucno, transcendentalno. Mi znamo da nemamo i nikada necemo moci da nadjemo odgovor, nikako. Nasuprot vasem misljenju, ta cinjenica, naucno otvara vrata mogucnosti postojanja Boga. Nauka nikako ne moze da potvrdi njegovo postojanje ali zbog pirode Velikog Praska - nauka nikako ne moze da iskljuci njegovo postojanje. Tj, kako i treba-to ostaje na licnoj veri ili ne. maletic.org

vlajko kokorajko

pre 9 godina

@gradjanka

postoje teorije sta je bilo pre velikog praska. Potrazite skorasnju knjigu Lawrence Krauss-a "a universe from nothing".

Nenad

pre 9 godina

Ako se već pozivate na Lawrence Krauss-a, potražite njegov odgovor na pitanje kako je došlo do kretanja ako nije bilo vremena? Čovek je pre svega zakleti ateista, pa onda naučnik. Slušajte Lenarda Suskinda, Andrei Lindea, Alexa Filipenka, Witmena.
@dusanmal, odličan komentar

Sunce se okrece oko zemlje

pre 9 godina

Misha, Verovatno je jednostavnije i lakse razmisljati kao ti. Tamo neki lik uzme carobni stapic,kaze AVADA KEDABRA i eto ti celog univerzuma. Da bas. Uostalom ovaj clanak je samo teorija tako da nema potrebe da se primas.

Ljubitelj astrofizike

pre 9 godina

Koliko jevsamo poražavajuće nizak nivo diskusije o ovako krasnoj temi iz nauke o svem(ir)u koja je toliko fascinantnih i novih (sa)znanja ponudila u poslednjih dvadesetak godina. Toliko je prizeman, zatucan, nadobudan, ciničan, pretenciozan i prepotentan nivo većine komentara da je to zrelo za ozbiljnu kolektivnu dijagnozu. Šteta, jer svet i život nije večito izmotavanje i budaljenje nego nešto više. I to sve na gotovo jedinoj domaćoj platformi gde se ovakve vesti mogu sresti.

the kybalion

pre 9 godina

@ vlajko kokorajko

sudeci po tvom odgovoru knezevicu,izgleda da ti u biti nisi bas dobro razumeo ni religiju,ni kvantne nauke..necemo tako)

icon

pre 9 godina

vidi vidi, sve blize smo...

1U početku stvori Bog nebo i zemlju. 2Zemlja bijaše pusta i prazna; tama se prostirala nad bezdanom i duh Božji lebdio je nad vodama.

3I reče Bog: »Neka bude svjetlost!« I bi svjetlost. 

the kybalion

pre 9 godina

@ vlajko kokorajko

mani me jeftine retorike,..neka ti objasni max planck,utemeljitelj kvantne fizike i nosioc nobelove nagrade za istu,koji je do kraja zivota bio clan evandjelisticke crkve,.a,sto sve omogucava religija,mozes povrsno spoznati ako se potrudis pod "Pontifical university"..pozdrav i samo polako)

A

pre 9 godina

Opservaciom univerzuma došlo se do zaključka da je sve nastalo velikim praskom. Niko od naučnika ne tvrdi isključivo da je bilo "ništa" pre toga. Jednostavno ono što možemo znati danas je posledica opservacije univerzuma sa alatima koje posedujemo. Računice se uklapaju u veliki prasak i to je to. Ako kojim slučajem se ustanovi da brzina svetlosti nije apsolutna u vakumu među galaksijama, nema ništa od velikog praska, niti od tamne energije i ubrzanja širenja kosmosa. I to je to.
Takođe ako Njutn ne važi na nivou galaksija, nema ni pretpostavljene tamne materije.... Naučnici se trude na osnovu onoga što se zna, za sada.

metastaza

pre 9 godina

Pa i trebalo je tvorcu dosta vremena da osmisli kako ce svet da izgleda ,trebalo je uskladiti sve detalje pa mislim da kako je sve ispalo mogao je da poradi jos malo na nekim detaljima , narocito u vezi ljudske rase .

Petar Srdanovic

pre 9 godina

@Aca
Ma daaaaj, uzimaju se toliko velike pare da, na primer, Arechibo opervatorija nema sirokopojasni internet. Zbog prirode posla ne smeju imati bezicni, a niko nece da razvuce optiku.

necu da budem takav naucnik

pre 9 godina

Nicim izazvana i na nicem zasnovana, koja, nebuloza. U iskrivljenom prosor-vreme u kom zivimo jedna sekunda je vreme koje je potrebno da svetlost predje 300000 km. To je velicina koja se odnosi na nasu "lokalnu gustinu materieu svemiru". Nakon tog, eventuanog, praska doticni parametri su bili drasticno drukciji. Kojom relacijom ih povezuje, odnosno ko zna kako se tada ponasalo vreme.

Boro

pre 9 godina

Mene zanima šta je bilo pre Velikog praska? U čemu je on nastao? Ima li neko preporuku gde se može o tome čitati.
(gradjanka, 16. februar 2015 19:09)

Kada se populariše nauka, neminovno je pojednostavljivanje. Ali, bojim se da je prečesto pojednostavljivanje preterano zastupljeno, i da popularizatori neretko zarad senzacionalizma, i mnogih drugih profanih razloga, odabiraju "lakši put", donekle nipodaštavajući "zdrav razum" takozvanih "običnih" čitalaca.

Teorija velikog praska je već decenijama "zvanična" fizička teorija. Ona pretpostavlja stvaranje univerzuma "ni iz čega". Kako je to prezentirano širokoj publici, izgleda kao da to "ni iz čega" nije dovođeno u pitanje od strane naučnika.

Ali to je potpuno pogrešno!!! Itekako se o tome raspravljalo, i još uvek se raspravlja. Evo, da odgovorim na postavljeno pitanje, sa samo dva linka (a na internetu se, prateći ove sugestije, mogu naći stotine). Prvi je predavanje čuvenog sir Rodžera Penrouza, profesora, i kasnijeg saradnika, Stivena Hokinga ("Aeons before the Big Bang"):

https://www.youtube.com/watch?v=4YYWUIxGdl4

Drugi je Vikipedija link na takozvanu teoriju(prilično prihvaćenu, maltene maintream u kosmologiji danas) o "Ethernal inflation" (po kojoj univerzum postoji oduvek, a ovaj "naš" je samo mali deo nama dostupan...):

http://en.wikipedia.org/wiki/Eternal_inflation

rebel_45

pre 9 godina

@dusanmal
Generalno se slažem vezano za sve iznesene naučne činjenice, to sve stoji bez dileme. Zaključak komentara ipak ostavlja dilemu jer podrazumeva da se hipotetični Bog nalazi u "NEvreme" na "NEmestu" u "trenutku" kada VOLJNO stvara i mesto i vreme samog postanka - što je samo po sebi nepojmljivo, da ne pričamo o paradoksu da onda mora da se obavezno podrazumeva da je Bog ODUVEK bio tu sa kreacionističkom voljom i željom i da je JEDINI u toj nameri i da je JEDINI u moći da to izvede što je još manje pojmljivo. Onda ne smemo ni da zapitamo ko je Boga stvorio i šta je garancija da ne postoji još neki Bog stvaraoc jer se onda stvar vrti u krug. U masi nepojmljivih pretpostavki nije čudno da naučnici traže jasnija rešenja drevnog pitanja. Naravno, ne može se nikako dokazati da je Bog nije stvorio svemir baš kao ni da jeste, ali može da se dogodi da se u budućnosti pokaže da Bog za to stvaranje nije neophodan - to je jako važan detalj. Moguće je teoretski da Bog nije neophodan kao stvaraoc čak i u slučaju da je on to zaista i učinio. Večita tema .... večita dilema....