Utorak, 10.02.2015.

10:27

SAD Vučiću nude zamenu za Južni tok

Zvaničnici SAD ponudili su premijeru Srbije Aleksandru Vučiću zamenu za "Južni tok" odnosno dve mogućnosti za snabdevanje gasom, piše Blic.

Izvor: Blic

SAD Vuèiæu nude zamenu za Južni tok IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

112 Komentari

Sortiraj po:

Vladan

pre 9 godina

Srbija mora da ima alternativu za sve probleme, a pogotovu gada su energenti u pitanju. Ako Rusija definitivno odustane od Juznog Toka, a blizu su da potvrde tu odluku, onda cemo biti u ozbiljnom problemu. Zato je bolje da na vreme sprecimo stvaranje neprijatnih situacija.

budućnost

pre 9 godina

Verovatno lepa ponuda nema šta, ali sve dok se ne uzme olovka i papir u ruke i pročačka memorija. NIS je nekada na tom Krku napravio terminal za naftu i ostao bez njega. Mislim da u odlučivanju cene proizvoda bi trebalo da ima i cena gasa, jer ako je to najskuplja varijanta za sve u evropi zašto bi ona bila povoljna za nas, i ovaj sadašnji je preskup za nas jer se svi isključuju osim onih koji ne smeju, već moraju da prave dugove koje mi kroz povećani porez kao gradjani plaćamo, osim ako neko ne zaluta na mesto i potpiše ugovor i usreći nam buduće potomke dugovanjima koje neće nikada moći vratiti

toto04

pre 9 godina

Na žalost kao i svuda u Svetu ,na prvom je mestu interes pa tek onda prijateljstvo,drugarstvo....
Na veliku žalost tako je bilo i sa Južnim tokom i *bratskom* Rusijom ali je sve propalo. Srbija je zemlja kojoj treba gas ,tako da se uvek u opticaju mora imati rezervni plan koji se može upotrebiti.

Umpahpah

pre 9 godina

Čim smo u situaciji da se za naše tržište otimaju svetske sile to znači da se stvari na ovim prostorima menjaju na bolje.

Truman

pre 9 godina

Saradnja sa SAD je od ogromnog značaja za našu zemlju, u to nema sumnje. Intenzivno se radi na rešavanju problema snabdevanja gasom, a to je najbitnije.

Veljko

pre 9 godina

Budući da su Rusi odustali od Južnog toka, sasvim je logično tražiti neko rešenje koje će biti od našeg interesa. Ne vidim ništa loše u ponudi SAD, budući da je gas jeftiniji, ići ce u korist naše zemlje svakako.

Paki

pre 9 godina

Neznam koliko je to pametno. Koliko znam nitko do sada u evropi ne koristi američki gas. Što to nude nama? Pa neka nude Hrvatskoj jer od toga ona bi imala najveću korist. Ovo pitanje najbolje prepustiti stručnjacima.

Inuendo

pre 9 godina

Kad se vodi mudra spoljnja politika onda je rezultat jasan, svi počinju da se otimaju za našu naklonost, ovoga puta što se tiče snabdevanja gasom tiče.

OPTIMUS-PRAJM

pre 9 godina

Rat velikih uvek se nama naplati,a da su nama Rusi toliki prijatelji i braća pa oni bi taj gas nama sproveli i projekat bi bio gotov naravno za to dajemo i mi pare ne samo oni,a sada se tek vidi da je njima glavni cilj bio da izvezu gas u Evropu a ne zbog nas,znači interes je iznad svega pa čak i iznad prijateljstva.

Tijana

pre 9 godina

Pošto je Srbija pretrpela odredjene i finansijske i energetske gubitke usled prekida projekta izgradnje Južnog toka,logično je da moramo naći neko alternativno rešenje.
(SK82, 10. februar 2015 13:41)

Moramo da iskoristimo ono što nam se pruža. "A ko pre devojci, njegova devojka!"

Gagi

pre 9 godina

Mi ne smemo da ostanemo bez gasa koji predstavlja jedan od osnovnih energenata u Srbiji tokom grejne sezone! Na sve nacine moramo pronalaziti kako i na koji nacin da to postignemo.

Alibaba

pre 9 godina

srbija u svemu kani, kao da ni dosad nije dobijala gas/plin preko Mađarske. Terminal na Krku je u početku projektiranja, plinski transportni sustav hrvatska ima već nekoliko godina skoro potpuno izgrađen (fali dio prema Dubrovniku, zbog pelješkog mosta) i bit će povezan preko CG i AL sa Grčkom.
Davno su se trase dogovorile, još prije 15 godina. Konekcija sa više zemalja je najnormalnija stvar, osim srbije koja nema konekciju nego samo sa Mađarskom.

Daniel

pre 9 godina

Izrael , Kipar su nasli velike kolicine gasa u Sredozemnom Moru
vec postoje pregovori da se Italija i neke druge zemlje juzne Evrope snabdevaju tim gasom a u igri su i Egipat i Jordan ..
zasto da se ne razmotri ta varijanta ?
Izrael ima jaku vojsku tako da ce nalazista biti dobro cuvana

Mary

pre 9 godina

Srbija mora da dogovri alternativni pravac snabdevanja gasom i normalno je da Vlada razmislja o razlicitim opcijama. Zasto ne i SAD kad vidimo da bi cena gasa bila niza nego sadasnja koju placamo Rusima?

bu

pre 9 godina

Sva pominjanja Azerbejdžana su čist, blef i licemerje, jer Azerbejdžan može da zadovolji samo tursko tržište i to samo dok mu za koju godinu ne zatreba više gasa. Pa nisu ni Turci maloumni što hoće ruski gasovod. Ima i Alžir velike zalihe, pa što ga ne spominju ?

SofijaS

pre 9 godina

Za sada je najbitnije da smo obezbedili energetsku stabilnost za ovu godinu i pored brojnih okolnoti koje nam nisu isle na ruku prethodne godine. Za sada je rano govoriti ali ne sumnjam da cemo naci adekvatno alternativno resenje.

Nena Nikolic

pre 9 godina

U svakom slucaju iako gajimo veliko prijateljstvo sa Rusijom, lakse bi se disalo da energetski manje zavisimo od njih i da imamo i druge opcije snabdevanja.

Jovica

pre 9 godina

Ako američke firme po sistemu koncesije finansiraju ovaj novi gasovod do Srbije i kroz Srbiju - može !
Srbiji su kao nikad pre potrebni ozbiljni investitori u energetskom sektoru, jer nema sopstveni kapital za ovako velike projekte.

Timotije

pre 9 godina

Posto od juznog toka nema nista moramo traziti drugu alternativu.Jer mirni smo dve do tri godine a posle ce nastati problem u snabdevanju gasom ako nista ne preduzmemo.

dex

pre 9 godina

pa nama rusi sada i nas gas naplacuju 457$, tj uracunali su troskove transporta od sibira.
za sve ovo je kriv srbijagas, jer su dozvolili da tajkuni i slicni ne placaju gas. neozbiljna drzava.

borkes

pre 9 godina

Da li sam ja jedini koji misli da je glavna caka kod JT bila ta da bi se Srpski budžet jaako dobro punio od naplate transporta kroz isti a sam gas kao energent je bio u drugom planu?? Bez gasa sigurno nećemo ostati.
Idemo dalje.

kukuruz

pre 9 godina

sta je brze jeftinije i kakvog kvaliteta je ,to je ono sto nas zanima bez gasa ne smemo ostati ,pa izvolite stavite sve na papirce i digitronce u ruke!

insane

pre 9 godina

Nije to gas istog kvaliteta. Nije to ozbiljna prica.
(andja, 10. februar 2015 12:01)

Tacno, nije istog kvaliteta - kvalitetniji je. Prije pretvaranja u tecno stanje, kad mu zapremina postaje 600 puta manje od prirodnog gasa, potrebno je odstarniti sve necistoce koje zemni plin sadrzi..

EU Citizen

pre 9 godina

Ja mislim da je ovo odlična šansa da se otkačimo od Rusije i njene agenture u Srbiji koju finansiraju NIS i Gasprom, naravno, našim parama. I najbolje je ići na oba rešenja, i SAD i Azerbejdžan, a u budućnosti, kada režim bude uklonjen, naravno, i Rusija, biznis je biznis, a energija previše važna za privredu da ne bismo imali nekoliko kečeva u rukavu. Ako Vučić ovo izdiluje za neke razumne cene, biće to, posle zakona o radu, drugi dobar i konkretan potez, a ako zaista proda Telekom i ostala najavljena državna preduzeća i izbaci makar tih 26000 parazita iz državne službe, ima moj glas, iako sam mislio da je to potpuno nemoguće :))

Inko

pre 9 godina

Mi moramo sami sebi da pronadjemo strateskog partnera za gas, bila to Rusija ili Amerika! Ne smemo dopustiti da za nekoliko godina ostanemo bez ovog energenta koji je potreban sirokom krugu domacinstava i industriji u Srbiji.

simsonovi 5

pre 9 godina

Ova ili ona kombinacija nama je manje bitna, bitno je da imamo gas i da ne bude mnogo skup, a sto se napravi bolja kombinacija bice i bolje i jeftinije narodu.

diko

pre 9 godina

Po meni,totalno je nebitno sa koje cemo strane dobijati gas,sa istoka ili zapada,potpuno svejedno.Bitno je da ga mi imamo i da se ne sekiramo.

tng

pre 9 godina

Nije to gas istog kvaliteta. Nije to ozbiljna prica.
(andja, 10. februar 2015 12:01)
Ni ruski gas nije bas nesto kvalitetan (kao ni uralska nafta), jos kad ga ovi nasi mufljuzi "krste" potrosnja ode u nebo. Do potrosaca stize gas bar 2x manje kaloriske vrednosti od propisane/naplacene

Agi

pre 9 godina

samo neka nude i neka daju ne treba odbijati nista,treba samo gledati svoj interes i interes gradjana,i uzimati sve sto nude i sto je pristupacno!

sojic

pre 9 godina

Ali jel nije bolje da smanjimo potrosnju fosilnih goriva, da vetrenjace izgradimo i solarnu energiju vise da koristimo itd .
To je jeftinije, bolje za prirodu i smanjimo zavisnost od ruskog i americkog gasa i nafte.

Pantelija

pre 9 godina

Svidja mi se ova politika! Vucic gradi saradnje sa svih mogucih strana sto ranije nije bio slucaj! Videli smo ruse, opet su nas izigrali s juznim tokom!

Viki

pre 9 godina

Vučić mora da se bori da Srbiji obezbedi gas da bi građani mogli da se greju a čiji će gas biti to je sasvim nebitno.I Rusiji i Americi se plaća gas ne daje niko džaba.

amater

pre 9 godina

pa realno nam je svejedno, sve trase (ruska, usa i azerska) podrazumevaju isti put, tako da napravite obe (do bugarske i madjarske) pa onda diverzifikujte snabdevanje...

ostali se vole, B 92 se čita

pre 9 godina

Opšte je poznato da je Rusija obustavila izgradnju Južnog toka zbog nesuglasica sa EU. Srbija je tu kolateralna šteta, ali šta je tu je. Vučić samo razmišlja o budućnosti, jer Srbija ne sme da ostane bez gasa. Treba biti mudar i pronaći rešenje koje će biti najpovoljnije za nas. Stičem utisak da ova druga mogućnost snabdevanja gasom iz Azerbejdžana je povoljnija opcija za nas.

Satelite

pre 9 godina

Do sada je premijer radio kako bi nama, narodu pružio što više i što bolje, tako da ne sumnjam da će i ovog puta izabrati pravu stvar.

Nela

pre 9 godina

Neka gradi onaj koji ce imati krajnju nizu cenu gasa, ako je to preko SAD a ne ruski gas, onda napravimo posao sa Amerikancima i resimo problem. Nema mesta za sentiment, ovde se radi o velikom projektu, mada verujem da ce se mnogi opet poneti logikom bolje rusko nego...ljudi, najbolje je ono to je najjeftinije.

zeka milioner 5

pre 9 godina

Ova ili ona kombinacija nama je manje bitna, bitno je da imamo gas i da ne bude mnogo skup, a sto se napravi bolja kombinacija bice i bolje i jeftinije narodu.

Vicentijevic Samuil

pre 9 godina

@čija ponuda je isplativija?

I Azerbejdzanski gas je ruski gas, jer gazprom ima 40-to godisnju koncesiju u istrazivanju i eksploataciji, formirano je zajednicko preduzece gasporma i azerbejdzana gde azerbejdzan samo kupi kajmak, a Rusi rade istrazivanje, vadjenja i distribuciju. Ne nasedajte na ove pamflete. Koja crna cena od 90$. kako ih nije samo sramota da pisu takve gluposti. To je cena vadjenja, kakva cirna prodajna cena. Kod Rusa je manja od 5$. Al ga treba preneti do finalnog kupca. Dalje, gas iz skriljaca je veoma nestabilan (uzasno lako eksplodira) i prvo ga moraju rafinerijski stabilizovati da bi ga onda kompresovali ili smrzavali i tek onda distribuirali. Pa najnovije americke procene su daleko manje optimistice o procenjenim rezervama njihove nafte i gasa cak manje za 38%. Ovo su tako besmislene vesti da je realnije da izbusimo Srbiju, nadjemo koliko toliko gasa (a i tu bi Rusi trazili i busili) makar za 10 godina nego ovakve gluposti. Pa USA nikome zivome ne prodaje gas ni po pribliznoj ceni. U EU su odustali od ovakvih budalastina jer bi konacna cena gasa bila vise nego duplo veca. Jedino ako nisu obecali Vucicu da ce da kopaju gasovod kroz srediste zemlje do Srbije. Toliko je to verovatno.

Sinan Sakic

pre 9 godina

Da je to moguce odavno bi oni to radili.Cena tog gasa bi bila sigurno veca ali bi onda stigla nova obrazlozenja zasto je veca.Pa ni koka kola nije jeftinija sa transportom i slicno.

Vojvodjanin

pre 9 godina

Danas mi je stigao racun za januar: 17.000 din za 290m3... i najava o dodatnom poskupljenju.

Hvala Vam draga braco, ali mnogo kostaju nasi rodbinski odnosi...

CEREZIT - F 117

pre 9 godina

Nadam se da prica oko Juznog toka jos nije zavrsena i zatvorena da ce ipak Juzni tok zaziveti. Srbija mora biti budna kada je energetika u pitanjuu da zbog svoje greske dovedemo gradjane u problem oko snabdevanja gasom. Naravno ukoliko definitivno nista nema sa Juznim tokom, ako toga nema mi moramo da gledamo sta nam valja ciniti. Zato dajem apsolutnu podrsku Aleksandru Vucic, za ovu inicijativu.

Branko

pre 9 godina

Treba srediti ovu brzu varijantu do madjarske pa da uzimamo od amerikanaca gas, jeftiniji je! A posle toga ili uporedo graditi juzni koridor do bugarske da imamo mogucnost da saradjujemo i sa azerbejdzancima! Pa ko bude jeftiniji kupujemo od njega!

SK82

pre 9 godina

Pošto je Srbija pretrpela odredjene i finansijske i energetske gubitke usled prekida projekta izgradnje Južnog toka,logično je da moramo naći neko alternativno rešenje.

Посматрач

pre 9 godina

Осим ратне одштете, ја од Амера не бих узео ништа друго... Ко с' ђаволом тикве сади...

Zagorka

pre 9 godina

Nije lako al polako sve na olovku staviti i detaljno razmotriti...al bez gasa ne smemo ostati pa odlucite sami na koju stranu imate vecu racunicu a i siguricu....

Hrvatska lider

pre 9 godina

Pitajte se jedno milion puta zasto je ukinut juzni tok. A samo je jedan odgovor koji vam se sada servira na tacni. Amerima trebaju nase pare. Koji ce vise da nas kosta, realno bi trebalo americki, plus sto time razvijamo i hrvatsku privredu.

Vujadin

pre 9 godina

Pravo resenje se mora pronaci i zna se ko je za to zaduzen onaj koga su gradjani glasali,mi samo zelimo da ne oskudevamo sa gasom i da nam domovi budu topli,ostalo je na vama!

Upaljac

pre 9 godina

najvaznije je da razmotrimo sve mogucnosti i da izaberemo najbolje moguce resenje kako bi obezbedili gasnu sigurnost gradjanima i Srbiji. Nema sumnje da ce Vucic razmotriti sve mogucnosti i da ce doneti najbolje moguce resenje.

Mufljuz

pre 9 godina

90$ za 1000 kubika gasa. FCO terminal negde u Americi. nije lose. Ali, obzirom da tome treba dodati cenu transporta, plus dazbine svakoj drzavi kroz koju taj plin treba da prodje, plus da se ugrade nasi politicari i Srbijagas, vrlo brzo bi dosli do cene koja bi bila veca od ove trenutne-ruske lihvarske cene. Sto bi se reklo, evo nas izmedju cekica i nakovnja. Pitam se sta u toj situaciji AV moze da uradi? Nemoj da se zanosimo budalastinama.

Nina

pre 9 godina

U ekonomiji nema ljubavi,Vlada ne sme dozvoliti da im emocije uticu na odluke.Juzni tok je dokaz za to,Rusi su se odluzili za trasu preko Turske iako im je realno Srbija bliskija.

Mirko

pre 9 godina

Znaci da jednu zavisnost zamenimo drugom i to ne bas Srbiji naklonjenij!
Kada se uracunaju krediti koje Srbija mora da podigne od evropskih i americkih banaka za izgradnju gasovora na svojoj teritoriji, gas ce kostati daleko iznad ruskog. A mislim i da ce i bez placanja gasovoda biti iznad ruskog. Ovo sa 90 USD je zvaka za seljaka, a takvih imamo na pretek u Srbiji tako da ce to verovatno proci.

darko

pre 9 godina

Verujem da Vucic razmislja o nasoj energetskoj sigurnosti i da se iz tog razloga pojavila ova prica,da se smanji energetska zavisnost od Rusije u koju vec dobro znamo ko nas je uvalio.

Terrorsoft

pre 9 godina

90 dolara za 1.000 kubika sa svim troškovima transporta?
Zvuči jeftino i povoljno.
Mada krajnje nerealno i glupo.

Ovaj gas je jako specijalan, ima i veliku "energetsku vrednot" (ljudi se lako pale na takve provale).

p.s. O tome kako će se Srbija snabdevati gasom, znaćemo - tek NAKON RATA. Ako nam tada bude trebao. Nažalost.

Rista

pre 9 godina

Ma šta mi tu ima da šurujemo sa Amerikancima i Azerbejdžancima, Rusi su bre naša vekovna braća i mi njima treba da punimo džepove, pa koliko košta da košta!

Flavije Brzaković

pre 9 godina

"...gde bi SAD specijalnim brodovima dopremala gas koji bi išao u Mađarsku odakle bi Srbija mogla da ga preuzme."

Ovaj gas bi pretpostavljam bio džab-džabe!

Mr.No

pre 9 godina

Ovo je jos veca magla od ruskog Juznog toka,ali i potvrda bezgranicne srpske gluposti gde nas velike sile vozaju kako oni hoce.Jedan je i neponovljiv Nikola Pasic.

darko88

pre 9 godina

Treba samo da se vodimo sopstvenim interesima,da se ne zaludjujemo nikakvim prijateljstvima i slicno,vec samo kako ce nasim gradjanima biti bolje.

Nina

pre 9 godina

U ekonomiji nema ljubavi,Vlada ne sme dozvoliti da im emocije uticu na odluke.Juzni tok je dokaz za to,Rusi su se odluzili za trasu preko Turske iako im je realno Srbija bliskija.

darko88

pre 9 godina

Treba samo da se vodimo sopstvenim interesima,da se ne zaludjujemo nikakvim prijateljstvima i slicno,vec samo kako ce nasim gradjanima biti bolje.

darko

pre 9 godina

Verujem da Vucic razmislja o nasoj energetskoj sigurnosti i da se iz tog razloga pojavila ova prica,da se smanji energetska zavisnost od Rusije u koju vec dobro znamo ko nas je uvalio.

Mr.No

pre 9 godina

Ovo je jos veca magla od ruskog Juznog toka,ali i potvrda bezgranicne srpske gluposti gde nas velike sile vozaju kako oni hoce.Jedan je i neponovljiv Nikola Pasic.

Flavije Brzaković

pre 9 godina

"...gde bi SAD specijalnim brodovima dopremala gas koji bi išao u Mađarsku odakle bi Srbija mogla da ga preuzme."

Ovaj gas bi pretpostavljam bio džab-džabe!

Mirko

pre 9 godina

Znaci da jednu zavisnost zamenimo drugom i to ne bas Srbiji naklonjenij!
Kada se uracunaju krediti koje Srbija mora da podigne od evropskih i americkih banaka za izgradnju gasovora na svojoj teritoriji, gas ce kostati daleko iznad ruskog. A mislim i da ce i bez placanja gasovoda biti iznad ruskog. Ovo sa 90 USD je zvaka za seljaka, a takvih imamo na pretek u Srbiji tako da ce to verovatno proci.

Terrorsoft

pre 9 godina

90 dolara za 1.000 kubika sa svim troškovima transporta?
Zvuči jeftino i povoljno.
Mada krajnje nerealno i glupo.

Ovaj gas je jako specijalan, ima i veliku "energetsku vrednot" (ljudi se lako pale na takve provale).

p.s. O tome kako će se Srbija snabdevati gasom, znaćemo - tek NAKON RATA. Ako nam tada bude trebao. Nažalost.

OPTIMUS-PRAJM

pre 9 godina

Rat velikih uvek se nama naplati,a da su nama Rusi toliki prijatelji i braća pa oni bi taj gas nama sproveli i projekat bi bio gotov naravno za to dajemo i mi pare ne samo oni,a sada se tek vidi da je njima glavni cilj bio da izvezu gas u Evropu a ne zbog nas,znači interes je iznad svega pa čak i iznad prijateljstva.

SofijaS

pre 9 godina

Za sada je najbitnije da smo obezbedili energetsku stabilnost za ovu godinu i pored brojnih okolnoti koje nam nisu isle na ruku prethodne godine. Za sada je rano govoriti ali ne sumnjam da cemo naci adekvatno alternativno resenje.

Mufljuz

pre 9 godina

90$ za 1000 kubika gasa. FCO terminal negde u Americi. nije lose. Ali, obzirom da tome treba dodati cenu transporta, plus dazbine svakoj drzavi kroz koju taj plin treba da prodje, plus da se ugrade nasi politicari i Srbijagas, vrlo brzo bi dosli do cene koja bi bila veca od ove trenutne-ruske lihvarske cene. Sto bi se reklo, evo nas izmedju cekica i nakovnja. Pitam se sta u toj situaciji AV moze da uradi? Nemoj da se zanosimo budalastinama.

Veljko

pre 9 godina

Budući da su Rusi odustali od Južnog toka, sasvim je logično tražiti neko rešenje koje će biti od našeg interesa. Ne vidim ništa loše u ponudi SAD, budući da je gas jeftiniji, ići ce u korist naše zemlje svakako.

Inko

pre 9 godina

Mi moramo sami sebi da pronadjemo strateskog partnera za gas, bila to Rusija ili Amerika! Ne smemo dopustiti da za nekoliko godina ostanemo bez ovog energenta koji je potreban sirokom krugu domacinstava i industriji u Srbiji.

Agi

pre 9 godina

samo neka nude i neka daju ne treba odbijati nista,treba samo gledati svoj interes i interes gradjana,i uzimati sve sto nude i sto je pristupacno!

Satelite

pre 9 godina

Do sada je premijer radio kako bi nama, narodu pružio što više i što bolje, tako da ne sumnjam da će i ovog puta izabrati pravu stvar.

Gagi

pre 9 godina

Mi ne smemo da ostanemo bez gasa koji predstavlja jedan od osnovnih energenata u Srbiji tokom grejne sezone! Na sve nacine moramo pronalaziti kako i na koji nacin da to postignemo.

Branko

pre 9 godina

Treba srediti ovu brzu varijantu do madjarske pa da uzimamo od amerikanaca gas, jeftiniji je! A posle toga ili uporedo graditi juzni koridor do bugarske da imamo mogucnost da saradjujemo i sa azerbejdzancima! Pa ko bude jeftiniji kupujemo od njega!

Rista

pre 9 godina

Ma šta mi tu ima da šurujemo sa Amerikancima i Azerbejdžancima, Rusi su bre naša vekovna braća i mi njima treba da punimo džepove, pa koliko košta da košta!

Vujadin

pre 9 godina

Pravo resenje se mora pronaci i zna se ko je za to zaduzen onaj koga su gradjani glasali,mi samo zelimo da ne oskudevamo sa gasom i da nam domovi budu topli,ostalo je na vama!

kukuruz

pre 9 godina

sta je brze jeftinije i kakvog kvaliteta je ,to je ono sto nas zanima bez gasa ne smemo ostati ,pa izvolite stavite sve na papirce i digitronce u ruke!

insane

pre 9 godina

Nije to gas istog kvaliteta. Nije to ozbiljna prica.
(andja, 10. februar 2015 12:01)

Tacno, nije istog kvaliteta - kvalitetniji je. Prije pretvaranja u tecno stanje, kad mu zapremina postaje 600 puta manje od prirodnog gasa, potrebno je odstarniti sve necistoce koje zemni plin sadrzi..

SK82

pre 9 godina

Pošto je Srbija pretrpela odredjene i finansijske i energetske gubitke usled prekida projekta izgradnje Južnog toka,logično je da moramo naći neko alternativno rešenje.

Viki

pre 9 godina

Vučić mora da se bori da Srbiji obezbedi gas da bi građani mogli da se greju a čiji će gas biti to je sasvim nebitno.I Rusiji i Americi se plaća gas ne daje niko džaba.

Tijana

pre 9 godina

Pošto je Srbija pretrpela odredjene i finansijske i energetske gubitke usled prekida projekta izgradnje Južnog toka,logično je da moramo naći neko alternativno rešenje.
(SK82, 10. februar 2015 13:41)

Moramo da iskoristimo ono što nam se pruža. "A ko pre devojci, njegova devojka!"

Zagorka

pre 9 godina

Nije lako al polako sve na olovku staviti i detaljno razmotriti...al bez gasa ne smemo ostati pa odlucite sami na koju stranu imate vecu racunicu a i siguricu....

Nela

pre 9 godina

Neka gradi onaj koji ce imati krajnju nizu cenu gasa, ako je to preko SAD a ne ruski gas, onda napravimo posao sa Amerikancima i resimo problem. Nema mesta za sentiment, ovde se radi o velikom projektu, mada verujem da ce se mnogi opet poneti logikom bolje rusko nego...ljudi, najbolje je ono to je najjeftinije.

Inuendo

pre 9 godina

Kad se vodi mudra spoljnja politika onda je rezultat jasan, svi počinju da se otimaju za našu naklonost, ovoga puta što se tiče snabdevanja gasom tiče.

tng

pre 9 godina

Nije to gas istog kvaliteta. Nije to ozbiljna prica.
(andja, 10. februar 2015 12:01)
Ni ruski gas nije bas nesto kvalitetan (kao ni uralska nafta), jos kad ga ovi nasi mufljuzi "krste" potrosnja ode u nebo. Do potrosaca stize gas bar 2x manje kaloriske vrednosti od propisane/naplacene

Jovica

pre 9 godina

Ako američke firme po sistemu koncesije finansiraju ovaj novi gasovod do Srbije i kroz Srbiju - može !
Srbiji su kao nikad pre potrebni ozbiljni investitori u energetskom sektoru, jer nema sopstveni kapital za ovako velike projekte.

Mary

pre 9 godina

Srbija mora da dogovri alternativni pravac snabdevanja gasom i normalno je da Vlada razmislja o razlicitim opcijama. Zasto ne i SAD kad vidimo da bi cena gasa bila niza nego sadasnja koju placamo Rusima?

Daniel

pre 9 godina

Izrael , Kipar su nasli velike kolicine gasa u Sredozemnom Moru
vec postoje pregovori da se Italija i neke druge zemlje juzne Evrope snabdevaju tim gasom a u igri su i Egipat i Jordan ..
zasto da se ne razmotri ta varijanta ?
Izrael ima jaku vojsku tako da ce nalazista biti dobro cuvana

Nena Nikolic

pre 9 godina

U svakom slucaju iako gajimo veliko prijateljstvo sa Rusijom, lakse bi se disalo da energetski manje zavisimo od njih i da imamo i druge opcije snabdevanja.

Timotije

pre 9 godina

Posto od juznog toka nema nista moramo traziti drugu alternativu.Jer mirni smo dve do tri godine a posle ce nastati problem u snabdevanju gasom ako nista ne preduzmemo.

Pantelija

pre 9 godina

Svidja mi se ova politika! Vucic gradi saradnje sa svih mogucih strana sto ranije nije bio slucaj! Videli smo ruse, opet su nas izigrali s juznim tokom!

EU Citizen

pre 9 godina

Ja mislim da je ovo odlična šansa da se otkačimo od Rusije i njene agenture u Srbiji koju finansiraju NIS i Gasprom, naravno, našim parama. I najbolje je ići na oba rešenja, i SAD i Azerbejdžan, a u budućnosti, kada režim bude uklonjen, naravno, i Rusija, biznis je biznis, a energija previše važna za privredu da ne bismo imali nekoliko kečeva u rukavu. Ako Vučić ovo izdiluje za neke razumne cene, biće to, posle zakona o radu, drugi dobar i konkretan potez, a ako zaista proda Telekom i ostala najavljena državna preduzeća i izbaci makar tih 26000 parazita iz državne službe, ima moj glas, iako sam mislio da je to potpuno nemoguće :))

amater

pre 9 godina

pa realno nam je svejedno, sve trase (ruska, usa i azerska) podrazumevaju isti put, tako da napravite obe (do bugarske i madjarske) pa onda diverzifikujte snabdevanje...

CEREZIT - F 117

pre 9 godina

Nadam se da prica oko Juznog toka jos nije zavrsena i zatvorena da ce ipak Juzni tok zaziveti. Srbija mora biti budna kada je energetika u pitanjuu da zbog svoje greske dovedemo gradjane u problem oko snabdevanja gasom. Naravno ukoliko definitivno nista nema sa Juznim tokom, ako toga nema mi moramo da gledamo sta nam valja ciniti. Zato dajem apsolutnu podrsku Aleksandru Vucic, za ovu inicijativu.

ostali se vole, B 92 se čita

pre 9 godina

Opšte je poznato da je Rusija obustavila izgradnju Južnog toka zbog nesuglasica sa EU. Srbija je tu kolateralna šteta, ali šta je tu je. Vučić samo razmišlja o budućnosti, jer Srbija ne sme da ostane bez gasa. Treba biti mudar i pronaći rešenje koje će biti najpovoljnije za nas. Stičem utisak da ova druga mogućnost snabdevanja gasom iz Azerbejdžana je povoljnija opcija za nas.

simsonovi 5

pre 9 godina

Ova ili ona kombinacija nama je manje bitna, bitno je da imamo gas i da ne bude mnogo skup, a sto se napravi bolja kombinacija bice i bolje i jeftinije narodu.

zeka milioner 5

pre 9 godina

Ova ili ona kombinacija nama je manje bitna, bitno je da imamo gas i da ne bude mnogo skup, a sto se napravi bolja kombinacija bice i bolje i jeftinije narodu.

Upaljac

pre 9 godina

najvaznije je da razmotrimo sve mogucnosti i da izaberemo najbolje moguce resenje kako bi obezbedili gasnu sigurnost gradjanima i Srbiji. Nema sumnje da ce Vucic razmotriti sve mogucnosti i da ce doneti najbolje moguce resenje.

Посматрач

pre 9 godina

Осим ратне одштете, ја од Амера не бих узео ништа друго... Ко с' ђаволом тикве сади...

bu

pre 9 godina

Sva pominjanja Azerbejdžana su čist, blef i licemerje, jer Azerbejdžan može da zadovolji samo tursko tržište i to samo dok mu za koju godinu ne zatreba više gasa. Pa nisu ni Turci maloumni što hoće ruski gasovod. Ima i Alžir velike zalihe, pa što ga ne spominju ?

Vicentijevic Samuil

pre 9 godina

@čija ponuda je isplativija?

I Azerbejdzanski gas je ruski gas, jer gazprom ima 40-to godisnju koncesiju u istrazivanju i eksploataciji, formirano je zajednicko preduzece gasporma i azerbejdzana gde azerbejdzan samo kupi kajmak, a Rusi rade istrazivanje, vadjenja i distribuciju. Ne nasedajte na ove pamflete. Koja crna cena od 90$. kako ih nije samo sramota da pisu takve gluposti. To je cena vadjenja, kakva cirna prodajna cena. Kod Rusa je manja od 5$. Al ga treba preneti do finalnog kupca. Dalje, gas iz skriljaca je veoma nestabilan (uzasno lako eksplodira) i prvo ga moraju rafinerijski stabilizovati da bi ga onda kompresovali ili smrzavali i tek onda distribuirali. Pa najnovije americke procene su daleko manje optimistice o procenjenim rezervama njihove nafte i gasa cak manje za 38%. Ovo su tako besmislene vesti da je realnije da izbusimo Srbiju, nadjemo koliko toliko gasa (a i tu bi Rusi trazili i busili) makar za 10 godina nego ovakve gluposti. Pa USA nikome zivome ne prodaje gas ni po pribliznoj ceni. U EU su odustali od ovakvih budalastina jer bi konacna cena gasa bila vise nego duplo veca. Jedino ako nisu obecali Vucicu da ce da kopaju gasovod kroz srediste zemlje do Srbije. Toliko je to verovatno.

Vojvodjanin

pre 9 godina

Danas mi je stigao racun za januar: 17.000 din za 290m3... i najava o dodatnom poskupljenju.

Hvala Vam draga braco, ali mnogo kostaju nasi rodbinski odnosi...

Sinan Sakic

pre 9 godina

Da je to moguce odavno bi oni to radili.Cena tog gasa bi bila sigurno veca ali bi onda stigla nova obrazlozenja zasto je veca.Pa ni koka kola nije jeftinija sa transportom i slicno.

borkes

pre 9 godina

Da li sam ja jedini koji misli da je glavna caka kod JT bila ta da bi se Srpski budžet jaako dobro punio od naplate transporta kroz isti a sam gas kao energent je bio u drugom planu?? Bez gasa sigurno nećemo ostati.
Idemo dalje.

Hrvatska lider

pre 9 godina

Pitajte se jedno milion puta zasto je ukinut juzni tok. A samo je jedan odgovor koji vam se sada servira na tacni. Amerima trebaju nase pare. Koji ce vise da nas kosta, realno bi trebalo americki, plus sto time razvijamo i hrvatsku privredu.

dex

pre 9 godina

pa nama rusi sada i nas gas naplacuju 457$, tj uracunali su troskove transporta od sibira.
za sve ovo je kriv srbijagas, jer su dozvolili da tajkuni i slicni ne placaju gas. neozbiljna drzava.

Alibaba

pre 9 godina

srbija u svemu kani, kao da ni dosad nije dobijala gas/plin preko Mađarske. Terminal na Krku je u početku projektiranja, plinski transportni sustav hrvatska ima već nekoliko godina skoro potpuno izgrađen (fali dio prema Dubrovniku, zbog pelješkog mosta) i bit će povezan preko CG i AL sa Grčkom.
Davno su se trase dogovorile, još prije 15 godina. Konekcija sa više zemalja je najnormalnija stvar, osim srbije koja nema konekciju nego samo sa Mađarskom.

Paki

pre 9 godina

Neznam koliko je to pametno. Koliko znam nitko do sada u evropi ne koristi američki gas. Što to nude nama? Pa neka nude Hrvatskoj jer od toga ona bi imala najveću korist. Ovo pitanje najbolje prepustiti stručnjacima.

sojic

pre 9 godina

Ali jel nije bolje da smanjimo potrosnju fosilnih goriva, da vetrenjace izgradimo i solarnu energiju vise da koristimo itd .
To je jeftinije, bolje za prirodu i smanjimo zavisnost od ruskog i americkog gasa i nafte.

diko

pre 9 godina

Po meni,totalno je nebitno sa koje cemo strane dobijati gas,sa istoka ili zapada,potpuno svejedno.Bitno je da ga mi imamo i da se ne sekiramo.

Vladan

pre 9 godina

Srbija mora da ima alternativu za sve probleme, a pogotovu gada su energenti u pitanju. Ako Rusija definitivno odustane od Juznog Toka, a blizu su da potvrde tu odluku, onda cemo biti u ozbiljnom problemu. Zato je bolje da na vreme sprecimo stvaranje neprijatnih situacija.

Truman

pre 9 godina

Saradnja sa SAD je od ogromnog značaja za našu zemlju, u to nema sumnje. Intenzivno se radi na rešavanju problema snabdevanja gasom, a to je najbitnije.

budućnost

pre 9 godina

Verovatno lepa ponuda nema šta, ali sve dok se ne uzme olovka i papir u ruke i pročačka memorija. NIS je nekada na tom Krku napravio terminal za naftu i ostao bez njega. Mislim da u odlučivanju cene proizvoda bi trebalo da ima i cena gasa, jer ako je to najskuplja varijanta za sve u evropi zašto bi ona bila povoljna za nas, i ovaj sadašnji je preskup za nas jer se svi isključuju osim onih koji ne smeju, već moraju da prave dugove koje mi kroz povećani porez kao gradjani plaćamo, osim ako neko ne zaluta na mesto i potpiše ugovor i usreći nam buduće potomke dugovanjima koje neće nikada moći vratiti

toto04

pre 9 godina

Na žalost kao i svuda u Svetu ,na prvom je mestu interes pa tek onda prijateljstvo,drugarstvo....
Na veliku žalost tako je bilo i sa Južnim tokom i *bratskom* Rusijom ali je sve propalo. Srbija je zemlja kojoj treba gas ,tako da se uvek u opticaju mora imati rezervni plan koji se može upotrebiti.

Umpahpah

pre 9 godina

Čim smo u situaciji da se za naše tržište otimaju svetske sile to znači da se stvari na ovim prostorima menjaju na bolje.

Mr.No

pre 9 godina

Ovo je jos veca magla od ruskog Juznog toka,ali i potvrda bezgranicne srpske gluposti gde nas velike sile vozaju kako oni hoce.Jedan je i neponovljiv Nikola Pasic.

Terrorsoft

pre 9 godina

90 dolara za 1.000 kubika sa svim troškovima transporta?
Zvuči jeftino i povoljno.
Mada krajnje nerealno i glupo.

Ovaj gas je jako specijalan, ima i veliku "energetsku vrednot" (ljudi se lako pale na takve provale).

p.s. O tome kako će se Srbija snabdevati gasom, znaćemo - tek NAKON RATA. Ako nam tada bude trebao. Nažalost.

Mufljuz

pre 9 godina

90$ za 1000 kubika gasa. FCO terminal negde u Americi. nije lose. Ali, obzirom da tome treba dodati cenu transporta, plus dazbine svakoj drzavi kroz koju taj plin treba da prodje, plus da se ugrade nasi politicari i Srbijagas, vrlo brzo bi dosli do cene koja bi bila veca od ove trenutne-ruske lihvarske cene. Sto bi se reklo, evo nas izmedju cekica i nakovnja. Pitam se sta u toj situaciji AV moze da uradi? Nemoj da se zanosimo budalastinama.

Flavije Brzaković

pre 9 godina

"...gde bi SAD specijalnim brodovima dopremala gas koji bi išao u Mađarsku odakle bi Srbija mogla da ga preuzme."

Ovaj gas bi pretpostavljam bio džab-džabe!

Mirko

pre 9 godina

Znaci da jednu zavisnost zamenimo drugom i to ne bas Srbiji naklonjenij!
Kada se uracunaju krediti koje Srbija mora da podigne od evropskih i americkih banaka za izgradnju gasovora na svojoj teritoriji, gas ce kostati daleko iznad ruskog. A mislim i da ce i bez placanja gasovoda biti iznad ruskog. Ovo sa 90 USD je zvaka za seljaka, a takvih imamo na pretek u Srbiji tako da ce to verovatno proci.

Rista

pre 9 godina

Ma šta mi tu ima da šurujemo sa Amerikancima i Azerbejdžancima, Rusi su bre naša vekovna braća i mi njima treba da punimo džepove, pa koliko košta da košta!

darko

pre 9 godina

Verujem da Vucic razmislja o nasoj energetskoj sigurnosti i da se iz tog razloga pojavila ova prica,da se smanji energetska zavisnost od Rusije u koju vec dobro znamo ko nas je uvalio.

Nina

pre 9 godina

U ekonomiji nema ljubavi,Vlada ne sme dozvoliti da im emocije uticu na odluke.Juzni tok je dokaz za to,Rusi su se odluzili za trasu preko Turske iako im je realno Srbija bliskija.

Paki

pre 9 godina

Neznam koliko je to pametno. Koliko znam nitko do sada u evropi ne koristi američki gas. Što to nude nama? Pa neka nude Hrvatskoj jer od toga ona bi imala najveću korist. Ovo pitanje najbolje prepustiti stručnjacima.

bu

pre 9 godina

Sva pominjanja Azerbejdžana su čist, blef i licemerje, jer Azerbejdžan može da zadovolji samo tursko tržište i to samo dok mu za koju godinu ne zatreba više gasa. Pa nisu ni Turci maloumni što hoće ruski gasovod. Ima i Alžir velike zalihe, pa što ga ne spominju ?

Alibaba

pre 9 godina

srbija u svemu kani, kao da ni dosad nije dobijala gas/plin preko Mađarske. Terminal na Krku je u početku projektiranja, plinski transportni sustav hrvatska ima već nekoliko godina skoro potpuno izgrađen (fali dio prema Dubrovniku, zbog pelješkog mosta) i bit će povezan preko CG i AL sa Grčkom.
Davno su se trase dogovorile, još prije 15 godina. Konekcija sa više zemalja je najnormalnija stvar, osim srbije koja nema konekciju nego samo sa Mađarskom.

Vicentijevic Samuil

pre 9 godina

@čija ponuda je isplativija?

I Azerbejdzanski gas je ruski gas, jer gazprom ima 40-to godisnju koncesiju u istrazivanju i eksploataciji, formirano je zajednicko preduzece gasporma i azerbejdzana gde azerbejdzan samo kupi kajmak, a Rusi rade istrazivanje, vadjenja i distribuciju. Ne nasedajte na ove pamflete. Koja crna cena od 90$. kako ih nije samo sramota da pisu takve gluposti. To je cena vadjenja, kakva cirna prodajna cena. Kod Rusa je manja od 5$. Al ga treba preneti do finalnog kupca. Dalje, gas iz skriljaca je veoma nestabilan (uzasno lako eksplodira) i prvo ga moraju rafinerijski stabilizovati da bi ga onda kompresovali ili smrzavali i tek onda distribuirali. Pa najnovije americke procene su daleko manje optimistice o procenjenim rezervama njihove nafte i gasa cak manje za 38%. Ovo su tako besmislene vesti da je realnije da izbusimo Srbiju, nadjemo koliko toliko gasa (a i tu bi Rusi trazili i busili) makar za 10 godina nego ovakve gluposti. Pa USA nikome zivome ne prodaje gas ni po pribliznoj ceni. U EU su odustali od ovakvih budalastina jer bi konacna cena gasa bila vise nego duplo veca. Jedino ako nisu obecali Vucicu da ce da kopaju gasovod kroz srediste zemlje do Srbije. Toliko je to verovatno.

sojic

pre 9 godina

Ali jel nije bolje da smanjimo potrosnju fosilnih goriva, da vetrenjace izgradimo i solarnu energiju vise da koristimo itd .
To je jeftinije, bolje za prirodu i smanjimo zavisnost od ruskog i americkog gasa i nafte.

Vojvodjanin

pre 9 godina

Danas mi je stigao racun za januar: 17.000 din za 290m3... i najava o dodatnom poskupljenju.

Hvala Vam draga braco, ali mnogo kostaju nasi rodbinski odnosi...

Sinan Sakic

pre 9 godina

Da je to moguce odavno bi oni to radili.Cena tog gasa bi bila sigurno veca ali bi onda stigla nova obrazlozenja zasto je veca.Pa ni koka kola nije jeftinija sa transportom i slicno.

Посматрач

pre 9 godina

Осим ратне одштете, ја од Амера не бих узео ништа друго... Ко с' ђаволом тикве сади...

dex

pre 9 godina

pa nama rusi sada i nas gas naplacuju 457$, tj uracunali su troskove transporta od sibira.
za sve ovo je kriv srbijagas, jer su dozvolili da tajkuni i slicni ne placaju gas. neozbiljna drzava.

diko

pre 9 godina

Po meni,totalno je nebitno sa koje cemo strane dobijati gas,sa istoka ili zapada,potpuno svejedno.Bitno je da ga mi imamo i da se ne sekiramo.

borkes

pre 9 godina

Da li sam ja jedini koji misli da je glavna caka kod JT bila ta da bi se Srpski budžet jaako dobro punio od naplate transporta kroz isti a sam gas kao energent je bio u drugom planu?? Bez gasa sigurno nećemo ostati.
Idemo dalje.

Hrvatska lider

pre 9 godina

Pitajte se jedno milion puta zasto je ukinut juzni tok. A samo je jedan odgovor koji vam se sada servira na tacni. Amerima trebaju nase pare. Koji ce vise da nas kosta, realno bi trebalo americki, plus sto time razvijamo i hrvatsku privredu.

darko88

pre 9 godina

Treba samo da se vodimo sopstvenim interesima,da se ne zaludjujemo nikakvim prijateljstvima i slicno,vec samo kako ce nasim gradjanima biti bolje.

Gagi

pre 9 godina

Mi ne smemo da ostanemo bez gasa koji predstavlja jedan od osnovnih energenata u Srbiji tokom grejne sezone! Na sve nacine moramo pronalaziti kako i na koji nacin da to postignemo.

SK82

pre 9 godina

Pošto je Srbija pretrpela odredjene i finansijske i energetske gubitke usled prekida projekta izgradnje Južnog toka,logično je da moramo naći neko alternativno rešenje.

Satelite

pre 9 godina

Do sada je premijer radio kako bi nama, narodu pružio što više i što bolje, tako da ne sumnjam da će i ovog puta izabrati pravu stvar.

Pantelija

pre 9 godina

Svidja mi se ova politika! Vucic gradi saradnje sa svih mogucih strana sto ranije nije bio slucaj! Videli smo ruse, opet su nas izigrali s juznim tokom!

EU Citizen

pre 9 godina

Ja mislim da je ovo odlična šansa da se otkačimo od Rusije i njene agenture u Srbiji koju finansiraju NIS i Gasprom, naravno, našim parama. I najbolje je ići na oba rešenja, i SAD i Azerbejdžan, a u budućnosti, kada režim bude uklonjen, naravno, i Rusija, biznis je biznis, a energija previše važna za privredu da ne bismo imali nekoliko kečeva u rukavu. Ako Vučić ovo izdiluje za neke razumne cene, biće to, posle zakona o radu, drugi dobar i konkretan potez, a ako zaista proda Telekom i ostala najavljena državna preduzeća i izbaci makar tih 26000 parazita iz državne službe, ima moj glas, iako sam mislio da je to potpuno nemoguće :))

Agi

pre 9 godina

samo neka nude i neka daju ne treba odbijati nista,treba samo gledati svoj interes i interes gradjana,i uzimati sve sto nude i sto je pristupacno!

Inko

pre 9 godina

Mi moramo sami sebi da pronadjemo strateskog partnera za gas, bila to Rusija ili Amerika! Ne smemo dopustiti da za nekoliko godina ostanemo bez ovog energenta koji je potreban sirokom krugu domacinstava i industriji u Srbiji.

insane

pre 9 godina

Nije to gas istog kvaliteta. Nije to ozbiljna prica.
(andja, 10. februar 2015 12:01)

Tacno, nije istog kvaliteta - kvalitetniji je. Prije pretvaranja u tecno stanje, kad mu zapremina postaje 600 puta manje od prirodnog gasa, potrebno je odstarniti sve necistoce koje zemni plin sadrzi..

Mary

pre 9 godina

Srbija mora da dogovri alternativni pravac snabdevanja gasom i normalno je da Vlada razmislja o razlicitim opcijama. Zasto ne i SAD kad vidimo da bi cena gasa bila niza nego sadasnja koju placamo Rusima?

SofijaS

pre 9 godina

Za sada je najbitnije da smo obezbedili energetsku stabilnost za ovu godinu i pored brojnih okolnoti koje nam nisu isle na ruku prethodne godine. Za sada je rano govoriti ali ne sumnjam da cemo naci adekvatno alternativno resenje.

Tijana

pre 9 godina

Pošto je Srbija pretrpela odredjene i finansijske i energetske gubitke usled prekida projekta izgradnje Južnog toka,logično je da moramo naći neko alternativno rešenje.
(SK82, 10. februar 2015 13:41)

Moramo da iskoristimo ono što nam se pruža. "A ko pre devojci, njegova devojka!"

Vujadin

pre 9 godina

Pravo resenje se mora pronaci i zna se ko je za to zaduzen onaj koga su gradjani glasali,mi samo zelimo da ne oskudevamo sa gasom i da nam domovi budu topli,ostalo je na vama!

kukuruz

pre 9 godina

sta je brze jeftinije i kakvog kvaliteta je ,to je ono sto nas zanima bez gasa ne smemo ostati ,pa izvolite stavite sve na papirce i digitronce u ruke!

ostali se vole, B 92 se čita

pre 9 godina

Opšte je poznato da je Rusija obustavila izgradnju Južnog toka zbog nesuglasica sa EU. Srbija je tu kolateralna šteta, ali šta je tu je. Vučić samo razmišlja o budućnosti, jer Srbija ne sme da ostane bez gasa. Treba biti mudar i pronaći rešenje koje će biti najpovoljnije za nas. Stičem utisak da ova druga mogućnost snabdevanja gasom iz Azerbejdžana je povoljnija opcija za nas.

Nena Nikolic

pre 9 godina

U svakom slucaju iako gajimo veliko prijateljstvo sa Rusijom, lakse bi se disalo da energetski manje zavisimo od njih i da imamo i druge opcije snabdevanja.

Timotije

pre 9 godina

Posto od juznog toka nema nista moramo traziti drugu alternativu.Jer mirni smo dve do tri godine a posle ce nastati problem u snabdevanju gasom ako nista ne preduzmemo.

Viki

pre 9 godina

Vučić mora da se bori da Srbiji obezbedi gas da bi građani mogli da se greju a čiji će gas biti to je sasvim nebitno.I Rusiji i Americi se plaća gas ne daje niko džaba.

Veljko

pre 9 godina

Budući da su Rusi odustali od Južnog toka, sasvim je logično tražiti neko rešenje koje će biti od našeg interesa. Ne vidim ništa loše u ponudi SAD, budući da je gas jeftiniji, ići ce u korist naše zemlje svakako.

Inuendo

pre 9 godina

Kad se vodi mudra spoljnja politika onda je rezultat jasan, svi počinju da se otimaju za našu naklonost, ovoga puta što se tiče snabdevanja gasom tiče.

Zagorka

pre 9 godina

Nije lako al polako sve na olovku staviti i detaljno razmotriti...al bez gasa ne smemo ostati pa odlucite sami na koju stranu imate vecu racunicu a i siguricu....

Nela

pre 9 godina

Neka gradi onaj koji ce imati krajnju nizu cenu gasa, ako je to preko SAD a ne ruski gas, onda napravimo posao sa Amerikancima i resimo problem. Nema mesta za sentiment, ovde se radi o velikom projektu, mada verujem da ce se mnogi opet poneti logikom bolje rusko nego...ljudi, najbolje je ono to je najjeftinije.

Jovica

pre 9 godina

Ako američke firme po sistemu koncesije finansiraju ovaj novi gasovod do Srbije i kroz Srbiju - može !
Srbiji su kao nikad pre potrebni ozbiljni investitori u energetskom sektoru, jer nema sopstveni kapital za ovako velike projekte.

OPTIMUS-PRAJM

pre 9 godina

Rat velikih uvek se nama naplati,a da su nama Rusi toliki prijatelji i braća pa oni bi taj gas nama sproveli i projekat bi bio gotov naravno za to dajemo i mi pare ne samo oni,a sada se tek vidi da je njima glavni cilj bio da izvezu gas u Evropu a ne zbog nas,znači interes je iznad svega pa čak i iznad prijateljstva.

Truman

pre 9 godina

Saradnja sa SAD je od ogromnog značaja za našu zemlju, u to nema sumnje. Intenzivno se radi na rešavanju problema snabdevanja gasom, a to je najbitnije.

Upaljac

pre 9 godina

najvaznije je da razmotrimo sve mogucnosti i da izaberemo najbolje moguce resenje kako bi obezbedili gasnu sigurnost gradjanima i Srbiji. Nema sumnje da ce Vucic razmotriti sve mogucnosti i da ce doneti najbolje moguce resenje.

simsonovi 5

pre 9 godina

Ova ili ona kombinacija nama je manje bitna, bitno je da imamo gas i da ne bude mnogo skup, a sto se napravi bolja kombinacija bice i bolje i jeftinije narodu.

Branko

pre 9 godina

Treba srediti ovu brzu varijantu do madjarske pa da uzimamo od amerikanaca gas, jeftiniji je! A posle toga ili uporedo graditi juzni koridor do bugarske da imamo mogucnost da saradjujemo i sa azerbejdzancima! Pa ko bude jeftiniji kupujemo od njega!

zeka milioner 5

pre 9 godina

Ova ili ona kombinacija nama je manje bitna, bitno je da imamo gas i da ne bude mnogo skup, a sto se napravi bolja kombinacija bice i bolje i jeftinije narodu.

Daniel

pre 9 godina

Izrael , Kipar su nasli velike kolicine gasa u Sredozemnom Moru
vec postoje pregovori da se Italija i neke druge zemlje juzne Evrope snabdevaju tim gasom a u igri su i Egipat i Jordan ..
zasto da se ne razmotri ta varijanta ?
Izrael ima jaku vojsku tako da ce nalazista biti dobro cuvana

amater

pre 9 godina

pa realno nam je svejedno, sve trase (ruska, usa i azerska) podrazumevaju isti put, tako da napravite obe (do bugarske i madjarske) pa onda diverzifikujte snabdevanje...

CEREZIT - F 117

pre 9 godina

Nadam se da prica oko Juznog toka jos nije zavrsena i zatvorena da ce ipak Juzni tok zaziveti. Srbija mora biti budna kada je energetika u pitanjuu da zbog svoje greske dovedemo gradjane u problem oko snabdevanja gasom. Naravno ukoliko definitivno nista nema sa Juznim tokom, ako toga nema mi moramo da gledamo sta nam valja ciniti. Zato dajem apsolutnu podrsku Aleksandru Vucic, za ovu inicijativu.

tng

pre 9 godina

Nije to gas istog kvaliteta. Nije to ozbiljna prica.
(andja, 10. februar 2015 12:01)
Ni ruski gas nije bas nesto kvalitetan (kao ni uralska nafta), jos kad ga ovi nasi mufljuzi "krste" potrosnja ode u nebo. Do potrosaca stize gas bar 2x manje kaloriske vrednosti od propisane/naplacene

Umpahpah

pre 9 godina

Čim smo u situaciji da se za naše tržište otimaju svetske sile to znači da se stvari na ovim prostorima menjaju na bolje.

toto04

pre 9 godina

Na žalost kao i svuda u Svetu ,na prvom je mestu interes pa tek onda prijateljstvo,drugarstvo....
Na veliku žalost tako je bilo i sa Južnim tokom i *bratskom* Rusijom ali je sve propalo. Srbija je zemlja kojoj treba gas ,tako da se uvek u opticaju mora imati rezervni plan koji se može upotrebiti.

Vladan

pre 9 godina

Srbija mora da ima alternativu za sve probleme, a pogotovu gada su energenti u pitanju. Ako Rusija definitivno odustane od Juznog Toka, a blizu su da potvrde tu odluku, onda cemo biti u ozbiljnom problemu. Zato je bolje da na vreme sprecimo stvaranje neprijatnih situacija.

budućnost

pre 9 godina

Verovatno lepa ponuda nema šta, ali sve dok se ne uzme olovka i papir u ruke i pročačka memorija. NIS je nekada na tom Krku napravio terminal za naftu i ostao bez njega. Mislim da u odlučivanju cene proizvoda bi trebalo da ima i cena gasa, jer ako je to najskuplja varijanta za sve u evropi zašto bi ona bila povoljna za nas, i ovaj sadašnji je preskup za nas jer se svi isključuju osim onih koji ne smeju, već moraju da prave dugove koje mi kroz povećani porez kao gradjani plaćamo, osim ako neko ne zaluta na mesto i potpiše ugovor i usreći nam buduće potomke dugovanjima koje neće nikada moći vratiti