Nedelja, 15.02.2015.

20:31

Šta nam donosi "digitalno mračno doba"?

Izvor: Izvor: B92, BBC

Šta nam donosi "digitalno mraèno doba"? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

55 Komentari

Sortiraj po:

Zurkolomac

pre 9 godina

Sta ces onda na zapadu?
Severna koreja, rusija, belorusija, kina, iran, venecuela, u poslednje vreme i turska...
Rajevi na zemlji za takve kao sto si ti...
(razuma bez, 15. februar 2015 23:29)

Bezmozdani ko je tebe sta pitao? Ajde zaroni i ne javljaj se...

Zoran

pre 9 godina

Ja bih se mnogo vise brinuo kako ce na duge staze da se sacuvaju fajlovi. Recimo na 20, 30 godina. Crkne disk, imas rezervu na drugom disku. Imas, ali.... Ja imam 8 diskova po 2 i 3 terabajta (4 + 4 backup). I opet nisam siguran. I desavalo mi se da su fajlovi tu, ali corupt. Ja sam uradio backup, pa kopirao corupt fajlove. Kako se doslo do corupt a bili su OK, ne znam. Pa sam sa drugog PC-a skinuo i vratio dobre fajlove. To je problm, ovo nije problem nikakav. Posle cete opet da gledate sloike sa artije, ako ste stampali.

nikola

pre 9 godina

Zig zveri svi vec posedujemo, osetili smo "lepu stranu", sad ide pravo lice.
(Rhyzm, 16. februar 2015 09:55)

Zig zveri je PONOS, uspravna glava i celo koje svako vidi u ponosnog coveka, svi su danas ponosni, to je najvece priznanje EGU koje mu mozes potvrditi.
Ego je zver.
Oni pognute glave nisu ponosni, oni sluze Bogu sluzeci ponosnima, oni su ponos odbacili.

Blacky

pre 9 godina

Covek ucestvovao u izgradnji TCP/IP protokola? Jasno je sta to znaci, OTAC interneta! Ejjj... Da je ziveo u Srbiji, bio bi otac necijeg GLADNOG deteta, bez para, ljudi, podrske i buducnosti! Mi Srbi smo ocevina jedne reci samo, VAMPIR, i tako cemo i da nestanemo sa karte sveta, kao vampiri...

mica miconi

pre 9 godina

Meni ovaj covek lici na Arhitektu iz "Matriksa" a vidim da se i bavi slicnim stvarima... Da nije posluzio kao uzor za lik u filmu?
(inzenjer, 15. februar 2015 22:17)

Hehe!!! Bas sam to hteo napisati, ali si me preduhitrio ;-).

nikola

pre 9 godina

Desice se to da ce se ljudima vladati bezicnim putim, ljudi to nece ni primetiti.
Nece znati istinu, nece je moci videti.
Potpuna kontrola celog sveta.

драгаН

pre 9 godina

Sa druge strane slike moje familije koje sam nasledio od babe od kojih su mnoge starije od 100 godina a ima ih preko 1000 su u jednoj metalnoj kutiji i eto i posle 100 godina su u super stanju i svako moze da ih vidi ..zato sam resio kad skupim pare imam preko 1000 slika da uradim a koje su sad samo na kompu a ne da razmisljam da li ce da mi rikne hard ili nesto drugo.
(dzoni, 15. februar 2015 23:48)

A sta ako ti izgore u poazaru ili bude poplava? A u digitalnom formatu uvek mozes da ih sacuvas na vise mesta? Sto se tvog dnevnika na Amigi tice...zar ti nikad nije palo na pamet da ce se ta Amiga jednog dana pokvariti i da mozda neces moci da je ukljucis?

XXL

pre 9 godina

Ljudima ostaje i dalje dobra stara knjiga i zapisi pa stoga knjige u ruke nije sramota, a i znanje je potpunije. Digitalno znanje je samo instant produkt kao što i sam tvorac kaže kratkog veka koga ne možemo apdejtovati.

Andjela

pre 9 godina

Evo pored mene ZX81, ZX-Spectrum, Commodore 64, Amiga 500 i gomila disketa i kaseta. To je moj mali muzej. Naravno da podaci mogu, i cuvaju se, i naravno da nije problem citati razne formate. Ko zna je ovde po sredi i kakva ideja googla ...

ranko

pre 9 godina

dobar primer su VHS kasete... ko od vas ima ispravan aparad da reprodukuje snimak a i sve teže je povezati ga na moderan televizor. I naravno, pitanje je šta se sačuvalo na traci...

prorok

pre 9 godina

I onda poleteše rakete sa jedne i druge strane i više nema interneta, sačuvanih podataka, ''klaud'' servera ..... Luk i strelu u šake pa u lov.

dijana

pre 9 godina

ja imala neke slike samo na myspace pa sam mislila da ce to zauvek ostati i evo nestale te slike zauvek. nisam ih sacuvala a myspace ugasen. isto tako pre toga sa geocities. i facebook ce nestati, nebrinite.

Zoran

pre 9 godina

"sacuvanih iz tog perioda koje su potpuno neupotrebljive zato sto nemam vise uredjaj koji moze da ih ocita"

Da ti to stvarno vredelo nesto prebacio bi ih ti sa ddiskete na hard. Ja sam imao i p[rebacio sam odavno. A imas i sada ebay-u da kups 5.25 inca disk za citanej kao i 3.5".

Sto se tice ostalih dokumenata, za bitne stvari cete imati konvertore kao sto sada konverujete flac u mp3.

A i te stvari se ne desavaju peko noci i svako moze da konvertje polako svoje stvari u nesto novije. Ali pitanje koliko ce to novo zaista biti bolje, jer sa kompresovanjem fajlova se stiglo do granice, jedino onako...neki ofis dokemnti. Slike ce manje vise dugo da traju u formatu u kom su sada, bolje tesko da ce ista moc=i da se uradi.

Sve u svemu mlacenje prazne slanme od vesti.

izdajnik, zapadni placenik

pre 9 godina

@(Veliki brat, 15. februar 2015 21:49)
Cemu paranoja? Mada me vise zabrinjava broj pluseva na dati komentar. Inace samo pokusava da nam skrene paznju da je moguce da cemo pogubiti podatke.

Pauly Ester

pre 9 godina

Ja pomislih da se radi npr. o zlocinima IS ciji video filmovi se sire internetom. U ovo stvarno ne verujem, mozda stari formati nece biti dostupni na klik ali ko ima malo pameti moci ce da pristupi fajlovima. Ako vec ne postoji program koji pretvara jedan format u drugi (a retko kad ste jedini covek na svetu sa takvim problemom pa je vec neko verovatno napravio program), u svakom slucaju ce postojati emulatori svih mogucih sistema. Na mom laptopu radi OS X, Windows XP, MS DOS, AmigaOS... ;)

guru

pre 9 godina

Donekle tacno. Zapravo samo plain-text fajlovi (ASCII pa i neki prastari EBCDIC skint sa nekog IBM trakas) ce verovatno ostati zauuvek podjednako citljivi sa svih uredjaja, jer je to osnova koju podrzavaju svi. Sve ostalo nije garantovano. Uostalom, zasto IATA i ICAO jos uvek koriste obicne ruzne tekst fajlove za medjusobnu komunikaciju? I zasto se internet stanndardi (RFC) i dalje publikuju u obixnom ASCiI formatu? Mislite o tome!

E=mc2

pre 9 godina

Ovo je živa istina! Već su neke stvari beskorisne iako bi po pogrešnoj logici trebalo da rade brže i bolje. Npr kada sam kupio određenu videoigru za pc (koja je kompjuterski program jel?) računar je bio nedovoljno jak da je podrži, a kroz godinu dana sam uz nov bolji računar dobio i novi softver koji nije podržavao dati program to jest videoigru! To je nečije delo jel? Kao knjiga! A sad je neupotrebljivo osim uz stari softver koji je više nemoguće pronaći! To mračno doba je odavno počelo a nastradale su mnoge stvari..

dusanmal

pre 9 godina

@Deki @ITPro - Ne radi se o "zasticenim formatima" vec o "zaboravljenoj tehnologiji". Ako se , recimo, ne sacuva hardwer za 5 1/4" floppy-diska (preteca popularnijeg 3") - sta ce to moci da cita (narocito ako se izgube specigfikacije tog hardwera)? Na te probleme se vec nailazi: NASA je imala orgomne probleme sa nestankom istorijskih podataka sa traka koje su jos imali - no sva dokumentacija o formatu i hardweru za citanje, koji iz doba leta na Mesec su bii izgubljeni - ako ne znate sta da citate i kako, ne vredi sva moc, nije pitanje sifre. Na samoj ivici: ako vam dam program za PDP kompjuter - kako da napravite simulaciju ako ne postoji ni hardwer ni uputstva (jos gore - ako su uputstva digitalna da se ocitaju PDP kompjuterom)?... [na svu srecu PDP nije izgubljen, ali cisto potencijalni primer].

Too Drunk To Fuck

pre 9 godina

Meni ovaj covek lici na Arhitektu iz "Matriksa" a vidim da se i bavi slicnim stvarima... Da nije posluzio kao uzor za lik u filmu?
(inzenjer, 15. februar 2015 22:17)

Meni lici na Zorana Simjanovica.

Salveta

pre 9 godina

U pravu je čovek. Ko danas može da otvori doc file napravljen u wordu 6.0 od pre 20 godina? Takvi formati moraju biti dokumentovani i otvoreni.

dzoni

pre 9 godina

Covek je u pravu..moj primer je da sam arhivirao slike koje sam slikao tadasnjim digitalnim da sacuvam na DVD..da bi se obezbedio napravio sam 3 DVDa i svi su bili kvalitetne marke..proslo 10 godina i probao sad da ih procitam I NIJEDAN NECE..gomila slika mi propala koje nazalost nisam uradio..kao rezernu varijantu sam ih uploadovao na jedan tad poznat sajt i taj sajt vise ne postoji i moje slike takodje..kao klinac pocetkom 90tih sam vodio svaki dan godinama dnevnik na mojoj amigi (koje imala fantasticnih 20 mb hard disk) ..i naravno sad posle vise od 20 godina imao sam zelju da uzmem to da citam ALI DZABE ..hard skroz propao ( i ako amiga i dalje radi) i nece a i nemas kako da izvuces podatke jer ne mogu da ga prikljucim na PC pa da probam neki alat ili nesto.
Sa druge strane slike moje familije koje sam nasledio od babe od kojih su mnoge starije od 100 godina a ima ih preko 1000 su u jednoj metalnoj kutiji i eto i posle 100 godina su u super stanju i svako moze da ih vidi ..zato sam resio kad skupim pare imam preko 1000 slika da uradim a koje su sad samo na kompu a ne da razmisljam da li ce da mi rikne hard ili nesto drugo.

nexus

pre 9 godina

Ne razumem ovu izjavu. Sta je problem da se iskodiraju konvertori formata. Cak i Microsoft podrzava open formate, tako da ne vidim uopste problem oko kompatibilnosti.

ricard lll

pre 9 godina

ovde je cilj da se sto vise licnih podataka sacuvaju na cloud na izvolte mr. guglu... gubljenje informacija, kako da ne, kao da niko nije cuo za konvertovanje...

mik

pre 9 godina

Meni se kao veci problem cini upravo postojanje i cuvanje na kompjuterima previse podataka (od kojih je vecina nepotrebna), kao i hiperprodukcija svega i svacega. I sad tu treba naci meru i biti pametan i odvojiti zito od kukolja, tj. sta je to sto zaista vredi i sto se moze iskoristiti, ali problem je sto je potrebno vreme, resursi su gotovo neiscrpni, a vama se cini da uvek mozete da nadjete i iscupate nesto jos korisnije umesto da se bacite na posao i radite sa tim sto imate.

csgolounge

pre 9 godina

Imao sam tu mogucnost da boravim u zapadnoj EU tacnije u Nemackoj. Oni imaju dosta cenzure sto se tice interneta a pogotovo muzike na youtube ( gema ). Vesti gledaj russiaToday i njihove n24, itd itd pa ces videti razliku. A da ne pricamo u vezi sa realiti kanala koji 15 dnevno emituje neke gluposti koji su iscenirani.

razuma bez

pre 9 godina

(Zurkolomac, 15. februar 2015 22:11)

Sta ces onda na zapadu?
Severna koreja, rusija, belorusija, kina, iran, venecuela, u poslednje vreme i turska...
Rajevi na zemlji za takve kao sto si ti...

Djoka

pre 9 godina

Nimalo glupa izjava...to je ozbiljan problem...nije stvar u formatu vec u uredjaju koji ocitava medijum...cime danas ocitati cd 5.25'? kako danas ocitati i pregledati video trake kad gotovo da i nema videorekordera i plejera? Duzina trajanja magnetnih zapisa je ogranicena na max. 15 godina, cd je podlozan ostecenjima...ali svakako jda je glavni problem uredjaj koji cita medijum...ono sto je danas standard, vec sutra moze biti zamenjeno,ne postoji nikakva garancija da ce se vas zapis moci ocitati u narednih par godina, a kamoli decenija...

DEki

pre 9 godina

Pa mi zivimo u eri potpune istoriografije. Na serverima fejsbuka ce ostati zabelezeni kompletni zivoti miliona za neke buduce generacije .
A to da nova tehnologija nece moci da 'cita' staru tek nema sanse. Imate danas emulatore za sve ranije racunare, mozete da igrate prve videoigre na PC-u u 'originalu' bez problema.

Trigonometrija

pre 9 godina

A meni kažu da sam blesav, jer koristim DSLR i većinu svojih fotografija štampam uglavnom u 20X30. Kažu, "Šta će ti to, ufotkaš mobilnim, staviš na Fejsbuk i miran si". Kako da ne. Napravim fantastične fotografije tek rođene ćerke, pa ću da ih sačuvam tako što ih aplodujem na FB. Brateee ...

Surovi

pre 9 godina

Mnogima ovo zvuci smesno,ali mi se vec sa time suocavamo.
Koliko vas ima racunare jos od kraja 90'?
Ja ih imam jos od komodora,pa preko xt-a,at-a 286 itd....Imam jos uvek gomile disketa ,sacuvanih iz tog perioda koje su potpuno neupotrebljive zato sto nemam vise uredjaj koji moze da ih ocita,kao ni softver koji bi nesto smisleno mogao da izvuce sa njih.Zapravo imam nekoliko disk jedinica od 5,25 inca,ali verovatno i ne rade ,posto sam ih koristio poslednji put pre jedno 20 godina.
U mom slucaju steta i nije nesto velika,ali u slucaju velikih kompanija ,koje se vise oslanjaju na digitalni zapis,umesto na papir,steta bi mogla biti nemerljiva.Ne treba ni spominjati koliko je besmisleno sve te podatke prebacivati u nove formate ,posto je to uzasan posao,a i veoma je skupo.
Ne treba ni spominjati koliko su racunarski podaci iz 70' i 80 ' gotovo neupotrebljivi,a da ne pricam o softverima iz tog vremena.Hardver iz tog perioda je moguce naci samo po nekim magacinima i otpadima,ali i on je odavno pokvaren.
Papir nema taj problem,posto podaci iz 20,19,18....bilo kog veka su savrseno razumljivi u slucaju da je zapis ostao citav.

drvobradi

pre 9 godina

Ima smisla sve što govori. Otvorih neke stare kutije pre neki dan, i nadjoh neke diskete, 5.25 i zaključim da nemam načina da pogledam šta se na njima nalazi, čak i u slucaju da su neke preživele. O kasetama ili drugim platformama van x86 da ne govorim. Pri tome ti podaci su stari oko 20g. Zamislite samo gde čuvate sve uspomene, i da li će taj hardver i softver postojati za 50g.

IT EXPERT

pre 9 godina

Retko smesna izjava. Kompjuterima buducnosti bice decija igra da procitaju ili ako treba da provale stare fomate kakvim god siframa da su zasticeni.

Zurkolomac

pre 9 godina

Ovde na zapadu je tolika kontrola interneta, da ga slobodno mogu ukinuti sto se mene tice. Na svakog korisnika neta ima 50 policajaca. Jedino mozete citati vesti i skidati drajvere. To vise nema nikakve veze sa internetom i slobodom razmene informacija...

Veliki brat

pre 9 godina

Mracno doba je vec ovde. Svi u dzepovima nosimo GPS uredjaje, sa mikrofonima, televizori nas prisluskuju, gaming sistemi snimaju, razne kompanije prave nase psiholoske profile, a neke agencije imaju pristup svemu tome. A vi se brinite oko kompatibilnosti tipova i googlovoj promociji.

phreak

pre 9 godina

Svaka čast Vintu ali "long-term preservation" je tema koja u IT-ju postoji bar 20 godina. On ovde nastupa kao PR Gugla, što u velikoj meri i jeste.

tomy

pre 9 godina

Sad ljudi nakon nekog dogadjaja imaju slike na cd,usb u memoriji nekoga uredjaja i to je to.Za mene to nije to je r je klasicna slika jedna jedina a ove gluposti nemaju car uspomene i lako nestanu.Tako i drugi dokumenti.

Trigonometrija

pre 9 godina

A meni kažu da sam blesav, jer koristim DSLR i većinu svojih fotografija štampam uglavnom u 20X30. Kažu, "Šta će ti to, ufotkaš mobilnim, staviš na Fejsbuk i miran si". Kako da ne. Napravim fantastične fotografije tek rođene ćerke, pa ću da ih sačuvam tako što ih aplodujem na FB. Brateee ...

phreak

pre 9 godina

Svaka čast Vintu ali "long-term preservation" je tema koja u IT-ju postoji bar 20 godina. On ovde nastupa kao PR Gugla, što u velikoj meri i jeste.

Veliki brat

pre 9 godina

Mracno doba je vec ovde. Svi u dzepovima nosimo GPS uredjaje, sa mikrofonima, televizori nas prisluskuju, gaming sistemi snimaju, razne kompanije prave nase psiholoske profile, a neke agencije imaju pristup svemu tome. A vi se brinite oko kompatibilnosti tipova i googlovoj promociji.

Surovi

pre 9 godina

Mnogima ovo zvuci smesno,ali mi se vec sa time suocavamo.
Koliko vas ima racunare jos od kraja 90'?
Ja ih imam jos od komodora,pa preko xt-a,at-a 286 itd....Imam jos uvek gomile disketa ,sacuvanih iz tog perioda koje su potpuno neupotrebljive zato sto nemam vise uredjaj koji moze da ih ocita,kao ni softver koji bi nesto smisleno mogao da izvuce sa njih.Zapravo imam nekoliko disk jedinica od 5,25 inca,ali verovatno i ne rade ,posto sam ih koristio poslednji put pre jedno 20 godina.
U mom slucaju steta i nije nesto velika,ali u slucaju velikih kompanija ,koje se vise oslanjaju na digitalni zapis,umesto na papir,steta bi mogla biti nemerljiva.Ne treba ni spominjati koliko je besmisleno sve te podatke prebacivati u nove formate ,posto je to uzasan posao,a i veoma je skupo.
Ne treba ni spominjati koliko su racunarski podaci iz 70' i 80 ' gotovo neupotrebljivi,a da ne pricam o softverima iz tog vremena.Hardver iz tog perioda je moguce naci samo po nekim magacinima i otpadima,ali i on je odavno pokvaren.
Papir nema taj problem,posto podaci iz 20,19,18....bilo kog veka su savrseno razumljivi u slucaju da je zapis ostao citav.

Zurkolomac

pre 9 godina

Ovde na zapadu je tolika kontrola interneta, da ga slobodno mogu ukinuti sto se mene tice. Na svakog korisnika neta ima 50 policajaca. Jedino mozete citati vesti i skidati drajvere. To vise nema nikakve veze sa internetom i slobodom razmene informacija...

DEki

pre 9 godina

Pa mi zivimo u eri potpune istoriografije. Na serverima fejsbuka ce ostati zabelezeni kompletni zivoti miliona za neke buduce generacije .
A to da nova tehnologija nece moci da 'cita' staru tek nema sanse. Imate danas emulatore za sve ranije racunare, mozete da igrate prve videoigre na PC-u u 'originalu' bez problema.

tomy

pre 9 godina

Sad ljudi nakon nekog dogadjaja imaju slike na cd,usb u memoriji nekoga uredjaja i to je to.Za mene to nije to je r je klasicna slika jedna jedina a ove gluposti nemaju car uspomene i lako nestanu.Tako i drugi dokumenti.

dzoni

pre 9 godina

Covek je u pravu..moj primer je da sam arhivirao slike koje sam slikao tadasnjim digitalnim da sacuvam na DVD..da bi se obezbedio napravio sam 3 DVDa i svi su bili kvalitetne marke..proslo 10 godina i probao sad da ih procitam I NIJEDAN NECE..gomila slika mi propala koje nazalost nisam uradio..kao rezernu varijantu sam ih uploadovao na jedan tad poznat sajt i taj sajt vise ne postoji i moje slike takodje..kao klinac pocetkom 90tih sam vodio svaki dan godinama dnevnik na mojoj amigi (koje imala fantasticnih 20 mb hard disk) ..i naravno sad posle vise od 20 godina imao sam zelju da uzmem to da citam ALI DZABE ..hard skroz propao ( i ako amiga i dalje radi) i nece a i nemas kako da izvuces podatke jer ne mogu da ga prikljucim na PC pa da probam neki alat ili nesto.
Sa druge strane slike moje familije koje sam nasledio od babe od kojih su mnoge starije od 100 godina a ima ih preko 1000 su u jednoj metalnoj kutiji i eto i posle 100 godina su u super stanju i svako moze da ih vidi ..zato sam resio kad skupim pare imam preko 1000 slika da uradim a koje su sad samo na kompu a ne da razmisljam da li ce da mi rikne hard ili nesto drugo.

IT EXPERT

pre 9 godina

Retko smesna izjava. Kompjuterima buducnosti bice decija igra da procitaju ili ako treba da provale stare fomate kakvim god siframa da su zasticeni.

Djoka

pre 9 godina

Nimalo glupa izjava...to je ozbiljan problem...nije stvar u formatu vec u uredjaju koji ocitava medijum...cime danas ocitati cd 5.25'? kako danas ocitati i pregledati video trake kad gotovo da i nema videorekordera i plejera? Duzina trajanja magnetnih zapisa je ogranicena na max. 15 godina, cd je podlozan ostecenjima...ali svakako jda je glavni problem uredjaj koji cita medijum...ono sto je danas standard, vec sutra moze biti zamenjeno,ne postoji nikakva garancija da ce se vas zapis moci ocitati u narednih par godina, a kamoli decenija...

Blacky

pre 9 godina

Covek ucestvovao u izgradnji TCP/IP protokola? Jasno je sta to znaci, OTAC interneta! Ejjj... Da je ziveo u Srbiji, bio bi otac necijeg GLADNOG deteta, bez para, ljudi, podrske i buducnosti! Mi Srbi smo ocevina jedne reci samo, VAMPIR, i tako cemo i da nestanemo sa karte sveta, kao vampiri...

drvobradi

pre 9 godina

Ima smisla sve što govori. Otvorih neke stare kutije pre neki dan, i nadjoh neke diskete, 5.25 i zaključim da nemam načina da pogledam šta se na njima nalazi, čak i u slucaju da su neke preživele. O kasetama ili drugim platformama van x86 da ne govorim. Pri tome ti podaci su stari oko 20g. Zamislite samo gde čuvate sve uspomene, i da li će taj hardver i softver postojati za 50g.

razuma bez

pre 9 godina

(Zurkolomac, 15. februar 2015 22:11)

Sta ces onda na zapadu?
Severna koreja, rusija, belorusija, kina, iran, venecuela, u poslednje vreme i turska...
Rajevi na zemlji za takve kao sto si ti...

mik

pre 9 godina

Meni se kao veci problem cini upravo postojanje i cuvanje na kompjuterima previse podataka (od kojih je vecina nepotrebna), kao i hiperprodukcija svega i svacega. I sad tu treba naci meru i biti pametan i odvojiti zito od kukolja, tj. sta je to sto zaista vredi i sto se moze iskoristiti, ali problem je sto je potrebno vreme, resursi su gotovo neiscrpni, a vama se cini da uvek mozete da nadjete i iscupate nesto jos korisnije umesto da se bacite na posao i radite sa tim sto imate.

csgolounge

pre 9 godina

Imao sam tu mogucnost da boravim u zapadnoj EU tacnije u Nemackoj. Oni imaju dosta cenzure sto se tice interneta a pogotovo muzike na youtube ( gema ). Vesti gledaj russiaToday i njihove n24, itd itd pa ces videti razliku. A da ne pricamo u vezi sa realiti kanala koji 15 dnevno emituje neke gluposti koji su iscenirani.

mica miconi

pre 9 godina

Meni ovaj covek lici na Arhitektu iz "Matriksa" a vidim da se i bavi slicnim stvarima... Da nije posluzio kao uzor za lik u filmu?
(inzenjer, 15. februar 2015 22:17)

Hehe!!! Bas sam to hteo napisati, ali si me preduhitrio ;-).

ricard lll

pre 9 godina

ovde je cilj da se sto vise licnih podataka sacuvaju na cloud na izvolte mr. guglu... gubljenje informacija, kako da ne, kao da niko nije cuo za konvertovanje...

dijana

pre 9 godina

ja imala neke slike samo na myspace pa sam mislila da ce to zauvek ostati i evo nestale te slike zauvek. nisam ih sacuvala a myspace ugasen. isto tako pre toga sa geocities. i facebook ce nestati, nebrinite.

prorok

pre 9 godina

I onda poleteše rakete sa jedne i druge strane i više nema interneta, sačuvanih podataka, ''klaud'' servera ..... Luk i strelu u šake pa u lov.

ranko

pre 9 godina

dobar primer su VHS kasete... ko od vas ima ispravan aparad da reprodukuje snimak a i sve teže je povezati ga na moderan televizor. I naravno, pitanje je šta se sačuvalo na traci...

драгаН

pre 9 godina

Sa druge strane slike moje familije koje sam nasledio od babe od kojih su mnoge starije od 100 godina a ima ih preko 1000 su u jednoj metalnoj kutiji i eto i posle 100 godina su u super stanju i svako moze da ih vidi ..zato sam resio kad skupim pare imam preko 1000 slika da uradim a koje su sad samo na kompu a ne da razmisljam da li ce da mi rikne hard ili nesto drugo.
(dzoni, 15. februar 2015 23:48)

A sta ako ti izgore u poazaru ili bude poplava? A u digitalnom formatu uvek mozes da ih sacuvas na vise mesta? Sto se tvog dnevnika na Amigi tice...zar ti nikad nije palo na pamet da ce se ta Amiga jednog dana pokvariti i da mozda neces moci da je ukljucis?

nexus

pre 9 godina

Ne razumem ovu izjavu. Sta je problem da se iskodiraju konvertori formata. Cak i Microsoft podrzava open formate, tako da ne vidim uopste problem oko kompatibilnosti.

XXL

pre 9 godina

Ljudima ostaje i dalje dobra stara knjiga i zapisi pa stoga knjige u ruke nije sramota, a i znanje je potpunije. Digitalno znanje je samo instant produkt kao što i sam tvorac kaže kratkog veka koga ne možemo apdejtovati.

nikola

pre 9 godina

Desice se to da ce se ljudima vladati bezicnim putim, ljudi to nece ni primetiti.
Nece znati istinu, nece je moci videti.
Potpuna kontrola celog sveta.

dusanmal

pre 9 godina

@Deki @ITPro - Ne radi se o "zasticenim formatima" vec o "zaboravljenoj tehnologiji". Ako se , recimo, ne sacuva hardwer za 5 1/4" floppy-diska (preteca popularnijeg 3") - sta ce to moci da cita (narocito ako se izgube specigfikacije tog hardwera)? Na te probleme se vec nailazi: NASA je imala orgomne probleme sa nestankom istorijskih podataka sa traka koje su jos imali - no sva dokumentacija o formatu i hardweru za citanje, koji iz doba leta na Mesec su bii izgubljeni - ako ne znate sta da citate i kako, ne vredi sva moc, nije pitanje sifre. Na samoj ivici: ako vam dam program za PDP kompjuter - kako da napravite simulaciju ako ne postoji ni hardwer ni uputstva (jos gore - ako su uputstva digitalna da se ocitaju PDP kompjuterom)?... [na svu srecu PDP nije izgubljen, ali cisto potencijalni primer].

guru

pre 9 godina

Donekle tacno. Zapravo samo plain-text fajlovi (ASCII pa i neki prastari EBCDIC skint sa nekog IBM trakas) ce verovatno ostati zauuvek podjednako citljivi sa svih uredjaja, jer je to osnova koju podrzavaju svi. Sve ostalo nije garantovano. Uostalom, zasto IATA i ICAO jos uvek koriste obicne ruzne tekst fajlove za medjusobnu komunikaciju? I zasto se internet stanndardi (RFC) i dalje publikuju u obixnom ASCiI formatu? Mislite o tome!

E=mc2

pre 9 godina

Ovo je živa istina! Već su neke stvari beskorisne iako bi po pogrešnoj logici trebalo da rade brže i bolje. Npr kada sam kupio određenu videoigru za pc (koja je kompjuterski program jel?) računar je bio nedovoljno jak da je podrži, a kroz godinu dana sam uz nov bolji računar dobio i novi softver koji nije podržavao dati program to jest videoigru! To je nečije delo jel? Kao knjiga! A sad je neupotrebljivo osim uz stari softver koji je više nemoguće pronaći! To mračno doba je odavno počelo a nastradale su mnoge stvari..

Salveta

pre 9 godina

U pravu je čovek. Ko danas može da otvori doc file napravljen u wordu 6.0 od pre 20 godina? Takvi formati moraju biti dokumentovani i otvoreni.

Andjela

pre 9 godina

Evo pored mene ZX81, ZX-Spectrum, Commodore 64, Amiga 500 i gomila disketa i kaseta. To je moj mali muzej. Naravno da podaci mogu, i cuvaju se, i naravno da nije problem citati razne formate. Ko zna je ovde po sredi i kakva ideja googla ...

Zoran

pre 9 godina

Ja bih se mnogo vise brinuo kako ce na duge staze da se sacuvaju fajlovi. Recimo na 20, 30 godina. Crkne disk, imas rezervu na drugom disku. Imas, ali.... Ja imam 8 diskova po 2 i 3 terabajta (4 + 4 backup). I opet nisam siguran. I desavalo mi se da su fajlovi tu, ali corupt. Ja sam uradio backup, pa kopirao corupt fajlove. Kako se doslo do corupt a bili su OK, ne znam. Pa sam sa drugog PC-a skinuo i vratio dobre fajlove. To je problm, ovo nije problem nikakav. Posle cete opet da gledate sloike sa artije, ako ste stampali.

Zoran

pre 9 godina

"sacuvanih iz tog perioda koje su potpuno neupotrebljive zato sto nemam vise uredjaj koji moze da ih ocita"

Da ti to stvarno vredelo nesto prebacio bi ih ti sa ddiskete na hard. Ja sam imao i p[rebacio sam odavno. A imas i sada ebay-u da kups 5.25 inca disk za citanej kao i 3.5".

Sto se tice ostalih dokumenata, za bitne stvari cete imati konvertore kao sto sada konverujete flac u mp3.

A i te stvari se ne desavaju peko noci i svako moze da konvertje polako svoje stvari u nesto novije. Ali pitanje koliko ce to novo zaista biti bolje, jer sa kompresovanjem fajlova se stiglo do granice, jedino onako...neki ofis dokemnti. Slike ce manje vise dugo da traju u formatu u kom su sada, bolje tesko da ce ista moc=i da se uradi.

Sve u svemu mlacenje prazne slanme od vesti.

Zurkolomac

pre 9 godina

Sta ces onda na zapadu?
Severna koreja, rusija, belorusija, kina, iran, venecuela, u poslednje vreme i turska...
Rajevi na zemlji za takve kao sto si ti...
(razuma bez, 15. februar 2015 23:29)

Bezmozdani ko je tebe sta pitao? Ajde zaroni i ne javljaj se...

izdajnik, zapadni placenik

pre 9 godina

@(Veliki brat, 15. februar 2015 21:49)
Cemu paranoja? Mada me vise zabrinjava broj pluseva na dati komentar. Inace samo pokusava da nam skrene paznju da je moguce da cemo pogubiti podatke.

Too Drunk To Fuck

pre 9 godina

Meni ovaj covek lici na Arhitektu iz "Matriksa" a vidim da se i bavi slicnim stvarima... Da nije posluzio kao uzor za lik u filmu?
(inzenjer, 15. februar 2015 22:17)

Meni lici na Zorana Simjanovica.

Pauly Ester

pre 9 godina

Ja pomislih da se radi npr. o zlocinima IS ciji video filmovi se sire internetom. U ovo stvarno ne verujem, mozda stari formati nece biti dostupni na klik ali ko ima malo pameti moci ce da pristupi fajlovima. Ako vec ne postoji program koji pretvara jedan format u drugi (a retko kad ste jedini covek na svetu sa takvim problemom pa je vec neko verovatno napravio program), u svakom slucaju ce postojati emulatori svih mogucih sistema. Na mom laptopu radi OS X, Windows XP, MS DOS, AmigaOS... ;)

nikola

pre 9 godina

Zig zveri svi vec posedujemo, osetili smo "lepu stranu", sad ide pravo lice.
(Rhyzm, 16. februar 2015 09:55)

Zig zveri je PONOS, uspravna glava i celo koje svako vidi u ponosnog coveka, svi su danas ponosni, to je najvece priznanje EGU koje mu mozes potvrditi.
Ego je zver.
Oni pognute glave nisu ponosni, oni sluze Bogu sluzeci ponosnima, oni su ponos odbacili.

IT EXPERT

pre 9 godina

Retko smesna izjava. Kompjuterima buducnosti bice decija igra da procitaju ili ako treba da provale stare fomate kakvim god siframa da su zasticeni.

DEki

pre 9 godina

Pa mi zivimo u eri potpune istoriografije. Na serverima fejsbuka ce ostati zabelezeni kompletni zivoti miliona za neke buduce generacije .
A to da nova tehnologija nece moci da 'cita' staru tek nema sanse. Imate danas emulatore za sve ranije racunare, mozete da igrate prve videoigre na PC-u u 'originalu' bez problema.

Zurkolomac

pre 9 godina

Ovde na zapadu je tolika kontrola interneta, da ga slobodno mogu ukinuti sto se mene tice. Na svakog korisnika neta ima 50 policajaca. Jedino mozete citati vesti i skidati drajvere. To vise nema nikakve veze sa internetom i slobodom razmene informacija...

tomy

pre 9 godina

Sad ljudi nakon nekog dogadjaja imaju slike na cd,usb u memoriji nekoga uredjaja i to je to.Za mene to nije to je r je klasicna slika jedna jedina a ove gluposti nemaju car uspomene i lako nestanu.Tako i drugi dokumenti.

Surovi

pre 9 godina

Mnogima ovo zvuci smesno,ali mi se vec sa time suocavamo.
Koliko vas ima racunare jos od kraja 90'?
Ja ih imam jos od komodora,pa preko xt-a,at-a 286 itd....Imam jos uvek gomile disketa ,sacuvanih iz tog perioda koje su potpuno neupotrebljive zato sto nemam vise uredjaj koji moze da ih ocita,kao ni softver koji bi nesto smisleno mogao da izvuce sa njih.Zapravo imam nekoliko disk jedinica od 5,25 inca,ali verovatno i ne rade ,posto sam ih koristio poslednji put pre jedno 20 godina.
U mom slucaju steta i nije nesto velika,ali u slucaju velikih kompanija ,koje se vise oslanjaju na digitalni zapis,umesto na papir,steta bi mogla biti nemerljiva.Ne treba ni spominjati koliko je besmisleno sve te podatke prebacivati u nove formate ,posto je to uzasan posao,a i veoma je skupo.
Ne treba ni spominjati koliko su racunarski podaci iz 70' i 80 ' gotovo neupotrebljivi,a da ne pricam o softverima iz tog vremena.Hardver iz tog perioda je moguce naci samo po nekim magacinima i otpadima,ali i on je odavno pokvaren.
Papir nema taj problem,posto podaci iz 20,19,18....bilo kog veka su savrseno razumljivi u slucaju da je zapis ostao citav.

Veliki brat

pre 9 godina

Mracno doba je vec ovde. Svi u dzepovima nosimo GPS uredjaje, sa mikrofonima, televizori nas prisluskuju, gaming sistemi snimaju, razne kompanije prave nase psiholoske profile, a neke agencije imaju pristup svemu tome. A vi se brinite oko kompatibilnosti tipova i googlovoj promociji.

Trigonometrija

pre 9 godina

A meni kažu da sam blesav, jer koristim DSLR i većinu svojih fotografija štampam uglavnom u 20X30. Kažu, "Šta će ti to, ufotkaš mobilnim, staviš na Fejsbuk i miran si". Kako da ne. Napravim fantastične fotografije tek rođene ćerke, pa ću da ih sačuvam tako što ih aplodujem na FB. Brateee ...

phreak

pre 9 godina

Svaka čast Vintu ali "long-term preservation" je tema koja u IT-ju postoji bar 20 godina. On ovde nastupa kao PR Gugla, što u velikoj meri i jeste.

razuma bez

pre 9 godina

(Zurkolomac, 15. februar 2015 22:11)

Sta ces onda na zapadu?
Severna koreja, rusija, belorusija, kina, iran, venecuela, u poslednje vreme i turska...
Rajevi na zemlji za takve kao sto si ti...

nexus

pre 9 godina

Ne razumem ovu izjavu. Sta je problem da se iskodiraju konvertori formata. Cak i Microsoft podrzava open formate, tako da ne vidim uopste problem oko kompatibilnosti.

nikola

pre 9 godina

Zig zveri svi vec posedujemo, osetili smo "lepu stranu", sad ide pravo lice.
(Rhyzm, 16. februar 2015 09:55)

Zig zveri je PONOS, uspravna glava i celo koje svako vidi u ponosnog coveka, svi su danas ponosni, to je najvece priznanje EGU koje mu mozes potvrditi.
Ego je zver.
Oni pognute glave nisu ponosni, oni sluze Bogu sluzeci ponosnima, oni su ponos odbacili.

Blacky

pre 9 godina

Covek ucestvovao u izgradnji TCP/IP protokola? Jasno je sta to znaci, OTAC interneta! Ejjj... Da je ziveo u Srbiji, bio bi otac necijeg GLADNOG deteta, bez para, ljudi, podrske i buducnosti! Mi Srbi smo ocevina jedne reci samo, VAMPIR, i tako cemo i da nestanemo sa karte sveta, kao vampiri...

csgolounge

pre 9 godina

Imao sam tu mogucnost da boravim u zapadnoj EU tacnije u Nemackoj. Oni imaju dosta cenzure sto se tice interneta a pogotovo muzike na youtube ( gema ). Vesti gledaj russiaToday i njihove n24, itd itd pa ces videti razliku. A da ne pricamo u vezi sa realiti kanala koji 15 dnevno emituje neke gluposti koji su iscenirani.

Andjela

pre 9 godina

Evo pored mene ZX81, ZX-Spectrum, Commodore 64, Amiga 500 i gomila disketa i kaseta. To je moj mali muzej. Naravno da podaci mogu, i cuvaju se, i naravno da nije problem citati razne formate. Ko zna je ovde po sredi i kakva ideja googla ...

драгаН

pre 9 godina

Sa druge strane slike moje familije koje sam nasledio od babe od kojih su mnoge starije od 100 godina a ima ih preko 1000 su u jednoj metalnoj kutiji i eto i posle 100 godina su u super stanju i svako moze da ih vidi ..zato sam resio kad skupim pare imam preko 1000 slika da uradim a koje su sad samo na kompu a ne da razmisljam da li ce da mi rikne hard ili nesto drugo.
(dzoni, 15. februar 2015 23:48)

A sta ako ti izgore u poazaru ili bude poplava? A u digitalnom formatu uvek mozes da ih sacuvas na vise mesta? Sto se tvog dnevnika na Amigi tice...zar ti nikad nije palo na pamet da ce se ta Amiga jednog dana pokvariti i da mozda neces moci da je ukljucis?

ricard lll

pre 9 godina

ovde je cilj da se sto vise licnih podataka sacuvaju na cloud na izvolte mr. guglu... gubljenje informacija, kako da ne, kao da niko nije cuo za konvertovanje...

Zoran

pre 9 godina

"sacuvanih iz tog perioda koje su potpuno neupotrebljive zato sto nemam vise uredjaj koji moze da ih ocita"

Da ti to stvarno vredelo nesto prebacio bi ih ti sa ddiskete na hard. Ja sam imao i p[rebacio sam odavno. A imas i sada ebay-u da kups 5.25 inca disk za citanej kao i 3.5".

Sto se tice ostalih dokumenata, za bitne stvari cete imati konvertore kao sto sada konverujete flac u mp3.

A i te stvari se ne desavaju peko noci i svako moze da konvertje polako svoje stvari u nesto novije. Ali pitanje koliko ce to novo zaista biti bolje, jer sa kompresovanjem fajlova se stiglo do granice, jedino onako...neki ofis dokemnti. Slike ce manje vise dugo da traju u formatu u kom su sada, bolje tesko da ce ista moc=i da se uradi.

Sve u svemu mlacenje prazne slanme od vesti.

nikola

pre 9 godina

Desice se to da ce se ljudima vladati bezicnim putim, ljudi to nece ni primetiti.
Nece znati istinu, nece je moci videti.
Potpuna kontrola celog sveta.

Pauly Ester

pre 9 godina

Ja pomislih da se radi npr. o zlocinima IS ciji video filmovi se sire internetom. U ovo stvarno ne verujem, mozda stari formati nece biti dostupni na klik ali ko ima malo pameti moci ce da pristupi fajlovima. Ako vec ne postoji program koji pretvara jedan format u drugi (a retko kad ste jedini covek na svetu sa takvim problemom pa je vec neko verovatno napravio program), u svakom slucaju ce postojati emulatori svih mogucih sistema. Na mom laptopu radi OS X, Windows XP, MS DOS, AmigaOS... ;)

dijana

pre 9 godina

ja imala neke slike samo na myspace pa sam mislila da ce to zauvek ostati i evo nestale te slike zauvek. nisam ih sacuvala a myspace ugasen. isto tako pre toga sa geocities. i facebook ce nestati, nebrinite.

prorok

pre 9 godina

I onda poleteše rakete sa jedne i druge strane i više nema interneta, sačuvanih podataka, ''klaud'' servera ..... Luk i strelu u šake pa u lov.

mik

pre 9 godina

Meni se kao veci problem cini upravo postojanje i cuvanje na kompjuterima previse podataka (od kojih je vecina nepotrebna), kao i hiperprodukcija svega i svacega. I sad tu treba naci meru i biti pametan i odvojiti zito od kukolja, tj. sta je to sto zaista vredi i sto se moze iskoristiti, ali problem je sto je potrebno vreme, resursi su gotovo neiscrpni, a vama se cini da uvek mozete da nadjete i iscupate nesto jos korisnije umesto da se bacite na posao i radite sa tim sto imate.

dzoni

pre 9 godina

Covek je u pravu..moj primer je da sam arhivirao slike koje sam slikao tadasnjim digitalnim da sacuvam na DVD..da bi se obezbedio napravio sam 3 DVDa i svi su bili kvalitetne marke..proslo 10 godina i probao sad da ih procitam I NIJEDAN NECE..gomila slika mi propala koje nazalost nisam uradio..kao rezernu varijantu sam ih uploadovao na jedan tad poznat sajt i taj sajt vise ne postoji i moje slike takodje..kao klinac pocetkom 90tih sam vodio svaki dan godinama dnevnik na mojoj amigi (koje imala fantasticnih 20 mb hard disk) ..i naravno sad posle vise od 20 godina imao sam zelju da uzmem to da citam ALI DZABE ..hard skroz propao ( i ako amiga i dalje radi) i nece a i nemas kako da izvuces podatke jer ne mogu da ga prikljucim na PC pa da probam neki alat ili nesto.
Sa druge strane slike moje familije koje sam nasledio od babe od kojih su mnoge starije od 100 godina a ima ih preko 1000 su u jednoj metalnoj kutiji i eto i posle 100 godina su u super stanju i svako moze da ih vidi ..zato sam resio kad skupim pare imam preko 1000 slika da uradim a koje su sad samo na kompu a ne da razmisljam da li ce da mi rikne hard ili nesto drugo.

Salveta

pre 9 godina

U pravu je čovek. Ko danas može da otvori doc file napravljen u wordu 6.0 od pre 20 godina? Takvi formati moraju biti dokumentovani i otvoreni.

XXL

pre 9 godina

Ljudima ostaje i dalje dobra stara knjiga i zapisi pa stoga knjige u ruke nije sramota, a i znanje je potpunije. Digitalno znanje je samo instant produkt kao što i sam tvorac kaže kratkog veka koga ne možemo apdejtovati.

mica miconi

pre 9 godina

Meni ovaj covek lici na Arhitektu iz "Matriksa" a vidim da se i bavi slicnim stvarima... Da nije posluzio kao uzor za lik u filmu?
(inzenjer, 15. februar 2015 22:17)

Hehe!!! Bas sam to hteo napisati, ali si me preduhitrio ;-).

Zurkolomac

pre 9 godina

Sta ces onda na zapadu?
Severna koreja, rusija, belorusija, kina, iran, venecuela, u poslednje vreme i turska...
Rajevi na zemlji za takve kao sto si ti...
(razuma bez, 15. februar 2015 23:29)

Bezmozdani ko je tebe sta pitao? Ajde zaroni i ne javljaj se...

drvobradi

pre 9 godina

Ima smisla sve što govori. Otvorih neke stare kutije pre neki dan, i nadjoh neke diskete, 5.25 i zaključim da nemam načina da pogledam šta se na njima nalazi, čak i u slucaju da su neke preživele. O kasetama ili drugim platformama van x86 da ne govorim. Pri tome ti podaci su stari oko 20g. Zamislite samo gde čuvate sve uspomene, i da li će taj hardver i softver postojati za 50g.

guru

pre 9 godina

Donekle tacno. Zapravo samo plain-text fajlovi (ASCII pa i neki prastari EBCDIC skint sa nekog IBM trakas) ce verovatno ostati zauuvek podjednako citljivi sa svih uredjaja, jer je to osnova koju podrzavaju svi. Sve ostalo nije garantovano. Uostalom, zasto IATA i ICAO jos uvek koriste obicne ruzne tekst fajlove za medjusobnu komunikaciju? I zasto se internet stanndardi (RFC) i dalje publikuju u obixnom ASCiI formatu? Mislite o tome!

izdajnik, zapadni placenik

pre 9 godina

@(Veliki brat, 15. februar 2015 21:49)
Cemu paranoja? Mada me vise zabrinjava broj pluseva na dati komentar. Inace samo pokusava da nam skrene paznju da je moguce da cemo pogubiti podatke.

Too Drunk To Fuck

pre 9 godina

Meni ovaj covek lici na Arhitektu iz "Matriksa" a vidim da se i bavi slicnim stvarima... Da nije posluzio kao uzor za lik u filmu?
(inzenjer, 15. februar 2015 22:17)

Meni lici na Zorana Simjanovica.

dusanmal

pre 9 godina

@Deki @ITPro - Ne radi se o "zasticenim formatima" vec o "zaboravljenoj tehnologiji". Ako se , recimo, ne sacuva hardwer za 5 1/4" floppy-diska (preteca popularnijeg 3") - sta ce to moci da cita (narocito ako se izgube specigfikacije tog hardwera)? Na te probleme se vec nailazi: NASA je imala orgomne probleme sa nestankom istorijskih podataka sa traka koje su jos imali - no sva dokumentacija o formatu i hardweru za citanje, koji iz doba leta na Mesec su bii izgubljeni - ako ne znate sta da citate i kako, ne vredi sva moc, nije pitanje sifre. Na samoj ivici: ako vam dam program za PDP kompjuter - kako da napravite simulaciju ako ne postoji ni hardwer ni uputstva (jos gore - ako su uputstva digitalna da se ocitaju PDP kompjuterom)?... [na svu srecu PDP nije izgubljen, ali cisto potencijalni primer].

ranko

pre 9 godina

dobar primer su VHS kasete... ko od vas ima ispravan aparad da reprodukuje snimak a i sve teže je povezati ga na moderan televizor. I naravno, pitanje je šta se sačuvalo na traci...

Djoka

pre 9 godina

Nimalo glupa izjava...to je ozbiljan problem...nije stvar u formatu vec u uredjaju koji ocitava medijum...cime danas ocitati cd 5.25'? kako danas ocitati i pregledati video trake kad gotovo da i nema videorekordera i plejera? Duzina trajanja magnetnih zapisa je ogranicena na max. 15 godina, cd je podlozan ostecenjima...ali svakako jda je glavni problem uredjaj koji cita medijum...ono sto je danas standard, vec sutra moze biti zamenjeno,ne postoji nikakva garancija da ce se vas zapis moci ocitati u narednih par godina, a kamoli decenija...

E=mc2

pre 9 godina

Ovo je živa istina! Već su neke stvari beskorisne iako bi po pogrešnoj logici trebalo da rade brže i bolje. Npr kada sam kupio određenu videoigru za pc (koja je kompjuterski program jel?) računar je bio nedovoljno jak da je podrži, a kroz godinu dana sam uz nov bolji računar dobio i novi softver koji nije podržavao dati program to jest videoigru! To je nečije delo jel? Kao knjiga! A sad je neupotrebljivo osim uz stari softver koji je više nemoguće pronaći! To mračno doba je odavno počelo a nastradale su mnoge stvari..

Zoran

pre 9 godina

Ja bih se mnogo vise brinuo kako ce na duge staze da se sacuvaju fajlovi. Recimo na 20, 30 godina. Crkne disk, imas rezervu na drugom disku. Imas, ali.... Ja imam 8 diskova po 2 i 3 terabajta (4 + 4 backup). I opet nisam siguran. I desavalo mi se da su fajlovi tu, ali corupt. Ja sam uradio backup, pa kopirao corupt fajlove. Kako se doslo do corupt a bili su OK, ne znam. Pa sam sa drugog PC-a skinuo i vratio dobre fajlove. To je problm, ovo nije problem nikakav. Posle cete opet da gledate sloike sa artije, ako ste stampali.