Subota, 14.02.2015.

11:30

Vreme primirja blizu, a mira nigde

Manje od deset sati ostalo je do početka primirja u Ukrajini, ali ratna dejstva u subotu ujutru bacaju sumnju da će se to desiti.

Izvor: Tanjug

Vreme primirja blizu, a mira nigde IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

25 Komentari

Sortiraj po:

lehman

pre 9 godina

(Mare, 14. februar 2015 12:03)
Zločin je zločin, ne znam za termin "klasičan". Obe strane "rokaju" očigledno i ciljano i nasumično. U Donjecku je od granata ukrajinske vojske stradalo više stotina civila - od škola do autobuskih stajališta. To je, kao, legitimno. Što se tiče Debaljceve, to mesto je bilo pod kontrolom LNR/DNR do avgusta kada ga je zauzela ukrajinska vojska tokom ofanzive. Ono prvo septembarsko primirje se i desilo nakon što je Rusija (faktički) intervenisala i pretila da zauzme celu teritoriju dva regiona. Debaljcevo je bitno za DNR/LNR, jer em je trojanski konj (koji ulazi duboko u njihov rejon), em tu prolazi pruga koja spaja Donjeck i Lugansk. Očigledno obe strane smatraju da se u ovom ratu crtaju nove granice koje će dugo biti na snazi. E sad, ja ne navijam, samo gledam i nije mi dobro, jer se dva bliska pravoslavna naroda pobiše...

sibirac

pre 9 godina

Baš ružno. U civilizovanom svetu biatlon, ski skokovi, veleslalom. Ođe par iljada političara došlo do para i sad šalju par miliona u blato i rovove. Pišu zakone protiv života. Za to lepo žive. Nebi drugačije ovako "bogato" živeli. Ali, kako toliko miliona po rovovima bez ikog svog van topline doma svog reži protiv sunarodnika. Valjda im obećan zagrobni život kao islamskim teroristima. Daj bože da 'olade na vreme. Ceo svet im se smeje dok tv reporteri liju "krokodilske suze". "Saosećajno" komentarišući pakao od koga leba jedu. Koloseum savremenog Rimskog carsrva.

Dragan Pavlović

pre 9 godina

Gospodo,Azovsko more sa lukom Mariupolj mora biti u Novorusiji inače nikakve koristi od Krima. Ako očekujete da će Rusi reći zapadu-"pogrešili smo,vraćamo Krim "vi se varate. Slede operacije za oslobadjanje Novorusije ,a ovo primirje će biti jedno od desetak koje se neće poštovati. Setite se Hrvatske,Bosne i Hercegovine,ali imajte na umu da je ulog i interes Rusije i mnogih zemalja Azije jednak interesu sopstvenog opstanka.
Ako dodje do pobune u Harkovskoj oblasti onda će rat zahvatiti gotovo celu Ukrajinu,a samo Lavovska oblast se može priključiti EU,NATOu ili Poljskoj . Sve ostalo je tkz.Ruski svet.
Žao mi je svake žrtve tamo,ali bi bio red da i Rusija prisvoji nešto od ostataka SSSRa makar to bili teritoriji samo sa njenim stanovništvom.
NATO je silom okupirao pola planete,gotovo sve Nesvrstane zemlje uz predhodno razaranje.
Puna podrška Rusima.

sasa

pre 9 godina

Kakav je ovo sunovrat ukraije, i suludih politicara koji veze sa stvarnoscu ne maju...
Kompletno raznijeni, miliarde u dugu, cela ekonomija im zavisi od rusije, 1/3 zemlje se odvojila, vecina takozvane armije im opkoljena, a oni pricaju price...
Vazno je da je KLicko posato gradonacelnik!

Gare

pre 9 godina

@Mare
Potpuna neistina, nije tacno to sto si napisao. Ruska vojska napada i zuazima ulicu po ulicu i to je legitimno. Zar zaista mislis da ce iko da se slozi da Slavjansk,Kramatrosk i Mariupolj ostanu u sastavu Ukrajine. Citiracu posto mnogi ne citaju dalje od b92 : "Mi nikada necemo prihvatiti suzivot sa nacistima koji su ubijali nasu decu, zene i stare". " Svi gradovi Donbasa kao i harlkovska oblast ,Odesa i svuda gde zivi ruski narod ce biti slobodni i samo Ruski". Verovali ili ne narod sve vise pocinje da prica o jadrenom oruzju to mu dodje nuklearno kao opciji a recimo pre su svi bili protiv koriscenja istog. trazi se da se kao opomena zapadu naprimer raketira Britanija sa nuklearnim oruzjem i pokaze svima da su spremni da idu do kraja. Ako mene pitate ja mislim da bi taj potez zaista promenio svetski poredak. Krenite od sebe kada naletite na nepremostivu prepreku sta radite...Pa gledate da je zaobidjete. Za ovako nesto treba imati petlju ali sam siguran da bi se gledalo da se izglade odnosi a ozracena Britanija bi bila kolateralna steta. Cisto da znate kako Ruski narod razmislja. Sta vam to govori, da Rusi nisu normalni?? Ne to govori da je vise svima dosta glupih kaubojskih prica..

besan ker

pre 9 godina

Obe strane žele da "iskoriste" preostalo vreme da zauzmu što bolje pozicije pred primirje, koje, rekao bih, niko neće ispoštovati. Proruske snage su najavile da neće olabaviti obruč kod Debaljceva, kako bi okružene snage ukrajinske vojske izašle odatle, osim ukoliko ne polože oružje i predaju svu neuništenu borbenu tehniku koja je tamo ostala. Takođe, Debaljcevo se nalazi istočno od Gorlovke, koja je poslednjih meseci granatirana sa tri strane (sa severa, zapada i istoka), i proruske snage sigurno neće dopustiti da posle mesec dana krvavih borbi i velikih žrtava jednostavno ostave mogućnost napada na grad sa te strane. Opet, Dmitri Jaroš, ukrajinski desničar, izjavljuje kako bataljon "Azov" nema nameru da pristane na, kako kaže, "ponižavajuće uslove iz Minska" i da borci tog odeljenja nastavljaju borbu i posle ponoći, "do istrebljenja ruske vojske". Otvorio se i front kod Mariupolja, gde jedan broj naseljenih mesta prelazi iz ruke u ruku suprotstavljenih strana. Kako god, ostvariće se crne prognoze jednog analitičara koji je izjavio kako "veliki broj boraca na obe strane neće dočekati sutrašnji dan", jer obe strane koriste sve moguće rezerve pred "predstavu" koja treba da nastupi u ponoć. Ovaj rat će, nažalost, da se nastavi dok jedna od strana ne doživi potpuni vojni poraz. Videćemo ko će to biti.

Перица

pre 9 godina

Да се подсетимо да се власт мења на изборима, не на улици.

Власт у Украјини је промењена на улици. Чак је и БиБиСи објавио да су демонстранти први почели да пуцају на полицију. У Америци полиција убија за много мање.

Да се подсетимо између 50 и 100 побијених људи у Одеси од којих су неки живи спаљени.

Ко је крив за то? Ко је одбио споразум који је потписао и Јанукович да се организују избори што пре?

Изгледа да дежурним „демократама" правила Демократије одговарају само кад им иду у прилог.

То није Демократија!

Dex Dejvid dexdavid2@gmail.com

pre 9 godina

U današnjoj vojnoj i opštedruštvenoj svjesti Amerikanaca postoji holivudski mit o OK koralu, a još više mit o svjetskoj nadmočnosti i potrebi da bude sve po njihovom, da vojnom silom rješavaju sve probleme u svijetu u skladu sa njihovim interesom, za koji oni smatraju da je prirodan jer oni su super sila.Sa druge strane vođen karizmatičnim Putinom probudio se Ruski medvjed koji je dugo spavao, a 90' u UN bio mister YES, nekada mnogo poznatiji kao Mister Njet.U Ruskoj svjesti postoji mit o vojnoj nepobjedivosti, mit Kurska, koji se ponovo probudio, pa se javlja ideja da se vrati ime Staljingradu, kao sinbolu otpora.Sukob te dvije koncepcije po svemu sudeči vodi do novog mita zvanog Debaljcevo.Ko će pobjediti teško je prognozirati, ali se zna da će to malo mjesto uči u svjetsku istoriju i u mnogome odrediti put kojim će ići savremeni svijet.Jedino se sa sigurnošču zna ko će najviše nastradati, stanovnici Ukrajine, sudbina malih u svijetu velikih.

Naduvana Sova

pre 9 godina

Ocekujte ovih dana da krenu da rade i prozapadni botovi,vec su najavili :)
a kako vidim krenuli su.
od tih neradnika mi je vise muka :)

Onako u prolazu

pre 9 godina

Rusi pokušavaju da bukvalno sravne Debaljcevo sa zemljom, jer nema šanse da probiju jaku i hrabru odbranu Ukrajinaca, pa nasumično gadjaju "grad" raketama poslednja dva dana neprekidno. U pitanju je klasičan ratni zločin za koji će jednom odgovarati ne samo monstrumi sa terena, već i njihovi cinični nalogodavci iz Kremlja.
(Mare, 14. februar 2015 12:03)

Tako je.
Fašisti iz "Donbas" bataljona potpomognuti čečenskim dobrovoljcima, koji su okruženi u Debaljcevu, i će odgovarati pred licem pravde.

Pinokio

pre 9 godina

Mare Ukrajinci su zauzeli Debaljcevo krajem avgusta zašto ako je bio Ukrajinski grad? Zato što je većinski ruski.Sada su opkoljeni u njemu trećina ukrajinskih snaga neće da se predaju jer bi to bila kapitulacija Ukrajine.

master

pre 9 godina

Mira ne moze biti sve dok Putin manipulise salje trupe i naoruzava.Ko mu daje za pravo da on odlucuje u ime gradjana Ukrajine,oni su svoje rekli,a njemu to nikako ne odgovara,to je njegov najveci problem,a to sto on krivi druge,to je populizam i opravdanje za ono sto radi u Ukrajini.Zasto se on ne bori diplomatijom,a ne podmuklim metodama i silom protiv jedne mnogo slabije zemlje?Kakve to veze ima sto je Ukrajina nekada bila u sastavu UdSSR,ona to vise nije i ne zeli da Rusija njom komanduje,ko je onda tu problem,Amerika i EU?

Mare

pre 9 godina

Rusi pokušavaju da bukvalno sravne Debaljcevo sa zemljom, jer nema šanse da probiju jaku i hrabru odbranu Ukrajinaca, pa nasumično gadjaju "grad" raketama poslednja dva dana neprekidno. U pitanju je klasičan ratni zločin za koji će jednom odgovarati ne samo monstrumi sa terena, već i njihovi cinični nalogodavci iz Kremlja.

Stancos de Pancos

pre 9 godina

Ovo nema nikakvog smisla - obe strane umesto da vrse pripreme za povlacenje koncentrisu snage i pojacavaju borbena dejstva ! Sledi sumorno prolece !

Atreides

pre 9 godina

Ta primirja su sprdnja to smo videli na prostoru bivse SFRJ gde su ista sluzila da se hrvatske ili muslimanske snage pregrupisu ....Rusi su naucili izgleda lekciju pa nece da ponavljaju iste greske kao Srbi

1003

pre 9 godina

zasto se tolko pise o ovom gradu?
Donjeck je mnogo vise srusen,i ima mnogo vise stanovnika,dok je ovaj grad takoreci evakuisan,tamo i nema civila.

Stancos de Pancos

pre 9 godina

Ovo nema nikakvog smisla - obe strane umesto da vrse pripreme za povlacenje koncentrisu snage i pojacavaju borbena dejstva ! Sledi sumorno prolece !

Naduvana Sova

pre 9 godina

Ocekujte ovih dana da krenu da rade i prozapadni botovi,vec su najavili :)
a kako vidim krenuli su.
od tih neradnika mi je vise muka :)

Pinokio

pre 9 godina

Mare Ukrajinci su zauzeli Debaljcevo krajem avgusta zašto ako je bio Ukrajinski grad? Zato što je većinski ruski.Sada su opkoljeni u njemu trećina ukrajinskih snaga neće da se predaju jer bi to bila kapitulacija Ukrajine.

Atreides

pre 9 godina

Ta primirja su sprdnja to smo videli na prostoru bivse SFRJ gde su ista sluzila da se hrvatske ili muslimanske snage pregrupisu ....Rusi su naucili izgleda lekciju pa nece da ponavljaju iste greske kao Srbi

Перица

pre 9 godina

Да се подсетимо да се власт мења на изборима, не на улици.

Власт у Украјини је промењена на улици. Чак је и БиБиСи објавио да су демонстранти први почели да пуцају на полицију. У Америци полиција убија за много мање.

Да се подсетимо између 50 и 100 побијених људи у Одеси од којих су неки живи спаљени.

Ко је крив за то? Ко је одбио споразум који је потписао и Јанукович да се организују избори што пре?

Изгледа да дежурним „демократама" правила Демократије одговарају само кад им иду у прилог.

То није Демократија!

Gare

pre 9 godina

@Mare
Potpuna neistina, nije tacno to sto si napisao. Ruska vojska napada i zuazima ulicu po ulicu i to je legitimno. Zar zaista mislis da ce iko da se slozi da Slavjansk,Kramatrosk i Mariupolj ostanu u sastavu Ukrajine. Citiracu posto mnogi ne citaju dalje od b92 : "Mi nikada necemo prihvatiti suzivot sa nacistima koji su ubijali nasu decu, zene i stare". " Svi gradovi Donbasa kao i harlkovska oblast ,Odesa i svuda gde zivi ruski narod ce biti slobodni i samo Ruski". Verovali ili ne narod sve vise pocinje da prica o jadrenom oruzju to mu dodje nuklearno kao opciji a recimo pre su svi bili protiv koriscenja istog. trazi se da se kao opomena zapadu naprimer raketira Britanija sa nuklearnim oruzjem i pokaze svima da su spremni da idu do kraja. Ako mene pitate ja mislim da bi taj potez zaista promenio svetski poredak. Krenite od sebe kada naletite na nepremostivu prepreku sta radite...Pa gledate da je zaobidjete. Za ovako nesto treba imati petlju ali sam siguran da bi se gledalo da se izglade odnosi a ozracena Britanija bi bila kolateralna steta. Cisto da znate kako Ruski narod razmislja. Sta vam to govori, da Rusi nisu normalni?? Ne to govori da je vise svima dosta glupih kaubojskih prica..

Onako u prolazu

pre 9 godina

Rusi pokušavaju da bukvalno sravne Debaljcevo sa zemljom, jer nema šanse da probiju jaku i hrabru odbranu Ukrajinaca, pa nasumično gadjaju "grad" raketama poslednja dva dana neprekidno. U pitanju je klasičan ratni zločin za koji će jednom odgovarati ne samo monstrumi sa terena, već i njihovi cinični nalogodavci iz Kremlja.
(Mare, 14. februar 2015 12:03)

Tako je.
Fašisti iz "Donbas" bataljona potpomognuti čečenskim dobrovoljcima, koji su okruženi u Debaljcevu, i će odgovarati pred licem pravde.

sasa

pre 9 godina

Kakav je ovo sunovrat ukraije, i suludih politicara koji veze sa stvarnoscu ne maju...
Kompletno raznijeni, miliarde u dugu, cela ekonomija im zavisi od rusije, 1/3 zemlje se odvojila, vecina takozvane armije im opkoljena, a oni pricaju price...
Vazno je da je KLicko posato gradonacelnik!

1003

pre 9 godina

zasto se tolko pise o ovom gradu?
Donjeck je mnogo vise srusen,i ima mnogo vise stanovnika,dok je ovaj grad takoreci evakuisan,tamo i nema civila.

besan ker

pre 9 godina

Obe strane žele da "iskoriste" preostalo vreme da zauzmu što bolje pozicije pred primirje, koje, rekao bih, niko neće ispoštovati. Proruske snage su najavile da neće olabaviti obruč kod Debaljceva, kako bi okružene snage ukrajinske vojske izašle odatle, osim ukoliko ne polože oružje i predaju svu neuništenu borbenu tehniku koja je tamo ostala. Takođe, Debaljcevo se nalazi istočno od Gorlovke, koja je poslednjih meseci granatirana sa tri strane (sa severa, zapada i istoka), i proruske snage sigurno neće dopustiti da posle mesec dana krvavih borbi i velikih žrtava jednostavno ostave mogućnost napada na grad sa te strane. Opet, Dmitri Jaroš, ukrajinski desničar, izjavljuje kako bataljon "Azov" nema nameru da pristane na, kako kaže, "ponižavajuće uslove iz Minska" i da borci tog odeljenja nastavljaju borbu i posle ponoći, "do istrebljenja ruske vojske". Otvorio se i front kod Mariupolja, gde jedan broj naseljenih mesta prelazi iz ruke u ruku suprotstavljenih strana. Kako god, ostvariće se crne prognoze jednog analitičara koji je izjavio kako "veliki broj boraca na obe strane neće dočekati sutrašnji dan", jer obe strane koriste sve moguće rezerve pred "predstavu" koja treba da nastupi u ponoć. Ovaj rat će, nažalost, da se nastavi dok jedna od strana ne doživi potpuni vojni poraz. Videćemo ko će to biti.

Mare

pre 9 godina

Rusi pokušavaju da bukvalno sravne Debaljcevo sa zemljom, jer nema šanse da probiju jaku i hrabru odbranu Ukrajinaca, pa nasumično gadjaju "grad" raketama poslednja dva dana neprekidno. U pitanju je klasičan ratni zločin za koji će jednom odgovarati ne samo monstrumi sa terena, već i njihovi cinični nalogodavci iz Kremlja.

Dex Dejvid dexdavid2@gmail.com

pre 9 godina

U današnjoj vojnoj i opštedruštvenoj svjesti Amerikanaca postoji holivudski mit o OK koralu, a još više mit o svjetskoj nadmočnosti i potrebi da bude sve po njihovom, da vojnom silom rješavaju sve probleme u svijetu u skladu sa njihovim interesom, za koji oni smatraju da je prirodan jer oni su super sila.Sa druge strane vođen karizmatičnim Putinom probudio se Ruski medvjed koji je dugo spavao, a 90' u UN bio mister YES, nekada mnogo poznatiji kao Mister Njet.U Ruskoj svjesti postoji mit o vojnoj nepobjedivosti, mit Kurska, koji se ponovo probudio, pa se javlja ideja da se vrati ime Staljingradu, kao sinbolu otpora.Sukob te dvije koncepcije po svemu sudeči vodi do novog mita zvanog Debaljcevo.Ko će pobjediti teško je prognozirati, ali se zna da će to malo mjesto uči u svjetsku istoriju i u mnogome odrediti put kojim će ići savremeni svijet.Jedino se sa sigurnošču zna ko će najviše nastradati, stanovnici Ukrajine, sudbina malih u svijetu velikih.

Dragan Pavlović

pre 9 godina

Gospodo,Azovsko more sa lukom Mariupolj mora biti u Novorusiji inače nikakve koristi od Krima. Ako očekujete da će Rusi reći zapadu-"pogrešili smo,vraćamo Krim "vi se varate. Slede operacije za oslobadjanje Novorusije ,a ovo primirje će biti jedno od desetak koje se neće poštovati. Setite se Hrvatske,Bosne i Hercegovine,ali imajte na umu da je ulog i interes Rusije i mnogih zemalja Azije jednak interesu sopstvenog opstanka.
Ako dodje do pobune u Harkovskoj oblasti onda će rat zahvatiti gotovo celu Ukrajinu,a samo Lavovska oblast se može priključiti EU,NATOu ili Poljskoj . Sve ostalo je tkz.Ruski svet.
Žao mi je svake žrtve tamo,ali bi bio red da i Rusija prisvoji nešto od ostataka SSSRa makar to bili teritoriji samo sa njenim stanovništvom.
NATO je silom okupirao pola planete,gotovo sve Nesvrstane zemlje uz predhodno razaranje.
Puna podrška Rusima.

master

pre 9 godina

Mira ne moze biti sve dok Putin manipulise salje trupe i naoruzava.Ko mu daje za pravo da on odlucuje u ime gradjana Ukrajine,oni su svoje rekli,a njemu to nikako ne odgovara,to je njegov najveci problem,a to sto on krivi druge,to je populizam i opravdanje za ono sto radi u Ukrajini.Zasto se on ne bori diplomatijom,a ne podmuklim metodama i silom protiv jedne mnogo slabije zemlje?Kakve to veze ima sto je Ukrajina nekada bila u sastavu UdSSR,ona to vise nije i ne zeli da Rusija njom komanduje,ko je onda tu problem,Amerika i EU?

lehman

pre 9 godina

(Mare, 14. februar 2015 12:03)
Zločin je zločin, ne znam za termin "klasičan". Obe strane "rokaju" očigledno i ciljano i nasumično. U Donjecku je od granata ukrajinske vojske stradalo više stotina civila - od škola do autobuskih stajališta. To je, kao, legitimno. Što se tiče Debaljceve, to mesto je bilo pod kontrolom LNR/DNR do avgusta kada ga je zauzela ukrajinska vojska tokom ofanzive. Ono prvo septembarsko primirje se i desilo nakon što je Rusija (faktički) intervenisala i pretila da zauzme celu teritoriju dva regiona. Debaljcevo je bitno za DNR/LNR, jer em je trojanski konj (koji ulazi duboko u njihov rejon), em tu prolazi pruga koja spaja Donjeck i Lugansk. Očigledno obe strane smatraju da se u ovom ratu crtaju nove granice koje će dugo biti na snazi. E sad, ja ne navijam, samo gledam i nije mi dobro, jer se dva bliska pravoslavna naroda pobiše...

sibirac

pre 9 godina

Baš ružno. U civilizovanom svetu biatlon, ski skokovi, veleslalom. Ođe par iljada političara došlo do para i sad šalju par miliona u blato i rovove. Pišu zakone protiv života. Za to lepo žive. Nebi drugačije ovako "bogato" živeli. Ali, kako toliko miliona po rovovima bez ikog svog van topline doma svog reži protiv sunarodnika. Valjda im obećan zagrobni život kao islamskim teroristima. Daj bože da 'olade na vreme. Ceo svet im se smeje dok tv reporteri liju "krokodilske suze". "Saosećajno" komentarišući pakao od koga leba jedu. Koloseum savremenog Rimskog carsrva.

Mare

pre 9 godina

Rusi pokušavaju da bukvalno sravne Debaljcevo sa zemljom, jer nema šanse da probiju jaku i hrabru odbranu Ukrajinaca, pa nasumično gadjaju "grad" raketama poslednja dva dana neprekidno. U pitanju je klasičan ratni zločin za koji će jednom odgovarati ne samo monstrumi sa terena, već i njihovi cinični nalogodavci iz Kremlja.

master

pre 9 godina

Mira ne moze biti sve dok Putin manipulise salje trupe i naoruzava.Ko mu daje za pravo da on odlucuje u ime gradjana Ukrajine,oni su svoje rekli,a njemu to nikako ne odgovara,to je njegov najveci problem,a to sto on krivi druge,to je populizam i opravdanje za ono sto radi u Ukrajini.Zasto se on ne bori diplomatijom,a ne podmuklim metodama i silom protiv jedne mnogo slabije zemlje?Kakve to veze ima sto je Ukrajina nekada bila u sastavu UdSSR,ona to vise nije i ne zeli da Rusija njom komanduje,ko je onda tu problem,Amerika i EU?

Onako u prolazu

pre 9 godina

Rusi pokušavaju da bukvalno sravne Debaljcevo sa zemljom, jer nema šanse da probiju jaku i hrabru odbranu Ukrajinaca, pa nasumično gadjaju "grad" raketama poslednja dva dana neprekidno. U pitanju je klasičan ratni zločin za koji će jednom odgovarati ne samo monstrumi sa terena, već i njihovi cinični nalogodavci iz Kremlja.
(Mare, 14. februar 2015 12:03)

Tako je.
Fašisti iz "Donbas" bataljona potpomognuti čečenskim dobrovoljcima, koji su okruženi u Debaljcevu, i će odgovarati pred licem pravde.

Naduvana Sova

pre 9 godina

Ocekujte ovih dana da krenu da rade i prozapadni botovi,vec su najavili :)
a kako vidim krenuli su.
od tih neradnika mi je vise muka :)

Gare

pre 9 godina

@Mare
Potpuna neistina, nije tacno to sto si napisao. Ruska vojska napada i zuazima ulicu po ulicu i to je legitimno. Zar zaista mislis da ce iko da se slozi da Slavjansk,Kramatrosk i Mariupolj ostanu u sastavu Ukrajine. Citiracu posto mnogi ne citaju dalje od b92 : "Mi nikada necemo prihvatiti suzivot sa nacistima koji su ubijali nasu decu, zene i stare". " Svi gradovi Donbasa kao i harlkovska oblast ,Odesa i svuda gde zivi ruski narod ce biti slobodni i samo Ruski". Verovali ili ne narod sve vise pocinje da prica o jadrenom oruzju to mu dodje nuklearno kao opciji a recimo pre su svi bili protiv koriscenja istog. trazi se da se kao opomena zapadu naprimer raketira Britanija sa nuklearnim oruzjem i pokaze svima da su spremni da idu do kraja. Ako mene pitate ja mislim da bi taj potez zaista promenio svetski poredak. Krenite od sebe kada naletite na nepremostivu prepreku sta radite...Pa gledate da je zaobidjete. Za ovako nesto treba imati petlju ali sam siguran da bi se gledalo da se izglade odnosi a ozracena Britanija bi bila kolateralna steta. Cisto da znate kako Ruski narod razmislja. Sta vam to govori, da Rusi nisu normalni?? Ne to govori da je vise svima dosta glupih kaubojskih prica..

Atreides

pre 9 godina

Ta primirja su sprdnja to smo videli na prostoru bivse SFRJ gde su ista sluzila da se hrvatske ili muslimanske snage pregrupisu ....Rusi su naucili izgleda lekciju pa nece da ponavljaju iste greske kao Srbi

1003

pre 9 godina

zasto se tolko pise o ovom gradu?
Donjeck je mnogo vise srusen,i ima mnogo vise stanovnika,dok je ovaj grad takoreci evakuisan,tamo i nema civila.

Pinokio

pre 9 godina

Mare Ukrajinci su zauzeli Debaljcevo krajem avgusta zašto ako je bio Ukrajinski grad? Zato što je većinski ruski.Sada su opkoljeni u njemu trećina ukrajinskih snaga neće da se predaju jer bi to bila kapitulacija Ukrajine.

Stancos de Pancos

pre 9 godina

Ovo nema nikakvog smisla - obe strane umesto da vrse pripreme za povlacenje koncentrisu snage i pojacavaju borbena dejstva ! Sledi sumorno prolece !

Dex Dejvid dexdavid2@gmail.com

pre 9 godina

U današnjoj vojnoj i opštedruštvenoj svjesti Amerikanaca postoji holivudski mit o OK koralu, a još više mit o svjetskoj nadmočnosti i potrebi da bude sve po njihovom, da vojnom silom rješavaju sve probleme u svijetu u skladu sa njihovim interesom, za koji oni smatraju da je prirodan jer oni su super sila.Sa druge strane vođen karizmatičnim Putinom probudio se Ruski medvjed koji je dugo spavao, a 90' u UN bio mister YES, nekada mnogo poznatiji kao Mister Njet.U Ruskoj svjesti postoji mit o vojnoj nepobjedivosti, mit Kurska, koji se ponovo probudio, pa se javlja ideja da se vrati ime Staljingradu, kao sinbolu otpora.Sukob te dvije koncepcije po svemu sudeči vodi do novog mita zvanog Debaljcevo.Ko će pobjediti teško je prognozirati, ali se zna da će to malo mjesto uči u svjetsku istoriju i u mnogome odrediti put kojim će ići savremeni svijet.Jedino se sa sigurnošču zna ko će najviše nastradati, stanovnici Ukrajine, sudbina malih u svijetu velikih.

sasa

pre 9 godina

Kakav je ovo sunovrat ukraije, i suludih politicara koji veze sa stvarnoscu ne maju...
Kompletno raznijeni, miliarde u dugu, cela ekonomija im zavisi od rusije, 1/3 zemlje se odvojila, vecina takozvane armije im opkoljena, a oni pricaju price...
Vazno je da je KLicko posato gradonacelnik!

Перица

pre 9 godina

Да се подсетимо да се власт мења на изборима, не на улици.

Власт у Украјини је промењена на улици. Чак је и БиБиСи објавио да су демонстранти први почели да пуцају на полицију. У Америци полиција убија за много мање.

Да се подсетимо између 50 и 100 побијених људи у Одеси од којих су неки живи спаљени.

Ко је крив за то? Ко је одбио споразум који је потписао и Јанукович да се организују избори што пре?

Изгледа да дежурним „демократама" правила Демократије одговарају само кад им иду у прилог.

То није Демократија!

Dragan Pavlović

pre 9 godina

Gospodo,Azovsko more sa lukom Mariupolj mora biti u Novorusiji inače nikakve koristi od Krima. Ako očekujete da će Rusi reći zapadu-"pogrešili smo,vraćamo Krim "vi se varate. Slede operacije za oslobadjanje Novorusije ,a ovo primirje će biti jedno od desetak koje se neće poštovati. Setite se Hrvatske,Bosne i Hercegovine,ali imajte na umu da je ulog i interes Rusije i mnogih zemalja Azije jednak interesu sopstvenog opstanka.
Ako dodje do pobune u Harkovskoj oblasti onda će rat zahvatiti gotovo celu Ukrajinu,a samo Lavovska oblast se može priključiti EU,NATOu ili Poljskoj . Sve ostalo je tkz.Ruski svet.
Žao mi je svake žrtve tamo,ali bi bio red da i Rusija prisvoji nešto od ostataka SSSRa makar to bili teritoriji samo sa njenim stanovništvom.
NATO je silom okupirao pola planete,gotovo sve Nesvrstane zemlje uz predhodno razaranje.
Puna podrška Rusima.

sibirac

pre 9 godina

Baš ružno. U civilizovanom svetu biatlon, ski skokovi, veleslalom. Ođe par iljada političara došlo do para i sad šalju par miliona u blato i rovove. Pišu zakone protiv života. Za to lepo žive. Nebi drugačije ovako "bogato" živeli. Ali, kako toliko miliona po rovovima bez ikog svog van topline doma svog reži protiv sunarodnika. Valjda im obećan zagrobni život kao islamskim teroristima. Daj bože da 'olade na vreme. Ceo svet im se smeje dok tv reporteri liju "krokodilske suze". "Saosećajno" komentarišući pakao od koga leba jedu. Koloseum savremenog Rimskog carsrva.

besan ker

pre 9 godina

Obe strane žele da "iskoriste" preostalo vreme da zauzmu što bolje pozicije pred primirje, koje, rekao bih, niko neće ispoštovati. Proruske snage su najavile da neće olabaviti obruč kod Debaljceva, kako bi okružene snage ukrajinske vojske izašle odatle, osim ukoliko ne polože oružje i predaju svu neuništenu borbenu tehniku koja je tamo ostala. Takođe, Debaljcevo se nalazi istočno od Gorlovke, koja je poslednjih meseci granatirana sa tri strane (sa severa, zapada i istoka), i proruske snage sigurno neće dopustiti da posle mesec dana krvavih borbi i velikih žrtava jednostavno ostave mogućnost napada na grad sa te strane. Opet, Dmitri Jaroš, ukrajinski desničar, izjavljuje kako bataljon "Azov" nema nameru da pristane na, kako kaže, "ponižavajuće uslove iz Minska" i da borci tog odeljenja nastavljaju borbu i posle ponoći, "do istrebljenja ruske vojske". Otvorio se i front kod Mariupolja, gde jedan broj naseljenih mesta prelazi iz ruke u ruku suprotstavljenih strana. Kako god, ostvariće se crne prognoze jednog analitičara koji je izjavio kako "veliki broj boraca na obe strane neće dočekati sutrašnji dan", jer obe strane koriste sve moguće rezerve pred "predstavu" koja treba da nastupi u ponoć. Ovaj rat će, nažalost, da se nastavi dok jedna od strana ne doživi potpuni vojni poraz. Videćemo ko će to biti.

lehman

pre 9 godina

(Mare, 14. februar 2015 12:03)
Zločin je zločin, ne znam za termin "klasičan". Obe strane "rokaju" očigledno i ciljano i nasumično. U Donjecku je od granata ukrajinske vojske stradalo više stotina civila - od škola do autobuskih stajališta. To je, kao, legitimno. Što se tiče Debaljceve, to mesto je bilo pod kontrolom LNR/DNR do avgusta kada ga je zauzela ukrajinska vojska tokom ofanzive. Ono prvo septembarsko primirje se i desilo nakon što je Rusija (faktički) intervenisala i pretila da zauzme celu teritoriju dva regiona. Debaljcevo je bitno za DNR/LNR, jer em je trojanski konj (koji ulazi duboko u njihov rejon), em tu prolazi pruga koja spaja Donjeck i Lugansk. Očigledno obe strane smatraju da se u ovom ratu crtaju nove granice koje će dugo biti na snazi. E sad, ja ne navijam, samo gledam i nije mi dobro, jer se dva bliska pravoslavna naroda pobiše...